Dodaj do ulubionych

Powtórka Monachium Putina?

22.10.15, 20:49
Nie mam na myśli Układu Monachijskiego, w którym sprzedano Adkowi Czechosłowację, a do którego się nie załapała Polska, choć bardzo chciała - jak teraz do Normandzkiej czwórki.

Mam na myśli słynne przemówienie Putina podczas monachijskiej Konferencji Bezpieczeństwa w 2007 roku, po którym przestały go lubić wszystkie zachodnie media, na sygnał współczesnej "Prawdy".

Dzisiaj na zakończenie obrad tzw. Klubu Wałdajskiego w Soczi Putin wygłosił dosyć ostre przemówienie pod adresem przede wszystkim USA, ale także Europy Zachodniej, chociaż ją potraktował raczej jako ofiarę Ameryki - w sensie przenośnym, ale także dosłownym.

To opinia z komentarza TV Rossija, że przemówienie było "ostre". Ja tam nie widzę niczego ostrego, Putin powtórzył to, co mówił już wielokrotnie, chociaż rzeczywiście pojawiło się po raz pierwszy (przynajmniej ja nie słyszałem), że Europa staję się wasalem amerykańskim, którego PAN co jakiś czas przywołuje do porządku miliardowymi "karami" lub zakazami lukratywnych kontraktów, jeśli wykażą choć trochę niesubordynacji.

Z niecierpliwością czekam na opinię/e ZBiRów (związek Bieleckiego i Radziwinowicza)

www.vesti.ru/doc.html?id=2678406#
Obserwuj wątek
    • tirol1 Re: Powtórka Monachium Putina? 22.10.15, 20:52
      Niech car ma swiadomosc ze w razie dday moskwa zniknie pierwsza a new york dopiero 3 minuty pozniej!
      • j-k To nieprawda 23.10.15, 21:39
        tirol1 napisał:
        > Niech car ma swiadomosc ze w razie dday moskwa zniknie pierwsza a new york dopi
        > ero 3 minuty pozniej!

To nieprawda.
        NY i Washington znikna z powierzcni ziemi 3 minuty wczesniej przed Moskwa.
    • malkontent6 Re: Powtórka Monachium Putina? 22.10.15, 20:54
      lubat napisał:

> Putin wygłosił dosyć ostre przemówienie pod adresem przede wszystkim USA, ale także
      > Europy Zachodniej

W Rosji bez zmian.
    • wojciech.2349 Re: Powtórka Monachium Putina? 22.10.15, 20:58
      Przetłumacz to na język polski.

Nie pamiętam o czym i kiedy mówił coś tam
      kopulant Kabajewej.
    • antyk-acp20 Re: Powtórka Monachium Putina? 22.10.15, 21:01
      Im Putin bardziej grozi zachodowi tym gorzej jest w Rosji. To typowe odwracanie uwagi od problemów wewnętrznych.
      • uu1 Re: Powtórka Monachium Putina? 22.10.15, 22:21
        antyk-acp20 napisał(a):

> Im Putin bardziej grozi zachodowi tym gorzej jest w Rosji.
        Alogiczne.

---------------
    • szwampuch58 Re: z punktem widzenia... 22.10.15, 21:02
      ...twoim mozna sie zgodzic lub nie, fifti-fifti rzeklbym ale jedno mi sie wydaje pewne prezydent Putin niezle daje "popalic "Amerykanom i reszcie.....i bardzo dobrze rownowaga musi byc.
      • wojciech.2349 Re: z punktem widzenia... 22.10.15, 21:05
        szwampuch58 napisał:
        > ...twoim mozna sie zgodzic lub nie, fifti-fifti rzeklbym ale jedno mi sie wydaj
        > e pewne prezydent Putin niezle daje "popalic "Amerykanom i reszcie.....
        -----------------------
        Jak daje popalić?
        Rosja wyprodukowała jakąś nową rośliną uprawną
        lub długopis, który pisze?

Oświeć mnie.
        • szwampuch58 Re: z punktem widzenia... 22.10.15, 21:16
          Wojtus ty moj ulubiony bystrzaku dla ciebie wszystko:
          1:zapoznaj sie z znakiem ortograficznym tym "... " w polskiej pisowni ,dokladnie
          2:jak juz sie zapoznasz ,pokumaj troche nad mowa potoczna w kontekscie ironicznym....wiem trudne ale dasz rade
          • wojciech.2349 Re: z punktem widzenia... 22.10.15, 21:25
            Pa Szwam,
            Rosja nie proponuje światu nic nowego i ważnego.
            Rosja jest jałowa.

Poniał sieroto?
            • br0f powiedz mi opetany 22.10.15, 22:01
              co to dobro, a co zlo co to prawda , moralnosc. podobno zarabiaz nazycie logika wiec prosze o cos do przemyslenia a nie do dupy. i prosze bes=z tych jebanych skrotow myslowych i slow wytrychow ktore nie maja znaczenia
    • czizus Re: Powtórka Monachium Putina? 22.10.15, 21:06
      Putin w konwulsjach. Nikt nie lubi marginalizacji, więc te żale są zrozumiałe. A jak tam idą bombardowania w Syrii? Dużo dzisiaj cywili zginęło, dużo ludzi zwiało z Syrii? Europie nie podobają się te bombardowania a W. Steinmeier uznał, że zaangażowanie się Moskwy w konflikt syryjski niczego nie rozwiązuje a tylko utrudnia pokojowe zakończenie konfliktu.

Europa nie jest żadnym wasalem USA, Europa jest partnerem i bliskim sojusznikiem USA czego jak widać Pan Putin nie może znieść. Wasalem? Aaaaaa, Pan Putin mierzy swoją miarą - Rosja nie rozumie stosunków partnerskich, zawsze musi być hegemon i wasal. Ale to problem Pana Putina a ie Europy.
      • br0f patrzenie przez obowiazkowa dziurke od klucza 22.10.15, 21:54
        jak ty i inni bystrzacy to robia ze chca widziec tylko co im media wirtualne pokazuja.

powiedz mi madralo co to sa te twoje stosunki partnerskie , robienie silniejszemu loda jak to jedno z polskich jElit powiedzialo? wyjasnij mi ten q,,,, slownik moralnosci jekiego uzywasz.

gdzie jest ta ksiega madrosci w ktorej jest napisane co dobre a co zle. jak drony zabijaja wesela szkoly szpitale a pozniej pogrzeby w poszukiwaniu domniemanych terrorystow to jest OK a jak cywile ginacy sa produktem wirtuALNYM TO Q.... MORALISCI WYPLAKUJA OCZY I ROZDZIERAJA SERCA.
        pierwszyk krokie byloby ustalenie punktu odniesienia, uniwersalnego, podkreslam , uniwersalnego. bez tego wszelkie dyskusje sa tyko mieszaniem gowna.
        • antyk-acp20 Re: patrzenie przez obowiazkowa dziurke od klucza 22.10.15, 22:03
          Jakiego ku... loda? Czy robieniem loda jest demokracja? Czy robieniem loda jest gospodarka rynkowa? Bo rozumiem że dla ciebie ideałem byłoby robienie jakiejś wydumanego systemu gospodarczego który za Chiny nie działa i systemu politycznego z dupy? A może po prostu jesteś gotowy zapłacić cenę modlenia się do desek i Putina jako władcy Polski byle tylko dorwać się do władzy bo na takiego psychola nikt nie dopuści do władzy?
          • br0f czy do ciebie q... nie dociera 22.10.15, 22:12
            ze formulowanie opinii dotychacych dobra i zla wymaga jakiegos punktu odniesienia, uniwersalnego, by nie bylo wyjatkow bo wtedy opinia nie jest spojna. wiec nie trac czasu na mieszanie gowna a powiedz mi to o co prosze , co to dobro co to zlo, zeby miec jaks punkt odniesienia. bez tego dyskusja zamienie sie w licytacje skrotow myslowych czy zwyklym pie...niem. i nie mowie tego by bronic ruskich tylko dyskusji
            • antyk-acp20 Re: czy do ciebie q... nie dociera 22.10.15, 22:43
              Dobro to demokracja i gospodarka rynkowa. Zło to przeciwieństwo. Paniał sabaka?
              • br0f Re: czy do ciebie q... nie dociera 23.10.15, 16:08
                z toba tak jak z franky, powtarzanie sloganow i skrotow myslowych
                rozwin zatem co to demokracja i wolny rynek
    • nie-tak Re: Powtórka Monachium Putina? 22.10.15, 22:23
      Lubat skupiłeś samych znaFFFców i eGGGspertów z nad Wisły pod twoim postem za wyjątkiem jednego.
      • lubat Re: Powtórka Monachium Putina? 23.10.15, 10:54
        nie-tak napisała:

> Lubat skupiłeś samych znaFFFców i eGGGspertów z nad Wisły pod two
        > im postem za wyjątkiem jednego.
        >

Wcale się nie dziwię. Skąd bidule mają wiedzieć, co napisać?
        Zrobiłem sobie właśnie krótki przegląd mediów polsko- i niemieckojęzycznych i jedyne, co znalazłem na temat wystąpienia Putina, to tekścior wacka r. o tym, że Putin znowu się spóźnił na spotkanie. Niezwykle ważne spostrzeżenie, zważywszy, że facet nawrzucał Zachodowi, jak świniom do koryta.

Ale nie traćmy nadziei, wacki polskie czekają na wytyczne od Wielkiego Brata i wtedy ruszą do "wyjaśniania". Bo sięgnąć do oryginalnej wypowiedzi - czy to tekstu, czy wideo - to nie na móżdżki znaffcuf Rosji.
        • nie-tak Re: Powtórka Monachium Putina? 23.10.15, 11:04
          Zawłaszczone media maja zakaz pisania na ten temat, żeby się coś dowiedzieć trzeba wejść na bliskowschodnie albo rosyjskie media.
          Co dziwne Arabki więcej donoszą na ten temat jak nasza zawłaszczona prasa.
        • eva15 Lubacie, pomozecie? 23.10.15, 11:21
          Staralam sie ogladac to spotkanie w ros. tv na zywo, ale ciagle mialam jakies przeszkody, wiec mialam wieksze lub mniejsze przerwy w odbiorze. Niestety przez to wszystko umknelo mi pare rzeczy, ktore, sadzac po fragmentach jakie zalapalam, byly wazne:

- Putin wyjasnial publicznosci roznice miedzy wersja angielska i rosyjska w hasle przewodnim spotkania (powolywal sie na "Wojne i Pokoj" Tolstoja) - nie zalapalam calosci a uwazam, ze musialo to byc ciekawe, bo wskazywalo na roznice w mentalnosci. Pomozecie uzupelnic luke?

-Do tych roznic miedzy Zachodem a Rosja w widzeniu swiata pozniej tez nawiazal. Wylapalam tylko koncowke, gdy mowil, ze Zachod kieruje sie jedynie interesami i jest pragmatyczny. Co powiedzial o Rosji?

Towarzyszu, pomozecie?
          • lubat Re: Lubacie, pomozecie? 23.10.15, 13:26
            Wpadłem teraz na chwilę na forum, więc nie mogę spełnić prośby.

Ja słuchałem całego wystąpienia w Vesti'ach, ale nie pamiętam rozważań lingwistycznych na temat "wojna - pokój". Ale może umknęło mi to. Przesłucham sobie wieczorem - wprawdzie to aż 28 minut, ale co tam:)

Podaję ponownie link na sam spicz WWP, bo ten link, który podał Igor, to chyba pełny przebieg spotkania, ponad 2 godziny.

www.vesti.ru/doc.html?id=2678406#
          • malkontent6 Re: Lubacie, pomozecie? 23.10.15, 14:31
            eva15 napisała:

> mowil, ze Zachod kieruje sie jedynie interesami i jest pragmatyczny. Co powiedzial o Rosji?

Powiedział prawdopodobniue, że Rosja kieruje się dobrem klasy robotniczej na całym świecie.
          • lubat Re: Lubacie, pomozecie? 23.10.15, 18:48
            eva15 napisała:

> - Putin wyjasnial publicznosci roznice miedzy wersja angielska i rosyjska w has
            > le przewodnim spotkania (powolywal sie na "Wojne i Pokoj" Tolstoja) - nie zalap
            > alam calosci a uwazam, ze musialo to byc ciekawe, bo wskazywalo na roznice w me
            > ntalnosci. Pomozecie uzupelnic luke?

Putin wspomniał tylko o wcześniejszych dysputach na ten temat, ale w swoim wystąpieniu się w różnice nie wgłębiał. On tylko dał bardzo skrócony rys historyczny "współżycia" pokoju i wojny, podpierając się przykładami pokoju westfalskiego, Świętego przymierza, czy po II wojnie światowej. Swego rodzaju cykl: pokój - narastanie sprzeczności - wojna zmieniająca układ sił - pokój konserwujący zmieniony układ sił, itd., itd.

> -Do tych roznic miedzy Zachodem a Rosja w widzeniu swiata pozniej tez nawiazal.
            > Wylapalam tylko koncowke, gdy mowil, ze Zachod kieruje sie jedynie interesami
            > i jest pragmatyczny. Co powiedzial o Rosji?

Musisz chyba jednak poświęcić kilkanaście minut na rzucenie okiem na tekst przemówienia, bo na tak sformułowane zapytanie ja tam nie widzę odpowiedzi.
            Wspomniał o tym, że Rosja odczuwa/ła bezpośrednio zagrożenie terroryzmem islamskim "в Бyденнoвcке, в Мocкве, в Беcлaне, в Вoлгoгрaде, в дрyгих гoрoдaх Рoccии".
            Potem, już zupełnie na końcu (czwarty i trzeci akapit od końca) powiedział, że mimo trudności nawiązują się kontakty z Amerykanami w sprawie Syrii na szczeblu dowództw wojskowych.

A już prawie na samym końcu:
            "Syria przy całym dramatyzmie obecnej sytuacji może stać się modelem rozwiązywania problemów, które dotyczą wszystkich, wypracowania efektywnego systemu administrowania ryzykiem, w interesie wszystkich stron".
            • gobo2 jak zwykle, koniec jest najwazniejszy.....! 23.10.15, 18:54
              lubat napisał:
              > A już prawie na samym końcu:
              > "Syria przy całym dramatyzmie obecnej sytuacji może stać się modelem rozwiązywa
              > nia problemów, które dotyczą wszystkich, wypracowania efektywnego systemu admi
              > nistrowania ryzykiem, w interesie wszystkich stron".
    • jk2007 sankcje wykoncza nas Rosjan 23.10.15, 17:43
      w Rosji bieda, inflacja i bezrobocie
      • czizus Re: sankcje wykoncza nas Rosjan 23.10.15, 17:53
        jk2007 napisał:

> w Rosji bieda, inflacja i bezrobocie

Ale poparcie dla Putina wzrosło do 89%. Coś nie tak z rosyjskim społeczeństwem? Im gorzej, tym większe poparcie dla rządzących?
        • jk2007 Re: sankcje wykoncza nas Rosjan 23.10.15, 18:03
          czizus napisał:
          >Ale poparcie dla Putina wzrosło do 89%.

skad taka ufnosc?
      • gobo2 radio erewan sie odezwalo...:)! 23.10.15, 18:20
        jakby sie wrocilo do rosji jelcyna....!
        jk2007 napisał:

• jk2007 teraz jest jeszcze gorzej 23.10.15, 23:40
          gobo2 napisał(a):
          > jakby sie wrocilo do rosji jelcyna....!

• jk2007 Re: teraz jest jeszcze gorzej 23.10.15, 23:46
            Пo дaнным иccледoвaтелей, в Рoccии пoчти три четверти грaждaн нельзя oтнеcти дaже к cреднеoбеcпеченнoмy cлoю. Нaибoлее нyждaющиеcя – oкoлo 20,5% рoccиян, oни имели в иccледyемый периoд меньше 4,6 тыc. рyб. в меcяц нa дyшy нacеления. Низкooбеcпеченных нacчитывaлocь oкoлo 53% – этo люди c дoхoдaми oт 4,6 тыc. рyб. дo 13,8 тыc. рyб. в меcяц. В грyппy «oтнocительнo бедных» c дoхoдaми ниже cреднегo yрoвня, тo еcть c дoхoдaми oт 13,8 тыc. рyб. дo 32,2 тыc. рyб. в меcяц, пoпaли 22,5% грaждaн. Тем caмым в Рoccии, пo дaнным coциoлoгoв и cтaтиcтикoв, дейcтвительнo пoчти нет cреднегo клacca, ведь oкoлo 96% рoccиян являютcя, пo cyти, бедными и рaзличaютcя междy coбoй лишь cтепенью oбнищaния. Среднеoбеcпеченными oкaзaлиcь лишь oкoлo 3% рoccиян, oни пoлyчaли в 2008 гoдy oт 32,2 тыc. рyб. дo 50,6 тыc. рyб. в меcяц. Нa дoлю выcoкooбеcпеченных пришелcя 1% нacеления – этo люди c дoхoдaми выше 50,6 тыc. рyб. в меcяц.
            www.ng.ru/economics/2011-06-02/4_antisocial.html
      • piter_rom_rus Przestan podszywac sie pod Rosjanina 23.10.15, 20:21
        jk2007 napisał:
        >sankcje wykoncza nas Rosjan

Was, bailorusinskich czlomkow z Dawid-gorodku chyba:-)

Walizeczke, na dworzec Witebski i wyp@rdalac do domu.
        Tu masz rozklad jazdy:
        www.tutu.ru/poezda/rasp_d.php?nnst1=2004000&nnst2=2100200
    • gobo2 Powtórka z Putina...! 23.10.15, 18:06
      lwszystko sie zmienia, putin sie nie zmienia....!
      dlatego ma 90% poparcia...!

ubat napisał:
      >
      > Dzisiaj na zakończenie obrad tzw. Klubu Wałdajskiego w Soczi Putin wygłosił dosyć ostre >przemówienie pod adresem przede wszystkim USA, ale także Europy Zachodniej, chociaż ją >potraktował raczej jako ofiarę Ameryki - w sensie przenośnym, ale także dosłownym.
      > (....)
      >
      • malkontent6 Re: Powtórka z Putina...! 23.10.15, 20:44
        gobo2 napisał(a):

> dlatego ma 90% poparcia...!

Założyłem wątek na ten temat. Zachodni przywódca w tej sytuacji otworzyłby butelkę szampana, dla wodza Rosji to haniebnie niski wynik.
    • ubiquitousghost88 Wystąpienie Putina bezbłędne... 23.10.15, 18:54
      ...ale ja się pytam, jak to długo trwa mać?
      Czy zawsze na barki Rosji będzie spadać odpowiedzialność za robienie porządku po bandzie aroganckich cwaniaków, którzy z dnia na dzień, z roku na rok, z wieku na wiek przetwarzają planetę w kupę gruzów?
      Dla swoich śmierdzących czosnkiem i solanką pośledziową interesów?
      Kiedy Norymberga cwaniakom za Afganistan, Irak, Libię, Jugosławię, Syrię?
      Na co jeszcze czekamy?
      • gobo2 a co masz na mysli...? 23.10.15, 19:00

ubiquitousghost88 napisał:

> ...ale ja się pytam, jak to długo trwa mać?(...)
        > Na co jeszcze czekamy?

• ubiquitousghost88 Dawno nie było rewolucji... 23.10.15, 22:03
          Te kolorowe o dupę potłuc.
          A narody się degenerują bez bicza bożego...
    • piter_rom_rus O wiele gorzej 23.10.15, 21:05
      lubat napisał:
      > Dzisiaj na zakończenie obrad tzw. Klubu Wałdajskiego w Soczi Putin wygłosił dosyć ostre przemówienie pod adresem przede wszystkim USA, ale także Europy Zachodniej, chociaż ją potraktował raczej jako ofiarę Ameryki - w sensie przenośnym, ale także dosłownym.
      >
      > To opinia z komentarza TV Rossija, że przemówienie było "ostre". Ja tam nie widzę niczego ostrego, Putin powtórzył to, co mówił już wielokrotnie

Putin powiedzial absolutnie cos nowego i to dla mnie, Rosjanina:
      "Jescze 50 lat temu leningradska ulica mnie nauczyla - jesli nie mozesz uniknac bojki, to bij pierwszym".
      www.youtube.com/watch?v=3UcpWxsv81g
      Mnie wychowala ta sama lenigradzka ulica, tyle ze pozdniej, ale wiem ta zasade.

Byla taka komedia,
      Slå først, Frede!(1965)
      www.imdb.com/title/tt0060991/
      Ale teraz zarty sie skonczyli.
      Bij pierwszym, Freddy!
      • lubat Re: O wiele gorzej 23.10.15, 21:15
        piter_rom_rus napisał(a):

> Putin powiedzial absolutnie cos nowego i to dla mnie, Rosjanina:
        > "Jescze 50 lat temu leningradska ulica mnie nauczyla - jesli nie mozesz uniknac
        > bojki, to bij pierwszym".

Tak, słyszałem tę wypowiedź dzisiaj w Vesti'ach, ale to było już w dyskusji, a nie w przemówieniu głównym. A ja się w poście założycielskim ograniczyłem tylko do tego przemówienia.
        • piter_rom_rus Re: O wiele gorzej 23.10.15, 21:29
          lubat npisał:
          > Tak, słyszałem tę wypowiedź dzisiaj w Vesti'ach, ale to było już w dyskusji, a nie w przemówieniu głównym.

Uwierz mi, ze to akurat bylo najwazniejsze.
        • nie-tak Waldai 2015 w języku angielskim 23.10.15, 21:42
          Waldai 2015 w języku angielskim.
          www.youtube.com/watch?v=y0RZYHTkWFc
          • eva15 Re: Waldai 2015 w języku angielskim 23.10.15, 22:23
            No ale po co nam to po angielsku, skoro czytamy w oryginale?
        • eva15 Lubacie, Igorze 23.10.15, 22:22
          To o czym pisałam musiało być powiedziane przez Putina nie w przemówieniu lecz w trakcie dyskusji po wszystkich przemówieniach. Bo to , że to mówił wiem na 100%, słyszałam "tymi uszami", ale niestety tylko fragmenty.
    • jk2007 Putin spuścił z tonu 23.10.15, 23:34
      Gazprom sprzeda UE gaz najtaniej od 11 lat.
      www.pb.pl/4333186,29218,gazprom-sprzeda-ue-gaz-najtaniej-od-11-lat
    • jk2007 Rosja wymienia złoto na US Treasury 23.10.15, 23:56
      www.treasury.gov/ticdata/Publish/mfh.txt
    • volupte Re: Powtórka Monachium Putina? 24.10.15, 00:05
      Tak ma

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka