Dodaj do ulubionych

Kto jest winny?

01.03.25, 10:07
Clash miedzy Zelenskim a Trumpem nie przestaje byc najwazniejsza informacja przekazywana przez europejskie media. Widzimy chyba pierwszy raz w historii ze sie lidzerzy waznych panstw zachowuja jak rozkapryszone dzieci. Jeden chce by mu mu pocalowac reke a drugi chc pokazac ze jest ubrany by pokazac symbol swego kraju.

To, ze liderzy maja wielkie ego/a to dobrze bo lider ma je miec. To, ze media pokazuja klotnie miedzy liderami to juz gorzej. Bo kazdy widzi przez kogo wazne kraje sa kierowane.

Zaczynam siec stracha co do ciagu dalszego.

PF
Obserwuj wątek
    • hadrian_pl Re: Kto jest winny? 01.03.25, 10:10
      Ein Kommentar von durak Berthold Kohler
      01.03.2025, 09:29

Ale Europejczycy nie mogą pozwolić Putinowi robić z Ukrainą, co chce. Bo prawdą jest, że tam broni się wolności i bezpieczeństwa całej Europy. Ameryka już nie uczestniczy. Europejczycy muszą załatać tę ogromną dziurę w froncie przeciwko Putinowi. Muszą natychmiast zwiększyć wsparcie finansowe i militarne dla Ukrainy, aby uniemożliwić Moskwie wygranie tam wojny.

Powiedz to ciezko pracujacemu robotnikowi,pacanie.
      • boomerang Re: Kto jest winny? 01.03.25, 10:24
        Na twoim miejscu zakasałbym rękawy jak twój rodak Pstrowski i fedrował na złość Rosji.
      • bunkum Re: Kto jest winny? 02.03.25, 21:12
        "Ale Europejczycy nie mogą pozwolić Putinowi robić z Ukrainą, co chce."

Pozwalali Clintonowi, Obamie, Bidenowi... robic co chca, nie tylko z byle ukraina, i to przez lata. Ba, sami robili na ukrainie ---Polska tez--jak im sie chcialo lyb nakazalo.
    • szwampuch58 Re: Kto jest winny? 01.03.25, 10:30
      Winnych jest dwoch ulanku nadwislanski:
      Od 3 lat putler
      Od 3 miesiecy Orangutan na pasku putlera
    • borrrka Jestem ostrożny w osądzaniu 01.03.25, 10:33
      Bo się nie znam.
      Ale nie da się już ignorować Trumpa - wyjdzie z każdej szafy.
      No więc to nie jest Europejczyk, a być może z tego wynika dziwne dla nas zachowanie.
      Mam na myśli aneksję Grenlandii, przyłączenie Kanady i ewidentni obraźliwe odzywki wobec Zeleńskiego.
      I ta ręka wyciągnięta do całowania.

Właśnie uświadomiłem sobie, że nawet moje lata w amerykańskim koncernie nie dały mi takiego doświadczenia - kadra kierownicza to byli ... Europejczycy.
      Niezłe sku.wysyny, ale nasze sku.wysyny!
      Główny guru mówił po amerykańsku z fatalnym włoskim akcentem.
      • polski_francuz Narodowosc, majatek 01.03.25, 18:37
        borrrka napisał:

" Ale nie da się już ignorować Trumpa - wyjdzie z każdej szafy. No więc to nie jest Europejczyk, a być może z tego wynika dziwne dla nas zachowanie."

Ma dalekie wiezi z Niemcami chyba. Ale jego charakter wynika pewnie z miliardowego majatku.

PF
        • boomerang Re: Narodowosc, majatek 01.03.25, 19:16
          Jego charakter to brak skrupułów. Gdy mu się opłaca to gotów jest robić biznes z kryminalistą (Putin, Milejkowski). Jeszcze za komuny w latach 80-tych kontaktował się, świadomie lub nie, z funkcjonariuszami KGB w Moskwie i Leningradzie, a kontakty we wschodniej Europie miał jeszcze w latach 70-tych. Obie żony Trumpa – Ivana i Melania – wywodziły się z agencji modelek, a agencje takie były pod opieką tajnych służb.
          • felusiak1 Re: Narodowosc, majatek 02.03.25, 01:23
            Naprawdę ci odbiło. Szkoda.
      • obserwator009 Re: Jestem ostrożny w osądzaniu 01.03.25, 22:31
        borrrka napisał:

> Bo się nie znam.
        > Ale nie da się już ignorować Trumpa - wyjdzie z każdej szafy.

Ty borrrka już dawno wyszedłeś z szafy co było szokiem dla Twoich rodziców.
      • bmc3i Re: Jestem ostrożny w osądzaniu 02.03.25, 06:02
        borrrka napisał:

> Bo się nie znam.
        > Ale nie da się już ignorować Trumpa - wyjdzie z każdej szafy.
        > No więc to nie jest Europejczyk, a być może z tego wynika dziwne dla nas zachow
        > anie.
        > Mam na myśli aneksję Grenlandii, przyłączenie Kanady i ewidentni obraźliwe odzy
        > wki wobec Zeleńskiego.
        > I ta ręka wyciągnięta do całowania.
        >
        > Właśnie uświadomiłem sobie, że nawet moje lata w amerykańskim koncernie nie dał
        > y mi takiego doświadczenia - kadra kierownicza to byli ... Europejczycy.
        > Niezłe sku.wysyny, ale nasze sku.wysyny!
        > Główny guru mówił po amerykańsku z fatalnym włoskim akcentem.

Widać że się nie znasz. Gdy Ci przed wyborami 2020 pisano na tym forum kim jest Trump, nie chciałeś tego słuchać , ignorowałeś, i uważałeś że wszyscy przesadzają. Byłeś jak nastolatka Barbie nie chcąca słuchać o wojnie za miedzą, bo jesteś w trakcie malowania paznokci przed dyskoteką.
        • borrrka To jest nieprawda 02.03.25, 08:18
          Raczej po prostu nie wypowiadałem się na temat US-wyborów.
          Dziś już się nie da przemilczeć pewnych rzeczy, vide aneksja Grenlandii.

Nie uważam się za jakikolwiek autorytet w zakresie polityki amerykańskiej, a generalnie staram się pisać na dobrze znane mi tematy.
    • krabat01 Re: Kto jest winny? 01.03.25, 12:59
      polski_francuz napisał:

> To, ze media pokazuja klotnie miedzy liderami to juz >gorzej. Bo kazdy widzi przez kogo wazne kraje sa kierowane.

Nie ocenzurowano- Mentalny komuch uwaza , ze lepiej by bylo, by tego nie pokazywali.

> Zaczynam siec stracha co do ciagu dalszego.

To schowaj sie pod lozko i stamtad nie wylaz
    • jk2007 Re: Kto jest winny? 01.03.25, 14:00
      I po ukrainie, teraz Polski vopros..
      • j-k prawda - polski vopros dla gubernatora Lukaszenki 01.03.25, 19:49
        jk2007 napisał:
        > I po ukrainie, teraz Polski vopros..

to pravda teraz polski vopros:

poprosimy Towariszcza Lukaszenke o oddanie Polsce miasta Grodna

miasta wielu Sejmow Grodzienskich

a jak nie zechce - to nie spie*dala na Kamczatke
        ,
        forum.gazeta.pl/forum/s,50,178690555,178691248.html?rep=2&from=12
        • boomerang Re: prawda - polski vopros dla gubernatora Lukasz 01.03.25, 20:16
          Zażądamy zwrotu ziem, które wydały Adama Mickiewicza i Czesława Niemena, że o Kościuszce już nie wspomnę.
      • j-k korekta. 01.03.25, 19:50
        ...
        pl.wikipedia.org/wiki/Sejm_grodzie%C5%84ski
      • jk2007 Re: Kto jest winny? 02.03.25, 14:22
        jk2007 napisał:

> I po ukrainie, teraz Polski vopros..

Pytanie zasadnicze, co to oznacza dla Polski i pribałtyki, bo najwyraźniej koń, na którego stawia cały polski naród właśnie odgalopywuje z regionu, pozostawiając artykuł 5 NATO jak na lato. Nasze elyty najwyraźniej dalej w niego wierzą, kompletnie nie mając do tego podstaw, i wolą dalej wierzyć swym złudzeniom, niż rzeczywiście rozpocząć jakieś działania przygotowujące Polskę na srogą zemstę Putina, za przeszkodzenie w zwycięstwie w tej wojnie, za psucie reputacji i nastawianie przeciwko Rosji kogo się da, za podłe zachowania dyplomatyczne.
    • j-k Kto jest winny? - nu Putin, wiadomo. 01.03.25, 19:44
      formalnie to ON zaczal te wojne.

any questions more ?
      • felusiak1 Re: Kto jest winny? - nu Putin, wiadomo. 01.03.25, 20:56
        j-k napisał: any questions more ?

more no questions.
    • felusiak1 Re: Kto jest winny? 01.03.25, 21:04
      Nie ulega kwestii, że Zelenski. Wystarczy obejrzeć całe zdarzenie, od poczatku. Szlo znakomicie przez prawie 40 minut i nagle zaczęły sie dąsy.
      Zelenski nie jest gotowy na rokowania z Rosją. Jego wola. Niech przepuszcza ruskich przez maszynke do miesa i patrzy jak jego wojacy są przepuszczani.

Gdyby Zelenski zrobil coś podobnego Bidenowi to wszyscy wzielibyście stronę Bidena. Do Trumpa używacie innej miarki.
      • boomerang Re: Kto jest winny? 01.03.25, 21:56
        Vance pomógł Trumpowi wykoleić Żeleńskiego, bo o to im chodziło. Trump ma teraz interes z Rosją, a nie z Ukrainą, czy też z Europą.
        • felusiak1 Re: Kto jest winny? 01.03.25, 22:12
          boomerang nie pjerdol. Rzucasz na sciane i myslisz, że się przylepi.
          Cel był jeden. Podpisać umowę, zjeść lunch. Ta umowa mgla być podpisana w Kijowie ale Zelenski uparł się na Bialy Dom. OK. Usiadziemy, uśmiechniemy się, podamy sobie rece i odpowiemy na pytania dziennikarzy unikając jakichkolwiek zgrzytów. Zgrzyty mogą być ale po wyjściu reporterów. I nagle Zelenski tłumaczy Trumpowi, przed kamerami, ze nie wie co robi, że Putin jest be, że nie można z nim negocjować. Z choinki sie urwal?
          PS. Nikt bardziej nie pragnie robienia interesow z Putinem niż Niemcy i Francja.
          • boomerang Re: Kto jest winny? 01.03.25, 22:23
            Żełeńskiemu ciężko pogodzić się z tym że Trump sprzedał Ukrainę Putinowi i to sprzedał bardzo tanio. Tak samo Polacy nie mogli pogodzić się z tym że Roosevelt sprzedał Polskę Stalinowi. Trump powinien skontaktować się z Żełeńskim zanim zaczął rozmawiać z Putinem, a nie stawiać prezydenta Ukrainy przed faktem dokonanym.
            • felusiak1 Re: Kto jest winny? 01.03.25, 22:35
              Przed jakim faktem dokonanym? Nie było negocjacji z Rosją. Znowu rzucasz na ścianę i znowu nie chce się przylepić. Jak bedziesz takie bzdety wypisywal to zmienię moje zdanie o tobie.
              • boomerang Re: Kto jest winny? 01.03.25, 22:46
                > Nie było negocjacji z Rosją.

Oczywiście że były. Trump kontaktował się z Putinem. Grają w jednej drużynie. Zarówno Rosja jak i USA wycofały się z Międzynarodowego Trybunału Karnego z siedzibą w Hadze, czyli de facto bimbają sobie z prawa międzynarodowego, podobnie jak Korea Północna, Sudan, Izrael i Białoruś.
                • j-k nigdy tam nie byly 01.03.25, 23:09
                  boomerang napisał:

>
                  > Oczywiście że były. Trump kontaktował się z Putinem.

- to chyba normalne ?

Grają w jednej drużynie. Zarówno Rosja jak i USA wycofały się z Międzynarodowego Trybunału Karnego

- nigdy w tej bandzie europejskiej nie byly

czyli de facto bimbają sobie z prawa międzynarodowego,

- jak to wielkie mocarstwa

i maja do tego srodki - by sobie bimbac.
                • felusiak1 Re: Kto jest winny? 01.03.25, 23:18
                  USA nigdy nie przystapily do tzw. Międzynarodowego Trybunału Karnego bo to jest polityczna jaczejka udajaca sąd.
                  Oczywiście, że Trump kontaktowal się z Putinem. Trudno jest chcieć negocjować nie kontaktując się z przeciwnikiem.
                  • boomerang Re: Kto jest winny? 01.03.25, 23:22
                    Polityczna jaczejka? Mógłbyś wyjaśnić? Taka organizacja jak MTK jest światu potrzebna żeby temperować samowole dyktatorów.
                    • j-k byc moze 01.03.25, 23:28
                      boomerang napisał:

> Taka organizacja jak MTK jest światu potrzebna żeby temperować samowole dyktatorów.

byc moze

ale dopoki mozni tego Swiata
                      USA, Rosja, Chiny - do nie nie naleza

to jest tylko bezzebna zabawka.
                      • felusiak1 Re: byc moze 01.03.25, 23:40
                        USA, Rosja, Chiny należą do ONZ, ktory jest bezzębną zabawką.
                        A Iran stoi na czel Komisji Praw Czlowieka.
                        • felusiak1 Re: byc moze 02.03.25, 06:06
                          No zobacz jak szybko zmieniasz poglady. Zadziwiające.
                          • boomerang Re: byc moze 02.03.25, 08:06
                            Wcale nie szybko. Popierałem Trumpa w jego pierwszej kadencji i ubolewałem z powodu sfałszowanych wyborów. Do dziś uważam że wybory w 2020 roku zostały sfałszowane, choć teraz już wiem dlaczego. Po prostu Demokraci wiedzieli wtedy coś czego ja wtedy nie wiedziałem. W wyborach 2024 już Trumpa nie popierałem, bo obawiałem się tego co się stało, że w razie zwycięstwa poczuje za dużo władzy.
                      • boomerang Re: byc moze 01.03.25, 23:41
                        USA w godnym siebie towarzystwie.
                        • j-k no i dobrze. 02.03.25, 19:28
                          boomerang napisał:
                          > USA w godnym siebie towarzystwie.

no i dobrze.

"kto "MA" ten rzadzi"

zawsze tak bylo i bedzie

ONZ - to tylko evenement w historii Swiata...
            • stefan4 Re: Kto jest winny? 03.03.25, 08:55
              boomerang:
              > Trump powinien skontaktować się z Żełeńskim zanim zaczął rozmawiać z Putinem,
              > a nie stawiać prezydenta Ukrainy przed faktem dokonanym.

Dworzanie Putina, tacy jak np. Trump Donald, nie mogą sobie wybierać, z kim rozmawiają. Jak Pan ich wezwie, to się zgłaszają, nawet w Arabii Saudyjskiej. A jak Pan im każe zrobić z Żełeńskiego wroga Ameryki, to robią. Nawet jeśli w ten sposób stawiają własny kraj w idiotycznej sytuacji.

- Stefan
          • bmc3i Re: Kto jest winny? 03.03.25, 03:08
            felusiak1 napisał:

> boomerang nie pjerdol. Rzucasz na sciane i myslisz, że się przylepi.
            > Cel był jeden. Podpisać umowę, zjeść lunch. Ta umowa mgla być podpisana w Kijow
            > ie ale Zelenski uparł się na Bialy Dom. OK. Usiadziemy, uśmiechniemy się, podam
            > y sobie rece i odpowiemy na pytania dziennikarzy unikając jakichkolwiek zgrzytó
            > w. Zgrzyty mogą być ale po wyjściu reporterów. I nagle Zelenski tłumaczy Trumpo
            > wi, przed kamerami, ze nie wie co robi, że Putin jest be, że nie można z nim ne
            > gocjować. Z choinki sie urwal?

Wiele było złego w amerykańskiej polityce zagranicznej przez ostatnie 80 lat. Można powiedzieć że bardzo wiele, ale to co Donald Trump robi teraz, jest gorsze niż wszystko inne do tej pory. Sprzymierza się z autorytarnym reżimem nie lepszym w żadnym calu od północnokoreańskiego, irańskiego nie mówiąc o chińskim, PRZECIWKO demokratycznym sojusznikom USA. Toi jest gorsze, niż wszystko inne w amerykańskiej polityce z czym mieliśmy do czynienia dotąd. To będzie miało masywne konsekwencje przez całe następne dekady. Amerykańsko-europejski sojusz, ostatecznie skończony. Powstały po drugiej wojnie światowej najsilniejszy i najtrwalszy w historii sojusz krajów demokratycznych przeciw autorytarnym i agresywnym reżimom, przestał istnieć. Sojusz powstały w popiołach 35 milionów ludzi poległych i zamordowanych w II wojnie światowej, został dwa dni temu zakończony, przez 1,5 człowieka.

> PS. Nikt bardziej nie pragnie robienia interesow z Putinem niż Niemcy i Francja

Zaprezentował to Trump w Oval Office, prezentując publicznie opinie z konferencji prasowych Kremla i szukający kontraktów w rosyjskim przemyśle naftowym.
          • przycinek.usa Re: Kto jest winny? 04.03.25, 03:26
            Wschodni Europejczycy sa malo racjonalni, oni tego nie rozumieja. Zelenski zapiepszyl sprawe jsk dzieciak. Ale. To nie jest jego wina, ze tak go napadli. To jest splot zlych okolicznosci i przekonania dzieciaka Zielenskiego, ze mozna piepszyc, co mu slina na jezyk zaniesie. I okazalo sie, ze trafil na dwoch niemilych gosci i go wyruchali. Ukraincy popelniaja elementarne bledy i co z tego, ze sie ogolnie Polacy zgadzaja z idea tego co on chce przekazac.
      • polski_francuz Polak? 02.03.25, 09:20
        felusiak1 napisał:

"Kto jest winny? Nie ulega kwestii, że Zelenski. Wystarczy obejrzeć całe zdarzenie, od poczatku. Szlo znakomicie przez prawie 40 minut i nagle zaczęły sie dąsy. Zelenski nie jest gotowy na rokowania z Rosją. Jego wola."

Jest duzo pytan i watpliwosci. Ale Polak popiera Ukraine z oczywistych wzgledow. Glownym z nich jest granica. Mamy teraz na granicy wschodniej Ukraine. Jak wygra Putin bedziemy mieli rosje. Ktora chce restauracji imperium rosyjskiego. Jak za zaborow. I to chodzi Amerykancom? Dlatego ich prezydent gra dzisiaj w golfa na Florydzie? Ktos tu zaczyna szajbowac.

A to Zelenski chodzi bez garnituru, to ze byl zawodu reaganskiego i to ze smrodzi jak idzie do toalety nie jest wazne...

PF

• hadrian_pl Re: Polak? 02.03.25, 12:23
          polski_francuz napisał:

> felusiak1 napisał:
          >
          > "Kto jest winny? Nie ulega kwestii, że Zelenski. Wystarczy obejrzeć całe zda
          > rzenie, od poczatku. Szlo znakomicie przez prawie 40 minut i nagle zaczęły sie
          > dąsy. Zelenski nie jest gotowy na rokowania z Rosją. Jego wola."

>
          > Jest duzo pytan i watpliwosci. Ale Polak popiera Ukraine z oczywistych wzgledow
          > . Glownym z nich jest granica. Mamy teraz na granicy wschodniej Ukraine. Jak wy
          > gra Putin bedziemy mieli rosje. Ktora chce restauracji imperium rosyjskiego. Ja
          > k za zaborow. I to chodzi Amerykancom? Dlatego ich prezydent gra dzisiaj w golf
          > a na Florydzie? Ktos tu zaczyna szajbowac.
          >
          > A to Zelenski chodzi bez garnituru, to ze byl zawodu reaganskiego i to ze smrod
          > zi jak idzie do toalety nie jest wazne...
          >
          > PF
          Co lepsze:
          1.Trump dogaduje sie z Ukraina i Rosja,wojna sie konczy.

2.Trump nie dogaduje sie z Ukraina i Rosja,ogranicza pomoc dla Ukrainy.Wojna trwa az do ostatniego Ukra.

3.Trump nie dogaduje sie z Ukraina ale dogaduje sie ponad glowami z Rosja i piluje zawartego rozejmu pod grozba sankcji na kraje ktore osmiela sie dozbrajac Ukraine.

4.Trump nie dogaduje sie z nikim i zwieksza pomoc dla Ukrainy w walce przeciw Putinowi.Jest prowadzona wojna na wyniszczenie.
          • polski_francuz Uczciwosc 02.03.25, 12:30
            hadrian_pl napisał:

" Co lepsze:
            1.Trump dogaduje sie z Ukraina i Rosja,wojna sie konczy.
            2.Trump nie dogaduje sie z Ukraina i Rosja,ogranicza pomoc dla Ukrainy.Wojna trwa az do ostatniego Ukra.
            3.Trump nie dogaduje sie z Ukraina ale dogaduje sie ponad glowami z Rosja i piluje zawartego rozejmu pod grozba sankcji na kraje ktore osmiela sie dozbrajac Ukraine.
            4.Trump nie dogaduje sie z nik
            im i zwieksza pomoc dla Ukrainy w walce przeciw Putinowi.Jest prowadzona wojna na wyniszczenie."

To sa niezle pytania. Moje, glowne pytanie jest czy Trump jest uczciwy? Ja sadze, ze mysli o swojej roli w historii, czyli o sobie.

PF
        • j-k nieprawda, Drogi, P_F 02.03.25, 19:31
          polski_francuz napisał:
          jak wygra Putin bedziemy mieli rosje.

Rosja chce tylko Krymu i Donbassu
          na wiecej ja nie stac
          • boomerang Re: nieprawda, Drogi, P_F 02.03.25, 23:00
            Stać ją na więcej. Odessę też łyknie chętnie, a jeszcze chętniej Kijów.
            • j-k Re: nieprawda, 02.03.25, 23:23
              boomerang napisał:
              > Stać ją na więcej. Odessę też łyknie chętnie, a jeszcze chętniej Kijów.

nierealne
        • felusiak1 Re: Polak? 02.03.25, 20:58
          Pytasz kto jest winny i nie przyjmujesz do wiadomości realiow. Zelenski nie czuje bluesa i jego angielski nie jest dobry co prowadzi do niezrozumienia co się do niego mowi. Dodatkowo, żyje w czasie przeszlym. Ukraina nie bedzie w NATO i nie otrzyma twardych gwarancji. Nikt na to nie pójdzie. Zatem są dwie mozliwości. Albo zgodzi się na pokoj z Rosją albo bedzie dalej walczył. Wyglada na to, ze chce walczyć. Tak jakby nie dochodziło do niego, ze stoi na straconej pozycji, że nie ma szans na zwyciestwo i coraz mniejsze szanse na powstrzymanie moskali. Mał tego. Zelenski nie rozumie, ze stał sie pionkiem dla Starmera i Macrona. Moga dumnie zaprezentować swój antytrumpizm i obiecywać gruszki na wierzbie.
          PS. Jest weekend i prezydent gra w golfa. Poprzedni prezydent spędzal weekendy wygrzewając się na plaży w kurtce wiatrówce.
          • bmc3i Re: Polak? 02.03.25, 22:43
            felusiak1 napisał:

> Pytasz kto jest winny i nie przyjmujesz do wiadomości realiow. Zelenski nie czu
            > je bluesa i jego angielski nie jest dobry co prowadzi do niezrozumienia co się
            > do niego mowi. Dodatkowo, żyje w czasie przeszlym. Ukraina nie bedzie w NATO i
            > nie otrzyma twardych gwarancji. Nikt na to nie pójdzie. Zatem są dwie mozliwoś
            > ci. Albo zgodzi się na pokoj z Rosją albo bedzie dalej walczył. Wyglada na to,
            > ze chce walczyć. Tak jakby nie dochodziło do niego, ze stoi na straconej pozycj
            > i, że nie ma szans na zwyciestwo i coraz mniejsze szanse na powstrzymanie moska
            > li.

A nie że ukraiński naród wcale nie ma ochoty sie poddawać....
            Uważasz że byliby tak nieslychanie kreatywni na polu walki jak są, że zadziwiają zachodnich generałów, gdyby walczyli tylko pod przymusem?

Mał tego. Zelenski nie rozumie, ze stał sie pionkiem dla Starmera i Macrona.

Zapewne dlatego jest ich pionkiem, że przywódcy Francji i UK osmielaja sie nie zgadzać z Trumpem. Że nie są członkami sekty. Jak Polska zawsze była pionkiem USA, bo nie chciala do jednej drużyny z Rosją.

• felusiak1 Re: Polak? 02.03.25, 23:10
              A czy ja twierdzę, ze "naród ukraiński" ma ochotę się poddawać?
              Pytanie brzmi czy chce nadal walczyć w wojnie, której nie ma możliwości wygrać?
              I dlaczego Ukraina ma problem z naborem do wojska?
              Macron i Starmer zadeklarowali pomoc i pelne poparcie. Już kiedyś ich poprzednicy zadeklarowali na piśmie pomoc. Nawet wojnę wypowiedzieli. i jak mawial mój wuj: Kalapitus.
              • bmc3i Re: Polak? 03.03.25, 01:28
                felusiak1 napisał:

> A czy ja twierdzę, ze "naród ukraiński" ma ochotę się poddawać?
                > Pytanie brzmi czy chce nadal walczyć w wojnie, której nie ma możliwości wygrać?

Nie zauważasz sprzeczności między "czy ja twierdzę, ze "naród ukraiński" ma ochotę się poddawać?", a
                "czy nadal chce walczyć?" Nie zauważasz, że jedno wyklucza drugie? Nie ma ochoty się poddawać, ale nie chce walczyć?

> I dlaczego Ukraina ma problem z naborem do wojska?

A ma? Czy podczas II wojny światowej, Polska miała problem z brakiem chętnych do aktywnej walki, w kraju i za granicą? Jesli miała, to skąd się brali wszyscy partyzanci i chętni ciągnący przez cała Europę wszelkimi prywatnymi i zorganizowanymi sposobami najpierw do Francji a później do Anglii, oraz Polacy z USA, Kanady i Argentyny, zaciągający się do polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie? Polska zmuszała ich wszystkich? A z drugiej strony, uważasz że nie było w tym samym czasie Polaków, którzy we wrześniu 1939 i później aż do 1945 robili wszystko aby uniknąć walki? Że nie było dezerterów z polskiej armii? I o czy, to świadczy? Z drugiej strony, dlaczego współcześnie, Ukraina przy braku jak twierdzisz chętnych do walki, mimo nawet nacisków politycznych z zagranicy, nie chce obniżyć wieku poborowego do 18 rż?

> Macron i Starmer zadeklarowali pomoc i pelne poparcie. Już kiedyś ich poprzedni
                > cy zadeklarowali na piśmie pomoc. Nawet wojnę wypowiedzieli. i jak mawial mój w
                > uj: Kalapitus.

Takie populisyczno-konspiracyjne teksty, to w sam raz na forum internetowe. A i to tylko takie śmietnikowo-ogólnotematyczne, jak Forum Świat. Bo już na żadnym fachowym forum tematycznym, by nie przeszły. Co wiesz o wypowiedzeniu wojny przez Francję i UK 3 września 39, oprócz wiedzy ulicznej? Co dla przykładu wiesz o wielokrotnych rozmowach Lorda Halifaxa z premierem Francji Daladierem w początkowych dniach września?
                • felusiak1 Re: Polak? 03.03.25, 01:59
                  Nie wypisuj piętrowych banialuk.
                  O problemach z naborem jest pelno artykulów nawet w twoim ulubionym NPR i WaPo z grudnia 2024. Administracja Bidena naciskała na Zelenskiego aby obniżył wiek z 25 lat na 18 dla poborowych.
                  • bmc3i Re: Polak? 03.03.25, 02:20
                    felusiak1 napisał:

> Nie wypisuj piętrowych banialuk.
                    > O problemach z naborem jest pelno artykulów nawet w twoim ulubionym NPR i WaPo
                    > z grudnia 2024. Administracja Bidena naciskała na Zelenskiego aby obniżył wiek
                    > z 25 lat na 18 dla poborowych.

dlaczego współcześnie, Ukraina przy braku jak twierdzisz chętnych do walki, mimo nawet nacisków politycznych z zagranicy, nie chce obniżyć wieku poborowego do 18 rż?
          • boomerang Re: Polak? 02.03.25, 23:03
            > stał sie pionkiem dla Starmera i Macrona. Moga dumnie zaprezentować swój antytrumpizm

Mają go za prymitywa, bo takim w gruncie rzeczy jest.
            • j-k tylko oni nie maja znaczenia 02.03.25, 23:58
              boomerang napisał:
              > Mają go za prymitywa, bo takim w gruncie rzeczy jest.

tylko oni nie maja znaczenia

Trump je ma.

• bmc3i Re: tylko oni nie maja znaczenia 03.03.25, 01:38
                j-k napisał:

> boomerang napisał:
                > > Mają go za prymitywa, bo takim w gruncie rzeczy jest.
                >
                >
                > tylko oni nie maja znaczenia
                >
                > Trump je ma.

Tylko o tyle, że równie nie okrzesani jak on, w większości nie wiedzący nawet w którym rejonie świata należy w ogóle szukać Europy na mapie, wybrali go na najsilniejsze stanowisko na świecie. Ale sam właśnie jest w procesie szybkiego pozbawiania się wpływu na losy nie tylko świata, ale i USA.

• j-k dasz rade ? 03.03.25, 16:18
                  bmc3i napisał:
                  Ale sam właśnie jest w procesie szybkiego poz
                  > bawiania się wpływu na losy nie tylko świata, ale i USA.

dasz rade przetrwac pod Trumpim buciorem 4 lata, czy sie przeniesiesz na ten czas do Kanady ?
                  • bmc3i Re: dasz rade ? 03.03.25, 16:40
                    j-k napisał:

> bmc3i napisał:
                    > Ale sam właśnie jest w procesie szybkiego poz
                    > > bawiania się wpływu na losy nie tylko świata, ale i USA.
                    >
                    >
                    > dasz rade przetrwac pod Trumpim buciorem 4 lata, czy sie przeniesiesz na ten cz
                    > as do Kanady ?

Nie jestem pewny, czy ktokolwiek da radę, łacznie z Tobą
            • felusiak1 Re: Polak? 03.03.25, 01:11
              Nie sadzę, że Zelenski jest prymitywem. Dlaczego wyrazasz takie zdanie o prezydencie Ukrainy.
              • boomerang Re: Polak? 03.03.25, 02:16
                Miałem na myśli prezydenta USA.
        • przycinek.usa Re: Polak? 04.03.25, 03:30
          Zielenski jest primadonna, ze zlymi doradcami i wydaje mu sie, ze jest dobry. A niestety nie radzi sobie i do Macrona mu brakuje nie tylko wieku, ale doswiadczenia. Polacy mogliby te sytuacje wykorzystac, ale nie potrafia. W ogole nie widze w polskich wladzach ani jednej kompetentnej osoby, ktora potrafilaby to jakos ogarnac i uratowac. Z ta administracja w Waszyngtonie powino sie umiejetnie dyskutowac.
          • bmc3i Re: Polak? 04.03.25, 04:45
            przycinek.usa napisał:

> Zielenski jest primadonna, ze zlymi doradcami i wydaje mu sie, ze jest dobry.
            > A niestety nie radzi sobie i do Macrona mu brakuje nie tylko wieku, ale doswiad
            > czenia. Polacy mogliby te sytuacje wykorzystac, ale nie potrafia. W ogole nie w
            > idze w polskich wladzach ani jednej kompetentnej osoby, ktora potrafilaby to ja
            > kos ogarnac i uratowac. Z ta administracja w Waszyngtonie powino sie umiejetnie
            > dyskutowac.

Pokaż jedną osobę w samych USA, która potrafi dyskutować z Trumpem.
    • engine8t Re: Kto jest winny? 01.03.25, 21:59
      Zastanow sie nad tym

Obejrzyj sobie to
      youtu.be/eSDRPYy7DCs
      • polski_francuz I co? 02.03.25, 09:22
        engine8t napisał:

" Zastanow sie nad tym"

Zastanowilem sie. Takze nad przeszloscia polsko-ukrainska. W tym na Wolyniu. I co? na wszystko jest pora. A teraz jest pora na popieranie Ukrainy. W polskim interesie.

PF
        • felusiak1 Re: I co? 02.03.25, 21:01
          poski francuz napisał: I co? na wszystko jest pora

Dokladnie. Spotkania w Oval Office, przed kamerami, to nie byla pora na roztrzasanie bolaczek.
          • engine8t Re: I co? 03.03.25, 02:08
            felusiak1 napisał:

> poski francuz napisał: I co? na wszystko jest pora
            >
            > Dokladnie. Spotkania w Oval Office, przed kamerami, to nie byla pora na roztrza
            > sanie bolaczek.
            >

A EU sie zebrala i uradzila ze zostalo jeszcze troche ukraincow do wybicia wiec damy Ukrainie kase i pociski i rakiety i nawet samoloty.. a my w tym czasie bedziemy ich dalej wspierac moralnie i radzic..
            A to czsami nie znaczy ze EU sie wlacza oficjalnie do wojny ?

Ale EU postawilo warunek Unijnej pomocy dla Ukrainy to powazne wsparcie i gwarancje USA.
            Na glowe upadli czy rozumy potracili ?
            Do nich nie dociera to co usyszeli pare tygodni temu i dwa dni temu ze USa chce nie wojny ale pokoju?
            A oni wojne proponuje i USA chca w to wciagnac,
            Nawet ktos posta jakiegos napisal i czakaja na Trumpa komentarz (wstydza sie zadzwonic?) a on nic? LOL

Juz wiedze jak sie Putin smieje do rozpuku.

youtu.be/_U5xjG73PSQ
            Zelenski mowi ze Ukraina jest juz gotowa podpisac ta umowe.?

O tak? Prosze o podpisanie i wyslanie faxem.
            • polski_francuz Dwa lyki historii 03.03.25, 09:44
              engine8t napisał:

"A EU sie zebrala i uradzila ze zostalo jeszcze troche ukraincow do wybicia wiec damy Ukrainie kase i pociski i rakiety i nawet samoloty.. a my w tym czasie bedziemy ich dalej wspierac moralnie i radzic..A to czsami nie znaczy ze EU sie wlacza oficjalnie do wojny ?"

Nie sposob zapomniec o tym, jak szkopskie gowna zaatakowaly Polske w 1939 roku o jak tchorzliwi sojusznicy Polskie srali w gacie i nie ruszyli dupskami w obronie naszego kraju. I potem pokojowo dali sie zgwalcic (Francja) i dali sie obronic przez sojusznikow (Anglia).

Czy dzisiaj cos robia? Poki co mowia. Czy wysla zolnierzy? Polska na pewno wysle a inne kraje europejskie byc moze. Czy lekcja historii zostala nauczona? Przez Europejczykow raczej tak. Przez Trumpa na pewno nie. Temu sprawia przyjemnosc by gwalconym przez lysawego blondyna. I duzo gada przy tym stosunku seksualnym...

PF
              • hadrian_pl Re: Dwa lyki historii 03.03.25, 11:48
                polski_francuz napisał:

> engine8t napisał:
                >
                >
                > "A EU sie zebrala i uradzila ze zostalo jeszcze troche ukraincow do wybicia
                > wiec damy Ukrainie kase i pociski i rakiety i nawet samoloty.. a my w tym czas
                > ie bedziemy ich dalej wspierac moralnie i radzic..A to czsami nie znaczy ze EU
                > sie wlacza oficjalnie do wojny ?"
                >

>
                > Nie sposob zapomniec o tym, jak szkopskie gowna zaatakowaly Polske w 1939 roku
                > o jak tchorzliwi sojusznicy Polskie srali w gacie i nie ruszyli dupskami w obro
                > nie naszego kraju. I potem pokojowo dali sie zgwalcic (Francja) i dali sie obro
                > nic przez sojusznikow (Anglia).
                >
                > Czy dzisiaj cos robia? Poki co mowia. Czy wysla zolnierzy? Polska na pewno wysl
                > e a inne kraje europejskie byc moze. Czy lekcja historii zostala nauczona? Prze
                > z Europejczykow raczej tak. Przez Trumpa na pewno nie. Temu sprawia przyjemnosc
                > by gwalconym przez lysawego blondyna. I duzo gada przy tym stosunku seksualnym
                > ...
                >
                > PF

Gen.Samol: „Polska nie jest gotowa, by wysłać swoich żołnierzy”
                Kosiniak-Kamysz: Polska na pewno nie wysyła i nie będzie wysyłać wojsk na Ukrainę – podkreślił.
                Niemcy tez na Ukraine zolnierzy nie wysla.Byli tam juz raz,to wystarczy.

Prawdopodobnie zolnierzy na Ukraine wysla Francuzi i Brytyjczycy.Tak mowia,w 1939 tez tak mowili ale chodzilo o Polske.
              • senioryta13 Re: Dwa lyki historii 03.03.25, 14:10
                polski_francuz napisał
                > Nie sposob zapomniec o tym, jak szkopskie gowna zaatakowaly Polske w 1939 roku
                > o jak tchorzliwi sojusznicy Polskie srali w gacie i nie ruszyli dupskami w obro
                > nie naszego kraju. I potem pokojowo dali sie zgwalcic (Francja) i dali sie obro
                > nic przez sojusznikow (Anglia).

Jestem zaskoczona twoim jezykiem.

> Czy dzisiaj cos robia? Poki co mowia. Czy wysla zolnierzy? Polska na pewno wysl
                > e a inne kraje europejskie byc moze. Czy lekcja historii zostala nauczona? Prze
                > z Europejczykow raczej tak. Przez Trumpa na pewno nie. Temu sprawia przyjemnosc
                > by gwalconym przez lysawego blondyna. I duzo gada przy tym stosunku seksualnym

Mieli 3 lata. Dlugo mysla. Trumpa w W.H. nie bylo. Co od niego ciagle chcesz?
                Nie chcesz pokoju?
                • bmc3i Re: Dwa lyki historii 03.03.25, 16:12
                  senioryta13 napisał:

> Mieli 3 lata. Dlugo mysla. Trumpa w W.H. nie bylo. Co od niego ciagle chcesz?
                  > Nie chcesz pokoju?

Sprawiedliwego pokoju, a nie ruskiego mira, na ruskich warunkach.
                  Bałamutne powtarzanie "nie chcesz pokoju?" jest zwykłym kurestwem, gdy pod pojęciem pokoju ma sie na myśli kapitulację napadniętego.

• senioryta13 Re: Dwa lyki historii 03.03.25, 17:00
                    bmc3i napisał:

> senioryta13 napisał:
                    >
                    > > Mieli 3 lata. Dlugo mysla. Trumpa w W.H. nie bylo. Co od niego ciagle chc
                    > esz?
                    > > Nie chcesz pokoju?
                    >
                    > Sprawiedliwego pokoju, a nie ruskiego mira, na ruskich warunkach.
                    > Bałamutne powtarzanie "nie chcesz pokoju?" jest zwykłym kurestwem, gdy pod poję
                    > ciem pokoju ma sie na myśli kapitulację napadniętego.

A masz jakies inne wyjscie?
                    2 dni trwaly obrady madrych w Europie. Jaki wynik, napisz.
                    • bmc3i Re: Dwa lyki historii 03.03.25, 17:04
                      senioryta13 napisał:

> bmc3i napisał:

> > senioryta13 napisał:

> > > Mieli 3 lata. Dlugo mysla. Trumpa w W.H. nie bylo. Co od niego ciag
                      > le chc
                      > > esz?
                      > > > Nie chcesz pokoju?
                      > >
                      > > Sprawiedliwego pokoju, a nie ruskiego mira, na ruskich warunkach.
                      > > Bałamutne powtarzanie "nie chcesz pokoju?" jest zwykłym kurestwem, gdy po
                      > d poję
                      > > ciem pokoju ma sie na myśli kapitulację napadniętego.

> A masz jakies inne wyjscie?
                      > 2 dni trwaly obrady madrych w Europie. Jaki wynik, napisz.

Ile dni trwały negocjacje Waszyngtonu i jaki wynik?
                      Pokój miał być w ciągu 24 godzin po wyborach, jeszcze przed objęciem urzędu.
                • polski_francuz Adaptacja 03.03.25, 16:38
                  senioryta13 napisał:

"Jestem zaskoczona twoim jezykiem."

Staram sie dopasowac do poziomu dyskusji o ktorej mowa.

"Nie chcesz pokoju"

Chcesz powiedziec poddania sie ruskim metodom negocjacji? Nie

PF

• senioryta13 Re: Adaptacja 03.03.25, 16:59
                    polski_francuz napisał:

> senioryta13 napisał:
                    >
                    > "Jestem zaskoczona twoim jezykiem."
                    >
                    > Staram sie dopasowac do poziomu dyskusji o ktorej mowa.

Nie rob tego.

> "Nie chcesz pokoju"
                    >
                    > Chcesz powiedziec poddania sie ruskim metodom negocjacji? Nie

Tzn. do ostatniego ukrainca, a jak nie bedzie rezultatu to kto ma byc tym ostatnim w kolejce?
                    • polski_francuz Pytanie za pytanie 03.03.25, 17:02
                      senioryta13 napisał:

" Tzn. do ostatniego Ukrainca, a jak nie bedzie rezultatu to kto ma byc tym ostatnim w kolejce?"

Czy uwazasz, ze jak sie czegos od sasiada chce, to sie na niego najezdza i morduje sie kogo sie da?

PF
    • krabat01 Re: Kto jest winny? 01.03.25, 22:41
      polski_francuz napisał:

> chyba pierwszy raz w historiize sie lidzerzy waznych
      > panstw zachowuja jak rozkapryszone dzieci.

Kto jest winny ?

Typowe polaczkowate pytanie .. i szukanie odpowiedzi, z ktorych wynika jedno wielkie g.

Powstal problem , szuka sie pragmarmtycznego rozwiazania .
      Czas pokaze co zrobi facet z duzym ego i byly komik, aktor, non stop pociagajacy nosem - na wylocie .

• boomerang dlaczego USA jest poza MTK? 02.03.25, 03:23
      >felusiak: USA nigdy nie przystapily do tzw. Międzynarodowego Trybunału Karnego bo to jest polityczna jaczejka >udajaca sąd.

USA były sygnatariuszem, ale wycofały podpis, nie zaakceptowały statutu w 1998 roku wraz z Izraelem, Irakiem, Chinami, Libią i Jemenem. Czego się obawiały? Nie wiem, ale być może uczyniły to na znak solidarności z Izraelem, który ma się czego obawiać. Rosja wycofała swój podpis dopiero w 2016 roku, zapewne w obliczu tego co Putin zaplanował.
      Gdyby USA były dziś członkiem MTK to prezydent Trump nie mógłby sobie negocjować z kryminalistą Putinem, nad którym wisi nakaz aresztowania wydany przez MTK w marcu 2023 roku. USA pozostaje poza MTK w super negatywnym towarzystwie i nie można tego wytłumaczyć "polityczną jaczejką".
      • felusiak1 Re: dlaczego USA jest poza MTK? 02.03.25, 06:17
        To bardzo proste. Statut Rzymski powołujacy MTK nie zostal ratyfikowany ponieważ nigdy niezostal przedstawiony do ratyfkacji. Dodatkowo Clinton podpisal w 2000 zatem nie mógl wycofać w 1998.
        • boomerang Re: dlaczego USA jest poza MTK? 02.03.25, 08:01
          Ta sprawa powołania do życia MTK ciągnęła się pomiędzy 1998 i 2002 i to w 2002 Izrael i USA wycofały się ostatecznie z MTK. Clinton miał wtedy swoje osobiste problemy z panną Levinsky, co na pewno mu nie pomagało w podejmowaniu racjonalnych decyzji.
          • felusiak1 Re: dlaczego USA jest poza MTK? 02.03.25, 20:23
            Znowu tworzysz. W 2000 Clinton nie mial problemow z Lewinski. Clinton nie wystapil o ratyfikację a Bush wycofal podpis.
            • boomerang Re: dlaczego USA jest poza MTK? 02.03.25, 23:17
              > Clinton nie wystapil o ratyfikację a Bush wycofal podpis.

To jeszcze lepiej. Bush nie miał czasu na takie głupoty jak MTK, gdyż po 9/11 zajął się ściganiem duchów, czyli wojną z terrorem, co napędzało terror jeszcze bardziej.
              • j-k ale co islamuskom przykopal 03.03.25, 00:07
                boomerang napisał:

> To jeszcze lepiej. Bush nie miał czasu na takie głupoty jak MTK, gdyż po 9/11 z
                > ajął się ściganiem duchów, czyli wojną z terrorem, co napędzało terror jeszcze
                > bardziej.

ale co islamuskom przykopal

- to przykopal.
                • boomerang Re: ale co islamuskom przykopal 03.03.25, 01:53
                  > ale co islamuskom przykopal

> - to przykopal.

I co? Problem został rozwiązany?
              • felusiak1 Re: dlaczego USA jest poza MTK? 03.03.25, 00:13
                Czy ty rozumiesz, że nie bylo najmniejszej szansy na ratyfikację do której potrzeba 67 głosów w senacie?
                Gore podpisał Kioto i też nie było szans na ratyfikację.
                I jak zapewne wiesz, mam nadzieję, że nieratyfikowane porozumienie nie ma mocy prawnej.
                • boomerang Re: dlaczego USA jest poza MTK? 03.03.25, 01:51
                  > Czy ty rozumiesz, że nie bylo najmniejszej szansy na ratyfikację do której potrzeba 67 głosów w senacie?

Ależ rozumiem że USA stawiają się ponad Światem.
                  • felusiak1 Re: dlaczego USA jest poza MTK? 03.03.25, 02:01
                    A ten świat to urzędnik Amir Gambdulgun.
                    • boomerang Re: dlaczego USA jest poza MTK? 03.03.25, 02:24
                      a kto to Amir Gambdulgun?

Aktualnie prezesem MTK jest Tomoko Akane, a poprzednio był Piotr Hofmański.
                  • j-k dopiero teraz ? 03.03.25, 16:21
                    boomerang napisał:
                    > Ależ rozumiem że USA stawiają się ponad Światem.

dopiero teraz ? cos wolno Ci to rozumowanie idzie.
    • senioryta13 Re: Kto jest winny? 02.03.25, 23:12
      polski_francuz napisał:
      > Zaczynam siec stracha co do ciagu dalszego.

Mogles pisac listy do Zelenskiego, a nie buntowac go przeciwko Trumpowi.
      Poszukaj w sieci, co Zelenski mamrotal pod nosem, jak vice do niego mowil.
      • bmc3i Re: Kto jest winny? 03.03.25, 16:15
        senioryta13 napisał:

> polski_francuz napisał:
        > > Zaczynam siec stracha co do ciagu dalszego.
        >
        > Mogles pisac listy do Zelenskiego, a nie buntowac go przeciwko Trumpowi.
        > Poszukaj w sieci, co Zelenski mamrotal pod nosem, jak vice do niego mowil.

Poszukaj w sieci, co Trump mówił.
    • jk2007 Re: Kto jest winny? 03.03.25, 19:14
      Wiadomo. Trump pomimo przegranej USA przejął pałeczkę i odwrócił sojusze, co zaskoczyło lalkarzy. Trump z Vancem sprowokowali kokainistę by móc go wystawić za drzwi, i w ten sposób pokazać Europie kto rozdaje karty. A Amerykanom, pokazać, że są trudności obiektywne do zakończenia wojny w 24 h. Ruch ten ponadto wykluczył mafię europejską z udziału w grabieży Ukrainy. Te wszystkie interesy, przewały, czarnoziemy, pranie pieniędzy na które liczyło stronnictwo rotszyldowe zostały zagrożone. Przedłużanie wojny ma być szansą na wywojowanie lepszego stanowiska negocjacyjnego, walczą by USA ich nie wysiudało z rokowań i podziału łupów. A USA ma własne bankructwo na głowie i musi ciąć koszty federalne, więc pielgrzymki i szczyty euro-komuchów nic nie pomogą. Cieszmy się, że unia jest słaba organizacyjnie, militarnie i nie ma chętnych do wojaczki, bo który naród pójdzie walczyć za tych kretynów co wciskają kit w sprawie agresywnej Rosji. Sami są agresywni. Jednak Polska pod wodzą zdrajców jest zagrożona bo zapewne warszawka pozwoli wkręcić Polaków w eksterminację.
    • pijatyka Parafrazując stary dowcip: "Nie powiem, kto winny 21.03.25, 03:09

...ale jak wezmę i palnę w ten pomarańczowy łeb!"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka