Dodaj do ulubionych

Verheugen o fali populizmu w Europie Zachodniej

14.06.05, 10:23
Nie populizmu - Europa - wbrew infantylizmowi elit - sie budzi :) Yuppi :)
Obserwuj wątek
    • a_s_i_m_o Re: Verheugen o fali populizmu w Europie Zachodni 14.06.05, 10:53
      Sieg heil Marcus Crassus!
      • marcus_crassus tylko na tyle Cie stac? 14.06.05, 10:56
        czy budowa europy racjonalnej - a nie rozwijanej bez pomyslu na bazie pogladow ludzie ktorych idee europejczycy odrzucaja to sieg heil??

czy cos poza prosta demagogia zostaje?

Budowa Europy na zasadach europejskich to juz sieg heil....grautluje - a teraz odsylam do specjalisty
        • a_s_i_m_o Re: tylko na tyle Cie stac? 14.06.05, 11:00
          Po przeczytaniu Twojej stronki nie chce mi sie z Toba dyskutowac. Powolujesz sie
          na glos wiekszosci kiedy Ci to odpowiada. Ale Twoja stronka jest niczym innym
          jak srednio zakamuflowanym propagowaniem rasizmu i nienawisci.

I od razu pisze, ze chocbys nie wiem jak bluzgal to nie odpisze na Twoj nastepny
          post bo jestem zajety.

I jak zwykle odpowiedz dla marcusa_crassusa:
          www.evilbible.com
          na temat koranu i biblii
          i odsylka to lektury barbarzynstw w chrzescijanskich krajach Afryki.

Zebys nie myslal, ze problemem jest islam (wszystkie religie sa siebie warte).
          W Europie nie bylo rownouprawnienia kobiet do lat 20ych a w Szwajcarii do 60ych.
          W Stanach byla segregacja rasowa do lat 60ych a rasizm kwitnie do dzis. Bogaca
          sie tylko biali. Od lat 70ych caly wzrost PKB w USA poszedl do najbogatszych 20%.

Wiec nie mow mi, ze to islam jest czemus winien. Winna jest bieda i brak
          szacunku ze strony takich jak Ty.
    • calcinus Ten Verheugen co calkiem rozsadny facet. 14.06.05, 11:04
      Obserwuje go op ladnych paru lat i musze powiedziec ze jest to jeden z bardzo
      niewielu politykow dla ktorych mam jaki taki szacunek. Zawsze wywazony ale
      jednak nie boi sie twardo mowic co mysli. Najczesciej nie klamie, jest
      obiektywny: jedzie rowno po wszystkich. Jego wypowiedzi sa przewaznie bardzo
      celne, szkoda ze nie jest szefem UE, bylby chyba calkiem niezly, on przynajmniej
      ma jakas wizje.
    • polski_francuz Re: Verheugen o fali populizmu w Europie Zachodni 14.06.05, 11:04
      Verheugen dobrze mowi. On sam jest Ossi i dobrze rozumie co to jest demagogia.
      A "plombier polonais" czy "polscy zbieracze szparagow" w Niemczech to czysta
      demagogia.

Niedawno czytalem, ze polska firma budowlana "Dziezbud" czy cos podobnego,
      zostala postawiona przed niemieckim sadem za dumping socjalny. I wygrala! W
      Niemczech!

Nie bylo dumpingu.

A jest podgrzewanie nastrojow populistycznych i pod publiczke.

I zwow jakis rabniety Austriak, malarz amator wezmie to na serio i dopiero
      bedziemy mieli problemy.

PF
      • eva15 ludzie, co wy komponujecie 14.06.05, 12:57
        polski_francuz napisał:

> Verheugen dobrze mowi. On sam jest Ossi i dobrze rozumie co to jest demagogia.

Jaki znowu Ossi. On jest pol- Holendrem!!!!!! Matka Niemka, ojciec Holender -
        stad holenderskie nazwisko.
        • polski_francuz Odpowiedz selektywna 14.06.05, 15:21
          eva15 napisała:

> polski_francuz napisał:
          >
          > > Verheugen dobrze mowi. On sam jest Ossi i dobrze rozumie co to jest demag
          > ogia.
          >
          > Jaki znowu Ossi. On jest pol- Holendrem!!!!!! Matka Niemka, ojciec Holender -
          > stad holenderskie nazwisko.

A co z procesem Dzierzbudu? Moze bysmy sie tez ustosunkowali do tego faktu.
          Prawda jest, ze Niemcy uwielbiaja kryminalizowac Polakow. Motto: Jaki jest
          dowod na to ze w kosmosie nie bylo jeszcze Polakow? Bo wielki Woz jescze tam
          jest.

W ktoryms momencie trzeba sobie postawic pytanie za kim sie jest. Za Polska czy
          za Niemcami? I wyciagnac z tego konsekwencje.

Dawanie lekcji i lapanie za bledne fakty, ktore nie zmieniaja stanu rzeczy, to
          sa metody bardzo rozpowszechnione w Niemczech, ale niezbyt polskie.

I lepiej zaprzestac je stosowac.

PF

• 3m05 Re: Odpowiedz selektywna 14.06.05, 17:15
            polski francuz napisal: "W ktoryms momencie trzeba sobie postawic pytanie za kim
            sie jest. Za Polska czy za Niemcami?"

Powinno sie byc po prostu za Europa.
            • eva15 Re: Odpowiedz selektywna 14.06.05, 18:27
              3m05 napisała:

> Powinno sie byc po prostu za Europa.

I to niezaleznie od pochodzenia Verheugena

A poza tym nie powinno sie nadwrazliwie reagowac na zwykle korekty
            • polski_francuz Re: Odpowiedz selektywna 14.06.05, 19:57
              Tak byc powinno i tak kiedys bedzie. Pytanie i wyzwanie jest na teraz.

PF
          • eva15 Re: Odpowiedz selektywna 14.06.05, 18:25
            Osmielilam sie, poniewaz watek jest o Verheugenie i jego postawie/opiniach,
            zwrocic uwage na twoj blad odnosnie pochodzenia bohatera naszego tematu. Okazuje
            sie, ze wg. ciebie do moich obowiazkow na tym watku nalezalo zajecie sie
            Drzerzbudem, ba to wrecz papierkiem lakmusowym na moje pochodzenie.

Widze, ze moje neutralen sprostowanie twojego bledu odnosnie Verheugena bylo
            niezwykle niebezpiecznym zajeciem o daleko idacych konsekwencjach wlacznie z
            podejrzeniem mnie o antypolskosc. Czyzbys odczuwal podobnie jak Ludwik Slonce:
            krytyka wypowiedzi osoby to juz krytyka panstwa, bo " L'État c'est moi".

> Dawanie lekcji i lapanie za bledne fakty, ktore nie zmieniaja stanu rzeczy, to
            > sa metody bardzo rozpowszechnione w Niemczech, ale niezbyt polskie.

Nie odrozniasz korekty bledu od pouczania - a wlasnie ty chyba powinienes.
            Sadzac po twoim dlugim i uporczywym pouczaniu ostatnio Zygfryda masz pewnie
            pochodzenie niemieckie. Podobnie jak 90% ludzi na tym forum - tu ciagle wszyscy
            wszystkich pouczaja.

> I lepiej zaprzestac je stosowac.

Ja ci tak NIE odpowiem, bo ja lekcji NIE daje, nie lubie pouczania i nie wierze
            w jego skutecznosc. Czyli decyzje, jak sie bedziesz dalej zachowywac i od jakiej
            strony pokazywac, pozostawiam tobie.
            • polski_francuz Re: Odpowiedz selektywna 14.06.05, 20:06
              eva15 napisała:

> Osmielilam sie, poniewaz watek jest o Verheugenie i jego postawie/opiniach,
              > zwrocic uwage na twoj blad odnosnie pochodzenia bohatera naszego tematu.
              Okazuj
              > e
              > sie, ze wg. ciebie do moich obowiazkow na tym watku nalezalo zajecie sie
              > Drzerzbudem, ba to wrecz papierkiem lakmusowym na moje pochodzenie.

Dierzbud moze nie byl papierkiem lakmusowym a ja bylem szczerze przekonany o
              wschodnim pochodzeniu Verheugena. I do tego warto popatrzec sie na wszystkie
              strony medalu a nie na bled rzeczowy tylko. To wzbudza emocje i stepia rozsadek.

>
              > Widze, ze moje neutralen sprostowanie twojego bledu odnosnie Verheugena bylo
              > niezwykle niebezpiecznym zajeciem o daleko idacych konsekwencjach wlacznie z
              > podejrzeniem mnie o antypolskosc. Czyzbys odczuwal podobnie jak Ludwik Slonce:
              > krytyka wypowiedzi osoby to juz krytyka panstwa, bo " L'État c'est moi".

Pytanie jest, ktory Etat: Francja, Polska, Europa? Odpowiedz mi prosze, bo ja
              sam dobrze nie wiem.

>
              > > Dawanie lekcji i lapanie za bledne fakty, ktore nie zmieniaja stanu rzecz
              > y, to
              > > sa metody bardzo rozpowszechnione w Niemczech, ale niezbyt polskie.
              >
              > Nie odrozniasz korekty bledu od pouczania - a wlasnie ty chyba powinienes.
              > Sadzac po twoim dlugim i uporczywym pouczaniu ostatnio Zygfryda masz pewnie
              > pochodzenie niemieckie. Podobnie jak 90% ludzi na tym forum - tu ciagle
              wszyscy

OK. Zygfryd byl bardzo zarozumialy, albo bardzo mlody a najprawdopodobniej i
              jednio i drugie. Mowiec o swojej wyzszosci cywilizacyjnej w stosunku do innych
              poruszyl strune, ktorej lepiej nie poruszac. Ta struna brzmi w stosunkach
              polsko-niemickich bardzo falszywie. I nie z polskiej winy.

> wszystkich pouczaja.
              >
              > > I lepiej zaprzestac je stosowac.
              >
              > Ja ci tak NIE odpowiem, bo ja lekcji NIE daje, nie lubie pouczania i nie
              wierze
              > w jego skutecznosc. Czyli decyzje, jak sie bedziesz dalej zachowywac i od
              jakie
              > j
              > strony pokazywac, pozostawiam tobie.

OK, ja sie dlugo nie gniewam z natury. A do ludzi inteligentnych mam szacunek.
              Ale co mam do powiedzenia to i tak powiem.

schöne Grüsse

PF
      • polski_francuz Re: Verheugen o fali populizmu w Europie Zachodni 14.06.05, 14:28
        Correction. Rzeczywiscie Wessi. Urodzony w 1944 w Bad Kreuznach, pracowal jako
        dziennikarz.
    • drzordrz Re: Verheugen o fali populizmu w Europie Zachodni 14.06.05, 11:12
      marcus_crassus napisał:

> Nie populizmu - Europa - wbrew infantylizmowi elit - sie budzi :) Yuppi :)

Czy ten tluk przeczytal ten artykul? Czy on zdaje sobie sprawe, ze to "budzenie"
      sie zachodnich europejczykow dotyczy Polakow tak samo jak i Ukraincow albo Bulgarow?
      Czy moze mysli, ze wejscie Polski do Unii zmienilo w ciagu nocy uprzedzenia
      wobec nas i teraz jestesmy juz jednymi z nich?
      Moze trzeba powiedziec temu krasulusowi, ze to nie Francuzi i Niemcy zbieraja w
      Polsce szparagi...
      • meerkat1 Kwestia percepcji! 14.06.05, 12:23
        "Przecież więcej Niemców pracuje legalnie w Polsce, niż Polaków w Niemczech" -
        dodał Verheugen."

Problem w rosnacym w RFN przekonaniu, ze więcej Polakow pracuje NIElegalnie w
        Niemczech niż Niemcow w Polsce .
      • marcus_crassus czy polski hyraulik moze byc problematyczny 14.06.05, 13:23
        zachodnie spoleczenstwa maja dosc bezmyslnego i radosnego poszerzania UE. to bardzo dobrze - pomimo ze teraz rowniez to chodzi o tania sile robocza od nas - my niedlugo jednak sie dobrze zasymilujemy - a nie bedzie dalszego rozszerzania chocby na turcje. wg mnie warto zaplacic te cene.
        • samsone Re: czy polski hyraulik moze byc problematyczny 14.06.05, 15:21
          problem jest tez duzo inny:
          Niemcy w zeszlym roku czysto do UNII 8 mld Euro dolozyli a Hiszpanie z UNII
          okolo 9,8 mld Euro dostali, oprocz krajow bylej Europy Wschodniej tylko Grecja,
          Portugal i Hiszpania sa posytywnymi odbiorcami, i nalezy tez wziasc pod uwage,
          ze srednio sie w Hiszpani lepiej zyje, niz w Niemczech( moge cos o tym
          powiedziec, bo moj syn w Barcelonie pracuje) i miare jaka sie uzywa, aby do UNII
          placic, na prawdziwym poziomie zycia, sie nie opiera. Cala to UNIE nalezy
          zreformowac, a szczegolnie te przenoszenie pieniedzy z jednej strony na druga,
          przenoszeniem, na ktorym tylko biurokraci i ich posrednicy( wszyskie
          organizacje,ktore sie rozdzielaniem pieniedzy zajmuja) zarabiaja.
          Mozna tez Polnocne Wlochy z np Hessen porownac i bardzo bym chcial wiedziec
          ,gdzie sie lepiej zyje.
    • eva15 Verheugen klamie!!!!!! 14.06.05, 12:54
      "Przecież więcej Niemców pracuje legalnie w Polsce, niż Polaków w Niemczech" -
      dodał."

Albo facet swiadomie klamie albo sie wyglupia. Samych oficjalnych zgod na prace
      w Niemczcehc w ramach niemiecko-polskich porozumien wydano w Polsce prawie
      1/miliona. Dane sa dostepne na strobnach Min. Pracy.

Czyli 1/4 mln. Polakow pracuje w Niemczech legalnie. Pewnie drugie tyle, jak nie
      wiecej nielegalnie.

www.mgip.gov.pl/eGazeta/Archiwum/Poradnik/niemcym+2.htm
    • samsone Re: Verheugen o fali populizmu w Europie Zachodni 14.06.05, 13:00
      Bardzo niebezpieczne zdanie:"Przecież więcej Niemców pracuje legalnie w Polsce,
      niż Polaków w Niemczech" - dodał.

czyzby to mialo oznaczac, ze Polacy w Niemczech nielegalnie pracuja.
    • sz.debski chyba fali zdrowego rozsądku...n/t 14.06.05, 14:25

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka