felusiak1 27.04.26, 21:44 Poniekąd prawda, ale jak ktoś jest niewidomy albo bez serca? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
igor_2025 Re: Czego oczy nie widza, tego sercu nie żal 27.04.26, 22:14 felusiak1 napisał: > Poniekąd prawda, ale jak ktoś jest niewidomy albo bez serca? Felus, przeciez ten watek juz istnieje na forum. Mona zalozyla na moja prosbe, bo Ty nie wykazales sie checia.. Ale i tak jest dobrze, bo mam pomysl na kolejny, wiec wykorzystam ten twoj. Przyszlo mnie do glowy pogadac o Kimie, i tej szansy zjednoczyc Koree, pod jego rzadami, dzieki rosyjsiej i amerykanskiej operacji wojskowych. Jak sadzisz, ciekawy temat? Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Czego oczy nie widza, tego sercu nie żal 27.04.26, 22:44 NIE. Gadaj z Monią. Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa2016 Re: Czego oczy nie widza, tego sercu nie żal 27.04.26, 23:03 Monalisa automatycznie dzialala poniewaz nie dysponuje wolnym czasem jak inni i tu popelnila blad ze dobrze tytulu nie przeczytala tylko spopiowala zakladajac wytek. A teraz z innej beczki, bardzo dobry wyklad w podkascie Pascala Lottaz'a, polecam go szczegolnie zachodnim odbiorcom mediow, polityki itd. Pascal Lottaz szwajcarski profesor wyklada na uni w Kyoto / Japonia. Szkoda ze nie sa jego podkasty opatrzone w KI/AI by mogli operujacy innymi jezykami np. Polacy, Czesi, ... odsluchac. Polecam angielska wersja www.youtube.com/watch?v=2MZtignd45I z niemieckojezycznym lektorem www.youtube.com/watch?v=BwjgmPTixSc inne wersje jezykowe, strone przesunac na dol, tam sa zalinkowane rozne wersje jezykowe: rosyjski, francuski, hiszpanski, arabski, japonski. www.youtube.com/@neutralitystudies/featured Temat widea nie byl mi obcy ale bylo wiele ciekawych drobiazgow. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Czego oczy nie widza, tego sercu nie żal 28.04.26, 01:44 > Temat widea nie byl mi obcy ale bylo wiele ciekawych drobiazgow. Proszę wymienić ciekawe drobiazgi Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa2016 Re: Czego oczy nie widza, tego sercu nie żal 28.04.26, 16:39 felusiak1 napisał: > Proszę wymienić ciekawe drobiazgi > > Ajajaj felus jakbysmy sie nie znali od bardzo dlugich lat z forum, przez to czesto wiemy jaka odpowiedz mozemy oczekiwac od kontra-dyskutanta. Felus ja nie mam zamiaru sugerowac komus moje subiektywne zdania, daje cos pod dobra wole drugiego, pod subtelnosc jego ksztaltowania wlasnej opinii, ksztaltowania wlasnego swiatopogladu. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Mona, i znow to samo :-) 28.04.26, 16:58 Zaloz watek pod tytulem :" Czy o to chodzilo polskim wladzo? ". A w nim napisz, ze chodzi o przekazanie Rosji zatrzymanego na wniosek banderowcow rosyjskiego archeologa, w ramach wymiany na Poczobuta. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Re: Mona, i znow to samo :-) 28.04.26, 17:00 Tytul :" Czy o to chodziło polskim władzom? ". Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Re: Czego oczy nie widza, tego sercu nie żal 28.04.26, 09:54 felusiak1 napisał: > NIE. Gadaj z Monią. Szkoda, ze niechcesz na ten temat gadac. Moze pozniej przekonasz sie, ze to nic glupiego, i nawet bardzo ciekawe. Wiec chetnie z Toba podyskutuje. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Czego oczy nie widza, tego sercu nie żal 29.04.26, 20:01 O czym chcesz gadać? Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Re: Czego oczy nie widza, tego sercu nie żal 29.04.26, 20:12 felusiak1 napisał: > O czym chcesz gadać? O mozliwosci zjednoczenia Korei. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Czego oczy nie widza, tego sercu nie żal 29.04.26, 20:49 igor_2025 napisał: > felusiak1 napisał: > > > O czym chcesz gadać? > > O mozliwosci zjednoczenia Korei. Jaki % szans im dajesz? W obecnych warunkach zero. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Re: Czego oczy nie widza, tego sercu nie żal 29.04.26, 21:34 engine8t napisał: > Jaki % szans im dajesz? W obecnych warunkach zero. Biorac pod uwage to, co napisalem nizej, Kim ma bardzo duza szanse. Ma mozliwosc w ciagu kilkadziesieciu minut zniszczyc wszystkie kluczowe punkty w Seulu, uzywajac wylacznie armaty i wieloprowadnicowe wyrzutnie rakietowe. Jest potrzebna tylko wola polityczna, i przyzwolenie od Rosji i Chin. I jest oczywistym, ze obecnie, chociaz z punkty typowo militarnego, byc moze najlepszy moment, ale tego Kim nie bedzie robic. On ma czas, jest mlody i bedzie starac sie zjednoczyc Korei w sposob bez uzycia sily militarnej. I to rowniez jest w jego zasiegu, o czym pisze nizej w swoim dlugim i nudnym poscie. Ale sile miltarna, jak i blokade Poludniowej Korei, on uzyje w ostatecznosci. Byc moze zjednoczenie Korei i zjednoczenie Chin z Taiwanem, beda zrobione w tym samym czasie. Wtedy Stany beda temu tylko przygladac sie, nie wtracajac sie, i byc moze nawet nie protestujac, zeby nie zaszkodzic przyszlym stosunkom z Chinami. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Czego oczy nie widza, tego sercu nie żal 29.04.26, 22:01 Taka możliwośc nie istnieje więc nie ma o czym gadać. Kim jest tam gdzie jest z woli Chin i wykonuje wolę Chin. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Czego oczy nie widza, tego sercu nie żal 29.04.26, 22:10 I jeszcze jedno. Patrz, żeby Władywostok nie stał się Haishenwei a Chabarowsk Boli. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Re: Czego oczy nie widza, tego sercu nie żal 30.04.26, 09:09 felusiak1 napisał: > I jeszcze jedno. Patrz, żeby Władywostok nie stał się Haishenwei a Chabarowsk B > oli. Nie stana. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Re: Czego oczy nie widza, tego sercu nie żal 30.04.26, 09:08 felusiak1 napisał: > Taka możliwośc nie istnieje więc nie ma o czym gadać. Pogadac mozna o tym, czy realna jest taka mozliwosc. Ja twiuerdze, ze jak najbardziej. > Kim jest tam gdzie jest z woli Chin i wykonuje wolę Chin. Bardzo sie mylisz. Kim nie jest niczyjej marionetka, ale musi brac pod uwage stanowisko Rosji i Chin. Powiedzialbym, ze bardziej Rosji. Chiny sa bardzo niepewnymi partnerami. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k vidze, dzieciarnia "orientalna" w dzialaniu :) 27.04.26, 23:16 Podzialu Korei dzis nikt nie ruszy - gdyz jest TAM rownowaga sil. spijcie dobrze... ...moze za pare lat.... w kazdym razie bazy amerykanskie wrocily na Filipiny... miejscowi sami ich o to poprosili... - kogos sie boja ? Buenas Noches for all of you :) Odpowiedz Link Zgłoś
boavista4 Re: Czy GRys sie wychrzcił! 28.04.26, 02:36 Spotyka się pewnego dnia dwóch Żydów. - Mój syn się wychrzcił - oznajmia jeden z nich. - A co ty na to? - No cóż, żaliłem się przed Panem Bogiem... - I co On ci powiedział? - Powiedział: Mój Syn także się wychrzcił. Więc zrób to samo, co Ja. - A mianowicie? - Sporządź Nowy Testament! Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Janusz, troche pozniej napisze wiecej 28.04.26, 09:37 j-k napisał: > Podzialu Korei dzis nikt nie ruszy - gdyz jest TAM rownowaga sil. Na razie tylko pare zdan. Ta rownowaga bazuje sie na przekonaniu o wyzszosci technologicznej poludniowej Korei i sile USA. To bardzo krucha rownowaga, i to pokazal Iran, i w jakims stopniu rosyjska operacja specjalna na Ukrainie. Pozniej napisze duuuzo wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 "Trumpowska wscieklosc" a zjednoczona Korea 28.04.26, 12:08 Ostrzegam - tekst bedzie dlugi i nudny, ale bez przeczytania nie ma sensu rozpoczynac dyskusje. Do niedawna sadzono, ze Korea Poludniowa, opierajac sie na pomocy USA i Japonii, moze na raz zniszczyc Pólnocna, wbijajac komuchow w epoke kamienia lupanego. Jednak doswiadczenie rosyjskiej operacji specjalnej i "trumpowskiej wscieklosci" w Iranie zmusza do nowego spojrzenia na to wszystko.Sadzono, ze w przypadku wybuchu wojny na duza skale Stany Zjednoczone beda pomagac Korei Poludniowej danymi z wywiadu satelitarnego, a takze przeniosa na Pólwysep dodatkowe wojska z baz w Japonii, Guam i Hawajów. Do wybrzezy KRLD zostana wyslane amerykanskie grupy lotniskowe, a bombowce beda musialy pomóc Koreanczykom Poludniowym wbic Koreanczyków pólnocnych, tu powtorze sie, w epoke kamienia lupanego. Japonia bedzie kluczowym centrum logistycznym dla USA, pomoze przechwycic pociski balistyczne i zatopic okrety podwodne komuchow. W kazdym razie takie byli plany. Co sie zmienilo po wojnie na Ukrainie i "trupowskiej wscieklosci" w Iranie?Po pierwsze i najwazniejsze, jest juz oczywiste, ze zaawansowany technologicznie poludniowokoreanski system obrony powietrznej nie bedzie w stanie skutecznie wytrzymac zmasowanych polaczonych ataków rakietowo-dronowych przez dlugi czas. Jesli Kim zacznie wystrzeliwac swoje pociski balistyczne, towarzyszac im rojem setek powiedzmy analogow Szahedów, amunicja do Patriotow zakonczy sie szybko, jak to mialo miejsce u Amerykanów i ich satelitow na Bliskim Wschodzie.Oznacza to, ze atakujac Koree Poludniowa, jej bazy wojskowe i przedsiebiorstwa obronne setkami i tysiacami dronów, ukrywajac za nimi potezne pociski balistyczne,Kim jest w stanie naprawde zniesc system obrony powietrzne wroga i jego przemysl wojskowy.Odwetowe ciosy, jak pokazalo doswiadczenie " trumpowskiej wscieklosci" w Iranie, nie beda tak skuteczne, jak sie zaklada. Korea Pólnocna jest górzysta i ma trudny teren. Gleboko pod ziemia zbudowano tam setki ufortyfikowanych bunkrów, magazynów z rakietami i pociskami oraz tuneli do ukrytego przemieszczania wojsk. Iran wyraznie udowodnil, ze wczesniej zbudowane podziemne "miasta rakietowe" sa kluczowym czynnikiem jego stabilnosci bojowej, nawet przy slabym systemie obrony powietrznej i niezdolnym do walki lotnictwie. Dla komuchow z polnocy to stwierdzenie jest jeszcze bardziej prawdziwe. Doswiadczenie z Iranu pozwala równiez stwierdzic, ze Kim jest w stanie zorganizowac skuteczna blokade morska Korei Poludniowej bez floty, analogicznie do tego, co Iran zrobil w Ormuzie. I jesli Pólnocna ma wspólna granice ladowa z Chinami i Rosja, co daje jej mozliwosc otrzymywania dostaw, to Poludniowa jest w 100% zalezna od dostaw droga morska. Oznacza to, ze Kimu wystarczy przeprowadzic kilka ataków na tankowce i inne statki towarowe za pomoca dronów i pocisków manewrujacych, aby zredukowac do zera handel morski z Republika Korei.Wiec koreanskie wody przybrzezne beda za "strefe wojny" i nikt tam nie poplynie, nawet w towarzystwie okretów wojennych, tak jak nie udali sie do Ciesniny Ormuz, chociaz Trump obiecal im eskorte. Po zaledwie dwóch miesiacach takiej blokady morskiej, nawet bez szeroko zakrojonej ofensywy ladowej z pólnocy, do której komusze sily zbrojne przygotowaly sie z uwzglednieniem doswiadczenia zdobytego na terytorium Kurskiego obwodu w Rosji, sytuacja gospodarczo-spoleczna Poludniowej Korei radykalnie pogorszy sie, ,co zmusi Seul do negocjacji pokojowych na warunkach Pjongjangu. A co z aktywna pomoca USA i Japonii? A takowej na pewno nie udziela, zwlaszcza jesli w tym momencie Chiny zaczna cos robic przy Taiwanie. A patrzac na Iran, który pokazal, ze w przypadku wojny jest gotowy walic we wszystko co jest amerykanskie, a wiedzac ze Kima jest o wiele bardziej "szalony" od ajatollachow, to Amerykanie, zdajac sobie sprawe z tego , ze u KRLD sa i rakiety balistyczne, które siegna bazy amerykanskie za tysiace km od Korei, i wiedzac, ze Kim ma bron nuklearna, beda bardzo zasmucone i zatroskane. Wiec Waszyngton, a tym bardziej Tokio nie beda gotowe do walki z Kimem, zwlaszcza jesli Korea Pólnocna demonstracyjnie przeprowadzi probe nuklearna nad Morzem Japonskim? Wiec dochodzi do paradoksu - niepowodzenie trumpowskiej furii toruje droge do prawdziwego zjednoczenia Pólwyspu Koreanskiego bez szeroko zakrojonej wojny ladowej. I co wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
j-k spokojnie, jak na wojnie. 28.04.26, 15:15 > I co wy na to? no to, ze Ty to dlugo uzasadniales, a mnie sie zwyczajnie nie chce. i przedstawiam tylko uwagi koncowe: podzialu Korei dzis nikt nie ruszy i jesli sie kiedys dokona - to tylko na bazie jakiegos kompromisu politycznego. 1. Dzis takiego na horyzoncie nie widac... 2. Ani Chiny, ani Rosja nie sa zainteresowane zjednoczeniem Korei . Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Nie badz jak ta krowa z powiedzenia :-) 28.04.26, 15:42 j-k napisał: > no to, ze Ty to dlugo uzasadniales, a mnie sie zwyczajnie nie chce. i przedsta > wiam tylko uwagi koncowe: Czyli powtarzasz to co juz pisales, nie odnoszac sie w zaden sposob do tego, co ja napisalem. Wazne zauwazyc. Przed rozpoczeciem tego, co nazywam "trumpowska wscieklosc", ja rowniez bylem tego samego zdania co i ty. Ale, jak to sie mowi,tylko krowa nie zmienia zdania. Ludzi, potrafiace myslec, wyciagaja wnioski z tego, co przynosi nowa wiedze. Wiec jesli nie chcesz byc ta krowa z powiedzenia, przeczytaj moj post poprzedni. Moze cos tobie do glowy nowego przyjdzie. Oczywiscie nie musisz tego robic, ale wtedy bedziesz musial wlaczyc katarynke. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k hloopcze, zaprawde tak nudno na rekonwalescencji? 28.04.26, 16:18 igor_2025 napisał: > Czyli powtarzasz to co juz pisales, nie odnoszac sie w zaden sposob do tego, co ja napisalem. hloopcze, zaprawde tak nudno Ci na tej rekonwalescencji ? - ze domagasz sie atencji ? owszem - odnioslem sie do Twojej analizy zaznaczajac , ze nie chcialo mi sie jej pisac, a zapodalem tylko wniosek koncowy. a skoro w niczym nie podwazam Twojej analizy - to znaczy, ze uwazam ja za prawidlowa... Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 A jak mam bawic sie w mojej sytaucji 28.04.26, 16:27 j-k napisał: > a skoro w niczym nie podwazam Twojej analizy - to znaczy, ze uwazam ja za prawi > dlowa... A tak trudno bylo to napisac? Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Czy serce moze peknac z zalu? 28.04.26, 16:49 Dzis podano do publicznej wiadomosci, ze z 1 maja biezacego roku Zjednoczone Emirate Arabskie wychodza z OPEC i OPEC+. Przed tym wyrazili ogromny zal, ze inne panstwa sasiedzkie nie udzielili pomocy przed atakami ajatallahow. W sumie te Zjednoczone Emiraty juz od jakiegos czasu , przynajmniej od dwoch lat, wyrazali chec opuszczenia tej organizacji. Mowelo sie, ze sa jakies nieporozumienia z Saudami. Dopoki Arabowie sie kloca, Izrael moze spac spokojnie! Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa2016 Re: Czy serce moze peknac z zalu? 28.04.26, 17:04 Zjednoczone Emiraty Arabskie ogłaszają, że po wycofaniu się z OPEC znacznie zwiększą produkcję ropy naftowej, aby „zaspokoić światowe zapotrzebowanie”. Po opuszczeniu OPEC i OPECC+ Zjednoczone Emiraty Arabskie nie są już związane limitami produkcyjnymi i mogą produkować oraz eksportować tyle ropy naftowej, ile chcą. Komu jest to na rękę, łatwo zgadnąć ale czy wyjdzie im to "na zdrowie", przyszłość pokaże. Ot tak dla zainteresowanych www.youtube.com/watch?v=j8UVRmjJB5o niemiecka wersja www.youtube.com/watch?v=ea-DWniD2Ew Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Re: Czy serce moze peknac z zalu? 28.04.26, 18:47 monalisa2016 napisał(a): > Po opuszczeniu OPEC i OPECC+ Zjednoczone Emiraty Arabskie nie są już związane l > imitami produkcyjnymi i mogą produkować oraz eksportować tyle ropy naftowej, il > e chcą. W teorii tak, ale rzeczywistosc moze okazac sie inna. Bo moze okazac sie tak, ze za pare dni oglosza, ze to tylko zart, a w rzeczywistosci dogadali sie ze wszystkimi, ze im podniosa kwoty, jak kraju, ktory najbardziej ucierpiel od dzialan Trumpa. Dla Arabow to normalka. >Komu jest to na rękę, łatwo zgadnąć ale czy wyjdzie im to "na zdrowie", > przyszłość pokaże. Zainteresowanego widze tylko jednego - Zjednoczone Krolestwo, w ktorym mieszkam. Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa2016 Re: Czy serce moze peknac z zalu? 28.04.26, 18:53 igor_2025 napisał: > Zainteresowanego widze tylko jednego - Zjednoczone Krolestwo, w ktorym mieszkam > . byc moze ale dla Donia wysokie ceny energii w Stanach to wyrok konca jego kariery. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Re: Czy serce moze peknac z zalu? 28.04.26, 19:38 monalisa2016 napisał(a): > byc moze ale dla Donia wysokie ceny energii w Stanach to wyrok konca jego karie > ry. Nie sadze, zeby amerykanscy Demokraci mogli wplynac na ta decyzje. Ja wogole wykluczam, ze jakies inne panstwo na to moglo wplynac. Bo jak wspominalem, juz od jakiegos czasu te Emiraty groza o wyjsciu z OPEC, domagajac sie wyzszych kwot. Teraz maja znakomita okazje to wymusic. Oczywiscie to moze bardzo negatywne wplynac na jednosc panstw nalezacych do tej organizacji. Ale to daleko nie w pierwszy raz. Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa2016 Re: Czy serce moze peknac z zalu? 28.04.26, 20:07 Igor za ile godzin koncza sie 60 dni "przyzwolenia" na prowadzenie wojny przez USA? Tu bedziemy widziec po czyjej stronie stana demokraci w Kongressie, wojny czy jej koniec. Doni boi sie wysokich cen energii jak diabel swieconej wody, wysokie ceny ropy to powyzszona inflacja akurat przed wyborami uzupelniajacymi. Wiekszosc spoleczenstwa w Stanach juz ma klopoty zwiazania koniec z koncem mimo podwojnych job'ow. Zreszta przyjrzyj sie Emiratom jak oni moga exportowac rope przy kontrolowanej cisnienie Hormus przez Iran? Iran owszem, on kiwa wszystkich, posyla tankowce i inne statki wzdluz wlasnych wod terytorialnych, Pakistanu oraz Indii pobierajac haracz. Naruszenie wod terytorialnych (przeszlo 22 km / 12 mil morskich) przez Stany oznaczaloby wojne z Pakistanem i Indiami, pytanie, moga sobie pozwolic na to Stany? Na pewno nie. To ze panstwa Zatoki Perskiej sa w obecnej chwili (zreszta przedtem tez byli) poroznienie to efekt wojennej polityki dwoch kompanow od draki. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Re: Czy serce moze peknac z zalu? 28.04.26, 20:26 monalisa2016 napisał(a): > Igor za ile godzin koncza sie 60 dni "przyzwolenia" na prowadzenie wojny przez > USA? Mona, ja mam wlasne zdanie, pozwol mnie pozostac sie przy nim. Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa2016 Re: Czy serce moze peknac z zalu? 28.04.26, 20:35 Ja ci napisalam jak sprawa wyglada z mojego punktu widzenia ktory opieram na faktach, a ona nie wyglada dla Doniego rozowo. Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa2016 Re: Czy serce moze peknac z zalu? 28.04.26, 21:00 Zacytuje ci cos z prasy tego newralgicznego obszaru, naturalnie przetlumaczone na j. polski "„Iran nie jest stroną Konwencji Narodów Zjednoczonych o prawie morza z 1982 roku. Dlatego nie jest związany postanowieniami wynikającymi z tej konwencji. Jako główne państwo nadbrzeżne, na którego wodach terytorialnych znajduje się Cieśnina Hormuz, Iran ma uzasadnione i legalne prawo do podejmowania niezbędnych i proporcjonalnych środków w celu przeciwdziałania pojawiającym się zagrożeniom bezpieczeństwa, zapewnienia bezpiecznej nawigacji i zapobiegania niewłaściwemu wykorzystywaniu Cieśniny Hormuz do wrogich lub wojskowych celów. Wszelkie zakłócenia transportu morskiego w Zatoce Perskiej i Cieśninie Hormuz oraz ich konsekwencje są winą Stanów Zjednoczonych, których bezprawne działania zagrażają międzynarodowej nawigacji”." A to jest wymowne, pytanie, co szukaja tam Stany, bronia swoich granic? :-) A teraz ciekawostka, Malazja chce wykorzystac iranski pierwowzor i pobierac oplaty za przeplyw przez Cisnine Malakka. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k alez oczywiscie 28.04.26, 23:00 monalisa2016 napisał(a): > A to jest wymowne, pytanie, co szukaja tam Stany, bronia swoich granic? :-) zgaduje: - bronia swojej kontroli nad przeplywem ropy na BW ? masz im to za zle ? - jesli tak, to zrob cos przeciw :) Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Re: alez oczywiscie 29.04.26, 09:14 j-k napisał: > zgaduje: - bronia swojej kontroli nad przeplywem ropy na BW ? Mam dla ciebie Janusz smutna wiadomosc - Stany ta kontrole juz wprawie stracili. Bylo glupota rozpoczynac ta afere, nie biorac pod uwage to, ze Iran zacznie walic po przydupasom amerykanskim w regionie. Skutki tego dla amerykanskiej pozycji na Bliskim Wschodzie beda katastrofalne. . Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Janusz, a wiesz ze Kanada tez urywa sie...... 29.04.26, 17:41 Na razie jeszcze nie urwala sie ze nafto-smycza amerykanskiego, ale jest na bardzo dobrej drodze. Chyba wiesz, ze Stany maja ogromne moce do przerobku bardzo ciezkiej ropy. W swoim czasie te moce budowali sie dla przerobki ropy z Wenezueli i Meksyku. Tak stalo sie, ze ropa Wenezuelska stala dla Stanow nie osiagalna (w duzym stopniu na wlasne zyczenie), a Meksyka postanowila przerabiac ta rope sama. Wiec w Stanach mnostwo rafinerii wstali, nie majac rope do przerobu i tu, na szczescie, w Kanadzie bardzo szybko wzeoslo wydobycie ciezkiej ropy z piskow bitumicznych. Sama Kanada nie miala mozliwosci wykorzystac ta rope, z roznych powodow, wiec musiala importowac rope od Arabow. Stany, jak to Stany, chetnie zgodzili sie rope u Kanadyjczykow kupowac, ale po cenach, jaki porzadny kupiec nigdy nie zaproponowalby sprzedajacemu. Kanadyjczycy nie mieli innego wyjscia, i musieli zgodzic sie na warunki sasiada i jak to sie mowi sojusznika, tracac miliardy baksow miesiecznie, w postaci duzych opustow. W koncu Kanadyjczycy mieli dosc byc donorem amerykanskiej gospodarki, i odnowili stary rurociag, i zaczeli sprzedawac ta rope Chinczykom po cenie rynkowej. Jak na razie to zaledwie 800 000 barylek dziennie (Stanom ca 4 mln) I to bardzo spodobalo sie Kanadzie. Wiec rozpoczynaja prace nad budowa nowego rurociagu o duzej przepustowosci, zeby eksportowac rope Azjatom. Wiec Trump nie przypadkiem zajal sie Wenezuelom. Bo gdy zabroknie ropy kanadyjskiej, to znow mnostwo rafinerii w USA wstana bez ropy. Bo ropa wenezuelska tylko w dluzszej perspektywie moze zastapic rope kanadyjska, przy tym trzeba wlozyc setki mld baksow, zanim produkcja osiagnie potrzebnych wymiarow. Wiec mozemy oczekiwac jakichs dzialan USA przeciwko Kanadzie, a moze i Meksyki. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Janusz, a wiesz ze Kanada tez urywa sie..... 29.04.26, 19:33 Ten Polski ekspert w minucie 17:12 mowi co innego? www.youtube.com/watch?v=Mb1iCtOE95M Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Re: Janusz, a wiesz ze Kanada tez urywa sie..... 29.04.26, 20:25 engine8t napisał: > Ten Polski ekspert w minucie 17:12 mowi co innego? Nie znam tego ekspertu, a to co on mowi od 17 minuty, to nic oryginalnego. On po prostu bardzo uwaznie slucha co mowi Trump i powtarza za nim. Co dotyczy rzekomego zwiekszenia wydobycia ropy w Wenezueli, to na pewno jest prawda, z tym ze nie cala. Zwiekszenie wydobycia o 200 000 barylek dziennie, i tylko dlatego, ze wznowilo sie wydobycie tam gdzie jest mozliwe, to daleko nie to, co wydobycie kilka mln barylek dziennie, ktore bylo przed tym, jak USA rozpoczela sankcje przeciwko Wenezueli. Zeby osiagnac taki poziom wydobycia, najpierw trzeba zainwestowac kupe mld baksow, a oprcz tego sporo czasu. I koniecznie tych, kto jest gotowzaryzykowac swoimi inwestycjami. Jak na razie kolejki chetnych nie widac. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Janusz, a wiesz ze Kanada tez urywa sie..... 29.04.26, 20:47 igor_2025 napisał: > engine8t napisał: > > > Ten Polski ekspert w minucie 17:12 mowi co innego? > > > Nie znam tego ekspertu, a to co on mowi od 17 minuty, to nic oryginalnego. On p > o prostu bardzo uwaznie slucha co mowi Trump i powtarza za nim. Co dotyczy rzek > omego zwiekszenia wydobycia ropy w Wenezueli, to na pewno jest prawda, z tym ze > nie cala. Zwiekszenie wydobycia o 200 000 barylek dziennie, i tylko dlatego, > ze wznowilo sie wydobycie tam gdzie jest mozliwe, to daleko nie to, co wydobyci > e kilka mln barylek dziennie, ktore bylo przed tym, jak USA rozpoczela sankcje > przeciwko Wenezueli. Zeby osiagnac taki poziom wydobycia, najpierw trzeba zainw > estowac kupe mld baksow, a oprcz tego sporo czasu. I koniecznie tych, kto jest > gotowzaryzykowac swoimi inwestycjami. Jak na razie kolejki chetnych nie widac. Ten ekspert jest w grupy Wroblewskiego z Warsaw enterprise a poniewaz tym sie przygladam od lat to oni podobnie jak np Marek Budzisz, Marek Stefan wiedza co mowia i rozumieja polityke i Trumpa i USA bo wiekszsc dzeinnikaarzy, "ekspertow" i mediow glwnego scieku absolutnie nie ma pojecia i korzystaja glownie z lewicowych zrodel. A te maja jeden cel - krytykowac Trumpa i wszytkiego co z nium zwiazane bez wzgledu co robi. Oczywiscie opinie o ekspertyzie tego forum pomine. Jak chcesz sobie roszerzyc horyzonty to posluchaj tego czlowieka. znany i repsektowany dziennikarz od wielu wielu lat . Nie musz wszystkiemu wierzyc ale zastanow sie nad tym co mowi www.youtube.com/watch?v=K-rSQ4B_hIY A zasada ze kazdy wierzy w to w co chce wierzyc jest nie do podwazenia. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Re: Janusz, a wiesz ze Kanada tez urywa sie..... 29.04.26, 21:49 engine8t napisał: > Ten ekspert jest w grupy Wroblewskiego z Warsaw enterprise Dla mnie, jak i dla zdecydowanej wiekszosci ludzi na swiecie ten ekspert, jak i ta grupa, nie stanowia autorytetu. Oni sa tylko obserwatorami tego, co sie robi w krajach wydobywajace rope.Jesli sa dla Ciebie sa autprytetami, to mozesz ich sluchac. Ja nie musze, ja wiem swoje, i opieram swoja wiedze na danych, ktore sa dostepne na specjalistycznych portalach , jak i sluchajac swiatowych ekspertow.. Otoz w Wenezueli maja w planach, ocenianych jak bardzo optymistyczne, zwiekszyc do konca tego roku wydobycie 1 mln barylek dziennie. To faktycznie bezinwestycyonne zwiekszenie, poniewaz planuja uruchomic to, co jest mozliwe bez wiekszych nakladow. Dla porownaniu - w Kanadzie produkuje sie wprawie 6 mln barylek dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Janusz, a wiesz ze Kanada tez urywa sie..... 30.04.26, 02:02 igor_2025 napisał: > engine8t napisał: > > > > Ten ekspert jest w grupy Wroblewskiego z Warsaw enterprise > > Dla mnie, jak i dla zdecydowanej wiekszosci ludzi na swiecie ten ekspert, jak > i ta grupa, nie stanowia autorytetu. Oni sa tylko obserwatorami tego, co sie > robi w krajach wydobywajace rope.Jesli sa dla Ciebie sa autprytetami, to mozesz > ich sluchac. Ja nie musze, ja wiem swoje, i opieram swoja wiedze na danych, kt > ore sa dostepne na specjalistycznych portalach , jak i sluchajac swiatowych eks > pertow.. > Otoz w Wenezueli maja w planach, ocenianych jak bardzo optymistyczne, zwiekszyc > do konca tego roku wydobycie 1 mln barylek dziennie. To faktycznie bezinwestyc > yonne zwiekszenie, poniewaz planuja uruchomic to, co jest mozliwe bez wiekszyc > h nakladow. Dla porownaniu - w Kanadzie produkuje sie wprawie 6 mln barylek d > ziennie. Z tego co czytam to ty po prostu zachwujesz sie jak taki sam lewak jak ta cala ferajna anty-Trumpowa i szukasz opini i analiz anty-Trumpowych i jedynie to maja jakas wartosc dla Ciebie? Czyli wierzysz jedynie w to w co chcesz wierzyc? Gdybys chial poznac prwde to bys czytal i sluchal to co mowi Trump i ci co go popieraja aby ich zrozumiec a ty sie tylko upewniasz w tym co cie sie wydaje ze wiesz.czy rozumiesz? Naprawde myslisz ze to co robi Trump jest tak prymitywne i plytkie jak lewactow podaje? Zapominasz ze Trump postepuje wg "receptury" ktora dostal na poczatku tej kadencji a przygotowala jaa dla niego tak samo jak dla poprzednich prezydentow - Heritage Fundation , Jedynie pytanie na ile Trump sie tego trzyma bo jak na razi ok 53% propozycji i sugestii z tego planu zostalo wprowadzone albo rozpoczete Wszytko inne nie warte Twojego czasu bo nie pasuje do twoich teorii i oczekiwan? Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Re: Janusz, a wiesz ze Kanada tez urywa sie..... 30.04.26, 08:36 engine8t napisał: > Z tego co czytam to ty po prostu zachwujesz sie jak taki sam lewak jak ta cala > ferajna anty-Trumpowa i szukasz opini i analiz anty-Trumpowych i jedynie to maj > a jakas wartosc dla Ciebie? Wrecz przeciwnie, ja caly czas bronie Trumpa, jestem pod pewnymi wzgledami jego fanatem. Ale chetnie wskazuje jego bledy, i im wieksze te bledy, tym bardziej jego lubie. > Czyli wierzysz jedynie w to w co chcesz wierzyc? Ja jestem osoba nie wierzaca. Nie wierze ani w Boga, a nawet sobie czasami nie ufam. > Gdybys chial poznac prwde to bys czytal i sluchal to co mowi Trump i ci co go p > opieraja aby ich zrozumiec a ty sie tylko upewniasz w tym co cie sie wydaje ze > wiesz.czy rozumiesz? Wlasnie to i robie, slucham kazda wypowiedz Trumpa, co publiczna co wyrazona w sieci spolecznosciowa. I widze, ze on jest troche zagubiony. Stad te jego wypowiedzi,wzajemnie wykluczajace sie. > Naprawde myslisz ze to co robi Trump jest tak prymitywne i plytkie jak lewactow > podaje? Ja mysli, ze lewactwo zepsulo Ameryke, a Trump probuje to naprawic. Ale robi to nieudolnie czasami. > Zapominasz ze Trump postepuje wg "receptury" ktora dostal na poczatku tej kaden > cji a przygotowala jaa dla niego tak samo jak dla poprzednich prezydentow - He > ritage Fundation , Jedynie pytanie na ile Trump sie tego trzyma bo jak na razi > ok 53% propozycji i sugestii z tego planu zostalo wprowadzone albo rozpoczete To co napisales, tylko bez obrazy, jest banalem. Kto tego nie wie? Ja caly czas pisze, ze niezaleznie od tego, kto Ameryka rzadzi, on i tak nie jest samodzielny. Poniewaz ktos jemu pisze "recepture". Polecam Tobie moj wpis w innym watku, zeby zrozumiales, jak sie mylisz odnosnie tego, co sadze o Trumpie: forum.gazeta.pl/forum/w,50,179973911,179973911,Nowy_paszport_USA_z_wizerunkiem_Trumpa.html?p=179974341" > Wszytko inne nie warte Twojego czasu bo nie pasuje do twoich teorii i oczekiwan? Jesli ja chce miec wlasna opinie o kim kolwiek, ja szukam wypowiedzi wylacznie tej osoby, a nie opinii innych o niej. Wiec nie mam pojecia o czym pisza antytrumpisci, i tylko domyslam sie, ze jesli krytykuja Trumpa, to tylko dlatego, ze chca zajac jego miejsce. A gdy zajma, beda robic to samo, i prawdopodobnie jeszcze gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Engine, chyba zartujesz... 29.04.26, 22:18 engine8t napisał: > Jak chcesz sobie roszerzyc horyzonty to posluchaj tego czlowieka. znany i repse > ktowany dziennikarz od wielu wielu lat . > Nie musz wszystkiemu wierzyc ale zastanow sie nad tym co mowi Przeciez on mowi wylacznie to, co mowi Trump,i nawet nie ukrywa tego, ze wszystko co z jego ust wychodzi, to tylkoprzypuszczenie, ze to ktos powiedzial. Stracilem 13 minut swojego zycia, zeby uslyszac to,co mowi Trump, i co kto jemu bezgranicznie wierza. Ja nix nowego nie dowiedzialem sie. Oprocz tego, engine, nie musisz mknie przekonywac do tego, ze Trump dobrze robi. Ja sam o tym pisze. Nie wszystko co on robi i mowi jest przemyslane. On zapomina o tym, ze to co czeka Iran, czyli wstrzymanie wydobycia ropy, dotyczy w tym samym stopniu inne panstwa zatoki perskiej, a moze i w gorszym stopniu, co teheran. Bo Teheran ma mozliwosci dewersyfikowac drogi eksportu ropy. A powiedzmy Zjednoczone Emiraty tego nie moga. Wiec skutki dla swiatowej gospodarki beda katastraficzne. Europa juz boryka sie z brakami paliwa lotniczego. A co bedzie dalej? Zamiast sluchac takich dziennikarze,jak tego ktorego mnie poleciles, lepiej posluchaj co mowi Rubio, bo to wlasnie on wymusil na Trumpie wstrzymanie atakow na Iran,twierdzac, ze wojskowi Trumpa oszukuja, podajac dane o skutakach atakow na Iran nieprawdziwe i bardzo zawyzaja straty Teneranu , przy tym ukrywaja wlasne. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Engine, chyba zartujesz... 29.04.26, 23:20 Ty igor żyjesz w jakieś bańce i twoja wyobraźnia zastepuje rzeczywistość. Iran nie ma mozliwości "dewersyfikowac drogi eksportu ropy". Skąd wziąłeś, że "lepiej posluchaj co mowi Rubio, bo to wlasnie on wymusil na Trumpie wstrzymanie atakow". Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Re: Engine, chyba zartujesz... 30.04.26, 08:20 felusiak1 napisał: > Ty igor żyjesz w jakieś bańce i twoja wyobraźnia zastepuje rzeczywistość. Wymysl cos innego, powtarzanie w kolko tego samego, nie jest czyms, co ja oczekuje od Ciebie. > Iran nie ma mozliwości "dewersyfikowac drogi eksportu ropy". nach koleja nie jest czyms nowym Dywersyfikacja, to dodatkowe mozliwosci, i takowe Iran ma. O tym pisalem juz sporo na forum, ale przypomne Tobie. Ma kolej bezposrednio laczaca z Chinami. Przewoz ropy w cysternach koleja nie jest czyms nowym, i na pewno nie zastapi w calosci przewoz droga morska, ale pomoze. Juz w tej chwile prowadza sie prace po przekierowaniu czesci ropy w kierunku Kaspia, popatrz na mape. I najwazniejsze -jak Rosja , tak i Chiny maja mozliwosc odbierac iranska rope bezposrednio z iranskich portow swoimi tankowcami, zreszta Indie rowniez. Czy Trump rozwiaze wojne z tymi panstwami Mniej slucha co mowi Trump o tym, ze po trzech dniach rurociagi iranskie zaczna wybuchac przez cisnienie. Bo to glupota. > Skąd wziąłeś, że "lepiej posluchaj co mowi Rubio, bo to wlasnie on wymusil na T > rumpie wstrzymanie atakow". Trzeba nauczyc sie dodawac jeden do jednego. Konflikt Rubio z wojskowymi nie stanowi zadnej tajemnicy. O co oskarza Rubio wojskowych rowniez jest bardzo dobrze znane. Rubio jest czlowiekiem ktory jest bardzo blisko Trumpa i ma wplyw na podejmowanie przez ostatniego decyzje. Jesli Rubio mowi, ze sukcesy militarne, o ktorych raportuja wojskowi, sa niewystarczajace, i w rzeczywistosci cele sa nadal daleki do osiagniecia, a amunicji co raz mniej, to sila rzeczy nie ma innego wyjscia, zeby oglosic zawieszenie broni. Co Trump i zrobil. Zeby wyciagnac wniosek, ze zrobil to pod wplywem Rubio, nie trzeba byc geniuszem, po prostu trzeba miec otwarty umysiel. Odpowiedz Link Zgłoś
razdwanic Re: Czy serce moze peknac z zalu? 29.04.26, 01:27 > 1 maja biezacego roku Zjednoczone Emirate Arabskie wychodza z OPEC i OPEC+ To dobra wiadomość. OPEC to kartel, a kartele są nielegalne w kapitalizmie. Tylko żeby Rosja nie weszła do OPEC w miejsce ZEA. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Re: Czy serce moze peknac z zalu? 29.04.26, 09:09 razdwanic napisał: >Tylko żeby Rosja nie weszła do OPEC w miejsce ZEA. Rosja od dawna jest w tej organizacji. Stad OPEC + Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa2016 Re: Czego oczy nie widza, tego sercu nie żal 29.04.26, 20:22 Jak daleko musi byc Doni zdesperowany ze bawi sie w piratow, porywa statki ktore nie maja nic z wojna do czynienia ani nie byly powiazane z Iranem (chodzi o pakistanski), nawet nie znajdowaly sie w ciesninie Hormuz? Deperacja i rezygnacja musi byc jednak wielka. Dzis mija 60 dni, co dalej? x.com/cryptorover/status/2049029044889653252?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E2049029044889653252%7Ctwgr%5E68a467d640fef62e514b5f84bce5551573d820a1%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Funcutnews.ch%2F60-tage-ultimatum-droht-trump-jetzt-das-ende-des-iran-kriegs-oder-eine-verfassungskrise%2F Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa2016 Re: Czego oczy nie widza, tego sercu nie żal 29.04.26, 20:26 monalisa2016 napisał(a): (...) > Dzis mija 60 dni, co dalej? > english.aawsat.com/world/5265933-60-day-deadline-could-pressure-trump-ending-iran-war dla polskojezycznych wrzucilam artykul na tlumacza Google english-aawsat-com.translate.goog/world/5265933-60-day-deadline-could-pressure-trump-ending-iran-war?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=de&_x_tr_pto=wapp Odpowiedz Link Zgłoś