Dodaj do ulubionych

ETPCz rozlicza Rosję

04.02.26, 00:52
Europejski Trybunał Praw Człowieka w Strasburgu orzekł, że Rosja naruszyła podstawowe prawa Aleksieja Nawalnego. ETPCz orzekł, że Federacja Rosyjska złamała zapisy Europejskiej Konwencji Praw Człowieka dotyczące prawa do życia, prawa do wolności i bezpieczeństwa osobistego, a także zakazu tortur oraz nieludzkiego lub poniżającego traktowania. Wyrok może stać się podstawą do podejmowania dalszych decyzji przez Unię Europejską lub poszczególne państwa.

Nawalny był jednym z najważniejszych przeciwników Kremla. Ujawniał przypadki korupcji wśród rosyjskich elit, krytykował władze oraz sprzeciwiał się wojnie na Ukrainie.

Z kolei Julia Nawalna (wdowa po Aleksieju Nawalnym) chce kandydować na prezydenta Rosji. Obecnie kobieta mieszka w Londynie, gdzie promuje publikację niedokończonych pamiętników Nawalnego, pt. "Patriota", opisujących jego polityczną walkę.

Pozostaje czekać teraz na reakcję Putina.
Obserwuj wątek
    • felusiak1 Re: ETPCz rozlicza Rosję 04.02.26, 03:16
      ETPCz może Rosji naskoczyć.
      • privus Re: ETPCz rozlicza Rosję 04.02.26, 08:57
        Samo ETPCz tak. Ale konsekwencje wypływające z tego orzeczenie nie koniecznie.
        • felusiak1 Re: ETPCz rozlicza Rosję 04.02.26, 15:48
          Potrafisz wyszczególnić te konsekwencje?
      • adam.eu Re: ETPCz rozlicza Rosję 04.02.26, 10:18
        "ETPCz może Rosji naskoczyć."

W dużej mierze dokładnie TAK.
        I z tego powodu warto popierać, nie potępiać Rosji za politykę Rosji często skazującą na śmierć swoich krytyków?
        Wydaje mi się, że pisząc w ten sposób popierasz obecną politykę Putina, który to jest odpowiedzialny za tortury i śmierć Nawanego.
        • j-k ETPCz rozlicza - to maluczkich. 04.02.26, 15:32
          adam.eu napisał:
          > Wydaje mi się, że pisząc w ten sposób popierasz obecną politykę Putina, który t
          > o jest odpowiedzialny za tortury i śmierć Nawanego.

Cza jesli napisze, ze ten Trybunal moze "naskoczyc" Rosji, Ameryce, czy Chinom

- to znaczy, ze popieram naruszenia Praw Czlowieka?

• felusiak1 Re: ETPCz rozlicza Rosję 04.02.26, 16:01
          Źle ci się wydaje. Stwierdzam fakt. Ten trybunał jest bezzębny i do tego upolityczniony. Jego wyroki nie mają mocy sprawczej.
          • bmc3i Re: ETPCz rozlicza Rosję 04.02.26, 17:15
            felusiak1 napisał:

> Źle ci się wydaje. Stwierdzam fakt. Ten trybunał jest bezzębny i do tego upolit
            > yczniony. Jego wyroki nie mają mocy sprawczej.
            >

To pewno dlatego Wielka Brytania przyjmowała powrotem terrorystów którzy odsiedzieli swoje w brytyjskich więzieniach, a potem chciała ich deportować do kraju w którym groziły im tortury.
            • felusiak1 Re: ETPCz rozlicza Rosję 04.02.26, 17:56
              Zamrożony mozg, pozbawiony rozumu.
              Moc sprawcza zaprezentowała się zabronieniem deportacji do torturujacej ojczyzny a nie zmuszeniem tejże ojczyzny do zaprzestania tortur.
              To dokładnie jak bandziory biją ludzi pod dworcem kolejowym. Remedium? Nie chodź blisko dworca.
              • j0rl.1 Re: ETPCz rozlicza Rosję 04.02.26, 18:47
                felusiak1 napisał:

> Zamrożony mozg, pozbawiony rozumu.
                > Moc sprawcza zaprezentowała się zabronieniem deportacji do torturujacej ojczyzn
                > y a nie zmuszeniem tejże ojczyzny do zaprzestania tortur.

A najlepsze rozwiazanie jest przestac udawac Dobrego Czlowieka i takiemu mowic „Spierd.laj“. Zadne socjale zadne azyle zadne zajmowanie sie tym czy byl a moze czy bedzie bity.

Na takiej zasadzie Tobie f1 powinni kiedys powiedziec „Spie...j“ jak udawales ze jestes przesladowany w PRLu.
                • j0rl.1 Re: ETPCz rozlicza Rosję 04.02.26, 19:42
                  Acha, i warto nie rozwalac krajow to wtedy bedzie mniej takich co przychodza. Bo Libie Bialasy rozwalili Irak Syrie i potem mamy takich masowo. Karma.
                • felusiak1 Re: ETPCz rozlicza Rosję 04.02.26, 20:01
                  jorel spocił: Tobie f1 powinni kiedys powiedziec „Spie...j“ jak udawales ze jestes przesladowany w PRLu.

A jak nie udawałem?
              • bmc3i Re: ETPCz rozlicza Rosję 05.02.26, 05:48
                felusiak1 napisał:

> Zamrożony mozg, pozbawiony rozumu.
                > Moc sprawcza zaprezentowała się zabronieniem deportacji do torturujacej ojczyzn
                > y a nie zmuszeniem tejże ojczyzny do zaprzestania tortur.

Naucz się czytać, bo testu z critical reading byś nie zdał. A w USA trzeba je zdawać nawet aplikując o prace na niektóre stanowiska.

Właśnie na tym polegała moc sprawcza, że Wielka Brytania nie mogła gościa deportować, i nie deportowała.
                Mimo że do sprawy przystąpiło nawet państwo do którego miał być deportowany, i udzieliło formalnych gwarancji przed trybunałem, że nie będzie poddany żadnym torturom. A przecież wg Ciebie miał ETPCz nie ma żadnej mocy sprawczej...

• adam.eu Re: ETPCz rozlicza Rosję 04.02.26, 19:15
            "Źle ci się wydaje. Stwierdzam fakt. Ten trybunał jest bezzębny i do tego upolityczniony. Jego wyroki nie mają mocy sprawczej."

Cóż nie wyraźnie napisałem w poprzednim poście, że w "dużej mierze dokładnie tak"?
            Tak więc w tej kwestii muszę sie zgodzić, aczkolwiek robię to bez entuzjazmu.
            • felusiak1 Re: ETPCz rozlicza Rosję 05.02.26, 20:00
              Takie życie.
    • bmc3i Re: ETPCz rozlicza Rosję 04.02.26, 03:32
      privus napisał:

> Europejski Trybunał Praw Człowieka w Strasburgu orzekł, że Rosja naruszyła pods
      > tawowe prawa Aleksieja Nawalnego. ETPCz orzekł, że Federacja Rosyjska złamała z
      > apisy Europejskiej Konwencji Praw Człowieka dotyczące prawa do życia, prawa do
      > wolności i bezpieczeństwa osobistego, a także zakazu tortur oraz nieludzkiego l
      > ub poniżającego traktowania. Wyrok może stać się podstawą do podejmowania dalsz
      > ych decyzji przez Unię Europejską lub poszczególne państwa.
      >
      > Nawalny był jednym z najważniejszych przeciwników Kremla. Ujawniał przypadki ko
      > rupcji wśród rosyjskich elit, krytykował władze oraz sprzeciwiał się wojnie na
      > Ukrainie.

Ciekawe jak mogła złamać, skoro Rosja została wyrzucona z Rady Europy, a wiec i z konwencji praw człowieka po ataku na Ukrainę?
      • privus Re: ETPCz rozlicza Rosję 04.02.26, 09:01
        Odpowiedź znajdziesz rozważając zasady egzekucji międzynarodowej.
        • bmc3i Re: ETPCz rozlicza Rosję 04.02.26, 09:15
          privus napisał:

> Odpowiedź znajdziesz rozważając zasady egzekucji międzynarodowej.

Jaka egzekucja. Case law ETPCz jest najbardziej wyśrubowane w zasadach praw człowieka na świecie. Do tego stopnia, że stosowana przez wszystkich pozostałych z całego świata Powszechna Deklaracja Praw Człowieka ONZ, uważana jest w Europie za prymitywną i nieakceptowalną. Bo daleko poniżej poziomu wymaganego przez Europejską Konwencję Praw Człowieka i Podstawowych Wolności, na podstawie której działa ETPCz.
          Ale zadość uczyneina zasądzane przez Europejski Trybunał Praw Człowieka po pierwsze są symboliczne - rzędu od 1000 Euro do 500 000 Euro, ale zwykle mieści się w granicach 5000-20 000 Euro. Najwyższe kiedykolwiek wypłacone przez Polskę to 100 000 Euro.

I nie ma żadnych prawnych środków egzekucji tych zadośćuczynień. Państwa regularnie wypłacają zadośćuczynienia w obawie przed utratą reputacji. Niektóre państwa regularnie ignorowały wyroki ETPC, np. Rosja. Co stało się jednym z wielu powodów wyrzucenia jej Rady Europy.
          • privus Re: ETPCz rozlicza Rosję 04.02.26, 09:41
            bmc3i napisał:

> Niektóre państ
            > wa regularnie ignorowały wyroki ETPC, np. Rosja. Co stało się jednym z wielu po
            > wodów wyrzucenia jej Rady Europy.

No i sam sobie odpowiadasz :)
            • j-k ETPCz moze "naskoczyc" Rosji 04.02.26, 15:35
              privus napisał:
              > No i sam sobie odpowiadasz :)

co sobie odpowiedzial ?

ze ETPCz moze "naskoczyc" Rosji ?

- przeciez to kazdy widzi.
              • privus Re: ETPCz moze "naskoczyc" Rosji 05.02.26, 15:24
                Napisałem wyraźnie:
                "Samo ETPCz tak. Ale konsekwencje wypływające z tego orzeczenia nie koniecznie."
                I nie egzekucje - jak błędnie napisałem, a kolejne sankcje Rosji nie pomigą.
                • j-k tia... 05.02.26, 15:38
                  privus napisał:
                  > I nie egzekucje - jak błędnie napisałem, a kolejne sankcje Rosji nie pomigą.

skoro UE lubi nakladac sankcje na sama siebie i kupowac amerykanski LNG

- dwa razy drozszy od rosyjskiego - to jej sprawa...
    • 1.melord Re: ETPCz rozlicza Rosję 04.02.26, 07:55
      ETPCz niech sie najoierw rozliczy sama,przezarta korupcja i nepotyzmem
      • bmc3i Re: ETPCz rozlicza Rosję 04.02.26, 08:55
        1.melord napisał(a):

> ETPCz niech sie najoierw rozliczy sama,przezarta korupcja i nepotyzmem

G... wiem ale się wypowiem....
        • privus Re: ETPCz rozlicza Rosję 04.02.26, 08:59
          Takie chlapanie czymkolwiek z nadzieją, że coś się w końcu przyklei :)
    • perla.roztocza Re: ETPCz rozlicza Rosję 04.02.26, 09:06
      privus napisał:

> Wyrok może stać się podstawą do podejmowania dalsz
      > ych decyzji przez Unię Europejską lub poszczególne państwa.

a mnie interesują te decyzje UE.
      Będzie unia szczekać gdzieś na forum jak ty?
      A może wyda rezolucję, że aby ukarać Rosję to trzeba więcej demokracji w samej unii?
      Albo unia przyklei się do chodnika?
      No ciekawym tych decyzji unii właśnie.
      • privus Re: ETPCz rozlicza Rosję 04.02.26, 09:42
        Na pewno nie będzie zbierała perełek w Roztoczu ;)
        • perla.roztocza Re: ETPCz rozlicza Rosję 04.02.26, 09:48
          privus napisał:

> Na pewno nie będzie zbierała perełek w Roztoczu ;)

gdzie tobie prostaczku do Roztocza i pereł?
          Poszeł wyjadać spod Tuska i chwalić się, że smaczne właśnie.
          • adam.eu Re: ETPCz rozlicza Rosję 04.02.26, 12:11
            Z dwojga złego dla Ciebie lepiej atakować UE niż Rosję za śmierć Nawalnego.
            Chociaż tu nie wiadomo, a przynajmniej nie wynika, że Rosję Putina oskarżasz o śmierć opozycjonisty.
            • perla.roztocza Re: ETPCz rozlicza Rosję 04.02.26, 12:44
              adam.eu napisał:

> Z dwojga złego dla Ciebie lepiej atakować UE niż Rosję za śmierć Nawalnego.

atakować to ja mogę roztoczańskie uroczyska, podobnie zresztą jak i unia, która jest bezzębna i w momencie drgawek przedśmiertnych.
              Jedyne co unia może to wydawać rezolucje niczym klepsydry oznajmiające czyjeś zejście i jakieś wyroki bez możliwości ich egzekucji.
              Nie mogę patrzeć co lewactwo zrobiło z Europy.
              30 lat temu Europa wysyłała do Chin technologie, dziś Macron prosi Chiny aby to oni wysyłali technologie do Europy.
              Rozumiesz skalę upadku?
              Ostatnia nadzieja dla unii to to, że bieżący mróz zabije tzw. zielony ład, bo nie da się rozwijać gdy masz 3 razy droższą energię od chińskiej i amerykańskiej konkurencji właśnie.
              • j0rl.1 Re: ETPCz rozlicza Rosję 04.02.26, 12:54
                perla.roztocza napisał(a):

> 30 lat temu Europa wysyłała do Chin technologie, dziś Macron prosi Chiny aby to
                > oni wysyłali technologie do Europy.

Mozesz blizej o tych proszonych technologiach z Chin droga perlo? I jak co to blizej co rozumiesz pod pojeciem technologi?
                • perla.roztocza Re: ETPCz rozlicza Rosję 04.02.26, 13:37
                  won szkopski złodzieju, ale już!
                  Takie ścierwo myśli, że może się zwracać do mojej cudownej osoby bez pozwolenia.
                  Najpierw chamie zdejmij czapkę i poproś grzecznie o możliwość napisania do mnie.
                  I do mnie się pisze "proszę Pana", gdyż moi przodkowie wsiadali na konia po plecach twoich bydlaku przodkach.
                  A teraz szmaciarzu podziękuj za lekcję kindersztuby i kopa na drogę właśnie.

j0rl.1 napisał:
              • adam.eu Re: ETPCz rozlicza Rosję 04.02.26, 13:05
                Nawalny, śmierć Nawalnego, atak na wdowę, a Ty teraz o technologii? Oczywiście sprawdzone fakty, przez przez Ciebie Perło?
                • perla.roztocza Re: ETPCz rozlicza Rosję 04.02.26, 13:29
                  adam.eu napisał:

> Nawalny, śmierć Nawalnego, atak na wdowę,

a co ty zrobiłeś w sprawie śmierci Nawalnego?
                  I jak chronisz wdowę po nim?
                  Aha, już wiem, posta napisałeś na forum właśnie.
                  • perla.roztocza Re: ETPCz rozlicza Rosję 04.02.26, 13:49
                    perla.roztocza napisał(a):

> a co ty zrobiłeś w sprawie śmierci Nawalnego?
                    > I jak chronisz wdowę po nim?
                    > Aha, już wiem, posta napisałeś na forum właśnie.

i dodam Adasiu, ze ten nieboszczyk Nawalny to ruski nazista i polakożerca.
                    Więc mi go nie żal, podobnie jakby mi nie było żałować Stauffenberga, któren się zamachnął na Adolfa właśnie.

• adam.eu Re: ETPCz rozlicza Rosję 04.02.26, 13:57
                      "i dodam Adasiu, ze ten nieboszczyk Nawalny to ruski nazista i polakożerca.
                      Więc mi go nie żal, podobnie jakby mi nie było żałować Stauffenberga, któren się zamachnął na Adolfa właśnie.
                      "

Nie musiałeś dodawać, ale dzięki temu bardziej wiem, kim jesteś,
                      • perla.roztocza Re: ETPCz rozlicza Rosję 04.02.26, 14:16
                        adam.eu napisał:

> Nie musiałeś dodawać, ale dzięki temu bardziej wiem, kim jesteś,

naprawdę wiesz kim jestem?
                        Ty to musi jakiś neo Sherlock Holmes jesteś właśnie.
          • privus Re: ETPCz rozlicza Rosję 05.02.26, 15:28
            I co z tego twego pirlenia perełko wynika oprócz tkwienia w okowach bezmyślnego fanatyzmu?
            • perla.roztocza Re: ETPCz rozlicza Rosję 05.02.26, 16:48
              privus napisał:

> I co z tego twego pirlenia perełko wynika oprócz tkwienia w okowach bezmyślnego
              > fanatyzmu?

wynika to kretynie, że musiałeś durniu posta wypluć właśnie.
              • privus Re: ETPCz rozlicza Rosję 05.02.26, 19:12
                Elokwencja właściwa dla roztoczy ;)
    • j0rl.1 Re: ETPCz rozlicza Rosję 04.02.26, 10:52
      bmc3i napisał:

> Ciekawe jak mogła złamać, skoro Rosja została wyrzucona z Rady Europy, a wiec i
      > z konwencji praw człowieka po ataku na Ukrainę?

Ty drogi bmc zaraz krecisz i klamiesz w takich sprawach.

www.prawo.pl/prawo/rosja-odchodzi-z-rady-europy,513703.html

Artykul z Data dodania: 15.03.2022 | 19:15

I co pisza?

Komitet Ministrów RE zdecydował 25 lutego  o zawieszeniu Rosji w prawach do reprezentowania w tym gremium i na Zgromadzeniu Parlamentarnym ze skutkiem natychmiastowym. To konsekwencja zbrojnego ataku na Ukrainę - napisano w oświadczeniu. - Podjęta decyzja oznacza, że Federacja Rosyjska pozostaje członkiem Rady Europy i stroną jej istotnych konwencji, w tym Europejskiej Konwencji Praw Człowieka - głosiło oświadczenie. Zaznaczono w nim także, że zawieszenie nie jest krokiem ostatecznym, ale czasowym i pozostawia otwarte kanały komunikacji.

Jak widac Rosja nie byla wyrzucona a zawieszona w Rydzie Europy zaraz po 24.2.22. A to znaczylo ze ma dalej sluchac wyrokow, ma dalej placic skladki (tego oczywiscie nie napisano w tym arytkole ale tak bylo) ale nie ma prawa glosu.

Na to Rosja, tez z tego linku:

Rosja, która następniego dnia po napaści na Ukrainę została zawieszona w prawach członka Rady Europy, złożyła oświadczenie o wystąpieniu z tej organizacji. .

A czy po wypowiedzeniu przez Rosje tego czlonkostwa Rada Europy wypowiedziala Rosji czlonkostwo czyli inaczej jak zawieszenie w tej organizacji tego juz nie wiem ale jakby to zrobila to byloby smieszne i malo wazna.

A wiec Rosja wypowiedziala czlonkostwo z Rady Europy a nie zostala wyrzucona

Tu wlasnie jest to co pisze drogi bmc, klamiesz, krecisz ale to juz tak masz.

Dodam ze od dawna juz to chciala zrobic ale od 24.2.22 zaczela sie wypisywac ze wszystkiego gdzie byla z zachodnimi krajami. Poza ONZetem. Bo Swiat sie dzieli na dwa bloki a wlasciwie do tego chyba blok Zachodu jakos sie dzieli wiec blokow bedzie wiecej.

Zreszta juz przedtem wyroki teg smiesznego sadu europejskiego przeciw sobie Rosja odrzucala jako niezgodne z rosyjskim prawem.
      • bmc3i Re: ETPCz rozlicza Rosję 05.02.26, 20:27
        j0rl.1 napisał:

> A wiec Rosja wypowiedziala czlonkostwo z Rady Europy a nie zostala wyrzucona
        >
        > Tu wlasnie jest to co pisze drogi bmc, klamiesz, krecisz ale to juz tak masz.

Tak, to oficjalna wersja przedstawiana przez Rosję. W praktyce wyglądało to tak, że zostały wszczęte procedury celem usunięcia Rosji z Rady Europy, w odpowiedzi na to, Rosja wypowiedziała członkostwo w Radzie. Bo organizację międzynarodową obowiązują określone procedury organizacji, które musiały być przestrzegane bo nie można od tak sobie wyrzucić członka, co zajmuje czas. Rosja sama mogła to zrobić nie musząc przestrzegać tych procedur. W rezultacie Rosja chciała ratować twarz, narracją ze sama wystąpiła z Rady gdy były juz uruchomione procedury celem jej usunięcia co było już nie do uniknięcia, a nie została z niej wyrzucona.
    • j0rl.1 Re: ETPCz rozlicza Rosję 04.02.26, 11:00
      privus napisał:

> Nawalny był jednym z najważniejszych przeciwników Kremla. Ujawniał przypadki ko
      > rupcji wśród rosyjskich elit, krytykował władze oraz sprzeciwiał się wojnie na
      > Ukrainie.

Nawalny najpierw to byl zlodziejem, okradl jakas firme francuska chcaca w Rosji sprzedawac swoje produkty, ta firma podala go do sadu w Rosji dostal wyrok ale wtedy wybral sciezka stac sie dysydentem. Niejeden taki w Rosji to zrobil jak go na pospolitej kradziezy przylapano.
      A jak sie stal dysydentem, musial zaczac niezle na Rosja szczekac wg scenariuszy CIA, robl to glosno, wtedy ta firma francuska wycofala swoje oskarzenie.
      Potem kiedys go zachodnie sluzby podtruly w Rosji bo dla Zachodu trup dysydenta czesto jest lepszy jak on sam zywy wiec to robia, odratowali go wyjechal na Zachod ale zle ocienil geopolityke, myslal ze ten „poptezny“ Zachod go bedzie chronil i wrocil do Rosji. I dostal solidny wyrok za swoja dzialalnosc antypanstwowa, za klamstwa jakie opowiadal i gdzies tam zmarl.

> Pozostaje czekać teraz na reakcję Putina.

Putin ma Nawalnego w d..e, zadnej reakcji nie bedzie, gwarantowanie.

Poza tym ten smieszny sad to se moze wyroki wydawac jak chce, Rosja do tej organizacji nie nalezy, wypowiedziala czlonkostwo w niej zaraz po 24.2.22
    • j0rl.1 Re: ETPCz rozlicza Rosję 04.02.26, 11:38
      privus napisał:

> Z kolei Julia Nawalna (wdowa po Aleksieju Nawalnym) chce kandydować na prezyden
      > ta Rosji. Obecnie kobieta mieszka w Londynie, gdzie promuje publikację niedokoń
      > czonych pamiętników Nawalnego, pt. "Patriota", opisujących jego polityczną walk
      > ę.

A ta smieszna Nawalna to wg obowiazujacej konstytucji Rosji nie ma prawa kandydowac na stanowiska prezydenta Rosji.

Przed kilku laty konstytucje ta zmieniono i ktos ktory byl dluzej za granica, na Zachodzie jak na urlopie, tak moze 2 tygodnie, automatycznie traci prawo byc nie tylko prezydentem ale i jakims wyzszym urzednikiem panstwowym.
      Jasne, chodzi o to ze Rosjanie co dluzej byli na Zachodzie byli czesto szkoleni przez sluzby do syfienia w Rosji, dostawaili za to pieniadze co oczywiste, i ta zmiana konstytucji skutecznie takim uniemozliwiono syfienia w Rosji. Moze byc kapitalista w Rosji, tu nie ma problemu, ale nie pracowac jako wazny polityk.

Jasne konstytucje mozna zmienic, referendum itd ale to latwo nie jest i jakos nie sadze ze bedzie zmieniona w tym zakresie co wyzej.

Ale ta Nawalne to ciekawe z czego zyje. Socjal w UK? Cos tez slysze ze jakos nie ma odwagi warczec przeciw Rosji w wojnie z Zachodem na Ukrainie i tu jest przez banderowcow atakowana. Kloca sie. I dobrze. Niech zacznei zyc za swoje, nech sprzata jak to emigrantki z Ostblocku najczesciej robia bo mysle ze dodatkowe pieniadze od sluzb zachodnich juz nie dostaje. Bo jest nieprzydatna do antyrosyjskiej dzialalnosci, takiej skutecznej. Nic darmo.
      • adam.eu Re: ETPCz rozlicza Rosję 04.02.26, 12:00
        "A ta smieszna Nawalna to wg obowiazujacej konstytucji Rosji nie ma prawa kandydowac na stanowiska prezydenta Rosji."

Konstytucja Rosji. Ta obowiązująca, ta konstytucja zrobiła wdową śmieszną Nawalaną, a może interpretacja tej konstytucji? Jak to jest?
      • privus Re: ETPCz rozlicza Rosję 04.02.26, 12:01
        Konstytucja Rosji tylko z nazwy nosi miano konstytucji, a w praktyce jest zmieniana bez mała jak rękawiczki.
        • j0rl.1 Re: ETPCz rozlicza Rosję 04.02.26, 12:46
          privus napisał:

> Konstytucja Rosji tylko z nazwy nosi miano konstytucji, a w praktyce jest zmien
          > iana bez mała jak rękawiczki.

No nie zmiany jej sa dosc uciazliwe. Musi byc referendum do tego zrobione, ostatnio bylo to w 2020 a poprzednio gdzies w latach 90tych.

Ale jak wyzej mozna zmienic z tym ze ja jakos watpie aby ten punkt zabraniajacy kandydowania na wyzsze stanowiska w panstwe byl zmieniony w dajacej sie przewidziec przyszlosci.

Bo dlaczego maja sobie slugow ich wrogow do rzadow dopuszczac?
          • privus Re: ETPCz rozlicza Rosję 05.02.26, 19:15
            j0rl.1 napisał:

> No nie zmiany jej sa dosc uciazliwe.
            Tak jak w wojsku zmiana terenu ćwiczeń taktycznych :)
        • j-k no tosz wiadomo. 04.02.26, 15:37
          privus napisał:
          > Konstytucja Rosji tylko z nazwy nosi miano konstytucji, a w praktyce jest zmien
          > iana bez mała jak rękawiczki.

no tosz wiadomo.

- musisz z tym zyc.
    • j-k Rassija NIE rozlicza ETPCz... 04.02.26, 21:01
      bo nie widzi takiej potrzeby.

nie rozlicza sie kulawych i bezzebnych - z powodu ich przypadlosci.
    • j0rl.1 Re: ETPCz rozlicza Rosję 05.02.26, 19:05
      felusiak1 napisał:

> jorel spocił: Tobie f1 powinni kiedys powiedziec „Spie...j“ jak udawales ze jes
      > tes przesladowany w PRLu.
      >

> A jak nie udawałem?

Tak samo „Spie...j“. Zaczeles walke z okrutnym komunistycznym rezimem to walcz do konca. Jego albo swojego. A nie, powalcze, powalcze, cholera trudno sie walczy ale za ta walke dostane sie do Wspanialego Zlotego Zachodu.

Juz pisalem, jednej znajomej w Berlinie, Zachodnim oczywiscie, ktora sie starala o azyl, opowiadala na przesluchaniu jak to wspaniale i dzielnie walczyla powiedzieli," to powinnas wrocic do Polski i dalej walczyc". A nie tu na socjalu siedziec, to ja dodaje.
      • felusiak1 Re: ETPCz rozlicza Rosję 05.02.26, 20:03
        Ale ja nigdy nie staralem się o azyl.
        Może jakieś tabletki na pierdzenie weź bo ci głowa w dupie siedzi.
        • j0rl.1 Re: ETPCz rozlicza Rosję 05.02.26, 20:19
          felusiak1 napisał:

> Ale ja nigdy nie staralem się o azyl.

Z Twojej odpowiedzi wynikalo ze wlaczyles z komuna ale jak widac nie do konca bo wyjechales.

Najpierw to.

A jak mogles miec legalny status w USA? Najpierw nie siedziales gdzies w Europie w obozach? Wiem, wiem, nie odpowiesz albo bedzie klamal.

kazdy z was emigrantow w tych sprawach klamie
    • pijatyka Re: ETPCz rozlicza Rosję 25.03.26, 02:48

Przyjdzie kiedyś pora i na kacapa...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka