Dodaj do ulubionych

Do Rachelki i Dany

IP: *.aster.pl 07.11.04, 18:21
Jeśli używacie PC-ta z Windows XP, to może zainstalujcie sobie polską klawiaturę? To się robi tak:

W menu START wchodzicie na USTAWIENIA, dalej na PANEL STEROWANIA, dalej OPCJE REGIONALNE, dalej JĘZYKI, SZCZEGÓŁY. Otworzy się okno, w którym możesz wybrać domyślny [default] język. Wybierz polski. Klawiaturę [programisty]. Ewnentualnie sięgnijcie po pomoc Windows, poprowadzą Was krok po kroku. Mnie dość męczy czytanie po polsku bez ogonków. W końcu to nie taka znów fatyga napisać ę po wciśnięciu kombinacji Alt+e, czy ź po Alt+x. A przy tym pozostają Wam bez zmian wszystkie czcionki angielskie. Zresztą klawiatur możecie mieć skolko ugodno i przełączać je sobie stosownie do potrzeby.

Pozdrowienia,

C.
Obserwuj wątek
    • Gość: aki eeee nie bądz wrażliwy taki IP: 80.51.161.* 07.11.04, 18:26
      pzdr.aki
    • Gość: rachelka Re: Do Rachelki i Dany IP: *.twcny.rr.com 07.11.04, 18:26
      dzieki ale ja jestem LENIFA. na pewno kiedys zainstaluje,a ja POMOCNIKOF mam az
      za wielu. z DROGIEJ strony nie bedzie tak fajnie ROZMAFIAC o BADACH ani o ilosci
      GARUF w JAGOLARACH ani KORWETACH, bo wszystko bedzie MORZNA zrozumiec. poprawie
      sie z czasem jak moj JALGOLAR przestanie KACHAC i jak wypije CHERBATE BUSZA.
      • mawrys Do Rachelki 07.11.04, 18:32
        chyba już mało trzeźwa jesteś, tylko nie wsiadaj za kółko, szkoda ludzi...
        • Gość: rachelka Re: Do Rachelki IP: *.twcny.rr.com 07.11.04, 20:28
          mawrys napisał:

> chyba już mało trzeźwa jesteś, tylko nie wsiadaj za kółko, szkoda ludzi...
          kolko sie samo kreci jako,RZE mam ALTOMATIK. moj JAGULAR zawsze wie,gdzie
          jechac,gorzej z POLSKOM CCIONKA
      • Gość: Cep Re: Do Rachelki i Dany IP: *.aster.pl 07.11.04, 19:08
        Ale -
    • dritte_dame Lepiej silniej pracować mózgiem ... 07.11.04, 19:02
      Gość portalu: Cep napisał(a):

> Mnie dość męczy czytanie po polsku bez ogonków.

Lepiej silniej pracować mózgiem niż palcami :)

Nie tylko rodzaj uzytych liter nie jest bardzo istotny ale nawet kolejnosc
      liter w slowach:

"Zdognie z nanjwoymszi baniadmai perzporawdzomyni na bytyrijskch
      uweniretasytch nie ma zenacznia kojnoleść ltier przy zpiasie dengao sołwa.
      Nwajżanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria była na siwom mijsecu,
      ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać
      polbemórw ze zozumierniem tksetu. Dzijee się tak datgelo, ze nie czamyty
      wyszistkch lteir w sołwie, ale cłae sołwa od razu.
      "

www.mrc-cbu.cam.ac.uk/personal/matt.davis/Cmabrigde/

• Gość: Cep Re: Lepiej silniej pracować mózgiem ... IP: *.aster.pl 07.11.04, 19:04
        Chyba mam dyspalcję.
        • Gość: Cep Re: Lepiej silniej pracować mózgiem ... IP: *.aster.pl 07.11.04, 19:10

> Chyba mam dyspalcję.

Po namyśle - chyba jednak mam też dyzmózgję.
          • Gość: dana33 Re: Lepiej silniej pracować mózgiem ... IP: *.broadband.actcom.net.il 07.11.04, 19:23
            cep, nic nie musze zmieniac oprocz jezyka w odpowiednim miejscu. ale mi troche
            tego za duzo. musze miec w glowie automatycznie klawiature angielska, niemiecka
            i hebrajska. jeszzce gdzie uderzyc, zeby mi wyszlo o z kreska, to juz za duzo
            jak na moje stare komorki szare. nie tak strasznie, nie len sie. ostatnie dwa
            lata doskonale rozumiales co pisze, jak oczywiscie chciales zrozumiec.. :)
            • Gość: Cep Re: Lepiej silniej pracować mózgiem ... IP: *.aster.pl 07.11.04, 20:12
              Wiem, ja to wszystko wiem, nawet widziałem w Haaretzu parę razy tekst angielski odwrotnie, z prawej na lewą, naprawdę współczuję, ale ---

Ale chciałbym chociaż raz zobaczyć Twój tekst ze wszystkimi polskimi diakrytykami. To tak elegancko wygląda, nie jak w jakimś bylejakim telegramie. A poza tym musiałabyś się trochę namyślać, gdzie co postawić i przy okazji byłoby trochę czasu na ewnetualne korekty. U mnie tak to zawsze działa. Czytam to, co napisałem ponownie, wprowadzam poprawki i niemal zawsze przyłapuję się na tym, że coś w tekście nie gra, że trzeba coś wyrzucić, albo skorygować.

I tego. Nie śmiem polecać.

A polskie literki małe masz wszystkie w kombinacji z Alt (asnceolz), tylko ź masz Alt+x; duże litery Shift+Alt. To proste. Ustawiłem sobie klawiaturę tak, że mam działający Alt po obu stronach, nie tylko z prawej.
        • Gość: rachelka Re: Lepiej silniej pracować mózgiem ... IP: *.twcny.rr.com 07.11.04, 20:25

> Chyba mam dyspalcję.
          praecocs?
          • Gość: Cep Re: Lepiej silniej pracować mózgiem ... IP: *.aster.pl 07.11.04, 20:41
            To na Twojej klawiaturze c jest przed x. U mnie jest całkiem odwrotnie.
            • Gość: rachelka Re: Lepiej silniej pracować mózgiem ... IP: *.twcny.rr.com 07.11.04, 20:43

> To na Twojej klawiaturze c jest przed x. U mnie jest całkiem odwrotnie
              oops x polecialo z wrazenia, nad praecoxc. co to z czlowieka robi stres przed..
      • Gość: Alfred Mozna tez uzywac tylko gornej polowy liter i tez IP: *.detroit-19rh16rt-20rh15rt.mi.dial-access.att.net 07.11.04, 19:31
        mozg wylapie tresc. Mnie nie przeszkadza ani nieuzywanie umaltow, ani polskich
        czy francuskich ogonkow.
        • marcus_crasuss Re: Mozna tez uzywac tylko gornej polowy liter i 07.11.04, 20:15
          Gość portalu: Alfred napisał(a):

> mozg wylapie tresc. Mnie nie przeszkadza ani nieuzywanie umaltow,

Ale ty masz dzisiaj dzien !

Co to znowu do cholery jest "umaltow" ?
          • Gość: dana33 Re: Mozna tez uzywac tylko gornej polowy liter i IP: *.broadband.actcom.net.il 07.11.04, 20:47
            "przepalczyl" sie, mial na mysli umlautow, umlaut, to te kropeczki w niemieckim
            nad u a o czyli ü ä ö
            • Gość: Cep Weź, Dana, spróbuj IP: *.aster.pl 07.11.04, 20:51
              chociaż raz. Co Ci szkodzi?
              • Gość: dana33 Re: Weź, Dana, spróbuj IP: *.broadband.actcom.net.il 07.11.04, 21:01
                cep, nudnik!!! nie chcesz mnie namowic na cos bardziej przyjemnego??? :)
                moze jutro, teraz juz za pozno, i wogole ide zaraz spac, bo oczka mi sie
                kleja... :)
                • Gość: Cep Re: Weź, Dana, spróbuj IP: *.aster.pl 07.11.04, 21:03
                  No tak, po kalorycznej CZULĘTOWEJ BĄBIE każdemu się kleją. No niech tam.
                  • Gość: Cep A propos BĄBY IP: *.aster.pl 07.11.04, 21:05
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=16828203&a=17426651
    • krystian71 Re: Do Rachelki i Dany 07.11.04, 20:19
      a mnie na kursie pouczyli,ze w internecie nie uzywa sie polskich znakow,bo czytajacemu moga rozne dziwne robaczki sie pokazywac i zaprzestalem
      Szybcija sie pisze,choc czasem trzeba sie zastanowic co to sa te baby:)))
      • Gość: Cep Re: Do Rachelki i Dany IP: *.aster.pl 07.11.04, 20:44
        Te pouczenia to z zamierzchłych czasów. Teraz wszystko się pokazuje. A jak Ci wyskakują krzaczki, to znaczy, że przeglądarki nie nastawiłeś na automatyczne wyszukiwanie poprawnego kodowania. Ot i cała tajemnica.
        • krystian71 Re: Do Rachelki i Dany 07.11.04, 20:48
          mnie nic nie wyskakuje,ja tak tylko altruistycznie,żeby rozmówcy nie męczyć
          • Gość: rachelka Re: Do Rachelki i Dany IP: *.twcny.rr.com 07.11.04, 20:54
            krystian71 napisała:

> mnie nic nie wyskakuje,ja tak tylko altruistycznie,żeby rozmówcy nie męczyć
            uwazaj krystek bo temat sliski od wyskakiwania do stawania latwe przejscie a
            wtedy temat sie nie skonczy, w dodatku jak cep z BABA i BADEM wejdzie. to nawet
            moj JAGULAR przestanie byc ALTOMATIK:)
            • krystian71 Re: Do Rachelki i Dany 07.11.04, 21:00
              Ja wasze baby i bady widze i czytam namietnie,mi zadne krzaczki nie wyskakuja,chyba,ze ktos bukwami pisze
              pozdr
      • Gość: test Re: Do Rachelki i Dany IP: *.telia.com 07.11.04, 20:54
        Jakies glupstewka ktos tu wypisuje ze po wcisnieciu Alt e napisze moj komputer
        polskie e. To nie prawda.
        -→Nb$↓/↨0♪♫☼►◄↕‼¶§▬↨↑↓→←∟↔▲ !"#$%&'()*+,-./012
        <FGPZefdnoxéâäàåçêëèïîìÄÅÉæÆôöòûùÿÖÜø£Ø×ƒáíóúñѪº¿®¬½¼¡«┤¥╚Ê♂☻ËÈ▄µþÞÚÛÛ
        ­­Ùýݯ´­·☻
        esh. Zmeczylem sie szukaniem nie ma polskiego e.
        znajdziesz go naciskajac Alt + ronoczesnie cyfre np 245 i puscisz to wyskoczy
        ten znak ale polsiego e sie nie doszukalem
        • Gość: rachelka Re: Do Rachelki i Dany IP: *.twcny.rr.com 07.11.04, 20:56
          Gość portalu: test napisał(a):

> Jakies glupstewka ktos tu wypisuje ze po wcisnieciu Alt e napisze moj komputer
          > polskie e. To nie prawda.
          > -→Nb$↓/↨0♪♫☼►◄↕‼&pa
          > ra;§▬↨↑↓→←∟↔▲ !"#$%&'()*+
          > ,-./012
          > <FGPZefdnoxéâäàåçêëèïîìÄÅÉ&aeli
          > g;ÆôöòûùÿÖÜø£Ø×ƒáíóú&nt
          > ilde;Ѫº¿®¬½¼¡«┤
          > ;¥╚Ê♂☻ËÈ▄µþÞÚÛ
          > Û
          > ­­Ùýݯ´­·☻
          > esh. Zmeczylem sie szukaniem nie ma polskiego e.
          > znajdziesz go naciskajac Alt + ronoczesnie cyfre np 245 i puscisz to wyskoczy
          > ten znak ale polsiego e sie nie doszukalem
          telia niedawno pisales o zgubnym skutku jedzenia kancerogennego miesa. nie
          wiedzialam,ze ty juz w tak powaznym stanie? tylko nie cytuj jakis ostatecznych
          wersetow z KORANU, bo zamkne kompa.
        • Gość: Cep Re: Do Rachelki i Dany IP: *.aster.pl 07.11.04, 21:01
          A nastawiłeś sobie polski jako domyślny [default]? A zaznaczyłeś jako domyślną czcionkę CE [Central European]? To wszystko prosta konfiguracja. Nawet ja, komputerowy ciemniak, potrafię to zrobić. Mimo dyspalcji i dyzmózgii.

A najlepiej to poproś o pomoc jakiegoś komputerowego geniusza z sąsiedztwa. Napewno gdzieś taki w pobliżu mieszka. Najlepiej taki co ma 12-15 lat. Taki się nie wymądrza, tylko zrobi co trzeba i jest zadowolony już z tego tylko, że zrobił. Pokonał maszynę.
          • Gość: kompis Czy ty myslisz ze my palcem ruszymy? IP: *.telia.com 07.11.04, 21:09
            Kompis. Sluchaj . Czy ty myslisz ze ja tam bede przestawial komputer na to i
            tamto. Ja bawilem sie komputerami 20 lat temu w 73 roku robilem na duzych
            komputerach jezyk fortran do programowania technicznych obliczen, pozniej inne
            itd. Przyszly w koncy te PC i na poczatku to nawet w basicu piosenki pisalem na
            PC i bylo fajnie ale dzisiaj siada sie do komputera aby sobie piardac,
            zaangazowanie "sero". To nie ubaw juz. to koniecznosc. Dlatego nie zmieniam nic
            co nie jest potrzebne. Bo to niepotrzebne.
            • Gość: Cep Re: Czy ty myslisz ze my palcem ruszymy? IP: *.aster.pl 07.11.04, 21:11
              No to nie przestawiaj. Jak nie masz ochoty.

Wolisz wspominać, jak na Fortranie farta zaprogramować - Twoja wola. Ot i wszystko.
              • Gość: NItakzle Podpowiedz mi raczej IP: *.telia.com 07.11.04, 21:15
                Polskie e mosi byc w tabeli winowsa znakow. Jaka kombinacje Alt i cyfre
                nacisnoc aby wyszlo polskie e. To najprosciej. Na inne znaki mam po prostu
                tabele jak pisze listy techniczne itd to cyk Alt+ cyfra i mam znak, to chyba
                najprosciej.

£= Alt+156
                ♪= Alt + 13

A jaka cyfra + Alt daje polskie e
                • Gość: Cep Re: Podpowiedz mi raczej IP: *.aster.pl 07.11.04, 21:22
                  Zajrzyj sobie do MSWorda. Insert Symbol. Nastaw sobie jakąkolwiek czcionkę CE. Pojawi się tabela; znajdź ę i będziesz miał oznaczenie cyfrowe. Nie mogę sprawdzić, czy to działa, bo sobie klawisze z cyframi - te z prawej - przekodowałem na inne funkcje. Np. na 0 mam kalkulator. Itd. Jak nie masz czcionek CE, pobierz sobie z Internetu. nic prostszego. Są wszystkie możliwe kroje.
                  • Gość: Uparty albo glupi [...] IP: *.telia.com 07.11.04, 21:24
                    Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                    • Gość: Cep Re: Podpowiedz mi raczej IP: *.aster.pl 07.11.04, 21:29
                      Ja Ci ciemniaku podaję wędkę. Rybę sam se złap, OK?
                      • Gość: rachelka Re: Podpowiedz mi raczej IP: *.twcny.rr.com 07.11.04, 21:33

> Ja Ci ciemniaku podaję wędkę. Rybę sam se złap, OK?
                        ale on nie moze, bo nawet robaka nie potrafi nalozyc bez narzekania do
                        drugich,ze sliski i sie wykreca. sissy.
            • Gość: rachelka Re: Czy ty myslisz ze my palcem ruszymy? IP: *.twcny.rr.com 07.11.04, 21:15
              Gość portalu: kompis napisał(a):

> Kompis. Sluchaj . Czy ty myslisz ze ja tam bede przestawial komputer na to i
              > tamto. Ja bawilem sie komputerami 20 lat temu w 73 roku robilem na duzych
              > komputerach jezyk fortran do programowania technicznych obliczen, pozniej inne
              > itd. Przyszly w koncy te PC i na poczatku to nawet w basicu piosenki pisalem na
              >
              > PC i bylo fajnie ale dzisiaj siada sie do komputera aby sobie piardac,
              > zaangazowanie "sero". To nie ubaw juz. to koniecznosc. Dlatego nie zmieniam nic
              >
              > co nie jest potrzebne. Bo to niepotrzebne.
              no to juz wiem dlaczego taki powazny jestes jak ty ten fortran przerabiales.
              miales na pewno takie karteczki z dziorkami i sie bardzo wsciekales.
              • Gość: Stanskort Karteczki z dziurkami IP: *.telia.com 07.11.04, 21:22
                Za moich czasow to zniesli juz karteczki. Pozostaly tylko dziurki.
                • Gość: rachelka Re: Karteczki z dziurkami IP: *.twcny.rr.com 07.11.04, 21:25
                  Gość portalu: Stanskort napisał(a):

> Za moich czasow to zniesli juz karteczki. Pozostaly tylko dziurki.
                  nie pieprz dziorki byli juz wtedy .
          • Gość: rachelka Re: Do Rachelki i Dany IP: *.twcny.rr.com 07.11.04, 21:13

> A nastawiłeś sobie polski jako domyślny [default]? A zaznaczyłeś jako domyślną
            > czcionkę CE [Central European]? To wszystko prosta konfiguracja. Nawet ja, komp
            > uterowy ciemniak, potrafię to zrobić. Mimo dyspalcji i dyzmózgii.
            >
            > A najlepiej to poproś o pomoc jakiegoś komputerowego geniusza z sąsiedztwa. Nap
            > ewno gdzieś taki w pobliżu mieszka. Najlepiej taki co ma 12-15 lat. Taki się ni
            > e wymądrza, tylko zrobi co trzeba i jest zadowolony już z tego tylko, że zrobił
            > . Pokonał maszynę.
            oj nieprawda bo sie bardzo wymadrza jak rowniez epitety typy dooo leca. poza tym
            te prace sa czesto za niskie w hierarchii mlodziezy. first things first:)
            • Gość: Cep Re: Do Rachelki i Dany IP: *.aster.pl 07.11.04, 21:15
              Patrzcie, patrzcie, jak ta młodzież dziś dojrzewa.

No to obniżam wiek do 11-12 lat.
              • Gość: rachelka Re: Do Rachelki i Dany IP: *.twcny.rr.com 07.11.04, 21:21

> Patrzcie, patrzcie, jak ta młodzież dziś dojrzewa.
                >
                > No to obniżam wiek do 11-12 lat.
                to leca same gry na 12 palcow i tak szybko,ze dostajesz oczoplasu, o AOL nie
                wspominam nawet:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka