Dodaj do ulubionych

Zdrajca czy perfekcjonista

31.12.15, 18:39
Z wielkim zaciekawieniem przeczytalem kilka inspirujacych uwag z wywiadu z Neilem McGregorem, ktory jest on dyrektorem British Museum, ze Spieglem (52/2015 str. 125-9). Dodajmy, ze dyrektor jest, troche jak i ja sam, germanofilem.

Najbardziej interesujaca jest uwaga o niemieckiej umiejetnosci oswietlania i dyskutowania o przeszlosci najbardziej wstydliwej. Takiej jak, np. Holocaust. Ta umiejetnosc, nie tylko powoduje, ze stosunek Niemiec do Izraela ma specjalny charakter, ale takze (o czym mowi McGregor) jest w Berlinie pomnik poswiecony ofiarom Holocaustu.

Ta cecha, ktora by mozna nazwac perfekcjonizmem jest zupelnie obca Anglikom czy Francuzom. Francuzi, na przyklad, zupelnie przemilczali swoje tchorzostwo w 2ws. A Anglicy przemilczali m.in. to ze zyskiwali krocie na handlu niewolnikami.

Rozwine te mysl McGregora nieco dalej. Narod nie moze sie dalej rozwinac, jesli nie spojrzy i nie zrozumie tego jaki sam jest. I, z drugiej strony, trudno jest imigrantom, jak ja sam, szanowac miejscowych ludzi, ktorzy zbudowali swoja pewnosc siebie na klamstwie badz przemilczeniu historycznym. I mnie zaczyna coraz czesciej swierzbic jezyk, by Francuzom przypomniec, ze atakuja problemy w sposob tchorzowski wlasnie jak niegdys marszalek Petain. Mowiac innymi slowy, Anglicy czy Francuzi sa pewni siebie taka pewnoscia ktora zbyt stabilna nie jest i ktora dosc latwo podwazyc.

Pojdzmy jeszcze dalej. Polacy z duzym trudem analizuja negatywne fakty historyczne. Pomine tu stosunek do Zydow, bo Holocaustu zesmy nie zrobili chociaz Zydzi lubiani zbytnio nie byli. Mysle raczej o zaborach. Jakos braknie narodowej dyskusji n/t tego jak postepowanie grup socjalnych w Polsce przedrozbiowej doprowadzilo do straty niepodleglosci. Gdyz, z pewnoscia, jedna z przyczyn bylo wlasnie egoistyczne zachowanie tych czy tamtych albo jeszcze precyzyjniej tych przeciwko tamtym. Takze warto byloby podyskutowac nad przyczyna kleski wrzesniowej. Czy mozna bylo inaczej i czy trzeba bylo inaczej? Np. szukac aliansu z Hitlerem. czy moze jeszcze innych aliansow.

Czesto, ci co takie dyskusje wywoluja sa traktowani jak zdrajcy narodu. A to sa przeciez jedynie perfekcjonisci, ktorzy chca by narod tych samych bledow nie powtarzal.

PF

Obserwuj wątek
    • indeed4 Douczyć się i nie pisać bzdur. 31.12.15, 18:48

natemat.pl/400,trzeba-przypomniec-niemcom-o-holokauscie-nie-czuja-odpowiedzialnosci-a-20-proc-wciaz-nienawidzi-zydow
      • wojciech.2349 Re: Douczyć się i nie pisać bzdur. 31.12.15, 19:05
        Mylisz się Indee. PF to indukcjonista.
        Rozważa cale spektrum możliwości by
        nie pominąć istoty rzeczy.
        • indeed4 Re: Douczyć się i nie pisać bzdur. 31.12.15, 19:16
          Nie rozśmieszaj mnie - to 100% lewak, typowy produkt Michnika i środowiska Agory.
          • wojciech.2349 Re: Douczyć się i nie pisać bzdur. 31.12.15, 19:18
            indeed4 napisał:
            > Nie rozśmieszaj mnie - to 100% lewak, typowy produkt Michnika i środowiska Agor
            > y.
            ----------------
            Mylisz się.

PF przyjmuje argumenty nawet sprzeczne z tym co myśli
            i do czego jest przekonany.
            • indeed4 Re: Douczyć się i nie pisać bzdur. 31.12.15, 19:22
              Wojtusiu mój naiwny, dobrotliwy i głupiutki (czasami) niewymownie - zakończmy już ten temat.

EOT.
              • wojciech.2349 Re: Douczyć się i nie pisać bzdur. 31.12.15, 19:43
                indeed4 napisał:
                > Wojtusiu mój naiwny, dobrotliwy i głupiutki (czasami) niewymownie - zakończmy j
                > uż ten temat.
                -------------------
                Nie wcinaj się między wódkę i zakąskę.
                • indeed4 Re: Douczyć się i nie pisać bzdur. 31.12.15, 19:48
                  To ty się wciąłeś głupiutki Wojtusiu, wpisując się pod moim postem :-)

Rada na przyszłość: kup sobie okulary.

Bye.
                  • wojciech.2349 Re: Douczyć się i nie pisać bzdur. 31.12.15, 20:03
                    indeed4 napisał:

> To ty się wciąłeś głupiutki Wojtusiu, wpisując się pod moim postem :-)
                    >
                    > Rada na przyszłość: kup sobie okulary.
                    ---------------
                    Nie tłumacz mi who is who na tym forum.
                    A teraz wróć do "okularów."
                    • indeed4 Re: Douczyć się i nie pisać bzdur. 31.12.15, 20:05
                      W sumie racja. Nie ma sensu, bo i tak nie zrozumiesz - jak już pisałem jesteś za głupiutki :-)
                      • wojciech.2349 Re: Douczyć się i nie pisać bzdur. 31.12.15, 20:08
                        indeed4 napisał:
                        > ... jak już pisałem jesteś za głupiutki :-)
                        ---------------------------
                        Może pozwól mi mieć własny osąd spraw.
                        Please.
                        • polski_francuz No coz 31.12.15, 20:28
                          Co prawda mam tego nicka wygaszonego. Ale, jako ze z nim rozmawiasz zerknalem na jego wpisy. I przypomnial mi sie jeden z polskich kolegow na konferencji we Wroclawiu w ktorej uczestniczylem pod koniec wrzesnia mijajacego wlasnie roku.

Gospodarze mnie uhonorowali jedna z pierwszych prezentacji i temu koledzy bylo to chyba nie w smak. I na jednym ze slajdow PowerPointa pokazalem taki zbiorczy wykres dotyczacy szeregu roznych technik. I jedna z nich byla troche zle usytuowana. No i na tym troche blednym usytuowaniu kolega skoncentrowal jego atak. Nie zainteresowalo go to co mozolnie staralem sie blisko 30 slajdami przekazac ale wlasnie ta jedna niescislosc.

Do takich atakow nabralem troche dystansu. Zawdzieczam ten dystans Igorkowi i szkole dyskusji jakiej mi udzielil na tym forum i ktorej nie zapomne. I z podobnymi nickami, jak i z tym kolega, na wroclawskiej konferencji, nie dyskutuje bo nigdy nie dojdziemy do posuniecia zrozumienia do przodu.

W tej dyskusji chodzi o waloryzowanie siebie a nie o rozmowe.

PF

• indeed4 No, jakie biedactwo... 31.12.15, 20:38
                            znany forumowy lewak założył sobie n-ty wąteczek, żeby "porozmawiać" o tym jak bardzo Niemcy/Francuzi są europejscy i wspaniali, a Polacy głupi, a tu nagle ups! Źli ludzie niespodziewanie mu przeszkodzili...

Buahahaha :-)))
    • yurek11111 Re: Zdrajca czy perfekcjonista 31.12.15, 18:55
      A czemu drogi PF-ie tylko "swierzbi " Cie jezyk,a tego nie mowisz,odwagi brak?
      re:I mnie zaczyna coraz czesciej swierzbic jezyk, by Francuzom przypomniec, ze atakuja problemy w sposob tchorzowski wlasnie jak niegdys marszalek Petain.
      No coz ,jak mowia z wiekiem zwieksza sie zapotrzebowanie na "swiety spokoj"...
      Kiedys zdecydowalem sie na emigracje z USA bo mnie jezyk "swierzbil" zeby zapytac miejscowego polityka czemu miliardy $$$ amerykanskich podatnikow,rokrocznie przekazywane sa Izraelowi,w odpowiedzi uslyszalem ze sa przekazywane i juz(dzis podejrzewam ze biedak sam nie wiedzial) ,a jak mi sie to nie podoba to moge z USA wyjechac,to i wyjechalem...
      • indeed4 Tacy jak ten groteskowy sfrancuziały inżynierek 31.12.15, 19:13
        z kompleksami humanistycznymi (stąd te nieporadne produkcje w sieci) to specjaliści od odwracania uwagi od własnego syfu. Żydzi mają identyczną taktykę - wskazują paluchem na innych i wrzeszczą "szmalcownicy". Dlaczego? Bo świat ma mówić o antysemickiej Polsce, a nie o tym, że sami byli szmalcownikami i kolaborując z Hitlerem wydali na śmierć miliony swoich rodaków.

> I mnie zaczyna coraz czesciej swierzbic jezyk, by Francuzom przypomniec, ze
        > atakuja problemy w sposob tchorzowski wlasnie jak niegdys marszalek Petain.
      • polski_francuz Re: Zdrajca czy perfekcjonista 31.12.15, 19:54
        Alez ja sie zachowuje jak Polak i odwagi mi nie braknie. Tyle, ze moze rozsadek z wiekiem sie rozwija. I nie atakuje problemow, ktorych nie jestem w stanie rozwiazac. Ograniczam sie do tych na ktore moge miec wplyw.

Przypatrz sie sam sobie czys nie rozsadniejszy z wiekiem?

PF
        • indeed4 Aha. 31.12.15, 19:57
          > nie atakuje problemow, ktorych nie jestem w stanie rozwiazac.

Czyli o tchórzliwych żabojadach radośnie kolaborujących z Adolfem nic nie będzie. Tak myślałem :-)))
    • br0f jak zwykle franky 31.12.15, 19:11
      nie dociera do ciebie to ze niemcy dzieki swym zabiegom powoli przeistaczaja sie w pierwsze ofiary nazizmu. i odpowiedzialnosc powoli sie rozwadnia.
      jedyne dobre to to ze przyznajasz sie do germanofilstwa.
      • indeed4 Nie. 31.12.15, 19:54
        > nie dociera do ciebie

Do oczadziałych fanów socjalistów i Margerie "wielkiego przyjaciela Putina" takie rzeczy docierają z trudnością, wcześniejsze bezrefleksyjne wchłanianie propagandy lewicowej GW też zrobiło swoje.
    • wojciech.2349 Re: Zdrajca czy perfekcjonista 31.12.15, 19:17
      W myśleniu Anglików, Francuzów, Rosjan, Turków, ...
      są zawarte schematy myślenia sprzed 100 lat.
      Oni myśleli globalnie. Myślenie lokalne dzisiaj to dla nich
      upokorzenie.

Polska była zbyt duża by ją łyknąć i zbyt mała by
      być imperium. Uzdrowienie państwa polskiego przed
      rozbiorami przesunęłoby może o 20-30 lat utratę państwowości,
      ale i tak Polska byłaby rozebrana. We wrześniu 1939 r.
      mogliśmy niewiele. Nasz los był zapisany w gwiazdach.
      • indeed4 Nie gadaj z cwaniaczkiem o Polsce 31.12.15, 19:20
        tylko o Vichy - zobaczymy co w tym temacie ma do powiedzenia agorowy specjalista od tzw. pedagogiki wstydu i bicia się w piersi innych.
      • br0f Re: Zdrajca czy perfekcjonista 31.12.15, 19:20
        takie myslenie to defetyzm
      • polski_francuz Re: Zdrajca czy perfekcjonista 31.12.15, 19:56
        No wlasnie. Taki jest jeden z elementow mozaiki. I nie dac sie innym i pozostac samym soba ale nie zostac izolowanym. Bo to zesmy juz w historii przerabiali. I to kilka razy.

PF
        • indeed4 Coelho. 31.12.15, 20:10

Ta głębia analiz, ta celność spostrzeżeń pana inżynierka!

Buahaha...
        • wojciech.2349 Re: Zdrajca czy perfekcjonista 31.12.15, 20:22
          polski_francuz napisał:
          > No wlasnie. Taki jest jeden z elementow mozaiki. I nie dac sie innym i pozostac
          > samym soba ale nie zostac izolowanym. Bo to zesmy juz w historii przerabiali.
          > I to kilka razy.
          Dla jednych Polak to Europejczyk mówiący w polskim narzeczu, a dla
          drugich Polak to np. góral mówiący np. po angielsku.

Dla tych pierwszych patriotyzm ma być wyczesany z terytorialności,
          więzi tubylczych,.... . Noszenie przez Szkotów spódniczek powinno być zakazane.
          Soros finansował takie myślowe wygibasy!!!

• polski_francuz Re: Zdrajca czy perfekcjonista 31.12.15, 20:33
            Polak to ktos z wielka historia tyle ze bardzo zaburzona przez strate wolnosci przez 123 lata. Dzis przy stole rozmawialismy o wyskokach seksualnych JFK, Hollande'a czy innych wielkich tego swiata. I powiedzialem zonie i corce, ze Polacy maja duze zaleglosci w stosunkach malzenskich i poza bo najwazniejsza polska literatura dotycztyla spraw elementarnych: wolnosci, niepodleglosci, patriotyzmu...

I jeszcze trzeba duzo czasu bysmy zaczeli mowic o zyciu seksualnym pani Stanszikis (?) tak jak mowili Francuzi o zyciu seksualnym Simony de Bouvoir.

PF
            • indeed4 Ach ta zacofana, katolicka Polska... 31.12.15, 20:59
              > Polacy maja duze zaleglosci w stosunkach malzenskich

Wałęsa rozmnażał się jak królik, Komorowski tak samo, Kwaśniewski i Kaczyński też żyli w małżeńskim stadle (brrr!) po bożemu. Nie to co wyzwolona, postępowa Francja i zmieniający kochanki jak rękawiczki Hollande!

Macie swojego myśliciela :-)))
              • indeed4 Przypominam 31.12.15, 21:07
                w jaki sposób ten "wyzwolony" ateistyczny lewak ze stajni GW kiedyś pisał o "bigocie" Wałęsie

forum.gazeta.pl/forum/w,50,154994912,154996027,Lubic_te_rzeczy.html
            • wojciech.2349 Re: Zdrajca czy perfekcjonista 01.01.16, 11:21
              Polacy w 1980-81 r. i 1989 r. przedefiniowali Europę,
              a może i świat. Wiedzieliśmy jak to zrobić. To jest kapitał
              cywilizacyjny i kulturowy. Dlatego nie życzymy sobie
              pouczeń Niemiec, Francji, ... .

Przy stole z młodymi już nie rozmawiamy o historii.
              U mnie są to rozmowy o biznesie (których nie pojmuję),
              a w tv młodzi oglądają programy o nowinkach technicznych.

• polski_francuz Re: Zdrajca czy perfekcjonista 01.01.16, 11:25
                Zgadzam sie, ze Polska sie szybciej (i na lepsze) zmienila niz jej obraz w Europie. Tyle, ze o swoj obraz trzeba dbac. Gdyz, za McLuhanem, medium is message. Dlaczego trzeba dbac o swoj obraz? Ano gdyz zyjemy z innymi w Europie a nie sami na swiecie.

PF
                • wojciech.2349 Re: Zdrajca czy perfekcjonista 01.01.16, 11:36
                  Ano trzeba dbać o opinię, obraz, .... .
                  Tyle, że znaleźliśmy się w takiej sytuacji:
                  forum.gazeta.pl/forum/w,28,159983556,159983556,powstal_drugi_obieg_niezaleznej_informacji.html
                  Bruksela tego nie chce widzieć.
                  Tak ad vocem warto przeczytać artykuł M. Morawieckiego.
                  www.polskatimes.pl/artykul/9239778,mateusz-morawiecki-ubolewam-nad-tym-ze-zmagamy-sie-ze-zjawiskiem-donoszenia-na-wlasny-kraj,2,id,t,sa.html
                  Nie podoba mi się tytuł artykułu.
                  M.Morawiecki ma ciekawy życiorys i dużo wie o Zachodzie.
                  pl.wikipedia.org/wiki/Mateusz_Morawiecki
                  • polski_francuz Re: Zdrajca czy perfekcjonista 01.01.16, 11:47
                    Znam pana Mateusza z reputacji a z Jego Tata pracowalismy na jednej uczelni. Ma poglady z ktorym sie mozna zgodzic (coraz wiecej polskiego know-how w ekonomii). Moge Mu tylko zyczyc sukcesow i popychac moich polsko-francuskich doktorantow do otworzenia start-upow.

Jak nauczyc ludzi przedsiebrania: wiedza to Niemcy i Amerykanie. Poprzez male firmy, bez wielkich obciazen podatkowach, bez wielkiej administracji panstwowej, ktora pogaza m.in. Francje.

Do tej pory rzady Polski niepodleglej popieraly byznes i nie mam watpliwosci, ze i te nowe wladze beda popieraly. Czy im sie stworzenia polskich firm o miedzynarodowym sukcesie, wypada odczekac z opiniami.

Moge tylko za to sciskac kciuki.

PF
                    • wojciech.2349 Re: Zdrajca czy perfekcjonista 01.01.16, 12:03
                      Takie jeszcze uwagi. Co roku jak jedziemy na groby 1 listopada
                      (ok 200 km w jedną stronę) trasa jest o kilka km dłuższa, ale
                      jedzie się krócej. Dotacje UE.

Z drugiej strony jak jadę na wakacje i widzę młodych szarpiących
                      się w małym mieście z życiem to mam wrażenie, że coraz bardziej
                      zbliżamy się do XIX-wiecznego brutalnego kapitalizmu. To co działo
                      się w ostatnich kilku latach woła o pomstę do nieba. Tuska powinni
                      ci młodzi powiesić.
                      • polski_francuz Re: Zdrajca czy perfekcjonista 01.01.16, 12:12
                        Stad zmiana wladzy. Ale uzyskac wladze to jedno a ja uzyc do poprawy zycia ludzi - to drugie. Jeszcze zostalo z 50 dni do studniowki z pierwsza ocena. Poczekajmy zatem.

PF
                        • wojciech.2349 Re: Zdrajca czy perfekcjonista 01.01.16, 12:38
                          Taka jeszcze uwaga co do młodych. Wynalazkiem Tuska
                          były umowy śmieciowe. Jesteśmy w tej materii wicemistrzem
                          świata (wyprzedza nas jakiś kraj w Ameryce Płd.). Młodzi
                          ludzie są zatrudniani za 250-300 euro latami i nie są z tego
                          odprowadzane składki emerytalne.

Mobbing w pracy staje się chyba już powszechną metodą
                          zarządzania firmami w Polsce.

Mógłbym to opisywać do rana.
                          • polski_francuz Re: Zdrajca czy perfekcjonista 01.01.16, 12:46
                            We Francji, le patronat chce wprowadzic SMIC jeunes czyli cos podobnego. Wielu ekonomistow uwaza, ze to ma sens, aby zmniejszyc bezrobocie mlodych.

PF
                            • wojciech.2349 Re: Zdrajca czy perfekcjonista 01.01.16, 12:53
                              PF-ie,
                              chodzi o skalę zjawiska. To już ma charakter patologii.
                              Młodzi nie chcą mieć dzieci. Osiedla tętniące życiem
                              kiedyś stają się domami starców.

Starsze pokolenie już nie marzy o tym by pojawiły
                              się dzieci po Bożemu, ale żeby w ogóle się coś urodziło.

• polski_francuz Re: Zdrajca czy perfekcjonista 01.01.16, 13:20
                                To samo sie zdarzylo we Wloszech i w Hiszpanii a przedtem w Niemczech. Masz szanse byc zamoznym a ta szansa z dziecmi maleje.

Tak bym to raczej interpretowal. Jako objawy wzbogacania sie spoleczenstwa/ BTW, jakie jest bezrobocie u polskich mlodych obecnie?

PF
                                • wojciech.2349 Re: Zdrajca czy perfekcjonista 01.01.16, 13:36
                                  Mówię z pamięci - bezrobocie jest poniżej 10%. Powinno się jeszcze zmniejszyć po przywróceniu dawnego wieku emerytalnego. Jest to istotne szczególnie w przypadku zawodów kobiecych.

Mamy dużą emigrację zarobkową, ale to troszkę inny temat.

PS. Ponad 3 mln osób korzysta z pomocy socjalnej. Są to często
                                  zasiłki w okolicach 100-150 euro.
                                  • polski_francuz Re: Zdrajca czy perfekcjonista 01.01.16, 13:47
                                    Bezrobocie wsrod mlodych w Hiszpanii i we Wloszech jest wieksze niz 40%. We Francji jest okolo 25 %, ale we Francji jest to proplem takze populacji z tzw. banlieus czyli dzieci biednej emigracji.

Tylko w Niemczech jest 7% ale tam ciagle ekonomia funkcjonuje.

PF
                                    • wojciech.2349 lenie 01.01.16, 13:53
                                      Nie chcą pracy za 200 euro?
                                      Często za takie pieniądze pracują w Polsce młodzi.

PS. Mediana zarobków netto w Polsce to troszkę ponad 400 euro.
                                      • polski_francuz Re: lenie 01.01.16, 15:49
                                        Przecietne wynagrodzenie w Polsce jest okolo 4 000, zl czyli okolo 1 000,€.

Jaki jest miesieczny "koszyk" do przezycia?

PF
                                        • wojciech.2349 Re: lenie 01.01.16, 17:02
                                          polski_francuz napisał:
                                          > Przecietne wynagrodzenie w Polsce jest okolo 4 000, zl czyli okolo 1 000,€
                                          > ;.
                                          >
                                          > Jaki jest miesieczny "koszyk" do przezycia?
                                          ----------------------------
                                          Najczęściej zarabiamy tylko 2469 zł brutto

Teraz policzmy brutto 3292 zł = netto 2360,01 zł = 2360,01 zł / 4,26333 = 553,56 euro.
                                          Taka jest mediana podana w tym artykule. Ale nie rozumiem tytułu artykułu sugerującego niższą medianę. Opłaty: czynsz za mieszkanie + prąd + gaz + telefony + kablówka tv + ... = 200 euro skromnie. Inne koszta masz porównywalne jak w całej UE.
                                          • indeed4 Re: lenie 01.01.16, 17:16

www.sfora.pl/polska/Tyle-zarabiaja-mlodzi-Polacy-po-studiach-To-grosze-a67654
                                            • indeed4 PS. 01.01.16, 17:23
                                              Danych o zarobkach i sytuacji młodych jest multum, wystarczy zapytać wujka Google.
                                          • polski_francuz Troche definicji 01.01.16, 17:21
                                            Zanim pojdzmy dalej ustalmy o czym mowimy.

"Mediana zarobkow" 200 € rozumiem jako sumy wszystkich zarobkow przez wszystkich obywateli w wieku produkcyjnym. Tzn pracujacych i nie pracujacych. Taka definicja bedzie zalezna od bezrobocia i od definicji obywateli (np. czy ukrainska emigracja tez jest wliczona np., albo czy sa tez emeryci i dzieci).

"Sredni zarobek" lub "przecietne wynagrodzenie" rozumiem jako sume zarobkow dzielona przez liczbe miejsc pracy. Mowi to o zarobkach wlasnie, ktore proponuje rynek pracy. 4000, zl podalem za GUSem

I w koncu "wynagrodzenie Polaka" jest pewnie jak mediana zarobkow zdefiniowana powyzej, tyle ze bez obcych obywateli. To mowi cos wlasnie o emigracji do Polski.

Skoncentrujmy sie na jednej definicji by pojsc dalej.

PF

• polski_francuz Re: Troche definicji 01.01.16, 17:37
                                              Poprawka. Mediana zarobkow to bedzie zarobek odpowiadajacy polowie obywateli na rozkladzie zarobek vs. liczba obywateli.

Sorry

PF
                                            • wojciech.2349 Re: Troche definicji 01.01.16, 17:38
                                              To 4 tys zł to w przedsiębiorstwach.
                                              Tutaj masz takie info:

Ile naprawdę zarabia Polak? Zaskakujące dane GUS
                                              ...
                                              Raport "Struktura wynagrodzeń według zawodów" publikowany jest bowiem co dwa lata. Najnowszy pojawił się w lutym 2014 r. i bazuje na danych z 2012 r. Czytamy w nim m.in., że w owym czasie przeciętne miesięczne wynagrodzenie brutto dla firm zatrudniających powyżej dziewięciu osób wyniosło co prawda 3895,72 zł (2,78 tys. zł netto), ale najczęstsze miesięczne wynagrodzenie brutto (dominanta) otrzymywane przez pracowników to już tylko 2189,11 zł, czyli niecały 1,6 tys. zł na rękę. Jeszcze inną wartość otrzymano po wyliczeniu mediany. To wartość ustalona przy założeniu, że połowa pracujących zarabia więcej, a połowa mniej. Ta z kolei wyniosła 3115,11 zł brutto (2,2 tys. zł netto).

Read more: wyborcza.biz/biznes/1,100896,17860612,Ile_naprawde_zarabia_Polak__Zaskakujace_dane_GUS.html#ixzz3w0lVAC9c

Trzeba przyjąć kwotę 2,2 tys zł czyli 516,03 euro.
                                              Trochę mniej niż wyliczyłem.

Wśród młodych na prowincji ta suma to marzenie.
                                              • polski_francuz Re: Troche definicji 01.01.16, 17:47
                                                Uwazasz zatem, ze zarobki mlodych obywateli na prowincji (zgaduje raczej na wschodzie kraju) sa glownym problemem kraju?

PF
                                                • wojciech.2349 Re: Troche definicji 01.01.16, 17:55
                                                  polski_francuz napisał:
                                                  > Uwazasz zatem, ze zarobki mlodych obywateli na prowincji (zgaduje raczej na wsc
                                                  > hodzie kraju) sa glownym problemem kraju?
                                                  Największym problemem jest nie wschód ale ludność z dawnych PGR-ów:
                                                  Pomorze, ziemie zachodnie. W tych małych miejscowościach czasami na socjalu
                                                  jest 70% mieszkańców.

To był dawny elektorat SLD i światłej Platformy Obywatelskiej.
                                                  • polski_francuz Re: Troche definicji 01.01.16, 18:26
                                                    I co z nimi? To nie sa tworcy start-upow. Jakie sa pomysly na ich wlaczenie w ekonomie Polski?

PF
                                                  • indeed4 Wczoraj był wątek o start-upach 01.01.16, 18:44
                                                    geniusz podłapał ten termin (jak tresowana małpka powtarza go od wczoraj) i próbuje uchodzić za znawcę tematu :-)))
                                                  • wojciech.2349 Re: Troche definicji 02.01.16, 15:05
                                                    polski_francuz napisał:
                                                    > I co z nimi? To nie sa tworcy start-upow. Jakie sa pomysly na ich wlaczenie w e
                                                    > konomie Polski?
                                                    --------------------------------
                                                    PF-ie,
                                                    problem z nimi ma nadal charakter strukturalny.
                                                    W tym problem.

Przeczytaj i zobacz krótkie video opisujące sytuację we wsi Grunwald.
                                                    Tam 70% mieszkańców jest utrzymywanych przez Kongresówkę.

uwaga.tvn.pl/reportaze,2671,n/600-lat-temu-rozegrala-sie-tam-wielka-bitwa,138080.html
                                                  • polski_francuz Re: Troche definicji 02.01.16, 17:49
                                                    Fajna dziewczynka mowiaca szczerze o rozdzwieku miedzu historycznym a codziennym Grunwaldem.

Pobawmy sie jednak w ekonomistow/decydentow: co moga robic by ekonomia ruszyla? Troche rozwinac historyczne miejsce i sciagnac turystow? Moze ale to duza inwestycja i da zatrudnienie X-X0 ludzi (x liczna naturalna) X bedzie caly rok a X0 na wakacje, kiedy wiecej ludzi przyjezdza. Inwestycje bym zrobil na symulacje historyczne, film Krzyzacy...poszukalbym jakiego bezrobotnego historyka by sie troche popilnowal historycznego sensu inwestycji.

Moze sciagnac troche miastowych na emerytury? Zbudowac pola golfowe i da sie zatrudnienie budowlancom, ktorzy jak slysze jada do Niemiec.

A glownie to sciagnac jakiegos dynamicznego co by ludzi troche pobudzil. czy oni Arabowie by zyli z zasilkow? Oi sa potomkami zwyciezcow spod Grunwaldu!

Pozdro

PF
                                                  • czuk1 Re: Troche definicji 02.01.16, 19:48
                                                    Darmowe osadnictwo dla młodych rolników, fermy hodowlane , grupy producenckie , gospodarstwa agroturystyczne, centrum turystyczne w Grunwaldzie z atrakcjami turystycznymi (muzeum, zwiedzanie pola bitwy, skansen, ....) .
                                                  • wojciech.2349 Re: Troche definicji 03.01.16, 20:09
                                                    polski_francuz napisał:
                                                    > Fajna dziewczynka mowiaca szczerze o rozdzwieku miedzu historycznym a codzienny
                                                    > m Grunwaldem.
                                                    ---------------------
                                                    W linku masz info - 70% mieszkańców korzysta z socjalu.
                                                    Jeśli doliczysz emerytów i rencistów to wyjdzie na to, że
                                                    tam nikt nie pracuje. Problem jest podobny we wszystkich
                                                    postpegeerowskich wsiach. Oni nie potrafią pracować i radzić
                                                    sobie.

No i na dodatek masz emerytury w wieku 67 lat, gdy nie
                                                    tak dawno kobieta pracująca od młodości mogła przejść
                                                    na emeryturę wieku 55 lat. Co jeszcze bardziej pogłębia
                                                    ten koszmar.
                                                  • polski_francuz Re: Troche definicji 03.01.16, 20:12
                                                    Nie chodzi tu zatem o pieniadze ale o nauczenie sie odpowiedzialnosci za samego siebie.

Potrwa to dlugo.

PF
                                              • indeed4 Wojtusiu, dalej nic nie rozumiesz. 01.01.16, 17:49

Dzieci rodzą się w rodzinach 20-30, a nie 40-50.
                                • indeed4 "Objawy wzbogacania społeczeństwa" 01.01.16, 13:46
                                  Kolejna błyskotliwa analiza emigranckiego geniusza. Wszystkie bogate społeczeństwa mają ujemny przyrost naturalny!

Coraz lepszy ubaw z wypocin lewackiego myśliciela :-)))
                                  • wojciech.2349 Re: "Objawy wzbogacania społeczeństwa" 01.01.16, 13:47
                                    Daj pogadać.
                                    • indeed4 Re: "Objawy wzbogacania społeczeństwa" 01.01.16, 13:54
                                      Ok! Niech niezmordowany producent lolcontentu pisze dalej, będę miał się z czego pośmiać w Nowy Rok :-)))
    • indeed4 Ach ci wspaniali Niemcy! Ci cudowni Francuzi 31.12.15, 19:32
      i jeszcze cudowniejsi Anglicy! Patrz i ucz się zacofana katolicka Polsko, jak wygląda cywilizowany świat!

Nawiedzony lewacki oszołom w akcji :-)))
    • indeed4 Powtarzam: nie zwracać uwagi na bełkot dyletanta 31.12.15, 21:20
      który (tradycyjnie już) nie ma pojęcia o czym pisze

natemat.pl/400,trzeba-przypomniec-niemcom-o-holokauscie-nie-czuja-odpowiedzialnosci-a-20-proc-wciaz-nienawidzi-zydow

• indeed4 Rodzynek: 31.12.15, 21:56

> Czy mozna bylo inaczej i czy trzeba bylo inaczej? Np. szukac aliansu z Hitlerem.

Bez komentarza, mentalność tego typa komentuje się sama.
    • mara571 widac i czuc, ze dawno temu opusciles Niemcy 01.01.16, 08:54
      nie ma zadnej dyskusji o winie Niemcow za Holocoust. Zaplacili Izraelowi i JWC odszkodowania, placa jeszcze to i owo Zydom w Izraelu, pomagaja finansowo gminom zydowskim w Niemczech i to wszystko. Coraz czesciej slychac glosy, ze Niemcy byli pierwsza ofiara nazi, czyli jakiegos narodu, ktory w roku 1933 objal wladze w Niemczach i stworzyl III Rzesze. Wiekszosc zbrodniarzy z SS, Gestapo zmarla bez wyrokow, Beamte i sedziowie z czasow Reichu sprawowali swoje urzedy bez przeszkod w Bundesrepublice.
      Mlode pokolenie nie zna wlasnej historii, bo w szkole juz jej prawie nie ucza.

Wspolczesny Niemiec staje sie Faustem z ostatniego etapu jego zycia: ma dzialac na rzecz szczescia innych ludzi, szczescia ludzkosci, ale wlasnej rodziny w tym ideale brak.
      • polski_francuz Re: widac i czuc, ze dawno temu opusciles Niemcy 01.01.16, 10:29
        Tak, to prawda. Patrze na Niemcy z czasowej perspektywy, przez Spiegla ktorego czytam regularnie i poprzez coroczne wizyty na konferencji, na ktorej koledzy daja mi szanse dawac wyklad po niemiecku:)

Ale podobna perspektywe mam do innych krajow gdzie zylem i pracowalem, do Polski, chociaz elementy na ktora sie ta polska perspektywa sklada sa inne (m.in. studenci i aktywny udzial na forum), do Australii (malo co obecnie pewnie sluchanie acdc tylko) czy Wloch (kontakty naukowe). I to wlasnie Niemcy wydaja mi sie najgodniejszym uwagi krajem. Gdzie cos sie dzieje i dobrego (Willkommenskultur) i zlego (plagiaty czy macherzy Winterkorna), gdzie jak jade to ciagne ludzi za jezyk i oni mi chetnie o swoich problemach opowiadaja. I zauwazylem, ze powoli zaczynam sie z pewnymi elementami identyfikowac. Tym roznie sie od McGregora, ktory studiowal germanistyke o ile pamietam. I szacunek do Niemcow bral z ich osiagniec kulturalnych.

I tak jadac we wrzesniu do Wroclawia i Wiednia rozmawialem z pania z hotelu nas obslugujaca w hotelu. Pisalem juz o tym i nie bede powtarzal. Ale na zakonczenie powiedzialem jej, ze powinna byc dumna ze Polak sie tak Niemcami interesuje i z nimi sympatyzuje. Ona mi odpowiedziala, ze pewnie zem Slazak albo zem podobna antypolska kreatura do cezara czy szwampucha z tego forum. Otoz zupelnie nie. Do Niemiec pojechalem przez przypadek i nigdy tam nie chcialem ani jechac ani pracowac ani nie mialem zadnej sympatii do nich. I sympatia i szacunek, ktore obecnie mam, sa nabyte w ostatnich 30 latach.

Wlasnie ten perfekcjonizm to jest ta cecha, ktora i sam mialem i u nich zauwazylem i dlatego o niej pisze. Jest to bardzo wazna cecha, boz pozwala ci na spokojne traktowanie swoich porazek. Kazdy je ma i czlowiek i panstwo. I sluza do tego by je analizowac by sie nie powtorzyly.

Albowiem, jak kazdy perfekcjonista wie "raz popelnic blad moze sie kazdemu zdarzyc, ale popelnic dwa razy ten sam blad to juz jest glupota."

No to szczesliwego Nowego Roku, skoro Cie mam juz na laczach.

PF
        • br0f widzisz franki tak to jest 01.01.16, 19:19
          nie wystarczy wystawic tv za drzwi. naglowki tez klamia. musisz franki zaczac myslec jak czytasz te naglowki. no i oczywisie polecam czytanie pozolklych gazet poniewaz ta lektura czytana z perspektywy dnia dzisiejszego ukazuje dynamicznie skale klamstwa medialnego. jak uperasze sie przy bezkrytycznym czytanu naglowkow to juz lepiej wlacz tv . bo tam swiat piekny i ladniejszy niz w realu i nawet nie trzeb sie meczyc ze skaldaniem liter w falszywa rzeczywistosc , zamiast tego mozna pochlaniac jak gabka medialny bullshit bez trawienia intelektualnego.
          zycze ci przebudzenia z letargu w tym nowym roku
      • tojabogdan maro, samych radości w Nowym Roku! 01.01.16, 10:39
        rzadko mi się zdarza w stu procentach podzielać Twoje zdanie, jak tym razem.
        Kto zna chociaż trochę naszych zachodnich sąsiadów, ten wie. Ale germanofilia, jak wszystkie ...filie, nie pozwala na racjonalny osąd.
        • kaszebe12 Re: maro, samych radości w Nowym Roku! 01.01.16, 11:51
          Maro , Bogdanie...super zdrowia i stalego poczucia humoru w Nowym Roku !
          • kaszebe12 -Wypociny "intelektualisty" TPPR... 01.01.16, 12:05
            - Chyba wpadl na pomysl tytulu watku w trakcie seansu "pije tylko czerwone wino do kolacji" i wysila sie na "Alez ja zachowuje sie jak Polak i odwagi mi nie brakuje" patrzac "...na Niemcy z czasowej perspektywy , poprzez Spiegla"...Nic nie wie o Francji , a tym bardziej o Jej historii wspolczesnej , opluwajac "tchorzostwem" pamiec Marszalka , wypisuje oczywiste klamstwa o rzekomym "holocauscie" , ktorego nie bylo , nie umie nawet poprawnie napisac nazwiska pani S.de Beauvoir , o ktorej tez nic nie wie...bo skad ma wiedziec ?
            • indeed4 Re: -Wypociny "intelektualisty" TPPR... 01.01.16, 12:17
              W punkt :-) Rzadko tu wpadam, ale opinię o tym waszym rozpaczliwie próbującym udowodnić, że jest "kimś" pyszałkowatym kabotyńskim inżynierku, który relacjonując podróże potrafi jedynie porównać poziom cen w sklepach wyrobiłem sobie już dawno. Typowy prostaczek po kierunku ścisłym - nieoczytany, ograniczone horyzonty, za to miłość własna i ambicje niebotyczne :-)))
          • tojabogdan Tobie, Kaszebe, też samych radości, zdrowia 01.01.16, 12:12
            i wiele nowych wątków na fś
            • polski_francuz Popieram 01.01.16, 12:15
              to zyczenie z tymi nowymi watkami. Zeby nie czul sie zobowiazany do wpisywania na moich.

PF
      • indeed4 Maro - tu nie ma z kim i o czym dyskutować 01.01.16, 12:26
        facet jest niereformowalny, jak większość oczadziałego europejskiego lewactwa ;-) Szczęśliwego Nowego!

PS. ten gość nie jest czasem Żydem? Ataki na Polaków i zachwyty nad "perfekcyjnymi" Niemcami (kasiora popłynęła, a dla Żyda tylko to się liczy) są zastanawiające.
        • indeed4 'Dobrzy Niemcy" 01.01.16, 13:12

lektura obowiązkowa dla niedouczonego prostaczka po jakiejś tam chemii czy fizyce

www.rp.pl/artykul/1164027-Dobrzy-Niemcy---rozmowa-z-prof--Zbigniewem-Mazurem.html?template=restricted
          • de_oakville Trzeba na sprawe spojrzec szerzej 01.01.16, 14:42
            W kazdym narodzie istnieja ludzie dobrzy i zli. Wiekszosc osob uwaza na przyklad, ze Chopin i Mickiewicz to byli dobrzy Polacy, a Dzierzynski i Bierut to byli zli Polacy. Podczas wojny w ludziach czesto nastepuje eksplozja zla (Mieczyslaw Kaminski) lub eksplozja dobra (ojciec Kolbe, Korczak itd.).
            Niemcow podziwiam mie za SS-mannow tylko za wiele dobrych i imponujacych rzeczy - stworzenie ze swojego kraju potegi gospodarczej (juz przed 1-sza Wojna Swiatowa druga gospodarka swiata, po USA, a przeciez o ile mniejsze mozliwosci i zasoby od Ameryki), za prym, ktory wioda obecnie w ochronie srodowiska, pomimo ogromnego przemyslu, za wspanialych kompozytorow, za wynalezienie silnika elektrycznego, spalinowego, silnika Diesla, silnika odrzutowego (pewien Aglik stworzyl go rownolegle do pewnego Niemca), silnika rakietowego. Za to, ze przed wojna Berlin mial najsprawniejsza i najszybsza kolej miejska na swiecie (S-Bahn, okolo 300 km), ktora potem nasladowano w innych miastach Niemiec i innych krajow. Wyliczac mozna by dlugo. Podobne cechy do Niemcow maja rowniez inne narody germanskie - Szwedzi, Dunczycy, Norwegowie, Holendrzy itd. I nie moga to byc ludzie bardzo zli, skoro wlasnie do nich pcha sie najwiecej imigrantow. Nie wszyscy emigruja tam z "niskich pobudek" (dla pieniadza). Wielu z powodu tolerancji i cywilizowanego stosunku czlowieka do czlowieka.
            • indeed4 Szersze spojrzenie na "perfekcyjnych" Niemców 01.01.16, 15:12

którzy ze skruchą biją za Hitlera w piersi i (inaczej niż ciemny polski Bantustan!) przykładnie rozliczają z własną historią masz tu

Że niby bardziej tolerancyjni niż Polacy? Nie sądzę.

wiadomosci.wp.pl/kat,1515,title,CBOS-Polacy-sa-tolerancyjni-wobec-innych-ras-i-narodowosci-boja-sie-czlonkow-sekt,wid,17010416,wiadomosc.html
              • indeed4 Lektura uzupełniająca 01.01.16, 16:16
                (lewicowy Sueddeutsche Zeitung)

wiadomosci.onet.pl/swiat/sueddeutsche-zeitung-niemcy-doganiaja-polske-w-braku-tolerancji/090yt
            • tojabogdan wątek miał być o tym, jak sobie Niemcy poradzili 01.01.16, 18:57
              i dalej radzą ze swoją paskudną przeszłością. W szczególności wobec Zydów.
              I jak Mara wspomniała, oni sobie kupują u nich względy. Kupują płacąc przeogromne sumy Izraelowi, WJC i wielu innym organizacjom, w tym też organizacjom żydowskim w samych Niemczech. Regularnie dozbrajają izraelską armię, m.in. okrętami, które Izrael wyposaża w broń atomową. I robią to w formie prezentów. Stąd też w samym Izraelu Niemcy obecnie są w opinii publicznej uważani za jednych z najsympatyczniejszych. A pomyśleć, że pierwsi politycy powstałego Izraela wzbraniali się przezd wszelkim kontkaktami z Niemcami. Ale, jak się okazuje, nawet z takiego, jedynygo w swojej historii urazu, jakim jest holokaust, można też wyciągnąć korzyści. Zydzi byli więc praktyczni.
              Historią Niemcy wcale się nie interesują. Np. II WS na lekcjach historii w gimnazjum (odpowiednik naszego liceum), które kończyli moi synowie, zredukowana bywa do trzech wydarzeń: masakry Niemców przez Polaków w Bydgoszczy, bombardować Drezna i obozu dla Niemców w powojennej Polsce w Łambinowicach.
              Germanofilami z reguły stają się ci, którzy znają Niemcy i Niemców dość powierzchownie. Dla wielu z nich jest to sposób na życie, bo Niemcy potrafią takich docenić i wynagrodzić. Szczegónie ludzi pióra. A już wyjątkowo hołubią wszystkich pochodzenia żydowskiego z pozytywnym stosunkiem do Niemiec, takich jakim był np. Ephraim Kishon.
              • polski_francuz Lubienie na odleglosc 01.01.16, 19:08
                Sadze, ze gdybym w Niemczech zyl to bym podobnie czastuszki spiewal. I patrze sie na nich z perspektywy i wieku, bo pracowalem w Niemczech 30 lat temu, i z perspektywy geografii bo zyje we Francji.

Ale czy perspektywa nie pozwala niekiedu ujrzec lepiej czego nie widzimy wlasnie teraz i z bliska?

Co do oplacania za poglady to moze masz jakas konkretna propozycje?

Nur zu!

PF

• indeed4 100/100 01.01.16, 19:51
            • br0f zaczynasz popadac w jakis antropologiczny buddyzm 01.01.16, 19:21
              zycze ci zebys zmadrzal wnastepnym zyciu.
              • de_oakville Mianujesz sie samozwanczym przewodnikiem duchowym? 02.01.16, 00:50
                My dear friend. You are not much of a guru to lead anybody by the nose. You are only a guru to yourself, in your own eyes.

br0f napisał(a):

> zycze ci zebys zmadrzal wnastepnym zyciu.

Gdybym spotkal na ulicy dyrektora jakiejs szkoly, do ktorej nigdy nie chodzilem, do ktorej rowniez nigdy nie posylalem swoich dzieci, polozonej w odleglej dzielnicy i powiedzial by mi on powyzsze zdanie, na pewno pomyslalbym sobie - "a co faceta ja i moje sprawy obchodza". Co ten facet do innych ma?
                Pilnuj wiec dyrektorku swojej szkoly, swego nosa i nie zawracaj innym ludziom glowy.
                • br0f Re: Mianujesz sie samozwanczym przewodnikiem duch 02.01.16, 01:20
                  daruj sobie moja wersja rzeczywistosci jest bardziej bialoczarna niz twoje
    • de_oakville Re: Zdrajca czy perfekcjonista 01.01.16, 15:33
      polski_francuz napisał:

> Dodajmy, ze dyrektor jest, troche jak i ja sam, germanofilem.

Poruszyles ciekawy temat. Mysle, ze "germanofilia" moze miec u roznych osob rozne oblicza. Ja jestem rowniez germanofilem, ale w szerszym rozumieniu tego slowa, tzn. nie tylko sympatykiem Niemiec, ale w nie mniejszym stopniu, a moze przede wszystkim, sympatykiem innych narodow germanskich (Szwedow, Holendrow, Dunczykow, Norwegow itd.). Rowniez Anglikow (anglofil). Wynika to byc moze stad, ze w stosunku do Niemiec jest w tej sympatii pewna "zadra", ktora mi przeszkadza. Z powodu II WS i cierpien jakie zadali oni innym narodom i takze samym sobie. Z powodu "sprzeniewierzenia" (utraty) 1/3 terytorium kajzerowskich Niemiec sprzed 1-WS w wyniku przegranych wojen. Paradoks polega na tym, ze gdyby nie ta utrata ziem (rowniez na rzecz Polski), to byc moze nigdy nie zetknalbym sie w mlodym wieku z pozostalosciami niemieckiej kultury (na Ziemiach Zachodnich) i nie zostalbym jej sympatykiem. Wbrew temu, co chcial z ludzi zrobic PRL - wychowac we wrogosci do okreslonych krajow i narodow. I byc moze wladzom PRL-u by sie to udalo, gdyby oprocz naiwnej i klamliwej propagandy mieli jakies wlasne rownie imponujace sukcesy w XX wieku, porownywlne z tymi jakie Krzyzacy mieli w Sredniowieczu (Wiekli Mlyn w Gdansku, pierwszy "zaklad przemyslowy" w Europie).
      • indeed4 Więcej zaborów, więcej wojen! 01.01.16, 15:45
        > Paradoks polega na tym, ze gdyby nie ta utrata ziem (rowniez na rzecz Polski), to byc moze
        > nigdy nie zetknalbym sie w mlodym wieku z pozostalosciami niemieckiej kultury (na
        > Ziemiach Zachodnich) i nie zostalbym jej sympatykiem

W kraju będzie więcej ruso- i germanofilów :-)))

• polski_francuz Krete drogi historii 01.01.16, 15:45
        I ja zrozumialem ile zawdzieczam "mojemu" Wroclawiowi i ukochanemu rodzinnemu Sepolnu. Ale mowmy o rzeczach istotnych i probujmy generalizowac. Niemcy sa zadowoleni z siebie jak kazdy, ktory dobrze pracuje i ma dobre wyniki. Tyle, ze to prowadzi niekiedy do arogancji i poczucia wyzszosci nad innymi. I to poczucie jest czyms negatywnym.

Po drugie 2ws. byla spowodowana "zemsta" Francji nad Niemcami w postaci reparacji niedosplacenia. To one spowodowaly, ze narod niemiecki zobaczyl marki w postaci papiery toaletowego, calkowicie stracil morale i wybral czy, prawie ze, austriackiego populiste. Wniosek, z narodami trzeba dzialac bardzo ostroznie bo rezultaty sa nieprzewidywalne.

Najwazniejsze jednak jest uczenie sie na bledach. Tylko narod, ktory to potrafi korzysta ze swojej historii.

PF
        • indeed4 A nie mówiłem, że typ jest niereformowalny? :-) 01.01.16, 15:48

Emigrancka sierota dalej nie łapie, co mu się tłumaczy od kilku godzin.

> Najwazniejsze jednak jest uczenie sie na bledach. Tylko narod, ktory to potrafi korzysta ze swojej historii.
          • indeed4 "Perfekcyjne" Niemcy nie uczą się na błędach, bo: 01.01.16, 15:57

Myślicie, że ta bełkocząca od rzeczy ofiara losu kiedyś to załapie?
            • indeed4 Austria: 01.01.16, 16:04
              "Sondaż dziennika "Der Standard", który wskazywał, że 42 proc. Austriaków sądzi, że nie wszystko za czasów Hitlera było złe, wywołał poruszenie w wielu krajach Europy. Większość ankietowanych wskazała także, że naziści mieliby dziś szanse w wyborach. Mimo że obowiązuje zakaz działalności partii nazistowskiej, to tendencje skrajnie prawicowe są silnie zakorzenione w austriackiej rzeczywistości"

wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/austria-ten-sondaz-poruszyl-europe-hitler-wciaz-zywy/0bpdj
        • br0f Re: Krete drogi historii 01.01.16, 19:58
          ja rozumiem ze papier toaletowy moze byc powaznym mtywem politycznym ale franky umyka tobie jeden drobny szczegol . ludzie sie wtedy naprawde mordowali.
      • br0f pie...sz jak zawsze moj ty tony haliku 01.01.16, 19:39
        widzisz oaky ojca kuzyn byl pruskim , oficerem. w 1918 poszedl do powstania wielkopolskiego . w 1939 byl na liscie do rozwalki i go rozwalono. ty mi oaky bedziesz pie...l bzdury o roznych niemcach. sa tacy co niewiele zmienia bo rozwalili go zwykli niemcy , nie jacys mityczni nazisci
        a tak na marginesie co takiego wielkiego w tych de facto protestanckich krajach widzisz . przeciez cala ich potega zbudowala sie na mordowaniu i wyzysku i braku jakiejkolwiek tolerancji dla innych. i nie dokladaj mi do tego lokomotywy prosze
        • de_oakville Nie kazdy postrzega swiat tak jak ty, drogi brof 01.01.16, 22:01
          Musisz sie z tym pogodzic, ze ludzie sa rozni, maja rozne doswiadczenia zyciowe, mysla inaczej i czuja inaczej.
          Gdyby dane mi bylo kiedys przejsc droge bojowa "Od Lenino do Berlina" w mundurze Dywizji Kosciuszkowskiej, to byc moze i ja myslalbym bardziej tak jak "towarzysz Wieslaw", a nie ja. Moja droga zyciowa byla inna niz twoja, wiec sie nie piekl. Demokraja to rowniez tolerancja.
          Z tego co piszesz, przypominasz mi "niewidzialnego czlowieka". W tym sensie, ze jest on w stanie przenikac mury Bialego Domu, Kremla, Knesetu itd. Wiedziec o wszystkim, o czym dyskutuja potajemnie "wielcy tego swiata" i co zostalo przez nich ukartowane, a co nie. Czego nie wiedza "chamy", ty z pewnoscia wiesz. I dlatego jestes zabawny nie mniej niz Charlie Chaplin.
          • czuk1 Re: Nie kazdy postrzega swiat tak jak ty, drogi b 01.01.16, 22:15
            Przychylam się do ostatniej opinii de_oakville..... po przeczytaniu ciekawej dyskusji polskich emigrantów. :)
          • br0f Re: Nie kazdy postrzega swiat tak jak ty, drogi b 02.01.16, 01:05
            widzisz oaky ja o tym wiem i innym o tym mowie z epowini si enauczyc zyc w swiecie gdzie sa inni ludzie. ja tylko nie moge zrozumiec tych wszystkich ...filii budowanych na laurkowych przewodnikach turystycznych a nie znajomosci faktow. widzisz oaky powtarzasz ten sam bullshit o demokracji uciekajac od definicji bo tam diabel ukryty. bo nic takiego nie istnieje . bo wystarczy zoganizowac zamach jak w paryzu i zawiesic te twoja demokracje na haku. a co do chamow no coz hielokrotnie cytowany przez mnie hitler mowil o chamach ze pamiec u nich slaba a inteligencja niska . wiec nic nie podejzewaja a jak sie zaczna burzyc to im sie jakiegos buggy mana podsunie . zachecam do czytania ksiazek a nie przewodnikow turystycznych bo o tym sie pisze i to sie analizuje. ja na to strawilem sporo lat zycia.
    • indeed4 Zero zdziwienia 01.01.16, 16:29

pamiętając o tym, że rusofilia i germanofilia jest typowa dla lewactwa całej Europy. Dlaczego akurat Niemcy? Bo po II WŚ zlewaczały do imentu - dość przypomnieć sobie niedawny list niemieckich intelektualistów z poparciem dla Putina. Wyobrażacie sobie coś takiego w Polsce? :-)
      • indeed4 Czy germanofile podziękowali już za Nordstream2 01.01.16, 16:56

swoim pupilkom? Jeśli nie, to do dzieła! :-)))

Bezmiar lewackiej tępoty w pełnej krasie.
        • yurek11111 Wiesz drogi PF-ie do jakiego doszedlem wniosku... 01.01.16, 17:10

...po przeanalizowaniu tego watku?,ze ludzie maja rozne fobie,mi na ten przyklad zarzuca sie rusofobie,co jest absurdem,na Putinofobie,zwlaszcza lat trzeciej kadencji,moze bym sie zgodzil, ale wiekszosc wpisow na tym watku, wyglada mi na PFfobie....
          • indeed4 Nie obchodzi mnie jakiś tam lewacki dziadzio PF 01.01.16, 17:21
            z trollowiska Agory :-))) Każdy emigrancki oszołom, który zakłada publiczne durne wątki musi się liczyć z krytyką i tyle.
            • j-k belkot islamuska. as usual 01.01.16, 17:35
              nie jestem lewakiem :)
              lubisz islamuskow - skoro P.F. uwazASZ ZA LEWAKA ?
          • polski_francuz Re: Wiesz drogi PF-ie do jakiego doszedlem wniosk 01.01.16, 17:23
            What can I do about it? Przestac pisac? Poprawic sie by byc na obraz tego kim chcieliby krytycy bym byl?

Badz czlowiek i poradz.

PF
            • indeed4 Nic nie poradzisz. 01.01.16, 17:29
              Pisałem już wyżej - lewactwo z mózgiem latami intensywnie pranym przez lewicową propagandę (w twoim przypadku GW) zwyczajnie jest niereformowalne, zwłaszcza te w podeszłym wieku.
              • yurek11111 Re: Nic nie poradzisz. 01.01.16, 18:08
                hahaha,to tak jak ciebie przekonac ,zebys personalnie przestal atakowac PF-a....:-))))

indeed4 napisał:

> Pisałem już wyżej - lewactwo z mózgiem latami intensywnie pranym przez lewicową
                > propagandę (w twoim przypadku GW) zwyczajnie jest niereformowalne, zwłaszcza t
                > e w podeszłym wieku.
                • indeed4 Re: Nic nie poradzisz. 01.01.16, 18:14
                  Jakoś tam mam, że nie trawię - tak samo przemądrzałych jak tchórzliwych - żabojadów obsesyjnie atakujących nieomal w każdym poście Polaków, do tego afirmujących alianse z Hitlerem. A ty? :-)
                  • indeed4 "Perfekcjoniści" 01.01.16, 20:16
                    Polska już zna tych "perfekcjonistów" z Vichy i tych, którzy po wojnie zaprosili do Polski kumpli ze wschodu a potem sfałszowali wybory, skazując kraj na 40 lat podporządkowania Stalinowi.

Że też jeszcze takie kreatury mają śmiałość otwierać gęby...
            • yurek11111 Re: Wiesz drogi PF-ie do jakiego doszedlem wniosk 01.01.16, 17:49
              Badz soba i nie zwracaj uwagi na PFfobow,w mysl zasady"psy szczekaja a karawana toczy sie dalej..." :-)))

polski_francuz napisał:

> What can I do about it? Przestac pisac? Poprawic sie by byc na obraz tego kim c
              > hcieliby krytycy bym byl?
              >
              > Badz czlowiek i poradz.
              >
              > PF
              • polski_francuz Re: Wiesz drogi PF-ie do jakiego doszedlem wniosk 01.01.16, 17:51
                Dzieki. Doszedlem do tego samego wniosku.

Pozdro

PF
              • indeed4 Ty też bądź sobą! I głoś światu prawdę o zamachu 01.01.16, 18:04

forum.gazeta.pl/forum/w,50,157232855,157232855,O_tym_co_niedawno_szeptano_dzis_mowi_sie_glosno_.html

Widzę, że na FŚ jeszcze fajniejsza zabawa niż na FK :-)))

• indeed4 Oszołom z trollowiska broni drugiego oszołoma 01.01.16, 18:08
                  jestem pod wrażeniem! Godna najwyższego podziwu solidarność środowiskowa :-)
                  • yurek11111 Re: Oszołom z trollowiska broni drugiego oszołoma 01.01.16, 18:12
                    Prawda sama sie obroni !!!:-))))))))))))))))
                    Mam swietna zabawe z toba,robisz konkurencje klaunowi igorczikowi/banderze....
                    Na forum latwiej zaobserwowac solidarnosc komsomolska....:-)))
                    • indeed4 Re: Oszołom z trollowiska broni drugiego oszołoma 01.01.16, 18:17
                      Jasne, zaraz się okaże, że ten ruso- germanofilski wierny czytelnik GW to wcielenie patriotyzmu i atakowanie go to atakowanie Polski :-)
                      • yurek11111 Re: Oszołom z trollowiska broni drugiego oszołoma 01.01.16, 18:27
                        Nie pisz o wytworach twojej chorej wyobrazni,skup sie na rzeczywistosci....:-))))
                        Dobry zart wymysliles z tym ze PF to ruso-germanofil, zwlaszcza rusofil...:-)))))
                        Tez czytam GW regularnie ,bo dobrze jest wiedziec co sie dzieje w obozie wroga, co wcale nie znaczy ze czytam tylko GW...
                        • indeed4 Re: Oszołom z trollowiska broni drugiego oszołoma 01.01.16, 18:38
                          Człowieku - oczywiście, że rusofil, tak jak każdy poprawny politycznie lewak wychowany na propagandzie umiłowanej Wyborczej. Pamiętam jego święte oburzenie, kiedy na początku założyłem wątek z apelem, żeby ignorować ruskich :-) Michnik o tym, że jest rusofilem pisał przecież otwarcie, takim samym rusofilem jest zresztą wasz (zaczynający dzień od lektury rosyjskich portali) forumowy borrka.
                      • indeed4 To lewak - fan socjalistów i czerwonego Hollande 01.01.16, 18:29
                        w Polsce ten wyzwolony postępowy ateusz głosowałby na PO, SLD albo Palikota i dziś szedł razem z nimi w marszach KOD. Tyle czasu piszesz na FŚ i tego nie rozumiesz? :-)
                        • yurek11111 Re: To lewak - fan socjalistów i czerwonego Holla 01.01.16, 18:46
                          No coz ,przyszlo nam zyc w czasach ,ze rzadzacych musimy wybierac z miernot,a ze pozniej sami sie tlumaczymy ,ze wybralismy najmniejsze zlo , to inna sprawa...
                          • indeed4 Re: To lewak - fan socjalistów i czerwonego Holla 01.01.16, 18:59
                            Na szczęście ani on, ani jego czerwoni kumple w Polsce nie rządzą - w ostatnich wyborach dostali od wyborców takiego kopniaka, że do dziś orbitują dziesiątki kilometrów nad powierzchnią Ziemi :-) Dziwi mnie tylko, że z taką łatwością dajecie się wciągać w (mniej czy bardziej otwarcie) atakujące prawicę wątki czerwonego inżynierka.
    • j-k Rozwine Ci te mysl, PF... 01.01.16, 17:13
      polski_francuz napisał:
      A to sa przeciez jedynie perfekcjonisci, ktorzy chca by narod tych samych bledow nie powtarzal.

Merkel zakonczyla ten okres.
      Wpuscila Niemcy w Nieznane.

co bedzie?
      - zobaczymy.
      • polski_francuz Re: Rozwine Ci te mysl, PF... 01.01.16, 17:26
        Ano, z tym sie, niestety, zgadzam. Pod oslona przeliczalnej i wyrachowanej fizyczki kryla sie emocjonalna kobita. A moze 10 lat wladzy to juz za duzo?

PF
        • j-k Nie wiem co bendzie, PF... 01.01.16, 17:38
          ale to ze Rzad Francji wypial sie na Merkel
          (Stan wyjatkowy)
          i Rzad Polski takoz...
          wydaje sie byc ciekawe...
          • polski_francuz Re: Nie wiem co bendzie, PF... 01.01.16, 17:43
            Sadze, ze wladza Merkel sie chwieje. Kto po niej? Widzialem bardzo ladna +40-latke z CDU (her name slips my mind) ale gdyby sexy image wystarczyl to mielibysmy w Polsce Ogorkowa albo Agate Doudowa a nie Dude, mowi sie tez o Schaüble...

PF
    • polski_francuz Podziekowania 01.01.16, 18:48
      Dzieki wszystkim za konstruktywne uwagi w ostatnim dniu Starego i w pierwszym dniu Nowego Roku. Watek siegnal 100 wpisow i juz trudno polapac sie kto i na co odpowiada.

Proponuje zatem na tym zakonczyc.

Zyczac Szczesliwego Nowego Roku

PF
      • indeed4 To kończ dziadek i spadaj 01.01.16, 19:26

jeśli skleroza dokucza i nie możesz się połapać :-)))

Rządzić możesz u siebie w domu - o tym, czy kontynuować dyskusję rozmówcy zdecydują sami.
        • indeed4 Pozdrów swoich komuszych idoli 01.01.16, 20:33
          Partia Socjalistyczna (Parti Socialiste PS) – francuska partia polityczna założona w 1969 przez François Mitterranda w miejsce Francuskiego Oddziału Międzynarodówki Robotniczej (Section Francaise de l'Internationale Ouvriere), czyli francuskiej partii socjalistycznej, powstałej w 1905 ze zjednoczenia partii robotniczej i socjalistycznej.

pl.wikipedia.org/wiki/Partia_Socjalistyczna_%28Francja%29

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka