zwierz.alpuhary 26.10.05, 19:21 yyy...ale może jakieś szczegóły? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jan_r_k Szczegóły 26.10.05, 19:37 www.theglobeandmail.com/servlet/ArticleNews/TPStory/LAC/20051026/CUBANS26/TPNational/Canada Cuban choir members hit high note for freedom By MARINA JIMÉNEZ Wednesday, October 26, 2005 TORONTO Odpowiedz Link Zgłoś
kropekus i kto tu klamie kolezanko evo15? 26.10.05, 19:53 ..czy ci ludzie na Kubie czy eva15 jest wariatka? uciekac z takiego wspanialego panstwa i tak dobrego przywodcy? co jest grane??:- )) Odpowiedz Link Zgłoś
smutas80 Re: i kto tu klamie kolezanko evo15? 26.10.05, 20:23 Kuba jest wspaniałym państwem. Kuba JEST biednym państwem. Nie ma sensu mieszanie do tego ustroju czy przywódcy. Może nie wiesz, ale nawet z Meksyku, w który USA wpompowało niezłą kasę, będącego częścią NAFTA (Płn. Amerykańska wersja uproszczonej UE), codziennie uciekają do USA nielegalini imigranci. Nie wiem, czy byłeś na Kubie. Ja byłem. Miałem również szansę odwiedzić kilka krajów rejonu Karaibów. I tak naprawdę, to pomijając idiotyczne elementy "systemu" socjalistyczno-represyjnego (brak wolności słowa, cenzura, itp.), to na Kubie wcale się nie żyje gorzej, niż np. ludzion na Jamajce czy Dominikanie. Kubańczycy mają bardzo naiwne wyobrażenie o kapitalizmie (tak jak Polacy w PRL). Marzą o amerykańskim kapitalizmie ale nie wyobrażają sobie systemu bez bezpłatnych uniwersytetów, bezpłatnej służby zdrowia, gwarancji zatrudnienia, itd. Zresztą, osobiście mam nadzieję, iż istniejący system represji na Kubie będzie historią może już za parę miesięcy lub lat. Należy się to Kubańczykom. Zdaje sobie również sprawę, iż koniec Fidela może oznaczać koniec Kuby takiej jaka jest dzisiaj (otwartej na turystów, przyjacielskiej, bezpiecznej). Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: i kto tu klamie kolezanko evo15? 26.10.05, 21:14 smutas80 napisał: > Kubańczycy mają bardzo naiwne wyobrażenie o kapitalizmie (tak jak Polacy w > PRL). Marzą o amerykańskim kapitalizmie ale nie wyobrażają sobie systemu bez > bezpłatnych uniwersytetów, bezpłatnej służby zdrowia, gwarancji zatrudnienia, > itd. Niestety, niektórym nawet własne doświadczenia nie wystarczä, byc coś zrozumieć z otaczajęcego ich świata. Taki nieszczęśnik jeśli nie pojął istoty i ceny przemian we własnym kraju, to jak ma pojąc problemy i dylematy Kuby? Odpowiedz Link Zgłoś
kropekus taak,wedlug ciebie to ci biedni Amerykanie ... 26.10.05, 21:45 ..uciekaja na Kube.Dziwne- nie zauwazylem. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: i kto tu klamie kolezanko evo15? 26.10.05, 21:16 kropekus napisał: > ..czy ci ludzie na Kubie czy eva15 jest wariatka? > uciekac z takiego wspanialego panstwa i tak dobrego przywodcy? co jest grane??: Nasłuchali się ichniej Wolnej Europy czyli Wolnej Kuby. Pojadą do USA, dostaną azyl i skazani sami na siebie zaczną CIENKO śpiewać bez ubezpieczeń, lekarza, języka, z bylejaką pracą lub bez. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.ny Re: i kto tu klamie kolezanko evo15? 26.10.05, 21:41 czy to zle byc skazanym na samego siebie? Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Evuniu! Ewidetnie TO NIE TWOJ DZIEN! :-))))))))))) 26.10.05, 22:02 "Mr. Sambra believes that six in the group have already crossed the border and entered the United States where they have relatives. The United States often recognizes Cuban refugees." A ten zastepca kierownika grupy, ktory mial ich z ramienia castrackiej bezpieki pilnowac, a tymczasem sam spier..lil, to tez nie mial dostatecznej swiadomosci klasowej by oprzec sie klamstwom VOA i Radia/TV Marti? Evuniu, naprawde STRAAAAASZNIE mi cie zal! ;-((((((( Najpierw zapewniasz autorytatywnie, ze Bush z kretesem przegra wybory. Potem, ze przerznie je (za Irak) jego "pudel" Blair. Potem, ze Merklowa "predzej zostanie Miss Universum niz kanclerzyca"! Potem, niemal w przededzien geszftu, w ramach ktorego pplk Wsadz ukradl z kieszeni narodu rosyjskiego $13,000,000,000.00 (dokonany pokatnie i rozliczony poza granicami Rosji zakup od lewych firm trzecich, nalezacych do Abramowicza akcji Sibnieftu przez Gazprom) i wsadzil $9,000,000,000.00 z nich do kieszeni Abramka - piszesz, ze "Putin walczy z oligarchami" i chroni Rosje przed wyzyskiem ze strony "obcych". A dzis, juz po obsuwie wladz kubanskich ze spozniona akcja ratunkowa w zalanej po dziurki w nosie, choc podobno w 100% przygotowanej na "Wilme" Havanie, ci kubanscy spiewacy daja nura. Oj cienko ci castraci spiewaja, oj cienko, zwlaszcza, ze im tera jeszcze jeden baryton spier..lil! :-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 za często kłamiesz, meerkat 27.10.05, 00:47 meerkat1 napisał: > Najpierw zapewniasz autorytatywnie, ze Bush z kretesem przegra wybory. kłamiesz, nigdy tak nie pisałam. Skoro tak twierdzisz podaj linki > Potem, ze przerznie je (za Irak) jego "pudel" Blair. kłamiesz, nigdy tak nie pisałam. Skoro tak twierdzisz podaj linki > Potem, ze Merklowa "predzej zostanie Miss Universum niz kanclerzyca"! Prawdą jest, że ani ja ani żadna poważna prasa, włącznie z neoliberalną (patrz WiWo z 6.10.05), nie przewidywała w trakcie powyborczych przepychanek zwycięstwa Merklowej. Kłamstwem jest, że się z tym nie liczyłam. Już raz podawałam stosowny link. Reszta to zupełny bełkot. Neokonsi dostali od Putina w d.. i co mi do tego. Wyładuj się tam, gdzie bat w ręku wali twoich panów w d... Nie moja też wina, że głupkom z CIA nie udało się ogolić brody Castro. Mimo, że Woodo-magicy z Kuby im to zalecili ( za ciężkie pieniądze), by pozbawić Castro mocy. Nie moja wina, że "dzikusy" kubańskie znały historię Samsona ze starego testamentu, a głupole z CIA nie... Opanuj sę meerkat, bo tracę do ciebie cierpliwość. Przeginasz. Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 EVIE szybko NOOOOOOOS sie wydluuuuuuza! :-))) 26.10.05, 22:08 "Pojadą do USA, dostaną azyl i skazani sami na siebie zaczną CIENKO śpiewać bez ubezpieczeń, lekarza, języka, z byle jaką pracą lub bez." Podobnie jak setki tysiecy ich pobratymcow, ktorzy odniesli, sadzac z powszechnie znanych statystyk, najwiekszy sukces ekonomiczny i osobisty ze wszystkich latynoskich imigrantow do "faszystowskich" U$A! -------------------------------------------------------------------------------- "KLAMCIE, KLAMCIE, A Z COS Z TEGO ZAWSZE W KONCU PRZYLGNIE!"(dr Joseph Goebbels) Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 znów kłamiesz, meerkat 27.10.05, 00:56 meerkat1 napisał: > powszechnie znanych statystyk, najwiekszy sukces ekonomiczny i osobisty ze > wszystkich latynoskich imigrantow do "faszystowskich" U$A! Kłamiesz. Największy suksces mieli Zydzi a akualnie mają Azjaci. Latynosi to underdogs w USA . Jeśli zważyć ich liczebnoćć są słabo reprezentowani w kręgach decydujących o losach i rozwoju USA (polityka, nauka, kultura etc..) serwisy.gazeta.pl/metroon/1,0,2279235.html > "KLAMCIE, KLAMCIE, A Z COS Z TEGO ZAWSZE W KONCU PRZYLGNIE!"(dr Joseph Goebbels Tu piszesz, co myślisz, a raczej co wnmmyśleniu swoim zapożyczyłeś od autora, to fakt. Odpowiedz Link Zgłoś
lungompa Re: znów kłamiesz, meerkat 08.11.05, 13:18 Ech eva15 ty glupia cipo - od kiedy Zydzi zaliczaja sie do LATYNOSOW ?!- Przeczytaj poprzedni post (wooolno i ze zrozumieniem) raz jeszcze i przepros za swoja glupote. Ale juz ! Odpowiedz Link Zgłoś
ciotka_zenobia Ewcia w Ku klux klanie 27.10.05, 01:25 Pojadą do USA, dostaną > azyl i skazani sami na siebie zaczną CIENKO śpiewać bez ubezpieczeń, lekarza, > języka, z bylejaką pracą lub bez. To rzeczywiscie nieludzkie byc skazanym na samego siebie. Tak nawiasem mowiac, biali plantatorzy w 19 wieku tak samo tlumaczyli koniecznosc utrzymania niewolnictwa Murzynow: bo nie mozna ich pozostawic samym sobie bo sobie nie poradza. Twoje argumenty brzmia tak samo jak pajacow z Ku-Klux-Klanu. Co do zdobycia pracy to Cie Ewciu zapewniam, ze sobie poradza: wiem jak sobie radza Kubanczycy w mojej okolicy. Zapewniam Cie, ze powodzi im sie lepiej od Ciebie. Co do braku ubezpieczenia: ubezpiecza sie i beda je mieli. Co do jezyka: naucza sie. Nie swieci garnki lepia. Miliony imigrantow przed nimi nauczyly sie wiec i oni dadza rade. A dopoki sie nie naucza beda mowic po hiszpansku. Znajac tylko hiszpanski mozna w USA przezyc. Ciotka Zenobia. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Ewcia w Ku klux klanie 27.10.05, 01:36 ciotka_zenobia napisała: > Zapewniam Cie, ze powodzi im sie lepiej od Ciebie. Jeśli to autorytatywnie wiesz i uważasz, że znasz w moje i ich konto bankowe, to resztę sobie odpuszczam. Spij dobrze ciotko Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Ewcia w Ku klux klanie 27.10.05, 09:21 ci durnie Kubańczycy powinni wyemigrowac do Rosji tam każdy ma opiekę zdrowotną, ubezpieczenie, pracę i pensję 1000 $ miesięcznie Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Ewcia w Ku klux klanie 27.10.05, 09:38 przepraszam 100 $ miesięcznie rąbnąłem się o jedno zero Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Ewcia w Ku klux klanie 27.10.05, 11:31 Oj, chyba o więcej niż jedno. Poza tym, w Rosji mają darmowe superprzedstawienia teatralne. Na Dubrowce, na przykład. I defilady na cześć wielkiego zwycięstwa polegającego na 30 milionach ofiar. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Ewcia w Ku klux klanie 27.10.05, 01:46 ciotka_zenobia napisała: > To rzeczywiscie nieludzkie byc skazanym na samego siebie. To nieludzko nie pomóc im w potrzebie, a oni są na początku w potrzebie. Ale po co im pomagać, kiedy oni tworzą tak wspaniałą armię źle płatnych ciemniaków, często pracujących na czarno. Nikt lepiej nie ciśnie płac w dół niż ci biedacy bez praw. Zupełnie jak w XIX w. u plantatorów na południu USA - to fakt. > Co do braku ubezpieczenia: ubezpiecza sie i beda je mieli. Pewnie jak 45-48 milionów Amerykanów. Jak sobie namalują na obrazku. > Co do jezyka: naucza sie. Nie nauczą się prawidłowo mówić, bo to wymaga szkół. > A dopoki sie nie naucza beda mowic po hiszpansku. Znajac tylko hiszpanski >mozna w USA przezyc. Oczywiście MOZNA przeżyć, ALE NIE MOZNA zrobić kariery. Albo wyobrażasz sobie menagera, moderatora tv, profesora, czy zwłaszcza polityka mówiącego tylko po hiszpańsku?? Nawet osioł Bush, obok hiszpańskiego zna płynnie (jeśli tak można powiedzieć) angielski Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Ewcia w Ku klux klanie 27.10.05, 11:22 A genialny Gerd Schröder to ani po angielsku ani po hiszpańsku. I nawet po rosyjsku od Putina w saunie się nie nauczył, bo Putin włada niemieckim. Czy obaj mężowie stanu ćwiczyli francuski (w owej saunie), to nie wiem, nie byłem przy tym. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Ewcia w Ku klux klanie 27.10.05, 12:58 ??? Chyba nie myślisz, żże będę się do tych mądrości ustosunkowywać? Odpowiedz Link Zgłoś
wujekjurek Re: Ewcia w Ku klux klanie 27.10.05, 16:24 Ewuniu, pomijając fakt, że na wiadomo czy na Kubie, znając języ, mieli szanse na wszystkie stanowiska, zwlaszcza w polityce. Jeśli wujek Fidel nie zaaprobowal, to stanowiska nie będzie. A w USA? Henry Kissinger do tej pory mówi po angielsku z silnym niemieckim akcentem. Nie przeskodzilo mu to jednak zajmowaniu stanowiska Sekretarza Stanu w administracji Nixona. Zbigniew Brzeziński nawet nie staral sią zamerykanizować sobie imienia, w jego angielszczyźnie też wyczuwa się lekki akcent a mimo to byl Doradcą Prezydenta ds. Bezpieczeństwa. Kongresman Tom Santos z Kaliforni też nie pozbyl się węgierskiego akcentu. Sam Goldwyn nie tylko mówil z silnym akcentem polsko- żydowskim, on robil śmieszne blędy gramatyczne ale byl zalożyciel Metro-Goldwyn- Meyer i jednym z "wlaścicieli" Hollywood. Odpowiedz Link Zgłoś
neceser [...] 27.10.05, 05:39 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: i kto tu klamie kolezanko evo15? 27.10.05, 11:19 Evciu, skoro nie ma obowiązku ubezpieczenia, to więcej pieniążków pozostaje w kieszeni. Ja, na przykład nikogo nie stuknąłem samochodem a tyle lat płacę Haftpflichtversicherung. Z tych pieniędzy pokryłbym wszelkie możliwe szkody, jakie potrafiłbym spowodować. W USA bez lekarza? Zachęcam do lektury danych statystycznych. Gdzie kształci się najwięcej lekarzy? Z byle jaką pracą albo bez? Masz na myśli Neue Bundesländer? A języka to się trzeba samemu nauczyć. Zresztą, w USA z hiszpańskim można się dogadać. W wielu firmach na śmietnikach nie pisze się "Trash" ale "Basura" aby śmieciarze mieli łatwiej. Przepyszne określenie: "skazani sami na siebie". Skazać to można na coś przykrego: wygnanie, więzienie, śmierć. Wolę być skazany na siebie niż na urzędasa trzymającego łapy w mojej kieszeni. Odpowiedz Link Zgłoś
colombina w USA bez lekarza 27.10.05, 20:13 zigzaur napisał: > Evciu, skoro nie ma obowiązku ubezpieczenia, to więcej pieniążków pozostaje w > kieszeni. Zigzaur, trafiles w sedno, trzeba rozumiec specyfike kraju. Prawda jest taka ze z 15% nieubezpieczonych mieszkancow USA, czesc nie ma ubezpiecznia bo NIE CHCE. Dla niezorientowanych podam przyklad moich znajomych. Chociaz ich pracodawcy zapewniali ubezpieczenie zdrowotne to oni zdecydowali sie nie ubezpieczyc aby zaoszczedzic szybciej na kupno wymarzonego domu (pracodawcy wymagaja od pracownikow pokrycia czesci kosztow ubezpieczenia). W zwiazku z tym przykladem dwa retoryczne pytania: 1. Dlaczego jakis biurokrata, ktory nie zna ich sytuacji, ich celow ani ich tolerancji na ryzyko itp. mialby za nich decydowac co jest dla nich lepsze i "zmusic" ich do zakupu ubezpieczenia (np poprzez przymusowa skadke na NFZ). 2. Skoro to oni zdecydowali o braku ubezpieczenia, to kto niby mialby byc odpowiedzilany za ich potencjalne problemy finansowe w razie niespodziewanej choroby? Chyba nie JA (z moich podatkow) skoro osobiscie zawsze wykupuje ubezpieczenie medyczne, pomimo ze zdarzalo mi sie ze wydatek byl czasem naprawde bolesny. > Wolę być skazany na siebie niż na urzędasa trzymającego łapy w mojej kieszeni. 100% zgody. Odpowiedz Link Zgłoś
bazyliszek4 Re: Połowa kubańskich chórzystów poprosiła o azyl 26.10.05, 22:24 następni będą prawdopodobnie siatkarze... Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 następni będą prawdopodobnie siatkarze 26.10.05, 22:49 bazyliszek4 napisał: > następni będą prawdopodobnie siatkarze Ci to jeszcze nic, ale KOSZYKARZE, to dopiero ludzie z WYSOKIMI ambicjami i aspiracjami! :-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) A wiesz ilu kubanskich BASEBALLISTOW ( a sa swietni!) marzy o karierze w zawodowej lidze amerykanskiej? :-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: następni będą prawdopodobnie siatkarze 27.10.05, 11:25 Świetni baseballiści na Kubie? Pewnie byli strażnicy więzienni. Fakt, mogli mieć wiele możliwości treningu. Kubańscy strażnicy więzienni są tak dobrzy, że być może zostali wynajęci (do pewnych czynności) w Guantanamo. Może lepiej, aby trochę baseballistów pozostało jednak na Kubie? Jest tam taki jeden, któremu pałowanie bardzo by się przydało. Nie powiem, o kogo chodzi, bo może iść o obrazę głowy państwa. Kiedyś był za komuny dowcip: "Agencja TASS donosi, że na tournee do USA wyjechała Orkiestra Symfoniczna Filharmonii Leningradzkiej. Za jakiś czas: Agencja TASS donosi, że Kwartet Smyczkowy Filharmonii Leningradzkiej powrócił z triumfalnego tournee po USA." Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: a co z ta druga polowa? dlaczego nie uciekli? 27.10.05, 11:26 Druga połowa to byli nie umiejący śpiewać tajniacy do pilnowania chórzystów. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: a co z ta druga polowa? dlaczego nie uciekli? 27.10.05, 12:34 To Kanada tylko śpiewających przyjmuje? Skąd to wziąłeś? Jeśli tak, to tym większą karierę zrobiliby tam ci rzekomi tajniacy - oni mają bardzo wiele do wyśpiewania. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: a co z ta druga polowa? dlaczego nie uciekli? 27.10.05, 12:38 Ja nie sugerowałem, kogo PRZYJĘTO a kogo NIE PRZYJĘTO tylko kto UCIEKŁ a kto NIE UCIEKŁ. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: a co z ta druga polowa? dlaczego nie uciekli? 27.10.05, 12:58 Sugerowałeś związek miedzy śpiewaniem a pozostaniem w Kanadzie, przeczytaj sobie raz jeszcze własny post. Ale mniemjsza o to - na pytanie gocanowo nie odpowiedziałeś: a co z ta druga polowa? dlaczego nie uciekli? Odpowiedz Link Zgłoś
data1 Re: a co z ta druga polowa? dlaczego nie uciekli? 27.10.05, 14:50 bo się bali o swoje rodziny a twoje dosyć prymitywne zarzuty i sugestie jak to Polacy się zawiedli na przemianach to chyba najlepiej widać jak to wszyscy chcą głosować na Jaruzelskiego i Kiszczaka w Polsce i dlatego wygrali w Polsce twórcy i założyciele Solidarności np Borusewicz Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: a co z ta druga polowa? dlaczego nie uciekli? 27.10.05, 16:34 data1 napisał: > bo się bali o swoje rodziny rozumiem, że ta połowa co uciekła to samorodki-sierotki. Mądre to co piszesz.. Odpowiedz Link Zgłoś
data1 Re: a co z ta druga polowa? dlaczego nie uciekli? 28.10.05, 10:50 nie to normalne działania komunistycznych specsłużb a to że jesteś ignorantką to już twój problem Odpowiedz Link Zgłoś
data1 Re: a co z ta druga polowa? dlaczego nie uciekli? 28.10.05, 10:59 Ot taka historyjka postęp w komuniżmie, rok 1988, jeden z moich znajomych powiedizał w IV klsaie Szkoły Podstawowej że Katyń to Sowieci i że to oni wywozili na syberię Polaków że to były przemiany to się skończyło na wezwaniu rodziców do Szkoły i upomnieniu żeby syn już takich historii nie opowiadał czterdzieści lat wcześniej za podobne uwagi uczennicy( napisanie na tablicy w czasie przerwy że Stalin wymorodował polskich oficerów w Katyniu) wyleciał nauczyciel prowadzący zajęcia, dyrektor szkoły, a uczennicę wywalono ze szkoły. mówiąc brutalnie evciu bolszewizm to ty sobie możesz promować wśród potomków nazistów ale nie w POlsce bo tu takie chamstwo nie przejdzie. Odpowiedz Link Zgłoś