Dodaj do ulubionych

Obywatel obszaru euro-azjatyckiego ?

05.07.17, 00:25
Mentalnie staje sie takim wspolczesnym dipisem.
Zagubionym i przemieszczonym.
Tak mnie wkurza polityka Jewrosojuza, ze z czlowieka Zachodu zostalo we mnie mniej, niz trucizny w zapalce.
Jak byl rzekł Wokulski:)

Nigdy nie bylo szczegolnie duzo, teraz juz tylko Nizina Wschodnioeuropejska, wrzask gwalconych molydyci, dym palonych chutorów.

Miliony — was. Nas — mrowie, mrowie, mrowie.
Spróbujcie, zmierzcie wy się z nami!
Tak, my — Azjaci! my — dzicy Scytowie
Z pożądliwymi skośnymi oczami!

Nam — jedna chwila, wy — mieliście czas.
A my, jak niewolnicze roty,
Tarcze trzymaliśmy wśród wrogich ras
Mongołów i Europy!

Obserwuj wątek
    • kylax4 Też za Rosją nie przepadam, ale odwal się od ludzi 05.07.17, 07:33
      skośnookich, bo to zalatuje najzwyklejszym rasizmem.

Polacy mają jakąś taką dziwną skłonność do poczucia wyższości, nad Azjatami, choć kraje Azji wyglądają jak science fiction w porównaniu do zacofanej, katolicko-muzułmańskiej Polski.
    • czizus Re: Obywatel obszaru euro-azjatyckiego ? 05.07.17, 09:08
      Masz chyba jakieś problemy bo ja i zdecydowana większość Polaków uważa się za zwyczajnych Europejczyków i to bez tego dodatku - wschodnich. W szczególności młodzi Polacy znają niezle języki, głównie angielski, masowo podróżują po Europie i w to różnych celach nie tylko za pracą, mentalnie absolutnie bliżej im do Niemców, czy Holendrów niż do np. Rosjan czy Ukraińców którzy praktycznie nie istnieją w ich świadomości. Ja również sporo podróżuję po Europie(turystycznie) i widzę coraz mniej różnic dosłownie we wszystkim. Ostatnio zwiedzałem Włochy i Austrię(Wiedeń, Mediolan, La Spezia i Cinque Terre, Sanremo i cała włoska Riwiera.) Ładnie, pięknie, wspaniałe autostrady, tunele, . . . itd. Ale polskie kible na stacjach benzynowych są znacznie czyściejsze niż te we Włoszech i to w północnych gdzie można spotkać nawet te na "Małysza". To drobiazg ale już coś pokazuje.
      Polska zmieniła się i to bardzo od 1989 r. i zmienia nieustannie, w tym mentalność ludzi, głównie młodych. Moim zdaniem ale i wielu innych, Polacy mentalnie są obecnie o wiele bliżej Niemców niż Rosjan czy Ukraińców. Debilna antyniemiecka retoryka PIS-u to jedno a faktyczne przyjaznie polsko-niemieckie i wzajemne poznawanie się już bez tych idiotycznych stereotypów to drugie a jest tego dużo i coraz więcej.
      Rosja i Rosjanie nie wiele się obecnie liczą w polskiej świadomości, Ukraińcy czy Białorusini zostali całkowicie z tyłu i im z pewnością można przypiąć łatkę - wschodnie narody, wschodnie kraje, wschodnia mentalność. Czesi i Słowacy zawsze byli w Europie i to tej zachodniej ale my Polacy po 1989 r. udanie odłączyliśmy się od Rosji i Rosjan od Ukraińców i Białorusinów(oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie żeby dołączyli do nas) i twierdzę że już dołączyliśmy do Niemców, Austriaków czy Włochów a proces pogłębia się. To nie tylko moja opinia ale wielu obcokrajowców przyjeżdżających do Polski w tym moich znajomych Niemców często odwiedzających Polskę. Oni twierdzą, że będąc w Polsce czują się jak u siebie( w tym dobrym znaczeniu) i ja podobnie będąc w Niemczech. Ostatnio mój syn z kolegami będąc we Lwowie(urządzili sobie tam wieczór kawalerski) poznali Amerykanów(żołnierz, i nauczyciel), którzy mieszkają chwilowo w Polsce i są Polską zachwyceni widząc również wielką mentalną bliskość z Polakami(żołnierz wcześniej mieszkał w Niemczech). Więc są zmiany, te naprawdę dobre zmiany i widzą je ludzie z różnych zachodnich państw.
      Obecnie w Polsce mamy "podłą zmianę", która chce te wszystkie osiągnięcia zakwestionować i cofnąć okraszając to antyniemiecką retoryką. Ale Polacy już się nie cofną i nie zejdą z kierunku zachodniego. Pomimo absurdalnej retoryki i to obu stron politycznych, Polska i Polacy są już mocno zakorzenieni w Europie i możemy się śmiało nazywać Europejczykami bez dodatku - wschodnimi. I nie zmieni tego w żaden sposób antyeuropejczyk - J. Kaczyński.

• de_oakville Re: Obywatel obszaru euro-azjatyckiego ? 05.07.17, 11:45
        czizus napisał:

> Masz chyba jakieś problemy bo ja i zdecydowana większość Polaków uważa się za z
        > wyczajnych Europejczyków i to bez tego dodatku - wschodnich.

Mam poglady bardzo zblizone do Twoich. Uwazam, ze w ciagu calego mojego zycia
        nigdy z Polski nie mozna bylo byc tak dumnym jak obecnie. Mam na mysli glownie osiagniecia
        cywilizacyjne. Nigdy w taka Polske jak dzis bym nie uwierzyl mieszkajac w "zapyzialej" PRL.
        Chodzi jednak o to, ze niektorym z tego powodu "palma odbija" jak jakiemus "malolatowi",
        ktory dostal na urodziny samochod z 300 km/godz na liczniku, wiec chce korzystac od razu na maksa na ulicy z ograniczeniem do 60 km/godz. Ta duma i zadowolenie wynika z osiagniec calej Europy, jej integracji i checi zapomnienia o ponurej przeszlosci. Z pomagania przez zamozniejszych tym mniej zamoznym. Odnosze wrazenie, ze ci Polacy od "dobrej zmiany" to jacys ogromni magalomani, ktorzy wszystkie te osiagniecia przypisuja wylacznie sobie, Polsce i Polakom. Malo tego - uwazaja sie chyba za "najzdolniejszych ludzi na swiecie"
        i ze Europa jeszcze ich postep hamuje. Skad to sie bierze? Mysle, ze z tradycji poczucia "polskiej wyzszosci", ktora zaszczepiono czesci mlodziezy nie znajacej dobrze historii ani realiow. Jednak jak mawial de Gaulle "nie ma sukcesu bez prawdy jako podstawy". Zwiazek Radziecki opieral sie na klamstwie i zadufaniu w sobie. Dlatego upadl. Nie od razu. Jesli znaczna czesc Polakow bedzie "bujac w oblokach" to predzej czy pozniej to rowniez w Polsce nastapi.
        • borrka Re: Obywatel obszaru euro-azjatyckiego ? 05.07.17, 12:13
          Zwracam skromnie uwage, iz ja nie krytykuje Polski, a jedynie dzisiejszy zestaw wartosci Zachodu.
          Mnie nie podoba sie kierunek ewolucji kulturowej (cywilizacja, w znaczeniu czyste WC, czy mniejsza korupcja, to inna sprawa) i coraz bardziej cenie oferte Wschodu.

Zarzucanie mi antyazjatyckiego"rasizmu", to juz groteska, bo moja Rodzina mimo, iz en mass blondyni o niebieskich oczach, ma z pokolenia na pokolenie fałde mongolską, nabytą w trakcie pelnienia roli antemurale przez moje praprababki:)

A generalnie, nie bylem 5 lat w Moskwie, to tesknie:)
    • bywszy2 Re: Europejczyk?+ 05.07.17, 11:43
      Europa - Nazwa niewiadomego pochodzenia.
      Szczyci sie nie zawsze chlubna istoria.
      Polska dosluzowala do Europejczykow.I z tego powodu wznosi jej role pod niebiosa.
      Zawsze czym sie musi poszczycic i siebie pochwalic.
      A co to jest nieEuropejczyk?
      Jak wykazuja badania(ja o szwedzkich - obszar jeden z najstarszych europejskich):
      ludnosc sie wziela wlasciwie z dwoch wedrowek:
      1.Z Turcji - sprzed 10 000 lat.
      2.Z Rosji - troszeczke pozniej.
      3.Polacy - Polanie wypedzeni przez Awarow z Ukrainy na tereny obecnej Polski,ochrzczonej ...przez Chazara Mieszko,podwaliny pod Polske przyszla zalozyli.
      ...(czyli Polske Ukrainc i Chazarzy zalozyli)
      4.Polacy za Slowian sie uwazali.Potem sie okazalo:
      a)Slowianie do Europy z Azji przybyli
      b)Sowianie,plemiona skad niewolnikow zdobywano.
      c)wiec wymyslono,ze pospolstwo polskie od Slowian pochodzi,aszlachectwo(zagloba niejaki)
      ...od Sarmatow(plemie Azjatyckie,zblizone bardziej do Mongolow niz Anglo-Saksy.
      d)Slowianie - etnicznie takie grupy nie istnieja tylko jezykowo.
      e)wiec zaczeto szukac sobie przodkow - ostatnio w modzie,ze Polacy sa potomkami walecznych ...i pieknych Wikingow(za ktorych Szwedzi ich nie uwazaja)
      d)No i to przyslowiowe i prawdziwe - tysiace Polek gwalconych przez zolnierzy radzieckich ...wszelkich narodowosci.Gdzie sie ich pomkowie podziali?
      e)przewaga Polaka Europejczyka nad Mongolem Azjatem.
      Na czym polega?
      Chyba w pozycji seksualnej dwojga osobnikow w trakcie poczecia.
      Jezeli widzicie przewage jednych plemnikow nad drugimi,to uswiadomcie.
      bede wdzieczny.
      • borrka Re: Europejczyk?+ 05.07.17, 11:59
        Twoje poglady, Bywszy, na temat Polakow sa w 100% zgodne z neonazizowskim.
        Zabawne, czyz nie?

W dodatku, zgodnie z nowymi badaniami, calkowicie falszywe.
        • bywszy2 Re:nie martw sie pan na temat moich pogladow.+ 05.07.17, 12:46

Pan jest duzo blizej neonazistow.
          Baw sie pan dalej.
          Przemawia przez pana i im podobnych kompleks niedowartosciowania.
          Czym pan jest lepszuy od innych?
          P.S
          Wlasnie to co napisalem,to sa najnowsze badania niesfalszowane przez Polakow i Rosjan.
          Pozatym po cholere badania,kiedy sprawy i zjawisksa na codzien.
          A oprocz tago co za moda:
          jak sie cos niezbyt pochlebnego to Polske i Polakow sie przywoluje - bezczeszcenie nacji.
          Podobne do rosyjskiego
          facet rozrywa tielniaszku na piersi i ryczy :"Strielaj,k.rwa"!
          Przestancie sie chwalic swoimi wyjatkowymi jajnikami,zaplodnionymi cudzymi plemnikami,a bedziecie narodem rownym innym.
        • czizus Re: Europejczyk?+ 05.07.17, 12:57
          borrka napisał:

> Twoje poglady, Bywszy, na temat Polakow sa w 100% zgodne z neonazizowskim.
          > Zabawne, czyz nie?
          >
          > W dodatku, zgodnie z nowymi badaniami, calkowicie falszywe.

Zgadzam się z tą opinią całkowicie. Wiedza bywszego oscyluje, tak między tą nazistowską propagandą(którą tak chętnie się posługuje co mocno zastanawia) a radziecką(zazwyczaj całkowicie zakłamaną).

A pochodzenie ludów w tym Słowian, ich wędrówki, mieszanie się itd. są obecnie badane za pomocą genetyki poprzez analizę Haplogrupy, w naszym przypadku rodu genetycznego R1a. Badania dopiero się rozpoczęły ale już wiadomo, że Słowianie byli w Europie od ponad 10 000 lat.

slowianiegenetykahaplogrupy.wordpress.com/
          " Według genetyków i licznych przedstawicieli innych dziedzin nauki, w Europie Środkowej ród R1a jest obecny od tysięcy lat. Peter Underhill twierdzi, że nawet od ponad 11.000 lat. [2] To głównie ten ród wraz z wchłoniętymi innymi, mniej licznymi ludami o innych haplogrupach, tworzył m.in. kulturę ceramiki sznurowej, kulturę łużycką czy kulturę przeworską oraz wielbarską. Dlatego nie powinno dziś dziwić to, że potomkowie tego rodu – Słowianie, zajmują większą część Europy. Zajmowali ją bowiem również w odległych czasach."

• borrka Re: Europejczyk?+ 05.07.17, 13:01
            Nic dodać, nic ująć.
            Tak wlaśnie jest.
            • bywszy2 Re: Wiec zapamietaj to pan+ 05.07.17, 13:16
              borrka napisał:

> Nic dodać, nic ująć.
              > Tak wlaśnie jest.
              > <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
              I badz czlowiekiem nie udawajac jakiegos europejczyka przewyzszajacego Mongola.
          • bywszy2 Re: panie cizus+ 05.07.17, 13:14
            Zarzucam panu antyrzadowa,antyPiSowska,a przez to uprawianie anty wiekszosci Polakow propagande.
            Wstydz sie pan.
      • walgierz Re: Europejczyk?+ 05.07.17, 12:37
        bywszy2 napisał:

> Europa - Nazwa niewiadomego pochodzenia.

Ależ pochodzenie tej nazwy jest doskonale znane, pochodzi od greckiej nazwy rzeki Eur dzisiejszej Maricy (Marica (bułg. Марица, nowogr. Έβρος Évros, starogr. Ἕβρος Hébros, tur. Meriç) sama nazwa geograficzna, tyczyła ziem na północ od tej rzeki do Dunaju, na północ od Dunaju była już Scytia.

Np. jak Prokopiusz pisał, że Słowianie przed 550 rokiem zdobyli całą Europę, to oznaczało, że podbili całe Bałkany na południe od Dunaju, do Euru włącznie, miasta Bizancjum nie podbili bo znajdował się na południowy wschód od tej rzeki.
        • bywszy2 Re: jest doskonale znana?Wedlug kogo?+ 05.07.17, 13:01
          Np.3 przypadki:
          1.
          Wg Greków nazwa naszego kontynentu pochodzi od imienia fenickiej księżniczki Europy. Zeus uprowadził dziewczynę i ukrył na wyspie Itaka.
          2.
          Nazwa pochodzi od greckich wyrazów: eurys-szeroki i ops-twarz, połączonych w jeden łaciński wyraz-Europa
          3.
          Sumerowie zaś tłumaczyli nazwę kontynentu os słowa ereb- opadanie, ciemność, czyli zachód Słońca. Dla nich zachodziło ona na zachodzie, więc nadali taką nazwę Europie.

Wystarczy dwa przypuszczenia,a juz do doskonalosci jest daleko.
          przedstawie jeszce jedno:
          SKAD SIE WZIELA NAZWA "EUROPA"?
          Europa- od lacinskiego slowa "Europe", ktore z kolei wywodzi sie z greckiego slowa "Euros"
          POLIS
          Polis- miasto-panstwo w starozytnej Grecji
          • walgierz Re: jest doskonale znana?Wedlug kogo?+ 05.07.17, 13:47
            ...według kogoś kto czyta ze zrozumieniem, nazwy geograficzne generują się od nazw geograficznych, mit Europy zgwałconej przez Azję (byka) to opis mitologiczny podboju przez Scytów Europy czyli Bałkanów, taki podbój Bałkanów przez Wenedów Antenora opisuje Cyceron i miało to miejsce w czasach wojny trojańskiej, historia kołem się toczy, nie raz zdobywaliśmy Bałkany.

bywszy2 napisał:

> Sumerowie zaś tłumaczyli nazwę kontynentu os słowa ereb- opadanie, ciemność, cz
            > yli zachód Słońca. Dla nich zachodziło ona na zachodzie, więc nadali taką nazwę
            > Europie.

Odczytanie języka Sumerów czy pisma klinowego to całkowite naukowe bajki, są to po prostu zabawy intelektualne, a nie naukowe fakty, pojęcie kontynentu jest łacińskie, wcześniej owszem wyróżniano raczej tylko kierunki północ, południe wschód, zachód, południe, ale, że to nazwa sumeryjska to bajki. Nazwa Polski jest od nazwy północy i bieguna.
            • bywszy2 Re: Pan jest naukowiec+ 05.07.17, 15:03
              jakiego rodzaju.
              I jak odroznia pan bajki od niebajki?
              Pozatm to nie ja pisalem,a tylko linki przytoczylem.
              A oprocz tego mnie to zwisa.
              Dobrze,ze istnieja tacy,ktorzy wszystko znaja.
    • borrka Wyjasniam 05.07.17, 12:53
      Moja niewinna prowokacja nie zostala wlasciwie zinterpretowana.

Oczywiscie, wole czyste toalety przy polskich autostradach - ogolnie, nawet polskie autostrady wole.
      Oczywiscie odpowiada mi, gdy nie musze placic otkatu i szukac kryszy, ale ...

Wkurza mnie, ze w czasie sluzbowego lunchu w Warszawie nie mozna walnac setki (osobiscie nie pije od 8 lat), a w Moskwie .. owszem.
      Za groteskowe uwazam, iz nie wypada powiedziec "murzyn", a tuwimowski "Murzynek Bambo", to juz ruja i rasistowskie porubstwo.
      Ze mają mi sie podobac sitcomy z Kalifornii, gdy lubie "Pewnego razu w Poltawie" i Garika Suchaczowa.

Dlugo Niemcy i (chyba) Francuzi bronili sie przed amerykanizacja i padli.

Ja juz nawet o bardziej aktualnych problemach Europy nie wspominam.

Jestesmy niewatpliwie hybrydą Wschodu i Zachodu i po co twierdzic, ze nie?
      Ja nie musze udawac, ze rozumie Dostojewskiego, czy Czechowa, bo moj wschodni mózg rozumie.
      Na Zachodzie musza.
      Ja udawalem, ze cenie glebie Mastersa, ale juz nie udaje:)
      • czizus Re: Wyjasniam 05.07.17, 13:10
        borrka napisał:

> Jestesmy niewatpliwie hybrydą Wschodu i Zachodu i po co twierdzic, ze nie?
        > Ja nie musze udawac, ze rozumie Dostojewskiego, czy Czechowa, bo moj wschodni m
        > ózg rozumie.
        > Na Zachodzie musza.
        > Ja udawalem, ze cenie glebie Mastersa, ale juz nie udaje:)
        >

Twoje uwagi Borka są niezwykle cenne i ciekawe. Ale polska młodzież słucha muzyki soulowej, często jazzu i muzyki elektronicznej a nie rosyjskiej czy ukraińskiej. Zresztą ja również a disco polo jest niesamowicie podobne do różnych niemieckich i austriackich pieśni ale nie do rosyjskich. Wzorce ubierania się również wyznacza im zachód, . . . . . . . , itd., itd. Ale również poczucie porządku, solidność w pracy, ogólna czystość, zadbane ogródki, czyste wioski, . . . . . . ! To może banał, ale to są te właśnie nasze wspólne z zachodem wartości, te zwyczajne i takie już na co dzień. To oczywiście uproszczenie ale powtórzę - Polacy są już mocno zakotwiczeni w zachodniej kulturze i wartościach.

• borrka Re: Wyjasniam 05.07.17, 13:40
          W polskich są zakotwiczeni:)

Takie "odcinanie sie" od Wschodu jest dosc ryzykowne dla Narodu, ktorego elity intelektualne (te z gornej polki) wywodzą sie w wielkim stopniu z Ukrainy i Bialorusi (Litwy).
          Taka byla polska historia.
          PS. Aspekty polityczne stanowia odrebne zagadnienie.
          • czizus Re: Wyjasniam 05.07.17, 14:52
            borrka napisał:

> W polskich są zakotwiczeni:)
            >
            > Takie "odcinanie sie" od Wschodu jest dosc ryzykowne dla Narodu, ktorego elity
            > intelektualne (te z gornej polki) wywodzą sie w wielkim stopniu z Ukrainy i Bia
            > lorusi (Litwy).

Tyle, że w końcu w którymś tam pokoleniu emigrowali i to na zachód(Francja, Wlk. Brytania, USA). To też coś mówi.
            • borrka Re: Wyjasniam 05.07.17, 15:03
              Konkluzja jest prosta:
              brac, co dobre ze Wschodu i trzymac sie jednak Zachodu.
              • czizus Re: Wyjasniam 05.07.17, 15:18
                borrka napisał:

> Konkluzja jest prosta:
                > brac, co dobre ze Wschodu i trzymac sie jednak Zachodu.
                >

Znowu się z Tobą zgadzam.
      • bywszy2 Re: bawi mnie to? 05.07.17, 13:27
        borrka napisał:
        Ja nie musze udawac, ze rozumie Dostojewskiego, czy Czechowa, bo moj wschodni mózg rozumie.
        Na Zachodzie musza.

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
        Przy wyborach Miss roznego autoramentu,oprocz pokazywania cy.ek i psladkow zadawano im pytania intelektualne.
        Okazalo sie,ze 90% czytalo Dostojewkiego i kochalo filmy Bergmana oraz chcialy ratowac åpokoj na calym swiecie.
        W liceum radzieckim na lekcjach literatury rosyjskiej jednym z najbardziej znienawidzonym autorem byl niejaki Dostojewskij.Jetem jednym z bywszych antyintelektualista.
        Co do Bergmana,to jak sie na gali pytano aktorki to twierdzily,ze kochaja Bergmana.
        Widac,ze niektory z nich ksiazki w zyciu nie przeczytaly.
        Facet,pozatym mial chora wyobraznie,-po kazdym filmie chcialoby sie upic albo powiesic.
    • bywszy2 Re: panie cizus+ 05.07.17, 15:13
      czizus 05.07.17, 12:57

Zgadzam się z tą opinią całkowicie. Wiedza bywszego oscyluje, tak między tą nazistowską propagandą(którą tak chętnie się posługuje co mocno zastanawia) a radziecką(zazwyczaj całkowicie zakłamaną).

A pochodzenie ludów w tym Słowian, ich wędrówki, mieszanie się itd. są obecnie badane za pomocą genetyki poprzez analizę Haplogrupy, w naszym przypadku rodu genetycznego R1a. Badania dopiero się rozpoczęły ale już wiadomo, że Słowianie byli w Europie od ponad 10 000 lat.
      <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
      Nazistowska propaganda? - to wiadomo!
      Radziecka zaklamana? - polska ja przewyzsza.
      A gdzie Slowianie byli sprzed 10000 lat?
      I co z polskimi Sarmatami?
      Juz nie mowiac o polskich Wikingach.
      I czy pewne,e pochodza od Cromanionczyka a nie od Marsjanina..
      Jaka grupe wg.pana maja Polacy?Moze pan powtorzyc?:
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114885,18640383,co-trzeci-polak-ma-wsrod-przodkow-neandertalczyka-o-naszym.html
      • czizus Re: panie cizus+ 05.07.17, 16:00
        bywszy2 napisał:

> Jaka grupe wg.pana maja Polacy?Moze pan powtorzyc?:
        > wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114885,18640383,co-trzeci-polak-ma-wsrod-przodkow-neandertalczyka-o-naszym.html

Ja mam "A" i Rh+ ale:
        "30% Polaków pochodzi od neandertalczyków? Żelazny elektorat PiS to też ok 30% populacji... Hmm..."
        • bywszy2 Re: widze,ze panu humor dopisuje+ 05.07.17, 16:40
          czizus napisał:

> bywszy2 napisał:
          >
          >
          > > Jaka grupe wg.pana maja Polacy?Moze pan powtorzyc?:
          > > wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114885,18640383,co-trzeci-polak-ma-wsrod-przodkow-neandertalczyka-o-naszym.html
          >
          > Ja mam "A" i Rh+ ale:
          > "30% Polaków pochodzi od neandertalczyków? Żelazny elektorat PiS to też ok 30%
          > populacji... Hmm..."
          <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
          gratulije!!!
          Ale jest pan pelna geba azjata:
          Większość Japończyków ma krew grupy A
          :
          www.polskatimes.pl/artykul/82635,zew-krwi-czyli-kariera-zapisana-w-tetnicach,id,t.html
    • de_oakville Czy geny sa az takie wazne? 06.07.17, 12:01
      Wazne na nizszym poziomie ewolucyjnego rozwoju. U psa albo u kota. Jamnik nie moze uwazac sie za buldoga francuskiego, a kot perski za kota syjamskiego. Jednak u czlowieka jest inaczej. Wazniejsza jest dusza niz cialo. To za kogo sie uwaza i kim jest zalezy w bardzo duzym stopniu od niego samego. Koreanczyk czy Chinka farbuja wlosy na blond i staja sie przez to z pozoru "innymi ludzmi" nawet fizycznie. Psychicznie jest o wiele latwiej. To, ze ktos bardziej lubi jablka od gruszek albo whisky od koniaku rzadko wynika z jakiegos "snobizmu",
      "szpanerstwa" czy sztucznej postawy. To smak naturalny, niejako wrodzony. Komus moze bardziej odpowiadac kultura i mentalnosc francuska chociaz urodzil sie i wychowal na Filipinach albo na Kubie. Czy Francuzi uznaja go za Francuza to juz inna sprawa.
      Jednak nawet nie oni sa "wyrocznia" dla czlowieka wolnego. Mozna zostac "psychicznym Francuzem" nie bedac "fizycznym Francuzem". Nikt mu tego w wolnym kraju nie zabroni (nie musi mieszkac we Francji).
      • bywszy2 Re:Pan sie myli+ 06.07.17, 14:31
        Ot takim nieZydom(niezydom) w Polsce udowodniono,ze nie sa Polakami,a sa Zydami.
        Nawet nie odgrywalo roli,czy oni o tym wiedzieli.
        Byl okres taki(za moich czasow),ze Polak semite na odleglosc wielka potrafil wyniuchac.
        Nawet sie tym chwalil.
        Byly wyjatki,jezeli Zyd(zyd) znanym byl na swicie.
        A ja mimo wszystko wole zyda Puszkina od zyda Mickiewicza.
        I jednego i drugiego nie potrafili niuchem wyczuc.
        Ale tacy,jak pan Moczar,urzedowo wszystko wyniuchaja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka