Dodaj do ulubionych

Reka Opatrznosci

19.12.22, 09:56
I tym razem sie Opatrznosc wmieszala w mistrzostwa swiata w futbolu. Nie dala gola strzelonego reka, jak Maradonie, ale pozwolila druzynie Mesjasza, oh pardon, Messiego wygrac karnymi.

Pominawszy zarty, ekipa argentynska byla druzyna z liderem. Francuzi maja swietnego pilkarza Mbappé, ale jest on jeszcze za mlody (24 lata) by byc liderem druzyny. I, jak widac, dobry lider, liczy sie bardziej niz dobry selekcjoner.

Mecz byl godny mistrzostw. Wyrownanie Francji w drugiej polowie niespodziewanie i zadziwiajace. Duzo goli strzelono z karnych i nie chce byc w skorze sedziego Marciniaka, ktore je dyktowal. Dlaczego? Bo przegrani maja podanego na talerzu winnego przegranej i jest nim sedzia spotkania:) Radzillbym panu Marciniakowi dalej trenowac na silowni, bo moze mu sie to przydac. Szczegolnie we Francji:)

PF

Obserwuj wątek
    • borrrka Fussball minimalnie mnie interesuje 19.12.22, 10:59
      Zero, null, zilch.
      Ale ze względów politycznych, ekonomicznych i moralnych powinno dojść do likwidacji FIFA.
      Albo bojkotu przez cywilizowane kraje.
      • polski_francuz Fussball 19.12.22, 11:15
        borrrka napisał:

" Zero, null, zilch. Ale ze względów politycznych, ekonomicznych i moralnych powinno dojść do likwidacji FIFA. Albo bojkotu przez cywilizowane kraje."

Dla Niemiec, ktore znasz i lubisz to byla cywilizacja, kultura i sens zycia. I dodam, ze dali ciala podobnie jak w stosunkach z Rosja.

Dla Polski to pamiec pana Gorskigo. Dla Francji szansa, zarnowana na stanie sie imperium futbolowym, dla Argentyny zemsta za Falklandy...itd, itp. Nie ra dady wywalic fultbolu - symbolu z naszej kultur. Chociaz te kompinacje i oszustwa katarskie i mnie niezbyt leza...

PF
        • borrrka To nabiera cech igrzysk rzymskich 19.12.22, 11:38
          Olbrzymie pieniądze, coraz niższa moralność "sportowa".
          Fascynacja fussballem w Rajchu pochodzi z czasów Adenauera, gdy nie mieli innych powodów do dumy.
          Dziś to czołówka demokracji europejskiej i osobiście wolę niemieckie samochody (choć jeżdżę Toyotą:)) od niemieckich piłkarzy.

Ale jeden plus jest - w odróżnieniu od baseball'a rozumiem cel (logistycznie), jaki przyświeca tym 22 milionerom goniącym za piłką.

Generalnie, sport się uprawia, a nie ogląda z puszką piwa.
          • stefan4 Re: To nabiera cech igrzysk rzymskich 19.12.22, 14:01
            borrrka:
            > Ale jeden plus jest - w odróżnieniu od baseball'a rozumiem cel (logistycznie),
            > jaki przyświeca tym 22 milionerom goniącym za piłką.

Logistycznym i każdym innym celem jest kasa, sam o tym wyżej pisałeś. Dziwactwem i zboczeniem współczesnego świata jest, że tyle kasy poświęca na tą kopaninę.

Ale czy w bejzbolu i wokół niego jest mniej kasy? Czy tylko jest inaczej rozłożona geograficznie?

- Stefan
            • borrrka Ale rozumiesz o co chodzi w baseballu? 19.12.22, 14:06
              Bo ja nie.
              • stefan4 Re: Ale rozumiesz o co chodzi w baseballu? 19.12.22, 15:06
                borrrka:
                > Ale rozumiesz o co chodzi w baseballu?
                > Bo ja nie.

No przecież o kasę, sam to słusznie napisałeś.

A jeśli chodzi Ci o formalne zasady gry dla zmylenia naiwnych, to dają się znaleźć nawet w Wikipedii. Od razu przyznaję się, że nie czytałem tego.

- Stefan
        • 1.melord Re: Fussball 19.12.22, 11:49
          ze względów politycznych, ekonomicznych i moralnych

Mistrzostwa swiata w pilce noznej oglada caly swiat,to olbrzymia promocja dla gospodarzy jak rowniez olbrzymia kasa do wydania ale rowniez do zarobienia,wiec...i ogromna korupcja,ktorej uniknac nie sposob.
          Qatar moze nie byl najlepszym miejscem do wyboru ale pokazal jednak,ze pieniadze nie wydal za darmo.
          Wszyscy organizatorzy Olimpiad,w/w mistrzostw robili to samo,jedynie takiego szumu nie bylo-klania sie poprawnosc polityczna (vide wspolne Euro 2012,ktore "sponsorowal" ukrainski oligarcha..nasi tez cos dolozyli?))

Ekonomiczna....stadiony budowaly firmy zagraniczne,niemieckie francuzkie ,inne.
          To one zatrudnialy pracowinikow,Qatar dawal jednie pieniadze i okresowe wizy,wiec one odpowiadaja za bezpieczenstwo pracownikow(podobno bylo sporo ofiar?) a nie zleceniodawca.
          Moralnych...LGBT stanowiac ulamek promila swiatowej populacji,probowalo zdominowac te mistrzostwa,na szczescie nie udalo sie pomimo propagandy demonizujace Qatar.

ps.jedynie Anglicy klekali osmieszajac sie w oczach publiki swiata...kolejny niepotrzebny absurd w sporcie.
          • stefan4 Re: Fussball 19.12.22, 14:01
            1.melord:
            > Mistrzostwa swiata w pilce noznej oglada caly swiat

Masz na myśli: kibole całego świata, prawda?

- Stefan
            • 1.melord Re: Fussball 20.12.22, 02:08
              stefan4 napisał:

> Masz na myśli: kibole całego świata, prawda?
              >
              > - Stefan
              >

rence opadajom....
    • 1.melord Re: Reka Opatrznosci 19.12.22, 11:20
      Uwazam jak wiekszosc ogladajacych w AU mecz,w srodku nocy(opinie i start 2 AM),ze to byl b.dobry mecz,emocjomujacy(nie pozwalal zasnac) trzymajacy w napieciu przez 0k 130 minut.
      W ogolnym przekroju Argentyna byla lepsza i slusznie wygrala.

Ten mecz powinni za kare polscy kopacze ogladac kiedy tylko zbierze sie kadra by uczyli sie jak gra sie zespolowo w pilke,Lewandowski na technike i zaangazowanie,kondycje i wlozone serce w gre Mbappe i Messiego szczegolnie.
      Sedzia pokazal sie z b. dobrej strony,majstersztykiem byla zolta kartka dla Francuza za symulowanie faulu w polu karnym Argentyny w koncowych minutach meczu.
      Wspaniale widowisko,nie zaluje zarwanej nocy,ktora bede odsypial przez kolejne dwa dni.

ps.Francja...widac bylo w podstawoej jedenstce 10 trenowalo na plazy ,jeden w mlynie
      • polski_francuz Re: Reka Opatrznosci 19.12.22, 11:39
        1.melord napisał(a):

"...ze to byl b.dobry mecz,emocjomujacy(nie pozwalal zasnac) trzymajacy w napieciu przez 0k 130 minut. W ogolnym przekroju Argentyna byla lepsza i slusznie wygrala."

I ja tak mysle. Scenariusz meczu nie mogl byc bardziej emocjonujacy.

"Francja...widac bylo w podstawoej jedenstce 10 trenowalo na plazy, jeden w mlynie"

Mbappé ma ponoc biala mame i oboje rodzicow na poziomie. Stad charakter mistrza co dodawszy zdolnosci fizyczne daje wielkiego plkarza. Co do innych, to masz racje. Dla wielu murzynow pilka to droga (czasami jedyna) do pieniedzy i kariery. I ciezko na to pracuja.

PF
    • szwampuch58 Re: Reka Opatrznosci 19.12.22, 13:54
      www.augsburger-allgemeine.de/newsticker/frueherer-us-praesident-obama-schwaermt-ueber-messi-der-groesste-aller-zeiten-id64922936-amp.html
    • stefan4 łapsko opaczności 19.12.22, 14:00
      polski_francuz:
      > I tym razem sie Opatrznosc wmieszala w mistrzostwa swiata w futbolu.

W takim razie od dzisiaj nie lubię Opatrzności. Przecie ma już ona wątek na temat światowego kopania gliniarza, to po co wyciąga łapę po więcej?

polski_francuz:
      > Nie dala gola strzelonego reka, jak Maradonie, ale pozwolila druzynie Mesjasza,
      > oh pardon, Messiego

Tak, tak, jak Marnotrava bierze spluwę i strzela, to czyni to nosem; a jak Mięśniak strzela, to ofierze mówi ,,pardon''. Ale czy ta wieść ma dla losów świata większe znaczenie niż na jeden wątek?

W każdym razie dobre, co się dobrze kończy. Po raz pierwszy byłem zadowolony z tego, że towarzysz Morawiecki Mateusz jest doświadczonym kłamcą. W przeciwnym razie bezczelnie ogoliłby nas z kolejnych 30 milionów na rzecz kopanych prominentów.

- Stefan
      • polski_francuz Reka Opatrznosci vs. bialy krolik 19.12.22, 16:08
        stefan4 napisał:

" W takim razie od dzisiaj nie lubię Opatrzności. Przecie ma już ona wątek na temat światowego kopania gliniarza, to po co wyciąga łapę po więcej?"

Opatrznosc uznala, ze jak jest mniej wpisow to sa czytane z wieksza uwaga. Czy, jak wolisz, uwaga czytania jest odwrotnie proporcjonalna do liczby wpisow.

" Tak, tak, jak Marnotrava bierze spluwę i strzela, to czyni to nosem; a jak Mięśniak strzela, to ofierze mówi ,,pardon''. Ale czy ta wieść ma dla losów świata większe znaczenie niż na jeden wątek?"

Losy swiata. Pomyslmy? Ano pierwszy argument jest taki ze sport daje upust samczej agresywnosci. Lepiej jak sie samce (samiczki tez juz zaczynaja) wyzyja na boisku niz w ogniu walki. Po drugie wchodzi historia. Tu trza wspomniec o rece Maradony i o zemscie za Falklandy. Historia nie zechciala (w latach 70-tych), by sie Lato zemscil za jesien 1939. Ale malo brakowalo...Jak bedziesz jeszcze hallakowal to poszukam innych argumentow.

" W każdym razie dobre, co się dobrze kończy. Po raz pierwszy byłem zadowolony z tego, że towarzysz Morawiecki Mateusz jest doświadczonym kłamcą. W przeciwnym razie bezczelnie ogoliłby nas z kolejnych 30 milionów na rzecz kopanych prominentów."

Forsa to nie wszystko. Wazne sa tez pienkne kobity, ktore usiluja zlapac bialego krolika:) Czemu o tym pisze? Pewnie poznalismy sie na Woodstock, a?

PF

• stefan4 Re: Reka Opatrznosci vs. bialy krolik 19.12.22, 16:33
          polski_francuz:
          > sport daje upust samczej agresywnosci. Lepiej jak sie samce (samiczki tez
          > juz zaczynaja) wyzyja na boisku niz w ogniu walki.

Czy potrafisz jakoś wykazać, że gnuśne gapienie się na tych, który wyżywają się na boisku, przytłumia ognie walki na świecie? Że niby przez celebrytyzm sportowy na świecie jest mniej wojen? Albo chociaż, że są one mniej krwawe? No dobra, mniejsza o wykazanie, ale może chociaż potrafisz zarysować jakąś korelację?

polski_francuz:
          > Forsa to nie wszystko. Wazne sa tez pienkne kobity

Zaraz, bo chyba nie jestem na bieżąco. Więc towarzysz Morawiecki Mateusz obiecał krezusom ze świeżo upuszczoną agresywnością samczą nie tylko pieniądze, ale również pienkne kobity? To może lepiej byłoby nie upuszczać im przedtem ich samczej agresywności przy pomocy kopanego balona? I kobity miałyby więcej frajdy, i nam by mniej głowę zawracano...

- Stefan
          • polski_francuz Re: Reka Opatrznosci vs. bialy krolik 19.12.22, 17:09
            stefan4 napisał:

" Czy potrafisz jakoś wykazać, że gnuśne gapienie się na tych, który wyżywają się na boisku, przytłumia ognie walki na świecie? Że niby przez celebrytyzm sportowy na świecie jest mniej wojen? Albo chociaż, że są one mniej krwawe? No dobra, mniejsza o wykazanie, ale może chociaż potrafisz zarysować jakąś korelację?"

Jedyna korelacja miedzy wojna a futbolem coming to my mind to wojna futbolowa miedzy Salwadorem a Hondurasem. Ale mecz to byl pretekst do poprzedzajacych je klotni. Na ile pamietam ksiazke Kapuscinskiego. No to wezmy forse. Zorganizowanie MS kosztuje. I ta forsa moglaby pojsc na zbrojenia.

" Zaraz, bo chyba nie jestem na bieżąco. Więc towarzysz Morawiecki Mateusz obiecał krezusom ze świeżo upuszczoną agresywnością samczą nie tylko pieniądze, ale również pienkne kobity?"

No coz zalezy jak pienkne. Jak bardzo pienkne, to pewnie 30 mln na wszystkich graczy nie wystarczy:)

PF

• j-k Argentynczycy byli po prostu lepsi. 19.12.22, 14:01
      w/g ocen fachowcow: - wiecj podan, wiecej strzalow w na bramke itd...

nie ma sie czym podniecac
      • polski_francuz Re: Argentynczycy byli po prostu lepsi. 19.12.22, 16:09
        j-k napisał:

" w/g ocen fachowcow: - wiecj podan, wiecej strzalow w na bramke itd... nie ma sie czym podniecac"

Mecz byl jednostronny w pierwszej polowie. Potem zaczal sie thriller i bylo ciekawie.

PF
    • felusiak1 Victor Padureanu? 19.12.22, 19:41
      Młodzież nie wie a starsi nie pamietają. 16 kwietnia 1972. Czerwona kartka dla Lubańskiego.
      Sędzia Padureanu był najbardziej znienawidzoną osoba w Polsce.
      • stefan4 Re: Victor Padureanu? 19.12.22, 22:55
        felusiak1:
        > Sędzia Padureanu był najbardziej znienawidzoną osoba w Polsce.

Źle pamiętasz. W 1972 pamięć o wydarzeniach sprzed 2 lat była jeszcze bardzo żywa i najbardziej znienawidzonymi osobami w Polsce byli (niekoniecznie w tej kolejności):
            • towarzysz Gomułka — chociaż już odsunięty od żłobu;
            • towarzysz Cyrankiewicz — którego obwiniano o współwydanie rozkazu strzelania do robotników;
            • towarzysz Kociołek — który namawiał stoczniowców do powrotu do pracy, jak się okazało wprost pod lufy Ludowego Wojska Polskiego;
            • towarzysz Korczyński — osobiście nadzorujący krwawą pacyfikację Trójmiasta;
            • towarzysz Tuczapski — czyniący to samo w Szczecinie.
        Do żadnego Papaduriaka ludzi nie mieli wtedy głowy. Może z wyjątkiem kiboli...

- Stefan
        • 1.melord Re: Victor Padureanu? 20.12.22, 02:04
          stefan4 napisal:

>Do żadnego Papaduriaka ludzi nie mieli wtedy głowy. Może z wyjątkiem kiboli...

Tradycyjne odwracanie kota ogonem w wykonaniu w/w,ktory wie najlepiej co kazdy uczestnik FS powinien myslec i jak reagowac,kogo wspierac ,kogo gnoic stawiaja oczywiscie poprawnie przecinki, gdyz bez nich nie potarfi odczytac tekstu.
          Watek jest o pilce a ty wyjezdzasz z Gomulka,ktory poszedl juz w odstawke a ty krzyczales innemu POmozemy

Lecz swoj narcyzm jesli juz nie za pozno ?

To cecha charakteru polegająca na tym, że dana osoba ma nieustanną potrzebę bycia lepszą, szanowaną, nie potrafi postawić się na czyimś miejscu . Osoba mająca skłonności narcystyczne potrafi być snobistyczna, arogancka i egocentryczna, gdyż ma poczucie, że została obdarzona wyjątkowymi zdolnościami czy talentam

ps.tja...kilka miliardow ludzi,ktorzy ogladali te mistrzostwa na calym swiecie to sami kibole.
          pol Australii(czytaj kiboli w/g Stefana) nie spalo(mecze pozno w nocy) by ogladac mecze reprezentacj tego kraju.Dodam tylko,ze pilka nozna w AU plasuje sie na 4-5 miejscu pod wzgledem popularnosci
          • felusiak1 Re: Victor Padureanu? 20.12.22, 03:11
            sztefek wie lepiej. sztefek nie krzyczał "POmozemy". Jego nie było wtedy na swiecie.

A co do Padureanu to podyktował rzut karny przeciwko nam, według nas niesłusznie i wyrzucił Lubańskiego z boiska i było po baletach. Bułgarzy wygrali 3:1. Do 68 minuty było 1:1 i wtedy Padureanu wyrzucil Lubańskiego. To były eliminacje grupowe do Olimpiady w Monachium. Ale wszysto wyszło na dobre bo Polska zdobyła mistrzostwo olimpijskie co w gruncie rzeczy nie ma znaczenia ale 2 lata później niemal doszła do finału Mudnialu. Niefortunna porażka z RFN w bajorze. A było tak blisko.
            A w TVP pokazywano 16 bramek, 16 bramek, 16 bramek, 16 bramek, 16 bramek, 16 bramek, 16 bramek, 16 bramek, 16 bramek, 16 bramek, 16 bramek, 16 bramek,
            • stefan4 pomylone zaimki 20.12.22, 10:05
              felusiak1:
              > sztefek wie lepiej.

Jeśli zamiast odnieść się do własnego stwierdzenia ,,Padureanu był najbardziej znienawidzoną osoba w Polsce'' koncentrujesz się na przekręcaniu mojego imienia, to znaczy, że interesuje Cię dyskusja nie o żadnej sprawie, tylko o dyskutantach. Dotąd powstrzymywałem się przed nazywaniem Cię ,,Filuciakiem'' albo ,,Falusiakiem'', ale może powinienem nauczyć się Twojego żargonu?

felusiak1:
              > sztefek nie krzyczał "POmozemy".

Nie, nie krzyczałem ,,pomożemy'' w latach 1970-tych. Chociaż miałem zrozumienie dla ludzi, którzy chwytali się każdego pozoru poprawy sytuacji i zakończenia wojny władzy z narodem.

felusiak1:
              > A co do Padureanu to podyktował rzut karny przeciwko nam

Przeciwko wam? Grałeś osobiście w tym męczu? Jakoś nie bardzo sobie wyobrażam, żeby Paducośtam dyktował cokolwiek karnego przeciwko ludziom przy telewizorach. Jeśli coś podyktował, to przeciwko nim, tym mięśniakom ganiającym po wybiegu za nasze pieniądze.

- Stefan
              • polski_francuz Gest Kozakiewicza 20.12.22, 18:37
                stefan4 napisał:

" Nie, nie krzyczałem ,,pomożemy'' w latach 1970-tych. Chociaż miałem zrozumienie dla ludzi, którzy chwytali się każdego pozoru poprawy sytuacji i zakończenia wojny władzy z narodem."

Piszesz o Gierku, ktory zakonczyl smutny grudniowy epizod podwyzki cen zywnosci i strajkow. I na poczatku budzil nadzieje. Potem sie glupio zapozyczyl i na tym sie jego piesn skonczyla. Nie zapomnijmy jednak, ze Polska byla pod ruska okupacja. Lagodna ale okupacja.

I tu wrocmy do futbolu. Tam byly nasze szanse by ruskim zrobic "jest Kozakiewicza". I stad wielcy pilkarze i siatkarze i stad wielcy trenerzy jak Gorski czy Wagner. Mecz siatkowki na olimpiadzie w Montrealu ogladalem do konca az do 25 czy 26 minuty przed 4 w nocy. I kopa w ruskie jaja zapamietalem i wielu innych tez.

" Jeśli coś podyktował, to przeciwko nim, tym mięśniakom ganiającym po wybiegu za nasze pieniądze."

Wowczas chodzilo jeszcze nie o pieniadze ale o wolnosc.

Pozdro

PF

• boavista4 Re: Gest Kozakiewicza 20.12.22, 20:43
                  Pefcia strzela, FS Kyle nosi.
                  • boavista4 Re: Gest Kozakiewicza 20.12.22, 20:44
                    Kule nosi
                • stefan4 o pomaganiu Gierkowi 20.12.22, 22:47
                  polski_francuz:
                  > Piszesz o Gierku, ktory zakonczyl smutny grudniowy epizod podwyzki cen zywnosci
                  > i strajkow. I na poczatku budzil nadzieje. Potem sie glupio zapozyczyl i na tym sie
                  > jego piesn skonczyla.

Moja wiedza o ekonomii i polityce była wtedy mizerna, jeszcze znacznie słabsza niż dzisiaj. Oczywiście nie potrafiłem przewidzieć, jak skończy się pieśń Gierka. Ale okrzyk ,,Pomożecie?!'' skierowany do ludzi, którym to on powinien był pomagać, raził mnie estetycznie. Gdyby krzyknął coś w rodzaju ,,czy jeszcze raz nam zaufacie?'', albo ,,czy pozwolicie pracą dla was odkupić nasze uliczne morderstwa?'', albo choćby ,,czy dacie nam jeszcze szansę?'', to może bym dał się omamić, że Partia naprawdę postanawia skończyć z błędami i wypaczeniami. Ale zamiast tego usłyszałem, że to lud ma Partii pomagać — to do mnie nie trafiało.

Teraz wiem, że zakończenie podwyżek i strajków oraz głupie zapożyczenie, to dwie strony tego samego (inflacyjnego) banknotu; nie da się ich od siebie odddzielić. Ówczesną fatalną sytuację gospodarczą Polski dało się ukryć, dopóki było skąd brać pieniądze. Gdyby się nie zapożyczył, to dla zakończenia podwyżek i strajków pozostawała tylko opcja militarna: wojskowa masakra kraju i pacyfikacja ludności. Gierek wybrał mniejsze zło i za to mu chwała. Tylko za to.

polski_francuz:
                  > I tu wrocmy do futbolu.

A to już beze mnie, wybacz...

- Stefan
    • gordon.robertson.1121 Re: Reka Opatrznosci 20.12.22, 22:48
      edition.cnn.com/2022/11/23/world/world-cup-politics-modern-world-analysis/index.html
    • boomerang Re: Reka Opatrznosci 20.12.22, 23:02
      Nie oglądałem finałowego meczu, świadomie, bo wolałem się wyspać, a mecz zaczynał się u mnie o 2 w nocy. Nie uważam żebym coś stracił, bo przecież wyspałem się. Rezultat meczu jest taki że wytatuowani wygrali z czarnymi, ale nie przekonywująco, a mnie to ani nie pomaga, ani nie przeszkadza. Byłoby nawet lepiej gdybym o tym nie wiedział.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka