Dodaj do ulubionych

W polskim zaścianku serwują szorstki kapuśniak

07.12.16, 02:50
Rzecz jasna chodzi o Roberta Greya. Został wiceministrem, po siedmiu tygodniach wylano go z roboty. I ruszyła lawina insynuacji.
Pracował dla amerykańskiego wywiadu no bo wszyscy amerykanie pracujący w ONZ to agenci CIA. Zmienil nazwisko a to jest podejrzane. Studiował ale nie wiadomo skąd wziąl pieniadze.
Z pewnością jego rodziców nie było stać na studia w "prestizowych i drogich" uczelniach.
Ktoś za tym stoi.
A teraz niejaki Michałkiewicz pisze o Trybunale Konstytucyjnym i jego prezesie, Rzeplińskim, "który Bóg jeden wie jakie wykonuje zadanie i na czyje zlecenie"

Polacy w Polsce mają europejskie aspiracje i nie cierpią kiedy umieszcza się ich w Europie wschodniej. Wszak należą do zachodu Europy. Niestety jeszcze nie. Mentalnie blizej do wschodu i zaścianka. Nie mogą oprzeć się pokusie pomawiania i zadawania pytań z sowieckiego leksykonu propagandysty czego przykładem jest Michałkiewicz ("i na czyje zlecenie?")

Przez ponad 40 lat polacy byli sowietyzowani i tak zostalo. nawet nowe pokolenie nie jest w stanie wyzwolić się z pewnego stereotypowego widzenia swiata. Kiedy w 1992 odwiedziłem Polskę patrzac na młodzież miałem nadzieję, ze nowe pokolenie bedzie wyzwolone. Szkoda. Wygląda na to, ze to będzie znacznie dłuższy proces niż przypuszczałem.
Obserwuj wątek
    • malkontent6 Re: W polskim zaścianku serwują szorstki kapuśnia 07.12.16, 05:08
      Ja też kiedyś miałem nadzieje, że w Polsce do władzy dojdą mądrzy ludzie. A teraz słucham Macierewicza i nie mam nadziei na poprawę.
    • bywszy2 Re: ?+ 07.12.16, 07:02
      e: weź tabletki vigil
      starywro-bel 07.12.16, 03:49

Wlasciwie, trudno mowic o narodzie zydowskim, bo chyba taki nie istnieje. (Chazary to ludy mongolskie, czy tatarskie , (nie semickie) ktore przeszly na judaizm.
      Prof. Shlomo Sand udawadnia, ze trzeba bylo wreszccie taki narod stworzyc, (zeby podbic Palestyne ?)
    • czizus Re: W polskim zaścianku serwują szorstki kapuśnia 07.12.16, 09:11
      To wszystko prawda. Ale nie przesadzałbym a durnowatych dziennikarzy jest sporo w każdym kraju i każdym społeczeństwie. W USA również spory procent społeczeństwa uważa, że nie było lądowania na Księżycu a wszystko zainscenizowano na pustyni i w studio.
      Z moich obserwacji wynika, że Polacy są mocno podzieleni i politycznie ale i mentalnie. Jednak większość ma poglądy liberalne, jest tolerancyjna, otwarta na świat, jest za UE i nie przeszkadzają im Niemcy. To klasa średnia, ludzie wykształceni i dobrze sytuowani, zaradni życiowo, podróżujący po Europie i świecie i rozumiejący zachód.
      Faktycznie duża grupa to ludzie roszczeniowi, z reguły religijni, nieufni wobec UE i zachodu, przeważnie z kiepskimi umiejętnościami, to ludzie którzy przeważnie nie poradzili sobie w nowej niepodległej Polsce i obwiniają o to państwo ale i zachód. Oni zawsze byli przekonani, że "Balcerowicz musi odejść" i że majątek wyprzedano za bezcen więc dlatego jest im zle. Specyficzną grupą jest ludność wiejska, pomimo olbrzymich korzyści wsi z polskiego członkostwa w UE, cały czas nie ufają zachodowi, są przekonani że zostali sprzedani(pomimo olbrzymiego awansu cywilizacyjnego), itd.
      To przeważnie elektorat PIS-u.
      Ale ta grupa, pomimo wygranej PIS-u w wyborach jest jednak mniejszością.
      Michalkiewicz nie ma zbyt wielu czytelników, podobnie jak inne oszołomstwo. Ja jednak wierzę w polską "zachodniość" i widzę to każdego dnia w szczególności wśród młodego pokolenia. To nie jest prosta sprawa wygrzebać się z sowietyzmu a mają z tym problem również Niemcy z dawnego DDR pomimo wpompowania we wschodnią gospodarkę mld. marek.
      Proces naszej integracji z zachodem przebiega na wielu frontach, różnie to idzie ale warto wiedzieć, że najważniejszym katalizatorem tego procesu jest nasze członkostwo w UE.Nawet tej zbiurokratyzowanej.
      • felusiak1 O czym miał być ten watek? 10.12.16, 21:23
        Miał być o tym w jaki ordynarny, wyjety z bolszewickiej instrukcji propagandysty, sposób oczernia się niewinnych ludzi. Grey i Rzepliński to jedynie przykłady.

Michałkiewicz pisze o Rzeplińskim: "Bóg jeden wie jakie wykonuje zadanie i na czyje zlecenie"
        Stad krótka droga do zapytania: Jakie zadanie i na czyje zlecenie wykonuje Michałkiewicz?
        Jesli jest ktoś kto zleca Rzeplińskiemu to dlaczego nie miałoby być kogoś kto zleca Michałkiewiczowi.
        Grey został okrzykniety wiceministrem chociaż był podsekretarzem stanu czyli wiceministrem wiceministra czyli sekretarza stanu. Nastepnie posypał się potok kuriozalnych pytań: W jaki sposób otrzymał amerykańskie obywatelstwo? Za co studiował? Przecież ojciec był krawcem a matka bezrobotna. Zmienił nazwisko, po co?
        Skwieciński pisze: pracował niegdyś m.in. na rzecz republikańskiego kandydata na gubernatora Massachusetts (potem starającego się o prezydenturę państwa), Mitta Romneya. Polityka pisze: Według publicysty Piotra Skwiecińskiego doradzał też jako spec od politycznego marketingu byłemu kandydatowi Partii Republikańskiej na prezydenta USA Mittowi Romneyowi.
        Nie ulega watpliwości, ze Polityka manipuluje. Trwa polityczna walka pokonanych ze zwyciezcami. Wolna amerykanka, wszystkie chwyty dozwolone. Ale czy trzeba uciekać się do oczerniania? Czy polityczna walka musi odbywać się w szambie?

• engine8 Re: O czym miał być ten watek? 11.12.16, 00:10
          "Grey został okrzykniety wiceministrem chociaż był podsekretarzem stanu czyli wiceministrem wiceministra czyli sekretarza stanu. "

No wlasnie, juz wtedy powinno sie to zauwazyc ze obywatel obcego mocarstwa powoli wkreca w system i byloby po klopocie.

"Nastepnie posypał się potok kuriozalnych pytań: W jaki sposób otrzymał amerykańskie obywatelstwo? Za co studiował? Przecież ojciec był krawcem a matka bezrobotna. Zmienił nazwisko, po co?"

W takim wypadku naturalnym jest analiza wszytkich szczegolow aby ulozyc obrazek z puzli.
          Cala droga do "sukcesow" jest oczywiscie mozliwa ale kazdy krok dosc "nietypowy" i statystycznie szanse na cos takiego sa mniesze niz 1, wiec jesli szansa na kazdy krok mozna okreslic okresona cyfra prawdopodobienstwa mniejszego niz 1 to 3 czy 4 czy jeszcze wiecej kolejnych krokow o podobnym prawdopodobienstwie pokaza za sznase na to byly ale male.
          No i kochajacy Ojczyzne Polak zmienia Imie i nazwisko w polskim i amerykanskim paszporcie na wyraznie sugerujace inna nacje. Po co? Jedynie po to aby go nie uwazac za Polaka.
          Co jest dosc ciekawe poniewaz wiem z wlasnego doswiadczenia ze majac paszport amerykanski ze zmienionym imieniem - chcialem aby Polski paszport mial takie same dane jak amerykanski ale okazal sie ze to strasznie skomplikowana sprawa. Polski konsulat oswiadczyl mi ze Polskie wladze nie maja nic do tego jak sie tu nazywam ale dla Polski ciagle jestem tym co bylem wyjezdzjac i na takie nazwisko i imie dostane polski paszport. Aby to zmienic to - musialbym to zrobic oficjalnie przez poskie urzedy i wladze a procec jest dlugi i skoplikowany. Mam wiec dwa paszporty i dwa roznne imiona.
          Do czego zmierzam? A do tego ze Pan Gray nie tylko zmienil nazwisko i imie w Stanach ale rowniez w Polsce. Bo gdyby tego nie zrobil to w Polsce bylby ciagle Robertem Grygielko i mialby o wiele mniej pytan.

"Skwieciński pisze: pracował niegdyś m.in. na rzecz republikańskiego kandydata na gubernatora Massachusetts (potem starającego się o prezydenturę państwa), Mitta Romneya. Polityka pisze: Według publicysty Piotra Skwiecińskiego doradzał też jako spec od politycznego marketingu byłemu kandydatowi Partii Republikańskiej na prezydenta USA Mittowi Romneyowi."

Dla mnie to to samo - prosze o wyjasnienie jesli sie myle?
          • felusiak1 Re: O czym miał być ten watek? 11.12.16, 08:21
            Skwieciński zauważył w październiku i nie zadawał idiotycznych pytań ale podszedł rzeczowo.
            Pragnę dowiedzieć się o jakiej analizie szczegółów piszesz. Zadawanie idiotycznych pytań to nie analiza ale widzę, ze te pytania zawładnęły tobą. 1766 dolarów za semestr to nie były duże pieniadze na poczatku lat 90-tych. Uzyskanie obywatelstwa jako nieletni na podstawie obywatelstwa rodziców też nie było i nadal nie jest trudne.
            Pracować między innymi na rzecz kandydata na gubernatora w 2002 roku to nie to samo co doradzać kandydatowi na prezydenta jako spec od marketingu w 2012.
            Jeśli nie widzisz różnicy pomiedzy tym co napisał Skwieciński a co "zacytowała" Polityka to ja nie jestem w stanie ci pomóc. Nikt nie jest w stanie ci pomóc.
        • czizus Re: O czym miał być ten watek? 13.12.16, 10:00
          felusiak1 napisał:

> Miał być o tym w jaki ordynarny, wyjety z bolszewickiej instrukcji propagandyst
          > y, sposób oczernia się niewinnych ludzi. Grey i Rzepliński to jedynie przykłady
          > .
          >
          > Michałkiewicz pisze o Rzeplińskim: "Bóg jeden wie jakie wykonuje zadanie i na c
          > zyje zlecenie"
          > Stad krótka droga do zapytania: Jakie zadanie i na czyje zlecenie wykonuje Mich
          > ałkiewicz?

Słuszne uwagi. Ale ja w poście wyżej pozwoliłem sobie na ustosunkowanie się do tych słów postu:
          "Polacy w Polsce mają europejskie aspiracje i nie cierpią kiedy umieszcza się ich w Europie wschodniej. Wszak należą do zachodu Europy. Niestety jeszcze nie. Mentalnie blizej do wschodu i zaścianka. Nie mogą oprzeć się pokusie pomawiania i zadawania pytań z sowieckiego leksykonu propagandysty czego przykładem jest Michałkiewicz ("i na czyje zlecenie?")"

Twoje uwagi z podanym przykładem wypowiedzi Michalkiewicz nie odnoszą się do wszystkich Polaków a raczej do jednak dość małej grupy rodaków. Większość Polaków mentalnie jest już od dość dawna na zachodzie i nie przekreślą tego takie czy inne wypowiedzi dziennikarzy czy niektórych polityków.
    • szwampuch58 Re: W polskim zaścianku serwują szorstki kapuśnia 07.12.16, 10:15
      Buhahaha,amerykanca nakryli ze szkodzi interesom panstwa polskiego i wywalili na zbity pysk(o dziwo ) drugi amerykaniec siEm oburzyl okropicznie....Boskie
    • mara571 Robert Grey udzieli wywiadu 07.12.16, 19:07
      wpolityce.pl/polityka/318369-tylko-u-nas-robert-grey-przerywa-milczenie-nie-mam-zalu-do-rzadu-mam-zal-do-mediow-ktore-rozsiewaja-klamstwa-to-zly-znak-dla-emigracji-nasz-wywiad
      • boavista4 Re: Az nas zatkalo 07.12.16, 19:53
        wjro.org.il/our-work/property-restitution-in-warsaw/
        Światowa Organizacja Żydowskiej Restytucyjna (WJRO ) uruchomiła bazę danych dotyczącą nieruchomości warszawskich odebranych żydowskim właścicielom w czasie wojny i po niej.

Zgodnie z regulacjami prawnymi z 17 wrześnie 2016, ocaleni z Holokaustu oraz ich spadkobiercy, którym nie udało się odzyskać nieruchomości skonfiskowanych w ramach tzw. Dekretu Bieruta, mają sześć miesięcy na zawnioskowane o ich zwrot, od czasu, gdy informacje o nich zostaną opublikowane w gazetach przez władze stołeczne.
      • szwampuch58 Re: Robert Grey udzieli wywiadu 07.12.16, 20:09
        chyba siEm rozplacze z siostrami Karnowskimi razem,taka niewinna lilija ,buhahahahaha
        • boavista4 Re: Pasozyty 07.12.16, 20:31
          Przed zwrotem nieruchomości doprowadzić do stanu z roku 1945 . Najwybitniejszy SOCJALISTA niemiecki XX wieku Adolf H. ze swoimi towarzyszami ubogacił je kulturą Germańską . ps . W zwyczaju pasoŻydów w II RP było zapożyczanie hipotek , czy ktoś to sprawdzi ?
    • engine8 Re: W polskim zaścianku serwują szorstki kapuśnia 08.12.16, 02:51
      Nie możesz narzekać ze ludzie maja swoje -często skrajne, opinie. Tak jest w zyciu i wszedzie.
      Moga one byc własne albo "wcisniete" nam przez innych..
      Taka jest ludzka natura. Uczono mnie juz ponad 20 lat temu ze kazdy z nas spotykajac kogos nowego czy spotykajac sie z nowa sytuacja natychmiast wyrabia sobie o tym wlasne zdanie - zajmuje to doslownie munuty. Potem zas jedynie stara sie upewnic ze mial racje od poczatku i trzeba dosc dlugiego procesu aby zmienil zdanie. Dlatego tak wiele wagi przywiazuje sie do zrobienia dobrego "pierwszego wrazenia".
      Wracajac do Roberta Greya. Nikt nie przedstawil argumentacji dlaczego wlasnie jego wybrano i zaakceptowano na viceministra - stanowisko bardzo powazne i majace duzo mozliwosci decydowania na forum miedzynarodowym. A to ze pracowal gdzies tam w Afryce ma chyba w Pracyministra niewielkie znaczenie. Nie pracowal nigdy przedtem na zadnym innym podobnym i mniej odpowiedzialnym rzadowym stanowisku w Polsce.. nie wyglada to dosc "dziwnie" mianowanie?

Ok zalozmy ze szkole skonczyl za pozyczki ktore splacal.

Zalozmy ze mial szczescie i dostal praktyke "polityczna" jako doradca kandydat na prezydenta (a to juz powazna pozycja) a potem mu sie znow udalo dostac prace w ramach ONZ i praca w Afryce Kambodzy, Indiach. To sie tu nazywa "Fast track" i zwykle tylko wybitnie utalentowani albo skrupulatnie wybrani sa pchnieci na ta droge.
      Przenosis sioe do Polski i pracuje w instytucie "studiow wshodnioch" a wiec ma pojecie na temat ukaldow Europa-Rosja? Potem jako doradca w firmie handlujacej bronia.. Poten w funduszach inwestycyjnych ......Whow..... rzeczywiscie obeznany - gdzie on sie tego nauczyl?
      Jesli chodzi o prace w ONZ to moze nie wszyscy ale duza czesc ma zadania dodatkowe podobnie jak pracownicy innych amerykanskich placowek zagranicznych.

No wiec jesli kazdy z powyzszych przypadkow osobno to mozliwe to juz jako grupa "sukcesow" jest dosc rzadka dla kogos kto nie ma "plecow". Takie kariery sa typowe dla dzieci wysoko postawionych ale dla plebsu to jest prawie nieosiagalne bez skrupulatnej selekcji.
      No i ten czlowiek ktory tak latwo poplynal w gore kariery politycznej naraz przeprowadza sie do Polski i dostaje tak wazna pozycje praktycznie bez przygotwania do niej.
      Ba, posiada podwojne obywatelstwo z ktorego nie rezygnuje. Na pozycji MSZ nalaezlaby sie opwiedziec komu teraz mamy zamiar sluzyc?
      Radek Sikorski przynajmniej zrezygnowal w podobnej sytuacji z drugiego obywatelstwa A Robert nie?
      Przeciez Robert przysiegal lojalnosc USA i dopuki jest obywatelem USA - ten kraj uwaz go sa swojego i oczekuje lojalnosci. A na dobra sprawe to Polsce on nic nie przyrzekal - po prostu tam sie urodzil i obywatelstwo dostal automatycznie.
      I Ty uwazasz ze jesli:
      -Polacy zatrudniaja na stanowiska wiceministra spraw Zagrancznych obywatel amerykanskiego to uwazasz ze wszytko jest OK - negatywny sterotyp?
      - Jesli ten Obywatel od dawna kochal Polske i pragnal cos dla niej zrobic i nawet oficjalnie sie przprowadza do Polski i pragnie nie tylko pozostac ale i sprowadzic rodzicow ... to brzmi romantycznie i patriotycznie,
      Ale.. Dlaczego zmienil nazwisko i imie na brzmiace "nie -polsko", i wyglada ze nie ma zamiaru zrezygnowac z obywatelstwa amerykanskiego to ciagle uwazasz ze nie ma powodu aby sie temu przyjrzec blizej? I mamy go uwazac za wlasciwego czlowiek na to stanwisko? I to uwazasz za nastepny streotyp?

No a jesli po czasie okazaloby sie ze "if it walks like a duck...." ?

Przypomniala mi sie versja starej bajki o chlopie i zmiji.

No wiec chlop idac zima przez las znalazl zamraznieta na kosc zmije.
      Zlitowal sie nad nia, wzial do domu, zawinal w szmate i polozyl za piecem majac nadzieje ze odzyje.
      Za dwa dni wyciagnal zawiniatko i wlozyl reke aby sprawdzic czy zmija zyje a ta go ugryzla.
      Chlop zdenerwowany, zlapal tasak aby ja poszatkowac, i jak go podniosl, zmija przmowila ludzkim glosem. "chopie dlaczego mnie chcesz teraz zabic? " chlop na to ze on jej zycie uratowal a ona go chce zabic.
      Zmija na to zas, "chlopie, czy jak mnie znalazles to wiedzialas ze nie jestem patykiem a zmija? No wiedzialem. I wiedzilaes co to sa zmije? No wiedzialem. A jak mnie wsadziles w szmacie za piec to wiedziales ze jestem zmija i moge odzyc? No wiedzilem i chcialem zebys odzyla. "A jak wkladales reke do szmaty po dwoch dniach to wiedzilaes ze moge byc zywa?" No wiedzilaem..ale... "Czyz od poczatku nie wiedziales jak sie zmije zachowuja?" No wiedzialem.
      "No wiec chlopie jak od poczatku wiedziales z kim masz do czynienia i wiedziales jak sie zmije zachowuja to dlaczego jestes zaskoczony moim zachowanie i teaz chcesz mnie zabic?"
      • felusiak1 Re: W polskim zaścianku serwują szorstki kapuśnia 08.12.16, 04:24
        Przeczytałem i mnie zamurowało. Być może nie zrozumiałeś mnie. Pan Grey jest jedynie pretekstem do moich dywagacji.
        To, ze każdy z nas ma własną opinię nie ma nic wspolnego z dziennikarstwem, które nie jest opinią. Temu służą felietony. Dziennikarz zdaje sprawę, operuje faktami.
        To czego byłem swiadkiem to była nagonka w stylu "Trybuny Ludu" a ta jak wiemy czerpała wzorce z "Prawdy".
        Pan Grey komuś się niespodobał i został wylany. To czy powinien był otrzymać stanowisko wiceministra nie ma nic do rzeczy do tego w jaki sposób znalazł się w USA, w jaki sposób otrzymał obywatelstwo i jak zapłacił za studia. Nie ma też nic wspólnego z jego internship w senacie Massachussetts, pracą dla jakiejś agendy ONZ itd. Artykuły w polskiej prasie to czyste insynuacje plus
        grzebanie się w zyciorysie w jednym jedynym celu oczernienia człowieka. To się nazywa "character asassination". Zlinczowano bogu ducha winnego człowieka z czysto politycznych pobudek w czysto politycznym celu gdzie Grey był jedynie doskonałym pretekstem. Polityka to brudny biznes.

• engine8 Re: W polskim zaścianku serwują szorstki kapuśnia 08.12.16, 06:10
          Absolutnie sie zgadzam ze polityka to brudny biznes i ze te posuniecia byly z pobudek politycznych ale nikoniecznie sie zgadzam ze zlinczowano bogu ducha winnego czlowieka. Wg mnie "tak dobrze zarlo i zdechlo" - ktos sie najprawdopodobniej w pore ocknal. A ze zrobiono to w dosc prostacki i nieprzemyslany sposob to media rzucila sie na to jak sepy . Informacja ze nie jest “Czysty” wyciekla ale zeby nie draznic Wuja I nie prowokowac dalszej dyskusji to ukrecono jej leb.
          A gdzie jest dym tam jest i ogien.
          Wlasnie z tym polemizuje ze ma ogromne znaczenie komu powierzamy takie stanowisko.
          Stanowisko powinny byc powierzone czlowiekowi kompetentnemu (nie twierdze ze nie jest) ale rowniez takiemu ktoremu mozna w 100% ufac ze bedzie sluzyl Polsce i tylko polskim interesom. (i tu juz tego samgo powiedziec nie mozna poniewaz zyciorys Roberta nie jest "czysty i prosty" )
          I wlasnie z tym zaufaniem wszyscy maja problem. Zyciorys pokazuje ze niekoniecznie byl ale mial duze szanse ze mogl byc "skazony".
          Przez 13 lat pobytu w Stanach nic nie wskazywalo na to ze teskni i planuje powrot - wrecz przeciwnie, raczej chcial ukryc swoje korzenie. W swojej pracy w Stanach mial okazje pokazac swoj charakter i zdobyc praktyke w polityce ale rowniez ogranizacjach na arenie miedzynarodowej gdzie mogl sie switnie przygotwac do zbierani roznego rodzaju informacji w roznych dziedzinach - lacznie z militarna. W pewnym momencie decyduje sie (on czy ktos inny) na wyjazd do Polski niby na stale ale nie rezygnujac z obywatelstwa amerykanskiego I pokazuje swoje szerokie zdolnosci I zainteresownai sprawami wschodu I handlu bronia, wkoncu “dostaje sie” na wysoki I powazny stolek gdzie sie moze wykazac. Problem w tym czy mozna mu ufac ? Ja bym byl zdecydowanie preciwny wlasnie ze wzgledu na zyciorys I przygotwanie.
          A Pan Grey bedzie oczywiscie skamlal no bo tak powinien robic - co ma sie przyznac jakie mial inne cele i zadania oraz jak kariera gdyby sie to udalo? Nie ma strachu to co sie stalo bylo podejrzewam wliczone w biznes.
          Pozyjemy i zobaczymy co bedzie dalej – czy zdecyduje sie ktoremu Panu bedzie sluzyl?
          Podejrzewam ze sie obrazi i wyjedzie do Stanow albo zostanie “przezucony” na inny front?
          Dla mnie nie jest absolutnie ofiara ... jest graczem politycznym - tzn moze pionkiem w tej grze do ktorej wstapil na ochotnika. I chyba ma szczescie ze go wyrzucono teraz i ma otwarte drzwi oraz okna bez krat.
        • mara571 Re: W polskim zaścianku serwują szorstki kapuśnia 08.12.16, 06:15
          piszesz o Greyu i chyba nie zdajesz sobie sprawy, zo to Pikus. Pikus przy ataku na posla Piotrowicza. Tego zaatakowano nawet z trybun sejmowej. Wrzuc do wujka G.: Pikul Piotrowicz i zobaczysz echa reportazy amerykanskiego TVN.
          Atak jest odpowiedzia na kompromitacje prokuratorow w sprawie Amber Gold i "rozpoczecie" programu, ktory lud pisowski nazywa Cela+. Mam na mysli oskarzenie bohatera Solidarnosci J.Piniora o branie lapowek.
          Jest tez mostwo innych sledztw np.w sprawie rzadowych dotacji do budowy sieci internetu szerokopasmowego.
          www.tvp.info/28115637/wielki-skandal-z-budowa-internetu-szerokopasmowego
          • czizus Re: W polskim zaścianku serwują szorstki kapuśnia 08.12.16, 09:44
            mara571 napisała:

> piszesz o Greyu i chyba nie zdajesz sobie sprawy, zo to Pikus. Pikus przy ataku
            > na posla Piotrowicza. Tego zaatakowano nawet z trybun sejmowej.

A to ciekawe. Nie cierpisz lewaków ale jak widzę darzysz sympatią członków egzekutywy partyjnej i prokuratorów oskarżających w stanie wojennym członków Solidarności za walkę z komuną. Ten twój idol, który obecnie tworzy nowy Trybunał Konstytucyjny na potrzeby PIS-u, w stanie wojennym był kacykiem, należał do PZPR i wsadzał szarych uczciwych ludzi do
            pierdla.
            weekend.gazeta.pl/weekend/1,152121,20495900,prokurator-stanislaw-pana-glos-nic-nie-znaczy-piotrowicz.html#MT
            A to powiedział pan Pikul, którego rzekomo tak bardzo bronił prokurator Piotrowicz:

"A sam Antoni Pikul? Poproszony przez TVN24 o komentarz były opozycjonista, obecnie wiceprezydent Jasła z ramienia - uwaga! - PiS - odparł krótko:
            - To jest absolutna nieprawda, ponieważ pan Piotrowicz żadnej pomocy ani mnie, ani innym osobom związanym z solidarnościowym podziemiem w tym czasie nie udzielił.

I dodaje, że "jest mu przykro, normalnie po ludzku. Tak nie powinno być".A potem dodaje jeszcze ostrzej:

- Nawet za cenę jakbym miał wylecieć jutro z roboty, to to jest moje "nie" na to, żeby z takiego człowieka zrobić wzór patrioty i tego, który poucza innych jak mają postępować. Chcę by to było uczciwe."

To jest opinia członka PIS-u, człowieka uczciwego który zna z przeszłość pana Piotrowicza, zna jego postawę w stanie wojennym i to jego opina jest kluczowa i wiarygodna.

Mamy taka oto sytuację. PIS opluwa Wałęsę i z L. Kaczyńskiego robi najważniejszego przywódcę Solidarności, miesza z błotem wybitnego patriotę, Polaka i uczestnika PW, prof. Bartoszewskiego i jednocześnie z kacyka, członka egzekutywy PZPR i prokuratora oskarżającego walczących z komuną, kłamczucha Piotrowicza robi najważniejszą osobę w państwie decydującą o prawie, o Trybunale Konstytucyjnym a Pana Piniora bohatera walki z komuną w stanie wojennym ściga na podstawie bardzo wątpliwych oskarżeń i wsadza do pierdla ale niezależny sąd(tu widać jak ważne są niezależne sądy) wypuszcza go bo nie obawia się matactw w szczególności przy tak marnych dowodach przestępstwa.Dla PIS-u nie liczy się AK(bo jej żyjący przywódcy popierali Komorowskiego i PO) a najważniejsi są "Wyklęci" pomimo przypadków pacyfikowania wsi litewskich łącznie z mordowaniem ludności litewskiej.

I pytanie. Wspierasz rozwalanie państwa polskiego, niszczenie autorytetów, bo to komuś służy ?
            • mara571 Tobie juz nic nie pomoze 09.12.16, 06:26
              A.Pikul byl ROAD, Unii Wolnosci i Uni Demokratycznej. Z awodu jest architektemi zostal pierwszym zastepca burmistrza Jasla, bo uznano, ze jego wiedza jest potrzebna. Burmistrz jest z PiS i w Radzie Miejskiej PiS ma wiekszosc. Uznano, ze potrzebne sa jego kwalifikacje.
              Sadze, ze powinies wiedziec, co Pikul mowil 2lata temu Nowinom Rzeszowskim:
              twitter.com/SawiczSulima/status/806994103884021762
              Tu jeszcze taka inna ciekawostka odnosnie materialuTVN:
              twitter.com/mac_zetka/status/806962993875533825
              Zastanawialam sie, czemu ma sluzyc nagonka na Piotrowicza. W pierwszej chwili myslam , ze chodzi o przykrycie afrery z Mazgula. Od wczoraj wiem: opluwanie Piotrowicza mialo na celu usuniecie na drugi plan przesluchanie Serementa w Sejmie przed Komisja Amber Gold. Ostra jak brzytwa M. Wassermann obnazyla bezczynnosc bylego Prokuratora Generalnego, a ten szczerze powiedzial z kim o aferze rozmawial. Padly nazwiska D. Tuska, M. Belki (NBP) i Bondaryka (ABW).
              Ciekawe co wymysla, kiedy przyjdzie czas na zeznania Tuska.
              • thomsoro Re: Tobie juz nic nie pomoze 09.12.16, 09:30
                Z Twojego linka:

"Jak mowi do Piotrowicza nie czuje dzis zalu. CHOC NIE PODOBA MU SIE DORABIANIE FILOZOFII DO TEGO, CO OBECNY POLITYK ROBIL W TAMTYCH CZASACH".

• czizus Re: Tobie juz nic nie pomoze 09.12.16, 12:12
                mara571 napisała:

> Zastanawialam sie, czemu ma sluzyc nagonka na Piotrowicza. W pierwszej chwili m
                > yslam , ze chodzi o przykrycie afrery z Mazgula. Od wczoraj wiem: opluwanie Pio
                > trowicza mialo na celu usuniecie na drugi plan przesluchanie Serementa w Sejmie
                > przed Komisja Amber Gold.

Masz prawo do wielbienia sekretarzy partyjnych, egzekutywy PZPR czy prokuratorów ścigających działaczy Solidarności w stanie wojennym ale ci wszyscy którzy są dumni z odzyskania niepodległości w 1989 r. czy najzwyczajniej ludzie uczciwi nie akceptują sytuacji, kiedy to do pierdla wsadza się wybitnego działacza walczącego z komuną a z członka egzekutywy PZPR w stanie wojennym, nagradzanego za dobrą pracę prokuratora czyni się pierwsza osobę w państwie przygotowującą Trybunał Konstytucyjny i inne prawa na potrzeby PIS-u.
                Przecież wiemy co powiedział Pan Pikul, kim był a kim był i co robił Piotrowicz.

www.tokfm.pl/Tokfm/7,103454,21093443,pikul-wielu-czlonkow-pis-u-okazuje-mi-wsparcie-i-krytykuje.html#BoxNewsImg
                więc o czym ty bredzisz kobieto??

A przesłuchanie Seremeta niczego nowego do wyjaśniania afery Amber Gold nie wniosło towarzyszko. Zle działała prokuratura w Gdańsku ale to było wiadomo już od dawna.
                A przed TS to stanie Duda za łamanie konstytucji a nie Tusk.

Ps. To ciekawe, ale wyłania się niezwykle ciekawe zjawisko w polskim społeczeństwie i polskim państwie. Bolszewizm i sowietyzm łączą się w jedną ideologię z narodowo-katolickim fanatyzmem. To niebezpieczne zjawisko.
                • mara571 pomysl, zanim cos napiszesz 09.12.16, 22:48
                  czyzbys nie podziwial prezesa Rzeplinskiego (czlonek PZPR w latach 1971-1982, II sekretarzem POP U.W.), Marcina Swiecickiego (w PZPR od 1974 do konca, czlonka KC PZPR).

Ja nie bronie Piotrowicza, tylko sprzeciwiam sie metodom jakie stosuja media. Sam Piotrowicz jest od 2005 roku senatorem/poslem PiS i jego zyciorys byl wszystkim znany.

Mamy w Polsce problem wynikajacy z faktu, ze nie przeprowadzono lustracji w stylu czeskim lub niemieckim w roku 1990. Przypomne, ze nie tylko postkomunisci sie jej sprzeciwiali. Na czele frontu przeciwnikow stal sam Adam Michnik i GW.

Twoja wiedza o tym co sie dzieje w czasie przesluchan w komisji A.G jest dosc uboga, bo media, ktorym wierzysz pisza o zeznaniach dosc oglednie. Fajne jest okreslenie "zle dzialala prokuratura gdanska", zwlaszcze jesli sie uwzgledni fakt, ze to byly 3 kluczowe prokuratury a Prokurator Generalny nie mial zadnych mozliwosci nadzorowania sledztwa. Dzieki ustawie PO.

Jesli rozmowa PG z premierem o pracy syna w firmie powiazanej z piramida finasowa dla ciebie rozmowa towarzyska, to gratuluje poczucia humoru.
                  Nie o Tuska w tej sprawie chodzi: to proba wyjasnienia kto faktycznie stal za slupem (MarcinP.). Amber Gold w koncu zbankrutowalo i dzisiaj trudno ustalic dokad wyciekly pieniadze via OLT.

PS Przypomne jeszcze, ze wsrod europoslow PO wprost roi sie nie tylko od bylych sekretarzy, ale takze wspolpracownikow SB.
                  • czizus Re: pomysl, zanim cos napiszesz 11.12.16, 14:11
                    mara571 napisała:

> czyzbys nie podziwial prezesa Rzeplinskiego (czlonek PZPR w latach 1971-1982, I
                    > I sekretarzem POP U.W.), Marcina Swiecickiego (w PZPR od 1974 do konca, czlonk
                    > a KC PZPR).
                    >
                    > Ja nie bronie Piotrowicza, tylko sprzeciwiam sie metodom jakie stosuja media. S
                    > am Piotrowicz jest od 2005 roku senatorem/poslem PiS i jego zyciorys byl wszyst
                    > kim znany.
                    >
                    > Mamy w Polsce problem wynikajacy z faktu, ze nie przeprowadzono lustracji w sty
                    > lu czeskim lub niemieckim w roku 1990. Przypomne, ze nie tylko postkomunisci si
                    > e jej sprzeciwiali. Na czele frontu przeciwnikow stal sam Adam Michnik i GW.

Mnie nie obchodzi Piotrowicz, ale jeżeli członek egzekutywy partyjnej i nagradzany prokurator ścigający członów Solidarności w stanie wojennym, staje na czele komisji tworzącej prawo w niepodległej Polsce i jednocześnie publicznie kpi sobie z ludzi którzy wywalczyli tę niepodległość to chyba coś jest nie tak.
                    I jak można porównywać zwyczajnych członków PZPR z nagradzanym prokuratorem oskarżającym członków Solidarności w stanie wojennym. Krytyka całej tej sytuacji jest dla ciebie nagonką na Piotrowicza ale już ataki na Wałęsę, Bartoszewskiego,. . . . . etc. to zapewne patriotyczne działania. Rozumiem, że zanim to wszystko napisałaś to dobrze pomyślałaś.
                    Ale powtarzam, masz prawo do swoich bolszewickich poglądów i sympatii.
          • felusiak1 Re: W polskim zaścianku serwują szorstki kapuśnia 09.12.16, 01:58
            Granice nie są przestrzegane, zatarły się. Nie ma różnicy pomiedzy felietonistą serwującym opinie a dziennikarzem, który z definicji powinien operować jedynie twardymi faktami.
            Politycy to inna klasa. Insynuują na codzień. Polityk nigdy nie odpowiada na zadane pytanie. Kluczy wokół, zapuszcza się w bok, wstecz, w górę i w dół.
        • pijatyka Re: Pan Grey komuś się nie spodobał 12.12.16, 13:10

Nikogo nie obchodzi żaden pan Grey - obchodzą za to murzyńsko-ukraińskie standardy obecnej ekipy przy nominacjach na wysokie, odpowiedzialne stanowiska: od aptekarzy z Łomianek, przez salowe ze szpitala po jeśli-nie-agenta-to-conajmniej-lobbystę z obcym paszportem.

Takie oryginalne ruchy kadrowe mają może uzasadnienie w momencie przełomu (jak w Polsce po '89 czy na Ukrainie po Majdanie), gdy brak odpowiednio przygotowanych ludzi - ale nie po ćwierć wieku funkcjonowania względnie stabilnej demokracji, w państwie-członku UE i NATO.

To bzdura, że jest tu jakieś negatywne nastawienie wobec Polonii w ogóle; nawet jeśli się komuś marzy kariera polityczna w Starym Kraju, to proszę bardzo - ale raczej zaczynając od tego poziomu

www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,138929,1345022.html
    • de_oakville Sztandary katolickie, poglady bolszewickie 09.12.16, 00:30
      Dla mnie wykladnikiem mentalnosci wschodnio slowianskiej, wrecz bolszewickiej, w sporej czesci polskiego spoleczenstwa, jest zaklamywanie historii i naginanie historii do wlasnych propagandowych potrzeb. Nie wyobrazam sobie czegos takiego w Holandii, Anglii
      lub w Szwecji. Nie chodzi tu o pomijanie jakichs niechlubnych faktow, tylko "wymazywanie" osob, ktore sa znanymi postaciami historycznymi. Tak wlasnie bywalo w bolszewickiej Rosji.
      Zdjecie Stalina na statku z Jezowem (okrutnym szefem bezpieki). Za jakis czas to samo zdjecie, ale juz bez Jezowa. Zostal na zdjeciu "wymazany", tam gdzie stal nic nie ma, widac w dali brzeg i drzewa. "Wymazywanie" Trockiego i wielu, wielu innych. A przeciez to wszystko
      bezskuteczne. Swiat poznal zdjecie z Jezowem i bez Jezowa. Swiat wie, kto to byl Trocki. Trudno nie dojsc do wniosku, ze tak postepuja tylko "nizsza kultura", "an inferior culture". Zreszta tak postepowali nie tylko boszewicy. Niemieccy nazisci rowniez, choc w znacznie mniejszym stopniu. Wydaje sie, ze Polska zachodnia i polnocna jest bardziej europejska. To jest raczej mentalnosc "sciany wschodniej", klerykalno - wschodnio slowianskiej".

W ksiazce "Narodziny Jugoslawii", Henry Baerlein przedstawial swiat poludniowoslowianski:

"(...); but is there anybody willing to assert that because the Slav culture of that epoch was,
      like many other culture, inferior to the Italian; because the Italian towns were in the rays of
      artistic glory, whereas the Slav world was not; because on the account the Slavs were wise enough to profit from the Italian masters; is there anybody who, because some of the Slavs were and are unwise enough to be more Italian than the Italians, will assert that the Slav has no right to develop a national art, a national State?

(...)

Living together with the Muhammedan Albanians, they have assumed the Albanian type and become the most savage foes of the Orthodox religion and the people from which they are sprung. The popular saying, he adds, is right which asserts that: <<A Christian become a Turk is worse than a real Turk>>"

(Henry Baerlein, "The Birth of Yugoslavia, Volume 1)

• czizus Re: Sztandary katolickie, poglady bolszewickie 09.12.16, 11:53
        de_oakville napisał:

> Dla mnie wykladnikiem mentalnosci wschodnio slowianskiej, wrecz bolszewickiej,
        > w sporej czesci polskiego spoleczenstwa, jest zaklamywanie historii i naginanie
        > historii do wlasnych propagandowych potrzeb. Nie wyobrazam sobie czegos takieg
        > o w Holandii, Anglii
        > lub w Szwecji. Nie chodzi tu o pomijanie jakichs niechlubnych faktow, tylko "wy
        > mazywanie" osob, ktore sa znanymi postaciami historycznymi. Tak wlasnie bywalo
        > w bolszewickiej Rosji.

Dokładnie to samo robi PIS a o "wymazywaniu" wielu osób które są znanymi postaciami historycznymi pisałem w poście wyżej. Ja podałem tylko kilka przykładów ale ta bolszewicka akcja jest prowadzona na masową skalę.
        Jeżeli jest mowa o cały czas głęboko tkwiącym sowietyzmie w polskim społeczeństwie, to odnosi się to w zasadzie do elektoratu PIS. Do tego sowietyzmu trzeba koniecznie dodać narodowo-katolicki fanatyzm tych ludzi a świetnie to widać w czasie tych absurdalnych miesięcznic na Krakowskim Przedmieściu. Ja, mieszkając w Polsce również widzę to każdego dnia. Ohyda! To jednak ciemnogród! Podziały w społeczeństwie polskim są gigantyczne i niestety obecnie przebiegają właśnie poprzez wyznaczone wartości ludzi otwartych na Europę i świat oraz tych bolszewicko-narodowo-katolickich, całkowicie negujących wartości europejskie, nasze członkostwo w UE, naszą integrację z zachodem, bojący się panicznie Niemiec i nieufający Niemcom . Ci ludzie często stosują retorykę antyrosyjską ale mentalnie są znacznie bliżsi Rosji niż UE. Mam takich w rodzinie, mam takich znajomych. Ale powtarzam - ludzi mądrych, otwartych na Europę i świat jest jednak zdecydowanie więcej i wyprostowanie tej zachwaszczonej i wyboistej drogi którą podąża obecnie Polska to tylko kwestia czasu.
      • wojciech.2349 Re: Sztandary katolickie, poglady bolszewickie 09.12.16, 14:09
        de_oakville napisał:
        > Wydaje sie, ze Polska zachodnia i polnocna jest bardziej europejska. To jest raczej mentalnosc "sciany wschodniej", klerykalno - wschodnio slowianskiej".
        -------------------------------------------
        Polska północna i zachodnia to PGR-y. To tam wygrywało SLD i potem Platforma Obywatelska.
        Kongresówka jest konserwatywna.

powiewswiezosci.neon24.pl/post/104779,dlaczego-na-terenach-poniemieckich-dominuja-wyborcy-po
        • de_oakville Re: Sztandary katolickie, poglady bolszewickie 10.12.16, 11:59
          wojciech.2349 napisał(a):

> Polska północna i zachodnia to PGR-y. To tam wygrywało SLD i potem Platforma Ob
          > ywatelska.
          > Kongresówka jest konserwatywna.
          >

Dzis lwia czesc ludnosci Polski, a juz szczegolnie ziem zachodnich i polnocnych, mieszka w miastach, a nie na wsi. Zatem wiekszosci ludzi nie kojarza sie one zupelnie z PGR-ami, tylko z Wroclawiem, Poznaniem, Szczecinem, Trojmiastem, Toruniem itp. Te miasta byly kiedys czescia Europy "pelna geba" i duchy dawnych ich mieszkancow, takich jak Schopehauer,
          Fahrenheit, Eryk Pomorski (krol rzadzacy cala Skandynawia, urodzony i zmarly w Darłowie [Rügenwalde]), i wielu innych "sław" "unosza" sie tam do dzis i wraz z atmosfera dawnych murow tych miast maja z cala pewnoscia wplyw rowniez na mentalnosc ich obecnych mieszkancow, nawet tych naplywowych. Ta atmosfera i te mury przyblizaja ich bardziej do Europy, do Unii Europejskiej, do Zachodniej cywilizacji.
          Tymczasem wschod, podobny bardziej mentalnie do Bialorusi lub Rosji, tkwi w swoich uprzedzeniach i snach o potedze na miare Pilsudskiego lub Rydza-Smiglego, ulanow, huzarow itp. To dzis przezytek, tak jak ow kon Pawlaka na "Nie ma mocnych".

• wojciech.2349 Re: Sztandary katolickie, poglady bolszewickie 10.12.16, 15:40
            Są pewne aksjomaty wyborcze.
            Północ i zachód Polski głosuje na post-komunistów i Platformę Wyborczą.
            Post-komuniści i Platforma to samo. Różnica jest w głosowaniach w więzieniach.
            W więzieniach Platforma wygrywa zawsze miażdżąco ze wszystkimi.

W USA i Kanadzie zawsze wygrywa PiS.
            I nowość. Bardzo młodzi wyborcy głosowali na Kukiza i Korwina.
            Kukiz wygrywa w elektoracie najmłodszym i najlepiej wykształconym.

Dystynkcja wschód - zachód nie działa. Pracuje dystynkcja Kongresówka
            i reszta.
            • lont12 Re: Sztandary katolickie, poglady bolszewickie 10.12.16, 22:55
              Bo tylko w Kongresówce oraz, nie zapominaj, w Krakowie i Małopolsce, ostał się patriotyzm, wykuty przez naszych tak zwanych Wieszczów w okresie Romantyzmu. Zabór pruski kupił sobie Polaków socjalem, wprowadzonym w życie przez Bismarcka.
              • de_oakville Patriotyzm Kongresówki 11.12.16, 11:55
                lont12 napisał:

> Bo tylko w Kongresówce oraz, nie zapominaj, w Krakowie i Małopolsce, ostał się
                > patriotyzm, wykuty przez naszych tak zwanych Wieszczów w okresie Romantyzmu. Za
                > bór pruski kupił sobie Polaków socjalem, wprowadzonym w życie przez Bismarcka.

Uwazam patriotyzm za ceche pozytywna, szowinizm i nacjonalizm za bardzo negatywna.
                Z tym, ze do patriotyzmu ma prawo kazdy narod, nie tylko Polacy. W zestawieniu
                z innymi nacjami nie wyrozniamy sie niczym szczegolnym. Jestesmy narodem bardzo przecietnym. Tak jak poszczegolne jednostki ludzkie sa rozne, ale kazdy wnosi jakies pozyteczne wartosci, tak kazdy narod ma w sobie cos szczegolnego, ale nic uderzajaco lepszego od innych. Pozytywy czesto rownowaza sie z negatywami - np. geniusz do architektury i sztuki z jednej strony, mafia sycylijska z drugiej.
                Jednak w Polsce, w polskiej mentalnosci, granica pomiedzy patriotyzmem i szowinizmem czesto sie zaciera. Takiego "patriotyzmu" nie kupuje. Nie mozna budowac patriotyzmu i dumy narodowej na ciaglym porownywaniu sie z innymi i mowieniu o sobie, ze jest sie lepszym, a inni, szczegolnie sasiedzi sa "gnojem naszego losu". Wielu ludzi bierze zly przyklad , swiadomie lub nieswiadomie, od naszych dawnych "sasiadow i panow" (mentalnosci rosyjskiej i niemieckiej czasow Stalina i Hitlera). Z inna mentalnoscia nie mieli okazji sie zetknac. Przed naszymi czasami panowala "komuna", a przed "komuna" faszyzm. I wydaje sie im, ze tylko te 3 menalnosci istnieja na swiecie: polski patriotyzm okraszony przez "wieszczow", rosyjski komunizm i niemiecki faszyzm. Wybieraja polski patriotyzm, ktory jest najlepszy z trzech. Nie zdaja sobie sprawy, lub nie chca, ze istnieja jeszcze inne mentalnosci, poza tymi trzema.
          • lont12 jednocząca siła Niemiec 10.12.16, 22:38
            Zjednoczona Europa to pomysł na wskroś niemiecki. Niemcy zjednoczyli się stosunkowo późno, bo dopiero w 1871. Dokonali tego kosztem między innymi Polski, zjednoczonej już od roku 966. Trzeba przyznać że w tak zwanym germanizowaniu nikt im nigdy nie dorównywał, a już na pewno nie Austriacy. Rezultat tego widać do dziś, bo praktycznie Niemcy składają się dziś z ludów celtyckich, słowiańskich i skandynawskich a coś takiego jak gen niemiecki nie istnieje. Istnieje gen polski, a niemieckiego nie ma, bo też i Niemcy to wymysł ostatnich stuleci dopiero i kuda im do starożytnych Lechitów z kraju Panów (Lechistan, Lahestan), jak nazywają nas do dziś ludy tureckie i irańskie.
            • mara571 Ja chyba snie: jednocząca siła Niemiec? 11.12.16, 08:34
              "jednoczaca" sile Niemiec poznali najpierw Francuzi w 1871 (sfalszowana depesza emska i ypowiedzenie wojny), potem w czasie I wojny swiatowej byla doktryna Mitteleuropy. Na koniec swiat poznal najbardziej zbrodnicza koncepcje III Rzeszy.
              Nie bez podstaw nazywa sie idee Stanow Zjednoczonych Europy IV Rzesza.

Przypominam, ze zjednoczenie Niemiec odbywalo sie na terenach, ktorych mieszkancy poslugiwali sie jezykiem niemieckim i mieli te same tradycje kulturalne.
              • de_oakville Re: Ja chyba snie: jednocząca siła Niemiec? 12.12.16, 11:29
                mara571 napisała:

> "jednoczaca" sile Niemiec poznali najpierw Francuzi w 1871 (sfalszowana depesza
                > emska i ypowiedzenie wojny), potem w czasie I wojny swiatowej byla doktryna Mi
                > tteleuropy. Na koniec swiat poznal najbardziej zbrodnicza koncepcje III Rzeszy
                > .
                > Nie bez podstaw nazywa sie idee Stanow Zjednoczonych Europy IV Rzesza.

Nie zapominaj, ze Francuzi nie zawsze byli ofiarami. Znacznie dluzej od Niemcow byli oni najslilniejszym militarnie i najbogatszym narodem Europy (od czasow Ludwika XIV do kleski pod Sedanem w 1871 Roku). Byl to narod bardzo butny i uwazajacy swoj (piekny zreszta) jezyk za jedyny "ludzki". Niemcy, nie zjednoczone, poznaly "francuski bat" na wlasnym karku za czasow Napoleona i wczesniej. Szwajcarzy, Holendrzy, Niemcy maja specyficzna mentalnosc i wiele cech godnych podziwu. Holendrzy cierpieli przez wieki pod krwawym "batem hiszpanskim" (sadysta Filip II-gi, "najwiekszy" krol Hiszpanii, oprawca i kat ksiaze d'Alba, Mendoza i inni). Z tej "krwawej lazni" Holendrzy wyszli w koncu zwyciesko - w 15/16 wieku Europa im wspolczula, ale w 17 wieku juz im zazdroscila wielkiego bogactwa i pomyslnosci.
                I Niemcy rowniez, zdeptane przez II Wojne, rozkwitly jak nigdy chyba dotad. My rozne "Oregony", "Alabamy" i "Luizjany" rowniez bardzo korzystamy z ich osiagniec. Nie zapominajmy, ze wysoka cywilizacja w obecnej Polsce to duza zasluga sasiedztwa z Niemcami i przynaleznosci do EU.
      • lont12 Re: Sztandary katolickie, poglady bolszewickie 11.12.16, 00:47
        Nie zapominaj że Włosi w renesansie uważali ludy niemieckie za barbarzyńców i dlatego architekturę przed-renesansową nazwali gotykiem, czyli sztuką barbarzyńców.
        • de_oakville Re: Sztandary katolickie, poglady bolszewickie 13.12.16, 11:30
          lont12 napisał:

> Nie zapominaj że Włosi w renesansie uważali ludy niemieckie za barbarzyńców i d
          > latego architekturę przed-renesansową nazwali gotykiem, czyli sztuką barbarzyńc
          > ów.

Ale byli to bardzo inteligentni barbarzyncy - niezwykle latwo przejmowali i rozwijali u siebie zdobycze wyzszych (wtedy) cywilizacji. Ich gotyckie katedry wzorowane na francuskch (gotyk narodzil sie we Francji) byly, jesli nie ladniejsze, to znacznie wyzsze od francuskich, nawet najwysze na swiecie (katedra w Kolonii, w Wiedniu).
          Barbarzynscy germanscy Wikingowie pladrowali w dawnych wiekach wiele krajow, miedzy innymi czesc Francji - Normandie. Zdobywszy ja i osiedliwszy sie tam zatracili jednak swoj jezyk i przejeli kulture i jezyk francuski. A zatem z latwoscia wiedzieli co lepsze (wtedy)
          i co pociagnie ich kulturalnie i cywilizacyjnie na wyzyny. Normanowie podbili potem Anglie i narzucili jej na jakis czas swoj nowy jezyk - francuski. Longobardowie, inne plemie germanskie, ktore dotarlo do polnocnych Wloch, przejelo kulture i jezyk wloski. Inni dotarli do Hiszpanii (Katalonia) przejmujac tamtejszy jezyk i kulture. I do dzis te regiony Hiszpanii i Wloch, do ktorych dawniej przybyly ludy germanskie i wymieszaly sie z miejscowa ludnoscia, sa najbogatszymi i najbardziej prosperujacymi regionami tych krajow. Dlatego tez Polacy, bedac sasiadami Niemcow, powinni sie nastawiac sie w maksymalnym stopniu
          na porozumienie i zgode z nimi, a nie wywyzszac sie i isc w zaparte. A kiedy juz nie ma innych lepszych argumentow dla "ratowania honoru" pozostaje pokazaywanie im srodkowego palca i wielka duma z tego powodu. Przeciez to zalosne!
          • czizus Re: Sztandary katolickie, poglady bolszewickie 13.12.16, 12:53
            de_oakville napisał:

Dlatego tez Polacy, bedac s
            > asiadami Niemcow, powinni sie nastawiac sie w maksymalnym stopniu
            > na porozumienie i zgode z nimi, a nie wywyzszac sie i isc w zaparte.

Nic dodać, nic ująć. Zgadzam się całkowicie z twoimi argumentami i wnioskami!
      • pijatyka Pisowskie "wymazywanie" na dwóch poziomach 12.12.16, 13:19

Na jednym poziomie próbują usuwać wybitne - a im z różnych względów niewygodne - postaci z historii Polski; na innym - gumkują pamięć o dawnych (często prominentnych) członkach własnej partii czy nawet wypowiedzi samego Wodza niekoniecznie zgodne z dziś aktualną linią (np. jego ostra krytyka Radia Maryja sprzed 20 lat itp.)
    • lont12 szorstki kapuśniak ? 09.12.16, 10:17
      czy masz na myśli kapuśniak z wieprzowymi żeberkami albo kawałkami kiełbasy?
    • wojciech.2349 Re: W polskim zaścianku serwują szorstki kapuśnia 10.12.16, 15:30
      Felusiak,
      "szpiegostwo" Grey'a zostało wymyślone przez Gazetę Wyborczą.
      Modus operandi Kaczyńskiego jest znany dzieciom z polskich piaskownic.
      Gdyby było coś na rzeczy, to Grey zostałby dawno skasowany, a tak nie jest.
      Lipa.

Co do Rzeplińskiego to gadzina.
      • engine8 Re: W polskim zaścianku serwują szorstki kapuśnia 10.12.16, 19:49
        Tzn chyba nikt Grey'a oficjalnie szpiegiem nie nazwał bo po pierwsze nie mail czasu na takie rzeczy a po drugie gdyby tak było to byłby aresztowany i deportowany. a wiadomo ze gdyby był "skasowany" to Wuj Sam mógłby się obrazić a wiec usunięto potencjalne niebezpieczeństwo w pore.
        Lepiej na zimne dmuchać...
        No ale chyba przyznasz ze jest człowiekiem z "podwyższonym ryzykiem" ponieważ ma właściwe przygotowanie w tym kierunku i oficjlanie nie zdecydował o tym ze jest lojalny w stosunku do Polski?
        A na tym stanowisku nawet na takie potencjalne ryzyko pozwolić nie można. Talenty Grey'a można spokojnie wykorzystać gdzie indziej.
        • felusiak1 Re: W polskim zaścianku serwują szorstki kapuśnia 10.12.16, 21:25
          "ponieważ ma właściwe przygotowanie w tym kierunku"

Czy możesz wyjaśnić co masz na mysli?
          • engine8 Re: W polskim zaścianku serwują szorstki kapuśnia 10.12.16, 22:56
            To ze jeśli ktoś jest przygotowany do wykonywania pewnych zadań to jest duza szansa ze to nie pójdzie na marne.
            Przygotowanie moze być "przypadkowe" czy tez celowe i bez określania powodów czy przyszłych zadań. I kiedyś tam z własnej czy na polecenie możemy je wykorzystać.
            Wim po sobie. Pracowałem kiedyś w biurze projektów ale później w Sales i zdarzało się ze będąc w podroży za granica w zupełnie innych celach - proszono mnie aby pomoc inżynierom w ich problemach - "bo skoro już tam jesteś i się na tym znasz"....

• felusiak1 Re: W polskim zaścianku serwują szorstki kapuśnia 11.12.16, 00:16
              przygotowanie w jakim kierunku?
              • engine8 Re: W polskim zaścianku serwują szorstki kapuśnia 11.12.16, 00:36
                Nie wiem,
                moge jedynie spekulowac na podstawie tego czym sie zajmowal przed wyjazdem do Polski i czym po ze znal sie na polityce miedzynarodowej, broni, biznesie, finansach.
          • yurek11111 Felusiak,moglbys sobie wybierac ciekawszych idoli. 10.12.16, 23:32
            Tlumaczenie Waszczykowskiego po usunieciu Greya to zenada , jezeli on zmienia 'koncepcje' co 10 dni , bo tyle tylko urzedowal Grey,to nie powinien byc ministrem polskiego MSZ...
            Co do samego Greya ,to wyglada ze ktos nie wzial pod uwage ze mianujac amerykanskiego obywatela wiceministrem w MSZ ,odpowiedzialnym za polityke amerykanska i azjatycka,doprowadza sie do sytuacji ze polskie stosunki z USA bedzie kreowal obywatel amerykanski...
            Do tego u Greya dochodzi zarzut malwersacji finansowych , nie wiem czy slyszales o tym ,ze firma w ktorej dwuosobowym zarzadzie zasiada Grey , dostala 24 miliony zlotych bezzwrotnej dotacji....
            Doksztalc sie...

www.fakt.pl/wydarzenia/polityka/miliony-od-rzadu-dla-firmy-z-bloku/tqs0358
            kataryna.net/2016/12/04/sprawa-greya/
            Co do Rzeplinskiego ,to cieszy ze odchodzi ,moze Prezesa TK wybiora Polaka polskiego pochodzenia...
            • felusiak1 Re: Felusiak,moglbys sobie wybierac ciekawszych i 11.12.16, 00:15
              yureczku ja to wszystko wiem i nie chodzi mi o greya lecz o oczernienie człowieka w wyjatkowo bolszewicki sposób to, ze zrobiono go podsekretarzem w msw zupełnie mnie nie interesuje.
              a teraz ty zawitałeś do bolszewickiego chóru i pleciesz o jakimś zarzucie malwersacji. kto poza tobą taki zarzut stawia?
              to mówisz, ze ten rzepliński to niepolak. tylko prawdziwipolacy powinni piastować i zasiadać.
              • boavista4 Re: to nie bolszewicki sposob 11.12.16, 00:48
                to jest wszystko wyuczone od zydow. W Hameryce, jezeli zlodziej ukradnie pieniadze to najpierw bada sie czy oskarzajacy maja swoja czysta kartoteke, zeby dobic Kosciol Katolicki to wszystkie pomowienia z przed 50 lat sa publcznie naglasniane przez prase. Jezeli chodzi o pana greya to rzeczywiscie mialbym problem zatrudniac kogos kto ma az tak wielkie powiazania z innym panstwem. To tylko dowod na niezaleznosc panstwa polskiego, bo PoS I PO niewiele sie roznia.
              • lont12 Re: Felusiak,moglbys sobie wybierac ciekawszych i 11.12.16, 00:54
                Odkąd rzep się czepia psiego ogona, odtąd Rzeplińscy to Polacy, zaściankowi, ale jednak Polacy.
              • yurek11111 Re: Felusiak,moglbys sobie wybierac ciekawszych i 11.12.16, 14:53
                Jakiemu Polakowi by przyszlo do glowy tak swietowac 1 maja swieto 'Konstytucji 3 maja' tak jak zdecydowal sie swietowac to swieto Rzeplinski w 2014 roku...
                trybunal.gov.pl/wiadomosci-trybunalskie/foto-galeria-uroczystosci-spotkania-wyklady/art/6823-1052014-uroczystosc-z-okazji-swieta-narodowego-trzeciego-maja/

Znakomicie wpisuje sie w tradycje komunistycznej 'palestry' wiadomego pochodzenia ,ktorej przedstawicielami byli Wolinska i Stefan Michnik...

PS.Jakbys mial problemy ze zrozumieniem czemu obchodzil rocznice Konstytucji 3 maja w bolszewickie swieto pracy 1 maja ,to polecam kalendarz ,w 2014 r 3 maja wypadal w sobote , a w szabas 'prawdziwi polacy' odpoczywaja....😀
                • pijatyka Re: Jakiemu Polakowi by przyszlo do glowy 12.12.16, 13:25

Bosz, kolejnego antysemickiego pojeba błyskotliwa autoprezentacja...
                  • yurek11111 Re: Jakiemu Polakowi by przyszlo do glowy 12.12.16, 14:50
                    Sam jestes poyeb do kwadratu ,jezeli nie rozumiesz jak z Polski , Polakow i rowniez z ciebie zakpil Rzeplinski , w taki sposob 'swietujac' Swieto Narodowe Konstytucji 3 Maja ....
                    Co do antysemityzmu ,to wbij sobie do pijackiego lba , ze podciaganie pod to pojecie wszelkich nieprzychylnych osadow i opinii oraz nagannych czynow syjonistow , Izraela i przedstawicieli narodu zydowskiego ,jest prawnym i werbalnym naduzyciem ...
                    • pijatyka Dla żałosnych popaprańców nawet deszcz, gdy pada.. 12.12.16, 18:49

...to pluje w twarz Polakom LOL

Bo dla normalnego Polaka kwestia żydowska - w aspekcie Konstytucji 3 Maja - jest tak samo ważna i ciekawa jak inne kwestie z nią związane (może nawet bardziej, bo chyba stosunkowo mało badana); temat jak najbardziej na jedną z rocznicowych sesji.

(no chyba, że ktoś ma obsesję nt Żydów - ale nie, żaden antysemityzm, Broń Boże LOL)
                      • yurek11111 pijus,rodzinka na spacerze, bo nie wyglada ze masz 15.12.16, 20:16
                        ...wszystkich w domu....😀
                        Przez dwa i pol roku 'normalnych Polakow ' naliczylem okolo 50 -ciu , bo tylu obejrzalo i wysluchalo wykladu Moshe Rosmana....😀

m.youtube.com/watch?v=PbKvFrraIGo
                        Jest pewna nacja ktorej nawet jak sie pluje w slepia to bedzie twierdzila ze to deszcz pada ,ale popaprancami bym ich nie nazwal...
    • engine8 Re: W polskim zaścianku serwują szorstki kapuśnia 11.12.16, 00:48
      Sorry ze sie wtacam ale to ze Ciebie Felusiak1 nie intersuje fakt ze zrobiono Grey'a podsekretarzem Stanu i potem awansowano na wiceminstra to brzmi musze przyznac dosc naiwnie. ??

Wkrecano czlowike w system a potem kiedy sie ktos polapal to go poswiecono.

A jak sie to wszytko robi to inna sprawa - pokracznie z wielu powodow - po pierwsze ucza sie dopiero jak sie takie rzeczy robi, po drugie jak wielu doradza i sugeruje to nie zawsze mozna wszytko razem pogodzic.. wiec sie robi cos aby zadowolic jednego a potem odkreca aby zadowlic drugiego i nie zdenerwowac pierwszego. A gdzie drwa rabia...
      Polityka to brudna robota

Podobnie jak w tym dowcipie:

"Jadą miś i zając pociągiem. Nagle miś pyta się zajączka:
      - Te, zając, a bilet masz?
      Zajączek wystraszony mówi, że nie ma.
      Na to miś:
      - Nie martw się zając, jestes mój kumpel to ci pomogę!
      Właź do kieszeni.
      No i zając wszedł.

Przychodzi konduktor sprawdza misiowi bilet,
      a jego uwagę przykuwa znaczne wybrzuszenie w kieszeni misia, więc się pyta:
      - A co ty tam masz misiu?
      Miś klepie się po kieszeni, wyciąga spłaszczonego zajączka i mówi:
      - Zdjęcie kolegi."
      • boavista4 Re: W polskim zaścianku serwują szorstki kapuśnia 11.12.16, 07:55
        Grey - Fugite in malam crucem!
        • 5magna Re: W polskim zaścianku serwują szorstki kapuśnia 11.12.16, 08:27
          Cos dla ciebie felus......

weekend.gazeta.pl/weekend/1,152121,21093175,biznes-po-trupach-mateusz-potrafi-ocenic-jak-dlugo-cialo-lezalo.html#TRwknd
      • felusiak1 Re: W polskim zaścianku serwują szorstki kapuśnia 11.12.16, 08:30
        Założyłem wątek o oczernianiu niewinnych ludzi w ordynarny, bolszewicki sposób. I nie ma znaczenia kogo się oczernia. Greya, Rzeplińskiego, Tuska, Kaczyńskiego, Kwaśniewskiego, Ziobrę czy Wałęsę.

PS. Skąd wytrzasnałeś, że Greya uczyniono wiceministrem. Czyżbyś spijał propagandowy miód?
        • yurek11111 Re: W polskim zaścianku serwują szorstki kapuśnia 11.12.16, 14:07
          Albo nie rozumiesz ,albo nie chcesz zrozumiec ,ze zalozyles watek ktory z zalozenia mial miec szlachetna teze , niestety do poparcia tej tezy przedstawiles jako dowod postacie kontrowersyjne,ktore nie sa oczerniane ,a zarzuty ktore sie im stawia maja silne w faktach podstawy ....

PS. Podsekretarz w ministerstwie to potocznie wiceminister i tak w przekaziorach okreslany jest Grey
          www.google.ca/search?client=tablet-android-samsung&ei=xkpNWOOgI4bimAGC9onYCw&q=wiceminister+Grey+odwolany&oq=wiceminister+Grey+odwolany&gs_l=mobile-gws-serp.3...962867.979184.0.979862.31.28.0.4.4.0.345.4162.0j27j0j1.28.0....0...1c.1j4.64.mobile-gws-serp..10.17.2004...0j41j0i7i30k1j0i7i10i30k1j0i13k1j0i22i30k1j0i19k1j33i160k1j33i21k1.bmZMxUZWmzg
          a twoje okreslenie typu 'Skąd wytrzasnałeś, że Greya uczyniono wiceministrem. Czyżbyś spijał propagandowy miód?' jest niczym innym jak forma oczernienia dyskusyjnego oponenta , a ty ponoc tym watkiem chciales z oczernianiem walczyc ...😀

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka