Dodaj do ulubionych

Rasizm czy glupota

15.02.23, 08:51
Mlody Wietnamczyk Pham Phi Son wspomagal od 1987 roku kulejace NRD. W Niemczech urodzila sie jego corka, ktora ma juz 6 lat i nie zna rodzinnegp kraju swego Taty. Problem jest, ze podczas tych 37 lat w niemieckim raju, Azjata nie trzymal sie wzystkich przykazan i m.in. osmielil sie byc ponad pol roku w rodzinnym Wietnamie. W Niemczech sie dobrze zintegrowal i pracowal jako kucharz i w firmie handlowej.

Moze by tak pokazac troche zrozumienie dla 64-letniego Azjaty? Demonstracje w listopadzie 1989 w Lipsku tez byly niedozwolone a sie odbyly a przeciez nikogo nie wyslano na Sybir.

PF

Obserwuj wątek
    • polski_francuz W trybie naglym 15.02.23, 10:39
      polski_francuz napisał:

" Azjata nie trzymal sie wzystkich przykazan i m.in. osmielil sie byc ponad pol roku w rodzinnym Wietnamie."

I dlatego wladze niemeickie chca go z rodzina, w trybie naglym, wyrzucic z Niemiec.

PF

P.S. Sorry, pierwszy wpis nie byl jasny.
      • jorl11 Re: W trybie naglym 15.02.23, 10:59
        polski_francuz napisał:

> polski_francuz napisał:
        >
        > " Azjata nie trzymal sie wzystkich przykazan i m.in. osmielil sie byc ponad
        > pol roku w rodzinnym Wietnamie."

Pizdzisz jak zwykle PF. Ten Wietnamczyk aby zostac w Niemczech, zglosil sie na azyl. Aby azyl dostac twierdzil ze jakby wrocil do Wietnamu by siedzial w wiezieniu, bylby bity a moze i przez siepaczy komunistycznych zamordowany. I jak sie okazuje byl w Wietnamie 1/2 roku i wrocil. Nikt go tam nie bil w wiezieniu nie siedzial. A wiec powody azylu sa nieprawidziwe.

Przywiozl sobie z Wietnamu zone, duzo mlodsza bo szpanowal jaki to bogaty, ma z nia corke. 6 lat. Corka umie po wietnamsku w koncu on po niemiecku duka jego zona praktycznie nic po niemiecku, wiec po jakiemu gadaja z nia? A wiec w Wietnamie bedzie sie czula jak w domu chociaz to tak naprawde nie ma to znaczenia bo ludzie woza dzieci do obcych krajow i tez idzie. Jak dziecko z rodzicami przyjedzie do Niemiec nie umiejac tu jezyka i to idzie przeciez wiec jak pojedzie z Niemiec do Woetnamu tak samo niech sie tam uczy zyc.

Ale najwazniejsze jest co innego. Czy on, jego rodzina sa dla Niemiec zyskiem czy strata. A wiec sa ekonomicznie strata i to wielka. On sam przez te dziesieciolecia malo co pracowal tu, siedziel na socjalach, teraz kombinuje ze doczlapie sie do emerytury, bedzie ja mial mala bo malo wplacal wiec socjal bez pracy do konca zycie ma zapewniony.

To nasteony przypadek naplywowego ktory kradnie moje pieniadze.

> I dlatego wladze niemeickie chca go z rodzina, w trybie naglym, wyrzucic z Niem
        > iec.

Nic w trybia naglym bo go chca od lat wywalic z Niemiec, broni sie przez sady, petycje, trwa lata a on socjal ciagle kasuje w tym czasie.

Ale to jest dobry przypadek co sie bedzie zmieniac w Niemczech szerzej w Unii. Dotad Zachod straral sie przedstawiac siebie jako Dobrych Wujaszkow, Obroncow Prawa Czlowieka. To bylo potrzebne aby takie Chrl, Rosja i wiele innych waznych krajow a wrogich Zachodowi oskarzac o dyktatorstwo, mordowanie przeciwnikow. To byla dobra dzwignia ale koszty byly dla Zachodu duze. Wlasnie tacy jak ten Wietnamczyk co zyl na koszt innych.
        A ze Swiat sie zmienia, te moralnosci Praw Czlowieka juz nie daja sie wykorzystywac aby syfic w innych wrogich krajach wiec sa juz niepotrzebne tak naprawde. I teraz mozna zajac sie kosztami tego bycia Dobrym Wujkiem a wiec wywalac takich naplywowych ktorzy kosztuja wiecej jak daja. I jak slysze na szczebu Unii ostatnio takie postanowienie zapadly.

I dobrze.
        • szwampuch58 Re: W trybie naglym 15.02.23, 11:06
          Intiligenta interesuje tylko opluwanie" Helmutow".... taka linia partii jego
          Wlasny ogrodek zasrany:
          www.sport.pl/skoki/7,65074,29466110,turecki-skoczek-napisal-o-polakach-rasistach-teraz-tlumaczy.html#do_w=91&do_v=685&do_st=RS&do_sid=765&do_a=765&s=BoxSportImg1&do_upid=685_ti&do_utid=29466110&do_uvid=1676451587510
        • yabbaryt Re: W trybie naglym 15.02.23, 12:06
          Aby azyl dostac twierdzil ze jakby wrocil do Wietnamu by siedzial w wiezieniu, byłby bity a może i przez siepaczy komunistycznych zamordowany. I jak się okazuje byl w Wietnamie 1/2 roku i wrócił.
          Ciekawe co ty jorl naopowiadałeś władzą berlińskim jak starałeś się o pobyt?
          • polski_francuz Re: W trybie naglym 15.02.23, 12:22
            yabbaryt napisał:

"Ciekawe co ty jorl naopowiadałeś władzą berlińskim jak starałeś się o pobyt? "

Zgaduje, ze skarzyl sie rosjanie z pochodzenia byli zle w Polsce traktowani.

PF
          • jorl11 Re: W trybie naglym 15.02.23, 12:23
            yabbaryt napisał:

> Ciekawe co ty jorl naopowiadałeś władzą berlińskim jak starałeś się o pobyt?

Pisalem wiele razy na ten temat.
            Moja zony byla Kaszubka ze terenow ktore Polska podpie.dolila Niemcom za pomoca Wilsona 1918r. Jej ojciec byl z rodziny ktora podpisale Volksliste w 2WS, on byl w Wehrmahcie a wiec zostala uzna za obywatelke Niemiec. Mnie zapytano czy ja chce od razu dostac obywatelstwo niemieckie, powiedzialem ze tak i zostalo mi je nadane. Jestem takim jak co po po kilku latach, nie bedac Niemcami, tez moga dostac obywatelstwo niemieckie. Nie mam tzw "pochodzenia" mam obywatelstwo nadane, tylko ze szybko.
            I ja swoja praca jestem dla Niemiec cholernie przydatny, takich ja ja tylko dawac. Nie pracowalem w kmunistycznej pracy czyli na panstwowej posadzie, nie bralem socjalu, pracowalem w kapitalizmie.
            Wyjasnilem?

A poza tym sprawa Wietnamczyka jest inna, ja chcialbym zeby zostal ale wtedy jakby byl produktywnym czlonkiem spoleczenstwa tutaj. I mi wisalobywtedy na jakiej zasadze tu przybyl, ekomnomie jest moim kryterium. Ale on kradnie moje pieniadze i dlatego won z nim.
            A wspomnialem o tym ze oszukiwal bo PF jakos udawal ze nie.
            Nalezy sie go wywalic za to ze jest darmozjadem a jako ze prawnie trzeba to zrobic wiec sie sam podlozyl siedzac w Wietnamie 1/2r.
            Najlepiej byloby zmienic przepisy i wywalac naplywowych jak sa ekonomicznie nieprzydatni, tak byloby najczysciej, ale jest prawnie jak jest.
            • yabbaryt Re: W trybie naglym 15.02.23, 12:31
              Czy władze Berlina Zachodniego miały prawo przyznawać obywatelstwo niemieckie?
              • jorl11 Re: W trybie naglym 15.02.23, 12:54
                yabbaryt napisał:

> Czy władze Berlina Zachodniego miały prawo przyznawać obywatelstwo niemieckie?
                >

Oczywiscie, myslales ze nie???
                • yabbaryt Re: W trybie naglym 15.02.23, 13:23
                  Berlin Zachodni nie był de jure częścią NRF. Pamiętam wielki zdziwienie mojej byłej Claudii, gdy jej o tym powiedziałem. Sprawdziła w encyklopedii i zdziwko. A ona obywatelka RFN o tym nie wiedziała.
                  • vermieter Re: W trybie naglym 15.02.23, 14:05
                    yabbaryt napisał:

> Berlin Zachodni nie był de jure częścią NRF. Pamiętam wielki zdziwienie mojej b
                    > yłej Claudii, gdy jej o tym powiedziałem. Sprawdziła w encyklopedii i zdziwko.
                    > A ona obywatelka RFN o tym nie wiedziała.
                    >

To było bardziej skomplikowane. W każdym bądź razie ustawy Bundestagu były wprowadzane w życie w Berlinie Zachodnim przez Izbę Deputowanych w dosłownym brzmieniu.
                  • polski_francuz Re: W trybie naglym 15.02.23, 14:16
                    yabbaryt napisał:

" Berlin Zachodni nie był de jure częścią NRF. Pamiętam wielki zdziwienie mojej byłej Claudii, gdy jej o tym powiedziałem. Sprawdziła w encyklopedii i zdziwko.A ona obywatelka RFN o tym nie wiedziała."

Wydawali prawa pobytu to i paszporty pewnie tez.

PF
                    • yabbaryt Re: W trybie naglym 15.02.23, 14:39
                      Prawodawstwo w takich miejscach jak Berlin Zachodni było i jest mocno popie..lone. BZ udawał, że jest częścią NRF. Czy mieszkańcy BZ mieli obywatelstwo niemieckie czy może istniało obywatelstwo berlińskie. W sumie dzisiaj to bez znaczenia. W Niemczech nadal tułają się mentalni potomkowie wolnego miasta Gdańsk czy obywatele II Rzeszy
                      • jorl11 Re: W trybie naglym 15.02.23, 18:00
                        yabbaryt napisał:

> Prawodawstwo w takich miejscach jak Berlin Zachodni było i jest mocno popie..lo
                        > ne. BZ udawał, że jest częścią NRF.

Tam gdzie przeszkadzalo w stosunkach z Ostblockiem ale tez z wojskami okupujcymi bylo troche inaczej jak w Wescie. Np. nie bylo wtedy obowoakowej sluzby wojskowej w Bundeswehrze. Dlatego sporo mlodych facetow, co najmniej na czas wieku w ktorym mogli byc do wojska wziecie, a nie chcieli, przenoscili sie do Westberlina. Ale to akurat pomagalo na to aby Westberlin nie "wysechl" z ludzi bo w koncu to byla wyspa dla sporo ludzi niewygodna.
                        Tez nie powinny firmy westberlinskie dla wojska urzadzenia projektowac i produkowac. Ale ja osobiscie jedno takie w latach 80tych czyli jeszcze w Westberlinie urzadzenia dla wojska skonstruowalem wiec tez to byly tak troche malo przestrzegane.
                        Do Westberlina lataly tylko 3 linie lotnicze z USA, WB, Francja, cywilne, niemieckie jak Lufthansa nie mogly. Poza tym lecialy chyba na 3000metrow wysokosci nad DDRem, takie umowy na korytarze powietrzne z ZSRR. Jak sie lecialo to smiesznie nisko, jak sie osiagnelo Westdeutschland samolot w gore na te 8..10km. Fajnie bylo, a latalem duzo i wtedy juz. Sluzbowo do klientow na Westdeutschland a tez na urlopy gdzies tam w cieple kraje z rodzina.

>Czy mieszkańcy BZ mieli obywatelstwo niemi
                        > eckie czy może istniało obywatelstwo berlińskie.

Nie istnialo zadne obywatelstwo berlinskie a raczej westberlinskie. Bylo Niemieckie, Bundesrepublik. Mielismy paszporty Bundesrepubliki takie same jak mieszkancy Köln itd.
                        Ale przez DDR tranzitstrecka jechalo sie na dowod osobisty, tak pamietam.

Nie dlub sobie w nosie wyciagajac jakies tam polskie wymysly yabb.

> W sumie dzisiaj to bez znacze
                        > nia. W Niemczech nadal tułają się mentalni potomkowie wolnego miasta Gdańsk czy
                        > obywatele II Rzeszy

A co ma mentalnie cos tu do rzeczy? Mentalnie Ty jestes, drogi yabb, Kongresowiak czy Kresowiak z calym tym popapranym bagazem na sobie.
          • stefan4 Re: W trybie naglym 15.02.23, 12:24
            yabbaryt:
            > Aby azyl dostac twierdzil ze jakby wrocil do Wietnamu by siedzial w wiezieniu,
            > byłby bity a może i przez siepaczy komunistycznych zamordowany. I jak się okazuje
            > byl w Wietnamie 1/2 roku i wrócił.

>
            > Ciekawe co ty jorl naopowiadałeś władzą berlińskim jak starałeś się o pobyt?

Jorl tak napisał? Wg gazet niemieckich pan Pham Phi Son nie był żadnym azylantem i nigdy nie twierdził, że mu coś grozi w Wietnamie — to o biciu i siepaczach to zmyślił ktoś inny, nie Wietnamczyk. I on był w Wietnamie nie pół roku tylko 9 miesięcy, bo zachorował. Problem był w tych dodatkowych 3 miesiącach, 6 miesięcy było legalne.

- Stefan
            • jorl11 Re: W trybie naglym 15.02.23, 18:14
              stefan4 napisał:

> Jorl tak napisał? Wg gazet niemieckich pan Pham Phi Son nie był żadnym azylant
              > em i nigdy nie twierdził, że mu coś grozi w Wietnamie — to o biciu i siep
              > aczach to zmyślił ktoś inny, nie Wietnamczyk. I on był w Wietnamie nie pół rok
              > u tylko 9 miesięcy, bo zachorował. Problem był w tych dodatkowych 3 miesiącach
              > , 6 miesięcy było legalne.

Przytoczyles TAZ, ta gazeta to klamie w tych sprawach jak najeta a conajmniej ukrywa duzow wiec tez klamie bo zmienia percepcje czytelnika w pozadanym przez nia kierunku..
              Byl w DDRe i jak DDR zniknal to stal sie z takimi z Wietnamu spory problem, pamietam troche jeszcze. Mieli sie wyniesc ,sporo zostalo. Przyznaje ze do konca nie wiem ale mysle ze jedyna droga aby zostac w Bundesrepublice byla wtedy sciezka azylowa dla takich. A azyl odrzucony ale wtedy Tolerowanie czyli Duldung tzw.

Ten Wietnamczyk siedzac tu dawno moglby dostac obywatelstwo niemieckie ale pod warunkiem, byly takie, dostatecznej znajomosci niemieckiego, utrzymywania sie ze swojej pracy. Jako ze byl obijbok to nie dla niego.

Ale sa inni Wietnamczycy, raz w tygodniu jadam w wietnamskiej restauracji z corka obiad, ja zapraszam bo inaczej nie da sie pogadac z nia, pracuja, sa porzadni. Tez kwiaty sa w rekach wietnamskich u mnie, tez OK. Corka wlasnie przyjmie do pracy mlodego Wietnamczyka ktorego uwaza za najlepszego z kandydatow. Po rozmowie z takowymi. Mozna? Mozna.

To jezdzenie azylantow, tez tych odrzuconych ale z Duldung do swoich krajow, jest popularne. Ci z Syrii np. 2015r tez sporo jezdza tam, rznac Pana, bardzo fajna sprawa dla takich. Powinno sie takim automatycznie zabierac te Duldungi ale jak dotad Dobzy Ludzie u mnie tego nie chca robic.
              Z tym ze mysle ze zacznie sie to robic.

A te leczenia ran w Wietnamie to mnie rozsmieszaja. Ozenil sie tam, bzykal zone bo ma dziecko z wtedy ale ciezko ranny w szpitalu 9 miesiecy lezal. I kto za szpital zaplacil? Bo w Wietnamie jest juz kapitalizm, nic za darmo. Ale nie demokracja, to specjalnie dla a.jej..

Won z takim. I takimi jemu podobnymi, dawac porzadnych i produktywnych.
    • de_oakville Re: Rasizm czy glupota 15.02.23, 11:37
      Byc moze ten Wietnamczyk rzeczywiscie zasluzyl na deportacje, tak jak tu pisza niektorzy mieszkajacy w Niemczech forumowicze. Ale rasizm nie jest wcale rzecza obca pewnej czesci niemieckiego spoleczenstwa. Podobno w czasie II Wojny Swiatowej Niemcy wywiezli z Polski iles tam tysiecy polskich dzieci, nadajacych sie na "zgermanizowanie". Sierot i nnych. I dzieci te "przerobiono" na Niemcow. Najbardziej ironiczna rzecza byloby spotkac sie z rasizmem ze strony takich wlasnie Niemcow, albo ich potomkow. Albo takich Polakow, ktorzy pojechali do Niemiec tam juz jako dorosli i stali sie wiekszymi nosicielami jakiegos miejscowego szowinizmu od Niemcow z dziada pradziada. Dla wlasnej rekompensaty braku tej cechy. Chore bo chore, ale przeciez ludzkie.
      • jorl11 Re: Rasizm czy glupota 15.02.23, 11:47
        de_oakville napisał:

> . Naj
        > bardziej ironiczna rzecza byloby spotkac sie z rasizmem ze strony takich wlasni
        > e Niemcow, albo ich potomkow. Albo takich Polakow, ktorzy pojechali do Niemiec
        > tam juz jako dorosli i stali sie wiekszymi nosicielami jakiegos miejscowego szo
        > winizmu od Niemcow z dziada pradziada. Dla wlasnej rekompensaty braku tej cechy

Pizdzisz jak zwykle. Ja oceniam ludzi kapitalistycznie czyli czy ekonomicznie, sa oplacali swoje praca dla spoleczenstwa a wiec i dla siebie. Polakow tez bym wywalal z Niemiec jakby nie byli dochodowi, nie tylko Azjatow czy innych kolorowych.

>Podobno w czasie II Wojny Swiat
        > owej Niemcy wywiezli z Polski iles tam tysiecy polskich dzieci, nadajacych sie
        > na "zgermanizowanie". Sierot i nnych. I dzieci te "przerobiono" na Niemcow.

Za to Polacy pomiedzy wojnami dzieci Niecow ktorych duzo zostalo na terenach pozaborowych kijami w szkolach wychowywano na Polakow.

Francuzi w Alzacji, po 2 WS, niemieckie dzieci w szkolach lali kijami jak sie odezwaly po niemiecku, w swoim jezyku.

Amerykanie na Alasce jak ja od Rosji kupili i ja zajeli to pozostalych Rosjan, malo ale troche ich bylo, tak samo uczono byc Amerykanami. Kijem dzieci w szkolach jak odezwal sie po rosyjsku.

Pizdzisz jak zwykle de_o
        • yabbaryt Re: Rasizm czy glupota 15.02.23, 18:39
          Pizdzisz jak zwykle. Ja oceniam ludzi kapitalistycznie czyli czy ekonomicznie, są opłacali swoje praca dla społeczenstwa a wiec i dla siebie. Nie o tobie dyskutujemy w tym wątku i nie o twoich kryteriach oceny. Po za tobą jest ponad 80 milionów innych Niemców.
    • yabbaryt Re: Rasizm czy glupota 15.02.23, 12:04
      Tytuł wątku jest bardzo manipulacyjny bo wymusza tylko dwie możliwości oceny tego co się wydarzyło. Świat jest bardziej skomplikowany i można sobie wyobrazić znacznie więcej przyczyn postępowania władz niemieckich.
      • polski_francuz Tytul 15.02.23, 12:32
        yabbaryt napisał:

"Tytuł wątku jest bardzo manipulacyjny bo wymusza tylko dwie możliwości oceny tego co się wydarzyło."

Pierwszy tytul, ktory mi chodzil po glowie z 10 minut to bylo "Jorlizacja Niemiec". Ale pomyslalem, ze watek traci na zbytniej personalizacji wpisow.

PF
    • stefan4 Re: Rasizm czy glupota 15.02.23, 12:19
      polski_francuz:
      > Rasizm czy glupota

Ślepe stosowanie prawa, ustanowionego do innych przypadków. Czyli: nikt nie był osobiście rasistą, nikomu personalnie nie można zarzucić głupoty.

Jak rozumiem, pan Pham Phi Son przybył do Niemiec jeszcze przed zjednoczeniem jako pracownik kontraktowy (Vertragsarbeiter ) jakiejś NRD-owskiej firmy. Ale już długo po zjednoczeniu, w 2016, odwiedził rodzinny Wietnam:
          Dass Pham Phi Son überhaupt von Abschiebung bedroht ist, liegt daran, dass er 2016
          zu lange Urlaub in Vietnam machte. Er blieb neun Monate, weil während des Urlaubs
          eine alte Kriegsverletzung wieder aufgeflammt war und vor Ort behandelt werden
          musste. Erlaubt sind Ausländern aber nur sechs Monate Urlaub außerhalb des
          Schengenraumes.
      • polski_francuz Re: Rasizm czy glupota 15.02.23, 12:29
        stefan4 napisał:

" Erlaubt sind Ausländern aber nur sechs Monate Urlaub außerhalb des Schengenraumes"

Ano, w jego wieku 64 lat chodzi o emeryture. Rozumiem, ze pracowal w Niemczech wystarczajaco (>= 5 lat) by ja dostac. A wiekszosc ludzi ma wiele prac na koncie jak ten Wietnamczyk. Niech sie szwampuch czy inny Slazak z NRW pochwali czy caly czas pracowali? Pewnie nie bo firmy platuja w kapitalizmie.

Prawo przestrzegac trzeba ale nie na slepo.

PF
        • vermieter Re: Rasizm czy glupota 15.02.23, 13:27
          polski_francuz napisał:

> stefan4 napisał:
          >
          >     " Erlaubt sind Ausländern aber nur sechs Monate Urlaub außerhalb des Sch
          > engenraumes"
          >

>
          > Ano, w jego wieku 64 lat chodzi o emeryture. Rozumiem, ze pracowal w Nie
          > mczech wystarczajaco (>= 5 lat) by ja dostac. A wiekszosc ludzi ma wiele pr
          > ac na koncie jak ten Wietnamczyk. Niech sie szwampuch czy inny Slazak z NRW poc
          > hwali czy caly czas pracowali? Pewnie nie bo firmy platuja w kapitalizmie.
          >
          > Prawo przestrzegac trzeba ale nie na slepo.
          >
          > PF

Pochwal się kto tobie pozwolił zostać w Niemczech i pracować. Wszyscy cudzoziemcy mają problemy, tylko ty zrobiłeś karierę, nawet bez znajomości języka niemieckiego. Cały świat się otworzył przed tobą. Szkoda tylko, że tak wspaniała kariera skończyła się na darmowym forum brukowca gazeta.pl. A twoją tożsamość potwierdza jedynie putinowski troll j-k.
      • vermieter Re: Rasizm czy glupota 15.02.23, 13:44
        stefan4 napisał:

>
        > Ślepe stosowanie prawa, ustanowionego do innych przypadków. Czyli: nikt nie by
        > ł osobiście rasistą, nikomu personalnie nie można zarzucić głupoty.
        >

W momencie zakończenia wojny wietnamskiej nasz bohater miał 16 lat. W wieku 28 lat przyjechał na kontrakt do NRD, musiał mieć nienaganny stan zdrowia, chorych partyzantów nie wysyłano. Kilka lat temu odwiedził Wietnam, spędził tam 9 miesięcy. Kto go utrzymywał? Głośno w Niemczech było, gdy agenci wietnamscy w Niemczech uprowadzili obywatela Wietnamu ubiegającego się o azyl i wywieźli go do Wietnamu, gdzie został skazany na długoletnie więzienie.
        Po tylu latach nasz bohater przekroczył bez problemu wielokrotnie granice z ważnym paszportem wietnamskim. Interesujące.
    • j-k wieje mi manipulacja w tym artykule. 15.02.23, 14:51
      polski_francuz napisał:
      ... "W Niemczech urodzila sie jego corka, ktora ma juz 6 lat i nie zna rodzinnegp kraju swego Taty"....

wieje mi manipulacja w tym artykule.

majaca wzbudzic wspolczucie.

- no i co z tego, ze nie zna. ale pozna.

co innego przepisy , ktore do tej pory jasno mowily, ze wyjazd obcokrajowca (nie majacego obywatelstwa DE)
      na dluzej, niz 6 miesiecy - oznacza opuszczenie Niemiec.

ow Wietnamczyk powinien to byl wiedziec.
      • polski_francuz Niepelne dane 15.02.23, 15:15
        j-k napisał:

" Wieje mi manipulacja w tym artykule. Majaca wzbudzic wspolczucie.".

Artykuly prasowe opisujace sytuacje nie mialy dostepu do dokumentow administracyjnych urzedow niemiekich. Informacje w prasie mogly byc zatem z lekka zamanipulowane. Tym niemniej sytuacja globalna jest zrozumiala.Nie wyrzuca sie kogos kto przepracowal kilkadziesiat lat i chce emerytury.

PF
        • stefan4 Re: Niepelne dane 15.02.23, 15:22
          polski_francuz:
          > Nie wyrzuca sie kogos kto przepracowal kilkadziesiat lat i chce emerytury.

Dla mnie jest niejasne, dlaczego przez te wszystkie lata on się nie dopracował obywatelstwa niemieckiego. To, że ktoś może planować krótki wyjazd, a potem nie móc wrócić na czas (np. z powodu choroby, jak w tym przypadku), mnie już nie dziwi.

- Stefan
          • j-k wyjasniam 15.02.23, 15:27
            stefan4 napisał:
            > Dla mnie jest niejasne, dlaczego przez te wszystkie lata on się nie dopracował
            > obywatelstwa niemieckiego.

wyjasniam:
            najprawdopodobniej to zaniedbal.

kazdy pracujacy legalnie i majacy za soba 8 lat pobytu w Niemczech dostaje obywatelstwo - bez problemu.

- gdy tylko zlozy o nie podanie.
        • j-k tak i nie. 15.02.23, 15:24
          polski_francuz napisał:

Tym niemniej sytuacja globalna jest zrozumiala.Nie wyrzuca sie kogos k
          > to przepracowal kilkadziesiat lat i chce emerytury.

z ludzkiego punktu widzenia masz racje, ze ten przepis jest wlasciwie "nieludzki"

i najpewniej wymaga zmiany.

ale z drugiej strony ow wietnamczyk miszkal kilkadziesiat lat w Niemczech i nie zalatwil sobie obywatelstwa niemieckiego ?

to jednak delikatnie mowiac - zaniedbanie z jego strony.
          • jorl11 Re: tak i nie. 15.02.23, 18:17
            polski_francuz napisał:

Tym niemniej sytuacja globalna jest zrozumiala.Nie wyrzuca sie kogos k
            > to przepracowal kilkadziesiat lat i chce emerytury.

Jakie kilkadziesiat lat przepracowal??? slizgal sie na socjalach, oszukanczych handelkach jak co bez wplacania skladek emerytalnych czy zdrowotnych.
            • j-k Re: tak i nie. 20.02.23, 00:26
              jorl11 napisał:
              > Jakie kilkadziesiat lat przepracowal??? slizgal sie na socjalach, oszukanczych
              > handelkach jak co bez wplacania skladek emerytalnych czy zdrowotnych.

byc moze.
              ale tego nie wiesz, ani ja, ani ty.
        • felusiak1 Re: Niepelne dane 16.02.23, 18:37
          polski francuz napisa: Informacje w prasie mogly byc zatem z lekka zamanipulowane.

Już tyle lat tłumaczę ci, ze wszystko jest zmanipulowane, ze dziennikarstwo umarło dawno temu i teraz prezentowana jest narracja majaca wywołać emocjonalny efekt. I jak widać wywołala.
          • jorl11 Re: Niepelne dane 16.02.23, 19:48
            felusiak1 napisał:

> Już tyle lat tłumaczę ci, ze wszystko jest zmanipulowane, ze dziennikarstwo uma
            > rło dawno temu i teraz prezentowana jest narracja majaca wywołać emocjonalny ef
            > ekt. I jak widać wywołala.

Niugdy dziennikarstwo nie bylo zmanipulowane, zawsze tak bylo. Jak tego kiedys (kiedy dla Ciebie bylo kiedys?) mialo byc niezmanipulowane?

Zreszta jestes zmanipulowany tym manipulujacym dziennikarstwem tez. Ale w tych miejscach w ktorych Tobie pasuje wiec chetnie dajesz sie manipulowac.
            • jorl11 Errata 16.02.23, 20:17
              jorl11 napisał:

> Niugdy dziennikarstwo nie bylo zmanipulowane, zawsze tak bylo.

Mialo byc naturalnie:

>Nigdy dziennikarstwo nie bylo niezmanipulowane, zawsze tak bylo.
            • felusiak1 Re: Niepelne dane 16.02.23, 21:43
              Baranie jorel, niegdyś byli dziennikarze i felietoniści. Dziennikarze przekazywali fakty a felietonisci oferowali swoja opinię o tych faktach. Dziennikarze pisali, ze wykoleil sie pociag bo szyna pękla. Felietoniści pisali, ze ten pociąg nial brudne szyby i maszyniście śmierdzialo z ryja i mial dziuraw skarpetki i szyny byly zerdzewiale..
    • malkontent6 Re: Rasizm czy glupota 15.02.23, 19:57
      Na miejsce tego Wietnamczyka przyjedzie do Niemiec trochę Syryjczyków, Nigeryjczyków i będzie fajnie.
      • vermieter Re: Rasizm czy glupota 16.02.23, 18:12
        martw się o swoją hamerykę i żeby afroamerykanie nie wypierdolili polonusów
        • engine8t Re: Rasizm czy glupota 16.02.23, 20:23
          A jak juz to tak po twojemu? Od tylu?
        • malkontent6 Re: Rasizm czy glupota 17.02.23, 00:25
          vermieter napisał(a):

> martw się o swoją hamerykę i żeby afroamerykanie nie wypierdolili polonusów

Ja też cię lubię.
    • jorl11 Re: Rasizm czy glupota 17.02.23, 09:45
      felusiak1 napisał:

> Baranie jorel, niegdyś byli dziennikarze i felietoniści. Dziennikarze przekazyw
      > ali fakty a felietonisci oferowali swoja opinię o tych faktach. Dziennikarze pi
      > sali, ze wykoleil sie pociag bo szyna pękla. Felietoniści pisali, ze ten pociąg
      > nial brudne szyby i maszyniście śmierdzialo z ryja i mial dziuraw skarpetki i
      > szyny byly zerdzewiale..

No dobrze, dziennikarze podawali fakty kiedys. Prawdziwe wg Ciebie naturalnie drogi f1.
      No to moi, niemieccy dziennikarze podali ze w czasie rozruchow w DDR w 1953 zabito co najmniej 500 bojownikow o wolnosc o demokracje. Glowne ruskie czolgi ich rozjechaly. Tak podawali dziennikarze nie felietonisci.

Po Zjednoczeniu, wszystkie archiwa dostaly sie w rece RFN, byli historycy niemieccy ktorzy to dokladnie zbadali, prace naukowe. I okazalo sie ze smierci wtedy byly 25 ludzi. W tym 4 policjantow komunistycznych, mozna odliczyc bo to podludzie napewno wg Ciebie bo nie Bojownicy o Wolnosc i demokracje, jeden zmarl na atak serca podczas napasci na komunistyczny posterunek, trudno go jako zabitego przez komunistow potraktowac prawda? Zostaje 20. Kilku popelnilo samobojstwo w wiezieniach, OK, musieli byc nastraszeni niezle ale zabici przez ruskie czolgi nie byli napewno. Reszta raczej zgnela przez rykoszety strzalow ostrzegawczyc. Podano tak 25 razy za duzo. Jak ja mawiam wspolcznnik klamnia 25:1.

A wiec drogi f1, dziennikarze podali fakty 500 zabitych a to bylo klamstwo. Jak sam widzisz podawanie faktow bez komentarzy moze byc tak samo klamstwem. I tak bylo kiedys jest teraz i bedzie. W wielu sprawach.
    • jorl11 Re: Rasizm czy glupota 19.02.23, 22:18
      malkontent6 napisał w swojej stopce:

"Uchodźcy uchodzą masowo do Polski nie do Rosji i to daje do myślenia" - eva15

Przytoczyles ta wypowiedz evy, nie wiem czy napewno nie oszukales, ale wezmy ze jest prawda i eva ja napisala aby pokazac cos szyderczego chyba?

Ja wiem zes ociezaly na umysle, znamy sie od lat przeciez drogi m6, wiec napisze ze cieszysz sie ze eva przyznala ze uciekinierom z Ukrainy, zanaczam ze po 24.2.22 naturalnie duzo wiecej ucieklo do Polski a nie do Rosji. Masowo.

No wiec eva taka juz jest ze czesto pisala glupoty, tutaj tez napisala glupote. Jaka?

Ano wezmy aktualny raport UNHCR na temat uciekinierow z Ukrainy:

data.unhcr.org/en/situations/ukraine

I tam podaja ze na dzien 15.2.23 do Polski ucieklo ca. 1,5 milionow z Ukrainy a do Rosji 2,8 miliona, prawe 2 razy tyle do Rosji jak do Polski.

A wiec zgadzam sie z Toba ze eva napisala glupote i powinna napisac np.:

"Uchodźcy uchodzą masowo do Rosji nie do Polski i to daje do myślenia" - eva15

Moglibysmy sie posprzeczac czy masowo jest dobrym okresleniem przy stosunku 2;1, bardziej byloby moze dobre duzo wiecej ale w sumie moja poprawiana evy wypowiedz jest, jak wyzej, bylaby prawda i warta jako prawda do rozpowszechnienia. Np. po napisaniu co eva wymyslila poprawka Twoja w postaci tego jak ja ja zmienilem. zeby nie bylo masz pozwolenie ode mnie Jorla uzywac w sposob nieograniczony tej poprawionej przeze mnie wypowiedzi.

Zgadzamy sie czy za trudne dla Ciebie drogi m6?
      • boavista4 Re: Rasizm czy glupota 20.02.23, 04:19
        Ja uważam, ze tego rodzaju wiadomości, choć prawdziwe, powinny być nieprawdziwe, a jeżeli są podawane, to nie powinny być podawane, bo to staje się zrozumiale w sposób niepojętny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka