Gość: urodzona po wojnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.04, 11:30 moja opinia - chociaż jeden naród, ktory podziękował nam za przelaną krew naszych dzielnych żołnierzy w wyzwoleniu ich ojczyzny . Dziękujemy i my naszym polskim bohaterom. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: vuker .... IP: *.wroclaw.mm.pl 31.10.04, 11:36 To naprawde miła wiadomosc . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Diego Poddanie Bredy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.04, 11:47 i skok Kwacha na spadochronie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiadomo [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.04, 12:10 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xy [...] IP: 64.163.149.* 31.10.04, 15:52 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: psychiatra Re: Poddanie Bredy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.04, 13:06 DIEGO ! Jestes kretynem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koza bladoczerwone flagi w oknach Holendrów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.04, 14:01 a dlaczego nie białoczerwone? może to bla w druku? Holendrzy nie sa idiotami i wiedzą jaką Polska ma flagę!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Palmer_E Zolnierze gen. Maczka nie dostali uprawnien... IP: *.blt.pl / 80.51.250.* 31.10.04, 15:37 kombatanckich w Holandii, a po wojnie pracowali w najgorzej platnych zawodach i nie uzyskali zbyt duzej pomocy od panstwa. Kilka flag i uprzejmych napisow prawie nic nie kosztuje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sasza Re: Zolnierze gen. Maczka nie dostali uprawnien.. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.10.04, 17:49 Myślę, że walczyli tam o Polskę a nie o uprawnienia kombatanckie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee... Re: Zolnierze gen. Maczka nie dostali uprawnien.. IP: *.avenel01.nj.comcast.net 31.10.04, 20:32 ...za darmo to ty szasza idz w...pierod...cos za cos...a danina krwi ...nie ma ceny...kobatanckie uprawnienia w belgi polsce powinni miec... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo sasza. jesteś idiotą ? IP: *.crowley.pl 31.10.04, 20:59 na pewno! dla podobnie myslących odpowiem. poświęcenie tych żołnierzy było konieczne wtedy. a teraz? teraz jest zapomniane. i tylko populiści i wszyscy którzy chcą skorzystać, udają że doceniają to co ONI zrobili. jestem zdania że kłamstwem jest wzięcie w tej uroczystości kwaśniewskiego wraz ze świtą.i kłamstwem jest że Holandia nagle zapragnęła podziękować polskim bohaterom. większość zginęła, pozostali umarli. zawsze jednak byli w zapominani przez rządy i polityków. teraz nagle ktoś sobie o Bich przypomniał. z WYRACHOWANIA !!. szkoda że wielu ludzi da sie złapać na to. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: sasza. jesteś idiotą ? IP: *.server.ntli.net 01.11.04, 01:14 Moj dziadek walczyl o Brede i spolecznosc tego miasta od czasu wyzwolenie po dzien dzisiejszy dawala byly zolnierzom dowody wdziecznosci. Obecna rocznica i jej obchody sa jednynie ukoronowaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cezar Re: Holenderska Breda dziękuje Polakom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.04, 12:07 O k....! Nie wiedziałem, że nasza flaga jest bladoczerwona?!?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jp2 Breda OK IP: *.echostar.pl 31.10.04, 12:08 Mieszkałem rok w Bredzie. Fajnym mieście. W niektórych podstawówkach uczą tam dzieci "Mazurka Dąbrowskiego"... Znajomi zapieli mi hymn - choć bez zrozumienia, to za to bez błędów w wymowie :-) Poza tym pozdro dla Bredy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ma Hańba dziennikarza IP: *.aster.pl / *.aster.pl 31.10.04, 12:11 Dziennikarz i korektor do wyrzucenia: "Były kwiaty, oklaski i ___bladoczerwone____ flagi w oknach." To jest skandaliczne i żenujące. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jojo Byłem tam kilka lat temu i ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.04, 12:12 ..i muszę powiedzieć że chodząc po wioskach na pograniczu holendersko- belgijkskim, szukając pracy przy zbiorze truskawek, starzy ludzie pytali mnie się czasem skąd jestem. Gdy mówiłem że z Polski, to się uśmiechali i wspominali polskich żołnierzy co ich wyzwolili. Młodzi to już mieli inne podejście do Polaków- wiadomo pracowliśmy tłumnie na czarno przy zbiorach, wespół z Marokańczykami i innymi. Chociaż Belgowie u których pracowałem, jakoś inaczej patrzyli na Polaków niż na inne nacje.. Żenujące za to było zobaczyć w kościele w Bredzie księgę pamiątkową...paru buraków z naszego kraju wpisywało nazwy swoich klubów piłkarskich na całe strony.. Określając epitetemi znienawidzone inne kluby.. Ale pomnik dla polskich spadachroniarzy w Bredzie jest piękny!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ukk98 Re: Byłem tam kilka lat temu i ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.04, 12:20 kiedys zwiedzalem Holandie. Fantastyczny kraj, ladne widoczki :) a co mnie najbardziej zaskoczylo ze jak bylem w kilku miejscach gdzie walczyli Polacy w czasie II wojny to wszyscy w zasadzie tam chwalili sobie naszych wojskowych. I to nawet bardzo. Sporo komplementow pod adresem poswiecenia w czasie wojny i potem 50 lat okupacji ZSSR takze uslyszalem. Ogolnie strasznie zdziwiony bylem ze ktos pamieta o nas :) Milo cos takiego uslyszec naprawde... Odpowiedz Link Zgłoś
bartoszcze Re: Byłem tam kilka lat temu i ... 31.10.04, 20:27 > Ale pomnik dla polskich spadachroniarzy w Bredzie jest piękny!! Dlaczego spadochroniarzy?? Bredę wyzwalała 1 Dywizja Pancerna, spadochroniarze walczyli pod Arnhem.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vaterland Re: Holenderska Breda dziękuje Polakom IP: *.its-m.tudelft.nl 31.10.04, 12:27 Wiec to Olek wczoraj przejezdzal w kolumnie przez Hage. Troche sie zdziwilem, gdy na jednym z mesiow zobabczylem powiewajaca polska flage. Generalnie wciaz mamy dobra opinie w Holandii, chociaz wielu pracuja nad zmiana tego stanu rzeczy. Nazjezdzalo sie buractwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mefisto Re: Holenderska Breda dziękuje Polakom IP: *.cable.ubr05.croy.blueyonder.co.uk 31.10.04, 12:31 BLADOCZERWONE flagi w oknach? Redaktor serwisu POBUDKA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PL Re: Holenderska Breda dziękuje Polakom IP: *.pronet.lublin.pl 31.10.04, 12:33 Milo choc raz dla od miany przeczytac jak inny narod dziekuje nam za cos i odnosi sie do nas przyjaznie a nie ciagle z jakimis pretensjami i historycznymi winami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Holender Re: Holenderska Breda dziękuje Polakom IP: 194.74.2.* 02.11.04, 13:48 A jeszcze milej jak się okazuję, że niektorze ludzie potrafią to docenić. ;) Daaaaag Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el_comandante Re: Holenderska Breda dziękuje Polakom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.04, 12:52 Co to do k***y nagłej jest BLADOCZERWONA flaga? Taka stara komunistyczna wyblakła na deszczu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Holenderska Breda dziękuje Polakom IP: *.239.93.60.Dial1.Philadelphia1.Level3.net 31.10.04, 13:04 Co symbolizuje bladoczerwona flaga? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ws [...] IP: *.dip.t-dialin.net 31.10.04, 13:40 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziadek au [...] IP: 192.168.1.* / *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.04, 13:10 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blaha Re: Holenderska Breda dziękuje Polakom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.04, 16:54 DOBRE!!!! ale sie usmialem..ahahahahahah!!!! dobre, dobre "i obili ćpunom mordy" hahahaha;)))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenada Re: Holenderska Breda dziękuje Polakom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.04, 21:58 aahahehehahuahuahaheha no ku.. mistrzostwo swiata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: popo Re: Holenderska Breda dziękuje Polakom IP: *.katowice.msk.pl / *.devs.futuro.pl 31.10.04, 13:25 to nasz Pierwszy wypadł tam jakoś bladoczerwono ! Wszyscy mogą to i ja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Holenderska Breda dziękuje Polakom IP: *.u3d.net / *.u3d.net 31.10.04, 13:49 Dokładnie też tak myślę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Holenderska Breda dziękuje Polakom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.04, 14:21 Na zamieszczonym zdjęciu GW zapomniała czy przeoczyła podpis po zdjęciem? Królowa Beatrix i Król Aleksander I/ale jednak chyba nie ta twarz i pochodzenie!/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Holenderska Breda dziękuje Polakom IP: *.umsl.edu 31.10.04, 14:29 A dlaczego oni maja w oknach "bladoczerwone" flagi. To jakis symbol, czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witold Re: Holenderska Breda dziękuje Polakom IP: *.dnvr.qwest.net 31.10.04, 14:44 Bladoczerwone flagi?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Holenderska Breda dziękuje Polakom IP: *.kochnet.tek.pl 31.10.04, 15:08 Miło się czyta takie informacje, że Polaków lubią. Człowiek czuje się w takim państwie lepiej i nie musi się wstydzić za swoich współrodaków. Smutne jest tylko, że buractwo (jak pisze Jojo) zabrudziło książkę pamiątkową idiotycznymi wpisami. Wydaje mi się, że tego "buractwa" jest mniej niz 10% społeczeństwa ale za granicą potrafią oni skutecznie popsuć opinie Polakom. Niestety nikt nam tego "buractwa" nie wytępi jeżeli nie zrobimy tego sami. Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
yyogi_bear Przewrotnie, z lyzka dziegciu w beczce peanow 31.10.04, 15:18 Ciekawe co czuje Rosjanin (urodzony po wojnie)i bedacy w Polsce w dowolnym czasie? Wiem, wiem, komunistyczne zniewolenie... Pewnie dlatego nie wolno porownywac tych dwoch faktow? Gość portalu: urodzona po wojnie napisał(a): > moja opinia - chociaż jeden naród, ktory podziękował nam za przelaną krew > naszych dzielnych żołnierzy w wyzwoleniu ich ojczyzny . Dziękujemy i my > naszym polskim bohaterom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woj Re: Przewrotnie, z lyzka dziegciu w beczce peanow IP: *.aster.pl / *.aster.pl 31.10.04, 15:40 yyogi_bear napisał: > Ciekawe co czuje Rosjanin (urodzony po wojnie)i bedacy w Polsce w dowolnym > czasie? > Wiem, wiem, komunistyczne zniewolenie... > Pewnie dlatego nie wolno porownywac tych dwoch faktow? Nie wolno. Poczytaj o wyzwoleniu obu krajow i zobaczysz roznice. Polacy nie mordowali/aresztowali czlonkow holenderskiego ruchu oporu. Oddawali tez wladze w rece lokalnych mieszkancow, a nie politrukow ktorzy jechali za frontem. Polska nie okupowała tez Holandii przez 100 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gucio [...] IP: *.bmts.com / 63.105.65.* 31.10.04, 16:05 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adolf H. [...] IP: *.client.comcast.net 31.10.04, 16:39 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wp [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.04, 19:15 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo [...] IP: *.crowley.pl 31.10.04, 21:12 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alfred A po co oni tam byli.? Nie ich sprawa , nie. I do IP: *.detroit-19rh16rt-20rh15rt.mi.dial-access.att.net 31.10.04, 16:09 tego po stronie imperialistow amerykanskich bombardujacych niewinna ludnosc Holandii. Ile mostow, budynkow a nawet zabytkowych obrazow zniszczyli barabarzyncy anglosascy? I Polacy im pomogli. Do tego walczyli przeciw spolecznemu planowi Niemcow, ktorzy chcieli uratowac Europe przed materializmem amerykanskim. Z Niemcami nie probowano sie dogadac i to byla wina angielskich burzujow. Mozna bylo pokojowo zalatwic sprawe Gdanska dzieki inicjatywie Ligi Narodow oddajacej caly korytarz Niemcom. I nie byloby wojny ani niewinnych dzieci zabitych. To wszystko przez to, ze Hitler byl pokojowy a inni go nie rozumieli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Hahahaha!! Jakbym dzisiejsze paSyfy slyszal... IP: *.range81-156.btcentralplus.com 31.10.04, 18:48 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alfred Nalezy dodac fakt, ze Holandia znalazla sie w NATO IP: *.detroit-19rh16rt-20rh15rt.mi.dial-access.att.net 31.10.04, 19:06 a wiec wyzwolenie jej bylo niekorzystne dla PRL. Jak owczesni politycy polscy nie przewidzieli tego? Ponadto dodac trzeba fakt, ze Holendrzy zalegalizowali eutanazje i narkotyki oraz zaakceptowali homoseksualizm. Wiadomo, ze III Rzesza nie tolerowala homoseksualizmu bylaby wiec bardziej moralna niz wspolczesni Holendrzy. Polacy sa wiec winni demoralizacji Europy i powinni zaplacic odzkodowanie rodzinom narkomanow, pedalow i tym, ktorzy stracili krewnego przez eutanazje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niezapowiedziany Re: A po co oni tam byli.? Nie ich sprawa , nie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.04, 23:48 hahahahaha. jakos to swojsko i wspolczesnie brzmi... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miron Komuchy nienawidzily gen.Maczka !!! IP: *.gdynia.mm.pl 31.10.04, 16:11 Te pier...ne komuchy nienawidzily Maczka i wymazaly z pamieci narodu. Ale teraz dzieki Bogu demokratyczny prezydent ,ktory walczyl o wolna Polske w stanie wojennym moze zlozyc wieniec w Holandii. Tak to budujace i napawa nadzieja na przyszlosc.Dziekujmy rowniez za bezpieczenstwo energetyczne kraju a szczegolnie ze prezydent umozliwil kontrakty dostawy taniej ropy z Rosji. Tyle dobraaaaa....w jednej kadencji ...chyba sie rozplacze. Aha !!!dziekujemy rowniez za disco-polo ...juz lezki mi leca na koszule...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MTS NIE TYLKO Komuchy nienawidzily gen.Maczka !!! IP: *.dynamic.mts.net 31.10.04, 16:48 Wsrod kolegow czesto wytykano mu jego chorwackie pochodzenie,czytalem kiedys cos na ten temat,moze ktos moze przytoczyc wiecej informacji. Przypomnijmy sobie Mickiewicza ,ile przykrosci doznal biedny Adas za zycia od swych czystych rasowo kolegow po piorze, a najbardziej od Krasinskiego, tego od Nieboskiej komedii, az w koncu ktos puscil plote ze sam Krasinski jes Zydem i ten zamknal sie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: riposta [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.04, 18:40 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Adam mial jakas domieszke, z linii matki, ktora IP: *.range81-156.btcentralplus.com 31.10.04, 18:50 zreszta juz byla chrzescijanka - nb, widzialem gdzies jej portret, piekna byla kobieta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniutek g... a nie domieszke mial IP: *.dip.t-dialin.net 31.10.04, 20:18 Sprawa zotala wyjasniona juz wiele lat temu. Matka Mickiewicza byla polska szlachcianka (herbu styrykon o ile sie nie myle) a plote o rzekomym zydowskim jej pochodzeniu puscil w obieg zawistny Krasinski, zeby oczernic i zdyskredytowac Mickiewicza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alfred Czy doceniasz wiec Zydow czy nie? Piszesz tylko o IP: *.detroit-19rh16rt-20rh15rt.mi.dial-access.att.net 31.10.04, 19:11 ich ilosci. Legion rzymski to 6400 - czy to w/g Ciebie jest liczba Zydow na forum, czy w GW, czy w III Rzczp. Moglbys byc bardziej precyzyjny? Czekam z niecierpliwoscia na Twoja inteligentna odpowiedz. Malo jest ludzi odwaznych jak Ty, ktorzy widza prawde jak ona jest: " Zyd jest za kazdym krzakiem aby czychac na niewinnych gojow". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Holland Kto dorabia historie? IP: *.dip.t-dialin.net 31.10.04, 19:19 moze ktos cos dopowie jakim cudem znalazla sie tam polska brygada dowodzona przez Anglikow, ktora wyzwolilm na niby cala Hollandie???? Odpowiedz Link Zgłoś