felusiak1 29.11.24, 21:47 Zawsze zadziwiają mnie jego wpisy. Głównie ze wzgledu na logiczna niespójność i swego rodzaju idealizm w postrzeganiu rzeczywistości. To sklonilo mnie do zadedykowania czerwonej tabletki w postaci tego: Europa w dobie Trumpa #WWR195 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
polski_francuz Do tablicy! 29.11.24, 22:18 felusiak1 napisał: " Zawsze zadziwiają mnie jego wpisy. Głównie ze wzgledu na logiczna niespójność i swego rodzaju idealizm w postrzeganiu rzeczywistości. To sklonilo mnie do zadedykowania czerwonej tabletki w postaci tego...:" dojde jutro... Pozdr PF Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Do tablicy! 30.11.24, 10:41 polski_francuz napisał: " dojde jutro..." Posluchalem poczatku monologu. "Panstwa nie sa niesmiertelne" z tym sie zgadzam; "od czasu do czasu wkracza bardak " z tym tez... Do czego mnie to inspiruje? Ano, mysle o Francji w ktorej partie sie uzeraja o to kto ma racja a nie mysla od dlugu panstwowym i o tym jak to splacic. Mozna to ocenic jako slepote, czy przekonanie, ze nic nam zrobia. A jako przyczyne widze, ze Francja od wieku nie dostala kopa w d...i jest przekonana ze jakos to bedzie. Niemcom skopali d..e dosc niedawno a moja Ojczyzna, Polska dostaje regularnie w tylek od sasiadow z zachodu a teraz ze wschodu. A wiec geopolityka i wynikajaca z niej historia. Nu, a teraz felusiak powiedz co chciales pokazac tym wpisem i do czego Cie prelegent jutubowski inspiruje... PF Odpowiedz Link Zgłoś
hadrian_pl Re: Do tablicy! 30.11.24, 13:15 polski_francuz napisał: > polski_francuz napisał: > > " dojde jutro..." > > > Posluchalem poczatku monologu. "Panstwa nie sa niesmiertelne" z tym sie zgadzam > ; "od czasu do czasu wkracza bardak " z tym tez... Do czego mnie to inspiruje? > Ano, mysle o Francji w ktorej partie sie uzeraja o to kto ma racja a nie mysla > od dlugu panstwowym i o tym jak to splacic. Mozna to ocenic jako slepote, czy p > rzekonanie, ze nic nam zrobia. A jako przyczyne widze, ze Francja od wieku nie > dostala kopa w d...i jest przekonana ze jakos to bedzie. Niemcom skopali d..e d > osc niedawno a moja Ojczyzna, Polska dostaje regularnie w tylek od sasiadow z z > achodu a teraz ze wschodu. A wiec geopolityka i wynikajaca z niej historia. > > Nu, a teraz felusiak powiedz co chciales pokazac tym wpisem i do czego Cie prel > egent jutubowski inspiruje... > > PF To Niemcy Francuzom du..skopali.Takiego wstydu jaki Niemcy zrobili Francuzom nie zrobil zaden.Żabojadów przed Niemcami musieli Anglicy ratowac. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Strefy w stolicach 30.11.24, 13:52 hadrian_pl napisał: " To Niemcy Francuzom du..skopali.Takiego wstydu jaki Niemcy zrobili Francuzom nie zrobil zaden.Żabojadów przed Niemcami musieli Anglicy ratowac." W Paryzewie nie bylo strefy szkopskiej a za to w Berlinsku byla strefa francuska. Nawet siem tam lepiej jadlo. Eksportowalismy kulture...szkoda, ze nie bylo strefy polskiej:) PF Odpowiedz Link Zgłoś
hadrian_pl Re: Strefy w stolicach 30.11.24, 14:14 polski_francuz napisał: > hadrian_pl napisał: > > > " To Niemcy Francuzom du..skopali.Takiego wstydu jaki Niemcy zrobili Francuz > om nie zrobil zaden.Żabojadów przed Niemcami musieli Anglicy ratowac." > > W Paryzewie nie bylo strefy szkopskiej a za to w Berlinsku byla strefa francusk > a. Nawet siem tam lepiej jadlo. Eksportowalismy kulture...szkoda, ze nie bylo s > trefy polskiej:) > > PF Strefe w Berlinie Francuzi otrzymali z przydzialu od Anglikow.A nie za zaslugi bojowe. Ale Zabojad do konca swiata nie zapomni,jak Niemcy ich panstwo i narod ponizyli. Kampania francuska 1940 (niem. kryptonim „Fall Gelb”), inaczej zwana I bitwą o Francję[3] – niemiecka ofensywa na Francję połączona z agresją na Belgię, Holandię i Luksemburg przy złamaniu neutralności tych państw. Ofensywa rozpoczęta 10 maja 1940 roku kończyła definitywnie okres dziwnej wojny na froncie zachodnim. Niemcom skutecznie udało się zrealizować ideę blitzkriegu, w konsekwencji 22 czerwca Francja podpisała rozejm w Compiègne[b]. Kampania była walnym zwycięstwem III Rzeszy nad Francją. Doprowadziła do wyłączenia Francji (wraz z koloniami i marynarką wojenną) – poprzez warunki zawieszenia broni – z koalicji antyniemieckiej, czasowej izolacji Wielkiej Brytanii na kontynencie i oddania zasobów materialnych Francji dla potrzeb gospodarki wojennej III Rzeszy. General Patton powiedzial: Wolałbym mieć przed sobą dywizję niemiecką, niż za sobą dywizję francuską. Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: Strefy w stolicach 30.11.24, 14:32 hadrian_pl napisał: > General Patton powiedzial: > Wolałbym mieć przed sobą dywizję niemiecką, niż za sobą dywizję francuską. Swietny film. O MacArtur rowniez. Gregory Peck w roli glownej. Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Do tablicy! 30.11.24, 16:58 Myślałem, że obejrzysz ale nie wyszło. Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Specjalnie dedykuję koledze polskiemu francuz 30.11.24, 01:04 Gdyby ktoś nie wiedział jak wygląda inteligentny Żyd aszkenazyjski, jasnowłosy i niebieskooki potomek Chazarów czy też raczej wchłoniętych przez nich Polan kijowskich, to Tomasz Wróblewski jest świetnym przykładem. Co najważniejsze, mądrze charakteryzuje Unię Europejską i jej marną przyszłość pod kierunkiem komisarzy, bo jaka przyszłość czeka Europę, gdy europejskie uczelnie nie nadążają za rozwojem technologii na świecie, a europejskie startupy marzą o przeniesieniu się do USA. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Specjalnie dedykuję koledze polskiemu francuz 30.11.24, 18:41 Zauważyłeś bez problemu. Dlaczego innym to umkneło? Winię brak cierpliwości. Albo poprostu nie interesuje ich prognoza wlasnej przyszlosci. jorel to inna para kaloszy. On wie lepiej i nie bedzie słuchal jakiegoś robola. Odpowiedz Link Zgłoś
jorl11 Re: Specjalnie dedykuję koledze polskiemu francuz 30.11.24, 10:28 felusiak1 napisał: > Zawsze zadziwiają mnie jego wpisy. Głównie ze wzgledu na logiczna niespójność i > swego rodzaju idealizm w postrzeganiu rzeczywistości. To sklonilo mnie do zade > dykowania czerwonej tabletki w postaci tego: To ze PF pieprzy to oczywiste. Ale bez ogladania Twojego video drogi f1 wiem ze nie warto. Bo po polsku, to juz dyskwalifikuje a do tego widze twarzyczke tego Twojego ulubionegk palanta chyba mu Wroblewski (?)ktory w USA byl robolem a wiec na nic powazniejszego tam nie bylo go stac. Bo byl za glupi na to. No ale to Twoj robolski poziom drogi f1. Jak tam banialuki f1? Zamkneles dziob juz na ten temat, prawda? Wiedzialem ze tak bedzie Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Sol czy pieprz? 30.11.24, 10:44 jorl11 napisał: "To ze PF pieprzy to oczywiste. " Sol jest produktem chemicznym i moze byc zanieczyszczona, czego dpswiadcza wlasnie biedna Iga. A pieprz jest bardziej biologiczny i jak sie go czysto mieli to powinno byc OK dla zdrowa... PF Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Specjalnie dedykuję koledze polskiemu francuz 30.11.24, 21:37 > bez ogladania Twojego video drogi f1 wiem ze nie warto. Bo po polsku, to juz dyskwalifikuje Po polsku dla ułatwienia słuchaczom, ale prelegent czerpie z publikacji anglosaskich w takim stopniu w jakim ty Jorłow z publikacji niemieckojęzycznych korzystać nie jesteś w stanie, z wiadomych względów. Twoje języki obce są na poziomie robola właśnie. Rosyjskiego nie wliczam, bo to twój ojczysty język. Odpowiedz Link Zgłoś
hadrian_pl Re: Specjalnie dedykuję koledze polskiemu francuz 30.11.24, 13:17 Jedynym wyjsciem jet reorganizacja Unii,powrot do walut narodowych.To spowoduje znow konkurencje miedzy panstwami. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Specjalnie dedykuję koledze polskiemu francuz 30.11.24, 18:44 Reorganizacja? Pociag wypadl z torow i tylko inercja sprawia, ze jest w ruchu. Reorganizacja inercji i kazdy wraca do swojego przedziału. Odpowiedz Link Zgłoś
mateusz572 Re: Specjalnie dedykuję koledze polskiemu francuz 30.11.24, 19:04 felusiak1 napisał: > Reorganizacja? Pociag wypadl z torow i tylko inercja sprawia, ze jest w ruchu. > Reorganizacja inercji i kazdy wraca do swojego przedziału. > Jeżeli nawet wypadł z torów to są sposoby aby znowu wrócił na swoje tory. Może coś bliżej o tej reorganizacji i o tej jeździe każdy we własnym przedziale. Czyli co każdy sobie rzepkę skrobie? Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Specjalnie dedykuję koledze polskiemu francuz 30.11.24, 21:56 mateusz572 napisal: Czyli co każdy sobie rzepkę skrobie? Nic podobnego. Żadnego skrobania. Reorganizacja ulepszy Europejski Zwiazek Sowiecki. Dyrektywy jak płyneły tak będą płynąć z belgijskiej Moskwy. Bedzie ich więcej i bedą bardziej szczegółowe. Odpowiedz Link Zgłoś
vermieter Re: Specjalnie dedykuję koledze polskiemu francuz 30.11.24, 22:44 felusiak1 napisał: > > Nic podobnego. Żadnego skrobania. Reorganizacja ulepszy Europejski Zwiazek Sowi > ecki. > Dyrektywy jak płyneły tak będą płynąć z belgijskiej Moskwy. Bedzie ich więcej i > bedą bardziej szczegółowe. > nie twoje zmartwienie, trollu cienko przędziesz, nawet w weekend musisz dorabiać, hehehe... nie macie w Irkucku wolnych sobót? Odpowiedz Link Zgłoś
j-k vermieter , Ameryka w przeciwienstwie do Mumii Eu 01.12.24, 00:07 > [b]nie twoje zmartwienie, trollu vermieter , Ameryka w przeciwienstwie do Mumii Europejskiej ma sie niezle... ale lubisz bronic trupa- conie ? Odpowiedz Link Zgłoś
mateusz572 Re: Specjalnie dedykuję koledze polskiemu francuz 30.11.24, 22:54 felusiak1 napisał: > mateusz572 napisal: Czyli co każdy sobie rzepkę skrobie? > > Nic podobnego. Żadnego skrobania. Reorganizacja ulepszy Europejski Zwiazek Sowi > ecki. > Dyrektywy jak płyneły tak będą płynąć z belgijskiej Moskwy. Bedzie ich więcej i > bedą bardziej szczegółowe. > I to mówisz ty Feluś. Ten Feluś, który jak się domyślam trochę czasu spędził pod protektoratem Moskwy a teraz nie widzi różnicy między Moskwą a Brukselą. No to widać Feluś protektoratu Brukseli na własnej skórze nie zaznał w odróżnieniu na przykład ode mnie. Wracając do meritum to facio z filmu ma niektóre racje ale nie do końca. UE nie dotrzymała kroku USA z wielu powodów, ale nie chce mi się tutaj rozpisywać bo to dużo miejsca zajmuje, a niektórzy mogą się poczuć znudzeni. Tak UE wymaga reformy. USA ma przewagę skali nad UE to raz, a drugie UE potrzebuje więcej integracji, a mniej regulacji hamującej przedsiębiorczość i skłonność do ryzyka. Pytanie czy to się uda z Kaczyńskopodobnymi, także w innych krajach UE? To tak w dwóch zdaniach. Jeżeli nie będzie tego wspólnego pociągu to pamiętaj, że kraj nad Wisłą jest między dwoma polakożercami, z których jeden już szczerzy kły, a drugiemu dopiero te kły odrastają. Wolę osobiście jechać w tym samym pociągu z tymi, którym te kły dopiero odrastają mając jeszcze za towarzyszy podróży innych, którzy wytonują drobne i grubsze niesnaski z oseskiem polakożercą. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Specjalnie dedykuję koledze polskiemu francuz 01.12.24, 04:26 Rozpisz się, mnie to nie nudzi. Co do skali. W 2007 roku PKB Unii i USA było na tym samympoziomie, ca 13 bln dolarów. Dzisiaj USA 27 bln, Unia 18 bln. Dodajmy UK aby było porównywalne i wychodzi niecałe 21 bln. Unia jest niezdolna do reform z przyczyn strukturalnych. Rządzą komisarze czyli nieodpowiadajaca przed nikim biurokracja. Jedynym celem biurokracji jest rozzbudowa biurokracji. Można też dyskutować nad wspólną walutą. To był chyba najgłupszzy pomysł. Mam nadzieję, ze tuskańczycy nie wprowadzą euro. To byłby zabójczy cios dla Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
vermieter Re: Specjalnie dedykuję koledze polskiemu francuz 01.12.24, 08:58 felusiak1 napisał: > Rozpisz się, mnie to nie nudzi. > Co do skali. W 2007 roku PKB Unii i USA było na tym samympoziomie, ca 13 bln d > olarów. > Dzisiaj USA 27 bln, Unia 18 bln. Dodajmy UK aby było porównywalne i wychodzi ni > ecałe 21 bln. > Unia jest niezdolna do reform z przyczyn strukturalnych. Rządzą komisarze czyli > nieodpowiadajaca przed nikim biurokracja. Jedynym celem biurokracji jest rozzb > udowa biurokracji. > Można też dyskutować nad wspólną walutą. To był chyba najgłupszzy pomysł. > Mam nadzieję, ze tuskańczycy nie wprowadzą euro. To byłby zabójczy cios dla Pol > ski. > jeżeli rządzą komisarze to po co urządzane są głosowania i jeszcze wymagana jest jednomyślność? Rządzą komisarze czyli biurokracja? Takie mądrości mogą trafiać do forumowych ekonomistów i do nikogo więcej. Odnośnie rozbudowy biurokracji to wiadomo, że przy zatrudnieniu w administracji 500 osób firma egzystuje bez kontaktów z zewnątrz. Ale to tylko dowcip, znany jeszcze w gospodarce planowej. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Dobra wodka! 01.12.24, 09:55 vermieter napisał(a): " Odnośnie rozbudowy biurokracji to wiadomo, że przy zatrudnieniu w administracji 500 osób firma egzystuje bez kontaktów z zewnątrz. Ale to tylko dowcip, znany jeszcze w gospodarce planowej." Bo dosc podobnie mysle. Napije sie tez po 12h00 PF Odpowiedz Link Zgłoś
mateusz572 Re: Specjalnie dedykuję koledze polskiemu francuz 04.12.24, 20:10 Od początku wieku do roku 2023 PKB Stanów Zjednoczonych powiększył się o 56 proc., strefy euro o 31 proc. Gdzie jest więc pies pogrzebany? Przytaczam raport bo przecież ja nie jestem taką alfą i omegą w każdym temacie: W gospodarce Stany Zjednoczone mają nad Unią Europejską przewagę. Jeśli chcemy to zmienić, potrzebujemy więcej integracji, a mniej regulacji hamującej przedsiębiorczość i skłonność do ryzyka. Musimy to poprawić, a i tak USA mają przewagę nad nami bo są federacją i u was trzy języki są ważne oczywiście z tym najważniejszym angielskim. I nie jest tak, że komisarze wszystko mogą w UE. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Specjalnie dedykuję koledze polskiemu francuz 04.12.24, 20:43 To nie jest raport lecz zgrabny artykuł. Amerykańska gospodarka jest mocno przeregulowana. Administracja Bidena wyprodukowala 100 tysiecy stron szczególowych przepisow. To kosztuje miliardy dolarów aby firmy działaly zgodnie z tymi regulacjami. Armia prawnikow nieustannie wertuje przepisy i dba o zgodność. Unia Europejska produkuje tego znacznie wiecej. Powiedz mi czego komisarze nie moga? Kazdy komisarz ma armię urzedników produkujacych tysiace stron ciagle nowych przepisow i nie ma mechanizmu na powstrzymanie tego. Biurokracja dziala niezależnie od woli wyborcow i w UE i w USA. Ale zainteresowal mnie ten oto fragment: "Stany Zjednoczone więcej też wydają publicznych pieniędzy na zdrowie – ponad 10 proc. PKB, a Unia ok. 8 proc., choć skuteczność amerykańskiej służby zdrowia, mierzona choćby oczekiwaną długością życia jest mniejsza." Interesujaca teza. A może zmierzyć skuteczność odsetkiem skutecznego leczenia na przykład raka. Jaki odsetek pacjentów po zdiagnozowaniu jest ratowana? Moja szwagierka w Belgii czeka kilka miesiecy na wizytę u gastrologa. Ja w zacofanym Texasie czakam najwyżej kilka dni. Odpowiedz Link Zgłoś
mateusz572 Re: Specjalnie dedykuję koledze polskiemu francuz 05.12.24, 18:56 felusiak1 napisał: > To nie jest raport lecz zgrabny artykuł. A w czym on jest tak zgrabny? Przedstawia po prostu bolączki UE, które mają duży wpływ na wolniejszy wzrost gospodarczy niż w USA Amerykańska gospodarka jest mocno prze > regulowana. Administracja Bidena wyprodukowala 100 tysiecy stron szczególowych > przepisow. To kosztuje miliardy dolarów aby firmy działaly zgodnie z tymi regul > acjami. Armia prawnikow nieustannie wertuje przepisy i dba o zgodność. Czyli USA też jest zbiurokratyzowane co oczywiście jest faktem nam znanym. Unia Eur > opejska produkuje tego znacznie wiecej. Tak i warto byłoby z tym skończyć co jest możliwe bo Parlament Europejski ma prawo odwołać w głosowaniu Komisję Europejską. Należałoby rozliczać KE z efektów, ale wiadomo efekty działania tejże przychodzą później. Dlatego jeżeli nie ma efektów to są nowe twarze potrzebne w następnej kadencji, poprzednie nie powinny mieć wstępu do nowej KE. Tego niema. > Powiedz mi czego komisarze nie moga? Kazdy komisarz ma armię urzedników produku > jacych tysiace stron ciagle nowych przepisow i nie ma mechanizmu na powstrzyman > ie tego. Biurokracja dziala niezależnie od woli wyborcow i w UE i w USA. Ależ oczywiście masz rację tylko zważ, że wam łatwiej bo jesteście jednolitym państwem, a UE jest Związkiem Suwerennych Państw jak do tej pory. > Ale zainteresowal mnie ten oto fragment: "Stany Zjednoczone więcej też wydaj > ą publicznych pieniędzy na zdrowie – ponad 10 proc. PKB, a Unia ok. 8 proc., ch > oć skuteczność amerykańskiej służby zdrowia, mierzona choćby oczekiwaną długośc > ią życia jest mniejsza." Interesujaca teza. A może zmierzyć skuteczność ods > etkiem skutecznego leczenia na przykład raka. Jaki odsetek pacjentów po zdiagno > zowaniu jest ratowana? Moja szwagierka w Belgii czeka kilka miesiecy na wizytę > u gastrologa. Ja w zacofanym Texasie czakam najwyżej kilka dni. > Czego nie rozumiesz? Średnia życia jest w USA niższa. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Specjalnie dedykuję koledze polskiemu francuz 05.12.24, 22:21 mateusz napisał: Czego nie rozumiesz? Średnia życia jest w USA niższa. Ja tego nie neguję. Zauważam, ze argument jest wątły. Po pierwsze nie "srednia życia" lecz "oczekiwana długość życia". Jeśli ta oczekiwana długość życia jest powiazana z wydatkami państwa na zdrowie to jakim sposobem w Chile, gdzie państwo wydaje grosze ta oczekiwana długość życia jest wyższa niż w USA? Czy styl życia może mieć coś wspólnego? Może w Chile nie ćpają tak jak w Ameryce? Może nie strzelają w weekendy? Sprawdź jak ta oczekiwana długość zycia jest obliczana. Odpowiedz Link Zgłoś
mateusz572 Re: Specjalnie dedykuję koledze polskiemu francuz 05.12.24, 19:14 Jako, że nie chciało ci się czytać z mojej strony pomoc dla twojej niechęci: „W Stanach Zjednoczonych niższy jest udział państwa w ogólnych dochodach i wydatkach. Według danych OECD w roku 2022 dochody budżetu w Stanach Zjednoczonych stanowiły 35 proc. PKB, w Unii Europejskiej 46,3 proc., wydatki odpowiednio 39 proc. i 50 proc.” 1.”Mimo, że przez amerykański budżet przechodzi mniejsza niż w Unii część PKB, inwestycje państwowe w obu obszarach wynosiły nieco ponad 3 proc. PKB.” 2.”Na badania i rozwój Stany Zjednoczone wydały w roku 2021 3,46 proc. PKB, Unia Europejska 2,16 proc.” Tu jest pies pogrzebany, UE dużo odstaje in minus 3.”Stany Zjednoczone na obronę wydają ponad 3 proc. PKB, Unia Europejska (dane za rok2021) 1,27 proc.” Więc na zbrojeniach pompujecie PKB. Europa tego nie robiła, ale teraz pewnie to się zmieni. W Polsce się bardzo zmienia czyli rosną wydatki na zbrojenia, rzecz jest jednak w tym abyśmy ten sprzęt produkowali też w lwiej części u siebie. Podobnie UE. 4. „Wydatki socjalne stanowią w Unii Europejskiej ok. 20 proc. PKB, w Stanach Zjednoczonych w roku 2019 7,6 proc.” Dlatego też tak ciągną imigranci drzwiami i oknami. Socjal mamy bogaty, a szczególnie te najbogatsze kraje UE. 4. „Na edukację w USA państwo wydało w roku 2021 5,6 proc. PKB, w Unii Europejskiej, o dziwo, mniej – 4,8 proc.” Pytanie czy całe społeczeństwo amerykańskie jest lepiej wyedukowane niż społeczeństwo UE. Przyjmuję, że jest prawie po równo. Widać po niektórych wyborach. 5.”Stany Zjednoczone więcej też wydają publicznych pieniędzy na zdrowie – ponad 10 proc. PKB, a Unia ok. 8 proc., choć skuteczność amerykańskiej służby zdrowia, mierzona choćby oczekiwaną długością życia jest mniejsza. W 2022 roku przeciętny mieszkaniec Unii Europejskiej w momencie narodzin miał przed sobą średnio 80,6 lat życia, mieszkaniec USA 76,4 lat.” Tutaj nie wiem czego nie rozumiesz? Wyraznie podają, że w USA żyje się krócej mimo braku kolejek. Ta średnia u was za wielką wodą niestety spadała w ostatnich latach. Z tymi kolejkami w Europie także jest różnie. Kolejki kolejkami ale w sytuacjach nagłych nie ma kolejek. 6.”W ostatnich latach Stany Zjednoczone zwiększyły swoją przewagę produktywności nad Europą, mimo programów wsparcia dla gospodarek krajów Unii Europejskiej. Stany Zjednoczone rozwijają się szybciej niż strefa euro po części dlatego, że ich populacja jest młodsza, rośnie szybciej i pracuje dłużej. Jednak duża część luki wynika z tego, że pracownicy w USA produkują więcej w ciągu każdej godziny pracy.” Od 2019 roku w USA wzrosła o 6%, a w UE o 1% 7."Konsekwencją uruchomienia programu NextGenerationEU może być wydanie w sposób nieefektywny miliardów euro, pochodzących z zaciągniętego wspólnie i gwarantowanego przez wszystkie kraje UE długu." W UE ogromnie spadły inwestycje. Coś w tych planach inwestycyjnych nie było tak. Możliwe, że kasa rozchodziła się na nikomu niepotrzebne biurokracje z tym związane, a po drugie tutaj wprowadzono wiele zbędnych regulacji co też hamowało chęć inwestowania wiązało ręce przedsiębiorcom. 8."W Stanach Zjednoczonych państwo też zwiększa finansowanie gospodarki, zwłaszcza za prezydentury Joe Bidena. American Rescue Plan został przyjęty w formie ustawy i podpisany w marcu 2021 roku przez prezydenta Bidena. Będzie kosztować do roku 2030 1,9 bln dol. Obejmuje między innymi przedłużenie zasiłków dla bezrobotnych, doraźną pomoc w wynajmie mieszkań, bony mieszkaniowe, pomoc bezdomnym." 9."W Stanach Zjednoczonych fundusze VC są podstawowymi wehikułami innowacji. W 2021 roku wartość inwestycji funduszy VC w USA wyniosła około 345 mld dolarów, w Unii Europejskiej dziesięciokrotnie mniej. Inwestorzy europejscy stanowili niewielką mniejszość kapitału pozyskanego w większości transakcji, zwłaszcza tych największych." 10."Inną przewagą Stanów Zjednoczonych nad Europą jest skala rynku kapitałowego. Mimo że swoboda przepływu kapitału jest jedną z zasad Unii Europejskiej, dopiero dyskutuje się o stworzeniu Unii Kapitałowej, z jednolitym nadzorem i regulacjami. 11."Unia Europejska wciąż jest gospodarczo słabo zintegrowana w porównaniu ze Stanami Zjednoczonymi. Posługuje się kilkudziesięcioma językami, mieszkańcy jednego kraju rzadko kiedy przenoszą się na stałe do drugiego w poszukiwaniu lepszej pracy, a w Stanach Zjednoczonych jest to normalne." Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Specjalnie dedykuję koledze polskiemu francuz 05.12.24, 22:45 Przeczytałem caly artykuł. Nie rozumiesz co to jest oczekiwana długość zycia. To nie znaczy, ze ludzie raptem żylą krocej bo wskaźnik spadł. A spadł nie w wyniku COVID lecz dlatego, ze przez ostatnie 4-5 lat rocznie umiera 100 tysiecy mlodych ludzi od przedawkowania fentanylu i to psuje kalkulację. Dzisiaj urodzony amerykanin powinien żyć 79 lat, niemiec 81 lat. Ale 65 letni dziś amerykanin i niemiec powinni żyć jeszcze 20 lat. Nie ma różnicy. Ta jest zauwazalna dla tych którzy dziś mają 80 lat. Amerykanin ma jeszcze 9 lat i 7 miesiecy, niemiec tylko 9 lat. Punkt 8. American Rescue Plan to wyrzucanie pieniedzy w błoto i inflacja. W przyszłym roku to zostanie zablokowane a już w tej chwili jest sporo pozwów o defraudację. Pieniadze wziete na "szlachetny" cel gdzieś po drodze wyparowaly. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Uwagi P_F wymykaja sie standardowej logice... 30.11.24, 15:10 a czasami wrecz jej przecza... ale wlasnie przez to sa ciekawe, gdyz sklaniaja do myslenia... czasami wlasnie niestandardowego. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Uwagi P_F wymykaja sie standardowej logice.. 30.11.24, 15:48 j-k napisał: " a czasami wrecz jej przecza... ale wlasnie przez to sa ciekawe, gdyz sklaniaja do myslenia..." Do myslenia i do dyskusji. Tej ostatniej nie ma jak wszyscy mysla to samo. PF Odpowiedz Link Zgłoś
jorl11 Re: Specjalnie dedykuję koledze polskiemu francuz 01.12.24, 21:24 boomerang napisał: > > bez ogladania Twojego video drogi f1 wiem ze nie warto. Bo po polsku, > to juz dyskwalifikuje > Po polsku dla ułatwienia słuchaczom, ale prelegent czerpie z publikacji anglosa > skich w takim stopniu w jakim ty Jorłow z publikacji niemieckojęzycznych korzys > tać nie jesteś w stanie, z wiadomych względów. Twoje języki obce są na poziomie > robola właśnie. Rosyjskiego nie wliczam, bo to twój ojczysty język. Tak ogolnie to ja potrzebuje informacji, ale prawdziwych, co sie wydarza. Analizy dlaczego sie cos tam wydarza czy wyciagania wnioskow co do przyszlosci robie sam i nikogo do tego nie potrzebuje. Datego najlepiej pasuja mi gazety w wiadomosciami, ale czasopisma z felietonami juz duzo mniej. Bo w felietonach na m^2 pisma jest mniej informacji chociaz nie zaprzeczam ze moga i tam byc a wiec czasami czytam i cos dluzszego w nadziei ze znajde tam prawdziewe rzeczowe informacje. A jak wyzej analizy omijam. Co do tego palanta z video. Byl w USA, w wysoko rozwinietym kraju przemyslowym, przemysl jest podstawa sily krajow, dlatego sie mowi "industrienationen" o waznych krajach jak USA Niemcy Japonia itd. Robol nie moze tego wiedziec z wlasnej praktyki nie rozumie czyli przemyslu tego krajow 1 Ligi a wiec MUSI wyciagac falszywe wnioski. Zeby nie bylo, ja w swojej pracy mialem duzo do czynienia z robotnikami bo skonstruowane przezemnie albo przez moich chlopcow urzadzenia byly przez nich produkowane ale oni przeciez nie byli na moim poziomie. Z tym ze moi robotnicy wiedzieli jak wyglada híerachia i to nie wynikalo z sluzbowych zaleznosci ale akceptowali kto jest madrzejszy i sluchali co im kazalem robic. Normalna kolej rzeczy. Ten robol z Video nawet tego w USA nie liznal bo napewno nie pracowal jako robol w Higtech fabryce w USA bo byl nawet na to za glupi. Pracowal jak prymityw. I wlasnie dlatego automatychnie dyskwalifikuje sie w moich oczach. A ze w Polsce go sluchja? Bo maja robola poziom i dobrze dla niego ze tam wrocl bo sie moze madrzyc i palanty mu wierza. Zreszta tak samo ma f1 Ty boom i stado innych tutejszych forumowiczow. Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Specjalnie dedykuję koledze polskiemu francuz 01.12.24, 21:58 > nie pracowal jako robol w Higtech fabryce w USA bo byl nawet na to za glupi. Pracowal jak prymityw. a co na to Wiki: Pracował na polach naftowych i na lokalnych uczelniach. ukończył studia na Wydziale Nauk Politycznych uniwersytetu w Houston. Na polach naftowych dużo lepiej płacą niż w hi-tech fabryce, więc głupi nie był. Odpowiedz Link Zgłoś
jorl11 Re: Specjalnie dedykuję koledze polskiemu francuz 02.12.24, 12:09 boomerang napisał: > > nie pracowal jako robol w Higtech fabryce w USA bo byl nawet na to za > glupi. Pracowal jak prymityw. > > a co na to Wiki: > > Pracował na polach naftowych i na lokalnych uczelniach. Dokladnie to pracowal na polach naftowych jako robol > ukończył studia na Wydziale Nauk Politycznych uniwersytetu w Houston. Nie ukaczyl studiow tym tylko przeszedl szkolenie zorganizowane przez CIA dla Ostblokowcow aby ryli w swoich krajach. Dlugo ich tam nie uczyli, kursiki w wymiarze paru mniesiecy, no OK, moze najpierw jezyk zeby rozumial co sie do niego mowi i potrafil raporty po angielsku dla oficerow prowadzacych z CIA jakos napisac. Ryl najpierw w na falach Radio Wolna Europa a potem przyjechal do Polski ryc juz proamerykansko w Polsce jak sie komuna skonczyla. Jest w jakims towarzystwie w Polsce finansowanym przez CIA i z tego sie utrzymuje. Nie z tego ze mu Polacy placa bo tak swietnie gada a dostaje pieniadze glownie z USA. > Na polach naftowych dużo lepiej płacą niż w hi-tech fabryce, więc głupi nie był Do zobaczenia, duzo za malo, jak wyglada podstwawa sily krajow 1 Ligi robol w fabryce HigTech byloby lepiej chodz duzo za malo. A praca dobrze platna bo w ssfie w gluszy to zrozumienie Swiata w tym waznym aspekcie mu nic nie dala. Moze przy azbestach jeszcze wiecej placili? Janosiki, Robin Hoody rabujac kupcow mieli jeszcze wiecej pieniedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Specjalnie dedykuję koledze polskiemu francuz 02.12.24, 20:51 > przeszedl szkolenie zorganizowane przez CIA dla Ostblokowcow aby ryli w swoich krajach a ty po szkoleniu KGB ryjesz na forum Gazety Odpowiedz Link Zgłoś
jorl11 Re: Specjalnie dedykuję koledze polskiemu francuz 05.12.24, 19:12 boomerang napisał: > > przeszedl szkolenie zorganizowane przez CIA dla Ostblokowcow aby ryli > w swoich krajach > a ty po szkoleniu KGB ryjesz na forum Gazety E tam. Ja z zasady wyroslem dziesiatki lat z tego ze mam byc przez kogos szkolony. To ja moglbym KGB cykl wykladow zrobic np. na temat "kapitalizm. Przemysl krajow 1 Ligi" Nawet w fitnesstudio mam problem. Bo laza pracownicy i tez mi cos tam usiluja powiedziec ze ja na jakies maszynie cos tam zle robie. Jak to slysze, jestem juz lekko wqrwiony, ale najpierw sie pytam takiego czy sobie wyraznie na zdrowie szkodze tym cwiczeniem. Odpowiedz najczesciej no ze zdrowie OK ale jak chce te miesnie cwiczyc to inne cwiczenie byloby lepsze albo to mam inaczej robic. Wtedy moja odpowiedz ze ja za dlugo bylem sam szefem abym mial kogos sluchac i niech sie wali. Tak ze zadne szkolenia tez w KGB dla mnie. Poza tym ten palant Wroblewski, historyk, czyli nawet na wykwalifikowanego robola sie nie nadawalby w moje fabryce, biede klepal w USA wiec takich CIA brala na szkolenie i dawala kase. Dotad bez pieniedzy z CIA, juz w Polsce jeszcze wieksza biede by klepal jak klepie wiec skacze jak mu laza. Bo innej roboty nie umie. Gdzie by lepiej placili. A ja umiem inne roboty i zarabialem w nich dobre pienadze. Nie jak ten palant. Moge sobie pozwolic na zycie za swoje. I to na dobre zycie za swoje, od nikogo zadnych innych nie potrzebuje. Jak ten palant znowu dodam. Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Specjalnie dedykuję koledze polskiemu francuz 06.12.24, 12:57 to szkolenie w KGB ograniczyli ci widocznie do prania mózgu Odpowiedz Link Zgłoś
hadrian_pl Re: Specjalnie dedykuję koledze polskiemu francuz 05.12.24, 20:16 Podobno biurwy z Brukseli juz opracowuja ustawy: 1.Unijne prawo regulujące wzrost zamożności. 2.Zakaz stagnacji. 3.5-letni plan wzrostu produktywności gospodarczej i kulturalnej. I dziesiątki nastepnych ustaw sa juz w drodze.Moze wtedy dogonimy USA? Odpowiedz Link Zgłoś
jorl11 Re: Specjalnie dedykuję koledze polskiemu francuz 05.12.24, 20:18 hadrian_pl napisał: > Podobno biurwy z Brukseli juz opracowuja ustawy: > > 1.Unijne prawo regulujące wzrost zamożności. > 2.Zakaz stagnacji. > 3.5-letni plan wzrostu produktywności gospodarczej i kulturalnej. > I dziesiątki nastepnych ustaw sa juz w drodze.Moze wtedy dogonimy USA? Pizdzisz jak zwykle. Nie znasz sie Odpowiedz Link Zgłoś
hadrian_pl Re: Specjalnie dedykuję koledze polskiemu francuz 05.12.24, 20:29 jorl11 napisał: > hadrian_pl napisał: > > > Podobno biurwy z Brukseli juz opracowuja ustawy: > > > > 1.Unijne prawo regulujące wzrost zamożności. > > 2.Zakaz stagnacji. > > 3.5-letni plan wzrostu produktywności gospodarczej i kulturalnej. > > I dziesiątki nastepnych ustaw sa juz w drodze.Moze wtedy dogonimy USA? > > Pizdzisz jak zwykle. Nie znasz sie Apple musi oferować swoje nowe iPhone'y w Europie bez Apple Intelligence (sztuczna inteligencja). Latem amerykańska firma początkowo odniosła się do niepewności prawnych związanych z unijnym prawem cyfrowym DMA (Digital Markets Act) i odłożyła jego wprowadzenie na czas nieokreślony. Firma taka jak Apple, dysponująca niemal nieograniczonymi zasobami, nie chce uruchamiać usługi ze względu na niepewność prawną w Unii Europejskiej. Winna jest Bruksela.Gdyby tak panstwa Unii mialy szanse same decydowac o sprawach gospodarczych. Ale to jest mozliwe gdy nastapi powrot do Unii Gospadarczej zamiast Unii politycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
jorl11 Re: Specjalnie dedykuję koledze polskiemu francuz 05.12.24, 20:34 hadrian_pl napisał: > Firma taka jak Apple, dysponująca niemal nieograniczonymi zasobami, nie chce ur > uchamiać usługi ze względu na niepewność prawną w Unii Europejskiej. > > Winna jest Bruksela.Gdyby tak panstwa Unii mialy szanse same decydowac o sprawa > ch gospodarczych. > Ale to jest mozliwe gdy nastapi powrot do Unii Gospadarczej zamiast Unii polity > cznej. Przeciez Ty jestes robol maly mozdzek WiKi duzo za malo a przypisujesz sobie wiedze lepsza od fachowcow np. w Brukseli majacych wiedze nieosiagalna dla Ciebie. Chlopek-roztropek jestes majayc czas bo udalo mu sie urwac z pracy na jakies tam udawane choroby i myslacy ze WiKi zastapi mu wyksztalcenie. Nadajesz sie do Polski tam takich ciemniakow ale sie madrzacych jest duzo wiecej jak w Niemczech %. Odpowiedz Link Zgłoś
hadrian_pl Re: Specjalnie dedykuję koledze polskiemu francuz 05.12.24, 20:44 jorl11 napisał: > hadrian_pl napisał: > > Przeciez Ty jestes robol maly mozdzek WiKi duzo za malo a przypisujesz sobie wi > edze lepsza od fachowcow np. w Brukseli majacych wiedze nieosiagalna dla Ciebie > . > > Chlopek-roztropek jestes majayc czas bo udalo mu sie urwac z pracy na jakies ta > m udawane choroby i myslacy ze WiKi zastapi mu wyksztalcenie. > > Nadajesz sie do Polski tam takich ciemniakow ale sie madrzacych jest duzo wiece > j jak w Niemczech %. > > Wpis z pewnegos niemieckiego forum: Biuro inżynieryjne trzeciej generacji w formie GbR czyli Spółka jawna. To samo konto bankowe od początku. Najpierw dziadek, potem dziadek+ojciec, potem ojciec. Teraz z ojciec + ja.I musi być nowe konto. Z powodu prania pieniędzy bla bla. Ja: „Więc jeśli za kilka lat ponownie stanie się niezależnym biurem, to nowe konto?”. Tak, dokładnie. Otwarcie konta również zajęło ponad miesiąc. To sa wszystko unijne przepisy,ktorych nie da sie ominac,a utrudniaja powaznie zycie. Odpowiedz Link Zgłoś
vermieter Re: Specjalnie dedykuję koledze polskiemu francuz 05.12.24, 21:48 hadrian_pl napisał: > Wpis z pewnegos niemieckiego forum: > > Biuro inżynieryjne trzeciej generacji w formie GbR czyli Spółka jawna. To samo > konto bankowe od początku. Najpierw dziadek, potem dziadek+ojciec, potem ojciec > . Teraz z ojciec + ja.I musi być nowe konto. Z powodu prania pieniędzy bla bla. > Ja: „Więc jeśli za kilka lat ponownie stanie się niezależnym biurem, to nowe k > onto?”. Tak, dokładnie. Otwarcie konta również zajęło ponad miesiąc. > > To sa wszystko unijne przepisy,ktorych nie da sie ominac,a utrudniaja powaznie > zycie. GbR to Spółka Cywilna, s.c., najprostsza forma działalności przynajmniej dwóch wspólników, prostsza jest tylko działalność jednoosobowa, "wpis z pewnego niemieckiego forum" to fake Odpowiedz Link Zgłoś
hadrian_pl Re: Specjalnie dedykuję koledze polskiemu francuz 06.12.24, 10:10 GbR to Spółka Cywilna, s.c., najprostsza forma działalności przynajmniej dwóch wspólników, prostsza jest tylko działalność jednoosobowa, "wpis z pewnego niemieckiego forum" to fake vermieter ty Gorolu Chadziajski zza Buga ponizej to forum: www.reddit.com/r/Finanzen/comments/1gr5w8s/wohlstandsgef%C3%A4lle_zwischen_eu_und_usa_verfestigt/ Mozesz sobie za pomoca google übersetzer przetlumaczyc na twoj chadziajski jezyk. Odpowiedz Link Zgłoś
vermieter Re: Specjalnie dedykuję koledze polskiemu francuz 06.12.24, 11:31 hadrian_pl napisał: > vermieter ty Gorolu Chadziajski zza Buga ponizej to forum: > > www.reddit.com/r/Finanzen/comments/1gr5w8s/wohlstandsgef%C3%A4lle_zwischen_eu_und_usa_verfestigt/ > > Mozesz sobie za pomoca google übersetzer przetlumaczyc na twoj chadziajski jezy > k. fick dich, detlev Odpowiedz Link Zgłoś
hadrian_pl Re: Specjalnie dedykuję koledze polskiemu francuz 06.12.24, 11:53 vermieter napisał(a): > hadrian_pl napisał: > > > > vermieter ty Gorolu Chadziajski zza Buga ponizej to forum: > > > > www.reddit.com/r/Finanzen/comments/1gr5w8s/wohlstandsgef%C3%A4lle_zwischen_eu_und_usa_verfestigt/ > > > > Mozesz sobie za pomoca google übersetzer przetlumaczyc na twoj chadziajsk > i jezy > > k. > > fick dich, detlev Widzisz jaki jestes Chadzajski Gorol pofyraniec?Dlatego przestrzegam piszacych na tym forum przed twoimi wypocinami,manipulacjami,klamstwami i wylewnymi"madrosciami" Odpowiedz Link Zgłoś
petronella.kozlowska Szlezjery dyskutują... 06.12.24, 12:30 hadrian_pl napisał: > vermieter napisał(a): A gdzie jest szwampuch58? Odpowiedz Link Zgłoś
vermieter Re: Szlezjery dyskutują... 06.12.24, 14:40 petronella.kozlowska napisała: > hadrian_pl napisał: > > > vermieter napisał(a): > > > > A gdzie jest szwampuch58? logicznie rzecz biorąc to musi być tutifruti Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Jörl. kolejna kochanka cie rzucila ? 05.12.24, 21:54 jorl11 napisał: > > Nadajesz sie do Polski tam takich ciemniakow ale sie madrzacych jest duzo wiece > j jak w Niemczech %. Jörl. kolejna polska kochanka cie rzucila ? mialem kilka Niemek, gdy bylem sam, a zona byla w kraju - w niczym nie byly gorsze od Polek, a nawet bardziej byly bezpruderyjne... dlaczego nie piszesz o tym ? Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Jörl. kolejna kochanka cie rzucila ? 06.12.24, 12:36 W tym rzecz że Jorłow nigdy nie miał Niemki. Dlaczego? - oto jest pytanie. Ja w Australii zaliczyłem wiele różnych narodowości - najbardziej utkwiły mi Włoszka i Japonka, ale były też oczywiście Australijki, Nowozelandki i Kanadyjki. Tak się składa że syna mam z Polką jednak i jest to syn rewelacyjny - matematyk wysokich lotów (nic dziwnego bo ma pradziadka, od strony matki, ze Lwowa, przedwojennej światowej stolicy matematyki). Dlaczego Jorłow nie miał nigdy Niemki, nie mówiąc już o Rosjankach? Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Jörl. kolejna kochanka cie rzucila ? 06.12.24, 12:55 Rosjanki z pewnością miał, ale wstydzi się przyznać. Odpowiedz Link Zgłoś
jorl11 Re: Jörl. kolejna kochanka cie rzucila ? 07.12.24, 21:52 boomerang napisał: > Rosjanki z pewnością miał, ale wstydzi się przyznać. E tam, juz pisalem i o tym. jak na poczatku lat 2000 zaczelem zaspakajac moje potrzeby sexualne, tez dlatego aby prostaty raka nie dostala co sie dzieje jak sie regularnie, te pare razy na tydzien spermy nie pozbywa, jechalem do Polski, niedaleko granicy, np. Gorzow, Zielona Gora do Agencji Twowarzyskich. Gdzies dwa lata bo potem sie przerzucilem na tzw sponsoring. Chyba w Gorzowie pare razy bzykalem Rosjanke z Kaliningradu, mieszkala w Polsce, wtedy chyba do 2004r do wejscia Polski do Unii by,lo z wiza prosto. Ale juz wtedy mowila ze niedlugo wyjezdza bo jej sie w Polsce juz nie oplaca pracowac bo w Kaliningradzie gospodarka podobna jak we Poslce juz i lepiej wracac do domu. Tez raz jadac do domu, do Berlina chyba w Kostrzyniu zahaczylem sie za juz taki burdel troche inny jak typowe Agencje Towarzyskie bo tam siedzialy przy barze rozneglizowane z 5 dziewczyn. To byl burdel bardziej dla Niemcow. I wszystkie tam pochodzily z Ukrainy. One powiedzialy ze sa Ukrainki ja ze Rosjanki, mowili po rosyjsku no i jedna bzyknelem jak nalezy. Ale poza tym byly tylko Polki. z Agencji Towarzyskich ze 30 dziewczyn, w koncu bylem co tydzien tam 2 lata to 52*2=104. Niektore sie potarzaly dlatego ze 30. Potem juz tylko Polki na tzw sponsorowaniu. Tych bylo z 80 mysle w tych prawie 20 latach. Wyjasnilem? Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Jörl. rozumiemy. 07.12.24, 22:51 ale dlaczego nie miales Niemek ? bo ja miewalem... Normalne kobiety - jak kazde na Swiecie. i dosc przystepne... wystarczylo tylko miec stala prace i przyzwoicie wygladac... Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Jörl. rozumiemy. 07.12.24, 23:14 Widocznie stała praca nie wystarczyła ze wzgledu na wyglad. Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Jörl. rozumiemy. 08.12.24, 01:39 Pod pojęciem wygląd kryje się żeby nie ostawać za bardzo kulturowo, a Jorłow odstaje i to bardzo i dla przeciętnej Niemki jest jak zepsuta ryba. Odpowiedz Link Zgłoś
jorl11 Re: Jörl. rozumiemy. 08.12.24, 10:44 j-k napisał: > ale dlaczego nie miales Niemek ? > > bo ja miewalem... > > Normalne kobiety - jak kazde na Swiecie. i dosc przystepne... > wystarczylo tylko miec stala prace i przyzwoicie wygladac... Ale dokladniej j-k. W jakim wieku byly te Niemki. jak roznica wieku do Twojego byla? Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Jörl. kolejna kochanka cie rzucila ? 08.12.24, 01:35 Jakoś na prostatę ci to nie bardzo pomogło, bo i tak ci ją wycięli, może nie całą, ale jakąś tam przesiekę ci zrobili. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Szczesciarze 08.12.24, 10:04 boomerang napisał: "Jakoś na prostatę ci to nie bardzo pomogło, bo i tak ci ją wycięli, może nie całą, ale jakąś tam przesiekę ci zrobili. " Idz lepiej na msze do waszej pieknej katedry w Sydney. U nas ciagle pada i asfalt ulic jest dziś śliski jak brzuch ryby a wy macie 20°C. Pozdro PF Odpowiedz Link Zgłoś
jorl11 Re: Specjalnie dedykuję koledze polskiemu francuz 08.12.24, 11:39 boomerang napisał: > Jakoś na prostatę ci to nie bardzo pomogło, bo i tak ci ją wycięli, może nie ca > łą, ale jakąś tam przesiekę ci zrobili. Jak to, bardzo pomoglo. Bo jedna sprawa jest powiekszanie sie prostaty a druga osobna jej rakowacienie. Powiekszanie sie prostaty jest zalezne tez np. o poziomu testosteronu jak jest wyzszy staje sie wieksza. A rakowacienie spowodowane jest nie pozbywaniem sie regularnie, pare razy na tydzien spermy. Zostaje atedy w prostacie i gnije az rak sie zrobi. I ja raka nie mialem, wycieli, ladnie zbadali wyciete i nie bylo raka. Czego sie spodziewalem, bylem pewien ze tak bedzie nawet. A bzykac dalej bzykam. Dzieki tej metodzie ktora mi ja zooperowano. Bo inne wycinaja to ze juz nie moze stanac. Moja Pani lekarka powiedziala mi ze wyciela tak na 20 lat. Bo sie bedzie znowu powiekszala oczywiscie. Jak co za 20 lat nastepna operacja. A dzieki bzykaniu, to jest najlepsza metoda pozbywania sie spermy, bo mozna sie onanizowac, wyjedzie na to samo jesli chodzi o ochrone prostaty przed rakiem, dalej chronie ja przed rakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
boavista4 Re: Specjalnie dedykuję koledze polskiemu francuz 09.12.24, 04:12 Nie rob tego za darmo, mozesz sprzedac swoja sperme do banku spermowego, tak jak Pawel Durev, Musial sie onanizowac 50 razy dla badan jakosci ,a potem o wiele wiecej razy jako dawca darmowy, Durev robil to za darmo, ale ty mozesz dostac pare bucks na prenumerate GW ! A Pamietaj czytanie GW to najlesza masturbacja! Niech cie Jurek Urbasn blogoslawi! Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Specjalnie dedykuję koledze polskiemu francuz 09.12.24, 05:55 Prostata działa jak przełącznik pomiędzy moczem a spermą. Przewodem moczowym który przechodzi przez prostatę zwykle leci mocz, a po przełączeniu leci nim sperma, czyli plemniki rozpuszczone w płynie który produkuje prostata. Nie wiem jak te plemniki przedostają się z jądra do prostaty, czyżby spacerowały na sucho? Gdyby miały te plemniki zalegać to raczej w jądrze, albo w przewodzie pomiędzy jądrem i prostatą, a nie w samej prostacie. Jedno jest pewne że PSA test nie dostarcza informacji o raku prostaty, a jedynie o powiększeniu prostaty, które następuje z wiekiem, co stwierdził w wywiadzie dla The Scientist sam wynalazca testu na PSA, który jest oburzony że testem tym straszy się pacjentów w celu nagonienia ich chirurgom. Odpowiedz Link Zgłoś
jorl11 Re: Specjalnie dedykuję koledze polskiemu francuz 09.12.24, 19:30 boomerang napisał: > Prostata działa jak przełącznik pomiędzy moczem a spermą. Przewodem moczowym kt > óry przechodzi przez prostatę zwykle leci mocz, a po przełączeniu leci nim sper > ma, czyli plemniki rozpuszczone w płynie który produkuje prostata. Nie wiem jak > te plemniki przedostają się z jądra do prostaty, czyżby spacerowały na sucho? > Gdyby miały te plemniki zalegać to raczej w jądrze, albo w przewodzie pomiędzy > jądrem i prostatą, a nie w samej prostacie. Przeciez jak facet dochodzi do orgazmu i sperma z nasieniem czyli plemnikami przedtem juz w spermie musi byc. Przeciez nie zdazy do prostaty w tych sekundach dojsc. A raka nie wytwarzaja gnijace plemniki, ich prawie, wagowo, nie ma w stosunku do spermy a gnijaca sperma. W prostacie. Mozna sobie dac przeciac nasieniowody i byzykac sobie bez obawy ze zajdzie kobieta w ciaze. spoko metoda na nie danie sie zlapac na dziecko, uzywana dosc czesto przeciez. Nawet ja sie kiedys nad nia zastanawialem ale nie zrobilem. nawet radzilem sie corki czy przy tej oparacji prostaty sobie to dac zrobic aby miec spokoj ale odradzila bo to nie ten obszar. Ale jak sie nie bedzie odpowiednio czesto bzykac to sperma, juz bez plemnikow zgnije i powstanie rak. To aby sie spermy pozbywac, regularnie, to znana sprawa. Mi juz przed chyba 20 laty moj urolog to powiedzial. Zapytal najpierw czy jestem sam, tzn czy bez zony(baby), powiedzialem ze tak, mieszkam sam, to mi doradzil sie pare razy w tygodniu onanizowac. Nie zartuje, stary urolog mal racje przeciez. Powiedzialem mu ze mama wlasnie harem, podskoczyl na to, nazywalem harem bo mialem wtedy pare dziewczyn z ktorymi sie w kazdy weekend spotykalem na zmiane, minimu 4 razy spermy sie pozbywalem w jeden weekend. Sponsorowanie bylo. Wyjasnilem mu to skonczyl z onanizowaniem. >Jedno jest pewne że PSA test nie d > ostarcza informacji o raku prostaty, a jedynie o powiększeniu prostaty, które n > astępuje z wiekiem, co stwierdził w wywiadzie dla The Scientist sam wynalazca t > estu na PSA, który jest oburzony że testem tym straszy się pacjentów w celu nag > onienia ich chirurgom. PSA ma tez wade ze rozne daje wyniki jak byl przed pobraniem krwi na jej badanie wysilek fizyczny, sex i to pare dni do tylu. Co prawda palanty lekarze, u nich jest tylko malo, duzo nie powiedzieli w jakim % korytarzu moga sie wyniki wtedy wahac, ale zakladam ze w sporym. Np. +-25%. Mezczyzna w wieku 20..30 lat ma prostate z 20ml. Komorki prostaty majace raka produkuja z 10 razy wiecej PSA jak zdrowe. A wiec jak z tych 20ml 2 ml ma raka PSA bedzie prawie 2 razy wieksza. Przy 20ml zdrowej prostaty PSA powienien byc <4, lepiej < 3. Ale jak tylko 1% komorek ma raka to 1/10 bedzie wieksza PSA tylko, wiec trudne do interpretacji ale rak atakuje juz. Jak mezczyzna sie starzeje prostata rosnie. Roznie szybko u roznych ja twierdze ze u tych co maja wiecej testosteronu szybciej. Ja przed operacja mialem PSA ca. 20 ale troche mialem zapalenie wiec mogl PSA byc normalnie mniejszy, ale tylko troche napewno. Wiecej nie mierzylem wiec nie wiem. Ale ja mialem prostate powyzej 100ml, dokladnie nie wiem bo palanty lekarze byle co gadali. No i jak sie ma 100ml/20ml to jest 5 razy wiecej komorek. Mialem je zdrowe ale bylo ich 5 razy wiecej wiec PSA 20 odpowiadal 4 przy prostacie 20ml. A jak mialem ze 140ml to PSA bylby przy 20ml 3. Moj ojciec zmarl na prostate ale dokladnie po operacji prostaty bo ja spieprzyli. Czy miala raka nie wiem, to byly lata 70te w Polsce cholera wie jak wtedy to potrafili mierzyc. Zle zoperowali zreszta wtedy operacje powodowaly kastracje bo juz kutas nie mogla stanac. I Wiagra by nie pomogla, A moja operacja kutas staje Wiagry dzialaja jedyne to to ze jeden mesien mi tam przy tej oparacju musiali usunac, ale to powiedzieli wczesniej ze tak bedzie i sperma zamiast w dziewczyne plynie do moczu. To jest minus bo wczesniejsze do buzi dziewczynie z polykiem, przyje,na dla mnie sprawa, juz nie funkcjonuje no i posciel w hotelach nie jest tak fajnie zasyfiona jak przedtem. No ale jepiej tak jak kastracja br... Odpowiedz Link Zgłoś