Dodaj do ulubionych

Co z tą Słowacją?

09.05.25, 10:30

Stykałem się wcześniej ze Słowakami, choć to było już dość dawno. Jednak wywiozłem stamtąd bardzo dobre zdanie o nich. Ciepli ludzie.
Tymczasem ich szeryf, Robert Fico brata się z bandytą z Kremla niejakim Putinem i tego nie mogę zrozumieć. Posunął się jeszcze dalej niż promoskiewski Viktor Orban bo sam osobiście pojechał legitymizować to co kacapia wyprawia na Ukrainie. Po prostu poparł masowego mordercę z Moskwy.
Przychodzi więc na myśl rok 1939 kiedy Słowacja zdradziecko przepuściła wojska niemieckie przez swoje terytorium aby od południa zaatakowały Polskę. Dywizje słowackie także wkroczyły do Polski wzmacniając niemieckiego agresora.
Fico jest więc kontynuatorem tamtych zdradzieckich posunięć. A co z narodem słowackim?
Obserwuj wątek
    • szwampuch58 Re: Co z tą Słowacją? 09.05.25, 10:44
      Slowacja to suwerene panstwo wiec odpindol sie od Slowacji
      • boavista4 Re: Co z tą Słowacją? 10.05.25, 05:34
        szwampuch58 napisał:

> Slowacja to suwerene panstwo wiec odpindol sie od Slowacji

Absolutnie! Słowacja zjednoczy sie z Węgrami, Rumunia, Serbia, Chorwacja, Słowenią, Bosnia, Austria, Węgrami i Italia.
        Polska straci Ziemie Odzyskane i zjednoczy sie z Zachodnia Ukraina pod nazwa Ukropol,

• caesar_pl Re: Co z tą Słowacją? 09.05.25, 10:46
      Slowacje wyzwolili Rosjanie i w Slowacji pamietaja o tym.Na kazdym kroku widac pomniki ku czci wyzwolencow,olbrzymie cmentarze rosyjskich zolnierzy np.w Svidniku.
      • privus Re: Co z tą Słowacją? 22.06.25, 01:22
        Wyzwolili od Czechów, z którymi ich kulminacją kulminacją było ogłoszenie deklaracji o połączeniu narodu słowackiego z narodem czeskim w jedną całość, którą była Republika Czecho-Słowacka?
        Wystarczyło przecież wycofać się z tej deklaracji, chyba że wyzwoliciele na to nie pozwalali :)
    • jorl11 Re: Co z tą Słowacją? 09.05.25, 11:46
      mateusz572 napisał:

> Tymczasem ich szeryf, Robert Fico brata się z bandytą z Kremla niejakim Putinem
      > i tego nie mogę zrozumieć.

Nie mozesz zrozumiec bos palant. Woli nie byc z looserami

>Posunął się jeszcze dalej niż promoskiewski Viktor
      > Orban bo sam osobiście pojechał legitymizować to co kacapia wyprawia na Ukraini
      > e. Po prostu poparł masowego mordercę z Moskwy.

Hm.. Putin czyli Rosja masowi mordercy na Ukrainie. Mozna i tak powiedziec cholernie sprawnie zabijaja zolnierzy ukrainskich tracac swpoich kilka razy mniej. Juz 600tys+ zabili. Mozna powiedziec ze masowo.

> Fico jest więc kontynuatorem tamtych zdradzieckich posunięć. A co z narodem sło
      > wackim?

Narod slowacki jego wybral przeciez, demokracja glupcze.

Niedlugo Rumunia takigo podobnego wybierze. Jak znowu wybory nie anuluja w ramach demokracji.
      • mateusz572 Re: Co z tą Słowacją? 09.05.25, 20:17
        jorl11 nabełkotał o palantach:

....................

Ty jorłow uważaj bo kacapy mogą się upomnieć się o kacapów niemieckich, takich jak ty.
        Z daleka wysyłając rakietki mogą nie zauważyć, żeś jorłow.
      • amg10 A co z Orbanem ? 09.05.25, 22:47
        Fico pojechal a Orban nie.

Orban nie mogl czy nie chcial ?
    • adam.eu Re: Co z tą Słowacją? 09.05.25, 13:10
      Słowacy kolaborowali Hitlerem, to fakt, podczas II wojny światowej całkiem dobrze sobie żyli, a już na pewno znacznie lepiej, niż Polacy na wschodzie po wkroczeniu 17 września żołnierzy radzieckich.
      Ale co słyszałem, we wrześniu słowaccy żołnierze wkroczyli do Zakopanego, Hitler obiecał im Zakopane, a oni z tego zrezygnowali i wycofali się.
      • hadrian_pl Re: Co z tą Słowacją? 09.05.25, 14:07
        adam.eu napisał:

> Słowacy kolaborowali Hitlerem, to fakt, podczas II wojny światowej całkiem dobr
        > ze sobie żyli, a już na pewno znacznie lepiej, niż Polacy na wschodzie po wkr
        > oczeniu 17 września żołnierzy radzieckich.
        > Ale co słyszałem, we wrześniu słowaccy żołnierze wkroczyli do Zakopanego, Hitle
        > r obiecał im Zakopane, a oni z tego zrezygnowali i wycofali się.
        Po wkroczeniu niemieckiej armii do Czechoslowacji Polska armia wkroczyla takze,na Slasl Cieszynski.
        Ale Polacy mogli lecz Slowacy nie mogli.
        • adam.eu Re: Co z tą Słowacją? 09.05.25, 14:40
          Jestem cienki z historii, to fakt. Dałem tylko do zrozumienia, że Słowacy wycofali się z Zakopanego, tak luźno bez żądnych podtekstów, co do prawości Polaków.
          Bo jeżeli chodzi o uczciwość i prawość to jedynie Rosja, jako dowód można posługiwać się Ukrainą, gdzie to Rosja zdaniem naczelnego forumowicza broni mieszkańców Ukrainy.
          Dodatkowo CCCP dotrzymał umowy we wrześniu umowy.
          A w ogóle jak przed chwilą na forum przeczytałem, to cała Europa to dyktatura. Sądzę, że tylko ta Europa na zachód Rosji i Białorusi, bo nie jestem pewny, czy było tam to zaznaczone.
        • mateusz572 Re: Co z tą Słowacją? 09.05.25, 20:11
          hadrian_pl napisał:

> Po wkroczeniu niemieckiej armii do Czechoslowacji Polska armia wkroczyla takze,
          > na Slasl Cieszynski.
          > Ale Polacy mogli lecz Slowacy nie mogli.

Jak najbardziej zgadzam się, że w takiej sytuacji w jakiej znalazła się Czechosłowacja nie należało tego robić, choć na Zaolziu ogromną większość stanowili Polacy. Wcześniej Czesi siłą zajęli Zaolzie w 1919 roku. Polska zrezygnowała z kontynuacji konfliktu bo po prostu musiała odpierać waszą agresję, kacapy. Jednak w 1938 roku Polska upomniała się nie o ziemie czeskie tylko o swoje Kresy południowe, zamieszkałe w ogromnej większości przez Polaków Jednak powtarzam w 1938 roku nie należało tego robić ze względu na sytuację w jakiej znalazła się Czechosłowacja.
          Wy kacapy wypominacie nam Zaolzie, a sami na dużo większą skalę robicie to na Ukrainie, motywując to rzekomo obroną interesów Moskali zamieszkujących te tereny.
          Słowacy natomiast w 1939 roku weszli na ziemie polskie i razem z Niemcami pacyfikowali polskie wioski i miasteczka.
          • adam.eu Re: Co z tą Słowacją? 09.05.25, 20:37
            mateusz572 napisał:

> Jak najbardziej zgadzam się, że w takiej sytuacji w jakiej znalazła się Czechos
            > łowacja nie należało tego robić, choć na Zaolziu ogromną większość stanowili Po
            > lacy. Wcześniej Czesi siłą zajęli Zaolzie w 1919 roku...................

Tu warto jeszcze wspomnieć o jednej rzeczy. W Polsce były różne mniejszości. I co było dziwne, największy procent ludności polskiej posługującej się polskim językiem było nie gdzie indziej, a poza granicami Polski na Zaolziu!!!! Ponad 90%, nie pamiętam już, ile.
            Zresztą do chwili obecnej język jest tam nagminny zapewne częściej używany, niż rosyjski w krajach ościennych Rosji.
            • jorl11 Re: Co z tą Słowacją? 09.05.25, 22:58
              adam.eu napisał:

> Tu warto jeszcze wspomnieć o jednej rzeczy. W Polsce były różne mniejszości. I
              > co było dziwne, największy procent ludności polskiej posługującej się polskim
              > językiem było nie gdzie indziej, a poza granicami Polski na Zaolziu!!!! Ponad 9
              > 0%, nie pamiętam już, ile.

A ja slyszalem ze w 1918r gdzies tylko 20% ludnosci na terenie powstalej wlasnie Polski mieli pierwszy jezyk jezyk polski.

> Zresztą do chwili obecnej język jest tam nagminny zapewne częściej używany, niż
              > rosyjski w krajach ościennych Rosji.

Ale jakos jak sie spotykaja na narady predzie z tych postsowieckich republik to rozmawiaja po rosyjsku ze soba. U Putina dzisiaj byli prawie wszyscy, tez oddzialy ich maszerowaly, gadali po rosyjsku gwarantowanie.

Smiesznie bylo jak na Ukrainie naradzali sie banderowcy, tez na jakis czas byl bezdomny Szakaszwili tam jakims urzednikiem to dogadywali sie w znienawidzonym jezyku rosyjskim.

Bylem ostanio w Estonii, w barze zagadalem barmanke czy mowi po rosyjsku, odpowiedziala po rosyjsku ladnym jezykiem, potem przyszedl kelner, slyszal co pytalem, powiedzial doskonalym rosyjskim „ja nie umiem po rosyjsku"

Ale OK wroca do rosyjskiego, wszyscy.
              Ale Ukraina first naturalnie. Potem sie posypie..
              • mateusz572 Re: Co z tą Słowacją? 10.05.25, 11:35
                jorl11 napisał:

> Ale OK wroca do rosyjskiego, wszyscy.
                > Ale Ukraina first naturalnie. Potem sie posypie..

A to nie lepiej i nie zdrowiej uczyć się języków dobrowolnie?
                No ale co tu chcieć od Moskali jak oni wciąż siedzą mentalnie w średniowieczu a ty z nimi jorłow.
                • jorl11 Re: Co z tą Słowacją? 10.05.25, 12:12
                  mateusz572 napisał:

> A to nie lepiej i nie zdrowiej uczyć się języków dobrowolnie?
                  > No ale co tu chcieć od Moskali jak oni wciąż siedzą mentalnie w średniowieczu a
                  > ty z nimi jorłow.

E tam. Kazda z postsowieckich Republik ma mnieszy PKB/leb jak Rosja. Za wyjatkiem Baltow. Taka Ukraina prawie 3 razy mniejszy. Czyli sa jeszcze bardziej sredniowieczne jak Rosja
        • privus Re: Co z tą Słowacją? 22.06.25, 01:43
          hadrian_pl napisał:

> Po wkroczeniu niemieckiej armii do Czechoslowacji Polska armia wkroczyla takze,
          > na Slasl Cieszynski.
          > Ale Polacy mogli lecz Slowacy nie mogli.

No patrz Pan, co za przedziwny zbieg występujących przeciwnych interpretacji i tych samych okoliczności oraz faktów.
          W czasie wojny polsko rosyjskie w 1920 r. wojska czesko-słowackie w sposób nie zapowiedziany zajęły należący wówczas z demokratycznego wyboru Polski Śląsk Cieszyński. Tylko decyzji Piłsudskiego należy zawdzięczać, że do momentu uregulowania stosunków z Rosją Radziecką nie chciał prowadzić wojny na dwa fronty.

To jak to jest?
          Słowacy mogli a Polacy nie?
          Nadmieniam, że Śląsk Cieszyński ogłosił swą niepodległość po pierwszej wojnie światowej wcześniej niż Polska zgłaszając w swoim statucie akces do państwa polskiego, o ile takie powstanie. Wkroczenie wojsk polskich do Śląska Cieszyńskiego w roku 1938 traktuję jako obronę ludności polskiej przed agresją Niemiec i upadkiem Czechosłowacji.

Jeśli masz inne informacje, podaj źródło.
      • boavista4 Re: Co z tą Słowacją? 10.05.25, 22:58
        Mateusz to mondry chlop i wi co gada, a gada to co mu kaza! Bo jak by mu glofka pracowala , to se przypomnial wojne w Iraku i ze tam poszlo do Allaha ponad 4 miliony, a kraj zaminil sie w proch. Moj sasiad bral udziaol w tej wojnie, a potem mial problemy psychiczne, stale mial przed oczami morze trupow, A Irak nie byl jeden, byla Guatemala, Wenezuela, Afganistan, Libia, Liban ,,,,, trudno zliczycv, No Ale Mateuisz to mondry chlop i Ynteligentny.
        www.filmsforaction.org/watch/lessons-of-darkness-1992/
    • hadrian_pl Re: Co z tą Słowacją? 09.05.25, 14:13
      Panstwa liliputy z dużym pyskiem czyli Litwa,Estonia i Lotwa nie pozwolą słowackiemu samolotowi przelatywać nad ich obszarem powietrznym.
      Co was durne liliputy to obchodzi?Litwini,dlaczego szykanujecie Polska mniejszości narodowa?
      • privus Re: Co z tą Słowacją? 22.06.25, 01:46
        Czy w ogóle wiesz o czym piszesz poza uprawianiem własnego jazgotu?
    • felusiak1 Re: Co z tą Słowacją? 09.05.25, 20:50
      Coś okropnego.
    • felusiak1 Re: Co z tą Słowacją? 09.05.25, 21:04
      Nu cóś okropnego. A co powiesz o brazylijczyku i serbie? Oni też tam byli.

PS. Słowacja zostala stworzona przez Hitlera i wykonywała polecenia. Nie pisneła kiedy w 1938 Węgry zabrały jej południowe terytora i kiedy potem część Rusi Zakarpackiej. Nawet było radosne spotkanie wojsk na granicy polsko-węgierskiej i wielka feta. Pokazywano to potem w kinach.
      • igor_2025 Re: Co z tą Słowacją? 09.05.25, 22:56
        felusiak1 napisał:

> PS. Słowacja zostala stworzona przez Hitlera i wykonywała polecenia.

A gdy ja pisze o tym, ze Ukraina zostala stworzona przez Lenina, Tobie to nie podoba sie.
        • boavista4 Re: Co z tą Słowacją? 10.05.25, 05:35
          Co tysz piszesz Igor! Ukraina zostala stwporzona przez Mojzesza!
        • boomerang Re: Co z tą Słowacją? 10.05.25, 06:45
          > Ukraina zostala stworzona przez Lenina

Lenin nie mógł stworzyć Ukrainy, bo Ukraina wchodziła w skład Rzeczypospolitej Trojga Narodów (a nawet Pięciorga) i była dokładnie na terytorium dawnej Rusi Kijowskiej. Ty Igorczik tylko powtarzasz łgarstwa Putina i Łgarowa.
          • igor_2025 Re: Co z tą Słowacją? 10.05.25, 09:05
            boomerang napisał:

> Lenin nie mógł stworzyć Ukrainy, bo Ukraina wchodziła w skład Rzeczypospolitej
            > Trojga Narodów (a nawet Pięciorga) i była dokładnie na terytorium dawnej Rusi K
            > ijowskiej. arowa.

Ha,ha. jaka Ukraina, jej nigdy nie bylo w historii. To wymysiel Austriakow, ktore chcieli wykorzystac czesc mieszkancow Polski, pochodzenia ruskiego, przeciwko niej. I trzeba przyznac, ze im to udalo sie.
            • boomerang Re: Co z tą Słowacją? 10.05.25, 14:26
              >Ha,ha. jaka Ukraina, jej nigdy nie bylo w historii. To wymysiel Austriakow,

Igorczik, oznajmiam ci że jesteś idiotą.
              • mateusz572 Re: Co z tą Słowacją? 14.05.25, 08:56
                boomerang napisał:

> >Ha,ha. jaka Ukraina, jej nigdy nie bylo w historii. To wymysiel Austria
                > kow,

>
                > Igorczik, oznajmiam ci że jesteś idiotą.

Igorczik jest po prostu przeciętnym kacapem działającym na zlecenie FSB.
      • mateusz572 Re: Co z tą Słowacją? 10.05.25, 11:31
        felusiak1 napisał:

> Nu cóś okropnego. A co powiesz o brazylijczyku i serbie? Oni też tam byli.
        >
        > PS. Słowacja zostala stworzona przez Hitlera i wykonywała polecenia. Nie pisneł
        > a kiedy w 1938 Węgry zabrały jej południowe terytora i kiedy potem część Rusi Z
        > akarpackiej. Nawet było radosne spotkanie wojsk na granicy polsko-węgierskiej i
        > wielka feta. Pokazywano to potem w kinach.
        >
        Nu drogi Felusiu, ale to Węgry, Polska Słowacji żadnej krzywdy nie zrobiła.
        Nu Słowacja wykonywała polecenia Hitlera i nie miała wyjścia musiała przepuścić wojska niemieckie, ale po co sama pchała się na świecznik agresji? Choć tu veto mogła postawić.
        A kto teraz każe Fico znowu włazić na świecznik? Niejaki oprawca Putin wydał polecenie? Fico zakolegował się z mordercą jednak nikt go do tego nie zmuszał. Sam chciał bo lubi rzeźników?
        • felusiak1 Re: Co z tą Słowacją? 10.05.25, 19:04
          W 1968 Ludowe Wojsko Polskie weszło do Czechosłowacji a przecież Gomulka mógł postawić veto. Mógł?
          Jakiś czas temu w kanadyjskim parlamencie goszczącym Zelenskiegio fetowano ukraińca, który walczył o wolnośc Ukrainy w czasie II WŚ. Oklaskom nie bylo końca. Kilka godzin po przedstawieniu wszyscy przepraszali. Nie wiedzieli, że ten ukrainiec walczył w oddziałach SS Galizien.
          Twoje rozumienie historii stoi na podobnym do kanadyjskiego poziomie.
          PS> Zelenski doskonale wiedział gdzie ten ukrainiec walczył o Ukrainę ale robił dobrą twarz do złej gry.
          • adam.eu Re: Co z tą Słowacją? 10.05.25, 21:25
            Felusiak1:

"W 1968 Ludowe Wojsko Polskie weszło do Czechosłowacji a przecież Gomulka mógł postawić veto. Mógł?"

Spytaj Igora, to on twierdził, że Polska utraciła suwerenność po wejściu do NATO, czy jakoś tak.
            Może oceni "wolność" Polski za Gomułki.
          • mateusz572 Re: Co z tą Słowacją? 10.05.25, 21:32
            felusiak1 napisał:

> W 1968 Ludowe Wojsko Polskie weszło do Czechosłowacji a przecież Gomulka mógł p
            > ostawić veto. Mógł?
            Drogi Felusiu, ty chyba gorzej się poczułeś w momencie pisania tego.
            Gomułka to był pierwszy kacapszczik, który chciał obóz kacapski w całości utrzymać. Jakie veto? On był pierwszy chętny do wejścia do Czechosłowacji.

• felusiak1 Re: Co z tą Słowacją? 10.05.25, 23:17
              No i sam widzisz, że wdepnąleś w bagno. Nie przyszło ci na myśl, że słowacki naczelnik był prohitlerowski?

Co ty mi tu marcowego Gomułkę wklejasz. Tarcia z Dubcekiem zaczeły się na dobre dopiero w maju 1968 a najazd był w sierpniu.
              Jest oczywiste, ze Gomułka był pro sowiecki. Od tego zależala jego wladza. A najbardziej naciskał na wejście nie Gomułka a Ulbricht.
              • mateusz572 Re: Co z tą Słowacją? 11.05.25, 12:24
                felusiak1 napisał:

> No i sam widzisz, że wdepnąleś w bagno. Nie przyszło ci na myśl, że słowacki na
                > czelnik był prohitlerowski?

Ale wiesz dlaczego?

> Co ty mi tu marcowego Gomułkę wklejasz. Tarcia z Dubcekiem zaczeły się na dobre
                > dopiero w maju 1968 a najazd był w sierpniu.
                > Jest oczywiste, ze Gomułka był pro sowiecki. Od tego zależala jego wladza. A na
                > jbardziej naciskał na wejście nie Gomułka a Ulbricht.
                >

Ja ci przytoczyłem bo w tym krótkim fragmencie Gomułka pokazuje jak mocno przyklejony jest do kacapii.
                To prawdziwy kacap z krwi i kości.

Czyli z powyższego sugerujesz, że Fico jest prokacapski tak jak ksiądz Tiso był prohitlerowski?
                • felusiak1 Re: Co z tą Słowacją? 11.05.25, 17:55
                  Musisz być młodym człowiekiem pozbawionym historycznego kontekstu.
                  To jest przemówienie z marca 1968 i poza potępieniem studenckich rozruchow nie ma w nim nic czego Gomułka wcześniej nie mowil i co odbiegałoby od ówczesnych standardów. Niezłomne poparcie dla sojuszu z bratnim Związkiem Radzieckim i potepieni elementów wywrotowych podburzanych przez amerykańskich imperialistów i odwetowców z Bonn.
                  • mateusz572 Re: Co z tą Słowacją? 14.05.25, 08:54
                    felusiak1 napisał:

> Musisz być młodym człowiekiem pozbawionym historycznego kontekstu.
                    > To jest przemówienie z marca 1968 i poza potępieniem studenckich rozruchow nie
                    > ma w nim nic czego Gomułka wcześniej nie mowil i co odbiegałoby od ówczesnych s
                    > tandardów. Niezłomne poparcie dla sojuszu z bratnim Związkiem Radzieckim i pote
                    > pieni elementów wywrotowych podburzanych przez amerykańskich imperialistów i od
                    > wetowców z Bonn.
                    >

Straszne pudło.
                    Jestem już w słusznym wieku podobnym pewnie jak ty.
                    Z historią nie mam problemu.
                    Dlatego tak nie trawię kacapii bo wiem jak zalazła nam za skórę.
                    Ty natomiast w dobrej komitywie prowadzisz konwersację z kacapami wychwalając niektórych pod niebiosa.
                    Widać że zdążyłeś się już odkleić od naszej rzeczywistości nad Wisłą.

P.S. Ja kacapów przeżyłem, byłem nawet w wojsku w tamtych latach jak Jaruzel wprowadził stan wojenny.
                    Jako świeży absolwent studiów zostałem wcielony do tzw LWP, abym za bardzo nie podskakiwał.
                    Widziałem i przeżyłem tą smutną armię od środka. Teraz ta smutna armia pacyfikuje Ukrainę.

• mateusz572 Re: Co z tą Słowacją? 14.05.25, 09:32
                      Mam na myśli oczywiście sowiecką armię, z którą stykaliśmy się na poligonie w Żaganiu.
                      Mieli bardzo dużą wypadkowość i niemało ofiar o czym przekonaliśmy się na wspólnych manewrach. Człowiek w wojsku sowieckim mało znaczył. U nas choć pod tym względem nawet w tamtym czasie było lepiej.
      • pijatyka Re: A co powiesz o Brazylijczyku i Serbie? 21.06.25, 15:45

Serb to podobny ruski qtas.

A Brazylijczyk to problem - jeśli już - Ameryki, nie EUropy.

• privus Re: Co z tą Słowacją? 22.06.25, 01:59
        felusiak1 napisał:

> PS. Słowacja zostala stworzona przez Hitlera i wykonywała polecenia. Nie pisneł
        > a kiedy w 1938 Węgry zabrały jej południowe terytora i kiedy potem część Rusi Z
        > akarpackiej. Nawet było radosne spotkanie wojsk na granicy polsko-węgierskiej i
        > wielka feta. Pokazywano to potem w kinach.
        >
        Nie. Ukrainę stworzyli Sowieci w roku 1920 jako rykoszet przed działaniami Petlury.
        A co do powitań niemieckich wojsk Słowacy nie byli jedyni. Białorusini też ze sztandarami kościelnymi witali radośnie Niemców jako wyzwolicieli spod jarzma sowieckiego. Uzupełnij swoją wiedzę o bezsporne fakty, ponieważ rosyjska propaganda starannie je omija.
        • oktavian_pl Re: Co z tą Słowacją? 23.06.25, 10:49
          privus napisał:

> felusiak1 napisał:
          >
          > > PS. Słowacja zostala stworzona przez Hitlera i wykonywała polecenia. Nie
          > pisneł
          > > a kiedy w 1938 Węgry zabrały jej południowe terytora i kiedy potem część
          > Rusi Z
          > > akarpackiej. Nawet było radosne spotkanie wojsk na granicy polsko-węgiers
          > kiej i
          > > wielka feta. Pokazywano to potem w kinach.
          > >
          > Nie. Ukrainę stworzyli Sowieci w roku 1920 jako rykoszet przed działaniami Petl
          > ury.
          > A co do powitań niemieckich wojsk Słowacy nie byli jedyni. Białorusini też ze s
          > ztandarami kościelnymi witali radośnie Niemców jako wyzwolicieli spod jarzma so
          > wieckiego. Uzupełnij swoją wiedzę o bezsporne fakty, ponieważ rosyjska propagan
          > da starannie je omija.

Jak Rosjanie we wrześniu zajmowali polskie tereny to ludność ukraińska ich witała jak wyzwolicieli.
          Zydzi na Ukrainie odetchneli,gdyz Rosjanie zapewniali im bezpieczenstwo.Po ataku Niemcow na Ruskich ,po wycofaniu sie Rosjan,Ukraincy chcac zgotowac Niemcom uroczyste przywitanie,wybili wszystkich Zydow we Lwowie.

pl.wikipedia.org/wiki/Pogromy_lwowskie_(1941)#/media/Plik:Lviv_pogrom_(June_-_July_1941).jpg
          • boavista4 Re: Co z tą Słowacją? 23.06.25, 20:13
            Wybili , wybili, a potem Zydy ich chwalili
            Polakow ganili, a Ruskow opieprzyli

Baza wojskowa USA w Syrii zaatakowana. Irańskie media potwierdzają.
            • oktavian_pl Re: Co z tą Słowacją? 23.06.25, 21:26
              boavista4 napisał(a):

> Wybili , wybili, a potem Zydy ich chwalili
              > Polakow ganili, a Ruskow opieprzyli
              >
              > Baza wojskowa USA w Syrii zaatakowana. Irańskie media potwierdzają.

vinnews.com/2009/05/20/lviv-ukraine-holocaust-film-and-jewish-organization-banned-from-schools/
              Lwów, Ukraina – Film dokumentalny o Holokauście wywołał gniew ukraińskiej nacjonalistycznej organizacji Freedom.

Film, amatorska produkcja zatytułowana Dwa tanga, został pokazany raz we Lwowie starszym dzieciom mówiącym po polsku w szkole państwowej pod koniec zeszłego roku. Pokaz był sponsorowany przez żydowską organizację pozarządową Chesed Aryeh w ramach programu w lokalnych szkołach mającego na celu zachęcanie do tolerancji.

Lokalny lider Freedom Ivan Grynda złożył skargę do prokuratora miejskiego, twierdząc, że pokaz stanowił działanie antyukraińskie. Grynda poczuł się urażony historycznymi ujęciami w filmie, na których kobiety w tradycyjnych ukraińskich strojach witają nazistowskich żołnierzy kwiatami.

Po miesięcznym dochodzeniu prokurator stwierdził, że pokaz filmu nie zawierał żadnego elementu przestępczego. Władze lokalne naciskały na szkoły, aby w każdym przypadku unikały filmu. Interwencja polskich dyplomatów była konieczna, aby uratować dyrektora polskiej szkoły przed zwolnieniem.

Freedom nalegał następnie na powołanie komisji złożonej z urzędników miejskich i Gryndy i przesłanie filmu ekspertom ds. edukacji. Eksperci stwierdzili, że film jest nieodpowiedni dla małych dzieci ze względu na brutalną treść. W rezultacie Chesed Aryeh otrzymał zakaz prowadzenia jakichkolwiek działań w systemie szkolnictwa lwowskiego.

Freedom zyskało uwagę w zeszłym miesiącu po sfinansowaniu kampanii plakatów chwalących lokalną dywizję Waffen-SS Galicia. Na dużych plakatach widniał emblemat dywizji z napisem „Oni bronili Ukrainy” napisanym po ukraińsku. Freedom skutecznie zabiegał również o umieszczenie tablicy upamiętniającej tę dywizję.

Lwów (po ukraińsku Lviv) to starożytne miasto na zachodzie Ukrainy, liczące prawie trzy czwarte miliona mieszkańców. Przed II wojną światową zamieszkiwały je duże społeczności żydowskie i polskie. Społeczności te zostały niemal całkowicie unicestwione.

A to skur..ci Banderowcy.
    • igor_2025 Pytasz co z tą Słowacją? 10.05.25, 11:45
      Macius, ona byla i jest dosc prorosyjska, znam to z wlasnych obserwacje. I nawet ten fakt, ze Slowacja w czasie II WS byla po stronie Hitlera, to nie zmienia. Slowackie jednostki przechodzilinw calosci na strone readziecka, gdy tylko okazywali sie na linii frontu. Dlatego Niemcy starali sie Slowakow trzymac jak najdalej od frontu. Coz, wtedy slowacka elita praktycznie nie istniala, ale slowacki narod juz byl, wiec oficjalna Slowacja i narod slowacki, to byli dwie duze roznicy.
      • mateusz572 Re: Pytasz co z tą Słowacją? 10.05.25, 11:57
        igor_2025 napisał:

> Macius, ona byla i jest dosc prorosyjska, znam to z wlasnych obserwacje. I nawe
        > t ten fakt, ze Slowacja w czasie II WS byla po stronie Hitlera, to nie zmienia.
        > Slowackie jednostki przechodzilinw calosci na strone readziecka, gdy tylko oka
        > zywali sie na linii frontu. Dlatego Niemcy starali sie Slowakow trzymac jak naj
        > dalej od frontu. Coz, wtedy slowacka elita praktycznie nie istniala, ale slowac
        > ki narod juz byl, wiec oficjalna Slowacja i narod slowacki, to byli dwie duze r
        > oznicy.

Czyli mówisz Igorku, że Słowacy tak jak wy są za a nawet przeciw. Są w UE i w NATO ale są także z Moskalami.
        Wy Igorku także byliście za a nawet przeciw. Najpierw byliście za Hitlerem, a jak skopał wam na początku tyłki byliście przeciw. Takie chorągiewki.
        • igor_2025 Re: Pytasz co z tą Słowacją? 10.05.25, 13:47
          mateusz572 napisal:
          > Czyli mówisz Igorku, że Słowacy tak jak wy są za a nawet przeciw.

Masz, Maciuś, jakieś urojenia, ja nic podobnego nie napisałem.

>Są w UE i w N
          > ATO ale są także z Moskalami.

Czytaj uważniej. Słowacy dopiero formują się jako nizaleznw państwo. Wiec elity również w trakcie firmowania. Najpierw wypłynęło na wierzch to, co w wodzie nie tonie, a doouero później zaczynają powstawać elity z prawdziwego zdarzenia.

> Wy Igorku także byliście za a nawet przeciw. Najpierw byliście za Hitlerem,

Nie, to wyzerowanie byliście najpierw za Hutlera, a gdy nie udało się podzielić skórę nie zabitego niedzwiedzua, rozesraliscie.

>a jak skopał wam na początku tyłki byliście przeciw. Takie chorągiewki.

W Tobie przejawia się tak zwana projekcja, czyli własne fobii przenosisz na innych. Szkoda,czasami wydajesz się rozsądnym człowiekiem, a jednak Twoje fobii najczęściej biorą wierzch, i dyskusja z Tobą nie ma sensu.
          • szwampuch58 Re: Pytasz co z tą Słowacją? 10.05.25, 13:52
            Capisz onuco
          • mateusz572 Re: Pytasz co z tą Słowacją? 10.05.25, 21:49
            No niestety musisz pogodzić się z tym Igorku, że byliście za, a nawet przeciw.
            Polacy natomiast zachowali się godnie mimo, że przewaga Niemiec była miażdżąca.
            • igor_2025 Re: Pytasz co z tą Słowacją? 11.05.25, 00:12
              mateusz572 napisał:

> Polacy natomiast zachowali się godnie mimo, że przewaga Niemiec była miażdżąca.

Ha, ha. Polacy wtedy byli pewni tego, ze Niemcy bardzo szybko beda pokonani. Przeciez nie tylko Wojsko Polskie mialo z nimi walczyc, a i zachodnie sojusznicy. Wiec gdyby wiedzieli, jak silne sa Niemcy (a bardzo silnymi wtedy nie byli), a do tego,ze sojusznicy Polske zdradza, to jestem pewien, ze calkiem po innemu zachowaliby sie.
              Gdy czytam wasze wpisy, to widze przed soba dziaciakow. Jakis infalytizm od was niesie.
              • privus Re: Pytasz co z tą Słowacją? 12.05.25, 19:16
                Polacy już dużo wcześniej poznali matuszkę Rasiję, by mogli liczyć na trwałość paktów zawieranych z Rosją. Nie pomylili się. Tradycyjny nóż w plecy niespodziewanie wbili po zajęciu połowy Polski przez Niemców dzieląc się jej terytoriami zgodnie z zawartym na tydzień przed niemiecka agresję na Polskę paktem Ribentrop-Molotow.
              • privus Re: Pytasz co z tą Słowacją? 12.05.25, 19:40
                W ciągu pierwszych sześciu tygodni po ataku Niemiec, Związek Radziecki poniósł katastrofalne straty militarne. Inwazja na ZSRR w 1941 roku zakończyła się zdobyciem przez Niemców olbrzymich terytoriów ZSRR i zadaniem ogromnych strat Armii Czerwonej. Po miesiącu czasu walkk w czasie II wojny światowej front z Niemczami zatrzymał się w zasadzie na linii dorzeczy Wisły. Porównując to mniej więcej w takim samym czasie z frontem niemiecko-rozyjskim w roku 1941 mniej więcej prawie na linii Wołgi, taka konfrontacja bardzo wiele mówi.

Kiedyś usłyszałem taką opinię, że Rosja to jest marzenie niewolników o panowaniu nad światem. Hitler też o tym marzył. Odnoszę wrażenie, że niewolnicy w Powstaniu Spartakusa mieli zdecydowanie większą świadomość rzeczywistości, niż ty prezentując tu swoją na forum.
      • felusiak1 Re: Pytasz co z tą Słowacją? 10.05.25, 23:21
        > Slowackie jednostki przechodzilinw calosci na strone readziecka

Srali a nie przechodzili. Qrwa co z tobą jest. Lżesz jak łysa kobyła.
        • igor_2025 Re: Pytasz co z tą Słowacją? 11.05.25, 00:07
          felusiak1 napisał:

> Srali a nie przechodzili. Qrwa co z tobą jest. Lżesz jak łysa kobyła.

Moze i srali ze strachu, ale jednak pozniej poddawali sie. A co do mojego lzenia, to dzis tylko to do mnie i piszesz. Widac nadepnelem tobie na bolacy odcisk.
          • felusiak1 Re: Pytasz co z tą Słowacją? 11.05.25, 01:17
            > Widac nadepnelem tobie na bolacy odcisk.

igor, I don't give a flying fcuk about it. Ale nie pjerdol, że cale jednostki przechodziły na sowiecką stronę.
            Były przypadki dezercji do sowietów ale to drobny ułamek procenta. Dopiero po powstaniu na Słowacji w 1944 wojskowi zaciągali się do sowietów ale nie caałe jednostki. Ty naprawdę wierzysz w sowiecką propagandę i dlatego wyolbrzymiasz co bliskie sercu i umniejszasz jeśli nie pasuje do narracji.
            A odpisuję tobie bo dyskutujesz. Wiekszość wpisuje złote myśli i ucieka od tematu.
            • igor_2025 Re: Pytasz co z tą Słowacją? 11.05.25, 18:43
              felusiak1 napisał:

> igor, I don't give a flying fcuk about it. Ale nie pjerdol, że cale jednostki p
              > rzechodziły na sowiecką stronę.

Przechodzili, i wiem to od osoby, ktorej ufam. Czy wiesz, ze moj pasierb ma za zone Slowaczke? Wiec co do nastrojow w tym kraju, wiem nie z gazet, a z osobistych kontaktow.

> Były przypadki dezercji do sowietów ale to drobny ułamek procenta.

Oczywiscie , ze drobny ulamek, bo gdy tylko Niemcy zorientowali sie, ze Slowcy w zadnym wypadku nie chca wojowac z armia czerwona, to trzymali ich z dala od frontu. Przeciez o tym ja napisalem. Ty znow nie przeczytales uwaznie tego co ja pisze.

> Dopiero po p
              > owstaniu na Słowacji w 1944 wojskowi zaciągali się do sowietów ale nie caałe je
              > dnostki.

Wtedy po prostu mieli mozliwosc przejscie na strone Sowietow.

>Ty naprawdę wierzysz w sowiecką propagandę i dlatego wyolbrzymiasz co
              > bliskie sercu i umniejszasz jeśli nie pasuje do narracji.

Ja wierze tylko temu, co osobiscie sprawdzilem. A czy wiesz, ze radzieckie zolnierze nigdy nie brali jencow z wegierskich jednostek, a zabijali ich na miejscu, gdy ci probowali poddac sie? O tym "sowiecka" propaganda nigdy nie mowila, a ja to wiem, poniewaz o tym mnie opowiadal bardzo bliski mnie czlowiek, ktory w czasie II WS wojowal. I jemu ja wierzylem. Tak samo wierze w to, ze Slowacy nie chcieli wojowac przeciwko ZSRR, bo o tym mnie opowiadali Slowacy, miedzy innymi dziadek zony mojego pasierba (niech spoczywa w spokoju), ktory wlasnie przy pierwszej okazji przeszedl na stronu Sowietow.
              > A odpisuję tobie bo dyskutujesz. Wiekszość wpisuje złote myśli i ucieka od tema
              > tu.
              >
          • privus Re: Pytasz co z tą Słowacją? 12.05.25, 20:03
            igor_2025 napisał:

> Moze i srali ze strachu, ale jednak pozniej poddawali sie.

Nie po raz pierwszy Słowacy zdobywali Syberię.
            Ku nauce i pamięci :)

• privus Re: Pytasz co z tą Słowacją? 22.06.25, 02:54
        Prawda bywa czasami jednak bardzo brutalna. W stwierdzeniu tym nie ma oczywiście przekłamania, jednakże historycy po wszystkich stronach rzadko wspominają o trzecim agresorze, który przekroczył polskie granice. Od południa Niemców wspierali wydatnie Słowacy, którzy w ten sposób odpłacali Polakom za Śląsk Cieszyński odzyskany kilka miesięcy wcześniej. Niezależnie od motywacji słowackie władze ramię w ramię z hitlerowskimi Niemcami wystąpiły przeciwko jednemu z sąsiadów, stając się tym samym zapomnianym, marginalizowanym, ale jednak trzecim agresorem.
        W marcu 1939 roku Niemcy anektowali resztę kraju a prezydent Emil Hacha podpisał dokumenty sankcjonujące rozpad Czechosłowacji i jej formalne podporządkowanie III Rzeszy.
        Z terytoriów państwa łączącego dwa narody utworzono teraz odrębne twory. Czeską część przekształcono w Protektorat Czech i Moraw, a Słowacja uzyskała namiastkę suwerenności w marionetkowym państwie zarządzanym przez księdza Jozefa Tiso i niepodległościową Słowacką Partię Ludową kierowaną przez księdza Andreja Hlinkę. Warto przy tym podkreślić, że strona polska nie godziła się z podziałem terytorialnym będącym konsekwencję przeszeregowań po I wojnie światowej.
        Po wymianie agresywnych not dyplomatycznych Polacy wkroczyli na sporne tereny w listopadzie 1938 roku. Doszło nawet do regularnych wymian ognia między wojskiem polskim i czechosłowackim. Kres walkom położył układ z 1 grudnia 1938 roku, który sankcjonował przyłączenie należnych do Polski wcześniej szeregu słowackich gmin. Faszyzujące władze Słowacji szukały możliwości odwetu i odzyskania wspomnianych Polskich ziem. W tym czasie samej Słowacji nie brakowało głosów krytycznych wobec sojuszu z Berlinem oraz postaw propolskich. Należy także dodać, że nie wszyscy Słowacy wsparli agresję Niemiec na Polskę. Patrycja Bukalska w publikacji na łamach „Tygodnika Powszechnego” wspomina: „W 1939 r. w Polsce tworzono ochotnicze oddziały z Czechów i Słowaków, pod dowództwem znanego polonofila gen. Lwa Prchaly. „Legion Czechów i Słowaków”, choć nieliczny (i złożony głównie ze Słowaków), walczył w 1939 r. po stronie Polski.
        Z kolei ambasador słowacki w Warszawie Ladislav Szathmáry napisał 1 września list do ministra Becka, w którym protestował przeciw atakowi Wehrmachtu i użyciu Słowacji jako bazy do tego ataku.
        To przykłady, że wśród Słowaków nie brakło postaw sprzeciwu.” Jednocześnie słusznie zaznacza, że zaangażowanie w kampanię przeciwko Polsce ostatecznie przekreśliło jakiekolwiek szanse na wywalczenie suwerenności i niepodległości, jeszcze silniej uzależniając Bratysławę od Berlina. Słowacy stali się bowiem pierwszym poważnym sojusznikiem Hitlera i tak też byli postrzegani do końca wojny.

Na uwagę zasługują tutaj słowa Słowackiego ministra podkreślające, że dzisiejsza Republika Słowacka nie jest prawnym ani historycznym następcą wojennego Państwa Słowackiego, jednakże wyraził głęboką skruchę za wydarzenia sprzed 70 lat, które, w jego przekonaniu, były wyrazem skomplikowanych losów historycznych obu narodów w okresie międzywojennym.

Nie znam żadnego faktu, by jednostki słowackie przechodziły w całości na stronę radziecką. Mogły być gdzieś takie indywidualne przypadki, w których żołnierze nie chcąc dalej wspierać Niemców wybierali rosyjską niewolę. Nie jest to jakiś znaczący ewenement, ponieważ nawet cała niemiecka armia Paulusa w obliczu klęski także poddała się takiej niewoli.

Kompromitujesz się tworząc na swój szcziot własną sowiecką fikcję.

Krótkie reasume z tego okresu:
        1944 - W Słowacji środkowej wybuchło 29. 8. Słowackie powstanie narodowe.
        1944 i 1945 - Wkroczenie Armii Czerwonej 6 października 1944 roku na terytorium Słowacji w okolicach Przełęczy Dukielskiej rozpoczęło wyzwalanie kraju spod faszystowskiej niewoli.
        1948 - W lutym 1948 roku Słowacja została włączona do grona państw bloku komunistycznego zależnych od Związku Radzieckiego.

Po ataku Niemiec na ZSRR również Słowacja włączyła 23 czerwca 1941 roku swoją armię sprzymierzoną z Wehrmachtem do walki. Na front wschodni wysłano Korpus Armijny, w składzie 1 i 2 dywizji piechoty, Z powodu słabego wyposażenia, nie walczyły na froncie. Zostały wykorzystane do ochrony linii komunikacyjnych. Jedynie tzw. Dywizja Szybka walczyła pod Kijowem, gdzie wsławiła się odwagą. Uczestniczyła również wraz z 5 Dywizją Pancerną SS „Wiking” w zdobyciu Rostowa nad Donem. Następnie została skierowana do walk na Kubaniu i Kaukazie.

• stefan4 Re: Co z tą Słowacją? 11.05.25, 15:29
      mateusz572:
      > Stykałem się wcześniej ze Słowakami, choć to było już dość dawno.

Ja też, chociaż również mniej dawno.

mateusz572:
      > wywiozłem stamtąd bardzo dobre zdanie o nich. Ciepli ludzie.

To prawda.

mateusz572:
      > Tymczasem ich szeryf, Robert Fico brata się z bandytą z Kremla niejakim Putinem
      > i tego nie mogę zrozumieć.

Czego tu nie rozumieć? Każdy naród ma mnóstwo dobrych, ciepłych ludzi oraz garstkę bandytów. Świat jest tak skonstruowany, że ci bandyci kręcą się wokół władzy, a często nawet ją przejmują. My też mieliśmy/mamy swoich sukinsynów, m.in. Ziobrę, Kaczyńskiego, Gomułkę, Moczara, Bieruta, Piłsudskiego, Wielopolskiego, Sobieskiego, Chrobrego... długo by wymieniać.

mateusz572:
      > Fico jest więc kontynuatorem tamtych zdradzieckich posunięć.

Tak.

mateusz572:
      > A co z narodem słowackim?

Miły ciepły naród słowacki nie zebrał dotąd sił, żeby tego kontynuatora odsunąć od władzy. Coś jak Polacy od początku dziejów do r. 2023 (z krótkimi przerwami). Serdecznie życzę Słowakom, żeby w końcu te siły zebrali, ale jeśli im się nie uda, to należy im się współczucie i ew. pomoc, a nie pogarda.

- Stefan
      • caesar_pl Re: Co z tą Słowacją? 11.05.25, 16:38
        stefan4 napisał:

> > A co z narodem słowackim?
        >
        > Miły ciepły naród słowacki nie zebrał dotąd sił, żeby tego kontynuatora odsunąć
        > od władzy. Coś jak Polacy od początku dziejów do r. 2023 (z krótkimi przerwam
        > i). Serdecznie życzę Słowakom, żeby w końcu te siły zebrali, ale jeśli im się
        > nie uda, to należy im się współczucie i ew. pomoc, a nie pogarda.
        >
        > - Stefan
        >
        Podobno tego Fico to Rosjaniego Slowakom podeslali a Slowacy w wolnych ,dobrowolnych wyborach na niego zaglosowali.A teraz nie maja sil by go zdetronizowac.Biedaki Slowaki.

Przejezdzalem kiedys z Czech do Slowacji i na granicy musialem kupic winiete.Dwie panie obslugiwaly w okienku i obie oswiadczyly,ze zamykaja okienko gdyz jest pauza.Wzbuzenie w kolejce,20 minut trzeba bylo stac przed okienkiem i gapic sie w sufit.Czy nie mogly zrobic pauzy jedna po drugiej?
        • stefan4 Re: Co z tą Słowacją? 11.05.25, 23:48
          caesar_pl:
          > Przejezdzalem kiedys z Czech do Slowacji i na granicy musialem kupic winiete.

Ta poruszająca historia o Twojej 20-minutowej męce to chyba nie na temat w wątku o Słowacji jako takiej.

Ja kiedyś przejeżdżałem z Niemiec przez Austrię i Słowację do Węgier (na rowerze wzdłuż Dunaju) i nigdzie żadnych winiet nie musiałem kupować. A w Austrii to nawet przy drodze stały automaty sprzedające dętki rowerowe: nastawiasz żądany rozmiar, wtykasz kartę i dętka wylatuje. Słowacja była niewiele gorsza, Węgry też, z wyjątkiem samego Budapesztu, który jakoś nie dawał się polubić...

- Stefan
          • caesar_pl Re: Co z tą Słowacją? 12.05.25, 19:29
            stefan4 napisał:

> caesar_pl:
            > > Przejezdzalem kiedys z Czech do Slowacji i na granicy musialem kupic wini
            > ete.
            >
            > Ta poruszająca historia o Twojej 20-minutowej męce to chyba nie na temat w wątk
            > u o Słowacji jako takiej.
            >
            > Ja kiedyś przejeżdżałem z Niemiec przez Austrię i Słowację do Węgier (na rowerz
            > e wzdłuż Dunaju) i nigdzie żadnych winiet nie musiałem kupować. A w Austrii to
            > nawet przy drodze stały automaty sprzedające dętki rowerowe: nastawiasz żądany
            > rozmiar, wtykasz kartę i dętka wylatuje. Słowacja była niewiele gorsza, Węgry
            > też, z wyjątkiem samego Budapesztu, który jakoś nie dawał się polubić...
            >
            > - Stefan
            >
            Twoja historia jest tez strasznie poruszajaca,automaty,detki...Moja historia zdarzyla sie w pokoministycznym kraju,ktory jeszcze pare lat temu byl pokomunstyczny,w przeciwienstwie do Czech czy Polski albo Rumunii,ktore komunizmu juz dawno sie pozbyly.
    • privus Re: Co z tą Słowacją? 12.05.25, 19:05
      Jak to co?
      Rosjanie wzięli za łeb Orbana i teraz przyszła kolej na naiwnego Fico.
    • jorl11 Re: Co z tą Słowacją? 14.05.25, 11:15
      privus napisał:

> W ciągu pierwszych sześciu tygodni po ataku Niemiec, Związek Radziecki poniósł
      > katastrofalne straty militarne. Inwazja na ZSRR w 1941 roku zakończyła się zdob
      > yciem przez Niemców olbrzymich terytoriów ZSRR i zadaniem ogromnych strat Armii
      > Czerwonej. Po miesiącu czasu walkk w czasie II wojny światowej front z Niemcza
      > mi zatrzymał się w zasadzie na linii dorzeczy Wisły. Porównując to mniej więcej
      > w takim samym czasie z frontem niemiecko-rozyjskim w roku 1941 mniej więcej pr
      > awie na linii Wołgi, taka konfrontacja bardzo wiele mówi.

Dobra, to teraz o wrzesniu 1939.
      Straty w zabitych zolnierzy u Niemcow wtedy byly ca 15tys. I to jest do prawie jednego czlowieka scisle okreslone.

Straty w zabitych polskich zolnierzach byly wtedy 60tys..100tys. Rozne zrodla biorac. U polskich zolnierzy jest w tym burdel i to celowy.

Wezmy te 60tys to znaczy na jednego niemieckiego zabitego zolnierza bylo 4 zabitych polskich zolnierzy. Jak te 100tys to prawie 1:7.

Jak wiadomo armia polska sie rozleciala wtedy jak zgnile gacie. Nastepny aspekt to % straty w zybitych w polskiej armii. Polska armia we wrzesniu 39 miala z 1,1 miliona zolnierzy. jesli miala „tylko“ 60yts strat w zabitych czyli 1:4 to znaczy ze po stracie w zabitych ca. 5% rozleciala sie jak stare gacie. Jak 7:1 czyli 100tys zabitych to prawie po 10% w zabitych sie rozleciala.

Armia ktora po 5% strat w zabitychsie rozlatuje to jest gowniana i tchorzliwa armia. Nawet prawie 10% to dalej tchorze jak cholera.

Co wybierasz drogi priv, straty 60tys w zabitych 4:1 stosunek strat a wtedy 5% i armia sie rozlatauje czy ca 100tys 7:1 i 9% strat w zabitych jest ladniej dla polskiej armii?

Jasne, wszystko jest do duupy.

Zwracam uwage ze na poczatku wojny straty Rosjan w zabitych byly 7:1 ale armia rosyjska sie nie rozleciala a liczac caly przebieg wojny Rosjanie mieli ca. 3 zabitych swoich zolnierzy na jednego niemieckiego zolnierza.

Francuzi w 1940r zabiloi ca 60tys niemieckich zolnierzy a sami mieli zabitych ca 120tys. Czyli 2:1. Duzo lepiej jak Polska 1939. A gadacie jakie to tchorze i nedzni zolnierze byli Francuzi.

Macie w Polsce we lbach sieczke patriotyczna, klamliwa ale jako ze jestescie bezmyslni nawet tego nie zauwazacie.

A mysle ze warto wiedziec jak bylo naprawde. No ale dla was to niewarto. Wolicie zyc w swiecie iluzji.
      • privus Re: Co z tą Słowacją? 14.05.25, 19:08
        jorl11 napisał:

> Straty w zabitych polskich zolnierzach byly wtedy 60tys..100tys. Rozne zrodla biorac. U polskich zolnierzy jest w > tym burdel i to celowy.
        A co powiesz o burdelu w rosyjskim wojsku, kiedy wojska niemieckie wchodziły w Rosję jak w masło zatrzymując się dopiero pod Moskwą?

> Jak wiadomo armia polska sie rozleciala wtedy jak zgnile gacie.
        Owszem, ale dopiero po niespodziewanym "przyjacielskim" wbiciu noża w plecy przez Rosję uniemożliwiając dalszą walkę. W takiej sytuacji spora część armii wycofała się na Zachód przez Rumunię podejmując dalszą walkę z Niemcami. Resztę armii rozbroiła Rosja ze znanymi dla swych tradycji konsekwencjami.

> Zwracam uwage ze na poczatku wojny straty Rosjan w zabitych byly 7:1 ale armia
        > rosyjska sie nie rozleciala a liczac caly przebieg wojny Rosjanie mieli ca. 3
        > zabitych swoich zolnierzy na jednego niemieckiego zolnierza.
        Wg stanu na dzień 17 września armia rosyjska liczyła 617 tys.. Łącznie a armią niemiecką posiadając nad wojskami polskimi sześciokrotną przewagę "bohatersko" włączyliście się do rozpoczęcia II wojny światowej

> Macie w Polsce we lbach sieczke patriotyczna, klamliwa ale jako ze jestescie be
        > zmyslni nawet tego nie zauwazacie.
        Rosyjska sieczka potwierdza się do dnia dzisiejszego nie tylko na froncie z Ukrainą.

> A mysle ze warto wiedziec jak bylo naprawde. No ale dla was to niewarto. Wolici
        > e zyc w swiecie iluzji.
        Tak na prawdę, to swoją historię powinniście napisać i nauczać na nowo. Zbyt długo już tkwicie w swojej średniowiecznej mongolskiej świadomości i mirażach, by mówić czy pisać o prawdzie. Warto więc wyjść poza sferę propagandy i sięgnąć do bardziej wiarygodnych źródeł.
        • jorl11 Re: Co z tą Słowacją? 14.05.25, 22:08
          privus napisał:

> Owszem, ale dopiero po niespodziewanym "przyjacielskim" wbiciu noża w plecy prz
          > ez Rosję uniemożliwiając dalszą walkę. W takiej sytuacji spora część armii wyco
          > fała się na Zachód przez Rumunię podejmując dalszą walkę z Niemcami. Resztę arm
          > ii rozbroiła Rosja ze znanymi dla swych tradycji konsekwencjami.

Czekalem na takie gadanie. Ten noz w plecy to byly taki malo krwawy. Zabici polscy zolnierze byli prawie wszyscy przez Niemcow. Wiecej, polski rzad zakazal swojej armii walczyc z Rosjanami.
          Do tego armia rosyjska, tak gadacie to bylo pelzajace goowno, karabiny na sznurkach a tu nagle taki okropny noz w plecy. Polska schizofrenia sie tak wlsnie tez objawia. Twoja naturalnie tez drogi priv

A wiec dlatego armia polska byla nedzna i tchorzliwa bo raz stracila 1:4 do 1:7 zabitych zolnierzy a dwa przy zabitych 5%..9% juz sie rozsypala.

Normalnie dwodcy odzialow jakby przy takich stratach sie poddali to by dostali czape pod murem.

Rosjanie mieli ogromne % straty zadne 5..10% a walczyli dalej. Az wygrali. Tak sie walczy a nie jak Polacy w 1939r

Sam rozumiesz drogi priv ze tradycyjnie juz

wal sie palancie
          • privus Re: Co z tą Słowacją? 15.05.25, 02:06
            Wot i ruskij durak, do którego coś niecoś dopiero dociera na odgłos kałachów

Wkraczające oddziały Armii Czerwonej zatrzymały po sporadycznych walkach, niekiedy podstępem, bez oporu, ok. ćwierć miliona żołnierzy polskich. Z kolei do tego dochodzą - podstawie publikacji Ośrodka KARTA Indeks represjonowanych wydanej w 2002 r. - szacunki np. rzędu 125,000-190,000 a także 452 500 Polaków.

Stosowane przez władze radziecki określeniee "jeńcy wojenni" nie miał mocnych podstaw prawnych, ponieważ ZSRR nie wypowiedział wojny II Rzeczypospolitej. Formalnie obowiązywał pakt o nieagresji z 25 sierpnia 1932 r., a znaczna część polskich jednostek mundurowych oddała się oddziałom Armii Czerwonej dobrowolnie.
            Fakt ten był dostrzegany nawet w ZSRR i pod koniec lata 1940 r. w związku z przejęciem polskich wojskowych przetrzymywanych w zaanektowanych krajach nadbałtyckich, zobowiązano do stosowania nazwy internowani i zakazano używania określenia jeńcy.

Już 19 września 1939 Woroszyłow w uzgodnieniu z Biurem Politycznym KC WKP (b), wydał rozkaz utworzenia punktów zbiorczych Orzechowo, Radoszkowice, Stołpce, Tymkowicze, Żytkowicze, Olewsk, Szepietówka, Wołoczyska, Jarmolińce, Kamieniec Podolski (czyli wnajdalej na zachód wysuniętych stacjach kolei szerokotorowej) dla tymczasowego gromadzenia jeńców polskich w celu ich dalszego przemieszczania do dwóch podstawowych obozów rozdzielczych (Kozielsk i Putywl) oraz sukcesywnego przekazywania organom NKWD. Tego samego dnia powołano Zarząd NKWD ZSRR do spraw Jeńców Wojennych i Internowanych i nakazano utworzenie pierwszych obozów dla jeńców polskich: ostaszkowskiego, juchnowskiego, kozielskiego, putywlskiego, kozielszczańskiego, starobielskiego, jużańskiego i orańskiego (później utworzono jeszcze obozy griazowiecki, wołogodzki i suzdalski). Ocenia się, że liczba polskich "jeńców" przekazanych NKWD sięgnęła pułapu 125 tysięcy.

Pewną liczbę jeńców stanowili oficerowie wtrąceni bezpośrednio do więzień, jak np. gen. Władysław Anders, umieszczony początkowo w więzieniu we Lwowie, a następnie przetrzymywany w rosyjskiej "świątyni" Łubiance.

Dokonana korekta 1 paktu Ribbentrop-Mołotow (znana jako mapa_2_paktu_Ribbentrop-Mołotow) ostatecznego rozbioru Polski pomiędzy III Rzeszę a ZSRR z 28.09.1939 r. z wytyczoną linią graniczną. Znajdują się tam podpisy Stalina i Ribentroppa.

• jorl11 Re: Co z tą Słowacją? 15.05.25, 10:17
              privus napisał:

> Wkraczające oddziały Armii Czerwonej zatrzymały po sporadycznych walkach, nieki
              > edy podstępem, bez oporu, ok. ćwierć miliona żołnierzy polskich.

Co za palant!

Przeciez chodzi o jakosc polskiej armii wtedy w 1939r. Po stracie w zabitych 5..10% wywiesila biala flage i sie poddawala. Do tego w zabitych byla nedzna bo tracila 4 do 7 za jednego zabitego zolnierza niemieckiego.

Te twoje palancie jeki i zawodzenia ze Polacy masowo byli brani do niewoli przez Rosjan to swiadczy wlasnie o nedzocie armii polskiej wtedy.

Nawet Polska nie wypowiedziala wojny ZSRR i nie pozwolila wojsku walczyc z wojskami ZSRR.

Do duupy z taka armia.

Ale zeby bylo jasne dlatego napisalem jak wtedy bylo naprawde we wrzesniu 39 bo zaczeles ty palancie:

privus napisał:

> W ciągu pierwszych sześciu tygodni po ataku Niemiec, Związek Radziecki poniósł
              > katastrofalne straty militarne. Inwazja na ZSRR w 1941 roku zakończyła się zdob
              > yciem przez Niemców olbrzymich terytoriów ZSRR i zadaniem ogromnych strat Armii
              > Czerwonej. Po miesiącu czasu walkk w czasie II wojny światowej front z Niemcza
              > mi zatrzymał się w zasadzie na linii dorzeczy Wisły. Porównując to mniej więcej
              > w takim samym czasie z frontem niemiecko-rozyjskim w roku 1941 mniej więcej pr
              > awie na linii Wołgi, taka konfrontacja bardzo wiele mówi.

Ty sie wyrazales z wyzszoscia nad armia rosyjska jak byla nedzna wiec pokazalem jak nedzna naprawde byla armia polska wtedy. Do tego taka roznica ze armia rosyjska walczyla a sie nie rozpadla jak polska po stracie 5..10% w zybitych a miala duzo wieksze straty i walczyla dalej. I wygrala wojne.

Dotarlo planacie? Nie? za trudne? Wiem palancie, wiem. Sieczka we lbie, polska sieczka
              • privus Re: Co z tą Słowacją? 15.05.25, 12:28
                jorl11 napisał:

> Przeciez chodzi o jakosc polskiej armii wtedy w 1939r. Po stracie w zabitych 5.
                > .10% wywiesila biala flage i sie poddawala. Do tego w zabitych byla nedzna bo t
                > racila 4 do 7 za jednego zabitego zolnierza niemieckiego.
                O jakości ruskiej armi świadczy fakt, że w obawie przed wojskami polskimi zwlekali z uderzeniem na wschodnie granice przez przeszlo dwa tygodnie obawiając się powtórki z roku 1920.
                >
                > Te twoje palancie jeki i zawodzenia ze Polacy masowo byli brani do niewoli prze
                > z Rosjan to swiadczy wlasnie o nedzocie armii polskiej wtedy.
                Niepodważalnych faktów nie przykryjesz trollu żadnym piskaniem :)
                >
                > Nawet Polska nie wypowiedziala wojny ZSRR i nie pozwolila wojsku walczyc z wojs
                > kami ZSRR.
                Polska to nie Rosja i szanuje swoje zobowiązania i nie postępuje tak, jak Rosja z zawartym pakte o nieagresji z 25 sierpnia 1932 r.,

> Do duupy z taka armia.
                Do dupy taki kraj, który nie tylko nie szanuje swoich układów międzynarodowych, ale także za nic ma swoich obywateli.

> Ale zeby bylo jasne dlatego napisalem jak wtedy bylo naprawde we wrzesniu 39 bo
                > zaczeles ty palancie:
                Już ci pisałem, na czym polega ta twoja ruska prawda :)

• privus Re: Co z tą Słowacją? 22.06.25, 03:11
                  Prawda jest jest jednak niezależna od twórczości takich troli. Bezczelnie po połowie podzieliliście się Polską z Hitlerem.
      • privus Re: Co z tą Słowacją? 23.06.25, 09:47
        jorl11 napisał:

> A mysle ze warto wiedziec jak bylo naprawde. No ale dla was to niewarto. Wolici
        > e zyc w swiecie iluzji.
        >

Masz prawo tak jak Chruszczow zdjąć buta w ONZ i zacząć walić nim w pulpit dowodząc swoich racji :)
    • adam.eu Produkcja amunicji na Słowacji. 14.05.25, 17:54
      Za czasów Układu Warszawskiego na terenie obecnej Słowacji znajdowały się fabryki amunicji.
      Pogłoski takie słyszałem, prawdziwe, czy fałszywe, że Stalin lepiej wolał mieć fabryki we wschodnich rejonach Czechosłowacji, niż w Polsce, ale nie o to teraz chodzi.
      Ponieważ te fabryki już są Polska zawarła umowę o wzajemnej współpracy w zakresie przemysły zbrojeniowego. Słowacja w ramach tej umowy ma nam dostarczać amunicję.
      A na razie Słowacja zbliża się do Rosji.

Polska zacieśnia współpracę ze Słowacją. Chodzi o produkcję amunicji i polskie Pioruny
      • privus Re: Produkcja amunicji na Słowacji. 14.05.25, 19:16
        Stąd wcześniej jeszcze przed Ficowską "swiazią" wybuchały w Słowacji składy amunicji, jak np. Vrbieticach.
    • swiat_usmiechu1 Re: Co z tą Słowacją? 15.05.25, 13:47
      Słowacja nawet w przybliżeniu nie jest tak antyrosyjska jak Polska. Brak negatywnych doświadczeń historycznych.
    • privus Re: Co z tą Słowacją? 22.06.25, 01:16
      mateusz572 napisał:

>
      > Stykałem się wcześniej ze Słowakami, choć to było już dość dawno. Jednak wywioz
      > łem stamtąd bardzo dobre zdanie o nich. Ciepli ludzie.

Z wypadów turystycznych odniosłem podobne wrażenie. Z punktu widzenia narodu słowackiego przełomowym był XIX wiek, w którym Słowacy po raz pierwszy sformułowali swój własny program polityczny.
      Dopiero podczas pierwszej wojny światowej wzrósł opór przeciwko Austro-Węgrom, którego kulminacją było ogłoszenie deklaracji o połączeniu narodu słowackiego z narodem czeskim w jedną całość, którą była Republika Czecho-Słowacka.
      Dopiero po tzw. aksamitnej rewolucji w listopadzie 1989 roku doszło do obalenia wschodniej tzw. bratniej dyktatury komunistycznej. W warunkach demokracji pojawiło się jednak wiele problemów, które nurtowały społeczeństwo i z którymi Słowacja do dnia dzisiejszego się nie uporała wędrując od Annasza do Kajfasza. Spowodowało to w rezultacie rozbicie wspólnego państwa Czechów i Słowaków i powstanie samodzielnej Republiki Słowackiej (1 stycznia 1993). Niestety, kwestia poszukiwania własnej drogi na przyszłość do dzisiaj jest nadal otwarta.
      • pijatyka Re: kwestia własnej drogi otwarta 25.07.25, 22:08

Bynajmniej - Słowacja wybrała NATO, UE i € ; i nawet ktoś taki jak Fico tego głównego kierunku nie podważa.

Zresztą postrzeleniec (nomen omen) będzie pewnie krótkim epizodem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka