Dodaj do ulubionych

Tragiczne trzęsienie ziemi i tsunami w Azji - z...

IP: *.chello.pl 26.12.04, 21:05
Niewiele widać na tych zdjęciach.
Obserwuj wątek
    • Gość: szczupak Re:Miejscowosc Madras?Kto to pisal? IP: 83.144.122.* 26.12.04, 22:05
      Madras liczy 6 miliomow mieszkancow.Wiem ze jak na Indie to miejscowosc,ale nie
      jestesmy w Indiach
      • leb_jak_sklep Re:Miejscowosc Madras?Kto to pisal? 27.12.04, 02:38
        idjoci z GW to pisali. Mogli by wymagac chociarz 4-ech klas podstawufki od
        swoich pracownikuf
        • Gość: koko Dawny Madras to od kilku lat CHENAI IP: *.dz.com.pl 27.12.04, 11:27
          Madras to nazwa kolonialna, ktora nazucili Hindusom Brytyjczycy. Od 10 lat to miasto nosi swoja stara
          nazwe - Chenai. Gryzipiorki z Warschau mogliby to wziasc pod uwage!!!
    • Gość: AnnaJ Re: Tragiczne trzęsienie ziemi i tsunami w Azji - IP: *.czarne.sdi.tpnet.pl 26.12.04, 22:07
      Komentowanie takiej tragedii, to już chyba bluźnierstwo!
      • Gość: ix Polecam Onet, wiecej lepszych zdjec IP: *.chello.pl 26.12.04, 22:25
        • Gość: gosc Re: Polecam Onet, wiecej lepszych zdjec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 22:35
          A co, bardziej twarze widac, zabitych i placzacych za zabitymi?
          Hieny...
          • Gość: hiena Re: Polecam Onet, wiecej lepszych zdjec IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.12.04, 23:09
            A myslales ze o co chodzi, kondolencje bede slac??

Oto tuu wlasnie chodzi, widziales naglowki na stronach, nawet na gazeta.pl --
            "mnajnowsze zdjecia" - zawsze to 'przyjemnie" patrezc na cudze niesszczescie.

PS. Zgadzam sie z toba w 100%
    • mamiski Re: Tragiczne trzęsienie ziemi i tsunami w Azji - 26.12.04, 23:15
      Te zdjęcia uświadamiają (niestety) wszystkim mieszkańcom globalnej wioski, jak
      łatwo o katastrofę w takim lub znacznie większym wymiarze. I pomyśleć, że,
      gdyby nie media, Święta mijałyby spokojnie...
      • Gość: duninek Re: Tragiczne trzęsienie ziemi i tsunami w Azji - IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 00:34
        jednak trzeba sie wykazac mocna ignorancja, zeby w obliczu smierci ok 12 tys
        osob dyskutowac na temat jakosci fot!!!
        • Gość: Podroznik Re: Tragiczne trzęsienie ziemi i tsunami w Azji - IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.04, 02:37
          Tu nie chodzi o jakosc fotek, ale o tresci jakie na nich widac. Czytaj uwaznie
          co inni piszą, a dopiero później się oburzaj.
    • Gość: falafel fobia morska IP: *.wesola.sdi.tpnet.pl 27.12.04, 14:28
      teraz kiedy będę na plaży jakiejś to będę czujny i gotowy do ucieczki jeżeli
      cokolwiek niepokojącego zobacze lub usłyszę. Taka fala jeżeli epicentrum było
      np. 1000km dalej to przy brzegu ma ok. 100km /h więc dużo wcześniej ją słychać
      i widać i jest czas na ucieczkę. Wystarczy przebiec jakieś 200m od moża i
      szansa na przeżycie wzrasta prawie 100%. Najgożej kiedy zatrzęsie się blisko
      np. 25 km od brzegu. to taka fala ma wtedy prędkość 800km/h czyli tyle co
      samolot odrzutowy. nawet nie ma szans usłyszeć. Mozna jeszcze zobaczyć ale
      tylko przez 4,5 sek. to za mało by uciec. najwyżej 10m.
      Dlatego przebywanie na plaży przez cały dzień jest po prostu niebezopieczne
      także i z powodu trzęsień a nie tylko udaru słoneczne lub raka skóry.
      Jeżeli bęsdziecie na plaży 4 godziny dziennie a nie 8 to wasza szansa na
      uniknięcie tsunami wzrasta o połowę. A kiedy wybieracie hotel w katalogu to
      czasem lepiej nie walczyć ażeby był jak najbliżej plaży i żeby pokój miał widok
      na morze. ja ja byłem w portugali to hotel miałem od plaży 500m. I nawet jeśli
      cos tam by sie zatrzęsło to fala by nie doszła lub może podmyła by hotel ale go
      nie zawaliła wraz ze mną. Owszem musiałem chodzić te 500 m czasem i cztery razy
      dziennie ale to był mój jedyny wysiłek podczas tamtych wakacji więc akurat
      dobrze. Juz tak jest że ci najbogatsi mają swoje rezydencje bezpośrednio nad
      morzem lub są w hotelach bezpośrednio na d morzem lub tez mają swoje wyspki
      koralowe i są wtedy juz zupełnie wystawieni na falę.
      Falafel
      • Gość: =pk= Re: fobia morska IP: *.aster.pl 27.12.04, 15:49
        Podczas wybuchu wulkanu Krakatau 26 sierpnia 1883 rowniez powstaly wielkie
        tsunami. Jedna z fal, majaca wg. relacji ponad 30m wysokosci, porwala brytyjskà
        kanonierke stojaca na redzie portu i przeniosla na odleglosc ok. 1km wglab
        dzungli. Tak wielka fala zdarza sie jednak niezwykle rzadko, choc jezeli byles
        falafel w Lisbonie, to mogles zwrocic uwage na "pamiatkowe" tabliczki pokazujace
        wysokosc tsunami, jaka zaatakowala to miasto w [o ile dobrze pamietam] 1775r.

Jednoznacznym i nie budzacym JAKIEJKOLWIEK watpliwosci sygnalem zblizajacej sie
        fali tsunami jest nagle cofniecie sie morza. Czesto na odleglosc wieluset metrow
        od brzegu. Zjawisko, ktore przypomina wielki odplyw, ale stukrotnie wiekszy i
        nastepujacy w kilka minut. I wtedy, zamiast stac i gapic sie lub zbierac
        muszelki, trzeba poprostu jak najszybciej sp*****lac w mozliwie najwyzej
        polozone miejsce, a jezeli takowego w okolicy brakuje, to jak najdalej od brzegu
        pamietajac tez, ze ponad 80% ofiar tsunami ginie wcale NIE z powodu utoniecia w
        wodzie, lecz wskutek wszelkiego rodzaju kontuzji oraz uderzen przedmiotami lub
        tez o przedmioty (sciany, slupy, pojazdy, drzewa,...). Troche tak, jak podczas
        huraganu, kiedy kazdy luzny przedmiot moze zamienic sie w smiercionosny pocisk.
    • Gość: ciekawski Re: Tragiczne trzęsienie ziemi i tsunami w Azji - IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 27.12.04, 15:08
      nikt nie zrobił zdjęcia tej fali?
      • Gość: Magda Re: Tragiczne trzęsienie ziemi i tsunami w Azji - IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 27.12.04, 18:52
        Gość portalu: ciekawski napisał(a):

> nikt nie zrobił zdjęcia tej fali?
        Można zobaczyć na discovery program "żywioły" jest animacja takiej fali. I
        pokazują nakreconą dużo mniejszą w okolicach roku 1960. Mnie to wystarczy.
        Relacje naukowców, którzy pojawili się na kilka dni po wielkim tsunami na
        jednej z wysp pacyfiku ( lata 80-te ub. wieku) To doprawdy stożek góry tego co
        jeszcze zobaczymy. Gnijące ciała ludzkie i zwierzece w ciepłym klimacie.
        Wszystko pogrzebane w szlamie. Epidemia gotowa.
    • Gość: azja Re: Tragiczne trzęsienie ziemi i tsunami w Azji - IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 15:49
      takie zycie
    • Gość: oki Re: Tragiczne trzęsienie ziemi i tsunami w Azji - IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.04, 20:01
      O BOŻE. WY LUDZIE [NIEKTÓRZY] WYŚMIEWACIE SIĘ Z TEJ FALI TSUNAMI. A GDYBYŚCIE
      WY TAM BYLI? ŻAL MI TYCH MIESZKAŃCÓW I TURYSTÓW. A TE DZIECI KTÓRE SIĘ TAM
      BAWIŁY GDY UDEŻYŁA FALA.

KONIEC
    • Gość: Forum Forum o tsunami - pieniadze z reklam na pomoc IP: *.is.pw.edu.pl 31.12.04, 19:27
      Zapraszamy na forum o tsunami, prosimy o poważne wypowiedzi, pieniądze z
      reklam przekażemy na pomoc humanitarną.

download-software-freeware.com/wydarzenia/index.php
    • Gość: mikdan@wp.pl Re: Tragiczne trzęsienie ziemi i tsunami w Azji - IP: *.leszno.cvx.ppp.tpnet.pl 01.01.05, 13:50
      Z tego wszystkiego należy wyciągnąć wnioski... Człowiek zapomina o prawach
      natury. To nie człowiek jest na szczycie! Trochę więcej skromności i pokory.
      Jest to tragedia, której nie należy lekceważyć. Jestem katolikiem i wiem że nie
      jest to kara boża, ale przestroga. Wyrazy współczucia dla rodzin kataklizmu...

Daniel Mika mikdan@wp.pl
    • Gość: kalax Re: Tragiczne trzęsienie ziemi i tsunami w Azji - IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.05, 20:36
      to co się tam stało , żadne zdjęcie ani artykół nie jest w stanie tego
      przekazać ani opisać. Podobno to może być nie konic niestety masywy skorupy
      ziemskiej dalej mogą się przemieszczać a co za tym idze lepj nie mówić. Oby ci
      ludzie już tego nie zaznali
    • Gość: MAKTA Re: Tragiczne trzęsienie ziemi i tsunami w Azji - IP: *.zgora.dialog.net.pl 09.01.05, 23:20
      za mało fotek macie, więcej zdięc tsunami i tragedi dajcie
    • Gość: RoZtRzEsIOnA Re: Tragiczne trzęsienie ziemi i tsunami w Azji - IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.05, 10:38
      To okropne ile ludzi tam zgineło...ile malutkich dzieci....:((( jak patrze na te
      fotki to płakac sie che poprostu...STRASZNE!! bardzo wspołczuje ludziom ktorzy
      kogos stracili a napewno jest ich wiele...nigdy nie chciałabym przezyc czegos
      podobnego....:(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka