tanebo001 26.08.21, 14:05 tech.wp.pl/chiny-stworza-ogromny-statek-kosmiczny-bedzie-mial-dlugosc-kilku-kilometrow-6676085486607168a oby tylko nie nazwali go Enterprise... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
buldog2 Re: Enterprise 26.08.21, 20:27 Poczytaj komentarze, są jak najbardziej na miejscu. Może zrobią mu ogon czy pióropusz na kilka kilometrów, może nawet z ogniw fotowoltaicznych (niezbyt mądre na pierwszy rzut oka, ale możliwe). Jak będą chronić ten statek przed promieniowaniem jonizującym? Sztabkami z woframu? Dalej nie chce mi się pisać - wszystko w komentarzach, nawet za delikatnie. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Enterprise 26.08.21, 22:09 buldog2 napisał: Jak będą chroni > ć ten statek przed promieniowaniem jonizującym? Sztabkami z woframu? Ja bym użył dwa rozwiązania: 1. Generator pola magnetycznego. Najlepiej umieścić w statku nadprzewodzący magazyn energii który jednocześnie wytwarza pole magnetyczne. 2. Lód www.space24.pl/nasa-prezentuje-projekt-lodowego-habitatu-marsjanskiego - jednocześnie magazyn wody i paliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Enterprise 27.08.21, 10:06 Ad.1. Teoretycznie niewykluczone. Ale współczesne nadprzewodniki posiadają ograniczenia nie tylko temperaturowe, ale i prądowe. W ukraińskim programie kolei magnetycznej wykorzystuje się (stale doskonalone, postęp jest) nadprzewodniki, ale żeby odchylić promieniowanie kosmiczne (choćby tylko ze strony Słońca) potrzebne będą pola (tak przypuszczam, nie liczyłem) o ileś rzędów większe (jak w akceleratorach). Kompletny absurd. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Enterprise 26.08.21, 22:03 spidersweb.pl/2021/08/tajemnicza-prywatna-stacja-kosmiczna.html Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: Enterprise 07.09.21, 14:14 Tymczasem na ziemskim padole,stare startuje na nowo www.adac.de/news/iaa/ Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: Enterprise 08.09.21, 21:44 Chinczcy sie skryja,Wolska nadchodzi Trwają prace nad Krajowym Programem Kosmicznym w tym nad możliwością wystrzeliwania rakiet suborbitalnych z terenu Polski - poinformował w Karpaczu prezes Polskiej Agencji Kosmicznej. W czasie Forum Ekonomicznego profesor Grzegorz Wrochna poinformował, że liczy na to, że program zacznie działać od przyszłego roku. Odpowiedz Link Zgłoś