04.11.05, 11:29
..i jakby niezauważona

zaczęła sie w europie wojna domowa.

Francja traci kontrolę nad częścią swojego terytorum, Pan Chirac i jego
premier - w panice.

Krew jeszcze się nie leje - ale to tylko kwestia czasu.

w tle rozpada się Hiszpania w Niemczech bezwład i stagnacja,...

w Polsce słaby rząd na pasku szowinistów i populistów.

obraz Europy powinien budzić strach, ...

czy ktoś sie boi ?
jakoś nie widzę
ciekawe czy Rzymianie mieli świadomość tego co sie dzije gdy ich cesarstwo
padało ?
Obserwuj wątek
    • bloczek4 Weź na uspokojenie... 04.11.05, 11:33
      Za krótko żyjesz, te twoje strachy to pikuś przy tym, co nam się tu w Europie
      przytrafiało od wojny...
      • robertpk Re: Weź na uspokojenie... 04.11.05, 13:36
        a co "wam" się "tam" przytrafiło od wojny ?

rozumiem, że ja nie żyję w prawdziwej i jedynie słusznej europie ?

i więcej się przytrafiło "wam tam" ,niż nam tu..

a ile wiosenek powinienem przeżyć żeby osiągnąć twój stan wiedzy ?
        może nie jestem godzien osiągnąć oświecenia ?

• bloczek4 Re: Weź na uspokojenie... 04.11.05, 14:49
          A takie tam drobiazgi jak zimna wojna, inwazje radzieckie na Czechosłowację i
          Węgry, cała masa zamieszek np. Paryż '68 ale też wiele innych, terroryzmy
          prawicowe i lewicowe i nacjonalistyczne, w których ginęło znacznie więcej ludzi
          niż w Londynie i Madrycie razem wziętych... Jak ci pamieci nie starcza, to
          sobie poczytaj. Jak nie umiesz, poproś mamę...
          • robertpk Re: Weź na uspokojenie... 07.11.05, 09:38
            widzę, że muszę prościej ..

w twoim tekscie drażni mnie sformułowanie "co nam się tu w Europie"
            sugerujące w infantylny sposób, że ja nie mieszkam w tej samej europie, jak
            równiez to że jesteś "prawdziwym europejczykiem" (w przeciwieństwie do mnie).

twoja sugestia w rodzaju "poczytaj mi mamo" to zaden komentarz, dlatego nie
            będe się rozpisywał.
    • dana33 Re: Po cichu 04.11.05, 11:42
      zgadzam sie z toba robert, z kazdym twoim slowem. europa stoi blizej wojny niz
      np israel. gdzies ktos czegos nie zauwazyl. tomek i ja pisalismy o tym na forum
      juz dawno, nie zeby nas jakis rzad slyszal i sluchal, ale nawet forumowicze
      bagatelizowali, mowiac lagodnie, nasze przestrogi. szkoda, ze to zjednoczenie
      europy jest tylko na papierze...
    • polski_francuz W Europie 04.11.05, 11:48
      nie ma wojny i kazdy rozsadny chce jej uniknac.

Poki co, tez nikt sie we Francji nie rozrywa w autobusie i metrze. Licze, ze
      tego unikniemy.

Ostatnia mniejszosc religijna (narodowa), ktora na sile chciano sie pozbyc z
      Europy to byli Zydzi. I moze tez inteligencja podsunie im potomkom by nie
      zabierac glosu wtym temacie a przede wszystkim nas nie podpuszczac silowymi
      rozwiazaniami.

PF
      • dana33 Re: W Europie 04.11.05, 11:52
        wlasnie na odwrot, francuzie. ta mniejszosc juz przez to wszystko przeszla, ta
        mniejszosc przechodzi przez to co sie dzisiaj dzieje we francji juz od lat i ta
        mniejszosc wie co mowi. nu, ale twoja reakcja lekcewazenia to typowe. abysmy
        nie mieli racji, tego zycze europie.
        • old.european Re: W Europie 04.11.05, 13:45
          dana33 napisała:

> wlasnie na odwrot, francuzie. ta mniejszosc juz przez to wszystko przeszla,
          ta
          > mniejszosc przechodzi przez to co sie dzisiaj dzieje we francji juz od lat i
          ta
          >
          > mniejszosc wie co mowi. nu, ale twoja reakcja lekcewazenia to typowe. abysmy
          > nie mieli racji, tego zycze europie.

Wypadaloby jeszcze dodac, ze ta mniejszosc do dzis sobie z tym nie poradzila,
          co wskazuje na to, aby nie siegac ani do doswiadczen, ani tym bardziej do metod
          tej mniejszosci.
          I wypadaloby jeszcze zrozumiec, ze Europie w tej sprawie z ta mniejszoscia nie
          po drodze.
          • krystian71 Re: W Europie 04.11.05, 13:59
            ta mniejszosc i tak tego nie zrozumie.
            A szczegolnie faktu widocznego dla kazdego i podanego na talerzu, ze sobie z
            tym problemem nie poradzila i nigdy nie pporadzi
            • dana33 Re: W Europie 04.11.05, 14:22
              nu, krystianek, nie badz znow taki mundry... ta mniejszosc rozumie lepiej, niz
              ty, to napewno. i ta mniejszosc nie tylko rozumie, ale i wie bardzo dobrze, ze
              gdyby nie poparcie europy to by terror islamski nigdy nie podniosl glowy tak,
              jak to zrobil. poklep sie z kolesiami po pleckach, krystianku, masz w tym swoj
              udzial.
              • krystian71 Re: W Europie 04.11.05, 14:33
                to tylko twoja diagnoza, jak zwykle glupia jak to wszystko co spod twojej
                splywa awiatury.
                Na wieksze poparcie Europy niz dotychczas nie mozecie juz liczyc.
                Polityczne poparcie to trwalo 60 lat i bylo malo krytyczne.
                Palestynczycy mieli i owszem za soba solidarnosc zwyklych ludzi , zwyczajnie
                czulych na zwyczajny apartheid i przesladowanie i mieli jeszcze sladowa pomoc
                finansowa, smieszna wobec tej ,ktora Israel; wyzebral u Ameryki i konieczna by
                zapobiec calkowitej exterminacji przez zaglodzenie w tak duzej bliskosci
                Europy.
            • goldbaum nie zalamuj mnie krystian! 04.11.05, 14:46
              krystian71 napisała:

> ta mniejszosc i tak tego nie zrozumie.
              > A szczegolnie faktu widocznego dla kazdego i podanego na talerzu, ze sobie z
              > tym problemem nie poradzila i nigdy nie pporadzi

Ta mniejszosc ten problem nie tyle zwalcza co GENERUJE i to od lat.

• dana33 Re: W Europie 04.11.05, 14:18
            ta mniejszosc, old european, "nie dala sobie rady", bo sie cacka od lat z ta
            banda terrorystow i islamskich fanatykow. juz dawno mowilam i twierdze to
            dzisiaj tez, jakbysmy zrobili to co zrobili francuzi w latach 70, jakbysmy
            zrobili to, co zrobila usa na swoich campusach, jakbysmy zrobili to, co zrobily
            chiny i algeria swojego czasu, bez zwracania uwagi ani na opinie swiata ani na
            ludnosc cywilna, to juz dawno bylby tutaj spokoj.
            • bloczek4 Zapomniałaś wymienić wśród idoli Hitlera i Stalina 04.11.05, 14:31
              Co za niedopatrzenie. Oni tam robili swoje nie oglądając sie na prawa człowieka
              i opinię świata. Ależ u nich panował spokój. Grobowy
              • goldbaum nie wypadalo jej :-) 04.11.05, 14:42
                Choc to przeciez mistrzowie tej cudownej "metody"

"bez zwracania uwagi ani na opinie swiata ani na
                ludnosc cywilna, to juz dawno bylby tutaj spokoj"

Metody byly te, ktore ona sama propaguje ale ma troche ieprzyjemne skojarzenia
                Ciekawe jakie? :-)
            • krystian71 Re: W Europie 04.11.05, 14:39
              Francja Usa Chiny czy Albieria to nie zebracze narody uwieszone cudzej klamki,
              muszace swoje dzialania uzgadniac ze sponsorami.
              Blad w mysleniu, ciotka.
              Nie stac was na samodzielnosc poczynan, bo nie stac was gole na zadna
              samodzielnosc utrzymania swego panstwa przy zyciu.
              Do kogo ty, biedactwo , masz o to pretensje.
              Zstanow sie nad wina ojcow-zalozycieli, ktorzy was w takie bagno wprowadzili,
              ktorzy oklamali was, ze dostaniecie ziemie bez ludzi dla ludzi bez ziemi,
              ktorzy nie przewidzieli, ze akurat w TYM miejscu kuli ziemskiej nie macie
              zadnych szans.
            • goldbaum To gdzie byscie potem uciekali? 04.11.05, 15:12
              dana33 napisała:

> juz dawno mowilam (...), jakbysmy zrobili to co zrobili francuzi w latach 70,

To gdzie byscie potem uciekali? Francuzi mieli gdzie. A wy?
      • marcus_crassus Re: W Europie 04.11.05, 11:57
        www.occidentalis.com/
        www.france-echos.com/
        sami francuzi nazywaja to juz "intifada"
      • robertpk Re: W Europie 04.11.05, 13:29
        szanowny francuzie (polski)

twoja "delikatna" sugestia, że jestem żydem który nie ma prawa wypowiadać się
        na tematy europejskie.

Jest charakterystyczna dla waszej wielce kulturalnej nacji.

przykro mi, ale jestem tylko przygłupim polaczkiem, czy jak tam sobie mnie
        nazwiesz.

co do rozrywania się w metrze
        - to prawda - nikt jeszcze u was się w nim nie rozrywa,
        dzieje się o wiele gorzej -Francuzi "algierskiego pochodzenia" wygwizdują
        marsyliankę w obecności prezydenta republiki, na ulicach waszych miast właśnie
        rodzi się miejska partyzantka która ma zaplecze w 6 milinach "odmiennych
        kulturowo" obywateli.

• polski_francuz Re: W Europie 04.11.05, 16:55
          Nic nie sugeruje i tez jestem polaczkiem z francuskim paszportem.

Mysle inaczej i to wszystko.

PF
          • robertpk Re: W Europie 07.11.05, 09:45
            a to co :

"I moze tez inteligencja podsunie im potomkom by nie
            zabierac glosu wtym temacie "

zabrałem w "tym" temacie głos a ty skomentowałeś to w ww. sposób

• krystian71 Re: Po cichu 04.11.05, 13:30
      nie zupelnie po cichu.
      Gdy myslacy ludzie, chocby w Polsce kilkanascie lat temu przestrzegali przed
      takim modelem wielokulturowosci, tolerancji, te same jewropejskie elyty
      zarzucaly im zasciankowosc i typowe Polsce oszolomstwo, grozac paluszkiem,ze
      Polska tez z tym kierunkiem rozwoju musi sie pogodzic i juz powinna szykowac
      miejsca dla imigrantow ,ktorzy i na Polske rusza.
      Gdy mowiono, ze lewackie pomysly maja na celu tylko i wylacznie experyment na
      zywej tkance spolecznej, bez refleksji nad konsekwencjami ,chec eliminacji
      starych i sprawdzonych wzorcow wspolzycia, gdzie pewnych granicznych elementow
      nie powinno sie przekraczac, GW trabila o polskim ciemnogrodzie, ktory sie
      dorwal do glosu, wiec nalezy go osmieszyc i zagluszyc jazgotem nowomowy.
      Konsekwencje przyszly wczesniej, niz tego sie spodziewalismy.
      Nie mozna w trakcie zycia jednego pokolenia wszystkiego postawic na glowie,
      chocby na przykladzie Niemiec, gdzie sprowadzono z rodzinami setki tysiecy
      tzw.gastarbeiterow, pod pretekstem,ze rodowici Niemcy niektorych prac nie chca
      juz wykonywac.
      A to tylko,rzecz jasna kwestia ceny, skoro Turek moze to zrobic za poldarmo, to
      w czyim interesie to lezy.?
      Tylko bezmyslnego,miedzynarodowego pracodawcy,ktoremu wisi jaki taka imigracja
      bedzie miala wplyw na spokoj spoleczny kraju z ktorym sie nie utozsamia
      • dana33 Re: Po cichu 04.11.05, 13:49
        ty sie krystianek teraz nie wymadrzaj.... jak mawiala twoja przyjaciolka, nie
        badz taki mundry. bo jak ostrzegiwalismy z tomkiem, jak wam zamiescilam kiedys
        tutaj artykul www.danielpipes.org/article/450 to zescie wysmiali i mnie
        i pipes'a, a facet juz 3 lata temu wiedzial co pisal. poczytaj sobie, co pisal
        rok temu: www.danielpipes.org/article/1796
        tak was rozsmieszal..... tak wy z naszych ostrzezen drwili.... teraz macie pod
        nosem.... nie, nie mam zadnej satysfakcji. serce boli.
        • krystian71 Re: Po cichu 04.11.05, 14:07
          ja wiem, ciotka, ze to dla ciebie za trudne, ale ja nie o tym.
          Nie o tym co ci akurat pasuje i co ci lezy.
          Bo problem dotyczy KAZDEJ mniejszosci , ktora po osiagnieciu pewnego stanu
          krytycznego rozsadzi KAZDE spoleczenstwo.
          Mialo to miejsce w carskiej Rosji z tragicznymi skutkami dla niej samej i dla
          calego swiata, a zydokomuna nie dala za wygrana i poniosla swe idealy dalej.
          Zwykle , jakdotad konczylo sie to katastrofa dla tych, ktorzy stare , silne
          spoleczenstwa probowali rozsadzac, choc za cene hekatomby krwi.
          Jestem dziwnie przekonany,ze i tym razem stara Europa sobie poradzi, a tych
          wszystkich ideologow z bozej laski wyrzuci na smietnik historii, tam gdzie jest
          ich miejsce.
          • krystian71 i zadne tam 3 lata temu 04.11.05, 14:15
            to co grozi Europie rozsadzanej zydowska zaraza tzw. tolerancji,
            wielokulturowosci mowiono w Polsce lat temu kilkanascie.
            To nie ja z Rachelka, nie badz smieszna, ale elyty GW te ostrzezenia wysmiewaly.
            Naiwnie sadzisz Kubusiu Puchatku, , ze obecne wydazenia, chocby we Francji ,
            akurat WAM przyniosa jakas korzysc???
            Mylisz sie ciotka, to ugor , orany i kultywowany nie dla was, a niestety dla Le
            Pena i lepenow w innych krajach i wlasnie temu teraz bedziecie musieli stawic
            czola.
            Rzady patriotycznych Kaczek w Polsce to maly pikus wobec tego, co w najblizszym
            czasie czeka Europe.
            I o tym JA pisalem, wiec ci jeszcze raz , ciotka przypominam - bo warto.
            Sluchaj ty sie czasem wujka Krystiana
            • dana33 Re: i zadne tam 3 lata temu 04.11.05, 14:29
              ale belkot, koles....
          • dana33 Re: Po cichu 04.11.05, 14:24
            tak tak, koles, myslales napewno o kazdej mniejszosci, szczegolnie jak
            napisales w odpowiedzi, ze "ta mniejszosc tego nie rozumie" a odnosilo sie to
            do israela.
            nu, co ja ci tu bede tlumaczyc, ty wiesz lepiej. git. wiec moge stac dalej i
            sie przypatrywac, tylko potem nie skomlij o pomoc.
            • krystian71 Re: Po cichu 04.11.05, 14:43
              ciotka , a ty o czym?
              Kto tu skomli, kto po USA jezdzi wzdluz i wszerz i ataku na kazdego wroga
              Israela sie domaga?
              Nie rozsmieszaj mnie, bo oprocz paczek i moralnego wsparcia Polacy nauczeni sa
              liczyc na wlasne sily i wlasnie w ten sposob modelowac swoja polityke.
              Zeby nie potrzeba bylo potem rzezic u obcych nog, co jest dla was
              charakterystyczne.
    • goldbaum Znamy juz to "po cichu" 04.11.05, 13:48
      Europa lat 30-tych, kryzys, kolosalne bezrobocie, nedza...
      W miastach walki uliczne z wieloma zabitymi wywolywane przez zwolennikow nowej
      idei, idei, ktora pociagnela za soba nie iles tam spalonych samochodow ale
      kompletny rozpad jednego z najwiekszych panstw europejskich!
      Tam nie plonely tylko jakies samochody i sklepy. Agresywna idea, ktorej
      autorstwo wiazano z pewnym narodem, pochlonela juz MILIONY ofiar.
      Ta idea ekspandowala na caly caly konynent grozac tym, co stalo sie juz w Rosji,
      morzem krwi.....

Ale znalezli sie ci "odwani", ktorzy w pore "ostrzegli" "pisali"
      "przestrzegali".... No i ..... "rozwiazali ostatecznie" ten "problem" wywolany
      wedlug nich przez te pewien narod....

zgadzam sie z toba robert, z kazdym twoim slowem. europa stoi blizej wojny niz
      np israel. gdzies ktos czegos nie zauwazyl. tomek i ja pisalismy o tym na forum
      juz dawno, nie zeby nas jakis rzad slyszal i sluchal, ale nawet forumowicze
      bagatelizowali, mowiac lagodnie, nasze przestrogi. szkoda, ze to zjednoczenie
      europy jest tylko na papierze...
    • dan34bratdany33 Re: Po cichu 04.11.05, 15:27
      Krystian wypunktowales super o co tu chodzi.Ta mniejszosc
      widze probuje wzniecic IIRewolucje Francuska nu ale mysle
      ze Europa takich rewolucji juz miala dosyc aby sie nauczyc
      ze podzegacze na grzbietach biedoty apanowywali system
      stawali sie wlascicielami
      pozniej panstwa i ludzi w nim zyjacych.
      O jakiej mniejszosci tu mowa dana?.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka