Dodaj do ulubionych

pytanie dla forumowych historykow

07.03.05, 17:01
widzac wszelakie przejawijajace sie tu dyskusje i nawiazujac troche do
popularnego dzis tematu fredziowego

Czy ktos z szanownych forumowiczow pmieta ktory Polak w okresie
miedzywojennym byla najwiekszym popularyztorem i promotorem syjonizmu i
zalozenia ZIralea w Ziemi Swietej?

Klimat dzisiejszego forum pobudzil mnie aby zadac to pytanie
Obserwuj wątek
    • i-love-2-ski Re: pytanie dla forumowych historykow 07.03.05, 17:11
      no manny ja historii nie lubilam nigdy,ale nazwisko niejakiego Zabotynskiego mi
      sie przypomnialo.
      • krystian71 Re: pytanie dla forumowych historykow 07.03.05, 17:19
        a mnie ten temat nuuuu
        • i-love-2-ski Re: pytanie dla forumowych historykow 07.03.05, 17:21
          krystian71 napisała:

> a mnie ten temat nuuuu

a co ciebie juz historia nareszcie znudzila,czy temat wybrany,czy caloksztalt?:))))
          moze troche mieskiem przez ramie rzucisz, to od razu lepiej:)))
          • krystian71 Re: pytanie dla forumowych historykow 07.03.05, 18:58
            nie Rachelciu , ten temat wybrany z narodu wybranego i tylko tyle.
            A mieskiem ? To nie ja
        • z_daleka Re: pytanie dla forumowych historykow 07.03.05, 17:21
          krystian71 napisała:

> a mnie ten temat nuuuu
          --------------------------
          Wiec nie wrocisz tu wiecej? Och! jaka szkoda.
          • krystian71 Re: pytanie dla forumowych historykow 07.03.05, 18:59
            Pewnie,ze nie, obiecuje tobie , ze nie , nie w ten temat i nie w tych
            okolicznoasciach .
            I pozdrawiam
        • manny_ramirez Re: pytanie dla forumowych historykow 07.03.05, 17:22
          taaaaak? a z fredziem tak ladnie rozmawiasz:))))))))))
          • krystian71 Re: pytanie dla forumowych historykow 07.03.05, 19:01
            o czym niby manny ?
            Wez mnie nie wkurzaj .O historii , o kulturze , o przyszlosci ?
            Da sie z tym zydlakiem rozmawiac?
            Chyba ci cos odbilo?
            • manny_ramirez do krystiana 07.03.05, 19:04
              no to coz mu tak te jego watki podbijasz ha:))))

a swoja droga moze bys tu poprobowal swych sil, czy tez znasz odpowiedz i Ci
              wstyd przyznac za tak dobry Polak byl takim syjonista co????:))

o, wysylem Ci tez maila o forum:)
              • krystian71 Re: do krystiana 07.03.05, 19:10
                he,he , zaden syjonizm mnie nie interesyuje.Chyba zeby doprowadzil do tego , ze
                Zydy sie z Rzeczpospolitej wyniosa i o niej zapomna na wsiegda.
                Niestety , to nieosiagalne marzenia.Zawsze ich bedziemy mieli na glowie , bo
                sobie nigdy w tym Israelu nie poradza.
                Wiec po co mi tu jakas teoria co mi tylko glupiej nadziei jest zrodlem???
                • z_daleka Re: do krystiana 07.03.05, 19:15
                  krystian71 napisała:

> he,he , zaden syjonizm mnie nie interesyuje.Chyba zeby doprowadzil do tego ,
                  ze
                  >
                  > Zydy sie z Rzeczpospolitej wyniosa i o niej zapomna na wsiegda.
                  > Niestety , to nieosiagalne marzenia.Zawsze ich bedziemy mieli na glowie , bo
                  > sobie nigdy w tym Israelu nie poradza.
                  > Wiec po co mi tu jakas teoria co mi tylko glupiej nadziei jest zrodlem???
                  ---------------------------
                  Kristianku. Jestes cudowny.
                  • krystian71 Re: do krystiana 07.03.05, 19:21
                    moja kobitka tez mi to mowi,ale tylko po ciemku
                    • i-love-2-ski Re: do krystiana 07.03.05, 19:23
                      krystian71 napisała:

> moja kobitka tez mi to mowi,ale tylko po ciemku

no to oszczedzasz na pradzie,to sie chwali a i wyobraznie mozna pocwiczyc w ten
                      sposob:)))
                    • z_daleka Re: do krystiana 07.03.05, 19:29
                      krystian71 napisała:

> moja kobitka tez mi to mowi,ale tylko po ciemku
                      ------------------
                      zastanawiajaca zbieznosc pogladow.
      • manny_ramirez Re: pytanie dla forumowych historykow 07.03.05, 17:22
        ok, rachelko , problem w tym ze wtedy Zabotynski byl juz w Izraelu
        aby uscilic
        1. chodzi mi o kogos kto dzis uznawany jest za Polaka nie zyda
        2. Szczegolnie pomocni powinni byc tu Ci ktorzy sa fanami tk zwanej idei
        narodowej w Polsce:)
        • i-love-2-ski Re: pytanie dla forumowych historykow 07.03.05, 17:23
          manny_ramirez napisał:

> ok, rachelko , problem w tym ze wtedy Zabotynski byl juz w Izraelu
          > aby uscilic
          > 1. chodzi mi o kogos kto dzis uznawany jest za Polaka nie zyda
          > 2. Szczegolnie pomocni powinni byc tu Ci ktorzy sa fanami tk zwanej idei
          > narodowej w Polsce:)
          >
          no chyba nie marszalek:)))
          • manny_ramirez Re: pytanie dla forumowych historykow 07.03.05, 17:25
            prawie, prawie, mysl o tym drugim spektrum, mysle ze stranger bylby tu pomocny
            ale jakos go nie widac:))))
            o i sorry za literowki, jestem w robocie i pisze szybko ale wiem jakie ma to
            dla Ciebie znaczenie wiec przepraszam:)
            • i-love-2-ski Re: pytanie dla forumowych historykow 07.03.05, 17:27
              manny_ramirez napisał:

> prawie, prawie, mysl o tym drugim spektrum, mysle ze stranger bylby tu pomocny
              > ale jakos go nie widac:))))
              > o i sorry za literowki, jestem w robocie i pisze szybko ale wiem jakie ma to
              > dla Ciebie znaczenie wiec przepraszam:)

no zaraz zaraz,przeciez mowimy o okresie miedzywojennym a ty mi tu serwujesz,ze
              zabotynski byl juz w Izraelu. tozto tego panstwa chyba wtedy nie bylo,a grupa
              zabotynskiego dziala w Polsce.
            • i-love-2-ski Re: pytanie dla forumowych historykow 07.03.05, 17:28
              manny_ramirez napisał:

> prawie, prawie, mysl o tym drugim spektrum, mysle ze stranger bylby tu pomocny
              > ale jakos go nie widac:))))
              > o i sorry za literowki, jestem w robocie i pisze szybko ale wiem jakie ma to
              > dla Ciebie znaczenie wiec przepraszam:)

no kto tam byl wielki w tych czasach:dmowski,pilsudski,witos i korfanty
              • manny_ramirez Re: pytanie dla forumowych historykow 07.03.05, 17:35
                1. Zabotinsky w 1920 byl juz w Jerozolimie i zakladal Haganah
                2. Widze ze juz zawezilas pole szukania
                3. Pytanie bylo skierowane jak pisalem do naszych narodowcow aby sobie o tym
                przypomnieli, pomysleli no i moze poczytali, a w szczegolnosci jego wlasne na
                ten temat teksty
                4. a dlatego bo jakos dzis zupelnie inaczej sie o tym mowi i pisze i nikt tego
                zbyt dobrze nie pamieta
                • i-love-2-ski Re: pytanie dla forumowych historykow 07.03.05, 17:42
                  manny_ramirez napisał:

> 1. Zabotinsky w 1920 byl juz w Jerozolimie i zakladal Haganah
                  > 2. Widze ze juz zawezilas pole szukania
                  > 3. Pytanie bylo skierowane jak pisalem do naszych narodowcow aby sobie o tym
                  > przypomnieli, pomysleli no i moze poczytali, a w szczegolnosci jego wlasne na
                  > ten temat teksty
                  > 4. a dlatego bo jakos dzis zupelnie inaczej sie o tym mowi i pisze i nikt tego
                  > zbyt dobrze nie pamieta

nie manius ja sie poddaje,gdyz temat mnie nie interesuje az tak dalece,zebym
                  miala wertowac strony internetowe,ale dla ciekawosci podam ci co znalazlam n/t:))
                  milego czytania
                  wponline.website.pl/syjonizmasprawapolska.htm
    • manny_ramirez Podbijam watek 07.03.05, 18:52
      no bo co , nikt nie wie????????????????
      • krystian71 Re: Podbijam watek 07.03.05, 19:06
        nie , manius nikt , a moze ktos wie , ale nie wygodnie mu otym pisac , bo to do
        caloksztaltu historii nie pasuje.
        Ale tak mysla tylko Zydzi.Tylko oni sa mistrzami w takim falszowaniu historii ,
        zeby bylo im to na reke.
        Bo kogo innego obchodzi Zabotynski , czy Bocianowski i co oni mieli na mysli???
        • manny_ramirez Re: Podbijam watek 07.03.05, 19:14
          ojojoj u Was slabo z historia
          najwiekszym polskim syjonista nie byl zaden Zabotynski tylko najwiekszy polski
          narodowiec
          juz chyba bedziesz teraz wiedzial o kogo chodzi?
          na potwierdzenie jak wroce do domu sprobuje znalezc jego mysli i jak znajde to
          opublikuje fragment gdzie wyraznie o tym pisze
          • krystian71 Re: Podbijam watek 07.03.05, 19:19
            dziubdziusiu , chyba nie masz na mysli Dmowskiego .
            Idac ta droga , mozesz i MNIE nazwac NAJWIEKSZYM polskim syjonista , bo JA tez
            jestem za tym , aby oni sie jak najpredzej do Syjonu przeniesli i dali nam
            spokoj.
            A jak juz nie moga zaraz , to chociaz za tydzien
            • manny_ramirez Re: Podbijam watek 07.03.05, 19:23
              No widzisz trafiles
              a dzisiejsi endecy tacy anty-syjonistyczni, Tatus w grobie sie przewraca:))
              • i-love-2-ski Re: Podbijam watek 07.03.05, 19:26
                manny_ramirez napisał:

> No widzisz trafiles
                > a dzisiejsi endecy tacy anty-syjonistyczni, Tatus w grobie sie przewraca:))

no fair, to nazwisko pierwsza podalam na wstepie,a ty mi odpisales,ze to nie to.
                oj manny rasista z ciebie i tyle:)))
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=21389943&wv.x=2&a=21390969
                • manny_ramirez Re: Podbijam watek 07.03.05, 19:30
                  Nie , pierwsze nazwisko podalas Pilsudski
                  a potem liste kilku i napisalem ze nazwisko jest na tej liscie:)
                  i chyba pomylilo Ci sie mialo byc raczej szowinista nie rasista. No chyba ze
                  zaliczasz siebie do jakies calkiem osobnej rasy:))))
                  • i-love-2-ski Re: Podbijam watek 07.03.05, 19:35
                    manny_ramirez napisał:

> Nie , pierwsze nazwisko podalas Pilsudski
                    > a potem liste kilku i napisalem ze nazwisko jest na tej liscie:)
                    > i chyba pomylilo Ci sie mialo byc raczej szowinista nie rasista. No chyba ze
                    > zaliczasz siebie do jakies calkiem osobnej rasy:))))

nie tylko jestes rasista,szowinista ale do tego jestes mean,ja bylam pierwsza i
                    tyle. co chwile kazdy pomyje mi na leb leje,ze nieuk jestem a jak juz cos
                    wypoce,to kolejnosc rzedu ci przeszkadza. no wlasnie i jak tu lubic to forum.
                    • manny_ramirez rachelko 07.03.05, 19:38
                      przeczytaj sobie
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=21389943&a=21390969
                      ale poniwaz jestem taki, smaki i owaki wiec niech Ci bedzie
                      BYLAS PIERWSZA!!!!!!
                      Boze z tymi babami i ich kompleksami:(((((((((((((((((((((
                      • i-love-2-ski Re: rachelko 07.03.05, 19:41
                        manny_ramirez napisał:

> przeczytaj sobie
                        > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=21389943&a=21390969
                        > ale poniwaz jestem taki, smaki i owaki wiec niech Ci bedzie
                        > BYLAS PIERWSZA!!!!!!
                        > Boze z tymi babami i ich kompleksami:(((((((((((((((((((((

oj filipie trzeba znac sie na dowcipie, wyluzuj kolego,ja i tak juz splywam:)))
                        a ja i kompleksy, to dobry dowcip,he,he.
                        • manny_ramirez Re: rachelko 07.03.05, 19:44
                          rachelciu , tobie tez by pomoglo wyczucie bluesa , moze mniej scysji bysmy
                          wtedy mieli:))))
                          • i-love-2-ski Re: rachelko 07.03.05, 19:46
                            manny_ramirez napisał:

> rachelciu , tobie tez by pomoglo wyczucie bluesa , moze mniej scysji bysmy
                            > wtedy mieli:))))

ja czuje,czuje swietnie tylko ty masz zacmienia:)))
                            jak to na szowiniste i rasiste przystalo,raz pod wozem a raz na. ale z
                            dmowskiego syjoniste zrobic w bialy dzien,no,no jak widac wielu rzeczy sie nie
                            douczylam i to mnie uchowalo w zdrowiu i szczesciu do dzisiaj.
                            • manny_ramirez Re: rachelko 07.03.05, 19:50
                              bo byl rachelciu, byl, do 68go wielu w Polsce bylo:)no a potem niestety woleli
                              moczarowskiej hucpy ludzie sluchac
              • krystian71 Re: Podbijam watek 07.03.05, 19:38
                ale chwilunia , nazwales Dmowskiego najwiekszym syjonista.
                Obelge na czlowieka rzuciles , oplules niewinnego, co sie juz nie moze bronic.
                To wez teraz i uzasadnij
                • manny_ramirez Re: Podbijam watek 07.03.05, 19:39
                  hi, hi , zadna obelga, czysta, najczystsza prawda
                  a jak znaje to zrodlo, bo czytalem jego teksty juz bardzo dawno, to uzasadnie ,
                  uzasadnie
                  • krystian71 Re: Podbijam watek 07.03.05, 19:45
                    jego zrodlo , jego teksty to mi stoja na polce.
                    I nic innego wiecej nie mozesz napisac , jak to , ze pragnal , aby Zydzi nasze
                    towarzystwo opuscili .Predzej niz pozniej.
                    Manny , oszust z ciebie.
                    W ten sposob kazdego mozesz syjonista nazwac.Kazdego , co ma juz dosyc tego
                    talatajstwa.
                    A takich jest duzo
                    • manny_ramirez Re: Podbijam watek 07.03.05, 19:47
                      sa tez czyny krystianku
                      on nawet kase dawal aby to doszlo do skutku, a to juz jest czynna pomoc
                      syjonizmowi:))
                      No i jego teksty sa jasne, pisze tam ze SYJONIZM to zdrowe uczucie, tak jako
                      Polski egoizm narodowy:))))

a ze mu chodzilo o pozbycie sie ekonomicznegom konkurenta to absolutna racja,
                      rzecz w tym ze Syjonistow uznawal za sprzymierzencow, a to dosc daleko od
                      dzisiejszej endecji chyba no nie???????
                      • ghotir do manny_ramirez 07.03.05, 20:01
                        nie widze nic dziwnego ze narodowiec dmowski popieral nacjonalizm zydowski.
                        dawalo to mozliwosc 'oczyszczenia' polski z obcych elementow; w tym przypadku
                        narodowo obcych. jest tu takze pewien 'patern'. w 1905 dmowski zaproponowal
                        carowi oczyszczenie zaboru rosyjskiego z ideologicznie obcych elementow, sdkpil.
                        no coz, troska o wlasny narod ma rozne oblicza.
                        • manny_ramirez Re: do manny_ramirez 07.03.05, 20:03
                          DOKLADNIE
                          ABOSLUTNA ZGODA
                          ale abstrahujac od przyczyn, nie zmienia to faktu ze DMowski jak najbardziej
                          syjonizm POPIERAL i to nawet czynnie
                          • ghotir Re: do manny_ramirez 07.03.05, 20:17
                            co myslisz o pomysleniu jakie to ma znaczenie dla wspolczesnego polskiego
                            nacjonalizmu, szczegolnie dla lpr? Ty zaczales ten watek, wiec traktuj to jak
                            wyzwanie (z przymrozeniem oka). taka gimnastyka moze przydac sie nam obu.
                            • manny_ramirez Re: do manny_ramirez 07.03.05, 21:52
                              ghotir ja Ci powiem
                              ja o tym mysle i mysle zaciecie i doszedlem juz dawno do wniosku ze Dmowski to
                              sie w grobie przewraca.
                              On byl krzeiwcielem idei egoizmu nradowego to prawda ale to byla w tamtym
                              okresie i w jego rozumieniu idee na wskors racjonalna oparta na solidnym
                              zrozumieniu geopolitycznego polezenia polski.

Dzisiejsze endeckie poluczyny podchodza do swiata tak jak za czasow Dmowskiego,
                              widza tych samych wrogow i ta sama geoplityke choc ona jest juz 70 lat do
                              przodu.

Dla mnie osobiscie LPR jest duzo bardziej spadkobierczynia PZPR i tego typu
                              myslenia ze spojrzeniem na swiat tak jak on byl 70 lat temu

chociaz mam tu dosc zlozone podejscie i uwazam ze jako taktyk R.Giertych jest
                              nie glupi, ale nie widze w nim stratega. Wszystko jest podporzadkowane dniu
                              dzisiejszemu a ta filozofia ktora jest przekazywana na konsumpcje publiczna
                              anachroniczna. i jako taktyka to dziala ale polityk musi miec tez long-term
                              plans. ja nie widze tego ani u giertycha a juz napewno ani krzty u reszty tego
                              ugrupowania
                              • ghotir Re: do manny_ramirez 08.03.05, 10:22
                                mnie bardziej chodzilo o to co ruch narodowy moze zrobic z tym ze dmowski
                                popieral oczyszczanie polski z elementow obcych. popierac dazenia slazakow i
                                mazurow do samostanowienia, likwidowac socjalistow, sprzymierzac sie z sasiadami
                                aby realizowac takie cele, czy co? ideologicznie giertychy zachowuja sie troche
                                jak pijane dzieci we mgle i probuje wymyslic w jakim kierunku oni moga sie udac
                                zwazywszy na to co tatus-zalozyciel robil.
                                • manny_ramirez Re: do manny_ramirez 08.03.05, 12:33
                                  1. Aby uscislic. On nie popieral oczyszczynia ile polonizacje. A oczyszczenie
                                  tych elementow ktore sie spolonizowac nie da. No coz slazakow i kaszubow on
                                  pewnie by polonizowal i nie uznawal za mniejszosci. I tak tez zreszta podchodza
                                  do tego LPRowcy a zreszta takze i postkomunisci ktorzy mowiac szczerze od
                                  czasow moczarowskich wcale duzo mniej nacjonalistyczni niz endecy nie sa.
                                  Likwidowac socjalistow? To juz chyba nie te czasy i nie te metody. Nawet endecy
                                  chyba tego sie juz nauczyli.

Zreszta endecji w sensie takim jak widzial ja Dmowski dzis i tak w Polsce juz
                                  nie ma.
                                  • ghotir Re: do manny_ramirez 08.03.05, 12:55
                                    Ty kiedykolwiek spisz? moje zobowiazania na dzisiaj zaczynaja sie od pierwszej
                                    po poludniu ale Ty przeciez pracujesz. to margines.
                                    zgadzam sie z tym co piszesz o endecji teraz. mam jednak pewien problem:
                                    dlaczego wsunales dmowskiego kiedy nie wydaje sie ze jego idee maja wplyw na
                                    obecna sytuacje. nie obraz sie, ja po prostu probuje zrozumiec o co Ci chodzi.
                                    znowu, na srodkowym poziomie analizy masz we mnie wiernego sluchacza ale tutaj
                                    mowimy o poziomie macro. dzieki za rozbawienie stwierdzeniem ze 'postkomunisci
                                    ktorzy mowiac szczerze od czasow moczarowskich wcale duzo mniej nacjonalistyczni
                                    niz endecy nie sa. Likwidowac socjalistow? To juz chyba nie te czasy i nie te
                                    metody. Nawet endecy chyba tego sie juz nauczyli.' zatem czego nauczyli sie
                                    endecy, i polscy politycy w ogole, z faktu ze dmowski popieral syjonizm?
                                    jezeli wydaje Ci sie ze czepiam sie jak rzep psiego ogona to mi to powiedz; nie
                                    obraze sie. inaczej, czekam na odpowiedz bo ona moze byc wazna dla mojej teoryjki.
                                    • manny_ramirez Re: do manny_ramirez 08.03.05, 13:07
                                      Oj, ghotir, widzisz problem tu wynika z odmiennych koncepcji do czego sluzy to
                                      forum
                                      Ty tu przychodzisz w celach anukowych a ja dla zabawy, naukowo bede pisal na
                                      moim , tu tylko czasami a glownie pisze dla relaksu poniewaz robie to z pracy i
                                      nie mam za bardzo czasu na przemyslane odpowiedzi. A poniewaz pracuje od 6AM
                                      eastern time to wczesnie tez juz jestem. A spie rzeczywiscie malo. No tyle o
                                      tym.
                                      Wiec wysunalem Dmowskiego w taktycznym celu aby dac pewnym ludziom do myslenia
                                      ze nawet te wielkie idee mozemy zrozumiec tylko na podstawie kontekstu w ktorym
                                      byly stworzone (cos ala Quentin Skinner) i jakiekolwiek apropriacje w czasy
                                      pozniejsze musza brac pod uwage zmiane kontekstu.
                                      Dzisiejsze popluczyny endeckie zapomnialy ze dla Dmowskiego idee narodowa byla
                                      wazniejsza niz jakiekolwiek animozje anty-zydowskie. Te animozje byly tylko
                                      srodkiem do silnej narodowej Polski a nie wyrazem szczegolnego rasizmu. Dlatego
                                      tez chcialem im przypomniec Dmowskiego szacunek i wsparcie dla syjonizmu. Tego
                                      wlasnie endecy sie nie nauczyli ze sednem sprawy tu byl nie rasizm a patrityzm
                                      i swietne wyczucie bolaczek Polski . Cos co im dzis bardzo brakuje.

'postkomunisci
                                      > ktorzy mowiac szczerze od czasow moczarowskich wcale duzo mniej
                                      nacjonalistyczn
                                      > i
                                      > niz endecy nie sa. Likwidowac socjalistow? To juz chyba nie te czasy i nie te
                                      > metody. Nawet endecy chyba tego sie juz nauczyli.

Piszesz ze Cie to rozbawilo. Mysle ze piszesz to ironicznie ale jestem mimo
                                      wszystko ciekaw dlaczego?
                                      • krystian71 Re: do manny_ramirez 08.03.05, 13:37
                                        to dlatego mi tym Dmowskim wczoraj krew psules i watek?
                                        Ale ja nie jestem zadna popluczyna , a tym bardziej endecka.Ten wtret byl
                                        zupelnie nie apropos.Do pana Romana mam duzy szacunek,dla jego pracy ,ktora
                                        skonczyla sie ciezka choroba i wkladu w ksztalt granic o ktore walczyl jak lew.
                                        A z kim walczyl, to sam o tym napisal "Polityka polska i odbudowa panstwa"
                                        Ja mysle Manny,ze to nie endekom , czy nawet popluczynom nalezy przypominac
                                        jego dorobek i idee , ktorym poswiecil zycie, ale tym co z zapalem jego mysli
                                        falszowali.
                                        Kazdy uczciwy czlowiek przyzna,ze Dmowski nie byl rasista,zatem o antysemityzm
                                        tez nie powinien byc posadzany.Kto mu taka latke przykleil?
                                        Po co , nawet tu na tym forum wypomina mu sie jego rzekomy homoseksualizm.Pisze
                                        rzekomy,bo nic mi o tym niewiadomo, nic mnie to nie obchodzi i jesli nawet nie
                                        ma to nic do rzeczy.Uwazasz,ze "popluczyny " to robia?
                                        Zajrzyj manius do starych podrecznikow.Zanim wyskoczysz ze swymi rewelacjami.
                                        • manny_ramirez krystian prosze 08.03.05, 13:47
                                          przeczytaj DOKLADNIE co napisalem ghotirowi, zobaczysz ze ogolnie wlasciwie sie
                                          zgadzamy oprocz dwoch kwestii

mam nadzieje ze te "stare" podreczniki ktore mi rekomendujesz to nie te z
                                          1972?????

a po drugie, najbardziej mysl Dmowskiego jednak przeinaczyly popluczyny po nim
                                          bo zamiast koncentrowac sie na idei narodowej skupily sie na idei anty-
                                          semickiej a ja sie Z TOBA krystian Calkiem zgadzam ze Dmowski anty-semita nie
                                          byl. Dlatego wlasnie ten watek. Ze dzisiaj LPRowcy tak naprawde kompletnie nie
                                          rozumieja tego co pisal DMowski
                                          • krystian71 Re: krystian prosze 08.03.05, 14:09
                                            uje.b..moj post, pod pozorem , ze mam sie znowu zalogowac.
                                            Widac filosemici z GW dalej nienawidza Dmowskiego.
                                            Nie chce mi sie jeszcze raz, tylko tak w skrocie, ze wine za wypaczenia mysli
                                            p.Romana ponosza nie jego wyznawcy , ale cala plejada
                                            wczesnokomunistycznych "historykow" typu p.Michnik, he,he ktora cale pokolenia
                                            powojennej mlodziezy wychowala w przekonaniu,ze Dmowski to
                                            faszysta,antysemita,obskurant i czarnoseciniec.Cytuje z pamieci.Lubieeee stare
                                            podreczniki, mam ich cala polke.:))))
                                            PS, ta ksiazeczka z 72, to nie zaden podrecznik, a monografia, odszukalem ja i
                                            sprawdzilem.Machnalem sie,bo pamietam jak ja kupowalem w malej ksiegarence przy
                                            uczelni.
                                            • manny_ramirez do krystiana re monografia 08.03.05, 14:12
                                              a mozesz dac namiar na tytul

a re sprawy zgadzam sie, komunisci duzo sie napracowali aby tak Dmowskiego
                                              przedstawic i GW tez
                                              co nie zmienia faktu ze dzisiejsze endeckie popluczyny tez Dmowskiego nie
                                              rozumieja
                                              • krystian71 Re: do krystiana re monografia 08.03.05, 14:28
                                                a skad moga znac jego mysli, czy widziales gdzies w wysokonakladowej prasie
                                                jakis uczciwy artykol?
                                                Z Pilsudskiego zrobili diabla a z Dmowskiego demona, tylko za jego
                                                zainteresowanie problemem zydowskim.
                                                Miedzy nami mowiac, uwazam,ze mial lekka obsesje, byc moze doswiadczeniami
                                                spowodowana.
                                                Podaj mi z ktorego roku sa jego syjonistyczne wynurzenia, a chyba bede wiedzial
                                                o co chodzi.
                                                Tylul ksiazki "Historia Polski 1944-1947"
                                                • manny_ramirez Re: do krystiana re monografia 08.03.05, 14:33
                                                  a skad moga znac jego mysli, czy widziales gdzies w wysokonakladowej prasie
                                                  jakis uczciwy artykol?= jego ksiazki sa dostepne w kazdej ksiegarni,
                                                  a zreszta w nowym dzienniku moglyby je drukowac zamiast pana Pogonowskiego,
                                                  wszyscy by na tym zyskali:)

jego syjonistyczne wynurzenia mozna znalezc w wielu jego wypowiedziach
                                                  pierwszych trzech dekad 20 wieku ale najwieksze nasilenie bylo od traktatu
                                                  wersalskiego do 1934 . potem przyszla fascynacja Hitlerem no i niestety powolny
                                                  dryft w kierunku teorii rasistowskich

nie zapominajmy ze Dmowski byl z zamilowania biologiem i uwielbial teorie
                                                  Darwina
                                                  Zapraszam wszytkich do dyskusji o historii Rzeczpospolitej Obojga Narodow
                                                  forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=25220
                                      • ghotir Re: do manny_ramirez 09.03.05, 14:09
                                        manny_ramirez napisał: 'Oj, ghotir, widzisz problem tu wynika z odmiennych
                                        koncepcji do czego sluzy to forum Ty tu przychodzisz w celach anukowych a ja dla
                                        zabawy'
                                        przychodze na to forum z dwoch powodow: polaczenie z polakami i przed-naukowe
                                        cele. jak dojde do 'rewelacji' to bede tu bywac duzo rzadziej. dla mnie to forum
                                        nie jest zabawa bo wkurza mnie chamstwo i (czasami) brak wiadomosci
                                        forumowiczow. traktuje to jak ciezka prace; nie jestem masochista.

piszesz: 'postkomunisci ktorzy mowiac szczerze od czasow moczarowskich wcale
                                        duzo mniej nacjonalistyczni niz endecy nie sa. Likwidowac socjalistow? To juz
                                        chyba nie te czasy i nie te metody. Nawet endecy chyba tego sie juz nauczyli.
                                        Piszesz ze Cie to rozbawilo. Mysle ze piszesz to ironicznie ale jestem mimo
                                        wszystko ciekaw dlaczego?'
                                        ------
                                        tekst rozbawil mnie dlatego ze uwazam ze historia spirala sie toczy. to co bylo
                                        dobre kilka dziesiatkow, setek, tysiecy lat temu staje sie dobre teraz, tyle ze
                                        nosi inne imiona. rozbawila mnie Twoja wiara ze spolecznosci ucza sie na
                                        wlasnych bledach.
                                        _________

w Twojej poczcie jest jeszcze jeden ciekawy watek, cos jakby rozroznienie miedzy
                                        nacjonalizmem (be) i patriotyzmem (cacy). dla mnie to jedna sprawa ale
                                        rozgrywajaca sie roznie w roznych krajach ze wzgledu na ich pozycje w swiatowym
                                        systemie. stad ten sztuczny podzial na 'primordial' i cywilny nacjonalizm
                                        (anthony d. smith). ja jednak optuje za podejsciem aijaz ahmad, ktory twierdzi
                                        ze rola nacjonalizmu/patriotyzmu jest rozna w roznych krajach. z reguly jest
                                        pozytywna w krajach mniej rozwinietych (sluzy do konsolidacji spoleczenstwa) i
                                        (to moj dodatek) negatywna w krajach wysoko rozwinietych (sluzy do
                                        usprawiedliwiania agresji przeciwko slabszym krajom). gdyby nie ahmad nie byloby
                                        mnie na watku o dmowskim.

• manny_ramirez ps do ghotira 08.03.05, 13:08
                                      Aha, a tak swoja droga to u Ciebie 4 rano wiec chyba ja sie powinienem bardziej
                                      dziwic co jeszcze tu robisz:)))
                                      • ghotir Re: ps do ghotira 08.03.05, 13:16
                                        u mnie jest 4:11 am i wlasnie wybieram sie do lazienki. odpowiem na Twoje, dwa,
                                        glosy po odwaleniu obowiazkow czyli gdzies w okolicach 5:oo pm mojego czasu.
        • negevmc blues 07.03.05, 21:29
          krystian71 napisała:

> Ale tak mysla tylko Zydzi.Tylko oni sa mistrzami w takim falszowaniu
          > hisorii ,
          > zeby bylo im to na reke.

Kurde, cos cienko z tym moim wyczuciem bluesa..

wciaz probuje:
          Somwheeeer ooover the rainboooow blue birds fly....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka