Dodaj do ulubionych

TV polonijna z Krasnosielca zapytuje...

29.03.25, 15:04
To i ja mogę.
Czy zagrywki administracji Trumpa mają charakter incydentalny, czy już zawsze tak będzie?

Bo powiedzmy szczerze i idę za ciosem Warner Bros/TVN24: wygłąda jakby ktoś oszalał i czekamy na konia senatora!
Obserwuj wątek
    • borrrka Czytam z pewnym przerażeniem 29.03.25, 15:37
      Tekst linku

Nie pierwszy raz starozakonni noweliści przestawiają takie pozornie odległe, a trafne wizje, a potem się robi...
      A przeczytać muszę, bo Zstępna podarowała...
      • felusiak1 Re: Czytam z pewnym przerażeniem 29.03.25, 22:51
        Potencjalnie mogłby to być ciekawy watek gdybyś zechcial przedstawić problem wlasnymi slowami i dodać komentarz od siebie. Teraz są dwie możliwości. Albo nikt się niewpisze albo nastapi lawina bzdurnych wpisów o niczym.
      • boomerang Re: Czytam z pewnym przerażeniem 30.03.25, 00:06
        Pozwoliłem sztucznej inteligencji przetłumaczyć na polski to tajemnicze opowiadanie Franka Kawki o inwazji nomadów. Gdyby nie to że nomadzi piją wino z beczki, to pomyślałbym że to Rosjanie. Nomadzi zdają się nie mieć żadnego przywódcy, więc to na pewno nie Rosjanie, tylko już prędzej Amerykanie. Może ty Borka pomógłbyś mi tę zagadkę rozwiązać?

Stary liść
        To tak, jakby wiele zostało zaniedbanych w obronie naszej ojczyzny. Do tej pory nie zadbaliśmy o to i wykonaliśmy naszą pracę; ale wydarzenia ostatnich czasów nas niepokoją.
        Mam warsztat szewca na placu przed pałacem cesarskim. Gdy tylko otwieram mój sklep o świcie, widzę już, że wejścia do wszystkich alejek, które tu wchodzą, są zajęte przez uzbrojonych ludzi. Ale nie są naszymi żołnierzami, ale najwyraźniej nomadami z północy. W niezrozumiały sposób otoczyli stolicę, która jest bardzo daleko od granicy. W każdym razie są tam; wydaje się, że każdego ranka będzie ich więcej.
        Zgodnie z ich naturą są przechowywane pod gołym niebem, ponieważ budynki mieszkalne ich nienawidzą. Zajmują się ostrzeniem mieczy, ostrzeniem strzał, ćwiczeniami na koniach. Z tego cichego, zawsze strasznie utrzymywanego w czystości miejsca, zrobili prawdziwą stajnię. Czasami staramy się wybiec z naszych sklepów i przynajmniej pozbyć się najpoważniejszych bzdur, ale zdarza się to coraz rzadziej, ponieważ wysiłek jest bezużyteczny, a także naraża nas na niebezpieczeństwo, że dostaniemy się pod dzikie konie lub zostaniemy zranieni przez bicze.
        Nie możesz rozmawiać z nomadami. Nie znają naszego języka, prawie nie mają własnego. Komunikują się ze sobą w podobny sposób jak doalen. Raz po raz słyszysz ten krzyk dohen. Nasz sposób życia, nasze obiekty są tak samo niezrozumiałe, jak są wobec nich obojętne. W rezultacie są również przeciwni jakimkolwiek językom migowym. Możesz kręcić szczęki i wykręcać ręce ze stawów, nie zrozumieli cię i nigdy cię nie zrozumieją. Często robią miny; potem białko ich oczu się obraca, a piana puchnie z ich ust, ale nie chcą nic mówić ani straszyć; robią to, ponieważ jest to ich droga. To, czego potrzebują, biorą. Nie można powiedzieć, że używają przemocy. Przed ich dostępem, jeden odsuwa się na bok i zostawia wszystko im.
        Wzięli też wiele dobrych kawałków z moich zapasów. Ale nie mogę na to narzekać, gdy widzę, na przykład, jak to idzie w kierunku rzeźnika. Gdy tylko przynosi swoje dobra, wszystko jest już mu wyrwane i pożerane przez nomadów. Ich konie również jedzą mięso; często jeździec leży obok swojego konia i oba żywią się tym samym kawałkiem mięsa, każdy na jednym końcu. Rzeźnik jest przestraszony i nie ośmiela się przerwać dostaw mięsa. Ale rozumiemy to, strzelaj razem do pieniędzy i wspieraj go. Gdyby koczowniki nie dostali mięsa, kto wie, co by pomyśleli, aby zrobić; ale kto wie, co wymyślą, nawet jeśli dostają mięso każdego dnia.
        W końcu rzeźnik pomyślał, że może przynajmniej oszczędzić sobie kłopotów z ubojem i rano przyniósł żywego wołu. Nie może tego powtarzać. Prawdopodobnie leżałem płasko na podłodze z tyłu mojego warsztatu przez godzinę, a wszystkie moje ubrania, koce i tapicerkę ułożyłem nad sobą, tylko po to, by nie słyszeć ryku wołu, na który nomadzi skakali ze wszystkich stron, aby rozerwać zębami kawałki jego ciepłego ciała. Przez długi czas było cicho, zanim odważyłem się wyjść; jak pijący wokół beczki z winem leżeli zmęczeni wokół szczątków wołu.
        Właśnie wtedy myślałem, że widziałem samego cesarza w oknie pałacu; nigdy inaczej nie wchodzi do tych zewnętrznych pomieszczeń, mieszka tylko w najbardziej wewnętrznym ogrodzie; ale tym razem stał, przynajmniej tak mi się wydawało, przy jednym z okien i spojrzał pochyloną głową na zgiełk przed swoim zamkiem.
        "Jak to będzie?" wszyscy zadajemy sobie pytanie. "Jak długo będziemy znosić ten ciężar i mękę? Pałac cesarski zwabił koczowników, ale nie wie, jak ich ponownie wypędzić. Brama pozostaje zamknięta; strażnik, dawniej zawsze świątecznie maszerował i wychodził, trzyma się za zatłoczonymi oknami. Nam, rzemieślnikom i biznesmenom powierzono zbawienie ojczyzny; ale nie jesteśmy na wysokości zadania; nigdy nie chwaliliśmy się, że jesteśmy w stanie to zrobić. To jest nieporozumienie; i umieramy z tego powodu."
        • felusiak1 Re: Czytam z pewnym przerażeniem 30.03.25, 03:23
          Ci nomadzi to najezdni lekarze i inżynierowie.
          • borrrka Analogia uderzyła mnie 30.03.25, 09:34
            Gdy czytałem Kafkę i słuchałem TVN24.

Postępowanie putina jest tak normalne, jak tylko może być.
            Dla putina oczywiście.
            To porządny i oddany czekista.

Ale Amerykanie Trumpa niszczą, to, co latami sami tworzyli - to ta normalność szewca i sklepikarzy na rzecz żarcia wolu na surowo.
            I doprawdy nie mam na myśli kulejących obrotów Tesli.
            • felusiak1 Re: Analogia uderzyła mnie 30.03.25, 19:04
              Żarcie wołu na surowo mieliśmy przez poprzednie 4 lata.Teraz szewcy i sklepikarze wprowadzają normalność.
              • szwampuch58 Re: Analogia uderzyła mnie 30.03.25, 19:26
                R.I.P
                www.alamy.de/ein-m88-ruckgewinnungsfahrzeug-das-der-1214-forward-support-company-dem-1-bataillon-dem-214-field-artillery-regiment-der-648-manover-enhancement-brigade-der-georgia-army-national-guard-zugewiesen-wurde-bewegt-sich-am-10-mai-2021-in-jacksonville-florida-zu-einem-laderampe-der-m88-war-eines-von-uber-200-fahrzeugen-der-nationalgarde-der-georgia-army-die-nach-marokko-zur-teilnahme-an-der-ubung-afrikanischer-lowe-21-eingesetzt-wurden-image442354779.html?imageid=5A034E3F-7FF9-4D9E-9AB8-19D3BCC23002&p=1750097&pn=1&searchId=9b0dc2ee123d43f3d7df40c448a13d59&searchtype=0
                • hadrian_pl Re: Analogia uderzyła mnie 30.03.25, 19:36
                  szwampuch58 napisał:

Pojazd ratowniczy M88,Kosztuje 22 euro.Kup pareset twoim pobratyncom Chadziajom zza Buga.
    • hadrian_pl Re: TV polonijna z Krasnosielca zapytuje... 30.03.25, 19:15
      borrrka napisał:

> To i ja mogę.
      > Czy zagrywki administracji Trumpa mają charakter incydentalny, czy już z
      > awsze tak będzie?
      >
      > Bo powiedzmy szczerze i idę za ciosem Warner Bros/TVN24: wygłąda jakby ktoś o
      > szalał i czekamy na konia senatora!
      >
      >
      Teraz za Trumpa jest tak jak 30 lat temu.Nie bylo zadnego LGBT,Nachodzcow,Woke,Transparlamentarzystow,zboczonych ksiazeczek dla przedszkolakow ,jakichs tam Arabow nozownikow czy wjezdzajacych w tlum przechodniow.itd.
      Bylo normalnie.Nie dziwota ze coraz wiecej do powiedzenia w Swiecie Zachodnim maja partie tzw przez elity rzadzace - populistyczne.One podzielaja trumpowski Swiatopoglad.
    • borrrka Trzecia kadencja Trumpa 31.03.25, 08:33
      Nie wyklucza i chce to zrobić ewentualnie iście putinowskim trickiem.
      Prezydentem miałby zostać Vance i "przekazać" urząd Trumpowi.

Rozwija się demokracja amerykańska!
      Tekst linku
      • szwampuch58 Re: Trzecia kadencja Trumpa 31.03.25, 12:17
        Oczekuje od rana jakies opinni trolli debila a tu cisza

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka