zygnow Re: Holendrzy oskarżają polską straż graniczną o 02.06.05, 12:41 To skandal, że jakaś opiekunka dzieci z Amsterdamu, nie znająca języka polskiego domyśliła się, że są one źle traktowane tylko przez polskich celników (Niemcy są cacy i w ogóle nie wiedzą co to rasizm). Dziwi mnie bardzo, że Sasza Malko nie będąc świadkiem tego rzekomego zdarzenia wyciąga tak daleko idące wnioski i przejawia głęboki rasizm w stosunku do Polski i narodu polskiego stawiając znak równości między Auschwitz I Polską. Byłem wielokrotnie na zachodzie Europy i wiem, że w Polsce nie ma takiego rasizmu jak tam!. Odpowiedz Link Zgłoś
margaritta1 Re: Holendrzy oskarżają polską straż graniczną o 02.06.05, 13:06 Dzisiaj wieczorem ma odbyc sie debata w holenderskiej telewizji na powyzszy temat. W radiu TOK FM wypowiadala sie dzisiaj jakas pani Polka z Holandii , ktora wezmie udzial w tej debacie / przepraszam ale nie pamietam nazwiska/ . Podczas wyawiadu z pania Laszuk z grubsza przedstawila "linie obrony" Polakow w dzisiejszej dyskusji. Pania ta opowie dzis Holendrom, ze Polska jest wUnii od niedawna , ze nie ma u nas cudzoziemcow i stad ten rasistowski stosunek Polakow do innych nacji i wogole cos w tym stylu... Odpowiedz Link Zgłoś
kubiny a co z "FUCK POLSKA" ??????!!!!!!!??????? 02.06.05, 12:44 NINIEJSZYM PROSZE O PRZEKAZANIE DO PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO PETYCJI O UKARANIE WINNYCH OBRAZANIA PRZEZ 90 MINUT CAŁEGO PANSTWA POLSKIEGO PRZEZ WLADZE I NAROD HOLANDI W CZASIE MECZU LEGIA-FEYNORD KIEDY TO NICZYM NIE NIEPOKOJENI KIBICE WYWIESILI FLAGE O RASISTTOWSKO NACJONALISTYCZNEJ TRESCI "FUCK POLSKA" I TO PRZY CICHYM PRZYZWOLENIU OCHRONY POLICJI I WLADZ MIASTA KTORE BYLY OBECNE NA TYM MECZU. TO JEST DOPIERO SKANDAL NA SKALE SWIATOWA KTORA MUSIELI OGLADAC MILIONY POLAKOW I CZUC UPOKORZENIE. A WY PIEPRZYCIE O TYM CZEGO NIKT NIE WIDZIAL I NIE SLYSZAL NA CO NIE MA DOWODOW POZA "DOMYSLAMI" JAKIES PANI WYCHOWAWCZYNI. TO NIEPOWAZNE. SAMI SIEBIE TA SPRAWA OBRAZILISCIE. MAM NADZIEJE ZE WLADZE POLSKIE NIE TYLKO ZE NIE PRZEPROSZA ZA COS CZEGO NIE BYLO ALE I ZAZADAJA KATEGORYCZNYCH WYJASNIEN TAMTEJ HANIEBNEJ SYTUACJI KTORA SPOWODOWALA IZ HOLANDIA JEST OCENIANA W POLSCE NA ROWNI Z RUMUNAMI I BULGARAMI. Odpowiedz Link Zgłoś
asztuczka Cóż.. 02.06.05, 12:54 Sam widzisz jak to jest. Holendrzy sami się wygłupili nagłaśniając taki banał. Dzikusy z zachodu ? Odpowiedz Link Zgłoś
magbin Re: Holendrzy oskarżają polską straż graniczną o 02.06.05, 12:48 Jasne, a Polaków w każdym kraju celnicy traktują „wyjątkowo”... Odpowiedz Link Zgłoś
czubik.tatry Re: Holendrzy oskarżają polską straż graniczną o 02.06.05, 12:49 Nie pochwalam żadnej formy rasizmu, ale wg mnie reakcja Holendrów jest SKANDALI- CZNA. Odrzucili oni konstytucję UE m.in. dlatego, że są przeciwni rozszerzeniu Unii (o Turcję), boją się napływu imigrantów a - jak podaje GW - "stosunki między białymi mieszkańcami Holandii a tymi pochodzenia marokańskiego czy tureckiego są coraz bardziej napięte". A więc co wolno Holandii, tego nie wolno Polsce. Holendrzy palą meczety i szkołę koraniczną, ale nikt ich z Unii usuwać nie chce. W Polsce paru młotowatych celników i jakaś babcia klozetowa byli "niegrzeczni", więc należy przegonić Polskę z Unii. Bezczelność, chamstwo i głupota. Jak zwykle Polskę można opluć, a ona powinna się wytrzeć i jeszcze przeprosić. Odpowiedz Link Zgłoś
asztuczka Re: Holendrzy oskarżają polską straż graniczną o 02.06.05, 12:56 A myślisz, że nie przeproszą? Jasne, że przeproszą. Bo mamy żałosny MSZ! Odpowiedz Link Zgłoś
bergman1 na dzieciam robili popisy-wstyd 02.06.05, 12:50 wywalić z pracy na dożywocie. Odpowiedz Link Zgłoś
zczajko Re: Holendrzy oskarżają polską straż graniczną o 02.06.05, 12:52 Jestem zażenowany "wypadkami" na naszej zachodniej granicy. Znam Holendrów od wielu lat i nie dziwi mnie ich reakcja na podobne wydarzenia. Oni po prostu wiedzą co znaczą słowa: 'tolerancja', 'rasizm' i nie ma znaczenia skąd pochodzą ich obywatele lub jaki mają kolor skóry. Dla Holendrów wszyscy ludzie są LUDŹMI. Ze swojej strony mogę tylko ubolewać nad zaistniałą sytuacją i przekazać serdeczne przeprosiny dla Holendrów, uczestników wycieczki a szczególnie dla dzieci, które takie fakty pamiętają bardzo długo. Odpowiedz Link Zgłoś
asztuczka Re: Holendrzy oskarżają polską straż graniczną o 02.06.05, 12:58 A zastanawiałeś się nad tym, że kontrolowało ich 3 niemieckich strażników i jeden polski, który nie zna ani niemieckiego, ani angielskiego języka i miał te słowa wypowiedzieć po polsku, które zresztą świetnie zrozumiała nic nie qmająca w naszym języku opiekunka tych dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś
pether_23 Re: Holendrzy oskarżają polską straż graniczną o 02.06.05, 12:53 Nie poniżaj się. Odpowiedz Link Zgłoś
anrzep Re: Holendrzy oskarżają polską straż graniczną o 02.06.05, 12:53 Co za wstyd i obciach, mysla sobie, ze sa straznikami na przejsciu granicznym to maja wladze, banda kretynow i burakow, chcialabym zeby ich zwolnili z pracy, ale znajac polskie realia to jest to watpliwe Odpowiedz Link Zgłoś
asztuczka Re: Holendrzy oskarżają polską straż graniczną o 02.06.05, 13:00 Jakich "ich" ?? To był jeden polski strażnik ! i 3 niemieckich człowieku ! Polak nie znał ani niemieckiego, ani angielskiego ! Opiekunka nie znała naszego języka ! mimo to świetnie zrozumiała słowa Polaka ! Odpowiedz Link Zgłoś
oszolom.z.radia.maryja ciekawe dlaczego GW pisze o tym dopiero teraz... 02.06.05, 12:55 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=24514940 -co oni robili przez te cztery dni ? ustalali stan faktyczny czy też moze dokonywali tu jakiś manipulacji? Odpowiedz Link Zgłoś
jl101 Holendrzy uczą nas jak nie być rasistą???? Dziwne. 02.06.05, 12:55 Czy to my w czasie II wojny wystawialiśmy Dywizje Waffen SS. Może już zapomnieli. To bardziej bliski przykład. Kto miał bronić muzułmańskie dzieci i kobiety w Srebrenicy w Bośni i Hercegowinie? Zdaje się,że jednostka holenderska na której oczach serbowie dokonywali zbrodni. I tak im było przykro z tego powodu, że na żądanie serbskiego oficera wszyscy się wycofali. Nie mogli patrzeć jak jacyś rasiści mordują. Kto w wyborach parlamentarnych w Holandii ( ostatnich ) wybrał 12% parlamentu złożoną z nacjonalistów? Odpowiedz Link Zgłoś
drewsaq Drodzy Holendrzy 02.06.05, 12:58 Ja kiedyś usłyszałem u Was przy wejściu do budynku od mojego holenderskiego kolegi z pracy tekst "Eeerst mensen dan pas Poolen" co oznacza mniej więcej "najpierw ludzie potem Polacy". Dziś żałuję że nie powiadomiłem o tym wszystkich gazet w Polsce i reszcie Europy, nie dodałem że jestem ABSOLUTNIE przekonany że chcieli minie molestować seksualnie itd itp. Ja uznałem, że jeden cham na tle bardzo przyzwoitego społeczeństwa 'nie stanowi'. Cóż, wy macie swoich chamów, my mamy swoich. Jest inna sprawa. Przeczytałem kilka Waszych artykułów na ten temat i sądzę że jest to histeria porównywalna do tej stosowanej u nas przez rydzykowiznę. Tylko że nasza rydzykowizna to prostacy. Dziwne że Wasze gazety zapragnęły równać do tego poziomu. Pozdrowienia dla Pana Ambasadora. -- Odpowiedz Link Zgłoś
rkarnas Uprzedzenia 02.06.05, 13:01 Moim zdaniem pani Coenen to osoba uprzedona wobec Polski i Polaków. Każde dziecko wie, że Auschwitz było obozem w którym wyrażany był antysemityzm a nie rasizm. Pani Coenen, która przewodziła tej wyprawie widocznie tego nie wie a jako osoba, która prawdopodobnie doświadczyła na własnej skórze objawów rasizmu jest na to szczególnie uczulona. Kolejną sprawą są "brzydkie dźwięki" wydawane przez celników. Może celmik powiedział "proszę", "dziękuję" a pani Coenen uznała to za "brzydkie dźwięki". Ja nie znając języka holenderskiego (podobnie jak ta pani polskiego)mógłbym pewnie uznać niektóre niewinne słowa holenderskie za "brzydkie dżwięki". Pani Coenen podobno niezna polskiego ale, "zamknij się" i "podteksty seksualne" doskonale zrozumiała. Wywołało to paniczną reakcję czasopisma Trouw, który napisał, że pogranicznicy molestują marokańskie dzieci. Bardzo dziwne jak na kraj, który dopuszcza branie narkotyków i eutanazję oraz śluby homoseksualistów. Dobrze, że nie potoczyło się to zasadą domina i następne czasopismo nie napisało o gwałtach na ich rodakach. Holendrzy niech nas nie straszą nie przyjęciem konstytucji, bo to Polska jako pierwsza protestowała przeciwko pewnym zapisom a także ich braku(sprawa chreścijańskich korzeni Europy)w jej treści. Na zakończenie chciałem dodać, iż nie uważam, że wszystko na granicy przebiegło idealnie, ale rozdmuchiwanie tego w taki sposób to paranoja! Odpowiedz Link Zgłoś
vinogradoff Wazne jest tylko subiektywne odczucie skarzacych.. 02.06.05, 13:03 nie ma znaczenia jak istotnie zachowali sie polscy urzednicy graniczni, byc moze w ich rozumieniu poprawnie. Istotne jest jednak tylko i wylacznie to jak zachowanie naszych urzednikow granicznych odebrali goscie z zewnatrz. Zauwazyc nalezy, ze nie mieli oni zastrzezen do zachowania Niemcow. Niemcy sa bowiem dobrze wyszkoleni w dziedzinie znajomosci roznic miedzykulturowych narodow swiata i wiedza jak unikac konfliktow. A moze polskim urzednikom granicznym przydalaby sie wieksza wiedza z kultur narodow swiata, subtelnosci, roznic? To co uchodzi w zachowaniu w stosunku do polskiej niewiasty ( trzymanie reki przez ucznia po lokiec po wewnetrznej stronie majtek kolezanki z lawki w czasie lekcji) byloby powodem ukamienowania w innej kulturze. Wypada tylko przeprosic poszkodowanych i zajac sie powaznie doksztalceniem wszystkich urzednikow majacych kontakt z przedstawicielami innych narodow. W Polsce jest na ten temat ogromna literatura i doskonale kadry wykladowcow chociazby na uniwersyteckich wydzialach handlu zagranicznego. Odpowiedz Link Zgłoś
oskar40 Re: Holendrzy oskarżają polską straż graniczną o 02.06.05, 13:08 Niektórych Polskich pogranicznikow należy poprostu wyrzucić z pracy.Nie dość , że łapówkarze , to jeszcze niegrzeczni.To my Polacy jesteśmy śmiesznym,zacofanym narodem.Potrafimy tylko płakać po śmierci polskiego papieża ,a po pogrzebie wychodzi z nas europejskość.Widać ja po poprzewracanych śmietnikacz,brudnych ulicach,kopcących samochodach itd. ale to my chcemy wszystkich dookola czegokolwiek uczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
asztuczka Re: Holendrzy oskarżają polską straż graniczną o 02.06.05, 13:12 Och, tak. A niektórzy Holendrzy traktujący Obywateli ze wschodu jak bydło to oczywiście aniołki, incydenty, wybiórcze przypadki. Jak u nas jeden celnik powiedzmy, że zachował się nieprzyzwoicie (przypomnę: kontrolowało ich 3 niemieckich celników i jeden polski, który nie znał ani niemieckiego, ani polskiego, miał powiedzieć coś złego po polsku, co świetnie zrozumiała opiekunka, która nic nie czai w naszym języku) to cały Naród polski jest "zbiorem brudasów i idiotów". No tak. Gratuluję instynktu samozachowawczego. Odpowiedz Link Zgłoś
hiob102 Bzdura goni bzdurę. 02.06.05, 13:12 "Nie rozumiałam, o co chodzi, ale jestem przekonana, że żarty te miały podtekst seksualny". Na jakiej podstawie, skoro nie rozumiałaś? "Dzieci, szczególnie muzułmańskie, szanują wszystkie religie". Szczególnie dzieci palestyńskie, które wysadzają się w powietrze razem z pasażerami autobusów w Jerozolimie. Odpowiedz Link Zgłoś
wikul Re: Holendrzy oskarżają polską straż graniczną o 02.06.05, 13:18 mimu1 napisał: > JEZU, co za wstyd. Co za straszne zadupie. HOLANDIO PRZEPRASZAM CIĘ - ALE > PAMIĘTAJ TU NIE WSZYSCY SĄ TACY. Swoją drogą sposób traktowania Ukraińców na > wschodniej granicy przez tych troglodytów też jest skandaliczny. Nie panikuj, wszędzie zdarzają sie takie przypadki i nikt tak nie generalizuje. Jak Polacy bywali traktowani na granicach zachodnich czy wschodnich można dowiedzieć się od tych którzy często te granicę przekraczają. Przewrażliwionym Holendrom radziłbym zainteresować się jak u nich traktowani są sportowcy z krajów środkowo-wschodnich. Widziałem i słyszałem co wyprawiali niektórzy holenderscy "kibice" w stosunku do polskich piłkarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
2you Re: Holendrzy oskarżają polską straż graniczną o 02.06.05, 13:20 Ten artykul to bezsens. Brzmi bardzo tendencyjnie. Nie mowi sie ani slowie o tym jak uczniowie zachowali sie na granicy - prezentuje racje tylko jednej strony. Mnie starcza juz cytaty nauczycielki o swoim zachowaniu - nie grzeszyla uprzejmoscia. Uogolnianie jakiegokolwiek incydentu w taki sposob i robienie z Polski Maroka to bezczelnosc. Sam bylem w Maroku i wiem jak tam nas Europejczykow traktuja. Wiem, ze w Polsce nie jest idealnie ale w porownaniu do Maroka czy innych krajow muzlumanskich to raj. Robienie hecy przeciw Polsce przez nia w prasie holenderskiej to prawdziwy skandal. Dodac trzeba, ze Holendrzy sami nie grzesza uprzejmoscia w stosunku do Polski - ile razy musialem sam wysluchiwac bzdurnych komentarzy wlasciciela Hotelu w Zandvoort na temat Polski, choc bylem platnym gosciem. Nie skarzylem sie prasie ale juz tam nie jezdze. Sposob w jaki Holendrzy traktuja Niemcy to tez temat sam dla siebie. Wezmy nawet trywialne przyklady: wystarczy zle zaparkowac z niemiecka rejestracja iod razu sa kontrolerzy na miejscu, samochody holenderskie sa niezauwazane. I to maja byc przykladni Europejczycy - smiac mi sie chce!!! Moglbym dosadniej, ale po co... Odpowiedz Link Zgłoś
ethebor Smutne 02.06.05, 13:22 ... ale czy Holdenrzy naprawde lepiej traktuja Polakow? Ciekawe jakby traktowali Polkow z dziwnymi dokumentami? Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofw2 Re: Holendrzy oskarżają polską straż graniczną o 02.06.05, 13:23 bardzo tendencyjny artykuł i wnioski z niego płynace -wszyscy polacy to rasiści itp brednie az szkoda tego czytac zwyczajne ogłupianie ludzi i wpajanie kompleksu i wizerunku polaka rasisty tak jakby w Holandii i innych krajach unii np Francjii nie było tego zjawiska /głośna sprawa ubiorów dzieci w szkołach/ Tak wlasnie tworza sie stereotypy i sposób postrzegania na podstawie incydentów rasistów proponuje poszukac w innych krajach. Odpowiedz Link Zgłoś
1ja Re: Holendrzy oskarżają polską straż graniczną o + 02.06.05, 13:28 A czy Polak nie musi byc lepszy od innych? Odpowiedz Link Zgłoś
patrickkolno Re: A palanty sie ciesza z Nie w referendum! 02.06.05, 13:28 No to teraz wiecie, ze nie chciano was w Unii Europejskiej i dlatego wiele osob glosowalo na NIE. A Polacy palanci ciesza sie z wynikow glosowania we Francji i Holandii ignorujac fakt, ze te glosy byly przeciwko nielubianej Polsce. A swoja droga, to Polska jest rasistowskim i bardzo nietolerancyjnym krajem. Glupi sie smieje, ale nie wie z czego! Odpowiedz Link Zgłoś
idavdk Re: Holendrzy oskarżają polską straż graniczną o 02.06.05, 13:27 Polscy celnicy są beznadziejni nie tylko w stosunku do Holendrów! Wiele podróżuję i za każdym razem stwierdzam, że na polskich granicach mam do czynienia z chołotą. Celnicy uważają siebie za panów świata, zachowują się arogancko i niejednokrotnie brak im podstaw z zakresu kultury. Bez względu na to, czy Holendrzy przesadzili czy też nie - z pewnością służby celne powinny się rozprawić z brakiem kultury i szacunku do podróżujących, i to jak najszybciej!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bladatwarz Re: Holendrzy oskarżają polską straż graniczną o 02.06.05, 13:46 Tak, tak, buraku - podrozniku. Odpowiedz Link Zgłoś
tenere1 Re: Holendrzy oskarżają polską straż graniczną o 02.06.05, 13:27 Przeciez to jest grubymi nicmi szyte. Wierzysz w te bzdury? A wypowiedz dziennikarki, ktora nie chce podania jej nazwiska? Odpowiedz Link Zgłoś
aaaaaby Ona jest przekonana? 02.06.05, 13:30 Całość wygląda mi lekko tendencyjnie ale faktem jest że buractwa u nas jest co nie miara. Odpowiedz Link Zgłoś
piotrgrzelak ot zachodnia cywilizacja... 02.06.05, 13:31 ...nasi unijni przyjaciele odczuli na własnej skórze w jaki sposób Polacy byli kiedyś odprawiani na granicach. A to, że kilku licealistów miało skórę troszkę bardziej ciemną i nie zachowali powagi na granicy i,że pogranicznicy "podrywali" panienki o egzotycznej urodzie to swoją drogą. Niedługo będzie tak, że jak krzywo spojrzysz na murzyna, geja albo żyda to będziesz miał sprawę o rasizm,dyskryminację równouprawnienia albo antysemityzm. p.s. nie wspomnę o antypoloniźmie co w niektórych zakątkach świata jest(tyle, że Polacy nie mają o co skarżyć). Odpowiedz Link Zgłoś
kamuii2 Re: Holendrzy oskarżają polską straż graniczną o 02.06.05, 13:35 żenada !!! niektórzy powinni poczytać najpierw opinie polskiej strony a nie wydawać sądy. Prawda jest taka ze te bachory miały nieprawidłowe paszporty częsć wogóle ich nie miała a jeden legitymował sie paszportem mamy. Więc nic dziwnego ze czekali tyle na granicy. Poza tym celnicy rozmawiali z ta opiekunką po niemiecku po czym ona twierdzi ze jeden z nich zapytał jej " Are there any normal children" - Odpowiedz Link Zgłoś
nicolae74 Re: Holendrzy oskarżają polską straż graniczną o 02.06.05, 13:55 Jechałem kiedyś autokarem z kolonią na wycieczkę do Austrii. Pare dzieci miało problem z paszportem (np nieważny), a jedno dziecko wogóle nie miało paszportu. Ale nikt nie robił żadnego problemu, oczywiście poza polskimi pogranicznikami. "Are there any normal children" znaczy dokładnie to co znaczy. Faktycznie bez komentarza. Ten kto to powiedział to cham który wystawia nam złą opinię. Odpowiedz Link Zgłoś
nicolae74 Re: Holendrzy oskarżają polską straż graniczną o 02.06.05, 13:46 Wstyd, wstyd i jeszcze raz wstyd. Generalnie jesteśmy tolerancyjni, ale przez takie incydenty jesteśmy postrzegani w Europie jako kraj zaściankowy. Mam nadzieje że więcej się to nie powtórzy. Licze że następne wycieczki powrócą do Holandii i powiedzą że w naszym kraju jest fajnie, ludzie są mili. Mam taką nadzieję. Odpowiedz Link Zgłoś
bladatwarz Dlaczego GW nie sciagnie klamliwego tekstu z s.1 02.06.05, 13:48 Preciez tu tepaki dalej wypisuja zalujace za nie swoje grzechy zale. Odpowiedz Link Zgłoś
nicolae74 Re: Dlaczego GW nie sciagnie klamliwego tekstu z 02.06.05, 13:59 Napisz to tak żebym zrozumiał o co Ci chodzi. Wtedy ci odpowiem. Chyba że już zapomniałeś jak formułuje się zdania w języku polskim.... Odpowiedz Link Zgłoś