Dodaj do ulubionych

"Nasza" strefa bez emigrantów

24.10.17, 10:19
Takie poslanie wyglosil Orban, paradoksalnie podczas obchodow rocznicy Powstania Wegierskiego, ktore zasililo swiat duża iloscia uchodzcow politycznych.

Ta strefa obejmuje Węgry, Polske, Czechy i powiem tylko:
to jednak nie jest Europa wg tradycji rzymskiej i chrzescijanskiej.
To niemandsland bez wizji i staczajacy sie do putinowskiej Euroazji.

Ten brak wizji rzuca sie w oczy.
Obserwuj wątek
    • bywszy2 Re:Prosze pana,poloz pan reke na swoje serduszko+ 24.10.17, 10:24
      I powiedz pan uczciwie:"co ma Putin z tym wspolnego"?
      Takie g... sami nie potrafici zalatwic?
    • zeitgeist2010 Wizja jest 24.10.17, 10:35
      borrka napisał:

Takie poslanie wyglosil Orban, paradoksalnie podczas obchodow rocznicy Powstani
      > a Wegierskiego, ktore zasililo swiat duża iloscia uchodzcow politycznych.
      > Ta strefa obejmuje Węgry, Polske, Czechy i powiem tylko:
      > to jednak nie jest Europa wg tradycji rzymskiej i chrzescijanskiej.
      > To niemandsland bez wizji i staczajacy sie do putinowskiej Euroazji.
      > Ten brak wizji rzuca sie w oczy.

Wizja chyba jest. I to wyjatkowo rzymsko-chrzescijanska. Chociaz nie bezmyslnie multi-kulti , globalistyczna.

Po powstaniu 1956 najwiecej Wegrow - Uciekinierow osiedlilo sie w Szwecji. Teraz szwedzcy i inni obywatele UE moga osiedlac sie na Wegrzech.

-
    • czizus Re: "Nasza" strefa bez emigrantów 24.10.17, 10:56
      To jest takie dzielenie Europy na dwie prędkości ale tym razem przez jej wschodnią część. To kolejny argument dla "starej Europy", żeby faktycznie budować Europę dwóch a może nawet kilku prędkości. Ten problem powinien być załatwiony w bardziej stonowany sposób i drogą jakiegoś konsensusu a nie takiego bezwzględnego buntu i demonstracyjnego wypięcia się na problemy zachodu.
      Problem z islamskimi imigrantami jednak jest poważny co bardzo dobrze widać we Francji, w Niemczech czy w Belgii i z pewnością tę falę migracyjną trzeba jednak zatrzymać już na granicach UE. Ci ludzie ie integrują się i w zdecydowanej większości nie asymilują. Przyznawanie azylu powinno być mocno uzasadnione sytuacją konkretnej osoby a w kraju goszczącym migranci muszą w końcu bezwzględnie przestrzegać prawo tego kraju w sensie każdym.
      • bywszy2 Re:przestrzegaja prawo+ 24.10.17, 11:16
        np.w Niemczech:
        www.google.se/search?q=przestepstwa+polakow+w+niemczech&oq=przestepstwa+polakow+w+niemczech&aqs=chrome..69i57.15071j0j1&sourceid=chrome&ie=UTF-8
        • czizus Re:przestrzegaja prawo+ 24.10.17, 11:36
          bywszy2 napisał:

> np.w Niemczech:
          > www.google.se/search?q=przestepstwa+polakow+w+niemczech&oq=przestepstwa+polakow+w+niemczech&aqs=chrome..69i57.15071j0j1&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Co prawda antypolonizm nie jest chorobą psychiczną, jednak chyba coś ci dolega. Znam paru niezłych psychiatrów i mogę ci polecić. W Polsce mamy dobrych lekarzy a Szwedzi wręcz proszą się o polskich lekarzy.
          • bywszy2 Re:dlaczego akurat antypolonizm? 24.10.17, 12:34
            Trzeba byc sprawiedliwym i widziec pozytywy i negatywy.
            Uzywa pan gromkich slow.
            A ja przytaczam tylko polskie zrodla.
            Poniewaz pan nie jest objektywny:
            o "sobie "mniema pan tylko superlatywy.
            Ja dla przeciwwagi negatywy - przy czym podawane przez Polakow.
            W sumie wychodzi wywazenie i neutralne.
            Nie trzeba bic sie w piersi i sie skarzyc.
            Wszyscy jestesmy sapiensami - i w pozytywnym i negatywnym znaczeniu.
            P.S
            Wasi dobrzy lekarze psychiatrze nie sa tacy dobrzy - sadzac z panskiego wypowiadania sie na
            stan psychiczny kraju.
            A czy cos mnie dolega?
            Nie znosze chamskiego stosunku do ludzi - u pana on jest.
            • szwampuch58 Re:dlaczego akurat antypolonizm? 24.10.17, 13:28
              kuuuuutko ci wytlumacze jak funkcjonuje ulanek nadwislanski:
              Nie bijesz piany bialo czerwonej,masz krytyczne uwagi do poczynan ulankow nadwislanskich,nie opluwasz Rosji,zachwytu nad USA nie przejawiasz......wiec jestes anty -Polski,zdradziecka morda lub kanalia i prawdopodobnie kacap albo Zyd......kumasz?
              • j-k no to model ci sie lamie, hloopcze... 24.10.17, 13:40
                szwampuch58 napisał:
                > kuuuuutko ci wytlumacze jak funkcjonuje ulanek nadwislanski:
                > Nie bijesz piany bialo czerwonej,masz krytyczne uwagi do poczynan ulankow nadwi
                > slanskich,nie opluwasz Rosji,zachwytu nad USA nie przejawiasz..

no to ten model ci sie lamie, hloopcze...
                Urodzilem sie nad Wisla (200 m od brzegu)

bialo-czerwona piane bije.
                Rosje chwale i lubie (Rosje i jej kulture, niekoniecznie jej Rzady)
                USA - sa mi obojetne.

Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.
                nadwislanski z urodzenia.
                • bywszy2 Re:chloopcze,slyszalem,ale nie wiem czy to prawda+ 24.10.17, 15:58
                  ze zolnierze radzieccy wielu potomkow w kraju nad Wisla zostawili.
                  To bylibysmy w jakim s sensie bracmi.
                  • j-k hloopcze - to NIEprawda 24.10.17, 21:29
                    zolnierzy radzieccy mieli na terenie dawnej Polski ZAKAZ zadawania sie z Polkami.

gwalty nie byly czeste.

- te zaczely sie dopiero w Niemczech

i znowu popisales sie niewiedza.

• bywszy2 Re: harcerzyku,nie moj+ 25.10.17, 08:06
                      panie,na ironii trzeba sie znac.
                      Kto by pana chcial za brata?
                      • j-k hloopcze+ 25.10.17, 13:42
                        nie bylo w twoim tekscie zadnej ironii,
                        wiec nie wciskaj ludziom kitu i tyle.

podales nieprawdziwe informacje, gdyz mlodz forumowa z racji niewiedzy nie moze domniemywac, ze to byla twoja ironia.

podaje zatem raz jeszcze:
                        zolnierze radzieccy mieli zakaz kontaktow z Polkami na terenie ziem RP.
                        - gwaltow dopuszczali sie dopiero na ziemiach niemieckich
                        (takze na mieszkajacych tam np. Slazaczkach)
                        • bywszy2 hloopczeekonomiscie,doktorze od siedmiu bolesci+ 25.10.17, 15:26
                          j-k napisał:

> nie bylo w twoim tekscie zadnej ironii,
                          > wiec nie wciskaj ludziom kitu i tyle.
                          >
                          > podales nieprawdziwe informacje, gdyz mlodz forumowa z racji niewiedzy nie moze
                          > domniemywac, ze to byla twoja ironia.
                          > \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\
                          Napisalem:
                          nie wiem,czy to prawda - z podpucha.
                          Wiec nie podalem,a zapytalem.
                          A ironia polega na tym,ze kto by chcial miec pana za brata?
                          Pozatym,jako syn radzieckiego zolnierza dbajacego o dobry wizerunek tego zolnierza,nie moge przejsc do porzadku bez podania prawdy,podanej przez rosyjskie zrodla
                          Owszem w Armii Radzieckiej wydawano rozkazy:
                          Зверствами над населением (изнасилованиями и истязаниями с последующим убийством мирных граждан) «освободители» стали заниматься еще в Крыму. Так, командующий 4-м Украинским фронтом генерал армии Петров в приказе №074 от 8 июня 1944 г. заклеймил «возмутительные выходки» военнослужащих своего фронта на советской территории Крыма, «доходящие даже до вооруженных ограблений и убийства местных жителей».(Книга Иоахима Гофмана «Сталинская истребительная война» (в немецком варианте – «Stalins Vernichtungskrieg 1941-1945»)
                          ale:
                          " Но полный террор наступил на территории Польши. Там начались массовые изнасилования польских женщин и девочек, а руководство войсками, которое негативно относилось к полякам, закрывало на это глаза. "

Wiec radze panu zjac sie ekonomia swojej zony,a nie zajmowac sie wielkimi,jak na panski mozdzek,sprawami.
                          P.S
                          te procedure uznawali i inni - nie tylko z Polkami,robiono to,gdzie sie dalo:
                          publikatsii.ru/istoriya/8046-kak-eto-bylo-iznasilovanie-soldatami-ssha-zhenschin-zavoevannoy-evropy.html
              • bywszy2 Re:kumam!+ 24.10.17, 14:20
                szwampuch58 napisał:

> Nie bijesz piany bialo czerwonej,masz krytyczne uwagi do poczynan ulankow nadwi
                > slanskich,nie opluwasz Rosji,zachwytu nad USA nie przejawiasz......wiec jestes
                > anty -Polski,zdradziecka morda lub kanalia i prawdopodobnie kacap albo Zyd....
                > ..kumasz?
                ><<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
                Z mala poprawka:
                Mam sympatie do USA i Rosji,Amerykanow i Rosjan roznej masci i narodowosci.
                Nie pluje na Polske.
                Wysmarkujac sie na niektorych podaje tylko i wylacznie polskie zrodla.
                Nie jestem zjadliwy.
                Ale nie widze wyzszosci ludkow z nad Wisla nad innymi plemionami.
                Kim ja jestem?
                Nadole wizytowka.
                Dwa pierwsze zedy zastapiono pytajnikami - tym sie wyraza nienawisc GW do cyrylicy.
                • bywszy2 Re:kumam!P.S+ 24.10.17, 14:21
                  Rzedy pisze sie przez rz!
                • szwampuch58 Re:kumam!+ 24.10.17, 14:25
                  "Ale nie widze wyzszosci ludkow z nad Wisla nad innymi plemionami."
                  I tu cholera w prosty sposob udowadniasz ze jestes zdradziecka morda,kanalia .......itp itd
                  • bywszy2 Re:kumam!+ 24.10.17, 15:31
                    szwampuch58 napisał:

> "Ale nie widze wyzszosci ludkow z nad Wisla nad innymi plemionami."
                    > I tu cholera w prosty sposob udowadniasz ze jestes zdradziecka morda,kanalia .
                    > ......itp itd
                    Przyznaje.
                    Odpokutuje!
              • czizus Re:dlaczego akurat antypolonizm? 24.10.17, 17:46
                szwampuch58 napisał:

> slanskich,nie opluwasz Rosji,zachwytu nad USA nie przejawiasz......wiec jestes
                > anty -Polski,zdradziecka morda lub kanalia i prawdopodobnie kacap albo Zyd....
                > ..kumasz?
                >

Jeżeli do mnie pijesz to wyjaśnię: nie mam nic do Zwykłych Rosjan, szanuję i lubię kulturę rosyjską ale nie toleruję bandyckich działań Putina i całej rosyjskie władzy, USA to obecnie jedyny kraj który zdecydowanie broni wartości zachodu, to nasz sojusznik, to lider gospodarczy, kraj wolności i tolerancji, Żydów szanuję w tym odradzającą się w Polsce bardzo ciekawą kulturę żydowską a poczynania obecnych władz polskich mocno krytykuję bo uważam je za wyjątkowo złe i szkodliwe. Rzeczowa, uzasadniona krytyka na każdy temat jest wręcz pożądana.
                Natomiast bywszy wyciąga tylko i wyłącznie krytyczne materiały n/t Polski i Polaków w każdej sytuacji, nawet jeżeli dyskusja będzie dotyczyła lasów tropikalnych. To nie jest normalne.
                • bywszy2 Re:alez panie,szanowny cizusiu+ 25.10.17, 08:17
                  Zdumiewa mnie panska choroba,nienawisci do nieEuropejczykow.
                  Jezeli pisze pan bzdury na ich temat,to dla przeciwwagi podaje panu nieszlachetnosc Polakow.
                  Zwroc pan uwage,ze podaje tylko i wylacznie zrodla Polskie.
                  Nigdy z panstw osciennych.
                  Co do Polski - nie mam okreslonego zdania.,interesuje mnie o tyle,ze mam tam krewnych zony i przyjaciol.
                  Pan,natomiast na Polske wylewa wiadra pomyj.
                  Nienawidzi pan PiSu,wybranego wola polskiego narodu.
                  Dlaczego niszczy pan wizerunek pieknej Polski,a rozdziera szaty z powodu przytaczania niecnych ludziskow,z jakiegos powodu zwanych Polakami.
                  Dlaczego panuwlacza dobremu imieniu Polski.
                  Powinien pan sie udac do psychiatry.
                  W odroznieniu od pana,adresow do nich nie mam.
                  Ale jak pan twierdzi,macie ich wielu i sa swietnymi w swoim zawodzie.
                  • czizus Re:alez panie,szanowny cizusiu+ 25.10.17, 10:37
                    bywszy2 napisał:

> Co do Polski - nie mam okreslonego zdania.,interesuje mnie o tyle,ze mam tam kr
                    > ewnych zony i przyjaciol.
                    > Pan,natomiast na Polske wylewa wiadra pomyj.
                    > Nienawidzi pan PiSu,wybranego wola polskiego narodu.
                    > Dlaczego niszczy pan wizerunek pieknej Polski,a rozdziera szaty z powodu przyta
                    > czania niecnych ludziskow,z jakiegos powodu zwanych Polakami.
                    > Dlaczego panuwlacza dobremu imieniu Polski.

Ależ ja nie krytykuję Polski i polskiego narodu, przynajmniej jego większości, tylko PIS a PIS to nie jest Polska tylko to jest partia polityczna która obecnie rządzi Polską. I ja nie odmawiam PIS-owi prawa do rządzenia Polską bo wygrał wybory parlamentarne więc rządzi. Ale mam prawo do krytyki tego rządu więc w pełni korzystam z tego prawa. A Polskę to ja kocham, jestem dumny że jestem Polakiem, żyje i mieszka mi się w Polsce bardzo dobrze i uważam że w Polsce po 1989 r. w wyniku transformacji ustrojowej oraz po przystąpieniu do struktur zachodnich w szczególności do UE i do NATO, nastąpił gigantyczny skok cywilizacyjny a obecna Polska jest pięknym krajem z ładnymi miastami i ciekawą zadbaną przyrodą o czym świadczą tysiące turystów z całego świata w różnych zakątkach Polski a np. Żydzi z Izraela przyjeżdżają obecnie często do Polski nie po to żeby odwiedzać obozy zagłady jak to zazwyczaj było wcześniej a z powodów czysto turystycznych i są Polską zachwyceni. Nie bez powodu zwiększa się ilość połączeń lotniczych Wa-wa-Tel Aviv.

Ps. Nie mam żadnej nienawiści do "nieeuropejczyków", szanuję inne narody i kultury(zresztą sporo z nich zwiedzam podróżując po świecie) ale ta rzeka migracji często zwykłych analfabetów musi być powstrzymana bo Europa nie poradzi sobie. Trzeba tym ludziom pomagać ale w miejscach ich zamieszkania.
                    • bywszy2 Re:co do mnie,to+ 25.10.17, 11:09
                      Polska utracila przywilej reprezentowania mnie sprzed kilku lat temu.
                      Wiec obchodzi mnie tylko i wylacznie z powodu moich kumpli i rodzine zony zamieszkalych w Polsce.
                      Na temat panstwa polskiego wyrazam sie bardzo rzadko.
                      Zycze jej wszystkiego najlepszego - jak i panstwom pozostalym.
                      Co mnie bardziej obchodzi,to stosunek Polakow oraz polaczkow co do rzeczywistosci.
                      Przytaczam tylko i wylacznie zrodla polskie.
                      Ten sam zwyczaj opisywania spraw radzieckich i rosyjskich(zrodla wylacznie w jezyku russkim).
                      A za to mnie mozna nie lubiec i nienawidzic.
                      A przez to dorobilem sie tego,ze za mego zycia wydano dwa moje zyciorysy.
                      Jeden byl autorstwem uchodzcy ekonomicznego z Rosji pana Ajgora.
                      Drugi byl autorstwem uchodzcy ekonomicznego z Polski pana Zeitegera.
                      Wykazali sie znakomita znajomoscia tematu i erudycja.
                      Moge byc dumny!
                      Nie kazdemu z was to sie przydarzy.
                      Wprawdzie obydwoje sa pasozytami w tle krajow UE.
                      No ale coz,i na bezrybiu rak ryba.
                      1.
                      Ależ ja nie krytykuję Polski i polskiego narodu, przynajmniej jego większości,
                      > tylko PIS a PIS to nie jest Polska tylko to jest partia polityczna która obecn
                      > ie rządzi Polską.

A dlaczego mnie nie wolno bylo by krytykowac?
                      Chociaz co mnie to obchodzi?- ale dla zasady.
                      PiS jak I PZPR to nie Polska?
                      A co sa to Marsjanie?
                      2.
                      "Ale mam prawo do krytyki tego rządu więc w p
                      > ełni korzystam z tego prawa."

A inni tego prawa nie maja?
                      3.
                      " Ps. Nie mam żadnej nienawiści do "nieeuropejczyków", szanuję inne narody i kult
                      > ury(zresztą sporo z nich zwiedzam podróżując po świecie) ale ta rzeka migracji
                      > często zwykłych analfabetów musi być powstrzymana bo Europa nie poradzi sobie.
                      > Trzeba tym ludziom pomagać ale w miejscach ich zamieszkania. "

Czytajac pana odnosi sie inne wrazenie.
                      4.
                      Powtarzam:
                      jak Jaruzelski wzial wladze w swoje rece - kazdy Polak szlachetny czy holota dostali pozwolenie na pobyt i na prace.
                      Obecnie w Szwecji (i nawet dzisiaj)idzie zazarta klotnia sprowadzac wiecej czy mniej.
                      (Emertytow trzeba wyzywic.)
                      Juz na tapecie zatwierdzenie podwyzki wieku emerytalnego.
                      P.S
                      Ilu "analfabetow" z Polski przenioslo sie do UE?
                      www.google.se/search?q=analfebetyzm+w+polsce&oq=analfebetyzm+w+polsce&aqs=chrome..69i57.30045j0j1&sourceid=chrome&ie=UTF-8
            • czizus Re:dlaczego akurat antypolonizm? 24.10.17, 17:49
              bywszy2 napisał:

> A czy cos mnie dolega?
              > Nie znosze chamskiego stosunku do ludzi - u pana on jest.

No dobra, mocno przesadziłem za co cię bywszy przepraszam!!
              • bywszy2 Re:nie musi mnie pan przepraszac+ 25.10.17, 08:23
                czizus napisał:
                bywszy2 napisał:
                A czy cos mnie dolega?
                Nie znosze chamskiego stosunku do ludzi - u pana on jest.
                No dobra, mocno przesadziłem za co cię bywszy przepraszam!!

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
                rozne rzeczy rozni ludzie pisza.
                Nie moge tylko zrozumiec,jak narod o chrzescianskich moralach az zieje nienawiscia do ludzi?
          • zeitgeist2010 Mam ogromne współczucie dla bywszego 24.10.17, 13:15
            czizus napisał:

Co prawda antypolonizm nie jest chorobą psychiczną, jednak chyba coś ci dolega.
            Znam paru niezłych psychiatrów i mogę ci polecić. W Polsce mamy dobrych lekarzy a Szwedzi wręcz proszą się o polskich lekarzy.

Licze na wyrozumialosc kolegi borrki i pozwolenie mi na ten wpis tutaj.

W moich oczach bywszy jest osobą tragiczną. Domyslam sie, ze jest w podeszlym wieku i to powinno powstrzymywac nas od srogich osądow. W jego przypadku jest juz za pozno na autorefleksje i terapie.

Wyrósł w trudnych warunkach w ZSSR, gdzie doznal dyskryminacji i przesladowan ze strony ”homines sovietici”, w domysle za swoje pochodzenie. Potem w jakis sposob wylądowal w Polsce, gdzie znowy byl ”inny” w nowym, niestety homogenicznym, kontekscie kulturowym. W 1968 roku nowe traumatyczne przejscie przez karygodną i niegodziwą nagonke antysemicką – nie polską – a frakcyną PZPRowską. Kolejne wyrwanie korzeni i odrzucenie. W jego oczach rekami polskimi. Stąd antypolonizm.

W Szwecji, w domysle, nie obracal sie w polskich kregach inteligenckich, starych czy nowych, bo nie spelnia przeciez warunkow polskosci. Ciekawe jest jaki jest jego polski mowiony, fonetyka. My Polacy jestesmy jednak troche rewirowi i rygorystyczni. Raczej mogl zarejestrowac jakies wybryki polskich chlopo-robotnikow, co znowu nepedzilo jego antypolonizm.

Tu na polskojezycznym forum, mimo roznorodnosci, jest jednak kilku przedstawicieli polskiej inteligencji, jeden i drugi poliglota i kosmopolita sie znajdzie, jest jakies obycie i szlif towarzyski. Wiekszosc ma polski jako jezyk ojczysty – Native language – Muttersprache.

Wyrosli na polskiej literaturze, rozumieja polski humor, subtelnosci jezyka i rozumowania. Mimo kosmopolityzmu w glebi duszy mamy zakorzeniona dume narodowa i etos polskosci.
            Obracamy sie na ”dystyngowanych salonach swiata” ; ) ale gdy graja w pilke nozna to serce nam bije za Bialoczerwonych.

I tu bywszy popelnia blad wylewajac swoja gorycz na Polakow, ktorzy z jego niegodziwym potraktowaniem przez PZPR nie maja nic wspolnego.
            Sam jest z kolei sfrustrowany, bo nie posiada wlasnej identyfikacji narodowej i kulturowej. Sam sie ”zaadoptowal” do Szwecji, jedynego kraju ktory go nie ”wyrzucil” a przyjal bezwarunkowo. Dlatego jest bezgranicznie i bezkrytycznie jej oddany, niezdolny do krytycznej analizy tego kraju, zadnego kraju poza Polska.

Dochodzi do tego jego ograniczenie jezykowe i w ogole brak intelektualnego treningu. Najlepiej jego kognitywny horyzont demaskuja jego myslowe skojarzenia: uchodzcy ekonomiczni, nielegalna praca, zycie z socjalu, wychodki, prostytucja, przestepstwa, gwalty radzieckich zolnierzy, nieslubne dzieci, no i ten blyskawiczny odruch do wyzwisk i obelg.

Do jego mózgu dochodza tylko szumy i szmery. Jest gluchy na muzyke. I na to reaguje gniewem.

• polski_francuz Re: Mam ogromne współczucie dla bywszego 24.10.17, 14:30
              Bywszy jest kolega wiernym temu forum i daje sie lubic. Zejdzcie troche z niego i przestancie robic obiekt analiz. Kazdy jest jaki jest i w takim czy innym momencie swego zycie nadaje sie do psychiatry.

W szczegolnosci emigranci.

PF
            • bywszy2 Re:panie Z+ 24.10.17, 15:25
              Tak jak panski leb jest ustawiony przypuszczam,ze pan sie urodzil w szczesliwej rodzinie badylarskiej.Posiada pan intelekt godny powiatu Uszczyki Dolne.
              Jest pan szczesliwy i niech mu swieci gwiazdka pomyslnosci w przyszlosci tez.
              .
              Probka intelektualu
              "W 1968 roku nowe traumatyczne przejscie przez karygodną i niegodziwą nagonke antysemicką – nie polską – a frakcyną PZPRowską."
              Poniewaz panu brakuje rozumu,to rozszyfruje:
              PZPR - Polska Zjednoczona Partia Robotnicza.
              chyba polska?
              Czy jakas marsjanska?Prpsze sie puknac w swoj kociolek.
              Pozatym bylo bardzo wielkich bezpartyjnych krewniakow szmalcownikow.
              .
              W Szwecji, w domysle, nie obracal sie w polskich kregach inteligenckich, starych czy nowych, bo nie spelnia przeciez warunkow polskosci.
              A co byly takie kregy?
              Czym sie zajmowali i z czego zyli?
              Zgorzkniali twierdzili,ze przyjechli do Szwecji Szwedow kultury uczyc i korzystac z wanienki.
              Powoli wymieraja.A nastepne pokolenie to juz Szwedzi.
              Pozatym dlaczego ja mam spelniac warunki polskosci?
              Polacy sa rozni - ani ziebi mnie to ani grzeje.
              Co do Polski?
              Straciala przywilej reprezentowania mnie w 1968.
              nie moja strata.
              Pozatym zaden antypolonizm:
              Oceniam ludzi(nie Polski) wg.ich poczynan.I pana tez.Misze stwierdzic,ze ocena dla pana jest bardzo niekorzystna.
              .
              Ciekawe jest jaki jest jego polski mowiony
              Zawsze zaciagalem z russkogo.W Polsce sie podobalo.
              .
              My Polacy jestesmy jednak troche rewirowi i rygorystyczni. Raczej mogl zarejestrowac jakies wybryki polskich chlopo-robotnikow
              W obecnosci Szwedow zawsze sie zachowywali jak tchorze.
              Jak Szwedow nie bylo dawali upust swojej frustracji,a przez co i nienawisci do wszystkiego co szwedzkie.
              Wiec pomylil mnie pan ze niektorymi swoimi ziomkami.
              .
              Wyrosli na polskiej literaturze, rozumieja polski humor, subtelnosci jezyka i rozumowania. Mimo kosmopolityzmu w glebi duszy mamy zakorzeniona dume narodowa i etos polskosci.
              Obracamy sie na ”dystyngowanych salonach swiata” ; ) ale gdy graja w pilke nozna to serce nam bije za Bialoczerwonych.

Polski humor,to moze i rozumieja.
              Ale sami Polacy w Szecji podzielili sie na Polakow i holote.
              Dlatego w moim miescie bylo 5 klubow polskich.
              .
              Obracamy sie na ”dystyngowanych salonach swiata”
              Przy zmywakach albo sprzataniu.
              Oczywiscie sa i tacy,ktorzy do czegos doszli.
              Ale gnusnosc na "salonach" mozna spotkac i wsrod tych,kto z Polski przyjechal z dyplome.
              A szegolnie cala plejada muzykow z Polski,ktora w szwecji osiadla i bimber przedni pedzi.
              A spiewaczka znana polska z Ameryki jezdzila do brata muzyka.
              Domek kupil na wsi.To w Polsce napisali,ze posiadlosc sobie kupil.Pol miasteczka ma na wlasnosc.
              Mozna tworzyc legendy.
              Zal mnie ich.
              .
              I tu bywszy popelnia blad wylewajac swoja gorycz na Polakow, ktorzy z jego niegodziwym potraktowaniem przez PZPR nie maja nic wspolnego.
              Nie wiedzialem,ze Polacy to sa jakies podludki,a PZPR to nie byla ich Partia.
              Pozatym wg.pana i z zona mnie sie nie poszczescilo.
              Patrze na zone-Slazaczke(przypuszczam,ze bardziej Polka niz pan) - i zpodziwu wyjsc nie moge:gdziez ta gorycz.
              Mam SKYPa,kumple w Polsce tez,wiec wylewamy swe "gorycze" na siebie.
              .
              a co do polskiej literatury:
              zyd Mickiewicz a takze wielu innych z tej ze samej parafii ja wspomogli.
              .
              Co do Szwedow,ktorzy przyjeli mnie bezwarunkowo(nie jedyni jak pan pisze),
              to bezwarunkowo przyjeli rowniez Polakow szlachetnych i Polakow holote.
              .
              Dochodzi do tego jego ograniczenie jezykowe i w ogole brak intelektualnego treningu
              Panie,osly panskiego pokroju tylko trenuja.
              Grendolada na wszystkie tematy.
              .
              "Najlepiej jego kognitywny horyzont demaskuja jego myslowe skojarzenia: uchodzcy ekonomiczni, nielegalna praca, zycie z socjalu, wychodki, prostytucja, przestepstwa, gwalty radzieckich zolnierzy, nieslubne dzieci, no i ten blyskawiczny odruch do wyzwisk i obelg. "
              Prawie nigdy nie startuje nowego watku.
              To co pisze - oddzwiek spraw poruszonych na forum swiat.
              Staram sie znizic intelektualnie do poziomu panskiego rozumienia spraw.
              Przyznac musze,ze mam z tym trudnosci.
              Ciezki ma pan leb do zrozumienia.
              No ale trudno.Taki jz sie pan urodzil.
              Nie jest pan postacia tragiczna.Tylko jakas nijaka.
              • bywszy2 Re:panie Z,uchodzcu ekonomiczny z Polski+ 25.10.17, 11:30
                Czy pan Ajgor uchodziec ekonomiczny z ZSRR-Rosji czasemm nie jest panskom kuzynem?
                Obydwoje macie podobne geny ...!
                Staliscie slawni,bo za moje zycie napisaliscie moj zyciorys.
                Bardzo podobnie,z wyjatkiem,ze pan przy okazji wyrazil siepochlebnie o Rosji,a on o Polsce.
                Jedno was polaczylo ciagota do mojej skromnej osoby.
                Ale dzieki temu robie sie slawny.
                Niech pan Bog ma pana w swojej opiecy.
                Panskiego zyciorysu jak i pana Ajgora pisac nie bede.
                Nie lubie szubrawcow.
    • j-k Rosja ma dosc Imigrantów 24.10.17, 13:19
      i to od dawna: - jak np. tatarzy...

i specjalnie z nich sie nie cieszy

Europa srodkowo-wschodnia tez nie ma powodu - by ich polubic.

co innego LOKALNI i kulturowo podobni imigranci - np. Ukraincy w PL
      jest juz ich okolo MILIONA i nie ma z nimi wiekszych problemow.
      • bywszy2 Re: panie j-k skad takie wnioski o Tatarach?+ 24.10.17, 15:30
        j-k napisał:

> i to od dawna: - jak np. tatarzy...
        >
        > i specjalnie z nich sie nie cieszy
        >
        > Europa srodkowo-wschodnia tez nie ma powodu - by ich polubic.
        >
        > co innego LOKALNI i kulturowo podobni imigranci - np. Ukraincy w PL
        > jest juz ich okolo MILIONA i nie ma z nimi wiekszych problemow.
        <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
        czy cos pana zmusza do stukania w klawisze?
        Jak juz pan to robi,to wysil sie przynajmniej.
        P.S
        Pozatym Tatarzy w Rosji nie sa imigrantami.
        Napisz pan lepiej kto takich jak pan lubi?Przeciez to bardzo prosto i latwo.
        • szwampuch58 Re: panie j-k skad takie wnioski o Tatarach?+ 24.10.17, 16:09
          Podobno bogata Helga z kieleckiego urodzona w Breslau lubi tego gostka.....ale pewny nie jestem
        • j-k tatarzy w Rosji sa Imigrantami. 24.10.17, 21:07
          przybyli do Rosji w 13.tym wieku ze stepow Azji i nikt ich o pobyt w Rosji nie prosil.

moga spowrotem wypie*dalac.
          • bywszy2 Re: harceerzyku,doktorze ekonomiczny+ 25.10.17, 08:03
            j-k napisał:

> przybyli do Rosji w 13.tym wieku ze stepow Azji i nikt ich o pobyt w Rosji nie
            > prosil.
            >
            >
            > moga spowrotem wypie*dalac.
            <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
            Wmawia pan,ze historie rosyjska zna pan lepiej od Tatar?
            Oni tam byli,kiedy Rosji jeszcze nie bylo.
            A co Bulgar - to byli tam,kiedy jeszcze Moskwy nie bylo.
            Nu,przeciez pytalemm:o czym z dyletantem wszystkich nauk mozna dyskutowac?
            • bywszy2 Re: a oprocz tego+ 25.10.17, 11:23
              "spis imigrantow".

oleg-leusenko.livejournal.com/846583.html
              oleg-leusenko.livejournal.com/847852.html
            • j-k belkocie a-historyczny+ 25.10.17, 13:53
              bywszy2 napisał:
              Oni tam byli,kiedy Rosji jeszcze nie bylo.

ale byla juz ludnosc slowianska i byla Rus Kijowska, a potem
              wielkie Ksiestwo Moskiewskie, poprzednik pozniejszej Rosji.
              pl.wikipedia.org/wiki/Wielkie_Ksi%C4%99stwo_Moskiewskie#/media/File:Muscovy_1300-1462.png
              • bywszy2 Re: belkocie a-historyczny,ekonomisty+ 25.10.17, 16:05
                j-k napisał:

> bywszy2 napisał:
                > Oni tam byli,kiedy Rosji jeszcze nie bylo.
                >
                > ale byla juz ludnosc slowianska i byla Rus Kijowska, a potem
                > wielkie Ksiestwo Moskiewskie, poprzednik pozniejszej Rosji.

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
                panie.trace juz cierpliwosc nad panskim kumaniem.
                1.
                Owszem moze i byla ludmnosc slowianska,ale przewaznie o korzeniach ugro-finskich.
                2.
                Rus`Kijowska to poprzedniczka Russkich czy Ukraincow.
                (Zreszta zalozona przez Chazarow)
                3.
                W bitwie na Kalce brali udzial "Rusowie" po obydwu stronach
                4.
                Ksiestwo moskiewskie w odroznieniu od ksiestw podleglych Litwie bylo nieodlaczna czescia
                Ordy Tatarskiej
                ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D1%80%D0%B4%D0%B05.
                wielkie ksiestwo Moskiewskie - dalsza historia.
                A duzo wczesniej tam byli osiedleni Homo Habilisy:
                www.google.se/search?q=homo+habilis&oq=homo+hi&aqs=chrome.5.69i57j0l5.10616j0j9&sourceid=chrome&ie=UTF-86.
                Poddani ksiestwa Moskiewskiego bandyckimi metodami zawojowali Syberie,przez to przyszla Rosja przyszla na rdzenne ziemie tatarskie.Wiec nie moga oni byc imigrantami w swoim kraju.
                7.
                Pozatym:
                Rosyjscy carowie
                oraz
                Rosyjscy carowie
                Кроме того:
                oleg-leusenko.livejournal.com/846583.html
                a takze
                oleg-leusenko.livejournal.com/847852.html
                Wiec zabieraj pan zabawki i splywaj.
                Ja historie ZSRR uczylem sie w radzieckim ogolniaku.
                I dalej znajduje sie w kregu mego zainteresowania.
                Zajmij sie pan lepiej historia spod kijowskich Polan,wywalonych przez awarow na tereny obecnej Polski,zalozycieli pozniejszej Polski-a pokazanych swiatu za posrednictwem zydowskiego chandlarza niewolnikami,Abrasze ben Jasze(Ibragima ben Jakuba).
                Z powazaniem:
                Radziecki Jewriej.Polski Zyd(niezyd),Szwed bez przymiotnikow - Bywszy.
                ?? ??????????? ??? ?? ???? ????!
                ?? ??????????? ?????? ????? ????????!
                I oby mnie zona katolicka zawsze kochala!
                Radziecki Jewriej.Polski Zyd(niezyd),Szwed bez przymiotnikow - Bywszy.
                • j-k bywszyj, nadal belkocie a-historyczny+ 25.10.17, 21:22
                  bywszy2 napisał:
                  trace juz cierpliwosc nad panskim kumaniem.

strac wreszcie te cierpliwosc i wreszcie przestan sie odzywac.
                  masz sluchac - co ci zapodaje i nie dyskutowac bez sensu

• bywszy2 Re:jestem zalamany+ 25.10.17, 23:42
                    j-k napisał:

> bywszy2 napisał:
                    > trace juz cierpliwosc nad panskim kumaniem.
                    >
                    >
                    > strac wreszcie te cierpliwosc i wreszcie przestan sie odzywac.
                    > masz sluchac - co ci zapodaje i nie dyskutowac bez sensu
                    >
                    > Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.
                    <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
                    tym,ze na swiecie moga istniec takie tepe doktorzy ekonomii.
                    Cale szczescie,ze ten ... nie jest moj.
                    I nazywa toto dyskusja?
                    Ja go ucze,a ten ... ni mrumru.Nu nic do tego lba malamaladieckogo nie wlazi.
                    Cos mnie sie wydaje na podstawie jego intelektu,ze dyplom kupil na bazarze.
                    • j-k i pozostan, belkocie, zalamany+ 26.10.17, 11:53
                      ilesz razy mam ci to powtarzac ?
                      - bo jak probujesz wstac z kolan, to robisz sobie tylko klopoty.

• bywszy2 Re:panie,kto wstaje z kolan?+ 26.10.17, 21:55
                        j-k napisał:

> ilesz razy mam ci to powtarzac ?
                        > - bo jak probujesz wstac z kolan, to robisz sobie tylko klopoty.
                        >
                        > Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.
                        <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
                        to panska domena.
                        co wstaniecie,to znowu na nie padacie.
                        Historii swojej nie znacie,ekonomisto rozrywkowy.
                        Widocznie wam na kolanach bardziej wygodnie.
                        • j-k klecz dalej, hloopcze+, czy ja ci bronie ? 27.10.17, 17:11
                          bez drogiej i trudno dostepnej wodki, za to z czarnymi i islamuskami - po sasiedzku...
                          - czy ja ci bronie ?

nie zapomnij tylko kupic sobie dywanik i rozlozyc go w strone Mekki...

- moze ci sie kiedys przydac i uratuje ci zycie...
                          • bywszy2 Re: mezu docentki,ekonomiscie rozrywkowy+ 30.10.17, 22:25
                            Zaczynasz mnie nudzic.
                            Wiec racz mnie w ... ...!
                            Tego ci naprawde nie zabronie.
                            Pozostan na kolanach swoich,bo ci jakis pijaczyna bialy ale niedomyty przy...!
    • kylax4 Niemandsland, ciekawe określenie. 24.10.17, 16:36
      Można się zgodzić, że kraje Europy Środkowej budują swą obecną tożsamość, na rzekomym "antylewacyzmie" w stosunku do krajów bardziej cywilizowanej części Europy.
    • borrka Jestem mocno rozczarowany tym, co widze 24.10.17, 16:56
      Stad nadmierny krytycyzm.
      Ale, w gruncie rzeczy, jest pociecha:
      brexit, zapraszanie uchodzcow do Rajchu przez Aniele, nawet racjonalnym Czechom odp.....lo.
      Toć to historie z tej samej bajki.
      Nie mamy monopolu na glupote!

Plamy na sloncu, czy cos w tym guscie i ludzie glupieja.
      Poniewaz uwazam sie za wspoltworce sukcesu Polski, wpieprza mnie, gdy ktos to psuje.
      Ćwierć wieku mojej pracy pójdzie sie j....ć?
      Niedoczekanie wasze!
      • mara571 D. Tusk jest chyba twoim guru 24.10.17, 20:49
        I chyba zapomniales, co on sadzi o wizjach.
        Moze pracowales 25 lat nad realizacja jakiejs wizji. Niestety ani Ty ani Tobie podobni nie zauwazyli, ze koszty jakie ponosza najslabsi byly zbyt wysokie. Upokorzenia, pogarda, zycie za pieniadze nizsze niz minimum biologiczne byly udzialem sporej czesci spoleczenstwa, ktorej nie chcieliscie zauwazyc.
        Nie ma co plakac: trzeba sie przyjrzec ruchowi wahadla i pogodzic sie, ze zgodnie z prawami fizyki, wahadlo ruszylo w druga stronie.
        ----
        Zdaję sobie sprawę z tego, że nawet gdyby pani premier, czy ktoś inny z rządu przeszedł po wodzie na Wiśle to opozycja by krzyknęła: "O, nie umieją pływać"

Mateusz Morawiecki TVN 7.04.2017
        • yurek11111 Re: D. Tusk jest chyba twoim guru 24.10.17, 20:57
          borrka 'kiepskimi' sie nie martwi...
          mara:
          Niestety ani Ty ani Tobie podobni nie zauwazyli, ze koszty jakie ponosza najslabsi byly zbyt wysokie. Upokorzenia, pogarda, zycie za pieniadze nizsze niz minimum biologiczne byly udzialem sporej czesci spoleczenstwa, ktorej nie chcieliscie zauwazyc.
        • borrka Re: D. Tusk jest chyba twoim guru 25.10.17, 00:24
          Dlaczegóż mialbym sie godzic?
          To mój Kraj i poświecam swój czas i pieniądze, nawet podejme jakies ryzyko, by pomóc uzdrowić sytuacje.
          Nie jest mi obojętne, co sie dzieje w Polsce.

Ludzi czujacych wstret do "dobrej zmiany" jest wielu i kieruja sie przeslankami ideowymi, bądz zdrowym rozsądkiem, a nie 500 na flaszke, czy naukami ojca Rydzyka.
          Co wiecej, statystycznie są to ludzie dużo lepiej wyksztalceni, wiec zapewne madrzejsi od przeciwników.

Pytanie nie brzmi "czy?", lecz kiedy.
          • zeitgeist2010 pytam zupelnie neutralnie 25.10.17, 11:06
            borrka napisał:

>
            (...) Ludzi czujacych wstret do "dobrej zmiany" jest wielu i kieruja sie przeslankami ideowymi, bądz zdrowym rozsądkiem, a nie 500 na flaszke, czy naukami ojca Rydzyka.

Jakie sa przeslanki, pierwsze badania, ktore by wskazywaly na co sa wydawane pieniadze 500 zl + ?
            • borrka Re: pytam zupelnie neutralnie 25.10.17, 11:50
              Badania oficjalne wskazuja na wydawanie na stare samochody i jakies wyjazdy wakacyjne.
              Obserwacje wlasne i znajomych, być moze nieobiektywne, wskazuja na alkohol i po prostu "wegetacje" rodzin specjalnej troski.
            • czizus Re: pytam zupelnie neutralnie 25.10.17, 12:34
              zeitgeist2010 napisał:

> borrka napisał:
              >
              > >
              > (...) Ludzi czujacych wstret do "dobrej zmiany" jest wielu i kieruja sie prz
              > eslankami ideowymi, bądz zdrowym rozsądkiem, a nie 500 na flaszke, czy naukami
              > ojca Rydzyka.

>
              > Jakie sa przeslanki, pierwsze badania, ktore by wskazywaly na co sa wydawane pi
              > eniadze 500 zl + ?

Na co są wydawane te pieniądze to jedno ale dużo gorsza sprawa to rezygnacja z pracy, ze szkoleń, itp. wielu kobiet z grona zagrożonych wykluczeniem społecznym i zawodowym. Te 500+ to sposób na dochody dla wielu osób ale jednocześnie jest to zniechęcenie do aktywności zawodowej co jest bardzo szkodliwe i jest wadą systemową. Były badania n/t temat - z pracy z powodu 500+ zrezygnowało w ostatnich miesiącach około 150 tys. osób ale te liczby rosną.
              www.wprost.pl/kraj/10033879/Okolo-150-tysiecy-osob-zrezygnowalo-z-pracy-przez-program-500-plus-Ministerstwo-odpowiada.html

Oczywiście rząd zaprzecza ale wiem o tym procesie od znajomych pracujących w urzędach pracy.
              • kylax4 Dokładnie. Choć sama pomoc dla biednych rodzin 25.10.17, 13:58
                powinna mieć miejsce, bo tak jest w praktycznie każdym, cywilizowanym kraju, to jednak brak pracy, powoduje u wielu osób gnuśnienie i wycofywanie się ze społeczeństwa.
                • zeitgeist2010 Porownanie ze Szwecja 25.10.17, 19:36
                  1050 za dziecko do 16 roku zycia. DOchodzi dodatek za ilosc dzieci. Np. na 3 dzieci dodatek 730 koron

Suma: 3.880 koron, czyli prawie 400 euro.

Ciekawe, ze w SZwecji nie doprowadzilo to do ucieczki z rynku pracy. Przeciwnie, aktywnosc zawodowa szwedzich kobiet jest najwyzsza na swiecie.

Ale : nie zacheca to do pracy muzulmanow ;) oni z tego zyja. Rodzina z 5 dzieci otrzymuje miesiecznie 800 euro.
                  • bywszy2 Re: Porownanie ze Szwecja+ 25.10.17, 21:09
                    Muzulmanie bywaja rozni.
                    Tak jak i rozni bywaja pobratymcy pana Z.
                    A zreszta i on sam jest jakis dziwny.
                    P.S
                    Ostatnio w moich przychodniach spotyka sie tylko i wylacznie lekarzy muzulmanow.
                  • czizus Re: Porownanie ze Szwecja 25.10.17, 22:22
                    zeitgeist2010 napisał:

>
                    > Ciekawe, ze w SZwecji nie doprowadzilo to do ucieczki z rynku pracy. Przeciwnie
                    > , aktywnosc zawodowa szwedzich kobiet jest najwyzsza na swiecie.
                    >

Ale w Polsce jest trochę inaczej. W Polsce doprowadza, bo inny jest rynek pracy i inna zupełnie jego struktura
                    • mara571 Glupoty z gazietki pozostana w twojej glowce 28.10.17, 20:11
                      Co powiesz teraz tydzien po konwencji PO?
                      Grzegorz Schetyna oglosil, ze oni dadza 500 na kazda dziecko.
                      Beda "piniadze" czy nie "
                  • yurek11111 Re: Porownanie ze Szwecja 25.10.17, 23:55
                    Prosze nie fantazjowac tylko trzymac sie faktow , a fakty tak wygladaja w/g CBOS i GUS ,pieniadze z programu 500+ wydawane sa na odziez , obuwie, wakacje ,pomoce szkolne, ksiazki , do tego program 500+ popiera 77% spoleczenstwa , tak ze zdanie kilku oszolomow forumowych nie ma wiekszego znaczenia:

ocdn.eu/pulscms-transforms/1/a9oktkqTURBXy9jNzEzZjc0MjJhODAzYTkxYWNiNWRmNzFhZDU0MzQzMy5qcGVnkZUCzQMUAMLD
                    • borrka Re: Porownanie ze Szwecja 26.10.17, 00:03
                      Zarówno CBOS, jak i GUS są intytucjami calkowicie zaleznymi od rządu PiS i tym samym stanowia niezbyt wiarygodne zródło informacji.
                      • yurek11111 Re: Porownanie ze Szwecja 26.10.17, 01:10
                        Tylko borrka jest niezalezny od PIS-u i jak mowi ze kiepscy przepijaja to jest wiarygodne ...
                        Fantazjuj dalej...
                        Ci tez zalezni od PIS-u?
                        Bo z ich raportu wynika to samo co twierdzi GUS i CBOS...

'Jak wynika z raportu Sytuacja na rynku consumer finance za III kwartał 2016 r., pieniądze z programu Rodzina 500+ są przeznaczane głównie na żywność i ubiór (42,6 proc.). Na drugim miejscu znajdują się opłaty związane z przedszkolem lub ze szkołą (34,2 proc.). Nieco mniej osób wydaje otrzymywane środki na edukację dzieci (32 proc.). 16,2 proc. Polaków zwiększa dzięki świadczeniom rodzinne oszczędności, a 11,8 proc. z nas rezerwuje pieniądze na umożliwianie swoim pociechom rozwijania hobby i zapewnianie im rozrywki.

„To, że pieniądze są wydawane przede wszystkim na potrzeby podstawowe, nie jest zaskoczeniem. Nie dziwi również, że na dalszym miejscu znalazły się oszczędności. Wynika to z modelu oszczędzania Polaka. W końcu tylko 43 proc. z nas ma jakiekolwiek oszczędności, podczas gdy średnia dla Unii Europejskiej to 57 proc. Poza tym tych zaoszczędzonych środków nigdy nie było u nas za dużo. Pamiętajmy też, że obecny rynek finansowy bynajmniej nie zachęca do oszczędzania. Ci, którzy oczekiwali, że program Rodzina 500+ nagle spowoduje jakiś boom na oszczędzanie, podeszli więc do tego trochę zbyt optymistycznie” – mówi dr Mirosław Bieszki, doradca ekonomiczny Konfederacji Przedsiębiorstw Finansowych w Polsce.'
                        www.parlamentarny.pl/spoleczenstwo/500-zl-na-dziecko-wydatki-na-co-wydawane-sa-pieniadze-z-programu-rodzina-500-plus,14262.html
                        • borrka Re: Porownanie ze Szwecja 26.10.17, 09:26
                          To są badania sprzed roku i typu deklaratywnego, a nie "dzienniczkowego", z ewidencja wydatków.
                          Wyobrazasz sobie respondenta, ktory powie ankieterowi "Przepijam 500+ co do grosza"?

Bardziej wierze np. statystykom importu uzywanych samochodów:)
                          • borrka Re: Porownanie ze Szwecja 26.10.17, 09:50
                            Zresztą, nie mam zamiaru ukrywac, jestem przeciwnikiem tego rodzaju redystrybucji dochodów panstwa.
                            Jesli juz, to w powiazaniu z wynagrodzeniem za prace, a nie jako rozdawnictwo socjalne i kielbasa wyborcza.
                            • zeitgeist2010 oplaca sie pracowac mimo + 500 26.10.17, 11:43
                              borrka napisał:

> Zresztą, nie mam zamiaru ukrywac, jestem przeciwnikiem tego rodzaju redystrybucji dochodów panstwa.
                              Jesli juz, to w powiazaniu z wynagrodzeniem za prace, a nie jako rozdawnictwo socjalne i kielbasa wyborcza.

Raczej zaspokajanie potrzeb szerokich rzesz spolecznych. Mozna podniesc zarobki w sektorze publicznym, jak w Grecji albo Hiszpanii. Odpowiedz do czego to prowadzi juz otrzymalismy.

Zakladam, ze dla kazdego oplaca sie pracowac mimo + 500.

Sceptyczny jestem wobec tezy o masowej konsumpcji alkoholu w rodzinach wielodzietnych.
                              W przewazajacej wiekszosci wydaja pieniądze na potrzeby zycia codziennego. Nakręcając konjunkture na rynku wewnętrznym. Wazne jest sciaganie podatkow i naleznosci od bankow i korporacji.

W dalszym ciagu jestem ciekaw jak stratedzy wyborczy PO chca odzyskac wladze w 2023 r.

• borrka Re: oplaca sie pracowac mimo + 500 26.10.17, 12:41
                                Bardziej mnie interesuje, jak chcą odzyskac wladze w 2019.
                                • zeitgeist2010 Ten pociąg to juz chyba dawno odszedł 26.10.17, 19:57

borrka napisał:

> Bardziej mnie interesuje, jak chcą odzyskac wladze w 2019.
                                  >

Padają kolejne rekordy na rynku pracy. Analityk: Program 500+ nie obniża zatrudnienia kobiet

• yurek11111 Re: Ten pociąg to juz chyba dawno odszedł 26.10.17, 23:43
                                    Zaklinaja sie ze 500+ nie zabiora...😀
                                    Charakterystyczne ,krytykuja program ale na bazie programu chca pozyskac wyborcow...

borrka napisał:

> Bardziej mnie interesuje, jak chcą odzyskac wladze w 2019.

• szwampuch58 Re: oplaca sie pracowac mimo + 500 26.10.17, 20:38
                                  to jest nieistotne jak opozycja "kombinuje".....nieudacznicy sami rzuca "recznik na ring"
                                  • borrka Re: oplaca sie pracowac mimo + 500 26.10.17, 23:39
                                    Jest wiele opcji i tylko jedno je łączy: koniec PiS.
                                    Jestem pewien, ze nastąpi to dość szybko, ale wcale nie musi dokonać się w "regulaminowym" terminie.
                                    Ostatnim razem sami się przecież podali na tacy.
                                    • yurek11111 Re: oplaca sie pracowac mimo + 500 26.10.17, 23:52
                                      Niekoniecznie koniec PIS , w/g mojej oceny to formacja polityczna reformowalna , pozatym narazie nie widze lepszej zmiany dla 'dobrej zmiany' ...😀
                                      Calkowicie sie z Toba borrka zgadzam , ze Prezes ma paskudny ,malostkowy, msciwy charakterek , mozliwe ze gdy go ktos zastapi z mlodszego pokolenia , to PIS bedzie rzadzil dlugo i z pozytkiem dla
                                      Polski i Polakow...
                                      • borrka Re: oplaca sie pracowac mimo + 500 27.10.17, 09:28
                                        Lenin mawial, iz "najwazniejsze są kadry".
                                        PiS kadr nie ma , bądz tragiczne.
                                        Zgodzilbym sie z Toba, gdyby szlo personalnie o paranoicznego starca, Kaczynskiego.
                                        Ale on dokonal wielkiej pracy ("przez osiem ostatnich lat":)) eliminujac wartosciowe jednostki z kręgów wladzy i promując posluszne miernoty.
                                        To nieodwracalne.
                                        • zeitgeist2010 Cytaty z Lenina, Marksa i Engelsa 27.10.17, 13:03
                                          borrka napisał:

Lenin mawial, iz "najwazniejsze są kadry".
                                          > PiS kadr nie ma , bądz tragiczne.
                                          > Zgodzilbym sie z Toba, gdyby szlo personalnie o paranoicznego starca, Kaczynskiego.
                                          Ale on dokonal wielkiej pracy ("przez osiem ostatnich lat":)) eliminujac wartosciowe jednostki z kręgów wladzy i promując posluszne miernoty. To nieodwracalne.

zawsze dzialaja na mnie pobudzajaco ;)

Na listopad zapowiedziana jest roszada w rzadzie.

Napomyka sie o przejeciu szefostwa przez samego ojca chrzestnego. I tu na ironie losu, widze mozliwosc na oslabienie PiS-u.

Jak Kaczynski zacznie publicznie popelniac gafy, gadac glupoty w swoim stylu i zachowywac sie kompromitujaco, to latwiej bedzie go zdyskredytowac w masowych mediach nawet w oczach jego gorliwych wyborcow .

• mara571 Re: oplaca sie pracowac mimo + 500 28.10.17, 20:31
                                Wszystko propaganda. Ani sady nie oddaly dzieci do rodzin patologicznych ani pieniadze nie poszly na alkohol. Ca 50 tys rodzin dostaje swiadczenia rzeczowe.
                                Zadziwiajacy jest inny efekt: zmniejszyly sie zaleglosci czynszowe rodzin z dziecmi i liczba klientow instytucji oferujacych chwilowki. W szkolach i przedszkolach zauwazono, ze biedne dzieci maja teraz buty i odziez odpowiednia do pory roku. Statystyki wykazywaly juz w pazdzierniku 2016 40% wzrost obrotow sklepow z butami i odzieza.
                                Mimo 1000+ sasiadka mamy wrocila po roku urlopu na trzecie dziecko do pracy. Starsze dzieci byly w czasie wakacji dodatkowo na koloniach. Oprocz urlopu z rodzicami.
                                I jeszcze jedna info: jako niemieccy podatnicy mielismy prawo do wyboru Kindergeld lub ulga podatkowa. Ta druga dawala przy naszych dochodach prawie 3 tys euro dochodow netto wiecej niz Kindergeld.
                                • zeitgeist2010 Podobnie bylo z programem ”Zero fome” 29.10.17, 10:16
                                  mara571 napisała:

> Wszystko propaganda. Ani sady nie oddaly dzieci do rodzin patologicznych ani ieniadze nie poszly na alkohol. Ca 50 tys rodzin dostaje swiadczenia rzeczowe.
                                  > Zadziwiajacy jest inny efekt: zmniejszyly sie zaleglosci czynszowe rodzin z dzi ecmi i liczba klientow instytucji oferujacych chwilowki. W szkolach i przedszko lach zauwazono, ze biedne dzieci maja teraz buty i odziez odpowiednia do pory roku. Statystyki wykazywaly juz w pazdzierniku 2016 40% wzrost obrotow sklepow zbutami i odzieza.

w Brazylii za prezydenta LUly. Czyli funkcjonowala metoda zasilkow pod warunkiem, ze dzieci beda chodzic do szkoly.

Stopien aktywnosci zawodowej kobiet jest interesujacy. za PRL byl chyba 100% POdobnie jest w SKandynawii minus bezrobocie naturalne dla gosp rynkowej.
                                  Jak jest teraz w Polsce?
                          • szwampuch58 Re: Porownanie ze Szwecja 26.10.17, 10:12
                            Elekorat pisi czyli te wszystkie "Janusze z Jureczkami "nie ma zielonego pojecia ze te rozdawalnictwo finansowan jest z jego kieszeni:
                            natemat.pl/221183,sondaz-obnazyl-ignorancje-ws-500-co-piaty-polak-nie-wie-skad-sie-biora-pieniadze-na-ten-program
      • szwampuch58 Re: Nie mamy monopolu na glupote! 25.10.17, 11:09
        Fakt,nikt nie ma.......... ale w hipokryzji jestesmy" miszczami "swiata:
        forum.gazeta.pl/forum/w,28,164956810,164956810,Przyjmuja_imigrantow_maja_za_swoje_.html
    • borrka Nie jestem obłudny 27.10.17, 12:01
      Nie jestem ślepym zwolennikiem imigracji z obcych kulturowo regionów.
      W mojej czteroosobowej "gałezi" rodzinnej w Rajchu doszło do dwóch wypadków agresji ze strony (umownie nazwijmy to) muzułmanów w przeciągu roku.
      Wiem, ze to nie są żarty.

Wkurza mnie nieudolne i bezczelne podejście do tej sprawy wschodnioeuropejskich Europejczyków za dychę - kasę bierzemy, problemy, to sorry, rozwiązujcie sobie sami.

Ani to sprytne (bo i tak dowiezieni konwojem do nas uciekinierzy, byliby za Odra nastepnego dnia), ani konsekwentne, bo gdy wacek i janusz prosili o "azyl", by kraść w supermarketach w Zagłębiu Ruhry, to się "należało".
      No i dla przypomnienia: podobno jestesmy fundamentalnie katoliccy:):):)
      • borrka Re: Nie jestem obłudny 27.10.17, 12:09
        Dodam, ze polityke imigracyjną Anieli, Szwecji, Francji uwazam za błędną.
        Ale my mielismy szanse wykręcić sie imigrantami z Ukrainy.
        Nie zrobiono tego z nieudolności i glupoty.
        Co wiecej, tu i ówdzie pojawia się szczucie na Ukraincow (sorry "banderowców"), bez kórych ten interes nad Wisłą przyszloby zamknąć na zardzewiałą kłódkę!
      • yurek11111 Re: Nie jestem obłudny 27.10.17, 20:00
        No tak , ale problemy te same sobie niemiaszki zgotowaly , a teraz sa zli ze inni ,przezorniejsi nie chca byc ich problemami obdzielani ....
        Jak wacek i janusz prosili o azyl , to najpierw byli wykorzystywani do propagandy a potem im azyl dawano , no i wacek i janusz do towarzystwa 'rozrywkowego' sie nie zaliczali , do bitki i wypitki i owszem😀....
        Re:Wkurza mnie nieudolne i bezczelne podejście do tej sprawy wschodnioeuropejskich Europejczyków za dychę - kasę bierzemy, problemy, to sorry, rozwiązujcie sobie sami.

Ani to sprytne (bo i tak dowiezieni konwojem do nas uciekinierzy, byliby za Odra nastepnego dnia), ani konsekwentne, bo gdy wacek i janusz prosili o "azyl", by kraść w supermarketach w Zagłębiu Ruhry, to się "należało".

I katolickim krajem chcemy pozostac...
        Re:No i dla przypomnienia: podobno jestesmy fundamentalnie katoliccy.
      • mara571 Z ta kasa to juz przesadziles 28.10.17, 20:45
        Dobrze wiesz, ze spora czesc dotacji unijnych wraca do darczyncow. Trudniej obliczyc ile zyskaly zachodnie firmy na bezwarunkowym otwarciu rynkow bylych demoludow. I dzieki produkcji czesci do swoich maszyn, samochodow eksportowanych potem na caly swiat. Juz polecalam analize opublikowanego przez Bloomberga o neokolonializmie starej Uni w stosunku nowych czlonkow.
        • borrka Re: Z ta kasa to juz przesadziles 29.10.17, 09:29
          A masz, Mara, lepszy pomysl?
          Pracuje w Polsce od 1992 roku i wiem, ze brak pieniedzy byl podstawowym problemem polskiego przemyslu.
          Alternatywa byla prosta - sprzedac, albo zamknac.
          I stad agresywna prywatyzacja, parki przemysowe bez podatkow i ten caly dziki wschod lat 90-tych!
    • szwampuch58 Re: "Nasza" strefa bez emigrantów 27.10.17, 13:06
      Szwecja grabi sie w papierach ostro:
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,22572494,premier-szwecji-kraje-ktore-nie-chca-przyjac-imigrantow-powinny.html#BoxNewsImg&a=66&c=96
      • borrka Re: "Nasza" strefa bez emigrantów 27.10.17, 19:29
        Wstrzymanie funduszy, szczegolnie dla rolnictwa , byloby powaznym ciosem w PiS.
        Nie od dzis sondowana jest reakcja spoleczenstwa na taki scenariusz i wyraznie "wadza" zdaje sobie sprawe, iz nie da sie tego zwalic na PO, mimo, iz "od osmiu lat Polcy i Polacy...itd."
        • szwampuch58 Re: "Nasza" strefa bez emigrantów 28.10.17, 21:26
          Unia Europejska ma swiadomosc ze w Polsce dorwali sie do koryta debile religijno-nacjonalistyczne,do nastepnych wyborow cierpliwie poczeka z wstrzymaniem funduszy
          • borrka Re: "Nasza" strefa bez emigrantów 29.10.17, 09:34
            Niestety, te fundusze ida rowniez na kielbase wyborcza dla ludu bozego, smolenskiego.
    • szwampuch58 Re: "Nasza" strefa bez emigrantów 30.10.17, 21:42
      Nasi emigranci:
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,22586047,polak-wiezil-dwoch-mezczyzn-bil-kazal-sikac-do-butelki-i-zabieral.html#BoxNewsImg&a=66&c=96
    • dyktator_bolandy Re: "Nasza" strefa bez emigrantów 31.10.17, 09:49
      nie bez emigrantów, a bez muzulmanów. Pozostali, pokojowo nastawieni do tubylców, mile widziani. Choc nie w nadmiarze, by nie zdominowali kultury tubylczej.
      • bywszy2 Re:a czemu panu+ 31.10.17, 14:06
        dyktator_bolandy napisał:

> nie bez emigrantów, a bez muzulmanów. Pozostali, pokojowo nastawieni do tubylcó
        > w, mile widziani. Choc nie w nadmiarze, by nie zdominowali kultury tubylczej.
        <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
        muzulmanie nie odpowiadaja?
        Przyniesli panu kulture i cyferki hnduskie!
        • jabbaryt Re:a czemu panu+ 01.11.17, 01:02
          W sumie co nam przeszkadzają imigranci. Niech przyjadą, dostaną łopatę w garść, posadkę na budowie za 12 pln/ h i zero zasiłków. I niech zapier...ją po 10 godzin dziennie. Coś czuję, że po paru dniach zatesknia za Reichem albo dawna ojczyzna. Ale nie powinniśmy się godzić na obozy w których ci "uchodźcy" będą siedzieć na socjalu i ciągnąć kasę o której nie śnił niejeden polski emeryt.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka