Dodaj do ulubionych

Młodzi Niemcy będą emigrować?

07.04.26, 16:13
Ciekawy artykuł z Deutsche Welle. Co piąty Niemiec/Niemka w przedziale wieku 14-29 lat poważnie myśli o emigracji ze swojego kraju. Przyczyny ewentualnej emigracji to problemy ekonomiczne, nierówności w dochodach i wzrost znaczenia faszyzmu.

Ciekaw jestem opinii na ten temat forumowiczów, którzy mieszkają w Deutschland.

www.msn.com/en-us/news/world/one-in-five-young-germans-plans-to-leave-the-country/ar-AA20krxA?ocid=msedgdhp&pc=EDGEXST&cvid=69d50a2328c94cfb9b149e919704d3f3&ei=14
Obserwuj wątek
    • obrotowy Lewactwa tyle, ze az sie kurzy 07.04.26, 16:32
      a oni pisza o obawach przed faszyzmem.

media sa coraz bardzie stronnicze.
    • monalisa2016 Re: Młodzi Niemcy będą emigrować? 07.04.26, 17:11
      Kto czyta te medium poza Malko i osobami z Polski?
      • malkontent6 Re: Młodzi Niemcy będą emigrować? 07.04.26, 19:04
        monalisa2016 napisał(a):

> Kto czyta te medium poza Malko i osobami z Polski?

Zauważyłaś chyba, że cytuję artykuł DW w języku angielskim więc ktos poza Polska to jednak czyta.

Jakie media są wiarygodne?
    • felusiak1 Re: Młodzi Niemcy będą emigrować? 07.04.26, 17:16
      To ciekawe, ze niepoważni, niedojrzali mentalnie ludzie planują wyjazd bo bolą ich nierówności w dochodach i faszyzm. Nie ulega watpliwości, ze takie poglady sa wynikiem propagandowego bombardowanie w mediach społecznosciowych. Oni wszyscy chcą zmieniać świat. Zacheciłbym ich aby zaczeli od posprzatania wlasnego pokoju, wyprania swoich ciuchów i wziecia prysznica codziennie. Zacheciłbym również do przygotowywania wlasnych posilkow. To wyrównuje nierownosci. Byłoby też dobrze aby dowiedzieli się co to faszyzm i przestali powtarzać androny jak papugi.
      • monalisa2016 Re: Młodzi Niemcy będą emigrować? 07.04.26, 17:29
        felusiak1 napisał:

> To ciekawe, ze niepoważni, niedojrzali mentalnie ludzie planują wyjazd bo bolą
        > ich nierówności w dochodach i faszyzm. Nie ulega watpliwości, ze takie poglady
        > sa wynikiem propagandowego bombardowanie w mediach społecznosciowych. Oni wszys
        > cy chcą zmieniać świat. Zacheciłbym ich aby zaczeli od posprzatania wlasnego po
        > koju, wyprania swoich ciuchów i wziecia prysznica codziennie. Zacheciłbym równi
        > eż do przygotowywania wlasnych posilkow. To wyrównuje nierownosci. Byłoby też d
        > obrze aby dowiedzieli się co to faszyzm i przestali powtarzać androny jak papug
        > i.
        >

Kto czyta jeszcze panstwowa propagande czyli NGO's felus? Z jakich srodkow jest finansowane DW? Ano z podatkow!!! Wiec komu sluzy te medium?
        • felusiak1 Re: Młodzi Niemcy będą emigrować? 07.04.26, 18:31
          Baranino, to wyszło w sondażu. DW zamiesciło o tym artykuł. Młodzież czerpie poglady z TicToka.
          • monalisa2016 Re: Młodzi Niemcy będą emigrować? 07.04.26, 18:50
            Glupolku, to jest propaganda dla takich jak ty czy senioryta! Co mnie obchodzi co tam umieszczono, tendecyjnej propagandy zielonych nie czytam wiec przestan sie mnie czepiac.
            • felusiak1 Re: Młodzi Niemcy będą emigrować? 07.04.26, 19:36
              Jesli nie czytasz "tendecyjnej propagandy zielonych" to po co się wcinasz?
      • malkontent6 Re: Młodzi Niemcy będą emigrować? 07.04.26, 19:08
        felusiak1 napisał:

> To ciekawe, ze niepoważni, niedojrzali mentalnie ludzie planują wyjazd bo bolą
        > ich nierówności w dochodach i faszyzm.

Jeden koleś powiedział:

"We have a huge difference between rich and poor here in Germany. We have lots of taxes on normal workers but not on the wealth rich people inherited from their ancestors," he says. "We really need more taxes on the rich and to support these workers, delivering packages or working in hospitals."

Ktoś powinien mu powiedzieć, że to się nigdzie nie udaje.
        • monalisa2016 Re: Młodzi Niemcy będą emigrować? 07.04.26, 19:37
          malkontent6 napisał:

> Jeden koleś powiedział:
          >
          > "We have a huge difference between rich and poor here in Germany. We have lots
          > of taxes on normal workers but not on the wealth rich people inherited from the
          > ir ancestors," he says. "We really need more taxes on the rich and to support t
          > hese workers, delivering packages or working in hospitals."
          >
          > Ktoś powinien mu powiedzieć, że to się nigdzie nie udaje.

Ten koles jest/byl na takim samym intelektualnym poziomie malko jak ty, sorry ale zeby takie bzdury pisac to na prawde trzeba byc analfabeta.
          Opisywalam juz parokrotnie nieszczesliwa przygode pewnej osoby z Stanow ktory zaraz po przylocie trafila do noz na sale operacyjna w szpitalu i jej porownanie niemieckiej sluzby zdrowia, jej cene do amerykanskiej z wielka niekorzyscia wlasnie niej, znaczy USA.
          Porwnujac nasze zarobki a zarobki przecietnego Amerykanina tez jest kolosalna roznica z niekorzyscia dla was Malko. Mam pokrewienstwo za wielka woda i wiem o czym pisze, wiec Malko wasze blabla nie robi na nikim wrazenia. Nawet Polacy maja sie lepiej jak wielu Amerykaninow!!! Twierdzicie to ot tak z zazdrosci, czy z ...?
          • engine8t Re: Młodzi Niemcy będą emigrować? 07.04.26, 21:06
            monalisa2016 napisał(a):

> malkontent6 napisał:
            >
            >
            > > Jeden koleś powiedział:
            > >
            > > "We have a huge difference between rich and poor here in Germany. We have
            > lots
            > > of taxes on normal workers but not on the wealth rich people inherited fr
            > om the
            > > ir ancestors," he says. "We really need more taxes on the rich and to sup
            > port t
            > > hese workers, delivering packages or working in hospitals."
            > >
            > > Ktoś powinien mu powiedzieć, że to się nigdzie nie udaje.
            >
            > Ten koles jest/byl na takim samym intelektualnym poziomie malko jak ty, sorry a
            > le zeby takie bzdury pisac to na prawde trzeba byc analfabeta.
            > Opisywalam juz parokrotnie nieszczesliwa przygode pewnej osoby z Stanow ktory z
            > araz po przylocie trafila do noz na sale operacyjna w szpitalu i jej porownanie
            > niemieckiej sluzby zdrowia, jej cene do amerykanskiej z wielka niekorzyscia wl
            > asnie niej, znaczy USA.
            > Porwnujac nasze zarobki a zarobki przecietnego Amerykanina tez jest kolosalna r
            > oznica z niekorzyscia dla was Malko. Mam pokrewienstwo za wielka woda i wiem o
            > czym pisze, wiec Malko wasze blabla nie robi na nikim wrazenia. Nawet Polacy ma
            > ja sie lepiej jak wielu Amerykaninow!!! Twierdzicie to ot tak z zazdrosci, czy
            > z ...?
            >
            >

A kto to jest ten przecietny amerykanin?

Chat GPt taak to definiuje

Profile: Average American (typical, middle-of-the-distribution)

Household type: Married or partnered adult living in a household of ~2.5 people (often includes children).
            Location: Suburban area of a metropolitan region (many live in suburbs, with large shares in suburbs + smaller shares in urban and rural areas).
            Housing: Owns or rents a single-family home or apartment; homeownership common among middle-age households.
            Employment: Employed in services, retail, healthcare, education, manufacturing, or white‑collar office work; full‑time salaried or hourly job.
            Income: Median household income near $80k–$85k (recent years ~$75k–$85k depending on source); this places them in the middle-income bracket, not wealthy nor in deep poverty.
            Education: Some college or a bachelor’s degree is common; many hold vocational or associate degrees.
            Health insurance: Covered—most often through employer-sponsored plans; older adults via Medicare, low-income via Medicaid, and some via individual marketplace plans. Uninsured is a minority (~single-digit to low‑teens percent of people).
            Race/ethnicity: Most common single group is non-Hispanic white, but the population is diverse; many households include Hispanic, Black, Asian, or multiracial members.
            Household finances: Own some retirement savings (401(k), IRA) but many lack sufficient emergency savings; carry consumer debt (mortgages, student loans, credit cards).
            Transportation: Owns at least one car; commutes by driving alone is common (but many commute via public transit or work from home part-time).
            Politics & values: Views vary widely; centrists/moderates are common, with local and regional differences shaping political preferences.
            Lifestyle: Balances work, family, and community activities; spends on housing, food, transportation, healthcare, and education.
          • malkontent6 Re: Młodzi Niemcy będą emigrować? 07.04.26, 22:36
            monalisa2016 napisał(a):

> Mam pokrewienstwo za wielka woda i wiem o czym pisze, wiec Malko wasze blabla nie robi na nikim wrazenia.

Ja też znam wielu ludzi, którzy mieszkają w USA... ja też tu mieszkam więc też chyba wiem o czym piszę. :)

> Nawet Polacy maja sie lepiej jak wielu Amerykaninow!!!

Masz rację, po upadku komunizmu i po zakończeniu okupacji Polski przez ZSRR dużo się zmieniło. Teraz wielu Polakom żyje się bardzo dobrze.
        • felusiak1 Re: Młodzi Niemcy będą emigrować? 07.04.26, 19:42
          Mózg wypelniony lewacką propagandą i brak rozumu. To sie teraz nazywa edukacja.
          Kura znosi zlote jajka. Trzeba zabić tą kurę, żeby "support these workers, delivering packages or working in hospitals."
        • j0rl.1 Re: Młodzi Niemcy będą emigrować? 07.04.26, 19:52
          malkontent6 napisał:

> Jeden koleś powiedział:
          >
          > "We have a huge difference between rich and poor here in Germany. We have lots
          > of taxes on normal workers but not on the wealth rich people inherited from the
          > ir ancestors," he says. "We really need more taxes on the rich and to support t
          > hese workers, delivering packages or working in hospitals."

> Ktoś powinien mu powiedzieć, że to się nigdzie nie udaje.

Ktos mu powienien powiedziec ze klamie. Wiec ja to mowie. W porownaniu do USA napewno klamie.
    • j0rl.1 Re: Młodzi Niemcy będą emigrować? 07.04.26, 18:29
      malkontent6 napisał:

> Ciekawy artykuł z Deutsche Welle. Co piąty Niemiec/Niemka w przedziale wieku 1
      > 4-29 lat poważnie myśli o emigracji ze swojego kraju. Przyczyny ewentualnej em
      > igracji to problemy ekonomiczne, nierówności w dochodach i wzrost znaczenia fas
      > zyzmu.
      >
      > Ciekaw jestem opinii na ten temat forumowiczów, którzy mieszkają w Deutschland.

A ja widuje video emigrantow z Niemiec ktorzy potem, juz gdzies tam, nagle widza ze Niemcy wcale nie takie zle jak mysleli. I wiecej wraca jak wyjezdza.

A do tego mezczyzni pomiedzy 18..45 rokiem zycia jak chca wyjechac na dluzej za granice jak 3 miesiace musza dostac pozwolenie od Bundeswehry na to. Jak tego nie zrobia to beda karani jak sie ich dorwie. Od niedawna sie okazuje ze to wprowadzono. Calkiem demokratycznie w Bundestagu.

Jeszcze nie jak Ukraina bo tam granice zamkniete dla mezczyzn na fest ale na dobrej drodzie jestesmy.
      • j-k niby tak... ale... 07.04.26, 18:37
        j0rl.1 napisał:
        > Jeszcze nie jak Ukraina bo tam granice zamkniete dla mezczyzn na fest ale na dobrej drodzie jestesmy.

niby sa zamkniete... ale... tylko dla biednych...

cyt. :
        "Koszty łapówek za umożliwienie nielegalnego opuszczenia Ukrainy przez mężczyzn objętych mobilizacją są bardzo wysokie i zróżnicowane, wynosząc od kilku do nawet 10 tysięcy dolarów".
        • j0rl.1 Re: niby tak... ale... 07.04.26, 18:53
          j-k napisał:

> j0rl.1 napisał:
          > > Jeszcze nie jak Ukraina bo tam granice zamkniete dla mezczyzn na fest ale
          > na dobrej drodzie jestesmy.

> niby sa zamkniete... ale... tylko dla biednych...
          >
          > cyt. :
          > "Koszty łapówek za umożliwienie nielegalnego opuszczenia Ukrainy przez mężczyzn
          > objętych mobilizacją są bardzo wysokie i zróżnicowane, wynosząc od kilku do na
          > wet 10 tysięcy dolarów".

Sa zamkniete i to skutecznie. A ze jakis promil za pomoca lapowki ucieknie to sie nie liczy.
          Wiecej jak za lapowki ucieknie jest tych ktorzy sa zastrzeleni na granicy, uropili sie w tej rzece granicznej jak uciekali.

Znowu cytat bez linku prawda? Acha, bo to sam splodziles, zaden cytat. Jasne bo jak faktycznie podawales cytyt jakis naturalnie bez linku ja googlem znajdowywalem skad to masz i wychodzily Twoje klamstwa. Wiec juz sam piszes a podajesz jako cytat.

• malkontent6 Re: Młodzi Niemcy będą emigrować? 07.04.26, 19:10
        j0rl.1 napisał:

> A ja widuje video emigrantow z Niemiec ktorzy potem, juz gdzies tam, nagle widz
        > a ze Niemcy wcale nie takie zle jak mysleli. I wiecej wraca jak wyjezdza.

Ale niektórzy jednak wyjeżdżają. Czy to prawda, że Aussiedlerzy ze Śląska spędzają coraz więcej czasu w Polsce?
        • j0rl.1 Re: Młodzi Niemcy będą emigrować? 07.04.26, 19:47
          malkontent6 napisał:

> j0rl.1 napisał:

> Ale niektórzy jednak wyjeżdżają.

Wiecej wraca jak wyjezdza, juz to napisalem.

>Czy to prawda, że Aussiedlerzy ze Śląska spęd
          > zają coraz więcej czasu w Polsce?

A nie wiem co robia Aussiedlerzy ze Slaska. jak maja tam jaks nore do mieszkania za poldarmo to moze tak. Ale jak sa starzy i maja choroby to zderzenie z polska Sluzba Zdrowia zaraz im zycie psuje. Zycie rozpaskudzone niemiecka Sluzba Zdrowia.

Wlasnie przed chwila rozmawialem z moja corka. Byla przed kilku dniami na jeden dzien w Polsce sprawy urzadowe zalatwiac bo ma obywatelstwo polskie i zahaczyla z mezem na obiad w Osnie Lubuskim. Taki doskonaly hotel, juz tam niedawno kilka dni byla. Zjedli tam obiad i mowi ze sadzac po parkingu 80% niemieckie rejestracje. I rozmowy po niemiecku w restauracji. Nie po Aussiedlersku.
          Patrzala na maj hotel w Sopocie ten byly Grandhotel, tam najdrozszy, ceny takie ze wiecej jak rejs statkiem dookola Hiszpanii wraz z lotem. OK, okaze sie czy ten rejs bedzie bo dzisiaj to wiadomo, Konce Swiata zaraz itd.
          I zaszla tez do sklepu w Polsce. Spozywczego. Mowi ze sie nic nie oplaca w Polsce w stosunku do Niemiec kupowac, wszystko drozsze praktycznie jak w Nemczech.

Ja od dawna nic w Polsce nie kupuje a bywam czasto co 2 weekend tak. Tzn hotel, restauracja z q/k to oczywiste, wydaje wtedy, ale to sa koszty hm.. jakie?
          • malkontent6 Re: Młodzi Niemcy będą emigrować? 07.04.26, 22:43
            j0rl.1 napisał:

> A nie wiem co robia Aussiedlerzy ze Slaska. jak maja tam jaks nore do mieszkania za poldarmo to moze tak.

Utrzymuję kontakty z kilkowa ludźmi, których poznałem gdy tam mieszkałem (zanim dotarłem do USA). Najczęściej rozmawiam z jednym Aussuedlerem ze Śląska i z jednym chłopakiem, który dostał azyl w BRD. Obydwaj narzekają na zmiany przekroju etnicznego ich kraju. Twierdzą, że to już są inne Niemcy.

Obydwaj mają w Polsce ładne "nory" do mieszkania i spędzają tam sporo czasu.

> Zjedli tam obiad i mowi ze sadzac po parkingu 80% niemieckie rejestracje.

Niemcom podoba się w Polsce? :)

W wielu hotelach na Karaibach spędza Boże Narodzenie więcej Polaków niż Niemców. Kiedyś Polaków tam nie było a teraz tłumy.
    • igor_2025 malkontent, mam do Ciebie prosbe 07.04.26, 20:07
      Poniewaz cenzura zabronila mnie otwierac watki, mam ogromna prosbe do Ciebie - zaloz watek pod tytulem: "Coraz więcej Amerykanów ucieka z USA".

Jako zrodlo wklej ten link:

wiadomosci.onet.pl/politico/rozczarowanie-w-usa-amerykanie-uciekaja-z-kraju-zaczelismy-bac-sie-wychodzic-z-domu/dcrrjtz
      • engine8t Re: malkontent, mam do Ciebie prosbe 07.04.26, 20:44
        igor_2025 napisał:

> Poniewaz cenzura zabronila mnie otwierac watki, mam ogromna prosbe do Ciebie -
        > zaloz watek pod tytulem: "Coraz więcej Amerykanów ucieka z USA".
        >
        > Jako zrodlo wklej ten link:
        >
        > wiadomosci.onet.pl/politico/rozczarowanie-w-usa-amerykanie-uciekaja-z-kraju-zaczelismy-bac-sie-wychodzic-z-domu/dcrrjtz

A to dla ciebie powod do radosci czy do smutku?
        Bo mnie to w sumie ani grzeje ani ziebi ale ze zwykle wyjedzja przeciwnicy sytemu i ku;tury narodo a to jest pwod do radosci.
        Czy oni sobie zdaja sprawe ze beda ciagle placic tutaj podatki i G z nich miec orz ze ich moga z powrotem nie wpuscic? LOL
        • igor_2025 Re: malkontent, mam do Ciebie prosbe 07.04.26, 20:53
          engine8t napisał:

> A to dla ciebie powod do radosci czy do smutku?

Jak w watku monalisy napisalem, to mialo byc dla jaj. Bo temat, podjety przez malki, nie jest wart nawet dwoch slow. Praktycznie w kazdym kraju na swiecie, jak bogatym i wygodnym dla zycia on nie bylby, znajdzie sie spora grupa mlodych ludzi, ktore chcieliby wyjechac.
          • engine8t Re: malkontent, mam do Ciebie prosbe 07.04.26, 21:09
            igor_2025 napisał:

> engine8t napisał:
            >
            > > A to dla ciebie powod do radosci czy do smutku?
            >
            > Jak w watku monalisy napisalem, to mialo byc dla jaj. Bo temat, podjety przez
            > malki, nie jest wart nawet dwoch slow. Praktycznie w kazdym kraju na swiecie, j
            > ak bogatym i wygodnym dla zycia on nie bylby, znajdzie sie spora grupa mlodych
            > ludzi, ktore chcieliby wyjechac.

No ale kiedy czegos sie zabrania wiec ludzie sie mocno zastanowia czy czekac na pobor (no bo przeciez po to to jest) czy tez wyjechac na 2.5 miesiaca i probowac nie wracac?
            Co Ty bys zrobil?
            • igor_2025 Re: malkontent, mam do Ciebie prosbe 07.04.26, 21:30
              engine8t napisał:

> No ale kiedy czegos sie zabrania wiec ludzie sie mocno zastanowia czy czekac na
              > pobor (no bo przeciez po to to jest) czy tez wyjechac na 2.5 miesiaca i probo
              > wac nie wracac?

Przyznam sie, ze dosc pobieznie przelecialem zalinkowany artykul, wiec nie mam pojecia o jakim poborze Ty piszesz.

> Co Ty bys zrobil?

Ja, gdy musialem isc do woja, po prostu poszedlem, i nie powiem, ze moja sluzba byla w komfortowych warunkach, i blisko od domu.
    • opa34 Re: Młodzi Niemcy będą emigrować? 07.04.26, 21:00
      Jest mi obojetne co robia mlodziki zNiemiec wazne ze ci z Monachium dokopia dzisiaj Realowi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka