galba 13.11.05, 16:37 Chirac ma wyborną okazję by siedzieć cicho. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dolenicz Tu l'as voulu, Georges Dandin! (Molier) 13.11.05, 16:51 'Sam tego chciales, Grzegorzu Dyndalo. (tlum. Boya-Zelenskiego). Teraz pewnie wielu Francuzow pluje sobie w brode, ze nie glosowalo na Jean-Marie Le Pena w ostatnich wyborach prezydenckich. JMLP jeszcze bedzie z powrotem na scenie - jako drugi Charles de Gaulle, czyli maz opatrznosciowy Republiki. Odpowiedz Link Zgłoś
lub_czasopismo Ciekawe jak sypia teraz "mesje" Czyrak??? 13.11.05, 17:25 Trochę mu chłopaki z przedmieść namieszali :) Odpowiedz Link Zgłoś
samsone Re: Tu l'as voulu, Georges Dandin! (Molier) 16.12.05, 11:41 W La Monde przeczytalem / w czwartek) ze Le pen w nastepnych wyborach moze az 33 % glosow zdobyc.... Odpowiedz Link Zgłoś
nicolas1981 Re: Tu l'as voulu, Georges Dandin! (Molier) 16.12.05, 18:26 W Rzeczpospolity przaeczytalem ze Tusk wygra wybory bez problemu Odpowiedz Link Zgłoś
kaszana10 i tu Le Pen ma racje 13.11.05, 16:56 przeciez slusznie mowi, to wszystko sie laczy - imigracja arabow, zamieszki, problemy na przdmiesciach. ale wyborcza oczywiscie przedstawia jego slowa w taki sposob; ze czytajac je traktuje sie go jako kogos niepowaznego choc tu ma ewidentnie racje. nasciagali sobie zabojady taniej sily roboczej z afryki i teraz problemy sie zaczynaja... Odpowiedz Link Zgłoś
marcus_crassus Chirac kojarzy mi sie z Ludwikiem XVI 13.11.05, 16:56 szczegolnie na tym zdjeciu patrzy zdezorientowany na swiat za oknami. Czlowiek ktory rzucil wyzwanie ameryce probujac stworzyc jakas europejska os przeciwko USA odchodzi skompromitowany i opuszczony. narod go nie szanuje, swiat uwaza za fircyka, polityka zagraniczna francji poniosla ogromna porazke. polityka wewnetrzna rowniez. tak odchodzi zebrak ktory uwierzyl ze jest krolem Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Czyrak to 'cienki bolek', francuski Tusk 13.11.05, 17:15 Tu trzeba polityka z jajami. A to czyrak na francuskiej d... Na zdjęciu wygląda jak czyrak zza krzaka))) Mżonki o otwartym społeczeństwie wielokulturowym walą mu się na łeb. Odpowiedz Link Zgłoś
1europejczyk Powinienes pisac SF ! 13.11.05, 17:51 Bo w dzisiejszej propagandzie trzeba troche wiecej niz narracji! Chirac nigdy nie tworzyl zadnej osi przeciwko Stanom Zjednoczonym. Nie chcial, i czas przyznal mu racje, by Francuzi gineli za bushowskie kompeksy niedopieszczonego synalka. Francuzi nieprzerwanie "wspolpracuja" w okupacji Afganistanu. Co do reszty: sondaze to jeszcze nie wszystko. Kazdy polityk ma w nich swoje wzloty i upadki. Odchodzi ? Musial Ci to osobiscie powiedziec bo wcale na to nie wyglada ! Skompromitowany, opuszczony: Twojej oceny nie podzielaja, nawet obecnie, zadne powazne dzienniki. Bo wiedza, ze Chirac to jest "bestia polityczna", ktora nie lubi przegrywac. Dal juz tego wielokrotnie dowod: wyplywa silniejszy niz przed "potopem". "Swiat to ja" tak bylo za cesarzy. Obecnie oprocz Ciebie jest jeszcze, na cale szczescie, reszta swiata, ktora czesto korzystajac z pomocy i autorytetu Francji nie jest zdana na jeden model cywilizacyjny nawet jesli propaguje sie go na "bagnetach". To ze, obiektywne trudnosci Francji tak wewnetrzne jak i na arenie miedzynarodowej inspiruja propagandowych grafomanow do cwiczen w narracji nie uzasadnia klamliwych i szkalujacych tresci zawartych w miernych rezultatach ich tworczosci Odpowiedz Link Zgłoś
marcus_crassus czas i czyrak 13.11.05, 18:10 > Nie chcial, i czas przyznal mu racje, > by Francuzi gineli za bushowskie kompeksy niedopieszczonego synalka. tak wyglada facet ktoremu czas przyznal racje :) bi.gazeta.pl/im/6/2955/z2955216N.jpg nie mam wiecej pytan :) Odpowiedz Link Zgłoś
muftiwachocka Ty się nawet do SF nie nadajesz... 13.11.05, 18:32 - twoja fikcja bardziej przypomina brednie szaleńca. Oczywiście, że Chirac tworzył oś antyamerykańską i to w wyjątkowo wredny i cyniczny sposób. Właściwie cała obecna polityka zagraniczna Francji ogranicza się do prymitywnego antyamerykanizmu, co ma łechtać ten upadający naród tchórzy o kompleksie wielkości. Podlizywanie się Rosji i Chinom jest na porządku dziennym, gdy w tym samym czasie Paryż robi wszystko, by rzucać kłody pod nogi Jankesom. Ta gó..arska i krótkowzroczna polityka jeszcze uderzy rykoszetem we Francuzików i to szybciej niż im się zdawało. "Czas przyznał mu rację"? W czym? Twoje idiotyczne teorie o niedopieszczonym synalku nie trzymają się kupy, pacanie. Czas, jak zwykle, przyzna rację Amerykanom, a Francuzi jeszcze będą ich błagać o pomoc. Chirac - bestia polityczna :D To ci się udało. On jest już skończony, podobnie jak cała ta niewydarzona klasa polityczna. Zbliża się czas radykałów. Reszta świata "korzysta z pomocy i autorytetu Franci"? :D Nie rozśmieszaj mnie. Francja to upadający kraj, który obecnie pozbywa się nawet tych żałosnych resztek swojego autorytetu, nie potrafiąc się uporać z garstką wyrostków demolujących wszystko, co wpadnie im w ręce. Na jakim ty świecie żyjesz? Jaki "model cywilizacyjny" ma Francja do zaproponowania? Chyba we łbie ci się pomieszało :) A ten twój żenujący język rodem z partyjnej propagandy. Gdzieś ty się uczył tej nowomowy? W Moskwie, czy w Paryżu? :) "Obiektywne trudności", "kłamliwe i szkalujące treści zawarte w miernych rezultatach ich twórczości"? Uśmiałem się. Jak treści (nawet kłamliwe i szkalujące) mogą być zawarte w rezultatach twórczości? Co ty bredzisz, człowieku? :D Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Ty się nawet do SF nie nadajesz... 13.11.05, 23:35 A ja próbuję sobie wyobrazić, co myślą o Chiraku właściciele (byli) spalonych samochodów, którym ubezpieczyciele nie chcą wypłacić odszkodowań. Odpowiedz Link Zgłoś
dolenicz Re: Chirac kojarzy mi sie z Ludwikiem XVI 13.11.05, 17:56 Ciekawe, ze jeszcze nie tak dawno Francuzi (zreszta nie tylko oni) udzielali Amerykanom dobrych rad co do ich czarnej mniejszosci przy okazji katastrofy i bandytyzmu w Nowym Orleanie. A mogli skorzstac z okazji i zachowac odrobine przyzwoitosci, siedzac cicho Ale Francuzi, jak to oni, nie moga przepuscic okazji, zeby pouczac innych - po prostu nie moga i juz. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Chirac kojarzy mi sie z Ludwikiem XVI 13.11.05, 23:33 Jeśli już porównywać, to lepszy byłby Napoleon III. Albo Petain. Odpowiedz Link Zgłoś
verushka1 Re: Francuzi: Chirac nie poradzi sobie z zamieszk 13.11.05, 18:00 niestety juz niej wybornie skorzystal. z korzyscia dla wielkiego meza stanu le pena galba napisał: > Chirac ma wyborną okazję by siedzieć cicho. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: Francuzi: Chirac nie poradzi sobie z zamieszk 13.11.05, 18:21 Chirac to taka madamme Pompadour w polityce zagranicznej i wewnetrznej. Chociaz, prawde mowiac, mam male watpliwosci czy tej Pompadour nie obrazilem. Odpowiedz Link Zgłoś
mirmat1 Pozoga we Francji daje wytchnienie Polsce 13.11.05, 18:18 galba napisał: > Chirac ma wyborną okazję by siedzieć cicho. > Francuskie hieny medialne jakos dziwnie przez ostatnie 2 tygodnie zachowuja milczenie na temat wyborow w Polsce. A przeciez zamim islamska intifada wybuchla Francuskie szmatlawce od Liberation po Le Monde nie ukrywaly swej nienawisci dla demokratycznie wybranej wladzy zarowno sejmowej jak i prezydenckiej. Obrzucano nas najgorszymi epitetami a nawet grozono Eurokolchozowymi sankcjami. Dzis rzeczywiscie Czyrak nie traci okazji "by siedzieć cicho". Niech wiec Paryz sobie plonie. Beda zabojady mialy ciepla zime. > Odpowiedz Link Zgłoś
gloubiboulgomm Re: Pozoga we Francji daje wytchnienie Polsce 13.11.05, 18:53 mirmat1 napisał: >". > Niech wiec Paryz sobie plonie. > > Nie zapomnimy panskich dobrych zyczen dla 50% Francuzôw nie-lewakowo-nie- komunistyczno poprawnych. Dziekujemy! Zyczy pan spalenia Paryza, poniewaz glosowal za "przyjeciem" Polski do Europy???? Odpowiedz Link Zgłoś
kerebron Re: Pozoga we Francji daje wytchnienie Polsce 14.11.05, 00:19 gloubiboulgomm napisał: > mirmat1 napisał: > Nie zapomnimy panskich dobrych zyczen dla 50% Francuzôw nie-lewakowo-nie- > komunistyczno poprawnych. Dziekujemy! Zyczy pan spalenia Paryza, poniewaz > glosowal za "przyjeciem" Polski do Europy???? -------------- Bardzo możliwe, że zgadł pan, panie Gloubi. P. Mirmat najprawdopodobniej życzyłby sobie, by Polska nie była częścią Unii Europejskiej, tylko należała do USA - i nie umie przyjąć do wiadomości, że to niemożliwe. Jest trochę takich pomiędzy ludźmi polskiej krwi. To są emocjonalni nacjonaliści, tylko nie wiadomo, czy polscy, czy amerykańscy (sami też tego raczej nie wiedzą). To zjawisko nie ma jeszcze powszechnie przyjętej w języku polskim nazwy (czytałem, jak ktoś pisał o nich "usofile", ale nie wiem czy to najtrafniesze określenie). Tych ludzi w kraju nie ma tak wielu, jak za oceanem. Mirmat np, jak wynika z jego postów, mieszka w Kanadzie. W internecie polskim są niezwykle aktywni, pewnie dlatego, że w Ameryce nie mają do kogo gęby otworzyć. To oni głównie są autorami tych jadowicie antyfrancuskich postów, które tak zdumiewają okazjonalnych czytelników forów "Wyborczej". W Polsce, w tzw "realu", tych antyfrancuskich resentymentów jest bez porównania mniej. Proszę o tym zawsze pamietać, kiedy bedzie pan czytał na tym forum kolejne ordynarne urągania pod adresem swego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
gloubiboulgomm Dla kerebron'a. 18.12.05, 16:58 Dziekuje za mily post (odczytalem z "lekkim", miesiecznym opôznieniem...). Wsrôd czytelniko-pisakôw forumowych jest 50% debili (statystycznie môwiac). O Francji mozna napisac rzeczy przyjemne i nieprzyjemne,poniewaz mozna je odkryc i w historii i w polityce. Awersja do Francji (tak jak komunistom w Polsce, i gzie indziej)"wypacza" wyobraznie anty-francuskich pie...kôw. Brak obiektywizmu w postach jest ewidentny. Na FS i FE jestem od 3 lat. "Ordynarne uragania" czasem sie przeksztalcaja w obiektywne krytyki. Bien à Vous, kerebron. Krzysztof z Reims. Odpowiedz Link Zgłoś
nicolas1981 FRANCUZ W POLSCE 13.11.05, 18:49 Mieszkam w Polsce i jutro wracam do Polski po po tygodniowy pobyt w PARYZU WSTYD CZYTAC CO PISZA POLSKIE MEDIA O ZAMIESZEK WE FRANCJI Na moj blog komentarz tych wydarzen jutro wieczorem Ale powiem ze czerwono mi sie robi kiedy czytam Polskie media czy Polityka GW i inne.... Francuki model to nie porazka! Odpowiedz Link Zgłoś
gloubiboulgomm Re: FRANCUZ W POLSCE 13.11.05, 18:54 nicolas1981 napisał: > Mieszkam w Polsce i jutro wracam do Polski po po tygodniowy pobyt w PARYZU > WSTYD CZYTAC CO PISZA POLSKIE MEDIA O ZAMIESZEK WE FRANCJI > Na moj blog komentarz tych wydarzen jutro wieczorem > Ale powiem ze czerwono mi sie robi kiedy czytam Polskie media czy Polityka GW i > > inne.... > Francuki model to nie porazka! > Merci, Nicolas; Prosze uwazac, zostanie pan zmieszany z blotem przez swoich anty-francusko-piszacych rodakôw.... Odpowiedz Link Zgłoś
dolenicz Francuzie polski, to nie porazka, to katastrofa 13.11.05, 19:29 A to dopiero poczatek, male preludium do tego co czeka slodka Francje w niedalekiej przyszlosci. Zobaczymy co bedzie, gdy wroca w rodzinne strony niedobitki rycerzy dzihadu, zajetych chwilowo terroryzowaniem kraju i obcinaniem glow niewinnym ludziom w Iraku. Znaczna ich czesc mowi biegle w jezyku Moliera, ze slicznym "r uvulaire". Doswiadczenie nabyte w Iraku zapewne zaowocuje w kolebce hasla wolnosci, rownosci i braterstwa. Smiech pusty mnie ogarnia. A potem litosc i trwoga. :{{{{ Odpowiedz Link Zgłoś
zl1 Po co wracasz? zostań tam ze swoimi kolegami:) 13.11.05, 19:33 Płakac nie bedziemy. Odpowiedz Link Zgłoś
nicolas1981 Re: Po co wracasz? zostań tam ze swoimi kolegami: 13.11.05, 19:49 Misiu Po pierwsze za ostro napisalem bo pewnie sa normalni dziennikarzi w Polsce ktorzy OBJEKTYWNIE NA tym napisali, czyli sorry dla nich Po drugie misiaczku jestem z pochodzenia Polskiego mam Polskie obywatelstwo mieszkam i studiuowalem w Polsce ponad 3 lata i wciaz jestem tu Pozdrowienia dla wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
zl1 nie pisz do mnie misiu bo mi niedobrze 13.11.05, 20:29 Normalni dziennikarze powinni pisac o powstaniu islamistycznym we Francji bo to sie tam dzieje. Twoje pochodzenie mnie nic nie interesuje ,skoro opowiadasz sie za chorym systemem w ramach ktorego toleruje sie imigrancki fundamentalizm islamski powinieneś sie trzymac od granic polski z daleka. Odpowiedz Link Zgłoś
nicolas1981 Re: nie pisz do mnie misiu bo mi niedobrze 15.12.05, 22:06 jakie powstanie ? deplorable ce que tu dis Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: FRANCUZ W POLSCE 13.11.05, 23:38 Miałem niegdyś lepsze mniemanie o francuskiej policji, nawet ją kiedyś pochwaliłem na forum. C'est passe. Odpowiedz Link Zgłoś
ciotka_zenobia Re: FRANCUZ W POLSCE 14.11.05, 03:49 > Francuki model to nie porazka! Ciesze sie bardzo, ze francuski model to nie porazka. Bo gdy sobie pomysle, ze to nie jest porazka to mnie ciarki zaczynaja chodzic po skorze na mysl o tym jak wygladalby model ktory jest porazka... Ciotka Zenobia. Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Francuzi: Chirac nie poradzi sobie z zamieszk 13.11.05, 20:15 "Francuscy komentatorzy zadają sobie pytanie, jaki będzie wpływ fali zamieszek na przyszły kształt sceny politycznej. Wskazówką są wyniki sondaży - 53 proc. Francuzów uważa, że to minister spraw wewnętrznych Nicolas Sarkozy jest człowiekiem, który może stawić czoło przyczynom fali przemocy na przedmieściach." gadanie, gadanie, gadanie... czynów trzeba... Panie Sarkozy, weźże sie do roboty "Takie wyniki opublikowane w niedzielnym dzienniku "Le Journal de Dimache" nie dziwią, jeśli weźmie się pod uwagę zaskakujące milczenie Chiraca od wybuchu zamieszek 27-28 października. Dopiero po dziesięciu dniach wypowiedział się na temat fali przemocy i wandalizmu; drugi raz zrobił to w czwartek, przy okazji spotkania w Paryżu z hiszpańskim premierem Jose Luisem Zapatero. Wciąż jednak trzyma się w cieniu wydarzeń, które wywołały prawdziwy szok w społeczeństwie." ech, ta politpoprawność "W zgodnej opinii komentatorów, po wybuchu zamieszek w Clichy-sous-Bois pod Paryżem władza sprawiała wrażenie zaskoczonej. Francuscy analitycy są zdania, że brak zdecydowanych kroków ze strony rządu był świadomą polityką premiera Dominique'a de Villepina, który chciał w ten sposób zaszkodzić swojemu politycznemu rywalowi - dotąd bardziej popularnemu - Sarkozy'emu. W otoczeniu premiera miała obowiązywać zasada, że "im więcej spalonych samochodów, tym gorzej dla ministra" w zgodnej opinii ludzi rozsądnie myślących trzeba się pozegnac z politpoprawnością. A tzw. analitycy niech się zajmą rwaniem trawy dla zajęcy. Będzie więcej z nich (analityków znaczy) pożytku "Rywalizacja między obu politykami, którzy nie kryją ambicji prezydenckich, dała o sobie znać, kiedy jeden z zaufanych ludzi de Villepina oskarżył Sarkozy'ego o stosowanie "wojowniczej retoryki" wobec sprawców podpaleń, co tylko prowadzi do kolejnych zamieszek. Chodziło o to, że Sarkozy użył słowa "hołota" no i miał gość rację. Jak inaczej nazwać ludzi palących innym dobytek? Szkoda ze za słowami nie poszły czyny "de Villepin na razie wygrywa" powaznie? jesli tak, to niedobrze jest we Francji... "Jednak kiedy zamieszki nie słabły, de Villepin sam postanowił zakopać topór wojenny i wziął sprawy w swoje ręce. To on był pomysłodawcą wprowadzenia od środy stanu wyjątkowego, czemu - według nieoficjalnych doniesień - Sarkozy był przeciwny." wybiórcza, nie kręć... liczysz na to, że ludziom lecytyny zbrakło? "obywateli. W sondażach popularności po raz pierwszy wyprzedził Sarkozy'ego, zbierając 52 proc. poparcia (Sarkozy - 44 proc.), co potwierdza jego szanse w wyścigu prezydenckim w 2007 roku." wybiórcza... masz ludzi za głupców? że niby nikt nie pamieta co kto powiedział parę dni temu? mam nadzieję, że ludzie pamiętają "Ministrowi nie pozostało nic innego, jak pokornie podporządkować się wszystkim działaniom szefa rządu." ano mus to mus. A jako rozsądny człek winien już kilka dni temu wypiac się na villepena czy jak mu tam. I za to Sarkozy ma minus. Teraz, kiedy kryzys trwa, obaj wkładają wiele starań w publiczne demonstrowanie wzajemnego zaufania i "przyjaźni". Obserwatorzy nie mają wątpliwości, że zawieszenie broni skończy się wraz z ostatnimi zamieszkami na prowincji, a Sarkozy będzie chciał nadrobić stracone punkty. "Mimo wszystko pewny swojej popularności, Sarkozy udał się w sobotę wieczorem na zawsze pełne ludzi Pola Elizejskie, gdzie z okazji przedłużonego weekendu rozmieszczono dodatkowe patrole policji. "Inspekcji" przyglądał się tłum uprzedzonych o wszystkim dziennikarzy, a także przygodnych gapiów. Pojawienie się Sarkozy'ego wywołuje zwykle entuzjazm przechodniów; tym razem gwizdy i obraźliwe okrzyki zagłuszyły brawa." kto gwizdał? kto krzyczał? "Bezczynność Chiraca, którego wystąpienia sprowadziły się do powtarzania, że "we Francji obowiązuje prawo i prawo to powinno być przestrzegane", analitycy tłumaczą na różne sposoby." wychodzi na to że ci politpoprawni - nie daj Boże - analytycy są figę warci. Zdrowsze podejście do życia ma moja kilkuletnia siostrzenica "Politolog z Francuskiego Instytutu Stosunków Międzynarodowych Dominique Moisi poszedł najdalej, twierdząc, że odcięty w Pałacu Elizejskim od prawdziwego życia prezydent "stracił kontakt z rzeczywistością"." tzw. politolog już teraz winien stracić pracę. Dokładnie za to, o co oskarża prezydenta, zreszta nie tylko ten "Wszyscy są zgodni co do jednego - zamieszki to drugi w tym roku cios dla Chiraca, po przegranym referendum w sprawie unijnej konstytucji. o konstytucji w wydaniu UE lepiej zapomnijmy. Dla dobra wsystkich. "Co do francuskiej lewicy, to po referendum wciąż jest ona w rozsypce. Świadoma, że polityka poprzednich, socjalistycznych gabinetów" Co do socjalistówni innych lewicowców: niech sie wezmą do roboty.. najlepiej by było, żeby za własne pieniądze "Polityczny kapitał na ostatnich wydarzeniach gotów jest za to zbić przywódca skrajnej prawicy Jean-Marie Le Pen. Skorzystał z okazji, by do jednego worka wrzucić imigrantów, zamieszki i znane od dawna problemy przedmieść i wszystkiemu naraz powiedzieć "dość"." czekajta... a w czym kłopot? kto pali samochody? tak trudno to ustalić? co złego w tym, że ktoś potrafi nazwać rzecz po imieniu? > Ta taktyka zdaje się przynosić owoce - 24 proc. Francuzów wierzy, że Le Pen > mógłby rozwiązać problemy społeczne, będące przyczyną zamieszek w kraju. a co dziwnego w tym, że obywatele chcą miec spokój? Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
pantera01 Re: Francuzi: Chirac nie poradzi sobie z zamieszk 14.11.05, 05:04 No patrzcie panstwo, jaki brzydki Le Pen! Wrzuca do jednego worka imigrantow zamieszki i problemy przedmiesc! Czyzby to nie byli wlasnie imigranci i ich dzieci (imigranci z Afryki, Arabowie i temu podobni) ktorzy mieskaja na przedmiesciach i maja problemy? Wrzucanie do jednego worka wyglada na jak najbardziej prawidlowa diagnoze sytuacji! Odpowiedz Link Zgłoś
nicolas1981 Re: Francuzi: Chirac nie poradzi sobie z zamieszk 14.11.05, 20:55 Zapraszam na blog gdzie gdzie poddalem moja odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
pantera01 Re: Francuzi: Chirac nie poradzi sobie z zamieszk 15.11.05, 21:06 Przepraszam, ale czy moglbys troche zmienic szate graficzna Twojego blogu? W aktualnej formie jest prawie nieczytelny (zwlaszcza ciemnoczerwone litery na czarnym tle!!). Moze tez i wiekszy font nie zaszkodzilby? Odpowiedz Link Zgłoś
samsone Juz odcinaja mahmutom pomoc socjalna 14.11.05, 20:59 zobaczymy jak dlugo jeszcze beda mahmuty samochody palic... Odpowiedz Link Zgłoś
nicolas1981 Re: Juz odcinaja mahmutom pomoc socjalna 15.12.05, 22:06 od pierwszego stycznia nowa grafika blogu Odpowiedz Link Zgłoś