superspec 09.03.16, 17:14 Nie pomagać bo oni sobie doskonale sami radę dają! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czuk1 Re: Uchodźców przyjmować! 09.03.16, 17:21 Ale... Ty superspec ? Jak to praktycznie sobie wyobrażasz ? Czyli mamy prikaz ...." uchodźców przyjmować ! " Tylko po co i w czyim to interesie. Odpowiedz Link Zgłoś
superspec W czyim interesie? 09.03.16, 17:28 Kapitału i uchodźców! Będą mieszkać w slumsach które sami sobie wybudują! Jak w Brazylii! Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: W czyim interesie? 09.03.16, 18:21 Superspec. Przecież to żadne rozwiązanie. PS. Znowu.... nim zdążyłem odpisać nowemu / wczorajszemu trollowi .... jego wątek i login znikł. Słusznie chyba (nie dyskutuję z decyzjami adminów).... bo był z obelgą dla UE. Odpisałem mu tak, może tu przeczyta ? Treść odpowiedzi dla - v_l.1: "Gdyby nie Rosja , jej bombowce, wojsko rosyjskie u boku Asada..... to nie było by już wojny domowej w Syrii i rządów Assada .... a byłby tam pokój, nie było by uciekających do UE Syryjczyków. Atakowana jest, zabijana w coraz większym stopniu syryjska ludność cywilna, uratowani w dużej masie uciekają więc do Turcji i EU. To Rosja chce rozwalić UE, wzmacnia fale imigrantów z BW .... poprzez nasilenie bombardowań w Syrii." Odpowiedz Link Zgłoś
superspec A teraz małe ćwiczenie.:) 09.03.16, 18:30 Wstaw zamiast Rosja słowo USA a zamiast Syria Irak i zrozumiesz rolę tych dwóch mocarstw w rozbijaniu UE.:) Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: A teraz małe ćwiczenie.:) 09.03.16, 18:45 Z BW największe powody do ucieczki mają bombardowani Syryjczycy. Świadczą o tym liczby. A w Syrii tylko Rosja walczy u boku Asada. Nie oznacza to, że z innych państw BW nie jadą / nie uciekają ludzie do Turcji. Chyba - faktycznie - Irak i USA można dodać do "ojców chrzestnych" imigracji z BW. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj Re: W czyim interesie? 09.03.16, 19:20 czuk1, z ciekawości zapytam, dlaczego w Iraku i Libii od dawna nie panuje pokój? Tam chyba Rosja nie miesza zbytnio, tam tylko chłopcy z USA (plus sojusznicy) zrobili demokrację na wzór tej planowanej w Syrii. Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: W czyim interesie? 09.03.16, 20:15 Ty mnie nie pytaj. Ja od was - znawców tematu - uczę się. Widać chyba wyraźnie, że siłowe wprowadzanie demokracji przez mocarstwa i ich sojuszników - w Libii, Indonezji, Iraku, Afganistanie, Syrii,... jest wielkim błędem . Zamiast pokoju i demokracji mamy tam nowe wojny "plemienne i wyznaniowe". Mało tego wygenerowana została wyznaniowa /światowa organizacja terrorystyczna która postawiła sobie za cel - tworzenie ogniem i mieczem państw islamskich, na terenach poszczególnych państw arabskich. Gdyby nie to, że ISIS zagraża wyznawcom innych religii i suwerenności państw .... można by ten kocioł arabski pozostawić do samodzielnego gotowania. Ale jest za późno . Teraz dla świata/mocarstw ważne staje się - zlikwidowanie PI. I znowu żandarmi świata , mający na BW swoje interesy, włączają się do tych domowych wojen Arabów. Idzie ku wojnie światowej. Tak widzę sprawę, jako pobieżny obserwator. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj Re: W czyim interesie? 10.03.16, 09:33 Być może źle odczytałem Twój wpis wyżej, jest on wyrwany z kontekstu, jest to chyba odpowiedź vigilowi. Pisze ta m. in. "Gdyby nie Rosja , jej bombowce, wojsko rosyjskie u boku Asada..... to nie było by już wojny domowej w Syrii i rządów Assada .... a byłby tam pokój, nie było by uciekających do UE Syryjczyków." Uznałem to za Twoje zdanie (być może niesłusznie?) i zapytałem o Libię i Irak, o miejsca podobne do do Syrii, wobec których zastosowano podobne rozwiązania (W Syrii tylko nie wprowadzono wojsk NATO z oczywistych powodów). "Widać chyba wyraźnie, że siłowe wprowadzanie demokracji przez mocarstwa i ich sojuszników - w Libii, Indonezji, Iraku, Afganistanie, Syrii,... jest wielkim błędem . Zamiast pokoju i demokracji mamy tam nowe wojny "plemienne i wyznaniowe". Mało tego wygenerowana została wyznaniowa /światowa organizacja terrorystyczna ..." Mam podobne zdanie. Jestem też zdanie ze zachód o tym doskonale wiedział wiedział wcześniej, że uzyskał to co zaplanował, że tu nic nie poszło "niezgodnie z planem", niezgodnie z planem poszła tylko Syria (to miał być wyłącznie przystanek do Iranu) gdzie Rosja z Assadem stara się zrobić podobny numer jak w Czeczenii - wyciąć najbardziej radykalnych a z resztą odbudować kraj. Likwidacja PI - na swój sposób ciekawe kuriozum, kilka mocarstw przez kilka lat nie radzi sobie z kilkudziesięcioma tysiącami poganiaczy wielbłądów na terenach pustynnych :)) Tam nawet Rosja nie była potrzebna, nawet bez Assada by się to obyło, moim zdaniem starczyłoby gdyby PI nikt wielki nie pomagał a Turcja nie wyrzynałaby od tyłu Kurdów, ci zrobiliby tam dość szybko porządek. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj Re: W czyim interesie? 10.03.16, 09:42 W kontekście Twojego postu myślę że można spokojnie postawić pytanie - czy w tych państwach można inaczej sprawować władzę niż zamordyzmem z mocno rozbudowaną tajną policją, tym samym i częstym naruszaniem praw człowieka? Mam na myśli to co robił Kadafi, Husajn czy Assad. Jak to spuszczono ze smyczy to widać co jest, przy tym stary reżim wydaje się być sielanką. Panuje też dosć powszechna opinia (przynajmniej o Libii, też i o Syrii), że jeśli nie bawiłeś sie w politykę i krytykowanie władzy to poziom życia był bardzo wysoki, od strony socjalnej jako Polska chyba nawet do piet nie dorastamy Libii za czasów Kadafiego, dziś kraj idący w kierunku "Somalii". Assad czy Kadafi ekstremistów pakowali do więzień, torturowali, często mordowali, obecnie ekstremistów traktuje się nalotami bombowców - rzuciłbym tezą że z ekstremizmem islamskim jednak dyktatorzy radzili sobie lepiej, raz nie rozlewał sie po świecie a dwa było zdecydowanie mniej ofiar, przypadkowych pewnie bardzo mało. Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: W czyim interesie? 10.03.16, 12:16 A więc rację chyba mają ci którzy obwiniają USA (głównie) i Rosję za obecne wojny na BW i w Afryce. Doszło do tego, że mocarstwa narzucają światu swoją wolę , stawiają warunki (w swoim finansowym interesie) i egzekwują ich wykonywanie przy pomocy rakiet, czołgów i zastraszania bronią jądrową. Te mocarstwa , ich broń i możliwość faktycznego zastosowania są największym zagrożeniem dla świata. Libia, Irak, Afganistan, Syria .... ich ustroje, a potem wojny wewnętrzne w tych państwach nie zagrażały pokojowi światowemu. Należałoby pozwolić na rozwiązanie ich problemów bez interwencji z zewnątrz. Sądzę, że krwawe wojny wewnętrzne doprowadziły by każdorazowo do pokoju i wyboru ustroju jaki uznają skłócone narody. W tym kontekście rodzi się pytanie - po co Rosja walczy w Syrii a USA na BW z "państwem islamskim" ? Obłudne są oficjalne cele tych interwencji. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj Re: W czyim interesie? 10.03.16, 14:28 Tu chyba niewiele się zmienia od wieków, świat podzielony na kolonizowanych i kolonizatorów, przy czym kolonizatorzy często walczą miedzy sobą o kolonie :)) Rosja na jakiś czas wypadła z gry i chyba stara się wrócić do zabawy w kolonizację innych (a bardziej uzależnienie innych od siebie), USA jakiś czas nie miało konkurencji to się nieco rozbestwiło. W 45 wiadomo było kim jest Stalin a i tak rzucono mu pod nogi wiele narodów. Jeśli idzie o sprawy wewnętrzne poszczególnych narodów to temat ciężki, BW czy Afryka pewnie lepiej by sobie radziła przy autorytarnych rządach (niekiedy niestety krwawych), w Korei takie rządy doprowadziły do stworzenia na dobra sprawę jednego wielkiego obozu pracy (który dodatkowo zaczyna zagrażać innym atomem), tyle że Korei nikt ruszać nie chce, mimo że jest prawie oczywistym iż Koreańczycy do demokracji się nadają (Korea Południowa). Po co Rosja walczy w Syrii? Dla mnie odpowiedź banalna, by w Syrii i Iranie zachować swoje wpływy, mają z tego konkretne korzyści. Czy gdyby nie walczyła to byłoby lepiej dla tych rejonów? Moim zdaniem nie, W Syrii byłaby wojna domowa na wzór Iraku i Libii (więc mniej więcej to co mają i teraz) a miast spokojnego Iranu mielibyśmy jeszcze jeden kraj rozwalony. A tam gdzie wojna tam zawsze pierwszą ofiarą padała prawda. W 39 i Niemcy i ZSRR też dość ciekawie argumentowały wkroczenie do Polski, jedni i drudzy chyba pędzili kogoś czy coś ratować :)) Odpowiedz Link Zgłoś
wobo1704 Re: W czyim interesie? 11.03.16, 11:23 krzysiozboj; "...Po co Rosja walczy w Syrii? Dla mnie odpowiedź banalna, by w Syrii i Iranie zachować swoje wpływy, mają z tego konkretne korzyści. ..." Dla Rosji te doraźne korzyści są częścią dalekosiężnych planów strategicznych. Bazy wojskowe w wschodniej części M. Śródziemnego umożliwiają całkowitą blokadę Kanału Sueskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
bywszy2 Re: pniewaz nie pozwala sie mnie+ 11.03.16, 08:16 startowania nowych watkow,pozwalam sobe do "przyklejenia sie" do waszych. A wiec ciekawi mnie sytuacja patowa(?). A wiec sprawa wzbraniania sie muzulmanow w granice swego kraju. Obecnie widze trzy sytuacji,sprzyjajacych pojawieniu sie konkurencji katolikom: 1. Pewna ilosc muzulmanow zostanie Polsce przydzielona. 2. Turcja prztrzyma strumien uchodzcow. Za co dostanie duze pieniadze. Oraz jej obywatele otrzymaja prawo bezwizowego odwiedzania obszaru UE. Kto im zabroni jezdzic do Polski na handel? 3. Turcja zostanie przyjeta do UE. Wiec przywilej czlonka UE beda dotyczyc i Turcje. P.S p.2 niechybnie spowoduje zmniejszenie czesci budzetu UE,dotyczacego finansowania pienieznego Polski. Co do p.1 niektorzy szefowi rzadow pragneli by odlaczyc Polske od zrodla pienieznego oraz od Shengen,ze wzgledu,ze ona sprzeciwia sie przyjmowaniu wyznawcow Mahometa. Aby uniknac wszystkich tych nieprzyjemnosci nalezaloby by z UE wystapic. A jako czlonek honorowy bylo by dobrze zwrocic otrzymane datki. <<<< W czym sie myle? Odpowiedz Link Zgłoś
superspec W niczym się nie mylisz. 11.03.16, 09:23 BTW Kaczor wojuję z całym Światem oprócz Izraela na którym się wzoruję. Odpowiedz Link Zgłoś
bywszy2 Re: W niczym się nie mylisz. 11.03.16, 10:25 dlaczego akurat na Izraelu? P.S Ale przeciez nie tylko Kaczynski? Wyszehrad? Odpowiedz Link Zgłoś
superspec Bo Izrael to państwo narodowe 11.03.16, 10:48 i Kaczor takie chce zbudować nad Wisłą. Izrael to dziecko ruchów narodowych z XIX wieku. Dmowski i Herzl urodzili się przecież w latach 60 wieku XIX. pl.wikipedia.org/wiki/Theodor_Herzl pl.wikipedia.org/wiki/Roman_Dmowski Odpowiedz Link Zgłoś
bywszy2 Re: Bo Izrael to państwo narodowe?+ 11.03.16, 11:33 Nie bardzo sie z panem zgadzam: Изрaиль — этo мнoгoнaциoнaльнaя cтрaнa, в кoтoрoй прoживaют предcтaвители caмых рaзных нaрoдoв и верoиcпoведaний, oднaкo ocнoвнyю мaccy нacеления cocтaвляют вcе же евреи и aрaбы, czy moze np.tych kto posiada obszar geograficzny,nie liczac innych: ru.wikipedia.org/wiki/%D0%AD%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%B5_%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%8C%D1%88%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0_%D0%B2_%D0%98%D0%B7%D1%80%D0%B0%D0%B8%D0%BB%D0%B5 Odpowiedz Link Zgłoś
bywszy2 Re: Mnie na studiach (odpłatnych) inaczej uczyli. 11.03.16, 17:55 zle pana uczyli. Zarzadaj pan pieniedzy z powrotem. Odpowiedz Link Zgłoś
superspec The Road to Jewish Nationalism 11.03.16, 19:54 www.menorahreview.org/article.aspx?id=20 Odpowiedz Link Zgłoś
bywszy2 Re: The Road to Jewish Nationalism 12.03.16, 15:28 polacker 91,6 %, Polakow www.landguiden.se/Lander/Europa/Polen/Befolkning-Sprak Izrael podaza wzorem polskiej a autostrady. Ale izraelska droga jest kreta i zawila. Daleko mu do Polski. Pozatym lecz sie pan dalej. Ale skuteczniej. Odpowiedz Link Zgłoś
bywszy2 Re: The Road to Jewish Nationalism 12.03.16, 16:01 Izraelska droga do nacjonalizmu,a polska autostrada: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,19755664,sz-ostro-po-opinii-komisji-weneckiej-polacy-sa-w-europie.html#Czolka3Img Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: Bo Izrael to państwo narodowe?+ 11.03.16, 16:15 bywszy2. Nie możesz na polskim forum pisać po polsku ? Nadziałeś się. Przecież można Polakom przetłumaczyć pojęcia . Tak dla szacunku do gospodarzy. Jak to - powyższe pojęcie Izraela: " Izrael - to państwo wielonarodowe, w którym żyją ludzie różnych narodowości i wielu wyznań. Największą część mieszkańców Izraela stanowią Żydzi (żydzi) i Arabowie (arabowie). " albo podać pojęcie/ rozszerzyć wprost z polskiej Wikipedii : " Izrael pomimo stosunkowo małej powierzchni jest dość zróżnicowany demograficznie. W populacji liczącej 7,66 miliona większość stanowią Żydzi (75%). Drugą co do wielkości grupę stanowią Arabowie (20%). Mniejszą grupą etniczną są Samarytanie. Pod względem wyznaniowym w Izraelu występuje duże zróżnicowanie – obok żydów mieszkają również muzułmanie (Arabowie), chrześcijanie i druzowie, jak również inne mniejsze grupy religijne." Odpowiedz Link Zgłoś
bywszy2 Re: Bo Izrael to państwo narodowe?+ 11.03.16, 17:54 Ja,bywszy,tlumacze nie wszystko. A to co robie powoduje zwiekszenie zainteresowania i poszukiwania (np.przez pana interesujacych tematow - np.ak ten). Pozatym po co sie trudnic zlym tlumaczeniem,kiedy Googol to robi sprawnie,szybko i za darmo. Ten forum jest polski,ale jest to forum Swiat. Zmusi pan np.Kenijczyka ciekawego Polski pisac po polsku? Po to stworzono szereg tlumaczy sieciowych. A jeszce mam w zwyczaju przytaczac artkuly,szczegolnie niezbyt przyjemnych,w jezyku oryginalnym pisanych przez autorow z krajow,ktorych temat dotyczy(russkij,ukrainskij,polskij). Wtedy jest troszke wiecej powazania co do tematu. Co do Wikipedii - cenie ich materialy. Ale czasmi maja "troche" inne zabarwienie,w zaleznosci kto pisze. Co do tlumaczenia pojec Polakom,to mnie sie wydaje,ze jak najlepiej wytlumaczylem po polsku miedzy zyd a Zyd Rosjanin a Russkij. Odpowiedz Link Zgłoś
bywszy2 Re: Bo Izrael to państwo narodowe?+ 11.03.16, 17:57 "czuk1 11.03.16, 16:15 bywszy2. Nie możesz na polskim forum pisać po polsku ? Nadziałeś się." Co to znaczy :"nadziales sie"? Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: Bo Izrael to państwo narodowe?+ 11.03.16, 19:13 Pisząc - nadziałeś się. Miałem na myśli Twój link z rosyjskiej Wikipedii, który w jęz. polskim i rosyjskim u mnie , nie otwiera się. ru.wikipedia.org/wiki/%D0%AD%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%B5_%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%8C%D1%88%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0_%D0%B2_%D0%98%D0%B7%D1%80%D0%B0%D0%B8%D0%BB%D0%B5 Odpowiedz Link Zgłoś
bywszy2 Re: rzeczywiscie,sie nadzialem+ 12.03.16, 12:13 jakis blad popelnilem. A teraz nie pamietam,co to byl za link. Ale jezeli pana to interesuje i jest mozliwa "strata czasu" to prosze zagladnac P.S a wogole i skrocie: Nie biorac pod uwage ludnosc miejscowa o roznej genetyce,kulturze,mentalnosci,religii i posiadajacych swoj wlasny obszar geograficzny w Izraelu oraz ludnosci naplywowej ze swoimi kosciolami,religiami,kolorami skory,jezykamimentalnosciami,wierzeniami, to ktos powiedzial i co sie zgadza jezeli chodzi o zydach "wlasciwych"czy Zydach "wlasciwych": "Жвaнецкий cкaзaл, чтo в Изрaиле живyт евреи coрoкa трех нaциoнaльнocтей. Нa caмoм деле - пятидеcяти четырех - выхoдцы из 54 cтрaн. Ментaльнocть нacтoлькo рaзнaя, чтo их мoжнo cчитaть рaзными нaрoдaми..." ----------- tlumaczenie -----------------Zwaniecki(prowadzacy w telewizji) publicysta Rosji powiedzial,ze w Izraelu zyja zydzi(Zydzi) 43 narodowosci.Ale nie ma racji,poniewaz w Izraelu mieszkaja Zydzi(Zydzi) wywodzacy sie z 54 panstw.Mentalnoscia roznia sie od siebie,ze mozna ich uwazac,ze sa roznymi narodami. Odpowiedz Link Zgłoś
5magna Re: zgoda, ale do Ciebie spec, do Ciebie... 12.03.16, 16:20 Przyjmowac chlebem I sola aby nie stali sie sola w oku......Kto za tym ?? Odpowiedz Link Zgłoś
j-k mnie to ribka... 12.03.16, 16:27 - tylko nie chce miec faveli za oknem - ale spec je chyba lubi :) www.google.pl/search?q=fawele+w+USA&biw=1280&bih=923&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjz5PiUurvLAhXKNJoKHfrPBLsQ_AUIBigB&dpr=1#imgrc=2VpyLXYiiO1UuM%3A Odpowiedz Link Zgłoś
5magna Re: mnie to ribka... 12.03.16, 16:42 Ty J-K to masz przerabane na amen. Jak syn nie zostanie w USA to po powrocie ozeni sie z islamuska bo tylko takie zdrowe I plone dziolchy pozostana Odpowiedz Link Zgłoś
5magna Re: mnie to ribka... 13.03.16, 07:50 Imigrant z Somalii przyjeżdża do Wielkiej Brytanii. Na ulicy zatrzymuje pierwszą napotkaną osobę, chwyta ją za rękę i mówi: - Dziękuję za wpuszczenie mnie do tego kraju, za mieszkanie, pieniądze na jedzenie, opiekę medyczną, darmową szkołę i zwolnienie z podatków. - To pomyłka - odpowiada przechodzień, Ja jestem Afgańczykiem. Somalijczyk idzie więc do kolejnej osoby - Dziękuję, że stworzyliście taki piękny kraj! - To nie ja, ja jestem z Iraku - słyszy odpowiedź. Wreszcie widzi matkę z dzieckiem: - Czy pani jest Brytyjką? - pyta. - Nie, pochodzę z Indii. - To gdzie się podziali wszyscy Brytyjczycy? Kobieta zerka na zegarek i mówi: - Pewnie są w pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
drugiwojwa Re: Uchodźców przyjmować! 01.04.16, 06:26 superspec napisał: Nie pomagać bo oni sobie doskonale sami radę dają! .................. Oczywiście, w połączeniu z już dawno przybyłymi doskonale rozwalą wszystko i wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś