Dodaj do ulubionych

Sa jeszcze przyzwoici Francuzi ...

17.04.16, 20:20
Kilka lat temu mialem przyjemnosc przeczytac tekst zamieszczony w Newsweeku, ktorego autorem byl francuski filozof i piszarz Bernard-Henri Levy.

Levy, ktory przez rok przemiarzal Ameryke robil skrupulatne notatki ze swoich obserwacji, a no koniec jednoznacznie stwierdzi: Ameryka to idea, ktora czyni wolnym.

Ameryka fascynuje. Uwodzi i odpycha. Budzi podziw i przerazenie. Zeby jednak ja zrozumiec, czym sa Stany Zjednoczone Ameryki, trzeba tam koniecznie mieszkac i ....zjesc beczke soli.

Dzisiaj poraz drugi Levy mie mile zaskoczyl.

Musimy przestać powtarzać do znudzenia, że ci muzułmańscy odszczepieńcy "nie mają nic wspólnego z islamem". Musimy uznać, że skoro dwa rodzaje islamu sczepione są w walce na śmierć i życie, a polem bitwy jest cała planeta i zagrożone są przyjęte na Zachodzie wartości, to ich walka nie jest sprawą wyłącznie muzułmanów - pisze francuski filozof Bernard-Henri Lévy.

wiadomosci.wp.pl/kat,1329,title,Bernard-Henri-Lvy-Wybieranie-stron-na-wojnie-z-islamem,wid,18272697,wiadomosc.html?ticaid=116d9c
Obserwuj wątek
    • blueelvic2 Errata... 17.04.16, 20:34
      Winno byc: - po raz drugi oraz: A na koniec jednoznacznie stwierdzil.

Przepraszam estetow.
    • polski_francuz BHL, Elisabeth Levy 17.04.16, 20:38
      maja dosc podobne poglady, sa mianowicie, jako francuscy Zydzi, dosc proizraelscy. BHL owija to w lepsza filozofie, pani Levy mowi jak katarynka.

Jak sie zabrac za islam we Francji to nie jest trudne. Trzeba zaczac mieszac populacje: Francuzow z Arabami. Problem jest taki, ze Francuzi nie chca. Stad powstaly przedmiescia arabskie ktorych policja francuska juz nie kontroluje.

Od tego bym, jako inzynier, zaczal. A BHL-a czy Elisabeth Levy rozwiazania pozostawilbym raczej na polce z etykietka "mysla o czyms innym".

PF
    • yurek11111 Re: Sa jeszcze przyzwoici Francuzi ... 17.04.16, 20:52
      Przyglup a nie 'przyzwoity Francuz',najlepiej jego mylne opinie odzwierciedlily sie co do osoby Sarkozy'ego,w/g opinii 'przyzwoitego Francuza',Sarkozy to 'A man with a warrior vision of politics",
      jak wizje Sarkozego ocenili Francuzi, to bylo widoczne w czasie wyborów, gdy przegral do Hollande'a...
      • blueelvic2 Jezeli ktos nazywa ... 17.04.16, 22:59
        absolwent ekskluzywnej Ecole Normale Superieure przyglupem, to zwykle oznacza, ze mamy z pospolitym i miernie wyksztalconym bufonem do czynienia. Uczen Jacques'a Derridy i Louisa Althussera przyglupem ...

Doopa puchnie, glowa boli.

jak wizje Sarkozego ocenili Francuzi, to bylo widoczne w czasie wyborów, gdy przegral do Hollande'a...

Dzis Hollande ulubiencem Francuzow, co nie? Czy zdejesz sobie sprawe, ze watek jest o czyms innym?
    • mara571 a ja pamietam esej tego filozofa 17.04.16, 21:00
      sprzed kilku lat, w ktorym uzasadnial, ze interwencja w Libii jest moralnym obowiazkiem prezydenta Sarkozy'ego.
      Bylo to we wrzesniu 2011, czytalam niemieckie tlumaczenie w samolocie Air France lecacym do Paryza i bylo mi pierwszy raz niedobrze w czasie lotu.
      Sarkozy zrobil to, co Levy moralnie uzasadnil. Amerykanie sie wlaczyli.
      Pozniej w listopadzie 2011 Levy polecial do Trypolisu odwiedzic oddzialy nowego rzadu, ktory prawie niczego nie kontrolowal. O tej pory stracil zainteresowanie Libia, ktora w miedzyczasie panstwem upadlym.
      • mara571 Re: a ja pamietam esej tego filozofa 17.04.16, 21:03
        Poprawka: to bylo w roku 2012.
      • yurek11111 Re: a ja pamietam esej tego filozofa 17.04.16, 21:21
        Bo to jest 'przyzwoity Francuz ' z chazarskim nochalem', chociaz zdjecie robione na Uniwersytecie w Tel Avivie, stolicy Izraela, I moze tylko dlatego nochal mu sie wyciagnal, na tej samej zasadzie co w porzekadle, ze 'jak wejdziesz miedzy wrony. ....'
        Nieciekawa osoba, niewarta wiekszym uwagi....
        • blueelvic2 Komentarz godny mistrza ... 17.04.16, 23:12
      • blueelvic2 Watek dotyczy artykuju Bernada Levy ... 17.04.16, 23:05
        o muzulmanach w Europie, a nie o liniach lotniczych Air France.

Czytalem twoje komentarze o uchodzcach zalewajacych Europe ... Nie bede zamieszczal twoch wypowiedzi, ktore byly bliskie pogladom BHL.
        • mara571 nic nie rozumiesz 17.04.16, 23:32
          pan Levy nie jest konsekwentny lub cierpi na brak wyobrazni.
          Najpierw namawia do zaostrzenia konfliktu w Magrhebie i interwencji zbrojnej i nie jest w stanie zrozumiec, ze konsekwencja tego moze byc fala uchodzcow.
          Udaje tez, ze nie widzi procesow spolecznych w samej Francji, ktora od lat ma problemy z integracja muzulmanow i ich uporczywym kwestionowaniu wartosci europejskich.
          Po ponad 3 latach robi odkrycie:
          "Musimy przestać powtarzać do znudzenia, że ci muzułmańscy odszczepieńcy "nie mają nic wspólnego z islamem". Musimy uznać, że skoro dwa rodzaje islamu sczepione są w walce na śmierć i życie, a polem bitwy jest cała planeta i zagrożone są przyjęte na Zachodzie wartości, to ich walka nie jest sprawą wyłącznie muzułmanów".

Przypomne, ze dyktatorzy w polnocnej Afryce jakos sobie z ekstermistami muzulmanskimi radzili. Kontrolowali tez posiadanie broni. Komus jednak zachcialo sie wpowadzanie demokracji i skonczylo sie jak sie skonczylo.
          Do demokracji spoleczenstwo musi dojrzec. A to na Bliskim Wschodzie, w Egipcie czy w Polnocnej Afryce potrwa jeszcze bardzo dlugo.
          PS W celu blizszego poznania tzw uchodzcow zapraszam do Niemiec. Rzeczywistosc jest dosc odlegla od telewizyjnych obrazkow z dziecmi o duzych oczach, ktore stoja przy plocie granicznym.
          • blueelvic2 Ty tez czegos nie rozumiesz ... 18.04.16, 02:30
            Co ma wspolnego jego konsekwencja i wyobraznia z tym stwierdzeniem:

"Musimy przestać powtarzać do znudzenia, że ci muzułmańscy odszczepieńcy "nie mają nic wspólnego z islamem". Musimy uznać, że skoro dwa rodzaje islamu sczepione są w walce na śmierć i życie, a polem bitwy jest cała planeta i zagrożone sąprzyjęte na Zachodzie wartości, to ich walka nie jest sprawą wyłącznie muzułmanów".

Czyzby wczesniej glosil zupelnie cos odmiennego? Jestes blizej i moze wiesz wiecej na ten konkretny temat.

• mara571 jezeli ktos po 11.09, po londynskim metrze 18.04.16, 21:10
              po zamachach w pociagach podmiejskich w Madrycie, po strzelaninie w Charlie Hebdo, zamachach w Paryzu i Brukseli dopiero w kwietniu 2016 przytomnieje nie nalezy do bystrych.

Tu sa swieze nagrania z Paryza, tym razem nie islamisci.
              www.tvn24.pl/wideo/z-anteny/starcia-imigrantow-w-paryzu-w-ruch-poszly-rury-palki-i-deski,1523064.html?playlist_id=12681
              Czytajac wasze "kanadyjskie" rozmowki moge sie tylko smiac. Kanada to kraj stworzony przez migratow i nadal przyjmujacy migrantow. Ale wedlug okreslonych kryteriow.
              Europa nie zareagowala, kiedy sie pojawili pierwsi lodkowicze, potem pojawili sie uciekinierzy wojenni, potem bylo zaproszenie Mutti i mamy to co mamy.
              Niemcy liczyli uchodzcow na granicach. Brakuje im ca 140 tys osob po odliczeniu tych, ktorzy przeprawili sie do Szwecji. A i to nie wystarcza do opisania balaganu w tym do niedawna powaznym panstwie. Ten zabity przez francuska policje "uchodzca" mial komorke z niemiecka SIM-karta. Pozniejsze sledztwo wykazalo, ze byl zarejestrowany w 19 obozach w Niemczech. I oczywiscie wszedzie kasowal zasilki.
              • blueelvic2 Jestes blizej niego ... 18.04.16, 23:05
                Wczoraj poznym wieczorem poczytalem o nim troszeczke. Nie wiem ile jest prawdy w tym co pisza, ale postac rzeczywiscie barwna.

Czytajac wasze "kanadyjskie" rozmowki moge sie tylko smiac.

Wolno zapytac dlaczego?
                • mara571 nie potraficie sobie wyobrazic, ze wasze kolorowe 19.04.16, 21:27
                  China Town, Portugal Village czy nawet Little Jamaica w niczym nie przypominaja ciagle rosnacych no go area w Europie, gdzie juz nawet policja boi sie wkroczyc, a karetki pogotowia i strazy pozarnej wzywane sa dla zabawy tylko w celu przeprowadzenia ataku na nie.
                  Czym wyrozniaja sie te dzielnice? Bardzo wysokim udzialem mieszkancow wyznania muzulmanskiego.
                  Sa juz opracowania socjologow na ten temat. Problem zaczyna sie kiedy populacja muzulmanow w kraju X przekracza 3%. Polecam portal prowadzny przez G. Linderberga euroislam.pl, ktory dokumentuje te przmiane w Europie dosc dokladne.
                  • blueelvic2 Ja bym powiedziall nieco inaczej ... 20.04.16, 14:38
                    Po prostu mam szczescie, ze od ponad trzydziestu lat mieszkam w Kanadzie, ktora rzeczywiscie troche inaczej podchodzi do nowych przybyszy.

Z drugiej strony czesto odwiedzam siostre w Niemczech, od czasu do czasu bywam w Londynie czy tez Paryzu, ale ...

O zagrazajacym Europie Islamem pisze tutaj na forum od samego poczatku, a to jakby nie patrzec ca 15 lat.

Napisalem rowniez watek o tym kiedy Islam staje sie zagrozeniem ... bylem wowczas bardzo krytykowany przez rosyjskich propagandystow. Dzisiaj juz kazdy widzi jak jest ...

Pytanie tylko co robic ... ale prostej odpowiedzi jak na razie nie ma.

W tym miejscu klania sie wszystkim Oriana Fallaci.
    • felusiak1 Moje trzy grosze 17.04.16, 21:36
      Nie potrafię zrozumieć dlaczego pf musisz podkreślać, ze Levy jest Żydem.
      Jest takim samym Zydem jak Tuwim czy Artur Sandauer. Jest takim samym Żydem jak Kissinger albo Einstein. Jego żydowskie pochodzenie nie ma nic do rzeczy. Levy jest stuprocentowym francuzem. On nie tylko mieszka we Francji, on żyje Francją. Ja nie jestem Żydem a jestem super proizraelski.
      Twoja wizja "integracji" jest infantylna. Arabowie nie asymilują się. I to jest fakt ignorowany przez
      twoich polityków. W czwartym pokoleniu nie są ciagle francuzami.

yureczku znowu zabłądziłeś. Sarkozy przegrał wybory ale to nie oznacza, ze nie był albo nie jest politykiem z "a warrior vision of politics". To okreslenie odnosi się do wizji uprawiania polityki a nie do zaspakajania społecznych nastrojów. Widocznie Sarkozy nie był w stanie obiecywać gruszek na wierzbie a Hollande nie mieł z tym problemu.

mara, Libia to konsekwencja Obamy a nie Sarkozego. Obama przewodził z tylnego rzędu, regime Kadaffiego został rozbity i Obama zabrał doopę w troki i uciekł nie pozostawiając Sarkozemu wyjścia innego niż ucieczka. Powstała w ten sposób prożnia natychmiast wypełnila się. Kto miał wiecej karabinów ten mial władzę. W tym wypadku islamscy radykałowie.
      Obama uciekł z Iraku i mamy burdel. ISIS stoi u bram Bagdadu. Brak słów na obamową walkę z ISIS. Tak walcząc nie mozna wygrac.
      Amerykanie maja takie powiedzenie "you broke it, you own it, you fix it" "Popsułeś, teraz to jest twoja własność, zreperuj". Wykonano tylko popsucie a potem powiedziano"ja tego nie chcę i nie bedę naprawiał".

• polski_francuz Re: Moje trzy grosze 17.04.16, 22:43
        Bo slucham pania Levy raz na tydzien w dyskusji radiowej "On refait le monde". I podobnie jak moge zrozumiec, ze waltherr, eva15 czy inni tam hallakuja za Putinem, tak i jej linie polityczna moge zrozumiec.

Co do Arabow to wielkich odkryc nie zrobiles. Co do rozwiazan to zacznijmy od tych moich. Potem zobaczymy.

PF
        • blueelvic2 Czy ty masz wlasne zdanie w ... 17.04.16, 23:09
          sprawie szerzacego sie Islamu w Europie?

• polski_francuz Re: Czy ty masz wlasne zdanie w ... 18.04.16, 08:43
            Mam.

PF
        • caesar_pl Re: Moje trzy grosze 17.04.16, 23:13
          Philippe Pétain po wojnie byl oskarzony o zdrade Francji - DeGol (he,he,)chcial go rozstrzelac,odpowiedzial,nie chcialem by Francja skonczyla jak Polska ..
      • yurek11111 Re: Moje trzy grosze 17.04.16, 23:27
        A czy to jest zle ze Arabowie się nie integruja, dzieki temu ze Zydzi się nie integrowali w miejscach osiedlenia, doczekali się Izraela ,a Zydzi nie integrowali sie i nie integruja sie, nie tylko do czwartego pokolenia ,ale po prostu nigdy, nie liczac jednostkowych przypadkow. ...
        Felusiak,ja nie bladze, prosze mi swoich subiektywnych opinii nie wciskajac, nigdzie nie stwierdzilem ze Sarkozy nie mial wizji 'uprawiania polityki ',stwierdzilem ze Francuzom jego wizja codziennego picia wina po 200 $ czy ? ,na ich koszt,sie nie spodobala I dlatego na niego nie zablokowali. ..
        Najlepszym humorem jest ze 'pochodzenie zydowskie ' nie ma nic do rzeczy. ...
        Ostatnio w USA wyszedl na wolnosc Jonathan Pollard,sprawdz sobie jaki na niego mialo wplyw, jego pochodzenie zydowskie. ...:-)
        • yurek11111 Re: Moje trzy grosze 17.04.16, 23:31
          Poprawka :
          nie zablokowali powinno byc 'nie zaglosowali '....
          Wariacje anglojezycznego tableta....
        • felusiak1 Re: Moje trzy grosze 18.04.16, 00:15
          yureczku ja nie piszę o integracji bo to jest politycznie poprawna nowomowa. Piszę o asymilacji.
          Levy jest absolutnie zasymilowany i jego zydowkie pochodzenie nie ma nic do rzeczy.
          Żydzi integrują się znakomicie. A w dzisiejszych czasach także asymilują się w zachonim swiecie.
          Zajrzyj sobie do przedwojennych roczników statystycznych i sam sprawdź jaki procent ludzi wyznania mojżeszowego deklarował polską narodowość.
          • yurek11111 Re: Moje trzy grosze 18.04.16, 00:29
            Araby we Francji tez deklaruja ze sa Francuzami. ...
            Mylisz deklaracje ludzi z tym jaki diabel w nich siedzi. ...
      • eva15 BHL i A. Gluksmann - filozofowie wojny i zamętu 18.04.16, 00:12
        felusiak1 napisał:

> Nie potrafię zrozumieć dlaczego pf musisz podkreślać, ze Levy jest Żydem.
        > Jest takim samym Zydem jak Tuwim czy Artur Sandauer. Jest takim samym Żydem jak
        > Kissinger albo Einstein. Jego żydowskie pochodzenie nie ma nic do rzeczy. Levy
        > jest stuprocentowym francuzem

Taak, BHL i A. Gluksmann (drugi wpływowy filozof, niedawno zmarły) są tak samo Francuzami jak Arabowie mieszkający od kilku pokoleń we Francji.

BHL i Gluksmann to filozofowie wojny i zamętu na Bl. Wschodzie. Obojętne czy Irak, czy Libia obaj stawali na głowie, by przekonać Francuzów do słuszności zniszczenia tych krajów. Oczywiście w imię demokracji i praw człowieka:-).
        Jakoś tak się składa, że chodziło o kraje, które będąc w rozkwicie, mogły zagrażać jedynie słusznej demokracji na Bl. Wsch. Tam nie ma miejsca na więcej niż jedno mocarstwo i obaj baardzo francuscy filozofowie mocno walczyli o to, by tak pozostało.

Obaj też, Gluksmann zwłaszcza, bo ma więzi rodzinne (synowa), walczyli o to, by ukryć atak Saaki na Osetię i przedstawić Putina jako agresora.
        Obaj nigdy nie dawali do zrozumienia, że może im chodzić o interesy USA czy zwłaszcza Izraela, ale działali tak, że nawet wasalskim Niemcom puściły nerwy i jasno napisali o czyje interesy chodzi, mimo ukrywania faktów:

Die Menschenrechtsanwälte machen auf die Dauer ihre Sache lächerlich, wenn sie nicht von den Interessen reden - von denen der Vereinigten Staaten vor allem, aber auch, es ist kein Geheimnis mehr, von denen Israels. Und die Intellektuellen, zur kritischen Bestandsaufnahme verpflichtet, sollten auch die neuen Parolen aus Paris mit jener Skepsis betrachten, die ihr bestes Teil ist. Glucksmann und Lévy sind Intellektuelle, ja, durchaus. Aber aus ihrem martialischen Manifest spricht nicht die Stimme der Vernunft.

www.faz.net/aktuell/feuilleton/georgien-und-russland-interessen-wir-1681173.html

> Ja nie jestem Żydem

Wer’s glaubt, wird selig:-))))
        • yurek11111 Ja nie jestem Zydem. .. 18.04.16, 00:24
          felusiak chyba jest przechrzta, kiedys w trakcie wymiany zdan, twierdzil ze jest Zydem, teraz mowi ze nie jest ....
          • eva15 Re: Ja nie jestem Zydem. .. 18.04.16, 00:35
            Feluś robi was w trąbę, poczciwcy.
          • felusiak1 Re: Ja nie jestem Zydem. .. 18.04.16, 00:59
            Faktycznie wielokrotnie pisałe iż jestem zydem
            09-09-2007 - cyniol myśli, ze jestem Żydem z Izraela.
            27-05-2009 - No proszę, znowu zostałem Żydem
            07-01-2009 - w twoim zamkniętym umyśle jestem Żydem.
            01-04-2010 - jeśli kryterium bycia polakiem oznacza pełna zgodę z misterpee to wolę być żydem.
            16-01-2010 - Dodam, że nie jestem żydem
            11-01-2011 - nie jestem żydem
            10-10-2011 - wierzysz, że jestem żydem.
            15-11-2012 - ty jesteś żydem, ja jestem, malkontent i jeszcze kilka osób
            22-08-2012 - igor, czy mógłbyś ujawnić jak doszedłeś do tego, że jestem pejsatym żydem
            07-02-2013 - igor, powiedz mi jak wydedukowaleś, że jestem żydem
            07-02-2013 - teraz słychać, że felusiak jest żydem
            14-07-2013 - to ja chyba jestem żydem, przynajmniej tak uważa kaszeb i czasami igor
            10-02-2014 - chyba jestem żydem
            23-02-2014 - nie imputuj, ze jestem żydem
            16-11-2014 - nie wiesz czy jestem żydem
            forum.gazeta.pl/forum/w,50,155533470,155533470,Kolezanka_Ewa_byla_raczyla_napisac_cos_ciekawego_.html#p155538897
            • yurek11111 Re: Ja nie jestem Zydem. .. 18.04.16, 02:00
              felusiak,niepotrzebnie sie natrudziles przytaczajac tyle wpisów, ja polegam tylko na sobie, zwlaszcza na forum, przypominam sobie wymiane zdan z Toba o wyborach prezydenckich w USA przed kilku laty , wtedy uzyles takiego okreslenia :"jezeli nie bedzie odpowiedniego dla nas kandydata, to nie pojdziemy glosowac" , a rozmowa dotyczyla spolecznosci zydowskiej w USA, stad wysnulem wniosek ze jestes przechrzta, bo jak kiedys dawales do zrozumienia ze jestes Zydem, a teraz twierdzisz ze nie, to taka mozliwosc istnieje...
              Moge sie mylic, bo nie uzurpuje sobie prawa do nieomylnosci, jak to czynia co niektorzy forumowicze, którzy osobom o odmiennych pogladach tylko ublizaja....
              • felusiak1 Re: Ja nie jestem Zydem. .. 18.04.16, 05:45
                mie przypominam sobie takiej rozmowy z tobą.
                Nigdy nie napisalem "jezeli nie bedzie odpowiedniego dla nas kandydata, to nie pojdziemy glosowac". Napisałem: "problem w tym, że jeśli ronpol uzyska nominację to baza nie pójdzie głosować i wybory wygra ten, który teraz jest w białym domu."

PS. Natrudziłem się półtora roku temu
                • yurek11111 Re: Ja nie jestem Zydem. .. 18.04.16, 06:30
                  Polecam ginkgo bilobe, poprawia pamiec. ...:-)
          • de_oakville Re: Ja nie jestem Zydem. .. 18.04.16, 02:44
            Mieszkam w kraju (Kanada), w ktorym nie jest wazne pochodzenie etniczne. Nie wazne jest, czy ktos jest Zydem czy Koreanczykiem, czy ma nos garbaty, splaszczony, czy ma nos dlugi jak Pinokio. Wazne jest tylko to, co pojedynczy czlowiek soba reprezentuje. No prejudice, no bias. Uwielbiam chodzic po China Town, Portugal Village, nie zapuszczam sie tylko do Little Jamaica, bo tam ponoc mniej bezpiecznie. Lubie wtopic sie w wielorasowy i miedzynarodowy tlum. Nie rozumiem dlaczego wielu ludzi na tym forum ma "pretensje do swiata", ze na samych szczytach we wszytkich dziedzinach nie siedza tylko sami Polacy. Polacy bankierzy, Polacy nafciarze, Polacy byznesmeni, kierujacy sprawami tego swiata. itd. Czyli Polak to jedyny czlowiek na swiecie, ktory powolany na jakiekolwiek stanowisko nie obraza uczuc tych ludzi i ich nie drazni. Okazuje sie jednak, ze Polak drazni wielu najbardziej. Mamy Tuska, mamy Walese i wielu ludzi (tez Polakow) draznia oni nawet bardziej niz Zydzi.

"Allen Polen recht getan ist eine Kunst, die niemand kann" (prawdziwe brzmienie: "Allen Menschen recht getan ...")
            • blueelvic2 Jesli sie nie myle ... 18.04.16, 02:48
              yurek mieszka rowniez w Kanadzie podobnie jak Ty i ja.

Moralna tragedia. Polactwo ( z Mrozka ) potrafi i na dodatek jest dumne z tego.
              • yurek11111 Re: Jesli sie nie myle ... 18.04.16, 06:07
                blue, zaczynasz znowu obrazac, polactwo powiadasz,nie wiem czy tobie mozna nawet taki zarzut postawic. ....
                • blueelvic2 Przeciez to ty zaczales obrazac ... 18.04.16, 14:49
                  Chcesz zebym wskazal to miejsce? Sprawdz co Mrozek mial na mysli kiedy "wykul" to okreslenie.

Przestanmy wiec obrazac innych.
            • yurek11111 Re: Ja nie jestem Zydem. .. 18.04.16, 06:01
              Hahaha, tez mieszkam w tym kraju kilkadziesiat lat, I jak tak sie chodzi po poszczególnych dzielnicach,to rzeczywiscie nikogo nie obchodzi jaki kto ma nos, a co soba reprezentuje, to tak chodzac ciezko ocenic, zaleznosci, podleglosci, uklady i ukladziki, uwidaczniaja się w momencie proby zalatwienia czegos w strukturach wladzy, i tu zwykle przy ostatecznych decyzjach garbatosc nosa ma kolosalne znaczenie. ...
              • blueelvic2 O doprawdy ... 18.04.16, 15:06
                i tu zwykle przy ostatecznych decyzjach garbatosc nosa ma kolosalne znaczenie. ...

Znam troche Toronto i jego struktury wladzy i w zwiazku z tym mam pytanie: Czy mozesz podac blizsze informacje na ten temat?

Osobiscie nie wierze w ploteczki z Dundasu powtarzane u Starsky'iego.
        • eva15 Re: BHL i A. Gluksmann - filozofowie wojny i zamę 18.04.16, 00:30
          A teraz, aktualnie BHL namawia w obliczu rozmów pokojowych do ataku na Asada w Syrii. Nie ma najwyraźniej nic gorszego wg tego filozofa wojny niż pokój w tym kraju.

www.faz.net/aktuell/feuilleton/debatten/jack-lang-fuehrt-franzoesische-kulturschaffende-in-den-krieg-nach-syrien-14086664.html

• blueelvic2 Prosba ... 18.04.16, 03:34
          Nie bede komentowal powyzszego wpisu, ale zaintrygowal mnie wlasnie ten fragment:

BHL i Gluksmann to filozofowie wojny i zamętu na Bl. Wschodzie. Obojętne czy Irak, czy Libia obaj stawali na głowie, by przekonać Francuzów do słuszności zniszczenia tych krajów. Oczywiście w imię demokracji i praw człowieka:-).
          Jakoś tak się składa, że chodziło o kraje, które będąc w rozkwicie, mogły zagrażać jedynie słusznej demokracji na Bl. Wsch. Tam nie ma miejsca na więcej niż jedno mocarstwo i obaj baardzo francuscy filozofowie mocno walczyli o to, by tak pozostało.

Interesuje mnie wylacznie osoba BHL. Poniewaz nie mialem wielu okazji czytac jego artykulow bede wdzieczny jezeli udostepnisz jakiekolwiek linki o tym, co stwierdzasz powyzej.

• blueelvic2 Znalazlem ... 18.04.16, 03:38
            Prosze zignorowac moja prosbe.
      • br0f Re: Moje trzy grosze 18.04.16, 06:03
        trudno pominac to co pisze wiki "The Jerusalem Post named Lévy 45th on a list of the world's 50 most influential Jews." zdarza sie ze tacy zawodnica cechuja sie podwojna lojalnoscia en.wikipedia.org/wiki/Jonathan_Pollard
        • yurek11111 Podwojna moralnosc, brof,prawidlowe okreslenie. .. 18.04.16, 06:21
          Codziennie slucham p.Zeldy w Jewish Radio Toronto audycja o 10 rano, w ostatnich tygodniach czesto p.Zelda walkuje temat wyborów prezydenckich w USA, i ona i goscie zapraszani do audycji, rozpatruja kandydatow na prezydentow USA z pozycji przydatnosci ich dla. ....Izraela, o tym czy beda oni dobrymi Prezydentami dla USA, nikt nawet sie nie zastanawia. ..
          Podobnie było gdy wybory odbywaly sie w Kanadzie, w radiu p.Zeldy gloryfikowano Harpera, okreslanego jako najbardziej proizraelskiego premiera na swiecie, a wylewano kubly pomyj na jego oponentow.....
          • blueelvic2 Zadna podwojna moralnosc ... 18.04.16, 14:45
            Zwyczajna normalnosc.

Codziennie slucham p.Zeldy w Jewish Radio Toronto audycja o 10 rano, w ostatnich tygodniach czesto p.Zelda walkuje temat wyborów prezydenckich w USA, i ona i goscie zapraszani do audycji, rozpatruja kandydatow na prezydentow USA z pozycji przydatnosci ich dla. ....Izraela,

To zrozumiale, bo niby dlaczego nie?

o tym czy beda oni dobrymi Prezydentami dla USA, nikt nawet sie nie zastanawia. ..

A to juz przeklamanie. Gdybys czesciej oglada, chociazby CNN, to tego bys nie powiedzial.

Ja rowniez glosowalem na PC i nie wsydze sie tego. Zreszta zawsze na nich glosowalem.
            • br0f Re: Zadna podwojna moralnosc ... 18.04.16, 15:15
              no coz zyjemy w czasach relatywizmu moralnego . rzeczy istotne staja sie nie istotnymi , rzeczy nieistotne staja sie istotnymi.

wirtualnapolonia.com/2015/03/07/zydowscy-kaci-nkwd-i-ub-w-powojennej-polsce/

www.youtube.com/watch?v=C6cXXivlkbI
              • blueelvic2 Nie zgadzam sie toba br0f ... 18.04.16, 15:26
                Ten temat jest po prostu inny niz twoj zalaczony link.

W sprawie relatiwizmu moralnego masz racje. Na prawdy moralne ma wplyw wiele zbyt czynnikow i to one "obalaja" ustalone standarty.

• br0f Re: Nie zgadzam sie toba br0f ... 18.04.16, 15:32
                  masz prawo sie nie zgadzac. ja mam prawo do przypominania faktow przemilczanych. nie mozna sluzyc dwom panom bo rozdwojona lojalnosc nie funkcjonuje. przykladem tego jest pollard i zabiegi zwiazane z jego uwolnieniem.
                  • blueelvic2 Dranstwo jest dranstwem ... 18.04.16, 23:15
                    i to bez roznicy kto je popelnil. Dwom panom sluzyc nikt nie musi ... Wystarczy, ze jest obiektywny, zna historia i ma do niej odpowieni dystans.
    • kylax1 Islam nie stanowi wielkiego zagrożenia 18.04.16, 00:06
      dla świata. Jak już to stosunkowo niewielkie grupki fanatyków. Ale one służą geopolityce i są użytecznymi narzędziami. W skali świata bez znaczenia.
      • yurek11111 Zydzi w mniejszosci tez nie stanowią zagrozenia... 18.04.16, 00:31
        ....dla Swiata. ...
    • tojabogdan oba najpopularniejsze fora GW są przez redakcję 18.04.16, 10:53
      a ściślej przez nadzorujących cenzorów profilowane. I, o ile cenzor nie śpi bądź nie jest kompletnie pijany, wszystko co jest pozytywne o Rosji (szeroko pojętej) i wszystko co negatywne o Izraelu i ludziach narodowości żydowskiej, jest ostro cięte, a piszący wyganiani stąd.
      Naczelną zasadą cenzora jest pisanie o Izraelu jak o zmarłym, albo dobrze, albo nic.
      Forum kraj jest z kolei mocno POskie i anty PiSowskie.
      I tak jest już od lat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka