Dodaj do ulubionych

konstytucja krl-d

02.12.05, 15:43
od razu na poczatkuzaznaczam ze nie mam zamiaru nikogo obrazac ani wysmiewac,
chcialbym tylko uzyskac odpowiedz na pare moich pytan jesli to mozliwe na
drodze normalnej rzeczowej dyskusji...
pozwolisz kim_bar_tek ze zacytuje tutaj jeden z Twoich postow

'KRL-D jest krajem demokracji ludowej - polecam przestudiowanie jej konstytucji.
Lider ma dużą władzę, ale zdecydowanie nie absolutną.'

chcialbym prosic o wyjasnienie co ma wspolnego konstytucja kraju (pozwolicie
ze uzyje nazwy 'totalitarnego' bo moim skromnym zdaniem tak wlasnie jest) z
rzeczywistoscia zycia w tym kraju?? chodzi mi o wolnosc wypowiedzi zgromadzen
i takie tam rzeczy..
chcialbym tylko przypomniec ze w 1936 roku zostala uchwalona jedna z
najbardziej postepowych i nowoczesnych konstytucji na swiecie, gwarantujaca
obywatelom niespotykane do tej pory prawa przywileje i inne bzdury.
polecam zwlaszcza artykuly 125, 126, 127, 128, 130
jak wygladalo zycie w zsrr w tym okresie wszyscy wiemy z roznych zrodel
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kim_bar_tek Re: konstytucja krl-d 02.12.05, 16:14
      Twój topic był 666 na tym forum - ciekawe prawda? :) a tak poważnie, to możesz
      oczywiście sądzić że KRL-D to dyktatura, ale poczytaj sobie dokładnie to
      odkryjesz, że Kim Dzong Il wcale nie posiada tam władzy absolutnej. Jako
      ciekawostkę wrzucam konstytucje KRLD w dwóch wersjach językowych

조선민주주의인민공화국 사회주의헌법

(1 9 9 8 년 9 월 5 일, 최고인민회의 제10기 제1차회의에서 수정보충)

--------------------------------------------------------------------------------

서문

조선민주주의인민공화국은 위대한 수령 김일성동지의 사상과 령도를 구현한 주체의 사회주의조국
      이다.

위대한 수령 김일성동지는 조선민주주의인민공화국의 창건자이시며 사회주의조선의 시조이시다.

김일성동지께서는 영생불멸의 주체사상을 창시하시고 그 기치밑에 항일혁명투쟁을 조직령도하시
      여 영광스러운 혁명전통을 마련하시고 조국광복의 력사적위업을 이룩하시였으며 정치, 경제, 문
      화, 군사 분야에서 자주독립국가건설의 튼튼한 토대를 닦은데 기초하여 조선민주주의인민공화국
      을 창건하시였다.

김일성동지께서는 주체적인 혁명로선을 내놓으시고 여러 단계의 사회혁명과 건설사업을 현명하게
      령도하시여 공화국을 인민대중중심의 사회주의나라로, 자주, 자립, 자위의 사회주의국가로 강화
      발전시키시였다.

김일성동지께서는 국가건설과 국가활동의 근본원칙을 밝히시고 가장 우월한 국가사회제도와 정치
      방식, 사회 관리체계와 관리방법을 확립하시였으며 사회주의조국의 부강번영과 주체혁명위업의 계
      승완성을 위한 확고한 토대를 마련하시였다.

김일성동지께서는 《이민위천》을 좌우명으로 삼으시여 언제나 인민들과 함께 계시고 인민을 위하
      여 한평생을 바치시였으며 숭고한 인덕정치로 인민들을 보살피시고 이끄시여 온 사회를 일심단결
      된 하나의 대가정으로 전변시키시였다.

위대한 수령 김일성동지는 민족의 태양이시며 조국통일의 구성이시다. 김일성동지께서는 나라의
      통일을 민족지상의 과업으로 내세우시고 그 실현을 위하여 온갖 로고와 심혈을 다 바치시였다.

김일성동지께서는 공화국을 조국통일의 강유력한 보루로 다지시는 한편 조국통일의 근본 원칙과
      방도를 제시하시고 조국통일운동을 전민족적인 운동으로 발전시키시여 온 민족의 단합된 힘으로
      조국통일위업을 성취하기 위한 길을 열어놓으시였다.

위대한 수령 김일성동지께서는 조선민주주의인민공화국의 대외정책의 기본리념을 밝히시고 그에
      기초하여 나라의 대외관계를 확대발전시키시였으며 공화국의 국제적권위를 높이 떨치게 하시였
      다. 김일성동지는 세계정치의 원로로서 자주의 새 시대를 개척하시고 사회주의운동과 쁠럭불가담
      운동의 강화발전을 위하여, 세계 평화와 인민들사이의 친선을 위하여 정력적으로 활동하시였으며
      인류의 자주위업에 불멸의 공헌을 하시였다.

김일성동지는 사상리론과 령도예፩
      • kim_bar_tek Re: konstytucja krl-d 02.12.05, 16:15
        ech nie zmieściło się nawet po koreańsku, jakbyś był zainteresowany to napisz,
        wyślę Ci na maila
        • p_iki Re: konstytucja krl-d 02.12.05, 16:24
          tez zauwazylem to '666' ;-)))) jakos tak wyszlo, nie zrobilem tego specjalnie
          ;-) chodzi mi o to ze przyklady przewrotnej niestety historii pokazuja ze co
          innego moze byc napisane w konstytycji a zycie wyglada inaczej.. zerknij do tych
          artykulow konstytucji zsrr z 1936 ktore wymienilem a zrozumiesz co mam na mysli.
          nie mialem okazji odwiedzic korei wiec nie wiem co mowia przecietni ludzie ale
          niestety smiem watpic w szczerosc a tym bardziej wolnosc wypowiedzi w tym kraju,
          takie male 'zboczenie mentalne' jesli mozna tak powiedziec powstale niestety w
          wyniku spedzenia dziecinstwa w kraju gdzie zakup papieru toaletowego graniczyl z
          cudem wiec trzeba bylo wycierac d... gazeta (sry za to d... ale nie potrafie
          ujac tego inaczej)
          co do tekstu konstytucji to niestety nie potrafie rozszyfrowac koreanskiego
          alfabetu ;-))
          • kim_bar_tek Re: konstytucja krl-d 02.12.05, 16:55
            jak chcesz to wrzuć maila wyślę Ci po angielsku.
            wiem doskonale że ZSRR miał najbardziej demokratyczną konstytucje na świecie.
            • p_iki Re: konstytucja krl-d 02.12.05, 17:09
              p_iki@nospam.gazeta.pl

no widzisz?? mieli super konstytucje ale niestety, jakos nie wyszlo.. moze
              system sie po prostu nie sprawdza??
              • kim_bar_tek Re: konstytucja krl-d 02.12.05, 18:30
                wysłałem. w zsrr system się nie sprawdził, ale popatrz na Chiny (do których KRL-
                D znacznie bliżej niż ZSRR)
                • p_iki Re: konstytucja krl-d 02.12.05, 19:54
                  no nie wiem czy chiny to akurat dobry przyklad, ale sprobujmy sie przyjrzec
                  (musze zaznaczyc ze nie jestem jakims ekspertem czy 'profesorem' sinologiem ale
                  sprobujmy)
                  1. wielki skok, wytapianie zelaza w podworkowych hutach i inne zwariowanne
                  pomysly w wyniku ktorych zginely rzesze chinskich obywateli
                  2. tiananmen, czyli 'wolnosc zgromadzen i manifestacji' w najlepszym chinskim
                  wydaniu
                  3. tybet czyli uszczesliwianie ludzi na sile, znow mamy tysiace (o ile nie
                  dziesiatki tysiecy) trupow
                  4. publiczne egzekucje (nawet jesli to przestepcy to nasuwa sie pytanie o
                  celowosc publicznej kary oraz o range wykroczenia karanego smiercia)
                  5. obozy pracy (nawet jesli nie koncentracyjne) to zawsze jest to tania i
                  bezwolna sila robocza
                  to tylko proste przyklady
                  jesli chodzi zas o rozwoj gospodarki to powod jest bardzo prosty tak mi sie
                  wydaje (na co dzien zajmuje sie bankowoscia i ekonomia wiec mysle ze troche sie
                  na tym znam). jest to po prostu ogromny rynek zbytu, ponad miliard ludzi, wiec
                  ogromna sila nabywcza plus tanie koszty produkcji (obozy pracy na przyklad) co
                  w sumie daje kazdemu racjonalnie myslacemu (czytaj: nastawionemu maksymalnie na
                  zysk) kapitaliscie powod do zainwestowania swoich pieniedzy. miedzy nami uwazam
                  ze zachod robi ogromny blad wlazac chinczykom w .... i nie zwracajac uwagi na
                  prawa czlowieka, tortury i inne nieprzyjemne rzeczy ktore spotykaja chinczykow
                  tybetanczykow i inne narodowosci zamieszkujace ten piekny kraj. podwojna
                  moralnosc niestety a tego nie popieram
                  pozostaje pytanie: czy jest ludzkie poswiecanie zycia ogromnej ilosci swoich
                  obywateli po to zeby mala garstka szczesciarzy (niestety caly czas wiekszosc
                  chinczykow zyje w nedzy) miala wystarczajaca ilosc gotowki na cartiera, rolls-
                  rolce'a i inne podobne historie? jak bezdusznym trzeba byc przywodca zeby
                  poswiecac wiekszosc w imie mniejszosci?
                  nie jest to chyba 'ludzka' droga do szczescia, jak sadzisz??
                  pozdrawiam
                  • kim_bar_tek Re: konstytucja krl-d 03.12.05, 09:07
                    odpowiem za jakiś czas bo zaraz musze wyjechać z domu, ale nie myśl że uchylę
                    się od odpowiedzi
                  • kim_bar_tek Re: konstytucja krl-d 03.12.05, 09:35
                    już jestem i biorę się za odpowiadanie.
                    owszem Chiny mają problemy z łamaniem praw człowieka, ale patrząc co się dzieje
                    ostatnio u nas jakoś mnie to nie szokuje specjalnie.
                    Wracając jednak do Chin, jeszcze 30 lat temu problem łamania praw człowieka był
                    tam znacznie poważniejszy niż dziś i wydaje się, że rozwój gospodarczy
                    determinuje poprawę respektowania tych właśnie praw.
                    Bez poprawy gospodarczej nie ma mowy o zwiększeniu swobód obywatelskich i to
                    jest moim zdaniem jedyna droga
                    • p_iki Re: konstytucja krl-d 04.12.05, 21:27
                      hej.. sry za opoznienie ale zrobilem sobie weekend w gorach ;-)) w koncu jest
                      zima to trzeba korzystac. piszesz ze bez poprawy gospodarczej nie ma mowy o
                      zwiekszaniu swobod obywatelskich.. jestem troche zmeczony wiec nie bede
                      zabieral sie za logike tego stwierdzenia (nie mam nic zlego na mysli i nie
                      sugeruje ze brak w tym logiki) natomiast zastanawia mnie pare rzeczy. nie
                      wydaje Ci sie ze najpierw trzeba zwiekszyc te swobody obywatelskie i dopiero
                      wtedy ludzie beda lepiej i wydajniej pracowac i wtedy gospodarka sama sie
                      poprawi??
                      pozdrawiam
                      • kim_bar_tek Re: konstytucja krl-d 05.12.05, 10:02
                        nie wydaje mi się patrząc właśnie na Chiny, tam najpierw poprawiono wydajność
                        gospodarki a potem poprawiono respektowanie swobód obywatelskich. W porywczych
                        bardzo społeczeństwach azjatyckich nie można robić odwrotnie
                        • p_iki Re: konstytucja krl-d 05.12.05, 19:23
                          to fakt ze oni maja troszke inne podejscie do zycia i z tym sie zgodze..
                          natomiast rowniez faktem jest ze poprawiono wydajnosc gospodarki glownie dzieki
                          pieniadzom z zagranicy (zachodu, wschodu, co za roznica).. jak ma sie do tego
                          idea dzucze (sry za bledy w pisowni), ktora, tak mi sie wydaje zaklada miedzy
                          innymi samowystarczalnosc panstwa koreanskiego?
                          pozdrawiam
                          • kim_bar_tek Re: konstytucja krl-d 06.12.05, 14:41
                            Pytałem o to Koreańczyków podczas moich wizyt w Korei i wówczas mówili mi, że
                            Idea Dżucze dopuszcza istnienie inwestycji zagranicznych. Obecnie Dżucze w KRL-
                            D sprowadza się do zapewnienie krajowi bezpieczeństwa i wolności.
                            KRL-D jest w pełni otwarta na zagraniczne inwestycje (www.korea-
                            dpr.com/~poland/biznes/gal.htm) Korea ma być w pełni samowystarczalna, zapewnić
                            sobie bezpieczeństwo i wywiązuje się z tego zadania doskonale.
                            • hamhung Re: konstytucja krl-d 06.12.05, 15:46
                              Bartku trudno być w pełni samowystarczalnym, w obecnym świecie. KRLD importuje
                              ropę naftową z Rosji i Chin i choćby z tego względu nie można mówić o
                              samowystarczalności tego kraju (importują takze komputery i inną elekttronike
                              oraz większosć środków transportu). Nie jest to zarzut w kierunku KRLD tylko
                              stwierdzenie faktu.
                              • kim_bar_tek Re: konstytucja krl-d 06.12.05, 17:08
                                ale oczywiście, ja przecież właśnie o tym mówie. Dżucze sprowadza się obecnie
                                do zapewnienia krajowi samodzielności w obronie (bez żadnych paktów etc.)
                                samodzielność gospodorcza jest obecnie niemożliwa z czym się całkowicie zgadzam
                              • untochables Re: konstytucja krl-d 06.12.05, 21:21
                                najbardziej rozbroiły mnie komputery IBM z systemem Windows w Study Hall oraz
                                to że na pożegnalnej kolacji kelnerka zaśpiewał piosenką z Titanica - a kiedy
                                spytałem czy oglądali odburnęli - "coś ty amerykański film"

Ide samowystarczalności jest niestety pomyłką a teraz stara sie jej filozofie
                                dostosować do panujących wrunków

Bartku czy widziałęś gdzieś cukier w KRLD - bo ja nie - i czy to włąsnie
                                dlatego że go nie produkują tak jest ?
                                pozdrawiam
                                i zapraszam do oglądania kolejnych fotek
                                • kim_bar_tek Re: konstytucja krl-d 06.12.05, 21:37
                                  cukru Piotrze nie widziałem, nie zobaczysz go też na Południu. Koreańczycy nie
                                  słodzą
                                  • zorska Idea dżucze 07.12.05, 10:22
                                    Tyle lat żyłem w komuniźmie, widziałem jego upadek w Polsce i dopiero kilka lat
                                    temu pewien rosyjski fizyk w pociągu uświadomił mnie do końca. Otóż nie było
                                    tak, że Lenin chciał dobrze, tylko się zagalopował z kolegami. Było inaczej. Od
                                    początku chodziło o przejęcie władzy, obalenie cara, zaś całe gadanie o lepszym
                                    bycie, to tylko propaganda, którą komunizm rozwinął najlepiej na świecie, tak,
                                    że do dziś wierzymy, że chodziło o lepszy świat. Nie chodziło. Chodziło o
                                    władzę.

Ideę dżucze traktuję jako czyściutką propagandę. Nasz przewodnik uprzedził
                                    pytanie: pewnie się zastanawiacie czemu mamy tak mało samochodów. A więc mamy
                                    ideę samowystarczalności, a własnej ropy mamy mało, więc jest mało samochodów.
                                    Ideą tą można wytłumaczyć wszystko, każdy brak i niedogodność.
                  • chomskybornagain1 Re: konstytucja krl-d 08.12.05, 12:55
                    fakt ze wieskzosc Chinczykow zyje w ubostwie ale zwroc uwage na to ze 30 pare
                    lat temu wiekszosc z nich glodowala. Systuacji wChinach jest kiepska w
                    porownaniu z Polska ale stale sie polepsza.
                    a suskces gospodarczy chin nie polega na tym ze maja dyzu rynek tylko na tym ze
                    sa gospodarke nastawiona na eksport. gdyby nie eksport Chinczycy jedli by kore z
                    drzew tak ja kiedys.
                    Zauwaz tez ze jakos nie krytykowano Tajwanu z czasow gdy byl totalitrany i
                    rozwijal gosodarke.
                    Gorsze rzeczy niz w Chinach dzieja w czarnej afryce a jakos nikt nie wyglasza
                    jakiztez bojkotu czy czegos tam.
                    aby Chiny staly sie krajem w miare demokratycznym potrzeba 30 lat co najmniej.
                    • p_iki Re: konstytucja krl-d 10.12.05, 18:12
                      a suskces gospodarczy chin nie polega na tym ze maja dyzu rynek tylko na tym ze
                      sa gospodarke nastawiona na eksport. gdyby nie eksport Chinczycy jedli by kore z
                      drzew tak ja kiedys

pytanie: co eksportuja Chiny???

prosze o szczera odpowiedz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka