superspec 30.06.16, 22:02 Spekulacyjne.;) A według niektórych mamy dziki kapitalizm.:) biznes.onet.pl/gielda/wiadomosci/kontrakty-w-europie-wahaja-sie-banki-centralne-moga-wesprzec-rynki-finansowe/kjtqm1 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
br0f Re: Bańki Centralne 02.07.16, 21:21 moj link o derywatywach zostal skasowany. unie sie moze rozleciec dzieki derywatywom www.huffingtonpost.com/entry/brexit-and-the-derivatives-time-bomb_us_5777ff56e4b0746f5648184e Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Bańki Centralne 02.07.16, 22:18 Nie czytaj bzdur. derywatywy są pochodne i nie mają zadnej wartości same w sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
br0f Re: Bańki Centralne 02.07.16, 22:42 wiem felusiak to fikcja ktora sie handluje to w tym artykule jest ciekawe to to ze ubezwlasnowolne rzady co niektore moga szukac w wyjsciu z unii jakies rozwiazanie Odpowiedz Link Zgłoś
marynazmlyna Re: Bańki Centralne 02.07.16, 22:58 br0f napisał(a): > wiem felusiak to fikcja ktora sie handluje To dlaczego nie wejdziesz w ta fikcje i nie zarobisz troche? Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Bańki Centralne 02.07.16, 23:02 Unia nie jest winna zadłuzeniu rzadów poszczególnych członków. Te rzady ubezwłasnowolniły się poprzez własą działalność polegajacą głównie na zapewnianiu coraz wiekszych swiadczeń socjalnych i stwarzaniu jak najbardziej niedogodnych warunków dla businessu co owocuje brakiem wzrostu i wpływow z podatków zapewniajacych utrzymanie rozbuchanego socjalu. Są trzy wyjścia: 1. podniesienie podatków, 2. Obnizenie wydatków rzadu, 3. promowanie wzrostu gospodarczego. Wszystkie trzy opcje są nie do przyjecia dla lewej strony politycznego spektrum. Czyli bagno będzie coraz bardziej grzaskie. Odpowiedz Link Zgłoś
br0f Re: Bańki Centralne 03.07.16, 04:15 z tych 3 wyjsc tylko 1 jest mozliwe do pewnego stopnia. z drugiej strony istniejacy system jest wygodny dla pozyczajacych pozycza sie panstwom a urzedy podatkowe sciagaja kase na splaty dlugu Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Bańki Centralne 03.07.16, 05:58 Urzedy podatkowe sciagają podatki od ludzi bez względu na to czy państwo jest zadłuzone czy nie. Państwo utrzymuje się z podatkow. Myślę, ze zabładziłeś. Odpowiedz Link Zgłoś
br0f Re: Bańki Centralne 03.07.16, 18:51 zgoda tylko ze jak panstwo jest w dlugach to placi z podatkow Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Bańki Centralne 03.07.16, 19:48 Bez znaczenia. Państwo jest w długach bo wydaje wiecej niż zbiera zatem zmuszone jest zaciagać długi. Te długi są rolowane czyli spłacane nowymi długami. What's your problem? Odpowiedz Link Zgłoś
kfugktru23 Re: Bańki Centralne 03.07.16, 19:56 Tym że w końcu kiedyś trzeb spłacić dług. Nic nie trwa wiecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Bańki Centralne 03.07.16, 21:40 To nie jest problem. Obligacje rzadowe są spłacane at maturity czyli po 10, 20 albo 30 latach. 100 mld dolarów w 1986 roku to byłą potezna suma, 2.2% amerykańskiego GDP. 100 mld dzisiaj to tylko pół procenta GDP. Zaraz po wojnie, w 1946 roku dług amerykańskiego rządu wynosił 118% GDP. W 1955 roku stanowił 64% GDP. Jako ciekawostkę podam, ze w 2007 dług stanowił 36% a dzisiaj wynosi 77%. Odpowiedz Link Zgłoś
br0f Re: Bańki Centralne 04.07.16, 01:18 nie mam z tym problemu bo jest to poza moja kontrola. tyle tylko ze jest to wygodne dla pozyczjacych. Odpowiedz Link Zgłoś
marynazmlyna Re: Bańki Centralne 02.07.16, 22:55 felusiak1 napisał: > Nie czytaj bzdur. > derywatywy są pochodne i nie mają zadnej wartości same w sobie. Nie wyglupiaj sie felusiak. www.investopedia.com/terms/d/derivative.asp Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 maryna, to nie na twoją glowę 02.07.16, 23:06 derywatywa to coś w rodzaju zakładu bazowanego na czymś nad czym zakladajacy sie nie maja kontroli. Odpowiedz Link Zgłoś
marynazmlyna felusiak , to nie na twoją glowę 03.07.16, 03:09 felusiak1 napisał: > derywatywa to coś w rodzaju zakładu bazowanego na czymś nad czym zakladajacy si > e nie maja kontroli. felusiak,ty zes zglupial do reszty. To jest transakcja ,ktora ma sie odbyc w przyszlosci i jedni lepiej ta przyszlosc przewiduja od innych. Jak idziesz kupic samochod czy TV to tez w kazdym sklepie masz inna cene i od twojego rozeznania zalezy co kupisz. Najpierw mowiles ze handluja powietrzem,a jak cie doksztalcilem to mowisz o braku kontroli. A jak kupujesz akcje na gieldzie,to jaka masz pewnosc co do ceny tej akcji w przyszlosci? Ty w swojej malej glowie wymysliles sobie,ze jak ty czegos nie rozumiesz ,to nikt tego nie rozumie,a tu masz zagwozdke,by nie masz nawet 1/10 wiadomosci ekonomicznych,ktore ja posiadam. Wiec licz sie ze slowami ,zanim cos glupiego pod moim adresem napiszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Nie ośmieszaj się 03.07.16, 05:55 Znowu wypociłeś bzdury. Doczytaj sobie i wtedy wróć do tematu. W tej chwili to nie na twoją głowę. A ja nie zamierzam dyskutować z ignorantem, który pisze o samochodach i telewizorach. w kontekście derywatyw. Odpowiedz Link Zgłoś
kfugktru23 Re: maryna, to nie na twoją glowę 03.07.16, 19:59 Przecież pochodne mają zapewniać kontrolę nad czymś nad czym nie ma kontroli. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: maryna, to nie na twoją glowę 03.07.16, 21:21 Derywatywy to forma ubezpieczenia albo hedge, Mają zniwelować straty albo przynieść kolosalny zysk. Powiedzmy, ze ty nie wierzysz, ze Grecja spłaci swoje zobowiązania i kupujesz sobie default swap. Jesli grecja spłaci to nic nie zyskałeś ale jeśli nie spłaci to zarobiłeś. Odpowiedz Link Zgłoś
marynazmlyna Re: Nie ośmieszaj się 03.07.16, 16:25 alleluja-i-od-tylu napisał: > Ta dyrewatywa to odmiana lewatywy? Dla felusiaka ,jak najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
5magna Re: Nie ośmieszaj się 04.07.16, 00:52 Ja kupie swap ze USA nigdy nie splaci swego dlugu, chyba ze beda pieniadze wozic na taczkach. Felus mnie go sprzeda.... Odpowiedz Link Zgłoś
5magna Re: Nie ośmieszaj się 04.07.16, 01:02 research.agorafinancial.com/research/html/rgs_pennygoldv2_0516/?code=ERGSS700&n=RGS_pennygold_0516&email=hubertsz%40myway.com&a=13&o=39131&s=43122&u=1092622&l=230089&r=MC2&vid=Iyqmxw&g=0&ver=3 Odpowiedz Link Zgłoś