Dodaj do ulubionych

Sikorski w CNN

30.10.16, 15:39
Przed chwilą w programie Fareed Zakaria GPS amerykańskiej stacji CNN dawni ministrowie spraw zagranicznych 4 krajów wypowiadali się na jakiś temat. Jednym w rozmówców był Radek Sikorski. Niestety nie wiem o czym rozmawiali, bo cały czas szprechali po angielsku.

Ooo, a teraz na akranie są Nigel Farage i Anne Appelbaum.
Obserwuj wątek
    • yurek11111 Re: Sikorski w CNN 30.10.16, 17:41
      m.youtube.com/watch?v=4qC9MJ53ENk
      • engine8 Re: Sikorski w CNN 30.10.16, 18:08
        Uploaded on Apr 23, 2010
    • engine8 Re: Sikorski w CNN 30.10.16, 18:14
      Gadaja na temat American election. Radek mowi ze "Third wheel of american election is Wladimir Putin"
      Radek jak zwykle probuje sie podlizac amerykanskim politykom - chce znow jakas prace w TV...
      Szkoda go sluchac..
      • engine8 Re: Sikorski w CNN 30.10.16, 18:25
        Europa genralnie nie wyobraza sobie Trumpa jako presydenta Stanow - boja sie o wiele bardziej niz amerykanie. Boja sie Trumpa bardzije nix Brexitu.
        Jedynie Singapurczyk mow dosc rozsadnie ze Clintonowa nie ma pojecia jak podejsc do polityki w Azji.
        • jorl Re: Sikorski w CNN 30.10.16, 19:09
          engine8 napisał(a):

> Europa genralnie nie wyobraza sobie Trumpa jako presydenta Stanow - boja sie o
          > wiele bardziej niz amerykanie. Boja sie Trumpa bardzije nix Brexitu.

Z Trumpem to nie wiadomo. Z jednej strony uwazam ze jak bylby faktycznie wybrany to przejdzie, jak kazdy nowy prezydent, szkolenie u wysokich urzednikow w geopolityce. Dowie sie spraw i ocen o ktorych nie ma teraz pojeca. I wtedy bedzie, jak jakos jest rozsadny, dzialal podobnie jak poprzednik.

U mnie w Niemczech jak np. Schröder z Kohlem wygral to mimo ze obrzucali sie w wyborach blotem to potem Kohl siedzial tygodnie w Kanzleramcie i Schrödorowi te pancerne kasy przekazywal. Z tajnymi sprawami aby byla jakas ciaglosc.

Ale przyznaje ze Trump, on nie przeszedl drogi polityka, moze sie czuc madrzejszy i faktycznie sporo zmieni w polityce amerykanskiej. Uwazam ze ten pospiech z CETA wlasnie teraz przed wyborami to po to aby Trumpa ubiec. Bo moze popasc w izolacjonizm gospodarczy. I sadzac jak nedznym byl byznesmenem to moze miec wlasnie takie ciagotki.
          A byl nedznym byznesmenem bo po pierwsze odziedziczyl fortune a nie zbudowal ja od podstaw, a po druge kradl kase innych bo pare razy mial bankructwa.
          Zreszta to ze nie placi podatkow swiadczy ze jest polbankrutem i teraz. Dlatego chce byc prezydentem bo chociaz bedzie mial pewna pensje. I emeryture.

Dodam ze jak widze ze ma zony (bo pare juz podobnych) qu..y osteuropejskie to mi sie smiac chce. Robi to co ja tylko gorzej. Bo musi sie z taka zenic a nad moimi wisi ciagle natychmistowe wypowiedzienie. Mam lepiej jak on.

Jakos zaczyna mi wygladac ze faktycznie moze byc wybrany. Bedziecie musieli w USA krecic przy urnach aby Clintonowke wybrac, no ale w demokracjach tez tak czasem bywa. W takiej Austrii juz drugi raz kreca nad urnami.

No i politycy Europejscy mysle ze maja powazne oceny co do Trumpa. Jak bo za cholere nie chca mysle ze wiedza naprawde dlaczego.
          Dla mnie win-win sytuacja. Albo bedziecie mieli takiego cherlawego Brezniewa albo nieobliczalnego (moze) Trumpa. Wesolo sie przygladac mi.
          • felusiak1 jorel zajmij się dźwigami i panienkami 30.10.16, 19:26
            Po pierwsze Trump nie odziedziczył fortuny.
            Po drugie skąd wiesz, ze nie płaci podatków?
            Po trzecie bankructwo (Chapter 7) to reorganizacja a nie likwidacja.
            Po czwarte dorobił się kilku miliardów dolarów a to wiecej niż ty i ja.
            Po piate Trumpa stać na żony a ciebie tylko na hotelowe panienki.
            • jorl Re: jorel zajmij się dźwigami i panienkami 30.10.16, 19:41
              felusiak1 napisał:

> Po pierwsze Trump nie odziedziczył fortuny.

Nie truj f1. Nie byl selfmademan.

> Po drugie skąd wiesz, ze nie płaci podatków?

Cos doszlo do moich uszu ze ostatnie oswiadczenie podatkowe mu z nosa wyciagneli i tam stalo ze nie potrzebowal podatkow zaplacic. Mowie o jego osobistych. Czyli nie mial dochodow. Wiem, wiem, zapewne zyje na koszt firm ktore ma. We wlasnym hotelu jada resztki z kuchni, sprzataczki w domu dochodza z jego hotelu itp.

> Po trzecie bankructwo (Chapter 7) to reorganizacja a nie likwidacja.

Jasne, ale to znaczy ze komus w calym majestacie prawa kasy nie oddal. Czyli ukradl a ze macie takie przepisy Chapter 7 to mogl to zrobic.

> Po czwarte dorobił się kilku miliardów dolarów a to wiecej niż ty i ja.

A moze odejmiemy od tych miliardow te miliardy dlugow w bankach ktore ma f1? I co wyjdzie, wielki minus? Mysle ze tak. Wiec netto sie nic nie dorobil ale ze kradl to mial z czego zyc na wysokiej stopie.

> Po piate Trumpa stać na żony a ciebie tylko na hotelowe panienki.

f1, te jego zony niczym sie nie roznia od mich qu..w. Tez osteuropejskie jak moje tylko tyle ze nie moze ich za szybko zmieniac jak ja. A zmienianie to naprawde jest dobra rzecz. I grozba natychmiastowego wypowiedzienia jest doskonala. Ustawia te moje do pionu. Chociaz ta ostatnio ma juz 3 lata, tez fakt. Ale przerobilem w tych 15 latach pod setke takich.

Trump zapewne ma odpowiednie umowe przedslubne z tymi swoimi qu..mi ze tez nie moga fikac ale mimo to lepiej mam ja.

No chyba nie chcesz powiedziec ze one sie w nim tak po prostu zakochaly?? Naprawde myslisz ze tak jest???? Ile masz lat? 12? Czy na starosc dziecinniejwsz??

Osteuropejskie qu..y po prostu.
              • felusiak1 Re: jorel zajmij się dźwigami i panienkami 30.10.16, 20:03
                jorel napisał: Cos doszlo do moich uszu ze ostatnie oswiadczenie podatkowe mu z nosa wyciagneli

To musisz udać się do laryngologa i zbadać te uszy. Nikt nie widział zeznańia podatkowego Trumpa.
                • jorl Re: jorel zajmij się dźwigami i panienkami 30.10.16, 20:13
                  felusiak1 napisał:

> jorel napisał: Cos doszlo do moich uszu ze ostatnie oswiadczenie podatkowe mu z
                  > nosa wyciagneli
                  >
                  > To musisz udać się do laryngologa i zbadać te uszy. Nikt nie widział zeznańia p
                  > odatkowego Trumpa.

OK, moze tak, ale u mnie mowiono ze 0% podatku zaplacil. Nieprawda to f1?
              • engine8 Re: jorel zajmij się dźwigami i panienkami 30.10.16, 23:46
                Jako biznesmen pokazal ze potrafi wykorzystac wszytko na co rzad i przepisy pozwalaly i za mu nagany nie dam a nawet pochwale.
                Sam bym to robil i robie...
                MAsa ludzi jest przerazona wlasnie tym ze on moze to dziury probowac polatac...
          • kylax1 Bzdur jorla ciąg dalszy. 30.10.16, 19:28
            Ja popieram Clinton, ale w życiu nie napisałbym, że miliarder jest "nędznym biznesmenem". Trump odziedziczył po ojcu jedynie kilka-kilkanaście milionów, a pomnożył do do wielu miliardów.

Dwa, bankructwo nie oznacza złodziejstwa, tylko fakt, że nie jest się w stanie spłacić długów, albo jest się w stanie, ale woli się przeprowadzić ich restrukturyzację. Jest to zgodne z prawem, a nie jakieś jorlowe "złodziejstwo" rodem z komunizmu.

No i trzy, co ma fakt niepłacenia podatków do bycia "półbankrutem"???? Większość wielkich korporacji stara się omijać płacenia podatków, pewnie Twoja firemka jorl też tak robi, a Ty nawet o tym nie wiesz.

Nie przypuszczałem, że będę bronił Trumpa, ale Ty wypisujesz takie głupoty, że głowa boli.
            • jorl Re: Bzdur jorla ciąg dalszy. 30.10.16, 19:49
              kylax1 napisał:

> Ja popieram Clinton, ale w życiu nie napisałbym, że miliarder jest "nędznym biz
              > nesmenem". Trump odziedziczył po ojcu jedynie kilka-kilkanaście milionów, a pom
              > nożył do do wielu miliardów.

Odejmij od jego "majatku" dlugi w bankach. Co wyjdzie? Wielki minus zapewne. Wiec te miliony co odziedziczyl, te byly netto, to stracil

> Dwa, bankructwo nie oznacza złodziejstwa, tylko fakt, że nie jest się w stanie
              > spłacić długów, albo jest się w stanie, ale woli się przeprowadzić ich restrukt
              > uryzację. Jest to zgodne z prawem, a nie jakieś jorlowe "złodziejstwo" rodem z
              > komunizmu.

Jacys inni stracili kase bezpowrotnie. A to ze w USA istnieje system ochrony bankrotow to dalej nie znaczy ze nie ukradl tak naprawde innym.

> No i trzy, co ma fakt niepłacenia podatków do bycia "półbankrutem"???? Większoś
              > ć wielkich korporacji stara się omijać płacenia podatków, pewnie Twoja firemka
              > jorl też tak robi, a Ty nawet o tym nie wiesz.

Nie drogi kSS1, tu nie chodzi o podatki od jego firm. A chodzi o podatek z kasy ktora wycofuje z firm na wlasna prywatna konsumpcje. Wlasciciele firmy w ktorej pracuje ta kase ktora wycofuja do wlasnej kieszenie na wlasna konsumpcje opodatkowuja. Tak ja swoja pensje.

A on wlasnie 0$ podatku z kasy za swoja konsumpcje zaplacil. Czyli co? Swoje wydatki chowa w wydatki firm swoich. Nic dziwnego ze sa na minusie.
              Juz pisalem, jada w kuchni w swoim hotelu, pokojowki hotelowe mu w chalupie sprzataja, chalupa udaje majatek hotelowy itd.
              • felusiak1 Re: Bzdur jorla ciąg dalszy. 30.10.16, 20:16
                jorel masz wybujałą wyobraźnię. Skoro Trump nie ujawnil swojego zeznania podatkowego to wszystko co napisałeś o podatkach jest czystą insynuacja.
                Przy bankructwie na podstawie Chapter 11 wierzyciele nie tracą "kasy" lecz wstrzymują się z egzekucja długu. Takie rodzaj bankructwa zabezpiecza przed wierzycielami ale business nadal działa, zatrudnia ludzi, placi podatki, wychodzi na prosta i wszyscy sa zadowoleni. (Chrysler, General Motors i American Airlines)
                Bankrucwo na podstawie Chapter 7 to likwidacja gdzie wierzyciele, pracownicy i państwo traci

PS. Errata: Chapter 7 - likwidacja. Chapter 11 - reorganizacja.
                • jorl Re: Bzdur jorla ciąg dalszy. 30.10.16, 20:33
                  felusiak1 napisał:

> jorel masz wybujałą wyobraźnię. Skoro Trump nie ujawnil swojego zeznania podatk
                  > owego to wszystko co napisałeś o podatkach jest czystą insynuacja.
                  > Przy bankructwie na podstawie Chapter 11 wierzyciele nie tracą "kasy" lecz wstr
                  > zymują się z egzekucja długu.

Acha. Czyli jaki Chapter uprawial Trump?
                  Ale nawet ten wg. Ciebie drogi f1 Chapter11 ze "wstrzymuja" sie to strata dla wierzycieli. Jak nasi kliencji za dostarczone urzadzenia zaczna sie wstrzymywac z zaplata to strata dla nas. I to w zaleznosci od sumy moze byc ogromna. Wiec taki klient tez zlodziej.

To Trump nie przedstawil faktycznie ile podatku ze swojego prywatnego dochodu zaplacil za ostatni rok? U mnie w Niemczech mowili ze to bylo 0$.
                  Ale moze klamali, OK. A w takim razie twierdze ze dlatego nie przedstawil bo wlasnie albo malo albo naprawde 0$ zaplacil. I dlatego nie przedstawia. Jak taki bogacz powinien pokazac, przezarlem z moja qu..a zona 1 milion $ a zaplacilem podatku tez 1 milion $, taki jestem chlop na schwal. A tak udaje ze wielki bogacz a jest kretaczem.
                  I wlasnie zyje na koszt firmy, zadych pieniedzy ze swoich firm nie wyciaga na swoja prywatna konsumpcje. Ale przeciez konsumuje.

Masz osteuropejskie podejscie drogi f1, ukrasc przez bankructwo wykradac, z firmy na prywatna konsumpcje. Tak jest w Osteuropie, tak i w Rosji. Te polskie czy ruskie oligarchy to dokladnie jak Trump, wielki majatki jeszcze wieksze dlugi, zycie prywatne na koszt firmy, kiedys plajata i po ptakach.

Ale dla mnie Trump for president!!!
                  OK, albo ta Brezniewowka pod kroplowkami, tyz dobrze.
                  Win-Win dla mnie
              • kylax1 Większość menedżerów wielkich korporacji tak robi. 30.10.16, 20:50
                Chowanie własnych wydatków w kosztach firmy jest powszechne na całym świecie. CEO giełdowych spółek tak robią na potęgę. Zarówno w Polsce, jak i Niemczech, USA i każdym innym kraju.
                • jorl Re: Większość menedżerów wielkich korporacji tak 30.10.16, 20:57
                  kylax1 napisał:

> Chowanie własnych wydatków w kosztach firmy jest powszechne na całym świecie. C
                  > EO giełdowych spółek tak robią na potęgę. Zarówno w Polsce, jak i Niemczech, US
                  > A i każdym innym kraju.

Acha? Widac ze jestes drogi kSS1 Osteuropejczyk. To skad biora sie listy zarobkow sefow firm notowanych na gieldach? Te milony? Oficjalnie oglaszane? W Niemczech to nawet przymus.

I co szef Mercedesa mial np. 10mil Euro za rok i co? Nie zaplacil od tego podatku? Ukrywal dochody bo pomieszkiwal w firmowym biurze? Puknij sie w glowe kSS1.
                  Naturalnie sa jacys oszusci, Trump jest takim.
                  • lecavalier Re: Większość menedżerów wielkich korporacji tak 04.11.16, 23:04
                    jorl napisał:

> Acha? Widac ze jestes drogi kSS1 Osteuropejczyk. To skad biora sie listy zarobk
                    > ow sefow firm notowanych na gieldach? Te milony? Oficjalnie oglaszane? W Niemcz
                    > ech to nawet przymus.

> I co szef Mercedesa mial np. 10mil Euro za rok i co? Nie zaplacil od tego podat
                    > ku? Ukrywal dochody bo pomieszkiwal w firmowym biurze? Puknij sie w glowe kSS1.
                    > Naturalnie sa jacys oszusci, Trump jest takim.

Jeśli Trump w majestacie prawa nie płaci podatków a żyje na tak wysokiej stopie
                    to należy mu się jedynie uznanie i szacunek (bo pewnie wynalazł takie formuły prawne, że nie musi tego robić). Natomiast niechęć do płacenia dużych podatków jest cechą wspólną wszystkich podatników (i bogatych i biednych). W Niemczech jest sporo spektakularnych przykładów tego typu - choćby jakaś tam płyta z nazwiskami obywateli niemieckich, którzy ukryli swoje pieniądze w Szwajcarii, a którą to płytę odkupił od jakiegoś złodziejaszka niemiecki Finanzamt, czy Uli Hoeness (prezydent Bayernu Monachium) skazany na 3,5 roku pozbawienia wolności za uchylanie się od podatków.
                    • jorl Re: Większość menedżerów wielkich korporacji tak 05.11.16, 07:34
                      A möge dokladniej z tymi ukrytymi podatkami? Ten Hoeness mial käse za ktora najpierw podatek zaplacil. A potem gral nimi na gieldzie. Jak wygral to Od wygranej mial podatek zaplacic ale nie zaplacil. Z tym ze nastepnego roku stracil na girldzie i bilans wieloletni u niego byl minus. Bo Jak ma straty to podatku nie oddaja.
                      I jeszcze raz najpierw podatek i to duzy zaplacil.
                      Tan samo co w Szwajcarii. Od % trzeba placic podatek w Szwajcarri nie dlatego tam wysylali. Ale wysylali te pieniadze za ktore podatek i to duzy zaplacili.
                      A Trump zadnych nie placil. To jest ta ogromna roznica.
                      • lecavalier Re: Większość menedżerów wielkich korporacji tak 05.11.16, 09:59
                        jorl napisał:

> A möge dokladniej z tymi ukrytymi podatkami? Ten Hoeness mial käse za ktora naj
                        > pierw podatek zaplacil. A potem gral nimi na gieldzie. Jak wygral to Od wygrane
                        > j mial podatek zaplacic ale nie zaplacil. Z tym ze nastepnego roku stracil na g
                        > irldzie i bilans wieloletni u niego byl minus. Bo Jak ma straty to podatku nie
                        > oddaja.
                        > I jeszcze raz najpierw podatek i to duzy zaplacil.
                        > Tan samo co w Szwajcarii. Od % trzeba placic podatek w Szwajcarri nie dlatego t
                        > am wysylali. Ale wysylali te pieniadze za ktore podatek i to duzy zaplacili.
                        > A Trump zadnych nie placil. To jest ta ogromna roznica.

Czyli ci Twoi Niemcy zapłacili ale nie tyle co trzeba. Trochę mniej.
                        W efekcie tego wszyscy mają postępowanie karno-skarbowe, a Uli Hoeness
                        w jego następstwie został skazany na 3,5 roku bezwzględnego więzienia.

Nie słyszałem aby Trump miał jakieś sprawy tego typu (być może koledzy z USA mają bardziej precyzyjne informacje). A skoro ich nie miał i nie był skazany prawomocnym wyrokiem to musimy uznać, że facet działa zgodnie z prawem.
                        I to jest ta ogromna różnica :) .
                        • jorl Re: Większość menedżerów wielkich korporacji tak 08.11.16, 22:23
                          lecavalier napisała:

> Czyli ci Twoi Niemcy zapłacili ale nie tyle co trzeba. Trochę mniej.
                          > W efekcie tego wszyscy mają postępowanie karno-skarbowe, a Uli Hoeness
                          > w jego następstwie został skazany na 3,5 roku bezwzględnego więzienia.

Tak, zaplacilio i to wielkie podatki bo mieli wielkie dochody ale probowali zaoszczedzic podatek od od % z odlozonych juz opodatkowanych dochodow.
                          Naturalnie oszustwo podatkowe.

> Nie słyszałem aby Trump miał jakieś sprawy tego typu (być może koledzy z USA ma
                          > ją bardziej precyzyjne informacje). A skoro ich nie miał i nie był skazany praw
                          > omocnym wyrokiem to musimy uznać, że facet działa zgodnie z prawem.
                          > I to jest ta ogromna różnica :) .

Az takiej wielkiej roznicy w systemie podatkowym pomiedzy Niemcami a USA zapewne nie ma. A wiec jak Trump nie zaplacil zadnego podatku to znaczy ze mial male dochody, te wy<dane na wlasna konsumpcje. Wlasnie dlatego nazywam go nedznym byznesemenem. Ci Niemcy byli dobrze zarabiajacymi netto byznesmenami.
                          I o tym pisze wlasnie na forum. Ze Trump jest palantem, oddziedzyczyl spora kase od ojca i to byla faktyczne kasa, sam jako ze mial pojecie ja sie to robi zaczal dzialalnosc w biznesie ale netto jest na minusie. Welkie kreydy bral i dzialal.
                          Jest taka prawidlowosc w gospodarce, drugie pokolenie po tych co zaczeli od zera i biznes zbudowali tylko w trzeciej czesci przezywaja. 2/3 bankrutuje. Jak chcemy dalej spojrzec to po nastepnej generacji co 10ty przezywa. Zrozumiale, ojcies zbudowal ogromnym wysilkiem byznes syn najczeciej spieprzy bo nie ma tych cech i zaparcia co ojciec a wnuk to juz male szanse.
                          Trump nalezy do tych 2/3 drugiej generacji, nic dziwnegeo ze podatkow nie placi.

Nastepne to placenie podatkow. W Niemczech sie mowie jak placisz podatki to idzie Cie dobrze. I tak naprawde to dlaczego nie ma sie placic podatkow jak sie ma duze faktyczne dochody? Przeciez mam te dochody bo panstwo jest dobrze zorganizowane, gdyby nie bylo to bylaby Somalia. A tam z byznesem to chyba piractwo najlepiej dziala chociaz i to im jakos ukrecili.
                          Ja place duze podatki ale mi tez duzo zostaje, zgodnie z zasada, jak place (duze) podatki idzie mi doskonale.
                          A wiec jak panstwo jest porzadne to potrzebuje kase na ta swoje porzadnosc. Wiec powinienem ja zaplacic. Oczywiscie jak ja faktycznie mam, a nie jak Trump. Bo on jest looser z wielka geba.

Ale wybierzcie go, dla mnie bardzo OK, bede sie smial z Pierwszej waszej Damy qu..y osteuropejskiej.

• karbat Re: Sikorski w CNN 30.10.16, 18:29
      nie w CNN , ale gdzies go juz slyszalem ...

"Wiedzą państwo, że Barack Obama ma polskie korzenie?
      - Tak, jego dziadek zjadł polskiego misjonarza" .
    • felusiak1 Re: Sikorski w CNN 30.10.16, 19:10
      CNN nie ogladam z zasady ale wieczorem wkleją te bajdurzenia to sobie obejrzę.
      • engine8 Re: Sikorski w CNN 30.10.16, 23:53
        Ja tez nie ogladam - wogole nie mam TV ale wlaczylem CNN na komuterze i daj 10 minuit darmowych hehehehe. 10 minut z jednego, 10 z innego ...
      • malkontent6 Re: Sikorski w CNN 31.10.16, 00:00
        A ja oglądam ich wszystkich. Zaglądam nawet na stronę Daily Kos. :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka