Dodaj do ulubionych

Jak uzyteczni?

03.07.25, 09:10
Coraz wiecej wskazuje na to, ze ruskie rusza na srodkowa Europe czyli na Polske a potem Niemcy. Jak starszawi emigranci moga sie przydac? Na studiach mielismy szkolenie wojskowe (zdjecie z przysiegi ponizej) ale wiele sie zmienilo i na froncie pewnie nie bedziemy uzyteczni.

Wiec jak mozemy sie przydac? Doswiadczeniem, jezykami?

PF
Obserwuj wątek
    • senioryta13 Re: Jak uzyteczni? 03.07.25, 09:36
      polski_francuz napisał:

> Coraz wiecej wskazuje na to, ze ruskie rusza na srodkowa Europe czyli na Polske
      > a potem Niemcy.

A w czym to dostrzegles?
      • polski_francuz Zrodlo 03.07.25, 13:50
        senioryta13 napisał:

" A w czym to dostrzegles?"

W wywiadzie z generalem Breuerem, ktory jest doradca ministra obrony Niemiec Pistoriusa i ich kanclerza Merza (Der Spiegel no. 23 str. 28-30), ktory m.in. analizowal charakter i postepowanie putina.

PF
        • boomerang Re: Zrodlo 04.07.25, 00:34
          Der Spiegel to kwestia wiary, tak jak Gość Niedzielny.
    • jk2007 Re: Jak uzyteczni? 03.07.25, 10:16
      W pierwszej połowie 2025 roku ponad 210 tys. Rosjan podpisało kontrakty z armią, deklarując tym samym gotowość walki na Ukrainie.
      • boomerang Re: Jak uzyteczni? 04.07.25, 00:37
        bo taka okazja żeby sobie pokraść i popyerdolić do woli i mieć jeszcze za to płacone to jak wygrana w totolotka
        • pijatyka Re: jak wygrana w totolotka 04.08.25, 22:41

Jeśli tylko wyjdziesz w jednym kawałku z ukraińskiej maszynki do ruskiego mięsa.

• borrrka Przeciwstawiać się antyukraińskim wypowiedziom 03.07.25, 10:52
      Dla jasności - ja nie mam żadnej możliwości weryfikacji, ale wypowiedzi forumowiczów takich, jak melord, j-k, folksdojcze forumowe, są zdecydowanie "po linii" kremlowskiej propagandy.
      Ja po prostu z nimi nie polemizuję i to może błąd.
      Przemyślę jeszcze.

Proukraińskość stanowi żywotny interes Polski.
      • jk2007 Re: Przeciwstawiać się antyukraińskim wypowiedzio 03.07.25, 11:02
        borrrka napisał:
        > Proukraińskość stanowi żywotny interes Polski.

Wspieranie Ukrainy, wraz programami socjalnymi utrzymywanie Ukraińców w Polsce doprowadziły nasz kraj, na skraj upadku finansów publicznych. Rząd robi dobrą minę do złej gry. Do tego dochodzą bezzwrotna, darmowa pomoc dla Ukrainy w wysokości 7 mld. złotych, zaciągnięta przez Morawieckiego, na rzecz Ukrainy pożyczka 9 mld euro, 450 mln euro kredytu z Banku Rozwoju Rady Europy na finansowanie pomocy obywatelom Ukrainy w Polsce , prawie 500 szt.darmowo przekazanych czołgów o wartości 2,5 mld dolarów, 25 tysięcy ton darmowej benzyny (dane oficjalne), darmowy gaz, uzbrojenie i wyposażenie żołnierzy, budowa na terenie Ukrainy miasteczek kontenerowych - rozdawnictwo trwa nadal. Miesięczne utrzymanie Ukraińców w Polsce to koszt rzędu 1 mld złotych. Dochodzą jeszcze koszty związane z opieką medyczną. Wymieniona wyżej pomoc to tylko część pomocy jaką Polska obdarowuje Ukrainę. Warto wspomnieć o mieszkaniach z rządowego programu „Mieszkanie Plus”, ale to też nie dla Polaka . Zgodnie z decyzją Polskiego Funduszu Rozwoju 650 mieszkań wraz z pełnym wyposażeniem jest przekazanych na rzecz Ukraińców. Jest to kolejny program pomocy, jakim rząd uraczył Ukraińców i tak żyjących już na koszt polskiego podatnika. Wcześniej postanowiono przyznać im świadczenie Rodzina 500+, 300+ (świadczenie „Dobry Start" ), dofinansowanie żłobkowe 400 zł/miesiąc, rodzinny kapitał opiekuńczy 12000 zł. , zasiłek pielęgnacyjny - wynosi on 215,84 zł miesięcznie, świadczenie pielęgnacyjne – wynosi 2119 zł miesięcznie, specjalny zasiłek opiekuńczy – wynosi on 620 zł miesięcznie i przysługuje osobom niemogącym podjąć pracy zarobkowej,jednorazowa zapomoga z tytułu urodzenia się dziecka (czyli tzw. becikowe) w wysokości 1000 zł, zasiłek rodzinny przysługujący na dziecko w wysokości od 95 do 135 zł miesięcznie w zależności od jego wieku, finansowanie wymiany przez każdego dorosłego Ukraińca 10 tys. ukraińskich hrywien na złotówki po oficjalnym, a nie kantorowym kursie, 300 zł kieszonkowego. Polski parlament zmieniając ustawę o zatrudnieniu cudzoziemca, zagwarantował im pensję minimalną w wysokości 3010 zł niezależnie od wysokości etatu lub przepracowanych godzin na umowę zlecenie. Aby było jeszcze lepiej „Fundacja PFR sfinansuje wyposażenie mieszkań w meble oraz podstawowy sprzęt AGD tak, aby były jak najszybciej gotowe do zamieszkania. Pracownicy i wolontariusze PFR pomogą zakwaterowaniu uchodźców oraz zapewnieniu im potrzebnych środków (np. ręczników, zastawy kuchennej, itp.)”. Jakby tego było mało, polski rząd powołał na Ukrainie fundusz imienia błogosławionego Klemensa Szeptyckiego, mający na celu pomoc ukraińskim sierotom wojennym i kobietom uwolnionym z niewoli. Każde dziecko objęte tym programem będzie miesięcznie otrzymywało około 5 tys. hrywien (ok. 630 złotych), a kobiety, które zostały uwolnione z rosyjskiej niewoli i przeżyły tam traumę jednorazową zapomogę w wysokości 80 tysięcy hrywien (ok. 10 tys. zł) oraz później pomoc psychologiczną i rehabilitacyjną.

A lekarza dla Polaka nie ma i nie będzie.
      • stefan4 Re: Przeciwstawiać się antyukraińskim wypowiedzio 03.07.25, 11:06
        borrrka:
        > Ja po prostu z nimi nie polemizuję i to może błąd.

Stara zasada: nie karmić trolli. Dyskutować z tymi, z którymi da się wymieniać poglądy; nie dyskutować z tymi, którzy niczego nie chcą wymienić, a tylko narzucić.

Forum dyskusyjne nie służy do ,,dawania odporu'' , tyko do dyskusji. Tam, gdzie nie da się dyskutować, lepiej nie podbijać postów.

- Stefan
        • borrrka Niedawno słyszałem opinię dokładnie odrębną 03.07.25, 12:15
          A mianowicie, że PiS wygrał wybory prezydenckie dzięki aktywności w Internecie.
          Wręcz "opanowaniu" Internetu.
          To nie tylko dziwi, bo komendant nie robi wrażenia informatyka:)
          To skłania właśnie do pewnej aktywności.
          Bo jeśli Łubianka dotuje farmy trolli, jeśli pisi się angażują, może ma to sens.
          Ja byłem sąsiadem komendantów, więc znam ich wartość, ale może są nieświadomi.
          • stefan4 Re: Niedawno słyszałem opinię dokładnie odrębną 03.07.25, 12:51
            borrrka:
            > PiS wygrał wybory prezydenckie dzięki aktywności w Internecie.

Ale dzięki własnej aktywności (zachęcam), a nie dzięki ciągłemu zwalczaniu trolli przeciwnika (odradzam).

Trollowi nie zależy, żeby Cię przekonać; zależy mu, żebyś na niego reagował, karmił go. Troll niekarmiony usycha i odpada, jak stary strup.

- Stefan
        • polski_francuz Wiedziec co sie karmi 03.07.25, 14:05
          stefan4 napisał:

"Stara zasada: nie karmić trolli. Dyskutować z tymi, z którymi da się wymieniać poglądy; nie dyskutować z tymi, którzy niczego nie chcą wymienić, a tylko narzucić."

Problem jest taki, ze nie wiadomo kto trolluje (bierze forse za wpisy takie a nie inne) a kto mysli co mysli.

PF
          • stefan4 Re: Wiedziec co sie karmi 03.07.25, 14:18
            polski_francuz:
            > kto trolluje (bierze forse za wpisy takie a nie inne)

To ja mam inną definicję trolla.

Nie umiem rozpoznać, czy ktoś pisze za pieniądze, czy z nałogu, czy z bożego nakazu szerzenia Słowa; więc nie mogę przyjąć tego za kryterium. Ale umiem odróżnić post z myślą od postu z jadem; ew. pytanie będące wyrazem zainteresowania od pytania z tezą. I post napisany kulturalnie od wyzwisk i drwin poniżających innego forumowicza.

Dla mnie trollem nie jest ten, kto pisze po to, żeby się podzielić myślą, obserwacją, niepokojem, itp., albo żeby się dowiedzieć czegoś, czego nie wie, lub nie jest pewien. Niezależnie od tego, jak zarabia na życie.

- Stefan
            • polski_francuz Re: Wiedziec co sie karmi 03.07.25, 14:21
              stefan4 napisał:

" Ale umiem odróżnić post z myślą od postu z jadem; ew. pytanie będące wyrazem zainteresowania od pytania z tezą. I post napisany kulturalnie od wyzwisk i drwin poniżających innego forumowicza."

Zatem troll to awanturnik? Musze to spokojnie przemyslec.

PF
              • stefan4 Re: Wiedziec co sie karmi 03.07.25, 14:39
                polski_francuz:
                > Zatem troll to awanturnik?

Niekoniecznie awanturnik. Za trolla uważam również kogoś specjalizującego się w utrudnianiu dyskusji. Na przykład:
                    • przez zakładanie wielu bliźniaczych wątków po to, żeby zdezorientować dyskutantów;
                    • albo przez uporczywe wtrącanie się między wódkę a zakąskę z uwagami bez związku
                      z tematem;
                    • albo przez ciągłe dopisywanie się do dawno zapomnianych wątków pojedynczym
                      słowem, tylko po to, żeby je podbić.
                To oczywiscie nie jest kompletna lista, a tylko przykłady.

I dla odróżnienia trollowania od pojedycnzego niezbyt udanego wpisu istotna jest uporczywość. Jeśli ktoś coś napisze nie na temat, to jeszcze nie jest trollem; ale zostaje nim, kiedy takie pisanie staje się jego specjalnością.

- Stefan
                • polski_francuz Abecadlo vs. rownania rozniczkowe 03.07.25, 15:24
                  stefan4 napisał:

" Niekoniecznie awanturnik. Za trolla uważam również kogoś specjalizującego się w utrudnianiu dyskusji. Na przykład:
                  • przez zakładanie wielu bliźniaczych wątków po to, żeby zdezorientować dyskutantów..."

Stefan ja staram sie uproscic a Ty starasz sie sprecyzowac...Hm, moze bys zastosowal jakies metody numeryczne do Twych rownan?:)

Pozdro

PF
                  • stefan4 Re: Abecadlo vs. rownania rozniczkowe 03.07.25, 15:50
                    polski_francuz:
                    > Hm, moze bys zastosowal jakies metody numeryczne do Twych rownan?:)

Próbowałem je zaatakować metodą Rungego-Kutty, ale na razie bez powodzenia. Dalsze badania są w toku.

- Stefan
      • polski_francuz Rozmowa vs. wrzaskliwa gestykulacja 03.07.25, 14:02
        borrrka napisał:

" Dla jasności - ja nie mam żadnej możliwości weryfikacji, ale wypowiedzi forumowiczów takich, jak melord, j-k, folksdojcze forumowe, są zdecydowanie "po linii" kremlowskiej propagandy."

Znam ich od lat i z ich opiniami sie nie zgadzam. Popatrzmy sie na wyborcow. Miliony mysla tak a miliony inaczej. Lepiej jak sie rozmawia. Jak sie nie rozmawia a gestykuluje to sie staje jak ten austriacki dupek...

PF

• borrrka Tylko, że jesteśmy dwa kroki dalej 03.07.25, 14:13
          I jeśli ktoś zaczyna uprawiac prokacapską retorykę, a jednocześnie jest tajemnicą Poliszynela, że właśnie przeszedł na emeryturę ... tę jakże cieniutką, to budzi domysły.
          Jestem głęboko przekonany, że dziś antyukraińskie poglądy należy piętnować, bo tyle naszego spokoju, ile ukraińskiego oporu.
          • polski_francuz Pietnowac 03.07.25, 14:19
            borrrka napisał:

" I jeśli ktoś zaczyna uprawiac prokacapską retorykę, a jednocześnie jest tajemnicą Poliszynela, że właśnie przeszedł na emeryturę ... tę jakże cieniutką, to budzi domysły. Jestem głęboko przekonany, że dziś antyukraińskie poglądy należy piętnować, bo tyle naszego spokoju, ile ukraińskiego oporu."

znaczy wyrazac taki czy inne opinie. Nie kazdy zrozumial, ze Ukraina walczy takze o Polske i o Jej wolnosc. Historia poszla do przodu.

PF

PF
            • 1.melord Re: Pietnowac 03.07.25, 14:56
              polski_francuz napisał:

> Nie kazdy zrozumial, ze Ukraina walczy tak ze o Polske i o Jej wolnosc.
              >

czyli za nasza i wasza?
              Stary chwyt propagandowy ponownie uzyty glownie przez polskich rusofobow
              Widlarze z dzikich pol to wrzod z usunieciem ktorego Polska nie daje rady od dluzszego czasu
              Apogeum banderowskiej walki takze o "wolnosc" Polski bylo niewyobrazalne bestialstwo dokonane na Wolyniu
              Wstyd p-f takie brednie wypisywac.
              • polski_francuz Isc do przodu 03.07.25, 15:28
                1.melord napisał(a):

" Apogeum banderowskiej walki takze o "wolnosc" Polski bylo niewyobrazalne bestialstwo dokonane na Wolyniu"

ruskie tez nam narzucali swoje metody. A i Polacy nie byli calkiem niewinni z Ukraincami. Juz pisalem, ze historia poszla do przodu. Interesy sie zmienily i byli wrogowie staja sie wlasnie wspol-koalicjantami...

PF
                • stefan4 Re: Isc do przodu 03.07.25, 15:48
                  Jako pierwszy krok na polsko-ukraińskiej drodze do przodu proponuję modernizację języka. Jeśli ktoś Ukraińców nazywa ,,banderowcami'', to nie nawiązuje do żadnych znaczących faktów, tylko usiłuje nas skłócić. Być może w interesie Rosji, albo dla czystej przyjemności opluwania.

To trochę tak, jakby Polaków nazywać na przykład ,,trynkiewistami'' na cześć Trynkiewicza, znanego polskiego mordercy dzieci.

- Stefan
                  • 1.melord Re: Isc do przodu 03.07.25, 17:17
                    stefan4 napisał:

> Jeśli ktoś Ukraińców nazywa ,,banderowcami'', to nie nawiązuje do ża
                    > dnych znaczących faktów, tylko usiłuje nas skłócić.

nas??
                    Ukraina w dalszym ciagu kultywuje dokonania Bandery,powstaja pomniki,nazywa sie jego imieniem ulice szkoly itp.
                    Na wszelkich ukrainskich uroczystosciach mozna zauwazyc czerwono-czarne flagi zbrodniczych organizacji OUN/UPA odpowiedzialnych za masakry Polakow na Wolyniu.
                    Prezydent Ukrainy Zelenski preferuje wrecz ukazywanie swej nicosci na tle tej flagi.
                    wiadomosci.onet.pl/swiat/banderowska-flaga-za-plecami-wolodymyra-zelenskiego-co-oznaczaja-te-kolory/2h86ltf
                    Dodac rowniez nalezy,ze narodowym symbolem Ukrainy sa widly
                    Nazywanie banderowcami czy widlarzami jest jedynie stwierdzeniem potwierdzajacym ich narodowe symbole.

>>Być może w interesie Rosji

przyznam sie...to w interesie Papua New Guinea(sasiad AU) podejrzanych w czasach UPA o ludozerstwo
                    dobra kombinacja dziczy PNG-UPA .....nie?

• boomerang Re: Isc do przodu 04.07.25, 00:48
                      Papuasom jakoś wybaczyliśmy że nam zjedli Cooke'a.
                  • polski_francuz Sklocanie 03.07.25, 18:46
                    stefan4 napisał:

" Jako pierwszy krok na polsko-ukraińskiej drodze do przodu proponuję modernizację języka. Jeśli ktoś Ukraińców nazywa ,,banderowcami'', to nie nawiązuje do żadnych znaczących faktów, tylko usiłuje nas skłócić. Być może w interesie Rosji, albo dla czystej przyjemności opluwania."

Zgadzam sie z tym co piszesz. Dodalbym jeszcze zdolnosc (lub jej brak) do zrozumienia i do identifikowania sie z interesami Polski. A te interesy sa tym latwiejsze do zrozumienia im blizej kraju ojczystego sie zyje.

PF
              • boomerang Re: Pietnowac 04.07.25, 00:46
                > Widlarze z dzikich pol to wrzod z usunieciem ktorego Polska nie daje rady

Swastykarzom wybaczyłeś, a dlaczego nie widlarzom?
          • borrrka PS. Wszystko już było 03.07.25, 14:20
            Kiedyś bardzo interesowała mnie Polska przedrozbiorowa.
            I filary polityki ówczesnej - bardzo, bardzo podobne do sytuacji dzisiejszej.
            • polski_francuz Wszystko? 03.07.25, 14:23
              borrrka napisał:

" Kiedyś bardzo interesowała mnie Polska przedrozbiorowa.I filary polityki ówczesnej - bardzo, bardzo podobne do sytuacji dzisiejszej."

Wspolnota Europejska jest te, bardzo wazna, roznica...

PF
              • borrrka A istnieje wspólnota? 03.07.25, 14:30
                W każdym razie chyba inna w Ostojropie, a inna w takiej Hiszpanii.
                Nie przypadkiem użyłem odniesienia hiszpańskiego - dość ponure mam refleksje.
                • polski_francuz Staje sie 03.07.25, 14:36
                  borrrka napisał:

" W każdym razie chyba inna w Ostojropie, a inna w takiej Hiszpanii. Nie przypadkiem użyłem odniesienia hiszpańskiego - dość ponure mam refleksje."

Popatrz sie na USAwcow. Ci z Kalifornii roznia sie od tych z Nowego Jorku. BTW, duzo Polakow sie osiedla w Hiszpanii teraz...

PF
            • boomerang Re: PS. Wszystko już było 04.07.25, 00:53
              > I filary polityki ówczesnej - bardzo, bardzo podobne do sytuacji dzisiejszej.

Fakt. Jurgieltnicy widoczni są dziś jak na dłoni.
    • jk2007 Doroga Dlinnaya 03.07.25, 11:19
      polski_francuz napisał:

> Coraz wiecej wskazuje na to, ze ruskie rusza

m.youtube.com/watch?v=JnxTT7XXMPA&list=RDJnxTT7XXMPA&start_radio=1
    • 1.melord Re: Jak uzyteczni? 03.07.25, 11:51
      uzyteczni?...byc moze gdy patrzy sie z bliska na obecne wojsko (krolowej Jadwigi)
      Jestem obecnie na Mazurach w Gizycku gdzie jest jakas jednoska wojskowa wiec widac zolnierzy na przepustkach.
      Oboz wojskowy PW mialem po drugim roku w Ostrodzie (lipiec-grzalo jak cholera),umundurowanie jedno na poligon i na ulice i nalezalo dbac(prac czyscic,buty na glanc) by wygladac jak zolnierz - inaczej nie wypuscili na miasto.
      Kalacha ostatni raz w reku mialem na strzelnicy w USA ok 40 lat temu...dzisiaj potrafibym rozlozyc/oczyscic i zlozyc bez problemu.

Patrac wiec na to wspolczesne wojsko zastanawia - kim i czym oni maja walczyc...z Rosja?
      Musieli by wyslac ich na Ukraine(rudego korci),gdyz Putin wyraznie mowi,ze chce Noworosji i basta.

>rusza na srodkowa Europe czyli na Polske a potem Niemcy

mozna sie jedynie zapytac w jakim celu?
      nie dziwie sie,ze propaganda trafia do "maluczkich i nie kumatych" ale od profesora mozna wymagac wzglednego realizmu

• borrrka Walczyć ewentualnie z Twoimi zleceniodawcami 03.07.25, 12:25
        No, nie mam pewności oczywiście, ale farma trolli się kłania:)
      • boomerang Re: Jak uzyteczni? 04.07.25, 00:59
        > mozna sie jedynie zapytac w jakim celu?

jak to w jakim celu? w takim jak zawsze: za Putinu, za rodinu
    • petronella.kozlowska polski_francuz napisał: 03.07.25, 13:07
      > Coraz wiecej wskazuje na to, ze ruskie rusza na srodkowa Europe czyli na Polske
      > a potem Niemcy.

dzisiaj, 17 minut temu
      13:06

Zginął rosyjski generał – doniesienia o ataku na stanowisko dowodzenia w obwodzie kurskim

Według rosyjskich źródeł, generał major Michaił Gudkow, zastępca Naczelnego Dowódcy Marynarki Wojennej Rosji, został zabity w wyniku ataku na stanowisko dowodzenia w miejscowości Korieniewo w obwodzie kurskim, niedaleko granicy z Ukrainą.
      Gudkow pełnił również funkcję dowódcy 155. Gwardyjskiej Samodzielnej Brygady Piechoty Morskiej – jednostki znanej z ciężkich strat podczas działań na froncie ukraińskim.
      W wyniku tego samego uderzenia miało zginąć co najmniej 10 innych wysokich rangą rosyjskich oficerów. Atak mógł zostać przeprowadzony za pomocą dronów lub precyzyjnych pocisków rakietowych.

wiadomosci.dziennik.pl/swiat/artykuly/9833292,zginal-wazny-general-putina-jest-oficjalne-potwierdzenie.html
      • pijatyka Re: zginął kacapski generał 03.07.25, 13:47

Codziennie chcę czytać takie wiadomości ;->

• jk2007 Re: Jak uzyteczni? 03.07.25, 13:45
      Wielkie eksplozje i zniszczenia, po tym jak rosyjskie pociski uderzyły w środę wieczorem w 2 polskie przedsiębiorstwa zlokalizowane koło wsi Berezyn, pod Żytomierzem.
      Żródła rosyjskie twierdzą, że zakłady produkowały na potrzeby Sił Zbrojnych Ukrainy. Moc wybuchu może wskazywać, że uderzenie spowodowało zdetonowanie jakichś materiałów wybuchowych na miejscu.
    • pijatyka Re: ruskie rusza na srodkowa Europe 26.09.25, 14:37

Na dziś są na to za słabi (vide choćby żałosne ćwiczenia Zapad, cień samych siebie sprzed lat)

Za parę lat będą silniejsi - ale my też.
      Kluczowe tu jest przetrwanie niepodległej Ukrainy.

• pijatyka Re: Za parę lat będą silniejsi - ale my też 23.12.25, 12:39

Pytanie - jak bardzo zaangażują się w ew. pomoc ich chińscy sprzymierzeńcy?

Bo że Amerykanie wycofują się z Europy i z NATO - to widać, słychać i czuć.

• j-k Ruscy rusza na Europe ? 26.09.25, 16:01
      polski_francuz napisał:
      > Coraz wiecej wskazuje na to, ze ruskie rusza na srodkowa Europe czyli na Polske a potem Niemcy.

czym, Drogi P_F ?

Armaty pomijam - bo to nie te czasy...

Ludzmi ? - tosz ich malowato.

Zupa "soljanka" - znamy - smakujemy.

no to czym maja ruszyc ?

• polski_francuz Strategia i taktyka 26.09.25, 16:31
        j-k napisał:

" czym, Drogi P_F ? Armaty pomijam - bo to nie te czasy... Ludzmi ? - tosz ich malowato. Zupa "soljanka" - znamy - smakujemy. no to czym maja ruszyc ?"

Poruszasz problemy lysawego blondyna. Polski problem i niemiecki problem to byc dobrze przygotowanym na atak. Na ile rozumiem polskich politykow to oni wlasnie tak mysla i tak dzialaja.

PF
        • j-k Re: Strategia i taktyka 23.12.25, 12:58
          polski_francuz napisał:

> Poruszasz problemy lysawego blondyna. Polski problem i niemiecki problem to byc
          > dobrze przygotowanym na atak. Na ile rozumiem polskich politykow to oni wlasni
          > e tak mysla i tak dzialaja.

No tu sie zgadzam: "chcesz pokoju - gotuj sie do wojny"

calkowicie wykluczyc jej sie nie da, chocby dlatego, ze moga powstac jakies nieprzewidziane sytuacje.

ale przy obecnym stanie celow strategicznych i sil Rosji - atak na ktorys z krajow NATO nie bedze im sie oplacal
          i oni to doskonale wiedza.

• el.commendante Re: Jak uzyteczni? 23.12.25, 20:09
      Spadaj podżegaczu!!
      "Użyteczny" to ty jesteś, dla "partii wojny" w Europie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka