Gość: Wojtek IP: *.chello.pl 26.12.04, 21:05 Niewiele widać na tych zdjęciach. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: szczupak Re:Miejscowosc Madras?Kto to pisal? IP: 83.144.122.* 26.12.04, 22:05 Madras liczy 6 miliomow mieszkancow.Wiem ze jak na Indie to miejscowosc,ale nie jestesmy w Indiach Odpowiedz Link Zgłoś
leb_jak_sklep Re:Miejscowosc Madras?Kto to pisal? 27.12.04, 02:38 idjoci z GW to pisali. Mogli by wymagac chociarz 4-ech klas podstawufki od swoich pracownikuf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koko Dawny Madras to od kilku lat CHENAI IP: *.dz.com.pl 27.12.04, 11:27 Madras to nazwa kolonialna, ktora nazucili Hindusom Brytyjczycy. Od 10 lat to miasto nosi swoja stara nazwe - Chenai. Gryzipiorki z Warschau mogliby to wziasc pod uwage!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AnnaJ Re: Tragiczne trzęsienie ziemi i tsunami w Azji - IP: *.czarne.sdi.tpnet.pl 26.12.04, 22:07 Komentowanie takiej tragedii, to już chyba bluźnierstwo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Polecam Onet, wiecej lepszych zdjec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 22:35 A co, bardziej twarze widac, zabitych i placzacych za zabitymi? Hieny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hiena Re: Polecam Onet, wiecej lepszych zdjec IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.12.04, 23:09 A myslales ze o co chodzi, kondolencje bede slac?? Oto tuu wlasnie chodzi, widziales naglowki na stronach, nawet na gazeta.pl -- "mnajnowsze zdjecia" - zawsze to 'przyjemnie" patrezc na cudze niesszczescie. PS. Zgadzam sie z toba w 100% Odpowiedz Link Zgłoś
mamiski Re: Tragiczne trzęsienie ziemi i tsunami w Azji - 26.12.04, 23:15 Te zdjęcia uświadamiają (niestety) wszystkim mieszkańcom globalnej wioski, jak łatwo o katastrofę w takim lub znacznie większym wymiarze. I pomyśleć, że, gdyby nie media, Święta mijałyby spokojnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duninek Re: Tragiczne trzęsienie ziemi i tsunami w Azji - IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 00:34 jednak trzeba sie wykazac mocna ignorancja, zeby w obliczu smierci ok 12 tys osob dyskutowac na temat jakosci fot!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Podroznik Re: Tragiczne trzęsienie ziemi i tsunami w Azji - IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.04, 02:37 Tu nie chodzi o jakosc fotek, ale o tresci jakie na nich widac. Czytaj uwaznie co inni piszą, a dopiero później się oburzaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: falafel fobia morska IP: *.wesola.sdi.tpnet.pl 27.12.04, 14:28 teraz kiedy będę na plaży jakiejś to będę czujny i gotowy do ucieczki jeżeli cokolwiek niepokojącego zobacze lub usłyszę. Taka fala jeżeli epicentrum było np. 1000km dalej to przy brzegu ma ok. 100km /h więc dużo wcześniej ją słychać i widać i jest czas na ucieczkę. Wystarczy przebiec jakieś 200m od moża i szansa na przeżycie wzrasta prawie 100%. Najgożej kiedy zatrzęsie się blisko np. 25 km od brzegu. to taka fala ma wtedy prędkość 800km/h czyli tyle co samolot odrzutowy. nawet nie ma szans usłyszeć. Mozna jeszcze zobaczyć ale tylko przez 4,5 sek. to za mało by uciec. najwyżej 10m. Dlatego przebywanie na plaży przez cały dzień jest po prostu niebezopieczne także i z powodu trzęsień a nie tylko udaru słoneczne lub raka skóry. Jeżeli bęsdziecie na plaży 4 godziny dziennie a nie 8 to wasza szansa na uniknięcie tsunami wzrasta o połowę. A kiedy wybieracie hotel w katalogu to czasem lepiej nie walczyć ażeby był jak najbliżej plaży i żeby pokój miał widok na morze. ja ja byłem w portugali to hotel miałem od plaży 500m. I nawet jeśli cos tam by sie zatrzęsło to fala by nie doszła lub może podmyła by hotel ale go nie zawaliła wraz ze mną. Owszem musiałem chodzić te 500 m czasem i cztery razy dziennie ale to był mój jedyny wysiłek podczas tamtych wakacji więc akurat dobrze. Juz tak jest że ci najbogatsi mają swoje rezydencje bezpośrednio nad morzem lub są w hotelach bezpośrednio na d morzem lub tez mają swoje wyspki koralowe i są wtedy juz zupełnie wystawieni na falę. Falafel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: =pk= Re: fobia morska IP: *.aster.pl 27.12.04, 15:49 Podczas wybuchu wulkanu Krakatau 26 sierpnia 1883 rowniez powstaly wielkie tsunami. Jedna z fal, majaca wg. relacji ponad 30m wysokosci, porwala brytyjskà kanonierke stojaca na redzie portu i przeniosla na odleglosc ok. 1km wglab dzungli. Tak wielka fala zdarza sie jednak niezwykle rzadko, choc jezeli byles falafel w Lisbonie, to mogles zwrocic uwage na "pamiatkowe" tabliczki pokazujace wysokosc tsunami, jaka zaatakowala to miasto w [o ile dobrze pamietam] 1775r. Jednoznacznym i nie budzacym JAKIEJKOLWIEK watpliwosci sygnalem zblizajacej sie fali tsunami jest nagle cofniecie sie morza. Czesto na odleglosc wieluset metrow od brzegu. Zjawisko, ktore przypomina wielki odplyw, ale stukrotnie wiekszy i nastepujacy w kilka minut. I wtedy, zamiast stac i gapic sie lub zbierac muszelki, trzeba poprostu jak najszybciej sp*****lac w mozliwie najwyzej polozone miejsce, a jezeli takowego w okolicy brakuje, to jak najdalej od brzegu pamietajac tez, ze ponad 80% ofiar tsunami ginie wcale NIE z powodu utoniecia w wodzie, lecz wskutek wszelkiego rodzaju kontuzji oraz uderzen przedmiotami lub tez o przedmioty (sciany, slupy, pojazdy, drzewa,...). Troche tak, jak podczas huraganu, kiedy kazdy luzny przedmiot moze zamienic sie w smiercionosny pocisk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawski Re: Tragiczne trzęsienie ziemi i tsunami w Azji - IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 27.12.04, 15:08 nikt nie zrobił zdjęcia tej fali? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Tragiczne trzęsienie ziemi i tsunami w Azji - IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 27.12.04, 18:52 Gość portalu: ciekawski napisał(a): > nikt nie zrobił zdjęcia tej fali? Można zobaczyć na discovery program "żywioły" jest animacja takiej fali. I pokazują nakreconą dużo mniejszą w okolicach roku 1960. Mnie to wystarczy. Relacje naukowców, którzy pojawili się na kilka dni po wielkim tsunami na jednej z wysp pacyfiku ( lata 80-te ub. wieku) To doprawdy stożek góry tego co jeszcze zobaczymy. Gnijące ciała ludzkie i zwierzece w ciepłym klimacie. Wszystko pogrzebane w szlamie. Epidemia gotowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azja Re: Tragiczne trzęsienie ziemi i tsunami w Azji - IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 15:49 takie zycie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oki Re: Tragiczne trzęsienie ziemi i tsunami w Azji - IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.04, 20:01 O BOŻE. WY LUDZIE [NIEKTÓRZY] WYŚMIEWACIE SIĘ Z TEJ FALI TSUNAMI. A GDYBYŚCIE WY TAM BYLI? ŻAL MI TYCH MIESZKAŃCÓW I TURYSTÓW. A TE DZIECI KTÓRE SIĘ TAM BAWIŁY GDY UDEŻYŁA FALA. KONIEC Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Forum Forum o tsunami - pieniadze z reklam na pomoc IP: *.is.pw.edu.pl 31.12.04, 19:27 Zapraszamy na forum o tsunami, prosimy o poważne wypowiedzi, pieniądze z reklam przekażemy na pomoc humanitarną. download-software-freeware.com/wydarzenia/index.php Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikdan@wp.pl Re: Tragiczne trzęsienie ziemi i tsunami w Azji - IP: *.leszno.cvx.ppp.tpnet.pl 01.01.05, 13:50 Z tego wszystkiego należy wyciągnąć wnioski... Człowiek zapomina o prawach natury. To nie człowiek jest na szczycie! Trochę więcej skromności i pokory. Jest to tragedia, której nie należy lekceważyć. Jestem katolikiem i wiem że nie jest to kara boża, ale przestroga. Wyrazy współczucia dla rodzin kataklizmu... Daniel Mika mikdan@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kalax Re: Tragiczne trzęsienie ziemi i tsunami w Azji - IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.05, 20:36 to co się tam stało , żadne zdjęcie ani artykół nie jest w stanie tego przekazać ani opisać. Podobno to może być nie konic niestety masywy skorupy ziemskiej dalej mogą się przemieszczać a co za tym idze lepj nie mówić. Oby ci ludzie już tego nie zaznali Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAKTA Re: Tragiczne trzęsienie ziemi i tsunami w Azji - IP: *.zgora.dialog.net.pl 09.01.05, 23:20 za mało fotek macie, więcej zdięc tsunami i tragedi dajcie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RoZtRzEsIOnA Re: Tragiczne trzęsienie ziemi i tsunami w Azji - IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.05, 10:38 To okropne ile ludzi tam zgineło...ile malutkich dzieci....:((( jak patrze na te fotki to płakac sie che poprostu...STRASZNE!! bardzo wspołczuje ludziom ktorzy kogos stracili a napewno jest ich wiele...nigdy nie chciałabym przezyc czegos podobnego....:( Odpowiedz Link Zgłoś