Dodaj do ulubionych

mamy poważne sumy na Hiszpanii

09.03.26, 11:09
królowa Bona pożyczła furę pieniędzy Hiszpani.
O zwrot długu starali się kolejni królowie.
Ale oczywiście Hiszpanie nie oddali.
Stara zasada, że długi należy spłacać nadal obowiązuje, więc powinniśmy wyegzekwować dług z należnymi odsetkami karnymi.
Nie może być tak, że wszyscy nas oszukują a taki Tusk im daruje.
Ze Szwecją też mamy rachunki, i to grube, za złupienie naszego kraju.
Hiszpanie mają oddać naszą kasę z odsetkami i już!
I nic nas nie powinno interesować, że zbankrutują łobuzy.
A zresztą, skoro nie maja kasy na pokrycie długu to mogą spłacić nieruchomościami.
Np. moglibyśmy przystać na przekazanie nam Majorki.
Tak czy siak dług nam należny musi zostać uregulowany właśnie.
Obserwuj wątek
    • polski_francuz Historyczne dlugi 09.03.26, 11:31
      perla.roztocza napisał(a):

" Stara zasada, że długi należy spłacać nadal obowiązuje, więc powinniśmy wyegzekwować dług z należnymi odsetkami karnymi."

Polacy tez niszczyli tu i tam. Pewnie trzeba ograniczyc splacanie dlugow na wiek czy dwa...nie wiecej.

PF
      • perla.roztocza Re: Historyczne dlugi 09.03.26, 12:02
        polski_francuz napisał:

> Pewnie trzeba ograniczyc splacanie dlugow na wiek czy dwa...nie wiecej.

a niby czemu?
        Złupienie kraju i jego zrujnowanie przez Szwedów do dziś jest odczuwalne, więc mamy to darować?
        A Niemcom spalenie Warszawy?
        Hiszpanie pożyczyli więc mają oddać z karnymi odsetkami to co nasze albo przekazać nam Majorkę właśnie.
        • polski_francuz Polska Majorka? 09.03.26, 14:48

"Hiszpanie pożyczyli więc mają oddać z karnymi odsetkami to co nasze albo przekazać nam Majorkę właśnie."

Na Majorke jezdzi wielu Niemcow. Jak wyspa stanie sie polska to pewnie urosnie problem z sasiadami. Lepiej zazadac Barcelony - to piekne miasto...:)

PF
          • perla.roztocza Re: Polska Majorka? 09.03.26, 15:09
            polski_francuz napisał:

> Na Majorke jezdzi wielu Niemcow. Jak wyspa stanie sie polska to pewnie urosnie
            > problem z sasiadami. Lepiej zazadac Barcelony - to piekne miasto...:)

ale to Katalonia a oni chcą się wyzwolić.
            Natomiast Majorka ma wytyczone granice przez morze więc wiadomo co będzie nasze.
            Oczywiście najlepiej by było jakby oddali nam forsę ale to biedny kraj jest i kto wie czy nie będziemy musieli zająć wyspę.
            Sprawa jest poważna bo nikt nie szanuje kogoś kto nie żąda swoich pieniędzy właśnie.
            • polski_francuz Wyspy na Baltyku 09.03.26, 16:31

" Natomiast Majorka ma wytyczone granice przez morze więc wiadomo co będzie nasze"

Majorka jest dosc daleko dla wyzwolenczej floty polskiej. Czyz nie lepiej byloby sie zemscic za szwedzki potop i zajac jakas wyspe na Baltyku?

PF
              • perla.roztocza Re: Wyspy na Baltyku 09.03.26, 21:47
                polski_francuz napisał:

> Majorka jest dosc daleko dla wyzwolenczej floty polskiej. Czyz nie lepiej bylob
                > y sie zemscic za szwedzki potop i zajac jakas wyspe na Baltyku?

tu nie chodzi o zemstę ale o odszkodowanie.
                Zemsta jest nieracjonalna, natomiast rachunki jak najbardziej racjonalne.
                Oni nadal dysponują zrabowanymi dziełami Kopernika, więc należy się o to upomnieć, i nie tylko o to właśnie.
    • taki-sobie-nick To była prywatna pożyczka Bony z jej własnych 09.03.26, 20:52
      środków, prowokatorze udający roztoczańskiego prostaczka.
      • perla.roztocza Re: To była prywatna pożyczka Bony z jej własnych 09.03.26, 21:38
        taki-sobie-nick napisała:

> środków, prowokatorze udający roztoczańskiego prostaczka.

tak, z prywatnych, spadkobiercą był jej syn król Zygmunt August, który przejął ów dług jako majątek po matce.
        Zmarł bezpotomnie i z kolei jego majątek przejęło państwo polskie.
        Słowem, wierzytelność jest we władaniu naszego kraju, a jej dysponentem rząd.
        A teraz podziękuj za lekcję prawa spadkowego i napisz czy ty jesteś Polką czy Hiszpanką?
        Bo jeżeli Polką to masz obowiązki polskie a nie hiszpańskie, niemieckie czy też inne właśnie.
        • taki-sobie-nick Re: To była prywatna pożyczka Bony z jej własnych 09.03.26, 21:49
          Skoro jej dysponentem jest rząd, to czemu nie walczył o te pieniądze rząd PiS-u?

> A teraz podziękuj za lekcję prawa spadkowego

To nie jest lekcja prawa spadkowego, tylko losy pewnego długu, a to co innego.

i napisz czy ty jesteś Polką czy H
          > iszpanką?

Zdanie podrzędne (w tym wypadku dopełnieniowe) powinno być zakończone kropką, a nie znakiem zapytania. Nie rób błędów w języku OJCZYSTYM.

> Bo jeżeli Polką to masz obowiązki polskie a nie hiszpańskie, niemieckie czy też
          > inne właśnie.

Tak, wiem, że to powiedział Dmowski, ale on miał wykształcenie przyrodnicze. Mam co najwyżej obowiązki wobec Polski, a nie polskie. To to samo, tylko prawidłowo.

Notabene czy Polska ma obowiązki wobec mnie?

• perla.roztocza Re: To była prywatna pożyczka Bony z jej własnych 09.03.26, 21:59

> Skoro jej dysponentem jest rząd, to czemu nie walczył o te pieniądze rząd PiS-u
            > ?

nie wiem czemu, a ty wiesz?
            Sprawę należy wznowić.
            Gdyby wierzycielami byli Żydzi to Hiszpanie dawno by wyskoczyli z kasy lub z Majorki.
            Bądźmy w takich sprawach jak Żydzi.

> Zdanie podrzędne (w tym wypadku dopełnieniowe) powinno być zakończone kropką, a
            > nie znakiem zapytania. Nie rób błędów w języku OJCZYSTYM.

ja piszę w języku perłowym.

> Notabene czy Polska ma obowiązki wobec mnie?

tak, ma obowiązki.
            Np. Polska ma obowiązek w obecnym czasie wysłać po ciebie samolot do Dubaju jeśli tam przebywasz, nawet jeżeli jesteś głupią pipką zwaną potocznie celebrytką właśnie.
            • taki-sobie-nick Re: To była prywatna pożyczka Bony z jej własnych 09.03.26, 22:10

> taki-sobie-nick napisała:
              >
              > > Skoro jej dysponentem jest rząd, to czemu nie walczył o te pieniądze rząd
              > PiS-u
              > > ?

>
              > ja piszę w języku perłowym.

to ciekawe, bo ja widzę język polski z błędami
              >
              > > Notabene czy Polska ma obowiązki wobec mnie?
              >
              > tak, ma obowiązki.
              > Np. Polska ma obowiązek w obecnym czasie wysłać po ciebie samolot do Dubaju jeś
              > li tam przebywasz, nawet jeżeli jesteś głupią pipką

To do mnie? EOT.
              • perla.roztocza Re: To była prywatna pożyczka Bony z jej własnych 09.03.26, 22:18

> to ciekawe, bo ja widzę język polski z błędami

bo taki jest język perłowy. z błędami.

> To do mnie? EOT.

nie wiem co masz w głowie co by odnieść moją znakomitą dygresję do siebie.
                Nie ośmieliłbym się nazwać ciebie głupią pipką na publicznym forum właśnie.
                • taki-sobie-nick Re: To była prywatna pożyczka Bony z jej własnych 09.03.26, 22:20

> Nie ośmieliłbym się nazwać ciebie głupią pipką na publicznym forum właśnie.

To sugeruje, że ośmieliłbyś się prywatnie.

I nie pisz dyrdymałów o języku perłowym, to nie jest zabawne, tylko wkurzające.
                  • perla.roztocza Re: To była prywatna pożyczka Bony z jej własnych 09.03.26, 22:29

> To sugeruje, że ośmieliłbyś się prywatnie.

prywatnie to bym cię porwał na ciastko, czyli na pączka lub sernik, który ponoć został uznany za najlepsze ciastko na świecie.
                    Ewentualnie na żurek, o którym cudzoziemcy mówią, że to najlepsza zupa.
                    Potem kino i spacer

> I nie pisz dyrdymałów o języku perłowym, to nie jest zabawne, tylko wkurzające.

no ale ja nie uczony, w papierach stoi - wykształcenie podstawowe właśnie.
                    • taki-sobie-nick Re: To była prywatna pożyczka Bony z jej własnych 09.03.26, 22:32

>
                      > no ale ja nie uczony, w papierach stoi - wykształcenie podstawowe właśnie.

Nie wierzę. To kreacja.

A nawet gdyby - gugla masz? Masz. To ucz się sam.
                      • perla.roztocza Re: To była prywatna pożyczka Bony z jej własnych 09.03.26, 22:41

> A nawet gdyby - gugla masz? Masz. To ucz się sam.

a może byś mi dała korepetycje prywatne?
                        Szybko się uczę a ludzie mówią, że jestem rezolutny właśnie.
                        • taki-sobie-nick Re: To była prywatna pożyczka Bony z jej własnych 10.03.26, 20:42

> taki-sobie-nick napisała:
                          >
                          > > A nawet gdyby - gugla masz? Masz. To ucz się sam.
                          >
                          > a może byś mi dała korepetycje prywatne?

z Default City?

> Szybko się uczę a ludzie mówią, że jestem rezolutny właśnie.

Masz gugla, to go użyj.
                          • perla.roztocza Re: To była prywatna pożyczka Bony z jej własnych 10.03.26, 21:51

> z Default City?

lokalizację określimy potem.

> Masz gugla, to go użyj.

no mam, ale potrzebuję ukierunkowania.
                            Nie wiem czego szukać w tym guglu.
                            Mogłabyś być moją mentorką w kwestii poprawnej polszczyzny.
                            A ja mógłbym opowiadać about quantum mechanics, lub snuć nocne opowieści rodem z true crime.
                            No więc jak właśnie?
                            • taki-sobie-nick Re: To była prywatna pożyczka Bony z jej własnych 10.03.26, 22:06

> No więc jak właśnie?

Wyguglaj sobie zdania podrzędne.
                              • perla.roztocza Re: To była prywatna pożyczka Bony z jej własnych 10.03.26, 22:34

> Wyguglaj sobie zdania podrzędne.

widzę, że dajesz mi dymisję.
                                W realu kobieta mówi - zniknij mi z oczu.
                                Głupi facet wychodzi, a mądry gasi światło.
                                To ja jednak zgaszę światło właśnie.
                                • taki-sobie-nick Re: To była prywatna pożyczka Bony z jej własnych 10.03.26, 22:53

> W realu kobieta mówi (...)

Nie, w realu kobieta mówi: idź sobie.
                                  • perla.roztocza Re: To była prywatna pożyczka Bony z jej własnych 10.03.26, 23:23

> Nie, w realu kobieta mówi: idź sobie.

a co mówi kobieta w necie właśnie?
                    • aroden votum separatum: - sernik + makowiec - only. 10.03.26, 22:13

> ...lub sernik, który ponoć został uznany za najlepsze ciastko na świecie.

votum separatum.

najlepszy to jest w polowie sernik - a w polowie makowiec.

• perla.roztocza Re: votum separatum: - sernik + makowiec - only. 10.03.26, 22:36
                        aroden napisał:

> najlepszy to jest w polowie sernik - a w polowie makowiec.

najlepszy to jest kufel piwa i kiełbasa z rożna właśnie.
                        • aroden Re: votum separatum: - sernik + makowiec - only. 10.03.26, 22:41

> aroden napisał:
                          >
                          > > najlepszy to jest w polowie sernik - a w polowie makowiec.
                          >
                          > najlepszy to jest kufel piwa i kiełbasa z rożna właśnie.

ale to po seksie.

a przed seksem - to - co napisalem powyzej.

• boavista4 Re:Trump govorir s Purinym! 09.03.26, 21:26

Путин и Трамп обсудили по телефону Vatican, Maldivy I Elba.
      AfD w koalicji z Braunem uformuja nosy rzad w Iranie!
      Kaczynski sie zeni z kotem!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka