Dodaj do ulubionych

Taka refleksja

06.07.26, 11:28
Minelo ponad 35 lat od momentu kiedy przyjechalem do Polski. Ozenilem sie, urodzili sie mi dwojka dzieci, a jedno z najwazniejszych wydarzen w moim zyciu - stalem Obywatelem tego cudownego Kraju! Ale przez caly czas slyszalem od niektorych, ze jestem nie u siebie, ze nie jestem Polakiem i ogolnie, ze jestem "gorszy", bo mam rosyjskie pochodzenie.Na szczescie tacy stanowili zdecydowana mniejszosc wsrod Polakow, jakich spotkalem na swojej drodze. Ale wlasnie ta mniejszosc "pomogla" mnie zmienic kraj zamieszkania. Oczywiscie to nie byl glowny powod, ale swoje zrobil. I chociaz mieszkam od ponad 20 lat w UK, nadal jestem mentalnie zwiazany z Polska,i jak wspominalem, starosc spedze w Polsce, ktora traktuje jako druga Ojczyzne.
Wiec o co mnie chodzi? A chodzi mi o to forum, na ktorym kilka uczestnikow mówia, ze nie mam prawa tu byc, ze nie mam prawa do niczego, jestem smieciem, onuca i tak dalej. Nie placze wam teraz w rekaw. Jestem juz doroslym chlopczykiem. Doskonale sobie radze z hejtem. Ale chce wam tylko przypomniec jedna rzecz.
Nazizm nie zaczyna sie od obozów koncentracyjnych. Zaczyna sie od slów. Od dzielenia ludzi na "nas" i "obcych". Od przekonania, ze czyjas narodowosc jest gorsza, a osoba takiej narodowsci z gory jest postrzegana jako mniej wartosciowa. Co ciekawe, ci kto mi zarzuca, ze jestem nie u siebie, sami mieszkaja "nie u siebie", czy to w Danii, czy to w Australii, czy innych krajach.
Podczas II wojny swiatowej Polacy sami byli ofiarami takiego myslenia. Nazisci uznali, ze ze wzgledu na pochodzenie Polacy sa gorsi. Odbierano im prawa, wywozono ich na roboty, zamykano w wiezieniach i obozach, mordowano cale rodziny.
Historia pokazuje, ze nienawisc wobec ludzi za to, kim sa, nigdy nie konczy sie na komentarzach.

Mozemy sie róznic. Mozemy sie nie zgadzac. Ale nie odbierajmy sobie czlowieczenstwa.

Obserwuj wątek
    • taziuta Re: Taka refleksja 06.07.26, 11:40
      igor_2025 napisał:

> /... /
      > Nazizm nie zaczyna sie od obozów koncentracyjnych. Zaczyna sie od slów. Od dzielenia ludzi na "nas" i "obcych". Od przekonania, ze czyjas narodowosc jest gorsza, a osoba takiej narodowsci z gory jest postrzegana jako mniej wartosciowa.
      /... /

Pełna zgoda. Tak też zaczął się rusizm, czyli rosyjski nazizm. Od słów. Że w Kijowie rządzą faszyści i banderowcy. No i rzekomi faszyści zagrażają Rosji. Ciąg dalszy nastąpił...

A co do tego że Ukraińcy to mniej wartościowa nacja to sam zamieszczałeś tu rasistowskie teksty. Które czemuś cenzura musiała usunąć.

> Mozemy sie róznic. Mozemy sie nie zgadzac. Ale nie odbierajmy sobie czlowiec
      > zenstwa.

Wzruszyła mnie twoja opowieść. Szkoda że człowiek o tak wielkiej empatii ogarnia nią tylko samego siebie. :P
      • igor_2025 Re: Taka refleksja 06.07.26, 11:46
        taziuta napisał:

> Pełna zgoda. Tak też zaczął się rusizm,

Co za idiotyzm. Szkoda na ciebie czasu.
        • opa34 Re: Taka refleksja 06.07.26, 13:04
          Sześć zasad moskiewskiego faszyzmu:
          1.Rosja wygrała II wojnę światową
          2.Rosja jest światowym supermocarstwem
          3.Rosja jest supermocarstwem nuklearnym
          4.Stłumić sprzeciw wszelkimi sposobami aż do eliminacji opozycjonistów włącznie.
          5.Wspierać prorosyjskich dyktatorów
          6.Obwiniać zachód (także za wojnę w Ukrainie).
        • taziuta Re: Taka refleksja 06.07.26, 15:17
          igor_2025 napisał:

> taziuta napisał:
          >
          > > Pełna zgoda. Tak też zaczął się rusizm,
          >
          > Co za idiotyzm. Szkoda na ciebie czasu.

Prawda faszystę zabolała?
      • stefan4 Re: Taka refleksja 06.07.26, 13:37
        taziuta (cytat):
        > Nazizm nie zaczyna sie od obozów koncentracyjnych. Zaczyna sie od slów. Od dzielenia
        > ludzi na "nas" i "obcych".

Każdy dzieli ludzi na swoich i innych. Istotne są jednak kryteria tego podziału.

Nazizm polega na tym, że kryteria są narodowościowe. Jakieś takie
            ,,Ukraińcy to banderowcy''
        — bez porozmawiania z konkretnym Ukraińcem; albo
            ,,Rosjanie są prymitywni''
        — niezależnie od tego, którzy Rosjanie. Druga strona tej nazistowskiej monety to wywyższanie siebie:
            ,,My, Polacy, jesteśmy dumnym narodem''
        — a wg moich obserwacji jeden jest dumny, inny nie jest dumny, niezależnie od tego, czy Polak czy Nigeryjczyk; albo
            ,,wir erschaffen den Übermenschen '' = tworzymy nadczłowieka.

Nazizm i rasizm w jednym stały domu. Kto wypowiada sądy o ,,narodach'' zamiast o jednostkach, ten już cierpi na tą przypadłość.

taziuta:
        > Że w Kijowie rządzą faszyści i banderowcy. No i rzekomi faszyści zagrażają Rosji.

Rosyjska propaganda bardzo wykrzywiła pojęcia faszyzmu i nazizmu (aż do zapomnienia, że samo nazi  pochodzi od Nation  = naród). 80 lat temu ZSRR walczył z ,,niemieckimi faszystami'' i odtąd słowo ,,faszysta'' oznacza ,,aktualny wróg Rosji''. Z tej walki wynika legitymacja wszystkich następnych despotów Rosji do rządzenia, dlatego tej ranie nie wolno dać się zagoić. Tak więc np. w przypadku ew. starć zbrojnych Rosji z Chinami (odpukać) w rosyjskiej propagandzie Chińczycy staną się faszystami. Tak przewiduję — i to nie jest sąd o Rosjanach, a tylko o sposobie działania rosyjskiej politycji. Politycja polska nie jest lepsza, chociaż o wiele mniej skuteczna.

- Stefan
        • amanita2025 Re: Taka refleksja 06.07.26, 23:52
          stefan4 napisał:
          > Każdy dzieli ludzi na swoich i innych. Istotne są jednak kryteria tego podziału.

Где водка, там и родина! Сергей Довлатов
    • j0rl.1 Re: Taka refleksja 06.07.26, 12:50
      igor_2025 napisał:

> Podczas II wojny swiatowej Polacy sami byli ofiarami takiego myslenia. Nazisci
      > uznali, ze ze wzgledu na pochodzenie Polacy sa gorsi. Odbierano im prawa, wywoz
      > ono ich na roboty, zamykano w wiezieniach i obozach, mordowano cale rodziny.
      > Historia pokazuje, ze nienawisc wobec ludzi za to, kim sa, nigdy nie konczy sie
      > na komentarzach.

bardzo to upraszczasz Igor. Ten niemiecki nazizm.

Wtedy 100 lat temu i wczesniej panowal w opiniach i to nawet naukowych i to nie tylko w Niemczech a i w innych wysokorozwinietych krajach Europy/USA poglad opierajacym sie na rzeczywistych obserwacjach ze te wielkie roznice w rozwoju gospodarczym pomiedzy krajami sa zwiazane z genami, rasa. Bo ze wielkie roznice byly to fakt, ich powod to troche inna sprawa. Nie geny napewno.

To podejscie i anglosasow dawalo im prawo rozszerzac sie na obszary ludow nizej rozwinietych czyli z duzo mniejszym PKB/leb. A to rozszerzanie bylo potrzebne bo wtedy ludzie mnozyli sie jak kroliki, nie bylo tabletek antykoncepcyjnach ktore demografie teraz polozyly na lopatki, a wiec byly potrzebne obszary za granicami gdzie mozna bylo te nadwyzki ludnosci „exportowac“. Do tego potrzeba bylo surowcow ktorych np w Anglii nie bylo, byl wegiel ale to daleko nie wszystko. Dlatego powstala USA bedaca tym zbiorowiskiem ludzi „exportowanych“ z nadwyzek ludnosci.
      To poczucie, oparte na tej ogromnej roznicy PKB/leb Bialasow i Indian w USA usprawiedliwialo w ludnosci Bialasow wyrzucanie tubylcow z obszarow potrzebynch Bialasom. Tu uwazano geny sa winne ze byli Indianie do tylu.

Jako ze Anglosasi, tez Francuzi szybciej jak Niemcy mieli duze panstwa a to im umozliwialo budowy floty i zajmowania Swiata poza swoimi granicami podzielili Swiat pomiedzy soba. Niemcy po Zjednoczeniu w 1871r, musiali wygrac wojne z Francja aby ono moglo byc, mialy podobny PKB/leb jak anglosasi ale mialy maly teren, duzo ludzi/km^2, czyli za malo surowcow chcialy ten podzial Swiata zmienic. Anglosasi im tego nie dali, do tego byla 1 Wojna Swiatowa ktora Niemcy przegraly i do tego zostaly ogromnie okrojone z terytoriow. No i ogromne kontrybucje mialy do placenia.
      Ale dalej mialy swiatowy poziom PKB/leb bo mialy porzadny solidny kapitalizm. Zalaczam obrazek z PKB/leb krajow z 1938r.
      Z powodu tej przegranej wojny i konsekwecji przegranej doszedl do wladzy ryzykant Hitler. Calkiem demokratycznie, to sa wady demokracji dodam. Czego chcial? Kierujac sie obowiazujaca ideologia ze tacy Polacy czy Rosjanie jako ze maja ca. 3 razy mniejszy PKB/leb jak Niemcy sa genetycznie podludzmi a wiedzac ze na oceany juz im anglosasi nie pozwola i to skutecznie, kierowali sie na Wschod. Polacy czy Rosjnie nie byli takimi Indianami jak to w USA byli, stosunek niemieckiego PKB/leb Polakow czy Rosjan byl tylko 3:1 a nie jak u Indian 1000:1 ale trudno poszli ta droga co anglosasi szli. Mieli duzo trudniej bo duzo latwiej bylo walczyc z Indianami jak z Polakami, znowu rozstrzygajacy jest PKB/leb i takie powody byly tego Drang nach Osten.

Calkiem podobe poczucie genetecznej podleglosci np. Rosjan w stosunku do Polakow maja i Polacy co mnie zawsze rozsmiesza ale przeciez tak jest to widac i na forum.

Jak juz o tym to w Rosji prawie tego poczucia wyzszosci nad ich skolei Indianami, maja takich przeciez, nie ma. Dlaczego? Moja teoria jest ze Rosjanie od stuleci mieli poczucie ze istneja ludy, anglosasi, Niemcy itd ktorzy stoja wyzej nad Rosjanami, znowu PKB/leb sie klania, wiec sami juz nie maja tych ciagatek aby siebie uwazac za Nadludzi.

Jakie wyjscie? Budowac PKB/leb a to sie buduje najlepiej z kapitalizmem. No ale jest tu inny watek o tym tam napisze.
      • boomerang Re: Taka refleksja 06.07.26, 14:39
        Jurij, nie dziwię się że z kobietami ci nie wychodziło do tego stopnia że musiałeś je brać za pieniądze. Boś nudziarz .
        • taziuta Re: Taka refleksja 06.07.26, 14:44
          boomerang napisał:

> Jurij, nie dziwię się że z kobietami ci nie wychodziło do tego stopnia że musiałeś je brać za pieniądze. Boś nudziarz .

:D
          • boavista4 Igor , posluchaj ta zadziwiającą rozmowę 06.07.26, 23:08
            to puszka pandory,youtu.be/n9CWgUbuOC4?is=8dhi2bi33gKwfLHB kto za to odpowiada. Smoleńsk jest zapewne podobny.
    • felusiak1 Re: Taka refleksja 07.07.26, 00:28
      I told you to grow some thicker skin.
      Years ago someone said to me "Oh, you have an accent". So I said "Yes I do but only when speaking. I think without one and i have quite extensive vocabulary".
      On the other hand, you're quintessential homo sovieticus who's curious and willing to read and learn and argue. So you're OK in by book despite the fact you are the enemy when it comes to russo-polish matters.
      • boomerang Re: Taka refleksja 07.07.26, 01:22
        Wybitny pisarz języka angielskiego Joseph Conrad do końca życia nie wyzbył się polskiego akcentu.
        Z kolei Igorchick, choć legitymuje się polskim obywatelstwem, nie wyzbył się sowieckiej onucy .
        • felusiak1 Re: Taka refleksja 07.07.26, 03:27
          Nie czepiaj się. On tak został wychowany i wyuczony plus on kocha Rosję taką jaka ona jest. Innej nie ma.
      • arlington.gardens_2025 Re: Taka refleksja 09.07.26, 17:55
        felusiak1 napisał:

>I told you to grow some thicker skin.

My skin is quite thick.

>Years ago someone said to me "Oh, you have an accent". So I said "Yes I do >but only when speaking. I think without one and i have quite extensive >vocabulary".

I don't have any problems with that.

> On the other hand, you're quintessential homo sovieticus who's curious and > willing to read and learn and argue.

Look at me like I'm an ordinary person.

> So you're OK in by book despite the fact you are the enemy when it comes to russo-polish matters.

I cannot be an enemy to Poles, we see differently what is better for Poland. It's not a feud, it's a different view.

• felusiak1 Re: Taka refleksja 09.07.26, 19:18
          You're my enemy in russo-polish matters. We'll never agree. Ever.
          • arlington.gardens_2025 Re: Taka refleksja 09.07.26, 19:47
            > You're my enemy in russo-polish matters. We'll never agree. Ever.

Felus, w jezyku angielskim slowo enemy ma kilka znaczen. Co Ty wkladasz w to slowo, adresujesz go do mnie. Czy widzisz we mnie wroga, czy oponenta, czy szkodnika?
            Jesli wroga, to nie zgadzam sie calkowicie. Jesli szkodnika, to napewno nie bede szkodzic sobie, planujac starosc spedzic w Polsce. A jesli oponenta, to calkiem inna sprawa.
            Ty tak budujesz swoje zdania, ze naprawde trudno wyczuc co masz na uwadze.,
            • felusiak1 Re: Taka refleksja 09.07.26, 22:20
              Generalnie jesteś oponentem ale w kwestii spraw polsko-rosyjskich jesteś wrogiem.
              Reprezentujesz sowiecki, powiedziałbym bolszewicki punkt widzenia. Absolutnie nie do przyjecia.
              Przpomnę ci: Na moje=>Przyjaciółka mojej matki w wieku 8 lat została wywieziona do Kazachstanu. Jej marzeniem bylo najeść się chleba do syta.

Ty odpowiedziałes w bolszewickim stylu=> Dzieki temu przezyla ta straszna wojne.

Do 22 czerwca 1941 byliście w miłosnym uścisku z Hitlerem. Napadliścię na Polskę 17 września 1939. Wasz Mołotow w listopadzie tego roku ogłosił "wersalski bękart przestał istnieć"
              Ty tych faktów nie chcesz przyjać do wiadomosci. Mało tego, bronisz. Trzeba nie mieć duszy aby napisać, że wywiezieni do Kazachstanu polacy mają dług wdzięczności bo dzieki temu przeżyli wojnę. Qrwa scezoryk się w kieszeni sam otwiera.
              Bronisz bolszewika Putina i zioniesz nienawiścią do ukraińców. A jakich tam ukraińców. Takich przecież nie ma. To są rosjanie, ktorzy zabładzili. I ty mówisz mi, ze Rosja to nie bandyckie państwo?
              Kiedy napisałem ci, ze sowieci tak dali się we znaki, że polska ludność witała ich jak wyzwolicieli, kwiatami, chlebem i solą. Na to ty piszesz, że powtarzam goebellsowską propagande. Napisałem, że wiem to od mojego ojca. Ty odpisałes "Felus, o ile wiem w 1941 roku niemcy nie wchodzili do Polski, poniewaz oni tam byli juz od roku 1939. " Bardziej po bolszewicku nie można.
              • felusiak1 Re: Taka refleksja 09.07.26, 22:22
                powinno być: Kiedy napisałem ci, ze sowieci tak dali się we znaki, że polska ludność witała niemców jak wyzwolicieli, kwiatami, chlebem i solą.
              • arlington.gardens_2025 Re: Taka refleksja 10.07.26, 14:16
                felusiak1 napisał:

> Generalnie jesteś oponentem ale w kwestii spraw polsko-rosyjskich jesteś wrogiem.

Absolutinie nie zgadzam sie z Toba.

> Reprezentujesz sowiecki, powiedziałbym bolszewicki punkt widzenia. >Absolutnie nie do przyjecia.

Nic podobnego, to realistyczny punkt widzenia. Wyjasnie dalej o co mnie chodzi.

> Przpomnę ci: Na moje=>Przyjaciółka mojej matki w wieku 8 lat została wywiez
                > iona do Kazachstanu. Jej marzeniem bylo najeść się chleba do syta.
                >
                > Ty odpowiedziałes w bolszewickim stylu=> Dzieki temu przezyla ta straszna wojne.

To nie bolszewicka odpowiedz, a tylko neutralna.Nu bo co ja moge odpisac? Tlumaczyc dlaczego tysiecy Polakow okazali sie daleko na wschod od Polski? Przeciez Ty i tak wiesz swoje - wywozili ich dlatego, ze byli Polakami. Chociaz bylo calkiem inaczej.
                Masowy wywóz Polaków z Zachodniej Ukrainy, który rozpoczal sie zaraz po jej przylaczeniu do ZSRR we wrzesniu 1939 roku, byl przeprowadzany przez wladze sowieckie w celu szybkiej sowietyzacji regionu, likwidacji potencjalnego antysowieckiego podziemia i wyeliminowania elementów wrogich spolecznie.Wysiedleniom podlegali urzednicy polskiej administracji, policjanci, sedziowie, wielcy wlasciciele ziemscy, inteligencja i kupcy. Wladze sowieccy dazyly do tego, zeby nie bylo zadnej potencjalnej sily,ktora moglaby zorganizwoac opor Polakow. Czy to bylo zlem? Tak,niewatpliwie, ale z punktu widzenia dnia dziejszego. W tam tych czasach podobne dzialania stosowali sie powszechnie na calym swiecie. I tak naprawde uwazali sie takie dzialania za akt humanizmu, przeciez mogliby po prostu powsadzac do obozow koncentracyjnych, jak to robili Niemcy. Przy tym i wladza sowiecka nie ruszala tak zwanych zwyklych Polakow.
                Wiec stwierdzenie, ze Niemcy byli lepsi od ZSRR, dla mnie bylo jak sygnalem, ze z mojej ojczyzny chca zrobic cos, co bylo gorsze od niemieckiego nazizmu. To zwykly odruch.

> Do 22 czerwca 1941 byliście w miłosnym uścisku z Hitlerem. Napadliścię na Polsk
                > ę 17 września 1939. Wasz Mołotow w listopadzie tego roku ogłosił "wersalski bęk
                > art przestał istnieć"
                > Ty tych faktów nie chcesz przyjać do wiadomosci.

Dlaczego niechce przyjac, ja ich znam doskonale i przyjmuje.

> Mało tego, bronisz.

Nic podobnego, ja nie bronie, a tylko tlumacze racje ZSRR. Bo widziszli, kazda strona ma swoje racje. Zeby miec pelny obraz, trzeba ich znac.
                I powtorze jeszcze raz - nie wolno oceniac z punktu widzenia dzisiejszegogo, co dzialalo sie 80-100 lat temu.Wtedy i USA byli panstwem rasistowskim, a panstwa europejskie prowadzili bardzo agresywna polityke kolonialna, przez ktora 1/3 swiata do dzis nie moze pozbierac sie.
                Wiec jeszcze raz -ja nie bronie wladze radzieckiej, a tylko tlumacze te realia, w ktorych oni dzialali, przy tym nie oceniam, czy to bylo dobrze czy zle. Ty ze oczekujez ode mnie calkowitego potepienia, a jesli nie, to znaczy jestem homosovetikus, pozbawiony duszy.
                Dalszych twoich slow nie bede komentowac, poniewaz to sa Twoje emocje i Twoje przezycia osobiste. Ja ich rozumiem.
                • felusiak1 Re: Taka refleksja 11.07.26, 00:40
                  Przerazająco sowiecka retoryka. Zacznijmy od "Tlumaczyc dlaczego tysiecy Polakow okazali sie daleko na wschod od Polski?" Okazali się? WTF is that?
                  Albo to: "Wysiedleniom podlegali urzednicy polskiej administracji, policjanci, sedziowie, wielcy wlasciciele ziemscy, inteligencja i kupcy" To jakim cudem krawcy i fryzjerzy "okazali się" w Kazachstanie?
                  Oczywiście to, żebyli polakami nie miało znaczenia? Przecież sam napisałeś, że wywożono ich
                  "zeby nie bylo zadnej potencjalnej sily,ktora moglaby zorganizwoac opor Polakow" Nie opór kupców, policjantów, inteligentów. Opór Polaków.

Nie igor, ja nie oczekuję od ciebie potepiania. Jedynie przestań wybielać bandycki reżim.
                  • arlington.gardens_2025 Re: Taka refleksja 11.07.26, 11:49
                    felusiak1 napisał:

> Przerazająco sowiecka retoryka.

Alez z Ciebie beton, nic do Ciebie nie dociera.

>Okazali się? WTF is that?

A co mialem napisac? Ze co, zostali na sile wywizione? Przeciez z dalszego mojego tekstu jasno to wynika. Ja opisuje w jaki sposob oni tam okazali sie.

> Albo to: " Wysiedleniom podlegali urzednicy polskiej administracji, policjanc
                    > i, sedziowie, wielcy wlasciciele ziemscy, inteligencja i kupcy " To jakim cu
                    > dem krawcy i fryzjerzy "okazali się" w Kazachstanie?

A gdyby przez chwile odrzuciles emocje i zostanowil sie, to nie musialby psuc sobie nerwy.
                    Wysylani byli cale rodziny. Wiec zona jakiegos policjanta mogla byc krawcowa lub fryzierem.

> Oczywiście to, żebyli polakami nie miało znaczenia?

A Ty naprawde uwazasz, ze Gruzini Stalin i Beria bardzo przyjmowali sie tym, czy ktos byl Polakiem czy Rosjaninem? Oni rowno wszystkich traktowali. Wiec Rosjan, zeslanych na Sybir ,bylo duzo wiecej, niz Polakow. I nie dlatego, ze byli Rosjanami, czy Polakami, a cos im nie podobalo sie w ich dzialaniach, albo po prostu, ze ktos z sasiedzi doniosl, ze taki a taki cos knuje przeciwko wladzy sowieckiej.

>Przecież sam napisałeś, że
                    > wywożono ich "zeby nie bylo zadnej potencjalnej sily,ktora moglaby zorganizwoac opor Pola
                    > kow" Nie opór kupców, policjantów, inteligentów. Opór Polaków.

I co w tym widzisz nie logicznego? Jest oczywistym, zeby zapobiec ruchom narodowym,trzeba pozbawic ich przywodztwa. Wiec wina tych wyslanych nie byla w tym, ze oni byli Polakami, a tylko to,ze potencjalnie mogli byc niebezpecznymi dla wladzy. tak samo robilo sie z innymi narodami. Zreszta bolszewicy nic nie wymyslili, oni robili tylko to, co robili wszyscy w tam tych czasach, a najbardziej lubili to robic ci, kto z pozycji dnia dzisiejszegokrytykuje dzialania bolszewikow w tam tych czasach. I ja nie usprawiedliwiam dzialan bolszewikow, a tylko wskazuje, ze tak wtedy robili wszyscy.

> Nie igor, ja nie oczekuję od ciebie potepiania.

Nie, Felus, wlasnie tego Ty ode mnie oczekujesz, bo nawet slowa neutralne Tobie przeszkadzaja. Twoim zdaniem ja musze nazywac wszystko tak, jak to Tobie odpowiadaloby. A jesli nie - to homo sovetikus i sowiecka retoryka.

>Jedynie przestań wybielać bandycki reżim.

Czy Ty jestes wstanie zrozumiec , ze ja nie wybielam tego rezimu, ja po prostu staram sie go zrozumiec, biorac pod uwage to, ze wtedy swiat byl inny, i to co wtedy bylo wprawie normalne, dzis wydglada na straszna zbrodnie.

p.s. Zauwazylem cos, co mnie niepokoi. Ty nigdy nie napisales nic o zbrodniach banderowskich.
                  • nina_unu Re: Taka refleksja 11.07.26, 16:37
                    felusiak1 napisał:

> Nie igor, ja nie oczekuję od ciebie potepiania. Jedynie przestań wybielać bandy
                    > cki reżim.

Podziwiam, choć obawiam się, że Twoje starania są nadaremne... nie wiem czy mu za to płacą, czy przedstawia swoje faktyczne poglądy, tak czy siak, jest to klasyczny przykład rosyjskiego imperializmu.
                    • arlington.gardens_2025 Re: Taka refleksja 11.07.26, 17:14
                      nina_unu, mala rada. felusial1 nie nalezy do tych , kto potrzebuja wsparcja w dyskusjach.On ma wlasny rozum, wiec nie staraj sie wskazywac mu co on ma robic.
                      • felusiak1 Re: Taka refleksja 11.07.26, 20:16
                        igor, naprawdę czasami lepiej jest nie odzywać się.
                        • arlington.gardens_2025 Re: Taka refleksja 11.07.26, 20:26
                          >igor, naprawdę czasami lepiej jest nie odzywać się.

Dla kogo najlepiej?
                    • felusiak1 Re: Taka refleksja 11.07.26, 20:14
                      Wiem, że daremny moj trud. On tak ma.
                      Ale ma zacięcie, dyskutuje. Więksość tu wygłsza oświadczenia
                      • arlington.gardens_2025 Re: Taka refleksja 11.07.26, 20:29
                        >Wiem, że daremny moj trud. On tak ma.

Felus, ty tak nic z tego co piszenie zrozumiales. W tym temacie jestes zelbetonem, ty nie dopuszczasz do siebie zadnej mysli, niezgodnej z twoim punktem widzenia, co najgorsze, twoj punkt widzenia bazuje sie nie na wiedze, a tylko na emocjach. A z emocjami nie da sie dyskutowac.
                        • arlington.gardens_2025 Re: Taka refleksja 11.07.26, 20:33
                          Felus, i jeszcze taka uwaga.
                          Nigdy nie zabrales glosu w sprawach zbrodni banderowskie. Dlaczego?
                          Nigdy nie zabrales glosu potepiajace dzialania Izraela.
                          Nigdy nie odezwal sie o tym, co pisalem do Ciebie o zbrodniach, popelnianych przez zachod. Dlaciebnie na tym swiecie jesty jedno zlo - Rosja, ktora nazywasz bolszewia, i Rosjanie, ktorych nazywasz homo sovetikus.
                          I tym nie mniej ja nie uwazam Ciebie za wroga
              • monalisa2016 Re: Taka refleksja 11.07.26, 10:19
                Czytam i nie moge sie nadziwic twojego samozaklamania Felus, zanim siadziesz do pisania takich postow spojrz kilkakrotnie w lustro, pomysl zastanawiajac sie "x" razy czy jest to akurat stosowne co wypuszczasz w internet robiac zarzuty drugim. Felus obchodziliscie niedawno 250-sieciolecie istnienia waszego panstwa powiedz nam tak na prawde z reka na sercu ile lat w calym istnieniu jego nie bylo napadow na innych, prowadzonych wojen nie wspominajac juz o "podchodach" niosacych narodom nieszczescia i chaos czy pasozytniczego waszego istnienia na koszt innych? Czy kiedykolwiek przeczytalam coskolwiek w waszych wpisach o wolanie o pokoj, o zaprzestanie zbrodniczych czynow? NIE, jeszcze tu na forum od zaoceanicznej frakcji tego nie doznalam ale pokazywanie palcem na innych owszem. Jak wam nie wstyd!
    • nina_unu Re: Taka refleksja 07.07.26, 02:27
      Witam wszystkich,

Czytam to forum mniej-więcej od pandemii, ale to mój pierwszy post. Planuję pozostać głównie czytelniczką, ale ten temat wydał mi się na tyle ważny, by się udzielić. Lubię czytać różne opinie, nawet kiedy się z nimi nie zgadzam. Nawet rosyjska propaganda poszerza horyzonty, 😃 w małych dawkach.

igor_2025 napisał:

Nazizm nie zaczyna sie od obozów koncentracyjnych. Zaczyna sie od slów. Od dzielenia ludzi na "nas" i "obcych". Od przekonania, ze czyjas narodowosc jest gorsza, a osoba takiej narodowsci z gory jest postrzegana jako mniej wartosciowa.

Autorowi wątku radzę ten cytat wydrukować dużą czcionką, oprawić w złote ramki, powiesić nad biurkiem i czytać za każdym razem przed przed popełnieniem nowego wątku n/t Ukraińców.

Kiedy niektóre osobniki się pogardliwie wyrażają o Ukraińcach, to prowokuje innych do podobnego wyrażania się o Rosjanach. Każda akcja prowokuje jednakową reakcję - prawo fizyki.

Założę się, że nie byłoby animozji w stosunku do Rosjan, gdyby osoby prezentujące rosyjską linię miały więcej szacunku do napadniętego przez nich kraju. Ja rozumiem, że napaść jakoś musicie sami przed sobą usprawiedliwić, ale pozwolę sobie jeszcze raz zacytować te mądre słowa:

Nazizm (...) Zaczyna sie od slów. Od dzielenia ludzi na "nas" i "obcych". Od przekonania, ze czyjas narodowosc jest gorsza, a osoba takiej narodowsci z gory jest postrzegana jako mniej wartosciowa.
      • felusiak1 Re: Taka refleksja 07.07.26, 03:25
        Pozwolę sobie zauważyć, że bolszewicy również dzielili ludzi na "naszych" i "nie naszych". Jedyna rożnica to, że nie według narodowości chociaż w odniesieniu do ludności okupowanych terytoriów Polski i krajów bałtyckich według narodowości. Reasumując różnica pomiędzy praktykami bolszewizmu i nazizmu jest niewielka. Naziści pozwalali swoim na prywatną własność.
        • arlington.gardens_2025 Re: Taka refleksja 09.07.26, 19:25
          felusiak1 napisał:

> Pozwolę sobie zauważyć, że bolszewicy również dzielili ludzi na "naszycyh
          > i "nie naszych".

Bolszewicy nie byli narodem, to przedstawicieli ruchu politycznego, powstaletgo na ideologii walki klasowej.

>Jedyna rożnica to, że nie według narodowości chociaż w odniesieniu
          > do ludności okupowanych terytoriów Polski i krajów bałtyckich według narodowości.

To nie byla jedyna roznica, i jest oczywistym, ze nie bylo czegos takiego, ze bolszewicy mieli cos przeciwko narodow Polski i krajow baltyckich. Wszystko bylo o wiele bardziej skomplikowano.

> i. Reasumując różnica pomiędzy praktykami bolszewizmu i nazizmu jest niewielka.

Byla ogromna - bolszewizm walczyl z nacjonalizmem, nazizm byl kwintestencja nacjonalizmu. Bolszewizm, jako ideologia, mial byc nowa religia, i w niczym nie roznil sie od dzialan kosciolow roznych wyznan, narzucajacych swoja religie innym narodom - tak samo plynela krew, i tak samo "palilisie na stosach" ci, kto nie chcial przyjac nowa wiare.Porownujac nazizm i bolszewizm, Felus, wykazales sie bardzo plytkim spojrzeniem na to zagadnienie.
          Tylko bron boze nie zarzucaj mnie to, ze ja bronie bolszewizm.Moze kiedys nie zdawalem sobie sprawe z ich zbrodniczych dzialan dla mojej narodowsci, ale obcnie, obserwujac to co dzieje sie na terytorium Ukrainy, nie moge nie zadac sobie pytania - a czy tak staloby sie, gdyby w swoim czasie bolszewicy nie zwlaczali rosyjski narod, dzielac go?

> Naziści pozwalali swoim na prywatną własność.

Wlasnie, swoim. A inni mieli pracowc na nich, nie majac nic swojego. Zbedni, mieli byc zlikwidowani.
          • felusiak1 Re: Taka refleksja 09.07.26, 22:33
            Homo sovieticus w pełnej krasie.
            Mojej babki brat miał 3 salony fryzjerskie w Odessie. Przyszli bolszewicy i odebrali mu jego majatek jednocześnie czyniac go kierownikiem jednego z zakładów. wkrótce został zdjety. Przyszedł nowy kierownik a on pracował jako szeregowy fryzjer. Wkrótce okazał się wrogiem klasowym i przeprowadzono go do Karagandy. Wrócil do Odessy w 1956 roku.
            • senioryta13 Re: rodzina 10.07.26, 19:40
              felusiak1 napisał:

> Mojej babki brat miał 3 salony fryzjerskie w Odessie.

Tak mi sie wydawalo.
              Kilka osob z forum tez tak ma.
              • felusiak1 Re: rodzina 11.07.26, 00:44
                Co ci sie wydawało? Babka i jej brat 100% polacy, katolicy. A zakłady były w Odessie bo tam były pieniadze.
                • senioryta13 Re: rodzina 11.07.26, 02:25
                  felusiak1 napisał:

> Co ci sie wydawało? Babka i jej brat 100% polacy, katolicy. A zakłady były w Od
                  > essie bo tam były pieniadze.

a skad wyemigrowali?
                • arlington.gardens_2025 Re: rodzina 11.07.26, 11:23
                  felusiak1 napisal:

>Co ci sie wydawało?

Podejrzewam, ze jej chodzilo o Twoje zydowskie korzenia. To powszechny blad. Ludzi nie wiedza, ze oprocz Rosjan i Zydow, spora grupe etniczna w Odessie stanowili Polacy, ktore byli bardzo aktywni w roznych dziedzinach zycia tego rosyjskiego miasta.

>Babka i jej brat 100% polacy, katolicy. A zakłady były w Odessie bo tam były pieniadze.

Zapomniales dodac, ze oprocz tego, ze byli w 100% polakami-katolikami, byli rowniez obywatelami Imperium Rosyjskiego, ktory nie przeszkadzal etnicznym Polakom bogacic sie.
                  • felusiak1 Re: rodzina 11.07.26, 16:15
                    Byli poddanymi Rassijskioj Impierii
                    • arlington.gardens_2025 Re: rodzina 11.07.26, 17:15
                      teraz dobrze :-)
            • arlington.gardens_2025 Re: Taka refleksja 10.07.26, 20:28
              felusiak1 napisał:

> Homo sovieticus w pełnej krasie.

Felus, zaczynam podejrzewac, ze gdy nie rozumiesz tego, co napisalem, to sam sobie tlumaczysz, ze to dlatego, ze jestem homo sovetikus.Na Boga, co w moich slowach wyjasniajacych czym byl bolszewizm do homo sovetikus? Wiec gdybym ja tlumaczylem, czym byl nazizm niemiecki, to ty mnie nawyzywlbys od homo germanonazistus?

> Mojej babki brat miał 3 salony fryzjerskie w Odessie. Przyszli bolszewicy i ode
              > brali mu jego majatek jednocześnie czyniac go kierownikiem jednego z zakładów.
              > wkrótce został zdjety. Przyszedł nowy kierownik a on pracował jako szeregowy fr
              > yzjer. Wkrótce okazał się wrogiem klasowym i przeprowadzono go do Karagandy. Wr
              > ócil do Odessy w 1956 roku.

I co? To dowod na to, ze jestem homo sovetikus? Ty po prostu nie rozumiesz tego, ze zawsze, gdy jakis ruch,jakas religia,jakas partia, dochodza do wladzy,to do nich pchaja sie rozne szumowiny, zeby dorobic sie, zeby odnalezc swoje miejsce przy stole. Moja babcia opowiadala, szeptem, ze jej ojciec, czyli moj pradziadek,mial sklep, ktory po rewolucji stracil. I co? Takie byli czasy. Ty ich oceniasz po dniu dzisiejszym. A co robilo sie we Francji, po rewolucji? To samo. Ty nie potrafisz zrozumiec jednego - ja opisuje co bylo, ale nie oceniam tego. Bo ja nie moge z punktu widzenia dnia dzisiejszego, podchodzic do tej sprawy. Tam te czasy ocenila historia, a my z Toba zbyt male ludzi, zeby oceniac przelomowe wydarzenia na swiecie. My musimy ich znac, zeby nie doszlo do czegos podobnego za nasze zycie. Ty niechcesz tego znac, ty kierujesz sie emocjami, a nie wiedza o tam tych czasach. Miej do tego dystans, jak i ja, i wtedy z chlodna glowe postaraj sie zrozumiec, ze to ta przeszlosc o ktorej nie wolno zapominac, ale koniecznie trzeba zrozumiec dlaczego tak stalo sie. Ja staram sie zrozumiec, Ty nie.

• taziuta Re: Taka refleksja 07.07.26, 07:06
        nina_unu napisała:

> igor_2025 napisał:
        >
        > Nazizm nie zaczyna sie od obozów koncentracyjnych. Zaczyna sie od slów. Od dzielenia ludzi na "nas" i "obcych". Od przekonania, ze czyjas narodowosc jest gorsza, a osoba takiej narodowsci z gory jest postrzegana jako mniej wartosciowa.
        >
        > Autorowi wątku radzę ten cytat wydrukować dużą czcionką, oprawić w złote ramki,
        > powiesić nad biurkiem i czytać za każdym razem przed przed popełnieniem nowego
        > wątku n/t Ukraińców.
        /.../

No i n/t muzułmanów.
      • mateusz572 Re: Taka refleksja 07.07.26, 08:59
        nina_unu napisała:

> igor_2025 napisał:
        >
        > Nazizm nie zaczyna sie od obozów koncentracyjnych. Zaczyna sie od slów. Od d
        > zielenia ludzi na "nas" i "obcych". Od przekonania, ze czyjas narodowosc jest g
        > orsza, a osoba takiej narodowsci z gory jest postrzegana jako mniej wartosciowa
        > .

>
        > Autorowi wątku radzę ten cytat wydrukować dużą czcionką, oprawić w złote ramki,
        > powiesić nad biurkiem i czytać za każdym razem przed przed popełnieniem nowego
        > wątku n/t Ukraińców.

Pytanie tylko czy Igorowi to coś pomoże?
        On jest już tak zindoktrynowany moskiewską szkołą, że nie przyjmie tego swojej wiadomości czyli widzi u kogoś źdźbło w oku a nie widzi belki w swoim oku.
        • taziuta Re: Taka refleksja 07.07.26, 09:17
          mateusz572 napisał:

/.../
          > Pytanie tylko czy Igorowi to coś pomoże?
          > On jest już tak zindoktrynowany moskiewską szkołą, że nie przyjmie tego swojej
          > wiadomości czyli widzi u kogoś źdźbło w oku a nie widzi belki w swoim oku.

Wsio taki cтремиться надо :)
      • pijatyka W punkt 07.07.26, 11:29

Pusty śmiech człeka ogarnia, gdy akurat igorek - sam genetyczny rasista & antysemita - przywołuje tu bez cienia żenady prześladowania Żydów...

PS Witaj. Pisz więcej ;)

• monalisa2016 Re: Taka refleksja 09.07.26, 18:15
        "Założę się, że nie byłoby animozji w stosunku do Rosjan, gdyby osoby prezentujące rosyjską linię miały więcej szacunku do napadniętego przez nich kraju. Ja rozumiem, że napaść jakoś musicie sami przed sobą usprawiedliwić, ale pozwolę sobie jeszcze raz zacytować te mądre słowa: ..."

Jak dlugo jestem na tym forum a jestem juz dlugie, dlugie lata od tego czasu znam tu pogarde do innych a szczegolnie do Rosjan i Niemiec wiec nina_unu nie wyolbrzymiaj. ze tylko od czasow napasci Rosji na Ukraine.
        • nina_unu Re: Taka refleksja 09.07.26, 23:23
          monalisa2016 napisał(a):
          > Jak dlugo jestem na tym forum a jestem juz dlugie, dlugie lata od tego czasu zn
          > am tu pogarde do innych a szczegolnie do Rosjan i Niemiec wiec nina_unu nie wyo
          > lbrzymiaj. ze tylko od czasow napasci Rosji na Ukraine.
          >

No to już nie moja wina, że co kilka lat Rosjanie robią coś, co powoduje takie reakcje. 🤷‍♀️ Przed 2022 był 2014 i pierwszy atak na Ukrainę, przed 2014 była Czeczenia... za każdym razem jak człowiek zaczyna już myśleć, że w Rosji coś się wreszcie zmieniło na lepsze, wywijają kolejny numer. Nic dziwnego, że na Rosjan ciągle się patrzy jak na barbarzyńców.
          • monalisa2016 Re: Taka refleksja 10.07.26, 00:47
            nina_unu napisała:

> No to już nie moja wina, że co kilka lat Rosjanie robią coś, co powoduje takie
            > reakcje. 🤷‍♀️ Przed 2022 był 2014 i pierwszy atak na Ukrainę, przed 2014 była
            > Czeczenia... za każdym razem jak człowiek zaczyna już myśleć, że w Rosji coś si
            > ę wreszcie zmieniło na lepsze, wywijają kolejny numer. Nic dziwnego, że na Rosj
            > an ciągle się patrzy jak na barbarzyńców.

Rosjanie czy Polacy? Czy w Rosji sie cos zmienilo nie jest usprawiedliwieniem na polskie fobie ktore sa coraz to wieksze wiec powiedz nina_unu z reka na sercu kto z siebie robi barbarrzence? Nie jestem na forum od lat o ktorych piszesz, obserwuje je, pisalam i pisze jak wyzej wspomnialam, bylam wielokrotnie w Polsce z roznymi tam przezytymi doswiaczeniami, tak samo przezylam wielu Polakow rzadnych wyzszosci poza granicami PL i nie moge obecnie mowic o przyjaznej dla czlowieka z zewnatrz PL-spoleczenstwie.
          • monalisa2016 Re: Taka refleksja 10.07.26, 16:07
            nina_unu napisała:

> No to już nie moja wina, że co kilka lat Rosjanie robią coś, co powoduje takie
            > reakcje. 🤷‍♀️ Przed 2022 był 2014 i pierwszy atak na Ukrainę, przed 2014 była
            > Czeczenia... za każdym razem jak człowiek zaczyna już myśleć, że w Rosji coś si
            > ę wreszcie zmieniło na lepsze, wywijają kolejny numer. Nic dziwnego, że na Rosj
            > an ciągle się patrzy jak na barbarzyńców.

Zobacz Nina_unu tu nie potrzeba ani Rosjan, ani Ukraincow bo przeciez w pojeciu spoleczno-medialnym zawsze sie ma winnych wlasnych niepowodzen. Zobacz wylew mozna powiedziec rasizmu pod adresem osoby ktora przyznala sie do pochodzenia i do tego ze nie rozmawia w domu w jezyku polskim, jak to wytlumaczysz Nina_unu Rosjanami, Niemcami, ...?

Moi sasiedzi Amerykanie rozmawiaja w domu z dziecmi tez w jezyku ich pochodzenia i co mialabym ich tez tak traktowac jak traktuje sie osoby z inna mowa, z innym swiatopogladem w Polsce?
            Znam rodzine ktora z dziecmi jak miesiac podzielony na tygodnie tak jest na kazdy tydzien przydzielony inny jezyk do komunikacji w domu, z jakim efektem? Ano z takim efektem ze dzieci mowia plynnie czteroma jezykami juz od dziecka.
            • monalisa2016 Re: Taka refleksja 10.07.26, 16:09
              Sorry zapomnialam wkleic link do powyzszego postu.

rozrywka.dorzeczy.pl/muzyka/913084/viki-gabor-zdradza-ze-w-domu-nie-rozmawiaja-po-polsku.html
            • senioryta13 Re: 4 jezyki 10.07.26, 19:30
              monalisa2016 napisał(a):

> Ano
              > z takim efektem ze dzieci mowia plynnie czteroma jezykami juz od dziecka.

a mozesz zdradzic jakie to jezyki?
            • nina_unu Re: Taka refleksja 10.07.26, 20:40
              monalisa2016 napisał(a):

> Moi sasiedzi Amerykanie rozmawiaja w domu z dziecmi tez w jezyku ich pochodzeni
              > a i co mialabym ich tez tak traktowac jak traktuje sie osoby z inna mowa, z inn
              > ym swiatopogladem w Polsce?
              > Znam rodzine ktora z dziecmi jak miesiac podzielony na tygodnie tak jest na kaz
              > dy tydzien przydzielony inny jezyk do komunikacji w domu, z jakim efektem? Ano
              > z takim efektem ze dzieci mowia plynnie czteroma jezykami juz od dziecka.
              >
              Czego to niby ma być dowód? Ja mówię trzema językami płynnie, dwa inne kaleczę ale daję sobie radę, w domu z mężem nie rozmawiamy po polsku, bo on "tylko" trzy języki zna, i polski nie jest jednym z nich. Im więcej języków dzieci znają tym lepiej, chyba nigdzie nie ma nakazu mówienia tylko jednym językiem?
              • monalisa2016 Re: Taka refleksja 10.07.26, 20:57
                nina_unu napisała:

> Czego to niby ma być dowód? Ja mówię trzema językami płynnie, dwa inne kaleczę
                > ale daję sobie radę, w domu z mężem nie rozmawiamy po polsku, bo on "tylko" trz
                > y języki zna, i polski nie jest jednym z nich. Im więcej języków dzieci znają t
                > ym lepiej, chyba nigdzie nie ma nakazu mówienia tylko jednym językiem?

Nina_unu sedna mojej wypowiedzi nie zrozumialas, moim bledem bylo to ze przez nieuwage nie zalaczylam linka do artykulu jak i dyskusji pod nim. Sadze, takie jest moje odczucie ze faktow nie dopuszczasz do twojej swiadmosci tylko argumentujesz to wasza znajomoscia jezyka, Podalam przyklady z mojego otoczenia jako wyraz tolerancji by przeciwstawic to polskiej nietoleracji wrecz rasismu wobec osoby konkretnie Viki Gabor innego pochodzenia, to ze nie komunikujaca w domostwie w polskiej mowie vide wpisy pod artykulem. Jeszcze raz linkuje artykul.

rozrywka.dorzeczy.pl/muzyka/913084/viki-gabor-zdradza-ze-w-domu-nie-rozmawiaja-po-polsku.html
      • arlington.gardens_2025 Re: Taka refleksja 09.07.26, 18:56
        nina_unu napisała:

> Witam wszystkich,

Rowniez witam.

> wątku n/t Ukraińców

Autorem tego watku jestem, i zapewniam, ze nie ma takiej potrzeby, poniewaz moj stosunek do Ukraincow, jako czesci ruskiego narodu, jest bardzo dobry. I ja odrozniam Ukraincow, ktore nie zapomnieli o swoich ruskich korzeniach, od tych Ukraincow, ktore swoja identycznosc buduja pod haslem - Ukraina jest Antyrosja. To mniej wiecej wygladaloby tak, gdyby jeden polski narod zaczeli dzielic na Lemkow, Kaszubow, Slazakow i oni wszyscy zaczeliby twierdzic, ze oni nie sa Polakami, a swoja identycznosc zaczeli budowac na antypolskosci.

> Kiedy niektóre osobniki się pogardliwie wyrażają o Ukraińcach, to prowokuje inn
        > ych do podobnego wyrażania się o Rosjanach. Każda akcja prowokuje jednakową rea
        > kcję - prawo fizyki.

Wlasnie w tym przypadku zadzialalo to prawo fizyki, tylko odwrotnie. To na Ukrainie, ktora zostala zbudowana przez bolszewikow, zaczela sie antyrosyjska propaganda. Jej poczatki byli pod koniec lat 80-ch ubieglego wieku, u schylku ZSRR. Ja wtedy mieszkalem na terytorium Ukrainskiej Republiki Radzieckiej, i obserwowalem, jak potomkowie banderowcow zaczeli podnosic glowe. Z czasem oni przekonali tych mieszkancow Ukrainy, ktorych dziadkowie gineli z rak banderowcow, ze oni walczyli o wolna Ukraine. Moze i tak, ale ich walka nie miala nic wspolnego z tym, jak inni narody walczyli o wolnosc. O tym Polakom nie trzeba opowiadac, chyba zaden inny narod lepiej na tych banderowcach nie poznal sie.#

Igor.
      • arlington.gardens_2025 Re: Taka refleksja 09.07.26, 18:57
        nina_unu napisała:

> Witam wszystkich,

Rowniez witam.

> wątku n/t Ukraińców

Autorem tego watku jestem, i zapewniam, ze nie ma takiej potrzeby, poniewaz moj stosunek do Ukraincow, jako czesci ruskiego narodu, jest bardzo dobry. I ja odrozniam Ukraincow, ktore nie zapomnieli o swoich ruskich korzeniach, od tych Ukraincow, ktore swoja identycznosc buduja pod haslem - Ukraina jest Antyrosja. To mniej wiecej wygladaloby tak, gdyby jeden polski narod zaczeli dzielic na Lemkow, Kaszubow, Slazakow i oni wszyscy zaczeliby twierdzic, ze oni nie sa Polakami, a swoja identycznosc zaczeli budowac na antypolskosci.

> Kiedy niektóre osobniki się pogardliwie wyrażają o Ukraińcach, to prowokuje inn
        > ych do podobnego wyrażania się o Rosjanach. Każda akcja prowokuje jednakową rea
        > kcję - prawo fizyki.

Wlasnie w tym przypadku zadzialalo to prawo fizyki, tylko odwrotnie. To na Ukrainie, ktora zostala zbudowana przez bolszewikow, zaczela sie antyrosyjska propaganda. Jej poczatki byli pod koniec lat 80-ch ubieglego wieku, u schylku ZSRR. Ja wtedy mieszkalem na terytorium Ukrainskiej Republiki Radzieckiej, i obserwowalem, jak potomkowie banderowcow zaczeli podnosic glowe. Z czasem oni przekonali tych mieszkancow Ukrainy, ktorych dziadkowie gineli z rak banderowcow, ze oni walczyli o wolna Ukraine. Moze i tak, ale ich walka nie miala nic wspolnego z tym, jak inni narody walczyli o wolnosc. O tym Polakom nie trzeba opowiadac, chyba zaden inny narod lepiej na tych banderowcach nie poznal sie.
        • nina_unu Re: Taka refleksja 09.07.26, 23:41
          arlington.gardens_2025 napisał:

> Autorem tego watku jestem, i zapewniam, ze nie ma takiej potrzeby, poniewaz moj
          > stosunek do Ukraincow, jako czesci ruskiego narodu,

Hm... no dobra, pójdę tym tropem. Niech tam będzie, że to jeden naród.

Ale potrzebna jest tu mała poprawka - Ruś Kijowska historycznie poprzedza księstwo moskiewskie, więc jeśli mowa o jednym narodzie, to Rosjanie są częścią narodu ukraińskiego, a nie na odwrót.

Logicznie, Ciebie to czyni Ukraińcem, który zapomniał o swoich korzeniach, i który swoją narodowość buduje na anty-ukraińskości. (Że tak bezwstydnie popełnię plagiat z Twojej wypowiedzi).

No i co, fajnie tak, jak ktoś Ci mówi, że Twój naród nie istnieje?
          • arlington.gardens_2025 Re: Taka refleksja 10.07.26, 14:43
            nina_unu napisała:

> Hm... no dobra, pójdę tym tropem. Niech tam będzie, że to jeden naród.
            > Ale potrzebna jest tu mała poprawka - Ruś Kijowska historycznie poprzedza księs
            > two moskiewskie, więc jeśli mowa o jednym narodzie, to Rosjanie są częścią naro
            > du ukraińskiego, a nie na odwrót.

Byc moze tak i staloby sie, gdyby powstal ukrainski narod, ale jak wiemy, stalo sie inaczej.

> Logicznie, Ciebie to czyni Ukraińcem, który zapomniał o swoich korzeniach, i kt
            > óry swoją narodowość buduje na anty-ukraińskości. (Że tak bezwstydnie popełnię
            > plagiat z Twojej wypowiedzi).

Problem polega na tym, ze Rosja, jako panstwo, byla znana od dosc dlugiego czasu, z kolei Ukraina, jako panstwo, powstala dopiero po 1991 roku. To fakt historyczny, z ktorym trudno nie zgodzic sie. Generalnie dla mnie nie ma zadnego znaczenia, jak nazywalby sie narod, czescia ktorego czuje sie - czy to Rosjanie, czy to Ukraincy, a i gdyby tak stalo sie, jak w swoim czasie chcieli wladcy Polski, nie mialbym zadnych problemow, gdyby moj narod, zamieszkaly od gor Uralskich po Baltyk, nazywalby sie narod polski.Ja po prostu urodzilbym sie z ta swiadomoscia, i nie widzialbym w tym nic strasznego. To byloby usprawiedliwiono historia.
            Na terrytorium obecnej Polski zyje kika grup etnicznych, ale oni wszyscy sa Polakami, i daj Bog, zeby tak pozostalo sie. I zeby nikt nie zaczal Polakow dzilec , jak juz wspominalem, na Lemkow, Kaszubow, Slazakow i jeszcze kilka znajdzie sie. Bo nagle komus przyjdzie do glowy, ze to nie w Warszawie powstala Polska, a tylko gdzie indziej, wiec Polacy przywlaszczyli sobie nie tylko ziemie, a i narod.

> No i co, fajnie tak, jak ktoś Ci mówi, że Twój naród nie istnieje?

Tylko nie obraz sie, ale naprawde,to co zostalo przez Ciebie napisano, jest cos,co ja z lekkoscia obalilem, wiec fajnie jest, ze dalas mnie taka mozliwosc.

• boomerang Re: Taka refleksja 10.07.26, 15:53
              > Problem polega na tym, ze Rosja, jako panstwo, byla znana od dosc dlugiego czasu

Znana była jako ZSRR, którym rządzili Ukraińcy: Chruszczow, Breżniew, Podgorny.
            • nina_unu Re: Taka refleksja 10.07.26, 15:55
              > Byc moze tak i staloby sie, gdyby powstal ukrainski narod, ale jak wiemy, stalo
              > sie inaczej.

Tu się nie zgodzę. Fakt, naród ukraiński ukształtował się znacznie później. Ale obecnie istnieje.

W ramach gdybologii stosowanej pokuszę się na stwierdzenie, że gdyby Rosja nie zaatakowała Ukrainy, to może ten naród nigdy by się w pełni nie ukształtował, i może dobrowolnie Ukraina by weszła do Zbira.

Nic tak nie łączy ludzi, jak wspólny wróg. Napaść Rosji na Ukrainę nie stworzyła narodu ukraińskiego (ten proces jednak zaczął się długo wcześniej), ale go umocniła. I ten proces już się nie odwróci, za dużo już Ukraińcy wycierpieli z rąk Rosjan, by kiedykolwiek wrócić do czucia jakiejś jedności narodowej.

> Problem polega na tym, ze Rosja, jako panstwo, byla znana od dosc dlugiego czas
              > u, z kolei Ukraina, jako panstwo, powstala dopiero po 1991 roku. To fakt histor
              > yczny, z ktorym trudno nie zgodzic sie.

Cóż, wiele narodów uzyskało niepodległość w XIX czy na początku XX wieku, więc kto kiedy stał się niepodległy to słaba miara odrębności narodowej.

> Ja po prostu urodzilbym sie z ta swiadom
              > oscia, i nie widzialbym w tym nic strasznego. To byloby usprawiedliwiono histor
              > ia

Łatwo tak mówić, kiedy jest się napadającym, a nie napadanym. Gdyby były codzienne naloty na Twoją stolicę od czterech lat, to założę się, że inaczej byś śpiewał.

> I zeby nikt nie zaczal Polakow dzil
              > ec , jak juz wspominalem, na Lemkow, Kaszubow, Slazakow i jeszcze kilka znajdzi
              > e sie. Bo nagle komus przyjdzie do glowy, ze to nie w Warszawie powstala Polska
              > , a tylko gdzie indziej, wiec Polacy przywlaszczyli sobie nie tylko ziemie, a i
              > narod.

Nie za bardzo rozumiem jak się ma piernik do wiatraka - wróć z tym argumentem, kiedy Polska zacznie atakować Litwę, czy jakiś inny kraj, który kiedyś-tam znajdował się w granicach Polski.

> Tylko nie obraz sie, ale naprawde,to co zostalo przez Ciebie napisano, jest cos
              > ,co ja z lekkoscia obalilem, wiec fajnie jest, ze dalas mnie taka mozliwosc.

Wiem, że rzucam grochem o ścianę...
              • arlington.gardens_2025 Re: Taka refleksja 10.07.26, 16:11
                nina_unu napisała:

> Wiem, że rzucam grochem o ścianę...

W sumie na tym mozna byloby i skonczyc nasza dyskusje,ale jedna rzecz mnie zainteresowala w tym, co Ty napisala:
                "Nic tak nie łączy ludzi, jak wspólny wróg".

To jest czyms, co ni odpowiada doswiadczeniu historycznemu, ale podrzucilas mi pomysl na kolejny temat, ktory byc moze wywola duze zainteresowanie forumowicze. Czuj sie jako wspolautor kolejnego watku. :-)
    • tbernard Re: Taka refleksja 07.07.26, 09:24
      Człowieku, przecież uprawiasz tu kacapską propagandę na potęgę jakbyś był na ich etacie i dziwisz się, że niektórych to razi. A co do zmiany kraju na UK, to bardziej prawdopodobne, że po prostu tam cię kacapska agentura wysłała jako jednego ze śpiochów.
      Odnośnie rzekomego złego traktowania z powodu rosyjskiego pochodzenia, to nie za bardzo daje się to zauważyć w przypadku Viacheslava Zarutskiego który całkowicie odcina się od bandyckiej kacapskiej propagandy.
    • pijatyka Rosjanie vs kacapy 07.07.26, 11:39

Z pierwszymi żaden normalny Polak nie powinien mieć żadnego problemu.

A kacapy niech spyerdalają - choćby żyly tu sto lat i narobily dzieci jak Ojciec Wirgiliusz.

• j0rl.1 Re: Taka refleksja 07.07.26, 12:20
      stefan4 napisał:

> 80 lat temu ZSRR walczył z ,,niemieckimi faszystami'' i odtąd słowo ,,faszysta'
      > ' oznacza ,,aktualny wróg Rosji''. Z tej walki wynika legitymacja wszystkich n
      > astępnych despotów Rosji do rządzenia, dlatego tej ranie nie wolno dać się zago
      > ić. Tak więc np. w przypadku ew. starć zbrojnych Rosji z Chinami (odpukać) w r
      > osyjskiej propagandzie Chińczycy staną się faszystami.
      Tak przewiduję —
      > i to nie jest sąd o Rosjanach, a tylko o sposobie działania rosyjskiej politycj

Znowu dziecinada stefka. Dziecinada bo inaczej trzeba byloby powiedziec ze klamliwa, swiadomie klamliwa.

A wiec wrog Rosji to zawsze faszysci wg stefka. Ze tak beda nazywani. I sa.
      A to nieprawda. Wystarczy poczytac co Putin mowi ale naturalnie nie na polskich stronch gdzie pisza co Putin mowi a bezposrednio u zrodla. Czyli na stronie kremla np.

W aspekcie wojny na Ukrainie Putin wielokrotnie mowi ze ta woja to podobna jak wojna napasc Niemiec na ZSRR, tu okreslenie faszyci jest uzywane i slusznie, ale bardzo czesto tez 1812r czyli Napoleon wspomina Putin. Obydwie wojny te byly wojnami o zniszczenie Rosji przez Europe ta druga nazisci/faszysci a napoleonska juz nie.
      Wiec tu albo dziecinnie cos gadasz co ci sie wydaje drogi stefku albo swiadomie klamiesz.

Dlatego tez Twoje proeoctwo, wytluscilem w ewentualnej wojnie Rosja Chiny nie beda Chinczycy nazywani nazistami/faszystami tak samo jak 1812r i Napoleon nie jest nazywany faszysta.
      Dodam ze smieszy mnie Twoje zapewnienie drogi stefku ze „masz nadzieje ze do wojny Rosji Chiny nie dojdzie“, patrz tez w Twoim cytacie bo tu gwarantowanie klamiesz. Z utesknieniem na taka wojne czekasz tylko ze masz pecha, jak stada Polakow, bo jej napewno nie bedzie.

A ta wojna na Ukrainie teraz? Oczywiscie ze ideologia tzw Ukraincow ktora przez Zachod jest budwana na Ukrainie przeciw Rosji opiera sie na banderowcach wspolpracujacych z Niemcami w 2 Wojnie Swiatowej. Czyli jak najbardzej slusznie w tym przypadku nazywanie ich nazistami jest uzasadnione. Oczywiscie ze slusznie Zachod ta ideologie popiera bo ona jest potrzebna do walki z Rosja a walka z Rosja rekoma zolnierzy ukrainskich jest dla Zachodu zyciowa.
      A jest zyciowa bo ta wojna jest tym przelomem w Swiecie gdzie Zachod traci swoja 500 letnie wladze nad Swiatem a wiec jakby sie dalo ze Rosja nie zwyciezy na Ukrainie odsuwa ta straszna grozbe wiszaca nad Zachodem. Wiec sa z obu stron rzeczywisce i zyciowe racje dlatego ta wojna jest tak okrutna.
      • boomerang Re: Taka refleksja 07.07.26, 12:40
        > A to nieprawda. Wystarczy poczytac co Putin mowi

Kto ma to poczytać? Wątpię żeby Stefek zechciał. Ja też tego nie poczytam, bo mnie Putin lata .
        • j0rl.1 Re: Taka refleksja 07.07.26, 12:43
          boomerang napisał:

> > A to nieprawda. Wystarczy poczytac co Putin mowi
          > Kto ma to poczytać? Wątpię żeby Stefek zechciał. Ja też tego nie poczytam, bo m
          > nie Putin lata .

Wiec gadanie ze Rosjanie wszystkich ktorzy z nimi walcza i walczyc beda (odpukac Chiny) nazywaja faszystami jest albo klamstwem z chcianej niewiedzy albo dziecinada w sensie logicznego rozumowania.
      • tbernard Re: Taka refleksja 07.07.26, 13:04
        Całe te gadki o chęci zniszczenia Rosji przez Zachód to kacapskie urojenia. Najbardziej Rosję niszczą kacapy z hersztem bandziorem Putinem na czele. Celowo piszę kacapy, bo wiem, że trochę porządnych Rosjan jest i z szacunku dla nich należy kacapa od Rosjanina odróżnić. Współcześnie największym skupiskiem faszystów jest właśnie kacapstan co rozpętał krwawą wojnę.
    • senioryta13 Re: prawda, czy nie? 07.07.26, 15:17
      W niedziele uslyszalam od amerykanki, ze Polska to rasistowski kraj, a zna duzo Polakow. Rozmowa, oczywiscie zostala przerwana.
      • engine8t Re: prawda, czy nie? 08.07.26, 20:15
        senioryta13 napisał:

> W niedziele uslyszalam od amerykanki, ze Polska to rasistowski kraj, a zna duzo
        > Polakow. Rozmowa, oczywiscie zostala przerwana.

A bo wg amerykanow i starszych braci w wierze to prawda.

O tym ze 35% Polakow to antysemici a ostatnio anysemityzm wzrosl o przwie 70% to oficjalna narracja

W Polsce na czarnych mowi sie murzyni a bylem nawet w Aptece co sie nazywa "Pod Murzynkiem".
        No i wiersz Tuwima o Murzynku Bambo chyba cigle jest legalny?
        • boomerang Re: prawda, czy nie? 09.07.26, 00:06
          A jeszcze jakieś 50 lat temu Lennon śpiewał całkiem legalnie „woman is a Nigger of the world”
      • arlington.gardens_2025 Re: prawda, czy nie? 09.07.26, 18:18
        senioryta13 napisał:

> W niedziele uslyszalam od amerykanki, ze Polska to rasistowski kraj, a zna duzo
        > Polakow. Rozmowa, oczywiscie zostala przerwana.

Jest oczywiscie glupota twierdzic, ze Polska jest rasistowskim krajem. Ale jest jedna rzecz, z ktorej Polacy nie zdaja sobie sprawe.

Polska od czasow II WS byla monoetnicznym panstwem - nie jedno pokolenie urodzilo sie i dorastala w takich warunkach, wiec pojecie tolerantnosci do zachowania ludzi innej kultury i narodowosci Polakom jest nieznane, po prostu nie bylo w tym potrzeby. Moze wlasnie dlatego tak czesto obcokrajowcy w Polsce slysza: nie jestes u siebie, jedz do siebie. To nie jest wyznacznikiem rasizmu Polakow, to po prostu brak nawyku zycia pod jednym "dachem" z ludzmi innej kultury i narodowosci. W dzisiejszych czasach, gdy granice zostali praktycznie otwarci na niekontrolowana migracje, to moze stwarzac powzne klopoty dla Polski, i nie bedzie to wina Polakow, a tylko europejskiego komisariatu, ktore nie rozumia tego, ze Polska nie ponosi zadnej winy przed zadnym narodem.
        Polska nie kolonizowala i nie podbijala innych krajow,wiec nie ma przez to poczucia winy, jaka maja spoleczenstwa tak zwanej starej Europy.

Igor.
        • monalisa2016 Re: prawda, czy nie? 09.07.26, 18:53
          Oni tego nie zuwazaja poniewaz sa w takiej admosferze wychowani, w takiej zyja ale osobom z zewnatrz ktorzy znaja inny swiat, wiedza co to jest tolerancja, akceptacja rzuca sie zaraz w oczy polska niechec do innych.
          • monalisa2016 Re: prawda, czy nie? 09.07.26, 18:55
            sorry za blad w typowaniu. Jest "admosferze wychowani", powinno byc atmosferze wychowani.
        • senioryta13 Re: prawda, czy nie? 09.07.26, 19:41

> wiec pojecie tolerantnosci do zachowania
          > ludzi innej kultury i narodowosci Polakom jest nieznane, po prostu nie bylo w
          > tym potrzeby.

ale przeciez jeszcze dzisiaj nie chca przyjmowac migrantow. Niektorzy to nazywaja rasizmem.
          Sami emigrowali (tzn. Polacy) przez lata setkami tysiecy i w podziekowaniu, zatrzasneli swoja granicę.
          Na jesieni tez mi to zostalo wytkniete.
          • arlington.gardens_2025 Re: prawda, czy nie? 09.07.26, 20:57
            senioryta13 napisał:

> ale przeciez jeszcze dzisiaj nie chca przyjmowac migrantow. Niektorzy to nazywa
            > ja rasizmem.

Migrant migrantowi nie jest rowny. Jesli mogracja jest regulowana, zgodnie z prawem to jedno, a nie kontrolowana, bez zasad prawnych to co innego.

> Sami emigrowali (tzn. Polacy) przez lata setkami tysiecy i w podziekowaniu, zat
            > rzasneli swoja granicę.

Polacy wjezdzali do krojow docelowych swojej migracji legalnie, i jesli nawet pozostawali sie dluzej, niz pozwalalo prawo, i podejmowali sie nielegalnej pracy, to calkiem co innego, gdy tlumy migrantow na rozne sposoby przekraczaja nielegalnie granice, przedostajac sie do krajow, w ktorych nie maja zamiaru uczciwie zyc i pracowac.Oni jak okupanci, maja tylko jedem cel - zyc na rachunek tych, kogo okupowali. To juz nie migranci, a tylko okupanci.

> Na jesieni tez mi to zostalo wytkniete.

Olewaj "wytykacze", Ty do Stanow wjechala calkiem legalnie, i zyjesz przestrzegajac prawa amerykanskiego.
            • senioryta13 Re: prawda, czy nie? 09.07.26, 23:52

> Migrant migrantowi nie jest rowny. Jesli mogracja jest regulowana, zgodnie z pr
              > awem to jedno, a nie kontrolowana, bez zasad prawnych to co innego.

wyglaszasz mowy jak ksiadz' na ambonie, jakbys nie wiedzial, ze Polska bedzie placic za kazdego odrzuconego migranta 20 000 EU, a placilaby juz ale uratowali ja Ukraincy.
          • felusiak1 Re: prawda, czy nie? 09.07.26, 23:55
            senioryta przeczytaj swój wypot i zastanow się nad znaczeniem tych bdur.

Jakich migrantów? To są najeźdźcy a nie migranci.
            Co innego rodzina uciekajaca od wojny a co innego młode osiłki w wieku poborowym szturmujacy granicę.
            Tak chetnie przywoływane tu prawo międzzynarodowe mówi wyraźnie i jednoznacnie, że uchodźca musi ubiegać się o azyl w pierwszym bezpiecznym kraju w tym przypadku to Turcja i Tunezja i Libia.
            • monalisa2016 Re: prawda, czy nie? 10.07.26, 00:52
              Felus powiedz z reka na sercu kto organizowal i organizuje te najazdy jak je nazywacie? Czy czasami nie zaoceaniczna oligarchia piejaca bez przerwy o otwartych spoleczenstwach?
            • senioryta13 Re: prawda, czy nie? 10.07.26, 02:42
              felusiak1 napisał:

> senioryta przeczytaj swój wypot i zastanow się nad znaczeniem tych bdur.
              >
              > Jakich migrantów? To są najeźdźcy a nie migranci.
              > Co innego rodzina uciekajaca od wojny a co innego młode osiłki w wieku poborowy
              > m szturmujacy granicę.
              > Tak chetnie przywoływane tu prawo międzzynarodowe mówi wyraźnie i jednoznacnie,
              > że uchodźca musi ubiegać się o azyl w pierwszym bezpiecznym kraju w tym przypa
              > dku to Turcja i Tunezja i Libia.

No przeciez, nie mozna sie z toba nie zgodzic.
              Nie raz juz mi wytknieto o rasistowskiej Polsce. Sami uciekali, ale swoje granice zamkneli. Cala Unia o tym tez wie.

Zwroc uwage, o jakim okresie pisze. Przed wojna na Ukrainie, polska granica byla szczelnie zamknieta przed Syryjczykami i Afganczykami, a byla tam wojna.
    • taziuta Refleksja otworzyła ci oczy? 08.07.26, 06:52
      igor_2025 napisał:
      Re: Taka refleksja
      /.../
      > Mozemy sie róznic. Mozemy sie nie zgadzac. Ale nie odbierajmy sobie czlowiec
      > zenstwa.

Popełniłeś ważny post, i dokonałeś olśnienia. Innymi słowy twoja własna refleksja uzmysłowiła ci kim naprawdę jesteś i jak bardzo błądziłeś. Teraz zamilkłeś zawstydzony, ale nie potrzebnie. Masz okazję w spokoju przemyśleć swoje błędy i to jak bardzo dałeś się zindoktrynować prymitywnej propagandzie hejtu. A jak już się do końca przepoczwarzysz, to wracaj chłopie i pokaż co z ciebie wyszło. :D
      • arlington.gardens_2025 Re: Refleksja otworzyła ci oczy? 09.07.26, 21:03
        taziuta napisał:

> Popełniłeś ważny post,

Dziekuje.

>i dokonałeś olśnienia.

Tak naprawde to Ty powinienes byl dostac olsnienie, ale niestety, nic nie zrozumiales.
        Igor.
    • monalisa2016 Co tu wymagac poszanowania do innego? 09.07.26, 21:02
      Co byly pszczoly winne ze nienawistna i zawistna reka zniszczyla im zywot?

www.youtube.com/shorts/ZJoaZG1ZLf8

Sama juz parokrotnie w przeszlosci doznalam nienawisci za powiedzenie im najszczerszej prawdy ktora za pare miesiecy wyszla w Polsce na jaw, do dzisiejszego dnia niektorzy nie przeprosili mnie za to, bo ich emeocjonalna reakcja na to nie przyzwolila, im jest trudno powiedziec przypraszam albo przyznac sie do bledu.
    • amanita2025 Re: Taka refleksja 10.07.26, 13:07
      Dodam tylko, jednak opieszałość Putina popłaca, zachód jest na skraju załamania i będzie to teraz postępować lawinowo ,a ukry zrobią sobie z sojuszników wrogów jak tylko ci nie zechcą dać im kasy i sprzętu. Powoli wszyscy mają banderowców dosyć jak kulę u nogi i czekają az Rosjanie po nich przejadą jak walec aby zakończyć te dej,dej,dej.. Drenowanie budzetów sponsorów junty kijowskiej stało się tak dotkliwe iż teraz nie wiedzą jak z tego wyjść bez oficjalnego porzucenia u-krainy aby nie narazić się na banderowski gniew. Bo narobią łajna w każdym kraju w którym się zadokowali. A kontenery z bronią czekają na otwarcie….
      Tak psioczyli co niektórzy iż Rosja nie daje rady, ociąga się (sam byłem tym czasem poirytowany), a ci ograli cały zachód…
      • taziuta Re: Taka refleksja 10.07.26, 13:25
        amanita2025 napisał:

> /... /
        > Tak psioczyli co niektórzy iż Rosja nie daje rady, ociąga się (sam byłem tym czasem poirytowany), a ci ograli cały zachód…

Bełkot, bełkot, bełkot. Bzdurna ruska propaganda.
        • amanita2025 Re: Taka refleksja 10.07.26, 13:49
          taziuta napisał:

> Bełkot, bełkot, bełkot. Bzdurna ruska propaganda.

Nie kwicz, czytaj ze zrozumieniem.
        • amanita2025 Re: Taka refleksja 10.07.26, 14:01
          taziuta napisał:

> Bełkot, bełkot, bełkot. Bzdurna ruska propaganda.

Od lat przestrzegałem, że największym zagrożeniem dla Polski jest Ukraina a Rosja nie jest dla nas żadnym zagrożeniem tylko potencjalnym sojusznikiem. Wtedy wielu moich znajomych zrzucało się na drony dla Ukrainy na szczęście dzisiaj zaczyna powoli coś do nich docierać (za późno) choć dalej plują na Rosję…
          • j-k podajcie sobie z Igorem rece... 10.07.26, 19:46

> Od lat przestrzegałem, że największym zagrożeniem dla Polski jest Ukraina a Ros
            > ja nie jest dla nas żadnym zagrożeniem tylko potencjalnym sojusznikiem.

to Podajcie sobie z Igorem rece.

dla mnie potencjalnym sojusznikiem (kiedys) to bedzie wolna i demokratyczna Bialorus...

+ wolna demokratyczna Ukraina (taka bez banderowcow)
            • arlington.gardens_2025 Re: podajcie sobie z Igorem rece... 10.07.26, 20:34
              Janusz napisal:
              + wolna demokratyczna Ukraina (taka bez banderowcow)

Wierzysz w taka Ukraine?
              • j-k Niezmiennie. 10.07.26, 23:41
                > Wierzysz w taka Ukraine?

kazdy Narod madrzeje i zbiera historyczne doswiadczenia.

zmadrzeli Niemcy - po dwoch przegranych wojnach.

zmadrzeja i Ukraincy - moze w przyszlym pokoleniu.
                • arlington.gardens_2025 Re: Niezmiennie. 11.07.26, 11:09
                  j-k napisał:

> zmadrzeli Niemcy - po dwoch przegranych wojnach.

Wyjatkowo nie trafny przyklad. Zacznie od tego, ze Niemcy nie potrzebowali mitu zalozycielskiego, budowanego na heroizacji Hitlera. To narod z dluga wlasna historia, wiec nie moze sluzyc jako przyklad w stosunku do Ukrainy.

> zmadrzeja i Ukraincy - moze w przyszlym pokoleniu.

Jesli Ukraincy odrzuca banderizm, to im nic nie pozostanie sie, oprocz Rusi Kijowskej, ktora rowniez jest mitem, poniewaz okreslenie "Rus Kijowska” jest nazwa naukowa, która nie istniala w sredniowieczu, a samo panstwo nigdy oficjalnie sie tak nie nazywalo.Zostala nazwa stworzona w XIX wieku przez rosyjskiego historyka Michaila Pogodina, aby odróznic rozne okresy w dziejach Rosji. Wiec wtedy powstali nazwy: Rus Kijowska, Rus Wladzimirska, Rus Halicko-Wolynska i inne. W czasach istnienia (9–13 wiek) kraj ten byl nazywany po prostu Rusia lub Ziemia Ruska. Wiec co im pozostanie sie? Walczyc z Rosjanami o prawo nazywac sie Rosjanami? Takie proby juz pojawiaja sie na Ukrainie, ale temu bardzo sa przeciwni banderowcy, ktorym bardziej podoba sie to, jak ich nazwali Austrijacy.
                  Wiec, Janusz, Ukraina bedzie albo banderowska, albo rosyjska. Innej nie bedzie. Wiec jaka wolisz?
                  • monalisa2016 Re: Niezmiennie. 11.07.26, 11:21
                    Igor Niemcy jako spoleczenstwo nauczyli sie duzo tylko nasi z ostatnich lat rzadzacy zapomnieli historie i jej nie przerobili przez to mamy to co mamy, czakamy kiedy ten koszmar sie wreszcie skonczy.
                  • boomerang Re: Niezmiennie. 11.07.26, 11:43
                    Igorchick, nie naciągaj historii na siłę. Ukraińcy nazywani byli kiedyś Rusinami, natomiast Rosjanie nigdy nie byli Rusinami, co najwyżej Moskalami.

>Wiec co im pozostanie sie? Walczyc z Rosjanami o prawo nazywac sie Rosjanami?

Zabrnąłeś. Nigdy nie słyszałem żeby Ukraińcy chcieli być nazywani Rosjanami. Ani Ukraińcy, ani Polacy, ani nikt inny, poza może Czukczami, Nieńcami, albo innymi Jakutami, ale i to nie jest pewne, nie roszczy sobie prawa do nazywania się Rosjanami. Ty jesteś Rosjaninem, Igor, i musisz jakoś tę gorzką pigułkę przełknąć. Ty i Jorłow.
                    • 1.melord Re: Niezmiennie. 11.07.26, 11:51
                      >>Ukraińcy nazywani byli kiedyś Rusinami,

kiedy i przez kogo?
                      piszesz historie na nowo ?
                      • boomerang Re: Niezmiennie. 11.07.26, 11:54
                        a jak byli nazywani w Średniowieczu?
                        • arlington.gardens_2025 Re: Niezmiennie. 11.07.26, 15:31
                          boomerang napisał:

> a jak byli nazywani w Średniowieczu?

W Sredniowieczu , w epoce tak zwanej Rusi Kijowskiej, ludnosc samoidentyfikowala sie wedlug ksiestw terytorialnych: kijowlanie, wolynczanie, drewlanie, a takze pólnocni.Ludzie identyfikowali siebie przede wszystkim jako mieszkancy okreslonych ziem lub zwiazków plemiennych.
                          Kijowlanie (inaczej polanie) mieszkancy okolic Kijowa.
                          Drewlanie - plemiona zamieszkujace masywy lesne (dzisiejsze Polesie).
                          Wolynianie - mieszkancy Wolynia w górnym biegu Zachodniego Bugu.
                          Polnocni - ludnosc lewego brzegu Dniepru (dorzecza Desny, Sejmu, Suli).
                          Etnonim " RUS " w najwczesniejszym okresie oznaczal nie tyle cala populacje, co elitarna druzyne rzadzaca i skandynawskich wariagów. Pózniej, wraz z rozwojem panstwowosci, nazwa ta stala sie wspólna dla wszystkich Slowian wschodnich, którzy nawrócili sie na chrzescijanstwo wyznania wschodniego, niezaleznie od ich pochodzenia plemiennego. Pojecie Rusin oni nie znali, to duzo pozniej tak stali nazywac w Polsce ludnosc,wyznajaca prawoslawie.
                  • j-k Nadal Niezmiennie. 11.07.26, 16:52
                    > Wiec, Janusz, Ukraina bedzie albo banderowska, albo rosyjska. Innej nie bedzie.
                    > Wiec jaka wolisz?

Wbrew Twoim sugestiom maja w kim wybierac (poza Bandera)

Maja Chmielnickiego, Mazepe, Petlure...

• arlington.gardens_2025 Re: Nadal Niezmiennie. 11.07.26, 17:10
                      j-k napisał:

> Wbrew Twoim sugestiom maja w kim wybierac (poza Bandera)

Nie bardzo, gdyby mieli, to wybraliby juz dawno.

> Maja Chmielnickiego,

Czyli jedno panstwo z Rosja.

>Mazepe, Petlure...

To nie odpowiednie osoby, ktore niczym nie wykazali sie. Jeden najpierw wiernie sluzyl Caru Rosyjkiemu, a pozniej Krolu Szwedskiemu, a Petlura to symbol jelenia, ktoremu nic nie udawalo sie
                      • j-k I Nadal Niezmiennie. 11.07.26, 17:28

> To nie odpowiednie osoby, ktore niczym nie wykazali sie.

- No Chmielnicki sie jednak wykazal ...

Ale sie na Idola nie nadaje , bo to byly polski szlachcic i buntownik ?

a co za wzorem jest Bandera ?

- sam nikim bezposrednio nie dowodzil, a zw koncu na emigracji dal sie zabic jakiemus Staszyńskiemu...

• arlington.gardens_2025 Re: I Nadal Niezmiennie. 11.07.26, 18:20
                          j-k napisał:

> - No Chmielnicki sie jednak wykazal ...
                          > Ale sie na Idola nie nadaje , bo to byly polski szlachcic i buntownik ?

Nie dlatego. To wlasnie Chmelnicki kojarzy sie z ostatecznym przylaczeniem tych ziem do Rosji.

> a co za wzorem jest Bandera ?

Jak dla mnie -zaden, ale dla Zachodniej Ukrainy on jest wszystkim. Zreszta ostatnie badania na Ukrainie pokazali, ze Stepana Banderę pozytywnie ocenia okolo 74% Ukraińncow, a ponad 81% uwaza jego organizacje (OUN-UPA) za bojownikow walczacych o niepodleglosc.

> - sam nikim bezposrednio nie dowodzil, a zw koncu na emigracji dal sie zabic ja
                          > kiemus Staszyńskiemu...

To prawda, ze byla to dosc nikczemna osoba, ale Ukraincy nie maja nikogo innego. Bo on byl wieziony przez Hitlera i zostal zabity przez Stalina (chociaz Stalin wtedy od kilku lat nie zyl). To jedyna jego "zasluga".
                          Janusz, nadal w silach moja propozycja podzielic ten sztuczny bolszewicki twor. :-)
                          • j-k Igor , za pozno. 11.07.26, 18:36
                            >> Janusz, nadal w silach moja propozycja podzielic ten sztuczny bolszewicki twor.
                            > :-)

Igor, za pono.

Sam nad tym ubolewalem, ze Stali zabral namw 1945 Lwow - chociaz podobno jeszcze w 1943 myslal, czy go zostawic przy Polsce...

To dla was byloby lepiej, bo "podzieliliybyscie sie" z nami banderowcami.

Ale zachlannosc Stalina wziela gore. No to - uzerajcie sie z nimi sami.

a tu fragment Lwowa - jako zywo nic ukrainskiego w starowce lwowskiej nie widze....
                            .
                            pl.wikipedia.org/wiki/Kolumna_Adama_Mickiewicza_we_Lwowie#/media/Plik:Lvov_mickiewicz.JPG

• arlington.gardens_2025 Re: Igor , za pozno. 11.07.26, 19:02
                              Janusz, napisales: Igor, za pozno.

Czy wiesz, ze Lwow ma ponad 750 lat, z tego 450 lat byl polski, 150 lat austrijacki, 49 lat radziecki i tylko 35 lat ukrainski, a tak naprawde banderowski. Bo ukrainskim on nigdy nie byl.
                              I Ty mowisz, ze jest za pozno? A co z tymi slowami?

Nie rzucim ziemi, skąd nasz ród,
                              Nie damy pogrześć mowy!
                              Polski my naród, polski lud....
            • amanita2025 Re: podajcie sobie z Igorem rece... 10.07.26, 20:59
              j-k napisał:

> + wolna demokratyczna Ukraina (taka bez banderowcow)

Nie bez powodu, jeden z amerykańskich wojskowych, dobrze poinformowanych o statystyce strat, nazwał Ukrainę „największym cmentarzem Europy”. 2.5mln ofiar śmiertelnych, a drugie tyle stanowią trwale okaleczeni inwalidzi.
            • 1.melord Re: podajcie sobie z Igorem rece... 11.07.26, 11:48
              j-k napisał:

> dla mnie potencjalnym sojusznikiem (kiedys) to bedzie wolna i demokratyczna Bia
              > lorus...
              >
              > + wolna demokratyczna Ukraina (taka bez banderowcow)

Bialorus byc moze?
              banderowska Ukraina demokratyczna nigdy nie bedzie i ona stanowi najwieksze zagrozenie dla Polski
              Banderyzm to nowa (stara)"religia" skrajnego nacjonalizmu ,ktora otumaniaja coraz wiecej mlodych ludzi na krainie, szkolac ich jednoczesnie na przyszlych "rezunow"
              • j-k a Ty tez "w kolko Macieju" ? 11.07.26, 17:11
                1.melord napisał(a):

> j-k napisał:
                >
                >
                > > dla mnie potencjalnym sojusznikiem (kiedys) to bedzie wolna i demokratycz
                > na Bia
                > > lorus...
                > >
                > > + wolna demokratyczna Ukraina (taka bez banderowcow)
                >
                > Bialorus byc moze?
                > banderowska Ukraina demokratyczna nigdy nie bedzie i ona stanowi najwieksze za
                > grozenie dla Polski

a Ty tez "w kolko Macieju" ?

- napisalem przeciez wyraznie: - "demokratyczna Ukraina WOLNA od banderowcow."
                • arlington.gardens_2025 Re: a Ty tez "w kolko Macieju" ? 11.07.26, 17:18
                  "demokratyczna Ukraina WOLNA od banderowcow."

To brzmi tak samo, jak demokratyczny Izrael WOLNY od syjonizmu.
                  • felusiak1 Re: a Ty tez "w kolko Macieju" ? 11.07.26, 20:20
                    Jest szansa na demokratyczna Ukrainę. Demokratyczna Rosja brzmi jak mokra woda.
                    • arlington.gardens_2025 Re: a Ty tez "w kolko Macieju" ? 11.07.26, 21:00
                      Felus napisales:

> Jest szansa na demokratyczna Ukrainę.

Tylko w skladzie Federacj Rosyjskiej.

> Demokratyczna Rosja brzmi jak mokra woda.

Haha. Felus, wiem co chciales tym powiedziec, ale wyglupiles sie. Poniewaz to co uzyles, jest klasyczny pleonazm, czyli maslo maslane.To zestawienie jest doskonalyn sposobem na stworzenie czegos dowcipnego, który w przerysowany sposób uwypukla oczywistosc faktu. Wiec niechcace stwierdziles to, co jest w rzeczywistosci - Rosja jest w pelni demokratycznym panstwem.
    • amanita2025 Re: Taka refleksja 11.07.26, 15:05
      Światowe ceny pszenicy wzrosły o ponad 4% po atakach Ukrainy na rosyjskie statki na Morzu Azowskim, podaje Bloomberg.
      Serwis przypomina, że w ostatnich dniach Ukraina poinformowała o zniszczeniu już 76 statków, w tym frachtowców przewożących zboże. W rezultacie ruch na Morzu Azowskim został zakłócony.
      Rosja z kolei atakuje infrastrukturę portową w Odessie, Czarnomorsku i Izmailu, przez które odbywa się eksport ukraińskiego zboża, co również przyczynia się do wzrostu światowych cen.
    • engine8t Re: Taka refleksja 11.07.26, 20:34
      A co sadzisz o tym?
      www.youtube.com/watch?v=D3PU3Q1bsOg
      • arlington.gardens_2025 Re: Taka refleksja 11.07.26, 21:05
        engine8t:

>A co sadzisz o tym?

Do kogo adresujesz to pytanie?
        • engine8t Re: Taka refleksja 11.07.26, 21:50

> engine8t:
          >
          > >A co sadzisz o tym?
          >
          > Do kogo adresujesz to pytanie?
          >

Do Ciebie?
          • engine8t Re: Taka refleksja 11.07.26, 22:08
            Bo tam sa 3 intersujace rzeczy

1. Kto naprawde rzadzi Swiatem i komu zalezy na Globalizacji oraz kto jest winien wszelkiemu zlu na Ziemi. Czy to naprawde ciagle Brytyjski System kolonialny w nowym przeobrazeniu walczacy z nowym systemem - USA?

2. Cel wizyty Trumpa w Turcji w czasie zjazdu NATO. I "interesujaca" roznica w przyjeciu Prezydenta USA i Szefowej EU
            Czy to bylo uczestnicwo w tym zjezdzie czy tez dogadanie sie z Erdoganem jak zakonczyc konflikty i ten Ukrainski i Iranski.

3. Dluga rozmowa Trumpa z Putinem w czasie tej wizyty i jej potencjalne skutki dla EU oraz korzysci dla obu?. Kto eveentualnie bedzie pionkiem (czy pionkaami) poswieconym na tej szachownicy?
          • engine8t Re: Taka refleksja 11.07.26, 22:14
            O i jeszcze intersujacaa kwestia zwiazan z zamiarem dania Ukraini elicencji na produkcje raakiet do systemu Patriot.
            - co to zmieni w obecnym konfikcie z Rosji z Ukraina? Pewnie niewiel realnie bo to zajmie czas
            ALE
            - Czy przez to Ukraina stanie sie nowym mocarstwem militarnym w Europie i to narzuci nowe uklady z krajami EU i Polski bo np USA zamiast dostarczac rakiety do EU to odesle aby sobie kupili je od Ukraincow?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka