Gość: Andrej IP: *.hist.uj.edu.pl 29.03.01, 19:57 Zgadzam sie niestety z tym wszystkim. Gratuluje Panu Sokratowi inteligencji. Ale jesli ja jeszcze zyje- to Bialorus tez!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: chizh Re: SAKRAT JANOWICZ IP: unknown, 194.145.96.* 29.03.01, 21:20 coz moge powiedziec... pogratulawac tylko spostrzegawczosci!!! ostatnio ja zlapalem siebie na mysli ze cale to mowienie o odrodzeniu bialorusi jako nacyi jest jednym duzym kitem!! dlacze??? a dlaego ze "bialorusinow" to guzik obchodzi ... wiec po co lamac sobie kark dla czegos co nie istnieje... i jescze trudno mowic o odrodzeniu bialorusi kiedy nawet ja kogo w jakis sposob obchodzi co "tam" sie dzieje lepiej sie wyslawiam po polsku... ..... bez komentarza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: honta Re: SAKRAT JANOWICZ IP: *.koszalin.cvx.ppp.tpnet.pl 04.04.01, 22:31 Witam.Czytam zawsze z wielką uwagą wszystko,co publikuje Pan Sokrat Janowicz.Bardzo Go szanuję.Jego mądrość jest wielka.Podziwiam Jego spokój,kiedy pisze o Białorusi,choć ten ostatni materiał świadczy chyba,że "póściły" Mu nerwy.Istotnie,jestem dość świeżo po wizycie w Witebsku i odniosłam także mieszane uczucia.Wprawdzie wszędzie mówiłam po ukraińsku ale kilka razy wzięto to za białoruski i odniosłam wrażenie,że wzbudziło to niechęć.W kontaktach prywatnych zmuszałam moich rozmówców do mówienia po białorusku i okazywało się,że wszyscy tę mowę znają /inteligencja pracujaca sredniego szczebla/.Stwierdzam,że Białorusini żyją w schizofrenii językowej:posługują się rosyjskim,bo wstydzą się ojczystego ale go znają.Teatr w Witebsku gra w języku białoruskim.Pięknym języku.Białorusinów szokuje,gdy powie się im,że ich język jest piękny.Reasumując:zarzucam Białorusinom tchórzostwo,rodzaj emigracji wewnętrznej ale jakoś nie tracę nadziei na przetrwanie ich jako narodu.Życzę gorąco,aby tak się stało.Pana Sokrata i wszystkich rozmówców z tej strony serdecznie pozdrawiam.Anna Kurdyła Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: halicz Re: SAKRAT JANOWICZ IP: 10.8.194.143, 156.24.1.* 05.04.01, 10:29 To co mowi Pan Janowicz jest smutne, ale prawdziwe.. Umierajacy narod, ze schizofrenicznym prezydentem na czele - to nasz, "zewnetrzny" punkt widzenia. Z drugiej strony jednak, to ten narod wybral sobie prezydenta, ktory to prezydent obral antynarodowy kurs. Moze wiec wlasnie to jest to, czego chca Bialorusini? Odpowiedz Link Zgłoś
eliot Re: SAKRAT JANOWICZ 05.04.01, 18:00 Ten wstyd wlasnego jezyka, brak szacunku dla wlasnej narodowosci wsrod Bialorusinow ma dosc dlugie korzenie. Pierwszy raz spotkalem sie z tym w latach 70-tych, wsrod kolegow pochodzenia bialoruskiego mieszkajacych razem ze mna w akademiku na Kickiego. Bylo to dla mnie duzym szokiem! Potem, tez w latach 70- tych przeczytalem ksiazke Ivana Soloniewicza "Rosja w Obozie Koncentracyjnym" wydana nakladem, bodaj Polskiego Komitetu Antykomunistycznego, w 1938 roku. Ten uciekinier z sowieckiego lagru oprocz opisania, zycia w takim obozie i w samej Rosji Sowieckiej dal pewien wyklad dlaczego nie przyznaje sie do swojej bialoruskosci(byl Bialorusinem). Otoz, pisal, przez rosyjski mam dostep do kultury wielkiej, swiatowej i rosyjskiej, jak i do tlumaczen, jako Bialorusin zamkniety w bialoruszczyznie mam dostep ledwie do spiewek ludowych i tyle. Z matka romawialem po bialorusku, kulture poznawalem poprzez rosyjski. Nie mialbym na to szans poprzez bialoruszczyzne (przypominam pisal to w latach 30- tych 20 wieku). Sadze, ze ten swoisty "bialoruski kompleks" funkcjonuje do dzis. Posrednio to wyziera z tego co napisal Janowicz. Czesc (moze nawet duza czesc) tych ktorych nazywamy Bialorusinami za takich sie nie uwaza. I to jest tragedia tego narodu. Eliot Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bielarus Re: SAKRAT JANOWICZ IP: 212.106.0.* 17.04.01, 16:09 Jak bielarusu, jaki niakiepska viedaje Polszczu, vielmi cikava czytac vodhuki na ese Sakrata Janovicza. Spadara Janovicza u Bielarusi viedajuc i pavazhajuc (nia usie 10 000 000 zhycharou, zrazumiela). Havoraczy pra kamunistycznuju rezervacyju sp. Janivicz maje racyju. Ale ese adlustrouvaje tolki adzin z bakou sytuacyji. Ja b zrazumieu pesymizm, kab ese pisalasia u 80-ch. Tady na jakoje- kolviek Adradzhennie nie bylo anijakae nadzieji. Za aposznija 10 hadou paustali dziasiatki tysiaczau maladych ludziej, jakija zhyvuc z idejaj niezalezhnaj demakratycznaj Bielarusi. Zaraz paczuc bielaruskuju movu u Miensku znaczna prasciej, czym u papiarednija 400 hadou. Szto da narodu, jaki "sam abrau Lukaszenku", dyk treba viedac statystyku. Za L. halasavali najpiersz pravincyjnyja pensyjanery. Praz 7-8 hadou sytuacyja zmienicca. (Maladyja padrastuc, i pierajeduc u harady; staryja pamruc). Sprava nie u Lukaszenku, a u ksztaltavanni novaha Lidara. Ni Havel, ni Landsbergis u Bielarusi nie pieramohuc, chiba jakis' Valensa. Pesymizm Janovicz mnie nahadvaje nastroj Vasila Bykava. Mozha, heta zviazana z uzrostam, kali czalaviek viedaje vielmi szmat. A mozha, sprava u niaspraudzanaje mary... Szto da nacyji "jakaja vymiraje", prosta, z 10 mln. zhycharou Bielarusi vyluczycie 1,5 mln. Vos vam i nacyja, jakaja nasamrecz razvivajecca. Pryvitannie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jachu Re: SAKRAT JANOWICZ IP: *.przezmierowo.sdi.tpnet.pl 07.05.01, 14:25 Gość portalu: Bielarus napisał(a): > Jak bielarusu, jaki niakiepska viedaje Polszczu, vielmi cikava czytac vodhuki > na ese Sakrata Janovicza. Spadara Janovicza u Bielarusi viedajuc i pavazhajuc > (nia usie 10 000 000 zhycharou, zrazumiela). Havoraczy pra kamunistycznuju > rezervacyju sp. Janivicz maje racyju. Ale ese adlustrouvaje tolki adzin z bakou > > sytuacyji. Ja b zrazumieu pesymizm, kab ese pisalasia u 80-ch. Tady na jakoje- > kolviek Adradzhennie nie bylo anijakae nadzieji. Za aposznija 10 hadou paustali > > dziasiatki tysiaczau maladych ludziej, jakija zhyvuc z idejaj niezalezhnaj > demakratycznaj Bielarusi. Zaraz paczuc bielaruskuju movu u Miensku znaczna > prasciej, czym u papiarednija 400 hadou. > > Szto da narodu, jaki "sam abrau Lukaszenku", dyk treba viedac statystyku. Za L. > > halasavali najpiersz pravincyjnyja pensyjanery. Praz 7-8 hadou sytuacyja > zmienicca. (Maladyja padrastuc, i pierajeduc u harady; staryja pamruc). Sprava > nie u Lukaszenku, a u ksztaltavanni novaha Lidara. Ni Havel, ni Landsbergis u > Bielarusi nie pieramohuc, chiba jakis' Valensa. > > Pesymizm Janovicz mnie nahadvaje nastroj Vasila Bykava. Mozha, heta zviazana z > uzrostam, kali czalaviek viedaje vielmi szmat. A mozha, sprava u > niaspraudzanaje mary... > > Szto da nacyji "jakaja vymiraje", prosta, z 10 mln. zhycharou Bielarusi > vyluczycie 1,5 mln. Vos vam i nacyja, jakaja nasamrecz razvivajecca. > > Pryvitannie! > > > Pryvitannie Bielarus, katory niakiepsko wiedaje Polszczu! Ja Bielarus, katory niakiepsko wiedaje Bielarus, wialiki Tabie dziakuj za toje szto Ty nie pahubil aptymizma dy wiery u adradżennie nacji i kultury bielaruskaj. Sokrat Janowicz heta mudryj czalawiek, nu czasam papadaje u pesymizm i pieradaje kiepski nastroj druhim, treba jamu prabaczyc. Ja tak sama jak Spadar Sokrat naradzilsia i żywu na bielastoczczynie, my bielaruskie mienszynstwo u Polszczy i nam patreba padtrymki sa starany idealahicznaj ajczyny. Siodniasznia sytuacja u Bielarusi nie pazwalaje stwaryć u naszych woczach i u woczach Palakau wobrazu Bielarusi - krainy u zmyslie europejskaj krainy XXI stahodzia, nie daje nan u polni kamfortu prynależannia do supraudnaj, mocnaj nacji, atsiul biarecca żal do Bielarusou katory nia haworac na swjoj mowie. Ja prabywau u Miensku amal pol hoda i wiedaju jakije ciapier tendencji u nasielnictwie tak sama haradou i wiosak. Chaczu skazać szto ja zhodny s Twaim prahnozam. Praszu probaczennia za maju bielarusku mowu, kotoraj karystajus tolko ad troch liet. Żyvie Bielarus! iony@poczta.arena.pl Odpowiedz Link Zgłoś