Dodaj do ulubionych

Profanacja cmentarza w Bykowni.

25.01.17, 13:39
kresy24.pl/sprofanowano-polski-cmentarz-w-bykowni-nieznani-sprawcy-wymalowali-napisy-wychwalajace-ss-galizien/

"Na pomniku upamiętniającym polskie ofiary z tzw. ukraińskiej listy katyńskiej nieznani sprawcy namalowali farbą olejną napisy – na części polskiej „SS Galizien”, a na ukraińskiej „OUN-UPA ku…a” – powiedział Bohdan Bilasziwski, dyrektor cmentarza."

Widać ktoś nie lubi Polaków i zarazem OUN-UPA. Czyżby komsomolcy?
Obserwuj wątek
    • kylax1 Na 90% Rosjanie. 25.01.17, 14:26
      Rosji zależy na skłóceniu Polski i Ukrainy.
      • szwampuch58 Re: Na 90% Rosjanie. 25.01.17, 18:12
        Tja,bystrzaki zgodnie wydali wyrok:to ruskie........buhahahahahaha
    • pijatyka Kacapy dostały pie...a po przyjeździe... 25.01.17, 15:14

...oddziałów US Army do Polski.
    • bywszy2 Re: co sie pan+ 25.01.17, 19:40
      przejmuje?
      Gdzie indziej tez sie to zdarza
      www.rmf24.pl/fakty/swiat/news-profanacja-cmentarza-zolnierzy-radzieckich-moskwa-mowi-o-ant,nId,1944800......................
      Wiele cmentarzy żydowskich zostało zniszczonych przez nazistów w czasie II wojny światowej. Niestety, proces dewastacji nierzadko trwał także po wyzwoleniu. Również dziś zdarzają się akty bezczeszczenia tych miejsc. Płyty nagrobne wykorzystywane są jako materiał budowlany, a groby plądrowane w poszukiwaniu kosztowności. Nierzadko grunty cmentarne stają się nieoficjalnymi wysypiskami śmieci.
      <<<<<<<<<<<<
      Да здравствует мир во всем мире!
      Да здравствует дружба между народами!
      I oby mnie zona katolicka zawsze kochala!
      Radziecki Jewriej.Polski Zyd(niezyd),Szwed bez przynaleznosci - Bywszy.
      • bywszy2 Re: co sie pan+ 25.01.17, 19:43
        poprawienie pierwszego adresu
        www.rmf24.pl/fakty/swiat/news-profanacja-cmentarza-zolnierzy-radzieckich-moskwa-mowi-o-ant,nId,1944800
        Moze komentarz jakis?
        • wasyl_szuja Re: co sie pan+ 25.01.17, 19:46
          Jak tam osadnictwo na ziemiach palestyńskich? Postępuje? ;)
          Jakiś komentarz czy cuś?
    • wasyl_szuja Re: Profanacja cmentarza w Bykowni. 25.01.17, 21:58
      No sami zobaczcie:
      i.imgur.com/DFBpEsG.jpg
      Czy nacjonaliści tak siebie by określali?
      Wiadomo czyja to robota.
      Inne zdjęcia:
      i.imgur.com/rO0OIja.jpg
      i.imgur.com/SCQ2Iqo.jpg
      Podobna sprawa dotyczyła cmentarza w Hucie Pieniackiej. Tam też pojawiły się podobne napisy. Czyli już wiemy, że sprawcami muszą być Rosjanie.
      • danillko Re: Profanacja cmentarza w Bykowni. 25.01.17, 22:55
        wasyl_szuja napisał:

> No sami zobaczcie:
        > i.imgur.com/DFBpEsG.jpg
        > Czy nacjonaliści tak siebie by określali?
        Nawet nie w określeniu rzecz, tylko "k@rwa" po rosyjsku pisze się блядь, po ukraińsku шлю́ха.
        • wasyl_szuja Re: Profanacja cmentarza w Bykowni. 25.01.17, 23:56
          Słowo "ku...wa" jest powszechnie znane w Europie, jakoś tak śmiesznie ludzie szybko uczą się przekleństw, a naród mamy mobilny. Może to jakiś apel w naszą stronę, typu: "zostawcie Katyń, myślcie o rzezi wołyńskiej", czy jakoś tak.
    • buldog2 Re: Profanacja cmentarza w Bykowni. 25.01.17, 23:16
      Oczywiście, komsomolcy zabronili wjazdu do Ukrainy burmistrzowi Przemyśla i zapowiedzieli rewizję stosunku ukraińskich władz do Polski. Na szczęście w Kijowie jest PISowski ambasador Piekło (chyba Iwan, znaczy Jan), który powiedział, że kto nie popiera Ukrainy, ten jest na żołdzie Moskwy. Piekło ma na tyle bliskie stosunki z Ukrainą, że jego "polska" fundacja miała serwery w Kijowie. Jeszcze prof. Aleksandra Hnatiuk, ona mówiła ci studenci ukraińscy (zdjęcie z flagą OUN), to niesłusznie relegowani i powinna była się za nimi ująć.
      Oni wszystko załatwią jak należy.

--
      Sztandar PiS dumnie powiewa - xyz_xyz1
      • pijatyka Re: komsomolcy zabronili wjazdu burmistrzowi 26.01.17, 02:29

A co ma burmistrz do wiatraka? Zresztą - jeśli faktycznie popierał tę hołotę atakującą ukraińską manifestację, to Ukraińcy mają rację nie wpuszczając go do siebie.

Ambasador Piekło powiedział, że kto nie popiera Ukrainy, ten jest na żołdzie Moskwy

Oczywista oczywistość; albo na żołdzie, albo już kompletny jełop.
        • buldog2 Re: komsomolcy zabronili wjazdu burmistrzowi 27.01.17, 15:11
          Piekło powiedział to w związku z wprowadzanym przez Ukrainę ustawodawstwem, zgodnie z którym m. in. kwestionujący bohaterskie działania OUN/UPA na Wołyniu (mówiący o rzezi wołyńskiej) będą w Ukrainie ścigani. Piekło poparł stanowisko rządu ukraińskiego, zgodnie z którym nie było zbrodni ludobójstwa, a żołnierze UPA byli bohaterami.
    • bywszy2 Re: pan szuja zbacza ze swego wlasnego tematu+ 26.01.17, 08:34
      Re: co sie pan+
      wasyl_szuja 25.01.17, 19:46
      Jak tam osadnictwo na ziemiach palestyńskich? Postępuje? ;)
      Jakiś komentarz czy cuś?

Komentarz:
      Osadnicwo rozwija sie zgodnie z polskimi normami.
      A mianowicie:
      osadnictwo na uzyskanych Ziemiach Odzyskanych.
      P.S
      Zapytuje,dlaczego pan szuja schodzi z tematu przez niego zalozonego - a mianowicie rozdzierania szat nad bezecenstwami cmertarnymi?
      • bywszy2 Re: panie szujo.Komentarz jakis?+ 26.01.17, 09:47
        I nie zwracaj pan na osadnictwo w Palestynie.
        Jako Szweda,mnie to g..no obchodzi.
        Tak samo moge poprosic pana o komentarz,dlaczego katolicy w panstwie Escobar chodza do burdeli?
        P.S
        Stuka pan w klawisze na oslep jako automat,czy ma pan jakis olej w lepetynie?
        • wasyl_szuja Re: panie szujo.Komentarz jakis?+ 26.01.17, 15:57
          Ty sam bidaku nie wiesz pod jaką flagą stanąć.
          Zainteresuj się żydowskimi cmentarzami w Szwecji zatem, a w Polsce jak nie masz współczesnych udokumentowanych przykładów, to głowy nie zawracaj. Zapraszam do Warszawy na Powązki, nie widziałem tam śmieci.
          • bywszy2 Re: panie szujo.Komentarz jakis?+ 26.01.17, 17:22
            czy byle jaki pajac forumowy ma prawo mnie pouczac czym ja mam sie interesowac?
            Dokumentowane przyklady?
            A na jaki temat?
            I tak wasze dokumenty klamia.
    • karbat Re: Profanacja cmentarza w Bykowni. 26.01.17, 10:00
      pijatyka napisała:
      > Ambasador Piekło powiedział, że kto nie popiera Ukrainy, ten jest na żołdzie
      > Moskwy

> Oczywista oczywistość; albo na żołdzie, albo już kompletny jełop.

ten gostek opowiada kretynizmy , a pijatyka za nim.
      ambasador nie ma patentu , by nie belkotac bez sensu .

nie popieram Ukrainy , Ukraincow , tak jak i oni mnie nie popieraja .
      wiecej , oni mi wisza jak kilo kitu u sufitu .
      Ukrancy walczacy z Hitlerem przeciw Polsce walczacej o przezycie .
      jak za to nie przeprosza Polski , Polakow nie istnieja dla mnie jako kraj , narod.

ambasador , pijatyko , gdzie w Moskwie daja ten zold ...
      wiecie cos wiecej na ten temat , znacie ten adres w tej Moskwie ? ......

• pijatyka Re: gdzie w Moskwie daja ten zold 26.01.17, 15:37

Tym kompletnym nie dają (po co płacić za coś, co dostają gratis?)
      • wasyl_szuja Z Hitlerem szli też Rosjanie. 26.01.17, 15:54
        I jako komuniści:
        www.techpedia.pl/files/9055.jpg
        I jako nacjonaliści:
        www.historia.uwazamrze.pl/public/images/articles/4b5fe6b9c24ef9314c6d2ccf2b4aefd2.jpg
        • bywszy2 Re: Z Hitlerem szli też Rosjanie. 26.01.17, 17:24
          a Polacy szli za Rosjanami.
          • amunicyjny1 Re: Z Hitlerem szli też Rosjanie. 26.01.17, 18:09
            a Polacy szli za Rosjanami.

\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\

Szliśmy we wszystkich kierunkach, zresztą jak chyba każdy

Ty moderator, nie przesadzasz aby ?
    • lech.junosza Re: Profanacja cmentarza w Bykowni. 26.01.17, 10:31
      Gorąca przyjaźń pomiędzy polskim i ukraińskim nardem trwa od stuleci i żadne kacapskie bolszewictwo jej nie zakłóci !
    • karbat Re: Profanacja cmentarza w Bykowni. 26.01.17, 10:43
      lech.junosza napisał:

> Gorąca przyjaźń pomiędzy polskim i ukraińskim nardem trwa od stuleci i żadne ka
      > capskie bolszewictwo jej nie zakłóci !

kolejny zaklinacz rzeczywistosci
      kiedys zaklinano przyjazn polsko radziecka
      teraz zaklinaja , wmawiaja przyjazn polsko banderowska

nie wmawiaj innym przyjazni , to nie funkcjonuje . mow za siebie .

>przyjaźń pomiędzy polskim i ukraińskim nardem trwa od stuleci

a teraz o tej przyjazni od stuleci ... marsz , natychmiast ! . -
      historia .... siodma klasa szkoly powszechnej .

• bywszy2 Re: nic nie moze+ 26.01.17, 10:49
        sie zrownac z wzajemnym kochaniem sie bratnich narodow "slowianskich"
      • pijatyka Re: kolejny zaklinacz rzeczywistosci 26.01.17, 15:43

...czyli jak kacapofil-endekoid dla pięknego umysłu - karbata - został banderowcem LOL
    • czuk1 Re: Profanacja cmentarza w Bykowni. 26.01.17, 12:52
      wasyl_szuja napisał: Widać ktoś nie lubi Polaków i zarazem OUN-UPA. Czyżby komsomolcy?

Mogą to być ucziwi młodociani narodowcy. Pamiętają o udziale Ukraińców w wojnie, po stronie Niemiec.... co nie znaczy czy, że ten udział wychwalają. Czego dowodem, że piszą czerwoną farbą.... jakby krzyczeli "SS Galizien zapisała się krwią Ukrainców, Rosjan i Polaków".
      A drugi napis - OUN-UPA ku…a, oznacza - nasza powstańcza armia to k...wa która dała się kierować NKWD i brać udział/wykonywać rosyjskie cele , poprzez dokonanie rzezi Polaków
      na Wołyniu.
      Tak sobie to tłumaczę....

• bywszy2 Re: Profanacja cmentarza w Bykowni. 26.01.17, 13:22
        dlaczego wypisuje pan banialuki?
        A jaki byl udzial Ukraincow w walce z Germancami?
        Ukraina i Niaorus walczyly rowniez w partyzance,i nie nie stali z bronia u nogi.
        A co do k..rew,to i w polskich oddzialach niezlomnych byli patryoci,ktorzy kazali inny spuszczac gacie,kontrolujac stan napletka.
        Pan jednak w tlumaczeniach swoich nie ma postepu!
        • czuk1 Re: Profanacja cmentarza w Bykowni. 26.01.17, 13:45
          NIE WIEM CZY piszesz DO MNIE. Pisałem o udziale Ukraińców w II wś , po stronie Niemiec.
          bywszy2 teraz napisał:
          > dlaczego wypisuje pan banialuki?
          > A jaki byl udzial Ukraincow w walce z Germancami?

> Ukraina i Niaorus walczyly rowniez w partyzance,i nie nie stali z bronia u nogi
          Przypomnę więc :
          14 Dywizja Grenadierów Waffen SS (1 ukraińska) ukr. 14-та Стрілецька Дивізія Зброї СС, niem. 14. Waffen-Grenadier-Division der SS (ukrainische Nr. 1, potocznie określana jako 14 Dywizja Waffen SS-Galizien) – jednostka wojskowa utworzona wiosną 1943 przez III Rzeszę z ukraińskich ochotników z Galicji. Organizacji dywizji ze strony niemieckiej patronował gubernator Dystryktu Galicja Generalnego Gubernatorstwa – Otto von Wächter, zaś ze strony ukraińskiej polityczne zaplecze stanowił Ukraiński Komitet Centralny w Krakowie pod przewodnictwem Wołodymyra Kubijowycza i działacze OUN-M.
          • amunicyjny1 Re: Profanacja cmentarza w Bykowni. 26.01.17, 15:22
            Przypomnę więc :
            14 Dywizja Grenadierów Waffen SS (1 ukraińska) ukr. 14-та Стрілецька Дивізія Зброї СС, niem. 14. Waffen-Grenadier-Division der SS (ukrainische Nr. 1, potocznie określana jako 14 Dywizja Waffen SS-Galizien) – jednostka wojskowa utworzona wiosną 1943 przez III Rzeszę z ukraińskich ochotników z Galicji.

Równie dobrze można napisać ze była to polska dywizja
          • bywszy2 Re:przypominam rowniez+ 26.01.17, 15:47
            www.google.se/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=szandruk+pawe%C5%82
            A copan powie o zboczencach niezlomnych zagladajcym zydom w portki by ciulika zobaczyc?
            • wasyl_szuja Re:przypominam rowniez+ 26.01.17, 15:50
              Słyszałem, że Żydki też bawili się w partyzantkę i nękali cywilną ludność.
              Do tego milicje żydowskie idące z sowietami od 17 września.
              Co pan na to?
              • czuk1 Re:przypominam rowniez+ 26.01.17, 15:58
                wasyl_szuja napisał:
                > Słyszałem, że Żydki też bawili się w partyzantkę i nękali cywilną ludność.
                > Do tego milicje żydowskie idące z sowietami od 17 września.
                > Co pan na to?

Nie da się i nie ma potrzeby ukrywać. Wystarczy poczytać pamiętnik dr Klukowskiego z Szczebrzeszyna. Już 6 września Żydzi witali kwiatami Niemców wkraczających do miasteczka a już ok. 20 września Żydzi witali czerwonymi flagami żołnierzy Armii Czerwonej wchodzących do miasta.
                • amunicyjny1 Re:przypominam rowniez+ 26.01.17, 16:06
                  Nie da się i nie ma potrzeby ukrywać. Wystarczy poczytać pamiętnik dr Klukowskiego z Szczebrzeszyna. Już 6 września Żydzi witali kwiatami Niemców wkraczających do miasteczka a już ok. 20 września Żydzi witali czerwonymi flagami żołnierzy Armii Czerwonej wchodzących do miasta.

Dwie uwagi
                  Nie zgadzają się daty [wkroczenia wojsk]
                  dr Klukowskiego, od 3 września nie było w Szczebrzeszynie
                  • bywszy2 Re:przypominam rowniez+ 26.01.17, 16:37
                    amunicyjny1 napisał(a):

> Dwie uwagi
                    > Nie zgadzają się daty [wkroczenia wojsk]
                    > dr Klukowskiego, od 3 września nie było w Szczebrzeszynie
                    <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
                    Czyli zgadlem.
                    Bo jezeli napisal tzn byl bajjkopisarz.
                  • czuk1 uściślenie 26.01.17, 21:45
                    Ważne są fakty ... zachowania Żydów a daty były wrześniowe. Ja podałem z pamięci nie z pamiętnika.
                    amunicyjny1 napisał(a): Dwie szczegółowe uwagi - słuszne .
                    > dr Klukowskiego, od 3 września nie było w Szczebrzeszynie -
                    • bywszy2 Re: uściślenie medowatej wypowiedzi.+ 27.01.17, 03:50
                      www.bryk.pl/wypracowania/historia/xx_wiek_ii_wojna_%C5%9Bwiatowa/4158-%C5%BCydzi_jako_%C5%BCo%C5%82nierze_polscy_w_ii_wojnie_%C5%9Bwiatowej.html
                      Pozatym jak pan wymienia ukrainskich kolaborantow,to nie zapominaj pan i polskich.
                      Ktore to wojsko najechalo Czechoslowacje Dubczeka?
                      • czuk1 Re: uściślenie medowatej wypowiedzi.+ 27.01.17, 08:37
                        Nadal nie wiadomo do kogo ten wpis. Któż to jest tu taki mendowaty
                        Jeśli chodzi o mnie. Sam nie wymyśliłem tematu,.... uzupełniłem jedynie uboczne spojrzenie/ analizę przyczyn profanacji cmentarza w Bykowni.
                        • bywszy2 Re: uściślenie medowatej wypowiedzi.+ 27.01.17, 10:32
                          zamiast patrzec sie ubocznie,spojrzyj pan wprost:
                          Zydzi,ktorzy witali Armie Czerwona mieli widocznie ku temu powody.
                          Pisze pan o kolaborantach ukrainskich z ich dywizjami SS.
                          Ale nie zapomnij pan o kolaborantach polskich,ktorzy jako caly narod od tej pierwszej ku... do ostatniego premiera,czy sekretarza wspolpracowali z okupantem radzieckim.
                          Nie wylaczajac Wojsko Polskie,wszystkie dywizje.
                          I kto najechal Czechoslowacje Dubczeka?
                          P.S
                          Pozatym dochodza wiesci o rozrubach antysemickich na Wydziale Historii UW.
                          • czuk1 cd dyskusji o zdradzie narodowej - 27.01.17, 10:45
                            Paniebywszy2. Nie zapominam. Nawet z informacjami Pana zgadzam się.
                            A co do tego,żebym - "zamiast patrzeć się ubocznie,spojrzyj pan wprost".
                            Napisałem tak jedynie ze względów formalnych. Wątek jest poświęcony
                            innemu tematowi. Kontynuując wątki uboczne czynimy wrażenie, że chcemy
                            odwrócić uwagę od problemu/zjawiska narastania nacjonalizmu ukraińskiego.
                            Taki temat - zdrady narodowej Polaków - możemy wałkować na osobnym
                            wątku.
                            • bywszy2 Re: cd dyskusji o zdradzie narodowej - 27.01.17, 13:13
                              szanowny panie.
                              Kto co odwraca?
                              Pan zaczal o zydach,witajacych Armie Czerwona jabliszkami?
                              A radzilem panu spojrzec wprost na udzial zydow w kampanii Wrzesniowej.
                              Pan zboczyl z tematu bezczeszczenia grobow i cmentarzy.
                              • amunicyjny1 Re: cd dyskusji o zdradzie narodowej - 27.01.17, 16:16
                                szanowny panie.
                                Kto co odwraca?
                                Pan zaczal o zydach,witajacych Armie Czerwona jabliszkami?
                                A radzilem panu spojrzec wprost na udzial zydow w kampanii Wrzesniowej.
                                Pan zboczyl z tematu bezczeszczenia grobow i cmentarzy.

Obawiam się że pan bywszy2 ma racje
                              • czuk1 Re: cd dyskusji o zdradzie narodowej - 27.01.17, 16:22
                                bywszy2 napisał: szanowny panie. Kto co odwraca? Pan zaczal o zydach,witajacych Armie Czerwona jabliszkami?m A radzilem panu spojrzec wprost na udzial zydow w kampanii Wrzesniowej. Pan zboczyl z tematu bezczeszczenia grobow i cmentarzy.

A więc obaj mamy udział w odejściu od tematu Bykowni. :-(
                                • bywszy2 Re: nie,nie mamy+ 27.01.17, 18:51
                                  To nie ja zaczalem o Palestynie.
                                  To nie ja zaczalem o zydkach czy polaczkach.
                                  To nie ja zaczalem o przywitaniach Armii Czerwonej.Bylo wiele Polakow,ktorzy tez witali-1939.
                                  To nie ja pisalem donosy,przez co mnie uprzedzaja bym sie ustatkowal w wypowiedziach.
                                  P.S
                                  Pozatym nie rozumiem co ma pan na mysli w sprawie "zdrady narodowej"?
                                  Kto kogo zdradzil?
                                  Pan wymienil kilka dywizji SS ukrainskich.
                                  A co do calego wojska polskiego na uslugach radzieckiego okupanta?
                                  A premierzy,a kur... wszelkiego autoramentu,a pisarze,a dzieciorobcy,a ...?
                                  Kto jeszcze pozostal,i kto kogo zdradzil jzeli caly narod sie skur...l?
                                  Chce panu zwrocic uwage,ze we Wschodniej Ukrainie UPAwcow nie bylo.
                                  Moze pan wyjasnic dlaczego?
                                  A wracajac do tematu,poradzilem panu zalozycielowi tego watka by sie bardzo tym cmentarzem nie przejmowal.
                                  Poniewaz bezczeszczenie grobow zdarzaja sie i w Polsce.
                                  A dlaczego? - moze pan wyjasni?
                                  A pozatym,co to sa za checy antysemickie na wydziale prawa UW?
                                  Podalo to radio szwedzkie wraz z wywiadami z niektorymi studentami.
                                  Chce zaznaczyc,ze ostatnio Polska nie ma dobrej prasy w Szwecji.
                                  I zwracam sie do forumowiczow - przestancie spelniac tradycje donosicieski - w tym przypadku do adminow.
                                  Jak sie wam nie podobam,to napiszcie do mnie wyraznie.
                                  A ja,zydek,sproboje odgryzac sie w inny sposob.
                                  • czuk1 Spoko... 27.01.17, 22:08
                                    Bywszy2. Najpierw serdecznie Cię przepraszam jeśli w czymś uraziłem - Ciebie i Żydów.

Nawiązywałem do faktów, odpowiadając na pytanie. Podałem fakty z Pamiętnika dr Klukowskiego. Odpowiadając Ci pośrednio na powyższy wpis....
                                    Mogę dodać (za drem Klukowskim) , że Polacy w Szczebrzeszynie plądrowali sklepy i mieszkania Żydów zabranych do obozu zagłady. Były przypadki ukrywania Żydów ale też donoszenia przez Polaków Niemcom gdzie i kto ich ukrywa.
                                    Chcę Cię prosić o spokój. Na forach Agory spotykam antysemitów .... ukrywających się pod
                                    różnymi, zmienianymi loginami. Zawsze ich poglądy zwalczam.
                                    Muszę przyznać, że nie zauważyłem Twojej wizytówki - "Radziecki Jewriej.Polski Zyd(niezyd)"

PS. Przez 5 lat zawodowo kierowałem akcją modernizacji 3 kirkutów i 5 upamiętnień męczeństwa Żydów , z okresu II wś. Współorganizowałem coroczne uroczystości na terenie obozu zagłady w Bełżcu. Poznałem wielu działaczy żydowskich ("polonijnych") z USA, Niemiec których rodziny przed wojną żyły na terenie 4 powiatów. Zaprzyjaźniłem się z kilkoma z nich. Mam miłe wspomnienia z tej współpracy.
                                    Rozumiem , że wkurza Cię zganianie wszelkiego zła w Polsce na Żydów.
                                    • bywszy2 Re: Spoko... 28.01.17, 10:48
                                      bywszy2 25.01.17, 19:40
                                      przejmuje?
                                      Gdzie indziej tez sie to zdarza:

www.rmf24.pl/fakty/swiat/news-profanacja-cmentarza-zolnierzy-radzieckich-moskwa-mowi-o-ant,nId,1944800......................
                                      Wiele cmentarzy żydowskich zostało zniszczonych przez nazistów w czasie II wojny światowej. Niestety, proces dewastacji nierzadko trwał także po wyzwoleniu. Również dziś zdarzają się akty bezczeszczenia tych miejsc. Płyty nagrobne wykorzystywane są jako materiał budowlany, a groby plądrowane w poszukiwaniu kosztowności. Nierzadko grunty cmentarne stają się nieoficjalnymi wysypiskami śmieci.
                                      <<<<<<<<<<<<
                                      Да здравствует мир во всем мире!
                                      Да здравствует дружба между народами!
                                      I oby mnie zona katolicka zawsze kochala!
                                      Radziecki Jewriej.Polski Zyd(niezyd),Szwed bez przynaleznosci - Bywszy.
                                      Odpowiedz Cytuj Link Zgłoś
                                      bywszy2 25.01.17, 19:43
                                      poprawienie pierwszego adresu
                                      www.rmf24.pl/fakty/swiat/news-profanacja-cmentarza-zolnierzy-radzieckich-moskwa-mowi-o-ant,nId,1944800
                                      Moze komentarz jakis?
                                      • czuk1 Okej 28.01.17, 11:45
                                        Bywszy2 pisze:
                                        Prosze pana,mnie w tym temacie jest trudno obrazic. Jestem zahartowany. A pozatym wiele rzeczy mnie zwisa.

To okej.

< Niektore rzeczy mnie raza,niektore smiesza,jak np ten stanczyk forumowy,zalozyciel watka. Chcialem go uspokoic,to wynurzyl sie Ziemiami Odzyskanymi w Palestynie.
                                        Myślałem (bo wpisy nie są adresowane), że pytanie jest do mnie . Pokazałem więc Żydów z jednej strony, mając tego świadomość. Wiązało to się z atakiem na Polaków.
                                        >Kiedy zaczniecie byc normalnymi ludzmi o normalnej psychice? Bo czasami sie wydaje,ze cos nie tego.I choroba sie rozwija.
                                        Niepotrzebne są takie uogólnienia. Ostre poglądy antysemitów w Polsce zanikają. Nawet tu na forum przetrzebiono antysemitów, zostało 2-3-ech.

>Wystarczy wysluchac przemowienie Marszalka Sejmu na temat powstania Warszawskiego czy ministra MON na temat tesknoty za wojskiem amerykanskim na terenie Polski.

Nie brałbym tego do serca. Ich wybrało tylko 18 % uprawnionych do głosowania.
                                        Liczy się to co "antyżydowskiego" tkwi w narodzie i jest podtrzymywane słowami KK.

No ale wracajac do tematu:
                                        Polakom dewastuja cmentarze,Polacy czynia to innym.
                                        --
                                        • bywszy2 Polscy nacjonalisci,to uogolnienie,twierdzi pan+ 28.01.17, 16:44
                                          A ukrainscy?
                                          A rosyjscy?
                                          Nie???
                                          A tamtych 18% wybralo?
                                          A reszta 82%?
                                          Morda w kubel?
                                          I Polak madr po szkodzie?
                                          Nie pojmuje!
                                          • czuk1 Polscy narodowcy nikomu nie szkodzą 29.01.17, 08:43
                                            Bywszy2 > Pan wspomnial o nacjonalistach ukrainskich. Polscy tez nie sa gorsi.

Czuk1 > Znowu uogólnienie. Trzeba by ukonkretnić, że chodzi o polskich narodowców i radykałów (którzy skupieni są w PiS i innych prawicowych partyjkach-kanapowych) -
                                            • czuk1 Re: Polscy narodowcy nikomu nie szkodzą 29.01.17, 08:51
                                              Konstytucja i KK w Polsce uniemożliwiają tworzenie i rozwój idei nazistowskich. Przypominam:
                                              Konstytucja Rzeczypospolitej Polskiej (Dz. U. z 1997 r. Nr 78, poz. 483):
                                              Art. 13.
                                              Zakazane jest istnienie partii politycznych i innych organizacji odwołujących się w swoich programach do totalitarnych metod i praktyk działania nazizmu, faszyzmu i komunizmu, a także tych, których program lub działalność zakłada lub dopuszcza nienawiść rasową i narodowościową, stosowanie przemocy w celu zdobycia władzy lub wpływu na politykę państwa albo przewiduje utajnienie struktur lub członkostwa.

Ustawa z dnia 6 czerwca 1997 r. Kodeks karny (Dz. U. z 2016 r. poz. 1137, z późn. zm.):
                                              Art. 256.
                                              § 1. Kto publicznie propaguje faszystowski lub inny totalitarny ustrój państwa lub nawołuje do nienawiści na tle różnic narodowościowych, etnicznych, rasowych, wyznaniowych albo ze względu na bezwyznaniowość, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
                                              § 2. Tej samej karze podlega, kto w celu rozpowszechniania produkuje, utrwala lub sprowadza, nabywa, przechowuje, posiada, prezentuje, przewozi lub przesyła druk, nagranie lub inny przedmiot, zawierające treść określoną w § 1.
                                              Art. 257.
                                              Kto publicznie znieważa grupę ludności albo poszczególną osobę z powodu jej przynależności narodowościowej, etnicznej, rasowej, wyznaniowej albo z powodu jej bezwyznaniowości lub z takich powodów narusza nietykalność cielesną innej osoby, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
                                              • czuk1 Re: Polscy narodowcy nikomu nie szkodzą 29.01.17, 09:22
                                                Wracając do wątku - ukraińcy nacjonaliści odcięli się od profanacji pomnika w Bykownej
                                                www.nacjonalista.pl/2017/01/27/ukrainscy-nacjonalisci-potepiamy-profanacje-cmentarza-w-bykowni/
                                                ------------------------------------------------------------------------------
                                                W odniesieniu do narodowców w Polsce:
                                                Tak uzasadnia istnienie i rozwój ruchu narodowego w Polsce jeden z jego liderów,

"W całym społeczeństwie następuje osłabienie poprawności politycznej, jaką myślenie o państwie i polityce było skrępowane. Co więcej, ludzie młodzi, którzy jeszcze 10 lat temu byli za młodzi, by być gdzieś zaangażowani, trafili do nas - uważa Krzysztof Bosak, jeden z liderów Ruchu Narodowego. - Nie da się również lekceważyć kryzysu i wzrostu niezadowolenia wśród młodzieży, który jest związany z wysokim bezrobociem. Przychodzi rozczarowanie Unią zastępujące nadzieję na dobrobyt - dodaje. Ale to tylko kilka czynników wpływających na popularność organizacji narodowców. Zdaniem działaczy na powodzenie RN wpływają wydawnictwa historyczne i liczne manifestacje patriotyczne"
                                                Czytaj więcej: www.polskatimes.pl/artykul/919953,polscy-narodowcy-rosna-w-sile-skad-sie-biora-ludzie-zasilajacy-ich-szeregi,id,t.html
                                                -----------------------------------------------------------------------

Aby jednak być w zgodzie ze swoim sumieniem - martwią mnie akcenty antysyjonistyczne w bieżącej działalności polskich narodowców - nacjonalistów. To jest (wg mnie) radykalny odłam Ruchu Narodowego, który nie stanowi jednak jego jądra. Tu przykłąd:
                                                www.nacjonalista.pl/2017/01/25/wiktor-czaykowski-walka-z-komuna-zydostwem-i-kompromisem/

..... nie bardzo wiem jak można tak stronniczo opisywać rzeczywistość.... ;)
                                                • bywszy2 Re: stara spiewka+ 29.01.17, 12:19
                                                  Aby jednak być w zgodzie ze swoim sumieniem - martwią mnie akcenty antysyjonistyczne w bieżącej działalności polskich narodowców - nacjonalistów.
                                                  To jest (wg mnie) radykalny odłam Ruchu Narodowego, który nie stanowi jednak jego jądra.
                                                  <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
                                                  Posze pana,zawsze karmiono frazesami co do marginalnych zjawisk:
                                                  Szmalcownictwo - to nie Polacy,to mala grupka polskojezycznych.
                                                  Jedwabnepogromy powojenne - to nie Polacy tylko male grupki polskojezycznych zwyrodnialcow oraz komunistow.
                                                  Uzyskanie Ziem Odzyskanych - to nie my.To wina Stalina.Zachodzi wtedy pytanie:co to jest paser?
                                                  Wyrzucanie Niemcow z Ziem Uzyskanych - to Rosjanie i mala grupka komunistow(oczywiscie Zydow)
                                                  Wysiedlenia Ukraincow - na rozkaz Rosjan.
                                                  ....
                                                  W Polsce po wojnie bylo miedzy 200 a 300 polskich obozow koncetracyjnych.
                                                  Ze swoimi sadystami kapo i komendantami.
                                                  Wymienia zawsze tylko jednego Morela(oczywiscie zyda).
                                                  ...
                                                  W UB bylo wiele wspolpracownikow.
                                                  Wymienia sie zazwyczaj tych z pochodzeniem zydowskim(Bisztygerowa).
                                                  Wiadomo,ze katoliccy ubowcy w tym czasie bez przerwy kleczeli na kolanach,wycierajac posadzki w kosciolach.
                                                  Ten Morel i Bisztygowa chyba byli uosobieniem naszych czasow wspolczesnych Krola Polski i jego mamy Krolowej.
                                                  .....
                                                  rok 68 - Czechoslowacja - to nie my to Rosjanie.Chociaz wiadomo,ze glownym judzacym byl Gomulka.
                                                  rok - 68 skierowania do Syjamu.To taka mala polskojezyczna grupka.
                                                  Panie,keidy sie wezmie do serdca odpowiedzialnosc i potepienie za swoje czyny?
                                                  • czuk1 potrzebna jest prawda a nie odczucia 29.01.17, 13:59
                                                    Odpowiadam .
                                                    Potrzebna jest prawda a nie odczucia a już najgorzej, kiedy prezentujemy uprzedzenia.
                                                    Zjawisko póki nie jest powszechnie nie może być uogólniane na całe państwo czy naród.

-polski nacjonalista jest taki sam jak ukrainski. - różnią się, ale cenię zdanie innych

-co robilo w czasie wyborow pozostale 82% - połowa nie głosowała a pozostali głosowali na
                                                    innych

-zawsze karmiono frazesami co do marginalnych zjawisk - katolik zawsze stara się
                                                    usprawiedliwić, wyspowiadać. ;)

-Szmalcownik - byli szmalcownicy , nie ma co udawać , że ich nie było. Wcześniej musiały być dziesiątki tysięcy Polaków ryzykujących życiem - ukrywających Żydów. Szmalcownicy to
                                                    zdrajcy narodowi.

-Jedwabne pogromy powojenne - tu są oficjalne oświadczenia Polski, one są wiążące .

Uzyskanie Ziem Odzyskanych - był przecież IV podział terytorium nieistniejącego państwa
                                                    polskiego.

-wyrzucanie Niemców z Ziem Uzyskanych - to było działanie rządu z nadania ZSRR, na
                                                    "ziemiach odzyskanych" wytworzyła się nieprzyjazna atmosfera wokół Niemców i
                                                    Autochtonów."Rząd" nie robił nic by atmosferę poprawiać
                                                    .
                                                    PS. Sam , jako uczeń brałem udział w bójkach (na kamienie) polskich i ukraińskich dzieci z
                                                    dziećmi Niemców i Autochtonów na węgorzewskim cmentarzu. Nic dziwnego, że kiedy
                                                    przejeżdżałem rowerem, ulicą do szkoły - leciały za mną kamienie i okrzyki " Du polnische
                                                    Schwein" ...Ok. 1950 roku wyjechali oni/wyprowadzili się z Polski.

-Wysiedlenia Ukraińców - nie słyszałem by ktoś zganiał na Rosję.

-W Polsce po wojnie bylo miedzy 200 a 300 polskich obozow koncetracyjnych. -
                                                  • caesar_pl Re: potrzebna jest prawda a nie odczucia 29.01.17, 14:44
                                                    W Polsce po wojnie działało około 500 obozów, które miały różne cele. Były obozy pracy, karne, izolacyjne, wysiedleńcze, dla niemieckich jeńców wojennych i volksdeutschów. - Jak był tam obóz niemiecki, to Niemcy strzelali od razu. Myślałam, że teraz będzie inaczej. Ale ten milicjant, co miał biało-czerwoną opaskę na ramieniu, ściągnął karabin i krzyczał - won, bo zastrzelę. Ja na to, co won, to już Polska jest, chcę chleba podać. A on, że strzeli. To było straszne przeżycie.
                                                    Moi zyli juz 20 lat w Polsce.Mlodzi nie znali niemieckiego,dopiero jak wybuchla wojna chodzili do niemieckiej szkoly.Po wojnie do wsi przybyli repatrianci i moi musieli oddac im czesc swego dobytku.
                                                    Okradli ich Ruscy a potem okradli ich Polacy.Wielu Slazakow nie znosi Polakow ..do dzis...
                                                  • bywszy2 Re: jak zawsze wszystko to samo+ 29.01.17, 20:37
                                                    wybacz pan,ale zakrawa to na ...!
                                                    Caly swiat jest cos wam winny.
                                                    Odnosi sie wrazenie,ze jestescie cieplymi kluchami bez incjatywy i odpowiedzialnosci.
                                                    Zawsze ktos za was mysli,a przez to i odpowiada.
                                                    www.google.se/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=Polskie+obozy+koncentracyjne+po+wojnie
                                                    historycy polscy jak zawsze klamia jak najeci,jak zawsze nie sa zgodni:
                                                    natemat.pl/30865,obozy-koncentracyjne-istnialy-w-polsce-po-ii-wojnie-swiatowej-tak-wg-zwiazku-ukraincow-w-polsce
                                                    Byly rowniez obozy dla Niemcow i td.
                                                    nie liczac pogromow zydow.
                                            • bywszy2 Re: Polscy narodowcy nikomu nie szkodzą 29.01.17, 11:50
                                              prosze pana ja nie mam zadnych obaw.
                                              Tylko jedno:
                                              polski nacjonalista jest taki sam jak ukrainski.
                                              I nie ma po co udowadniec,ze jedno g... pachnie lepiej niz to drugie.
                                              Wystarczy poczytac polska prase.
                                              Co do tych 18% co wybieralo dzialaczy politycznych,
                                              to zapytuje po raz drugi co robilo w czasie wyborow pozostale 82%.
                                              Czy starym zwyczajem:"Polak madry po szkodzie"?
                • bywszy2 Re:nie da sie rowniez ukryc+ 26.01.17, 16:34
                  ze po 1945 wszyscy od pierwszej k..wy,do ostatniego premiera czerwonymi flagami machali.
                  A ten Klukowski - to bajkopisarz?
                  • amunicyjny1 Re:nie da sie rowniez ukryc+ 26.01.17, 16:39
                    ze po 1945 wszyscy od pierwszej k..wy,do ostatniego premiera czerwonymi flagami machali.

A co cie tak dziwi? Siedem żyć to koty ponoć mają, człowiek ma niestety jedno i próbuje z niego zrobić użytek
                    • bywszy2 Re:wcale nie dziwi+ 26.01.17, 16:44
                      amunicyjny1 napisał(a):

> ze po 1945 wszyscy od pierwszej k..wy,do ostatniego premiera czerwonymi flagami
                      > machali.
                      >
                      >
                      > A co cie tak dziwi? Siedem żyć to koty ponoć mają, człowiek ma niestety jedno i
                      > próbuje z niego zrobić użytek
                      <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
                      A moze zydki tez z tego powodu flagi czerwone powyciagali?
                      • amunicyjny1 Re:wcale nie dziwi+ 26.01.17, 16:50
                        A moze zydki tez z tego powodu flagi czerwone powyciagali?

Możliwe, choć moim zdaniem to bardziej kwestia koniunktury, na wypadek dekoniunktury mieli w szafie inną
                        • bywszy2 Re:wcale nie dziwi+ 26.01.17, 16:57
                          wszystko jest kwestia konjuktury.
                          Kiedys byla na ZSRR i Pakt Warszawski.
                          Dzisiaj na USA i NATO.
                          Ciekawe,jak bedzie jutro - co Trump wymysli i Macierewicz.
              • bywszy2 Re:szujo ,panie+ 26.01.17, 16:28
                wasyl_szuja napisał:

> Słyszałem, że Żydki też bawili się w partyzantkę i nękali cywilną ludność.
                > Do tego milicje żydowskie idące z sowietami od 17 września.
                > Co pan na to?
                ><<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
                Szujo,czy musi pan odgrywac role Stanczyka forumowego?
                owszem,nekali szmalcownikow polaczkowatych.
                I dobrze ze szli.
                I dobrze,ze szabrownikom polaczkowatym manto spuszczli.
                I na nich ciuliki,przez niezlomnych podziwianych, swoje kladli.
                • wasyl_szuja Re:szujo ,panie+ 26.01.17, 16:36
                  A może sami szli pokraść? Czyż to trudno przyjąć to na klatę?
            • amunicyjny1 Re:przypominam rowniez+ 26.01.17, 15:54
              www.google.se/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=szandruk+pawe%C5%82

Nie popisał się pan Anders w tej sprawie, jeszcze mu Virtuti dał
              • bywszy2 Re:przypominam rowniez+ 26.01.17, 16:42
                w demokracji kazdy ma swoje poglady.
                Polak Bach Zielewski wykonczyl pana Kaminskiego.
                A mogl by mu zamiast krzyza na grob,na szyje mu powiesic.
                • wasyl_szuja Re:przypominam rowniez+ 26.01.17, 16:47
                  Ryszard Schnepf był do 2016 naszym ambasadorem w USA. Niemiec jaki czy co?
                  • bywszy2 Re:panie+ 26.01.17, 16:53
                    wasyl_szuja napisał:

> Ryszard Schnepf był do 2016 naszym ambasadorem w USA. Niemiec jaki czy co?
                    > <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
                    a kto was wie?
                    Mial pan zdefiniowac Polaka.
                    Ma pan trudnosci?
    • jk2007 polska profanacja 26.01.17, 13:10
      www.youtube.com/watch?v=FpC9V-5bnEM
      jako ciekawostka „Enej” pl.wikipedia.org/wiki/Petro_Olijnyk_(wojskowy)
    • amunicyjny1 Re: wy ruscy najchetniej byście tak mówili 26.01.17, 15:35
      Masz problem z przyjęciem do wiadomości, że 14 Dywizja Grenadierów Waffen SS, składała się z polaków?
      • wasyl_szuja Re: wy ruscy najchetniej byście tak mówili 26.01.17, 15:46
        A może z ziemniaków? ;)
    • czuk1 Re: wy ruscy najchetniej byście tak mówili 26.01.17, 15:37
      Ściślej:

29 Dywizja Grenadierów SS (1 rosyjska)
      30 Dywizja Grenadierów SS (2 rosyjska)
      14 Dywizja Grenadierów SS (1 ukraińska)
      Brygadą Kamińskiego - Rosyjska Wyzwoleńcza Armia Ludowa. Milicja B.W. Kaminskiego osiągnęła liczebność prawie 10 tys. ludzi zgrupowanych w czternastu batalionach i mniejszych pododdziałach. Nadano jej nazwę Rosyjska Wyzwoleńcza Armia Ludowa. Potocznie nazywano ją też wojskiem rosyjsko-niemieckim, czy Brygadą Kamińskiego.
      • amunicyjny1 Re: wy ruscy najchetniej byście tak mówili 26.01.17, 15:41
        29 Dywizja Grenadierów SS (1 rosyjska)
        30 Dywizja Grenadierów SS (2 rosyjska)

Długo nie pożyli,przynajmniej taką mam nadzieje
        • wasyl_szuja Re: wy ruscy najchetniej byście tak mówili 26.01.17, 15:48
          Oczywiście, że długo pożyli. Przynajmniej jeden napisał biografię:
          www.knigi.pl/index.php?p11209,bylem-wlasowcem
          Zostali zesłani do gułagów, do pracy, po śmierci Stalina i odfajkowania wyroku wypuszczeni na wolność.
      • bywszy2 Re: a potocznie wiadomo+ 26.01.17, 15:55
        Brygadą Kamińskiego - Rosyjska Wyzwoleńcza Armia Ludowa. Milicja B.W. Kaminskiego osiągnęła liczebność prawie 10 tys. ludzi zgrupowanych w czternastu batalionach i mniejszych pododdziałach. Nadano jej nazwę Rosyjska Wyzwoleńcza Armia Ludowa. Potocznie nazywano ją też wojskiem rosyjsko-niemieckim, czy Brygadą Kamińskiego.

ze Kaminski to Polak.
        I Bach Zielewski tez.
        • wasyl_szuja Re: a potocznie wiadomo+ 26.01.17, 15:58
          Syn zrusycyzowanego Polaka i Niemki. Zaiste "Polak".
          • bywszy2 Re: panie szujo+ 26.01.17, 16:19
            podaj pan definicje Polaka.
            • amunicyjny1 Re: panie szujo+ 26.01.17, 16:30
              podaj pan definicje Polaka.

Ta może być?Czasami w absurdzie jest najwiencej prawdy....
              nonsensopedia.wikia.com/wiki/Polak
            • wasyl_szuja Re: panie szujo+ 26.01.17, 16:32
              pl.wikipedia.org/wiki/Polacy

Bycie Polakiem to przede wszystkim świadomość, chęć bycia, partycypowanie w kulturze polskiej.
              Kamiński uważał siebie za Rosjanina.
              • bywszy2 Re: panie szujo+ 26.01.17, 17:33
                wasyl_szuja napisał:

> Bycie Polakiem to przede wszystkim świadomość, chęć bycia, partycypowanie w kul
                > turze polskiej.
                > Kamiński uważał siebie za Rosjanina.
                <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
                Ja moge sie uwazac za Jezusa.
                No i co z tego?
                A pozatym skad pan wie,za kogo on sie uwazal?
                Tata Polak,mama Niemka.
        • czuk1 Re: a potocznie wiadomo+ 26.01.17, 16:09
          bywszy2 napisał:
          > ze Kaminski to Polak.
          > I Bach Zielewski tez.

... i co z tego ?

Milicja B.W. Kaminskiego osiągnęła liczebność prawie 10 tys. ludzi zgrupowanych w czternastu batalionach i mniejszych pododdziałach. Nadano jej nazwę Rosyjska Wyzwoleńcza Armia Ludowa.W marcu tego roku bataliony połączono w pięć pułków, których dowództwo objęli b. oficerowie Armii Czerwonej. mjr Gałkin, mjr Tarasow, ) – mjr Turłakow, – mjr Proszyn, – kpt. Fiłatow-Fiłatkin. Stan liczebny brygady dochodził do 12 tys. ludzi. Jej głównym zadaniem stała się walka z sowiecką partyzantką w lasach orłowskich i briańskich, Dzięki samej obecności oddziałów B.W. Kaminskiego w wielu miejscowościach i sieci posterunków partyzantka sowiecka do połowy 1943 r. nie działała na tym obszarze zbyt aktywnie. Brygada, dzięki wzrastającej sile i poprawie jakości uzbrojenia, stawała się coraz cenniejszym i znaczącym elementem niemieckiego systemu bezpieczeństwa na tyłach walczących wojsk. .... dowodzenia oddziałami brygady w akcjach bojowych każdorazowo przez Niemców, czasami nawet w stopniu podoficera,
          Wyniki w intensywnym szkoleniu i sukcesy w akcjach antypartyzanckich nagradzane były także niemieckimi odznaczeniami, np. Żelaznymi Krzyżami, a nie tylko nadawaną żołnierzom formacji wschodnich specjalną Odznaką za Dzielność. Cały skład brygady objęty był systemem awansów. Kolejne stopnie, a w konsekwencji zwiększony żołd, były nadawane co kilka miesięcy. Z uwagi na brak oficerów B.W. Kaminski zwrócił się do Niemców o przekazanie mu 30 b. oficerów Armii Czerwonej spośród jeńców wojennych. Wśród nich byli m.in. kpt. Iwan D. Frołow, który zanim został szefem oddziału operacyjnego sztabu brygady dowodził batalionem gwardyjskim, szef wywiadu i kontrwywiadu mjr Borys A. Kostenko, dowódca artylerii ppłk Aleksandr Perchurow oraz szef oddziału mobilizacyjnego mjr Nikołaj Nikityński, który objął stanowisko po G.N. Bałaszowie, awansowanym na zastępcę B.W. Kaminskiego.
          fragmenty z WIKI...
          • amunicyjny1 Re: a potocznie wiadomo+ 26.01.17, 16:16
            i co z tego ?

Pewnie to, ze Rosjanie mieli Kamińskiego,a my Szandruka. Taka karma..
            • czuk1 Re: a potocznie wiadomo+ 26.01.17, 16:18
              Analizujmy sedno sprawy a nie wątki uboczne. ;)
              • bywszy2 Re: a potocznie wiadomo+ 26.01.17, 16:29
                czuk1 napisał:

> Analizujmy sedno sprawy a nie wątki uboczne. ;)
                > <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
                A sedno?
                Jakie to?
          • bywszy2 Re: No,i co z tego?+ 26.01.17, 16:22
            Kaminski,to Polak?
            A reszta,to niewazne!
            P.S
            Zapamietal pan,co wczesniej podalem?
            Powtorze raz jeszcze:
            www.google.se/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=szandruk+pawel

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka