Dodaj do ulubionych

Jeśli to nie paranoja, to co to jest?

29.12.21, 21:33
UE i USA wprowadziły wszystkie możliwe sankcje przeciw Rosji i zerwały nawet najbardziej wygodne dla siebie kontrakty (np. Mistrale) czy dostawy kooperacyjne, np. zerwanie dostaw komponentów do budowy nowego samolotu pasażerskiego MS-21. Wszystko to było z nadzieją, że gospodarka Rosji się załamie. Ale się nie załamała. Chociaż straty poniosła. Ale państwa UE straty też mają tak duże, że postanowiły zawalczyć o ich wyrównanie. Logicznie rzecz biorąc, powinny się wycofać z sankcji, ale to nie dla nich. Oni postanowili pójść do sądu WTO poskarżyć się na Rosję, że ta nie dopuszcza ich do rosyjskich zakupów państwowych, preferując swoje firmy. A jest o co się bić, bo np. w roku 2019 wartość zakupów państwowych wyniosła ok. 290 miliardów euro.

Postawa UE jest - delikatnie mówiąc - dosyć dziwna, bo UE wykluczyła się sama z tych rządowych zamówień, nakładając sankcje. Poza tym w UE powinni być eksperci, którz potrafią przeczytać układ akcesyjny Rosji do WTO, a ona w nim zastrzegła sobie wyłączenie z układu zamówieńpaństwowych.
Jest jeszcze jeden szkopuł: w sądzie arbitrażowym WTO brak sędziów od roku 2019, bo wybór zablokowały USA, bo zaczęły przegrywać procesy. Powołanie nowych może się przeciągnąć, a do tego Putin może wszystko, więc i sędziów wstawi swoich;)

www.vesti.ru/article/2658829
Obserwuj wątek
    • j-k to zachodnia zazdrosc. 29.12.21, 21:39
      Rosja z mapy Swiata wykreslic sie nie da.

nawet sami Rassijanie - nie wiedza - na jakich diamentach siedza.
    • eva15 Re: Jeśli to nie paranoja, to co to jest? 29.12.21, 22:14
      Zachód twierdzi, że jego sankcje są zgodne z prawem WTO, natomiast rosyjskie nie są. Był o tym jakiś pokrętny artykuł, zapamiętałam z niego tylko to, że podobno Zachód swoje sankcje sprawdzał pod kątem przepisów WTO przed ich wprowadzeniem.
      Pewnie chodzi o to, że WTO zgadza się na sankcjonowanie krajów dokonujących napadów i agresji. Ameryka napadając na Afganistan, Irak, Libię, Syrię etc w pocie czoła te kraje demokratyzuje, Rosja przyłączając Krym staje się międzynarodowym chuliganem i łobuzem, którego trzeba ukarać. Myślę, że rzeczywiście konstrukcja WTO może być taka, wszak WTO to płód Zachodu.
      • a.jej.rkoniak Re: Jeśli to nie paranoja, to co to jest? 29.12.21, 22:50
        to już trzeci głos rosyjskich "sympatyków".
        Osobiście wolę z Niemcen zgubić, niż z Ruskim znaleźć.
        Czekamy aż oddacie trofiejne zajumane Polsce podczas "oswabadzania".
      • petronella.kozlowska Re: Jeśli to nie paranoja, to co to jest? 30.12.21, 08:43
        Na Afganistan napadł ZSRR.

A Libia strąciła samolocik nad Lockerbie.

• peace2u Re: Jeśli to nie paranoja, to co to jest? 30.12.21, 09:10
          Lista państw na które napadła Rosja lub ZSRR jest "imponująca". Ale oni wiecznie udają niewiniątka które się bronią i wyzwalają innych.
    • felusiak1 Re: Jeśli to nie paranoja, to co to jest? 29.12.21, 22:29
      Na samym poczatku blad. Napisaleś, że sankcje są "z nadzieją, że gospodarka Rosji się załamie."
      Takiej nadziei nie było i nie ma. Sankcje są w nadzei, ze Putin przestanie wkladać patyki w szprychy.
      • j-k nie przestanie. 29.12.21, 22:31
        felusiak1 napisał:
        Sankcje są w nadzei, ze Putin przestanie wkladać patyki w szprychy.

nie przestanie.
        porzuccie te nadzieje.
      • tuttifrutti1234 Re: Jeśli to nie paranoja, to co to jest? 29.12.21, 22:38
        felusiak1 napisał:

> Na samym poczatku blad. Napisaleś, że sankcje są "z nadzieją, że gospodarka Ros
        > ji się załamie."
        > Takiej nadziei nie było i nie ma. Sankcje są w nadzei, ze Putin przestanie wkla
        > dać patyki w szprychy.
        >

a poza tym cała reszta to prawda?
        ośmieszaj się dalej głupi chuju
        • felusiak1 Re: Jeśli to nie paranoja, to co to jest? 30.12.21, 17:10
          I love you too
      • eva15 Re: Jeśli to nie paranoja, to co to jest? 29.12.21, 22:44
        Niby czemu miałby bez załamania gospodarki? Z czystej uprzejmości?
    • pijatyka Re: Jeśli to nie paranoja, to co to jest? 29.12.21, 22:40

No, w sprzedaży wspomnianej broni (i to jeszcze ofensywnej - czyli okrętów desantowych klasy Mistral) wrogowi - który zresztą sam siebie tak postrzega i definiuje - niewątpliwie było coś z szaleństwa; na szczęście ktoś zdrowy psychicznie czuwał i tę chorą transakcję wykoleił ;->

Nie ma to nic wspólnego z cywilnym biznesem, który - zgodnie ze swoją naturą - pcha się wszędzie; na rynki małe i duże, przyjazne i nieprzyjazne, łatwe i trudne... etc
    • a.jej.rkoniak Re: Jeśli to nie paranoja, to co to jest? 29.12.21, 22:46
      dziękujemy za przedstawienie oficjalnego stanowiska rządu w Moskwie
      czemu zatem Lubciu tak zamartwiasz się o los krajów Unii?
      Przypamnij nam, za co te sankcje są? Czy wypada układaę się z krajem oskarżonym o napaść na inny kraj, na kraj zamieszany w zestrzelenie samolotu pasażerskiego, kraju grożącemu sąsiadom z lewej i prawej?
      Chiny i Rosja powinny być izolowane na arenie międzynarodowej.
      • 1.melord Re: Jeśli to nie paranoja, to co to jest? 30.12.21, 01:40
        a.jej.rkoniak napisał(a):

> Chiny i Rosja powinny być izolowane na arenie międzynarodowej.

jak sobie to wyobrazasz?
        Najwieksza gospodarka swiata(Chiny),jedyna obecnie pracujaca pelna para w okresie pandemii ,wraz z najwiekszymi na swiecie zasobami naturalnymi(Rosja)
        Amerykanskie ,EU sankcje, plus agresywna polityka tych pierwszych doprowadzaja do polaczernia sil.
        Nikt im nie podskoczy,rynek tak amerykanski jaki i europejski staja sie drugoplanowe.
        Platnosci zaczynaja byc realizowane we wlasnej walucie lub w barterze...dolar idzie w odstawke,stad ta amerykanska agresja i zwiazna z tym propaganda.
        Azja to 2/3 ludnosci swiata do tego Afryka,Ameryka Poludniowa to olbrzymi rynek zbytu,gdzie zadne sankcje nie dzialaja.

Wolisz z Niemcami?...zycze powodzenia,przez ostatnie 250 lat(wylaczajac PRL) pokazywali na co ich stac w stosunku do untermensch...i dalej w ich mentalnosci takimi jestesmy,metody podporzadkowania jedynie sie zmienily,podobnie jak nasze np. do Cyganow.
        Polske opanowali juz gospodarczo,potrzeba im jedynie roboli do prac pomocniczych,teraz probuja podporzadkowac politycznie
        Chcesz Polski w skladzie IV Rzeszy(EU ?)..voila.

• vermieter Re: Jeśli to nie paranoja, to co to jest? 30.12.21, 03:06
          1.melord napisał(a):

interesuje mnie te ostatnie 250 lat w historii Niemiec, jakieś przykłady może, bo ja znam jedynie 12 lat

no i to opanowanie polskiej gospodarki przez Niemcy

powtarzasz stereotypowe banialuki
        • a.jej.rkoniak Re: Jeśli to nie paranoja, to co to jest? 30.12.21, 13:00
          langsam langsam aber sicher
          powoli odkręcić globalizację, przenieść jak najwięcej produkcji do kraju/krajów, nie skazywać się na producenta monopolistę
          a także testować szajs produkowany i sprzedawany przez Chiny, te 90% sklepu Bunnings, Targetu, Kmartu itd
          Produkt złożony w Chinach z zachodnich komponentów, wedle zachodnich norm to co innego
          niemniej jednak, wolę zapłacić więcej za własny produkt, stąd bardzo uważne kupowanie artykułów spożywczych. Chińszczyzny nie biorę (poza herbatą)
    • melikles Re: Jeśli to nie paranoja, to co to jest? 30.12.21, 07:10
      Co sądzicie o zniszczeniu Memoriału, tow. red. Ludwiku z tygodnika NIE?
      • jorl9 Re: Jeśli to nie paranoja, to co to jest? 30.12.21, 09:46
        melikles napisał(a):

> Co sądzicie o zniszczeniu Memoriału, tow. red. Ludwiku z tygodnika NIE?
        >

Moge ja? A wiec juz w innym watku o tym pisalem, oplacani przez zachod memorialowcy powinni nawet w wiezieniach siedziec. Zrozumiales?

Ale jak co to drogi meliks mam pytanie do Ciebie. Dlaczego Twoi wspolplemiency zabraniaja organizacjom humanitarnym dostepu do terenow polskich przy granicy z Bialorusia? Nie sadzisz ze to aktualniejsze jak jakies memorial w Rosji? Jak jacys z organizacji humanitarnych sie wbrew zakazowi tam pojawia to Twoje wladze wsadza takiego do wiezienia. To gorzej jak memorialowcow oni jeszcze w wiezieniech nie siedza.
        Co tam ukrywacie pod granica? Czyzby trupy? Zajmij sie Twoimi trupami a nie w Rosji, wazniejsze bo teraz i do tego masz okazje tak dzialac aby tych trupow nie bylo wiecej.
        No jak drogi meliks? Co sadzicie to tym?
        • melikles Re: Jeśli to nie paranoja, to co to jest? 30.12.21, 11:36
          Ile peset kolumbijskich dostali memoriałowcy. I za co powinni siedzieć?

Pod granicą moi współplemieńcy ukrywają rowy pełne ciał. uczyli się ze starych podręczników NKWD.

Btw. jakiej jesteś narodowości?
        • yabbaryt Re: Jeśli to nie paranoja, to co to jest? 30.12.21, 16:57
          Moge ja? A wiec juz w innym watku o tym pisalem, oplacani przez zachod memorialowcy powinni nawet w wiezieniach siedziec. Zrozumiales?
          Rozumiem więc że jestes za tym aby członków polskich organizacji humanitarnych tez zamykac w więzieniach. Oni też sa czesto opłacani przez zachód.

Ale jak co to drogi meliks mam pytanie do Ciebie. Dlaczego Twoi wspolplemiency zabraniaja organizacjom humanitarnym dostepu do terenow polskich przy granicy z Bialorusia? Nie sadzisz ze to aktualniejsze jak jakies memorial w Rosji? Jak jacys z organizacji humanitarnych sie wbrew zakazowi tam pojawia to Twoje wladze wsadza takiego do wiezienia.
          No bo mamy stan wyjatkowy na terenach przygranicznych a ci humanitarni robia bardzo duzo głupot np przechodza przez granice. To moze doprowadzic do eskalacji konfliktu z Białorusią. Ale nikt tym ogranizacjom nie zabrania działac na terenie reszty kraju.
          • yabbaryt Re: Jeśli to nie paranoja, to co to jest? 30.12.21, 17:00
            Pod koniec sierpnia Bartosz Kramek wraz z grupą 12 osób został zniszczył fragment ogrodzenia na granicy z Białorusią.
            Policjanci z Hajnówki zatrzymali w środę późnym popołudniem samochód osobowy. Podczas kontroli okazało się, że małżeństwo Polaków przewozi w nim dwóch obywateli Iraku, którzy nielegalnie przebywali na terenie naszego kraju. Zatrzymani został Paweł Wrabec, były dziennikarz „Gazety Wyborczej” i „Polityki”, oraz jego żona Justyna Wolniewicz-Wrabec.

Tak działają przedstawiciele organizacji humanitarnych i dziennikarze wolnych mediów.
    • jorl9 Re: Jeśli to nie paranoja, to co to jest? 30.12.21, 09:39
      eva15 napisała:

> Zachód twierdzi, że jego sankcje są zgodne z prawem WTO, natomiast rosyjskie ni
      > e są. Był o tym jakiś pokrętny artykuł, zapamiętałam z niego tylko to, że podob
      > no Zachód swoje sankcje sprawdzał pod kątem przepisów WTO przed ich wprowadzeni
      > em.
      > Pewnie chodzi o to, że WTO zgadza się na sankcjonowanie krajów dokonujących nap
      > adów i agresji.

Ja mysle ze faktycznie sankcje gospodarcze na Rosje czyli zakaz sprzedarzy Rosji wielu produktow jest akurat zgodnie z WTO. Bo WTO zajmuje sie ograniczaniem obrony swojego rynku przed obca konkurencja czyli zabrania wprowadzania( za duzych) przeszkod przeciw importowi do kraju. Np. clami, doplatami dla swoich producentow aby import byl mniej konkurencyjny. I nie sadze aby byly w postanowieniach WTO dpuszczone juz nie nakladania cel a wogole zakaz importu. A wlasnie rosyjskie sankcje sa takie.

Wiec wg WTO sankcje Zachodu na Rosje sa zgodne z tymi prawami, kontrsankcje Rosji juz nie. Bo Rosja zabrania importu a Zachod zabrania exportu, calkiem co innego.
      I te zarzuty Zachodu sa napewno jak najbardziej zgodne z WTO i nie sa jak to Lubat pisze paranoja a sa madrym posunieciem Zachodu w walce z Rosja.
      Nie wiem dlaczego wg Lubata politycy zachodni to glupcy, paranoicy, moze dlatego ze Igor i Eva tez tak uwazaja?

A wiec ja uwazam ze Zachod chce ta metoda Rosje z WTO wyrzucic. Bo lamie jego prawa. Taki jest cel. Nie paranoiczny nie idiotyczny a calkiem pasujacy dla szkodzenia Rosji.

Dotarlo Eva, lubat?
      • lubat Re: Jeśli to nie paranoja, to co to jest? 30.12.21, 10:25
        jorl9 napisał(a):

> I te zarzuty Zachodu sa napewno jak najbardziej zgodne z WTO i nie sa jak to Lu
        > bat pisze paranoja a sa madrym posunieciem Zachodu w walce z Rosja.
        > Nie wiem dlaczego wg Lubata politycy zachodni to glupcy, paranoicy, moze dlateg
        > o ze Igor i Eva tez tak uwazaja?

> Dotarlo Eva, lubat?

Tak, do mnie dotarło, zresztą ja to wiedziałem, a tytuł dałem celowo, by sprowokować do dyskusji.
        Mnie już na Zachodzie coraz mniej dziwi. Jeśli np. jakiś facet ogłosi się kobietą, to choćby miał fioota do kolan, to nie wolno, pod groźbą kary, kwestionować jego "kobiecości". Taka postawa funkcjonuje też w polityce i gospodarce.
        • a.jej.rkoniak Re: Jeśli to nie paranoja, to co to jest? 30.12.21, 10:49
          a jednak coś nas łączy, w sprawie fiuta jesteśmy jednomyślni
        • eva15 Jorl pisze głupstwa 30.12.21, 12:47
          Jorl pisze:

Wiec wg WTO sankcje Zachodu na Rosje sa zgodne z tymi prawami, kontrsankcje Rosji juz nie. Bo Rosja zabrania importu a Zachod zabrania exportu, calkiem co innego.
          I te zarzuty Zachodu sa napewno jak najbardziej zgodne z WTO

Zachód jak najbardziej zabrania również importu i jakoś nie kłóci się to z zasadami WTO. Widać zależy, kto to robi:

W odróżnieniu od poprzednich restrykcji, w tym tych z 21 czerwca, obejmujących osoby i podmioty prawne wspierające Łukaszenkę, tym razem ograniczenia nałożono na wybrane sektory gospodarcze oraz handel wyselekcjonowanymi grupami towarów. Sankcje dotyczą przede wszystkim importu do UE produktów ropopochodnych, nawozów sztucznych i niektórych kategorii chlorku potasu, a także tranzytu tych towarów przez terytoria państw członkowskich.

www.osw.waw.pl/pl/publikacje/analizy/2021-06-25/bolesne-sankcje-sektorowe-ue-wobec-bialorusi

Czyli sankcje mogą dotyczyć tak eksportu jak i importu. Podejrzewam, że ja mogę mieć rację, czyli że to czynnik polityczny decyduje o tym, czy sankcje są zgodne z zasadami WTO czy nie.
      • herr7 Re: Jeśli to nie paranoja, to co to jest? 30.12.21, 10:35
        jorl9 napisał(a):

> Ja mysle ze faktycznie sankcje gospodarcze na Rosje czyli zakaz sprzedarzy Rosj
        > i wielu produktow jest akurat zgodnie z WTO. Bo WTO zajmuje sie ograniczaniem o
        > brony swojego rynku przed obca konkurencja czyli zabrania wprowadzania( za duzy
        > ch) przeszkod przeciw importowi do kraju. Np. clami, doplatami dla swoich prod
        > ucentow aby import byl mniej konkurencyjny. I nie sadze aby byly w postanowieni
        > ach WTO dpuszczone juz nie nakladania cel a wogole zakaz importu. A wlasnie ros
        > yjskie sankcje sa takie.
        >
        > Wiec wg WTO sankcje Zachodu na Rosje sa zgodne z tymi prawami, kontrsankcje Ros
        > ji juz nie. Bo Rosja zabrania importu a Zachod zabrania exportu, calkiem co inn
        > ego.
        > I te zarzuty Zachodu sa napewno jak najbardziej zgodne z WTO i nie sa jak to Lu
        > bat pisze paranoja a sa madrym posunieciem Zachodu w walce z Rosja.
        > Nie wiem dlaczego wg Lubata politycy zachodni to glupcy, paranoicy, moze dlateg
        > o ze Igor i Eva tez tak uwazaja?
        >
        > A wiec ja uwazam ze Zachod chce ta metoda Rosje z WTO wyrzucic. Bo lamie jego p
        > rawa. Taki jest cel. Nie paranoiczny nie idiotyczny a calkiem pasujacy dla szko
        > dzenia Rosji.

Kiedy Rosja wstępowała do WTO Kreml miał iluzje, że relacje z Zachodem będą normalne. Dzisiaj takich iluzji już nie ma. WTO jest organizacją mającą służyć interesom USA. Jeżeli Rosja opuści WTO to stracą na tym nowojorscy prawnicy, gdyż Rosja przestanie być ich klientem. I tyle. Rosja stworzy relacje handlowe z innymi państwami. A jeżeli zachodnia Europa będzie prowadzić obecną politykę to rosyjski gaz popłynie do Chin. A gdzie Europa kupi brakujący jej gaz? W USA? USA nie mają aż takich zasobów, poza tym jest to gaz nieekologiczny.

Zachodni Europejczycy obudzili się z ręką w nocniku, gdyż sądzili że będą mogli nakładać sankcje na Rosję nie ponosząc tego konsekwencji. A jeżeli WTO nie chroni danego kraju przed sankcjami to jest to organizacja bezużyteczna. Konflikt ten skończy się tym, że obroty handlowe zachodniej Europy z Rosją spadną i dojdzie do tego, że będzie to wymiana towar za towar. W końcu, po co Rosjanom dolary czy euro skoro sankcje sprawiają, że nie mogą kupić tego co chcą? Na tym ma niby polegać wolny rynek?

Europa nie posiada suwerenności i dlatego na rozkaz Waszyngtonu poświęca swoje interesy gospodarcze. Pytanie, czy zdecyduje się na podobny konflikt z Chinami, który ją jeszcze bardziej uderzy po kieszeni? Gdzie wy Niemcy będziecie sprzedawać swoją maszynerię, kiedy odpadnie wam chiński rynek? A w końcu, wasz dobrobyt zależy od eksportu. A tu się jeszcze narażacie na brak tanich rosyjskich surowców. Szef Gazpromu Miller już powiedział, że NS2 był ostatnią tego rodzaju inwestycją skierowaną na rynek europejski. Jeżeli pozwolicie dłużej rządzić Annalenie i nieudacznikowi Olafowi to rosyjskie zasoby gazu zamiast zasilać Europę będą pracowały dla Chin.
        • pijatyka Re: rosyjskie zasoby gazu będą dla Chin 27.02.22, 00:55

Ponoć kacapy już teraz sprzedają gaz pekińczykom prawie po kosztach - zerwanie z Zachodem na pewno poprawi ich pozycję negocjacyjną ;->
    • szwampuch58 Re: Jeśli to nie paranoja, to co to jest? 30.12.21, 13:33
      500-800 trumien dziennie a Qwizja 5 minut o jakims murzynie informuje
      mobile.twitter.com/jasonderulo/status/1476409843489525763?ref_src=twsrc%5Egoogle%7Ctwcamp%5Eserp%7Ctwgr%5Etweet%7Ctwtr%5Etrue
    • jorl9 Re: Jeśli to nie paranoja, to co to jest? 30.12.21, 15:29
      eva15 napisała:

> Zachód jak najbardziej zabrania również importu i jakoś nie kłóci się to z zasa
      > dami WTO. Widać zależy, kto to robi:
      >
      > W odróżnieniu od poprzednich restrykcji, w tym tych z 21 czerwca, obejmujący
      > ch osoby i podmioty prawne wspierające Łukaszenkę, tym razem ograniczenia nałoż
      > ono na wybrane sektory gospodarcze oraz handel wyselekcjonowanymi grupami towar
      > ów. Sankcje dotyczą przede wszystkim importu do UE produktów ropopochodnych,
      > nawozów sztucznych i niektórych kategorii chlorku potasu, a także tranzytu tyc
      > h towarów przez terytoria państw członkowskich.

Najpierw to mowa o Rosji. Nie masz przykladow na zakaz importu towarow z Rosji do Unii? Po co skaczesz po innych krajach?

Podalas droga Evo przyklad Bialorusi. A sprawdzilas czy Bialorus jest czlonkiem WTO?

To spojrzmy:

www.wto.org/english/thewto_e/whatis_e/tif_e/org6_e.htm

I tam Bialorus jest jako obserwator WTO, nie czlonek.

> Czyli sankcje mogą dotyczyć tak eksportu jak i importu.

Rosji? Bo Bialorus to Twoja wpadka evo.

>Podejrzewam, że ja mogę
      > mieć rację, czyli że to czynnik polityczny decyduje o tym, czy sankcje są zgod
      > ne z zasadami WTO czy nie.

Alez ja w moim poscie nie napisalem ze to nie jest polityczne co zada Zachod. Wiecej, napisalem ze Zachod chce wywalic Rosje z WTO. No przeciez ze to jest polityka to oczywiste.
      Ale moi Rechtsverdreher, czyli na polski przekrecacze prawa, widza co robia.

Ale smieszy mnie wasze gadanie z Igorem i z lubatem o idiotach, politykach zachodnich, paranoje majacych. Ja mawiam ze po rosyjsku wodospady glupot juz czytalem, Igor i h7, co prawda z roznych kierunkow, po rosyjsku istnieja rozne wodospady glupot, je powtarzaja.
      • eva15 Re: Jeśli to nie paranoja, to co to jest? 31.12.21, 00:05
        Podałam Białoruś, bo sądziłam, że podobnie jak Rosja jest w WTO.
        Rosji podać się nie da, bo Rosja w przeciwieństwie do Białorusi sprzedaje na Zachód praktycznie tylko surowce (ropę, gaz, metale etc.). EU cały czas marzy o tym, by odciąć się od ros. surowców/zakazać importu - nie boi się jakoś, że byłoby to niezgodne z zasadami WTO. EU chętnie by to zrobiła, gdyby nie fakt, że wtedy zablokuje swój własny przemysł i zamrozi gospodarstwa domowe. To nie lęk przed WTO ją przed tymi sankcjami hamuje.
    • jorl9 Re: Jeśli to nie paranoja, to co to jest? 30.12.21, 16:14
      melikles napisał(a):

> Ile peset kolumbijskich dostali memoriałowcy. I za co powinni siedzieć?

Typowe polskie pizdzenie. Wy to nazywacie "mocno odpowiedzial" A w rzeczywistosci jak przedszkolak.

A ile dostaja napisalem juz tu:
      forum.gazeta.pl/forum/w,50,22419007,22419007,Rosyjski_Memorial_protestuje_przeciw_umorzeniu_.html
      jorl9 napisał(a):

> Ci ludzie z Memorialu dostaja pensje z sluzb specjalnych z Zachodu bedace kilka
      > krotnie wyzsze jak normalne pensje w Rosji. Czyli mieszkaja, zra, bawia sie po
      > knajpach

> Pod granicą moi współplemieńcy ukrywają rowy pełne ciał. uczyli się ze starych
      > podręczników NKWD.

To wam w Hadze nie pomoze, takie gadanie. Za realne trupy, za bicie migrantow dostaniecie niezle w d...

> Btw. jakiej jesteś narodowości?

Acha, ma to jakies znaczenie? No tak, rozumiem, prawdziwy Polak powinien udawac ze zamkniecie terenow przygranicznych dla humanitarnych organizacji i dziennikarzy to przeciez nic, zadnych przestepstw tam wasze sluzby nie czynia. I wlasnie dlatego wszyscy w Polsce jestescie pisiorami. I Kaczynski i Tusk i pijatyka i w_k i Eva i Lubat no i oczywiscie Ty tez.
    • jorl9 Re: Jeśli to nie paranoja, to co to jest? 30.12.21, 16:24
      lubat napisał:

> Tak, do mnie dotarło, zresztą ja to wiedziałem, a tytuł dałem celowo, by sprowo
      > kować do dyskusji.

To jak nie jest paranoja na Zachodzie czy jak mam to rozumiec co uwazasz?

> Mnie już na Zachodzie coraz mniej dziwi.

Czyli dalej uwazasz ze paranoja, inaczej nie mozna tego wytlumaczyc co piszesz. Wiec czemu piszesz jakby paranoja to zart Twoj?

>Jeśli np. jakiś facet ogłosi się kobie
      > tą, to choćby miał fioota do kolan, to nie wolno, pod groźbą kary, kwestionować
      > jego "kobiecości".

Pizdzisz dalej. Prymitywnie.
      6-8% spoleczenstwa we wszystkich krajach nie jest normalnymi hetero. Oni w prymitywnych krajach sie chowaja, jeszcze niedawno trafiali tu do wiezienia, nawet sa kraje gdzie im i teraz lby scinaja jak sie wyda.

I wg takiego prymitywa jak Ty lubat i wielu na tym forum oni maja obowiazek udawac ze sa hetero? Maja sie wstydziec ze sa inni? Bo sa podludziami?

>Taka postawa funkcjonuje też w polityce i gospodarce.

Ja widze ze gospodarka funkcjonuje logicznie, ta na Zachodzie napewno, w koncu skads sie bierze duzy PKB/leb, samo sie nie dzieje.
      Polityka zachodnia tez jest logiczna no ale dla waszego kolka wzajemniej adoracji politycy zachodni to idiocy, palanty i zboczency a wiec jak zboczency to untermenschen a wiec idiotami sa.

Idz sie utop z takimi pogadami lubat. Tylko czemu powyzej forumowicza w polityce nie zaszedles? A oni tak.
      • lubat Re: Jeśli to nie paranoja, to co to jest? 30.12.21, 21:24
        jorl9 napisał(a):

> Pizdzisz dalej. Prymitywnie.
        > 6-8% spoleczenstwa we wszystkich krajach nie jest normalnymi hetero. Oni w prym
        > itywnych krajach sie chowaja, jeszcze niedawno trafiali tu do wiezienia, nawet
        > sa kraje gdzie im i teraz lby scinaja jak sie wyda.
        > I wg takiego prymitywa jak Ty lubat i wielu na tym forum oni maja obowiazek uda
        > wac ze sa hetero? Maja sie wstydziec ze sa inni? Bo sa podludziami?

A ja sądzę, że to Ty piździsz, bo nie podejrzewam, że swoim ścisłym, inżynierskim umysłem nie załapałeś, że ja pisałem zupełnie o czym innym, niż Ty tu polemizujesz. Mniejsza już o to, skąd wziąłeś te 6-8%, ale są to dane stanowczo zawyżone.
        Mnie chodziło nie o same odstępstwa od społecznie uznawanych norm, by nie nazywać ich zboczeniami, tylko o prawdziwy terror wywierany przez tę grupę lub w jej imieniu wobec reszty społeczeństwa, tej "normalnej" części. Otóż ja rozumiem i respektuję ludzi, którzy nie mogą się psychicznie pogodzić ze swoją biologiczną płcią, ale pewnie sam zauważyłeś, że ostatnio pojawiła się cała fala zboków, którzy ogłaszają się kobietami, nie goląc nawet brody, nie mówiąc już o usunięciu "męskości". Robią to, by np. przebywać z kobietami w pomieszczeniach, gdzie tylko one mają wstęp. Także w sporcie, by rywalizować z biologicznymi kobietami. Ale o tym nie wolno nawet wspomnieć w mediach, bo to "mowa nienawiści".

Piszesz o prymitywnych krajach, gdzie "kochający inaczej" chowają się, a jeszcze niedawno trafiali do wiezienia.
        Masz na myśli Niemcy, USA czy WB? Przecież tam stosunkowo niedawno ci ludzie byli prześladowani, wsadzani do więzień i - co najważniejsze - powszechnie nieakceptowani społecznie. Nie sądzę, by te kraju pod koniec lat 60-ch były "prymitywne". W niektórych krajach czy kręgach kulturowych ten brak akceptacji pozostał i dużą arogancją jest traktowanie ich jako "prymitywnych".

• eva15 Kara za homoseksualizm w tzw.cywilizowanej Europie 31.12.21, 00:56
          lubat napisał:

> Masz na myśli Niemcy, USA czy WB? Przecież tam stosunkowo niedawno ci ludzie by
          > li prześladowani, wsadzani do więzień i - co najważniejsze - powszechnie nieakc
          > eptowani społecznie. Nie sądzę, by te kraju pod koniec lat 60-ch były "prymityw
          > ne". W niektórych krajach czy kręgach kulturowych ten brak akceptacji pozostał
          > i dużą arogancją jest traktowanie ich jako "prymitywnych".

No właśnie...

Homoseksualizm na ziemiach polskich był karany śmiercią za czasów I Rzeczypospolitej. W czasach II RP homoseksualizm był karany do 1932 roku na podstawie kodeksów karnych państw zaborczych. Polska kodyfikacja prawa karnego zniosła te regulacje, wprowadzając jednakże przestępstwo homoseksualnej prostytucji. Całkowita depenalizacja homoseksualizmu w Polsce nastąpiła dopiero 1 stycznia 1970 roku.

We Francji stosunki homoseksualne zostały zdepenalizowane po Rewolucji Francuskiej. Dyskryminacyjne regulacje prawne dla homoseksualistów ustanowił dopiero kolaborujący z nazistowskimi Niemcami rząd Vichy. Wprowadzono wówczas rozróżnienie wieku zgody dla homoseksualistów i heteroseksualistów. Ten stan prawny utrzymywał się do 1982 roku. Dwa lata wcześniej Francja zniosła kary za publiczną manifestację homoseksualizmu.
          W Niemczech homoseksualizm był karany na podstawie owianego złą sławą paragrafu 175 z kodeksu karnego pochodzącego z 1871 roku. Przepis został dodatkowo zaostrzony pod rządami Hitlera. W NRD paragraf 175 został ostatecznie wykreślony z prawa w roku 1968. Jednak wprowadzono wówczas zróżnicowany wiek zgody dla stosunków homo- i heteroseksualnych, który został zniesiony w 1989 roku. Natomiast w RFN, w 1957 roku, paragraf 175 został uznany za zgodny z prawem i dopiero w 1969 roku – po liberalizacji przepisów – w mocy utrzymano tylko wybrane elementy dotychczasowego prawa (np. zakaz stosunków homoseksualnych z mężczyzną do 21. roku życia). Po zjednoczeniu Niemiec paragraf 175 został wykreślony z kodeksu karnego w 1994 roku.

Czytaj więcej na: demagog.org.pl/wypowiedzi/czy-w-polsce-homoseksualizm-nigdy-nie-byl-karany/?cn-reloaded=1

Więzienie za homoseksualizm. W RFN

Dopiero 25 lat temu, 11 czerwca 1994 r. Bundestag podjął decyzję o wykreśleniu z kodeksu karnego kary za homoseksualizm. To symboliczny przełom w historii dyskryminacji osób tej orientacji seksualnej.

www.dw.com/pl/wi%C4%99zienie-za-homoseksualizm-w-rfn/a-49141859

• jorl9 Re: Jeśli to nie paranoja, to co to jest? 30.12.21, 16:50
      herr7 napisał:

> Kiedy Rosja wstępowała do WTO Kreml miał iluzje, że relacje z Zachodem będą nor
      > malne.

Jak mowisz Kreml to znaczy mowisz o tych politykach rosyjskich ktorzy kieruja Rosja. Nie jacys co pisza w necie wodospady glupot ktore Ty czytujesz i one ksztaltuja Twoje poglady.
      A wiec ja uwazam ze ci wazni politycy rosyjscy doskonale wiedzieli ze Zachod chce rozwalenia Rosji. Wystarczy poczytac ta ostatnia konferencje Putina. Tam mowi ze juz Wilson mowil ze Rosje trzeba podzielic na wiele panstw. Tez mowil ze we wladzach w Rosji bylo mnostwo oplacanych przez Zachod zdrajcow ktorych po kolei usuwano za czasow Putina od wladzy. To ze Zachod jest smiertelnym wrogie dla Rosji to mysle ze taki Putin, tez jelzin wiedzieli zawsze.

Ale Rosja przechodzila z tej durnej malo produktywnej komuny na kapitalizm. I kapitalizm to tez knowhow ktore Rosjanie musieli sie nauczyc, Ty tego drogi h7 nie rozumiesz bo g..no znasz sie na gospodrace. Kapitalistycznej. A ja ja znam nie z czytania netu a z praktyki zawodowej w Niemczech. I wiem ze to bylo trudne ale juz teraz Rosja dosc opanowala ta wiedze. Maja wlasnych kapitalistow juz niezlych, z know how i gospodarke ladnie kapitalistyczna juz. Na to potrzebowali czasu.

> A jeżeli zachodnia Europa będzie prowadzić obecną politykę to ro
      > syjski gaz popłynie do Chin.

Ach ten Chrl, potega i basta!

A gdzie Europa kupi brakujący jej gaz? W USA? USA
      > nie mają aż takich zasobów, poza tym jest to gaz nieekologiczny.
      >
      > Zachodni Europejczycy obudzili się z ręką w nocniku, gdyż sądzili że będą mogli
      > nakładać sankcje na Rosję nie ponosząc tego konsekwencji. A jeżeli WTO nie chr
      > oni danego kraju przed sankcjami to jest to organizacja bezużyteczna. Konflikt
      > ten skończy się tym, że obroty handlowe zachodniej Europy z Rosją spadną i dojd
      > zie do tego, że będzie to wymiana towar za towar. W końcu, po co Rosjanom dolar
      > y czy euro skoro sankcje sprawiają, że nie mogą kupić tego co chcą? Na tym ma n
      > iby polegać wolny rynek?

> Europa nie posiada suwerenności i dlatego na rozkaz Waszyngtonu poświęca swoje
      > interesy gospodarcze.

Gdzie poswieca? Co wiesz jakie interesy gospoarcze ma Europa czyli dla mnie Unia? Nie wiesz, nie znasz sie

>Pytanie, czy zdecyduje się na podobny konflikt z Chinami,
      > który ją jeszcze bardziej uderzy po kieszeni?

Znowu ta potega Chrlu

>Gdzie wy Niemcy będziecie sprzed
      > awać swoją maszynerię, kiedy odpadnie wam chiński rynek? A w końcu, wasz dobrob
      > yt zależy od eksportu. A tu się jeszcze narażacie na brak tanich rosyjskich sur
      > owców. Szef Gazpromu Miller już powiedział, że NS2 był ostatnią tego rodzaju in
      > westycją skierowaną na rynek europejski. Jeżeli pozwolicie dłużej rządzić Annal
      > enie i nieudacznikowi Olafowi to rosyjskie zasoby gazu zamiast zasilać Europę b
      > ędą pracowały dla Chin.

Dobra, jak mnie to smieszy jak polski forumowicz jak Ty twierdzi ze moi politycy sa glupi i sa nieudacznikami. Czemu sam potrafisz pisac tylko na forum a nie zostales MADRM politykiem? Niedosc madrym jestes jednak?

I nie Olaf a Scholz i nie Annalena a Bearbok chmyzie pod nickiem h7. Za duza odleglosc jest miedzy nimi a Toba abys sie mial z nimi spoufalac nazywajac ich po imieniu chmyzie.

Jakos dalej nie dotarlo do waszych pustych lbow ze ta walka z CO2 jakos dziwnie powoduje ze import surowcow energetycznych do Niemiec, szerzej do Unii sie musi zmniejszac.
      Pan Scholz byl niedawno w Polsce i tlumaczyl polskim politykom wlasnie to ze NS2 jest przejsciowy, ze dzieki zrodlom odnawialnym zapotrzebowanie na gaz w Niemczech bedzie malalo. Wlasnie taki jest cel tej walki ekologicznej.
      I jak szef Gazprmu powidzial ze NS2 ostatnia rura do Europy to mam nadzieje ze wie ze kupowanie gazu z Rosji, szerzej ze Swiata dla Unii bedzie spadac. Czasem czytam w tych wodospadach glupot po rosyjsku ze moze pote wodor NS2 Rosja moze przesylac do Niemiec. mam nadzieje ze faktycznie rzadzacy w Rosji nie sa tacy glupi jak Ty drogi h7 i wiedza ze Unia bedzie sze stawala krok po krku samowystarczalna energetycznie czyli surowcowow. I zaden wodor z Rosji nie jest potrzeby.

Wodor bedzie wytwarzany z odnawianych zrodel energii jak magazyn energii. Bo odnawialne daja w czasie ogromnie rozne energie, jak jej jest za duzo bedzie wodor wytwarzany ktory potem, jak jest za malo z watrakow i ogniw bedzie uzywany do wytwarzania pradu w turbinach.

No i ta sprzedarz do Chrlu. bez niej sie Swiat w Niemczech zawali. Co za bzdura! Ale Chrl sie zawali bez zachodniego knowhow to juz prawda.

Ja wiem za ciemny jestes na to drogi h7.
      • herr7 Re: Jeśli to nie paranoja, to co to jest? 31.12.21, 11:23
        Wszyscy mają tu uznać, że ty absolwent jakiejś politechniki w Opolu czy szkoły inżynierskiej w Sieradzu jesteś tu najmądrzejszy, a ty masz podstawowe problemy ze zrozumieniem słowa pisanego i dlatego twoje komentarze są po prostu nie na temat.

Jeżeli już mamy to o czymś dyskutować, to lepiej się zastanów co się wydarzyło w ostatnich dwu miesiącach? Jeszcze dwa miesiące temu Putin troszczył się o los niemieckiego przemysłu i skąd ten przemysł znajdzie dla swoich potrzeb tani gaz, a dzisiaj jest gotowy rozerwać relacje z Zachodem, w tym relacje ekonomiczne?
      • j-k bzdura. juz nie. 31.12.21, 15:03
        jorl9 napisał(a):
        > ! Ale Chrl sie zawali bez zachodniego knowhow to juz prawda.

bzdura. od kilku lat juz nie - Chiny staly sie samodzielna potega nie tylko produkcyjna, ale i juz i technologiczna.
        .
        www.urania.edu.pl/wiadomosci/chiny-chca-zbudowac-rakiete-wielkosci-saturna-v-4242.html
        • peace2u Re: bzdura. juz nie. 31.12.21, 15:13
          rozmawiałem rok temu z kimś z branży informatyki/telekomunikacji i powiedział że wystarczy tylko przypilnować Chiny żeby nie kradły najnowszych wynalazków przez 10 lat żeby znowu były daleko w tyle za Zachodem.
          • boomerang Re: bzdura. juz nie. 31.12.21, 15:28
            Dopóki słuchają się swojego Przewodniczącego ( kiedyś to był Chairman Mao, a dziś Chairman Xiu) nie zagrożą światu, ale co potem. Na szczęście "POTEM" jest mało możliwe u Chińczyków.
            • peace2u Re: bzdura. juz nie. 31.12.21, 15:41
              czy ktoś wie że Mao studiował w Yale i należał do Skull and Bones a jego czerwoną książeczkę napisał Israel Epstein?
    • jorl9 Re: Jeśli to nie paranoja, to co to jest? 30.12.21, 17:10
      yabbaryt napisał:

> Rozumiem więc że jestes za tym aby członków polskich organizacji humanitarnych
      > tez zamykac w więzieniach. Oni też sa czesto opłacani przez zachód.

Acha, wiec widze ze dla Polski Zachod juz jest wrogiem. Niezle, zanotowalem. Wlasnie dlatego trzeba was z Unii wywalic, nie wiem dlaczego sami nie idziecie. Acha, pieniadze nie smierdza, od wroga brac tez dobrze, prawda?

Poza tym memorial powinien siedziec bo nie chce podawac skad ile pieniedzy dostaje a to powinien. Niech podaje bedzie mogl pracowac. No i ma podawac ze jest Zagranicznym Agentem tez nie chce.
      W USA tacy by siedzieli w wiezieniach, maja swoje ustawy na to wlasnie.
      Ale memorial tego nie chce podawac bo wtedy Rosjanie, przygniatajaca wiekszosc, by nie wierzyla w to co memoril gada, dlatego udaja ze nie sa zagranicznymi agentami.

Zrobcie w Polsce dla tych humanitarnych organizacji takie przepisy, wcale nie zabraniam. Ale nie zabraniajcie im dzialania. A zabraniacie.

> No bo mamy stan wyjatkowy na terenach przygranicznych a ci humanitarni robia ba
      > rdzo duzo głupot np przechodza przez granice. To moze doprowadzic do eskalacji
      > konfliktu z Białorusią. Ale nikt tym ogranizacjom nie zabrania działac na teren
      > ie reszty kraju.

Niezle klamiesz a stan wyjatkowy to z nieba spadl, sila wyzsza. Wlasnie na terenach przygranicznych popelniacie zbrodnie dlatego wprowadziliscie stan wyjatkowy i wlasnie dlatego zakazujecie pod karami i wiezienia aby ktos tam niezalezny wchodzil.

Najsmieszniejsze jest ze wam sie wydaje ze sie wam uda tak robic. I ze za to nie poniesiecie kary. Haga czeka, dokumentacja jest zbierana, nie ludzcie sie.
      • yabbaryt Re: Jeśli to nie paranoja, to co to jest? 30.12.21, 22:01
        Acha, wiec widze ze dla Polski Zachod juz jest wrogiem. Niezle, zanotowalem. Wlasnie dlatego trzeba was z Unii wywalic, nie wiem dlaczego sami nie idziecie. Acha, pieniadze nie smierdza, od wroga brac tez dobrze, prawda?
        Aby manipulowac to jednak trzeba miec trochę inteligencji. To ty sam oskarżyłeś dwa posty wczesniej Memoriał o to ze jest finansowany z Zachodu.

Zrobcie w Polsce dla tych humanitarnych organizacji takie przepisy, wcale nie zabraniam. Ale nie zabraniajcie im dzialania. A zabraniacie.
        Która niby organizacja nie może działać i została zamknieta?

> No bo mamy stan wyjatkowy na terenach przygranicznych a ci humanitarni robia ba
        > rdzo duzo głupot np przechodza przez granice. To moze doprowadzic do eskalacji
        > konfliktu z Białorusią. Ale nikt tym ogranizacjom nie zabrania działac na teren
        > ie reszty kraju.

Niezle klamiesz a stan wyjatkowy to z nieba spadl, sila wyzsza. Wlasnie na terenach przygranicznych popelniacie zbrodnie dlatego wprowadziliscie stan wyjatkowy i wlasnie dlatego zakazujecie pod karami i wiezienia aby ktos tam niezalezny wchodzil.

skoro twierdzisz że popełniamy zbrodnie to prosze podac jakies konkretne dowody.

Najsmieszniejsze jest ze wam sie wydaje ze sie wam uda tak robic. I ze za to nie poniesiecie kary. Haga czeka, dokumentacja jest zbierana, nie ludzcie sie. Poprostu zaraz sie popłaczę rzewnymi łzami.
      • eva15 Re: Jeśli to nie paranoja, to co to jest? 31.12.21, 00:11
        To, co robią Polacy wprowadzili Amerykanie w czasie wojny w Iraku.
        To się nazywa Embedded Journalism

de.wikipedia.org/wiki/Embedded_Journalism

Polacy robią to mniej restrykcyjnie niż Amis, ale idea jest ta sama. Trudno będzie Polskę o to oskarżyć.
    • jorl9 Re: Jeśli to nie paranoja, to co to jest? 30.12.21, 17:36
      yabbaryt napisał:

> Policjanci z Hajnówki zatrzymali w środę późnym popołudniem samochód osobowy. P
      > odczas kontroli okazało się, że małżeństwo Polaków przewozi w nim dwóch obywate
      > li Iraku, którzy nielegalnie przebywali na terenie naszego kraju. Zatrzymani zo
      > stał Paweł Wrabec, były dziennikarz „Gazety Wyborczej” i „Polityki”, oraz jego
      > żona Justyna Wolniewicz-Wrabec.[/i]
      > Tak działają przedstawiciele organizacji humanitarnych i dziennikarze wolnych m
      > ediów.

Ci Irakczycy byli nielegalnie w Polsce. Rozumiem ze bez polskiej wizy, tak?
      A jak bylo w 2003r jak Polska z USA i UK najechala na Irak? Mieli polscy zolnierze wizy irackie? Nie? A dlaczego nie? No to teraz macie rewizyte, tez bez wizy.

Dlatego najechaliscie tez na Irak bo chcieliscie sobie naftowa kolonie zdobyc, doskonale pamietam co w polskich mediach troche polgebkiem pisano.

i wlasnie jakby nie te wojny to by Irak byl bogatym krajem i napewno by sie nie pchali przez granice do Polski. A wojne to tez wy Polacy tam urzadzaliscie.
      Ja wiem, jak przyjmiecie Irakczykow to beda wam wysadzac cos tam. Ale napewno duzo mniej zabija Polakow jak wyscie tam w Iraku Irakczykow zabiliscie. Wiec o co chodzi?
      W Niemczech jest przyslowie, na polski "klatwa zlych uczynkow". Tak chceliscie rabowac rope, dostaliscie teraz tych migrantow.

Poza tym z umow ktore Polska podpisala waszym obowiazkiem bylo tych Irakczykow przyjac na azyl rozpatrzyc i wydac decyzje co z takim. A co wy robicie? Ich lapiecie bijecie wyganiacie przez granice na Bialorus a i zabijacie jak co. Wszystko nielegalnie. I ci Polacy co ich mieli w samochodzie duzo mniej nielegalnie robili jak wasze sluzby. I gdyby wasze sluzby nie robily nielegalnie nie byloby takich nielegalnych dziennikarzy.
      • melikles Re: Jeśli to nie paranoja, to co to jest? 30.12.21, 21:03
        Za Husajna Irak był bogatym krajem i nie prowadził wojen LOL
        • felusiak1 Re: Jeśli to nie paranoja, to co to jest? 31.12.21, 07:11
          Nie prowadzil wojen oprocz wojny z Iranem i aneksji Kuwejtu a także bombardowania Izraela.
          To był pokojowy kraj w czasach kiedy był pokojowy.
      • yabbaryt Re: Jeśli to nie paranoja, to co to jest? 30.12.21, 22:10
        znowu bredzisz awydaje ci się że sprytnie manipulujesz. Pokazałem powyzsze przykłady aby pokazac powody dla ktrych rząd zamknal strefę przygraniczną i pogonil tych humanitarnych po za strefę konfliktu. To sa po prostu idioci albo agenci. W obu przypadkach niebezpieczni.
      • malkontent6 Re: Jeśli to nie paranoja, to co to jest? 31.12.21, 00:56
        jorl9 napisał(a):

> Ci Irakczycy byli nielegalnie w Polsce. Rozumiem ze bez polskiej wizy, tak?
        > A jak bylo w 2003r jak Polska z USA i UK najechala na Irak? Mieli polscy zolnie
        > rze wizy irackie? Nie? A dlaczego nie? No to teraz macie rewizyte, tez bez wizy.

No popatrz, w 1939 roku niemieccy żołnierze też nie mieli polskich wiz gdy najechali Polskę a ja w czasach PRL zawsze musiałem się starać o wizę tranzytową do RFN, żeby móc pojechać na saksy do Holandii.
        • jorl9 Re: Jeśli to nie paranoja, to co to jest? 31.12.21, 09:41
          malkontent6 napisał:

> No popatrz, w 1939 roku niemieccy żołnierze też nie mieli polskich wiz gdy naje
          > chali Polskę a ja w czasach PRL zawsze musiałem się starać o wizę tranzytową do
          > RFN, żeby móc pojechać na saksy do Holandii.

No popatrz a Polacy w 1918/19 powstania urzadzali przeciw prawowitym wladzom niemieckim. I popdpierdolili kawalki niemieckich terenow.

Do tego najgorzej ze podpierdolili aby je zmarnowac. Bo jak w 1938r PKB/leb w Niemczech byl 3 razy wiekszy jak w Polsce to i teraz dalej jest 3 razy wiekszy. A jakby te tereny nie podpierdolono Niemcom ludzie na tych terenach mieliby 3 razy wiekszy PKB/leb jak maja teraz. Oplacilo sie?
          • yabbaryt Re: Jeśli to nie paranoja, to co to jest? 31.12.21, 09:44
            prawowite władze niemieckie czyli cesarz zostały obalone przez samych Niemców. Polacy w Wielkopolsce przysięgali na wierność cesarzowi niemieckiemu a nie narodowi niemieckiemu..
            • europitek Re: Jeśli to nie paranoja, to co to jest? 31.12.21, 14:24
              Wychodzi na to, że Niemcy to frajerzy... gdyby nie obalili Wilusia to mieliby Wielkopolskę, Pomorze, Śląsk i Prusy Wschodnie. Frajerzy!
              • yabbaryt Re: Jeśli to nie paranoja, to co to jest? 31.12.21, 14:42
                Nie wiem co by było gdyby ale Powstańcy Wielkopolscy nie zbuntowali się przeciwko legalnej władzy. Wręcz przeciwnie walczyli z buntownikami.
                • peace2u Re: Jeśli to nie paranoja, to co to jest? 31.12.21, 14:45
                  a dlaczego legitymizujesz władzę która dokonała rozbiorów? Ani car ani władcy Prus i Austrii nie byli właścicielami Rzeczpospolitej. Zadbali o zatwierdzenie przez Sejm pierwszego i drugiego rozbioru ale dali tyłka z trzecim.
              • peace2u Re: Jeśli to nie paranoja, to co to jest? 31.12.21, 14:42
                poza tym jorl z uporem maniaka "zapomina" że (używając jego terminologii) to Niemcy/Prusacy podpierdolilil te tereny Rzeczpospolitej (jedynie Śląsk Austrii)
                • peace2u Re: Jeśli to nie paranoja, to co to jest? 31.12.21, 14:50
                  www.polskieradio.pl/39/156/Artykul/962466,III-rozbior-Polski-zachwianie-rownowagi-w-Europie
                  Wielki książę Konstanty pisał do brata Mikołaja, późniejszego cesarza, 11 kwietnia 1820 roku: "Wszyscy w Polsce wiedzą, że kraj ich został złupiony przy pomocy środków, przed użyciem których wzdrygnąłby się każdy uczciwy człowiek. Kara za zbrodnię prędzej czy później spadnie na głowę złoczyńcy. Rozbiory Polski były naruszeniem prawa międzynarodowego".

Arcyksiążę Jan powiedział do delegacji Galicji w 1848 roku: "Bądźmy otwartymi. Moja babka Maria Teresa i król Fryderyk dzieląc Polskę popełnili ciężki grzech. Podział ten jest wielkim nieszczęściem Europy. Od tej pory spokój i rzetelność w świecie politycznym ustały. Nieszczęście to trwać będzie, póki Polska bytu swego nie odzyska".

I doprowadziło to do I wojny swiatowej a IV rozbiór Polski do II wojny światowej
                  • peace2u Re: Jeśli to nie paranoja, to co to jest? 31.12.21, 14:52
                    czyżby Konstanty wiedział że karma powróci do potomków Katarzyny II w 1917 roku?
                • europitek Re: Jeśli to nie paranoja, to co to jest? 31.12.21, 14:52
                  peace2u napisał(a):
                  > poza tym jorl z uporem maniaka "zapomina"

A może on nie zapomina, bo zapomnieć można tylko coś co się wiedziało?
                  Takich informacji, które nie chcą mu dojść do świadomości jest dużo.
                  • peace2u Re: Jeśli to nie paranoja, to co to jest? 31.12.21, 15:03
                    dlatego ten wyraz dałem w cudzysłów
                    on wie że Niemcy i Rosja zapierdoliły nam terytoria ale uważa że to było w porządku
                    za nie w porządku uważa zwrot skradzionego i obwinia o to między innymi USA
                    typowy Kali z "W pustyni i w puszczy"
          • malkontent6 Re: Jeśli to nie paranoja, to co to jest? 31.12.21, 18:14
            jorl9 napisał(a):

> No popatrz a Polacy w 1918/19 powstania urzadzali przeciw prawowitym wladzom ni
            > emieckim. I popdpierdolili kawalki niemieckich terenow.

Trudno jest teraz być Niemcem i Rosjaninem. Wszyscy się ich czepiaja, wszyscy ich okradają a przecież jedni i drudzy do dobrzy ludzie. Wprwadzie wymordowali miliony ludzi ale PKB mieli na wysokim poziomie.
            • europitek Re: Jeśli to nie paranoja, to co to jest? 01.01.22, 06:24
              malkontent6 napisał:
              > ich okradają a przecież jedni i drudzy do dobrzy ludzie.

Pół wieku temu w kabarecie "Dudek" Magda Zawadzka śpiewała piosenkę "A dookoła sami dobrzy Niemcy".
              • senioryta13 Re: Jeśli to nie paranoja, to co to jest? 01.01.22, 06:52
                europitek napisał:
                > Pół wieku temu w kabarecie "Dudek" Magda Zawadzka śpiewała piosenkę "A dookoła
                > sami dobrzy Niemcy".

Przyznaj sie, szampanem sie dzisiaj raczyles.
                • europitek Re: Jeśli to nie paranoja, to co to jest? 01.01.22, 12:48
                  senioryta13 napisał:
                  > Przyznaj sie, szampanem sie dzisiaj raczyles.

Nie mam się do czego przyznawać. Sylwester od dawna mnie nie bawi... ja się wyszumiałem w przeszłości.
                  • senioryta13 Re: Jeśli to nie paranoja, to co to jest? 01.01.22, 18:02
                    europitek napisał:

> senioryta13 napisał:
                    > > Przyznaj sie, szampanem sie dzisiaj raczyles.
                    >
                    > Nie mam się do czego przyznawać. Sylwester od dawna mnie nie bawi... ja się wys
                    > zumiałem w przeszłości.

To powiedz w takim razie otwarcie, ze z zonka, o polnocy , tak tradycyjnie....az szkielko zabrzeczalo. Nie ma sie tu czego wstydzic.
    • boomerang Re: Jeśli to nie paranoja, to co to jest? 31.12.21, 05:19
      Rosję należy trzymać na krótkiej smyczy, dopóki się nie ucywilizuje, a to znaczy że Rosja musi porzucić kodeks Czyngis-chana i przeprosić za zbrodnie popełnione przez jej hordy na Europejczykach.
    • felusiak1 Re: Jeśli to nie paranoja, to co to jest? 31.12.21, 07:06
      lubat, ja rozumiem twoj patriotyzm ale moglbyś zapoznać się czego dotyczą sankcje bo nie pisalbys andronów jak: "bo UE wykluczyła się sama z tych rządowych zamówień, nakładając sankcje".
      A jakbyś się zapoznal to dowiedzialbyś się, ze sankcje dotyczą technologii wydobycia ropy, produktów, ktore mogą być wykorzystane militarnie i kredytowania. Normalny handel towarami i uslugami nie jest objety sankcjami.
    • jorl9 Re: Jeśli to nie paranoja, to co to jest? 31.12.21, 09:37
      eva15 napisała:

> Podałam Białoruś, bo sądziłam, że podobnie jak Rosja jest w WTO.

No i zle sadzilas prawda? Ale ne przeszkadzalo Tobie napisac:

>Re: Jorl pisze głupstwa

I jak widac to Ty glupstwa piszesz, prawda?

I Twoje nastepne glupstwa droga Evo:

> Rosji podać się nie da, bo Rosja w przeciwieństwie do Białorusi sprzedaje na Za
      > chód praktycznie tylko surowce (ropę, gaz, metale etc.).

Nawet nie wiesz ze napisalas poprzednio co Bialorus exportuje?

> W odróżnieniu od poprzednich restrykcji, w tym tych z 21 czerwca, obejmujący
      > ch osoby i podmioty prawne wspierające Łukaszenkę, tym razem ograniczenia nałoż
      > ono na wybrane sektory gospodarcze oraz handel wyselekcjonowanymi grupami towar
      > ów. Sankcje dotyczą przede wszystkim importu do UE produktów ropopochodnych,
      > nawozów sztucznych i niektórych kategorii chlorku potasu, a także tranzytu tyc
      > h towarów przez terytoria państw członkowskich.

Nie sa to dalej surowce? A co najmniej prawie surowce? Bo jak Bialorus exportuje benzyne czy nawozy sztuczne to dlatego tylko ze ich podstawowy skladnik czyli ropa naftowa czy gaz ma duzo taniej jak jest na rynkach swiatowych bo od Rosji. Zbudowala sobie z zachdnich maszyn rafinerie czy fabryki nawozow, zaimportowala maszyn i ciagi technlogiczne, nie wlasne maszyny, i produkuje te praktycznie dalewj surowce.

A chlorek potasu to nie surowiec?

Tak sie zastanawiam droga Evo czy Ty powoli nie stajesz sie po prostu glupia? Puknij sie w swoj pusty leb Evo moze Tobie to pomoze.

A wracajac do :
      > Rosji podać się nie da,

no wlasnie, dlatego napisalem ze zgodnie z prawami WTO moi maja swieta racje zarzucajac Rosji ich lamanie a sami ich nie lamia. A Twoj kumpel lubat i wlasciwie Ty tez nazywacie to paranoja.

>EU cały czas marzy o t
      > ym, by odciąć się od ros. surowców/zakazać importu - nie boi się jakoś, że było
      > by to niezgodne z zasadami WTO. EU chętnie by to zrobiła, gdyby nie fakt, że wt
      > edy zablokuje swój własny przemysł i zamrozi gospodarstwa domowe. To nie lęk pr
      > zed WTO ją przed tymi sankcjami hamuje.

Oczywiscie ze Unia szerzej Zachod by chetnie odciela Rosje od mozliwosci exportu ale jak dotad tego nie robi. I zgadza sie ze dlatego ze nie moze.
      I jest oczywiste ze jakby Rosja exportowala maszyny do Uni/USA itd to by latwo bylo jej export zdusic. Bo przeciez nikt nie moze wyprodukowac jakis maszyn czy urzadzen ktore bylyby naprawde niezbedne na Zachodzie a Zachod ich by nie produkowal sam. Ja znam zachodnbi przemysl, wiem jaki jest sprawny i dobry, w nim dziesieciolecia pracowalem. I wlasnie dlatego jedyna mozliwosci exportu na Zachod dla Rosji sa surowce. Ale export np. ropy przez Rosje nie jest taki sam jak export ropy przez np. Arabie Saudyjska. Bo aby wydobywac i exportowac surowce potrzeba maszyn i urzadzen. I w AS one sa kompletnie importowane, czesto z obsluga z Zachodu, a w wypadku Rosji glownie je sie wydobywa za pomoca maszyn i urzadzen opracowanych i wyprodukowanych w Rosji. Tak samo gaz i porownanie Rosji z np Katarem. Obydwa exportuja gaz ale gaz w Katarze jest wydobywany za pomoca importowanych maszyn i czesto fachowcow z Zachodu w Rosji praktycznie wszystko wlasne.
      Tez jak USA wydobywa i exportuje gaz lupkowy jakos nikt nie mowi ze jest jak Katar. Bo nie jest. Bo w USA sa opracowywane i produkowane maszyny aby ten gaz wydobywac, w Katarze jak wyzej, wszystko z importu.
      Dlatego export Rosji ropy czy gazu jest posrednim exportem pracy inzynierow, naukowcow czy robotnikow opracowywujacych maszyny i urzadzenia, ich praca jest w cenie ropy i gazu. W Arabii Saudyjskiej w cenie ropy sa importowane maszyny i fachowcy, zasadnicza roznica.
      Ale ze Zachod potrzebuje surowcow musi je tez z Rosji importowac a tym samym oplacac prace inynierow robotnikow nakowcow Rosjan w tym calym przemysle pracujacym. Nie jest to bezposredni export maszyn ale posredni juz tak.

Poza tym Rosja oczywiscie nie na Zachod ale exportuje bezposrednie maszyny czy urzadzenia przez siebie skonstruowane i produkowane. Do krajow 3 Swiata jak reaktory jadrowe czy bron. Tu Zachod nie bardzo moze Rosje w tym powstrzymac, chociaz probuje, i dlatego to sie dzieje tez.

Wiem za duzo dla Ciebie i za madrze droga Evo
      • boomerang Re: Jeśli to nie paranoja, to co to jest? 31.12.21, 09:54
        >Wiem za duzo dla Ciebie i za madrze droga Evo

Więcej kultury i szacunku dla kobiet. Chyba tego można dziś wymagać nawet od potomka złotej ordy.

• europitek Re: Jeśli to nie paranoja, to co to jest? 31.12.21, 14:20
          boomerang napisał:
          > Chyba tego można dziś wymagać nawet od potomka złotej ordy.

Przesada! Różne są zboczenia...
      • eva15 A ja jestem samochwała 31.12.21, 15:46
        jorl9 napisał(a):

> Wiem za duzo dla Ciebie i za madrze droga Evo

Piszesz długie epistoły a wszystko po to, by udowodnić samemu sobie, jaki jesteś wyjątkowo mądry. Mogę sobie wyobrazić, że po napisaniu biegasz po pokoju i walisz się z zadowoleniem w piersi pokrzykując gromko do lustra:
        "Ale jestem mądry, jestem najmądrzejszy!"

Przypomina mi się stosowny wiersz Brzechwy, on jest o tobie:

Samochwała w kącie stała
        I wciąż tak opowiadała:

"Zdolna jestem niesłychanie,
        Najpiękniejsze mam ubranie,
        Moja buzia tryska zdrowiem,
        Jak coś powiem, to już powiem,
        Jak odpowiem, to roztropnie,

W szkole mam najlepsze stopnie,
        Śpiewam lepiej niż w operze,
        Świetnie jeżdżę na rowerze,
        Znakomicie muchy łapię,
        Wiem, gdzie Wisła jest na mapie,
        Jestem mądra, jestem zgrabna,
        Wiotka, słodka i powabna,
        A w dodatku, daję słowo,
        Mam rodzinę wyjątkową:
        Tato mój do pieca sięga,
        Moja mama - taka tęga
        Moja siostra - taka mała,
        A ja jestem - samochwała!"

/J.Brzechwa: "Samochwała"/

• boomerang Re: A ja jestem samochwała 31.12.21, 15:57
          Świetnie jeżdżę na rowerze,

strzał w 10-tkę.
        • jorl9 Re: A ja jestem samochwała 04.01.22, 18:13
          eva15 napisała:

> Piszesz długie epistoły a wszystko po to, by udowodnić samemu sobie, jaki jeste
          > ś wyjątkowo mądry.

Pisalem ze to za madre dla Ciebie droga Evo co napisalem, zgadza sie...

> Mogę sobie wyobrazić, że po napisaniu biegasz po pokoju i wa
          > lisz się z zadowoleniem w piersi pokrzykując gromko do lustra:
          > "Ale jestem mądry, jestem najmądrzejszy!"
          >
          > Przypomina mi się stosowny wiersz Brzechwy, on jest o tobie:
          >
          > Samochwała w kącie stała
          > I wciąż tak opowiadała:

> A ja jestem - samochwała!"[/i]
          >
          > /J.Brzechwa: "Samochwała"/
          >

No widzisz Evo, nie od razu tak zamiast usilowac ze mna dyskutowac i co Twoj argument to nastepny do bani.
          Wierszykiem mnie, wierszykiem.
    • eva15 Sankcje przeciw Rosji są w pełni uprawnione 31.12.21, 15:41
      Jest jak podejrzewałam- sankcje przeciw Rosji są uprawqnione i WTO nie ma tu nic do gadania.

Rzecz ma swoje oparcie w ONZ, walcząc niby to z terroryzmem wprowadzono uprawnomocnienie sankcji przeciw tym, którzy uznani są za chuliganów politycznych:

de.wikipedia.org/wiki/Sanktionsliste

• jorl9 Re: Sankcje przeciw Rosji są w pełni uprawnione 04.01.22, 18:25
        eva15 napisała:

> Jest jak podejrzewałam- sankcje przeciw Rosji są uprawqnione i WTO nie ma tu ni
        > c do gadania.
        >
        > Rzecz ma swoje oparcie w ONZ, walcząc niby to z terroryzmem wprowadzono uprawno
        > mocnienie sankcji przeciw tym, którzy uznani są za chuliganów politycznych:
        >
        >
        > de.wikipedia.org/wiki/Sanktionsliste

Kiedys moj szef biura konstrukcyjnego w Polsce opowiadal ze nie chce zadnych kobiet inzynierow kostruktorow w tym przypadku elektronikow. Bo jego doswiadczenie bylo takie ze jak facet cos spieprzy w przez siebie konstruowanym urzadzenu to sie go opieprzy, ten na to w duchu bedzie klal, ponuro lypal warczac pod nosem, ale wezmie sie za robote aby poprawic co spieprzyl. I tak jest OK, efekt sie liczy w koncu przeciez czyli dobre urzadzenie.
        Baba inzynier w takim przypadku bedzie lazila co rusz do szefa aby opowiadac dlaczego spieprzyla, zaraz tysiace powodow, ona tak naprawde nie winna. Zamiast usiasc i zrobic juz dobrze.
        Przyznam ze ja osobiscie nie mialem zadnej podwladnej inzynier u mnie w Niemczech, sami faceci, fakt ze bardzo malo jest inzynierek napewno elektroniczek wiec nie mialem za bardzo mozliwosci sprawdzic zdanie mojego szefa z Polski jeszcze.
        Co prawda przed kilku laty mialem nawet 2 co CV wyslaly i z nimi rozmawialem, reka mnie swierzbila aby dac szanse jednej z nich, kobiecie mimo ze miala tylko bacherlor a wolalem z master, zwlaszczy jedna byla dosc dobra ale po rozmowie ze mnie odwolala swoje podanie i powiedziala ze najpierw zrobi master. Chyba przestraszylem ja wymaganiami mysle. I slusznie, niech sie poduczy jeszcze.

Wracajac do Ciebie droga Evo wlasnie cecha o ktorej moj szef z Polski ostrzegal w stosunku do kobiet u Ciebie jest jak najbardziej.
        Bo idiotyzmy pisalas w dyskusje ze mna, teraz sie przerzucilas na cos innego aby kuchennymi schodami miec jakos jakby racje.
        A w jej meritum dotyczacym "paranoji politykow zachodnich" nie masz.
      • pijatyka Re: Sankcje przeciw Rosji są w pełni uprawnione 09.03.22, 21:10

Teraz będą jeszcze bardziej niż kiedykolwiek.

• jorl9 Re: Jeśli to nie paranoja, to co to jest? 04.01.22, 19:54
      lubat napisał:

> A ja sądzę, że to Ty piździsz, bo nie podejrzewam, że swoim ścisłym, inżyniersk
      > im umysłem nie załapałeś, że ja pisałem zupełnie o czym innym, niż Ty tu polemi
      > zujesz. Mniejsza już o to, skąd wziąłeś te 6-8%, ale są to dane stanowczo zawyż
      > one.

W te 6-8% sa wliczeni wszyscy czyli lesbijki czy geje czy pomieszani plciowo bo majacy organy zenskie i meskie w roznym stosunku. Zreszta tak naprawde % sa nie wazne wazne jest ze tacy istnieja.

U mnie w Niemczech obecnie w kazdym ogloszeniu firmy po pracownikow jest m/w/d czyli d tez divers czyli mieszanki plci. To rozumiem jako rownouprawnienie, dla Ciebie za daleko prawda? Myslisz ze wystarczy ze nie bedziesz byl za wieszaniem innych jak hetero? Nie, ci inni maja prawo byc traktowani tak samo, i to dokladnie tak samo jak hetero. Aby nie musieli sie chowac jak to dotad jest bo jak sie wyda to zaraz bedzie taki "zbokiem" "zboczencem" nazywany. Tak walsnie Ty ich tez nazywasz. Nie maja sie tez wstydzic ze takimi sa.

> Mnie chodziło nie o same odstępstwa od społecznie uznawanych norm, by nie nazyw
      > ać ich zboczeniami,

>tylko o prawdziwy terror wywierany przez tę grupę lub w jej
      > imieniu wobec reszty społeczeństwa, tej "normalnej" części. Otóż ja rozumiem i
      > respektuję ludzi, którzy nie mogą się psychicznie pogodzić ze swoją biologiczn
      > ą płcią, ale pewnie sam zauważyłeś, że ostatnio pojawiła się cała fala zboków,
      > którzy ogłaszają się kobietami, nie goląc nawet brody, nie mówiąc już o usunięc
      > iu "męskości". Robią to, by np. przebywać z kobietami w pomieszczeniach, gdzie
      > tylko one mają wstęp.

Nie to nie jest terror to jest po to aby w lby takim prymitywom jak Ty wbic w koncu ze oni maja byc uwazani za normalnych i dokladnie maja byc uwazanie za ludzi o dokladnie takich samych prawach. I zeby takie prymitywy jak Ty Eva czy f1, s13, e8 itd ich nie nazywali zbokami. Bo nazywanie ich zbokami to wlasnie faktyczna mowa nienawisci.

A jakies oszustwa? Gdzie ludzie to sa oszustwa no i? Poza tym w saunach np. jest normalne ze kobiety i mezczyzni sa nadzy w jednym pomieszczeniu wiec jak bedzie taki divers albo oszust ze jest divers to co sie stanie? Acha, w prymitywnych krajach nie ma wspolnych saun, wiem.

>Także w sporcie, by rywalizować z biologicznymi kobietami

Acha?
      To jak bylo z Walasiewicz?
      de.wikipedia.org/wiki/Stanisława_Walasiewicz

To ta polska sporsmenka przed wojna co wygrywala i wygrywala. A dlaczego wygrywala?
      Cytat z WiKi:
      Am 4. Dezember 1980 wurde Walsh als Passantin bei einem bewaffneten Raubüberfall in Cleveland erschossen. Bei ihrer Obduktion stellte man anhand ihrer Geschlechtsorgane fest, dass Walsh intersexuell war. Sie hatte keine Gebärmutter und einen dysfunktionalen, unterentwickelten Penis. Eine Chromosomenanalyse ergab später, dass sie sowohl männliche als auch weibliche Geschlechtschromosomen besaß.[

I tlumaczenie:
      4 grudnia 1980 r. Walsh został zastrzelony jako przechodzień podczas napadu z bronią w ręku w Cleveland. Podczas autopsji, na podstawie jej narządów płciowych stwierdzono, że Walsh jest interseksualna. Nie miała macicy i dysfunkcyjnego, słabo rozwiniętego penisa. Analiza chromosomalna wykazała później, że miała ona zarówno męskie, jak i żeńskie chromosomy płciowe.

Dlatego wygrywala bo byla divers. Ale udawala kobiete. Niechby sprobowala powiedziec ze ma mieszanke narzadow plciowych!

> . Ale o tym nie wolno nawet wspomnieć w mediach, bo to "mowa nienawiści".

W polskiej WiKi o Walasiewiczowej ani slowa o jej mieszance plciowej, nie wspominacie po polsku. Cisza. Dlaczego? leb w piach?
      • jorl9 Re: Jeśli to nie paranoja, to co to jest? 04.01.22, 19:59
        jorl9 napisał(a):

> U mnie w Niemczech obecnie w kazdym ogloszeniu firmy po pracownikow jest m/w
        > /d
        czyli d tez divers czyli mieszanki plci.

Np tu:

www.mut-job.de/landingpage/ihr-job-als-hardware-entwickler
        m/w/d.

Dziwne prawda? Acha Zachod spedalony, upadnie przez to. Tak uwaza Ostblockowiec z PKB/leb 3 razy mniejszym jakw tych spedalony Niemczech. Dalczego taki maly PKB/leb macie? Moze tez dlatego?
      • lubat Re: Jeśli to nie paranoja, to co to jest? 04.01.22, 21:01
        Jorl, nie wiem, od czego Ty dostajesz takiego słowotoku? Czyżby Twój inżynierski umysł nie był w stanie wyrazić myśli krótko i zwięźle? A może to uboczne skutki *ebania qurew, o czym często informujesz publikę.

Mnie to, prawdę mówiąc, w ogóle nie obchodzi, kto z kim uprawia seks. Takich, co o tym opowiadają o tym, traktuję jako "seksualnych gawędziarzy", ale nie toleruję tych, którzy obnoszą się ze swoimi skłonnościami z transparentami w demonstracjach. Oni są podobni w swoim natręctwie do agitatorów religijnych, którzy czasami dzwonią do moich drzwi i chcą mnie uszczęśliwić swoją prawdziwą wiarą. Różnica jest taka, że tych agitatorów odsyłam do diabła, a ci seksualni ekshibicjoniści zjeżdżający z całego kraju narzucają się wszystkim ze swoimi odchyłkami. Coś w rodzaju: nie lubisz disco-polo, no to ci puszczę ją na cały regulator. Bo ja ją lubię.
    • malkontent6 Fajnie się to czyta teraz 09.03.22, 21:33
      lubat napisał:

> UE i USA wprowadziły wszystkie możliwe sankcje przeciw Rosji

Fajnie się czyta ten tekst komsomolca teraz, dwa i pół miesiąca po jego napisaniu. Można go teraz ocenić z innej perspertywy.

Okazuje się, że to nie były wszystkie sankcje możliwe do wprowadzenia. Putin jakimś sposobem przekonał resztę świata, że można i trzeba dokuczyć Rosji jeszcze bardziej.

Czy nasi komsomolcy nadal popierają Putina?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka