Dodaj do ulubionych

Spokojna noc w Kijowie, dziś kolejne protesty

IP: *.org / *.krakow.pl 23.11.04, 07:35
Lepiej żeby wybuchły zamieszki niż żeby nic się nie stało!
Jeśli poleje się krew, Europa i Ameryka będą musiały interweniować, a jeśli
Ukraińcy przyjmą do wiadomości sfałszowanie wyborów i uznają to za normę
tamtejszego sprawowania polityki - czyli po prostu rozejdą się do domów -
nieprędko zawita tam demokracja.
Kaczmarski śpiewał: "Jeszcze Polska wtedy żyła, gdy za nią ginęli". Czy
Ukraińcy będą umieli ginąć za Ukrainę?
Ukraińcy! Na barykady! Nigdy więcej terroru stalinowskiego, wielkiego głodu,
fałszowania wyborów!
Obserwuj wątek
    • wolnaukraina Dziś o 18:00 !!!b 23.11.04, 07:36
      dzis (23 XI ) o 18:00 pod brama UW
      przekażemy petycję prezydntowi RP.
      wolnaukraina.fateback.com
      • Gość: Sebar Nic nie bedzie niestety, bedzie Rosja a kolejni my IP: *.static.qsc.de 23.11.04, 10:27
        za jakies 15 lat jak komuchy sie oczyszcza jak poprzykrecaja kurki ktore Pol za
        lapowy dal poustawiac.... Dohmali, Peczakow, Kulczykow bedzie na kopy, tak duzo
        ze to spowszednieje...
        Do tego czasu i Polaczki zrozumieja ze NATO juz dawno jest zardzewiala atrapa,
        ze UE juz dawno ma swoj rdzen o korzen i kopciuszowska reszte...

Oj Ruski beda u nas mieszac na calego!!!!
        Oliny, alganowy to mala przygrywka

Sebar
        sebar_rysiu@yahoo.co.uk

• Gość: Poak Re: Nic nie bedzie niestety, bedzie Rosja a kolej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.04, 12:21
          Polaczkiem to jesteś ty śmieciu. Rób u Heinza dalej a mordę wsadź w kubeł jak
          nie masz nic mądrego do powiedzenia.
          • Gość: Nikita Pietrow Polska powinna jako pierwsza... IP: 80.48.245.* 23.11.04, 15:49
            ...zawiesić stosunki dyplomatyczne z nielegalne wybraną władzą i zadeklarować
            otwarcie, że jedynym partnerem do rozmów jest Juszczenko.

krok odważny ale potrzebny Ukrainie

Amerykanskie i Europejskie sankcje nic nie dadzą odbija sę tylko na zwykłych
            ludziach.
            • Gość: Bu$hewik W U$A OSZUKUJO W WYBORACH TO I NA UKRAINIE IP: *.ght.iadfw.net 23.11.04, 16:16
              przyklad kantowania w wyborach prezydenckich przyszedl z U$A
              • Gość: Kaczor Re: W U$A OSZUKUJO W WYBORACH TO I NA UKRAINIE IP: *.sympatico.ca 24.11.04, 03:21
                Hej, Bu$ewik, milcz palancie. Nie wiesz co pleciesz idioto i komuchu zasrany.
            • hummer Kto za Wolną Ukrainą niech zapali świeczkę w oknie 23.11.04, 16:20
              Niech zapłonie promyk nadzieji!
              W domach, w których ceni się wolność i uczciwość!
              • Gość: Peczak Re: Kto za Wolną Ukrainą niech zapali świeczkę w IP: *.glowno.sdi.tpnet.pl 23.11.04, 16:46
                ja bym zapalil ale nie daja mi do okna podejsc
                Chyba nie watpisz ze cenie wolnosc..
          • Gość: Aśka Do poaka,czy jak tam się określa... IP: *.lublin.ws 23.11.04, 15:54
            Kurcze,a kto jest poak?O mój boże,powaliła mnie mądrość zawarta w twej
            wypowiedzi...Taka nieśmiała propozycja...może sam wsadzisz mordę w kubeł?
            Określenie tego, to co masz do powiedzenia niczym, i tak byłoby na wyrost.
            • Gość: Sławek Linki do newsów z Ukrainy - atualizowane co 15min. IP: *.pentacomp.com.pl 23.11.04, 19:23
              Polecam bardzo dobre strony z bieżacymi informacjami o rozwoju sytuacji - po
              ukraińsku (jak ktoś zna polski i rosyjski to prawie wszystko zrozumie):
              www.korespondent.net/data/main.html
              www.versii.com/material.php?pid=8035
              Mogłaby z nich korzystać Gazeta i publikować na swoich łamach - wydarzenia mają
              miejsce tak szybko, że wiadomości sprzed godziny-dwóch są przestarzałe.

Ukraino walcz o swój niepodległy los !!!!
              Chcemy mieć takiego sąsiada, a nie wasala Moskwy rządzonego przez recydywistów
              komunistycznych.
      • Gość: Invivo Re: Dziś o 18:00 !!!b IP: 213.17.182.* 23.11.04, 11:20
        Czy ktos jeszcze przyjdzie??, Przychodzcie i przynoscie pomaranczowe flagi!!!
        Pomozcie nam!!! Prosze!!!
      • xr67 To za WOŁYŃ !!!! 23.11.04, 13:10
        Nie powinniśmy uznawać nacjonalisty Juszczenki. Jerzey Buzek, Grażyna
        Staniszewska i Michał Kamiński powinni odpowiedzieć za samodzielne prowadzenie
        polityki zagranicznej w imieniu RP.

Opowieść tej co przeżyła:

Urodziłam się 16 grudnia 1936 roku w miejscowości Hurby, gmina Buderarz,
        powiat Zdołbunów, województwo Wołyń. Z domu nazywam się Ostaszewska, córka Jana
        i Marii (z domu Zielińskiej).
        Byłam zbyt mała, aby się bronić i zbyt duża, żeby zapomnieć tragiczny dzień
        2 czerwca 1943 roku. Wieczorem tego krytycznego dnia, mama całą piątkę dzieci
        przygotowywała do snu. Byliśmy w samych koszulkach (dla porządku podaję imiona
        i wiek mojego rodzeństwa: najstarszy brat, Marcel - 12 lat, siostra Lodzia - 10
        lat, Irena - 6,5 roku, siostra Stasia - 4 lata, brat Tadzio - 1,5 roku).
        Mieszkaliśmy dość daleko od innych gospodarstw i tego dnia ktoś nas
        powiadomił, że wiele domów pali się i że banderowcy napadli na Hurby. Wtedy
        ojciec zdecydował, aby mama z dziećmi uciekła do pobliskiego lasu. Tak też się
        stało. Marcel wziął na plecy Stasię, Mama najmłodsze z dzieci na ręce, ja zaś
        trzymając się sukienki Mamy i Lodzia - uciekałyśmy. Dołączyło do nas wielu
        sąsiadów, wszyscy biegli w kierunku lasu. Ojciec został w domu, aby wynieść
        cenniejsze rzeczy i trochę żywności.
        Uszliśmy może ze 150 metrów, kiedy Mama zauważyła kilku młodych mężczyzn
        wychodzących z lasu. Każdy miał w ręku siekierę. Mama zaczęła krzyczeć
        przeraźliwie, abyśmy się chowali. Rozbiegliśmy się wszyscy w zboże na tyle już
        duże, że pozwalało nam ukryć się. Brat Marcel z siostrą Stasią odbiegł od nas,
        siostrę Lodzię pociągnęła za sobą jedna z naszych sąsiadek, a ja zostałam z
        Mamą.
        Rozpoczęła się rzeź. Banderowcy uderzali na oślep siekierami i nożami kogo
        dopadli. Kilku z nich nadjechało na koniach i tratując w poszukiwaniu ofiar
        zboże - mordowali znalezionych. Kilku banderowców podbiegło do mojej mamy i
        jeden z nich uderzył ją w głowę siekierą. Mama upadła i wypuściła z rąk brata
        Tadzia, a ja z przerażenia krzyczałam. Na całym polu był ogromny wrzask i
        lament, ludzie błagali swoich oprawców o darowanie życia, no bo przecież ich
        znali. Oprawcy byli jednak bezwzględni. Mama czołgając się, przygarnęła do
        siebie płaczącego Tadzia i zakrwawionemu dała pierś.
        Po niedługiej chwili banderowcy ponownie dobiegli do mojej Mamy i podcięli
        jej gardło. Jeszcze żyła kiedy zdarli z niej szaty i poodcinali piersi. Ja
        leżałam przytulona do ziemi, chyba ze strachu nawet nie oddychałam. Mama i
        Tadzio strasznie się męczyli, Mama powyrywała sobie długie włosy z głowy, była
        strasznie zmieniona, bałam się jej, prosiła o wodę. Jak trochę się uspokoiło
        pobiegłam na nasz ogród i na listku kapusty przyniosłam trochę wody, ale nie
        podałam bo już nie jęczała i bałam się jej. W pewnym momencie zobaczyłam
        straszny ogień i wycie zwierząt, to paliły się nasze zabudowania, bydło i konie
        chodziły po ogrodzie, a trzoda i drób paliły się razem z budynkami. Przerażona
        przesiedziałam do rana przy zwłokach Mamy i brata. Zobaczyłam też inne trupy,
        bardzo się bałam, było mi zimno, byłam tylko w koszulce. Rano postanowiłam
        pójść do swojej cioci - Marii Terlickiej - myśląc w swej naiwności, że to tylko
        nas spotkało takie nieszczęście. Jej budynek, nowy, murowany, kryty blachą stał
        niezniszczony. Na podwórku było dużo koni, ale kiedy usłyszałam głośne rozmowy
        po ukraińsku uciekłam stamtąd do mojej koleżanki, Stasi Materkowskiej. Jej
        budynek, nowy, też nie był spalony, a na podwórku także zobaczyłam dużo koni.
        Weszłam na ganek i chciałam wejść do mieszkania, gdy nagle usłyszałam pijackie
        krzyki, a jeden z Ukraińców krzyknął: mała Laszka! Strylaj! Wybiegłam do dobrze
        znanego mi ogródka i weszłam w krzak jaśminu. Siedziałam cichutko i
        obserwowałam, jak pijani banderowcy wybiegli na podwórko. Nie szukali mnie,
        powsiadali na konie i ze śpiewem odjechali.
        Długo siedziałam w tym krzaku, płakałam i bawiłam się lalką, gałgankową,
        którą zabrałam ze sobą. Było bardzo gorące południe co zmusiło mnie, by wyjść
        szukać wody i ludzi. Bałam się wracać do domu, którego już nie było. Wyszłam na
        drogę i w pewnym momencie zauważyła mnie moja ciocia, Helena Ostaszewska, która
        zaopiekowała się płaczącym dzieckiem. Opowiedziałam jej, co przeżyłam przez
        ostatnią noc.
        Powoli ze zboża i innych kryjówek zaczęli wychodzić mieszkańcy Hurbów.
        Znalazła się moja siostra Lodzia, która też została przygarnięta przez ciocię.
        Stojąc w grupie zauważyliśmy, że z lasu biegnie jakiś mężczyzna. Zaczęliśmy się
        chować - każdy myślał, że to banderowiec - a to był mój Ojciec. Opowiedział,
        jak całą noc uciekał przed banderowcami. Uciekł z płonącego domu przez okno i
        ukrył się pod jakimś mostkiem w lesie. Bardzo rozpaczał na miejscu kaźni Mamy i
        brata, niedaleko leżał nieżywy brat Marcel i ciężko ranna siostra Stasia. Miała
        ona dwie dziury w głowie oraz dwie, kłute nożem, dziury w brzuchu. Było widać
        jelita, jęczała i wołała Mamusię. Pozostali mieszkańcy Hurbów zaczęli grzebać
        zwłoki najbliższych w miejscu ich śmierci. Ojciec pogrzebał Mamę, dwóch braci i
        sąsiada w naszym ogrodzie. Mężczyźni połapali swoje konie, było tez kilka wozów
        i bryczek, które się nie spaliły i zaczęliśmy się szykować do ucieczki, do
        Mizocza. Na naszym dużym wozie jechał Ojciec, Lodzia, opatulona ranna Stasia,
        oraz sąsiadka Wasylkowska z dziećmi. Wyjechało kilka furmanek w godzinach
        wczesnego popołudnia. Ojciec ciągle nas uspokajał, abyśmy nie płakały bo w
        lesie mogą być banderowcy. Po przebyciu przez nas kilku kilometrów, leśną drogę
        zastąpili banderowcy krzycząc: "Siuda jidut Lachy". Padły strzały, Tatuś
        krzyknął abyśmy uciekały, lecz sam nie mógł zejść z wozu, był chyba ranny.
        Wszyscy rozbiegli się po lesie, ja też usiłowałam biec za siostrą Lodzią i
        innymi ludźmi, ciągle płacząc i potykając się o gałęzie, które były zbyt duże
        (a może ja byłam zbyt mała), aby podołać w przerażeniu walce o ocalenie.
        Zgubiłam uciekających ale w zasięgu moich oczu były wozy z końmi, do których
        zbiegli się banderowcy, i ja pobiegłam do Tatusia i widziałam, jak go strasznie
        bili, a ja stałam przy krzaku i niemiłosiernie krzyczałam. Widziałam jak naszej
        sąsiadce Wasylkowskiej odrąbywali na pieńku głowę. Mój krzyk był tak
        przerażający, że jeden z banderowców podbiegł do mnie i z rozmachem wbił mi nóż
        troszeczkę poniżej gardła, a ja dalej krzyczałam i ze strachu nie mogłam się
        ruszyć z miejsca.
        Banderowcy byli zajęci mężczyznami i dobytkiem, krzyczeli po imieniu do
        Ojca, Ojciec też po imieniu błagał Iwana, aby darował mu życie. Ja też znałam
        tego Iwana, bo ciągle przychodził do naszego Tatusia jako przyjaciel. Ojca bili
        po głowie i twarzy, zdarli z niego ubranie, a kiedy mnie po raz drugi ujrzeli,
        postanowili skończyć ze mną raniąc prawą dłoń nożem i przebijając ją na wylot,
        a lewą rękę raniąc przed łokciem dwa razy. Upadłam. Jeden z banderowców chwycił
        mnie za skórę na plecach, tak jak się łapie kota, i tyle ile miał w garści
        odciął nożem, potem jeszcze dwa razy ugodził mnie nożem w łopatki i wrzucił w
        ogromny kopiec mrówek. Chyba straciłam przytomność, jak się ocknęłam był dzień,
        bardzo byłam obolała, a mrówki tak mnie pogryzły, że byłam bardzo opuchnięta a
        mrówki były w buzi, w nosie i w tych okropnych ranach. Wyczołgałam się z tego
        mrowiska, chciało mi się pić. Czołgając się zrywałam zielone jeszcze jagody i
        tak doczołgałam się do drogi i z przerażeniem zobaczyłam obdartego ze skóry,
        przywiązanego do drzewa człowieka, a to był mój Ojciec. Odrąbana, i leżąca obok
        głowa sąsiadki Wasylkowskiej pokryta była mrówkami. Po jakimś czasie usłyszałam
        nadjeżdżające furmanki, bałam się, ale nie miałam siły aby się ukryć. Leżałam
        przy drodze. Pamiętam jak podniósł mnie żołnierz (niemiecki) a ja prosiłam,
        żeby mnie nie zabijał. Coś mówił, ale nie rozumiałam. Po chwili zobaczyłam przy
        mnie mojego wujka Aleksandra Warnawskiego
        • Gość: na ukraine rodacy POLSKA OD MOZA DO MOZA IP: 81.91.106.* 23.11.04, 13:36
          • xr67 Ja bym napisała od morza, do morza :-) 23.11.04, 13:40
            a tak poza tym unia z Polską i Litwą to był najlepszy okres dla Ukrainy
        • Gość: P.P Re: To za WOŁYŃ !!!! IP: *.classcom.pl / *.77.classcom.pl 23.11.04, 15:03
          ...I WLASNIE PO TO ,ABY NIE WYDARZYLO SIE TO NIGDY WIECEJ NALEZY WALCZYC O
          DEMOKRACJE NA UKRAINIE I UWOLNIC JA Z POD ROSYJSKIEGO JARZMA...A CO DO OWEJ
          HISTORII TO WOJNA JEST WOJNA,TAK JAK UKRAINCY MORDOWALI POLAKOW,TAK POLACY
          UKRAINCOW,TYLKO,ZE LUDZIE PAMIETAJA TYLKO WLASNE KRZYWDY!WIERZCIE MI WIEM COS O
          TYM,BADAM TA SPRAWE OD 50 LAT.
        • Gość: Aśka Do:Xr 67 IP: *.lublin.ws 23.11.04, 16:18
          Powtarzasz się...
      • xr67 Otrzeźwiejcie Polacy, pamiętajcie WOŁYŃ !! 23.11.04, 13:25
        Opowieść tej co przeżyła:

Urodziłam się 16 grudnia 1936 roku w miejscowości Hurby, gmina Buderarz,
        powiat Zdołbunów, województwo Wołyń. Z domu nazywam się Ostaszewska, córka Jana
        i Marii (z domu Zielińskiej).
        Byłam zbyt mała, aby się bronić i zbyt duża, żeby zapomnieć tragiczny dzień
        2 czerwca 1943 roku. Wieczorem tego krytycznego dnia, mama całą piątkę dzieci
        przygotowywała do snu. Byliśmy w samych koszulkach (dla porządku podaję imiona
        i wiek mojego rodzeństwa: najstarszy brat, Marcel - 12 lat, siostra Lodzia - 10
        lat, Irena - 6,5 roku, siostra Stasia - 4 lata, brat Tadzio - 1,5 roku).
        Mieszkaliśmy dość daleko od innych gospodarstw i tego dnia ktoś nas
        powiadomił, że wiele domów pali się i że banderowcy napadli na Hurby. Wtedy
        ojciec zdecydował, aby mama z dziećmi uciekła do pobliskiego lasu. Tak też się
        stało. Marcel wziął na plecy Stasię, Mama najmłodsze z dzieci na ręce, ja zaś
        trzymając się sukienki Mamy i Lodzia - uciekałyśmy. Dołączyło do nas wielu
        sąsiadów, wszyscy biegli w kierunku lasu. Ojciec został w domu, aby wynieść
        cenniejsze rzeczy i trochę żywności.
        Uszliśmy może ze 150 metrów, kiedy Mama zauważyła kilku młodych mężczyzn
        wychodzących z lasu. Każdy miał w ręku siekierę. Mama zaczęła krzyczeć
        przeraźliwie, abyśmy się chowali. Rozbiegliśmy się wszyscy w zboże na tyle już
        duże, że pozwalało nam ukryć się. Brat Marcel z siostrą Stasią odbiegł od nas,
        siostrę Lodzię pociągnęła za sobą jedna z naszych sąsiadek, a ja zostałam z
        Mamą.
        Rozpoczęła się rzeź. Banderowcy uderzali na oślep siekierami i nożami kogo
        dopadli. Kilku z nich nadjechało na koniach i tratując w poszukiwaniu ofiar
        zboże - mordowali znalezionych. Kilku banderowców podbiegło do mojej mamy i
        jeden z nich uderzył ją w głowę siekierą. Mama upadła i wypuściła z rąk brata
        Tadzia, a ja z przerażenia krzyczałam. Na całym polu był ogromny wrzask i
        lament, ludzie błagali swoich oprawców o darowanie życia, no bo przecież ich
        znali. Oprawcy byli jednak bezwzględni. Mama czołgając się, przygarnęła do
        siebie płaczącego Tadzia i zakrwawionemu dała pierś.
        Po niedługiej chwili banderowcy ponownie dobiegli do mojej Mamy i podcięli
        jej gardło. Jeszcze żyła kiedy zdarli z niej szaty i poodcinali piersi. Ja
        leżałam przytulona do ziemi, chyba ze strachu nawet nie oddychałam. Mama i
        Tadzio strasznie się męczyli, Mama powyrywała sobie długie włosy z głowy, była
        strasznie zmieniona, bałam się jej, prosiła o wodę. Jak trochę się uspokoiło
        pobiegłam na nasz ogród i na listku kapusty przyniosłam trochę wody, ale nie
        podałam bo już nie jęczała i bałam się jej. W pewnym momencie zobaczyłam
        straszny ogień i wycie zwierząt, to paliły się nasze zabudowania, bydło i konie
        chodziły po ogrodzie, a trzoda i drób paliły się razem z budynkami. Przerażona
        przesiedziałam do rana przy zwłokach Mamy i brata. Zobaczyłam też inne trupy,
        bardzo się bałam, było mi zimno, byłam tylko w koszulce. Rano postanowiłam
        pójść do swojej cioci - Marii Terlickiej - myśląc w swej naiwności, że to tylko
        nas spotkało takie nieszczęście. Jej budynek, nowy, murowany, kryty blachą stał
        niezniszczony. Na podwórku było dużo koni, ale kiedy usłyszałam głośne rozmowy
        po ukraińsku uciekłam stamtąd do mojej koleżanki, Stasi Materkowskiej. Jej
        budynek, nowy, też nie był spalony, a na podwórku także zobaczyłam dużo koni.
        Weszłam na ganek i chciałam wejść do mieszkania, gdy nagle usłyszałam pijackie
        krzyki, a jeden z Ukraińców krzyknął: mała Laszka! Strylaj! Wybiegłam do dobrze
        znanego mi ogródka i weszłam w krzak jaśminu. Siedziałam cichutko i
        obserwowałam, jak pijani banderowcy wybiegli na podwórko. Nie szukali mnie,
        powsiadali na konie i ze śpiewem odjechali.
        Długo siedziałam w tym krzaku, płakałam i bawiłam się lalką, gałgankową,
        którą zabrałam ze sobą. Było bardzo gorące południe co zmusiło mnie, by wyjść
        szukać wody i ludzi. Bałam się wracać do domu, którego już nie było. Wyszłam na
        drogę i w pewnym momencie zauważyła mnie moja ciocia, Helena Ostaszewska, która
        zaopiekowała się płaczącym dzieckiem. Opowiedziałam jej, co przeżyłam przez
        ostatnią noc.
        Powoli ze zboża i innych kryjówek zaczęli wychodzić mieszkańcy Hurbów.
        Znalazła się moja siostra Lodzia, która też została przygarnięta przez ciocię.
        Stojąc w grupie zauważyliśmy, że z lasu biegnie jakiś mężczyzna. Zaczęliśmy się
        chować - każdy myślał, że to banderowiec - a to był mój Ojciec. Opowiedział,
        jak całą noc uciekał przed banderowcami. Uciekł z płonącego domu przez okno i
        ukrył się pod jakimś mostkiem w lesie. Bardzo rozpaczał na miejscu kaźni Mamy i
        brata, niedaleko leżał nieżywy brat Marcel i ciężko ranna siostra Stasia. Miała
        ona dwie dziury w głowie oraz dwie, kłute nożem, dziury w brzuchu. Było widać
        jelita, jęczała i wołała Mamusię. Pozostali mieszkańcy Hurbów zaczęli grzebać
        zwłoki najbliższych w miejscu ich śmierci. Ojciec pogrzebał Mamę, dwóch braci i
        sąsiada w naszym ogrodzie. Mężczyźni połapali swoje konie, było tez kilka wozów
        i bryczek, które się nie spaliły i zaczęliśmy się szykować do ucieczki, do
        Mizocza. Na naszym dużym wozie jechał Ojciec, Lodzia, opatulona ranna Stasia,
        oraz sąsiadka Wasylkowska z dziećmi. Wyjechało kilka furmanek w godzinach
        wczesnego popołudnia. Ojciec ciągle nas uspokajał, abyśmy nie płakały bo w
        lesie mogą być banderowcy. Po przebyciu przez nas kilku kilometrów, leśną drogę
        zastąpili banderowcy krzycząc: "Siuda jidut Lachy". Padły strzały, Tatuś
        krzyknął abyśmy uciekały, lecz sam nie mógł zejść z wozu, był chyba ranny.
        Wszyscy rozbiegli się po lesie, ja też usiłowałam biec za siostrą Lodzią i
        innymi ludźmi, ciągle płacząc i potykając się o gałęzie, które były zbyt duże
        (a może ja byłam zbyt mała), aby podołać w przerażeniu walce o ocalenie.
        Zgubiłam uciekających ale w zasięgu moich oczu były wozy z końmi, do których
        zbiegli się banderowcy, i ja pobiegłam do Tatusia i widziałam, jak go strasznie
        bili, a ja stałam przy krzaku i niemiłosiernie krzyczałam. Widziałam jak naszej
        sąsiadce Wasylkowskiej odrąbywali na pieńku głowę. Mój krzyk był tak
        przerażający, że jeden z banderowców podbiegł do mnie i z rozmachem wbił mi nóż
        troszeczkę poniżej gardła, a ja dalej krzyczałam i ze strachu nie mogłam się
        ruszyć z miejsca.
        Banderowcy byli zajęci mężczyznami i dobytkiem, krzyczeli po imieniu do
        Ojca, Ojciec też po imieniu błagał Iwana, aby darował mu życie. Ja też znałam
        tego Iwana, bo ciągle przychodził do naszego Tatusia jako przyjaciel. Ojca bili
        po głowie i twarzy, zdarli z niego ubranie, a kiedy mnie po raz drugi ujrzeli,
        postanowili skończyć ze mną raniąc prawą dłoń nożem i przebijając ją na wylot,
        a lewą rękę raniąc przed łokciem dwa razy. Upadłam. Jeden z banderowców chwycił
        mnie za skórę na plecach, tak jak się łapie kota, i tyle ile miał w garści
        odciął nożem, potem jeszcze dwa razy ugodził mnie nożem w łopatki i wrzucił w
        ogromny kopiec mrówek. Chyba straciłam przytomność, jak się ocknęłam był dzień,
        bardzo byłam obolała, a mrówki tak mnie pogryzły, że byłam bardzo opuchnięta a
        mrówki były w buzi, w nosie i w tych okropnych ranach. Wyczołgałam się z tego
        mrowiska, chciało mi się pić. Czołgając się zrywałam zielone jeszcze jagody i
        tak doczołgałam się do drogi i z przerażeniem zobaczyłam obdartego ze skóry,
        przywiązanego do drzewa człowieka, a to był mój Ojciec. Odrąbana, i leżąca obok
        głowa sąsiadki Wasylkowskiej pokryta była mrówkami. Po jakimś czasie usłyszałam
        nadjeżdżające furmanki, bałam się, ale nie miałam siły aby się ukryć. Leżałam
        przy drodze. Pamiętam jak podniósł mnie żołnierz (niemiecki) a ja prosiłam,
        żeby mnie nie zabijał. Coś mówił, ale nie rozumiałam. Po chwili zobaczyłam przy
        mnie mojego wujka Aleksandra Warnawskiego, który tłumaczył Niemcom, że mnie
        zna, bo wcześniej poznali na drzewie mojego Ojca. Niemcy zaopiekowali się mną
        układając na wozie i pojąc bardzo słodką kawą, której smak będę pamiętać
        z
        • Gość: mnietek Już wszystcy to przeczytali, wystarczy napisac raz IP: *.softax.com.pl / *.softax.pl 23.11.04, 14:42
          To było 60 lat temu. Niemcy wmordowali nas "nieco" więcej.

PRzez ciebie przemawia nienawiść i nic więcej.
          To ich dziadowie i pradzuiadowie zrobili 60 lat temu a nie oni. Jak będziemyu
          tak sobie wzajemnie wymieniac to dojdziemy do czasów Chmielnickiego i nawlekania
          ich na pale.
          • xr67 Nie przemawia przeze mnie nienawiść ... 23.11.04, 14:51
            ... chociaż wolę nienawiśc, zamiast głupoty, a tak na serio jestem wściekły że
            historia jest tak zafałszowana i fałszuje się ją nadal na najwyższych
            stanowiskach w Polsce, chociażby przez przemilczenie.
            A poza tym znam bezpośrenio wielu Ukraińców z Wołynia i jakoś do tej pory nie
            potrafią o tym mówić, może dlatego że są w Polsce, nie przechodzi im przez
            gardło przyznanie że oni dużo bardziej zawinili.
            Poza tym nie mówcie ciągle że to było dawno bo 60 lat temu, a co to jest 60
            lat, ci którzy mordowali i ich niedoszłe ofiary jeszcze żyją. Chcecie jeszcze
            jednej grubej kreski ??? Już jedna w Polsce była i teraz chyba się nie
            wszystkim to podoba....

• Gość: Aśka Do wr67... IP: *.lublin.ws 23.11.04, 16:50
              Doprawdy?Bo z ciebie wypływa nie tylko nienawiść,tylko znacznie
              więcej.Niedobrze się robi jak się czyta to co wypisujesz.Pamięć pamięcią,ale
              co ,napiętnujmy wszystkich i wszystkim wypominajmy?Wiesz,jak się pójdzie za
              tobą to co? Polska nie ma się z czego tłumaczyć?Przywalmy się do każdego
              narodu,a każdy naród niech się przywali do nas...Gdyby wszyscy siali taką
              nienawiść jak ty,to świata już by nie było...
              • Gość: Antoni Aśka IP: *.glowno.sdi.tpnet.pl 23.11.04, 16:55
                Aska ja bym sie przywalił do Ciebie...
                Moge ?
              • Gość: czosnyk Jeszcze raz do xr67 IP: *.crowley.pl 23.11.04, 17:00
                Nie pozostaje nic innego jak tylko rozpoczac badania nad budowa broni jadrowej
                w naszym kochanym kraju. Potem trzeba sie zastanowic kto nam co zlego zrobil i
                poslac mu bombke w prezencie. Tylko pewnie sie okaze ze nawet jakes Wyspy Owcze
                kiedys jakiemus polakowi czyms dopiekly. Nie pozostaje nic innego jak
                wymordowac wszystkie inne narody a jak nam sie to znudzi, to czas sie zajac
                mniejszosciami w Polsce, a nastepnie zdefiniowac co to znaczy prawdziwy Polak i
                ukatrupic wszystkich nie-polakow. Tak chyba wyglada wybaczanie w naszym
                chrzescijanskim radjomaryjnym kraju...
    • Gość: Picasso Spokojna noc w Kijowie, dziś kolejne protesty IP: *.um.krakow.pl 23.11.04, 07:38
      Bracia Ukraińcy, jesteśmy z Wami.
      Trzymajcie się i nie dajcie się wpuścić w sidła Rosji.
      Wystarczy, że mamy za sąsiada Białoruś.
      Juszczenko prezydentem!!!
      • Gość: Neti Re: Spokojna noc w Kijowie, dziś kolejne protesty IP: *.uw.olsztyn.pl / 213.195.139.* 23.11.04, 12:15
        Dzięki! Tego nam trzeba, wspierajcie nas, mówcie głośno o tym, że widzicie co
        bandyci próbują zrobić z narodem ukraińskim.
    • Gość: przemko_generalo UKRAINO JESTEŚMY Z TOBĄ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.pagi.pl 23.11.04, 07:42
      UKRAINO PRZETRZYMAJ TE TRUDNE CHWILE I NIE PODDAWAJ SIĘ!!! WALCZ O PRAWDĘ I
      WOLNOŚĆ NARODU!!!!!!!!
      • Gość: pietu Re: UKRAINO JESTEŚMY Z TOBĄ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.04, 12:30
        WALCZ,WALCZ,WALCZ...JAK MOWIA SLOWA PIOSENKI...I WALCZ SAMA BO SPOŁECZNOŚĆ
        MIĘDZYNARODOWA NA PEWNO CI NIE POMOŻE,ZA BARDZO ZALEŻY JEJ NA FLIRTACH Z
        GAZOWO-ROPOWĄ ROSJĄ
        • Gość: killkamill TO MY JESTEŚMY SPOŁECZNOŚĆ M-NARODOWA!!!!!! IP: *.org / *.krakow.pl 23.11.04, 19:18
    • Gość: sm DAJ BOZE POMARANCZOWA REWOLUCJE !!! IP: 217.17.35.* 23.11.04, 08:01
      Zeby tylko nie polala sie krew i nie doszlo do wojny domowej lub po prostu
      dlawienia buntu sila.
      Za to wszystko odpowiada rowniez Putin, bo to za jego przyzwoleniem robia takie
      rzeczy. On zyje jakimis mrzonkami z ubieglej epoki i jest godnym nastepca
      Stalina i Lenina (a raczej na odwrot), tylko zyje w innej epoce.
      • Gość: Heja Gratulacje dla Ukrainy IP: *.telia.com 23.11.04, 08:05
        Glatuluje wyborow i prosze demokratycznie przyjac do informacji zew demokracji
        wazny jest i krok drugi to znaczy akceptowac prawo wiekszosci. Do roboty bo
        bedziecie jak Poacy dzisiaj pobawieni praw socjalnych, opieki zdrowotnej, pracy
        i wszystkiego co macie dzisiaj. Otumanili was i sie smieja z was glupie
        ukraincy. Dzis glodni polacy jada na zeby po calym swiecie i zamarzaja na
        smierc we wlasnym kraju bo zydy im zabronili wydobywac wlasny ich wegiel.
        tego chcecie durnie?
        • Gość: juzio Re: Gratulacje dla Ukrainy IP: *.elisa-laajakaista.fi 23.11.04, 09:18
          spadaj na plac czerwony, albo blagaj o wize przesiedlencza na Kube
        • synziemi Re: Gratulacje dla Ukrainy 23.11.04, 09:37
          Heja, czemu tu jeszcze siedzisz? Bialorus czeka! :)
        • Gość: hobo Re: Gratulacje dla Ukrainy IP: *.gdynia.mm.pl 23.11.04, 10:39
          A co to za farmazony? Toż to mieszanina bierutowsko-stalinowskiej paplaniny z
          antysemityzmem i oszołomstwem najwyższych lotów. Jaki zew demokracj? Jakie
          prawo większości? Frekwencję powyżej stu procent w niekturych lokalach
          wyborczych i uznawanie wszystkich głosów nieważnych na korzyść Janukowycza
          nazywasz demokracją. I co mają Żydzi do polskiego węgla? Czy Margaret Tacher
          też była Żydówką bo reformowała angielskie górnictwo? Swoją drogą nie
          wiedziałem, że w psychiatrykach internet podłączają. To jakaś nowa forma
          terapii?
          • Gość: hobo Re: Gratulacje dla Ukrainy IP: *.gdynia.mm.pl 23.11.04, 10:41
            niektórych miało być przez o kreskowane oczywiście. Errare humanum est :)
          • Gość: Max Re: Gratulacje dla Ukrainy IP: 156.17.253.* 23.11.04, 12:13
            hobo. podobno w tworkach tak.tak wynika z wypowiedzi tego buca
            bolszewickiego.zapomniałeś dodać ,że najwiekszy dobrobyt na świecie jest w
            Korei Północnej.
        • Gość: Lilian Re: Gratulacje dla Ukrainy IP: *.cable.net.pl / 195.205.248.* 23.11.04, 11:51
          Dziecko lecz się !!! Ale tylko na nogi, bo na głowę to już za późno!!!!!
        • Gość: Max Re: Gratulacje dla Ukrainy IP: 156.17.253.* 23.11.04, 12:07
          Czy debilu nic nie rozumiesz z tego wszystkiego? ty buraku bezmyślny.
        • Gość: Neti Re: Gratulacje dla Ukrainy IP: *.uw.olsztyn.pl / 213.195.139.* 23.11.04, 12:22
          Jesteś moskalskim idiotą Heja! gratuluję kretynizmu!
      • Gość: Berger Re: DAJ BOZE POMARANCZOWA REWOLUCJE !!! IP: 217.153.52.* 23.11.04, 09:26
        Może władze przegrają przed Sądem Najwyższym. A jeśli nie, mam nadzieję, że
        powtórzy się wariant gruziński.
      • Gość: Max Re: DAJ BOZE POMARANCZOWA REWOLUCJE !!! IP: 156.17.253.* 23.11.04, 12:03
        Niech żyje wolna Ukraina bez Putina. Czas najwyższy,żeby Rosja zrozumiała ,że
        Ukraina to nie Białoruś i nie można bezkarnie deptać woli narodu poprzez
        ordynarne oszustwa.putin wracaj do kgb
      • Gość: antyputin Re: DAJ BOZE POMARANCZOWA REWOLUCJE !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.04, 12:10
        To nie za przyzwoleniem putina, tylko z jego instrukcji. Mam wrażenie, że jakieś niezrozumienie tu panuje. To wszystko jest sterowane z Moskwy, a ci ukraińcy to tylko wykonawcy. Ciemno to widzę...
        ALE ŻYCZĘ WSZYSTKIM WOLNYM UKRAIŃCOM POWODZENIA!
        jesteśmy z wami!
    • Gość: gaga Re: Spokojna noc w Kijowie, dziś kolejne protesty IP: *.crowley.pl 23.11.04, 08:03
      A ja chiałbym poznać opinie Marka Siwca "Obserwatora" UE którego kompromitujace
      nasz kraj "Opinie" po I turze poznała cała Europa.
      Co teraz ma ten człowiek do powiedzenia w świetle ewidentnych fałszerstw i
      interwencji Moskwy w wyborach ( m innymi "wizyta" Czernomyrdina w komisji
      wyborczej).
      • Gość: adas; Re: Spokojna noc w Kijowie, dziś kolejne protesty IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 23.11.04, 08:19
        Gość portalu: gaga napisał(a):

> chiałbym poznać opinie Marka Siwca "Obserwatora" UE którego kompromitujace>
        > nasz kraj "Opinie" po I turze poznała cała Europa.
        > Co teraz ma ten człowiek do powiedzenia w świetle ewidentnych fałszerstw i
        > interwencji Moskwy w wyborach ( m innymi "wizyta" Czernomyrdina w komisji
        > wyborczej).

jak to co?? nie ogladales telewizji publicznej??

tuz po 19:00 w poniedzialek niejaka redaktor Gawryluk
        komentowala przebieg glosowania; byl Buzek i Siwiec;
        Siwiec tweirdzil, ze nie zauwazono rażących nieprawidłowości,
        zaś Buzek upierał się, że nie jest ważny wynik, tylko styl
        przeprowadzenia wyborów;

aż normalnie byłem zaskoczony, bo we wcześniejszej relacji
        tego samego dnia, inny redaktor brzmiał bardzo profesjonalnie
        i relacja miała wydzwięk pro-opozycyjny, a tu taki zonk;

co najciekawsze, ogładałem dzisiaj o 02:05 wydanie wiadomości
        na pierwszym kanale telewizji publicznej i tam redaktor
        Gawryluk już twardo mówiła, że wybory zostały sfałszowane;

a później pokazywali znowu Buzka (w jakims gabinecie),
        jak ciągle sie upierał, że nie jest ważny wynik, tylko
        styl - a to już było po deklaracji OBWE i USA;

ogólnie: skąd Polska wzięła tych ludzi: Buzka i Siwca??
        wstydzę się za nich; wstydzę się, że nasi eurodeputowani
        potrafią opowiadać takie bzdury;

adas;
        • Gość: sm człowieku,czy ty rozumiesz co mówią ... IP: 193.193.181.* 23.11.04, 11:11
          do Ciebie z ekranu. Ludziska oglądają kilka wydań wiadomości dzienie i nic nie
          łapią. (Tak na marginesie czytałem, że tylko 20% widzów rozumie prognozę pogody
          (sic!))
          Buzek jest eurodeputowanym - nie może powiedzieć wybierzcie pana X lub Y. Rola
          jaką ma do spełnienia jako obserwator wyborów na Ukrainie to stwierdzenie czy
          były uczciwe i tylko na ten temat się wypowiada.
          Jeśli powie wybierzcie pana X bo Y jest be niczym się nie będzie różnił od
          Putina

pozdro
          • Gość: adas; Re: człowieku,czy ty rozumiesz co mówią ... IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 23.11.04, 11:29
            Gość portalu: sm napisał(a):

> do Ciebie z ekranu. Ludziska oglądają kilka wydań wiadomości dzienie i nic
            nie
            > łapią. (Tak na marginesie czytałem, że tylko 20% widzów rozumie prognozę
            pogody
            >
            > (sic!))
            > Buzek jest eurodeputowanym - nie może powiedzieć wybierzcie pana X lub Y.
            Rola
            > jaką ma do spełnienia jako obserwator wyborów na Ukrainie to stwierdzenie czy
            > były uczciwe i tylko na ten temat się wypowiada.
            > Jeśli powie wybierzcie pana X bo Y jest be niczym się nie będzie różnił od
            > Putina

no i co?? w poniedzialek po 19:00 (czasu polskiego), czyli tuz po
            zamknieciu lokali wyborczych polska telewizja publiczna pokazala
            Siwca i Buzka, ktorzy mowili, ze nie zauwazyli (nie wiedza) o
            wiekszych nieprawidlowosciach przy wyborach; jak to mozliwe, ze
            od tego czasu z wielu ust politykow, z OBWE, z USA, wreszczie
            z samej Unii padalo stwierdzenie, ze wybory zostaly prawdopodobnie
            sfalszowane; a Buzek i Siwiec kilka minut po zakonczeniu glosowania
            nie mogli powiedziec, ze "przetwarzaja informacje od obserwatorow",
            tylko musieli mowic, ze "znacznych nieprawidlowosci nie bylo"??

ciekaw jestem, co powiesz jezeli zostanie ostatecznie udowodnione
            (i przyjete przez Unie i panstwa europejskie), ze wybory byly
            sfalszowane; jak wtedy obronisz wypowiedz Buzka i Siwca?

adas;
            • Gość: sm Re: człowieku,czy ty rozumiesz co mówią ... IP: 193.193.181.* 23.11.04, 12:05
              info.onet.pl/1013251,12,item.html
              pozdro :-)
            • Gość: Pandada Re: człowieku,czy ty rozumiesz co mówią ... IP: *.ceron.pl 23.11.04, 13:05
              Daj spokój człowieku. Skoro nie widzieli to mają mówić, że widzieli fałszerstwa? Nie są Giertychem ani Lepperem. Nie mają tam przecież statusu FBI w USA, że pokażą legitkę i wszejdzie wejdą i przesłuchają każdego.
        • and192 Re: Spokojna noc w Kijowie, dziś kolejne protesty 23.11.04, 13:52
          Panie Adas, Buzek chyba dobrze mówi. Demokracja polega na tym, żeby wybory były
          uczciwe, a nie na tym, żeby akurat Juszczenkę wybrać. Oczywiście, w
          demokratycznej zabawie - na co Korwin-Mikke uwagę zwracał - jest możliwość
          paradoksalna demokratycznego wybrania antydemokratycznego dyktatora, co się w
          1933 roku pokazało w Niemczech. Ale jednak - mimo tych niebezpieczeństw - nie
          ma na razie lepszej formy politycznej niż demokracja.
    • Gość: useR Brawo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.04, 08:07
      Niech żyje Wolny Naród Ukrainy! Walczcie o swoje! Jestem całym sercem z Wami.
      • Gość: olka Sche ne vmerla Ukraina! IP: *. / *.B2.srv.t-online.de 23.11.04, 08:12
        Ukraina teraz Polski bardzo potrzebuje. Doczepmy wiec sobie chociaz cos
        pomaranczowego do ubrania, jesli nie mozemy manifestowac. Ktorys z kolei dzien
        mam obwiazany nadgarstek jaskrawopomaranczowa chusta.
        KAZDY moze choc tyle zrobic.
        • Gość: Berger Re: Sche ne vmerla Ukraina! IP: 217.153.52.* 23.11.04, 09:29
          Warszawiacy mogą też iść na manifestację pod ambasadę ukraińską. Mam zresztą
          nadzieję, że podobne demonstracje odbędą się również w innych dużych miastach.
          Szcze ne wmerła Ukraina!
        • Gość: pandada Re: Sche ne vmerla Ukraina! IP: *.ceron.pl 23.11.04, 13:22
          Zakład Oczyszczania Miasta i drogowcy solidaryzują się z kozackimi braćmi
    • Gość: dudus Re: Spokojna noc w Kijowie, dziś kolejne protesty IP: *.cpe.vic-2.comcen.com.au 23.11.04, 08:10
      generalnie zgadazm sie z tym ze ukraina powinna sie nei zgodzic z tymi
      wtyborami, i nie moze przejsc nad tym do porzadku dziennego. niemniej jednak
      jesli myslisz ze rozlew krwi spowoduje rzeczywista interwencje z zewnatrz, to
      sie gruuubo mylisz. nikt nie podejmie zadnych innych krokow poza rezolucjami
      srucjami i innymi gowno wartymi wypowiedziami.
      tak neistety jest ten swiat skonstruowany.
      nikt sie dla ukrainy nie narazi rosji tak samo jak nie narazali sie dla polski.
      nawte ghdyby otwarcie wojsko weszlo i spacyfikowalo cala litwe. jak sobie
      wyobrazasz interwencje z zewnatrz????
      kto tam posle swoje wojsko??
      a poza tym czy chcialbys otwartego konfliktu polski z rosja. takiego
      prawdziwego konfliktu??
      bo ja nie.

dudus
      • Gość: dudus Re: Spokojna noc w Kijowie, dziś kolejne protesty IP: *.cpe.vic-2.comcen.com.au 23.11.04, 08:12
        powyzsza wypowidz jest skierowana do " killkamil ( pierwszy post)
        • Gość: polak mały Zamknąc granice Rosjanom, otworzyc Ukraincom!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.04, 08:57
          To nasza wina ze dzis Ukraincy sa podzieleni, bo my Europejczycy traktowalismy
          ich jak brud, pozamykalismy im granice, nie pozwalalismy im na prace, nie
          pomagalismy im finansowo!
          Dawalismy Ukrainie zwasze poczucie ze jest krajem 3 klasy, a Chirac i Schroder
          liza tylke Putina, fuu!
          Trzeba ograniczyc Rosje, ona chce kontrolowac Europe, chce miec dosieg
          jaknajblizej, Bilaorus, Ukraina-
          nie wpuszczajmy Rosji do WTO, ponakladajmy im Restrykcje, utrudnijmy im wejscia
          do Europy Zachodniej, odmawiajmy im wizy, a w zamian, otwp\orzmy drzwi
          Ukrainom, pozwolmy im pracowac, podrozowac swobodnie po calej Europie, to benda
          conajmniej wiedzieli ze jest o cos walczyc, ze sie oplaca!
          • Gość: Anka polak mały na prezydenta! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.04, 09:08
            Ukrainy!
    • Gość: primary Re: Spokojna noc w Kijowie, dziś kolejne protesty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.04, 08:27
      heheheh no i znow sie opozycja "pomylila" .. heheh pewnie z reszta ich pewnych
      informacji jest tak samo...jak przychodzi co do czego to fakty okazuja sie
      inne...no zle czego to sie spodziewac po potomkach UPowskich siepaczy
      smierdzacych czosnkiem...
    • Gość: Rayus Krew za Polityke? IP: *.arcor-ip.net 23.11.04, 08:28
      Nie ma takiego polityka, na wschodzie i na zachodzie, za ktorego warto nastawiac
      karku. Ludze beda ranni ,moze zabici;w najlepszym wypadku przemarzna do kosci,
      a pierdo...ny polityk bedzie liczyl kase, zarl kawior kombinujac jak w chwale
      przejsc do histori.
      • Gość: kresowiak Re: Krew za Polityke? IP: 193.30.41.* 23.11.04, 09:19
        racja!
        walcza o wladze dwie grupy mafijne, nie ma za co umierac;
        Juszczenko przeciez juz byl u wladzy; niech ktos mi powie ze przy nim kradli
        mniej. Obydwa graja na sentymetach: jeden na zachodnim , drugi na wschodnim.
        • Gość: anuszka kim jest Juszczenko a kim Janukowycz IP: *.ha3.agh.edu.pl 23.11.04, 12:39
          > racja!
          > walcza o wladze dwie grupy mafijne, nie ma za co umierac;
          > Juszczenko przeciez juz byl u wladzy; niech ktos mi powie ze przy nim kradli
          > mniej. Obydwa graja na sentymetach: jeden na zachodnim , drugi na wschodnim.

Nie pitol, jak nie wiesz!

KIM JEST JUSZCZENKO

Nie wiem, czy wiecie, ale Juszczenko w 1993 był prezesem ukraińskiego banku
          centralnego. Udało mu się ustabilizować rynek finanasowy, wprowadzić w 1996
          ukraińską walutę hrywnę (wowczas obowiazywala pseudo-waluta "karbowańce") i
          ustrzec krajową gospodarkę przed wpływem kryzysu finansowego z sierpnia 1998.
          W grudniu 1999 objął stanowisko premiera kraju. Przez 16 miesięcy przeprowadził
          serię istotnych reform gospodarczych zwiększając dyscyplinę fiskalną, likwidując
          rządowe subsydia, urynkowiając rolnictwo i uzdrawiając klimat dla inwestycji,
          zanim w kwietniu 2001 r. został usunięty przez koalicję komunistów i ukraińskich
          oligarchów.

Taki ukrainski Balcerowicz. Wedlug mnie dobrze to o nim swiadczy. Bez niego na
          Ukrainie byloby jeszcze gorzej niz jest.

KIM JEST JANUKOWYCZ

Przed objęciem stanowiska premiera był gubernatorem okręgu donieckiego.

Janukowycz cieszy się poparciem establishmentu ukraińskiego, który jest
          finansowo zainteresowany w utrzymaniu władzy obozu Leonida Kuczmy. Oponenci
          zarzucają Janukowyczowi kryminalną przeszłość - w młodości był trzykrotnie
          sądownie karany, w tym za ciężkie uszkodzenie ciała i rabunek, i dwukrotnie
          odbywał karę pozbawienia wolności.

W trakcie kampani wyborczej na prezydenta głosił hasła lewicowe takie jak
          zwiększenie pomocy socjalnej i subsydiów do bankrutujących post-komunistycznych
          molochów oraz prorosyjskie jak uczynienie językiem urzędowym rosyjskiego, walka
          z ukraińskim nacjonalizmem oraz integrację gospodarczą z Rosją zamiast z Europą.

Ten pan chyba niczym szczegolnym nie zasluzyl sie dla Ukrainy.
          • Gość: kresowiak Re: kim jest Juszczenko a kim Janukowycz IP: 193.30.41.* 23.11.04, 14:08
            zgadzam sie co do Janukowicza!

A czy nie jest dziwnie ze obydwaj co Juszczenko, co Janukowicz zostali wybrani
            przez Kuczme na premjera. A nie smeszy to ze Juszczenko ktury jest starszy od
            Janukowicza i cale zycie przepracowal w sowieckiej bankowosci i byl partyjnym
            raptem sie zrobil wojownikiem o niepodleglosc i demokracje. W dadatku biorac
            pod uwage korupcje na ukrainie gdzie wszystko sie sprzedaje i kupuje i
            naprzyklad posada ministra kosztuje od 1-3 millionow dolarow, mozna tylko
            zalowac tych mlodych ludzi na placu ktorzy mysla ze walcza o demokracje i
            wolnosc. Cos takiego bylo w rosji w 1991 roku i wszyscy wiemy czym sie to
            skonczylo. Sytuacja na ukrainie jest znacznie prostsza: wszystko co mozna bylo
            ukrasc od panstwa juz zostalo ukradzione, teraz trzeba odbierac od tych kto juz
            ukradl a na to potrzebna wladza. To sie dzieje w mniejszym lub wiekszym stopniu
            jak w bylym zssr (yukos) tak i w europie wschodniej.

juz nie mowie o tym ze dla Polski nacionalizm ukrainski jest znacznie gorszy od
            rosyjskiego (WOLYN).
    • Gość: architekt Re: Spokojna noc w Kijowie, dziś kolejne protesty IP: 212.160.252.* 23.11.04, 08:30
      Nie pieprz głupot koleś! Jutro jadę tam na delegację (po raz 8-my zresztą) i
      nie mam wcale zamiaru być uczestnikiem Twojej upragnionej krwawej jatki. TV i
      gazety kreują Juszczenkę na skrzywdzonego i oszukanego polityka, a jest on
      takim samym hipokrytą jak Janukowycz. Po co ściąga ludzi na Chreszciatik (bo
      tak się prawidłowo pisze nazwę tej ulicy)? Wcale nie zależy mu na dobru
      Ukraińców, tylko nie może sie pogodzić z przegraną w wyborach (inna sprawa, czy
      uczciwych) i rozpaczliwie walczy o stołek. Myśl na przyszłość - to, że siedzisz
      w domciu i klepiesz w necie takie posty nie znaczy, że inni Twoi ziomkowie nie
      jadą na przykład do Kijowa albo innego Bagdagu i nie są narażeni na
      niebezpieczeństwa. A poza tym większości Ukraińców lata kto zostanie
      prezydentem, bo jest to kraj tak skorumpowany (wiem, doświadczenie:-(((), że
      dramatycznej zmiany w ich życiu jeszcze długo nie będzie, niezależnie kto
      będzie nimi rządził. Pozdro.
      • Gość: a Chreszczatyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.04, 09:24
        Chreszczatyk
    • Gość: nearby Re: Spokojna noc w Kijowie, dziś kolejne protesty IP: *.durrpol.com.pl 23.11.04, 08:30
      Po raz kolejny mamy okazję się przekonać kto Polską rządzi. Na naszych oczach
      dzieje się historia. Biernota Europy jest standardem. Zaczynam dostrzegać że i
      my stajemy się Europejczykami. Po raz pierwszy od kilku lat Kwachu miał okazję
      zaistnieć na scenie politycznej - niestety zabrakło mu odwagi (jego koledzy też
      stoja na boczku)- więcej wojska do Iraku! Tam są nasze ineresy!
    • Gość: masarz Dlaczego czerwony knur nie kwiczy? IP: *.chello.pl 23.11.04, 08:35
    • Gość: K Za...ć Putina sku..syna i ruskich faszystów z Don IP: *.visp.energis.pl 23.11.04, 08:51
      Za...ć Putina sku..syna i ruskich faszystów z Doniecka!!! Ukranino wytrzymaj!!!
      Dacie radę, Na zdrowie!!!!!
      • Gość: Ukrainiec z Kijowa Wytrzymamy, Przyjacielu! IP: *.ukrdgri.gov.ua / 212.26.134.* 23.11.04, 09:46
        Nie potrzebujemy mieć tego bandytę-recydywistę janukowicza za prezydenta!!!
        ---

Gość: K 23.11.2004 08:51 + odpowiedz
        Za...ć Putina sku..syna i ruskich faszystów z Doniecka!!! Ukraino wytrzymaj!!!
        Dacie radę, Na zdrowie!!!!!
      • Gość: Patrioty Re: Za...ć Putina sku..syna i ruskich faszystów z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.04, 13:08
        Juszczenko na prezydenta a Janukowycz na je..ata
    • Gość: menuet demokracja IP: *.com / *.swiebodzin.net 23.11.04, 08:53
      Okazuje się,ze to taki system społeczny ,który umożliwia
      rozstrzygnięcia 'siłowe'. Opozycja ,powołując się na demokrację, za pomocą
      strajków i demonstrancji oraz anarchii podważa wynik ,który z założenia jest
      uzyskany demokratycznie. Rząd ,za pomoca konstytucyjnych narzędzi , mówi, że
      wyników demokratycznych będzie bronił.
      Świat jest zainteresowany uszczupleniem wpływów Rosji,podważa wynik, podważa
      także demokracje.
      Przypomniał mi się Janusz Korwin-Mikke , który wypowiedział mądre stwierdzenie;
      ..."każda decyzja podejmowana na podstawie głosowania jest 'całkiem
      przypadkowa'.." . Niewielki bowiem odsetek głosujących wie o co w tym
      głosowaniu chodzi , a poza tym nigdy głos profesora nie jest równoważny
      głosowi 'menela'.
      Czyżby ta cała 'demokracja' to kolejna 'religia' dla ubogich?
      Historia uczy ,że chyba tak.
      • synziemi Re: demokracja 23.11.04, 09:49
        Gość portalu: menuet napisał(a):

> Okazuje się,ze to taki system społeczny ,który umożliwia
        > rozstrzygnięcia 'siłowe'. Opozycja ,powołując się na demokrację, za pomocą
        > strajków i demonstrancji oraz anarchii podważa wynik ,który z założenia jest
        > uzyskany demokratycznie.

Alez oczywiscie! Tak samo demokratycznie jak w wyborach w czasach PRL-u!

> Przypomniał mi się Janusz Korwin-Mikke , który wypowiedział mądre
        stwierdzenie;

LOL! Powolywanie sie na wypowiedzi J-K-M to takie publiczne intelektualne
        harakiri. :)
    • kurzeluf Re: Spokojna noc w Kijowie, dziś kolejne protesty 23.11.04, 09:16
      Lepiej żeby nic się nie stało, niż gdyby miały wybuchnąć zamieszki.
      Chyba,że jesteśm przygotowani na mln. uciekinierów
      Chyba,że mamy pewność,że choć 1 żołnierz z zewnątrz im pomoże
      Chyba,że wierzymy iż demokracja sama w sobie jest jakąś wartoscią
      Chyba,że zapominamy iż Ukraina ma pretensje do ziem polskich z Tarnowem
      włącznie
      Bo nie przypuszczam,że daliśmy się zmanipulować
    • Gość: voxo No i wielka klapa polityki wschodniej IP: *.net.autocom.pl 23.11.04, 09:23
      Jak zwykle prezydent wszystkich polakow i ministerstwo spraw zagranicznych
      osiagnelo niebywaly sukces w polityce zagranicznej gdy rosjia odbuduje imperium
      wraz z ukraina to znow pochyli sie nad nami tylko silna i niepodlegla ukraine
      moze dacd poczucie bezpieczenstwa Polsce.
    • Gość: m3 Re: Spokojna noc w Kijowie, dziś kolejne protesty IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.11.04, 09:30
      jeżeli władza zacznie pacyfikować opozycję wówczas cały cywilizowany świat
      powinien doprowadzić do jej zmiany
      mam nadzieję że we wprowadzaniu demokracji na Ukrainie kraje Zachodu będą
      bardziej zdeterminowane niż było to kilka lat temu w Serbii
      niedawno była rocznica wyborów lokalnych w Serbii które także zostały
      sfałszowane przez tamtejszych zbrodniarzy
      NATO wtedy nie podjęło interwencji (co jest skandalem zważywszy na to że
      interweniowało dopiero 2 lata później mając gdzieś serbską demokrację)
      serbska demokracja do dziś jest niedojrzała m.in. z powodu właśnie polityki
      Zachodu; nie można pozwolić obecnie aby takie błędy podjęto teraz wobec
      Ukrainy zagrożonej zbrodniami obecnej (jeszcze) władzy
      uważam że jeśli zginie chociaż jedna osoba popierająca opozycję - Janukowycz
      i Kuczma powinni być ścigani międzynarodowymi listami gończymi

ps. to trzeci wątek w którym puszczam ten sam tekst
      • adam81 Re: Spokojna noc w Kijowie, dziś kolejne protesty 23.11.04, 09:45
        no to już by należało - gongadze sam sie nie zabil
    • Gość: szczepko i tońko A może wykorzystać zamieszanie i przyłączyć Lwów IP: *.echostar.pl 23.11.04, 09:30
      znów do Polski ?
      • Gość: primary Re: A może wykorzystać zamieszanie i przyłączyć L IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.04, 09:34
        racja, popieram, im gorzej na ukrainie tym lepiej dla nas, mam nadzieje ze uda
        nam sie podburzyc polowe tych glupkow [popierajacych jakiegos tam juszczenko
        czy jak mu tam] przeciwko drugiej polowie polglowkow, bedzie w tedy okazja do
        wkorczenia zbrojnego, z jednej strony my z drugiej rosjaniei mysle ze damy
        rade, trzymam kciuki za nasz rzad i prase bo poki co dzialaja nawet skutecznie,
        pozdrawiam prawdziwych Polakow
        • bombay_saphire Re: prawdziwy Polak 23.11.04, 09:50
          a ja na ciebie leje idioto - TAK dla demokratycznej Ukrainy !
        • synziemi Re: A może wykorzystać zamieszanie i przyłączyć L 23.11.04, 10:04
          Ja nie moge... Co za ciemnota!
        • Gość: IOpa Re: A może wykorzystać zamieszanie i przyłączyć L IP: *.t17.ds.pwr.wroc.pl 23.11.04, 10:38
          Ty chyba postradales zmysly "prawdziwy Polaku", Lwów tylko przez mały okres czasu swojego istnienia był pod panowaniem Polski. Nie zapominaj kto go załozyl, i dla kogo...
          • Gość: pandada Re: A może wykorzystać zamieszanie i przyłączyć L IP: *.ceron.pl 23.11.04, 13:44
            Ale jak to krótko pod panowaniem Polski?

"W 1018 roku Bolesław Chrobry pokonał Ruś w tzw. wyprawie kijowskiej, podczas której odzyskał dla Polski "Grody Czerwińskie", aby w 1031 roku znów je utracić. W roku 1070 ziemie te odzyskuje Bolesław Śmiały, ale w 1079 roku ziemie te znów na dłuższy czas wracają pod panowanie kniaziów ruskich"

"Po tym jak otruto Bolesława (Trojdanowicza) w 1340 roku, Kazimierz udał się na wyprawę sukcesyjną, zdobywa Lwów. Miasto uległo wówczas niemal całkowitemu zniszczeniu, z tego względu król zdecydował zmienić nieco lokalizację miasta i wybudować w nim warownego zamku. W tym okresie jego staraniem powstaje we Lwowie kościół katedralny. W 1356 r. Lwów uzyskał prawo magdeburskie, a w 1380 prawo składowe i inne przywileje handlowe"

"W 1390 roku Królowa Jadwiga z Jagiełłą przyłączają ostatecznie Lwów do Polski. Miasto było związane z Polską niemal sześć wieków, nawet fakt, że było przez pewien okres pod zaborem austriackim nie wpłynęło na jego polski charakter. W dniu 22. IX. 1939 r. wkroczenie wojsk rosyjskich do Lwowa rozerwało związek miasta z Polską."

za www.vilher.com/lwow/Lwowhistory.html

Dodam jeszcze, że ja nie mam żadnych pretensji do Lwowa ani Wilna.
        • marbolo !!!A może lepiej się zastanów co piszesz o Lwowie! 29.11.04, 22:13
          Witam!
          Jestem Polakiem ze Lwowa. Mieszkając od kilkunastu lat w Polsce ubolewam nad
          brakiem zrozumienia Polaków czym jest Lwów jakie jest jego znaczenie dla Polski
          i Ukrainy.

Niecierpię jak o kresach wypowiadają się goście, którzy pojęcia o nich nie
          mają. Co prawdza nie jestem historykiem ale o moim mieście wiem to co
          powienienem.

Po pierwsze Lwów został założony przez Ukraińców w XIII wieku! Polskie
          własnościowo to miasto stało się ok. XV wieku. Kulturowo jest bardzo ważne dla
          Polski (jedno z 3 największych polskich ośrodków kulturalno-naukowych).
          Ideą tego miasta jest jego wielokulturowość!!! M.in. Polska przyczyniła się do
          wielokulturowej tożsamości miasta. W czasach poprzedzających zabór austriacki
          oraz w czasie zaboru to jego wielokulturowośc pozwoliła na szybki rozwój i
          zdobycie pozycji wielkiego ośrodka kulturalno-naukowego.
          Dla mnie, Polaka, jest to miasto Polskie. Ale tak samo dla Ukraińca który się
          tam urodził i wyrósł jest ono w równym stopniu Ukraińskie jak Poskie jest dla
          mnie. Nie odbierajmy im tego prawa, tak jak odebrał nam to prawo Stalin. Wtedy
          zachód machnął ręką na to co się stanie ze Lwowem i kresami.
          Cieszę się, że teraz za sprawą Polski, zachód nie powtórzył tego błedu znów.
          Dzisiaj gdy cały zachód patrzy na Ukrainę jestem dumny z mojego narodu który
          przyczynił się do tego że zachód nie przeszedł obojetnie obok Ukrainy tak jak w
          przypadku Czeczenii.
          Podsumowując chcę powiedzieć, że owszem myśl o tym że Lwów mógłby być teraz w
          granicach Polski, łechce serducho, ale nie może się to stać kosztem Ukrainy!!!
          Zobaczcie co się teraz dzieje we Lwowie.... obraz nędzy i rozpaczy... czy to
          wina Ukrainy??? Nie! Zobaczcie co sie dzieje obecnie na wschodnich terenach
          Polski... bieda. W polsce Lwów prawdopodobnie byłby tak samo biedny. Lwów traci
          swoją tożsamość, swoją wielokulturowośc!!!
          Jeśli chcemy jeszcze zobaczyć potęgę Lwowa, musimy wspólnie Narodem Ukraińskim
          pozwolić temu miastu wrócic do jego wielokulturowości. Mocna, Wolna,
          Demokratyczna Ukraina w strukturach Unii Europejskiej to szansa m.in. dla
          Lwowa. Lwów jako stolica euroregionu Galicyjskiego oto perspektywa mojego
          miastaiasta, mocnego i walecznego jak Lwy które wiecznie spoczywają na straży u
          jego bram!!!

Jak pokazały ostatnie wydażenia my Polacy wcale nie czujemy nienawiści do
          Ukraińców, wręcz przeciwnie w trudnych chwilach spieszymy im z pomocą. Jestem
          pewien że Ukraińcy zrobiliby to samo dla nas, bo tacy są, znam ich. To
          wielkoduszny słowiański naród tak jak my!
          Ostatnie wydarzenia to historyczna chwila. Teraz widać kto przyjaciel a kto
          wróg...
          Pozdrawiam Was Bracia Ukraińcy!!!
          Nas ye bahato i Nas ne podolaty!!!
      • Gość: Goofy Re: A może wykorzystać zamieszanie i przyłączyć L IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.04, 10:10
        IDIOTA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
      • Gość: M Re: A może wykorzystać zamieszanie i przyłączyć L IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.04, 10:22
        A może byś się zastanowił, co piszesz!!!!!!!!!!!!?????????????
      • Gość: hobo Re: A może wykorzystać zamieszanie i przyłączyć L IP: *.gdynia.mm.pl 23.11.04, 10:51
        Nie, poroniony pomysł. Granice są wytyczone i okupione cierpieniem, ofiarami i
        brutalnymi przesiedleniami. Chcesz ładować sie w to bagno na nowo? Zajmij się
        lepiej rodziną i uczciwą pracą
    • Gość: robert Re: Spokojna noc w Kijowie, dziś kolejne protesty IP: *.com.pl / *.kler.pl 23.11.04, 09:35
      Cały czas nie mogę pogodić się z tym co tam się stało i ciągle myślę, że my
      jako najbliśi sąsiedzi zrobiliśmy zdecydowanie za mało dla demokracji na
      Ukrainie. Cały czas myślę co można i co powinniśmy zrobić i dochodzę do wniosku
      że wszystkie organy państwa powiny wyrażnie wystąpić z protestem i potempieniem
      dla działań uzurpatorów. WZYWAM Pana Panie Prezydencie niech pan przerwie
      wkońcu milczenie i przemówi bespośrednio do Kuczmy .
      • Gość: primary Re: Spokojna noc w Kijowie, dziś kolejne protesty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.04, 09:38
        Im gorzej na ukrainie tym lepiej dla nas, mam nadzieje ze uda nam sie podburzyc
        polowe tych glupkow [popierajacych jakiegos tam juszczenko czy jak mu tam]
        przeciwko drugiej polowie polglowkow, bedzie wtedy okazja do wkorczenia
        zbrojnego, z jednej strony my z drugiej rosjanie i mysle ze damy rade, trzymam
        kciuki za nasz rzad i prase bo poki co dzialaja nawet skutecznie,
        • Gość: anuszka Re: Spokojna noc w Kijowie, dziś kolejne protesty IP: *.ha3.agh.edu.pl 23.11.04, 12:41
          Skini powinni miec zabroniony dostep do internetu :-PPP
      • Gość: Anka Re: Spokojna noc w Kijowie, dziś kolejne protesty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.04, 09:38
        Kuczma baczność! Kwaśniewski przemówi! przyganiał kocioł garnkowi
    • Gość: Szafi Hej Hej Hej Sokoły! IP: 217.153.88.* 23.11.04, 09:56
      Ukraino walcz!
      • Gość: Michał UKRAINCY, POPIERAMY WAS!!!!! WALCZCIE!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.04, 10:18
        UKRAINCY - NIE DAJCIE SIĘ!!!!!!!, JAK SAMI NIE WYWALCZYCIE WOLNOŚCI, TO NIKT
        WAM NIE POMOŻE!!!!!!!!! NIE LICZCIE NA RZĄDY CZY ORAGNIZACJE MIEDZYNARODOWE,
        LICZCIE NA SIEBIE!!! DACIE RADĘ, TO NAJLEPSZY CZAS NA PRZEWRÓT. POPIERAMY
        WAS!!!!
        • Gość: wild stein POPIERAM WALCZCIE Z IMPORTOWANYMI AGENTAMI USA IP: 81.15.189.* 23.11.04, 12:03
          Którzy zamienią ten kraj w pustynie jeśli tylko przejmą władze. Bedzie taka
          'demokracja' jak w Polsce - procesy za demonstracje antywojenne w Iraku.Ukraińcy
          tego chcecie?
          • Gość: LES Re: POPIERAM WALCZCIE Z IMPORTOWANYMI AGENTAMI US IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.04, 13:30
            Stein, you are not only wild but stupid as well.
    • Gość: wolna ukraina DZISIAJ 19.00!!!!!!!!!! WARSZAWA, POD AMBASADĄ UKR IP: *.sejm.gov.pl / *.sejm.gov.pl 23.11.04, 10:10
      nie bądź obojętny! Przyjdź na manife popracia dla Juszczenki w Warszawie
      (19.00), Gdańsku (17.00), Krakowie (18.30)!!! WEŻ POMARAŃCZOWE DODATKI!
      • Gość: primary Re: DZISIAJ 19.00!!!!!!!!!! WARSZAWA, POD AMBASAD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.04, 10:12
        Im gorzej na tej calej ukrainie tym lepiej dla nas, mam nadzieje ze uda nam sie
        podburzyc polowe tych glupkow [popierajacych jakiegos tam juszczenko czy jak mu
        tam] przeciwko drugiej polowie polglowkow, bedzie wtedy okazja do wkorczenia
        zbrojnego, z jednej strony my z drugiej rosjanie i mysle ze damy rade, trzymam
        kciuki za nasz rzad i prase bo poki co dzialaja nawet skutecznie,
        • Gość: rupor Życzmy Ukrainie spokoju i porozumienia IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.11.04, 10:48
          Jeżeli opozycja kwestionuje wyniki wyborów, to powinna je zaskarżyć na drodze
          sądowej. Szkoda mi tych ludzi, którzy zawierzyli Juszczence.
        • Gość: nop POLSKA OD MORZA DO MORZA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 81.15.189.* 23.11.04, 11:45
          Wreście! Michnik prowadz na Kijów!
          • Gość: Jerzy Re: POLSKA OD MORZA DO MORZA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.11.04, 13:51
            Naucz się najpierw pisać po polsku, niedrobiony palancie.Mam małe ćwiczenie dla
            ciebie. Jak rozszyfrować skrót NOP? Narodowe OWRZODZENIE Polski. Jedź na
            Białoruś, tam jest ustrój, który tobie na pewno będzie pasował.
      • Gość: Igor Re: DZISIAJ 19.00!!!!!!!!!! WARSZAWA, POD AMBASAD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.04, 10:56
        Gdzie w Gdańsku?
      • Gość: jarzyna Re: DZISIAJ 19.00!!!!!!!!!! WARSZAWA, POD AMBASAD IP: *.rp.pl 23.11.04, 11:20
        KIJOW - WARSZAWA WSPOLNA SPRAWA
      • wolnaukraina Re: DZISIAJ 19.00!!! /ZACZYNAMY O 18:00!!!!! 23.11.04, 15:18
        Dlaczego się pod nas podszywasz???

Demonstarcja jest najpierw o 18:00 pod bramą UW i Pałacem Prezydenckim!!!

• wolnaukraina KTOŚ PODSZYWA SIĘ POD NAS! MANIFA O 18:00 SIĘ ZACZ 23.11.04, 15:26
          YNA POD BRAMĄ UW I PAŁACEM PREZYDENCKIM!!!!!
    • Gość: maciek Czy cos sie dzieje we Wroclawiu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.04, 10:12
      Studenci z Krakowa i Warszawy protestuja. Czy cos sie dzieje u nas we Wroclawiu?
      Jezeli tak, to niech ktos da znac.
      • Gość: chistobal Re: Czy cos sie dzieje we Wroclawiu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.04, 10:14
        tak, organizujemy male ru..ko ukrainskich kurewek, ktorych w naszym grodzie
        co niemiara sie najechalo...
    • Gość: Kamila 022-629-81-03, 012-429-29-36, 058-346-07-07 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.04, 10:14
      Numery faxów ambasady i konsulatów ukraińskich. "Parę" protestów powinno
      utrudnić im trochę pracę i zmusić do myślenia.
      • Gość: Igor Re: 022-629-81-03, 012-429-29-36, 058-346-07-07 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.04, 10:42
        Czy coś będzie działo w Gdańsku?
        • jan.kulczyk Re: 022-629-81-03, 012-429-29-36, 058-346-07-07 23.11.04, 13:51
          No pomyśl logicznie, gdzie może się coś dziać w Gdańsku?

Sądzę, że pod konsulatem Ukrainy, na Chrzanowskiego.

pozdrawiam
    • Gość: Kotb Władze Polski nie uznawajcie wyników wyborów! IP: *.olsztyn.mm.pl 23.11.04, 10:20
      Władze Polski stanowczo odrzućcie wyniki wyborów ogłoszonych przez nieobiektywną
      CKW,która ma ręce ubabrane w bagnie jak i jej zwierzchniczka, nazywająca siebie
      "władzą". Kolejne miasta ukraińskie odrzucają zwierzchność uzurpatora i uznają
      za prezydenta kandydata, którego wybrała większość narodu. Większość ta tak
      naprawdę jest miażdżąca,na korzyść kandydata opozycji, ale władze wywierały
      ogromny nacisk na społeczeństwo i bardzo wielu wyborców ze strachu głosowała na
      Janukowycza,szczególnie na wschodzie i południu Ukrainy.Prezydencie, Rządzie,
      Parlamencie Polski potępcie uzurpatorów i poprzyjcie prezydenta uznawanego i
      wybranego przez zdecydowaną większość narodu ukraińskiego.
      • Gość: MICHAŁ Re: MAREK SIWIEC NIE ZAUWAŻYŁ ŻADNYCH NIEPRAWIDŁOW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.04, 10:31
        Marek Siwiec jako szef misji Palamentu UE nie zauważył żadnych rażących naruszeń
        (pewnie popił z dawnymi kolegami:) ), a polski parlament;) przegłosował
        niedawno ustawę o likwidacjii możliwości używania języków mniejszości
        narodowych, jako urzędowych w przygranicznych urzędach, tam, gdzie mieszka duży
        procent mniejszości. Ciekawe, co myślą o tym Ukraincy mieszkajacy w POlsce, i
        jaki dajemy wyraz popieraniu demokracji takimi durnymi działaniami.
        U nas tez potrzebna jest rewolucja, żeby wywalić tych baranów!!!!!!!!!!!!!
        • Gość: Katon obawiałbym się jednego... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.04, 11:00
          ...czego chyba nie wziąłeś pod uwagę. Zwycięstwo opozycji na Ukrainie mogłoby
          spowodować zniknięcie z naszych szos Ukrainek, a to byłoby nie do zniesienia.
          Każdy wynik ma więc dobre i złe strony. A co do rewolucji - jeśli masz ochotę
          zginąć na barykadzie, proszę bardzo. Chociaż uważam, że takie potrzeby możesz
          realizować walcząc z kibicami po jakimś meczu. Przynajmniej odbędzie się to bez
          szkody dla normalnych obywateli tego państwa.
        • Gość: Pan Toranaga Re: MAREK SIWIEC NIE ZAUWAŻYŁ ŻADNYCH NIEPRAWIDŁO IP: *.ijp-pan.krakow.pl 23.11.04, 11:31
          Jego towarzysz z SLD prof. Iwiński też jako obserwator wyborów w Czeczenii
          intensywnie obserwował denko kieliszka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka