polski_francuz
26.10.20, 08:37
Kolega forumowy herr zabil mi kiedys klina pytaniem o populizm mego litewskiego rodaka Pilsudskiego. Podobne pytania dostaje wielu i dziennikarz Maciej Gablankowski zdecydowal sie napisac o nim ksiazke. Czego nowego mozna sie dowiedziec o Naczelniku ?
Czy byl skromny?
...sam sobie przyznał order Virtuti Militari bo uznał, że mu się po prostu należy.:)
Kim byl?
Moim zdaniem jego podstawową cechą było to, że był wolnym człowiekiem. On dyktował warunki światu, a nie świat jemu. Gdy szukam analogii z dzisiejszymi czasami, Piłsudski kojarzy mi się z miliarderami wizjonerami. Kimś takim jak Elon Musk czy Steve Jobs, którzy wiedzeni swoją wizją konsekwentnie za nią podążają. Nieważne, ile wyrzeczeń będzie to kosztowało ich i ich współpracowników. Liczy się tylko cel.
A program polityczny?
Lubię go, ale z zastrzeżeniem. Mam ten komfort, że Piłsudski już dawno nie żyje. Świadomie mówię, że komfort, bo gdyby to był współczesny polityk, to obawiam się, że należałby do grupy polityków, których bym nie lubił. Pewnie w życiu bym na niego nie zagłosował. Głównie ze względu na jego populizm. Populizm w czystej postaci.
Miejsce Naczelnika w historii Polski?
Wiele słabości tego rodzącego się państwa zostało przemilczanych. Usprawiedliwia się je zniszczeniami wojennymi, kłopotami rodzącego się organizmu państwowego, ale nie mówi się, że były to słabości strukturalne, niejako wpisane w DNA tego młodego państwa. Słabości, które ostatecznie doprowadziły do jego upadku. I tu znów pojawia się Piłsudski i jego rola w narodzinach, ale i upadku państwa polskiego
No coz, im glebiej wchodzi sie w historie i im lepiej sie ludzi zna tym bardziej szaro i tym mniej czarno-bialo wygladaja. Pilsudskiego historia nie oszczedza. I jak slusznie pisze autor ksiazki, Naczelnik daje sie lubic ale w 85 lat po Jego smierci.
W koncu, zobaczymy jak sie historia obejdzie z dzisiejszymi populistami...
PF