Dodaj do ulubionych

17 września

17.09.23, 23:03
Oczywiście ta data kojarzy się Polakom z inwazją ZSRR na Polskę w 1939 roku ale okazuje się, że dzisiaj mamy jeszcze jedną ważną rocznicę - 30 lat od opuszczenia Polski prze Armię Czerwoną, którą traktowaliśmy jako wojska okupacyjne.

Być może nie wszyscy mają dostęp do płatnego portalu Wyborcza.pl więc wkleję kilka cytatów z artykułu na ten temat:

"Żołnierze rosyjscy wyjdą z Polski z wysoko podniesionymi głowami i rozwiniętymi sztandarami bojowymi..." - powiedział generał Leonid Kowaliow.

Czy oni mieli powody, żeby wyjeżdżać z wysoko podniesionymi głowami? Ten wyjazd był spowodowany upadkiem ich ojczyzny ZSRR. W rzeczywistości wyjeżdżali upokorzeni.

"Negocjacje ws. wycofania wojsk radzieckich były trudne, bo strona polska domagała się odszkodowań za straty środowiskowe, a Rosjanie chcieli pieniędzy za pozostawioną infrastrukturę."

Chamstwo Rosjan nie ma granic. Okupanci domagali się zapłaty za pozostawioną infrastrukturę. Dobrze, że Niemcy nie żądali odszkodowania za Oświęcim.

"Rosyjscy żołnierze zostawili za sobą pokaźny spadek w postaci kilkuset postępowań przygotowawczych, które dowiodły istnienia zorganizowanej przestępczości z udziałem wyższych oficerów sowieckich. Zajmowali się przemytem papierosów i alkoholu na wielką skalę, wywożeniem drogą lotniczą samochodów kradzionych w Polsce, nielegalnym handlem mieszkaniami, amunicją, rtęcią, narkotykami, a nawet materiałami o znaczeniu strategicznym"

Od kolego, który mieszkał w Legnicy wiem, że rosyjscy sołdaci i oficerowa handlowali ale nie wiedziałem, że na tak wielką skalę. Można było u nich kupić wódkę, papierosy i biżuterię ale okazuje się, że sprzedawali nawet amunicję i narkotyki. No i kradli samochody a to już poważna sprawa. Ciekawe czy sedesy też wtedy znikały z polskich domów.

A teraz najbardziej zaskakująca wiadomość:

"Legnicki Urząd Stanu Cywilnego w latach 1989-92 zarejestrował 43 małżeństwa mieszane. Wśród nich 32 małżeństwa rosyjskich kobiet z Polakami."

Pytałem kiedyś naszych forumowych komsomolców czy były jakieś małżeństwa polsko-rosyjskie ale nie potrafili mi odpowiedzieć. A tu okazuje się, że jakieś romanse były.

wyborcza.pl/56,140981,30185124,30-lat-od-wycofania-wojsk-radzieckich-z-polski.html#S.seo-K.C-B.10-L.1.maly
Obserwuj wątek
    • gosc88 Zaskakujacym jest cisza na ten temat w 17.09.23, 23:56
      polskich mediach !!

Nie jest to jest to dziwne ??
      • wykrywacz_klamcow sierioża macie tam blokadę na polskie media? 18.09.23, 14:51
        gosc88 napisał:

> Zaskakujacym jest cisza na ten temat w polskich mediach !!
        >
        > Nie jest to jest to dziwne ??

w rosji macie blokadę polskich mediów czy tylko niewygodnych treści?

tvn24.pl/polska/uroczystosci-17-wrzesnia-84-rocznica-sowieckiej-agresji-na-polske-los-ktory-spotkal-polakow-po-wejsciu-armii-czerwonej-byl-tragiczny-7347308
        www.rp.pl/historia-polski/art39109401-17-wrzesnia-1939-r-zdradziecki-cios-w-plecy-i-najhaniebniejszy-rozkaz-w-historii
        wyborcza.pl/alehistoria/7,121681,30182996,klamstwo-17-wrzesnia-1939-roku-czyli-imperialny-lifestyle.html
    • felusiak1 Re: 17 września 17.09.23, 23:57
      Zachecam do obejrzenia filmu Mała Moskwa

PS. Wszyscy w Rosji wiedzą, ze 17 września sowieckie wojska wkroczyly na teren Zachodniej Bialorusi i Zachodniej Ukrainy aby uchronić ziomków przed Hitlerem. Zaraz potem uchronili na Litwie, Łotwie i w Estonii a potem w Finlandii ale im nie wyszlo i zajeli się ochroną wschodniej Rumunii zwanej Besarabią.
      • malkontent6 Re: 17 września 18.09.23, 04:33
        felusiak1 napisał:

> Zachecam do obejrzenia filmu Mała Moskwa

Obejrzałem wiele lat temu. Podobno jest oparty na faktach.

Pytałem kiedyś naszą Evcię15 czy Niemki z NRD wychodziły za maż za rosyjskich sołdatów i wyjeżdżały z nimi do Rosji. Dodałem, że poznałem w USA wiele kobiet z Niemiec, Wietnamu i Korei Południowej, które dotarły do uza jako żony amerykańskich żołnierzy więc interesowało mnie czy Sowieci byli dla dziewczyn z DDR równie atrakcyjni jak Amerykanie dla ich rodaczek z RFN. Ewcia mi nie odpowiedziała.
    • borrrka Jednak nawiążę do rocznicy podstawowej 18.09.23, 00:53
      W młodości nijak nie rozumiałem, dlaczego 18.09 moja Rodzina uciekła z Brześcia przez Bug do Warszawy.
      Czujecie to?
      Od Marusi, starsziny Jołki Połki i Grigorija do faszystów uciekli!
      • felusiak1 Re: Jednak nawiążę do rocznicy podstawowej 18.09.23, 02:44
        Niemiec wtedy cieszył się lepszą opinią niż bolszewik. W 1941 ludzie witali niemcow chlebem i solą. Tak sie bolszewik dal we znaki.
        • tbernard Re: Jednak nawiążę do rocznicy podstawowej 18.09.23, 14:29
          felusiak1 napisał:

> Niemiec wtedy cieszył się lepszą opinią niż bolszewik. W 1941 ludzie witali niemcow chlebem i solą. Tak sie bolszewik dal we znaki.

Nie ma co uogólniać. Ludność pochodzenia żydowskiego raczej miała inne preferencje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka