Dodaj do ulubionych

Do Imperium jeden krok

16.11.15, 20:42
...jeden jedyny krok nic więcej (...) trzeba go zrobić jak najprędzej. (Wg A. Dąbrowskiego)

Tak naprawdę wiele już zostało zrobionych, dzisiaj został zrobiony kolejny - może już ostatni. Mianowicie MFW uznał oficjalnie chińskiego juana za światową walutę rezerwową. Będzie więc juan piątą walutą rezerwową wraz z dolarem, euro, japońskim jenem i brytyjskim funtem.

Teraz to już poleci...

deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2015/11/16/durchbruch-fuer-china-yuan-wird-welt-reservewaehrung/
Obserwuj wątek
    • kylax1 A gdzie rubel rosyjski? 16.11.15, 20:48
      Chiny są drugą gospodarką świata i przez ostatnie 30 lat wykonali tytaniczną pracę podnosząc się z biednego kraju na poziomie Afryki subsaharyjskiej, do światowej potęgi gospodarczej, politycznej i militarnej, a setki milionów Chińczyków wyrwało się z biedy.

To normalne, że waluta takiego kraju powinna stanowić jedną z walut koszyka rezerw IMF.

Zapytam za to, gdzie znajduje się rosyjski wRUBel?
      • lubat Re: A gdzie rubel rosyjski? 16.11.15, 20:53
        kylax1 napisał:

> Zapytam za to, gdzie znajduje się rosyjski wRUBel?

Kilak, ty się nie pytaj o rubla - chyba że ci w nim płacą - ty się pytaj o złotego:)
        • jk2007 dewaluacja rubla i wysoka inflacja 16.11.15, 21:07
          wykonczy nas Rosjan
          • banderom.nie W Rosji nie ma dewaluacji rubla 16.11.15, 21:28
            Dewaluacja – ustawowe bądź administracyjne osłabienie sztywnego kursu waluty narodowej wobec innych walut przez rząd lub bank centralny.
            W Rosji kurs rubla jest swobodny (płynny),a co za tym idzie chodzi o inny mechanizm.
            Deprecjacja pieniądza - czyli spadek wartości waluty krajowej względem waluty zagranicznej w systemie płynnych kursów walut.
            • banderom.nie jk2007, to jest za trudne dla ciebie 16.11.15, 21:31
              Ty nie znasz terminów finansowych.
          • jk2007 Putin uwzględnia dewaluacje rubla 16.11.15, 21:48
            "Вмеcте c тем прoшy Прaвительcтвo прoрaбoтaть вoпрoc нaпрaвления в бюджет дoпoлнительных дoхoдoв, пoлyчaемых нaшими экcпoртёрaми в резyльтaте девaльвaции рyбля".
            www.kremlin.ru/events/president/news/50344
            • banderom.nie jk2007, to jest za trudne dla ciebie 16.11.15, 21:58
              Putin nie jest ekonomistom z zawodu i nigdy nie chwalił się,że jest pracownikiem bankowym,on ma prawo pomylić się.Z kolei dla "pracownika bankowego",za jakiego próbujesz uchodzić,to jest wstyd nie znać terminów finansowych.Chyba że pracujesz w banku,jako sprzątacz.

Девaльвáция - В coвременных ycлoвиях термин применяетcя для cитyaций oфициaльнoгo cнижения кyрca нaциoнaльнoй вaлюты пo oтнoшению к твёрдым вaлютaм в cиcтемaх c фикcирoвaнным кyрcoм вaлюты, ycтaнaвливaемым денежными влacтями.
              • jk2007 igorka, masz problem ze zrozumieniem tekstu 16.11.15, 22:10
                :)
                • banderom.nie jk2007, masz problem ze zrozumieniem tekstu 16.11.15, 22:14
                  :-))))))
                  • banderom.nie jk2007, to jest za trudne dla ciebie 16.11.15, 22:15
                    Zabierz się za sprzątanie.
          • jk2007 dewaluacja rubla 16.11.15, 22:33
            ciekawe uwagi
            Экcперты: девaльвaция рyбля былa предoпределенa
            www.bbc.com/russian/business/2015/09/150831_rouble_experts_opinions
        • malkontent6 Re: A gdzie rubel rosyjski? 16.11.15, 21:15
          lubat napisał:

> ty się pytaj o złotego:)

Złoty ma się dobrze.
          • piter_rom_rus Gratuluje, malky, teraz wyjasni... 16.11.15, 21:26
            malkontent6 napisał:
            > lubat napisał:
            > > ty się pytaj o złotego:)
            >
            > Złoty ma się dobrze.

... w jakim kraju mozna zaplacic zlotym?

Bo rublem wiem gdzie sie da zaplacic, nawet w UE.
            • malkontent6 Re: Gratuluje, malky, teraz wyjasni... 16.11.15, 21:27
              Złotówka jest teraz walutą wymienialną.
              • piter_rom_rus No to powiedz gdzie jej mozna zaplacic... 16.11.15, 21:46
                malkontent6 napisał:
                > Złotówka jest teraz walutą wymienialną.

...przeciez o to cie pytalem.

No moze powiedz czy mozna zlotowke wymienic n/p w Paryzu czy Rzymie.
                • malkontent6 Re: No to powiedz gdzie jej mozna zaplacic... 16.11.15, 21:51
                  Nie wiem. Ja zawsze płacę kartą kredytową. Moja rodzina w Polsce bez problemów robi zakupy online w całej Europie.
                  • piter_rom_rus Jesli nie wiesz, to po co sie wypowiadasz? 16.11.15, 22:07
                    malkontent6 napisał:
                    > Nie wiem. Ja zawsze płacę kartą kredytową. Moja rodzina w Polsce bez problemów robi zakupy online w całej Europie.

Ja tez bez problemow robie zakupy online na calym swiecie, majac karte w rublach w rosyjskim banku.

Specyzuje pytanie dla mieszkanca USA i bede pisal powoli, zeby Amerikanin dal rady zrozumiec:

-gdzie, w jakim kraju, mozna zaplacic bez problemow besposrednio gotowka w polskich zlotych?
                    • malkontent6 Re: Jesli nie wiesz, to po co sie wypowiadasz? 16.11.15, 22:10
                      piter_rom_rus napisał(a):

> -gdzie, w jakim kraju, mozna zaplacic bez problemow besposrednio gotowka w polskich
                      > zlotych?

Nie wiem.
                      • piter_rom_rus Dobrze, ze w koncu chociazby pytanie ... 16.11.15, 22:18
                        malkontent6 napisał:
                        > piter_rom_rus napisał(a):
                        > > -gdzie, w jakim kraju, mozna zaplacic bez problemow besposrednio gotowka w polskich
                        zlotych?
                        >
                        > Nie wiem.

...zrozumialesz, juz lepiej.

Ja tez nie wiem.
                        • malkontent6 Pamiętam!!! 17.11.15, 00:04
                          Żona mi przypomniała, że gdy byliśmy w Paryżu po wejściu Polski do EU, w wielu sklepach ceny podawane były w kilku walutach, między innymi w złotówkach.

Nie wiem jak jest teraz, bo nie zwracam na to uwagi.
                          • piter_rom_rus Jednak nawet pytania nie zrozumiales 17.11.15, 00:42
                            malkontent6 napisał:
                            > Żona mi przypomniała, że gdy byliśmy w Paryżu po wejściu Polski do EU, w wielu sklepach ceny podawane były w kilku walutach, między innymi w złotówkach.

> Nie wiem jak jest teraz, bo nie zwracam na to uwagi.

W sklepach? W Paryzu? No dobra, nich bedzie.

Pytania jednak nie zrozumiales.
                            Zaplacic, qwa, bylo mozna czy cenniki (w co nie wierze) byli w zlotowkach?
                            Rozumiesz slowo "placic", asbiesciarzu?
                            • malkontent6 Re: Jednak nawet pytania nie zrozumiales 17.11.15, 01:09

> Zaplacic, qwa, bylo mozna czy cenniki (w co nie wierze) byli w zlotowkach?

Nie wiem, nie pytałem. Cena była podana w złotówkach.

> asbiesciarzu?

Masz już normalne buty czy nadal chodzisz w walonkach? :)

Z Rosjanami trudno jest rozmawiać, bo macie kompleksy w stosunku do Polski.

Rozmowa zaczęła się od złotówki, która ma się dobrze. Polska jest częścią EU, złotówka jest wymienialna, Polacy podróżują teraz inaczej niż ja w czasach PRL. Wystarczy?
                • banderom.nie Re: No to powiedz gdzie jej mozna zaplacic... 16.11.15, 22:03

> No moze powiedz czy mozna zlotowke wymienic n/p w Paryzu czy Rzymie.

Możną,bez większych problemów,tak samo,jak i rubel.
                  Ale Twoje pytanie brzmiało - gdzie złotówkami można zapłacić.
                  Raczej nigdzie,oprócz Polski.
                  Z rublami jest o wiele lepiej pod tym względem.
                  • johnny-kalesony Re: No to powiedz gdzie jej mozna zaplacic... 30.11.15, 23:20
                    Masz na myśli powiedzmy - Turkmenistan?

Pozdrawiam
                    Keep Rockin'
        • nie-tak Re: A gdzie rubel rosyjski? 30.11.15, 23:34
          Durnowaty kilak wyskakuje bez wiadomości jak przysłowiowy Filip z konopi i to zawsze.

Rosja dawno odpowiedziała ze nie chce być policjantem świata ani mocarstwem z wiodącą waluta, chce mieć tylko bezpieczeństwo u swoich granic i żeby NATO dotrzymało swojego przyrzeczenia.
      • brat_kryzysa Wszystko w swoim czasie 16.11.15, 21:31
        Wszystko ma swoje plusy i minusy, generalnie proces handlu w walutach regionalych juz rozpoczety, Rosja jesli chce ustabilizaowac swoja gospodrake MUSI wprowadzic rubla
    • jk2007 Rosja jako pierwsza 16.11.15, 20:51
      Силyaнoв: Рoccия мoжет перевеcти чacть вaлютных резервoв в юaни
      www.newsru.com/finance/16nov2015/rureservesandrmb.html
    • banderom.nie Re: Do Imperium jeden krok 16.11.15, 21:18
      lubat napisał: MFW uznał oficjalnie chińskiego juana za światową walutę rezerwową.

Może sprecyzujemy,żeby felusiaki nie czepiali się:-)

Ja nie jestem na tyle mocnym z niemieckiego,żeby zając się zalinkowanym przez Ciebie tekstem,być może w nim pisze się tak,jak to Ty przedstawiłeś,ale realność jest trochę inna.

MFW opublikował dokument , w którym pisze sie, że juan spełnia wymogi, aby być uznanym za "walutę swobodnie wymienialną". Również w dokumencie proponuje się włączyć juana do koszyka walut SDR, który teraz składa się z dolara, euro, funta brytyjskiego i japońskiego jena.
      Ostateczna decyzja będzie podjęta 30 listopada,a eksperci "United Overseas Bank" oceniają szanse juana na 80%,co praktycznie gwarantuje,że juan stanie światową walutą rezerwową.
      • lubat Re: Do Imperium jeden krok 16.11.15, 22:20
        banderom.nie napisał(a):

> Ja nie jestem na tyle mocnym z niemieckiego,żeby zając się zalinkowanym przez C
        > iebie tekstem,być może w nim pisze się tak,jak to Ty przedstawiłeś,ale realność
        > jest trochę inna.

Pierwsze zdanie tekstu brzmi:
        Der IWF hat beschlossen, die Aufnahme des chinesischen Yuan in den Währungskorb aufzunehmen.
        MFW postanowił przyjąć chińskiego juana do koszyka walut.
        A więc czas przeszły dokonany:)
        • banderom.nie Re: Do Imperium jeden krok 16.11.15, 22:27
          lubat napisał:
          > MFW postanowił przyjąć chińskiego juana do koszyka walut.
          > A więc czas przeszły dokonany:)

Znaczy gazeta wprowadza czytelników w błąd,jak i podejrzewałem.Dziś mamy dopiero 16 listopada,do 30 mamy jeszcze dwa tygodnia.
          • lubat Re: Do Imperium jeden krok 17.11.15, 10:33
            banderom.nie napisał(a):

> Znaczy gazeta wprowadza czytelników w błąd,jak i podejrzewałem.Dziś mamy dopie
            > ro 16 listopada,do 30 mamy jeszcze dwa tygodnia.

Nie bądź bardziej papieski, niż sam papież. Sprawa już została zdecydowana i zacznie obowiązywać 30 listopada.
            • banderom.nie Re: Do Imperium jeden krok 17.11.15, 11:18
              lubat napisał:
              > Nie bądź bardziej papieski, niż sam papież. [u]Sprawa już została zdecydowana [
              > /u]i zacznie obowiązywać 30 listopada.

Napisałem wyżej:
              "Może sprecyzujemy,żeby felusiaki nie czepiali się:-) ".
              Mnie chodziło wyłącznie o precyzje.Nie chciałem,żeby z ważnej wiadomości bystrzaki zrobili kłótnie o drobiazgi.To była tylko informacja.
              p.s. a czy wiesz,że rynki w ogolę nie zareagowali na tą wiadomość?Wartość juana nie zmieniła się,chociaż na chłopski rozum juan powinien bardzo umocnić się. Domyślasz się dlaczego tak jest?
        • nie-tak Re: Do Imperium jeden krok 16.11.15, 22:30
          Lubat wczoraj luksemburskie media pisały o Ablösung des Dollars durch Yuan.
      • vladexpat Oj naiwny, naiwny 17.11.15, 11:16
        banderom.nie napisał(a):

> Ostateczna decyzja będzie podjęta 30 listopada,a eksperci "United Overseas Ban
        > k" oceniają szanse juana na 80%,co praktycznie gwarantuje,że juan stanie
        > światową walutą rezerwową.

O tym czy juan stanie się światową walutą rezerwową zdecydują nie urzędnicy a bankowcy i finansiści zarządzający funduszami. Nikt im nie narzuci juana i z drugiej strony nikt im nie zabroni trzymać rezerw w walutach, które oficjalnie nie są na powyższej liście "walut rezerwowych" jak np. frank szwajcarski.
        Co nie zmienia faktu, że juan w naturalny sposób nadaje się na walutę rezerwową. W końcu nie może nie liczyć się z faktycznie największą gospodarką świata.
    • brat_kryzysa Re: Do Imperium jeden krok 16.11.15, 21:21
      Kolega wczoraj przyjechal z kontraktu(plywa statkami)z Chin, pierwsze jego zdanie "jestesmy 300 lat za murzynami w stosunku do Chin", czas wiec najwyzszy na zmiany na arenie miedzynarodowej
    • ubiquitousghost88 Gratuluję Wielkiemu Narodowi Komunistycznych Chin 17.11.15, 10:50
      ...zwycięstwa w Roku Zająca...:)
      I co na to stare, wyliniałe Lwy?
    • czizus Wypada tylko pogratulować Chinom 17.11.15, 12:46
      bo to jest z pewnością sukces. Ale o wszystkim i tak zadecydują banki, firmy finansowe, państwa, itd. , czy zechcą gromadzić fundusze rezerwowe właśnie w tej walucie. A to już nie jest takie oczywiste bo Chiny nie są jak na razie zbyt bardzo wiarygodne.
      • ubiquitousghost88 Re: Wypada tylko pogratulować Chinom 17.11.15, 14:20
        Wystarczy, że World Bank rozszerzy ramiona do juana.
        A oni i IMF to jedno: tylko ich waszyngtońska ulica rozdziela.
        Szeroka jak trza, ale duuuuużo węższa od głównych alei w Pekinie.
        I tylko rzut beretem od Białego Domu...
        • jk2007 ale my Rosjanie nie zamienimy dolara na juana 17.11.15, 14:26
          :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka