Dodaj do ulubionych

Most na rzece Kwai

17.12.18, 18:22
No moze niezupelnie na rzece ale z ladu na polwysep Krymski. Wybudowano szybko i to most o dlugosci 19 km a wiec brawa dla budowniczych. Ten niezwykly pospiech zaczyna byc w koncu zrozumialy bo jak sie popatrzy na mape to widac, ze most pozwala kontrolowac przeplyw statkow do na morze Azowskie i w tym do portu Mariupol, na Ukrainie. I port zaczyna powoli umierac i eksport stali z ukrainskich stalowni zaczyna byc coraz trudniejszy.

Tym "znakomitym" szachem mostowym Ukraina niezle oberwala. I by jeszcze by nacisk zwiekszyc Putin sprowadzil wlasnie odrzutowce na Krym by postraszyc Ukraincow.

Swiat patrzy i milczy. A mi trudno sie powstrzymac by nie pomyslec, co to ku..wa za kraj, co to ku...za zlodzieje, by sie ku...wa wreszcie do roboty zabrali zamiast siac burdel na swiecie.

Fuj!

PF
Obserwuj wątek
    • jk2007 teraz Białorus 17.12.18, 19:24
      www.rosbalt.ru/world/2018/12/17/1753520.html
    • bywszy2 Re: Most na rzece Kwai+ 17.12.18, 19:59
      polski_francuz napisał:
      A mi trudno sie powstrzymac by nie pomyslec, co to ku..w
      > a za kraj, co to ku...za zlodzieje, by sie ku...wa wreszcie do roboty zabrali z
      > amiast siac burdel na swiecie.

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
      Prawie drugi Irak.
      A kto tam u Russkich za Zeligowskiego pracuje?
    • felusiak1 Re: Most na rzece Kwai 17.12.18, 21:03
      Przecież mówilem, ze moskiewski watażka nadaje się tylko do wsadzania patyków w szprychy.
      Nawet w Ameryce demokraci przestali go lubić.
    • boomerang Re: Most na rzece Kwai 17.12.18, 21:15
      a co Spiegel i Stern piszą o łączącym lidera Europy Niemcy z putinowską Rosją Nordstream II ?
      • polski_francuz Re: Most na rzece Kwai 18.12.18, 09:14
        Polityczne konkluzje sa takie, ze lepiej bylo z Polska utrzymywac lepszy dialog. W interesie Niemiec, Polski i swiata.

PF
    • j-k Przeciez Ukraina wspominala cos o NATO 18.12.18, 09:42
      pare ladnych lat temu...
      czy ma prawo do wstapienia do NATO ? - formalnie biorac ma.

tylko:
      1. NATO przyjmuje tylko kraje nie majace konfliktow granicznych z sasiadami...
      - no to Putin jej taki koflikt zafundowal.

2. co do samego portu w Mariumpolu... pewnie jako port handlowy pozostanie, ale Ukraina moze zapomniec, ze beda tam stacjonowac ukrainskie okrety wojenne, bo Rosja odmowi im prawa przeplywu przez Ciesnine Kerczenska, czyli pod tym mostem.
      • polski_francuz Re: Przeciez Ukraina wspominala cos o NATO 18.12.18, 10:22
        Eh, dzi-kej, dzi-kej, wiem ze masz do Ruskich sentyment. Mnie, jak sobie uzmyslowilem gre tego szachmatisty z Kremla, to zalala krew.

A propos zabralem studentow na wycieczke niedawno. I jeden ze studentow, Libanczyk z pochodzenia, wyznal mi ze ma Rosjanke za dziewczyne. I pytal sie mnie o rade czy jego milosc przetrwa. Odmowilem odpowiedzi, ale pomyslalem ze raczej to za duza roznica kultur. Jak Ty sadzisz?

Druga uwaga, to wywiad z Masza Gessen w Der Spiegel, no. 50, str. 124-7. Pani Gessen, lesbijka zreszta, twierdzi ze Rosja sie trzyma glownie wspomnieniami 2 ws. kiedy byli na rowni z UK i USA. I nie potrafia sie zabrac za etap historyczny po imperialistycznej Rosji. Nie maja pomyslu i trzymaja sie jak pijani plotu mitu o wielkosci. I stad te akcje lysawgo blondyna przeciwko Ukrainie.

PF
        • j-k mam sentyment, ale... 18.12.18, 10:39
          polski_francuz napisał:
          > Eh, dzi-kej, dzi-kej, wiem ze masz do Ruskich sentyment

mam sentyment, ale... tylko wtedy , gdy nie dotyczny to polskich Interesow.
          podobnie jak mam sentyment do Izraela w jego konflikcie z Arabami...

- gdy Izrael probuje nam narzucic swoja interpretacje historii
          absolutnie stoje po stronie Polski.

podobnie i z Rosja.

2.
          A co do Libanczyka:
          jesli jest Chrzescijaninem - to przetrwa.
          a jesli nie - to nie.

3. nie zapominaj, Rosja ma 17 mln km2 ziemi... to nie lada dylemat dla 145 mln ludzi w Rosji...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka