09.05.05, 17:46
Podaj bibliografie co do tematu,jak Rosjanie Polkom flaki bagnetami
wypruwali.-Tak napisales?
Obserwuj wątek
    • 1ja Re: Meerkat!+ 10.05.05, 00:37
      Meerkat-odezwij sie.
      • abe_ltd Re: Meerkat!+ 10.05.05, 00:39
        Meerkat nie ma zadnej bibliografii. On to tak... intuicyjnie wie ;)
        • 1ja Re: Meerkat!+ 10.05.05, 00:47
          No,powiedz sama:Jak takie bzdury mozna plesc?
          Jak corka?
          Biega?
          • abe_ltd Re: Meerkat!+ 10.05.05, 00:52
            Nie wiem skad ludzie biora takie fikcyjne historyjki. Nawet na zdrowa logike
            jakby to wziac, to zastanowic by sie trzeba jaki bylby w tym cel takiego
            zolnierza Rosyjskiego (ktory mial rece pelne roboty gnajac do Berlina) aby komu
            jak komu ale Polkom flaki wypruwac. Przeciez oni wszyscy musieliby byc jakimis
            Hannibalami, a przeciez statystycznie ilu sadystycznych masowych mordercow
            przypada na kazdy milion normalnego spoleczenstwa? Dwoch, jeden?...

Coreczka i biega, i skacze i robi fikolki :DDDD
            A w Szwecji wiosna juz?
            • 1ja Re: Meerkat!+ 10.05.05, 01:07
              Wiosna powoli wchodzi w pelnie-jeszcze zimno.
              Ale juz zbliza sie -widac-szwedzkie lato.
              Czesto tutaj sie pisze o pieknym szwedzkim lecie.
              Musze przyznac,ze maja racje.

Pamietam pierwsze kroki mojej.
              • abe_ltd Re: Meerkat!+ 10.05.05, 23:21
                > Pamietam pierwsze kroki mojej.
                Tego sie chyba nigdy nie zapomina.
                pzdrw
                abe
    • yann17 Re: Meerkat!+ 10.05.05, 18:40
      dostał mail'a od swojej redakcyjnej koleżanki z Voice of America - Margaret G.
      Oni tam mają wszystkie materiały jakich Meerkat potrzebuje, aby uzasadnić nawet
      najbardziej absurdalną teze.
      • meerkat1 Masz swieta racje, <yann> 10.05.05, 19:17
        Twojej matce nie wyproli.
        No i stad mamy przyjemnosc cieszyc sie twoim towarzystwem na forum!

P.S. nie kochani! Uczyc to sie SAMI musicie.

W szkole sredniej to materialy zbiera sie juz SAMODZIELNIE. :-)

A poza tym, nie uczyli was podstawowej zasady prawnej, ze dowodow musi
        dostarczyc ten, ktory jakas teze czy informacje kwestionuje?

Jesli to nieprawda co napisalem- to przedstawcie DOWODY! :-)))))))))))))))))))
        • yann17 Re: Masz swieta racje, <yann> 10.05.05, 19:41
          meerkat1 napisał:

> dostarczyc ten, ktory jakas teze czy informacje kwestionuje?

obowiązek dowodu w postepowaniu sądowym ( jeśli mówimy o zasadzie prawnej)
          dotyczy zarzutu stawianego drugiej stronie ( w prawie nie ma takich kategorii
          jak teza czy informacja), a ciężar dowodu spoczywa na osobie ( podmiocie)
          wywodzacym z tego faktu skutki prawne. Przy braku dowodów lub dowodach
          budzacych wątpliwość stosuję się "swiętą" zasade domniemania niewinności,

stosując analogię do sytuacji prawnej: postawiłeś tezę - udowodnij ją!!!!!
          bo inaczej będziesz niewiarygodny, jeżeli jest to prawda z dowodem nie bedzie
          zadnego problemu
          • i-love-2-bike Re: Masz swieta racje, <yann> 10.05.05, 19:43
            yann17 napisał:

> meerkat1 napisał:
            >
            > A poza tym, nie uczyli was podstawowej zasady prawnej, ze dowodow musi
            > > dostarczyc ten, ktory jakas teze czy informacje kwestionuje?
            >
            > obowiązek dowodu w postepowaniu sądowym ( jeśli mówimy o zasadzie prawnej)
            > dotyczy zarzutu stawianego drugiej stronie ( w prawie nie ma takich kategorii
            > jak teza czy informacja), a ciężar dowodu spoczywa na osobie ( podmiocie)
            > wywodzacym z tego faktu skutki prawne. Przy braku dowodów lub dowodach
            > budzacych wątpliwość stosuję się "swiętą" zasade domniemania niewinności,
            >
            > stosując analogię do sytuacji prawnej: postawiłeś tezę - udowodnij ją!!!!!
            > bo inaczej będziesz niewiarygodny, jeżeli jest to prawda z dowodem nie bedzie
            > zadnego problemu

czy ty wierzysz w bajki,przeciez meerkat to niepelnoprawny amerykanski
            inwalida,rozum mu juz dosc dawno odjelo a wiec wpisy ma na dowolny temat, w
            zaleznosci od zazywanego srodka. z takimi sie nie rozmawia a nie pyta dalej.
            • meerkat1 [...] 10.05.05, 19:45
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
              • 1ja Re: I love-2-suck. Po prostu SPYERDALAJ!+ 10.05.05, 20:14
                Jak juz zaznaczyle,pasjonuje sie historia nowozytna.
                Chce poczytac cos natemat rozpruwania bagnetami dziewic polskich przez
                zolnierzy rosyjskich.
                Badz taki grzeczny i podaj bibliografie.
                • gloubiboulgomm Meerkat nie wie, co to "bibliografia". Z Hameryki 10.05.05, 20:45
                  pisze...
                  • meerkat1 Re: Meerkat nie wie, co to "bibliografia". Z Ham 11.05.05, 10:09
                    Odezwal sie wyrafinowany, ociekajacy zabim sluzem przydupnik Czyraka! ;-)))
                    • biedronka24 zajmiesz sie palniczkiem Schatzi? 11.05.05, 13:28
                      no juz - do nory...

• gloubiboulgomm Re: Meerkat nie wie, co to "bibliografia". Z Ham 11.05.05, 20:58
                      Brawo! Zatkal mnie taki talent hamerykanski.
                      • meerkat1 Apel Erenburga moze byc zrealizowany PONOWNIE! 11.05.05, 21:40
                        Ktoregos dnia kacapy PONOWNIE zapukaja do waszych drzwi.
                        Wtedy mile panie na tym forum osobiscie zapoznaja sie z dowodami ich
                        zezwierzecenia, zas mescy czlonkowie ich rodzin...coz beda sie modlili, zeby
                        jankescy barbarzyncy otworzyli Drugi Front.

Ale ten numer chyba juz drygi raz nie przejdzie.
                        Zbyt wiele widzimy w Jewropie dowodow "wdziecznosci" za ten krok! :-(((((((((((
                        • gloubiboulgomm Re: Apel Erenburga moze byc zrealizowany PONOWNIE 12.05.05, 19:22
                          Czy ja napisalem ze jestem niewdzieczny za bombardowanie CAEN i zabicie 28.000
                          niewinnych? Jak tylko moge, chodzimy na cmentarz w Colleville-sur-mer. Wszyscy
                          Francuzi sa wdzieczni (oprôcz paru ciemniakôw czerwono-czarnych...).
                          Ja nie znosze hamerykanskiej gnojôwki polsko-piszacej w GW w 2005. To nie to
                          samo, panie meerkat.

"ten numer drugi raz nie przejdzie"...Roosevelt w 1940 nie wiedzial ani gdzie
                          jest Francja, ani gdzie jest Polska. Ameryka zrobi wedlug swojego interesu ,a
                          nie panskiego stanowiska .
                          • meerkat1 Re: Apel Erenburga moze byc zrealizowany PONOWNIE 12.05.05, 20:51
                            Ameryka zrobi wedlug swojego interesu ,a
                            > nie panskiego stanowiska .

Pan najwidoczniej nie moze zrozumiec, ze "interes Ameryki"|, to MOJ interes!

I dlatego go pilnuje! :-)

A wplyw, jaki taki, dzieku bogu, mam, nie chwalac sie! :-)))
                            Nie, nie chcemy juz wyrazow wdziecznosci!
                            Po prostu drugi raz nas juz o pomoc nie proscie, tak jak blagaliscie w
                            przypadku Serbii, Bosni i Kosowa.

Ten taniec, to my chyba przesiedzimy, bo znamy go az do znudzenia! :-(((

• gloubiboulgomm Re: Apel Erenburga moze byc zrealizowany PONOWNIE 13.05.05, 11:35
                              Jesli panski interes i interes Ameryki jest wspôlny,to wojna w Iraku jest
                              raczej deficytem niz zyskiem.

"O pomoc nie proscie po raz drugi": pomoglismy wtedy, kiedy to bylo realnie
                              potrzebne WAM: Afganistan, 1991 rok. Za pomoc w 1944 roku
                              splacilismy "odsetkami dolarowymi". A szacunek dla zolnierzy amerykanskich,
                              wyzwalajacych Normandie jest wieczny.
                • dragger a googla sie nie chce wlaczyc? 10.05.05, 23:38
                  www.ipn.gov.pl/biuletyn/7/biuletyn7_12.html
                  -----------------
                  Obecność Sowietów w Polsce oznaczała nie tylko liczne rabunki, lecz także mordy i gwałty, szczególnie w pierwszych miesiącach po zakończeniu działań wojennych. Wielokrotnie pogrzebom ofiar towarzyszyły antysowieckie manifestacje. Tak było chociażby we wrześniu 1945 r. w Krakowie po zabójstwie dorożkarza, w grudniu w Łodzi, gdy zginęła studentka, czy we Wrocławiu w lutym kolejnego roku, po zamordowaniu gimnazjalisty. Na Dolnym Śląsku w 1946 r. zarówno raporty podziemia, jak i władz donosiły o swoistym sporcie uprawianym przez sowieckich szoferów - celowym potrącaniu osób idących poboczami dróg. Strach przed czerwonoarmistami był tak wielki, że gdy w 1945 r. do ojczyzny wracała część jednostek frontowych, w wielu miejscowościach zakopywano wszelkie cenne rzeczy, a kobiety ukrywano w lasach lub w piwnicach.
                  ------------------
                  • biedronka24 jak wyrzucano Polakow z Kresow 10.05.05, 23:44
                    wolno bylo zabrac jedna walizke. Ludzie zostawiali wszystko- caly dobytek.
                    Dostawali budowane, wypieszczone przez lata kamienice, budynki, dorobek calego
                    zycia.
                  • borrka1 Re: a googla sie nie chce wlaczyc? 12.05.05, 20:37
                    www.ipn.gov.pl/biuletyn/7/biuletyn7_12.html

No baaardzo wiarygodne zrodlo,godne ciebie!
                    A w sieci(to nie tylko google) mozesz znalezc wszystko,zalezy czego szukasz,ty
                    akurat znalazles swoje,nie znaczy ze prawdziwe!
                    • dragger jak IPN nie jest wiarygodny, to CO JEST ?? 15.05.05, 12:53

• biedronka24 Re: I love-2-suck. Po prostu SPYERDALAJ! 10.05.05, 23:31
                Mam dla ciebie propozycje. Jestes akurat po przeciwnej stronie pogladow do
                niejakiego filosemity- palniczka. Badz tak laskaw nim sie zajac i do niego
                zwracac sie w ten sposob. Zobaczymy z kim ci lepiej pojdzie. Z gejem czy
                kobieta.. Bo sadze ze filosemitow i gejow sie boisz - zamiast im wlasnie wylozyc
                co myslisz..
            • wlodek35 Re: Masz swieta racje, <yann> 10.05.05, 23:23
              i-love-2-bike napisała:
              > czy ty wierzysz w bajki,przeciez meerkat to niepelnoprawny amerykanski
              > inwalida,rozum mu juz dosc dawno odjelo a wiec wpisy ma na dowolny temat, w
              > zaleznosci od zazywanego srodka. z takimi sie nie rozmawia a nie pyta dalej.

To tez sa inwektywy choc zamglone.
              Dyskutuj na temat anie o adwersarzu.
              Wiem, ze to nielatwe, szczegolnie dla takich, ktorzy lubia klotnie, ale na tym
              wlasnie polega kultura dyskusji.
        • wlodek35 Re: Masz swieta racje, <yann> 10.05.05, 23:16
          meerkat1 napisał: .
          (...)
          > Jesli to nieprawda co napisalem- to przedstawcie DOWODY! :-)))))))))))))))))))

Nie, Panie "meerkat1", dowody musi przedstawic ten, ktory twierdzi,ze cos
          istnieje. Nie mozna przeciez przedstawic dowodow na cos, co nie istnieje.
          • meerkat1 Re: Masz swieta racje, <yann> 11.05.05, 10:11
            Sorry kochany!

To nie ja kwestionuje prawdziwosc czyich slow.

To ktos kwestionuje prawdziwosc moich slow.

Gdybym chcial udowodnic, ze nie istniejesz, to musialbym przedstawic tego
            dowody.

Ale ja wole cie po prostu zignorowac, tak JAKBYS nie istnial! :-)
            • biedronka24 sa guzik warte 11.05.05, 13:34
              bo nie potrafisz posprzatac u siebie a sprzatasz w goscinie. Zajmij sie
              palniczkiem. Jest z twojego podworka. I sio.
            • borrka1 Re: Masz swieta racje, <yann> 12.05.05, 20:42
              meerkat1 napisał:

> Sorry kochany!
              >
              > To nie ja kwestionuje prawdziwosc czyich slow.
              >
              > To ktos kwestionuje prawdziwosc moich slow.
              >
              > Gdybym chcial udowodnic, ze nie istniejesz, to musialbym przedstawic tego
              > dowody.
              >
              > Ale ja wole cie po prostu zignorowac, tak JAKBYS nie istnial! :-)

ja juz od dawna twierdze ze ty jestes debil!dostarcz dowody ze to nieprawda,jak
              dotychczas dostarczasz dowody potwierdzajace moje twierdzenie,sa swiadkowie!
        • abe_ltd A to mi dopiero interesujaca 'zasada prawna' 10.05.05, 23:20
          to chyba Ty prawo Hammurabiego studiowales
          ______
          > dostarczyc ten, ktory jakas teze czy informacje kwestionuje?

A tak naprawda zasada jest taka, ze ten kto twierdzi musi to poprzec dowodami.
          • dragger Re: A to mi dopiero interesujaca 'zasada prawna' 11.05.05, 01:26
            jakby napisal "biale jest biale" tez zadalabys dowodow? Bo jego stwierdzenie o bestialstwie sowieckich soldatow jest tego rodzaju bezsprzecznym faktem...
    • dragger Re: Meerkat!+ 10.05.05, 23:43
      prace.sciaga.pl/28251.html :

We wrześniu 1939 do 1941 roku Grodno znalazło się pod okupacją sowiecką, w odwet za obronę trwały masowe grabieże i gwałty. Kilka tysięcy mieszkańców deportowano na Syberię.
      -----------
      www.polonica.net/Okupacja_w_imie_sojuszu_sowieci1944-56.htm :
      kraczając do Krakowa w styczniu 1945 r. żołnierze 1. i 4.Frontu Ukraińskiego dopuszczali się licznych przestępstw wobec ludności cywilnej. Do najczęstszych należały gwałty na kobietach, rabunki, bezprawne rekwizycje w poszukiwaniu alkoholu. Stan bezpieczeństwa na ziemiach obejmowanych przez polską administrację w 1945 roku przedstawiał się tragicznie. Naturalny po zakończeniu zamęt potęgowały przemarsze wojsk, pojawiający się dezerterzy, samowolni funkcjonariusze państwowi, a także rozprzężenie miejscowej i napływowej ludności.

Wałęsający się po kraju żołnierze radzieccy z dzikich i regularnych oddziałów byli postrachem dla ludności cywilnej. Pewni siebie - bo zwycięscy - czuli się całkowicie bezkarni, zwłaszcza na ziemiach zachodnich. Tereny te traktowali jak swoje, a ich mieszkańców(rdzennych i napływowych)niemal jak niewolników. Przestępstwa-rabunki, gwałty, kradzieże, pobicia i zabójstwa - były zjawiskiem codziennym. Wieczorami strach było wychodzić z domu, chociaż i we własnym mieszkaniu nikt nie czuł się całkiem bezpieczny. Meldunki z tego okresu, przesyłane przez przedstawicieli administracji terenowej do władz centralnych, pełne są alarmujących wieści o zdziczeniu i okrucieństwie Sowietów.

--------------
      Naprawde jestes tak glupi(a), zeby samodzielnie nie potrafic znalezc podobnych dokumentow obecnosci ruskich w Polsce w czasie II WS ??
      • dragger no i co ty 1ja na to?? 11.05.05, 16:55
        Znalazly sie materialy?
    • dragger jeszcze to: 10.05.05, 23:45

• dragger tak, to zdecydowanie bylo najlepsze 10.05.05, 23:59
        sorry ;-)
    • 1ja Re: Meerkat!+ 11.05.05, 00:45
      >>>>>>>>>>>< jak wyrzucano Polakow z Kresow
      biedronka24 10.05.2005 23:44 + odpowiedz

wolno bylo zabrac jedna walizke. Ludzie zostawiali wszystko- caly dobytek.
      Dostawali budowane, wypieszczone przez lata kamienice, budynki, dorobek calego
      zycia.>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

A jak wysiedlano Ukraincow,jak bylo?
      Chcialbym tez wiedziec.
      • biedronka24 Co mowia ludzie? 11.05.05, 00:46
        Ruchy wolnosciowe Ukraincow zaczely sie czesto gesto wtedy gdy Rosjanie zaczeli
        ostro lupic Polakow. Niestety.
        To calkiem logiczne i czesto tak bylo.
        • 1ja Re: Co mowia ludzie?+ 11.05.05, 09:02
          Mozesz rozwinac swoja mysl?
          Jestem ciekaw!
          • biedronka24 To takie oczywistosci trzeba rozwijac? 11.05.05, 13:20
            Ukraincy byli zainteresowani swoja wolnoscia a nie sprzymierzaniem sie z innymi
            w obronie wolnosci - wiec skorzystali z okazji gdy Rosjanie przyszli pognebic
            Polakow by ich jeszcze bardziej pognebic. Przykre ale prawdziwe. Koliduje z
            interesami amerykansko- izraelskimi na Ukrainie rownie silnie jak z sowieckimi-
            ale takie sa fakty.
    • mazur_ep Wyczyny Armi Czerwonej w Prusach Wschodnich 11.05.05, 13:24
      1.
      Przed wkroczeniem Armi Czerwonej do Prus Wschodnich Ilja Ehrenburg
      ( "zasluzony literat", a zarazem wojenny propagandzista ) wydal ponizsze
      oswiadczenie, które w milionach ulotek rozrzucano na froncie, drukowano w
      gazetach i wygłaszano na wiecach :

"Mordujcie odważni czerwonoarmiejcy , mordujcie ! Nie ma w Niemcach nic co by
      było niewinne . Stosujcie się do wezwania towarzysza Stalina i rozdepczcie to
      faszystowskie zwierze w jego jaskini . Łamcie siłą wyniosłość germańskich
      kobiet , bierzcie je bez umiarkowania jako łup . Zabijajcie odważni
      czerwonogwardziści... zabijajcie !"

2.

Aleksander Solzenicyn, ktory jako mlody oficer Armi Czerwonej wyzwalal Nidzice
      ( te na polnoc od Warszawy ) tak oto opisal swoje wrazenia w "Pruskich Nocach":

Twenty-two Hoeringstrasse.
      It's not been burned, just looted, rifled.
      A moaning by the walls, half muffled:
      The mother's wounded, half alive.
      The little daughter's on the mattress,
      Dead. How many have been on it?
      A platoon? A company perhaps?
      A girl's been turned into a woman,
      A woman turned into a corpse ...
      The mother begs, 'Soldier, kill me!'

Inny fragment tym razem po polsku:

Miasto czeka. Jeszcze cale,
      Nietkniete jeszcze pozarem,
      Czeka w strachu na swój los.
      Domy ciemne. Niemcy w trwodze
      Nasluchuja kroków, stukan:
      Pójda dalej? Wejda tutaj?
      Rosnie strach i rosnie luna,
      Noc jak dzien...

[ ... ]

Ostry dzwonek. Lomot w drzwi.
      Jakis brzek - to szyba pekla.
      Potem tupot, za kims biegna
      I kobiecy krzyk po chwili:
      Jestem Polka, a nie Niemka!
      A im i tak wszystko jedno,
      Jest okazja - to skorzystaj.
      Frajer traci, madry zyska.
      Tak to jest. Wiec czemu serce
      Sciska sie i boli?

3:

Polecam artykul z „The Guardian”
      books.guardian.co.uk/news/articles/...,707928,00.html
      z „Daily Telegraph”
      www.telegraph.co.uk/news/main.jhtml...24/ixworld.html
      • biedronka24 sa gorsze wyczyny 11.05.05, 13:31
        2 mln ludzi poswieconych ´dla wolnosci miasta´. Oczywistosci. W dodatku wlasnych
        ludzi. Szanuje Niemcow za to ze choc do tego nie byli zdolni.
        • 1ja Re: sa gorsze wyczyny+ 11.05.05, 13:52
          1.
          >>>>>>>>><<< To takie oczywistosci trzeba rozwijac?
          biedronka24 11.05.2005 13:20 + odpowiedz

Ukraincy byli zainteresowani swoja wolnoscia a nie sprzymierzaniem sie z innymi
          w obronie wolnosci - wiec skorzystali z okazji gdy Rosjanie przyszli pognebic
          Polakow by ich jeszcze bardziej pognebic. Przykre ale prawdziwe. Koliduje z
          interesami amerykansko- izraelskimi na Ukrainie rownie silnie jak z sowieckimi-
          ale takie sa fakty.>>>>>>>>>>>>>><

1.
          Ciekawy poglad na sprawe.
          I wyglada nawet OK!
          2.
          Ale co z tym Izrael ma wspolnego?
          Wyjasnij.
          3.
          O ktore miasto mowa?

• biedronka24 skala wartosci 11.05.05, 13:58
            ja np choc rozumiem ze rozni ludzie maja rozne interesy - nie lubie - podobnie
            jak wielu Polakow gdy przedklada sie interes wlasny w kazdej sytuacji ponad
            zasady ktore umozliwiaja jako - taka wspolprace - a przynajmniej brak oczywistej
            krzywdy innych.. Sa jednak tacy - ktorzy po swoj interes ida po trupach.. Taka
            to roznica...
            Mowie o Lwowie.
            • 1ja Re: skala wartosci+ 11.05.05, 14:05
              No dobrze.
              Ja to rozumiem.
              1.
              Ale nie rozumiem roli Izraela w Ukrainie.
              2.
              >>>>>>>>>><nie lubie - podobnie
              > jak wielu Polakow gdy przedklada sie interes wlasny w kazdej sytuacji ponad
              > zasady ktore umozliwiaja jako - taka wspolprace - a przynajmniej brak
              oczywiste>>>>>>>>>>>>>>>>>

Stwierdzenie dosc ryzykowne w wypowiadaniu co do uczuc wiekszosci Polakow.
              Narod polski-narod normalny.
              Jak zostawisz poza soba gloryfikacje tego cudnego narodu,to pozostaje:
              "co ludzkie-nie jest obce".

3.Co do Lwowa-ja ciebie nie zrozumialem.
              O jakie 2000000 ludzi tutaj sie rozchodzi?
              • biedronka24 o przepraszam 11.05.05, 14:12
                Piotrogrod. Myslalam ze o inne miasto pytasz.
                A interesy? No coz wszyscy maja jakies. Jedni w pomnikach inni w innych sprawach.
                Ja nie gloryfikuje. My Polacy niestety zawsze na linii ognia w tym wszystkim. I
                nie my wybieralismy by na tej inni ognia byc. Ja zawsze wolalam hodowac owieczki ;)
    • felixx Meerkat! gwalty zolnierzy amerykanskich 11.05.05, 14:16
      moze podasz rownie ciekawe informacje o gwaltach dokonywanych masowo przez
      zolnierzy amerykanskich na Francuzkach,Niemkach w 1945 r.( bez szczegolow o
      rozpruwanych brzuchach)
      Mozesz dodac rowniez inf o masowych rostrzeliwaniach niemieckich jencow
      wojennych przez Amerykanow
      To tak dla rownowagi
      Od czasu zakonczenia wojny ,do chwili obecnej odbywa sie w Niemczech rocznie
      kilka procesow o gwalty dokonywany przez zolnierzy amerykanskich tam
      stacjonyjacych- wiele gwaltow jest tuszowanych(placi sie poszkodowanym)
      Podobnie w Korei i Japonii.
      Wojna sie dawno skonczyla o zoldactwo amerykanskie wciaz gwalci
      • mazur_ep Re: Meerkat! gwalty zolnierzy amerykanskich 11.05.05, 14:45
        Zgadza sie Felix, Amerykanie tez nie byl i nie sa aniolami. Roznica polega
        jedak na tym, ze oni jednak pociagali ( i robia to nadal ) do odpowiedzialnosci
        karnej swoich przestepcow. Nigdy tez nie slyszalem, aby oni czy tez nawet
        Niemcy otwarcie nawolywali do gwaltow swoich zolnierzy.

Nawiasem mowiwc, zzeregowiec Clarence Whitfield, z 595 Batalionu Portowego, byl
        pierwszym zolnierzem alianckim skazanym na kare smierci przez powieszenie na
        mocy wyroku sadu polowego. Whitfield otrzymal kare smierci za zgwalcenie Anieli
        Skrzyniarz, mlodej Polki przebywajacej na robotach przymusowych na farmie w
        Vierville Sur Mer, tuz kolo Omaha Beach.
        Dokladnie miesiac po wydarzeniu, 14 sierpnia, szeregowiec Whitfierld zawisl na
        szubienicy w ogrodzie posiadlosci zamku w Canisy, 5 kilometrow na poludnie od
        St. Lo.
        • 1ja Re: Meerkat! gwalty zolnierzy amerykanskich+ 11.05.05, 14:49
          Wszeregach radzieckich tez kary sie zdrzaly.
          Rozwalano na miejscu-przed szeregiem.
          • mazur_ep Re: Meerkat! gwalty zolnierzy amerykanskich+ 11.05.05, 14:55
            Prawda, tylko ze to raczej byly wyjatki.

Dowodztwo Armi Czerwonej zdawalo sobie sprawe z tego co sie dzieje w Prusach.
            Miedzy innymi marszalek Rokossowski wydal rozkaz nr 006 w ktorym staral sie
            skierowac energie czerwono-armiejcow w kierunku walki z zolnierzami
            niemieckimi. Nie mialo to jedak wielkiego efektu. Gwalcili wszyscy, oficerowie
            i szeregowi. W archiwach zachowaly sie na przyklad relacje radzieckich kobiet –
            zolniezry, ktore bardzo czesto przygladaly sie wyczynom swoich towarzyszy
            broni, nie widzac w tym nic zdroznego. Aczkolwiek zdarzaly sie wyjatki –
            dowodca jednej z dywizji osobiscie rozstrzelal porucznika, ktory ustawil swoich
            wojakow w kolejce do polprzytomnej niemieckiej dziewczyny, lezacej z
            rozlozonymi nogami na ziemi.

Ciekawa jest wypowiedz Natali Geese, ktore byla w Prusach Wschodnich
            korespondentem wojennym Armi Czerwonej – ‘Rosyjscy zolnierze gwalcili kazda
            niemiecka kobiete w wieku od 8 do 80 lat. Byla to armia gwalcicieli !’

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka