tapatik 19.08.24, 14:34 Jak rosyjski polityk ocenia Putina, Rosję i Polaków?- Władimir Ponomariow - didaskalia#88 Dawny wysoki urzędnik w rządzie fiutina przedstawia swoją ocenę Rosji. Niezbyt optymistycznie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krzy-czy Re: Jak Rosjanin ocenia Rosję 19.08.24, 15:49 urżnęli człowieczkowi koryto to jak ma się cieszyć. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Jak Rosjanin ocenia Rosję 19.08.24, 16:37 Nie urżnęli koryta, tylko wprowadzili dyktaturę. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Jak JA oceniam Rosję :) 12.11.24, 17:35 tapatik napisał: > Nie urżnęli koryta, tylko wprowadzili dyktaturę. - nieprawda w dzisiejszej Rosji nie ma dyktatury - jest tylko system autorytarny (slowo: - autokratura - to tylko ironia...) jest tam prywatna wolnosc slowa - jaka byla w po 1956 w PRL. - za to nie ma publicznej wolnosci slowa. Trzymaj sie terminow naukowych. PS. w Rosji bylem wielkorotnie Dr. J.K. Odpowiedz Link Zgłoś
mateusz572 Re: Jak JA oceniam Rosję :) 12.11.24, 19:43 j-k napisał: > tapatik napisał: > > Nie urżnęli koryta, tylko wprowadzili dyktaturę. > > > - nieprawda > > w dzisiejszej Rosji nie ma dyktatury - jest tylko system autorytarny (slowo: - > autokratura - to tylko ironia...) > > jest tam prywatna wolnosc slowa - jaka byla w po 1956 w PRL. > > - za to nie ma publicznej wolnosci slowa. > > Trzymaj sie terminow naukowych. > > > PS. w Rosji bylem wielkorotnie > > Dr. J.K. Niech się doktor nie wiem od czego nie ośmiesza. Dyktatura czy autokracja jak zwał tak zwał to jeden worek. W tym worku społeczeństwo nie ma nic do powiedzenia, a opozycja albo uciekła za granicę, albo siedzi ( w przypadku kacapii w łagrach ), albo została zutylizowana. Wszystkie te przypadki spełnia kacapia. Poza tym kacapia potrafi jeszcze na wielką skalę utylizować zarówno własne społeczeństwo jak i społeczeństwo kraju, który nie spodoba się dyktatorowi kacapii. Ciekawe które społeczeństwo jako następne nie spodoba się dyktatorowii kacapii? Czy starczy dyktatorowi chętnych do utylizacji na terenie własnego folwarku gdy brzydki okaże się naprzykład inny kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Jak JA oceniam Rosję :) 12.11.24, 23:00 Jakich terminów naukowych? Pierwsze słyszę o takich terminach naukowych jak "prywatna wolność słowa" czy też "publiczna wolność słowa". Dyktatura (łac. dictare – dyktować) – forma rządów oparta na arbitralnej władzy jednostki (dyktatora) lub wąskiej grupy osób, wyjętych spod społecznej kontroli. System charakterystyczny dla reżimów autorytarnych i totalitarnych, stanowiąc przeciwieństwo systemów demokratycznych - to jest definicja z Wiki. Jak dla mnie to jest definicja rządów fiutina. Co więcej z podanej definicji wynika, że system totalitarny, to jedna z form dyktatury. Czyli kłócisz się o jakieś definicje, a tymczasem nastolatka, która napisała krytyczną opinię o fiutinie trafiła do aresztu. I to dla ciebie nie jest dyktaturą. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k doprawdy ? 12.11.24, 23:05 tapatik napisał: > Jakich terminów naukowych? Pierwsze słyszę o takich terminach naukowych jak "prywatna wolność słowa" czy też "publiczna wolność słowa". No to przypomnij sobie czasy PRL : - bo wyraznie ich nie znasz. w PRL mogles prywatnie mowic - co chciales (w rodzinie i wsrod znajomych) mowienie tego publicznie - wiazalo sie natychmiast z wizyta SB. i taka jest dzisiejsza Rosja. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: doprawdy ? 12.11.24, 23:45 To nie są terminy naukowe. W rodzinie mogłem mówić co myślę, przy znajomych już niekoniecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
pijatyka Re: taka jest dzisiejsza Rosja 19.03.25, 22:06 > w PRL mogles prywatnie mowic - co chciales (w rodzinie i wsrod znajomych) > i taka jest dzisiejsza Rosja. Bzdura - ludzie lądują w łagrach, bo coś tam napisali w prywatnej wiadomości na komunikatorze. Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: Jak Rosjanin ocenia Rosję 20.08.24, 11:53 Znowu gupoty z YT….ziewww Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Jak Rosjanin ocenia Rosję 20.08.24, 17:06 szwampuch58 napisał: > Znowu gupoty z YT….ziewww Znowu pyszczysz nie mając nic do powiedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
melikles Re: Jak Rosjanin ocenia Rosję 20.08.24, 22:18 On był kiedyś u koryta. Po '89 zawalił mu się świat, więc emigrował do ojczyzny. Odpowiedz Link Zgłoś
petronella.kozlowska Re: Jak Rosjanin ocenia Rosję 21.08.24, 07:46 Szwampuch i ten durnowaty hadrian/caesar mieszkają w okolicy multikultrualnej i nie pozostaje im nic innego jak szczekać tutaj na forum na Polskę, w której spędzają urlop. www.google.com/search?sca_esv=ed260a5d8f4ec75b&sca_upv=1&rlz=1C1EAJD_deDE1100DE1100&q=dortmund++nordstadt&udm=2&fbs=AEQNm0A6bwEop21ehxKWq5cj-cHaHQYuxregpAziw5293WczvPgKx__UpWfUBJokilkPqLGXiP-Y4GkNrt-YrUbzXV2gxo8idOF1j_m1JOQP7SGBYkPPttBa5Bwkbn097HChN2lpH1WLxjLbUXJr5ZpSF6yM3LHQ_R-DAbsv8nYt1vaK6kEML90&sa=X&ved=2ahUKEwiclPXJsIWIAxVr_rsIHR98PUIQtKgLegQICxAB&biw=1920&bih=945&dpr=1 Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: Jak Rosjanin ocenia Rosję 21.08.24, 09:03 Nooo sherloku jestes genialny Odpowiedz Link Zgłoś
jorl11 [...] 20.08.24, 22:27 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Jak Rosjanin ocenia Rosję 20.08.24, 22:32 On nie musi nic mówić. Może siedzieć cicho. Nawet gdyby popierał fiutina, to go nikt nie wywali. Nie jesteśmy barbarzyńcami. Odpowiedz Link Zgłoś
borrrka Sporo trafnych obserwacji i fałszywa konkluzja 21.08.24, 08:57 Że Rosja może ewoluować w kierunku liberalnej demokracji. Maksymalna demokracja w kacapstanie, to poziom późnych romanowów. Wszystkie inne pomysły, to dyrdymały. Też myślałem, że to ewoluuje. Ewoluuje w kierunku Iwana Groźnego, by potem demokratyzować sie do Mikołaja I. Nie ma opcji kompromisu. Odpowiedz Link Zgłoś
borrrka PS. Chaos myślowy ruskiego inteligenta na dłoni 21.08.24, 09:05 Zabije cię, by potem rozpaczać nad swym dramatem. Odpowiedz Link Zgłoś
pijatyka Re: Maksymalna demokracja w kacapstanie 12.11.24, 15:23 ...to system dwupartyjny i dwie partie: KGB/FSB & GRU ;-D Odpowiedz Link Zgłoś
borrrka Ale Zachód długo będzie dyskutował 12.11.24, 15:47 Która opcja lepsza. Ruscy sami już nie mają (po 800 latach) złudzeń. To mi zawsze przypomina wielbionego przez pożytecznych idiotów szowinistę wielkoruskiego, niejakiego Szołżenicyna:) Odpowiedz Link Zgłoś
pijatyka Re: szowinistę wielkoruskiego Sołżenicyna 06.01.25, 19:29 ...warto czytać - ale selektywnie, wyłącznie jako krytyka komunizmu (bo przecież już nie Rosji jako takiej) Odpowiedz Link Zgłoś