manny_ramirez 19.04.05, 15:27 To chyba wiekszy problem dla Rosji niz Stany nie uwazacie? www.utro.ru/articles/2005/04/19/430210.shtml Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
naf-naf Re: do nafa, kyle i innych ciekawych Rosji 19.04.05, 15:31 Problem jest ten sam.Brak pomyslu na siebie w konsekwencji gipnotycznego zauroczenia Zachodem. No i oczywiscie "reform", przeprowadzanych wedle jego porad... Odpowiedz Link Zgłoś
kyle_broflovski Re: do nafa, kyle i innych ciekawych Rosji 19.04.05, 15:37 www.leftwatch.com/discussion/fullthread$msgnum=3321 przyznam ze dane sa lewicowe sprawdz sam dla siebie Odpowiedz Link Zgłoś
manny_ramirez Re: do nafa, kyle i innych ciekawych Rosji 19.04.05, 15:51 Kyle. dales mi link do forum gdzie po pierwsze nie bylo zadnych danych a po drugie, chyba nie uwazasz jakichkolwiek danych forumowych za wiarygodne?:) Odpowiedz Link Zgłoś
kyle_broflovski Re: do nafa, kyle i innych ciekawych Rosji 19.04.05, 15:56 link mi sie wkleil nie ten co potrzeba wracajac do statystyki mozna nia manipulowac jak sie chce np. okolo 20% amerykanow ma nadwage sa wysterylizowani i maja miminum $8000 dlugu. czy jestes jendny z tych pieciu statystycznych amerykanow? Odpowiedz Link Zgłoś
manny_ramirez Re: do nafa, kyle i innych ciekawych Rosji 19.04.05, 16:40 nie' ale to chyba troszke co innego niz ogromna smiertelnosc dzieci??? Odpowiedz Link Zgłoś
kyle_broflovski Re: do nafa, kyle i innych ciekawych Rosji 19.04.05, 16:50 www.cartadecuba.org/healthcare_facts.htm po co sieganie po statystyki smiertelnosci niemowlad skoro Ruskim zyczysz jak najgorzej? czyzbys chcial sie tym pocieszac? Prawda jest ze w USA sa doskonale szpitale. powiedz mi tylko ilu ludzi moze sobie na nie pozwolic? ilu ma ubezpieczenie? a przeciez swiat w ktorym zyja jest bardzo wydajny i nic nie dostaje sie za friko. Odpowiedz Link Zgłoś
manny_ramirez Re: do nafa, kyle i innych ciekawych Rosji 19.04.05, 16:55 Wszyscy ktorych tam zawioza. Wbrew utartej opinii biednych ze szpitali nie wyrzucaja Odpowiedz Link Zgłoś
kyle_broflovski Re: do nafa, kyle i innych ciekawych Rosji 19.04.05, 17:00 ilu rocznie tam (do tych najlepszych spitali swiata) zawoza pacjetow z ulicy z ulicy? ilu zawoza do szpitala stanowego? jak dlugo czeka sie na zastawke gdzy sie jest biednym jak mysz koscielna? czy ty kiedys byles u lekarza albo u dentysty? jesli tak to kto za to placil? Odpowiedz Link Zgłoś
manny_ramirez Re: do nafa, kyle i innych ciekawych Rosji 19.04.05, 17:03 Konkretnie na pierwsze trzy pytanie nie odpowiem nie z jakichs unikow tylko po prostu naprawde nie wiem. Ale sam bylem juz wielokrotnei swiadkiem bezproblemowej pomocy udzielanej biednym bez ubezpieczenia czy w szpitalu, czy na pogotowiu czy u lekarza a sam bylem i placi moje ubezpieczenie. Jakbym nie mial to placil bym sam bo zarabiam za duzo:) a jakbym byl biedny to placiloby panstwo lub stan Odpowiedz Link Zgłoś
kyle_broflovski Re: do nafa, kyle i innych ciekawych Rosji 19.04.05, 17:04 www.rapidimmigration.com/usa/1_eng_coming_medical.html Odpowiedz Link Zgłoś
kyle_broflovski Re: do nafa, kyle i innych ciekawych Rosji 19.04.05, 17:07 dopoki cos masz to najczesciej plasisz z wlasnej kieszeni. dlatego jedna z popularniejszych przyczyn bankrupcji sa koszty leczenia Odpowiedz Link Zgłoś
manny_ramirez Re: do nafa, kyle i innych ciekawych Rosji 19.04.05, 17:09 kyle mieszkasz tu? ja mieszkam, w zyciu sie z taka historia nie spotkalem Odpowiedz Link Zgłoś
kyle_broflovski Re: do nafa, kyle i innych ciekawych Rosji 19.04.05, 17:18 manny ja w zyciu nie widzialem zywego Eskimosa (widzialem indian zato) to wcale nie zanczy ze Eskimosi sa fikcja plutonium-page.dailykos.com/story/2005/4/13/18287/3374 Odpowiedz Link Zgłoś
manny_ramirez Re: do nafa, kyle i innych ciekawych Rosji 19.04.05, 17:22 kyle, ja nie zaprzeczam ze takie wypadki sie zdarzaja ale jestem pewny ze nie sa powszechne a te ktore sie zdarzaja sa wyolbrzymione Odpowiedz Link Zgłoś
explicit Re: do nafa, kyle i innych ciekawych Rosji 20.04.05, 19:35 Tak sie sklada ze ja bylem takim pacjetem ,... 17 sierpnia '91 po przyjezdzie do pracy zastalismy US Marshals - Okazalo sie ze wlasciciel zbankrutowal , nie wpuszczono nas nawet do zakladu zeby zabrac swoje narzedzia ,... Stracilem narzedzia warte kilka tys dolarow , mozliwosc zarobku , nie dostalem zaplaty za dwa tygodnie pracy ,... W drodze powrotnej do domu zaslablem troche i postanowilem odpoczac na zjezdzie z autostrady , stamtad zabralo mnie pogotowie W ICU po kateryzacji serca dowiedzialem sie z potrzebuje (i to szybko) zastawke aorty , dowiedzialem sie rowniez ze nie mam ubezpieczenia , bo moj boss od trzech miesiecy nie placil skladek ,... Bylem wtedy wlascicielem domu , bylem rowniez ojcem wychowujacym samotnie nastoletnia corke . Oszczednosci nie bylo . Po zwolnieniu do domu zalatwilem sprawy prawne (w razie czego) living will etc i zglosilem sie w szpitalu na operacje Na drugi dzien po przebudzeniu sie po operacji dowiedzialem sie ze jestem wlascicielem zastawki - Stan , czytaj podatnik zaplacil ,... Mysle ze to ci wystarczy i przestaniesz wypisywac bzdury . uklony Ps. Piec lat pozniej wyslalem check z ostatnia rata dlugu wobec podatnika . Nie musialem , ale splacilem i jestem wdzieczny ze dano mi szanse . ============================================================================== ilu rocznie tam (do tych najlepszych spitali swiata) zawoza pacjetow z ulicy z ulicy? ilu zawoza do szpitala stanowego? jak dlugo czeka sie na zastawke gdzy sie jest biednym jak mysz koscielna? czy ty kiedys byles u lekarza albo u dentysty? jesli tak to kto za to placil? ============================================================================== as 60 Minutes first reported last December, when an elite transplant team at one of the finest hospitals in the country performed one on a prison inmate at a cost to taxpayers of roughly $1 million, it raised lots of eyebrows and lots of questions. www.cbsnews.com/stories/2003/09/12/60minutes/main572974.shtml Odpowiedz Link Zgłoś
kyle_broflovski Re: do nafa, kyle i innych ciekawych Rosji 20.04.05, 20:31 wyglada na to ze w stanach jest komunizm realny media klamia dadtalk.typepad.com/dadtalk/2005/02/medical_costs_p.html www.ama-assn.org/amednews/2005/02/21/gvsc0221.htm news.minnesota.publicradio.org/features/2005/04/12_scheckt_bankruptcy/ sfgate.com/cgi-bin/article.cgi?f=/c/a/2005/02/17/BUG5QBCI5B1.DTL&type=business a opieka lekarska jest za darmo Odpowiedz Link Zgłoś
manny_ramirez Re: do nafa, kyle i innych ciekawych Rosji 20.04.05, 20:39 kyle, to sa wyjatki od reguly nie regula. A wyjatki bardzo politycznie przydatne Odpowiedz Link Zgłoś
explicit Re: do nafa, kyle i innych ciekawych Rosji 20.04.05, 21:08 Ocen sam , a dlaczego tak sie dzieje masz jeden z powodow podkreslony w artykule - Drugi ? Dopoki rzad nie wetknal nosa w nie swoje sprawy , (medicare , medicaid) ceny ubezpieczenia byly przystepne dla wszystkich . W moim Stanie (Washington) 4-ro osobowa rodzina z dochodem ponizej $40 tys , automatycznie kwalifikuje sie do systemu opieki zdrowia oplacanej przez podatnika (obywatel i alien , legalny czy nie) Ponadto , matka i noworodek supplemental diet (VIC) , (mleko , sery , soki , witaminy , mama dopoki karmi , noworodek chyba dwa lata , nie jestem pewien) Super-markety maja obowiazek dodatkowego oznakowania tych produktow . www.doh.wa.gov/EHSPHL/PHL/Newborn/reports.htm www.metrokc.gov/health/wic.htm ============================================================================== wyglada na to ze w stanach jest komunizm realny media klamia a opieka lekarska jest za darmo Illegal aliens threaten U.S. medical system Articles by WorldNetDaily.com, March 13, 2005 Cristobal Silverio emigrated illegally from Mexico to Stockton, Calif., in 1997 to work as a fruit picker. He brought with him his wife, Felipa, and three children, 19, 12 and 8 – all illegals. When Felipa gave birth to her fourth child, daughter Flor, the family had what is referred to as an "anchor baby" – an American citizen by birth who provided the entire Silverio clan a ticket to remain in the U.S. permanently. But Flor was born premature, spent three months in the neonatal incubator and cost the San Joaquin Hospital more than $300,000. Meanwhile, oldest daughter Lourdes married an illegal alien gave birth to a daughter, too. Her name is Esmeralda. And Felipa had yet another child, Cristian. The two Silverio anchor babies generate $1,000 per month in public welfare funding for the family. Flor gets $600 a month for asthma. Healthy Cristian gets $400. While the Silverios earned $18,000 last year picking fruit, they picked up another $12,000 for their two "anchor babies." While President Bush says the U.S. needs more "cheap labor" from south of the border to do jobs Americans aren't willing to do, the case of the Silverios shows there are indeed uncalculated costs involved in the importation of such labor – public support and uninsured medical costs. In fact, the increasing number of illegal aliens coming into the United States is forcing the closure of hospitals, spreading previously vanquished diseases and threatening to destroy America's prized health-care system, says a report in the spring issue of the Journal of American Physicians and Surgeons. "The influx of illegal aliens has serious hidden medical consequences," writes Madeleine Pelner Cosman, author of the report. "We judge reality primarily by what we see. But what we do not see can be more dangerous, more expensive, and more deadly than what is seen." According to her study, 84 California hospitals are closing their doors as a direct result of the rising number of illegal aliens and their non-reimbursed tax on the system. "Anchor babies," the author writes, "born to illegal aliens instantly qualify as citizens for welfare benefits and have caused enormous rises in Medicaid costs and stipends under Supplemental Security Income and Disability Income." In addition, the report says, "many illegal aliens harbor fatal diseases that American medicine fought and vanquished long ago, such as drug-resistant tuberculosis, malaria, leprosy, plague, polio, dengue, and Chagas disease." While politicians often mention there are 43 million without health insurance in this country, the report estimates that at least 25 percent of those are illegal immigrants. The figure could be as high as 50 percent. Not being insured does not mean they don't get medical care. Under the Emergency Medical Treatment and Active Labor Act of 1985, hospitals are obligated to treat the uninsured without reimbursement.... According to the report, between 1993 and 2003, 60 California hospitals closed because half their services became unpaid. Another 24 California hospitals verge on closure, the author writes. "American hospitals welcome 'anchor babies,'" says the report.... Anchor babies are citizens, and instantly qualify for public welfare aid: Between 300,000 and 350,000 anchor babies annually become citizens because of the Fourteenth Amendment to the U.S. Constitution: "All persons born or naturalized in the United States, and subject to the jurisdiction thereof, are citizens of the United States and the State wherein they reside." Among the organizations directing illegal aliens into America's medical systems, according to the report, are the Ford Foundation-funded Mexican American Legal Defense and Education Fund, the National Immigration Law Center, the American Immigration Lawyers Association, the American Bar Association's Commission on Immigration Policy, Practice, and Pro Bono, the Immigrant Legal Resource Center, the National Council of La Raza, George Soros's Open Society Institute, the Migration Policy Institute, the National Network for Immigration and Refugee Rights and the Southern Poverty Law Center.... Many illegals entering this country have tuberculosis, according to the report. ..."TB's swift, deadly return now is lethal for about 60 percent of those infected because of new Multi-Drug Resistant Tuberculosis. Until recently MDR- TB was endemic to Mexico. This Mycobacterium tuberculosis is resistant to at least two major anti-tubercular drugs.... Latent disease explodes later.... The Centers for Disease Control and Prevention ascribed 42 percent of all new TB cases to 'foreign born' people who have up to eight times higher incidences apparently, 66 percent of all TB cases coming to America originate in Mexico, the Philippines and Vietnam." Other health threats from illegals include, according to the report: Chagas disease, also called American trypanosomiasis or "kissing bug disease," is transmitted by the reduviid bug, which prefers to bite the lips and face.... The disease also infiltrates America's blood supply... No cure exists.... Leprosy, also known as Hansen's disease... is endemic to northeastern states because illegal aliens and other immigrants brought leprosy from India, Brazil, the Caribbean and Mexico. Dengue fever is exceptionally rare in America... Recently, according to the report, there was a virulent outbreak of dengue fever in Webb County, Texas, which borders Mexico.... Polio was eradicated from America, but now reappears in illegal immigrants as do intestinal parasites, says the report. Malaria was obliterated, but now is re-emerging in Texas. The Journal of American Physicians and Surgeons report includes a strong prescription for protecting the health of Americans: www.worldnetdaily.com/news/article.asp?ARTICLE_ID=43275 Odpowiedz Link Zgłoś
kyle_broflovski Re: do nafa, kyle i innych ciekawych Rosji 20.04.05, 22:03 ja zabiora cie do szpitala z uliczy czy wjdziesz skarzac sie na bol w klatce piersiowej to zajma sie toba (moga nawet nie znac twojego nazwiska) taki jest proceder nikt nie traci czasu na zbedne rzeczy bo pacjent moze umrzec. rachunek ktos zaplaci . ksiegowosc pracuje normalnie. system ustala kto placi . jak masz zaplacic to palcisz inaczej odwiedza cie komornik . tak w naglych przypadkach gdy o wszystkim decyduje przypadek. przy normalnym przypadku w systemie wielotorowym kazdy dostaje serwis zalezny od zawartosci portfela , ubezpieczenia. statystycznie ok. 30% nie ma ubezpieczenia i tak jak pozostala reszta 70% zyje do smiercie. jedni sie lecza inni nie. jedni sa leczeni lepiej inni gorzej. dane statystyczne byc moze jak to manny sugeruje , z politycznych powodow podaja ze jednym z powazniejszych powodow bankrutstwa sa koszt medyczne (od 20% do 50% zaleznie od zrodla) zakladam wiec ze te 20 - 50 % kosztow podatnik nie zaplacil. caly ten watek jest o ch..owym stanie populacji Rosji. porobuje, moze nieudolnie, wyjasnic ze stan ten jest proporcjonalny do portfela (rosja wychodzi powoli z finansowych klopotow. glownie chodzi mi o to ze radosc spowodowana wysoka smiertelnoscia i niskim przyrostem w Rosji ani na jote nie poprawia sytuacji w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
explicit Re: do nafa, kyle i innych ciekawych Rosji 20.04.05, 22:43 Moje 3 grosze dotycza sytuacji w Stanach , poruszyles temat , odpowiadam z racji , ze jestem tu prawie 27lat , otarlem sie osobiscie i znam z doswiadczen znajomych temat ktory poruszyles ,... Probowalem tylko przedstawic ci jak jest w kontekscie sytuacji ktora ty opisujesz na podstawie jedna baba , drugiej babie - Pewnych typkow nigdy nie przekonasz i moge zalowac , ze trace czas . W moich nielicznych polemikach na temat relacji stosunkow polsko-rosyjskich zawsze bylem za bardziej przyjazna polityka z sasiadem z racji korzysci jakie Polska z tego moze wyniesc ,... Liczenie okruchy pod stolem interesu Ameryki , kokietowanie zio-nazistow , jest pomylka . Pretensje , ze w bylych CCCP republikach z rosyjska mniejszoscia narodowa , jezyk rosyjski nie jest jezykiem urzedowym , mozesz sobie wetknac , wiesz gdzie !!! uklony ============================================================================= caly ten watek jest o ch..owym stanie populacji Rosji. porobuje, moze nieudolnie, wyjasnic ze stan ten jest proporcjonalny do portfela (rosja wychodzi powoli z finansowych klopotow. glownie chodzi mi o to ze radosc spowodowana wysoka smiertelnoscia i niskim przyrostem w Rosji ani na jote nie poprawia sytuacji w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
kyle_broflovski Re: do nafa, kyle i innych ciekawych Rosji 20.04.05, 22:50 podaje dostepne dane (ja 20% - 50 % ktorych rprzyczyna byly koszty leczenia bankrupcji nie wymyslilem). dzieki bogu zdrowie jak narazie mi dopisuje. w szpitalu bylem tylko raz zrobiono mi jeden zabieg 100% niepotrzebny na szczescie pokryty przez ubezpieczenie Odpowiedz Link Zgłoś
explicit Re: do nafa, kyle i innych ciekawych Rosji 20.04.05, 23:33 Znasz angielski ? Ponad polowa bankrupcji to nielegalni w USA - Reszta , albo wydaje wiecej niz zarabia - Osobiscie , znam amerykanska rodzine , ktora chodzila 4 dni w tygodniu jesc w restauracji mimo niesplacanych rat za dom , w ktory mieszkam ,... W '89 kupilem ich dom za cene z '72 , placac bankowi ktory ich finansowal zalegle (6 m-cy) raty ,... Sa rowniez przypadki gdzie ludzie sa poprostu leniwi , albo niedoinformowani , W kazdym szpitalu jest Financial Advise Office , ktory w razie braku polisy ubezpieczeniowej informuje cie jakie kroki powinienes podjac , jesli cie nie stac na zaplacenie rachunku . Kazdy szpital ma Charity Fund , dla tych , ktorych nie stac zaplacic , albo sa , czy znalezli sie w tymczasowym kryzysie z powodu choroby ,... Dla przykladu , ja niedawno mialem kryzys , ubezpieczenie pokrywa 85% , jesli nie stac mnie w ciagu 3-ch miesiecy na zaplacenie te 15-cie % , to dlaczego nie wypelnic pare kwestionariuszy i miec czyste konto . Staniesz na nogi , splacisz i mozesz spokojnie spac ,... uklony Odpowiedz Link Zgłoś
kyle_broflovski Re: do nafa, kyle i innych ciekawych Rosji 21.04.05, 00:10 explicit, dlaczego ty masz pretensje do mnie za statystyki ktorych ja nie robie. moze masz racje ze te zgrubsza 600000 rocznie bankrutow to lenie, aliens (zaktorych opieke lekarska i edukacje placi podatnik, moze innego rodzju kanalie). moze zeby zbanczyc wystarczy wpisac bullshit w formularz. cokolwiek by to nie bylo statystyki ciagle pokazuja 20-50% zbanczylo z powodu kosztow medycznych. moze manipuluje sie tym specjalnie dla kozysci politycznej. szczerze mowiac nie wiem. poniewaz obaj na statsystyke wplywu nie mamy zgodzmy sie na koniec ze obaj jestesmy szczesliwi , ty z powodu zastawki za friko a ja z powodu tej niepotrzebnej operacji tez za friko. inaczej nie skonczyme do bialego rana. Odpowiedz Link Zgłoś
manny_ramirez Re: do nafa, kyle i innych ciekawych Rosji 21.04.05, 21:56 a mieszkasz w Polsce czy Stanach? Odpowiedz Link Zgłoś
bazyliszek_i_jego_pies Re: do nafa, kyle i innych ciekawych Rosji 19.04.05, 17:25 Zachód to nie tylko Ameryka. niedawno Eva pisała, że w tak wysoko rozwiniętym jak USA śmiertelność niemowląt jest o 30% większa niż w UE. tymczasem w Rosji jest 3 razy wyższa niż w USA... Rosja ma realne problemy demograficzne - ten naród wymiera i nikogo na Kremlu to nie interesuje. bo zmiana tej niekorzystnej tendencji wymaga poważnych działań, które nie sa efektowne i nie dadzą się wykorzystać w kampanii wyborczej... Odpowiedz Link Zgłoś
manny_ramirez Re: do nafa, kyle i innych ciekawych Rosji 19.04.05, 17:26 Dokladnie Dzieki za link o Babim Jarze:) Odpowiedz Link Zgłoś
bazyliszek_i_jego_pies Re: do nafa, kyle i innych ciekawych Rosji 19.04.05, 17:42 manny_ramirez napisał: > Dzieki za link o Babim Jarze:) hę? nie przypominam sobie... Odpowiedz Link Zgłoś
manny_ramirez Re: do nafa, kyle i innych ciekawych Rosji 19.04.05, 17:48 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10382&w=22899411 Odpowiedz Link Zgłoś
naf-naf Re: do nafa, kyle i innych ciekawych Rosji 19.04.05, 20:36 Pozostaje jednak przy swojej opinii, ze te statystyki nie sa wyrazem wylacznie samorzutnych procesow, lub narodowych wad, lecz skutkiem swiadomej polityki.Konkretnych decyzji, narzuconych Jelcynowi przez MWF, reform, przygotowywanych pod dyktando doradcow zachodnich. Dotychczas glowny centrum opiniotworczy rzadu,jego stronnictwa liberalnego,InstytutPieriechodnoj ekonomiki Gajdara korzysta z porad i rozpracowan zachodnich, lobbuje interesy medzynarodowych koncernow w przygotowywanych przez niego projektach ustaw, odpracowuje granty zachodnie, choc pracownicy jego dawno luz sa multimilionerami! Jak cos sie swiadomie lekcewazy, ochrone zdrowia lub problemy narodowosciowe, to tez jest polityka.Nie mozna tego nazwac przypadkowym niedopatrzeniem.To wszystko jest konsekwencja i wyrazem ideologii liberalizmu ekonomicznego, w jego skrajnej formie,przyswojonej przez prozachodnie stronnictwo rosyjskich kol rzadzacych. Sluzy idealnym usprawiewdliwieniem wzbagacania sie jego w kazdy mozliwy sposob przy oszczedzaniu na "wydatkach",moralnie usprawiedliwia wszelkie malwersacje.To wlasnie jest trescia formuly o "efektywnym zarzadzaniu krajem".Tem potwor jest zachodnim implantantem i dotychczas przez Zachod jest podtrzymywany /a nawt po czesci utrzymywany/. To tez jest glownym zrodlem korupcji.Bo na okradanie 'zlego' kraju zezwolil swoim zwolennikom wlasnie Zachod, za cene wiadomych ustepstw.Tam tez oni trzymaja wywiezoine pinadze,ktore sa doskonalym srodkiem santazu ze strony zachodnich pelnomocnikow. Krytyka Zachodu pod adresem Putina jest wiec hypokryzja.Krytykuje sie konsekwencje wlasnych przedwsieziec w celu wymuszenia wiekszej uleglosci, by to dalej kontynuowac jeszcze "efektywniej".Putin pozostaje dwulicowcem. Nie mozna watpic w szczerosc jego patriotyzmu byc moze raczej odruchowego, za ktory jest besztany na zachodzie.Lecz ideologicznie pozostaje "liberalem'. Mam nadzieje, ze obecna postawa Zachodu ulatwi mu ostateczny wybor na korzysc instynktow naturalnych. Bo nie widze bardziej zdolnego od Putina polityka w Rosji i nie chce przyzwyczajac sie do mysli, ze ma byc wymieniony na bardziej zdecydowanego narodowca. Odpowiedz Link Zgłoś
bazyliszek_i_jego_pies Re: do nafa, kyle i innych ciekawych Rosji 19.04.05, 23:40 upadek komuny przyniósł zmiany cywilizacyjne we wszystkich krajach Europy Środkowej. sytuacja demograficzna pogorszyła się natomiast w Rosji. zachodnie recepty i doradcy ze swoimi pomysłami były podobne i w Polsce i w Rosji. obwinianie Zachodu o świadome niszczenie Rosji i narodu rosyjskiego jest oczywiście wygodne, pozwala zapomnieć o własnej niekompetencji i o totalnym bagnie jakie pozostało po ZSRR. i o współczesnych bezsensownych wydatkach na podtrzymywanie złudzenia mocarstwowości... Rosja wyszła z komunizmu biedna jak żadne inne państwo - było to (ZSRR) najbardziej absurdalne imperium w historii ludzkości, bo jego rodowici mieszkańcy, czyli obywatele ZSRR, żyli gorzej niż mieszkańcy "kolonii" - Czesi, Węgrzy, Polacy. Rosja potrzebuje więc głębszych reform i większych zmian niż jakiekolwiek państwo w Europie. a to co proponuje Putin, to recepta na powrót do czasów ZSRR. z pewnymi zmianami. owszem, Rosja będzie krajem potężnym, a inni będa się bać. ale Rosjan będzie coraz mniej, a przeciętny Rosjanin bedzie wciąż ubogim krewnym przeciętnego obywatela UE. albo złudzenie mocarstwa, albo obywatele - za biedni dzis jesteście na oba cele. zbyt wiele lat straciliście w XX wieku na budowaniu sztucznej mocarstowości. komunizm wykopał pomiędzy Rosja a Europą nie tyle rów, ile przepaść cywilizacyjną... Odpowiedz Link Zgłoś
naf-naf Re: do nafa, kyle i innych ciekawych Rosji 20.04.05, 00:06 Reformy, przeksztalcenia sa konieczne, lecz jakie? "Mocarstwowoscia" nazywacie chec decydowania o wlasnym losie?Poprostu suwerennosc? Chcecie Rosji "przewidywalnej, a wiec przez Zachod kontrolowanej, bo na dobrej woli plegac nie chcecie? Sugerujecie,ze Rosja moze polegac na litosci i dobroci Zachodu?I robicie wszystko, by Rosjan do tego przekonac!Bylem goracym zwolennikiem opcji prozachodniej.Po doswiadczeniach dziesieciolecia uwazam to fatalnym bledem. Wrogosc w stodunku do Rosji trudno mi wytlumaczyc racjonalnie,lecz trudno ja nie odczuc z doswiadczenia.Czytam teraz dzienniki Goebbelsa.Wiekszosc wypowiedzi na tym forum nt Rosji maja tam ciekawe paralele.Ja nie woerze, ze Rosja pod zachodnim panowaniem nagle zacznie sie rozmnazac.Natomiast wiem, ze jedna z przyczyn sytuacji demograficznej sa nastroje depesyjne, niepewnosc i przygnebienie. Odpowiedz Link Zgłoś
bazyliszek_i_jego_pies Re: do nafa, kyle i innych ciekawych Rosji 20.04.05, 00:37 mój drogi - gdyby tylko Rosja chciała decydować wyłącznie o własnym losie. tymczasem Rosja chce decydowac o losie Białorusinów, Gruzinów, Ukraińców. zmiany demograficzne i plagi społeczne nie sa niczym nowym w Rosji. na poczatku lat 80. były lata, w których 20% dochodów państwa stanowiły dochody z produkcji i sprzedaży alkoholu. Zachód nie ma tu nic do rzeczy... Rosja wyszła z komunizmu jako kraj kompletnie zniszczony. kraj, który potrzebuje gigantycznych inwestycji, większych niż inne kraje demoludów, w podstawowe instytucje - służba zdrowia, milicja, armia, administracja publiczna, etc. mozliwości Rosji są ograniczone, bo chociaż ma wiele bogactw, to skala potrzeb jest ogromna. mozna inwestować w zbrojenia, budować nowe rakiety, finansować bazy w Gruzji czy Nadniestrze (to jest właśnie złudzenie mocarstwowości), ale wtedy zabraknie na rzeczy, które potrzebne są do powstrzymania wymierania narodu. nie da się prowadzić "amerykańskiej" polityki z PKB na głowę mieszkańca na poziomie Malezji, Meksyku czy Botswany! Odpowiedz Link Zgłoś
naf-naf Re: do nafa, kyle i innych ciekawych Rosji 20.04.05, 00:49 Trudno, nie wierze w pomoc z zewnatrz. Zwlaszcza wobec wiadomego stosunku do KAZDEJ Rosji. Nie bedze wchodzil w szczegoly, lecz w kazdym razie pomoc sobie Rosja potrafi tylko sama. Najweksze oczekiwania od zachodniej strony- by tego nie utrudnialy, Lecz tez marna nadzieja.Troszczysz sie o Bialorusinow? Dlaczego nie Nowgorodczan? Tez mozna odrebnym "narodem" zrobic!A cobys myslal o panstwie Kaszubskim? A powaznie- stosunek do Bialorusi i Ukrainy burzy laszczyzne jakiegokolwiek wzajemnego zrozumienia. Na stolecia, jak bedzie trwalo dlugo. Odpowiedz Link Zgłoś
bazyliszek_i_jego_pies Re: do nafa, kyle i innych ciekawych Rosji 20.04.05, 01:17 oczywiście, że Rosja, podobnie jak Polska, musi radzić sobie sama, bo nikt za nią burdelu po ZSRR nie zmieni w piekny salon. pytanie brzmi, co jest ważniejsze dla Kremla: iluzja potęgi i wyścig z USA czy potrzeby obywateli? bo na razie wygląda na to, że to pierwsze, a tutaj nie ma żadnych szans, podobnie jak ZSRR nie miał w latach 80. z tymi Białorusinami i Nowogrodczanami to albo kiepski żart, albo ignorancja, więc komentować nie będę. jeszcze przypomnę ci o jednym fakcie, niewygodnym dla zaangażowanej w poparcie Janukowycza i wściekłe zwalczanie Juszczenki, Rosji. na wiosnę 2002 roku opozycja na Ukrainie wygrała wybory parlamentarne - bez pomocy Zachodu. mimo porażająco skromnej w porównaniu z partią władzy (wtedy była to "Za Jedyną Ukrainę!") kampanii opozycji (mieszkałem wtedy na Ukrainie i obserwowałem wszystko naocznie) większośc pokazała co sądzi o Kuczmie i jego ludziach. w dwa i pół roku później mieliśmy powtórkę... Odpowiedz Link Zgłoś
naf-naf Re: do nafa, kyle i innych ciekawych Rosji 20.04.05, 01:33 Wiesz, piszac o Ukrainie, nie wyrazam tylko stosunek osobisty, lecz raczej wyczucie ogolnego znaczenia tych wydarzen.Starczy mi rozpoznania,by napweno przepowiedziec stale pogarszanie sie stosunkow. I bardzo boje sie nadciagajacej wojny.Sek w tym ,ze Juszczenko tworzy panstwo monoetniczne.Co nie odbedzie sie bez uscisku i odpowiedniej reakcji. Myslac o uleglosci posowieckich Rosjan, ludza sie. Obudza szalony nacjonalizm. W Rosji tez. TO polaryzuje Rosjan, gdziekolwiek by nie znalezli sie. Ja nie mialbym nic przeciw tolerancyjnych panstw wieloetnicznych. Lecz na to nie zanosi sie. I zachod temu sprzyja. Co zas do Rosjan, daremne sa nawolywania o zmianie stosunku, zwlaszcza co do tych spraw. Jest taki wlasnie. Mozno to uwzgledniac, jesli nie szanowac. Mozna lekcewazyc, z odpowiednimi skutkami.Polecam link:www.strana.ru/forum/244808/?page=10 Dotyczy calego forum Odpowiedz Link Zgłoś
bazyliszek_i_jego_pies Re: do nafa, kyle i innych ciekawych Rosji 20.04.05, 02:10 drogi nafie, ty właśnie wyrażasz swój stosunek osobisty. na dodatek oderwany od rzeczywistości. jakie państwo monoetniczne? jaki szalony nacjonalizm? gdzie ty go widzisz? sowieckie rozumienie terminu "nacjonalizm" jak widzę wciąż zywe. właściwie nie powinienem się dziwić - dla was każdy, kto ma inne zdanie to nacjonalista i faszysta... Odpowiedz Link Zgłoś
naf-naf Re: do nafa, kyle i innych ciekawych Rosji 20.04.05, 10:21 www.strana.ru/forum/244808/?page=10- To, Bazyliszku, prawidlowy link do ciebie. Mozesz i dalej lekcewazyc, co do twej koncepcji wydarzen nie pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
bazyliszek4 Re: do nafa, kyle i innych ciekawych Rosji 20.04.05, 14:08 drogi nafie, ja przeczytałem ten artykuł już wcześniej i pytam się gdzie tu widzisz przejaw nacjonalizmu? w tym, że Kostenko zaproponował stworzenie programu ochrony języka ukraińskiego? jest to zresztą propozycja wspólna UNR i Instytutu Europy Środkowej, a na forum parlamentu przedstawił ją jesli dobrze pamiętam Wasyl Bartkiw. relacja strany.ru jak zwykle poraża obiektywizmem i dokładnością. chociaż nie, chwileczkę - to "analityka". stranie.ru gratulujemy "analityków"... ja wiem, że wy w Rosji od dawna stosujecie rozszerzoną definicję terminu nacjonalizm, zgodnie z którą obrona języka ukraińskiego, który wczesniej Rosja próbowała latami zniszczyć, jest jego przejawem. pewnie tak jak przejawem owego ukraińskiego nacjonalizmu było wywieszanie niebiesko-żółtej flagi w latach 40. i 50., za co trafiało się na kilka lat do więzienia lub do kolonii karnej. musisz jednak pamiętać o "prawidłowej" nazwie - brzmi ona "ukraiński burżuazyjny nacjonalizm"... Odpowiedz Link Zgłoś
bazyliszek_i_jego_pies ps. 20.04.05, 14:12 miałem się ciebie spytać o to dawno - czy w necie jest strona jakiegoś oficjalnego rosyjskiego urzędu statystycznego, na której można znaleźć dane o ludności, gospodarce etc. cos w stylu Państwowego komitetu statystyki Ukrainy... Odpowiedz Link Zgłoś
naf-naf Re: ps. 20.04.05, 19:29 Nie jestem fachowcem ani od tych spraw, ani od netu.Trzeba poszukac. Sprobowac na chaslo statystyka w Jandexie. Odpowiedz Link Zgłoś
manny_ramirez drogi nafie 20.04.05, 14:38 Czy Ty naprawde chcesz powiedziec ze uwazasz dazenie Ukraincow aby mowic w swoim wlasnym jezyku za nacjonalizm?? A jakim jezyku mowia dzis Rosjanie w Rosji? Po chinsku? Odpowiedz Link Zgłoś
naf-naf Re: drogi nafie 20.04.05, 18:09 Ze swojej strony jestem zdziwoeny brakiem zrozumienia tego o co w rzeczywistoaci chodzi wladzom na Ukrainie. Jezyk Rosyjski JUZ jest wyparty z obiegu urzedowego.Szkolnictwo JUZ jest w duzej mierze ukrainskie, wiec dla dzieci wielu Rosjan wlasny jezyk stopniowo robi sie obcym. Rosjanie JUZ sa oglaszane 5 kolumna.JUZ sa propozycje calkowitego wynarodowienia Rosjan.Aymosfera ideologiczna w kraju JUZ pobudza wielu Rosjan deklarowac sie Ukraincami dla swietego spokoju. W Ukrainie, podporzadkowanej Zachodowi Rosjanie beda odbierane jak element z zalozenia nielojalny,ze wszystkimi tego nastepstwami.Przy tym im nie mozna nawet zarzucic ,ze sa elementem naplywowym.Tam gdzie sa wiekszoscia sa niewatpliwie ludnoscia rdzenna.Czemu Rosjanie maja to tolerowac,czemu maja korzystac z obcego/ i zochydzanego przez przymus uzycia/ jezyka w urzedach? Czemu maja przypatrywac sie biernie, jak ich dzieci traca znajomosc ojczystego jezyka? I sa wychowywane w ideologii, Rosji ostentacyjnie wrogiej?I pewnie nie bada mieli mozliwosci wyzszego szkolnictwa w ojczystym jezyku?Czemu maja tolerowac panstwo,odmawiajacego im prawa do minimalnej autonomii,deklarujacego w ten sposob chec ich marginalizacji lub wynarodowienia? I dlaczego ma im byc zakazane utworzenie wlasnego panstwa, gdzie ich prawa beda przestrzegane? Podany wczesniej link dotyczyl nie tyle tytulowego artykulu, ile forum na jego temat.To daje odczuc rzeczywiste napiecie wokol tych spraw. Odpowiedz Link Zgłoś
bazyliszek_i_jego_pies Re: drogi nafie 20.04.05, 19:03 czy ty czasami w ogole zastanawiasz się co piszesz? naf-naf napisał: > Jezyk Rosyjski JUZ jest wyparty z obiegu urzedowego. język rosyjski nigdy nie był jezykiem urzedowym. i tam gdzie rosyjskojęzyczny urzednik styka się z rosyjskojęzycznym petentem (a tak jest czesto na Wschodzie) nikt nie zmusza ich do mówienia po ukraińsku. nie stoi nad nimi milicjant-kontroler języka. ja sam gdy mieszkałem na Zachodniej Ukrainie niektóre sprawy w sekretariacie uczelni załatwiałem w języku rosyjskim, bo jedna z zatrudnionych tam pań posługiwała sie tym językiem. > Szkolnictwo JUZ jest w duzej mierze ukrainskie. podobnie jak w "dużej mierze ukraińska" jest Ukraina. > Rosjanie JUZ sa oglaszane 5 kolumna.JUZ sa propozycje calkowitego > wynarodowienia Rosjan. nie czytaj tych rosyjskich bzdur, bo ci robią wodę z mózgu. w tej chwili to rosyjskie media ogłaszają, że Ukraina ogłasza, że Rosjanie na Ukrainie sa 5 kolumną. zawsze znajda się naiwni gotowi to łyknąc i "dać stanowczy odpór" ukraińskiemu nacjonalizmowi... rosyjskie dzieci na Ukrainie słuchają rosyjskiej muzyki w rosyjskojęzycznych stacjach radiowych, oglądają rosyjskojęzyczną TV, kupują rosyjskojęzyczne gazety, gry i filmy video (zachodni dystrybutorzy rzadko tłumacza filmy na ukraiński, gdyż tłumaczenie na rosyjski zaspokaja rynek w Rosji, na Ukrainie, Białorusi i jeszcze patu innych krajach) i czytają książki w języku rosyjskim, których sprowadza się z Rosji gigantyczne ilości (na Ukrainie z powodów podatkowych sytuacja wydawnictw jest marna). zasady tworzenia i finansowania szkół mniejszości narodowych są jasne i przejrzyste, odpowiadające standardom miedzynarodowym. Rosja lubi powoływać się na raporty instytucji europejskich (np. Rady Europy) dotyczace przesladowania Rosjan w krajach bałtyckich. przy "przesladowaniu" Rosjan na ukrainie muszą niestety wystarczyć analizy rosyjskich politologów - powaznych źródeł brak... fragmentu o wynaradawianych rosyjskich dzieciach wychowywanych we wrogiej ideologii nie chce mi się nawet komentowac. jak zwykle gdy poruszasz ten temat dajesz popis wodolejstwa i oratorstwa. i tak oto kolejny wątek o Rosji zmienił się w paranoiczną wizję Ukrainy oczami nafa. dlatego nie będę czytał forum strany - ty mi wystarczysz. dziekuję i kończę dyskusję. zostań w pokoju ze swoimi złudzeniami. Odpowiedz Link Zgłoś
naf-naf Re: drogi nafie 20.04.05, 20:01 Swojej wypowiedzi moge zarzucic jedynie stezenie realnie zarysowujacych sie trendow.Nikt cie do dyskusji nie zmusza.Lecz twoja odpowiedz swiadczy, ze na niektore przynajmniej argumenty nie potrafisz zareagowac merytorycznie.Juz potrafisz wyobrazic se sytuacje, w ktorej Rosjanom zabrania sie ROZMAWIANIA w swoim jezyku! Wiec narazie maja cieszyc sie, ze wymuszaja na nich tylko urzedowe PISANIE po-ukrainsku? Wogole nie jast dla mnie zrozumiale, dlaczego odmawia sie ruszczyznie praw jezyka oficjalnego? O jakim dazeniu do zachowania wieloetnicznosci to ma swiadczyc? Piszesz, ze "NIGDY" tego nie bylo?! Tego nie bylo przez ostatnie 15 lat!Czym ci sie nie podoba pojecie denacjonalizacja? Wynarodowienie? Mozesz zaproponowac inne, bardziej przystajace do sytuacji na Ukrainie? Mowisz, ze Ukraina jest / a raczej ma byc/ ukrainska w stopniu, jakim jest szkolnictwo? To znaczy,w rozwinieciu panujacego trendu, kompletnie?Chcesz raportow Rady Europy ? Watpie, czy zauwaza nawet powazniejsze gwalcenia praw czlowieka,jesli beda dotyczyc Rosjan. Nie od tego one sa!Nie chcesz merytorysznie rozpatrywac teze o narodowej ideologii ukrainskiej i jej opcji historycznej? Odmawiasz prawa otwarcie mowic, ze jest pelna bzdur, falsyfykatow i wymyslow, obrazliwych dla Rosjan /zreszta Polakow tez!/? Czekasz od Rosjan zrozumienia i tolerancji tego?Wierzysz, ze to mozliwe?A jak nie, to bedziesz opory temu poczytal "imperyalizmem"? Rozumiem, ze jestes w to wszystko bezposrednio zaangazowany.Lecz od twoich prob wytlumaczenia tego, co usprawidliwic sie nie da, wole mniej perfidna otwarta nienawisc Krassusa! Ona przynajmniej logicznie tlumaczy wszystko! Forum, mam nadzieje, jednak przeczytales. Jest wielce ciekawe. Odpowiedz Link Zgłoś
manny_ramirez Nafie 20.04.05, 20:02 a czy w Rosji ukrainski jest jezykiem oficjalnym? albo tatarski? lub kazakski?? Odpowiedz Link Zgłoś
naf-naf Re: Nafie 20.04.05, 21:22 W Tatarstanie Tatarski jest jezykiem panstwowym narowbi z rosyjskim. Paszporty moga byc wypelniane w tym jezyku. Kazakski? Nie wiem, co miales na mysli. Kozacy swego jezyka narazie nia maja. Sa Rosjanami. Kazachowie maja wlasne panstwo.Mniejszosci kazachskiej w Rosji nie odczuwa sie.Choc taki gubernator Tulejew jest tego wlasnie pochodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
naf-naf Re: Nafie 20.04.05, 21:27 A , i jedzcze o ukrainski?! To Ukraina posiada dobry kawal ziem rosyjskich, nie na odwrot.Choc tam, gdzie sa wieksze skupiska gasarbejterow z Ukrainy / pola naftowe/ i jest popyt na ukrainskie szkolnictwo, ono istnieje.Choc w wiekszosci jezdza bez dzieci, i akurat nie nacjonalisci... Odpowiedz Link Zgłoś
bazyliszek_i_jego_pies Re: drogi nafie 21.04.05, 01:05 ja nie wyobrażam sobie, że można zakazać mówić po rosyjsku - ja jedynie wyśmiałem twoje wyobrażenia, że tak może się stać. język rosyjski językiem urzędowym ? byłby to ciekawy eksperyment. bo chyba nie ma w Europie kraju, w którym język ojczysty 17-18% ludności jest językiem urzędowym? na Ukrainie Radzieckiej rzeczywiście rosyjski był językiem urzędowym, ale wspominanie tego i podawanie jako wzór dla zmiany obecnej sytuacji to strzelanie sobie przez Rosjan w stopę. efektem tego procesu, której nieodłącznym elementem była rusyfikacja za Breżniewa (zgodnie z pomysłem na zbudowanie nowego "sowieckiego" i rosyjskojęzycznego człowieka, którego można by jeszcze lepiej kontrolować) było to, że połowa Ukraińców nie mogła we własnym kraju kształcić swoich dzieci w rodzimym języku. z powodu braku wystarczającej liczby ukraińskich szkół podstawowych, średnich i uczelni wyższych. za Breżniewa tempo i zasięg ich likwidacji ustępowało jedynie stalinowskiej polityce lat 30. . kwestii ideologii i oficjalnej interpretacji historii to ja bym na twoim miejscu nie wyciągał - spójrz jak wygląda to w Rosji. tam mamy dopiero pełno wielkoruskiej mitologii, która stanowi obrazę dla wszystkich krajów podbitych kiedykolwiek przez Moskwę. liczba wymysłów wymyślanych przez Rosję na uzasadnienie swego podboju jest długa jak kolej transsyberyjska - od idei Trzeciego Rzymu do idei wyzwolenia ludu spod władzy "polskich panów". teraz na dodatek, po upadku ZSRR, zmieszało się to wszystko w piramidalną, ahistoryczną bzdurę - szkoda gadać... twoja znajomość sytuacji szkolnictwa, rynku mediów etc. na Ukrainie jak zwykle poraża. zawsze gdy schodzisz na temat Ukrainy zaczynasz lać wodę i powtarzać groźnie brzmiące i górnolotne słowa nie poparte wiedzą merytoryczną. dziesiątki, jeśli nie setki tysięcy Rosjan na Ukrainie doskonale funkcjonuje nie znając i nie używając języka ukraińskiego. nie używają go w urzędach, w pracy, na ulicy. korzystają z rosyjskich i rosyjskojęzycznych mediów, czytają rosyjskojęzyczne książki i oglądają filmy w wersji rosyjskojęzycznej (dystrybutorzy kinowi tez rzadko tłumaczą filmy na język ukraiński). natomiast idiotyczne jest oburzanie się, że dzieci Rosjan musza się uczyć w szkole OPRÓCZ swego rodzimego języka także języka oficjalnego państwa, którym posługuje się większość (niewielka, ale zawsze) społeczeństwa! jeśli mieszkasz w jakimś kraju, to znajomość języka tego kraju jest rzeczą oczywistą! tego mój drogi domaga się każde państwo na świecie i nie jest to żaden nacjonalizm... Ukraina nigdy nie wymagała natomiast znajomości języka ukraińskiego, by dostać obywatelstwo czy paszport (UWAGA! to, że tak napisałem, nie znaczy, że już widzę to oczami wyobraźni), czyli tego co Łotwa lub Estonia. i państwa te były mój drogi krytykowane za to zarówno przez UE, jak i Rade Europy. ta samo Rada Europy bardzo często ganiła Ukrainę za brak swobód demokratycznych, np. na rynku mediów - parę lat temu Ukraina była chyba o krok od zawieszenia, a może nawet tak się stało. ale prześladowanie Rosjan na Ukrainie to jest moskiewski pomysł, mający uzasadniać pchanie się w wewnętrzne sprawy Ukrainy pod pozorem troski o prawa miejscowych Rosjan. nie wiem czy wierzysz w to naprawdę, czy tylko udajesz, ale to już twój problem... i przestań na Boga używać terminów, których nie rozumiesz! sprawdź w słowniku co znaczy to słowo - tylko nie w takim starym radzieckim... w jednym się zgadzam - rzeczywiście, marcus jest lepszy ode mnie. z nim mógłbyś sobie podyskutować o Ukrainie. on chyba nie interesuje się tym krajem, więc pewnie łyknąłby te wszystkie głodne kawałki. i na koniec jeszcze parę refleksji osobistych. gdy mieszkałem na Zachodniej Ukrainie odczuwaliśmy z kolegą głód wiadomości sportowych. zaczęliśmy więc kupować rosyjskojęzyczny dziennik sportowy "Komanda" - żadnego innego, ukraińskiego także, nie było na rynku. gdy chciałem kupić sobie do domu jakąś fajną grę komputerową po ukraińsku obszedłem pół miasta by znaleźć coś interesującego. gdy po Sylwestrze oglądaliśmy na ciężkim kacu przez cały Nowy Rok filmy w TV to 5 na 6 tytułów było w wersji rosyjskojęzycznej. gdy państwowa telewizja nadawała relacje z meczów piłkarskich nie miała żadnych oporów przed zaproszeniem do współkomentowania np. Michajliczenki, który mówił wyłącznie po rosyjsku - i nikogo z moich ukraińskich kumpli, z którymi oglądaliśmy mecze to nie dziwiło i nie oburzało. pamiętam za to doskonale, że gdy w trolejbusie w Sewastopolu przy kupowaniu biletu odezwałem się po ukraińsku wstrętny rosyjski babsztyl wyjechał z tekstem żebym "mówił po ludzku"... Odpowiedz Link Zgłoś
kyle_broflovski Szwajcaria ma 4 oficjalne jezyki 21.04.05, 01:24 www.cia.gov/cia/publications/factbook/geos/sz.html www.eda.admin.ch/washington_emb/e/home/culedu/cultur/langua.html Odpowiedz Link Zgłoś
bazyliszek_i_jego_pies Re: Szwajcaria ma 4 oficjalne jezyki 21.04.05, 01:46 pudło - tymi czterema językami mówi jeden naród szwajcarski, który stanowi ponad 80% ludności. to właśnie głównie "z powodu" Szwajcarów upadła wyznawana kiedyś w nauce zasada, że wyznacznikiem narodowości jest język... Odpowiedz Link Zgłoś
kyle_broflovski Belgia ma tylko 3 jezyki 21.04.05, 01:30 www.cia.gov/cia/publications/factbook/geos/be.html Odpowiedz Link Zgłoś
bazyliszek_i_jego_pies Re: Belgia ma tylko 3 jezyki 21.04.05, 01:50 pudło po raz drugi - Belgia to kraj zamieszkany przez dwa narody i żaden z nich nie jest mniejszością, choć francuskojęzycznych Walonów jest mniej, około 33%. na dodatek oba języki nie są równorzędne w całym kraju, który jest podzielony na dwie strefy językowe: francuską i flamandzką. a do tego dochodzi jeszcze znajdujący się we Flamandii obszar Brukseli... Odpowiedz Link Zgłoś
bazyliszek_i_jego_pies Re: a co z Niemcami? 21.04.05, 02:17 mógłbyś napisac mniej enigmatycznie, bo na pytanie "a co z Niemcami?" można odpowiedzieć na różne sposoby. np. że są... Odpowiedz Link Zgłoś
kyle_broflovski Re: a co z Niemcami? 21.04.05, 02:40 z danych CIA: Languages: Definition Field Listing Dutch (official) 60%, French (official) 40%, German (official) less than 1%, legally bilingual (Dutch and French) ale po BMR w Iraku mozliwe ze agencja ma zle dane Odpowiedz Link Zgłoś
bazyliszek_i_jego_pies Re: a co z Niemcami? 21.04.05, 02:48 skoro mogli znaleźć język holenderski w Belgii, to mogli i trafic na BMR w Iraku... Odpowiedz Link Zgłoś
kyle_broflovski hiszpania 1 oficjalny,3 regionalne 21.04.05, 02:01 www.cia.gov/cia/publications/factbook/geos/sp.html Ruscy to pewnie element obcy, czy zasluguja na ukrainskie obywatelstwo? Odpowiedz Link Zgłoś
bazyliszek_i_jego_pies Re: hiszpania 1 oficjalny,3 regionalne 21.04.05, 02:24 bardzo słusznie zauważyłeś - regionalne... z tego co wiem, to wszyscy Rosjanie (ruscy to chyba po czesku) obywatele Ukraińskiej SRR z roku 1991 otrzymali obywatelstwo Ukrainy. jeśli chcieli... Odpowiedz Link Zgłoś
kyle_broflovski Re: hiszpania 1 oficjalny,3 regionalne 21.04.05, 02:46 to jakto z tymi Rosjanami na Ukrainie jaki maja status? sa czescia narodu czy sa ukrainska odmiana izraelskich Arabow? Odpowiedz Link Zgłoś
bazyliszek_i_jego_pies Re: hiszpania 1 oficjalny,3 regionalne 21.04.05, 02:53 konstytucja mówi dosłownie o "narodzie ukraińskim - obywatelach wszystkich narodowści". nie wiem co masz na myśli status narodu w państwie? Odpowiedz Link Zgłoś
kyle_broflovski Re: hiszpania 1 oficjalny,3 regionalne 21.04.05, 02:54 to brzmi dla mnie jak narod szwajcarski ktory jak wiemy mowi 4 jezykami Odpowiedz Link Zgłoś
bazyliszek_i_jego_pies Re: hiszpania 1 oficjalny,3 regionalne 21.04.05, 03:18 przecież nie chodzi o język. rzecz rozchodzi się o coś innego - Naród Ukrainy to naród polityczny, coś na wzór narodu francuskiego lub konstytucji RP - "my, Naród Polski - wszyscy obywatele Rzeczypospolitej". na Ukrainie zamiast wszystkich obywateli sa wszystkie narodowści, bo tak chcieli wówczas komuniści, najsilniejsza wtedy partia, na którą głosowali Rosjanie. pojęcie obywateli ich zdaniem nie dość podkreślało by zróżnicowanie narodowe Ukrainy. dobranoc. Odpowiedz Link Zgłoś
kyle_broflovski Luxemburg to juz dziwactwo 21.04.05, 02:04 www.cia.gov/cia/publications/factbook/geos/lu.html Odpowiedz Link Zgłoś
kyle_broflovski Malta- ekstrawagancja 21.04.05, 02:06 www.cia.gov/cia/publications/factbook/geos/mt.html#People Odpowiedz Link Zgłoś
kyle_broflovski watykan - wierza Babel 21.04.05, 02:09 www.cia.gov/cia/publications/factbook/geos/vt.html Odpowiedz Link Zgłoś
kyle_broflovski Cypr tez dziwactwo choc tamTurkow 18% 21.04.05, 02:12 www.cia.gov/cia/publications/factbook/geos/cy.html Odpowiedz Link Zgłoś
bazyliszek_i_jego_pies Cypr to faktycznie dziwactwo 21.04.05, 02:28 grecko-turecki Cypr istnieje od lat wyłącznie na papierze. jesli to ma być przykład na rozwiązywanie jakichkolwiek problemów narodowościowych... Odpowiedz Link Zgłoś
manny_ramirez Re: Cypr tez dziwactwo choc tamTurkow 18% 21.04.05, 21:59 h=kyle na Ukrainie rosyjski powienien byc drugim jezykiem ale nie pierwszym podstawowym? czu oprocz dawnych kolonii znasz przypadek gdzie jezyk mniejszosci jezt oficjalnym podstawowym jezykiem panstwa?? Odpowiedz Link Zgłoś
naf-naf Re: Cypr tez dziwactwo choc tamTurkow 18% 21.04.05, 22:08 Jesli wspomniales o kolonializmie, zauwaz, ze traktowanie przez rzad ukrainski wschodnich regionow kraju staje sie coraz blizsze tego wzorca! Kulturalnie ciarpia na uscisk kulturowy , jezykowy i coraz wiekszy religijny na rzecz wzorcow, importowanych ze "slusznej" zachodniej czesci kraju, stanowiaca uprzewiliowana wiekszosc ludnosci.Ekonomicznie tamta czesc, gospodarczo slaba i tradycyjnir nedzna, utrzymuja, porodukujac wieksza cesc PKB. bedac wyzyskiwani w celu tez finansowania wspomnianego uscisku!innym zrodlem finansowania tak zrecznej polityki, jest reeksport surowcow z Rosji, dotychczas kupowanych o polowe swej medzynarodowej ceny! Wiec Rosja finansuje wynarodowienie Rosjan! Odpowiedz Link Zgłoś
bazyliszek_i_jego_pies Re: Cypr tez dziwactwo choc tamTurkow 18% 21.04.05, 23:01 kolonizacja wschodniej Ukrainy? ucisk kulturowy i językowy Rosjan na wschodniej Ukrainie? człowieku, skąd ty te bzdurne informacje bierzesz, z tego portalu Janukowycza? opisany przeze mnie w jednym z powyższych postów przypadek Rosjan, którzy 24h na dobę, 7 dni w tygodniu i 12 m-cy w roku posługują się rosyjskim i nawet nie znają ukraińskiego to własnie te regiony. i jakiż to cierpią ucisk religijny? zwłaszcza, że sa to najbardziej zsowietyzowane i zlaicyzowane tereny na Ukrainie. Odpowiedz Link Zgłoś
naf-naf Re: Cypr tez dziwactwo choc tamTurkow 18% 21.04.05, 23:15 Pisze o tendencjach i nastrojach. Troche na wyrost.Jak mogles zauwazuc, chodzi mi tez o zasady i prawo.Rywalizacja kosciolow przy okreslonych preferencjach rzadu jest dosc oczywista. Odpowiedz Link Zgłoś
kyle_broflovski Finlandia to patologiczny przypadek 21.04.05, 02:16 www.cia.gov/cia/publications/factbook/geos/fi.html Odpowiedz Link Zgłoś
bazyliszek_i_jego_pies sumując 21.04.05, 02:43 analogię pomiędzy Ukrainą a Luksemburgiem i Watykanem musisz chyba dokładniej wyjaśnić. Maltańczycy i Finowie rzeczywiście postanowili zachować jako języki urzędowe angielski i szwedzki. na Malcie się nie znam. Finowie natomiast języka szwedzkiego się nie obawiają, bo stanowią około 95% mieszkańców kraju i wszyscy znają swój język ojczysty. to w ogóle naród spokojny, który nam Polakom może być ciężko zrozumieć. pozostawili np. po okresie Imperium Rosyjskiego pomniki carów, gdy my rozbieraliśmy cerkiew na dzisiejszym placu Piłsudskiego... Odpowiedz Link Zgłoś
kyle_broflovski Re: sumując 21.04.05, 02:49 czy mam to rozumiez ze ukraincy Rosian (17%) sie boja i nie chca dlatego by Rosyjski mial status oficjalny? z innej beczki, ktora godzina u ciebie? Odpowiedz Link Zgłoś
bazyliszek_i_jego_pies Re: sumując 21.04.05, 03:10 istnieje wśród Ukraińców, głównie tych z Zachodu, obawa, że nadanie rosyjskiemu statusu oficjalnego języka państwowego będzie zagrożeniem dla języka ukraińskiego. rosyjski dominuje dziś na pewno na rynku gazet, filmów i gier komputerowych. równiez większość książek sprzedawanych na Ukrainie to pozycje rosyjskojęzyczne. procent rosyjskich rozgłośni radiowych i telewizyjnych (włącznie z lokalnymi) jest mi nieznany, pewnie coś około pół na pół. oczywiście nie ma już mowy o najgorszym wariancie białoruskim, ale znowu wprowadzenie rosyjskiego jako języka oficjalnego odwróci tendencję powrotu Ukraińców do języka ojczystego. coś koło 75% obywateli Ukrainy uznaje własnie ukraiński za język ojczysty, ale z różnych przyczyn, zarówno politycznych (rusyfikacja za czasów ZSRR) jak i kulturowych (do tego przyczynia się to wszystko co opisałem powyżej i w paru innych postach), na co dzień w pracy, domu i na ulicy używanie języka rosyjskiego deklaruje 55%, czyli 20% mniej. ta różnica wciąż się zmniejszała latami, no i teraz niektórzy się boją, że znowu zacznie rosnąć. uważa się, że rzady Ukrainy, włącznie z tym obecnym, nie zrobiły nic by wspomóc rozwój języka ukraińskiego i jest w tym sporo racji. wystarczy wspomniec o wysokich podatkach wydawnictw, przez co przegrywają z tanimi książkami z Rosji. jest jeszcze wiele innych aspektów, a całóść jest cholernie skomplikowana. poniewaz zas jest ta godzina, co na portalu GW ide spać... Odpowiedz Link Zgłoś
kyle_broflovski Irlandia - dobry wzorzec 21.04.05, 02:38 en.wikipedia.org/wiki/Irish_language mozna by za pomoca demokratycznych instytucji wymusic na Rosyjskiej Federacji obowiazkowe naucznie starocerkiewnego Odpowiedz Link Zgłoś
manny_ramirez Re: Irlandia - dobry wzorzec 21.04.05, 21:59 Irlandia to byla kolonia Odpowiedz Link Zgłoś
naf-naf Re: drogi nafie 20.04.05, 18:09 Ze swojej strony jestem zdziwoeny brakiem zrozumienia tego o co w rzeczywistoaci chodzi wladzom na Ukrainie. Jezyk Rosyjski JUZ jest wyparty z obiegu urzedowego.Szkolnictwo JUZ jest w duzej mierze ukrainskie, wiec dla dzieci wielu Rosjan wlasny jezyk stopniowo robi sie obcym. Rosjanie JUZ sa oglaszane 5 kolumna.JUZ sa propozycje calkowitego wynarodowienia Rosjan.Aymosfera ideologiczna w kraju JUZ pobudza wielu Rosjan deklarowac sie Ukraincami dla swietego spokoju. W Ukrainie, podporzadkowanej Zachodowi Rosjanie beda odbierane jak element z zalozenia nielojalny,ze wszystkimi tego nastepstwami.Przy tym im nie mozna nawet zarzucic ,ze sa elementem naplywowym.Tam gdzie sa wiekszoscia sa niewatpliwie ludnoscia rdzenna.Czemu Rosjanie maja to tolerowac,czemu maja korzystac z obcego/ i zochydzanego przez przymus uzycia/ jezyka w urzedach? Czemu maja przypatrywac sie biernie, jak ich dzieci traca znajomosc ojczystego jezyka? I sa wychowywane w ideologii, Rosji ostentacyjnie wrogiej?I pewnie nie bada mieli mozliwosci wyzszego szkolnictwa w ojczystym jezyku?Czemu maja tolerowac panstwo,odmawiajacego im prawa do minimalnej autonomii,deklarujacego w ten sposob chec ich marginalizacji lub wynarodowienia? I dlaczego ma im byc zakazane utworzenie wlasnego panstwa, gdzie ich prawa beda przestrzegane? Podany wczesniej link dotyczyl nie tyle tytulowego artykulu, ile forum na jego temat.To daje odczuc rzeczywiste napiecie wokol tych spraw. Odpowiedz Link Zgłoś
naf-naf Re: drogi nafie 20.04.05, 18:09 Ze swojej strony jestem zdziwoeny brakiem zrozumienia tego o co w rzeczywistoaci chodzi wladzom na Ukrainie. Jezyk Rosyjski JUZ jest wyparty z obiegu urzedowego.Szkolnictwo JUZ jest w duzej mierze ukrainskie, wiec dla dzieci wielu Rosjan wlasny jezyk stopniowo robi sie obcym. Rosjanie JUZ sa oglaszane 5 kolumna.JUZ sa propozycje calkowitego wynarodowienia Rosjan.Aymosfera ideologiczna w kraju JUZ pobudza wielu Rosjan deklarowac sie Ukraincami dla swietego spokoju. W Ukrainie, podporzadkowanej Zachodowi Rosjanie beda odbierane jak element z zalozenia nielojalny,ze wszystkimi tego nastepstwami.Przy tym im nie mozna nawet zarzucic ,ze sa elementem naplywowym.Tam gdzie sa wiekszoscia sa niewatpliwie ludnoscia rdzenna.Czemu Rosjanie maja to tolerowac,czemu maja korzystac z obcego/ i zochydzanego przez przymus uzycia/ jezyka w urzedach? Czemu maja przypatrywac sie biernie, jak ich dzieci traca znajomosc ojczystego jezyka? I sa wychowywane w ideologii, Rosji ostentacyjnie wrogiej?I pewnie nie bada mieli mozliwosci wyzszego szkolnictwa w ojczystym jezyku?Czemu maja tolerowac panstwo,odmawiajacego im prawa do minimalnej autonomii,deklarujacego w ten sposob chec ich marginalizacji lub wynarodowienia? I dlaczego ma im byc zakazane utworzenie wlasnego panstwa, gdzie ich prawa beda przestrzegane? Podany wczesniej link dotyczyl nie tyle tytulowego artykulu, ile forum na jego temat. Daje odczuc rzeczywiste napiecie wokol tych spraw. Odpowiedz Link Zgłoś
naf-naf Re: drogi nafie 20.04.05, 18:09 Ze swojej strony jestem zdziwoeny brakiem zrozumienia tego o co w rzeczywistoaci chodzi wladzom na Ukrainie. Jezyk Rosyjski JUZ jest wyparty z obiegu urzedowego.Szkolnictwo JUZ jest w duzej mierze ukrainskie, wiec dla dzieci wielu Rosjan wlasny jezyk stopniowo robi sie obcym. Rosjanie JUZ sa oglaszane 5 kolumna.JUZ sa propozycje calkowitego wynarodowienia Rosjan.Aymosfera ideologiczna w kraju JUZ pobudza wielu Rosjan deklarowac sie Ukraincami dla swietego spokoju. W Ukrainie, podporzadkowanej Zachodowi Rosjanie beda odbierane jak element z zalozenia nielojalny,ze wszystkimi tego nastepstwami.Przy tym im nie mozna nawet zarzucic ,ze sa elementem naplywowym.Tam gdzie sa wiekszoscia sa niewatpliwie ludnoscia rdzenna.Czemu Rosjanie maja to tolerowac,czemu maja korzystac z obcego/ i zochydzanego przez przymus uzycia/ jezyka w urzedach? Czemu maja przypatrywac sie biernie, jak ich dzieci traca znajomosc ojczystego jezyka? I sa wychowywane w ideologii, Rosji ostentacyjnie wrogiej?I pewnie nie bada mieli mozliwosci wyzszego szkolnictwa w ojczystym jezyku?Czemu maja tolerowac panstwo,odmawiajacego im prawa do minimalnej autonomii,deklarujacego w ten sposob chec ich marginalizacji lub wynarodowienia? I dlaczego ma im byc zakazane utworzenie wlasnego panstwa, gdzie ich prawa beda przestrzegane? Podany wczesniej link dotyczyl nie tyle tytulowego artykulu, ile forum na jego temat. Daje odczuc rzeczywiste napiecie wokol tych spraw. Odpowiedz Link Zgłoś
kyle_broflovski Re: do nafa, kyle i innych ciekawych Rosji 20.04.05, 01:07 Rosja wzorem zachodu i trzeba przyznac ze zaczyna sie uczyc coraz szybciej i lepiej tez troszczy sie o swiat troska ta jest oczywiscie duzo mniejsza niz np troska usa ktore to dzwigaja na swych barkach caly swiat wystarczy porownac wydatki na zbrojenia czy tez liczbe baz poza krajem macierzystym. rozpad sowiety i reformy za rada zachodu zrujnowaly soro z i tak nie najlepszego systemu. byc moze 20% zycia w sowiecie krecilo sie wokol wody nic w tym strasznego na zachodzie produkuje sie tysiace razy wiecej innych rzeczy bez ktorych mozna zyc. malo w procesie u zachodnienia rosji niewykupiono. bieda z malym przyrostem niewiele ma wspolnego www.globalgeografia.com/world/birth_rate.htm te zielone kraje (afryka ameryka poludniowa azja )z linku to jedne z najbiedniejszych krajow. wagony paierowego pieniadza (inwestycje) niewiele zmienia poza oczywiscie wlascicielem (w kosmos polecieli i tak pierwsi bez pomocy zachodu). poniewaz wiek XXI bedzie wiekiem surowcow (doplyw kasy) przestan plakac nad losem Rosji i daj im troche czasu, Rosjanie zaczna sie mnozyc. Odpowiedz Link Zgłoś
bazyliszek_i_jego_pies Re: do nafa, kyle i innych ciekawych Rosji 20.04.05, 02:55 oczywiście, że USA utrzymują od cholery baz na świecie i wydają gigantyczne pieniądze na zbrojenia. i jeśli Rosja chce może się ścigać z Ameryką. za czasów ZSRR zakończyło się to totalnym upadkiem państwa, ale może tym razem się uda? poziom biedy z przyrostem naturalnym nie ma wiele wspólnego, za to w Rosji poziom biedy odziedziczonej po ZSRR ma duzo wspólnego ze spadkiem liczby ludności. i nie widać pomysłów by temu zapobiec. Sowieci rzeczywiście polecieli jako pierwsi w kosmos. zbudowali tez pierwszy lodołamacz o napędzie atomowym, kanał białomorski i mnóstwo elektrowni atomowych, z których w zaledwie jednej eksplodował reaktor. mieli też najwyższą w świecie liczbę nastolatków-alkoholików, wydawali gigantyczne pieniądze na import zboża (46 mln. ton zboża zakupionych w latach 1981-1982!) i zajmowali ostatnie miejsce na świcie z krajów uprzemysłowionych pod wzgledem papieru zużytego na druk gazet i czasopism. Odpowiedz Link Zgłoś
kyle_broflovski Re: do nafa, kyle i innych ciekawych Rosji 20.04.05, 03:20 sprawa przyrostu ma wiecej doczynienia z sprawami kulturowymi jezeli z bieda to w wiekszosci przypadkow im wieksza bieda tym wiekszy przyrost jak to wyglada dla przykladu w USA www.paho.org/english/sha/prflusa.htm roznie zaleznie od grupy etnicznej i dochodu kazdy kraj ma swoje specyficzne problemy. w usa sporo dzieci nie zna ojcow. wychowuje ich czesto TV. w stanach drukuje sie sporo szmiry. opieka lekarska edukacja dla roznych ludzi na roznym poziomie za skutkami czasem przekomicznymi. wiele rzeczy sie na to zlozylo w Stanach ostatnia wojna na tz. main land w 1812 Rosja miala sporo wojen + rewolucje wedle ideologi zaimportowanej z zachodu. mozna ruskich nie lubic, sprawa gustu, trudno jedna przeoczyc fakt istnienia Rosji. najlepiej zajac sie swoim podworkiem bo to wazniejsze bo tu sie zyje i teraz, a Ruscy zatroszcza sie sami o siebie wlacznie z przyrostem. jak sie o nich ktos martwi niech zrobi zbiorke na viagre dla nich co do baz i ich innych ekstorwagandzkich wydatkow coz robia to co inni tylko w mniejszej skali w skali ktora wedlug ich opini jest odpowiednia. Odpowiedz Link Zgłoś
manny_ramirez Re: do nafa, kyle i innych ciekawych Rosji 20.04.05, 14:40 sprawa przyrostu tak, sprawa wysokiego wskaznika umieralnosci niemowlakow nie Odpowiedz Link Zgłoś
borrka1 Re: do nafa, kyle i innych ciekawych Rosji 21.04.05, 09:59 bazyliszek_i_jego_pies napisał: > mój drogi - gdyby tylko Rosja chciała decydować wyłącznie o własnym losie. > tymczasem Rosja chce decydowac o losie Białorusinów, Gruzinów, Ukraińców. Bo to jest wazne dla panstwa chcacego grac wazna role w swiecie,duzego panstwa,tak jest w calym swiecie,osiaga sie to roznymi drogami,poprzez kontrole militarna,gospodarcza itp.,inaczej bedzie malym panstewkiem! > > zmiany demograficzne i plagi społeczne nie sa niczym nowym w Rosji. na poczatku > > lat 80. były lata, w których 20% dochodów państwa stanowiły dochody z produkcji > > i sprzedaży alkoholu. Za to sytuacja demograficzna byla swietna,ludzie przed je..iem nie mysleli o tym czym wykarmic dziecko ktore moze byc poczete!Dzisiaj i sksu sie odechciewa jak pomyslisz ze nie wiesz czy jutro nie stracisz pracy!To miedzy innymi jest przyczyna demograficznej katastrofy zachodu. Zachód nie ma tu nic do rzeczy... > > Rosja wyszła z komunizmu jako kraj kompletnie zniszczony. kraj, który > potrzebuje gigantycznych inwestycji, większych niż inne kraje demoludów, w > podstawowe instytucje - służba zdrowia, milicja, armia, administracja > publiczna, etc. Chcesz powiedziec ze Polska uporala sie z tym problemami? mozliwości Rosji są ograniczone, bo chociaż ma wiele bogactw, > to skala potrzeb jest ogromna. Ogrom bogactwa przewyzsza orom potrzeb,kwestia w sprawnosci ich wykorzstania,a w tym postepy sa w Rosji,nie widza to ci ktorzy operuja starymi danymi podpartymi rusofobia! mozna inwestować w zbrojenia, budować nowe > rakiety, finansować bazy w Gruzji czy Nadniestrze (to jest właśnie złudzenie > mocarstwowości), ale wtedy zabraknie na rzeczy, które potrzebne są do > powstrzymania wymierania narodu. nie da się prowadzić "amerykańskiej" polityki > z PKB na głowę mieszkańca na poziomie Malezji, Meksyku czy Botswany! A co na to lekarz? Odpowiedz Link Zgłoś
bazyliszek_i_jego_pies Re: do nafa, kyle i innych ciekawych Rosji 21.04.05, 18:34 Rosji zwyczajnie nie stać dziś na poltykę jaką uprawia. próbuje ścigać się w mocarstwowości z USA. za czasów ZSRR się nie udało - może teraz? pomijam juz fakt, że ostatnie kilkadziesiąt lat zależności od Moskwy było dla krajów okreslanych dziś przez Moskwę mianem "bliskiej zagranicy" katastrofą... Rosja wymiera. bazy wojskowe w Nadniestrzu, Gruzji oraz nowe rakiety balistyczne nie powstrzymają tego. nie powstrzymają nawet fatalnej sytuacji obecnych sił zbrojnych. Rosja na dodatek się sypie. 2 czy 3 lata temu powstała w Rosji analiza, która ostrzega przed katastrofą infrastruktury kraju - wodociągów, gazociągów etc., które powstały w ZSRR i których stan jest fatalny. polska policja czy wojsko są w o wiele lepszym stanie niż te same służby w Rosji - pod względem standardów dowodzenia, sprawności działania, korupcji etc. w polskiej armii żołnierze nie głodują i nie popełniają samobóstw na "rosyjską skalę". przyczyną zmniejszenia liczby urodzeń na Zachodzie jest to, że ludzie boją się utraty pracy? hahaha, większą bzdurę trudno wymyśleć. to ty nie wiesz dziecko, że najbardziej ludzie mnożą się w krajach najbiedniejszych? Rosja wymiera przez choroby i plagi społeczne - alkoholoizm, AIDS i inne choroby cywilizacyjne, z którymi radzi sobie o wiele gorzej niż kraje Europy Środkowej (o UE nawet nie ma co wspominać) i jeszcze wskaźnik GDP per capita (dane za rok 2003): 84. Malaysia $ 9,000 85. Mexico $ 9,000 86. Russia $ 8,900 87. Botswana $ 8,800 88. Saint Kitts and Nevis $ 8,800 życzę dalszego wesołego życia w świecie fantazji o Wielkiej Rosji... Odpowiedz Link Zgłoś
kyle_broflovski Re: do nafa, kyle i innych ciekawych Rosji 21.04.05, 18:49 lista GDP mocarstw www.cia.gov/cia/publications/factbook/rankorder/2004rank.html Odpowiedz Link Zgłoś
j-k DANE PRZEKLAMANE 21.04.05, 19:07 kazdy "bywajacy" w roznych krajach wie, ze np. w Niemczech zyje sie lepiej, niz w Austrii, czy wielkiej Brytanii... w Polsce zyje sie lepiej, niz na Litwie. sa to zbiorcze analizy, zawierajace 100 punktow odniesienia, ktorych "waga gatunkowa" mija sie z realiami. Odpowiedz Link Zgłoś
kyle_broflovski Re: DANE PRZEKLAMANE 21.04.05, 19:30 wiem , wiem to tylko po to by pokazac jak mozna manipulowac liczbami takie Bermuda czy San Marino jawi sie mocarstwem w porownaniu z rosja Odpowiedz Link Zgłoś
bazyliszek_i_jego_pies Re: DANE PRZEKLAMANE 21.04.05, 21:13 porównanie Rosji do San Marion jest bez sensu, podobnie jak do Botswany. inna skala problemów za to na tle Meksyku widac jakim mocarstwem jest Rosja. tylko, że w Meksyku ludzie żyją dłuzej, choć wskaźnik umieralności niemowląt jest wyższy o 25%. no i mniej ludzi w Meksyku zyje poniżej granicy ubóstwa - 27%, przy 40% w Rosji. ale za to mają broń atomową. Odpowiedz Link Zgłoś
manny_ramirez Re: DANE PRZEKLAMANE 21.04.05, 22:01 daj ten link tomsonowi jak znowuz bedzie plakal nad losem Meksykanow:)) Odpowiedz Link Zgłoś
j-k tak na luzie... 21.04.05, 22:05 w pewnym artykule, pisanym 11 lat temu, wspomnialem... ze Rosja, to bedzie taka Brazylia 21.go wieku... (tylko ze z bronia atomowa...) popraw mnie, jesli sie mylilem Buenas noches (przepraszam, ze po hiszpansku, nie znam portugalskiego) Odpowiedz Link Zgłoś
naf-naf Re: DANE PRZEKLAMANE 21.04.05, 22:19 statystyki wciaz masz przestarzale.a i tak jest to konsekwencja polityki przez zachod wymuszonej i dotychczas podtrzymywanej.A co do atomu, czy przez radosc z rosyjskich problemow chcesz przekonac, ze juz zrobil sie zbedny? Chcesz, by od Rosjan rzeczywiscie juz nie zalezalo nic? W tym zaprowadzenie porzadku u siebie? Wszystko sie wyklarowalo, i czy warto udawac zatroskanie?Ciesz sie, nie krepuj...Poki masz podstawy! Odpowiedz Link Zgłoś
j-k naf, nie wiem do kogo to bylo... 21.04.05, 22:23 bo jesli do mnie, to ja juz wiele razy Ci pisalem, ze Rosja na wspolpracy ze Stanami Zjednoczonymi Ameryki najlepiej wyjdzie... po prostu oba te kraje nie maja zadnych (waznych) przeciwstawnych interesow. dobroj noczi. Odpowiedz Link Zgłoś
naf-naf Re: naf, nie wiem do kogo to bylo... 21.04.05, 22:51 Dziekuje za reakcje, choc dyskutuje z Bazykliszkem.Po pewnych posunieciach, wszelka wspolpraca, lakby nie wydawala sie korzystna bedzie psychologocznie uniemozliwiona.Swiadomosc zagrozenia tez bedzie Rosji pomocna. By skonczyc nareszcie z ta "uczta w czasie plagi".I zabrac sie za porzadki. Odpowiedz Link Zgłoś
naf-naf Re: do Bazyliszka. 21.04.05, 21:24 Zaryzykuje jeszcze jednego wtracenia sie, choc coraz bardziej topnieje mi nadzieja na jakiekolwiek zrozumienie. Napisales, ze rownouprawnienie jezykowe zagraza ukrainskiemu? To doskonale uzasadnienie w przypadku kazdej dyskryminacji! Jej przedmiot zawsze"zagraza", wiec od niego trzeba "bronic sie". Juz to tylko zaklada logike gwaltu, walki, konfliktu.Uzasadniasz to przez domnienana "rusyfikacje" i dazenie do skorygowania jej wynikow? Ten dowod jest chybiony dlatego chociazby, ze rozmawiamy teraz o prawach Rosjan w miejscach ich stalego zamieszkania i przewagi ilosciowej.Choc ten argument o "rusyfikacji" zasluguje tez bardziej merytorycznego rozpatrzenia.Jezyk ukrainski , jak jezyk literaturnu dopiero sie ksztaltowal w czesie, kiedy rosyjski byl niekwestioniwanym jezykiem duzych miast i ich kultury.Ukrainski byl /i jest lansowany/ przez "narodowo-swiadoma" inteligencje i elity, ktore nawet teraz ,nie mowiac juz o przeszlosci, stanowia agresywna MNIEJSZOSC, ktore maja ambicje uksztaltowac wedle swoich upodoban bierna WIEKSZOSC. Przewaga rosyjskiego powstala w sposob naturalny i samorzutny. I choc nie mozna negowac pewnych posuniec wladz Rosji i ZSRR, nie przekonuje mnie to do pogladu, ze sytuacja jezykowa jest konsekwencja gwaltu i przymusu.Tak masowe procesy nie moga byc wynikiem sztucznych zabiegow.Masowe przejscie na rosyjski z gwary chlopskiej /wcale nie literaturnego ukrainskiego/ mozna wytlumaczyc tym, ze to bylo procesem naturalnym ,samorzutnym i dobrowolnym-procesem przejecia przez masy chlopskie kultury miasta wraz z jego jezykiem w trakcie URBANIZACJI. Ostatnia jej wieksza fala miala miejsce za Brezniewa wlasnie. Piszesz, ze na Ukrainie sa rosyjkojezyczne gazety, ksiazki, plyty, gry komputerowe? Tak, zabronic wszystkiego naraz byloby problematyczne! Mi chodzi wylacznie o tendencje,o odbior tego jak "zagrozenia", chec ograniczenia i w perspektywie wyparcia tego.Ja nie wierze w skutecznosc tych zabiegow i nie boje sie za jezyk rosyjski.Natomias na poleconym przeze mnie forum mozna zobaczyc skutki tych usilowan dla poszczegolnych mieszkancow Ukrainy.Sadzac po stylistyce, wypowiadaja sie tam inteligentni ludzie, lecg JUZ kompletni analfabeci! Za te 15 lat zdazyli stracic jedna z podstawowych cech ludzi kulturalnych!Sa tez tam swiadectwa o przepisywaniu sie rdzennych Rosjan Ukraincami dla zabiespieczenia na przyszlosc.Czy nie sluzy to kolejnym swiadectwem panujacej w kraju atmosfery, juz niedalekiej psychologicznego /narazie/ terroru.Pozostaje wobec tego przy swoich watpliwosciach co do uczciwosci ukrainskiej statytyki, do ktorej masz takie zamilowanie!Nie jest uczciwsza od radzieckiej.Odwrotnie.Innym ciekawym watliem tantego forum jest proponowane przestawienie ukrainskiego na pisownie lacinska.Demonstruje to tak "szacunek" do wlasnej historii i kultury, jak tez i dazenie do dalszego wyobcowania duzej czesci ludnosci przez sztuczne potegowanie roznic kulturowych. Dales do zrozumienia, ze Rosjanie na Ukrainie nie maja prawa domagac sie traktowania siebie narowni z Walonami w Belgii lub Szwedami w Finlandii.Wlasnie dlatego, ze jest ich ZBYT DUZO! Ciekawe rozumowanie! Jak kogo jest wiecej, upowaznia to do ogaraniczenia jego praw, bo "zagraza"! Czy nie jest to otwartym przyznaniem sie to do usprawiedliwienia zamiarow wynarodowienia DUZEJ CZESCI Rosjan, skoro sugeruje sie powziecie celu spowodowania tego BY ICH STALO MNIEJ? Wspomniales o pojeciu "narod polityczny".Nie mowiac juz o tym, ze dotychczas bylo to raczej poboznym zyczeniem, czy powaznie utrzymujesz , ze powyzsze rzeczywiscie sprzyja takiego "narodu" ksztaltowanie? To dziwne rozumowanie! Zwykle dyskryminowany kontyngent, badz to murzyni z RPA lub "aliens" w Baltii,sa z zalozenia z "narodu politycznego" wylaczani. Dyskryminacja jak sposob takiego "narodu" utworzenia- to wynalazek ukrainski! Wiec nie zdolales mnie przekonac, ze na Ukrainie dazy sie do czegos innego, niz wzmocnienie przez gwalt nie przystajacego do sytuacji narodowosciowej unitarnego panstwa monoetnicznego przez "przeksztalcenie" samoswiadomosci mieszkancow nieslusznego pochodzenia. Teraz ,na zakonczenie. Pisze to wszystko w smutnej swiadomosci zupelnej jalowosci swego wysilku.Nawolywanie do rownego i sprawiedliwego traktowania Rosjan sa na tym forum powodem wylacznie do szyderstw.Proby uprzedzenia o mozliwych skutkach tego stosunku sa tu odbierane jak pogrozki, wywolujac tylko kolejne strumienie obelg.Przyjete tu jest urawiedliwiac sie przez domniemane i rzeczywiste braki i wystepki Rosji i Rosjan. Chodzi wiec o zadze kary i zemsty.Rozumiem to i przyjmuje. Nie aprobuje tylko odwolanie sie do jakichkolwiek "wartosci", "prawa" i "sprawiedliwosci", kiedy chodzi wylacznie o sile. Chec silowego wykorzystania czasowej slabosci Rosji.Uzasadnianej przez rozne budujace statystyki, dowadzace jej liczne problemy.Wobec tego uniewazniaja sie tez wszelkie zarzuty pod adresem Rosji, skoro domaga sie d tegoz, co Rosji, slusznie lub nie, zarzuca sie w przeszlosci..Chodzi wiec o swiadome dazenie do wrogosci i konfliktu.Troche smiesznie wygladaja wobec tego zadania jakichkolwiek prosb o wybaczenie wysuwanych pod adresem Rosjan.Zreszta, wysuwane sa wcale nie w celu uzyskania przeprosin/starczy, mam nadzieje,zrozumiec,ze w tych warunkach robia sie niedorzecznoscia/, lecz w celu podbudowania wlasnej nienawisci. Odpowiedz Link Zgłoś
bladatwarz Sprawdzamy znajomosc cyrylicy? 21.04.05, 02:50 Ja saszla z uma! Wsio w pieriod! A ten artykul to niby co ma znaczyc w szerszym kontekscie, bo ja nie ponimaju, ze niby co? Odpowiedz Link Zgłoś