Dodaj do ulubionych

Prawdziwa Wenezuela

05.01.26, 13:49
Wiem, ze w Europie cenzura dziala i byc moze nie wszystkie wiadomosci sa dostepne, ale niewiedza niektorych forumowiczow o tym dalekim i egzotycznym kraju jakim jest Wenezuela, jest wrecz porazajaca. Jezeli ktos wypowiada sie na dany temat, powinien jakas wiedze jednak posiadac/zainteresowac sie, ale nie, od razu jest 'gilotyna', ale nie dla osoby ktora powinna sie tam znalezc. Przypomina to sredniowiecze, kiedy to 'czarownice' byly palone na stosie.

(niestety po angielsku)

Wenezuelski tyran Nicolas Maduro nie tylko jest współwinny przestępczości zorganizowanej – on ją przewodzi.

Eksperci twierdzą, że od generałów po sędziów – najwyższa część elity politycznej i wojskowej Wenezueli jest głęboko osadzona w potężnej, rozległej siatce przemytu kokainy.

Tekst linku

Obserwuj wątek
    • monalisa2016 Re: Prawdziwa Wenezuela 05.01.26, 14:09
      Kobieto przestan robic nas za niepoczytelnych skoro sama udowadniasz ze jestes z tego kregu. Spojrz na Stany krytycznym okiem wtedy zrozumiesz to co powiedzial niegdys John Kerry (to bylo podczas pierwszej kadencji DT.), "bedac w niektorych regionach USA odnosi wrazenie ze jest sie w trzecim swiecie", cytowane z pamieci ale jest to gdzies jeszcze na wideo, szukac nie bede. Zreszta jest bardzo duzo wideo's w necie ktore potwierdzaja jego wypowiedz, wiec jak to podsumowac, a wiec: przygaduje kociol garnkowi. :-), :-)
      • senioryta13 Re: Prawdziwa Wenezuela 05.01.26, 14:19
        monalisa2016 napisał(a):

> Spojrz na Stany krytycznym okiem wtedy zrozumiesz to co powiedzia
        > l niegdys John Kerry (to bylo podczas pierwszej kadencji DT.), [i]"bedac w niek
        > torych regionach USA odnosi wrazenie ze jest sie w trzecim swiecie"

John Kerry nie odkryl Ameryki. Pytanie tylko jest, co zrobil, jaki jest jego wklad, aby to zmienic.
        Prosze, napisz o tym.
        • monalisa2016 Re: Prawdziwa Wenezuela 05.01.26, 14:56
          To samo co robi teraz pan Trump by pograzyc Stany.
          • senioryta13 Re: trzeci swiat 05.01.26, 15:02
            monalisa2016 napisał(a):

> To samo co robi teraz pan Trump by pograzyc Stany.

Widze, ze piszesz aby tylko pisac i przekomarzac sie. Pan Trump zamknal granice i o tym doskonale wiiesz.
            • monalisa2016 Re: trzeci swiat 05.01.26, 15:51
              senioryta13 napisał:

> monalisa2016 napisał(a):
              >
              > > To samo co robi teraz pan Trump by pograzyc Stany.
              >
              > Widze, ze piszesz aby tylko pisac i przekomarzac sie. Pan Trump zamknal granice
              > i o tym doskonale wiiesz.

Mylisz sie bardzo, nie mam zamiaru sie przekamarzac ale staram sie prostowac twoje niescislosci o jakich tu i gdzie indziej piszesz. Nie rozumiem jak mozna nie zauwazac ze ta osoba obnaza i niszczy samo stanowisko jak i panstwo, on nawet tego nie kryje > patrz: 250 milionow, jak i zbojeckie zdejmowanie jak i obsadzanie stanowisk w suwerennych panstwach, mam nadzieje ze dobrze te przeslanie zrozumiesz.

Trzymalam kciuki za jego wygrana ale szybko sie zorientowalam ze nie jest to czego potrzebowala by Ameryka, sadze ze pamietasz jak na poczatku ubieglego roku napisalam ze rozczarowal i zawiodl na kazdym kroku. Dzis wiem jak mi znajoma osoba z Stanow opowiedziala ze sa miejsca gdzie kiedys przykazdym domu wisiala flaga Trumpa, dzis zniknely i zmienila sie atmosfera, znaczy moja ocena zostala potwierdzona.

Piszesz ze zamknal granice, do tego jeszcze nie doszlam by zajrzec do zaoceanicznych mediow ale skoro to zrobil jak piszesz, to znaczy ze teraz boi sie konsekwecji z jego wenezualskiej rozroby, a przeciez chcial tak walczyc z przybyszami. Nic nie ma bez konsekwencji!!!!

Chiny na razie prewencyjnie reaguja, znaczy jak ty nam tak my tobie, co dalej?

x.com/Globalsurv/status/2008121070205784161
              Golabek pokoju wymuszajacy otrzymania nargrody nobla by ja jeszcze bardziej osmieszyc.

kevinbarrett.substack.com/p/trump-christmas-bombs-three-countries
              Stare dlugi, stara wdziecznosc musi sie odplacic, sadze ze wiesz o co chodzi

x.com/NatRothschild1/status/2007386888529903759
              • monalisa2016 Re: trzeci swiat 05.01.26, 19:00
                Potwierdzenie i duzo wiecej z tego co powyzej napisalam. Angleska wesje poszukaj sama sobie.

www.youtube.com/watch?v=SFBS4H8dnR8
              • senioryta13 Re: trzeci swiat 06.01.26, 16:18
                monalisa2016 napisał(a):

> Mylisz sie bardzo, nie mam zamiaru sie przekamarzac ale staram sie prostowac tw
                > oje niescislosci o jakich tu i gdzie indziej piszesz. Nie rozumiem jak mozna ni
                > e zauwazac ze ta osoba obnaza i niszczy samo stanowisko jak i panstwo, on nawet
                > tego nie kryje > patrz: 250 milionow, jak i zbojeckie zdejmowanie jak i ob
                > sadzanie stanowisk w suwerennych panstwach, mam nadzieje ze dobrze te przeslani
                > e zrozumiesz.

...a czy cieszysz sie , ze Polska jest wolna i reszta wschodniej Europy?
                Moge Ci polecic ksiazke o organizacji C.. , co robila dawno temu, jeszcze wtedy nikt nawet o trumpie nie slyszal. Chlop robi co moze, ale wychodzi, ze jego wladza nie przeskoczy sil above him.

> Trzymalam kciuki za jego wygrana ale szybko sie zorientowalam ze nie jest to cz
                > ego potrzebowala by Ameryka, sadze ze pamietasz jak na poczatku ubieglego roku
                > napisalam ze rozczarowal i zawiodl na kazdym kroku. Dzis wiem jak mi znajoma os
                > oba z Stanow opowiedziala ze sa miejsca gdzie kiedys przykazdym domu wisiala fl
                > aga Trumpa, dzis zniknely i zmienila sie atmosfera, znaczy moja ocena zostala p
                > otwierdzona.

Na 4 lipca flagi ponownie zawisna.

> Piszesz ze zamknal granice, do tego jeszcze nie doszlam by zajrzec do zaoceanic
                > znych mediow ale skoro to zrobil jak piszesz, to znaczy ze teraz boi sie konsek
                > wecji z jego wenezualskiej rozroby, a przeciez chcial tak walczyc z przybyszami
                > . Nic nie ma bez konsekwencji!!!!

Granicę zamknal zaraz po zaprzysiezeniu na 47 . Obiecywal i tak zrobil, nie potrzebowal do tego kongresu jak nam wmawial caly czas 46.

> Chiny na razie prewencyjnie reaguja, znaczy jak ty nam tak my tobie, co dalej

Teraz nalezy tylko obserwowac i uzbroic sie w cierpliwosc. Przestac słuchac 'jasnowidzow', ktorzy tez musza zarobic. Czytalam, ze spoleczenstwo juz nawet nie kupuje ksiazek anty trumpowskich, ma juz dosyc nagonki.
      • taki-sobie-nick Re: Prawdziwa Wenezuela 05.01.26, 20:50
        monalisa2016 napisał(a):

> Kobieto przestan robic nas za niepoczytelnych

Co to za konstrukcja robić nas za? I dlaczego niepoczytalnych? Niepoczytalny to taki, który w momencie popełniania przestępstwa nie był świadom, co robi. Pisanie na forum przestępstwem nie jest.
    • petronella.kozlowska Re: Prawdziwa Wenezuela 05.01.26, 15:03
      senioryta13 napisał:

> Wiem, ze w Europie cenzura dziala i byc moze nie wszystkie wiadomosci sa dostep
      > ne, ale niewiedza niektorych forumowiczow

pierwsza konferencja prasowa rządu RFN w 2026 - milczą nat temat Maduro

www.bild.de/politik/inland/venezuela-sprachlos-auftritt-der-bundesregierung-zu-maduro-695b92f74bc2f94f0273ed60
      • taki-sobie-nick Re: Prawdziwa Wenezuela 05.01.26, 20:48
        Wklejajcie linki do jakichś porządnych gazet. Jak nie "Bild", to "The Sun". To są tabloidy.
        • senioryta13 Re: Prawdziwa Wenezuela 06.01.26, 15:58
          taki-sobie-nick napisała:

> Wklejajcie linki do jakichś porządnych gazet. Jak nie "Bild", to "The Sun". To
          > są tabloidy.

Chetnie przeczytam Twoje. Z czym sie nie zgadzasz?
      • senioryta13 Re: Prawdziwa Wenezuela 06.01.26, 16:20
        petronella.kozlowska napisała:

> pierwsza konferencja prasowa rządu RFN w 2026 - milczą nat temat Maduro

podobno milczenie jest zlotem. Widac, ze nie chca sie nikomu narazic, a to juz nie swiadczy o nich dobrze.
    • karolinkawro Re: Prawdziwa Wenezuela 05.01.26, 19:20
      Dziwny temat... ale podobno 7milionów ludzi uciekło z tego kraju
      • boavista4 Re: Ach ta Wenezuela! 05.01.26, 20:54
        Pamiętam Calipso Harry'ego Belafonte - Matylda.
        Jest piękna, mam wielu przyjaciół z Wenezueli, w tym mojego szwagra i jego wenezuelska zone z Valencji. Podziwiam Gustavo Dudamel i wspaniałą Orchestra Simon Bolivar z Caracas.
        Zobaczcie co Wenezuela zawdzięcza globalnej potędze,

venezuelanalysis.com/analysis/14263/
      • don.kichote Re: Prawdziwa Wenezuela 05.01.26, 22:09
        karolinkawro napisała:

> Dziwny temat... ale podobno 7milionów ludzi uciekło z tego kraju

5?; 7?; 10?
        Mnie bardziej interesuje dlaczego? Dlaczego ludzie uciekają z kraju "siedzącego" na ropie i innych bogactwach.
        Jaki to mechanizm zadziałał, że kraj, z dużym przemysłem wydobywczym, z ogromnymi złożami ropy, w relatywnie krótkim czasie, stał się bankrutem?
    • taki-sobie-nick Re: Prawdziwa Wenezuela 05.01.26, 20:47
      To jest "The Sun". Poproszę bardziej wiarygodne źródło.

nie, od razu jest 'gilotyna', ale nie dla osoby ktora powinna sie tam znalezc

Nie rozumiem tego fragmentu - i czemu gilotyna jest w cudzysłowie?
        • boavista4 Re: Pomodlmy sie za Wenezuele 06.01.26, 02:58
          Zdjęcie profilowe tvborborema
          tvborborema

37 min
          NAPIĘCIA MIĘDZYNARODOWE W CARACAS I Mieszkańcy centralno-zachodniego regionu Caracas w Wenezueli zgłosili intensywny ruch wojskowy po tym, jak wenezuelscy żołnierze rzekomo ostrzeliwali amerykańskie drony. Zdjęcia i raporty zaczęły krążyć w sieciach społecznościowych w ostatnich godzinach.

Według świadków strzały miały miejsce w pobliżu Pałacu Miraflores, siedziby Prezydencji Republiki, co pogłębiało napięcie w stolicy Wenezueli.

Jak dotąd ani ambasada USA, ani Wenezuelskie Siły Zbrojne oficjalnie nie skomentowały sprawy. Informacje są nadal badane i nie ma potwierdzenia uszkodzenia lub przechwycenia sprzętu.

Akcja rozgrywa się w trakcie scenariusza politycznej i dyplomatycznej niestabilności, przyciągając uwagę społeczności międzynarodowej.
          www.instagram.com/reel/DTJn5T1EbeC/
      • senioryta13 Re: Prawdziwa Wenezuela 06.01.26, 16:03

> To jest "The Sun". Poproszę bardziej wiarygodne źródło.
        >
        > nie, od razu jest 'gilotyna', ale nie dla osoby ktora powinna sie tam znalez
        > c

>
        > Nie rozumiem tego fragmentu - i czemu gilotyna jest w cudzysłowie?

...moze byc i sznurek, stos, kamienie, do wyboru.

z czym sie nie zgadzasz, co podaje Sun? O tym sie pisze od dawna, ale ty z pewnoscia jestes inaczej zorientowana w temacie, chetnie poczytam.
        • taki-sobie-nick Re: Prawdziwa Wenezuela 06.01.26, 20:11
          senioryta13 napisał:

> taki-sobie-nick napisała:
          >
          > > To jest "The Sun". Poproszę bardziej wiarygodne źródło.
          > >
          > > nie, od razu jest 'gilotyna', ale nie dla osoby ktora powinna sie tam
          > znalez
          > > c

> >
          > > Nie rozumiem tego fragmentu - i czemu gilotyna jest w cudzysłowie?
          >
          > ...moze byc i sznurek, stos, kamienie, do wyboru.

Niezależnie od tego, co wstawisz, sam zwrot nadal jest niezrozumiały. "Nie dla osoby, która powinna się tam znaleźć"? "Od razu jest gilotyna"?

Robienie focha nie spowoduje, że zrozumiem. Spróbuj przeformułować (tłumaczenie na prosty polski [sarkazm]: wyrazić inaczej), to może zrozumiem.

Tabloidów nie czytam z zasady (zatem nie wiem, z czym się nie zgadzam, bo artykułu nie czytałam i nie zamierzam), ale skoro wklejasz brytyjską prasę, chyba wiesz, jakie tytuły nie są tabloidami?

Chyba że celowo wklejasz tabloid.
          • senioryta13 Re: Prawdziwa Wenezuela 06.01.26, 20:36

> senioryta13
            > > ...moze byc i sznurek, stos, kamienie, do wyboru.
            >
            > Niezależnie od tego, co wstawisz, sam zwrot nadal jest niezrozumiały. "Nie dla
            > osoby, która powinna się tam znaleźć"? "Od razu jest gilotyna"?

sorry. Wszyscy 'wieszaja' Trumpa zamiast Maduro.

> Tabloidów nie czytam z zasady (zatem nie wiem, z czym się nie zgadzam, bo artyk
            > ułu nie czytałam i nie zamierzam), ale skoro wklejasz brytyjską prasę, chyba wi
            > esz, jakie tytuły nie są tabloidami?
            >
            > Chyba że celowo wklejasz tabloid.

Ooo...to w takim razie napisz, co wiesz o tym egzotycznym kraju, chetnie poczytam.
            • taki-sobie-nick Re: Prawdziwa Wenezuela 06.01.26, 20:58

>
              > Ooo...to w takim razie napisz, co wiesz o tym egzotycznym kraju, chetnie poczyt
              > am.

Tyle co z wiki. Też ciekawe informacje. Wyguglałam porządne dzienniki angielskie, chciałam poczytać The Timesa, ale pazerne typy żądają opłaty.
              • taki-sobie-nick Re: Prawdziwa Wenezuela 06.01.26, 21:10
                "The Guardian" skupia się na ropie i na fakcie, że to ropa zainspirowała Trumpa do działania, ale dokładnie nie rozumiem, ich angielszczyzna jest dla mnie za trudna.
                • senioryta13 Re: Prawdziwa Wenezuela 06.01.26, 21:23

> "The Guardian" skupia się na ropie i na fakcie, że to ropa zainspirowała
                  > Trumpa do działania, ale dokładnie nie rozumiem, ich angielszczyzna jest dla m
                  > nie za trudna.

sprobuj przeczytac ten The sun, znam sprawe, dobrze napisali.
                  Ponizej tez jest artykul z innych zrodel.
          • taki-sobie-nick Re: Prawdziwa Wenezuela 06.01.26, 20:59
            A czy Trump powinien się tam znaleźć, oto jest pytanie. Istnieje mnóstwo innych krajów, którymi rządzi dyktator, no ale Trump nawet nie ukrywa, że chodzi o oil.
            • taki-sobie-nick Re: Prawdziwa Wenezuela 06.01.26, 21:00
              "którymi rządzą dyktatorzy" - powinno być
    • senioryta13 Re: Tren de Aragua 06.01.26, 16:40
      www.securefreesociety.org/research/weaponized-chaos/

cytat:
      "Tren de Aragua (TdA) uformował się w więzieniu Tocorón około 2012 roku, kiedy to szefowie więźniów, pranes , stworzyli system zarządzania oparty na zyskach z przemytu, zaszyfrowanych wiadomościach i patronacie, a nie na sztywnej randze. [33] Działając w ramach szerszego wenezuelskiego systemu pranato, który pozwala pranes zarządzać quasi-suwerennymi lennami za milczącą zgodą państwa, ci przywódcy przekształcili Tocorón w ufortyfikowaną enklawę z arsenałami, klubami nocnymi, basenami, małym zoo i sieciowym stanowiskiem dowodzenia. [34] Cała ta infrastruktura była finansowana za pośrednictwem la causa [35] , wewnętrznego „podatku” więziennego , i uzupełniana nielegalnymi zyskami z wydobycia złota i opłatami za przemyt migrantów. Do 2021 roku niezależni monitorzy oszacowali, że trzon kadrowy TdA liczył około 4000 członków. [36]"
      • senioryta13 Re: gang Tren de Aragua ...cd 06.01.26, 17:09
        "W miarę rozpadu Caracas miliony Wenezuelczyków przekraczały granice lądowe w poszukiwaniu pożywienia i bezpieczeństwa.

Kiedy prezydent Maduro zamknął oficjalne przejścia graniczne z Kolumbią w sierpniu 2015 roku, wywołując kryzys humanitarny i wzajemne odwołania ambasadorów, TdA wykorzystała tę próżnię. Jej pierwsze komórki graniczne utworzyły punkty kontrolne wzdłuż nieformalnych troch, pobierając od zdesperowanych migrantów opłaty za „ochronę” pod groźbą przemocy i udoskonalając taktykę transgranicznych wymuszeń."

...
        "Na początku 2022 roku chilijska policja zidentyfikowała zaledwie 26 agentów Tren de Aragua (TdA) w całym kraju; do połowy 2023 roku liczba ta wzrosła do setek , skoncentrowanych w Santiago i północnym regionie Tarapacá. [71] Równocześnie peruwiańscy śledczy namierzyli gang TdA zajmujący się wymuszeniami i handlem ludźmi w celach seksualnych w węźle komunikacyjnym Plaza Norte w Limie , gdzie gang opodatkował autobusy międzyprowincjonalne i kontrolował kręgi prostytucji. Oba rządy, głośne krytyki Nicolása Maduro, obwiniły Caracas o eksport przestępczości poprzez masową migrację i pobłażliwy nadzór więzienny."
        ...
        "Władze USA odczuły skutki w grudniu 2023 roku, kiedy FBI w El Paso w Teksasie zgłosiło 41 aresztowań związanych z TdA , co dowodzi, że diaspora Tocorón przeniosła się poza półkulę w ciągu trzech miesięcy. Tymczasem ekipy osadzone w panamskiej przełęczy Darién, przez którą w 2023 roku przedostało się ponad 520 000 migrantów , oferowały „pakiety ochronne”, które przekształcały się w niewolę za długi. Z obozów w dżungli przecierali korytarze na północ przez Kostarykę, Nikaraguę i Meksyk, wprowadzając agentów do przepływów migracyjnych do USA."
        ...
        "11 lipca 2024 r . Departament Skarbu USA uznał TdA za międzynarodową organizację przestępczą na mocy Rozporządzenia Wykonawczego 13581, zamrażając wszelkie aktywa pod jurysdykcją USA. Teksas poszedł w jego ślady 16 września 2024 r. , uznając gang za zagraniczną organizację terrorystyczną po gwałtownym wzroście liczby gangów zajmujących się wymuszeniami i kradzieżami w sklepach detalicznych w San Antonio i Houston.
        ...
        "Dodatkowo, 15 października 2025 r. prawnik uwięzionego zastępcy dowódcy TdA, „Larry’ego Changi” (przetrzymywanego w Kolumbii), zaoferował dostarczenie informacji na temat bezpośrednich powiązań gangu z reżimem wenezuelskim, w tym z Maduro, ministrem obrony Vladimirem Padrino Lópezem i Diosdado Cabello, w zamian za korzyści z kolumbijskiego programu „Paz Total” .

Wszystkim jednak polecam przeczytanie calego artykulu.

• monalisa2016 Re: gang Tren de Aragua ...cd 06.01.26, 20:54
          Wszyscy powinni isc na polnoc do USA tak jak sami zaprogramowali ich "dumnym" wyczynem.
          • senioryta13 Re: gang Tren de Aragua ...cd 06.01.26, 21:21
            monalisa2016 napisał(a):

> Wszyscy powinni isc na polnoc do USA tak jak sami zaprogramowali ich "dumnym" w
            > yczynem.

To nie slyszales, ze u nas juz sa i rozrabiaja na calego?
    • bunkum Re: Prawdziwa Wenezuela 06.01.26, 22:32
      Sluchaj,i moze cos zrozumiesz w obcym ci jezyku:
      www.youtube.com/watch?v=z_ZGkTBKlrs

• monalisa2016 Re: Prawdziwa Wenezuela 06.01.26, 23:13
        bunkum napisała:

> Sluchaj,i moze cos zrozumiesz w obcym ci jezyku:
        > www.youtube.com/watch?v=z_ZGkTBKlrs
        >
        >
        Co ty dajesz do posluchania Seniorycie Max'a Blumenthal'a? Pare dni temu zalinkowalam jej jego kanal na YT, zaraz padlo pytanie "co ja ogladam" tak jakby wysluchanie innego zdania sie nie godzilo? Wiem kim jest Max, wiem jaka pozycje reprezentuje ale wysluchanie jego sie oplaca dla ksztaltowanie wlasnej mysli i dla konfrontacji tego co nam media donosza. Ja nie musze reprezentowac jego pozycji, jego zdania ale mam prawo do konfrontacji jego wypowiedzi z tabolidami a tym tworzenia wlasnego zdania.

Co do Wenezueli i tego co Amis tam zrobili, ciekawa sytuacja sie wytwarza, nie sadze by Chiny w tej gospodarczej wojnie cos popuscily, 60 miliardow $ zainwestowanych w Wenezueli ta suma dla Chin nie lezy ma drodze. Stany przekroczyly czerwona linie, Europa bedzie musiala sie decydowac po jakiej stronie sie opowie i z jaka gospodarka. Skoro obiora strone Stanow, to bedzie oznaczac bez surowcow i ziem rzadkich czyli gospodarka na dnie > to samo bedzie dotyczc tez Stany.
    • senioryta13 Re: Zdrajcy within 06.01.26, 22:43
      www.youtube.com/watch?v=nMBazLSRKgQ

Swietna analiza.
    • senioryta13 Re: Prawdziwa Wenezuela 06.01.26, 23:40

Wenezuela w 13 punktach. Dla tych co nie znaja angielskiego, mozecie obejrzec migawki.
      slums, guns, beauty, plastic surgery, oil, corruption, hyperinflation, gangs, drugs...

Zgadnijcie ile zarabiaja wenezualczycy miesiecznie.?
      • boavista4 Re: Prawdziwa Wenezuela 07.01.26, 01:53
        senioryta13 napisał:

>
        >
        > Wenezuela w 13 punktach. Dla tych co nie znaja angielskiego, mozecie obejrzec m
        > igawki.
        > slums, guns, beauty, plastic surgery, oil, corruption, hyperinflation, gangs, d
        > rugs...

Przecież te syndromy są w każdym kraju obu Ameryk, nawet w samym raju!
    • senioryta13 Re: Prawdziwa Wenezuela 07.01.26, 13:47

"FBI i DEA włamują się do tajnego bunkra Maduro w Caracas — skonfiskowano 15 ton kokainy | Akta FBI.
      O 4:47 rano ładunek kumulacyjny rozerwał wzmocnione stalowe drzwi pod pałacem prezydenckim Wenezueli — ujawniając ostateczny dowód, którego śledczy poszukiwali przez lata. Pod Pałacem Miraflores znajdował się profesjonalnie zaprojektowany bunkier, w którym znajdowało się 15 ton kokainy o wysokiej czystości, księgi finansowe, nagrania z monitoringu i komunikacja łącząca najwyższe szczeble wenezuelskiego rządu z międzynarodowym imperium narkotykowym. To dokumentalne śledztwo szczegółowo opisuje, jak FBI, DEA, ICE, US Navy SEALs, Delta Force, Marine Raiders i wywiad armii amerykańskiej przeprowadziły skoordynowaną międzynarodową operację, która doprowadziła do demontażu państwa narkotykowego od wewnątrz. To, co zaczęło się jako podejrzenia wywiadu, zakończyło się jedną z największych konfiskat narkotyków w historii — i aresztowaniem urzędującej głowy państwa. To nie jest spekulacja. To nie jest propaganda. To udokumentowany upadek przestępczego rządu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka