Dodaj do ulubionych

jesteście głupi powiedział Trump

22.01.26, 08:27
do unijczyków.
I dodał - wy stawiacie wiatraczki a my je likwidujemy, dlatego nasza gospodarka rośnie a wasza maleje.
No cóż, trzeba by spojrzeć na wyniki gospodarcze.

Oto udział w światowym PKB właśnie:
UE
2016 rok: Udział UE wynosił ok. 22%.
2021 rok: Unia odpowiadała za 15,2% światowego PKB.
2023 rok: Udział spadł do 14,7%.
2025 rok (szacunki): Przewiduje się udział na poziomie ok. 14%.
2026 rok (prognozy): Przewidywany dalszy spadek do ok. 13,8%.

USA
2017–2019: udział USA wynosił ok. 24,2–24,6%
2021–2023: Wartość ta oscylowała między 24,4% a 26,3%.
2024: Udział 27,1%
2025: Udział wynosił ok. 26,1–26,2% PKB.
2026 (prognoza): PKB USA ma osiągnąć ok. 27,4%.
Obserwuj wątek
    • mateusz572 Re: jesteście głupi powiedział Trump 22.01.26, 09:17
      Jak zwykle perełko naginasz fakty do swojej tezy: UE jest brzydka.
      Możesz byś przytoczył najpierw źródło swoich rewelacji bo tego wymaga przyzwoitość.
      Niewątpliwie faktem jest, że USA nam odjechało trochę z PKB.
      Jednakże powód pierwszorzędny to przestawianie się gospodarki europejskiej z tanich nośników energetycznych z państwa moskiewskiego na droższe z USA i innych krajów posiadających złoża tych surowców.
      Dlatego OZE mój miły dobry kierunek. To w tej chwili najtańsza energia w mixie i uniezależniająca nas od łaski innych humorzastych.
      Przy okazji PKB UE za rok 2024 to 18,29% światowej gospodarki.
      Produkt Krajowy Brutto (PKB) w Unii Europejskiej wyniósł 19423,32 miliarda dolarów amerykańskich w 2024 roku, zgodnie z oficjalnymi danymi Banku Światowego. Wartość PKB Unii Europejskiej stanowi 18,29 procent światowej gospodarki.
      • perla.roztocza Re: jesteście głupi powiedział Trump 22.01.26, 09:31
        mateusz572 napisał:

> UE jest brzydka.

kwestia urody to sprawa względna ale niewątpliwie jej posag maleje.

> Dlatego OZE mój miły dobry kierunek. To w tej chwili najtańsza energia w mixie

tak, najtańsza, tylko rachunki droższe.
        Ceny prądu w USA i w UE:
        USA: Średnio ok. 0,14 USD/kWh (gospodarstwa domowe), 0,08 USD/kWh (przemysł).
        UE: Średnio ok. 0,25 USD/kWh (gospodarstwa domowe), 0,21 USD/kWh (przemysł).

jeżeli prąd dla przemysłu w USA jest prawie 3 razy tańszy niż w UE to jak myślisz, która gospodarka będzie efektywniejsza właśnie?
        • princesswhitewolf Re: jesteście głupi powiedział Trump 22.01.26, 16:14
          Posag maleje kosztem Chin. US tez. I to od dawna
      • felusiak1 Re: jesteście głupi powiedział Trump 22.01.26, 16:17
        mateusz napisał: To w tej chwili najtańsza energia w mixie i uniezależniająca nas od łaski innych humorzastych.

Wszystko w ręku Boga. Ta energia zależy od chmur i wiatru.
        To przestawianie gospodarki dało PKB na głowę w wysokości 34859.60 dolarów i wzrost o 1%
        Amerykańskie nieprzestawianie daje 66683 dolarów i wzrost o 2.3%

Dodatkowo te 19423,32 miliarda dolarów amerykańskich w 2024 roku to 66% amerykańskiego PKB.
        • mateusz572 Re: jesteście głupi powiedział Trump 22.01.26, 17:55
          felusiak1 napisał:

> mateusz napisał: To w tej chwili najtańsza energia w mixie i uniezależniająca n
          > as od łaski innych humorzastych.
          >
          > Wszystko w ręku Boga. Ta energia zależy od chmur i wiatru.

Boga w to nie wciągaj. Powiedz mi raczej, który kraj zajmuje drugie miejsce na świecie pod względem wielkości produkcji energii elektrycznej z wiatraków. Dla ułatwienia dodam, że pierwsze miejsce zajmują Chiny.

> To przestawianie gospodarki dało PKB na głowę w wysokości 34859.60 dolarów i wz
          > rost o 1%
          > Amerykańskie nieprzestawianie daje 66683 dolarów i wzrost o 2.3%

Jedną z przyczyn tego niższego wzrostu podałem w tym wątku. Są także inne, o których już kiedyś dyskutowaliśmy.

> Dodatkowo te 19423,32 miliarda dolarów amerykańskich w 2024 roku to 66% ameryk
          > ańskiego PKB.

Z Wielką Brytanią to 79% amerykańskiego PKB.
          Nie neguję natomiast, że trochę zwolniliśmy w stosunku do USA.
          • princesswhitewolf Re: jesteście głupi powiedział Trump 22.01.26, 18:30
            Chyba milionerzy sie tam wzbogacili bo w US teraz naprawde duzo biedy
            • mateusz572 Re: jesteście głupi powiedział Trump 22.01.26, 20:11
              princesswhitewolf napisała:

> Chyba milionerzy sie tam wzbogacili bo w US teraz naprawde duzo biedy
              >

Słuszna uwaga.
              W USA są dużo większe nierówności dochodowe niż w UE.
              Dlatego uważam, że obecnie UE jest miejscem bardziej przyjaznym do życia dla ogólnie pojętego społeczeństwa niż USA.
              Szkoda tylko, że niektórzy Polacy nie zauważają tego wieszając psy na UE, a wychwalając pod niebiosa USA.
              • princesswhitewolf Re: jesteście głupi powiedział Trump 22.01.26, 20:50
                Sa dwie tego przyczyny:

1. Część Polakow tu bywajacych mieszka w USA

2. Jest grupa z Polski zyjaca legenda USA z lat 80 albo hossy lat 90tych
              • perla.roztocza Re: jesteście głupi powiedział Trump 22.01.26, 21:04
                mateusz572 napisał:

> Dlatego uważam, że obecnie UE jest miejscem bardziej przyjaznym do życia

nie unia a Polska właśnie.
              • monalisa2016 Re: jesteście głupi powiedział Trump 24.01.26, 23:31
                mateusz572 napisał:

> princesswhitewolf napisała:
                >
                > > Chyba milionerzy sie tam wzbogacili bo w US teraz naprawde duzo biedy
                > >
                >
                > Słuszna uwaga.
                > W USA są dużo większe nierówności dochodowe niż w UE.
                > Dlatego uważam, że obecnie UE jest miejscem bardziej przyjaznym do życia dla og
                > ólnie pojętego społeczeństwa niż USA.
                > Szkoda tylko, że niektórzy Polacy nie zauważają tego wieszając psy na UE, a wyc
                > hwalając pod niebiosa USA.

Przyklady z zycia.
                Znam osobe urodzona, wychowana tu w Niemczech, wyszla za maz za Amerykanina, naturalnie w Stanch. Jej maz dostal kontrakt i czasowe przesiedlenie do Niemiec. Zona nie mogla sie doczekac kiedy kontrakt meza sie wygasnie i powroca znowu do Stanow. W rozmowie z nia nie potrafila podac argumentow dlaczego. Jej sprawa, jej zycie.

Znam Amerykanow ktorzy osiedlili sie w Niemczech na stale i nie maja najmniejszej ochoty na powrot do Stanow. Ich zdanie, w Europie zyje sie lepiej i bardziej konfortowo.

Znam malzenstwo ze Stanow ktorzy ciulali pieniedze by sobie pozwolic na dluzszy urlop w Europie. No coz nieszczescie splatalo kobiecie figla, ze zaraz na samym poczatku musiala sie udac pod opieke lekarska wlasnie tu w Niemczech. Operacja, rekonwalescencja itd. Mimo tego cos zobaczyli z Europy ale nie to co zamierzali. Ich opinia o Europie, wyzszy standard zycia, lepsza i tansza opieka medyczna mimo ze 100% kosztow musiala pokryc z wlasnej kieszeni. Pomimo niezbyt udanego wymarzonego urlopu jak sie z nimi rozmawia ciagle milo wspominaja Europe z nadzieja ze kiedys powroca spelniajac swoje marzenia ktore zostaly tym razem niespelnione w pelni przez nieszczesliwy wypadek.

Trzy zdania rozne opinie.
            • engine8t Re: jesteście głupi powiedział Trump 22.01.26, 21:23
              princesswhitewolf napisała:

> Chyba milionerzy sie tam wzbogacili bo w US teraz naprawde duzo biedy
              >

A gdzie jej nie ma?
          • felusiak1 Re: jesteście głupi powiedział Trump 22.01.26, 21:45
            mateusz napisał: Nie neguję natomiast, że trochę zwolniliśmy w stosunku do USA.

Trochę? Gospodarka rośnie o 1% rocznie. To mniej niż polowa wzrostu USA.
    • j0rl.1 Re: jesteście głupi powiedział Trump 22.01.26, 11:04
      perla.roztocza napisał(a):

> Oto udział w światowym PKB właśnie:
      > UE
      > 2016 rok: Udział UE wynosił ok. 22%.
      > 2021 rok: Unia odpowiadała za 15,2% światowego PKB.

Jakos dlaczego nie podajesz ze w 2016r do PKB EU i to w sporym stopniu sie doliczal PKB UK ktory od 2020, Brexit przestal sie doliczac do PKB Unii a zaczal sie doliczyc do Reszty Swiata. Unii przez Brexit sie PKB sporo zmniejszyl a w Swiecie troche ale zawsze zwiekszyl. Wiec to samo musi obnizyc % dla Uni
      Typowe kretactwo

Re: jesteście głupi powiedział Trump
      > do unijczyków.
      > I dodał - wy stawiacie wiatraczki a my je likwidujemy, dlatego nasza gospodarka
      > rośnie a wasza maleje.

Odsluchalem prawie cale co wczoraj w Davos Trump nagadal. Cos dla prymitywow ktorzy w te glupoty wierza ale nie znaczy ze Trump nie mial swoich waznych celow w tych klamstwach.

A wiec wiatraki a dokladnie uzyskiwanie energii ze Slonca. Calkiem zrozumiale ze on tego nie lubi. Bo USA EU zle zyczy, tez zrozumiale, i najchetniej abysmy kupowali drogie nosniki energii od niego a tez nie kupowali gdzie taniej czyli od Rosji. Zeby nie od Rosji to zrobil Trump wojne na Ukrainie, on zbroil Ukraine w swojej 1 prezydenturze i teraz musimy od niego. I ta metoda nie tylko zarabia USA ogromne pieniadze na nas, my mamy gorzej z naszym exportem bo mamy go duzo drozszy a do tego ma nas w garsci bo nam te surowace odciac moze. Jestesmy przez USA szantazowalni.
      No wiec drze morde przeciw energii ze slonca czyli tez wiatraki. To mu sie nie podoba jak cholera, nastepnym predziom USA sie tez nie bedzie podobac.

Do tego klamie ze Chinczycy nam sprzedaja wiatraki ale dla siebie juz nich nie produkuja. Chiny maja najwiecej mocy w wiatrakach zainstalowane aktualnie, wlasnie w tym roku osiagneli punkt ze skonczyl sie u nch wzrost wytwarzania CO2 czyli przyrost zuzycia energii u nich juz jest teraz z Slonca. Poza tym mam duzo wiatreakow wlasnej konstrukcaji i produkcji.

Co dzob otworzy Trump to klamie ale dla prymitywow to dziala.
      Z tym ze jeszcze raz, to jest ze strony USA racjonalne bo dla USA dobre, zeby nie bylo ze Trump glupi. Wie co robi tylko ze do tego klamie no ale jak sa masowo tacy co klamstwa lykaja wiec OK.
      • perla.roztocza Re: jesteście głupi powiedział Trump 22.01.26, 11:15
        powiedz mi czemu jak widzę twój nick to mi się rzygać chce właśnie?

j0rl.1 napisał:
        • mateusz572 Re: jesteście głupi powiedział Trump 22.01.26, 11:21

> powiedz mi czemu jak widzę twój nick to mi się rzygać chce właśnie?
          >
          > j0rl.1 napisał:

No i gdzie ta twoje empatia, o której mi wykład na forum kraj zrobiłeś właśnie.
          Poszła sobie precz?
          Nie zgadzam się z Jorłowem w paru sprawach jednakże tutaj także to tak widzę jak nasz kolega polsko-niemiecko-moskiewski.
          • perla.roztocza Re: jesteście głupi powiedział Trump 22.01.26, 11:34
            mateusz572 napisał:

> No i gdzie ta twoje empatia, o której mi wykład na forum kraj zrobiłeś właśnie.
            > Poszła sobie precz?

moja empatia nie rozciąga się na cały świat i jego okolice.
            To, że zastosowałem ją do twojej osoby nie znaczy, że mam też stosować do tej szkopskiej szmaty właśnie.
            • j0rl.1 Re: jesteście głupi powiedział Trump 22.01.26, 11:39

> moja empatia nie rozciąga się na cały świat i jego okolice.
              > To, że zastosowałem ją do twojej osoby nie znaczy, że mam też stosować do tej s
              > zkopskiej szmaty właśnie.

ja nie potrzebuje empatii, naprawde. Wiecej, ja lubie miec wrogow, im wiecej tym lepiej, wtedy sie czuje doskonale. Jak im d..e skopie.
              A Ty droga perelko jestes wyjatkowo prymitywny, co napiszesz to praktycznie czy klamstwa czy glupoty, doskonale sie Ciebie kopie w d...

Acha, ja nie mam empatii naprawde, za cholere, przyznaje bez bicia. I jestem z tego dumny.
              • j0rl.1 Re: jesteście głupi powiedział Trump 22.01.26, 12:23
                j0rl.1 napisał:

> Wiecej, ja lubie miec wrogow, im wiecej ty
                > m lepiej, wtedy sie czuje doskonale. Jak im d..e skopie.

Dodam ze jakby sie taki znalazl na Forum ktory ma moje poglady to bym sie znartwil. Bo to by znaczylo ze jest podobnie madry jak ja a ja uwazam to za niemozliwe.
                Na szczescie dotad sie taki nie znalazl w tych latach na forach, nawet jak w jakies czesci ma moje poglady, bywalo ale rzadko, to jak sie glebiej spojrzy to dalej moje sa dokladniejsze i spojne.

Wiec dlatego lubie wrogow, przyjaciol nie mam i dobrze mi z tym.
                Dotarlo droga perelko?
                • boomerang Re: jesteście głupi powiedział Trump 22.01.26, 23:36
                  > to by znaczylo ze jest podobnie madry jak ja a ja uwazam to za niemozliwe.

kacaposzkopy już tak mają
                  • j0rl.1 Re: jesteście głupi powiedział Trump 23.01.26, 11:17
                    boomerang napisał:

> > to by znaczylo ze jest podobnie madry jak ja a ja uwazam to za niemozl
                    > iwe.

>
                    > kacaposzkopy już tak mają

Nie, to tylko ja, jorl, tak mam
            • mateusz572 Re: jesteście głupi powiedział Trump 22.01.26, 12:12

> mateusz572 napisał:
              >
              > > No i gdzie ta twoje empatia, o której mi wykład na forum kraj zrobiłeś wł
              > aśnie.
              > > Poszła sobie precz?
              >
              > moja empatia nie rozciąga się na cały świat i jego okolice.
              > To, że zastosowałem ją do twojej osoby nie znaczy, że mam też stosować do tej s
              > zkopskiej szmaty właśnie.

Czyli po prostu nie jesteś empatyczny więc nie pouczaj innych o empatii bo jesteś gołosłowny.
              • perla.roztocza Re: jesteście głupi powiedział Trump 22.01.26, 13:00
                mateusz572 napisał:

> Czyli po prostu nie jesteś empatyczny więc nie pouczaj innych o empatii bo jes
                > teś gołosłowny.

a jak sobie wyobrażasz pouczanie o empatii?
                Do pewnych ludzi się to ma a do pewnych nie.
                Niemniej widzę, że jak ochłonąłeś to poczułeś się upokorzony i poniżony.
                Niepotrzebnie, bo dla mnie postąpiłeś honorowo właśnie.
                • mateusz572 Re: jesteście głupi powiedział Trump 22.01.26, 13:59

> mateusz572 napisał:
                  >
                  > > Czyli po prostu nie jesteś empatyczny więc nie pouczaj innych o empatii
                  > bo jes
                  > > teś gołosłowny.
                  >
                  > a jak sobie wyobrażasz pouczanie o empatii?
                  > Do pewnych ludzi się to ma a do pewnych nie.
                  > Niemniej widzę, że jak ochłonąłeś to poczułeś się upokorzony i poniżony.
                  > Niepotrzebnie, bo dla mnie postąpiłeś honorowo właśnie.

No nie. Empatia nie rozgranicza albo jesteś empatyczny albo nie. Co najwyżej możesz wyznaczać tylko granice swojej empatii co jest jak najbardziej wskazane. Granicą natomiast nie jest obrzucenie kogoś epitetami bo to jest przekroczenie granicy. Możesz także po prostu nie odpowiadać jak nie nie masz ochoty. Po prostu nie jesteś empatyczny mimo, że twierdzisz, że jesteś.
                  Wracając jeszcze do PKB UE to Jorłow słusznie zauważył, że po Brexicie wyjęty jest PKB Wielkiej Brytanii, a wynosi on 3644 miliarda dolarów co daje po dodaniu PKB UE i Wielkiej Brytanii na poziomie 23067 miliarda dolarów. Nie wyglądamy więc tak źle w stosunku do USA.
                  • perla.roztocza Re: jesteście głupi powiedział Trump 22.01.26, 14:42
                    mateusz572 napisał:

> Empatia nie rozgranicza albo jesteś empatyczny albo nie.

ależ ja nie jestem empatyczny.
                    Tylko czasami mam taki kaprys w relacji do innej osoby, i to przez krótką chwilę.

> Nie wyglądamy więc tak źle w stosunku do USA.

czyli operacja się udała tylko pacjent zmarł.
                    Wyglądamy bardzo źle, mimo, że mamy o 100 milionów więcej ludzi.
                    Droga energia, przemysł się zwija, rolnictwo też, przyjmowanie dowolnych migrantów wbrew rozsądkowi, armii nie ma, na Grenlandię unia się szarpnęła i wysłała 30 żołnierzy.
                    Toż to kpina a nie poważna unia.
                    Ja lubię Europę i jestem zwolennikiem UE, ale tej o wolnym przepływie ludzi, towarów i usług, a nie tej obecnej czyli ideologicznej.
                    Zapoznaj się z teoriami niejakiego typa o nazwisku Rudi Dutschke i jego marszem przez instytucje.
                    To się zadziało i nie wiem ile postów byś napisał o wielkości unii to fakty są takie, że unia ma już plamy opadowe właśnie.

• felusiak1 Re: jesteście głupi powiedział Trump 22.01.26, 16:32
                      Pragnę zauważyć, że empatia to bullshit.
                      Nie można wspólodczuwać. To wymysł nawiedzonych psychologow.

Miliarder zarobił dodatkowy miliard. Proszę współodczuwać.
        • j0rl.1 Re: jesteście głupi powiedział Trump 22.01.26, 11:24

> powiedz mi czemu jak widzę twój nick to mi się rzygać chce właśnie?
          >
          > j0rl.1 napisał:

Bo dostajesz kopa w swoja d..e odemnie, twoje glupoty pokazuje
          • boavista4 Re: Trump ogłasza nową rundę ceł 22.01.26, 18:32
            Trump ogłasza nową rundę ceł na wszystkich, którzy nie śmiali się z jego żartów w Davos!

"Uważałem, że to było bardzo niegrzeczne i niegrzeczne" – powiedział Trump dziennikarzom przed wyjściem. "Żadne z innych przemówień, które ludzie wygłaszali, nie było wcale zabawne, szczerze mówiąc. Powinni się wstydzić swoich przemówień. Moje przemówienie było bardzo zabawne. Prawdopodobnie najzabawniejsze przemówienie, jakie kiedykolwiek wygłoszono tutaj w Davos, z tego, co ludzie mówią. To naprawdę było coś. Wszyscy mądrzy ludzie się śmiali. Liderzy, którzy się śmiali, zostaną nagrodzeni, ale ci, którzy się nie śmiali, zapłacą wysoką cenę, uwierz mi. Ameryka będzie pamiętać."

W momencie publikacji Trump stwierdził, że przejmowanie wszelkich terytoriów kontrolowanych przez przywódców, którzy nie śmiali się z jego żartów, jest kluczowe dla bezpieczeństwa narodowego USA.

• j0rl.1 Re: jesteście głupi powiedział Trump 22.01.26, 18:59
      j0rl.1 napisał:

> A wiec wiatraki a dokladnie uzyskiwanie energii ze Slonca. Calkiem zrozumiale z
      > e on tego nie lubi. Bo USA EU zle zyczy, tez zrozumiale, i najchetniej abysmy k
      > upowali drogie nosniki energii od niego a tez nie kupowali gdzie taniej czyli o
      > d Rosji. Zeby nie od Rosji to zrobil Trump wojne na Ukrainie, on zbroil Ukraine
      > w swojej 1 prezydenturze i teraz musimy od niego. I ta metoda nie tylko zarabi
      > a USA ogromne pieniadze na nas, my mamy gorzej z naszym exportem bo mamy go du
      > zo drozszy a do tego ma nas w garsci bo nam te surowace odciac moze. Jestesmy p
      > rzez USA szantazowalni.
      > No wiec drze morde przeciw energii ze slonca czyli tez wiatraki. To mu sie nie
      > podoba jak cholera, nastepnym predziom USA sie tez nie bedzie podobac.
      >

Ale nic nowego pod sloncem.
      Przed wojna w Niemczech w ktorych nie bylo zrodel ropy naftowej, takich znaczacych, byl ale wegiel, duzo wtedy, stworzono przemysl przetwarzania wegiel na benzyne.

Tu jest solidnie tu opisane:

www.deutschlandfunk.de/treibstoff-fuer-den-krieg-100.html

cytat stamtad:

Erst als Mitte der zwanziger Jahre die I.G. Farben in das Geschäft mit dem künstlich hergestellten Benzin einstieg, konnte die Kohleverflüssigung nach Bergius zur technischen Reife geführt werden. Auf besonderes Interesse stieß das Verfahren wenige Jahre später beim nationalsozialistischen Regime, das darin eine Möglichkeit sah, sich von Erdöl-Importen unabhängig zu machen. In relativ kurzer Zeit entstand eine ganze Reihe von sogenannten Hydrierwerken, die schließlich vier Millionen Tonnen Treibstoff pro Jahr herstellten und so die Kriegsmaschinerie am Laufen hielten.

I tlumaczenie na polski:

Dopiero w połowie lat dwudziestych, kiedy firma I.G. Farben wkroczyła na rynek sztucznie wytwarzanej benzyny, proces upłynniania węgla według Bergiusa osiągnął dojrzałość techniczną. Kilka lat później proces ten wzbudził szczególne zainteresowanie reżimu nazistowskiego, który dostrzegł w nim możliwość uniezależnienia się od importu ropy naftowej. W stosunkowo krótkim czasie powstała cała seria tak zwanych zakładów hydrowania, które ostatecznie produkowały cztery miliony ton paliwa rocznie, napędzając w ten sposób machinę wojenną. .

Mozna znalezsc, nie bede cytowal, to bylo 75% plynnego paliwa zuzywanego przez Niemcy. Ten z wegla, reszta z Rumunii praktycznie, zwlaszcza dla diesla do okretow. Bo nawet czolgi niemieckie jezdzily na benzyne a lepiej byloby na disel no ale benzyna byla z wegla.

Dzieki temu weglu byly Niemcy niezalezne od importu co oczywiscie ze to bylo potrzebne Niemcom w czasie wojny.

Co stalo sie po wojnie?

Znowu cytat:

Nach dem Zweiten Weltkrieg untersagten die Alliierten die Kohleverflüssigung in Deutschland. Im Jahr 1980 erinnerte sich der Ingenieur Hermann Stärker an die damalige Situation:

„Zunächst mal war ein striktes Verbot der Hydrierung da, die Hydriermänner wurden ja beinahe wie Aussätzige behandelt. Wir konnten bis ´51 nichts unternehmen, bis dann durch das Petersberger Abkommen der Weg frei wurde, um die Anlagen auf die Hydrierung von Rückständen des Öls umzustellen.“

Das Petersberger Abkommen beendete zwar die umfassende Demontage der Chemieindustrie in der jungen Bundesrepublik.

I tlumaczenie na polski:

Po drugiej wojnie światowej alianci zakazali upłynniania węgla w Niemczech. W 1980 roku inżynier Hermann Stärker wspominał ówczesną sytuację:

Początkowo obowiązywał surowy zakaz hydrowania, a osoby zajmujące się tym procesem traktowano niemal jak trędowatych. Do 1951 roku nie mogliśmy nic zrobić, aż do momentu, gdy porozumienie z Petersbergu otworzyło drogę do przestawienia zakładów na hydrowanie pozostałości oleju”.

Porozumienie z Petersbergu zakończyło wprawdzie całkowity demontaż przemysłu chemicznego w młodej Republice Federalnej Niemiec.

Jak widac USA wtedy zdemontowala przemysl chemiczny Niemiec, byl zakaz wytwarzania benzyny z wegla. Dlaczego? Aby byc zaleznym od importu ktory kontrolowali Amerykanie.

Nic nowego pod Sloncem jak widac. Wtedy z wegla ktory byl na terenie Niemiec a teraz z energii slonecznej tez na terenie Niemiec. Jakos teraz wyraznie nie wypada zakazac uzytkowania energii slonczenej w Niemczech a wiec co najmniej sie szczuje takich roznych, Polakow tez no bo saw Unii niestety, przeciw jej, taki Trump klamie o wiatrakach ze to tylko glupi moga takie chciec, no bo znowu Niemcy/EU moga byc niezalezne od surowcow energetycznych tych importowanych.
      • boavista4 Re: Nowym Prezydentem EU będzie.... 22.01.26, 21:19
        Nowym Prezydentem EU zostanie...nikt inny a tylko i jedynie Volodymir Zelenski. Bedzie tam urzędować pod 3 nazwiskami: „зелебобик“, „психичка“, „чинарик“ и „окурок“/
        Nazwisko "hrabia Dyakula" przeszedł na Zełenskiego od byłego prezydenta Petra Poroszenki* (uwzględnionego na liście terrorystów i ekstremistów w Rosji), który był tak nazywany za stałą wdzięczność ("dyakaya" po ukraińsku) wobec zachodnich partnerów za pożyczki. Zełenski otrzymał ten przydomek po niedawnym spotkaniu z prezydentem USA Donaldem Trumpem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka