15.04.05, 13:31
Jeden taki daje tu link do mapy Zachodniego Brzegu. Rozkład osiedli palestyńskich i żydowskich, przebieg muro-płotu.

www.sunship.com/mideast/info/maps/west-bank-2003-map.jpg

I z niejaką dumą ogłasza, że trzeba sie pogodzić z rzeczywistością. W której USA i Izrael mają przewagę na Bliskim Wschodzie.

Ja się godzę z tą rzeczywistością. Tylko pytanie, czy tak zarysowana rzeczywistość zechce się pogodzić z moim pogodzeniem się.

Wygląda na to, że twór - zwany umownie Palestyną - który powstanie po zakończeniu procesu pokojowego, nie będzie zdolny do samoistnej egzystencji. Zostanie odcięty od Jerozolimy, zostanie odseparowany od Jordanu, i tym samym od granicy z Jordanią, zostanie przecięty na pół. Układ, jaki się rysuje, nie pozwoli na zdefiniowanie palestyńskiej przestrzeni powietrznej, zablokuje skutecznie transport wewnętrzny, umożliwi Izraelowi efektywną kontrolę nad palestyńskim importem i eksportem, w każdym wymiarze. Należy żałować, że na mapie nie umieszczono przebiegu podziemnych rzek (aquiferów) - ciekaw jestem, w jakiej mierze nieracjonalny zdawałoby się przebieg muro-płotu w rzeczywistości odzwierciedla zamiar sprawowania wyłącznej kontroli nad regionalnymi zasobami wody.

Ktoś by powiedział - i dobrze im tak, po co tam tkwią. To niby słuszne podejście. Po cholerę się angażować w budowę wolnego państwa Palestyna, kiedy z góry wiadomo, że to chybione przedsięwzięcie?

Jest jednak problem. Wiąże się z drobnostką - ale mającą odpowiednik i w sferze materialnej i sferze symbolicznej. To przywiązanie do ziemi. Niezależnie, jak dalej potoczą się wydarzenia, Palestyńczycy nie zechcą oddać swojej ziemi. I będą mieli poparcie społeczności międzynarodowej. Która nie dopuści do żadnego transferu. Pozostanie jątrząca się rana.

Zwycięskie okrzyki prezentera mapy mogą się okazać przedwczesne. Kształtując tak a nie inaczej granice Izrael zapewnia swym obywatelom życie w trwałej niepewności -
Obserwuj wątek
    • i-love-2-bike Re: Mapa 15.04.05, 16:40
      pypcinski napisał:

> Jeden taki daje tu link do mapy Zachodniego Brzegu. Rozkład osiedli palestyński
      > ch i żydowskich, przebieg muro-płotu.
      >
      > www.sunship.com/mideast/info/maps/west-bank-2003-map.jpg
      >
      > I z niejaką dumą ogłasza, że trzeba sie pogodzić z rzeczywistością. W której US
      > A i Izrael mają przewagę na Bliskim Wschodzie.
      >
      >
      > Ja się godzę z tą rzeczywistością. Tylko pytanie, czy tak zarysowana rzeczywist
      > ość zechce się pogodzić z moim pogodzeniem się.
      >
      > Wygląda na to, że twór - zwany umownie Palestyną - który powstanie po zakończen
      > iu procesu pokojowego, nie będzie zdolny do samoistnej egzystencji. Zostanie od
      > cięty od Jerozolimy, zostanie odseparowany od Jordanu, i tym samym od granicy z
      > Jordanią, zostanie przecięty na pół. Układ, jaki się rysuje, nie pozwoli na zd
      > efiniowanie palestyńskiej przestrzeni powietrznej, zablokuje skutecznie transpo
      > rt wewnętrzny, umożliwi Izraelowi efektywną kontrolę nad palestyńskim importem
      > i eksportem, w każdym wymiarze. Należy żałować, że na mapie nie umieszczono prz
      > ebiegu podziemnych rzek (aquiferów) - ciekaw jestem, w jakiej mierze nieracjona
      > lny zdawałoby się przebieg muro-płotu w rzeczywistości odzwierciedla zamiar spr
      > awowania wyłącznej kontroli nad regionalnymi zasobami wody.
      >
      > Ktoś by powiedział - i dobrze im tak, po co tam tkwią. To niby słuszne podejści
      > e. Po cholerę się angażować w budowę wolnego państwa Palestyna, kiedy z góry wi
      > adomo, że to chybione przedsięwzięcie?
      >
      > Jest jednak problem. Wiąże się z drobnostką - ale mającą odpowiednik i w sferze
      > materialnej i sferze symbolicznej. To przywiązanie do ziemi. Niezależnie, jak
      > dalej potoczą się wydarzenia, Palestyńczycy nie zechcą oddać swojej ziemi. I bę
      > dą mieli poparcie społeczności międzynarodowej. Która nie dopuści do żadnego tr
      > ansferu. Pozostanie jątrząca się rana.
      >
      > Zwycięskie okrzyki prezentera mapy mogą się okazać przedwczesne. Kształtując ta
      > k a nie inaczej granice Izrael zapewnia swym obywatelom życie w trwałej niepewn
      > ości -
      • aaki taki dziurawy "żółty ser" może się dobrze trzymać 15.04.05, 16:43
        tylko w lodówce
        • i-love-2-bike Re: taki dziurawy "żółty ser" może się dobrze tr 15.04.05, 16:47
          aaki napisała:

> tylko w lodówce

ale niedlugo bo i tam cholera plesnieje.
    • j-k Odsylam do Road Map 15.04.05, 19:57
      dziekuje za reklame, ale prosilbym o ladniejsze okreslenia ,
      niz "jeden taki"...

jednym z warunkow Road Map jest lacznosc gospodarcza i terytorialna wszystkich
      obszarow autonomii palestynskiej.
      jak Izrael to zrobi - nie wiem.
      ale oficjalnie zobowiazal sie do tego.
      inaczej mowiac palestynczyk z Ramallah, kolo Jerozolimy bedzie mial
      nieograniczone prawo przejazdu do strefy Gazy i odwrotnie.

Dr. J.K.

• aaki Re: Odsylam do Road Map 15.04.05, 19:59
        helikopter albo tunel ;-)
        • krystian71 Re: Odsylam do Road Map 15.04.05, 21:15
          nie , dlaczego?
          To jest tez jakas opcja.
          Tylko dlaczego zaraz nazywac ja mapa Autonomii Palestynskiej,przyszlego
          suwerennego Panstwa Palestynskiego.
          Ja ciagle na tropie naduzyc jezykowych.
          Israel TAK widzi autonomie Palestynczykow.TAK wyobraza sobie to panstwo.
          Dobrze wiedziec, choc to ewenement na skale swiatowa.
          I nie wstydzi sie tego podac do publicznej wiadomosci.
          I jeszcze ma pretensje,gdy niektorzy nie doceniaja tego, ze on przeciez
          pokojowe propozycje czyni.
          W czym problem...?
          • ale-jajaja Cała kadra programistów izraelskich 15.04.05, 21:26
            pracuje nad "Virtualnym Państwem Palestyńskim".
            • i-love-2-bike Re: Cała kadra programistów izraelskich 15.04.05, 21:41
              ale-jajaja napisał:

> pracuje nad "Virtualnym Państwem Palestyńskim".

:)))))) to dobre, a ja bede miala myszke i bede zrzucala BABY wlasnorecznie:)))
              • ale-jajaja Re: Cała kadra programistów izraelskich 15.04.05, 21:51
                :D
                • krystian71 :DDD ja tez , bo to wielkie jaja :DDD 15.04.05, 22:21

• szczypiorkowski Dla Żydów "the world is not enough" 15.04.05, 23:38
      Poprzez całe wieki Żydów gubiła ich nieposkromiona chciwość. Zawsze im było
      mało - "the world is not enough" - oni probują oszukiwać nawet własnego Boga.

Ale czas pracuje na korzyść Palestyńczyków - już obecnie liczba ludności
      arabskiej w Israelu i Terytoriach Okupowanych przekroczyła liczbę Żydów. Zbyt
      wiele własnej krwi Palestyńczycy przelali żeby teraz się poddać.

P.S. Popatrzcie na palestyńskie miasto Qualqilya - toż to istne piekielne
      getto, zamknięte i otoczone żydowskim murem i zasiekami ze wszystkich stron.
      Mam nadzieję że Bóg kiedyś ześle słuszną karę na Żydów za te zbrodnie!
      • pypcinski Re: Dla Żydów "the world is not enough" 15.04.05, 23:49
        Nie popadaj w aż taki histeryczny ton. Pan Bóg nic tu nie ma do rzeczy. Ludzie mają - jako posiadacze wolnej woli.

A swoją drogą - nie mozna wykluczyć, że ta mapa to element w negocjacjach. Przestawia skalę maksymalnych żądań, od których w odpowiednim momencie się odstąpi.
        • krystian71 Re: Dla Żydów "the world is not enough" 15.04.05, 23:53
          ple,ple pypciu, to jest tylko twoja imaginacja
          Przeciez to jest ta slawna mapa Baraka, ktora to propozycje nie wiedzac czemu
          Palestynczycy olali.Przeciez daje im 80-98 % ich ziem:))))
      • dana33 do pypcinskiego 16.04.05, 00:01
        sluchaj cepku.... dotychczas uwazalam, ze manipulacja, to "sztuka" ktora
        posluguja sie typy takie jak mirmilek, rozlupaniec, australijski zafajdaniec,
        krystianek, rattlerek i reszta tej bandy na poziomie niedorozwinietych baranow.
        ale ty??????
        to jakas mapa z 2003 roku. i ty to dajesz na forum z twoim odpowiednim
        komentarzem.... nu, slow mi brakuje.
        w dzisiejszym yedioth jest mapa ciut inna.
        a co do jerozolimy, to pisalam ci od samego poczatku, ze jerozolima nie
        zostanie oddana. jerozolima nigdy nie byla "palestynska", polowa jej byla pod
        wladza jordanska, jordania sie jej zrzekla, ale nie na rzecz palestyny. po
        prostu przestala jej zadac. ze to bydle arafat ubzduralo sobie, ze jerozolima
        bedzie stolica palestyny, to jeszcze nie znaczy, ze tak bedzie. stolice moga
        sobie zrobic w ramalli. jerozolima pozostanie w israelu.

dobrze, ze "palestynczycy" maja takiego jak ty, ktory sie o nich troszczy, o
        ich dojscie do plaz morskich, o wolne dojscie do granic jordanii, o ich wode,
        ich ziemie i ich jatrzace rany.
        jest jednak problem, jak piszesz. my tez mamy jatrzace sie rany. jedna z nich
        jest kompletna ignorancja naszych potrzeb przez swiat i przez takich jak ty,
        ktorzy widza tylko i wylacznie strone "palestynska".
        nie mieszkasz tutaj. nie byles tutaj. nawet nie te 5 dni ktore byl tu aki. nie
        masz zielonego pojecia co sie tu dzieje. ale nie ma dnia, zebys nie zadal,
        krytykowal, oglaszal tutaj twoje zdanie i "idee" co MY mamy robic, jak powinny
        wygladac granice i ile razy dziennie mozemy sie kapac. wszystko to tonem jakbys
        wogole mial tutaj cos do powiedzenia. ani razu jeszcze nie przeczytalam od
        ciebie nic, co by brzmialo np. "palestynczycy" powinni to czy tamto, bo inaczej
        niemozliwy jest dialog. 100 rakiet w ciagu dwoch dni na nasze tereny, to dla
        ciebie rzecz zupelnie niewazna. wazne, ile razy my sie kapiemy i czy
        palestynczycy maja baseny. antysemita to ty nie jestes. ale jestes czlowiekiem
        absolutnie jednostronnym. na sedziego sie nie nadajesz. w kazdym razie nie
        nasedziego w tym konflikcie.
        • szczypiorkowski Stolica Palestyny "niedaleko Jerozolimy" 16.04.05, 00:19
          Rasistowskie uwagi dany33 (33 to rocznik?) przypomiały mi pewną uwagę amb.
          Szewacha Weissa że "Palestyńczycy będą mieli swoje państwo ze stolicą niedaleko
          Jerozolimy..." Zanosiłem sie od śmiechu.
          Nie powołuj się babciu na Jordanię, bo to taki sam kolonizatorski twór jak
          Israel, Irak czy Kuwejt - granice tworzone przez imperium brytyjskie. Liczą sie
          ludzie którzy mieszkaja tam od wieków, a są to Arabowie.
          • dana33 Re: Stolica Palestyny "niedaleko Jerozolimy" 16.04.05, 00:26
            jeszcze jeden "znawca" sie znalazl....
            a gdzie tu zauwazyles, madralo, rasistowskie uwagi????
            dobrze, ze sie zanosiles ze smiechu. smiech to zdrowie.
        • bam_buko Re: do pypcinskiego 16.04.05, 00:27
          "ten jeden" juz sie ujawnil wiec nie trzeba spekulowac kto zacz.
          Stforzenia tej mapy to dla naszego eksperta pestka w porownaniu z jego
          zaangazowaniem/praca nad planami 5-letnimi w PRLu.......czym sie chwali w innym
          watku.
          To zdolny facio a jego pokojowe zangazowanie(w watkach) na BW jest godne
          podziwu.Buszewik z czerwonymi korzeniami.
          • borrek Re: Mapa z 1984 roku. 16.04.05, 00:45
            Mozna porownac z mapa z poczatku watku.
            Widac "rozwoj" Palestyny.
            www.lib.utexas.edu/maps/middle_east_and_asia/settlementswb85.jpg
        • pypcinski Re: do pypcinskiego 16.04.05, 00:49
          dana33 napisała:

> sluchaj cepku.... dotychczas uwazalam, ze manipulacja, to "sztuka" ktora
          > posluguja sie typy takie jak mirmilek, rozlupaniec, australijski zafajdaniec,
          > krystianek, rattlerek i reszta tej bandy na poziomie niedorozwinietych baranow.
          > ale ty??????
          > to jakas mapa z 2003 roku. i ty to dajesz na forum z twoim odpowiednim
          > komentarzem.... nu, slow mi brakuje.

Pretensje do j-k. To on dał tę mapę na forum, z odpowiednim komentarzem.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=22765188&a=22766864

Ja zrobiłem zastrzeżenia. Napisałem: "Te granice - jeśli tak miałyby w rzeczywistości wyglądać...". Ale Ty tego oczywiście nie zauważyłaś.

> w dzisiejszym yedioth jest mapa ciut inna.

Daj namiar, proszę. Niech się przyjrzę. Sam nie jestem w stanie do Y.A. się przedostać. Y.A. publikował inną jakiś czas temu, ale nie była zbyt różna od tej.

> dobrze, ze "palestynczycy" maja takiego jak ty, ktory sie o nich troszczy, o
          > ich dojscie do plaz morskich, o wolne dojscie do granic jordanii, o ich wode,
          > ich ziemie

Pewnie, że dobrze. Bo moja troska, droga Dano, to troska o odrobinę pokoju na świecie - i dla nich i dla Was. Przykro mi, że tego nie chcesz dostrzec.

> i ich jatrzace rany.

Nie napisałem, że to ich jątrząca rana (festering wound). Napisałem, że jeśli powstanie Palestyna taka, jak na tej mapie, to stanie się WASZĄ jątrzącą raną.

> jest jednak problem, jak piszesz. my tez mamy jatrzace sie rany. jedna z nich
          > jest kompletna ignorancja naszych potrzeb przez swiat i przez takich jak ty,
          > ktorzy widza tylko i wylacznie strone "palestynska".

Nie, nie widzę tylko jednej strony. Zauważam jedynie - zgodnie z wszelką prawdą - że to Wy jesteście w tym sporze silniejsza stroną.

> nie mieszkasz tutaj. nie byles tutaj. nawet nie te 5 dni ktore byl tu aki. nie
          > masz zielonego pojecia co sie tu dzieje.

Nie mam. Choć - może jednak trochę?

ale nie ma dnia, zebys nie zadal,
          > krytykowal, oglaszal tutaj twoje zdanie i "idee" co MY mamy robic, jak powinny
          > wygladac granice i ile razy dziennie mozemy sie kapac. wszystko to tonem jakbys
          >
          > wogole mial tutaj cos do powiedzenia.

Nie przesadzasz aby? Wydaje mi się, że tak, i to mocno. A mam do powiedzenia jako obywatel świata. A jako człowiek moge wyrażać swoje opinie. I będę, dopóty, dopóki sytuacja na Bliskim Wschodzie będzie mnie niepokoić. Lubię Ciebie i szanuję, ale to jeszcze nie powód, zeby mnie nie miał trafić szalg, kiedy widzę mapy takie, jak ta. Właśnie dlatego, że Ciebie lubię i szanuję.

ani razu jeszcze nie przeczytalam od
          > ciebie nic, co by brzmialo np. "palestynczycy" powinni to czy tamto, bo inaczej
          >
          > niemozliwy jest dialog.

Mówiłbym, gdybym miał szansę. Zapytasz -
          • borrek Re: Jeszcze jedna mapa. 16.04.05, 00:57
            www.gush-shalom.org/thewall/images/phase1_eng.gif
          • dana33 Re: do pypcinskiego 16.04.05, 20:45
            bogu dzieki, ze jestesmy strona silniejsza, bo inaczej juz by nas nie bylo.
            jakos zapominasz w swoich wywodach, ze to panstwa arabskie rozpoczely z nami
            wojny, a nie my z nimi.
            a co do 100 rakiet.... to, ze nie bylo ofiar w ludziach, to znaczy, ze juz
            wolno im rzucac rakiety na nas????? i ze to powinno uchodzic bezkarnie????
            • borrek Re: do pypcinskiego 16.04.05, 21:13
              dana33 napisała:

> a co do 100 rakiet.... to, ze nie bylo ofiar w ludziach, to znaczy, ze juz
              > wolno im rzucac rakiety na nas????? i ze to powinno uchodzic bezkarnie????

No pewnie.Kula w leb.Tak samo jak za rzucanie kamieniami.
        • pypcinski Do Dany 16.04.05, 01:32
          Tekst z Y.A.:

www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3067999,00.html
          • dana33 Re: Do Dany 16.04.05, 20:47
            nu, to on ma takie zdanie. sa inni, ktorzy maja inne zdanie.
    • ale-jajaja Mapy - która naprawdę jest ta prawdziwa :-) 16.04.05, 01:08
      wygląda na to że miałem rację, że to jest wirtualna mapa i może się zmieniać 'w
      oczach'.
      • pypcinski Re: Mapy - która naprawdę jest ta prawdziwa :-) 16.04.05, 01:11
        Dana napisała, że w dzisiejszy Yedioth Ahronoth opublikowano inną.

Może ktoś da link?
        • bam_buko Re: Mapy - która naprawdę jest ta prawdziwa :-) 16.04.05, 01:17
          mur ktory obecnie jest budowany i w przyszlosci ma kompletnie oddzielic
          pozostala czesc WB od Izraela bedzie wyznaczal granice.
          Kiedy skoncza budowac powstanie oficjalna mapa.
          • ale-jajaja Re: Mapy - która naprawdę jest ta prawdziwa :-) 16.04.05, 01:18
            a to dobre - budują "na oko" - jak w dawnym PRLu ...:))
            • bam_buko Re: Mapy - która naprawdę jest ta prawdziwa :-) 16.04.05, 01:29
              ale-jajaja napisał:

> a to dobre - budują "na oko" - jak w dawnym PRLu ...:))

buduja tam gdzie im pasuje i wszystkie mapy maja w d...
        • dana33 Re: Mapy - która naprawdę jest ta prawdziwa :-) 16.04.05, 20:48
          nie ma. szukalam. zobacze, czy moge zeskanowac, to ci posle na adres gazety.
    • i-love-2-bike Re: Wojna sześciodniowa - agresją Israela 17.04.05, 03:43
      dana33 napisała:

> glupi baranie! israel uderzyl pierwszy, ale wypowiedziana zostala przez arabow.
      >
      > nie falszuj historii!

napisol ci mi na bibu na bibu na bibulinie
      ze mnie tak kocho jak swoje,jak swoje jak swoje swinie
      a ja mu na to na papiorecku,zen siem ze swinia
      moj swiniorecku
    • pypcinski Re: Mapa 21.04.05, 16:22
      Tutaj interesujący komentarz a propos.

Autorki o lewicowość raczej posądzać nie można. Chyba żeby komuchów w CIA zatrudniali.

www.counterpunch.org/christison04212005.html
      • mirmilek Re: Mapa 21.04.05, 17:56
        Tiak naprawde to chodzi o jedno: trzeba negocjowac jak rowny z rownym. zaden
        narzucony albo wymuszony pokoj nie bedzie trwaly.

Wszystkie pomysly opierajace sie na mysleniu "podzielmy sie po rowno, ale dla
        mnie troche wiecej" prowadza do nikad. i tyla.
        • pypcinski Re: Mapa 21.04.05, 18:03
          Napisałem już, że dobrodziejstwa tego podziału mogą się okazać dla Izraela bardzo kosztowne. Na dłuższą metę.

Ktoś powie, że nie musi mnie to obchodzić. Do pewnego stopnia będzie miał rację. Ale tylko do pewnego stopnia. Bo przedłużający się konflikt na Bliskim Wschodzie będzie miał negatywny wpływ na sytuację w skali globalnej.
          • mirmilek Re: Mapa 21.04.05, 20:45
            Negatywne konsekwencje dla izraela? a jakie? zmachy? swiatowe oburzenie? no coz.
            w sumie nic nowego. sa ludzie dla ktorych ofiary juz sa wliczone w rownanie o
            wielkim izraelu.

Moze mowisz o metafizycznych negatywnych konsekwencjach? Ze okupant nie moze
            miec dobrego samopoczucia i zyc bez poczucia winy. Coz, widac na forum, ze to
            dyskusyjne.

Negatywne konsekwencje czujemy glownie my czyli nie-izrael, bo to okupacja
            wlasnie palestyny lezy u zrodel muzulmanskiego terroryzmu. I nikt chyba nie chce
            tu ginac za izrael.
            • dana33 Re: Mapa 21.04.05, 22:52
              terroryzm muzulmanski byl jeszcze i przed okupacja, mirmilku wiec wroc na
              ziemie.
              • j-k dana - mirmil jest slodki 21.04.05, 22:57
                nie ma co ukrywac...
                a cale nieszczescie (dla niego) nie mam dzis humoru na polemike...

podzial west bank miedzy Izrael i autonomie palestynska...:
                www.sunship.com/mideast/info/maps/west-bank-2003-map.jpg
                buenas noches
                • dana33 Re: dana - mirmil jest slodki 21.04.05, 23:17
                  laila tov... :)))
              • mirmilek Re: Mapa 22.04.05, 16:00
                przyklady, danus, przyklady...
          • dana33 Re: Mapa 21.04.05, 22:51
            mozliwe, nie wiem. ale jesli tak uwazasz, to zacznij zadac tez od drugiej
            strony. twoj argument, ze nie ma tu araba na forum, jest glupi. jest tu
            dostatecznie duzo arabistow i islamistow i jako ten, ktorego oni nie
            podejrzewaja o jakies zwiazki z zydostwem, napisz do nich, niech wiedza co
            zadasz i oczekujesz i od ich strony.
            • pypcinski Re: Mapa 22.04.05, 00:17
              To do mnie?

Nie żądam niczego od nikogo. Na tę sytuację wpływu nie mam. Żadnego. 0. Zero. Ale to nie oznacza, że nie mogę wypowiedzieć swego zdania. Przekonuje mnie anlaiza przedstawiona w artykule Christison. Przykra sprawa, bo wybór dokonywany i na Twoich i na moich oczach wpłynie negatywnie i na Twoje i na moje życie. A jeśli nie moje, to moich dzieci i ich dzieci.

Od siebie mogę powiedzieć, że gdybym miał zyć w takim państwie, jakie tam niby ma powstać, trafiłby mnie szlag i nie ręczyłbym za siebie. Pozanwszy Twój bojowy charakter, odnoszę wrażenie, że i Ty nie ręczyłabyś za siebie. Napisałem wyżej o jątrzącej ranie. To będzie gorzej, to będzie wrzód.

A Wy i tak zrobicie, jak chcecie. To Wasz wybór, z pewnością nie mój.
              • dana33 Re: Mapa 22.04.05, 00:51
                pewnie, ze do ciebie... nie zadasz? przeciez piszesz ciagle zrobcie, pokazcie,
                zaplaccie.... nu, to jak nie chcesz od drugiej strony zadac, to powiedz, alb
                jeszcze lagodniej, zaproponuj im, co moga zrobic w kierunku pokoju, albo lepie,
                czego im nie wolno robic, zeby pokoj byl.
                pewnie, ze by mnie szlag trafil... ale ostatecznie to oni sobie tak wybrali.
                gaza byla egipska. egipt nie chcial jej, wiec arafacik szybciutko wzial, nie
                myslac co dalej. a moze i myslal, tylko nie wzial nas w rachunek. wiedzial
                gdzie jest west bank i wiedzial gdzie gaza. tak ze albo nie myslal, albo mial
                nadzieje, ze my rozdzielimy israel na 2 czesci, zeby arafacik mial ciaglosc
                terytorialna. ale israel nie bedzie rozdzielony. jest problem. co ty
                proponujesz w takiej sytuacji?
                • pypcinski Re: Mapa 22.04.05, 10:52
                  Słuchaj, Dana,

gdyby na stole rokowań leżały dwa warianty, i wariant nr 1 mówił: jak zmienicie radykalnie swoje podejście do naszej obecności na BW i udokumentujecie to przez określony czas (nie wiem, 3 lata? pięć lat?) to oddajemy wam Zach. Brzeg w takiej postaci, że będziecie tam mogli utworzyć w miarę normalne państwo; a wariant nr 2 mówił: jak nie zmienicie, to oddamy wam Zach. Brzeg, ale posiekany i pokawałkowany tak, że go rodzona matka nie pozna -
                  • dana33 Re: Mapa 22.04.05, 16:51
                    przede wszystkim, cepku, dostales mape, ktora zeskanowalam? zauwazyles tam
                    gdzies, ze west bank bedzie pocieta i przedzielona i nie bedzie tam, na west
                    bank, ciaglosci terytorialnej????
                    chce ci rowniez przypomniec, ze te ziemie nigdy nie nalezaly do tzw.
                    palestynczykow, tylko do jordanii.
                    cjce ci rowniez przypomniec, ze nie israelski wiesniak czy straganiarz
                    rozpetywal te wojny.
                    dzisiaj rozmawialam sobie z zakije, opowiedzialam jej, co sie pisze o nas,
                    zydach, na forum. najpierw ganc logicznie, zapytala sie, czy ktos z tych, co
                    ciagle oskarzaja israel i zydow byl tu kiedys, i byla zdziwiona, jak jej
                    powiedzialam, ze nie. zapytalam sie, jak wygladalo zycie w jerozolimie przed
                    67, dostalam odpowiedz, ze ani jordania, ani autnomia nie zrobili dla arabskich
                    mieszkancow miasta nic, ale to zupelnie nic. i nikt z jej rodziny, sasiadow,
                    znajomych i przyjaciol nie jest gotowy mieszkac w autonomii.
                    mowie tu juz od dawna, ze o tym, co i kiedy dostana tzw. palestynczycy,
                    zadecydujemy my. nawet jak wam sie to nie podoba, to tak to bedzie. we
                    wczorajszej gazecie abbas powiedzial, ze nie beda strzelac na tych, ktorzy
                    opuszczaja osiedla w gazie. nu, jestem cholera, bardzo im wdzieczna. my
                    wychodzimy, oddajemy im wszystko intakt, a oni obiecuja, ze laskawie nie beda
                    na nas strzelac. jak wychodzi z dzisiejszej gazety (wejdz prosze na yedioth
                    achronot www.ynetnews.com/home/0,7340,L-3083,00.html) i poczytaj sobie,
                    jak strzelaja w naszych zolnierzy, ktorzy jeszcze ochraniaja te osiedla,
                    przeczytaj sobie, jak terror przejmuje sile w gazie. nie zdziwie sie, ze sie
                    nam skonczy cierpliwsc i nie dostana nic. znow zaprzepaszcza szanse. chce ci
                    przypomniec, ze pierwszym i najwazniejszym warunkiem w road map, jest
                    natychmiastowe zaprzestanie terroru. tymczasem z ich strony zero.
                    a tu jeszcze poczytaj co arabowie palestynscy mowia i mysla:
                    www.danielpipes.org/article/2534

wola tysiac razy nasza "okupacje", gdzie maja prace, godziwe zycie, dobra
                    opieke lekarska, swiadczenia socjalne, ubezpieczenie, dodatki na dzieci,
                    starcow i kaleki, dobre uniwersytety. ze sa narazeni na ciagle przeszukiwania?
                    cepek, mnie tez przeszukuja przy kazdym wejsciu do super, kina, teatru,
                    kawiarni, restauracji czy muzeum. tak jak przeszukuja kazdego innego zyda
                    israelskiego.
                    • pypcinski Re: Mapa 22.04.05, 16:58
                      Na temat tego, co napisała Christison ani słowa? Bo ona zna sytuację z pierwszej ręki, i nie wykluczam (a raczej zakładam, z dużą dozą pewności), że ma dostęp do informacji, o jakich się być może ani Tobie nie śniło.

Pipes jest dla mnie trochę nie tego. Jakby tu powiedzieć - o, mało obiektywny. Już go w paru artykułach przyłapałem na przeinaczeniach, a co gorzej - również na przemilczeniach.
                      • pypcinski Re: Mapa 22.04.05, 17:10
                        To chyba nie ten?

Ale przeczytałem z zainteresowniem.

www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3076261,00.html
                        • dana33 Re: Mapa 22.04.05, 17:33
                          nu, cepek, nie badz demagog.
                          a moze ten? :

www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3073883,00.html
                      • dana33 Re: Mapa 22.04.05, 17:30
                        alez przeciez odpowiedzialam na christianson.... pisze co sie nalezy tzw.
                        palestynczykom, a nie nalezy im sie nic, bo nalezy sie jordanii. to byly ich
                        terytoria, a nie palestynczykow. i wszystko inne co ona pisze, to sie wiaze z
                        tym i z tym, ze my zdecydujemy, gdzie i co i jak bedzie oddane. te jej kwitnace
                        orchards, to nie w kazdym miejscu. i ta mapke, co borrka zamieszcza, to niech
                        zamiesci cala, a nie jakis tam kawalek, gdzie jest rzeczywiscie pokrecone, bo
                        troche dalej na poludnie, to nie zabieramy tam nawet metra... granica bedzie
                        ustalona z nimi, ale wg kryteriow naszego bezpieczenstwa.
                        to co ona pisze "The wall has already turned some of the West Bank cities that
                        it most affects into virtual ghost towns as residents move into the interior
                        where some kind of livelihood might be possible.", to glupoty. nie ma zadnego
                        ghost town. a jesli niektorzy stracili prace i jada gdzie indziej, to prace
                        przedewszystkim stracili u nas i niech maja pretensje do arafata i jego rzadu,
                        bo to arafat, rozpoczynajac ta ostatnia intifade-wojne, doprowadzil do budowy
                        muru. przypominam, ze mur zaczeto budowac dopiero kilka lat po rozpoczeciu
                        intifady i to tylko i wylacznie dlatego, ze nie bylismy wiecej gotowi na
                        znoszenie dwoch zamachow bombowych tygodniowo. jesli teraz nie przestana
                        strzelac do nas, kiedy juz wychodzimy z gazy, jesli nie sa w stanie zrozumiec,
                        jaka ogromna cene placimy, zeby miec ten pokoj, jesli mimo wyjscia nie bedzie
                        spokoju, to nie dostana nawet centymetra z west bank i niech nie przychodza ani
                        oni a ni swiat do nas z pretensjami. bo swiat i ty te, zada tylko od od nas.
                        nie widzialam w zadnej gazecie ani tu na forum, potepienia hamasu za te 100
                        rakiet na nas w zeszlym tygodniu. jest ladne przyslowie: jak sobie poscielisz,
                        tak sie wyspisz. tymczasem sciela sobie lozko bardzo zle.
                        • dana33 Re: Mapa 22.04.05, 22:59
                          nu, cepku, koniec dyskusji o mapie? bo mi nie odpowiedziales, czy objerzales ta
                          zeskanowana i ani slowa o tym artykule, ktory ci podeslalam....
        • dana33 Re: Mapa 21.04.05, 22:49
          nie ma rowny z rownym, mirmilku. my jestesmy strona ktora wygrala wojne. oni
          moga przedstawic swoje zyczenia, ale oni sa na pozycji tego, ktory przegral. do
          tego ich wielki przywodca doprowadzil do sytuacji, w ktorej nawet lewica
          stracila zupelnie zaufanie do nich. nie pojdziemy na nic, co moze grozic
          naszemu bezpieczenstwu. i ostatnie slowo mamy my. nawet jak sie to ci nie
          podoba. ale tak wyglada rzeczywistosc. my wychodzimy z gazy, ktora nigdy do
          nich nie nalezala. gaza byla zawsze egipska. oddajemy im gaze, razem z cala
          infrastruktura i domami. w odpowiedzi dostajemy 100 rakiet w ciagu dwoch dni.
          nie widze tutaj zadnego gestu z ich strony, ktoru moze zaczac budowac minimum
          zaufania. wiec jak dlugo tak wyglada ich odpowiedz, tak dlugo, jak terror ma
          tam pierwszenstwo, nie ma rozmow rownego z rownym, sa rozmowy zwyciezcy ze
          zwyciezonym.
          • lxlxl Re: Mapa 21.04.05, 23:19
            dana33 napisała:

> nie ma rowny z rownym, mirmilku. my jestesmy strona ktora wygrala wojne. oni
            > moga przedstawic swoje zyczenia, ale oni sa na pozycji tego, ktory przegral.

Tak to widzicie stosunki miedzynarodowe i miedzyludzkie?
            To o co wlasciwie macie zal do Hitlera? Tez przeciez wygral...

Niedobrze sie czlowiekowi robi jak sie was czyta.
            • j-k Hitler przegral 21.04.05, 23:23
              sromotnie.
              a z nim i narod niemiecki

ganz wohl im Sinne des Herren.

"jute" Nacht
            • dana33 Re: Mapa 21.04.05, 23:24
              hitler wygral??? przepisujesz historie?
              oprocz tego hitler rozpoczal wojne, a w naszym wypadku arabowie nic, tylko
              rozpoczynaja wojny, jedna za druga. uspokoj, sie chloptys, wez encyklopedie,
              jesli masz takowa w domu, a jesli nie to znajdziesz dosyc w internecie. doucz
              sie.
              • tkuprian Jakby nie patrzeć, tłumaczenie, 22.04.05, 01:07
                że zwycięzcy mogą wszystko jest bez sensu. Hitler wygrał z Polską i Francją,
                więc postanowił wytłuc obywateli Polski i Francji wyznania Mojżeszowego. Czy
                jako zwycięzcy wolno mu było?

• dana33 Re: Jakby nie patrzeć, tłumaczenie, 22.04.05, 17:35
                  nu, jak widac z historii, zwyciezcy moga wszystko, albo prawie wszystko, a juz
                  napewno bardzo duzo. wiecej, niz ten, ktory przegral.
              • lxlxl Re: Mapa 22.04.05, 11:30
                dana33 napisała:

> hitler wygral???

A co, moze Niemcy przegrali z europejskimi Zydami?

> oprocz tego hitler rozpoczal wojne, a w naszym wypadku arabowie

W takim razie Polacy tez nic tylko rozpoczynali wojny z Niemcami - po tym jak
                Niemcy zajeli odwieczne tereny Polakow.

Wasz falsz i zepsucie sa porazajace.
          • tees1 fortuna kolem sie toczy 22.04.05, 11:19
            dana33 napisała:

> nie ma rowny z rownym, mirmilku. my jestesmy strona ktora wygrala wojne. oni
            > moga przedstawic swoje zyczenia, ale oni sa na pozycji tego, ktory przegral.

Nie promowalbym takich zasad. To bledne kolo.
            • lxlxl Re: fortuna kolem sie toczy 22.04.05, 11:35
              Jesli promotuje sie takie zasady to nie wypada miec pretensji do pewnego
              Austriaka, ktory wlasnie ta metode zastosowal wobec Zydow.

• oscar62 Re: fortuna kolem sie toczy 23.04.05, 00:24
                lxlxl napisał:

> Jesli promotuje sie takie zasady to nie wypada miec pretensji do pewnego
                > Austriaka, ktory wlasnie ta metode zastosowal wobec Zydow.
                >

JAKIE METODY? IZRAEL STWORZYL NA WEST BANK SIEC FABRYK SMIERCI JAK TEN PEWNY
                AUSTRIAK NA OKUPOWANEJ POLSCE? ANALOGIA GLUPIA I ODPYCHAJACA.
            • dana33 Re: fortuna kolem sie toczy 22.04.05, 17:37
              tees, to nie promowanie. to po prostu fakty. nie my rozpoczynalismy te wojny. a
              teraz my musimy sie zabezpieczyc, bo jak widac, to oni ciagle beda te wojny
              rozpoczynac. prawda jest, ze ich celem jest zlikwidowanie israela. oni moga
              przegrywac duzo wojen. my nie mozemy nawet jednej.
    • tees1 Re: Mapa 22.04.05, 11:32
      Ta mapa to obraz nedzy i rozpaczy. Dowod jak zle sie rzeczy maja.
      • dana33 Re: Mapa 22.04.05, 17:38
        posylam ci na skrzynke w gazecie mape, ktora zeskanowalam z naszej gazety.
        ukazala sie pare dni temu.
    • mirmilek tak tego sie nie da zrobic 27.04.05, 14:37
      "gdyby na stole rokowań leżały dwa warianty, i wariant nr 1 mówił: jak zmienicie
      radykalnie swoje podejście do naszej obecności na
      BW i udokumentujecie to przez określony czas (nie wiem, 3 lata? pięć lat?) to
      oddajemy wam Zach. Brzeg w takiej postaci, że
      będziecie tam mogli utworzyć w miarę normalne państwo; a wariant nr 2 mówił: jak
      nie zmienicie, to oddamy wam Zach. Brzeg, ale
      posiekany i pokawałkowany tak, że go rodzona matka nie pozna -

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka