18.03.24, 09:21
Obcy, Saturn 3. W tych filmach kobiety nie były kobiece.
Teraz mamy tęczową myszkę/myszora Miki.

https://pbs.twimg.com/media/GI8FQ4RXMAA4b9w?format=jpg&name=large
Obserwuj wątek
    • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Obcy 18.03.24, 09:36
      negativum napisał:

> Obcy, Saturn 3. W tych filmach kobiety nie były kobiece.

Farrah Fawcett nie była kobieca? smile
      • negativum Re: Obcy 18.03.24, 09:45
        asdzxcvfsrggxdfsd napisał:

> negativum napisał:
        >
        > > Obcy, Saturn 3. W tych filmach kobiety nie były kobiece.
        >
        > Farrah Fawcett nie była kobieca? smile

Saturn 3 i rozrywanie człowieka na kablach pamiętam do dziś, choć wtedy byłem szczeniakiem.
        Zażartowałem, a ty się dałeś na to złapać.
        Podwórka pustoszały gdy szło to

Teraz wodzem Wikingów jest czarna kobieta. Tych filmów nie da się oglądać.
        • oby.watel Re: Obcy 18.03.24, 10:06
          negativum napisał:

> Teraz wodzem Wikingów jest czarna kobieta. Tych filmów nie da się oglądać.

Trudno rozmawiać gdy watkogtwórca albo plecie jak Piekarski na mękach, albo nabiera rozmówców.
          • negativum Re: Obcy 18.03.24, 10:22
            oby.watel napisał:

> negativum napisał:
            >
            > > Teraz wodzem Wikingów jest czarna kobieta. Tych filmów nie da się oglądać
            > .
            >
            > Trudno rozmawiać gdy watkogtwórca albo plecie jak Piekarski na mękach, albo nab
            > iera rozmówców.

Może ty się dałeś nabrać. Znawca filmów nie da się nabrać. Wie o co chodzi.
            • oby.watel Re: Obcy 18.03.24, 11:13
              negativum napisał:

> Może ty się dałeś nabrać. Znawca filmów nie da się nabrać. Wie o co chodzi.

Nabierałeś nie po to, żeby nabrać? W najnowszej produkcji hollywoodzkiej, epickiej opowieści o partyzantach w czasie II wojny światowej Adolf Hitler jest czarny a Eichmann homoseksualistą.
        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Obcy 18.03.24, 11:59
          negativum napisał:

> > Farrah Fawcett nie była kobieca? smile
          >
          > Saturn 3 i rozrywanie człowieka na kablach pamiętam do dziś, choć wtedy byłem s
          > zczeniakiem.

Tego nie pamiętam, pamiętam scenę z okiem.
          W sumie pora sobie obejrzeć znów.

> Zażartowałem, a ty się dałeś na to złapać.

Niestety, musisz mi więc dokładnie wytłumaczyć na czym żart polegał.
          Bo zestawiłeś bohaterkę wielu plakatów wiszących onegdaj nad łóżkami dorastających chłopców z Ellen Ripley: wręcz ikoną kobiety-twardziela.

> Podwórka pustoszały gdy szło to

Doskonały serial.

> Teraz wodzem Wikingów jest czarna kobieta. Tych filmów nie da się oglądać.

W starożytnym teatrze dziady grały role kobiece, więc tu bym się aż tak bardzo nie czepiał...
          Ja za to widzę tu inną krzywdę - robioną... Czarnym. Jakby ktoś chciał pokazać, że w historii Czarnych to w ogóle nie ma nic ciekawego do pokazania wszystkim...
          • negativum Re: Obcy 18.03.24, 13:16

> negativum napisał:
            >
            >
            > > > Farrah Fawcett nie była kobieca? smile
            > >
            > > Saturn 3 i rozrywanie człowieka na kablach pamiętam do dziś, choć wtedy b
            > yłem s
            > > zczeniakiem.
            >
            > Tego nie pamiętam, pamiętam scenę z okiem.
            > W sumie pora sobie obejrzeć znów.

Sam początek filmu. A film jest warty obejrzenia znowu, choćby jak Marsjanin. Ile to już lat, a pamiętam Hectora.

> > Zażartowałem, a ty się dałeś na to złapać.
            >
            > Niestety, musisz mi więc dokładnie wytłumaczyć na czym żart polegał.
            > Bo zestawiłeś bohaterkę wielu plakatów wiszących onegdaj nad łóżkami dorastając
            > ych chłopców z Ellen Ripley: wręcz ikoną kobiety-twardziela.

Kobiety potrafią być silne. I nie należy tego nad siłę powtarzać. Zresztą wtedy jako spekulant wtedy żyłem. Miałem kiosk pod domem. Idąc do szkoły wykupowałem wszystkie gazety z plakatami. Nie było tego dużo. 5 sztuk Razem czy Osobno.

> > Podwórka pustoszały gdy szło to
            >
            > Doskonały serial.
            >
            >
            > > Teraz wodzem Wikingów jest czarna kobieta. Tych filmów nie da się oglądać
            > .
            >
            > W starożytnym teatrze dziady grały role kobiece, więc tu bym się aż tak bardzo
            > nie czepiał...
            > Ja za to widzę tu inną krzywdę - robioną... Czarnym. Jakby ktoś chciał pokazać,
            > że w historii Czarnych to w ogóle nie ma nic ciekawego do pokazania wszystkim.
            > ..

Weź sobie wyobraź, że Zulusa Shaka gra Indianka lub Azjatka.
            Wolno jej, ale z tym boryka się Disney.
            • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Obcy 18.03.24, 16:11
              A kiedy amerykańska aktorka o korzeniach " niemieckie, szwajcarskie i brytyjskie" (wiki) zagrała Polkę, to nie tylko nikomu nie przeszkadzało - wręcz przeciwnie, wszyscy klaskali uszami bo tak wybitna aktorka nauczyła się trochę mówić po polsku.

Mimo dość żałosnego efektu...

• negativum Re: Obcy 18.03.24, 16:50

> A kiedy amerykańska aktorka o korzeniach " niemieckie, szwajcarskie i brytyjski
                > e" (wiki) zagrała Polkę, to nie tylko nikomu nie przeszkadzało - wręcz przeciwn
                > ie, wszyscy klaskali uszami bo tak wybitna aktorka nauczyła się trochę mówić po
                > polsku.
                >
                > Mimo dość żałosnego efektu...

Polacy słyną z otwartości. To nie Niemcy, żeby pójść na piwo ze znajomymi musisz nienagannie mówić językiem Goethego.
                Mamy na tyle dziwaczy język, że jeszcze w dawnych czasach przepuszczali mnie przez granicę, tylko na podstawie, jak mówiłem po polsku.

• asdzxcvfsrggxdfsd Re: Obcy 18.03.24, 17:13
                  negativum napisał:

> Polacy słyną z otwartości. To nie Niemcy, żeby pójść na piwo ze znajomymi musis
                  > z nienagannie mówić językiem Goethego.

Mam zgoła odmienne doświadczenie. Fakt, że wszyscy tam znali angielski.

> Mamy na tyle dziwaczy język, że jeszcze w dawnych czasach przepuszczali mnie pr
                  > zez granicę, tylko na podstawie, jak mówiłem po polsku.

Nie mamy dziwacznego. Raczej najczęściej na słuch mylą po prostu z rosyjskim. Za to mamy specyficzne głoski - dlatego tak fatalnie wypadają amerykańscy aktorzy pochodzenia rosyjskiego, którzy też czasami udają polski.
                  I żeby nie było - w Wyborze Zofii słyszymy przynajmniej prawidłowy "zdaniowo" polski w wykonaniu głównej postaci (a nie jakiejś tam epizodycznej sprzątaczki).
                  • negativum Re: Obcy 18.03.24, 17:32

> negativum napisał:
                    >
                    >
                    > > Polacy słyną z otwartości. To nie Niemcy, żeby pójść na piwo ze znajomymi
                    > musis
                    > > z nienagannie mówić językiem Goethego.
                    >
                    > Mam zgoła odmienne doświadczenie. Fakt, że wszyscy tam znali angielski.
                    >
                    >
                    > > Mamy na tyle dziwaczy język, że jeszcze w dawnych czasach przepuszczali m
                    > nie pr
                    > > zez granicę, tylko na podstawie, jak mówiłem po polsku.
                    >
                    > Nie mamy dziwacznego. Raczej najczęściej na słuch mylą po prostu z rosyjskim. Z
                    > a to mamy specyficzne głoski - dlatego tak fatalnie wypadają amerykańscy aktorz
                    > y pochodzenia rosyjskiego, którzy też czasami udają polski.
                    > I żeby nie było - w Wyborze Zofii słyszymy przynajmniej prawidłowy "zdaniowo" p
                    > olski w wykonaniu głównej postaci (a nie jakiejś tam epizodycznej sprzątaczki).

Grzegorz Brzęczyszykiewicz. (sam nie wiem czy napisałem poprawnie)
                    Moją siostrę, ożenioną z rodowitym Francuzem, też miano za Rosjankę, do czasu jak nie odpaliła im wiązki. Tego nie da się podrobić. My wyczuwamy nawet przynależność geograficzną. Siostra pracuje w firmie francuskiej w Polsce. Jak odpaliła Francuzowi, że wszyscy mają mieć LED bądź podobne monitory Zamiast CRT w piątek, to na poniedziałek już były. Moja siostra liczy sobie poniżej 50 kg. Ale niech to nie myli.
                    • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Obcy 18.03.24, 18:05
                      Londyńczyk to wyczuje kto jest z której dzielnicy. To nic zaskakującego dla miejscowych.
                      Niemcy mają łatwiej z polskim od anglosasów - bo sami mają szeleszczące głoski.
                      "Iś will szlafen gejen".
                      • negativum Re: Obcy 18.03.24, 19:09

> Londyńczyk to wyczuje kto jest z której dzielnicy. To nic zaskakującego dla mie
                        > jscowych.
                        > Niemcy mają łatwiej z polskim od anglosasów - bo sami mają szeleszczące głoski.
                        > "Iś will szlafen gejen".

A jak im idzie z ę, ą?
                        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Obcy 19.03.24, 08:07
                          Nie powinni mieć wielkiego problemu, bo mają przyswojone słówka francuskie też:

pl.wiktionary.org/wiki/Bonbon
                          • negativum Re: Obcy 19.03.24, 12:40

> Nie powinni mieć wielkiego problemu, bo mają przyswojone słówka francuskie też:
                            >
                            > pl.wiktionary.org/wiki/Bonbon

W Kuratorium owszem, jestem dziś cięty jak osa. Syn ma średnią 1.5 z trzech przedmiotów. Dalej już nie idzie czekać.
                            • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Obcy 19.03.24, 12:58
                              Chyba nie tylko w kuratorium, skoro tam masz napisane, że w części Niemiec to jest der Bonbon - a w innych das Bonbon. Czyli to musi być słowo popularne jak u nat ta pomarańcza - ten pomarańcz
                              Czemu syn ma tak niską średnią? Ja coś tam czytałem o waszej sytuacji, no ale te oceny to już odrębna sprawa.
                              • negativum Re: Obcy 19.03.24, 15:05

> Chyba nie tylko w kuratorium, skoro tam masz napisane, że w części Niemiec to j
                                > est der Bonbon - a w innych das Bonbon. Czyli to musi być słowo popularne jak u
                                > nat ta pomarańcza - ten pomarańcz
                                > Czemu syn ma tak niską średnią? Ja coś tam czytałem o waszej sytuacji, no ale t
                                > e oceny to już odrębna sprawa.

Temu przyjrzy się kuratorium i pewnie sąd.
                                Można zganiać na stres ale nie przez 3 lata.
                                • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Obcy 20.03.24, 07:39
                                  Kuratorium nie pomoże na średnią, chyba że podejrzewasz jakąś zmowę nauczycieli.
                                  Gadałeś z nimi? No i najważniejsze - co syn o tym mówi?
                                  • negativum Re: Obcy 20.03.24, 09:59

> Kuratorium nie pomoże na średnią, chyba że podejrzewasz jakąś zmowę nauczycieli
                                    > .
                                    > Gadałeś z nimi? No i najważniejsze - co syn o tym mówi?

Art 572 KC
                                    Syn mówi, że ma nowego wujka.
                                    • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Obcy 20.03.24, 12:53
                                      A co to ma do średniej?
                                      • negativum Re: Obcy 20.03.24, 13:46

> A co to ma do średniej?
                                        >
                                        www.cda.pl/video/148489495f
                                        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Obcy 20.03.24, 13:52
                                          Ty się dobrze czujesz?
                                          • negativum Re: Obcy 20.03.24, 17:29

> Ty się dobrze czujesz?

Doskonale. Czekam na wiadomość zwrotną z Kuratoriom.
                                            • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Obcy 20.03.24, 17:42
                                              Tak? Ja Cię pytałem, co syn sądzi o swoich ocenach a Ty mi linkujesz film - który akurat znam i nijak się odnosi do tego, o co pytałem. Jak nie chcesz pisać - to ok, tylko po co poruszałeś ten temat w wątku o zawiłościach różnych języków?
                                              • negativum Re: Obcy 20.03.24, 21:08

> Tak? Ja Cię pytałem, co syn sądzi o swoich ocenach a Ty mi linkujesz film - któ
                                                > ry akurat znam i nijak się odnosi do tego, o co pytałem. Jak nie chcesz pisać -
                                                > to ok, tylko po co poruszałeś ten temat w wątku o zawiłościach różnych języków
                                                > ?

O ocenach syn nie ma co sądzić. Jest jeszcze za mały.
                                                Saturn 3, Lucy. Polecam.
                                                • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Obcy 21.03.24, 07:10
                                                  negativum napisał:

> O ocenach syn nie ma co sądzić. Jest jeszcze za mały.

Zdumiewające stwierdzenie.

• negativum Re: Obcy 21.03.24, 10:20

> negativum napisał:
                                                    >
                                                    >
                                                    > > O ocenach syn nie ma co sądzić. Jest jeszcze za mały.
                                                    >
                                                    >
                                                    > Zdumiewające stwierdzenie.

Jeśli mama o 7 dodatkowych osób dorosłych nie przywiązują do tego wagi, to 12 letnie dziecko ma przywiązywać?
                                                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Obcy 21.03.24, 10:25
                                                    Jeśli ojciec TEŻ z nim o tym nie rozmawia, to cały bunt dziecka na nic. Bo skoro twierdzisz, że jest inteligentny - to nie w zdolnościach do nauki tkwi problem.
                                                    A czy zdajesz sobie sprawę, że jak sąd powoła biegłego psychologa czy wyznaczy kuratora - i ten usłyszy od syna, że TEŻ z nim o tym nie rozmawiasz - to kręcisz bat na samego siebie?...
                                                    Poczekaj, pogadam dziś ogólnie z żoną jak wróci - bo jakieś 2 miechy temu też szkoła lepiła odpowiedni wniosek do sądu. Może już coś z tego wynikło.
                                                  • pan.joker Re: Obcy 21.03.24, 10:45

> Jeśli ojciec TEŻ z nim o tym nie rozmawia, to cały bunt dziecka na nic. Bo skor
                                                    > o twierdzisz, że jest inteligentny - to nie w zdolnościach do nauki tkwi proble
                                                    > m.
                                                    > A czy zdajesz sobie sprawę, że jak sąd powoła biegłego psychologa czy wyznaczy
                                                    > kuratora - i ten usłyszy od syna, że TEŻ z nim o tym nie rozmawiasz - to kręci
                                                    > sz bat na samego siebie?...
                                                    > Poczekaj, pogadam dziś ogólnie z żoną jak wróci - bo jakieś 2 miechy temu też s
                                                    > zkoła lepiła odpowiedni wniosek do sądu. Może już coś z tego wynikło.
                                                    >
                                                    Problem jest jeden że oboje nie mogą dojść do konsensusu. Dla chłopaka to trauma. Gdzie dwoje rodziców się nienawidzi. I jeszcze jest ktoś obcy. Oboje powinni iść na terpię rodzinną. Drugie powinien mieć dostęp do dziecka i przebywać z nim dłużej. To trzeba załatwić w sądzie. To jest priorytet. A cała reszta później. Na takich małżeństwach adwokaci zarabiają kasę i to nie małą.
                                                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Obcy 21.03.24, 10:55
                                                    pan.joker napisał:

> Problem jest jeden że oboje nie mogą dojść do konsensusu.

Niestety, bardzo wiele par nie potrafi się rozstać "rozumowo" - nie jest nam dalej po drodze razem, szukamy własnego szczęścia; ale oboje dbamy o szczęście dziecka.

I żaden terapeuta ani sąd na to nie pomogą - bo i tak dalej będą dziecko szarpać między sobą...
                                                  • negativum Re: Obcy 21.03.24, 12:15

> Jeśli ojciec TEŻ z nim o tym nie rozmawia, to cały bunt dziecka na nic. Bo skor
                                                    > o twierdzisz, że jest inteligentny - to nie w zdolnościach do nauki tkwi proble
                                                    > m.
                                                    > A czy zdajesz sobie sprawę, że jak sąd powoła biegłego psychologa czy wyznaczy
                                                    > kuratora - i ten usłyszy od syna, że TEŻ z nim o tym nie rozmawiasz - to kręci
                                                    > sz bat na samego siebie?...
                                                    > Poczekaj, pogadam dziś ogólnie z żoną jak wróci - bo jakieś 2 miechy temu też s
                                                    > zkoła lepiła odpowiedni wniosek do sądu. Może już coś z tego wynikło.

Trudno rozbawiać z dzieckiem, z którym nie ma kontaktu. Mama nie odbiera telefonów, dziecku zmieniła numer, choć telefon kupiłem mu osobiści. Pojechaliśmy, powiedziałem, że może sobie wybrać telefon. Wybrał, zapłaciłem, kupiłem kartę, Mama zmieniła mu numer na inny. Założyłem Synowi konto bankowe. Wyrobiłem kartę. Syn ją sprawdził przy mnie płacąc za swoje zakupy. Wszystko OK, wraca uradowany do domu, a 8 dorosłych osób mówi mu, że to podróbka. Nie dał sobie tego wmówić, bo sam przekonał się, że karta działa.
                                                    Mam nadpłatę dotyczącą alimentów. Pomimo tego, Mama podała mnie do komornika, bo mogła. Komornik nie wnika, czy delikwent płaci, tylko blokuje konta. By je odblokować musiałem założyć sprawę, którą wygrałem bez problemu, bo nie mam długów. Mama musiała zapłacić koszty procesu i tyle zyskała. Złożyła donos, sama na siebie do Fiskusa. Rozmawiałem z Urzędnikiem Skarbowym, co teraz będzie. Jeśli złożyła donos sama na siebie to musi zapłacić koło 20 tys. należności podatkowych. Jedyne co on może, to rozłożyć jej zaległości na raty.

Wcześniejszego męża też traktowała, jak psa. Jest zima, facet przyjechał z Warszawy odwiedzić się z dziećmi, a nie wpuściła go nawet do domu. Postał godzinę i sobie poszedł. Byłem ślepy, bo MIŁOŚĆ zaślepia.
                                                    Powinienem ją kopnąć w dupę, gdy wyskoczyła z drugiego piętra (a nie przykrywać ją kołdrą, do czasu przyjazdu pogotowia), albo, gdy również nago, weszła będąc w gości w telewizor. Więź jajników jest silna. Ale nawet wkurzyła się na nią inna Dyrektor Szkoły. Będzie świadczyć, o ile do tego dojdzie, odnośnie do odebrania Matce praw rodzicielskich.

Syn w wieku 13-14 lat zacznie dojrzewać. Wtedy go już nikt nie opanuje. Już mu robi się wąs.
                                                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Obcy 22.03.24, 06:43
                                                    negativum napisał:

> Syn ją sprawdził przy mnie płacąc za swoje zakupy.

Czyli kontakt z synem miewasz. Kupujesz mu dobra materialne ale o szkole nie rozmawiasz, bo na to jest za mały.
                                                    Dobra, wypowiedziałem swoje zdanie i więcej się nie mieszam - i tak nie pomogę.

• negativum Re: Obcy 22.03.24, 11:00

> negativum napisał:
                                                    >
                                                    >
                                                    > > Syn ją sprawdził przy mnie płacąc za swoje zakupy.
                                                    >
                                                    > Czyli kontakt z synem miewasz. Kupujesz mu dobra materialne ale o szkole nie ro
                                                    > zmawiasz, bo na to jest za mały.
                                                    > Dobra, wypowiedziałem swoje zdanie i więcej się nie mieszam - i tak nie pomogę.

Ta wysyłając Pocztextem na mamę, lub wręczając jej przy świadkach (dyrektor, psycholog, wychowawca) na konsultacjach, które są raz na ruski rok.
                                                    Ostatnio widziałem go 13 marca, tylko dlatego, że mama poszła na pocztę. Od stycznia 2023 roku.
                                                    Nie będziesz zaczynał takiego spotkania od "dlaczego się nie uczysz i wagarujesz".
                                                    Przy tak rzadkich spotkaniach chodzi o podtrzymanie więzi, a nie o zaniepokojenie.
                                                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Obcy 22.03.24, 11:23
                                                    Kręcisz: Syn ją sprawdził przy mnie płacąc za swoje zakupy.
                                                    Ale jak powiedziałem dalej się nie mieszam, bo nie znam całej sytuacji.
                                                  • negativum Re: Obcy 22.03.24, 11:26

> Kręcisz: Syn ją sprawdził przy mnie płacąc za swoje zakupy.
                                                    > Ale jak powiedziałem dalej się nie mieszam, bo nie znam całej sytuacji.

Prawie trzy lata temu. Miał wtedy 9 lat.
                                                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Obcy 22.03.24, 11:34
                                                    negativum napisał:

> asdzxcvfsrggxdfsd napisał:
                                                    >
                                                    > > Kręcisz: Syn ją sprawdził przy mnie płacąc za swoje zakupy.
                                                    > > Ale jak powiedziałem dalej się nie mieszam, bo nie znam całej sytuacji.
                                                    >
                                                    > Prawie trzy lata temu. Miał wtedy 9 lat.

Jeszcze raz powtórzę: dalej się nie będę mieszał - też dlatego, że w takiej sytuacji nie byłem.
                                                    Natomiast gdybym się znalazł, to wyobrażam sobie, że nie uważałbym, że syn jest za mały na takie tematy - tylko zagadnął jak mogę mu w tym temacie pomóc.
                                                    Ale to tylko moje luźne dywagacje.
                                                  • pan.joker Re: Obcy 22.03.24, 11:33
                                                    negativum napisał:

>
                                                    > > negativum napisał:
                                                    > >
                                                    > >
                                                    > > > Syn ją sprawdził przy mnie płacąc za swoje zakupy.
                                                    > >
                                                    > > Czyli kontakt z synem miewasz. Kupujesz mu dobra materialne ale o szkole
                                                    > nie ro
                                                    > > zmawiasz, bo na to jest za mały.
                                                    > > Dobra, wypowiedziałem swoje zdanie i więcej się nie mieszam - i tak nie p
                                                    > omogę.
                                                    >
                                                    >
                                                    >
                                                    > Nie rozumię jak była może ci zabronić kontaktów z synem. Nawet elektronicznych. Tu się kłania art.113-5 K.r.o. Choćby w jej obecności. Dobrze jest wykorzystać argumentację matki na piśmie i walczyć o niego. Także wnosić o przeprowadzenie dowodu z opinii biegłego psychologa dziecięcego, czy kontakty z synem są pozytywne lub negatywne. Sądem właściwym jest sąd rejonowy- wydział rodzinny i nieletnich miejsca zamieszkania syna. Kobiety potrafią zniszczyć życie dalsze swojemu kiedyś ukochanemu facetowi.
                                                    >
                                                  • negativum Re: Obcy 22.03.24, 11:54
                                                    pan.joker napisał:

> > Nie rozumię jak była może ci zabronić kontaktów z synem. Nawet elektronic
                                                    > znych. Tu się kłania art.113-5 K.r.o. Choćby w jej obecności. Dobrze jest wykor
                                                    > zystać argumentację matki na piśmie i walczyć o niego. Także wnosić o przeprow
                                                    > adzenie dowodu z opinii biegłego psychologa dziecięcego, czy kontakty z synem s
                                                    > ą pozytywne lub negatywne. Sądem właściwym jest sąd rejonowy- wydział rodzinny
                                                    > i nieletnich miejsca zamieszkania syna. Kobiety potrafią zniszczyć życie dalsze
                                                    > swojemu kiedyś ukochanemu facetowi.

Dzięki.
                                                  • negativum Re: Obcy 22.03.24, 12:11
                                                    negativum napisał:

> pan.joker napisał:
                                                    >
                                                    >
                                                    > > > Nie rozumię jak była może ci zabronić kontaktów z synem. Nawet elek
                                                    > tronic
                                                    > > znych. Tu się kłania art.113-5 K.r.o. Choćby w jej obecności. Dobrze jest
                                                    > wykor
                                                    > > zystać argumentację matki na piśmie i walczyć o niego. Także wnosić o pr
                                                    > zeprow
                                                    > > adzenie dowodu z opinii biegłego psychologa dziecięcego, czy kontakty z s
                                                    > ynem s
                                                    > > ą pozytywne lub negatywne. Sądem właściwym jest sąd rejonowy- wydział rod
                                                    > zinny
                                                    > > i nieletnich miejsca zamieszkania syna. Kobiety potrafią zniszczyć życie
                                                    > dalsze
                                                    > > swojemu kiedyś ukochanemu facetowi.

Problem w tym, że dziecko nie może zeznawać do czasu ukończenia 13 lat.
                                                    Mam opinię z OZSS. Pozytywną dla mnie.
                                                    Mama w ciągu 3 lat 3 razy zmieniła dziecku szkołę lub klasę. Teraz planuje zmienić znowu szkołę na szkołę specjalną. Wyraziłem zgodę właśnie 13 marca, bo jeśli syn będzie siedział w 5 klasie to będzie to dla niego tragedia. Lepiej nich przejdzie do szkoły specjalnej. Choć znając nastawienie Mamy, to nie na długo pomoże. Dzieckiem trzeba się opiekować, a nie urządzać libacje alkoholowe, czy narkotykowe.
                                                    Wychowywany byłem w następujący, sposób: powrót po szkole do domu, odrobienie lekcji, wyjście w haratanie w gałę, itp. Drzewiej ciężej było o informację na żywo. Teraz jest Librus i można śledzić osiągnięcia dziecka na żywo. Dziś nie było ono na matematyce. Wczoraj też. W szóstej klasie dojdzie fizyka. Bez matmy nie ma szans. W siódmej chemia. To samo.
                                                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Obcy 22.03.24, 12:24
                                                    negativum napisał:

> Problem w tym, że dziecko nie może zeznawać do czasu ukończenia 13 lat.

Bzdura - nie może być pociągnięte do odpowiedzialności karnej ale jak najbardziej biegli będa z nim rozmawiali.
                                                    I to biegły przedstawi sytuację.
                                                  • negativum Re: Obcy 22.03.24, 12:37

> negativum napisał:
                                                    >
                                                    >
                                                    > > Problem w tym, że dziecko nie może zeznawać do czasu ukończenia 13 lat.
                                                    >
                                                    > Bzdura - nie może być pociągnięte do odpowiedzialności karnej ale jak najbardzi
                                                    > ej biegli będa z nim rozmawiali.
                                                    > I to biegły przedstawi sytuację.

Ty wiesz, co to jest za stres dla dziecka?
                                                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Obcy 22.03.24, 12:44
                                                    Wiem, co to był stres dla mnie. Jak spaliło się nam pół mieszkania i nie byłem w stanie nawet usiąść do nauki na egzamin poprawkowy. Właśnie DLATEGO mówię o tym, że powinieneś spróbować pogadać z synem o sytuacji z nauką. Żeby zrozumiał - że go w tym wspierasz. Że ktoś się tym życzliwie interesuje.
                                                  • negativum Re: Obcy 22.03.24, 13:06

> Wiem, co to był stres dla mnie. Jak spaliło się nam pół mieszkania i nie byłem
                                                    > w stanie nawet usiąść do nauki na egzamin poprawkowy. Właśnie DLATEGO mówię o t
                                                    > ym, że powinieneś spróbować pogadać z synem o sytuacji z nauką. Żeby zrozumiał
                                                    > - że go w tym wspierasz. Że ktoś się tym życzliwie interesuje.

Przecież piszę, że tego kontaktu nie mam. Miałem kontakt w dniu niewskazanym przez Sąd, ale tylko dlatego, że Mama poszła na pocztę. Nie będziesz rozmawiał o "postępach" w nauce, jak się widzisz dzieckiem raz na ponad rok. Co słychać, dalej grasz w piłkę, etc. Tu musi wkroczyć Urząd.
                                                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Obcy 22.03.24, 13:12
                                                    To czemu gdzieś tam na początku rozmowy mi napisałeś, że syn jest za mały na takie rozmowy?
                                                    Nie - nie czepiam się Ciebie, usiłuję zrozumieć.
                                                  • negativum Re: Obcy 22.03.24, 14:46

> To czemu gdzieś tam na początku rozmowy mi napisałeś, że syn jest za mały na ta
                                                    > kie rozmowy?
                                                    > Nie - nie czepiam się Ciebie, usiłuję zrozumieć.

Bo jest za mały. Mam sprawę KK wytyczoną przez Żonę o nękanie odnośnie do Syna. Jak można nękać w ten sposób dziecko? Prokurator do mnie dzwonił. Pytał się, co jaki czas spotykam się z dzieckiem. Odpowiedziałem mu szczerze. Uśmiał się wobec nękania. Mam występować jako świadek. Z oskarżonego, stałem się świadkiem.
                                    • pan.joker Re: Obcy 20.03.24, 17:08
                                      negativum napisał:

>
                                      > > Kuratorium nie pomoże na średnią, chyba że podejrzewasz jakąś zmowę naucz
                                      > ycieli
                                      > > .
                                      > > Gadałeś z nimi? No i najważniejsze - co syn o tym mówi?
                                      >
                                      > Art 572 KC
                                      > Syn mówi, że ma nowego wujka.
                                      >
                                      > Jakaś pomoc psychologiczna synowi i wam obojgu by się przydała.
                                      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Obcy 20.03.24, 17:26

> > Jakaś pomoc psychologiczna synowi i wam obojgu by się przydała.

Ja bym zaczął od pedagoga szkolnego, który raczej w każdej szkole obecnie powinien być. Z psychologami szkolnymi już podobno jest gorzej - ale można podpytać, czy jest.
                                        • negativum Re: Obcy 22.03.24, 15:25

>
                                          > > > Jakaś pomoc psychologiczna synowi i wam obojgu by się przydała.
                                          >
                                          > Ja bym zaczął od pedagoga szkolnego, który raczej w każdej szkole obecnie powin
                                          > ien być. Z psychologami szkolnymi już podobno jest gorzej - ale można podpytać,
                                          > czy jest.

To wszystko już przerobiłem.
                                          • negativum Re: Obcy 22.03.24, 16:24
                                            negativum napisał:

>
                                            > >
                                            > > > > Jakaś pomoc psychologiczna synowi i wam obojgu by się przydał
                                            > a.
                                            > >
                                            > > Ja bym zaczął od pedagoga szkolnego, który raczej w każdej szkole obecnie
                                            > powin
                                            > > ien być. Z psychologami szkolnymi już podobno jest gorzej - ale można pod
                                            > pytać,
                                            > > czy jest.
                                            >
                                            > To wszystko już przerobiłem.

Dzwoniłem teraz do Syna przez komunikator. Tylko 40 minut. Partner chrapie, Mamy nie ma, dziecko sobie robi 3 kanapki. Jest godzina 16sta. Dziecko ogląda, jak grać w jakąś grę. Po 13 marca Mama zabrała Mu X-boxa. Zostało Mu jeszcze 12 dni kary. Tak się nie da funkcjonować. Partner chrapie, dziecko o 16 jest praktycznie samo, musi sobie robić kanapki. Doradziłem mu, że z pomidorami doskonale komponuje się cebula. Był zachwycony.
                                            Poprosił mnie o nową kartę SIM. Kupię Mu ją.
                                    • pan.joker Re: Obcy 20.03.24, 18:20
                                      negativum napisał:

>
                                      > > Kuratorium nie pomoże na średnią, chyba że podejrzewasz jakąś zmowę naucz
                                      > ycieli
                                      > > .
                                      > > Gadałeś z nimi? No i najważniejsze - co syn o tym mówi?
                                      >
                                      > Art 572 KC
                                      > Syn mówi, że ma nowego wujka.
                                      > Ale sąd opiekuńczy nie załatwi wszystkiego choć kuratorium to zgłosi. Wszczęcie z urzędu postępowania o wzgląd w sytuację rodziny dziecka bądź o ograniczenie władzy rodzicielskiej nie oznacza, że sąd zastosuje surowe środki wobec rodziców dziecka. Czasami sąd poprzestaje na udzieleniu wsparcia, np. w postaci zobowiązania rodzica do podjęcia terapii, do brania udziału w warsztatach opiekuńczo-wychowawczych. Chłopak się zmarnuje przez wasze bitwy po rozwodowe.

Czytaj więcej na Prawo.pl:
                                      www.prawo.pl/prawo/kiedy-nalezy-zawiadomic-sad-opiekunczy,502688.html
                                      >
                                      • negativum Re: Obcy 20.03.24, 20:42
                                        pan.joker napisał:

> negativum napisał:
                                        >
                                        > > asdzxcvfsrggxdfsd napisał:
                                        > >
                                        > > > Kuratorium nie pomoże na średnią, chyba że podejrzewasz jakąś zmowę
                                        > naucz
                                        > > ycieli
                                        > > > .
                                        > > > Gadałeś z nimi? No i najważniejsze - co syn o tym mówi?
                                        > >
                                        > > Art 572 KC
                                        > > Syn mówi, że ma nowego wujka.
                                        > > Ale sąd opiekuńczy nie załatwi wszystkiego choć kuratorium to zgłosi. Ws
                                        > zczęcie z urzędu postępowania o wzgląd w sytuację rodziny dziecka bądź o ograni
                                        > czenie władzy rodzicielskiej nie oznacza, że sąd zastosuje surowe środki wobec
                                        > rodziców dziecka. Czasami sąd poprzestaje na udzieleniu wsparcia, np. w postaci
                                        > zobowiązania rodzica do podjęcia terapii, do brania udziału w warsztatach opie
                                        > kuńczo-wychowawczych. Chłopak się zmarnuje przez wasze bitwy po rozwodowe.
                                        >
                                        > Czytaj więcej na Prawo.pl:
                                        > www.prawo.pl/prawo/kiedy-nalezy-zawiadomic-sad-opiekunczy,502688.html
                                        > >

To już jest sprawa Sądu Opiekuńczego. Zawiadomiłem Kuratorium. Ma na działanie 14 dni. Potem Sąd. Nie dam pogrzebać inteligentnego dziecka.. Z Sądami wymieniłem już prawie 300 pism. Tu i nazad. Sam się zaczynam gubić w tych pismach. Art. 572 KC jest mocny. Pochodzi z początku lat 60tych. Żona niech sobie żyje z wujkami. Mnie nic do tego. Sam podrywam dziewczyny. Ale nie może na tym cierpieć Dziecko. Nie może.
                • pan.joker Re: Obcy 18.03.24, 18:39
                  negativum napisał:

>

> Polacy słyną z otwartości. To nie Niemcy, żeby pójść na piwo ze znajomymi musis
                  > z nienagannie mówić językiem Goethego.
                  > Mamy na tyle dziwaczy język, że jeszcze w dawnych czasach przepuszczali mnie pr
                  > zez granicę, tylko na podstawie, jak mówiłem po polsku.
                  >
                  > Bzdury jakieś. Są rożne knajpy tureckie, gdzie dobrze mówią po polsku. Młodzi Niemcy doskonale znają język angielski. Co nie znaczy podróżować bez podstawy tego języka. W Niemczech bez obawy możesz wyjść wieczorem i wrócić nad ranem. Nie będąc przez nikogo zaczepiany. We Wrocku bez trudu możesz dostać wciry za nic. Niemcy bardziej są otwarci niż sądzisz.
                  >
                  >
                  • negativum Re: Obcy 18.03.24, 19:08
                    pan.joker napisał:

> negativum napisał:
                    >
                    > > asdzxcvfsrggxdfsd napisał:
                    > >
                    >
                    >
                    > > Polacy słyną z otwartości. To nie Niemcy, żeby pójść na piwo ze znajomymi
                    > musis
                    > > z nienagannie mówić językiem Goethego.
                    > > Mamy na tyle dziwaczy język, że jeszcze w dawnych czasach przepuszczali m
                    > nie pr
                    > > zez granicę, tylko na podstawie, jak mówiłem po polsku.
                    > >
                    > > Bzdury jakieś. Są rożne knajpy tureckie, gdzie dobrze mówią po polsku. Mł
                    > odzi Niemcy doskonale znają język angielski. Co nie znaczy podróżować bez podst
                    > awy tego języka. W Niemczech bez obawy możesz wyjść wieczorem i wrócić nad rane
                    > m. Nie będąc przez nikogo zaczepiany. We Wrocku bez trudu możesz dostać wciry z
                    > a nic. Niemcy bardziej są otwarci niż sądzisz.
                    > >
                    > >

Tak sądzisz. Twoja wola.
    • prze.nick Re: Obcy 21.03.24, 21:10
      Go woke, go broke
      jak mawiają Amerykanie i bojkotują lewacką indoktrynację
      en.wikipedia.org/wiki/Go_woke,_go_broke

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka