zeitgeist2010
05.02.19, 20:50
Nigdy nie nalezy nie doceniac wartosci edukacyjnych US mediow. Legenda prawicowych mediow Bill O´Reilly porownal polityke wolnych aborcji gloszonej przez ultraliberalow do nazistowskiej akcji T 14. Tak to powiedzial T fourteen. Zaintrygowalo mnie to, bo nigdy o takowej nie slyszalem a historia III Rzeszy zawsze mnie interesowala. Sprawdzilem.
Naprawde akcja ta nazywala sie T 4. T pochodzi od adresu biura tego przedsięwzięcia mieszczącego się w Berlinie przy Tiergartenstraße 4.
”nazwa programu realizowanego w III Rzeszy w latach 1939–1944 polegającego na fizycznej „eliminacji życia niewartego życia” (niem. „Vernichtung von lebensunwertem Leben”). W ramach akcji mordowano chorych na schizofrenię, niektóre postacie padaczki, otępienie, pląsawicę Huntingtona, stany po zapaleniu mózgowia, osoby niepoczytalne, chorych przebywających w zakładach opiekuńczych ponad 5 lat oraz ludzi z niektórymi wrodzonymi zaburzeniami rozwojowymi. Liczba zamordowanych w czasie trwania tej akcji jest trudna do oszacowania ze względu na jej półoficjalny charakter (a w późniejszym okresie jej utajnienie), przeniesienia chorych pomiędzy poszczególnymi zakładami opiekuńczymi i na ogół niewielkie zainteresowanie rodzin losami chorych umieszczonych w zakładach opiekuńczych. Szacuje się, że w okresie szczytowym tego programu, tj. w latach 1940–1941, zabito w jego ramach 70 273 chorych i niepełnosprawnych[1], w tym także pensjonariuszy szpitali psychiatrycznych na terenach okupowanych. Uważa się także, że ogółem w latach 1939–1945 zabito (rozstrzelano, zagazowano lub otruto) ok. 200 000 ludzi upośledzonych i niepełnosprawnych”
Wnioski? Cala masa. Nowe NIemcy nie maja innego wyjscia. Musza glosic odzegnanie sie o niemieckiej panstwowosci i jakiegokolwiek patriotyzmu. Otwarcie granic dla kazdej religii i rasy. Z takim balastem odhumanizowania chyba nic innego im nie pozostaje.
Prawicowcom natomiast zwyczajnie odbija. Uciekanie sie do takiej retoryki to ”mowa nienawisci”, ze uzyje modnego ostatnio zwrotu w naszym nieszczesnym bantustanie. Ale i ultraliberalowie nie pozostaja dluzni. Daleko im do Billa ale nie wahaja sie tytulowac Trumpa rasista, faszysta, seksista, zdrajca narodu i psycholem.