petronella.kozlowska 03.12.25, 20:07 www.facebook.com/Dirk.Nockemann.AfD/videos/916934017343471/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
petronella.kozlowska Re: Pierwszy adwent w Niemczech 05.12.25, 07:32 Zbliża się festiwal zimowy i nikt nie pisze. Dlaczego? www.facebook.com/100064416020574/videos/1884894305746891/ uploads.disquscdn.com/images/11f2b2934570e8cbfa585c42f11d1097f58ce27a3b32db160ad0a5ac3f769e05.png Odpowiedz Link Zgłoś
j-k no i co ? 05.12.25, 13:02 petronella.kozlowska napisała: > Zbliża się festiwal zimowy i nikt nie pisze. Dlaczego? - dlaczego sie zbliza ? - bo przyszedl na niego termin.... - a dlaczego nikt nie pisze ? - bo od czasu jak rozprzestrzenil sie na pol Europy - przestal byc czymkolviek szczegolnym... Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Pierwszy adwent w Niemczech 05.12.25, 14:27 Gazeta pl: Tradycję jedzenia karpia na Wigilię datuję się na okres po II wojnie światowej. Ryba była wówczas łatwo dostępna, a hodowla nie była kosztowna i trudna. I tak do dziś karp znajduje się na liście dwunastu potraw świątecznych. Kluczowe jest jednak jego odpowiednie przygotowanie - zarówno filetowanie, jak i późniejsze doprawianie. Na Slasku tradycję jedzenia karpia na Wigilię datuję się na okres od Średniowiecza. Na Gornym Slasku tradycję jedzenia pierogow ruskich, śledzi solonych na Wigilię datuję się na okres po II wojnie światowej i nie dotyczy Autochtonow lecz ludność o pochodzeniu migracyjnym. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Ostatni adwent w Niemczech 05.12.25, 16:03 caesar_pl napisał: nie dotyczy Autochtonow ... tam jeszcze jacys-tacy zostali ? a myslalem, ze wszyscy "tfoi" sa juz w Dortmundzie... Odpowiedz Link Zgłoś
boavista4 Re: Pierwszy adwent w Niemczech 05.12.25, 17:29 W obliczu ogólnokrajowego oburzenia związanego z tym, że somalijscy imigranci w Minneapolis nieustannie gwałcą ludzi, gubernator Minnesoty Tim Walz zorganizował konferencję prasową, aby zapewnić zaniepokojonych obywateli, że nie wszyscy somalijscy gwałciciele są źli. "Jestem przyjacielem wielu somalijskich gwałcicieli i naprawdę nie wszyscy są źli," powiedział Walz, przeskakując tam i z powrotem po scenie ku uciesze swoich wyborców w prasie. "Somalijscy gwałciciele to jedni z najmilszych, najmądrzejszych i najbardziej uprzejmych ludzi, jakich znam, a wielu z nich w jakiś sposób przyczynia się do gospodarki. Każdy, kto jest wobec nich uprzedzony, powinien się wstydzić siebie, siebie lub siebie." Demokraci przyznali, że choć somalijscy gwałciciele wywołali pewne napięcia wśród lokalnej ludności, która obecnie jest gwałcona, gwałt był ważną częścią somalijskiej kultury i należy go szanować. "Wszystkie kultury są równe" – powiedziała dziennikarzom Mary Moriarty z Minneapolis. "Nauczyłem się tego w szkole." W momencie publikacji tysiące somalijskich gwałcicieli zostało zmuszonych do opuszczenia kraju, by szukać osób, których jeszcze nie zgwałcili. babylonbee.com/news/walz-reminds-nation-not-all-somali-rapists-are-bad-people Odpowiedz Link Zgłoś
petronella.kozlowska caesar_pl napisał: 05.12.25, 19:03 Hodowla karpia w średniowieczu w Polsce zaczęła się dynamicznie rozwijać dzięki Cystersom (XI-XIII w.), którzy zakładali stawy w celach postnych i gospodarczych, z największymi ośrodkami w dolinie Baryczy (Milicz, Przygodzice) i okolicach Zatora (Małopolska). Polskie stawiarstwo było wówczas nowoczesne, budowano wielkie stawy na zlecenie możnowładców, a karp był ważnym źródłem pożywienia w dni postne, co zapoczątkowało długą tradycję hodowli w Polsce. Początki i rozwój Wprowadzenie: Karp dotarł do Polski prawdopodobnie w XII wieku z Czech, za sprawą cystersów, którzy propagowali hodowlę słodkowodnych ryb, zwłaszcza w okresach postu. Klasztory: Zakonnicy rozwinęli gospodarkę wodną, zakładając stawy przy klasztorach, co było odpowiedzią na zapotrzebowanie na ryby w dni bezmięsne. Wzrost znaczenia: Pod koniec XIII wieku hodowla rozkwitła, tworząc wielkie kompleksy stawowe, np. w okolicach Milicza, Przygodzic, Zatora i Oświęcimia, uznawane za najnowocześniejsze w Europie. Inwestycje: Polscy królowie i możnowładcy budowali ogromne stawy (np. staw "Zygmunt" miał 460 ha), co świadczyło o skali i znaczeniu hodowli. Dlaczego karp? Posty: W średniowieczu było około 180 dni postnych w roku, a świeże ryby były pożądanym i pożywnym mięsem. Transport: Ryby słodkowodne były trudne w transporcie na duże odległości, dlatego hodowla przykościelna i pańska była strategiczna. Tradycja: Z klasztornych stołów karp trafił na dwory szlacheckie, a stamtąd na wigilijne stoły, stając się elementem tradycji świątecznej. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Mam dlugoletnie kontakty z Klasztorem Cystersow 05.12.25, 21:40 petronella.kozlowska napisała: > Hodowla karpia w średniowieczu w Polsce zaczęła się dynamicznie rozwijać dzięki > Cystersom (XI-XIII w.), którzy zakładali stawy w celach postnych i gospodarczych, Mam dlugoletnie kontakty z Klasztorem Cystersow w Wachocku. musze im powiedziec, by wzieli sie za hodowle karpia - bo sie lenia... Odpowiedz Link Zgłoś
petronella.kozlowska Re: Mam dlugoletnie kontakty z Klasztorem Cysters 06.12.25, 05:38 > > musze im powiedziec, by wzieli sie za hodowle karpia - bo sie lenia... To fakt. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Ale jest jeden problem: 06.12.25, 12:54 petronella.kozlowska napisała: > > > > musze im powiedziec, by wzieli sie za hodowle karpia - bo sie lenia... > > To fakt. Ten Zalew pod Wachockiem (spory) jest publicznie dostepny.... Podejrzewam, ze jak Cystersi rozpoczna tam hodowle karpi, to Swietokrzyski Ludek Bozy - te karpie im zwyczajnie ZAJUMIE :) Odpowiedz Link Zgłoś
petronella.kozlowska Re: Ale jest jeden problem: 06.12.25, 14:14 j-k napisał: Stawy hodowlane były sporym źródłem dochodu dla klasztorów też i zielnik jak np. w klasztorze Seligenstadt, gdzie tenże znajduje się koło Menu, czyli tam jest wysoki poziom wody gruntowej. Mnisi produkowali nalewki lub mieszanki ziołowe i je sprzedawali. Mnisi kanalizowali też strumyki, ponieważ ryby latem szukają cenia i można było je łatwo złowić. commons.wikimedia.org/wiki/Category:Aerial_photographs_of_Kloster_Seligenstadt?uselang=de www.schloesser-hessen.de/de/bewahren/aktuelles/klosterm%C3%BChle-seligenstadt www.google.com/search?q=Kloster+Seligenstadt+muehle&sca_esv=80e9b144d433a71a&rlz=1C1EAJD_deDE1100DE1100&ei=YCk0acuHHpi8i-gP9NSisAI&ved=0ahUKEwjLt_LigqmRAxUY3gIHHXSqCCYQ4dUDCBE&uact=5&oq=Kloster+Seligenstadt+muehle&gs_lp=Egxnd3Mtd2l6LXNlcnAiG0tsb3N0ZXIgU2VsaWdlbnN0YWR0IG11ZWhsZTIIEAAYgAQYogQyCBAAGKIEGIkFMggQABiABBiiBDIFEAAY7wVItlZQyA5YnkpwAXgBkAEAmAFooAH7BKoBAzguMbgBA8gBAPgBAZgCCqAClwXCAgoQABiwAxjWBBhHwgINEAAYgAQYsAMYQxiKBcICDhAAGLADGOQCGNYE2AEBwgIZEC4YgAQYsAMYQxjHARjIAxiKBRivAdgBAcICExAuGIAEGLADGEMYyAMYigXYAQHCAgUQABiABMICCxAuGIAEGMcBGK8BwgIGEAAYFhgewgIFECEYoAGYAwCIBgGQBhK6BgYIARABGAmSBwM5LjGgB7MfsgcDOC4xuAeRBcIHBTQuNC4yyAcSgAgA&sclient=gws-wiz-serp Odpowiedz Link Zgłoś
perla.roztocza Re: caesar_pl napisał: 06.12.25, 11:39 petronella.kozlowska napisała: > karp był ważnym źródłem pożywienia w dni postne, nie tylko karp ale też bobry, z racji uznania ich za ryby bo mają na ogonie coś co przypomina rybią łuskę właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: caesar_pl napisał: 06.12.25, 14:23 Odwalilas z Wikipedii.Chodzi o popularnosc jedzenia karpia na Wigilie Bozego Narodzenia a nie o chodowle. Ze wzgledu na czesty w sredniowieczu post ryba byla rozpowszechniona,nie tylko karp. tinyurl.com/37vk9mv2 Odpowiedz Link Zgłoś
petronella.kozlowska Re: caesar_pl napisał: 06.12.25, 15:41 o 14:23 ja piszę o 14.14 o rybach w strumykach Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: caesar_pl napisał: 06.12.25, 16:11 Ok! Słowo to może pochodzić od zwyczaju niemieckich drukarzy w Nowym Jorku, którzy oznaczali płyty drukarskie wolne od błędów skrótem „o.K.”, co oznaczało „ohne Korrektur” (bez korekty). Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa2016 Re: Pierwszy adwent w Niemczech 05.12.25, 20:01 Petronellciu moze jeszcze nie wiesz ale w Polsce takie zapory na bozonarodzeniowych kiermaszach nie sa juz obce, donoszono mi o nich w ten sposob ze jak to dobrze ze nasze wladze nas chronia. Tylko za glowe sie chwytac z powodu zrozumienia przez nich tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
petronella.kozlowska monalisa2016 napisał(a): 05.12.25, 21:04 Jutro odbędzie się w Niemczech kilka demonstracji z okazji rocznicy upadku reżimu Assada w Syrii. Bez ochrony. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k nosz wez nie cuduj :) 05.12.25, 21:41 petronella.kozlowska napisała: > Jutro odbędzie się w Niemczech kilka demonstracji z okazji rocznicy upadku reżi > mu Assada w Syrii. > Bez ochrony. nosz wez nie cuduj :) sami siebie - chronic nie musza. Odpowiedz Link Zgłoś
jorl11 Re: monalisa2016 napisał(a): 05.12.25, 22:17 petronella.kozlowska napisała: > Jutro odbędzie się w Niemczech kilka demonstracji z okazji rocznicy upadku reżi > mu Assada w Syrii. > Bez ochrony. W Berlinie tez? Jutro z Moja kochanka, przyjedzie do mnie na weekend i idziemy na jakis markt bozonarodzeniowy. Nie wiem jeszcze gdzie, Berlin napewno, moze Alexanderplatz, tam w zeszlym roku bylo ladnie, moze ten przy Gedächniskirche gdzie przed laty Polak ludzi rozjezdzal, ale cos slyszalem ze na Potsdamerplatz ma jakis byc z sankami czy jakos tak. Jutro trzeba pojsc bo innego terminu nie da sie bo wyjezdzam na Hardcor wycieczke. Do Izraela kilka dni. Moja corka ze swoim nowym mezem tam byla przed miesiacem, teraz ja pojade. ElAl jest zabuchowany, hotel tez, z opcja przenoszenia jakby nagle wielkie wojny bylyby i wezme chyba tez wycieczke do Gazy, oferuja takie. Tzn nie do Gazy dokladnie ale obok. Mam juz karte na komunikacje publiczna, laduje sie z appka, eSIM sobie tez zaladuje przed wyjazdem bede mial kilka GB na izraelskim numerze. Tlumacz w moim S25+ dziala niestety hebrajskiego nie ma w nim. Ale jest arabski. Pierwszy raz bede z smartfonem i tlumaczem podrozowal. Odpowiedz Link Zgłoś
perla.roztocza Re: monalisa2016 napisał(a): 06.12.25, 11:35 jorl11 napisał: > gdzie przed laty Polak ludzi rozjezdzal, tak złodzieju, rozjeżdżał jako nieboszczyk. Nawet po śmierci mścił się na niemieckich ścierwach za spalenie Warszawy. Dlatego szmato nie zadzieraj z Polakami bo nasi przodkowie zza grobów zrobią fiku miku i rozjadą ten brudny Berlin właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
jorl11 Re: monalisa2016 napisał(a): 06.12.25, 11:54 perla.roztocza napisał(a): > jorl11 napisał: > > > gdzie przed laty Polak ludzi rozjezdzal, > tak złodzieju, rozjeżdżał jako nieboszczyk. > Nawet po śmierci mścił się na niemieckich ścierwach za spalenie Warszawy. Prawda sie nie podoba? Przeciez ten Arab to nie umial jezdzic ciezarowka, zlapal tego Polaka, kierowce, grozil mu nozem, Polak posluszny ciezarowka prowadzil gdzie ten Arab kazal. Najpierw ulicami do tego marktu a potem po ludziach. Jasne nie robil z wlasnej woli no ale na bohaterstwo to nie wygladalo. Zostal zastrzelony przez policjanta aby zatrzymac ta ciezarowke, jasne, strzelali do kierowcy, Arab uciekl bo siedzial na miejscu dla pasazera i nie wiedzieli ze to terrorysta a nie kierowca. Araba potem scigali dopadli go we Wloszech i na wszelki wypadek zastrzelili aby przed sadem nie gadal jak bylo. Wersja do glupiego ogolu jest ze Arab ciezarowke prowadzil, Polak siedzial na miejscu dla pasazera ale Arab trzymal go na muszce pistoletu no bo to byl taki czlowiek z Araba o 3 rekach. Prawda jest ukrywana ze striony niemieckiej aby Polakom znanym bohaterom, nie sypac piasku pod kola ale jak Polska wystapila aby temu kierowcy Niemcy dali jakis order niemiecki oczywiscie z renta dla jego wdowy bo jak inaczej Polak wszedzie weszy za kasa na ktora ne zapracowal, to rzad niemiecki powiedzial abyscie sie walili. Co za duzo to nie zdrowo. Odpowiedz Link Zgłoś
perla.roztocza Re: monalisa2016 napisał(a): 06.12.25, 12:08 czy wiesz złodzieju czemu my Polacy nazywamy takie szmaty jak ty Niemcem? Otóż "Niemiec" to słowo oznaczającego kogo niemego, ktoś kto mówi niezrozumiałym bełkotem. Dla innych nacji jesteś German a dla nas szmaciarz mówiący niewyraźnym jąkaniem właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa2016 Re: monalisa2016 napisał(a): 06.12.25, 14:26 Sprawa ktora po jednej jak i po drugiej stronie granicy wzbudza po dzisiejszy dzien wielkie emocje, sprawa ktora do dzis nie zostala calkowicie wyjasniona tak jak wiele innych spraw w swiecie (np. MH17, MH370, Bataclan, Nizza, Monachium, ... chocby ostatnia smierc Ch. Kirka, Odessa, itd, itd), dlaczego? Ani Jorl, ani J-K, ani Perla ani ja nie bylismy w tej nieszczesliwej ciezarowce, fakt zginelo niepotrzebnie wiele niewinnych ludzi a u tych ktorzy poniesli uszczerbki na zdrowiu czy byli swiadkami tego zostali w pewien sposob "okaleczeni" na zawsze, dlaczego, w imie czego? Pytan jest wiele, niescislosci jeszcze wiecej po jednej jak i po drugiej stronie granicy, faktem jest ze polska strona nie robila wielkiego nacisku na niemiecka by to do konca wyjasnic. DLACZEGO? Wyzywanie sie na wzajem nie ma sensu a przywolywanie historii nie jest na miejscu!!! Sama doswiadczylam na wlasnej skorze co oznacza w Polsce powiedzenie prawdy, szczerej prawdy i jakie skrajne emocje wywoluje ona, ktora za pare miesiecy wyszla na jaw. Do dzis nie uslyszamam slowa przepraszam albo mialas racje, tja. Odpowiedz Link Zgłoś
perla.roztocza Re: monalisa2016 napisał(a): 06.12.25, 15:07 monalisa2016 napisał(a): > ani Perla ani ja nie bylismy w tej nieszczesliwej ciezarowce, no ja nie byłem ale wiem, że ten Polak pojechał do Berlina z towarem a nie po to aby rozjeżdżać Niemców. To co napisał ten niemiecki szmaciarz to wybielanie muzułmańskiego terroryzmu. > Wyzywanie sie na wzajem nie ma sensu a przywolywanie historii nie jest na miejs > cu!!! Sama doswiadczylam na wlasnej skorze co oznacza w Polsce powiedzenie praw > dy, szczerej prawdy i jakie skrajne emocje wywoluje ona, ktora za pare miesiecy > wyszla na jaw. Do dzis nie uslyszamam slowa przepraszam albo mialas racje, tja Monia, a do czego ci potrzebne te przeprosiny właśnie? Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa2016 Re: monalisa2016 napisał(a): 06.12.25, 15:38 perla.roztocza napisał(a): > To co napisał ten niemiecki szmaciarz to wybielanie muzułmańskiego terroryzmu. Sluchaj perla, umiesz czytac, przeciez napisalam ze ten straszny incydent z Berlina wzbudza emocje po jednej stronie granicy jak i po drugiej i nie zostal do konca wyjasniony poniewaz w doniesieniach bylo wiele sprzecznosci. Moim zdaniem byl to akt terroru w imie czego, oto jest pytanie. > Monia, a do czego ci potrzebne te przeprosiny właśnie? Za niesluszne bardzo brutalne obrazanie. Opowiedzialam prawde i za prawde mi sie nieslusznie oberwalo, myslalam ze beda mnie gonic i linczowac az poza granice i to ludzie po ktorych bym sie czegos takiego z racji wyksztalcenie nie spodziewalam. No coz sa ludzie i ludziska i nie wszystkim wyksztalcenie pozwala na refleksje czy realne spojrzenie na fakty. Odpowiedz Link Zgłoś
perla.roztocza Re: monalisa2016 napisał(a): 06.12.25, 15:42 monalisa2016 napisał(a): > Moim zdaniem > byl to akt terroru w imie czego, oto jest pytanie. w imię zemsty za wypłacenie przez Niemców zbyt małego socjalu Arabowi właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: monalisa2016 napisał(a): 06.12.25, 15:52 perla.roztocza napisał(a): > Monia, a do czego ci potrzebne te przeprosiny właśnie? aby bylo wiadomo, ze dana osoba wreszcie rozumie o co lata. Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa2016 Re: monalisa2016 napisał(a): 06.12.25, 16:05 senioryta13 napisał: > perla.roztocza napisał(a): > > Monia, a do czego ci potrzebne te przeprosiny właśnie? > > aby bylo wiadomo, ze dana osoba wreszcie rozumie o co lata. Dziekuje Senioryta, oni widza tylko wlasny czubek nosa z krzywym zwierciadle, konsumuja to co im zaservuja media, poza rabek talerza nie potrafia spojrzec przez to nie rozumiejac ze wiele rzeczy ktore np. wydarzaja sie w Polsce maja zwiazek z wydarzeniami na swiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa2016 Re: monalisa2016 napisał(a): 06.12.25, 16:18 Tu taki przyklad Polaka ktory z Anglii wrocil "na stale" do Polski a po krotkim pobycie wrocil znowu do Anglii mimo ze stworzyl sobie w Polsce pewne podstawy jego zycia. Radze wsluchac sie dobrze w jego slowa. www.youtube.com/watch?v=73XX_B-1vN4 Ale w Polsce (nie odnosi sie to do wideo), tu przytocze cytat pana Gorbaczowa: „Wer zu spät kommt, den bestraft das Leben“ / „Kto przychodzi za późno, tego karze życie”. Odpowiedz Link Zgłoś
perla.roztocza Re: monalisa2016 napisał(a): 06.12.25, 16:32 monalisa2016 napisał(a): > Tu taki przyklad Polaka ktory z Anglii wrocil "na stale" do Polski a po krotkim > pobycie wrocil znowu do Anglii dlatego też radzę nie wracać. Po co nam ci, którzy wyemigrowali? Niech już tam siedzą i nie zawracają nam głowy. Dzięki emigracji dużo szumowin wyjechało i przestępców pospolitych. A nawet jak podjęli tam pracę to zasilali obce państwo, więc teraz spr...ć. Powinniśmy zabrać im prawa wyborcze a na koniec obywatelstwo. Obywatel polski płaci podatki w Polsce a nie u obcych właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa2016 Re: monalisa2016 napisał(a): 06.12.25, 16:37 Jestem za tym by nie mieli mozliwosci decydowania o ludziach mieszkajacych w Polsce. Tylko powinien miec ten prawa wyborcze kto mieszka na stale w danym kraju, za wyjatkiem delegacji jak i dyplomatycznych stanowisk. Odpowiedz Link Zgłoś
perla.roztocza Re: monalisa2016 napisał(a): 06.12.25, 16:43 monalisa2016 napisał(a): > Tylko powinien miec ten prawa wyborcze kto mieszka na stale w danym kraju a to niech się migranci dogadują z tamtymi krajami. Mieszkałem 2 lata w Mesynie i ani mi do głowy nie przyszło aby się domagać jakiś tamtejszych praw właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa2016 Re: monalisa2016 napisał(a): 06.12.25, 16:52 Za dwa lata nie dostalbys obywatelstwa wloskiego. Co cie sprowadzilo spowrotem do kraju ze ot tak zapytam skoro pozwolisz? Odpowiedz Link Zgłoś
perla.roztocza Re: monalisa2016 napisał(a): 06.12.25, 17:04 monalisa2016 napisał(a): > Za dwa lata nie dostalbys obywatelstwa wloskiego. Co cie sprowadzilo spowrotem > do kraju ze ot tak zapytam skoro pozwolisz? robienie biznesu mnie sprowadziło, no i odkochałem się bo nawet urocza Sycylijka nie była tak ważna aby porzucić Polskę a sprowadzenie jej do nas to tylko kłopot na karku. Poza tym, nigdy nie uważałem się za emigranta, nie mościłem sobie tam gniazdka i w ciągu tych 2 lat z pięć razy byłem w kraju właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: monalisa2016 napisał(a): 06.12.25, 17:20 perla.roztocza napisał(a): >no i odkochałem się bo nawet urocza Sycylijk > a nie była tak ważna aby porzucić Polskę a sprowadzenie jej do nas to tylko kło > pot na karku. > Poza tym, nigdy nie uważałem się za emigranta, nie mościłem sobie tam gniazdka No tak, wykorzystac i porzucic, typowe zachowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
perla.roztocza Re: monalisa2016 napisał(a): 06.12.25, 17:50 senioryta13 napisał: > No tak, wykorzystac i porzucic, typowe zachowanie. ale co rozumiesz przez słowo - wykorzystać? Bywała ze mną w Polsce ale nasz język był nie do przejścia. Ja musiałem wrócić bo raz, że chciałem a dwa biznes mi się zaczął kręcić. A ona by musiała rzucić studia więc w sumie dobrze się stało i dla niej właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k nie, Jörl , ty belkotko pro-niemiecka 06.12.25, 12:59 jorl11 napisał: > perla.roztocza napisał(a): > > > jorl11 napisał: > > > > > gdzie przed laty Polak ludzi rozjezdzal, > > > tak złodzieju, rozjeżdżał jako nieboszczyk. > > Nawet po śmierci mścił się na niemieckich ścierwach za spalenie Warszawy. > > Prawda sie nie podoba? Przeciez ten Arab to nie umial jezdzic ciezarowka, zlapa > l tego Polaka, kierowce, grozil mu nozem, Polak posluszny ciezarowka prowadzil nieprawda, Jörl ty belkotko pro-niemiecka najpierw ow Polak zostal kilka razy raniony prze owego islamuska nozem. i prowadzil juz ciezko ranny, bez mozliwosci oporu. Odpowiedz Link Zgłoś
jorl11 Re: nie, Jörl , ty belkotko pro-niemiecka 06.12.25, 13:47 j-k napisał: > najpierw ow Polak zostal kilka razy raniony prze owego islamuska nozem. > > i prowadzil juz ciezko ranny, bez mozliwosci oporu. Acha, wiec jednak to Polak trzymal kierownice i prowadzil ta ciezarowke. I tym samy rozjezdzal ludzi na tym markcie. No prosze j-k antypolski Odpowiedz Link Zgłoś
j-k nadal nie, Jörl , ty belkotko pro-niemiecka 06.12.25, 13:55 jorl11 napisał: > No prosze j-k antypolski jedz ty belkotko do Izraela. - udanego powrotu - juz nie zycze. Odpowiedz Link Zgłoś
perla.roztocza Re: nie, Jörl , ty belkotko pro-niemiecka 06.12.25, 15:15 jorl11 napisał: > Acha, wiec jednak to Polak trzymal kierownice i prowadzil ta ciezarowke. ty złodzieju szukasz przeróżnych bodźców, które by cię zdołały podniecić, co jest charakterystyczne dla impotenta jakim jesteś właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k przeciez Jörl - to prorosyjski imperialista 06.12.25, 20:06 perla.roztocza napisał(a): > ty złodzieju szukasz przeróżnych bodźców, które by cię zdołały podniecić, co je > st charakterystyczne dla impotenta jakim jesteś właśnie. przeciez Jörl - to prorosyjski imperialista wysluguje sie niemiaszkom, bo tam dorobil sie kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
petronella.kozlowska Berlin 08.12.25, 05:03 Około 3 tys. Syryjczyków świętowało w Berlinie pierwszą rocznicę upadku Assada: www.berliner-zeitung.de/mensch-metropole/sturz-des-assad-regimes-vor-einem-jahr-3000-syrer-feiern-auf-dem-alexanderplatz-li.10009104 www.facebook.com/reel/2380537535700470 Ponad milion Syryjczyków wróciło z Libanu, Jordanii, Turcji itd. do Syrii, chłopcy na ciężarówce pokazują Allach jest wielki www.bild.de/politik/ausland-und-internationales/abschiebe-debatte-eine-million-syrer-kehrte-zurueck-aber-fast-niemand-aus-deutschland-6908a6e85f5942646b2a9b80 Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Berlin 08.12.25, 08:54 CDU: Ekspert CDU ds. polityki wewnętrznej Alexander Throm apeluje o przyspieszenie deportacji obywateli Syrii. Throm zwrócił uwagę na „setki tysięcy Syryjczyków” pobierających świadczenia obywatelskie w Niemczech. Argumentował, że jest to „nie do przyjęcia dla podatników bez wystarczających podstaw do ochrony”. Syria „potrzebuje również ludzi, którzy wezmą udział w odbudowie kraju”. SPD: SPD ostrzega przed „rozmiarem zniszczeń” w Syrii Wiceprzewodnicząca frakcji SPD, Sonja Eichwede, również wezwała do deportacji przestępców i potencjalnych terrorystów do Syrii, powołując się na umowę koalicyjną. Zauważyła jednak, że sytuacja na miejscu nadal „charakteryzuje się ogromną skalą zniszczeń po ponad dekadzie wojny”. W tym kontekście deportacje „zawsze zależą od tego, czy powrót do kraju pochodzenia jest możliwy bez ryzyka w każdym indywidualnym przypadku”. Eichwede stwierdziła również, że „bardzo duża liczba osób pochodzących z Syrii” jest „wyjątkowo dobrze zintegrowana”. Wielu z nich uzyskało obywatelstwo niemieckie i zadomowiło się tutaj”. Nie da sie Syryjczykow wydalic gdyz kazdy indywidualny przypadek trzeba bedzie rozpatrzyc a po za tym nie dlatego poprzedni rzad SPD - Zieloni w trybie turbo przyznawal Syryjczykom niemeickie obywatelstwo by ich teraz z powrotem do Syrii wyslac. Coraz więcej Syryjczyków w Niemczech otrzymuje niemieckie obywatelstwo. Liczba syryjskich naturalizacji gwałtownie rośnie od 2021 r., ponieważ wielu z tych, którzy uciekli w latach 2015/2016, spełnia wymagania. W związku z tym w latach 2023 i 2024 stanowili oni największą grupę naturalizowanych obywateli. Do połowy 2024 r. liczba ta wyniosła ponad 160 000, a ponad 83 000 Syryjczyków otrzymało paszporty tylko w 2024 r. Odpowiedz Link Zgłoś
petronella.kozlowska Re: Berlin 08.12.25, 12:34 caesar_pl napisał: Coraz więcej Syryjczyków w Niemczech otrzymuje niemieckie obywatelstwo. Liczba syryjskich naturalizacji gwałtownie rośnie od 2021 r., ponieważ wielu z tych, którzy uciekli w latach 2015/2016, spełnia wymagania. W związku z tym w latach 2023 i 2024 stanowili oni największą grupę naturalizowanych obywateli. Do połowy 2024 r. liczba ta wyniosła ponad 160 000, a ponad 83 000 Syryjczyków otrzymało paszporty tylko w 2024 r. Ci którzy dostali od 2015 azyl na podstawie konwencji wojennej nie mogą być naturalizowani. Przyznawanie im obywatelstwa jest nielegalne. Z tych 240 tys. naturalizowanych Syryjczyków większość to mężczyźni, którzy uprawiają turystykę do Syrii i kupują kobiety. . www.faz.net/aktuell/politik/ausland/tourismus-boom-in-syrien-man-spricht-deutsch-accg-110684865.html Po 13 latach jako turysta do Syrii Eyade: Das Flugzeug nach Damaskus war komplett ausgebucht. Während der Reise hatte ein Kleinkind Probleme mit dem Blutdruck. Als gefragt wurde, ob es einen Arzt an Bord gibt, gingen 23 Hände hoch. Ich habe sie gezählt. 23! Da habe ich mich gefragt: Wenn wir in nur einem Flugzeug 23 Ärzte sind - was gibt es dann noch in Syrien? www.ndr.de/nachrichten/niedersachsen/braunschweig_harz_goettingen/Nach-13-Jahren-in-Niedersachsen-Erste-Reise-zurueck-nach-Syrien,syrien1150.html Odpowiedz Link Zgłoś
perla.roztocza Re: Pierwszy adwent w Niemczech 06.12.25, 15:12 a tak w ogóle Niemcy to najsmutniejszy kraj w jakim byłem. Nawet w Saudi jest weselej właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa2016 Re: Pierwszy adwent w Niemczech 06.12.25, 15:40 perla.roztocza napisał(a): > a tak w ogóle Niemcy to najsmutniejszy kraj w jakim byłem. > Nawet w Saudi jest weselej właśnie. Daj sobie siana ot tak z humorem na twoja refleksje. Odpowiedz Link Zgłoś
perla.roztocza Re: Pierwszy adwent w Niemczech 06.12.25, 16:18 monalisa2016 napisał(a): > Daj sobie siana Monia, to o Niemczech tylko dobrze albo wcale właśnie? Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa2016 Re: Pierwszy adwent w Niemczech 06.12.25, 16:22 perla.roztocza napisał(a): > monalisa2016 napisał(a): > > > Daj sobie siana > > Monia, to o Niemczech tylko dobrze albo wcale właśnie? Sorry, obnazasz sie za bardzo. 🤓🤪🤣🥱 Odpowiedz Link Zgłoś
perla.roztocza Re: Pierwszy adwent w Niemczech 06.12.25, 16:33 monalisa2016 napisał(a): > Sorry, obnazasz sie za bardzo. no coś ty, ubrany jestem właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa2016 Re: Pierwszy adwent w Niemczech 06.12.25, 16:38 perla.roztocza napisał(a): > monalisa2016 napisał(a): > > > Sorry, obnazasz sie za bardzo. > > no coś ty, ubrany jestem właśnie. 🤗🤩 Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Pierwszy adwent w Niemczech 06.12.25, 16:08 Nie wiem gdzie byles ale Niemcy jesli chodzi o liczbe zagranicznych turystow i zyski z turystyki przebijaja Polske znacznie.Ja bylem w wielu niemieckich miastach i bylo wesolo np.w Hattingen kolo Bochum: postimg.cc/gallery/rMFS81r Odpowiedz Link Zgłoś
perla.roztocza Re: Pierwszy adwent w Niemczech 06.12.25, 16:21 caesar_pl napisał: > Nie wiem gdzie byles ale Niemcy jesli chodzi o liczbe zagranicznych turystow pewnie przyjeżdżają aby szukać rzeczy w tym ponurym kraju, które im Niemcy zrabowali właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Pierwszy adwent w Niemczech 06.12.25, 18:15 Do niedawna tez było oficjalnie ze Niemcy ukradli. kultura.dziennik.pl/sztuka/artykuly/8308848,leon-wyczolkowski-obraz-wawel.html Ciekawe ile pod koniec wojny Polacy nakradli w muzeach, kościołach, dworach? Belgijskie muzea i instytucje oddały Polsce pewne skradzione przez Niemców dzieła sztuki po II wojnie światowej, ale proces restytucji jest długi, a tysiące obrazów wciąż zaginionych, z czego wiele jest w europejskich muzeach i prywatnych kolekcjach, takich jak dzieła sztuki zrabowane z kolekcji <<< >>Hartvelda >>, wciąż znajduje się poza Polską. Polska nadal poszukuje ponad pół miliona dzieł sztuki, w tym arcydzieł, które zniknęły podczas wojny, a Niemcy również zwróciły zrabowane obrazy, podkreślając swoją historyczną odpowiedzialność. polonia.tvp.pl/85377066/odnaleziono-obraz-brueghla-kobieta-niosaca-zar-skradziony-w-polsce-w-1974-roku Muzeum w Pontevedra w hiszpańskiej Galicji zwróci Polsce dwa obrazy z XV w., które zostały skradzione przez nazistów w czasie II wojny światowej i które później trafiły do Hiszpanii – poinformował agencję EFE dyrektor muzeum Juan Manuel Rey. Obrazy, które wrócą do Polski, to „Dolorosa” (Matka Bolesna) i „Ecce Homo”, pierwotnie tworzące ten sam dyptyk religijny autorstwa flamandzkiego malarza Dirka Boutsa. Niech się Polacy przyglądną dokładniej muzeom panst Zachodnich,ktore wykorzystały moment zawieruchy wojennej i "przywlaszczyly"sobie skradzione przez Niemcow artefakty. Odpowiedz Link Zgłoś
petronella.kozlowska Re: Pierwszy adwent w Niemczech 07.12.25, 11:49 caesar_pl napisał: Ciekawe ile pod koniec wojny Niemcy nakradli w muzeach, kościołach, dworach? Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Pierwszy adwent w Niemczech 07.12.25, 20:25 Ciekawe ile Jankes czy Angol albo Belg lub Holender ukradli Niemcowi to, co on ukradł? W coraz szybszym tempie Niemcy oddaja Polsce zrabowane w czasie II wojny swiatowej dziela sztuki. W sumie z przedwojennych polskich zbiorów brakuje jeszcze 10-15 tysięcy zrabowanych dzieł sztuki. W roku 2006 oddawano srednio poltora obrazu na rok. W tym roku sa to juz dwa obrazy na rok. Za niecale 10 tysiecy lat wszystkie zrabowane i zlokalizowane obrazy wroca do Polski. Rok 2006 - z okazji zwrotu z USA obrazu Matejki: W sumie z przedwojennych polskich zbiorów brakuje jeszcze co najmniej 10-15 tysięcy zrabowanych dzieł sztuki (liczba ta dotyczy dzieł udokumentowanych). Większość z nich trafiła do USA. Jak na razie - poinformował min. Winid - udaje się odzyskiwać średnio 1-2 obrazy rocznie. www.salon24.pl/u/franz-maurer/343514,niemcy-oddaja-zrabowane-w-polsce-w-czasie-wojny-dziela-sztuki Odpowiedz Link Zgłoś
petronella.kozlowska Re: Pierwszy adwent w Niemczech 08.12.25, 22:20 Hamburg www.facebook.com/reel/1429311788795318 Mainz www.facebook.com/watch/?v=1142967971243094 Wiedeń www.facebook.com/watch/?v=2101947187004714 Bruksela www.facebook.com/watch/?v=4165147837085929 ??? www.facebook.com/100034035252504/videos/1174490424800645 ??? www.facebook.com/watch?v=2173478143177353 Odpowiedz Link Zgłoś