Gość: Carlos IP: *.chello.pl / *.chello.pl 26.09.02, 16:43 Czeczeńcy trzymajcie się . NIEPODLEGŁOŚĆ DLA CZECZENII !!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: lekarz Re: Jebac Ruską swołocz! IP: 5.3R2D* / *.samart.co.th 26.09.02, 17:06 Szkoda tracić czas na komentowanie bredni jakiegoś chama. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Disoria Re: Jebac Ruską swołocz! IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 26.09.02, 17:54 Medici.Curate ipsum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mik Re: Jebac Ruską swołocz! IP: *.k5.pl 27.09.02, 02:12 Gość portalu: lekarz napisał(a): > Szkoda tracić czas na komentowanie bredni jakiegoś chama. dokładnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: enemy Re: Jebac Ruską swołocz! IP: *.dip.t-dialin.net 26.09.02, 18:25 Mam inne zdanie. chociaz Czeczencow mi troche szkoda, to jednak wyznaja niewlasciwa religie i maja niewlasciwych sprzymierzencow. Wiec maja prze*ebane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Carlos Re: Jebac Ruską swołocz! IP: *.chello.pl / *.chello.pl 26.09.02, 20:12 ludzie zastanówcie się kurwa co piszecie !!!!!!!!! CZeczenia jest okupowana przez rosyjskie świnie a może według was ZSRR w 1939 nie napadło i okupowało Polski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rusek Re: Jebac Ruską swołocz! IP: 217.153.90.* 27.09.02, 08:16 Zabic tych jebiacych lachow!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krytyk W. Jagielski jest bardzo przeciętnym dziennikarzem. IP: 5.3R2D* / *.samart.co.th 26.09.02, 17:04 Autor artykułu, niejaki "wj" (czyli Wojciech Jagielski) jest bardzo przeciętnym dziennikarzem. Z tej prostej przyczyny, że jego artykuły są schematyczne. Zaczynając czytać ten artykuł wiedziałem jaki będzie ton wypowiedzi i po czyjej stronie jest sympatia autora. Np. zdanie: "W historii trzyletniej wojny czeczeńskiej zwykle zresztą bywało tak, że zaatakowani Rosjanie przechodzili do kontrnatarcia dopiero wtedy, gdy partyzanci się wycofali, a ofiarą odwetu padała ludność cywilna." jest całkowicie prywatną opinią p. W. Jagielskiego. A poważna gazeta powinna podawać inforację OBIEKTYWNĄ, a nie cytować czyjeś prywatne uwagi. Wstyd "Gazeto Wyborcza"! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Disoria Re: W. Jagielski jest bardzo przeciętnym dziennik IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 26.09.02, 17:53 Jagielski jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wieniek Re: W. Jagielski jest bardzo przeciętnym dziennik IP: *.coe.int 26.09.02, 19:21 Gość portalu: krytyk napisał(a): > A poważna gazeta powinna podawać inforację OBIEKTYWNĄ, a nie cytować czyjeś prywatne uwagi.Wstyd "Gazeto Wyborcza"! Sam sobie przeczysz. Giewu - powazna gazeta? Ha-ha-ha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam W. Czeczeniec w każdym polskim domu przy stole! IP: *.acn.pl / 10.128.137.* 26.09.02, 23:34 ...i wtedy szybko poprosimy "ruską swołocz" o pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peter Re: W. Jagielski jest bardzo przeciętnym dziennik IP: *.hutaflorian.com.pl / 172.16.99.* 27.09.02, 07:26 >Wstyd Gazeto Wyborczo? Wcale im nie wstyd, przeciez GW nigdy nie byla obiektywna, jej stronniczosc jest wrecz karykaturalnie olbrzymia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Ciężka bitwa Czeczenów z Rosjanami w Inguszet IP: *.revalhotels.com 26.09.02, 17:13 Gość portalu: Carlos napisał(a): > Czeczeńcy trzymajcie się . > > NIEPODLEGŁOŚĆ DLA CZECZENII !!!!!!!!!!!!!!! Mozna znalezc w internecie jak czeczency morduja rosjan . Takie krotkie filmiki .Hitler to gowniarz przy nich . Bardzo popularna metoda to odcinanie glowy na zywca nozem . Czeczency to naprawde sympatyczne chlopaki !!! Pare lat temu odgrazali sie polskiemu korespondentowi w czeczeni ,ze jak nawroca rosje to przyjdzie i pora na polske ! niepodleglosc dla czeczeni !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: Ciężka bitwa Czeczenów z Rosjanami w Inguszet IP: *.ibch.poznan.pl 26.09.02, 17:39 Gość portalu: xyz napisał(a): > Mozna znalezc w internecie jak czeczency morduja rosjan . Takie krotkie > filmiki .Hitler to gowniarz przy nich . Bardzo popularna metoda to odcinanie > glowy na zywca nozem . > Czeczency to naprawde sympatyczne chlopaki !!! > Pare lat temu odgrazali sie polskiemu korespondentowi w czeczeni ,ze jak > nawroca rosje to przyjdzie i pora na polske ! > niepodleglosc dla czeczeni !!! Niejaki Kurzeniec z miasta Krakowa chciał im pomagać. Stworzył nawet jakiś komitet (Wolny Kaukaz, czy coś w tym guście). Niestety Czeczeńcy nie docenili jego szlachetnych intencji i porwali biedaka dla okupu. Na szczęście dla niego nie stracił głowy jak porwani w tym czasie Brytyjczycy, naszym władzom udało się wyrwać go z opresji, nie płacąc nawet haraczu (przynajniej taka była wersja oficjalna). To nieco ostudziło niektóre "czerepy rubaszne", ale najwyraźniej nie wszystkie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Disoria Re: Ciężka bitwa Czeczenów z Rosjanami w Inguszet IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 26.09.02, 17:50 Taki mądry jestes?A wiesz kto lazł pod kuli żeby Kurzynca uratowac?Własnie,nie wiesz.Jedno powiem,napewno nim nie był Zenon Kuchciak.A poza tym Kurzyniec z Trojmiasta, nie z Krakowa,pomagał,pomaga i bedzie pomagał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: Ciężka bitwa Czeczenów z Rosjanami w Inguszet IP: *.ibch.poznan.pl 26.09.02, 18:19 Gość portalu: Disoria napisał(a): > Taki mądry jestes?A wiesz kto lazł pod kuli żeby Kurzynca > uratowac?Własnie,nie wiesz.Jedno powiem,napewno nim nie był > Zenon Kuchciak.A poza tym Kurzyniec z Trojmiasta, nie z > Krakowa,pomagał,pomaga i bedzie pomagał. Wiedziałem, że to p. Kuchciak wyratował Kurzeńca. Nie dziwię się też, że w tym Krakowie nie chcecie się do niego przyznawać. Z pewnością to Żyd, ale galicyjski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NYorker Re: Cie˛z˙ka bitwa Czeczenów z Rosjanami w Inguszet IP: 216.173.56.* 26.09.02, 18:24 > > Wiedzia?em, z˙e to p. Kuchciak wyratowa? Kurzen´ca. Nie dziwie˛ sie˛ > tez˙, z˙e w tym Krakowie nie chcecie sie˛ do niego przyznawac´. Z > pewnos´cia˛ to Z˙yd, ale galicyjski. idioto, a co maja do tego zydzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: Cie˛z˙ka bitwa Czeczenów z Rosjanami w Ingusz IP: *.ibch.poznan.pl 26.09.02, 18:40 Gość portalu: NYorker napisał(a): > > > > > Wiedzia?em, z˙e to p. Kuchciak wyratowa? Kurzen´ca. Nie > dziwie˛ sie˛ > > tez˙, z˙e w tym Krakowie nie chcecie sie˛ do niego > przyznawac´. Z > > pewnos´cia˛ to Z˙yd, ale galicyjski. > > idioto, a co maja do tego zydzi? Oczywiście, że nic "bystrzaku". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Disoria Re: Ciężka bitwa Czeczenów z Rosjanami w Inguszet IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 26.09.02, 18:39 Uwolnieniem Kurzynca dowodził niejaki Leczo Hultugow.Czlowiek z blizną na twarzy,chyba już nie żyje,zginąl w czasie "pokoju"w potyczce z ludzmi Radujewa. ..Kuchciak tam był,ale tylko przyglądał sie.Poza tym,nic nie mam ani do Żydów ani do Arabów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Disoria Re: Ciężka bitwa Czeczenów z Rosjanami w Inguszet IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 26.09.02, 18:01 Odpisalem na twoj post od 16.09,zechcesz to przeczytasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Disoria Re: Ciężka bitwa Czeczenów z Rosjanami w Inguszet IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 26.09.02, 17:45 Pamietam ten program ale to byl Dagestanczyk-wahhabita z Karanmahi,a to że można znalażć filmy w sieci to dobrze,niech sonderkomandy wiedzą że im nic nie ujdzie na sucho. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NYorker Re: Cie˛z˙ka bitwa Czeczenów z Rosjanami w Inguszet IP: 216.173.56.* 26.09.02, 18:21 czeczeni sa zli i okrutni. a rosjanie kochani i dobrotliwi. nie gwalca, nie zabijaja, nie torturuja. gdybys mieszkal na warmii, badz mazurach, to wiedzialbys, co szlachetni rosjanie robili calym wsiom, gdy "wyzwalali" prusy. mordowali i katowali nie tylko niemcow, ale i mazorow i warmiakow. w czeczenii zakladaja li tylko przytulki i punkty pomocy charytatywnej. mozna nie myslec wogole - tylko po co??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: U Re: Ciężka bitwa Czeczenów z Rosjanami w Inguszet IP: *.214.121.232.Dial1.Boston1.Level3.net 26.09.02, 19:36 Niech mi ktos wytlumaczy,da choc jeden powod usprawiedliwiajacy obecnosc Rosjan w Czeczni.Ani kulturalne,etniczne,religijne,jezykowe-cokolwiek- nie wyjasniaja tej obecnosci. A moze to je nafta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: Ciężka bitwa Czeczenów z Rosjanami w Inguszet IP: *.ibch.poznan.pl 26.09.02, 19:40 Gość portalu: U napisał(a): > Niech mi ktos wytlumaczy,da choc jeden powod > usprawiedliwiajacy obecnosc Rosjan w Czeczni.Ani > kulturalne,etniczne,religijne,jezykowe-cokolwiek- nie > wyjasniaja tej obecnosci. > > > A moze to je nafta? Mniej więcej z tego powodu, dla którego Amerykanie są w Kaliforni, Arizonie, Nowym Mksyku, Teksasie, że nie wspomnę o Hawajach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NYorker Re: Cie˛z˙ka bitwa Czeczenów z Rosjanami w Ingusze IP: 216.173.56.* 26.09.02, 20:08 > Mniej wie˛cej z tego powodu, dla którego Amerykanie sa˛ w Kaliforni, Arizonie, > Nowym Mksyku, Teksasie, z˙e nie wspomne˛ o Hawajach. to moze jeszcze bystrzaku wytlumaczysz, dla jakiego powodu slowianie sa w srodkowej europie, a amharowie zamieszkuja wyzyny etiopii? pozdrawiam porywajace bystrza swiatlego i elokwentnego umyslu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: Cie˛z˙ka bitwa Czeczenów z Rosjanami w Ingusz IP: *.ibch.poznan.pl 26.09.02, 20:11 Gość portalu: NYorker napisał(a): > > > Mniej wie˛cej z tego powodu, dla którego Amerykanie sa˛ w Kaliforni, > Arizonie, > > Nowym Mksyku, Teksasie, z˙e nie wspomne˛ o Hawajach. > > to moze jeszcze bystrzaku wytlumaczysz, dla jakiego powodu slowianie sa > w srodkowej europie, a amharowie zamieszkuja wyzyny etiopii? > pozdrawiam porywajace bystrza swiatlego i elokwentnego umyslu Due to historical contingency.. That's it. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NYorker Re: Cie˛z˙ka bitwa Czeczenów z Rosjanami w Ingusz IP: 216.173.56.* 26.09.02, 21:17 neither like americans... any idea, where americans are from??? what is their ethnicity? say nothing, if you're gonna call them jews... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fritz Re: Ciężka bitwa Czeczenów z Rosjanami w Inguszet IP: *.solnet.ch 26.09.02, 19:46 Gość portalu: U napisał(a): > Niech mi ktos wytlumaczy,da choc jeden powod > usprawiedliwiajacy obecnosc Rosjan w Czeczni.> > A moze to je nafta? Pytanie powinno brzmiec: dlaczego zostaja w Czeczeni? To jest faktycznie transyt nafty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kris Re: Ciężka bitwa Czeczenów z Rosjanami w Inguszet IP: *.host7.starman.ee 26.09.02, 20:02 Gość portalu: U napisał(a): > Niech mi ktos wytlumaczy,da choc jeden powod > usprawiedliwiajacy obecnosc Rosjan w Czeczni.Ani > kulturalne,etniczne,religijne,jezykowe-cokolwiek- nie > wyjasniaja tej obecnosci. > > A moze to je nafta? Geograficzny, ekonomiczny,polityczny ,tumanie. Jak to možliwe že w USA nikt tobie tego nie wytlumaczyl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: U2 Re: Ciężka bitwa Czeczenów z Rosjanami w Inguszet IP: *.utc.com 26.09.02, 20:14 Gość portalu: Kris napisał(a): > Gość portalu: U napisał(a): > > > Niech mi ktos wytlumaczy,da choc jeden powod > > usprawiedliwiajacy obecnosc Rosjan w Czeczni.Ani > > kulturalne,etniczne,religijne,jezykowe-cokolwiek- nie > > wyjasniaja tej obecnosci. > > > A moze to je nafta? > > > > > Geograficzny, ekonomiczny,polityczny ,tumanie. > Jak to možliwe že w USA nikt tobie tego nie wytlumaczyl. > My tu w USA mamy w dupie jakichs Czeczenow i cala ruska armie tez. Jak oni sie nawzajem pozabijaja to my wejdziemy i bedziemy robic bussiness na tym rurociagu.I kto tu jest tumanem??? :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kris Re: Ciężka bitwa Czeczenów z Rosjanami w Inguszet IP: *.host7.starman.ee 26.09.02, 20:38 Gość portalu: U2 napisał(a): > Gość portalu: Kris napisał(a): > > > Gość portalu: U napisał(a): > > > > > Niech mi ktos wytlumaczy,da choc jeden powod > > > usprawiedliwiajacy obecnosc Rosjan w Czeczni.Ani > > > kulturalne,etniczne,religijne,jezykowe-cokolwiek- nie > > > wyjasniaja tej obecnosci. > > > > A moze to je nafta? > > > > > > > > > > Geograficzny, ekonomiczny,polityczny ,tumanie. > > Jak to možliwe že w USA nikt tobie tego nie wytlumaczyl. > > > My tu w USA mamy w dupie jakichs Czeczenow i cala ruska armie tez. Jak oni sie > > nawzajem pozabijaja to my wejdziemy i bedziemy robic bussiness na tym > rurociagu.I kto tu jest tumanem??? :-)))) Jasne že Ty,jezeli tak myslisz naprawde. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Disoria Re: Ciężka bitwa Czeczenów z Rosjanami w Inguszet IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 26.09.02, 21:44 To pośpieszcie się a nie gadajcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NYorker Re: Cie˛z˙ka bitwa Czeczenów z Rosjanami w Inguszet IP: 216.173.56.* 26.09.02, 21:19 bo w usa niczego nie trzeba tlumaczyc. wszyscy sie rodza od razu madrzy i wyksztalceni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: U Re: Ciężka bitwa Czeczenów z Rosjanami w Inguszet IP: *.214.78.5.Dial1.Boston1.Level3.net 27.09.02, 03:09 Gość portalu: Kris napisał(a): > Gość portalu: U napisał(a): > > > Niech mi ktos wytlumaczy,da choc jeden powod > > usprawiedliwiajacy obecnosc Rosjan w Czeczni.Ani > > kulturalne,etniczne,religijne,jezykowe-cokolwiek- nie > > wyjasniaja tej obecnosci. > > > A moze to je nafta? > > > > > Geograficzny, ekonomiczny,polityczny ,tumanie. > Jak to možliwe že w USA nikt tobie tego nie wytlumaczyl. Tzn.jesli masz ladnie utrzymany ogrodek i rosnie w nim rzepka,ktora wlasnie b. lubie,to mam prawo wlezc do twojego ogrodka i wyrwac co mi sie podoba.Ja pytalem o prawa- w tym przypadku-rodzinne do tego ogrodka.Nu????? > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: U Re: Ciężka bitwa Czeczenów z Rosjanami w Inguszet IP: *.214.78.5.Dial1.Boston1.Level3.net 27.09.02, 03:13 Gość portalu: Kris napisał(a): > Gość portalu: U napisał(a): > > > Niech mi ktos wytlumaczy,da choc jeden powod > > usprawiedliwiajacy obecnosc Rosjan w Czeczni.Ani > > kulturalne,etniczne,religijne,jezykowe-cokolwiek- nie > > wyjasniaja tej obecnosci. > > > A moze to je nafta? > > > > > Geograficzny, ekonomiczny,polityczny ,tumanie. > Jak to možliwe že w USA nikt tobie tego nie wytlumaczyl. > W Ameryce do dzisiaj wielu twierdzi,ze G.Washington byl liderem USA w czasie WW II.....ze wladca Rosji jest car itd.Jak wiec moge pytac o Czecznie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kris Re: Ciężka bitwa Czeczenów z Rosjanami w Inguszet IP: *.host7.starman.ee 26.09.02, 19:50 Pan W.J. malo tego že pisze stronnicze artykuly,to jeszcze jego komentarze žywcem wyrwane z tzw. prasy brukowej,sa žalosne. Wszystkim wiadomo,že tzw. "partyzanci" bardzo lubia chowac sie wšrod ludnošci cywilnej i tylko idiota wierzy w to že rosjanie strzelaja gdzie popadlo i w kogo popadlo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Re: Ciężka bitwa Czeczenów z Rosjanami w Inguszet IP: *.ic.ru / *.ic.ru 26.09.02, 21:32 Gość portalu: Kris napisał(a): > Pan W.J. malo tego že pisze stronnicze artykuly,to jeszcze jego > komentarze žywcem wyrwane z tzw. prasy brukowej,sa žalosne. > Wszystkim wiadomo,že tzw. "partyzanci" bardzo lubia chowac sie > wšrod ludnošci cywilnej i tylko idiota wierzy w to že rosjanie > strzelaja gdzie popadlo i w kogo popadlo. CZesc Kris Ten Wojsciech Jagielski to znany antyrosjanin. CZytalem wiele jego artykulow w GW i wiem ze w tym konflikcie jest w 100% po stronie terrorystow. Dlatego w tym artykule taka tendencyozna informacja... Najbardziej mnie ciekawi fakt ze mowi jakoby zginelo tylko 5ciu terrorystow, skoro nasze wladze jeszcze o 15:00 pokazali zdiecie kilkunastu trupow i ich dokumenty. Od razu widac ze wj bral informacje z kavkaz.org - po prostu przetlumaczyl na poslki i wydal za swoje ;- )) Pozdrawiam misza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NYorker Re: Cie˛z˙ka bitwa Czeczenów z Rosjanami w Inguszet IP: 216.173.56.* 26.09.02, 21:59 misza, powiedz mi, dlaczego rosjanie siedza tam, gdzie ich nie chca? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Re: Cie˛z˙ka bitwa Czeczenów z Rosjanami w Ingusz IP: *.ic.ru / *.ic.ru 27.09.02, 00:32 Gość portalu: NYorker napisał(a): > misza, powiedz mi, dlaczego rosjanie siedza tam, gdzie ich > nie chca? 1) Bo my siedziemy gdzie zechcemy, jesli to jest w interesach Rosji 2) Nas nie obchodzi zdanie aborygenow ;-)) 3) Za kilka lat juz bedzie nie wazne chca czy nie cha :-)) patrz- 100 lat temu w USA za skalp Indianina kowbojowi placili 3USd (fakt!) a teraz kogo obchodzi zdanie Indian nt. ich ziem w USA ? :))) Za 560-100 lat kiedy wszyscy Czeczeni beda juz takimi samymi "komanczami" jak obedni Indianie w USA, to CZecznia dla Rosji bedzie jak Floryda dla Amerykanow ;-)) "Wygrywa ten kto umie czekac" A my mamy wieeele czasu ;-)) Misza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolek Re: misza tera otworzyles mi oczy !!!!! IP: *.kat.forthnet.gr 27.09.02, 08:10 misza drogi przyjacielu tera to ja wiem dlaczego polacy w tamtych latach tak ochoczo wyjezdzali do usa. te 3$ za skalp czeronoskurego to byla nawet nawet sumka . a moze ten debil busch cos takiego wymyslil i teraz ? ze tylu chetnych polakow chce isc na wojne przeciw sadamowi ? w polodniowej afryce , byli polacy co mordowali czarnych wiec dlaczego nie mieliby byc i tam w iraku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Re: Cie˛z˙ka bitwa Czeczenów z Rosjanami w Ingusz IP: 213.186.71.* 27.09.02, 08:38 Przyjacielu z Rosji, w swoim poście sam podałeś powody, dla których sympatia świata zawsze będzie po stronie Czeczenii. Ten naród walczy o swoją niepodległość i ma do tego słuszne prawo. Śmieszne jest natomiast to, że Rosyjskie operacje militarne, prowadzone w Czeczenii od tylu lat i przy tak ogromnym zaangażowaniu sprzętu i ludzi nic Rosji nie przyniosły. Poza oczywiście zrujnowaną Czeczenia. Tak potężna armia z jednej strony a taki słaby przeciwnik z drugiej i to nie gdzieś daleko, na innym kontynencie, tylko tuż za miedzą i Rosja dostaje tam baty! Nie porównuj także Rosji do USA, bo poza obszarem jaki obejmuje każde z tych państw wszelkie skale porównawcze się kończą. Nie da się po prostu porównać taczek do Mercedesa. Warto zdawać sobie z tego sprawę, kiedy obserwuje się rosyjskie działania na arenie międzynarodowej. Rosja, o olbrzymim terytorium i ogromnej ilości mieszkańców za to z potencjałem gospodarczym na poziomie Holandii(to taki mały kraj w Europie, trochę większy od Czeczenii) dołączyła do państw G7! Przecież to czysta parodia! Nie porównuj zatem, bo śmiesznie to wygląda. Wolność i niepodległość to wartości, które w Rosji nadal nie są powszechnie znane. Nie ma się więc co dziwić, że Rosjanie nie potrafią zrozumieć Czeczenów. Podobnie jak nie potrafią obiektywnie popatrzeć na swój kraj, zobaczyć ile krzywd i szkód wyrządził on innym, dostrzec jak odległe miejsce zajmuje on w cywilizowanym świecie i pracować samemu nad tym, by to zmienić a krzywdy naprawić. Pozwól więc przyjacielu z Rosji, że dla wielu z nas zdanie Aborygenów (jest to grupa etniczna i powinieneś jej nazwę pisać dużą literą) będzie także istotne i to dużo bardziej istotne niż zdanie Rosjan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Re: Cie˛z˙ka bitwa Czeczenów z Rosjanami w Ingusz IP: *.ic.ru / *.ic.ru 27.09.02, 10:01 Gość portalu: Polak napisał(a): > Przyjacielu z Rosji, w swoim poście sam podałeś powody, dla > których sympatia świata zawsze będzie po stronie Czeczenii. Odpowiedzialem na to pytanie tak jak to oczekiwal zadajacy pytanie ;-)) > Śmieszne jest natomiast to, że Rosyjskie operacje militarne, > prowadzone w Czeczenii od tylu lat i przy tak ogromnym > zaangażowaniu sprzętu i ludzi nic Rosji nie przyniosły. Nie rozumiem dlaczego w POlsce ciaglie mowia ze operacja w Czecznie nie Rosji nie przyniosla? Na jakiej podstawie to mowisz? Jesli chodzi o to ze tam jeszcze sa terrorysci, to ja ci moge wtedy powiedziec ze Anglicy nic nie mieli za 300 lat okupacji Olsera, Turcja za Cypr, a Hiszpania za Baskow, a juz o Israelu nie wspominajac ;-)) > oczywiście zrujnowaną Czeczenia. Tak potężna armia z jednej > strony a taki słaby przeciwnik z drugiej i to nie gdzieś daleko, > na innym kontynencie, tylko tuż za miedzą i Rosja dostaje tam > baty! Widze ze jestes takim samym "expertem" jak DiSoria ;-)) TO ze czas od czasu w Czeczniw s powodu terraktow ginie kilka zolnierzy (i cywili) nie znaczy ze my przegrywamy - to normalka w warunkach walki z terrorystami... > Nie porównuj także Rosji do USA, bo poza obszarem jaki > obejmuje każde z tych państw wszelkie skale porównawcze się > kończą. CZy uwazasz ze nie mozna? Dlaczego? Amerykanie zabili miliony Indian zeby im - przybyszom zylo by sie lepiej. My jestesmy nawet lepsi, bo niez zabijalismy wszystkich aborygenow, a tylko zamieszkali razem z nimi... > gospodarczym na poziomie Holandii(to taki mały kraj w Europie, > trochę większy od Czeczenii) dołączyła do państw G7! Przecież to > czysta parodia! Nie porównuj zatem, bo śmiesznie to wygląda. Smiesznie? Dlaczego nikt nie smieje sie? Tylko takie zawisliwe rusofoby jak ty ;-)) > Wolność i niepodległość to wartości, które w Rosji nadal nie są > powszechnie znane. Sa znane nie gorzej niz w Polsce, daruj sobie takie hasla > Nie ma się więc co dziwić, że Rosjanie nie > potrafią zrozumieć Czeczenów. CZeczenow swietnoie rozumiem - maja dosc tej wojny, ale terrorystow nie da sie zrozumiec i ch trzeba po prostu wypierdalac do Allaha i juz! ;)) > Podobnie jak nie potrafią > obiektywnie popatrzeć na swój kraj, zobaczyć ile krzywd i szkód > wyrządził on innym, Czyli chcesz zeby my mielibysmy taki sam kompleks niepelnosprawnosci jak Polacy i Niemcy ? ;-)) Uspokoj sie facet - nie jestesmy tak slabi zeby bic sie glowa o sciane i plakac jakie my byli zli i przepraszac wszystkich do okola na Zydach poczynajac a Niemcami konczac ;-))) > dostrzec jak odległe miejsce zajmuje on w > cywilizowanym świecie i pracować samemu nad tym, by to zmienić a > krzywdy naprawić. Rosja jest bardzo wazna czescia swiatowej cywilizacji, a to ze my idziemy swoja droga, czesto srzeczna z "cywilizowanym" USA - to nasza prywatna sprawa - ani ciebie ani inyych obcokrajowcow to nie musi obchodzic - jeden madry faxcet powiedzial - "Rosja musi isc swym torem" - to wlasnie robimy... :) > Pozwól więc przyjacielu z Rosji, że dla wielu > z nas zdanie Aborygenów (jest to grupa etniczna i powinieneś jej > nazwę pisać dużą literą) będzie także istotne i to dużo bardziej > istotne niż zdanie Rosjan. Aborygen to nie narodowosc, a okreslenie miejscowosci nasiedklajacej ten teren - ty np. jestes aborygenem Polski - widac zlie uczyles sie w podstawowce ;-)) Pozwól więc przyjacielu z Polski, że dla wielu z nas zdanie nie Rosjan nie interesuje wcale ;) Jestesmy samowystarczajacym narodem! Misza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Re: Cie˛z˙ka bitwa Czeczenów z Rosjanami w Ingusz IP: 213.186.71.* 27.09.02, 12:02 Przyjacielu z Rosji, w swoim poprzednim komentarzu wyraziłem się jasno i jednoznacznie, widzę jednak, że tego nie zrozumiałeś. - Odpowiedz więc na pytanie: Co przyniosła wojna w Czeczenii (poza zrujnowaniem tego kraju)? - Już prosiłem o to byś nie porównywał Rosji do normalnych krajów. Zestawianie jej z Wielka Brytanią, Hiszpanią, Izraelem czy nawet Turcją to też porównywanie taczek z Mercedesem (w przypadku Turcji to być może Mercedes jest już strasznie stary i mocno zdezelowany, ale to jednak Mercedes a nie taczki). Chyba że zależy Ci na rozśmieszaniu czytelników Twoich komentarzy, bo wbrew temu co myślisz śmieje się bardzo wielu. - Nie jestem rusofobem. Współczuję natomiast z całego serca większości Rosjan. - W Czeczenii ginie nie kilku rosyjskich żołnierzy ale całe setki. Wiedzę na ten temat czerpiesz zapewne z wypowiedzi rosyjskich generałów. Mimo wieloletnich represji, mordów, gwałtów i zwykłych rabunków Rosja nie jest w stanie pokonać Czeczenów - nie zaprzeczysz chyba. Oni walczą o swoją niepodległość a terrorystom przyświecają zupełnie inne cele. Współczuję tym Rosjanom, którzy nie potrafią tego zrozumieć. - Rosja prowadziła eksterminację wszystkich podbitych przez siebie narodów w sposób bezwzględny i nie spotykany nigdzie indziej na świecie. Jeśli nie wierzysz to znaczy, że nie znasz prawdziwej historii Twojego kraju. - Wolność, niepodległość tak samo jak demokracja i prawa człowieka nadal w Rosji nie są powszechnie znane i Twoja odmienna opinia tego nie zmieni. Świadczy o tym po prostu sposób postępowania Rosjan. Patrz jak się zachowują i wyciągaj wnioski. Staraj się to robić obiektywnie, nie stronniczo. Do tego jednak trzeba mieć opanowana umiejętność samodzielnego myślenia, którą szaleńczo dławiono w Rosji w czasach komunizmu. Dlatego jest to dla Was takie trudne. - Polacy nie mają żadnego "kompleksu niepełnosprawności". Ogromny kompleks mają natomiast Rosjanie, którym przez dziesiątki lat wmawiano, że kraj, w którym żyją to jakieś mocarstwo - okazało się to niestety fikcją literacką. Miliony dumnych Rosjan obudziło się z tego snu z ręką w nocniku i tu leży Twój problem. - Wierzysz jeszcze, że Rosja jestważną częścią światowej cywilizacji? To mrzonki. Uwierz mi, że gdyby nagle w jakiś dziwny sposób Rosja zniknęła, większość ludzi na świecie nawet by tego nie zauważyła (nie licząc tych, którym nagle by się ulżyło - np. Czeczenom). Taka jest waga Rosji i Rosjan w światowej cywilizacji. W tej materii zdanie Rosjan nie ma absolutnie żadnego znaczenia. Im może się coś co najwyżej wydawać ale na tym bajka się kończy. Niech Rosja idzie sobie dokąd chce. Nikogo to nie obchodzi. Nie może tam jednak na siłę ciągnąć innych. Tutaj też leży kolejny rosyjski problem. Z Rosją nikt nie chce iść. - Aborygeni to rdzenni mieszkańcy Australii i tylko w takim znaczeniu słowo to występuje. - Rosja swoją samowystarczalność pokazywała już przez dziesiątki lat. Bez pomocy z zagranicy do dziś ten biedny naród umierałby z głodu (o czym innym nawet nie wspomnę)! Zobacz jak żyją i co jedzą ludzie na rosyjskiej wsi. Ale jeśli nie wiesz jak jest w innych krajach to wydaje Ci się zapewne, że to co jest w Rosji jest normalne. Tu się też grubo mylisz. Życzę owocnych przemyśleń. I tak na koniec - jestem naprawdę dumny z tego że jestem nie-Rosjaninem. Czy słyszałeś, żeby ktoś się ubiegał o rosyjskie obywatelstwo? To pytanie na serio. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rada Re: Cie˛z˙ka bitwa Czeczenów z Rosjanami w Ingusz IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.09.02, 13:02 Gość portalu: Polak napisał(a): > Przyjacielu z Rosji, w swoim poprzednim komentarzu wyraziłem się > jasno i jednoznacznie, widzę jednak, że tego nie zrozumiałeś. > - Odpowiedz więc na pytanie: Co przyniosła wojna w Czeczenii > (poza zrujnowaniem tego kraju)? > - Już prosiłem o to byś nie porównywał Rosji do normalnych > krajów. Zestawianie jej z Wielka Brytanią, Hiszpanią, Izraelem > czy nawet Turcją to też porównywanie taczek z Mercedesem (w > przypadku Turcji to być może Mercedes jest już strasznie stary i > mocno zdezelowany, ale to jednak Mercedes a nie taczki). Chyba > że zależy Ci na rozśmieszaniu czytelników Twoich komentarzy, bo > wbrew temu co myślisz śmieje się bardzo wielu. Mysle ze Misha jak rozmawia z Polakiem zestawia Rosyje z Polska > - Nie jestem rusofobem. Współczuję natomiast z całego serca > większości Rosjan. Nawet jesli jestes, to twoja prywatna sprawa , a Rosyjanom ani zimno, ani goraco ztego powodu > - W Czeczenii ginie nie kilku rosyjskich żołnierzy ale całe > setki. Wiedzę na ten temat czerpiesz zapewne z wypowiedzi > rosyjskich generałów. A skad ty czerpiesz swoje informacyji? Mimo wieloletnich represji, mordów, > gwałtów i zwykłych rabunków Rosja nie jest w stanie pokonać > Czeczenów - nie zaprzeczysz chyba. Oni walczą o swoją > niepodległość a terrorystom przyświecają zupełnie inne cele. Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia, tu nawet niema co komentowac > Współczuję tym Rosjanom, którzy nie potrafią tego zrozumieć. > - Rosja prowadziła eksterminację wszystkich podbitych przez > siebie narodów w sposób bezwzględny i nie spotykany nigdzie > indziej na świecie. Jeśli nie wierzysz to znaczy, że nie znasz > prawdziwej historii Twojego kraju. QA ty znasz historije Rosyji najlepej ,jak widac, rozumiem ze tak samo dobrze znasz historije Polski, to moze powiesz o stusunku Ukraincow i Bialorusinow do Polakow. > - Wolność, niepodległość tak samo jak demokracja i prawa > człowieka nadal w Rosji nie są powszechnie znane i Twoja > odmienna opinia tego nie zmieni. Świadczy o tym po prostu sposób > postępowania Rosjan. Patrz jak się zachowują i wyciągaj wnioski. > Staraj się to robić obiektywnie, nie stronniczo. Do tego jednak > trzeba mieć opanowana umiejętność samodzielnego myślenia, którą > szaleńczo dławiono w Rosji w czasach komunizmu. Dlatego jest to > dla Was takie trudne. Wzor swiatowej demokracii-Polska, nie rozsmeszaj > - Polacy nie mają żadnego "kompleksu niepełnosprawności". Polacy maja nie jeden ,a kupe kompleksow i to mowia wszysce, wlaczajac nawet Polakow > Ogromny kompleks mają natomiast Rosjanie, którym przez > dziesiątki lat wmawiano, że kraj, w którym żyją to jakieś > mocarstwo - okazało się to niestety fikcją literacką. Miliony > dumnych Rosjan obudziło się z tego snu z ręką w nocniku i tu > leży Twój problem. Tu widac ,jak znasz Rosyjan i ich mentalnosc. Rosyjane wiedzeli najlepej ze to wszystko mrzonki, ta cala paplanina o supermocarstwie. > - Wierzysz jeszcze, że Rosja jestważną częścią światowej > cywilizacji? To mrzonki. Uwierz mi, że gdyby nagle w jakiś > dziwny sposób Rosja zniknęła, większość ludzi na świecie nawet > by tego nie zauważyła (nie licząc tych, którym nagle by się > ulżyło - np. Czeczenom). Taka jest waga Rosji i Rosjan w > światowej cywilizacji. E tam, facet jeszcze jeden kompleks, nie bedziemy porownywac wklad w cywilizacyje polski i rosyjski. Porownaj poporostu liczbe slawnych pisarzy, kompozytorow, nu i naukowcow, tu Polska juz w ogole na glowe bije Rosyje. W tej materii zdanie Rosjan nie ma > absolutnie żadnego znaczenia. Zdanie Polski, nawet w Polsce nikogo juz nie obchodzi. Im może się coś co najwyżej > wydawać ale na tym bajka się kończy. Niech Rosja idzie sobie > dokąd chce. Nikogo to nie obchodzi. Nie może tam jednak na siłę > ciągnąć innych. Tutaj też leży kolejny rosyjski problem. Z Rosją > nikt nie chce iść. Rosyja nikogo i nie zaprasza isc z nia. > - Aborygeni to rdzenni mieszkańcy Australii i tylko w takim > znaczeniu słowo to występuje. > - Rosja swoją samowystarczalność pokazywała już przez dziesiątki > lat. Bez pomocy z zagranicy do dziś ten biedny naród umierałby z > głodu (o czym innym nawet nie wspomnę)! Zobacz jak żyją i co > jedzą ludzie na rosyjskiej wsi. Rosyja to jeszcze nie kraj dobrobytu, ale ma dwie zalety: po perwsze zycie juz lepsze niz w Polsce, a po drugie ma przed soba perspektywe, czego w ogole niema Polska. Dla porownania Rosyja ma nadwyzke biudzetowa prawie taka jak Polska dziure. Tylko w przyszlym roku Rosyja wyda na oswiata na 3,5 miliarda $ wiecej niz w roku poprzednim. Nu a co dotyczy polskiego dobrobytu, to 1.5 miliona glodnych dzieci, jedna trzetia ludnosci ponizej poziomu nedzy, bezrobocie faktyczne powyzej 25 %( a w Rosyji okolo 2 %), ale to jesna rzecz generalska propaganda, to nie bedziemy dalej porownywac. Ale jeśli nie wiesz jak jest w > innych krajach to wydaje Ci się zapewne, że to co jest w Rosji > jest normalne. Tu się też grubo mylisz. > Życzę owocnych przemyśleń. I tak na koniec - jestem naprawdę > dumny z tego że jestem nie-Rosjaninem. Ja jestem bardzo dumny ze jestem Rosyjaninem, jak by byl Polakiem chyba nalozyl by rece na siebe. Czy słyszałeś, żeby ktoś > się ubiegał o rosyjskie obywatelstwo? To pytanie na serio. Tu widac poziom twoej wiedzy o wspolczesnej Rosyji. W zeszlym roku bylo podano 2,5 miliona podan na rosyjskie obywatelstwo, a ile na polskie? To tez pytanie na serio. I jeszcze cos, rozumiem ze Nemcy dali Wam pare swoich starych czolgow, ale to nie robi jeszcze z Was Nemcow i nigdy nie zrobie. Tak samo jak stare F-16 nie zrobi z Was Amerykanow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Re: Cie˛z˙ka bitwa Czeczenów z Rosjanami w Ingusz IP: 213.186.71.* 27.09.02, 13:37 Kolejny przyjacielu z Rosji, czemu skoro w Rosji jest tak dobrze jest tam taka nędza? I dobrze wiesz o czym piszę. Gdyby poziom życia w Rosji był wyższy niż w Polsce nie pojawiałoby się u nas tylu Rosjan pracujących na czarno, grających i śpiewajacych na ulicach dla paru groszy, stojacych z tandetnym towarem na bazarach itd. itd. Takie dochody budżetowe, takie małe bezrobocie, taki ogólny dobrobyt, rozkwit nauki i sztuki i tylu obdartych Rosjan tułajacych się po innych krajach, i po Polsce też (to Cię chyba najbardziej jak widze boli) za chlebem. Wkład rosyjskiej nauki jeszcze dzisiaj promieniuje z Czarnobyla na cały świat. To niezłe osiągnięcie. Brawo. Radziecka technika wojskowa - tak super, nie ma lepszej, nie do pokonania - okręty rozsadzane własnymi torpedami idą na dno a z powodu rosyjskiej organizacji i stanu posiadanego sprzętu nie można uratować ludzi, którym udało się tam przeżyć. Nie rozśmieszaj mnie. Wiesz jakoś nie imponuje mi to co Rosjanom "udało się" osiągnąć. Nie wspomnę nawet ile z tych osiągnięć opierało się na tym co udało się Rosji wywieźć z podbitych krajów, ukraść rękami wywiadu wojskowego czy też w prymitywny sposób podrobić. Jesteś jak widzę z tego dumny. Szkoda mi Ciebie. Te wnioski o rosyjskie obywatelstwo (ciekawe skąd wziąłes tak ogromną liczbę?) składane są chyba przez Białorusinów. Jeśli zaś chodzi o Polskę to sam możesz zobaczyć ilu jest chętnych idąc do urzędu wojewódzkiego załatwiajacego takie sprawy. Będzie tam niestety trochę brudno z powodu ilości oczekujących ale nie wątpię, ze spotkasz wśród nich wielu Rosjan. Pozostałych możesz zapytać czy nie chciałoby wyjechać do Rosji. Uważaj tylko by nie zabił Cię przy tym wybuch ich śmiechu. Szkoda mi czasu na dalsząpolemikę z kimś kto nie potrafi myśleć. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rada Re: Cie˛z˙ka bitwa Czeczenów z Rosjanami w Ingusz IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.09.02, 14:12 Gość portalu: Polak napisał(a): > Kolejny przyjacielu z Rosji, czemu skoro w Rosji jest tak dobrze > jest tam taka nędza? I dobrze wiesz o czym piszę. Gdyby poziom > życia w Rosji był wyższy niż w Polsce nie pojawiałoby się u nas > tylu Rosjan pracujących na czarno, grających i śpiewajacych na > ulicach dla paru groszy, stojacych z tandetnym towarem na > bazarach itd. itd. Takie dochody budżetowe, takie małe > bezrobocie, taki ogólny dobrobyt, rozkwit nauki i sztuki i tylu > obdartych Rosjan tułajacych się po innych krajach, i po Polsce > też (to Cię chyba najbardziej jak widze boli) za chlebem. Wkład > rosyjskiej nauki jeszcze dzisiaj promieniuje z Czarnobyla na > cały świat. To niezłe osiągnięcie. Brawo. Radziecka technika > wojskowa - tak super, nie ma lepszej, nie do pokonania - okręty > rozsadzane własnymi torpedami idą na dno a z powodu rosyjskiej > organizacji i stanu posiadanego sprzętu nie można uratować > ludzi, którym udało się tam przeżyć. Nie rozśmieszaj mnie. Wiesz > jakoś nie imponuje mi to co Rosjanom "udało się" osiągnąć. Nie > wspomnę nawet ile z tych osiągnięć opierało się na tym co udało > się Rosji wywieźć z podbitych krajów, ukraść rękami wywiadu > wojskowego czy też w prymitywny sposób podrobić. Jesteś jak > widzę z tego dumny. Szkoda mi Ciebie. > Te wnioski o rosyjskie obywatelstwo (ciekawe skąd wziąłes tak > ogromną liczbę?) składane są chyba przez Białorusinów. Jeśli zaś > chodzi o Polskę to sam możesz zobaczyć ilu jest chętnych idąc do > urzędu wojewódzkiego załatwiajacego takie sprawy. Będzie tam > niestety trochę brudno z powodu ilości oczekujących ale nie > wątpię, ze spotkasz wśród nich wielu Rosjan. Pozostałych możesz > zapytać czy nie chciałoby wyjechać do Rosji. Uważaj tylko by nie > zabił Cię przy tym wybuch ich śmiechu. > Szkoda mi czasu na dalsząpolemikę z kimś kto nie potrafi myśleć. > Pozdrawiam. Po perwsze ma wrazenie ze mylisz Rosyjan z Bialorusinami i Ukraincami, bo coz nie widzialem spewajcych i tanczacych Rosyjan, na ulicach, co do chetnych do polskiego obywatelstwa moze i sa ale duze mnej niz do rosyjskiego. To co ty nie wiesz ,to nie znaczy ze moja liczba jest nie prawidlowa. To dane rosyjskiego Uzadu emigracyjnego. Co do osiagnec rosysjkich rozne to bywea jak i ze wszystkimi innymi. Nic nie staje sie tylko z polskimi, cikawe dla czego> Moze po prostu dla tego ze ich niema. A co dotychy nedzy, to Polska niewatpliwe ma prymat w jej osiagneciu. Jak i zawsze, zawsze byli nedznym panstwem i tak pozostanie, "przyjacielu". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Re: Cie˛z˙ka bitwa Czeczenów z Rosjanami w Ingusz IP: 213.186.71.* 27.09.02, 14:26 Nie łudź się, że sa to tylko Ukraińcy i Białorusini. Są to również i Rosjanie, widać ich nie tylko w Polsce ale i w innych państwach Europy. Myślę więc, że miałeś rację pisząc o 2,5 miliona podań w rosyjskim "urzędzie emigracyjnym". Tylu Rosjan chce zatem legalnie wyjechać na stałe z Rosji i w pełni ich rozumiem. Ilu wyjechało "na czarno"? Sam sobie odpowiedz. Jeśli zaś piszesz o Polsce, to jej tradycje demokratyczne sięgają wiele wieków wstecz. O demokracji szlacheckiej coś słyszałeś? o Konstytucji Trzeciego Maja? Nie znasz jak widać historii własnego kraju a także historii powszechnej. Nie rozumiem czemu skoro Polska jest według Ciebie "nedznym" państwem tylu Twoich rodaków pragnie tutaj zamieszkać? I co sam robisz w takim okropnym miejscu jak Polska? Jak widzę gardzisz moim krajem, nie rozumiem więc czego tutaj szukasz? Może przyjechałeś się uczyć? Może pracować? Ale w takim miejscu? A czy przypadkiem nie wyrzadzasz szkody Rosji, że będąc jej ozdobą trwonisz czas w takiej Polsce? Zastanów się nad tym. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rada Re: Cie˛z˙ka bitwa Czeczenów z Rosjanami w Ingusz IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.09.02, 14:41 Gość portalu: Polak napisał(a): > Nie łudź się, że sa to tylko Ukraińcy i Białorusini. Są to > również i Rosjanie, widać ich nie tylko w Polsce ale i w innych > państwach Europy. Myślę więc, że miałeś rację pisząc o 2,5 > miliona podań w rosyjskim "urzędzie emigracyjnym". Tylu Rosjan > chce zatem legalnie wyjechać na stałe z Rosji i w pełni ich > rozumiem. Ilu wyjechało "na czarno"? Sam sobie odpowiedz. Jeśli > zaś piszesz o Polsce, to jej tradycje demokratyczne sięgają > wiele wieków wstecz. O demokracji szlacheckiej coś słyszałeś? o > Konstytucji Trzeciego Maja? Nie znasz jak widać historii > własnego kraju a także historii powszechnej. Nie rozumiem czemu > skoro Polska jest według Ciebie "nedznym" państwem tylu Twoich > rodaków pragnie tutaj zamieszkać? I co sam robisz w takim > okropnym miejscu jak Polska? Jak widzę gardzisz moim krajem, nie > rozumiem więc czego tutaj szukasz? Może przyjechałeś się uczyć? > Może pracować? Ale w takim miejscu? A czy przypadkiem nie > wyrzadzasz szkody Rosji, że będąc jej ozdobą trwonisz czas w > takiej Polsce? Zastanów się nad tym. Pozdrawiam. Wyjchalo sporo nie przcze, czasy byli bardzo ciezkie, specyalnie po krysysie 1998r., tylko ze to zmienia sie i duzo szybczej niz mozesz sobie wyobrazic. A co ja tu robie, to moge Ci powiedziec. za duzo zainwestowalem w twoj "kwitnacy" kraj i teraz chce uratowac choc jedna czwarta. I napewno tu nie zatrzymam sie ani minuty wiecej niz bedzie to potrzebno. A co do pozostalych pytan to powiem ze moja wiedza o Polsce pochodzi z moich codziennych obserwacy, a ty sadzisz po Rosyji chyba wylacznie po artykulach GW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rada Re: Cie˛z˙ka bitwa Czeczenów z Rosjanami w Ingusz IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.09.02, 14:49 Gość portalu: Rada napisał(a): > Gość portalu: Polak napisał(a): > > > Nie łudź się, że sa to tylko Ukraińcy i Białorusini. Są to > > również i Rosjanie, widać ich nie tylko w Polsce ale i w innych > > państwach Europy. Myślę więc, że miałeś rację pisząc o 2,5 > > miliona podań w rosyjskim "urzędzie emigracyjnym". Tylu Rosjan > > chce zatem legalnie wyjechać na stałe z Rosji i w pełni ich > > rozumiem. Ilu wyjechało "na czarno"? Sam sobie odpowiedz. Jeśli > > zaś piszesz o Polsce, to jej tradycje demokratyczne sięgają > > wiele wieków wstecz. O demokracji szlacheckiej coś słyszałeś? o > > Konstytucji Trzeciego Maja? Nie znasz jak widać historii > > własnego kraju a także historii powszechnej. Nie rozumiem czemu > > skoro Polska jest według Ciebie "nedznym" państwem tylu Twoich > > rodaków pragnie tutaj zamieszkać? I co sam robisz w takim > > okropnym miejscu jak Polska? Jak widzę gardzisz moim krajem, nie > > rozumiem więc czego tutaj szukasz? Może przyjechałeś się uczyć? > > Może pracować? Ale w takim miejscu? A czy przypadkiem nie > > wyrzadzasz szkody Rosji, że będąc jej ozdobą trwonisz czas w > > takiej Polsce? Zastanów się nad tym. Pozdrawiam. > > Wyjchalo sporo nie przcze, czasy byli bardzo ciezkie, specyalnie po krysysie > 1998r., tylko ze to zmienia sie i duzo szybczej niz mozesz sobie wyobrazic. A > co ja tu robie, to moge Ci powiedziec. za duzo zainwestowalem w twoj "kwitnacy" > > kraj i teraz chce uratowac choc jedna czwarta. I napewno tu nie zatrzymam sie > ani minuty wiecej niz bedzie to potrzebno. A co do pozostalych pytan to powiem > ze moja wiedza o Polsce pochodzi z moich codziennych obserwacy, a ty sadzisz po > > Rosyji chyba wylacznie po artykulach GW. Jeszcze cos, mysle ze Polakow w stosunku procentowym wyjechalo duzo wiecej niz Rosyjan. A co dotychy polskiej rusofobii, moge Ci "pocieszyc"- jak "przyjaciele" wy byli nic nie warci, ale jak wrogowie sa warci jeszcze mnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Re: Cie˛z˙ka bitwa Czeczenów z Rosjanami w Ingusz IP: 213.186.71.* 27.09.02, 14:59 Brawo Czeczeni! Macie prawo sie bronić przed "przyjaciółmi" z Rosji i tak trzymać. Na pohybel Ruskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Liosha Re: Cie˛z˙ka bitwa Czeczenów z Rosjanami w Ingusz IP: 213.17.228.* 27.09.02, 15:41 No cóż, Polak przegrał dyskusje. Weź się liepiej kurwo za robote, trochę poczytaj. Rada tak trzymać. W ogóle taka dyskusja to chyba nie ma sensu. Bo same porównywanie Polski z Rosja mnie śmieszy. Jak to było? Że Polska jest najbardziej niezależnym krajem na świecie. Bo od niej w ogóle nic nie zależy! A do tego najbardziej zakompleksionym. Privet Misze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rada Re: Cie˛z˙ka bitwa Czeczenów z Rosjanami w Ingusz IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.09.02, 15:48 Gość portalu: Liosha napisał(a): > No cóż, Polak przegrał dyskusje. Weź się liepiej kurwo za robote, trochę > poczytaj. > > Rada tak trzymać. > > W ogóle taka dyskusja to chyba nie ma sensu. Bo same porównywanie Polski z > Rosja mnie śmieszy. Jak to było? Że Polska jest najbardziej niezależnym krajem > na świecie. Bo od niej w ogóle nic nie zależy! A do tego najbardziej > zakompleksionym. > > Privet Misze! Privet Leha, da ja uze 100 raz zarekalsja s nimi sporit, no ne vyderzyvau, vot narodec blin, legche ot medvedja ariu uslyshat chem ot polaka razumnoe suzdenie, da hren s nimi. Privet Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rada Re: Cie˛z˙ka bitwa Czeczenów z Rosjanami w Ingusz IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.09.02, 15:45 Gość portalu: Polak napisał(a): > Brawo Czeczeni! Macie prawo sie bronić przed "przyjaciółmi" z > Rosji i tak trzymać. Na pohybel Ruskim. Biedna polska ciemnota, zawsze tego chcieli, ale zawsze z jednym skutkiem. Co znaczy miec wielkie checi, do znikomych mozliwosci. I ty jeszcze uwazasz sie za wyksztakconogo? Jak mozno otrzymac wyksztalcenie w panstwie, gdzie 20 % dislektikow, i oni jeszcze ucza sie z normalnumi dziecmi. A poziom waszego wyksztalcenia widac po osiagnieciach w nauce i technologii. Misza ci pisze o rakietach,ale ty i tak przeciez nie wiesz co to, rakieta to cos takiego, no wiesz jak kielbasa ,ale wieksza i lata, nie wiem jak Cie wytlumaczyc, to juz nie bede probowal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Do Polaka IP: *.ic.ru / *.ic.ru 27.09.02, 14:34 Gość portalu: Polak napisał(a): ) Przyjacielu z Rosji, w swoim poprzednim komentarzu wyraziłem się ) jasno i jednoznacznie, widzę jednak, że tego nie zrozumiałeś. Zrozumialem wszystko dobrze. ) - Odpowiedz więc na pytanie: Co przyniosła wojna w Czeczenii ) (poza zrujnowaniem tego kraju)? Spokoj w calej reszcie Rosji. Chyba nie wiesz co bylo w Rosji w latach 1990- 1994 lub 1996-1999? Ciagle terrakty lub porywania zakladnikow. Juz na tym forum pisalem jak w moil liceum w 1992 roku terrorysci porwali 10 ta klase z nauczycielka i rzadali 2mln USD okupu. W naszym miescie bylo 3 duze aterrakty, a ile ich bylo w calej Rosji? Dziesiatki. Ludzie zyli w ciaglym strachu... A kiedy ostatni terrakt byl w Rostowie od 1995 rokju? Nie bylo takiego, bo terrorysci sa zajete zachowaniem swego nedznego zycia a nie oo tym jak terroryzowac Rosje ;-)) Oprucz tego wyniszczamy wahhabitow z Rosji, szkolimy armie, bo przeciez to najlepsze cwiczenie dla zolnierzy... Juz 600 tys. mlodzich Rosjan maja doswiadfczenie bojowe! A tego nie kupisz za pieniadze... Co jeszcze mamy z powodu wojny? Rozwoj Armii i wieksze zamowienia ndla zbrojeniowki, zwiekszenie plac dla oficerow i jeszcze wiel czego innego ;-)) ) - Już prosiłem o to byś nie porównywał Rosji do normalnych ) krajów. Normalne znaczy jakie? Kto dal ci prawo okreslac jakie panstwa sa normalne a jakie nie? Np Niemcy sadza ze POlska to nienormalne panstwo, a Amerykanie nawet nie wiedza ze Polska lezy w Europie i ze w Polsce mowia nie po rosyjsku ;-)) ) Zestawianie jej z Wielka Brytanią, Hiszpanią, Izraelem ) czy nawet Turcją to też porównywanie taczek z Mercedesem (w ) przypadku Turcji to być może Mercedes jest już strasznie stary i ) mocno zdezelowany, ale to jednak Mercedes a nie taczki). Ale dlacsego ci Niemcy, Anglicy juz nie mowiac o Turkach nie mpga zbudowac rakiedte lub porzadny samolot? :-)) Nie wykazuj tu ciagle swych komleksow, probujac mnie wmowic ze Rosja to slaby kraj - na dyletanta wygladasz... ) że zależy Ci na rozśmieszaniu czytelników Twoich komentarzy, bo ) wbrew temu co myślisz śmieje się bardzo wielu. Smieja sie tylko malo wiedzace dyletanci twego pokroju. Wiesz co jest smieszne? To ze z waszego "normalnego" i "rozwinietego" panstwa miesiac temu przyjezdzali naukowce (delegacja od kilku uczelni wyzszych) do mego Uniwersytetu (ja bylem tlumaczem) i prosili nas zeby nasze konstruktory zkonstruowali dla POlskich rolnikow kombajn i pare innych rolniczych maszyn, bo... w POlsce nie ma inzenerow zdolnych do tego (szukali w kilku Uczelniach technicznych - nie ma ;- )) a Niemieckie czy Holenderskie kombajny sa za drogie dla POlski... Oczywiscie mozesz sie dalej smiac sie, ale pamietaj przyslowie "ze smieje sie ten ktory smieje sie ostani" ;-)) ) - Nie jestem rusofobem. Współczuję natomiast z całego serca ) większości Rosjan. Ach jaki mily jestes czlowiek ;-)) Ja tez wspolczuje z caslego serdca wiekszosci Polakow - bez zartow... ) - W Czeczenii ginie nie kilku rosyjskich żołnierzy ale całe ) setki. Ja mialem na mysli nie ogolna liczbe (czy roczna) - a dzienna, Polaku :-)) Jesli uwazasz ze w CZeczni _dziennie_ gina dziesiatki Rosjan to jestes taki naiwny jak 5-letnia dziewczynka :)) ) Oni walczą o swoją ) niepodległość a terrorystom przyświecają zupełnie inne cele. Daruj sobe takie hasla. Jedz do CZeczni i zobacz na wlasne oczy kto walczy z Rosja a kto nie chce tej wojny i wahhabitow. Zobacvzysz ze walcza bandyci za duze pieniadze, a zwykli ludzi nie maja gdzie zyc i co jesc i mysla tylko o tym zeby ta wojna wrescie sie skonczyla sie i mogli zyc spokojne. Teraz juz nikt nie ma iluzji ze w "wolnej islamskiej Iczkerii" bedzie dobre i sprawiedzliwe zycie... A w POlsce ciaglie popularnwe sa hasla sprzed 5 lat... ) Współczuję tym Rosjanom, którzy nie potrafią tego zrozumieć. Wiedzialbys moj droggi, jak ja wspolczuje tym naiwniakom w POlsce co nosza rozowe okulary. ) - Rosja prowadziła eksterminację wszystkich podbitych przez ) siebie narodów w sposób bezwzględny i nie spotykany nigdzie ) indziej na świecie. Niespotykalny mowisz? A jak ci dzialanie Francji w Syrii, Algerii czy Indochinach? A jak ci podobali Anglicy w Indii, Ameryce, Australii czy Birmie; co powiesz o konkistadorach z Hiszpanii, ktorych nienawidziela polowa swiata; jak bardzo lubia Portugalczykow w Brazilji czy Peru? Co powiesz o genocydzie Ormian, Bulgar i innych narodow przez Turcje? Jak oceniasz dzialania Japonii w Azjatyckim rejonie? Na ile lagodnie exterminowali Niemcy faszystowskie podbijane narody ? .. Tego ci malo idiocie? Niestety nie moge nazwac cie inaczej, bo jestes po prostu nieobiejtywny jak ostani rusofob na Ziemi i nie dostrzegasz tego faktu ze Rosja to jedyna Imperia na swiecie, ktora probowala pogodzic sie z mieszkancam,i okupowanych ziem, a czesto inni narody Dobrowolnie (!) prosili o wejscie w sklad Imperii - czy masz jakiews inne przyklady tego w innych "normalnych" wg ciebie narodow? Czy wiesz ze Car Aleksandr II niegocjowal z Szamilem (liderem gorskich narodow Kaukazu) i po tym jak Szamil poddal sie i wezwal narody Kaukazu zlozyc bron i poddac sie na milosc Cara, to Car podarowal mu tytul szlachecki i potem jego synowie sluzyli w Rosyjskiej Armii... A Imperatorze innych panstw uwazali podbijane narody za bydlo lub polludzi... Poczytaj poemy i wiersze naszych pisarzy XIX wieku - Lermontowa, Puszkina czy innych (oni walczyli na Kaukazie) - zobaczusz zze podziwiaja meskosc i godnosc Gorcow, a nie uwazaja ich za nie godnych ludzi jak to robili na zachodzi. I nie mow ze Rosja jest niecywilizowana - jest znacznie bardziej niz powszechne uwazane za "cywilowane"... A tobie radze pouczyc historiwe swiatowych cywilizacje a dopiero potem dobic takie glupie wnioski jak powyzej... Bo na glupka wygladasz... :) ) Jeśli nie wierzysz to znaczy, że nie znasz ) prawdziwej historii Twojego kraju. Ja znam _prawdziwa_ historie swego kraju, jak rowniez historie swiatowej cywilizacji, a ciebnie to wyraznie brakuje, bo wypisujesz rozne rusofobskie brednie... ) - Wolność, niepodległość tak samo jak demokracja i prawa ) człowieka nadal w Rosji nie są powszechnie znane i Twoja ) odmienna opinia tego nie zmieni. Co masz na mysli mowiac "nie sa powszechne znane"? Sprecyzuj, bo pod takie okreslenie podpada tez m.in. i Polska ;-)) ) Staraj się to robić obiektywnie, nie stronniczo. Tego cie zycze od calego serdca, bo nie wiem kto cie wychowywal alwe podobno jakis rusofob ;-)) ) - Polacy nie mają żadnego "kompleksu niepełnosprawności". Nie wciskaj mnie kitu, ok? Ja zyklem 2 lata w POlsce i wiem ze ten kompleks nizszosci wobec nas Rosjan u niektoreych ludzi ma nawet hypertrofirowana forme ;-)) ) Ogromny kompleks mają natomiast Rosjanie, którym przez ) dziesiątki lat wmawiano, że kraj, w którym żyją to jakieś ) mocarstwo - okazało się to niestety fikcją literacką. CZy idiocie uwazasz ze ZSRR czy carska Rosja nie byla mocarstwem? Buhhhaha! LOL... To dlaczego Katarzyna mowila ze "bez mej zgody zadna armata nie wystrzeli w Europie" ? :)) ) dumnych Rosjan obudziło się z tego snu z ręką w nocniku i tu ) leży Twój problem. Moj problem to istnienie takich "expertow" ds. Rosji jak ty ;)) ) - Wierzysz jeszcze, że Rosja jestważną częścią światowej ) cywilizacji? To mrzonki. Wierze jak najbardziej - jesli tego nie widzisz to jestes zaslepiony swoja antyrosyjskoscia... ) Uwierz mi, że gdyby nagle w jakiś ) dziwny sposób Rosja zniknęła, większość ludzi na świecie nawet ) by tego nie zauważyła (nie licząc tych, którym nagle by się ) ulżyło - np. Czeczenom). No to dlaczego Rosja jest w G8? Dlaczego na ISS lataja przewaznie nasze rakiety, a "normalne" panstwa jak Niemcy, Finlandia czy Anglia zamawia mnasze rakiety zeby wysylac swe satelity na orbite? Dlaczego w kazdym kryzysie w Euraz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Re: Do Polaka CD IP: *.ic.ru / *.ic.ru 27.09.02, 14:36 CD> > Uwierz mi, ze gdyby nagle w jakis > dziwny sposob Rosja zniknela, wiekszosc ludzi na swiecie nawet > by tego nie zauwazyla (nie liczac tych, ktorym nagle by sie > ulzylo - np. Czeczenom). No to dlaczego Rosja jest w G8? Dlaczego na ISS lataja przewaznie nasze rakiety, a "normalne" panstwa jak Niemcy, Finlandia czy Anglia zamawia mnasze rakiety zeby wysylac swe satelity na orbite? Dlaczego w kazdym kryzysie w Eurazji i Bliskim wschodzie prosza o pomoc i zdanie Rosje? Dalczego Busz, Blair, Szroeder lub Robertson ciagle dzwonia do Putina jak maja przyjebane ? ;- )) W twych zdaniach tyle kompleksow ze nawet smiesznie ich czytac ;-)) > swiatowej cywilizacji. W tej materii zdanie Rosjan nie ma > absolutnie zadnego znaczenia. Najwyraznie pomyliles Rosje a POlske :) LOL To POlske nikt nie oczym nie pyta, niczego o niej nie wie i ignoruje na wszystkie sposoby... > - Aborygeni to rdzenni mieszkancy Australii i tylko w takim > znaczeniu slowo to wystepuje. Analfabeta jestes. Dlaczego zeby nie wykazywac brak podstawowej wiedzy niezajrzysz do encyklopedii czy slowniku. Znow na dyletanta wygladasz :)) Wg. definicji "aborygen - to rdzenny mieszkaniec panstwa lub miejscowosci" > Zycze owocnych przemyslen. Tego i dla ciebie - mam nadzieje ze nastepne twoje opusy beda bardziej ciekawe i co waznejsze sensowne, bo teraz to wyglada na sciek bzdur zakomleksionego rusofoba ;-)) > I tak na koniec - jestem naprawde > dumny z tego ze jestem nie-Rosjaninem. jak i Rada jestem bardzo dumny z tego ze Jestem Russskim Rosjaninem > Czy slyszales, zeby ktos > sie ubiegal o rosyjskie obywatelstwo? To pytanie na serio. Narescie pytanie na serio! Ale rada juz ci dokladnie wszystko wytlumaczyl - za to jemu odsdzielne wielkie dzienki - jeszcze jeden brak wiedzy ci wespelnil ;- )) Nie zapomnij odpowiedziec na pytanie, ktore Rada ci zadal (dot. wnioskow o obywatelstwo POlskie ;)) Misza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Re: Do Polaka IP: 213.186.71.* 27.09.02, 14:52 Rosja mocarstwem? Uaha ha ha. Podbijała inne państwa - to wszystko. Często nie patrząc na straty własnych żołnierzy, nędzę panującą w kraju itd. To ma być mocarstwo? A propos Katarzyna to przecież Niemka a nie Rosjanka. Jak tam z Twoją wiedzą na temat historii? Straszne jak widzę braki. No tak radziecki system oświatowy. Widzę że nie warto polemizować bo nie jesteś partnerem do dyskusji. Jak napisał już ktoś w innym poście: Apage Satanas! Ale pewnie i tak tego nie zrozumiesz, bo łaciny także Was nie uczono. Rosyjska ku ku kultura..... Daruj sobie odpowiedź bo i tak nie warto będzie jej czytać. Mimo wszystko pozdrawiam i radze nadrobić straszne zaległości w wykształceniu. Odpowiedz Link Zgłoś
patriota Polaku, daj sobie spokoj, szkoda energii :o) 27.09.02, 15:52 Na pograniczu czeczenskim tuzinami gina bezsensownie mlode chlopaki, oficer armii rosyjskiej zarabia 100 (!) $, zolnierze sluzby zasadniczej gloduja, armia rosyjska dysponuje rocznie 1,5% (!) budzuetu armii amerykanskiej ale wg. Miszy to.... mocarstwo :o) i fajnie jest bo zolnierze moga "cwiczyc" w Czeczenii... (chyba wtedy, gdy Czeczeni ich skalpuja) Holendrzy czy Dunczycy nie "potrafia" wybudowac rakiety. Nie buduja tez wcale samolotow :o). Rosjanie potrafia! To, ze niestety wiekszosc ludzi zyje tam w warunkach kraju trzeciego swiata nie gra juz takiej roli skoro buduje sie rakiety i samoloty :o). W Rosji mowi sie G8, w Europie G7 + Rosja. Kazdy wie dlaczego. 7 najbogatszych krajow swiata + zebrak, ktory podtrzymywany jest przez tych innych przy zyciu bo to nieobliczalny desperat, ktorego jedynym atutem jest rdzewiejacy arsenal nuklearny. I tak trzyma sie ta Rosje przy zyciu, zeby w samobojczym gescie rozpaczy wysadzajac siebie w powietrzu nie zasmrodzil innych. Ot i cala dialektyka "mocarstwa". Misza i Rada (w mniejszym moze stopniu) to rosyjscy nacjonalisci nie bedacy w stanie pojac co to takiego wolnosc i poszanowanie innego. To wartosci nie egzystujace pryktycznie w historii Rosji. Nikt nigdy nie szanowal ich, nikt nigdy nie traktowal ich jak ludzi wolnych. Nie mozna wobec tego od nich wymagac, zeby tak traktowali innych, skoro nawet sami siebie tak nie potrafia traktowac. Cala dyskusja z nimi sprowadza sie jedynie do nieustannych prob udowodnienia nam, ze Rosja jest po prostu swietna jak Putin, nieomal boski i zupelnie nieomylny (jak wiekszosc wodzow tego imperium, dopoki nie zostana usunieci lub nie umra). Rosja to niemal najwazniejszy kraj globu, miodem i mlekiem plynacy, ktory wszyscy podziwiaja, niesamowicie respektuja, i zabiegaja o jego wzgledy. Nalezy dodac swietlana przyszlosc przed nim (i tylko przed nim. My mamy w NATO i UE i tak przekichane) stojaca tuz tuz.... Daj sobie spokoj. Taka daskusja to czysta strata czasu. P.S. Misza, zajrzyj jeszcze raz do tego slownika ale na spokojnie, bez emocji. Autochton brzmi podobnie jak "aborygen" ale to mimo to pojecia o zupelnie odmiennym znaczeniu :o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rada Re: Polaku, daj sobie spokoj, szkoda energii :o) IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.09.02, 17:17 patriota napisał: > Na pograniczu czeczenskim tuzinami gina bezsensownie mlode chlopaki, oficer > armii rosyjskiej zarabia 100 (!) $, zolnierze sluzby zasadniczej gloduja, armi Patriota skad takie dane? > > rosyjska dysponuje rocznie 1,5% (!) budzuetu armii amerykanskiej ale wg. Miszy > to.... mocarstwo :o) i fajnie jest bo zolnierze moga "cwiczyc" w Czeczenii... > (chyba wtedy, gdy Czeczeni ich skalpuja > Holendrzy czy Dunczycy nie "potrafia" wybudowac rakiety. Nie buduja tez wcale > samolotow :o). Rosjanie potrafia! To, ze niestety wiekszosc ludzi zyje tam w > warunkach kraju trzeciego swiata nie gra juz takiej roli skoro buduje sie > rakiety i samoloty :o). Napisz lepej co potrafia budowac Polace, co ty piszesz o Holendrach czy Dunczykach, pisz o swoim narodzie. > > W Rosji mowi sie G8, w Europie G7 + Rosja. Kazdy wie dlaczego. 7 najbogatszych Tak mowia tylko juz w Polsce, moj drogi, sama Europa zaproponowala zmienic formule, choc ja mam osobiscie gdzies jak to nazywaja. > krajow swiata + zebrak, ktory podtrzymywany jest przez tych innych przy zyciu > bo to nieobliczalny desperat, ktorego jedynym atutem jest rdzewiejacy arsenal > nuklearny. I tak trzyma sie ta Rosje przy zyciu, zeby w samobojczym gescie > rozpaczy wysadzajac siebie w powietrzu nie zasmrodzil innych. Ot i cala > dialektyka "mocarstwa". > > Misza i Rada (w mniejszym moze stopniu) to rosyjscy nacjonalisci nie bedacy w > stanie pojac co to takiego wolnosc i poszanowanie innego. To wartosci nie > egzystujace pryktycznie w historii Rosji. Nikt nigdy nie szanowal ich, nikt > nigdy nie traktowal ich jak ludzi wolnych. Nie mozna wobec tego od nich > wymagac, zeby tak traktowali innych, skoro nawet sami siebie tak nie potrafia > traktowac. Akurat sami siebie my tak traktujemy, a co nie traktujemy tak was jak Niemcow czy Francuzow, to raczej tez nie z naszej winy. > > Cala dyskusja z nimi sprowadza sie jedynie do nieustannych prob udowodnienia > nam, ze Rosja jest po prostu swietna jak Putin, nieomal boski i zupelnie > nieomylny (jak wiekszosc wodzow tego imperium, dopoki nie zostana usunieci lub > nie umra). Rosja to niemal najwazniejszy kraj globu, miodem i mlekiem plynacy, > ktory wszyscy podziwiaja, niesamowicie respektuja, i zabiegaja o jego wzgledy. > Nalezy dodac swietlana przyszlosc przed nim (i tylko przed nim. My mamy w NATO > i UE i tak przekichane) stojaca tuz tuz.... Macie , oh macie ,przekichane, tylko co ma NATO do tego? > > Daj sobie spokoj. Taka daskusja to czysta strata czasu. > > P.S. Misza, zajrzyj jeszcze raz do tego slownika ale na spokojnie, bez emocji. > Autochton brzmi podobnie jak "aborygen" ale to mimo to pojecia o zupelnie > odmiennym znaczeniu :o) Odpowiedz Link Zgłoś
patriota Re: Polaku, daj sobie spokoj, szkoda energii :o) 27.09.02, 20:14 Gość portalu: Rada napisał(a): > Patriota skad takie dane? Regularnie przeciez pojawiaja sie artykuly na ten temat. Ale skoro chcesz zrodel, nie trzeba szukac daleko, pierwsze zrodlo z brzegu, regularnie aktualizowany Almanach Spiegla: "srednie zarobki porucznika wynosza obecnie 1630 Rubli (66 euro - to nawet mniej niz podal Misza) generala brygady (Generalmajor) 4780 Rubli (194 euro). 48% rodzin oficerskich zyje ponizej minimum egzystancjalnego" > Tak mowia tylko juz w Polsce, moj drogi, sama Europa zaproponowala zmienic > formule, choc ja mam osobiscie gdzies jak to nazywaja. www.uni-kassel.de/fb10/frieden/themen/export/kleinwaffen.html Rowniez pierwszy przyklad z brzegu "moj drogi": "G-8-Staaten (G-7 plus Russland)" Dobranoc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rada Re: Polaku, daj sobie spokoj, szkoda energii :o) IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.09.02, 20:37 patriota napisał: > Gość portalu: Rada napisał(a): > > > Patriota skad takie dane? > > Regularnie przeciez pojawiaja sie artykuly na ten temat. Ale skoro chcesz > zrodel, nie trzeba szukac daleko, pierwsze zrodlo z brzegu, regularnie > aktualizowany Almanach Spiegla: "srednie zarobki porucznika wynosza obecnie > 1630 Rubli (66 euro - to nawet mniej niz podal Misza) generala brygady > (Generalmajor) 4780 Rubli (194 euro). 48% rodzin oficerskich zyje ponizej > minimum egzystancjalnego" > > > Tak mowia tylko juz w Polsce, moj drogi, sama Europa zaproponowala zmienic > > > formule, choc ja mam osobiscie gdzies jak to nazywaja. > > <a href="www.uni- kassel.de/fb10/frieden/themen/export/kleinwaffen.html"t > arget="_blank">www.uni- kassel.de/fb10/frieden/themen/export/kleinwaffen.html</a > > > Rowniez pierwszy przyklad z brzegu "moj drogi": "G-8-Staaten (G-7 plus > Russland)" "Waffenhandel Kampf angesagt", versprach lauthals eine Überschrift in der Frankfurter Rundschau vom 13. Juli 2000. Gegenstand des so vorgestellten Artikels war die Ankündigung einer Initiative der G-8-Staaten (G-7 plus Russland), künftig mehr zur Konfliktprävention tun zu wollen. Aj aj ,Patriota artykul mowiacy o inicyatywie , oglaszenej przez G7 + 1 tyle ze to bylo oglaszone w 2000r, a G-8 uznano w 2002. Podaj link do Almanach. Dobranoc. > > Dobranoc Odpowiedz Link Zgłoś
patriota Re: Polaku, daj sobie spokoj, szkoda energii :o) 01.10.02, 09:59 Gość portalu: Rada napisał(a): > " (...)der G-8-Staaten (G-7 plus > Russland), künftig mehr zur Konfliktprävention tun zu wollen. > > Aj aj ,Patriota artykul mowiacy o inicyatywie , oglaszenej przez G7 + 1 tyle > ze to bylo oglaszone w 2000r, a G-8 uznano w 2002. Podaj link do Almanach. Dyskusja z wami ma swoj urok :o) Mozna podac fakty na talerzu.... i zawsze jest jakies "ale". Jak juz nic nie pomoze to pewnie bedzie "wrarza propaganda". G-8 to pojecie istniejace juz od polowy lat 90-tych, tyle, ze do dzisiaj wlasnie tak tlumaczone (G-7 + Rosja: 7 najwyzej rozwinietych przemyslowo krajow + Rosja, wlasnie dlatego, ze w przypadku Rosji trudno mowic o wysoko rozwinietym przemyslowo kraju). Jedyny atut Rosji to potencjal nuklearny i obawa zachodu przed rozprzedaniem go jak i wasze surowce. Tutaj wiecej linkow i to (hot!!) aktualnych, z tego roku: de.news.yahoo.com/020930/281/2zhnf.html - 30.09.2002-10-01 de.biz.yahoo.com/020929/11/2zfwq.html - 29.09.2002-10-01 www.n-tv.de/3006247.html - 21.04.2002-10-01 morgenpost.berlin1.de/archiv2002/020929/wirtschaft/story552158.html - 29.09.2002 www.cnn.com/2002/US/South/09/27/imf.protests/index.html - 27.09.2002-10- 01 No i jesli dane z almanacha Spiegla sa tak przeeeestarzale (2001) to rzeczywiscie nie ma o czym mowic :o) Czy myslisz, ze znacznie wyzsza od przecietnej pensja znikomej mniejszosci zolnierzy (200 euro - kuuuupa szmalu :o)) zmieni cokolwiek dla olbrzymiej wiekszosci reszty zolnierzy? Nie! Ale imperium sowieckie (jak i wszelkie orientalne imperia) funkcjonowalo zawsze podobnie - miliony zniewolonych nedzarzy i mala uprzywilejowana grupka, majaca kompensowac wszelkie braki i wady systemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rada Re: Polaku, daj sobie spokoj, szkoda energii :o) IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.10.02, 10:41 > Dyskusja z wami ma swoj urok :o) Mozna podac fakty na talerzu.... i zawsze jest > > jakies "ale". Jak juz nic nie pomoze to pewnie bedzie "wrarza propaganda". > G-8 to pojecie istniejace juz od polowy lat 90-tych, tyle, ze do dzisiaj > wlasnie tak tlumaczone (G-7 + Rosja: 7 najwyzej rozwinietych przemyslowo krajow Nu tak diskusja z toba tez mnie juz zauroczyla, po-perwsze jak ja mowilem mam gdzies jak to nazywaja. Po druge wiem ze to pojecie istneje juz dlugo i wiem ze tak mowili G7+Rosja i tak ZAWSZE bylo mowiono i w rosyjskich mediach. W ostatnim czase mowia G8, nie wiem powodow, bo nigdy tym nie byl zaciekawiony. Nu i po-trzecie Patriota, we wszystkich linkach ktore tak zyczliwie przytoczyles niema slowa o Rosyji. Wszystkie te spotkania, a to o kryzysie zadluzenia panstw trzeciego swiata, a to o przeciw dzialanu finansowanu terroru , albo o ksiegowosci w duzych korporacyjach i ewetualnych skutkach wojny w Iraku, albo w koncu o koordynowanu polityki monetarnej i finansowej , wszystkie te spotkania odbywaly sie bez uczestnictwa Rosji i tam w ogole nie wspominaja o nej. To sa wlasnie twoi przyklady . Ale jak mowilem ta diskusja o niczym, nikt i nie porownuje Rosji do panstw siodemki. Wszystkie porownania na tym forum sa pomiedzy Rosja i Polska. > > Odpowiedz Link Zgłoś
patriota Re: Polaku, daj sobie spokoj, szkoda energii :o) 01.10.02, 11:26 Jestes niekonsekwentny i to bardzo. Najpierw zarzucasz nam Polakom, ze pojecie G7+Rosja uzywane jest TYLKO przez nas, bo jestesmy takimi rusofobami, zeby w chwile pozniej przyznac, ze nawet w rosyjskich mediach mowi sie o G7 i Rosji i ze w spotkaniach tej grupy Rosja czesto nie bierze w ogole udzialu. Nie mogles tak od razu? Po drugie nie wiem skad wytrzasnales to, ze ktos tu porownuje Rosje z Polska? Jezelli zapomniales to przypomne ci. W twojej potyczce slownej z "Polakiem" chodzilo o MOCARSTWOWE aspiracje Rosji. Stad wlasnie - zeby Misze i jemu podobnych sciagnac na ziemie - porownanie potencjalu Rosji nawet nie do USA, tylko do szeregu krajow, ktore za mocarstwa wcale sie nie uwazaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rada Re: Polaku, daj sobie spokoj, szkoda energii :o) IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.10.02, 11:40 patriota napisał: > Jestes niekonsekwentny i to bardzo. Najpierw zarzucasz nam Polakom, ze pojecie > G7+Rosja uzywane jest TYLKO przez nas, bo jestesmy takimi rusofobami, zeby w > chwile pozniej przyznac, ze nawet w rosyjskich mediach mowi sie o G7 i Rosji i > ze w spotkaniach tej grupy Rosja czesto nie bierze w ogole udzialu. > Nie mogles tak od razu? Napisalem , ze od poczatku ta ugrupowanie nazywali G7+ Rosjia , ale nie wiem z jakiego powodu i mnej wiecej ot trzech miesiecy zaczeli nazywac G8 i nie tylko w Rosji..A Rosja bierze udzia w tych spotkaniach ktore dotycza bezposrednie Rosji. Rosja tez naprzyklad ma dluznikow i to na kwote okolo 200 miliardow $, ale to takie panstwa ze tam raczej niema nadzeji co kolwiek otrzymac z powrotem.Ale swoj wlasny dlog splaca co miesiac i stale zmnejsza jego. > > Po drugie nie wiem skad wytrzasnales to, ze ktos tu porownuje Rosje z Polska? > Jezelli zapomniales to przypomne ci. W twojej potyczce slownej z "Polakiem" > chodzilo o MOCARSTWOWE aspiracje Rosji. Stad wlasnie - zeby Misze i jemu > podobnych sciagnac na ziemie - porownanie potencjalu Rosji nawet nie do USA, > tylko do szeregu krajow, ktore za mocarstwa wcale sie nie uwazaja. Sluchaj niema zadnych aspiracij mocarstwowych. Inna rzecz ze Polace przymuja tak wszystko co Rosja nie powie czy nie zrobi. > > Odpowiedz Link Zgłoś
patriota Re: Polaku, daj sobie spokoj, szkoda energii :o) 01.10.02, 12:05 O jednym (Rola Rosji w grupie panstw G7) i drugim (rzekomy brak mocarstwowych aspiracji Rosji) powinienes raczej opowiedziec Miszy (jak i chyba wiekszosci Twoich rodakow), ktory nie od dzis zasuwa nam tu teksty o potedze Rosji, jej niesamowitym wplywie na polityke swiatowa, dobrobycie i dostatku w waszym kraju jak i nieomylnosci "batiuszki" Putina. Nie mam nic przeciw Wam Rosjanom. I wy jak i my mamy swoje problemy jak i rzeczy, z ktorych mozecie byc dumni ale te zalosne propagandystyczne proby KSZTALTOWANIA nieskazitelnego i jednostronnego wizerunku Rosji dalece odbiegajacego od rzeczywistosci sa po prostu smieszne i zupelnie zbyteczne. Zwlaszcza wobec olbrzymich deficytow w funkcjonowaniu demokracji i gospodarki. Za bardzo przypominaja dawne czasy... Nie wiem czy w Polsce ludzie sie "przejmuja" a juz na pewno nie "wszystkim" coo zrobi Rosja. Chyba jednak to zrozumiale, ze dyskutuje sie o - jakby nie bylo - beszczelnych i dziecinnie podstepnych probach ingerencji Rosji w wewnetrzne sprawy naszego kraju i to o kluczowym znaczeniu. Potwierdzaja sie wtedy wszystkie uprzedzenia wobec Rosji - zwlaszcza, jesli do tego pojawi sie jeszcze taki Misza ze swoimi planami na najblizsza 10-latke: odrodzenia Rosji, podbicia swiata i awansu do stopnia pulkownika. No moze pomylilem cos w kolejnosci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rada Re: Polaku, daj sobie spokoj, szkoda energii :o) IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.09.02, 22:28 patriota napisał: > Gość portalu: Rada napisał(a): > > > Patriota skad takie dane? > > Regularnie przeciez pojawiaja sie artykuly na ten temat. Ale skoro chcesz > zrodel, nie trzeba szukac daleko, pierwsze zrodlo z brzegu, regularnie > aktualizowany Almanach Spiegla: "srednie zarobki porucznika wynosza obecnie > 1630 Rubli (66 euro - to nawet mniej niz podal Misza) generala brygady > (Generalmajor) 4780 Rubli (194 euro). 48% rodzin oficerskich zyje ponizej > minimum egzystancjalnego" > > I jeszcze cos, teraz ogladalem NTV, ale nie mow ze to propaganda, bo ta stacja, jeszcze bardzej antyrosyjska ot TVN, i tam byla audycija, o Pskowskiej dywizyji powietrzno-desantowej. Ta jednostke chca jak perwsza w Rosji zrobic calkiem zawodowa. Tak ot dla szeregowych zolnierzy, ale zawodowych chca zrobic pensije 4,500-5,000 rubli plus bezplatne studija v instytutach, jak ktos chce, no chyba cala jednostkie chca zkomplektowac z generalow, to by tlumaczylo twoja informacyje o zarobkach w rosyjskim wojsku. Nu i jeszcze cos uf, znalazlem ten Spiegel-Almanach, nie wiem na ile on czesto jest aktualizowany, ale podajesz wycinek z Spiegel online z 2001 r. Nie wiem na ile to prawda za ten czas, ale musisz wiedzec , ze w Rosyji ot 2001 r. juz 4 razy byla podwyzka dla strefy biudzetowej i dla wojskowych , dla wojskowych to wygladalo tak perwsz 60%, druga 60%, trzetja ot 40% do 80 % , czwarta 30 %. No i nie zapominaj ze w Rosji oplata za prad i t.d. w 3-4 razy mnejsza, niz w Polsce, czynsz w prawie w 10 razy, benzyna w ponad 3 razy, chleb w 7-8 razy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza uzupelnienie IP: *.ic.ru / *.ic.ru 27.09.02, 23:14 Gość portalu: Rada napisał(a): > musisz wiedzec , ze w Rosyji ot 2001 r. juz 4 razy byla podwyzka dla strefy > biudzetowej i dla wojskowych , dla wojskowych to wygladalo tak perwsz 60%, > druga 60%, trzetja ot 40% do 80 % , czwarta 30 %. No i nie zapominaj ze w Rosji > oplata za prad i t.d. w 3-4 razy mnejsza, niz w Polsce, czynsz w prawie w 10 > razy, benzyna w ponad 3 razy, chleb w 7-8 razy. Wojskowi (oficerowie) placa za prad polowe mniej niz inni, oprucz tego musicie wiedziec ze oficerowie dostaja nie tylko zaplate, ajeszcze tzw. "pajok" - 70% od zarobku... Pozdrawiam Rada Misza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rada Re: uzupelnienie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.09.02, 23:25 Gość portalu: Misza napisał(a): > Gość portalu: Rada napisał(a): > > > musisz wiedzec , ze w Rosyji ot 2001 r. juz 4 razy byla podwyzka dla stref > y > > biudzetowej i dla wojskowych , dla wojskowych to wygladalo tak perwsz 60%, > > > druga 60%, trzetja ot 40% do 80 % , czwarta 30 %. No i nie zapominaj ze w > Rosji > > oplata za prad i t.d. w 3-4 razy mnejsza, niz w Polsce, czynsz w prawie w > 10 > > razy, benzyna w ponad 3 razy, chleb w 7-8 razy. > > Wojskowi (oficerowie) placa za prad polowe mniej niz inni, oprucz tego musicie > > wiedziec ze oficerowie dostaja nie tylko zaplate, ajeszcze tzw. "pajok" - 70% > od zarobku... > > Pozdrawiam Rada > Misza Dzieki , Misha o tym juz ja nawet zapomnialem, stanowczo za dlugo juz nie bylem w domu. Zelau tebe vsego samogo i chto by Rostov konechno vyjgral pervenstwo Rossii po footballu. Odpowiedz Link Zgłoś
patriota Re: Polaku, daj sobie spokoj, szkoda energii :o) 01.10.02, 10:07 Gość portalu: Rada napisał(a): >No i nie zapominaj ze w Rosji > oplata za prad i t.d. w 3-4 razy mnejsza, niz w Polsce, czynsz w prawie w 10 > razy, benzyna w ponad 3 razy, chleb w 7-8 razy. Nie zapominam :o). Ale ty nie zapominaj, ze w Bangladeszu wszystko jest jeszcze tansze niz w Rosji. Jesli chleb jest 7-8 razy tanszy to moze to znaczyc tylko jedno: prodzcenci przenicy i piekarze zarabiaja 7-8 razy mniej niz w Polsce. Jesli czynsz jest 10 razy tanszy, to rozumiem wreszcie reportaze z Rosji opisujace ludzi zyjacych zima w nieogrzewanych mieszkaniach. Skad wynajemca ma wziac pieniadze na opal? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rada Re: Polaku, daj sobie spokoj, szkoda energii :o) IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.10.02, 10:19 patriota napisał: > Gość portalu: Rada napisał(a): > > >No i nie zapominaj ze w Rosji > > oplata za prad i t.d. w 3-4 razy mnejsza, niz w Polsce, czynsz w prawie w > 10 > > razy, benzyna w ponad 3 razy, chleb w 7-8 razy. > > Nie zapominam :o). Ale ty nie zapominaj, ze w Bangladeszu wszystko jest jeszcze > > tansze niz w Rosji. > Jesli chleb jest 7-8 razy tanszy to moze to znaczyc tylko jedno: prodzcenci > przenicy i piekarze zarabiaja 7-8 razy mniej niz w Polsce. W ceny cleba nie wchodzi tyulko i wylaczne cena pracy piekarzy, a cena maki, pradu i t.d > Jesli czynsz jest 10 razy tanszy, to rozumiem wreszcie reportaze z Rosji > opisujace ludzi zyjacych zima w nieogrzewanych mieszkaniach. Skad wynajemca ma > wziac pieniadze na opal? Bylo cos takiego, w zeszlym roku, ale to byli skutki nieudolnego administrowania i rozkradania. cena czynszu tlumaczy sie prosto, panstwo poprostu duzo jeszcze doklada do tego interesu. > Odpowiedz Link Zgłoś
patriota Re: Polaku, daj sobie spokoj, szkoda energii :o) 01.10.02, 11:29 Gość portalu: Rada napisał(a): > Bylo cos takiego, w zeszlym roku, ale to byli skutki nieudolnego > administrowania i rozkradania. cena czynszu tlumaczy sie prosto, panstwo > poprostu duzo jeszcze doklada do tego interesu. Zeby panstwo moglo "dokladac" musi tez skads brac. Jak skonczyla sie historia socjalistycznego modelu "panstwa opiekunczego", ktore "dawalo" na wschodzie Europy wiemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rada Re: Polaku, daj sobie spokoj, szkoda energii :o) IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.10.02, 11:43 patriota napisał: > Gość portalu: Rada napisał(a): > > > Bylo cos takiego, w zeszlym roku, ale to byli skutki nieudolnego > > administrowania i rozkradania. cena czynszu tlumaczy sie prosto, panstwo > > poprostu duzo jeszcze doklada do tego interesu. > > Zeby panstwo moglo "dokladac" musi tez skads brac. Jak skonczyla sie historia > socjalistycznego modelu "panstwa opiekunczego", ktore "dawalo" na wschodzie > Europy wiemy. Panstwo ma gdzie brac, mamy drugi z rzedu proficyt biudzetowy, mnej wiecej takiej wielkosci jak polski deficyt. A panstw opiekunczych w Europie duzo i to naprawde opiekunczych do ktorym Rosji bardzo daleko. > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Re: Polaku, daj sobie spokoj, szkoda energii :o) IP: *.ic.ru / *.ic.ru 27.09.02, 17:20 patriota napisał: > Na pograniczu czeczenskim tuzinami gina bezsensownie mlode chlopaki, Moze dla ciebie to bezsensownie, ale w koncu od ciebie nie wymagam rozumu ;-)) > oficer > armii rosyjskiej zarabia 100 (!) $ No to zalezy jaki oficer - podales zarobek leutenanta... > zolnierze sluzby zasadniczej gloduja, Glodny czlowiek jesty bardziej rzadny do zabiojania ;-)) > armia > rosyjska dysponuje rocznie 1,5% (!) budzuetu armii amerykanskiej ale wg. Miszy to.... mocarstwo :o) Tak jest. Moze podasz dla porownania budzet innych panstw swiata? Nie? Dlaczego? Moze dlatego ze okaze sie ze wedlug takiej oceny nikt nie jest mocarstwem oprucz USA! A tak przeciez nie jest - i nawet ty idiocie o tym dobrze wiesz ;)) Mocarstwo wojskowe nie mierzy sie wysokoscia budzetu, a iloscia glowic nulearnych, czolgow, samolotow, satelitow wopjskowych i... zolnierzy. Ale sjkad o Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Re: Polaku, daj sobie spokoj, szkoda energii :o) IP: *.ic.ru / *.ic.ru 27.09.02, 17:20 patriota napisał: > Na pograniczu czeczenskim tuzinami gina bezsensownie mlode chlopaki, Moze dla ciebie to bezsensownie, ale w koncu od ciebie nie wymagam rozumu ;-)) > oficer > armii rosyjskiej zarabia 100 (!) $ No to zalezy jaki oficer - podales zarobek leutenanta... > zolnierze sluzby zasadniczej gloduja, Glodny czlowiek jesty bardziej rzadny do zabiojania ;-)) > armia > rosyjska dysponuje rocznie 1,5% (!) budzuetu armii amerykanskiej ale wg. Miszy to.... mocarstwo :o) Tak jest. Moze podasz dla porownania budzet innych panstw swiata? Nie? Dlaczego? Moze dlatego ze okaze sie ze wedlug takiej oceny nikt nie jest mocarstwem oprucz USA! A tak przeciez nie jest - i nawet ty idiocie o tym dobrze wiesz ;)) Mocarstwo wojskowe nie mierzy sie wysokoscia budzetu, a iloscia glowic nulearnych, czolgow, samolotow, satelitow wopjskowych i... zolnierzy. Ale sjkad o tym moze wiedziec taki kozedl jak ty ? :) > i fajnie jest bo zolnierze moga "cwiczyc" w Czeczenii... > (chyba wtedy, gdy Czeczeni ich skalpuja) Oczywiscie ze fajnie! Nie ma to jak salwa baterii "Gradu" po czarnoupiu :)) Cwiszenia udaja sie na slawe - slabe gina, a ci co przetrwali zostaja dobrymi zolnierzami... > Holendrzy czy Dunczycy nie "potrafia" wybudowac rakiety. Nie buduja tez wcale > samolotow :o). Rosjanie potrafia! To, ze niestety wiekszosc ludzi zyje tam w > warunkach kraju trzeciego swiata nie gra juz takiej roli skoro buduje sie > rakiety i samoloty :o). Masz racje! Holerderzy niech dalej pozostaja kraina tulipanow, amy dalejk bedziemy kraina rakiet ;-)) > W Rosji mowi sie G8, w Europie G7 + Rosja. Kazdy wie dlaczego. Racja! > krajow swiata + zebrak, ktory podtrzymywany jest przez tych innych przy zyciu > bo to nieobliczalny desperat, ktorego jedynym atutem jest rdzewiejacy arsenal > nuklearny. Idiota jestes jesli tak naprawde sadzisz... Dlaczego wiec w tej gruppie "G7+" niema Iraku, Pakistanu, Korei Pln, a chocby nawet ISraela? :))) Ucz sie idiocie, to jeszcze nikomu nie zaszkodzilo ;-))) > I tak trzyma sie ta Rosje przy zyciu, zeby w samobojczym gescie > rozpaczy wysadzajac siebie w powietrzu nie zasmrodzil innych. Ot i cala > dialektyka "mocarstwa". :) Ciesze sie ze w Polscwe jeszcze wiele takich idiotow jak ty - bez was zycie bylo by presne i nie ciekawe ;-)) Gdzie jeszcze mozna przeczytac takie bzdury ? Tylko na forum GW! :) > Misza i Rada (w mniejszym moze stopniu) to rosyjscy nacjonalisci nie bedacy w > stanie pojac co to takiego wolnosc i poszanowanie innego. patriota i POlak ( w rownym stopniu) to polskie nacjonalisci, nie bedacy w stanie nauczyc sie historii i geopolityki. > Cala dyskusja z nimi sprowadza sie jedynie do nieustannych prob udowodnienia > nam, ze Rosja jest po prostu swietna jak Putin, nieomal boski i zupelnie > nieomylny (jak wiekszosc wodzow tego imperium, dopoki nie zostana usunieci lub nie umra). Pierdzeeelisz moj biedny! Gdzie ja mowilem o nieomylnosci Putina, Cerkwi lub swietnosci Rosji? Masz juz halucynajce moj biedny polaczek (mowie bez urazy, a piesciotliwie - u nas w Rosji "polaczek" znaczy malenki Polak) ? to ty i POlak (w wiekszym stopniu) probujecie zrobic z siebie expertow ds. Rosji i Rosjan, tak naprawde nic o nas nie wiedzac, oprucz rosofobskich artykulow z GW ;-)) > Rosja to niemal najwazniejszy kraj globu, miodem i mlekiem plynacy, Rosja to jeden z waznejszych krajow swiata! Twoje brednie tego nie zmienia - bo tak uwaza wiekszosc prawdziwych expwertow i politykow swiatowych... Ale dla ciebie ty sam chyba jestes expertem i inne zdanie nie szanujesz ;-)) > Daj sobie spokoj. Taka daskusja to czysta strata czasu. Z toba (i z POlakiem w wiekszym stopniu :)) NAPEWNO! > P.S. Misza, zajrzyj jeszcze raz do tego slownika ale na spokojnie, bez emocji. > Autochton brzmi podobnie jak "aborygen" ale to mimo to pojecia o zupelnie > odmiennym znaczeniu :o) Nie wiem do jakiego slownika zagladales - moze australijskiego ? :)) Misza P.S. Dlaczego na GW nie ma info z Inguszetii? Dlatego ze terrorysci tam dostali po dupie i glupek wie jak to przedstawic jako wygrana terroryastow :-)))) P.P. S. Mysle ze zgodzilismy sie ze dyskusja miedzy nami jest skonczona. A wiec nie oczekuj ze bede czytal twe glupie posty i juz oczywiscie nie czekaj na odpowiedzi ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Final Cut ;-)) IP: *.ic.ru / *.ic.ru 27.09.02, 18:23 Ten forum cos chrzani kiedy dwie czy wiecej osoby wysylaja w tym samym momencie swoje posty. "Trafilem" chyba na Rade lub bolka ;)) patriota napisal: > Na pograniczu czeczenskim tuzinami gina bezsensownie mlode chlopaki, Moze dla ciebie to bezsensownie, ale w koncu od ciebie nie wymagam rozumu ;-)) > oficer > armii rosyjskiej zarabia 100 (!) $ No to zalezy jaki oficer - podales zarobek leutenanta... > zolnierze sluzby zasadniczej gloduja, Glodny czlowiek jesty bardziej rzadny do zabiojania ;-)) > armia > rosyjska dysponuje rocznie 1,5% (!) budzuetu armii amerykanskiej ale wg. Miszy to.... mocarstwo :o) Tak jest. Moze podasz dla porownania budzet innych panstw swiata? Nie? Dlaczego? Moze dlatego ze okaze sie ze wedlug takiej oceny nikt nie jest mocarstwem oprucz USA! A tak przeciez nie jest - i nawet ty idiocie o tym dobrze wiesz ;)) Mocarstwo wojskowe nie mierzy sie wysokoscia budzetu, a iloscia glowic nulearnych, czolgow, samolotow, satelitow wopjskowych i... zolnierzy. Ale sjkad o tym moze wiedziec taki kozedl jak ty ? :) > i fajnie jest bo zolnierze moga "cwiczyc" w Czeczenii... > (chyba wtedy, gdy Czeczeni ich skalpuja) Oczywiscie ze fajnie! Nie ma to jak salwa baterii "Gradu" po czarnoupiu :)) Cwiszenia udaja sie na slawe - slabe gina, a ci co przetrwali zostaja dobrymi zolnierzami... > Holendrzy czy Dunczycy nie "potrafia" wybudowac rakiety. Nie buduja tez wcale > samolotow :o). Rosjanie potrafia! To, ze niestety wiekszosc ludzi zyje tam w > warunkach kraju trzeciego swiata nie gra juz takiej roli skoro buduje sie > rakiety i samoloty :o). Masz racje! Holerderzy niech dalej pozostaja kraina tulipanow, amy dalejk bedziemy kraina rakiet ;-)) > W Rosji mowi sie G8, w Europie G7 + Rosja. Kazdy wie dlaczego. Racja! > krajow swiata + zebrak, ktory podtrzymywany jest przez tych innych przy zyciu > bo to nieobliczalny desperat, ktorego jedynym atutem jest rdzewiejacy arsenal > nuklearny. Idiota jestes jesli tak naprawde sadzisz... Dlaczego wiec w tej gruppie "G7+" niema Iraku, Pakistanu, Korei Pln, a chocby nawet ISraela? :))) Ucz sie idiocie, to jeszcze nikomu nie zaszkodzilo ;-))) > I tak trzyma sie ta Rosje przy zyciu, zeby w samobojczym gescie > rozpaczy wysadzajac siebie w powietrzu nie zasmrodzil innych. Ot i cala > dialektyka "mocarstwa". :) Ciesze sie ze w Polscwe jeszcze wiele takich idiotow jak ty - bez was zycie bylo by presne i nie ciekawe ;-)) Gdzie jeszcze mozna przeczytac takie bzdury ? Tylko na forum GW! :) > Misza i Rada (w mniejszym moze stopniu) to rosyjscy nacjonalisci nie bedacy w > stanie pojac co to takiego wolnosc i poszanowanie innego. patriota i POlak ( w rownym stopniu) to polskie nacjonalisci, nie bedacy w stanie nauczyc sie historii i geopolityki. > Cala dyskusja z nimi sprowadza sie jedynie do nieustannych prob udowodnienia > nam, ze Rosja jest po prostu swietna jak Putin, nieomal boski i zupelnie > nieomylny (jak wiekszosc wodzow tego imperium, dopoki nie zostana usunieci lub nie umra). Pierdzeeelisz moj biedny! Gdzie ja mowilem o nieomylnosci Putina, Cerkwi lub swietnosci Rosji? Masz juz halucynajce moj biedny polaczek (mowie bez urazy, a piesciotliwie - u nas w Rosji "polaczek" znaczy malenki Polak) ? to ty i POlak (w wiekszym stopniu) probujecie zrobic z siebie expertow ds. Rosji i Rosjan, tak naprawde nic o nas nie wiedzac, oprucz rosofobskich artykulow z GW ;-)) > Rosja to niemal najwazniejszy kraj globu, miodem i mlekiem plynacy, Rosja to jeden z waznejszych krajow swiata! Twoje brednie tego nie zmienia - bo tak uwaza wiekszosc prawdziwych expwertow i politykow swiatowych... Ale dla ciebie ty sam chyba jestes expertem i inne zdanie nie szanujesz ;-)) > Daj sobie spokoj. Taka daskusja to czysta strata czasu. Z toba (i z POlakiem w wiekszym stopniu :)) NAPEWNO! > P.S. Misza, zajrzyj jeszcze raz do tego slownika ale na spokojnie, bez emocji. > Autochton brzmi podobnie jak "aborygen" ale to mimo to pojecia o zupelnie > odmiennym znaczeniu :o) Nie wiem do jakiego slownika zagladales - moze australijskiego ? :)) Misza P.S. Dlaczego na GW nie ma info z Inguszetii? Dlatego ze terrorysci tam dostali po dupie i glupek wie jak to przedstawic jako wygrana terroryastow :-)))) P.P. S. Mysle ze zgodzilismy sie ze dyskusja miedzy nami jest skonczona. A wiec nie oczekuj ze bede czytal twe glupie posty i juz oczywiscie nie czekaj na odpowiedzi ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Re: Polaku, daj sobie spokoj, szkoda energii :o) IP: *.ic.ru / *.ic.ru 27.09.02, 17:28 patriota napisal: > Na pograniczu czeczenskim tuzinami gina bezsensownie mlode chlopaki, Moze dla ciebie to bezsensownie, ale w koncu od ciebie nie wymagam rozumu ;-)) > oficer > armii rosyjskiej zarabia 100 (!) $ No to zalezy jaki oficer - podales zarobek leutenanta... > zolnierze sluzby zasadniczej gloduja, Glodny czlowiek jesty bardziej rzadny do zabiojania ;-)) > armia > rosyjska dysponuje rocznie 1,5% (!) budzuetu armii amerykanskiej ale wg. Miszy to.... mocarstwo :o) Tak jest. Moze podasz dla porownania budzet innych panstw swiata? Nie? Dlaczego? Moze dlatego ze okaze sie ze wedlug takiej oceny nikt nie jest mocarstwem oprucz USA! A tak przeciez nie jest - i nawet ty idiocie o tym dobrze wiesz ;)) Mocarstwo wojskowe nie mierzy sie wysokoscia budzetu, a iloscia glowic nulearnych, czolgow, samolotow, satelitow wopjskowych i... zolnierzy. Ale sjkad o tym moze wiedziec taki kozedl jak ty ? :) > i fajnie jest bo zolnierze moga "cwiczyc" w Czeczenii... > (chyba wtedy, gdy Czeczeni ich skalpuja) Oczywiscie ze fajnie! Nie ma to jak salwa baterii "Gradu" po czarnoupiu :)) Cwiszenia udaja sie na slawe - slabe gina, a ci co przetrwali zostaja dobrymi zolnierzami... > Holendrzy czy Dunczycy nie "potrafia" wybudowac rakiety. Nie buduja tez wcale > samolotow :o). Rosjanie potrafia! To, ze niestety wiekszosc ludzi zyje tam w > warunkach kraju trzeciego swiata nie gra juz takiej roli skoro buduje sie > rakiety i samoloty :o). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Re: Do Polaka IP: *.ic.ru / *.ic.ru 27.09.02, 17:27 Gość portalu: Polak napisał(a): > Rosja mocarstwem? Uaha ha ha. "Smiej sie holop bo tylko to ci pozostalo" (c) Nasze przyslowie :-)) > panującą w kraju itd. To ma być mocarstwo? A propos Katarzyna to > przecież Niemka a nie Rosjanka. Czy wiesz madralo ze w owczesnej Europie wszyscy dynastie byli przemieszane? Np. nasz Car Nikolaj II mial woja.. Imperatora Wielkej Bretanii ;-)) Ale nie jest wazne kim byla Katarzyna z pochodzenia a tylko to ze nazywala sie Rosjanka, ochrzcila sie w Prawoslawiu i zakazala wspominac ze byla kiedys Niemka... :-)) > Jak tam z Twoją wiedzą na temat > historii? W porzadku, aty jak widac dalej jestes idiota ;-)) > Widzę że nie warto polemizować bo nie jesteś > partnerem do dyskusji. Aaa.. brak ci dowodow i argumentow! Tak bys i powiedzial wprost. na zadne pytanie nie odpowiedziales i juz do krzakow z gola dupa! ;-)) A tak znana mnie juz stara polska taktyka "strusia" - jak dostaja po dupie tak od razu glowe w piasek ;)) - moze to wasz narodowy styl ? ;)) Nie pozdrawiam Misza P.S. Mysle ze zgadzasz sie ze dyskusja miedzy nami jest skonczona. A wiec nie oczekuj ze bede czytal twe glupie posty i juz oczywiscie nie czekaj na odpowiedzi ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rada Re: Mishe IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.09.02, 17:49 Gość portalu: Misza napisał(a): > Gość portalu: Polak napisał(a): > > > Rosja mocarstwem? Uaha ha ha. > > "Smiej sie holop bo tylko to ci pozostalo" (c) Nasze przyslowie :-)) > > > panującą w kraju itd. To ma być mocarstwo? A propos Katarzyna to > > przecież Niemka a nie Rosjanka. > > Czy wiesz madralo ze w owczesnej Europie wszyscy dynastie byli przemieszane? > Np. nasz Car Nikolaj II mial woja.. Imperatora Wielkej Bretanii ;-)) > Ale nie jest wazne kim byla Katarzyna z pochodzenia a tylko to ze nazywala sie > Rosjanka, ochrzcila sie w Prawoslawiu i zakazala wspominac ze byla kiedys > Niemka... :-)) > > > Jak tam z Twoją wiedzą na temat > > historii? > > W porzadku, aty jak widac dalej jestes idiota ;-)) > > > Widzę że nie warto polemizować bo nie jesteś > > partnerem do dyskusji. > > Aaa.. brak ci dowodow i argumentow! Tak bys i powiedzial wprost. na zadne > pytanie nie odpowiedziales i juz do krzakow z gola dupa! ;-)) A tak znana mnie > juz stara polska taktyka "strusia" - jak dostaja po dupie tak od razu glowe w > piasek ;)) - moze to wasz narodowy styl ? ;)) Na 100 %. skolko raz w istorii pytalis podskochit protiw nas ili nemcow, stolko raz poluchali w rylo i tut nachinalsja plach i kriki ,chto ih vse obizaut, ja eto toze uspel podmetit. A voobshe Misha diskusii s nimi konechno ze ne imeut smysla. Eto ne partner ni dla diskusij ,ni dla kakih libo otnosheni, oni padaut i padaut s uskreniem eshe bolshym chem uskorenie swobodnogo padenia, i poputny huj im w spinu. Kazdy poluchaet to za chto boretsa. Ogromny priwet > > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Re: Mishe IP: *.ic.ru / *.ic.ru 27.09.02, 19:40 Gość portalu: Rada napisał(a): > Na 100 %. skolko raz w istorii pytalis podskochit protiw nas ili nemcow, stolko > > raz poluchali w rylo i tut nachinalsja plach i kriki ,chto ih vse obizaut, ja > eto toze uspel podmetit. kak sobaczki-balonki - gawkajut na slonow ;-)) > A voobshe Misha diskusii s nimi konechno ze ne imeut smysla. Eto ne partner ni > dla diskusij ,ni dla kakih libo otnosheni, oni padaut i padaut s uskreniem eshe > > bolshym chem uskorenie swobodnogo padenia, i poputny huj im w spinu. Kazdy > poluchaet to za chto boretsa. Za czto borolis' na to i naporolis' ;-)) > Ogromny priwet Tebe takze Rada Misza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sasza Re: Cie˛z˙ka bitwa Czeczenów z Rosjanami w Ingusz IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 01.10.02, 15:03 Gość portalu: Polak napisał(a): > Odpowiedz więc na pytanie: Co przyniosła wojna w > Czeczenii (poza zrujnowaniem tego kraju)? Nie bede bronil specjalnie wojny w Czeczenii, lepiej bylo postawic wzdluz granicy z Czeczenia, czyli nad Terekiem pola minowe i pilnowac by zaden Czeczen nie wazyl sie lba poza swa Iczkerie wyciubic. Mogliby wowczas rzadzic sie wg swego szariatu i kontaktowac ze swiatem przez Gruzje, ktora tak ich lubi ;) Piec lat i sami Czeczeni prosiliby o powrot do Federacji. Zal mi kazdego chlopaka z Niznego Nowgorodu, Tweru czy Pskowa ktorzy zgineli w tej wojnie. Ale ta wojna sprawila takze, ze nikt juz obecnie nie mowi o rozpadzie Federacji, a taki problem stawiano jeszcze kilka lat temu na porzadku dziennym zastanawiajac sie kiedy FR pojdzie w slady ZSRR. Teraz tego tematu juz nie ma. Oczywiscie nie sama wojna w Czeczenii jest tego przyczyna, licza sie i efekty politycznych oraz gospodarczych reform oraz wzmocnienie wladzy centralnej przez Putina, ale i przyklad Czeczenii podzialal pewnie nieco na niektorych prezydentow marzacych o niepodleglych Tatarstanach, Jakucjach itp. > Już prosiłem o to byś nie porównywał Rosji do > normalnych krajów. Zestawianie jej z Wielka Brytanią, Hiszpanią, > Izraelem czy nawet Turcją to też porównywanie taczek z > Mercedesem Chyba że zależy Ci na rozśmieszaniu czytelników Twoich > komentarzy, bo wbrew temu co myślisz śmieje się bardzo wielu. Smiac sie mozna z Twoich wypowiedzi. Pod jakim to wzgledem nie mozna porownywac Rosji z tymi panstwami?? Nie mozan porowbywac osiagniec kulturalnych, naukowych czy chocby sportowych?? Czy ww panstwa nie maja swych trupow w szafie, mowiac krotko nie sa odpowiedzialne za ludobojstwo, no moze poza Izraelem, choc jego polityka wobec Palestynczykow tez nie ma nic wspolnego z demokracja i prawami czlowieka. > Nie jestem rusofobem. Współczuję natomiast z całego serca > większości Rosjan. Pijak tez zaprzecza, ze jest alkoholikiem. Ty jestes rusofobem, ale w Polsce nie uchodzi to za cos niegodnego, wiec przeciwnie, wiec nikt do leczenia Cie nie zmusi;) > W Czeczenii ginie nie kilku rosyjskich żołnierzy ale całe > setki. Wiedzę na ten temat czerpiesz zapewne z wypowiedzi > rosyjskich generałów. Mimo wieloletnich represji, mordów, > gwałtów i zwykłych rabunków Rosja nie jest w stanie > pokonać Czeczenów - nie zaprzeczysz chyba. Oni walczą o swoją > niepodległość a terrorystom przyświecają zupełnie inne cele. Ginie za duzo, to fakt i konsekwencja katastrofalnego spadku wydatkow na armie po upadku ZSRR. Nie moglo to pozostac bez wplywu na wyszkolenie zolnierzy. Czeczeni takze nie sa w stanie pokonac Rosjan. Klasyczna sytuacja patowa, ale to Rosja ma wieksze szanse na zwyciestwo. T.zw partyzanci stosuja terrorystyczne metody - vide ataki na domy mieszkalne, bazary czy uroczystosci podczas ktorych gina wojskowi muzycy i dzieci swietujace kolejna rocznice Zwyciestwa w II w.sw. Trzeba ich eliminowac. > Współczuję tym Rosjanom, którzy nie potrafią tego > zrozumieć. - Rosja prowadziła eksterminację wszystkich podbitych > przez siebie narodów w sposób bezwzględny i nie spotykany > nigdzie indziej na świecie. Jeśli nie wierzysz to znaczy, że > nie znasz prawdziwej historii Twojego kraju. ROTFL :))) Moze podasz przyklad jakiego narodu wybitego przez Rosjan? Pleciesz totalne bzdury kolego. Slyszales o takich narodach jak Mikmak, Penobskot, Wampanok, Mohikanie, Powhatan, Tunika, Yakon, Miami, Catavba, Tutelo, Hupa, Tumukua, Yuchi, Bilosi,Mivok, Yokut, Pomo i jeszcze kilkadziesiat innych? Pewnie o Mohikanach tak. Pozostali mieli rownie duzo szczescia jak Mohikanie. A Czerkiesi, Mordwini, Osetyncy, Czuwasze, Tatarzy, Baszkirzy, Tunguzi, Koriacy, Balkarzy, Buriaci, Baszkirzy, Jukagirzy, Czukcze, Jakuci< Ewenowie, Ewenkowie, Komi-Permiacy, Kalmucy czy kilkadziesiat narodow Dagestanu itd zyje. Wiec zwaz na slowa kolego. Rusofob wylazi z kazdego Twego zdania. Albo po prostu sam nie znasz historii > Wolność, niepodległość tak samo jak demokracja i prawa > człowieka nadal w Rosji nie są powszechnie znane i Twoja > odmienna opinia tego nie zmieni. Świadczy o tym po > prostu sposób postępowania Rosjan. Patrz jak się zachowują i > wyciągaj wnioski. Moze i demkracja ma krotka w Rosji historie, ale podobnie jest w Polsce chociazby. Zreszta w USA prawa wyborcze Murzyni dostali 40 lat temu, tez mloda demokracja ;) A Rosjanie niepodleglosc cenia sobie bardzo. Dowiedli to walczac z Tatarami, Szwedami, Polakami ;) Napoleonem czy podczas ostatniej wojny swiatowej. Nie przypadkowo mowia o dwoch wojnach Ojczyznianych. > Ogromny kompleks mają natomiast Rosjanie, którym > przez dziesiątki lat wmawiano, że kraj, w którym żyją to > jakieś mocarstwo - okazało się to niestety fikcją literacką. Przez te lata Rosja/ZSRR bylo mocarstwem, inaczej przeciez Regan nie bredzilby o Imperium Zla ;)) Teraz status mocarstwowy zapewnia Rosji tylko jej atomowy potencjal - nadal tylko Rosja moze w kazdej chwili zniszczyc USA ;), ale to nie pierwsza w dziejach Rosji smuta, a po kazdej Rosja wychodzila jeszcze silniejsza. > Wierzysz jeszcze, że Rosja jestważną częścią światowej > cywilizacji? To mrzonki. Uwierz mi, że gdyby nagle w jakiś > dziwny sposób Rosja zniknęła, większość ludzi na > świecie nawet by tego nie zauważyła (nie licząc tych, którym nagle > by się ulżyło - np. Czeczenom). Taka jest waga Rosji i Rosjan w > światowej cywilizacji. W tej materii zdanie Rosjan nie ma > absolutnie żadnego znaczenia. Bredisz kolego rusofobie. Rosja byla, jest i bedzie wazna czescia swiatowej cywilizacji i takie twoje chciejstwo nic tutaj nie zmieni. Osiagniecia rosyjskiej kultury zna kazdy inteligentny czlowiek i nikt jej nie kwestionuje. Nawet w Polsce ksiazka XX wieku wybrano "Mistrza i Malgorzate" Bulhakowa. Chyba tylko w Rosji istnieja calodobowe ksiagarnie, u nas co najwyzej monopolowe ;) Rosyjska muzyka, literatura, balet, nauka - nie tak dawno Nobla dostal jakis fizyk z Pitra, sa wazna czescia swiatowego dziedzictwa i tylko taki zaslepiony rusofob jak Ty moze tego nie dostrzegac. Zal mi Cie, o ilez jestes ubozszy nie znajac tego rosyjskego wkladu do swiatowej skarbnicy. A jakaz potega sportowa jest Rosja :) NHL bez Rosjan?? Gimnastyka artystyczna, szachy, lekkoatletyka, narciarstwo klasyczne, plywanie i wlasciwie wszystkie inne dyscypliny poza amerykanskim rugby i palantem. Poza tym jak sobie wyobrazasz rekacje swiatowych rynkow na wiesc, ze nie ma rosyjskiej ropy, gazu, niklu itd??? Kryzys wiekszy niz w latach 70-tych po wojnie Izraela z panstwami arabskimi ;) > Rosja swoją samowystarczalność pokazywała już przez dziesiątki > lat. Bez pomocy z zagranicy do dziś ten biedny naród umierałby z > głodu (o czym innym nawet nie wspomnę)! Zobacz jak żyją i co > jedzą ludzie na rosyjskiej wsi. Kolejne bzdury. Jaka ppmoc miedzynarodowa?? Teraz kazdy kraj zabiega o wejscie na rosyjski rynek. Popatrz tylko na zabiegi naszego rzadu. Moze w Rosji nie ma Szwajcarii, ale gorzej niz na polskich popegerowskich wsiach tez sie nie zyje. Sasza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sasza Re: Powyzszy tekst dlaa Polaka IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 01.10.02, 15:05 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Do SASZY IP: *.ic.ru / *.ic.ru 01.10.02, 21:31 Czesc Sasza! Ciesze sie ze znow Cie tutaj widze. Oddzelne dzieki za ten znakomity post. Ja juz nie znalem jakimi slowami odpowiedziec z tym "Polakem" - a Ty to zrobiles prosto ofigenno - spasibo! Izwini za molczanie - skoro zdni pismo S uwazeniem Misza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sasza Re: Do Miszy IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 02.10.02, 22:09 Privietiki! Tak, prawie caly wrzesien nie moglem byc na forum, ale wracam i nadrabiam zaleglosci ;) Pozdrawiam! Sasza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Jasno ;-) IP: *.ic.ru / *.ic.ru 02.10.02, 22:19 Gość portalu: Sasza napisał(a): > Tak, prawie caly wrzesien nie moglem byc na forum, ale wracam i nadrabiam > zaleglosci ;) I to jak nalepiej! Pokazujesz nam wszystkim przyklad dobrej dyskusji. pozdrawiam Misza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rzadki Re: Cie˛z˙ka bitwa Czeczenów z Rosjanami w Ingusz IP: 213.77.91.* 27.09.02, 10:16 Gość portalu: Misza napisał(a): Mam nadzieje ze zartujesz. Tak czy inaczej moja sympatia do Twojego kraju po przeczytaniu tego wyraznie zmalala. Moj pradziad tez byl takim komanczem do ktorego strzelali rosyjscy kowboje, zlapali go i musial na piechote wracac z Syberii. A ja zyje w wolnym kraju. Pozdrawiam wszystkich Rosjan ktorzy nie chca strzelac do niewinnych ludzi. Pozdrawiam, Rzadki > > 1) Bo my siedziemy gdzie zechcemy, jesli to jest w interesach Rosji > > 2) Nas nie obchodzi zdanie aborygenow ;-)) > > 3) Za kilka lat juz bedzie nie wazne chca czy nie cha :-)) patrz- 100 lat temu > w USA za skalp Indianina kowbojowi placili 3USd (fakt!) a teraz kogo obchodzi > zdanie Indian nt. ich ziem w USA ? :))) Za 560-100 lat kiedy wszyscy Czeczeni > beda juz takimi samymi "komanczami" jak obedni Indianie w USA, to CZecznia dla > > Rosji bedzie jak Floryda dla Amerykanow ;-)) "Wygrywa ten kto umie czekac" A my > > mamy wieeele czasu ;-)) > > Misza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Do Rzadkiego IP: *.ic.ru / *.ic.ru 27.09.02, 14:33 Gość portalu: Rzadki napisał(a): > Mam nadzieje ze zartujesz. jak zawsze mowilem: do madrych ludzi mowie serio, ado glupich polzartem ;-)) > Tak czy inaczej moja sympatia > do Twojego kraju po przeczytaniu tego wyraznie zmalala. Trudno.. > Moj pradziad tez byl takim komanczem do ktorego strzelali > rosyjscy kowboje, zlapali go i musial na piechote wracac > z Syberii. A ja zyje w wolnym kraju. POzdrowienia dla wolnego komancza ! > Pozdrawiam wszystkich Rosjan ktorzy nie chca strzelac do > niewinnych ludzi. Do niewinnych nikt nie chce... A do terrorystow kazdy ma ochote ;-)) Pozdrawiam Misza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: indy Re: Ciężka bitwa Czeczenów z Rosjanami w Inguszet IP: *.pl 26.09.02, 21:16 uwazam ze rosjanie to jeden z najpodlejszych narodow swiata a ich wojna w czeczeni spowoduje straty ktore beda dla calego narodu nie do odrobienia dlatego niemam nic przeciwko atakom bombowym na armie rosyjska tudziez uzynanie glow rosjan przez czeczenow w ogole mysle ze ruscy dostaja tam niezle baty bo tym sie charakteryzuje wojna partyzancka jaka sie prowadzi przeciwko regularnej armii bardzo niewielkie straty partyzantow i ogromne po stronie uzurpatora tak wiec newsy w stylu zabilismy 80 partyzantow w jednej potyczce to jakies brednie pozatym o ile sie orientoje to czeczeni sa narodem wojownikow z dziada pradziada i profesje zabijania wyssali z mlekiem matki tak wiec mysle ze w koncu ich upur i determinacja zatryumfuja czeczenia do boju !!! bic kacapa!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Disoria Re: Ciężka bitwa Czeczenów z Rosjanami w Inguszet IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 26.09.02, 21:56 Czeczeni pragną pokoju.Niepodległość-gwarancja tego pokoju,tak też argumentują to ,że dotychczas nie złożyli broni,i o ile wiem nie mają nic przeciwko obecnosci Amerykanów w regionie dopatrujac w nich naturalnego rywala i wroga Rosji. Sa za slabi,jest ich za mało,nie mają wsparcia..,ale licze sie też ludzki czynnik i determinacja którą mają w nadmiarze. Nie jest tak żle,w tym roku urodziło sie ich wiecej niz Rosjanie zdążyli wymordować w ciagu roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Ciężka bitwa Czeczenów z Rosjanami w Inguszet IP: *.tpgi.com.au 27.09.02, 06:56 Gość portalu: Disoria napisał(a): > Czeczeni pragną pokoju.Niepodległość-gwarancja tego pokoju,tak > też argumentują to ,że dotychczas nie złożyli broni,i o ile wiem > nie mają nic przeciwko obecnosci Amerykanów w regionie > dopatrujac w nich naturalnego rywala i wroga Rosji. > Sa za slabi,jest ich za mało,nie mają wsparcia..,ale licze sie > też ludzki czynnik i determinacja którą mają w nadmiarze. > Nie jest tak żle,w tym roku urodziło sie ich wiecej niz > Rosjanie zdążyli wymordować w ciagu roku. Oczywiscie masz racje! Najlepiej wpuscic ich do Europy wraz z innymi muzulmanami. Zaprowadza swoje prawa i bedzie wspaniale. Znamy to przeciez z Afganistanu. Precz z UE - Allach jest wielki! Czy tego chcecie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stef Re: Ciężka bitwa Czeczenów z Rosjanami w Inguszet IP: *.chodziez.sdi.tpnet.pl 27.09.02, 07:23 Dopóki Rosjanie nie zaczną "mysleć po ludzku" grozi nam z ich strony smiertelne niebezpieczeństwo. Skończy się Czeczenia (zabiją wszystkich) przyjdzie czas na nas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: Ciężka bitwa Czeczenów z Rosjanami w Inguszet IP: *.przezmierowo.sdi.tpnet.pl 27.09.02, 07:44 Należy zgazować czeczenów i pociąć ich na plasterki, kobiety i strców także! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolek Re ;scierwa czeczenskie !!!!!! IP: *.kat.forthnet.gr 27.09.02, 08:30 do dzisiaj nie rozumie tych glupich ruskich./ z narazeniem swojego zycia uratowali dwie poskie szmaty z rak oprawcow czeczenskich. te dwie kurewki pojechaly sie rznac z czeczcenami ponoc robia to jak psy! a one tego wlasnie chcialy. tego im brakowalo do zaliczenia calej kamasutry po parumiesiecznych orgiach te psy czeczenskie za udzial w szkoleniu , zazadaly zaplate . forsy za to ze je rembali i tu byl klopot bo te wielkie uczone byly golaski . one myslaly ze beda rzniete za frico. i tak sie zaczol ten caly cyrk. problem byl ze one przyjechaly z golaskowa a tam kasy puste byly. caly swiat wie ze te psy zyja z handlu porwanymi zakladnikami. tylko pojebano-katole w polsce nie przyjmoja tego do wiadomomosci. te scierwa czeczenskie przetrzymoja okolo 1000 zakladnikow. cale klany sie tym zajmoja .porywanie ludzi i handel narkotykami. tylko te pojebane katolopolacy o tym sza!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Liosha Re: Re ;scierwa czeczenskie !!!!!! IP: 213.17.228.* 27.09.02, 10:30 Bolek ma rację. Na hsło wolna czeczenia chce odpowiedzieć że ta czeczenia nigdy nie była niepodległa. To pierwsze. Po drugie, dawajcie kurwa wszystkim mniejszościom w europie i na świecie rozdamy ich ziemie historyczne. Wtedy, z Polski jako pierwszej nic nie zostanie. Po trzecie, w Rosji mieszka setka narodów. I jak by tak dać niepodległość jednemu, to inni też będą chcieli. I z Rosji też nic nie zostanie. I będzie tak jak tego chcą amerykancy. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Re: Re ;scierwa czeczenskie !!!!!! IP: *.ic.ru / *.ic.ru 27.09.02, 14:35 Gość portalu: Liosha napisał(a): > Bolek ma rację. > > Na hsło wolna czeczenia chce odpowiedzieć że ta czeczenia nigdy > nie była niepodległa. To pierwsze. Racja > Po drugie, dawajcie kurwa wszystkim mniejszościom w europie i na > świecie rozdamy ich ziemie historyczne. Wtedy, z Polski jako > pierwszej nic nie zostanie. LOL ;) A co bedzie z Hiszpania czy Francja ? :)) > Po trzecie, w Rosji mieszka setka narodów. I jak by tak dać > niepodległość jednemu, to inni też będą chcieli. I z Rosji też > nic nie zostanie. I będzie tak jak tego chcą amerykancy. > Pozdrawiam. POzdrawiam Liosha i podtrzymuje w kazdym slowie ! Misza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obywatel Apage satanas!!!!!! IP: 212.244.106.* 27.09.02, 11:18 Gość portalu: bolek napisał(a): > do dzisiaj nie rozumie tych glupich ruskich./ > z narazeniem swojego zycia uratowali dwie poskie szmaty > z rak oprawcow czeczenskich. > te dwie kurewki pojechaly sie rznac z czeczcenami > ponoc robia to jak psy! a one tego wlasnie chcialy. > tego im brakowalo do zaliczenia calej kamasutry > po parumiesiecznych orgiach te psy czeczenskie > za udzial w szkoleniu , zazadaly zaplate . > forsy za to ze je rembali i tu byl klopot > bo te wielkie uczone byly golaski . > one myslaly ze beda rzniete za frico. > i tak sie zaczol ten caly cyrk. opamiętaj się nim będzie dla ciebie za późno Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Ciężka bitwa Czeczenów z Rosjanami w Inguszet IP: 195.22.176.* 27.09.02, 08:15 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: az Re: Ciężka bitwa Czeczenów z Rosjanami w Inguszet IP: *.lublin.pl / *.eldorado.lublin.pl 27.09.02, 08:21 Cała ta wojna niczego dobrego nie przyniesie. Cierpią cywile, a zarabiają handlarze broni (też Rosjanie - chyba). A wydaje mi się że zaczęło się to od pojawienia się pieniędzy (arabskich) - w końcu trzeba propagować własną religię... Nie wiem czy sami Czeczeńcy tak bardzo pragną islamu. Na pewno nie chcą Rosjan bo ich uciskają, są najeźdźcami itd., ale w ten sposób chyba wpadają z z deszczu pod rynnę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmpp Re: Ciężka bitwa Czeczenów z Rosjanami w Inguszet IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 27.09.02, 09:33 Znam Czeczenów bardzo dobrze i cieszę się, że biją Ruskich. Za to wszystko co Ruchale nawyprawiali na tym małym skrawku ziemi należy im się interwencja koalicji antyterrorystycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obywatel Rosjanie okupują Czeczenię od 1859 roku IP: 212.244.106.* 27.09.02, 10:57 i kiedyś pójda precz .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Boguś Re: Ciężka bitwa Czeczenów z Rosjanami w Inguszet IP: *.waw.cdp.pl 27.09.02, 15:53 Uwaga!Przedarło sie z Gruzji nie 200 tylko 700 bojowników. Tamta grupa(200 -osobowa)była grupa przykrycia. Rosjanie stracili 2 smiglowce(jeden eksplodował,drugi wyłądował awaryjnie),2 wozy pancerne i nie wiadomo ile żołnierzy.Rosyjska TV pokazała 4(!) zabitych czeczenów(mówiac że zabiła od 30-do 100!),wsrod ktorych byl angielski(etniczny anglik)ochotnik- dziennikarz Rodrik Scott.Teraz z tydzien ten (juz pusty) teren bedzie ostrzeliwany przez Rosjan dla imitacji walk i ostatecznego zwycięstwa.Ludzi Gelajewa są juz w Czeczenii i śmieją sie z ruskich. Ruscy-najpodlejszy naród Świata,mordują,każą ofiarom stać na kolanach i dziękować za te mordy,i obrażają się kiedy im za to nie dziękują.A niejakiego Bolka z tego forum znajdę i osobiście wykastruję. Polska razem z Czeczenią! Bogumił Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolek Re:... z czeczenia i ich przydupasami..... IP: *.kat.forthnet.gr 27.09.02, 16:21 bogus, mi ?to ty scierco czeczenska mozesz najwyzej laske zrobic. i To jak se gebe pierw umyjesz i przepluczesz metaxa ty szmaciazu.. ty niedojebu mamuta idz do tych swoich psow mieszkac moze wtedy sie debilu opamietasz .Ty KURWO meska!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolek Re:... misza!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.kat.forthnet.gr 27.09.02, 16:53 A wy nie macie TYLE kosciolow co poLska ........ Wasze uniwersytety WYDAJA miej ksiezy popow jak polska.. Wy nie macie tylu uczonych co oprocz modlenia i pierdolenia nie potrafia nic wiecej zrobic<pierdolenia glupot oczywiscie >> A u was jest miej dzwonow jak w polsce.............. Wam nikt nie daroje dlugi jak polsce... <NR 1 w robieniu lasci amerykana> patrz monika -clintonowi. ten przyglup buzek-clintonowi, kwach - buschowi .maryjan obu... Nikt w historii swiata nie zdradzil swoich sprzymiezencow jak polska i co ty na to ? <irak,jugoslawia,itd.itd.> A ty wiesz ze nikt nie chcial polski wtedy w jugoslawii a oni sami na sile sie tam pchali ?????????????? Tylko ze nie mieli na bilety kolejowe - dla swoich zolnierzy GOLASY w nato......hahahhahah A do afghanistanu czy ktos ich tam chcial ? na sile, na chama sie durnie tam pchali Az Nato sie zlitowalo i zaplacilo ukrainca aby ich tam podrzucili ..hahahhaah Czy oprocz tego szefa pedalow ma poslka kogos znanego w swiecie ? Kiedys mieli takiego skoczka przez plotki jak mu tam bylo ? aha Walesa byl dobry ale go kurwy katolskie otumanily.... Misza nie przejmoj sie wypocinami polaczkow.. To najbardziej zakompleksiony narod swiata . Oni sami to wiedza i dlatego kazdy jak moze spierdala stamtad. pozdrawiam cie misza i uwazaj na cisnienie!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Do bolka IP: *.ic.ru / *.ic.ru 27.09.02, 18:00 Gość portalu: bolek napisał(a): > A wy nie macie TYLE kosciolow co poLska ........ Nie may i to cale sczescie! > Wasze uniwersytety WYDAJA miej ksiezy popow jak polska.. Czy w POlsce Uniwersytety wydaja ksiedzy??? Cos niesamowitego! U nas dla cich co zechca byc popami sa seminaria duchowne, ale jest ich ze 2-3... > Wy nie macie tylu uczonych co oprocz modlenia i pierdolenia > nie potrafia nic wiecej zrobic<pierdolenia glupot oczywiscie >> Nie ma... Aaaa teraz wiem dlaczego u niektorych czarnuchow w TV podpisywali "dr.ks. Jakistam" - przeciez ten pedofil uczyl sie jak to robic profesjonalnie zeby nikt nie zauwazyl ;-)) > A u was jest miej dzwonow jak w polsce.............. Napewno - w POlsce dzwony w niedziel nmie dawali mnie spac, kurva mac :-/ > Wam nikt nie daroje dlugi jak polsce... My ich splacamy.. > <NR 1 w robieniu lasci amerykana> patrz monika -clintonowi. > ten przyglup buzek-clintonowi, kwach - buschowi .maryjan obu... Na moje sczescie nie bylem w POlsce w 9/11/2002 bo chyba bym umarl ze smiechu jak wszysxcy w POlsce caluja w dupe Odpowiedz Link Zgłoś
werw Re: Do Miszy 27.09.02, 20:08 Do tej pory uważałem cię za rozsądnego człowieka. Szkoda że jedyny Rosjanin jaki pojawia się na tym forum ma poglądy takie jak ty. Co ty tu robisz? Żirinowski nie ma portalu? Dajesz się podpuszczać i wodzić za nos jakiemuś greckiemu wypierdkowi.... Trzeba wyjątkowej bezczelności żeby włazić na polski portal i w ordynarny sposób obrażać gospodarzy. Paszoł... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Do werwa IP: *.ic.ru / *.ic.ru 27.09.02, 22:23 werw napisała: > Do tej pory uważałem cię za rozsądnego człowieka. Dzieki. Szkoda ze ja nie pamietam ciebie, bez raztow - tyle dyskutantow mialem ze nie pamietam wszystkich... > Szkoda że jedyny Rosjanin jak > i pojawia się na tym forum ma poglądy takie jak ty. Na ile orientuje sie sa co najmniej 5 Rosjan na tym forum: Ja, Rada, Liosha, RUSKI i czasem jeszcze wpada Ania... Tak sie sklada ze wszyscy mamy podobne poglady - czasem moje nawet sa najlagodniejsze... Mowi sie trudno... > Co ty tu robisz? Dyskutuje, jak o ty zapewnie :) > Żirinowski > nie ma portalu? Nie wiem.. moze ma, ale ja nie naleze do fanow Zyrika... > Dajesz się podpuszczać i wodzić za nos jakiemuś greckiemu wypi > erdkowi.... Nikomu nioe daje sie, jak to ujales, "podpuszczac" - zdanie bolka po czesci polrywa sie z moim - nie cale, ale w duzej mierze... > Trzeba wyjątkowej bezczelności żeby włazić na polski portal i w ord > ynarny sposób obrażać gospodarzy. Paszoł... Internetdo nikogo nie nalezy - tak samo jak Antarktyda - kazdy czlowiek ma prawo do wejscia do dowolnego mejsca - chyba ze jest Chinczykiem ;)) A propos obrazania gospodarzy - czy jestes ksiedzem? Bo moje obrazanie bylo skierowane do nich, a reszte mozna nazwac ostra krytyka - nie luibiesz krytyki? No to nie czytaj mych postow lub spierda..j! Misza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Disoria do Werwa IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 28.09.02, 12:52 Czesc.To ta scierwa siedzi w Grecji?A gdzie konkretniej,wiesz może? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Ale z ciebie debil ! IP: *.ic.ru / *.ic.ru 28.09.02, 13:50 Gość portalu: Disoria napisał(a): > Czesc.To ta scierwa siedzi w Grecji?A gdzie konkretniej,wiesz > może? Nie wiedziales ze domena .gr oznacza grecja? ;)) Niezly z ciebie "expert" ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Disoria Tak pracuje FSB IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 29.09.02, 10:27 Kiedy nie ma argumentów,padają wyzwiska.Zdaje sie FSB ma taką służbową instrukcję-o propagandowym przykryciu przedsięwzięć zwiazanych z .. i t.d..Pomylić się może każdy,bo skrót "kat"przypomina raczej Katowice.Zresztą kmiocie ruski,ciebie o zdanie nikt nie pytał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Re: Tak pracuje FSB IP: *.ic.ru / *.ic.ru 29.09.02, 10:49 Gość portalu: Disoria napisał(a): > Kiedy nie ma argumentów,padają wyzwiska. Przyklady prosze biedny "expercie" ? :)) > Zdaje sie FSB ma taką > służbową instrukcję-o propagandowym przykryciu przedsięwzięć > zwiazanych z .. i t.d. FSB ma inna instrukcje - izolowac debili od reszty swiata... najlepisj ich likwidowac ;-)) Abrekow na sznurki ;-)) > Pomylić się może każdy,bo > skrót "kat"przypomina raczej Katowice. Heh.. Jestes wiekszy debil niz myslalem! Domena licza sie od prawej strony - tobie jako milosnikowi wahhabitow piszacych w taki sposob musi to byc bliskie ;- )) domena pierwszego poziomu GR - Grecja... Ucz sie frajerze... > Zresztą kmiocie > ruski,ciebie o zdanie nikt nie pytał. Jasne.. Przeciers jestes "expertem" ;-)) LOL Misza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Disoria Re: Tak pracuje FSB IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 29.09.02, 14:41 :-)Coż mam powiedzieć buraku.I tak dostaliście niezły wpierdol.Cieszę się. A co do tego "czy ekspert" czy nie "ekspert" jedno jest pewne, skoro uważnie czytasz moje posty,to oznacza tylko jedno-że tobie ta informacja przeszkadza.A twoja FSB-to banda oszolomów bo inaczej dawno bylo by po Mashadowie i CO.Jak powiedzial gen.Lebied- "armia- impotent,panstwo-impotent",to on Rosji mówił.Co do sznurków-to z takiej zgnilizny jak ty i sznurka sie nie da zrobić. Pozdrawlaju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza :) IP: *.ic.ru / *.ic.ru 29.09.02, 15:30 Gość portalu: Disoria napisał(a): > :-)Coż mam powiedzieć buraku.I tak dostaliście niezły > wpierdol.Cieszę się. KJa tez.. z tego ze kolejne setki abrekow wypierdolilismy :)) > A co do tego "czy ekspert" czy nie "ekspert" jedno jest pewne, > skoro uważnie czytasz moje posty,to oznacza tylko jedno-że > tobie ta informacja przeszkadza. Ja czytam wszystkie posty w watkach o Rosji - niestety wiele postow wlasnie ods takich polglowkow jak ty... Twoja dezynformacja mnie wcale nie przeszkadza - po prostu wskazuje da ewidentne braki twej wiedzy w tym zakresie ;-)) > twoja FSB-to banda oszolomów Jedno tylko to zdanie dopisuje ci do miana dyletanta... :) > bo inaczej dawno bylo by po Mashadowie i CO. A czy nie pomyslales dupku, ze Aslan jest nam potrzebny ? Hehe.. :) Misza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: U Re: Tak pracuje FSB IP: *.214.75.170.Dial1.Boston1.Level3.net 29.09.02, 13:21 A moze by tak odzyskac Alaske?.....Eeee,,,moze nie...za silna...Czecznie mozna tluc bezkarnie.Latwiejsza.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Re: Tak pracuje FSB IP: *.ic.ru / *.ic.ru 29.09.02, 15:26 Gość portalu: U napisał(a): > A moze by tak odzyskac Alaske? Dlaczego? POjebalo cie? Na Alasce juz nic nie ma. Do tego my ja sprzedalismy a nie oddalismy ;-)) > silna...Czecznie mozna tluc bezkarnie.Latwiejsza.... Racja ;) Odpowiedz Link Zgłoś
werw Re: do Werwa 28.09.02, 18:29 Cześć. Pewnie zbiera gdzieś arbuzy - co on może robić innego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Do bolka IP: *.ic.ru / *.ic.ru 27.09.02, 18:02 Gość portalu: bolek napisał(a): > A wy nie macie TYLE kosciolow co poLska ........ Nie mamy i to cale sczescie! > Wasze uniwersytety WYDAJA miej ksiezy popow jak polska.. Czy w POlsce Uniwersytety wydaja ksiedzy??? Cos niesamowitego! U nas dla cich co zechca byc popami sa seminaria duchowne, ale jest ich ze 2-3... > Wy nie macie tylu uczonych co oprocz modlenia i pierdolenia > nie potrafia nic wiecej zrobic<pierdolenia glupot oczywiscie >> Nie ma... Aaaa teraz wiem dlaczego u niektorych czarnuchow w TV podpisywali "dr.ks. Jakistam" - przeciez ten pedofil uczyl sie jak to robic profesjonalnie zeby nikt nie zauwazyl ;-)) > A u was jest miej dzwonow jak w polsce.............. Napewno - w POlsce dzwony w niedziel nmie dawali mnie spac, kurva mac :-/ > Wam nikt nie daroje dlugi jak polsce... My ich splacamy.. > <NR 1 w robieniu lasci amerykana> patrz monika -clintonowi. > ten przyglup buzek-clintonowi, kwach - buschowi .maryjan obu... Na moje sczescie nie bylem w POlsce w 9/11/2002 bo chyba bym umarl ze smiechu jak wszysxcy w POlsce caluja w dupe strazakow - "bohaterow" i wszystkich Amerykanow zarazem ;-)) > Nikt w historii swiata nie zdradzil swoich sprzymiezencow > jak polska i co ty na to ? <irak,jugoslawia,itd.itd.> Jesli byc obiektywnym, to niema przyjaznych czy nieprzyjaznych panstw - sa tymczasowe interesy panstwowe. ALe jesli mowimy o historii Rosji to najtrudnejsze stosunki dla nas byli z Francja - 2 razy na wiek to walczylismy razem przeciwko komus, a to przeciwko sami sobie - czasem te wojne oddzielali 2- 3 lata... Z Polska tez nie bylo jednoznacznie... > A ty wiesz ze nikt nie chcial polski wtedy w jugoslawii a oni sami > na sile sie tam pchali ?????????????? A to jest po prostu podle... Na slowian podnesc reke kiedy nikt ciebie do tego nie zmusza... Szkoda slow. Ciesi i nawet Grecy wystapili przeciko agresji na Jugoslawie. > Tylko ze nie mieli na bilety kolejowe - > dla swoich zolnierzy GOLASY w nato......hahahhahah Wiem o tym, bo akkurat bylem wowczas w Polsce ;)) > Az Nato sie zlitowalo i zaplacilo ukrainca > aby ich tam podrzucili ..hahahhaah tak bylo :) "biedna" Ukraina przezuciala "bogatych" POlakow do Afganu... > Czy oprocz tego szefa pedalow ma poslka kogos znanego w swiecie ? Co najmniej dwuch - Walesa i Brzezinski ;-)) > Kiedys mieli takiego skoczka przez plotki jak mu tam bylo ? > aha Walesa byl dobry ale go kurwy katolskie otumanily.... Wlasnie o nim powiedzialem! > Misza nie przejmoj sie wypocinami polaczkow.. > To najbardziej zakompleksiony narod swiata . A nie mowilem ? ;)) Smiesznie widziec jak oni wykazuja swoje kompleksy wobec Ropsji - O! - to juz jest temat da prace doktorska ! ;-)) > Oni sami to wiedza i dlatego kazdy jak moze spierdala stamtad. Wsrod moich znajomych POlakow nie bylo zadnego ktory by powiedzial ze jemu podoba sie POlska i chce tam zyc - wszyscy marzyli o JuSA :)) > pozdrawiam cie misza i uwazaj na cisnienie!!!!! Dzieki... Pozdrawiam Misza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolek Re ; werw tumanie katolski !!!!!!!!!!! IP: *.kat.forthnet.gr 27.09.02, 23:21 werw ty palancie jak ktos tu jest dupkiem to na pewno TY !!!!!!!!!! idz i zrob jakas laske czarnym a nastepnie spierdalaj ciagnac amerykanca a jak ci bedzie malo to wpadnij do mie ty cwelu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolek Re ; werw tumanie katolski !!!!!!!!!!! IP: *.kat.forthnet.gr 27.09.02, 23:22 werw ty palancie jak ktos tu jest dupkiem to na pewno TY !!!!!!!!!! idz i zrob jakas laske czarnym a nastepnie spierdalaj ciagnac amerykanca a jak ci bedzie malo to wpadnij do mie ty cwelu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolek Re ; werw tumanie katolski !!!!!!!!!!! IP: *.kat.forthnet.gr 27.09.02, 23:22 werw ty palancie jak ktos tu jest dupkiem to na pewno TY !!!!!!!!!! idz i zrob jakas laske czarnym a nastepnie spierdalaj ciagnac amerykanca a jak ci bedzie malo to wpadnij do mie ty cwelu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolek Re: Re ; witam bracie misza !!!!!!!!!! IP: *.kat.forthnet.gr 27.09.02, 23:35 nie daj sie tym pierdolca katolca...... chuj z nimi nocowal dlatego sa tacy pojebani........ ja pirdole katoli i ich szeryfa hahhahhhaha i tych pojebow malpiszonow.....jak werw,obywatel i inni... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolek Re ; werw tumanie katolski !!!!!!!!!!! IP: *.kat.forthnet.gr 27.09.02, 23:54 werw ty palancie jak ktos tu jest dupkiem to na pewno TY !!!!!!!!!! idz i zrob jakas laske czarnym a nastepnie spierdalaj ciagnac amerykanca a jak ci bedzie malo to wpadnij do mie ty cwelu Odpowiedz Link Zgłoś
werw Do Miszy po raz kolejny i prawdopodobnie ostatni. 28.09.02, 18:27 Nie jestem katolikiem tylko agnostykiem. Nie trzeba być koniecznie katolikiem żeby nie mieć ochoty babrać się w gnoju ? to nie kwestia wyznania a smaku. Jeśli z jakiś względów sprawia ci satysfakcję rozmowa (czytaj: wymiana inwektyw) z poziomu twojego kolegi z Grecji to nie dziw się że w podobny sposób jesteś postrzegany. Są oczywiście ludzie z zaburzeniami osobowości, charakteropaci (vide Urban Jerzy), którzy nienawiść do siebie projektują na najbliższe (najczęściej) otoczenie, znajdując w ten sposób wygodne usprawiedliwienie własnych zaburzeń. To oczywiście można zrozumieć, co jednak nie znaczy że tacy jak oni powinni nadawać ton dyskusji ? tu zgodzisz się zapewne że pozostają marginesem. Co do portalu: Nie jest prawdą że nie należy on do nikogo (internet tak, nie portal), zaglądają tu ludzie obracający się w kręgu polskiej kultury. Atakując ją, zwłaszcza w tak prymitywny i wulgarny sposób, rozumiesz chyba, że sam stawiasz się poza nawiasem. Twój kraj ma wiele bolączek ? dużo więcej i dużo poważniejszych niż mój ? bardzo łatwo jest więc Rosję obśmiewać i atakować - ale nie przyszłoby mi do głowy tego robić, zwłaszcza wchodząc na rosyjskie forum (od biedy dałbym sobie radę językowo) i obrażając Rosjan ? to wstyd . PS. Poza tematem: Żeby było jasne: w konflikcie czeczeńskim jestem zdecydowanym zwolennikiem Rosji, ale jeśli ktoś ( w tym wypadku tu) pisze, że usprawiedliwieniem i powodem do wojny jest zdobywanie doświadczenia bojowego przez żołnierzy (?już 600 tysięcy? ? brawo!), rozbudowa kompleksu wojskowego i rozwój techniki wojskowej to zastanawiam się po prostu czy ma po kolei w głowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Do werwa - bede po tobie plakal ;-)) IP: *.ic.ru / *.ic.ru 28.09.02, 23:02 werw napisała: > Nie jestem katolikiem tylko agnostykiem. A ja ateista... > Nie trzeba być koniecznie katolikiem > żeby nie mieć ochoty babrać się w gnoju ? to nie kwestia wyznania a smaku. Moze masz racje. > Jeśli z jakiś względów sprawia ci satysfakcję rozmowa > (czytaj: wymiana inwektyw) Podaj prosze przyklady moich "inwetktyw"... To byla ostra krytyka - nie lubisz krytyki? Bolesnie na nia reagujes? Twoja sprawa... nie moja > poziomu twojego kolegi z Grecji to nie dziw się że w podobny > sposób jesteś postrzegany. Masz racje sadzic o mnie jak zechcesz - zyjemy w wonych panstwach. Ja moge mopwic co zechce, a ty masz prawo mnie za to nie lubic.. W czym problem? > Są oczywiście ludzie z zaburzeniami osobowości, charakteropaci (vide > Urban Jerzy), którzy nienawiść do siebie projektują na najbliższe > (najczęściej) otoczenie, znajdując w ten sposób wygodne > usprawiedliwienie własnych zaburzeń. Takich wiele.. niestety. > To oczywiście można zrozumieć, co jednak nie znaczy że tacy jak oni > powinni nadawać ton dyskusji ? > tu zgodzisz się zapewne że pozostają marginesem. Chetnie zgodze sie > Co do portalu: Nie jest prawdą że nie należy on do nikogo > (internet tak, nie portal), Cos nie widzialem nigdzie na tym portale hasel czy napisow w styu: "ten portal nalezy do POlakow i tutaj swe zdanie podaja tylko POlacy, i tylko dobrze o POlsce." Jak rozumiem oficjalnym jezsykiem tego forum jest polski - ja im posluguje sie (w wiekszosc ;-))... problemu nie ma > zaglądają tu ludzie obracający się w kręgu polskiej kultury. Jak rowniez zydowskiej, rosyjskiej, amerkanskiej, ukrainskiej, nialorusskiej lub francuskiej... Nie neguje prymat polskiej kultury, ale jednak ten forum nazywa sie "SWIAT" a nie "Polska kultura"... > Atakując ją > , zwłaszcza w tak prymitywny i wulgarny sposób, Przykaldy "atakow" prosil bym? Ze swej strony obecuje podac setki przykladow atakow na Rosje i ROsjan ;-)) > zumiesz chyba, że sam stawiasz się poza nawiasem. Nie zgadzam sie. Ja sie stawiam na swym stanowisku - nie naleze do jakichkolwiek "regow" czy "klubow po interesam" ;-)) > Twój kraj ma wiele bolączek ? dużo więcej i dużo poważniejszych niż mój ? CZy napewno wiecej? I czy ja zabraniam ci mowic o nich tutaj? Rytoryka.. > ego robić, zwłaszcza wchodząc na rosyjskie forum (od biedy dałbym sobie radę ję zykowo) i obrażając Rosjan ? to wstyd . A na poslkim formu nie wstyd??? To nawet gorzej - jedna sprawa mowic czlowiekowi w twarz co o nim sadzisz, a zupelnie inna - obrazanie za plecami - jak to robia twoi rodacy.. wstyd i hanba... Dlatego ja jestem na tym forum - zeby pokazac roznym debilom i tchorrzom typu Disoruia, lehistana, jd, POlaka lub wielu innych ze niie moga robic tu wode z muzgu forumowiczom i bezskarnie obrazac moj narod... Ale spoko- mozesz wpasc na nasze fora i wydac swoja wersje wydarzen w Rosji lub cos jeszcze - nie ma sprawy.. Swoja droga niejaki Mic probowal sprowokowac na szym rosyjskim forum Rosjan obrazajac ich i winiac Rosjan, ale nik mu nie udalo sie - jemu bardzo spokojnie i intelliogentnie argumentarnie wytlumaczyli ze nie ma racji i po dwuch dniach na tym forum juz nikt o POlsce zapomnial - po prostu nikogo w Rosji Polska nie interesuje.. . tzn. wcale... Misza > PS. Poza tematem: > Żeby było jasne: w konflikcie czeczeńskim jestem zdecydowanym zwolennikiem Rosji, Mamy cos wspolnego... > e jeśli ktoś ( w tym wypadku tu) pisze, że usprawiedliwieniem i powodem do > wojny jest zdobywanie doświadczenia bojowego przez żołnierzy (?już 600 tysięcy? ? brawo!), Jesli dodac jeszcze 1200 tys. majacych doswiadczenie z Afganu, to niezla Armia pozbierze sie... > rozbudowa kompleksu wojskowego i rozwój techniki wojskowej U nas na "Rostwertole" (gdzie produkuja Mi24 i Mi28 zarobki pracownikow za 2 lata wzrosli.. o 5 razy - mamy tyle kontraktoe i zamowien z calego swiata, ze... Amerykanie wlaczyli nasz koncern do "czarnyj listy" - nie chca konkurencji swym gownianym "Apaczom" ;-)) HEHE...) > to za > stanawiam się po prostu czy ma po kolei w głowie. POdalem ci fakty (nie wszystkie, a tylko ci ktorze moglem podac...), aty juz jestes duzym chlopczykiem zeby sadzic na ichpodstawie co jest grane i u kogo "nie po kolej"... Ja mam zdrowy rozsadek i interesuje sie tym tematem dosc... zawodowo - w pewnym stopniu mozna powiedziec ze pracuje dla "Rostwertolu" i planowalem wyjazd do Czeczni jako "Kontrabas" (Officer, sluzacy po kontraktu...) Jak mawial moj dowodca polkownik Strelnikow: "Na wojnie nie trzeba zastanawiac sie - zastanawiac sie trzeba byla do wojny..." Na razie zostanawiam sie... Misza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolek Re:disoria ty scierko krakowska... IP: *.kat.forthnet.gr 28.09.02, 23:10 dobra rada szmato czeczenska idz pod jame ze smokiem i popros aby odzyl i cie wyruchal........ a ja przylece na miotle i cie dojebie z fleka tak po polsku ....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolek Re werw idz sie nachlej tak polskim zwyczajem IP: *.kat.forthnet.gr 28.09.02, 23:13 a potem wroc do domu i napierdol starej zato ze ... .....jutro jest niedziela. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Disoria Pan Panajotis,jeteś bardzo grożny IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 29.09.02, 14:45 Będę czekał cienki bolku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolek Re: i tak cie nie przelece....dysoria ...u.. IP: *.kat.forthnet.gr 29.09.02, 17:43 ja wiem ze cie swedzi dupsko ale z tym do ksiezy katolskich oni sa expertami od rebania obsranych dupsk jak twoja... ja za to wyrebie ci stara ale jak bedzie miala wszystkie zeby..... jak nie ma problemow rebac sie na glempa.... jak nie smierdzi jej pod pachami jak tobie... jak nie waniaju jej z geby jak tobie........ i jak nie jest swinska blondynka jak ty !!!!!!! chcesz wiecej ? jestes jeden z wielu pojebanokatoli.... pierdole was w przenosni <ja nie dymie zadki > nie jestem peatzem ani zadnym pedaloksiedzem katolickim. ale laske moge podac ci do obciagniecia , ale ?ale ? zaznaczam, robie to tylko po zlosci.....i z litosci ..... wiem jak cierpisz ty sciero........ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: indy Re: i tak cie nie przelece....dysoria ...u.. IP: *.pl 29.09.02, 19:15 bolku(cienki) najwyrazniej chcesz kogos puknac to moze jak sie tak zgrales tematycznie z misha czy misa-kacapem to proponuje wymiane telefonow i szybka randke byle gdzie aby tylko szybko zamoczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Swoj telefon daje tylko pieknym Rosjankom ;-)) IP: *.ic.ru / *.ic.ru 29.09.02, 22:04 Gość portalu: indy napisał(a): > bolku(cienki) najwyrazniej chcesz kogos puknac to moze jak sie > tak zgrales tematycznie z misha czy misa-kacapem > to proponuje wymiane telefonow i szybka randke byle gdzie > aby tylko szybko zamoczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rada Re: Swoj telefon daje tylko pieknym Rosjankom ;-) IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.09.02, 22:17 E tam Mishka, eshe ne terjaesh nadezdy? Beznadega eto, ja tebe srazu govoril, est paru ludej porjadochnyh, no ne oni pogodu delaut v Polshe. Ty ze vidish u nih metody dedushki Hebbelsa, odnogo ubitogo nashego schitaut za 5, a 5 ubityh chechencov za odnogo. Tolko nemcy, krome pogovorit eshe i delat mogli, a ih rassuzdenia o vojne kak puskania sluny impotenta o babah. Vot esli by stojal, vot togda ja...., no ne stoit, i nikogda uze ne vstanet. Esli chto i tak v nih vojdem kak gvozd v maslo, tolko ohnut, a pozdno budet. Tak ,chto brat hren s nimi i Bog s nami. Privet tebe i vsem tem krasotkam komu telefon dal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolek Re: indy ? IP: *.kat.forthnet.gr 29.09.02, 23:00 indy ? misha nie mial w szkole lekcji religii. tak ze misha zadek ma nie ruchany , tak ze tam nie mam poco pukac . Natomiast do ciebie i tobie podobnych poje-katoli mozna pukac, ten temat jest wam znany<nie obcy> jest to temat lubiany przez was powiedial bym. temat czczony w szczegolnosci przez waszych zakonnych.. Im wyzej stoi tym wiecej ma do zaliczenia......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sasza Re: Do Rady IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 01.10.02, 15:08 Gość portalu: Rada napisał(a): ) Na 100 %. skolko raz w istorii pytalis podskochit protiw ) nas ili nemcow, stolko raz poluchali w rylo i tut nachinalsja ) plach i kriki ,chto ih vse obizaut, ja eto toze uspel podmetit. Na 100% twierdzisz. Popatrzmy. Najpierw sprawa Niemcow 972 pod Cedynia bijemy niemieckiego margabiego Hodona i wspierajacych go Wieletow. W 1002 Boleslaw Chrobry opanowuje cale Luzyce, rok pozniej zas pustoszy ziemie polozone za Laba. Rosjanie pojawili sie tam dopiero za Elzbiety ;) 1007 rok Polacy pojawiaja sie pod Magdeburgiem siejac poploch wsrod Niemcow i odzyskuje Budziszyn. 1015 rok wyprawa cesarza Henryka II na Poslke konczy sie zupelna klapa - kleska. Podczas odwrotu jak pisze niemiecki kronikarz Thietmar: "Lecz nieprzyjaciele (czyli Polacy) nabrawszy otuchy na widok ucieczki niektorych sposrod naszych, zwarli szeregi i uderzywszy powtornie rozpedzili wszystkich i wybili pojedynczo przy pomocy zdradzieckich strzal. Arcybiskup Gero i ranny palatyn Burchard ledwie uszli z zyciem i doniesli o tym cesarzowi. Mlodociany Ludolf dostal sie z garstka do niewoli. Polegli i ze zbroi obdarci zostali grafowie Gero i Folkmar oraz dwustu najprzedniejszych rycerzy." 1017 kolejna nieudana wyprawa cesarza na Polske. Milsko i Luzyce mniej wiecej poludnie bylej NRD na mocy pokoju przypadly Polsce. 1028 wyprawa syna Chrobrego Mieszka II pustoszy ziemie az pod rzeke Sale biorac wielu jencow. 1030 kolejna wyprawa Polakow i wspierajacych ich tym razem Wieletow na Niemcy dochodzi tez po Sale. Zniszczono ponad 100 osiedli i wzieto prawie 10 000 jencow, w tym biskupa Luizona ;) Widzisz wiec kolego Rado, ze gdy Rusini musieli martwic sie Polowcami Polacy dawali lupnia cesarstwu niemieckiemu :)) Potem az do 1109 roku wiekszych walka z Niemcami nie bylo. I wowczas ma miejsce najazd cesarza Hebryka V i jego porazki tak pod Glogowem jak i na Psim Polu pod Wroclawiem. A musze Cie oswiecic Rada, ze zwykle Niemcow wspierali i Czesi i Wieleci. Brak wyobrazni politycznej sprawil, ze plemiona slowianskie zyjace pomiedzy Odra a Laba wolaly poprzezc Niemcow, w efekcie dzisaj ich juz nie ma oprocz kilkudziesiecu tysiecy Serbow Luzyckich, a nas jest 40 milionow. 1146 atak cesarza Konrada zatrzymany na Odrze. Potem w wyniku rozbicia dzielnicowego Niemiec ciezar walk z germanskim naporem przesunal sie na polnoc gdzie wskutek glupoty ksiecia, a jakze mazowieckiego, roszsiadl sie Zakon Krzyzacki, tez pownienes go znac, chociazby z bitwy na zamarznietym Jeziorze Czudzkim. 1331 koalicja Krzyzakow i Czechow marzy po podziale pomiedzy siebie ziem Polski: Kujawy dla Krzyzakow, Wielkopolska dla Czechow. 27 wrzesnia Polacy pod Plowcami pobili Krzyzakow kladac kres ich planom. Do poslkiej niewoli dostal sie m.in wielki marszalek Dytrych von Altenburg - na ponad 600 lat przez von Paulusem ;))) 1410 wielkie zwyciestwo koalicji polsko-litewskiej nad Krzyzakami pod Grunwaldem w jednej z najwiekszych bitew sredniowiecza. Kladzie to kres hegemonii Zakonu i jego planom podboju Polski i Litwy. Polegl nie tylko Wielki Mistrz Ulryk von Jungingen ale niemal wszyscy dostojnyc krzyzaccy. Na Zamek Krolewski w Krakowie powedrowalo 51 sztandarow krzyzackich. 1454-1466 t.zw. woja trzynastoletnia. W efekcie Polska odzyskuje Pomorze Gdanskie, Ziemie Chelminska, Warmie, ZAkon traci swa stolice Malbork - dopiero wowczas wielki mistrz przeniosl sie do dzisiejszego Kaliningradu ;)) Reszta kraju krzyzackiego staje sie polskim lennem. Potem faktycznie z Niemcami do XVIII wieku juz sie nie bilismy choc 8 X 1656 rozbilismy jeszcze Prusakow pod Proszkami :) Potem byly zabory zakonczone zwycieskim powstaniem wielkopolskim 1918-1919 gdy Wielkopolanie nie czejakac na decyzje konferencji w Wersalu sami wygnali znienawidzonych zaborcow ze swej Ojczyzny. I wreszcie Polacy mieli znaczacy udzial w pokonaniu Hitlera - tylko my walczylismy od pierwszego do ostatniego dnia wojny i jako jedyni oprocz Armii Czerwonej zawiesilismy polska flage nad zdobytym Berlinem. Przejdzmy do potyczek z Rosjanami. To tez piekna karta naszego oreza. 1018 Boleslaw Chroby pobil w biwtie nad Bugiem Jaroslawa Madrego, Jaroslaw ucieka do Nowogrodu, Polacy wchodza do Kijowa gdzie osadzaja na trnie Swietopelka. 1069 wnuk Chrobrego Boleslaw Smialy ponownie zajmuje Kijow osadzajac na tronie swego wuja Izjaslawa. 1182 w krawej bitwie pod Brzesciem Kazimierz Sprawiedliwy, ksiaze krakowski pokonuje kniaziow Romana i Wsiewoloda Mscislawiczow. 1205 pod Zawichostem wojska polskie pod wodza wojewody Krystyna masakruja wojska ruskie ksiacie halickiego i kijowskiego Romana Mscislawicza, sam Roman ginie. 1340 Kazimierz Wielki zdobywa Lwow, rok pozniej pokonuje polaczone sily rusko-tatarskie Dymitra Dietki w bitwie nad Wisla. Do 1376 poddal polskiemu zwierzchnictwu cale Rus Czerwona, Podole oraz wlodzimierska czesc Wolynia. Potem walki Polakow z Rosjanami/Rusinami zwiazane byly z powstaniem panstwa poslko-litewskiego - Rzeczypospolitej Obojga Narodow. 1514 wojska polsko-litewskie pod wodza hetmana Konstantego Ostrogskiego pokonuja sily moskiewskie dowodzone przez carskiego koiuszego Iwana Adndriejewicza Czeladnina i kniazia Michaila Golice nad Orsza. Wielu zolnierzy moskiewskich utonelo, tysiace zginelo w wlace z Poalkami i Litwinami, wielu dostalo sie do niewoli, w tym m.in Czeladnin 1537 hetman wielki koronny Jan tarnowski zdobyl dwie potezne twierdze moksiewskie Homel i Starodub - dowodca obrony kniaz Fiodor Owczyna-Obolenski, w efekcie do panstwa polsko-litewskiego wlaczono Siewierszczyzne, choc na krotko. 1567 hetman litewski i starosta zytomierski Roman Sanguszko bije Rosjan pod Ula i zdobywa szturmemta twierdze 1579 krol Stefan Batory zdobyl Polock. Wkrotce potem zdobyto inne twierdze: Sokol, Nieszczerde, Turowle i Susze. 1580 batory zdobyl Wielkie Luki, Woroniec, Zawlocz, Toropiec, Wieliz, Uswiat. Zima Filon Kmita zajal Cholm, spali Stara Russe i dotarl az do Jeziora Ilmen. 1581 Batory oblega Pskow, tym razem bez powoedzenia, ale w efekcie wojny Rosja na przeszlo 100 lat zostala odepchnieta od Baltyku!!! Dopiero Piotr I przywrocil jej wyjscie na Baltyk. Zagony pod wodza Krzysztofa Mikolaja Radziwilla "Pioruna" docieraly zas az nad Wolge siejac poploch w samym sercu panstwa Iwana Groznego. 1605 Polacy z Dymitrem Samozwancem w Moskwie. 4 VII 1610 hetman Zolkiewski pokonuje armie Wasyla Szujskiego dowodzona przez jego brata Dymitra oraz generalow de la Gardie i Horna pod Kluszynem i wkracza nastepnie do Moskwy. Warto dodac, ze pod Kluszynem Zolkiewski mail nieco ponad 7000 zolnierzy i dwa dziala podczas gdy Szujski 30 000 zolnierzy. A car Wasyl Szujski jako jedyny z rosyjskich carow umiera w niewoli, polskiej niewoli. A w Moskwie nikt nie utrzymal sie dluzej niz Polacy, zreszta malo kto mogl o sobie powiedziec, ze Moskwe zdobyl. 1632 wojska poslkie pod woadza Wladyslawa IV i Krzysztofa radziwlla pokonuje Rosjan probujacych przyjsc na odsiecz obleganemu Smolenskowi 1655 bijemy wojska moskiewsko-kozackie pod Ochmatowem. 1660 Stefan Czarniecki bije Rosjan pod wodza Iwana Chowanskiego pod Polonka, a Jerzy Lubomirski pod Cudnowem okrazyl i wzial do niewoli 50 000 zolnierzy rosysjkich dowodzownych przez Szeremietiewa !! I t byl ostatni sukces Polski w walce z Rosja do 1920 r gdy pokonalismy pod Warszawa i nad Niemnem Armie Czerwona Tuchaczewskiego, a pod Komorowem legendarna I Konarmie Budionnego. Nie znaczy to, ze w miedzy czasie nie wygrywalismy poszczegolnych bitew jak to mialo miejsce w wojnie 1792 roku, podczas powstania kosciuszkowskiego czy listopadowego, gdy sam wielki ksiaze Konstanty, brat cara Mikolaja I patrzyl z podziwem jak walcza wojska poslkie :) Swoj powazny wklad mieli Polacy tazke w zwyciestwach Napoleona. Tak wiec widzisz moj drogi Rada, ze Twoja wiedza jest nie warta funta klakow. Ty po prostu nie znasz nawet historii Rosji gzdyz inaczej nie pisalbys takich bredni. Jestes rownie zalosny jak banda ruso Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sasza Re: Do Rady dokonczenie IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 01.10.02, 15:10 Tak wiec widzisz moj drogi Rada, ze Twoja wiedza jest nie warta funta klakow. Ty po prostu nie znasz nawet historii Rosji gzdyz inaczej nie pisalbys takich bredni. Jestes rownie zalosny jak banda rusofobow, ktorych na tym forum nie brakuje. teraz wzobagacilo sie ono o polonofoba ;) Musze jednak stwierdzic z przyjemnoscia, ze jestes pierwszym Rosjaninem o tak czarnosecinskich pogladach. Cale szczescie, ze to tylko margines. > A voobshe Misha diskusii s nimi konechno ze ne imeut smysla. > Eto ne partner ni dla diskusij ,ni dla kakih libo otnosheni, oni padaut > i padaut s uskreniem eshe bolshym chem uskorenie swobodnogo > padenia, i poputny huj im w spinu. Kazdy poluchaet to za chto boretsa. Z Toba dyskusja tez nie ma sensu i huj Ci w dupe jak sie u nas mowi. Нашел чем спамить форум скотина! Сука ты злоебучая !!!!!! Хрен с тобой сталинское дермо!! Саша Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rada Re: Do Rady dokonczenie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.10.02, 17:04 Gość portalu: Sasza napisał(a): > > Tak wiec widzisz moj drogi Rada, ze Twoja wiedza jest nie warta funta klakow. T > y > po prostu nie znasz nawet historii Rosji gzdyz inaczej nie pisalbys takich > bredni. Jestes rownie zalosny jak banda rusofobow, ktorych na tym forum nie > brakuje. teraz wzobagacilo sie ono o polonofoba ;) Musze jednak stwierdzic z > przyjemnoscia, ze jestes pierwszym Rosjaninem o tak czarnosecinskich pogladach. > Cale szczescie, ze to tylko margines. > > > A voobshe Misha diskusii s nimi konechno ze ne imeut smysla. > > Eto ne partner ni dla diskusij ,ni dla kakih libo otnosheni, oni padaut > > i padaut s uskreniem eshe bolshym chem uskorenie swobodnogo > > padenia, i poputny huj im w spinu. Kazdy poluchaet to za chto boretsa. > > Z Toba dyskusja tez nie ma sensu i huj Ci w dupe jak sie u nas mowi. Н > 072;шел чем > спамить фору& > #1084; скотина! Сук > а ты злоебуча > я !!!!!! Хрен с тобо > ;й сталинское > дермо!! > > Саша Bylo rozne w historii nie przecze, mowilem ogolne, ze czesto wy byli strona atakujaca ,a poznej zaczynali krzyczec ze was najechali. Co to pozostalych tekstow, szczerze zycze ci tego samego i w to same mejsce hujesos kozliny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rada Re: Do Rady dokonczenie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.10.02, 17:08 A co do czernosocienskich pogladow, to wiekszosc wypowiedzi na tym forum o Rosji wlasne takie poglady i formuje. Odpowiedz Link Zgłoś
patriota Re: Do Saszy 01.10.02, 17:17 Tego ch... w sam wiesz co mogles sobie spokojnie darowac :o)bo ilosc i jakosc Twoich argumentow jest rzeczywiscie porazajaca. Ciekawie sie to czyta. Komplement, ze chcialo Ci sie w ogole odpowiedziec na tak plytka i bezsensowna prowokacje Rady, ktory czasami miewa tez lepsze dni ale moze dzieki temu porzeszy nieco wiedze o kraju, w ktorym zyje i ktory tak (chyba) bardzo nienawidzi. twoja jakze sluszna uwage o braku wyobrazni Slowian, wspierajacych swergo czasu Niemcow co doprowadzilo do ich zguby nalezaloby chyba porownac z pozniejszym genialnym posunieciem"generalissimusa" Stalina,ktory rowniez chcial "wykiwac" Niemcow zawierajac z nim sojusz skierowany przeciw innym Slowianom. Odpowiedz Link Zgłoś
patriota Re: Do Saszy pytanie 01.10.02, 17:26 Widze, ze masz spora wiedze historczna. Czy wiesz cos dokladniejszego na temat polskich najemnikow (glownie Lisowczykow) podczas wojny 30-letniej? Obilo mi sie o uszy, ze dosyc skutecznie dali sie we znaki na terenie calych Niemiec a nawet w Danii. Z tego okresu pochodzi )o ile sie nie myle) znany obraz Rembrandta "Polski jezdzec" - Lisowczyk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sasza Re: Do Saszy pytanie - odpowiedz IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 02.10.02, 22:11 Nigdy ten temat specjalnie mnie nie zajmowal. Lisowczycy oprocz tego, ze byli swietnym wojskiem, BTV kamyczek do braku wyobrazni Slowian to Lisowczycy walnie przyczynili sie do kleski Czechow w bitwie pod Biala Gora - to byli tez strasznymi lupiezcami. Gwalty i rabunki to byl ich chleb powszechni, zwlaszcza, ze wolna reka dla ich aprowizacji czesto zastepowala regularny zold. Pamietasz kompanie Kmicica - tacu byli Lisowczycy. Zreszta "blysneli" oni juz podczas dymitriad, Dla naszych wladz wojna trzydziestolenia byla blogoslawienstwem gdyz dzieki niej cala ta armia zabijakow zamiast szukac zarobku w Polsce wyniosla sie na Zachod ;)) Jak Cie interesuje ten problem szerzej to polecam ksiazke Henryka Wisnera "Lisowczycy". Nie ma chyba lepszej monografii. Sasza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rada Re: Do Saszy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.10.02, 18:41 Patriota , musze Cie powiedziec ze nie chodzi tu o nienawisci, jak by byla nienawisc to w ogole tu nie przyjechalem by. Czasami tak bywam nieobjektywny i zaczynam pisac glupoty, ale to wskutek tego ze naczytam sie tu na forum. Czasami sa tak glupe i bezpodstawne zarzuty ze ich nie da sie obalic logika albo faktami, to poprostu to same jak wytlymaczyc sliepemu co takie zielony kolor, no i trace cierpliwosc i ide na najprostsze i chyba nie najlepsze rozwiazanie, zaczynam mowic bzdury na tym samym poziome co opponenci. Wiem , wiem ze Polacy walczyli ,wiem ze zwyciezali, ale to az nijak nie jest pzretekstem zeby kogos zarzucac blotem.( nie mowie tu o Sasze) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Do Rady IP: *.ic.ru / *.ic.ru 01.10.02, 21:14 Gość portalu: Rada napisał(a): > Patriota , musze Cie powiedziec ze nie chodzi tu o nienawisci, jak by byla > nienawisc to w ogole tu nie przyjechalem by. Czasami tak bywam nieobjektywny i > zaczynam pisac glupoty, ale to wskutek tego ze naczytam sie tu na forum. > Czasami sa tak glupe i bezpodstawne zarzuty ze ich nie da sie obalic logika > albo faktami, to poprostu to same jak wytlymaczyc sliepemu co takie zielony > kolor, no i trace cierpliwosc i ide na najprostsze i chyba nie najlepsze > rozwiazanie, zaczynam mowic bzdury na tym samym poziome co opponenci. Wiem , > wiem ze Polacy walczyli ,wiem ze zwyciezali, ale to az nijak nie jest > pzretekstem zeby kogos zarzucac blotem.( nie mowie tu o Sasze) Privet Rada! S udowolstwiem wizu chto twoje otnoszenije k POlakam po niemnogu uluczszajetsja - nieuz-to skoro w Rossiju edesz ? :)) A woobsze-to Sasza paren klassnyj - ja jego dostatoczno dawno znaju - prosti jego czto on na tebja najechal - takoe s nim nie czasto bywajet... Nastojaszczij polskij patriot (w przeciwenstwie do tego dupka co pisze pod nickem "patriota" :)) Udaczi Misza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rada Re: Do Rady IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.10.02, 21:38 Gość portalu: Misza napisał(a): > Gość portalu: Rada napisał(a): > > > Patriota , musze Cie powiedziec ze nie chodzi tu o nienawisci, jak by byla > > > nienawisc to w ogole tu nie przyjechalem by. Czasami tak bywam nieobjektyw > ny > i > > zaczynam pisac glupoty, ale to wskutek tego ze naczytam sie tu na forum. > > Czasami sa tak glupe i bezpodstawne zarzuty ze ich nie da sie obalic logik > a > > albo faktami, to poprostu to same jak wytlymaczyc sliepemu co takie zielon > y > > kolor, no i trace cierpliwosc i ide na najprostsze i chyba nie najlepsze > > rozwiazanie, zaczynam mowic bzdury na tym samym poziome co opponenci. Wiem > , > > wiem ze Polacy walczyli ,wiem ze zwyciezali, ale to az nijak nie jest > > pzretekstem zeby kogos zarzucac blotem.( nie mowie tu o Sasze) > > Privet Rada! > S udowolstwiem wizu chto twoje otnoszenije k POlakam po niemnogu > uluczszajetsja - nieuz-to skoro w Rossiju edesz ? :)) > A woobsze-to Sasza paren klassnyj - ja jego dostatoczno dawno znaju - prosti > jego czto on na tebja najechal - takoe s nim nie czasto bywajet... > Nastojaszczij polskij patriot (w przeciwenstwie do tego dupka co pisze pod > nickem "patriota" :)) > > Udaczi > Misza Privet Misha, da net chto tam proshat, ja by na ego meste toze tak otreagiroval, on hot sporit po teme, a to chto obidelsja ja ego ponimau, ja toze tut kak prochitau nekoterye posty o Rosji, toze menja kolotit nachinaet. A naschet vozvrashenia, nadeus ,chto uze nemnogo ostalos. > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sasza Re: Do Rady IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 02.10.02, 22:11 Gość portalu: Rada napisał(a): > Privet Misha, da net chto tam proshat, ja by na ego meste toze tak > otreagiroval, on hot sporit po teme, a to chto obidelsja ja ego ponimau, ja > toze tut kak prochitau nekoterye posty o Rosji, toze menja kolotit nachinaet. > A naschet vozvrashenia, nadeus ,chto uze nemnogo ostalos. > > Ciesze sie, ze rozumiesz powody jakie mna kierowaly gdy tak pojechalem matom pod Twoim adresem. Faktycznie palnales wowczas duze bzdury i one mnie nieco zdenerwowaly. Doskonale zdaje sobie sprawe, ze na Forum jako Rosjanina pewnie nie raz zalewa Cie krew czytajac poglady niektorych forumowiczow, ktorzy co tu duzo mowic palaja wrecz zoologiczna nienawiscia do Rosji i Rosjan. Ale lepszy pozytek zawsze osiaga sie gdy nie wdaje sie w karczemne wyzwiska, ale spokojnie argumentuje swoje racje. Prawda, mnie tez nieco ponioslo. Pierwsze koty za ploty. Mam nadzieje, ze nie raz jeszcze bede mogl albo poprzezc Twe zdanie, albo tez popolemizowac juz w bardziej parlamentarnym jezyku ;) Sasza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rada Re: Do Rady IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.10.02, 22:16 Gość portalu: Sasza napisał(a): > Gość portalu: Rada napisał(a): > > > Privet Misha, da net chto tam proshat, ja by na ego meste toze tak > > otreagiroval, on hot sporit po teme, a to chto obidelsja ja ego ponimau, j > a > > toze tut kak prochitau nekoterye posty o Rosji, toze menja kolotit nachina > et. > > A naschet vozvrashenia, nadeus ,chto uze nemnogo ostalos. > > > > > Ciesze sie, ze rozumiesz powody jakie mna kierowaly gdy tak pojechalem matom po > d > Twoim adresem. Faktycznie palnales wowczas duze bzdury i one mnie nieco > zdenerwowaly. Doskonale zdaje sobie sprawe, ze na Forum jako Rosjanina pewnie > nie raz zalewa Cie krew czytajac poglady niektorych forumowiczow, ktorzy co tu > duzo mowic palaja wrecz zoologiczna nienawiscia do Rosji i Rosjan. Ale lepszy > pozytek zawsze osiaga sie gdy nie wdaje sie w karczemne wyzwiska, ale spokojnie > argumentuje swoje racje. Prawda, mnie tez nieco ponioslo. Pierwsze koty za > ploty. > Mam nadzieje, ze nie raz jeszcze bede mogl albo poprzezc Twe zdanie, albo tez > popolemizowac juz w bardziej parlamentarnym jezyku ;) > > Sasza Nie ma sprawy, Sasza bo mnie tez czesto krew zaliewa nu i musze przyznac ze wtedy uzywam argumentow ktore maja malo wspolnego z prawda , a maja na celu jedynie jak najbardziej urazic adwersarza. Niestety. Tez mam nadzeja ze bedziemy nie raz jeszcze mieli mozliwosc podyskutowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sasza Re: Do Saszy IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 02.10.02, 22:12 patriota napisał: > Tego ch... w sam wiesz co mogles sobie spokojnie darowac :o)bo ilosc i jakosc > Twoich argumentow jest rzeczywiscie porazajaca. Ciekawie sie to czyta. Pewnie moglem, a nawet powinieniem, ale jak sam Rada przyznal on na moim miejscu postapilby tam samo wiec czuje sie usprawiedliwiony. Nie bede przeciez udawal, ze gdy ktos pluje mi w twarz to pada deszcz. > Komplement, ze chcialo Ci sie w ogole odpowiedziec na tak plytka i bezsensowna > prowokacje Rady, ktory czasami miewa tez lepsze dni ale moze dzieki temu > porzeszy nieco wiedze o kraju, w ktorym zyje i ktory tak (chyba) bardzo > nienawidzi. Sam Rada przyznal, ze wowwczas gdy to pisal mial wyjatkowo slaby dzien, a ja wlasciwie dopiero teraz sie z nim zetknalem wiec jego lepszych dni nie pamietam. Moze wowczas nie zakonczylbym takim matom ;) A na pewno wiedza o Polsce mu sie poszerzy i to tez przemawialo za tym by ten post wyslac. > twoja jakze sluszna uwage o braku wyobrazni Slowian, wspierajacych swergo czasu > Niemcow co doprowadzilo do ich zguby nalezaloby chyba porownac z pozniejszym > genialnym posunieciem"generalissimusa" Stalina,ktory rowniez chcial "wykiwac" > Niemcow zawierajac z nim sojusz skierowany przeciw innym Slowianom. No, niestety wyobrazni politycznej Slowianom rzadko kiedy zbywalo :( Ale Stalin to nie Slowianin, to Gruzin ;) Sasza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obywatel Apage satanas poturczony zboczku;))) IP: 212.244.106.* 01.10.02, 15:48 precz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolek Re: obywatel IP: *.kat.forthnet.gr 01.10.02, 23:21 ty cioto wniebowzieta czy ty szmato masz dobrze poukladane pod deklem ? watpie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shidiskis http://groups.yahoo.com/group/Czeczenia/ IP: *.physik.fu-berlin.de 04.10.02, 18:54 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolek Re: do...i i szmat wielbujacych psy czeczenskie IP: *.kat.forthnet.gr 06.10.02, 12:19 "Aresztowano 20-letnią obywatelkę Ukrainy oraz dwóch obywateli Czeczenii w wieku 26 lat. Są podejrzani o udział napadzie na kantor wymiany walut w Lublinie. Napastnicy postrzelili wówczas dwie osoby" - powiedział rzeczniczka lubelskiej policji Bibianna Bortacka. Do napadu doszło w czwartek na terenie giełdy spożywczej przy ul. Pancerniaków w Lublinie. Do kantoru weszło dwóch zamaskowanych mężczyzn. Bandyci oddali kilka strzałów w kierunku dwóch pracowników znajdujących się w kantorze. Jednego z nich ranili w nogę. "Pracownicy broniąc się oddali strzał z broni palnej, co spłoszyło sprawców. Uciekający bez łupu bandyci ostrzeliwali się i zranili w udo właściciela hurtowni, której biuro znajduje się nad kantorem" - poinformował rzecznik miejskiej policji w Lublinie Kamil Kowalik. Bandyci odjechali hondą civic, w której czekał na nich wspólnik. Porzucili potem pojazd niedaleko miejsca zdarzenia. "Policjanci zatrzymali podejrzanych o udział w napadzie już w czwartek i piątek dzięki intensywnym i zorganizowanym działaniom operacyjnym i procesowym" - dodała Bortacka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolek Re: do szmat i pedalow uwielbiajacych te psy czecz IP: *.kat.forthnet.gr 06.10.02, 12:24 Lublin. Obcokrajowcy podejrzani o udział w napadzie na lubelski kantor PAP 06-10-2002 Sąd Rejonowy w Lublinie aresztował trzy osoby podejrzane o udział czwartkowym w napadzie na kantor w Lublinie, w czasie którego postrzelone zostały dwie osoby. Aresztowani to obcokrajowcy - podała w niedzielę policja. czytaj dalej » A teraz chuje posrane pomyslcie co by bylo jakby tam byl jeden choc rosjanin , jakie by byly nagluwki ? Dlatego mowie i to glosno polacy to najbardziej pojebany narod na swiecie. nastepny post jest dalszy ciag o tych bandytach czeczenskich i ukraincu.. masz chuju jeden z drugim twarz to przeczytac ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolek szmaty in...e czeczenskie i ich polskie przydupa IP: *.kat.forthnet.gr 06.10.02, 23:18 co chuje zajebane nie pasoje temat ? chuj wam w dupe kurwy zajebane. wasze m,atki to stare kurwy a ojce to pedaly a was to zrobil nie wiadomo kto.............. Odpowiedz Link Zgłoś